Page 17

17

Flaeijelfeest is een feest voor kinderen! Want er is genoeg te doen! Kom vrijdagmiddag gezellig langs voor de mega gezellige show van Piraat Zeebeen, fiets op zaterdagochtend mee in de optocht, verken het terrein op zaterdagmiddag door middel van een heuse speurtocht, kom spelen in de gigantische hooibult en ga zo maar door. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! Meemaken hoe het vroeger was, dat willen we jullie graag laten zien op de zaterdagmiddag van het Flaeijelfeest. Loop eens bij het schooltje naar binnen! Hier vind je geen digibord en filmpjes, maar ouderwetse landkaarten en een krijtbord. Kinderen tot 12 jaar kunnen ouderwetse spelletjes doen op het schoolplein zoals steltlopen, hoepelen, hoefijzer gooien, touwtjespringen en zaklopen. Het schoolplein is open van 13.30 uur tot 15.00 uur. Vergeet ook niet de plaggenhut te bezoeken! Stel je eens voor dat je daar zou wonen. Veel mensen uit deze streek woonden vroeger in zo’n plaggenhut. Geen stenen huizen met verwarming, vloerbedekking, douche, toilet en allemaal een eigen kamer, maar met het hele gezin in één kamer leven. In de woonkamer werd eten gekookt, gewerkt, gespeeld en geslapen. Maar er is nog zoveel meer te zien... Wist je bijvoorbeeld hoe ze vroeger de was deden? Niet met een wasmachine en druk maar op start. Nee, in een wasteil en dan schrobben. Net zolang tot de vlekken eruit waren. Op het Flaeijelfeest mag je kijken en meehelpen. Wat je ook kunt doen is een van de winkeltjes binnen lopen. Er waren nog geen supermarkten. Je ging naar de bakker, slager of de kruidenier. Bij de kruidenier kon je snoepjes kopen, dit kan zaterdagmiddag op het terrein ook. Loop er maar even langs en zoek wat lekkers uit! Verder kun je kijken hoe de boeven vroeger in de gevangenis zaten, achter echte tralies. Je mag helpen met het bereiden van zuivel, turf baggelen of flaeijelen.

Gezocht: kampioen flaeijelhingjen! Flaeijelhingjen is een spel dat vroeger erg populair was onder de mensen. Dit werd vooral in dorpen gedaan door stoere jongens, die daardoor graag aan de meisjes wilden laten zien hoe sterk ze waren. Als je kampioen flaeijelhingjen was, dan kon je wel wat! Wil je weten hoe goed en hoe lang je zelf aan de flaeijel kunt hangen? Doe dan mee! Wanneer je dit als langste volhoudt, is er een leuke prijs en natuurlijk de titel: ‘Kampioen Flaeijelhingjen’. Vrijdagmiddag zijn wij er al voor de kleintjes. Dit begint direct na de voorstelling in de tent. Zaterdagmiddag kun je ook weer flaeijelhingjen vanaf 13.00 uur tot zolang het duurt en mag je aan iedereen laten zien hoe sterk je bent. Jong, oud, jongen, meisje, groot en klein… Iedereen mag meedoen! Na inschrijven kun je meteen meedoen. Ook op zaterdagmiddag zijn mooie prijzen te winnen. Lijkt het je leuk, kom dan zeker op vrijdag en/of zaterdag naar het midden van het Flaeijelfeestterrein en doe mee!

Kinderprogramma

Speciale kinderoptocht!

GEEN PANIEK! Piraat Zeebeen heeft al veel meegemaakt en wil nu laten zien wat hij allemaal kan en vooral durft! Hij heeft zijn grootste hutkoffer mee gebracht en deze zit helemaal vol met bijzondere dingen! Tenminste… dat dacht hij! De grote hutkoffer blijkt helemaal leeg te zijn! Paniek! Als hij samen met de kinderen alle spullen heeft teruggevonden blijkt hij alleen zijn levensgevaarlijke slang Saartje nog kwijt te zijn! Geen reden tot paniek, Saartje heeft vorige week nog een lange vinger gegeten! Over deze vrolijke kindershow met muziek, gekkigheid, ballonnen en goocheltrucs zal nog lang worden nagepraat! Na het optreden van deze bijzondere piraat zal het duo Van Geeft ‘m uit Heerenveen het podium op klimmen met een kist vol liedjes. Ben je benieuwd hoe dat gaat klinken? Kom dan naar de feesttent op landgoed De Horne!

Wil je wel eens mee doen aan de echte grote optocht tijdens het Flaeijelfeest op zaterdag 28 september? Dat kan! Je bent van harte welkom om mee te doen met bijvoorbeeld de fiets, een kar, skelter, step of… bedenk het maar. Alle kinderen zijn uitgenodigd om mee te doen. Voor de mooiste, origineelste, gekste of meest bijzondere fiets, skelter of combinatie in de kinderoptocht is een mooie prijs beschikbaar. We zien jullie op de laatste zaterdag van september aan de start van de optocht! Verzamelen op de Oldeberkoperweg 19 om 9.30 uur. Kinderen met gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegestaan, omdat deze niet verzekerd zijn.

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand... ...wie is het mooist verkleed in Flaeijelland? Dit jaar is er weer een heuse Flaeijelprins en -prinses verkiezing! Alle kinderen tot en met groep 8 kunnen hier aan meedoen op vrijdagmiddag. Kom zo mooi mogelijk verkleed in ouderwetse kleding en misschien word jij de nieuwe prins of prinses! Details zijn daarbij belangrijk, dus denk erom dat je op klompen meer kans maakt dan met gele regenlaarzen. En dat je met een roze maillot met bloemetjes minder kans maakt dan met een witte, grijze of zwarte maillot. Waarom is dat zo? Met het Flaeijelfeest gaan we terug naar de jaren 1920. Toen waren er nog geen gele regenlaarzen of roze maillots. De meeste mensen liepen op klompen. Alleen degenen die wat meer geld hadden, liepen op schoenen.

Woordzoeker In de puzzel staan woorden verstopt die met het Flaeijelfeest te maken hebben. Als je alle woorden hebt gevonden blijft er een zin over, dat is de oplossing. Weet je de oplossing? Stuur deze dan op naar woordzoeker@flaeijel.nl samen met je naam, leeftijd en http://woordzoekermaken.org adres en maak kans op een leuke Flaeijelprijs. Succes! Opgave: F A E N E G A W N O O W R D P B D

L T R I N G R I J D E N L E O N E

A E E G E E E D U N S M U E S U M

E I S N E J I R E K K U R D T D H

I K J I T K A R P S R E T K O D O

FLAEIJELKONINGIN BOERENBOELGOED STOOMMACHINES KRUIDENIER DORPSCAFE TRACTORS KAPPER BAKKER KAAS

J J K N N R E K A M N E S T E I F

E S A O N G E A I B V E E N L G R

L C A K A H E D O R P S C A F E N

H H S L F L A E I J E L P R I N S

I O S E I O L N T S R O T C A R T

N O T J E G E G O B A K K E R O T

FLAEIJELHINGJEN BOERENLEENBANK FIETSENMAKER BOERENHUIS WOONWAGEN MUSEUM KARNEN FEEST TENT

G L O I O N N K A P P E R D I M S

J B O E R E N L E E N B A N K E E

E E D A U R P L A G G E N H U T E

N L K L W N K R U I D E N I E R F

F F U F S E N I H C A M M O O T S

L E D B O E R E N H U I S O A D E

DOKTERSPRAKTIJK FLAEIJELPRINS PLAGGENHUT RINGRIJDEN DRUKKERIJ SLAGER SCHOOL SMID

Flaeijelkrant2013 interactief  
Flaeijelkrant2013 interactief  

http://www.flaeijel.nl/cms/media/krant/Flaeijelkrant2013_interactief.pdf

Advertisement