Page 15

15

Kom in oude kledij naar het Flaeijelfeest! Wist u dat er een prachtig kledingsetje bestaande uit een boerenkiel, broek, sokken, klompen en pet te verkrijgen is voor maar 6 euro? In Flaeijelstijl mee lopen in de optocht, op het landgoed De Horne of bij de kindermiddag op vrijdag, het kan voor een paar euro bij de kledingverhuur van de stichting Flaeijelfestiviteiten. U kunt verkleed gaan als boerenmeid, statige heer of dame van stand of ‘gewoon’ als Flaeijelmantsje... Voor de verhuur van de kleding kunt u terecht op de locatie Schoterlandseweg 82 in Oudehorne. Er is voldoende gratis parkeermogelijkheid bij de boerderij recht tegenover de kledingverhuur. De openingstijden zijn als volgt: Maandag 16 september van 19.00 tot 20.00 uur. Woensdag 18 september van 14.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 20 september van 19.00 tot 20.00 uur. Maandag 23 september van 19.00 tot 20.00 uur. Mocht u nog kleding hebben liggen die geschikt is om te verhuren door de Flaeijel-kleding-commissie? We houden ons graag aanbevolen! Het hele jaar door is de kledingcommissie bezig met het verzamelen, herstellen en maken van Flaeijelkleding. U kunt contact opnemen via kledingcommissie@flaeijel.nl.

Komt dat zien: de dames ‘onder de man’!

Iepen Frysk Kampioenskip Seinemeane

Dit jaar zijn ze voor het eerst op het Flaeijelfeest, de Friese Dravers. Ze zullen op de zaterdagmiddag een spectaculaire show neerzetten. De historie van de harddraverijen gaat meer dan 300 jaar terug. Op dorpsfeesten werd er gestreden om de Gouden Swipe. Het ‘onder de man’ draven is een onderdeel van de harddraverij waarbij twee ruiters het in een onderling duel tegen elkaar op nemen. De paarden mogen hierbij alleen maar draven, er mag niet gegaloppeerd worden. Er wordt op een Fries paard gereden zonder zadel op een oranje deken. De dames gaan gekleed in witte blouse met zwart hesje en een wit sjaaltje. Het verschil in stand wordt duidelijk gemaakt door de afwerking van de kleding. De heren van stand droegen een zwarte hoed, blauwe sokken en schoenen met gesp. De ‘boerenjongens’ droegen een pet, blauwe sokken en zwarte sokken hier weer over heen. Om 13.00 uur vindt het ringsteken plaats op het ringrijveld. Daarna zijn hier de harddraverij wedstrijden.

Dit jaar op een nieuwe locatie! Ook benieuwd waar dit plaats zal vinden? Kom dan kijken op zaterdagmiddag, dan mogen de deelnemers weer tegen elkaar strijden voor de titel ‘Frysk kampioen Seinemeane’. Een onafhankelijke en zeer deskundige jury zal daar middels een aantal criteria, in de uiteindelijke finale, een winnaar kiezen. De jury let bijvoorbeeld naar de maaihouding, ligging, regelmatigheid en netheid van ‘it swee’, snelheid en of al het gras netjes gemaaid is. Voor deelname aan de wedstrijd zijn voorwaarden gesteld, deze vindt u op de website www. flaeijel.nl.

Flaeijelmiel: bruine bonen met spek Voor een klein bedrag kunt u in de Flaeijeltent tussen 11.30 uur en 14.00 uur genieten van een bord bruine bonen met spek en als toetje daarbij een heerlijk bord karnemelkse gortepap. En natuurlijk ontbreekt de stroop niet. Ieder jaar weer worden er ruim 1000 kilo bruine bonen en minstens 200 kilo spek bereid. En op = op!

So you think you can dance? De Tjongerskotsploech uit Heerenveen is ook dit jaar weer te bewonderen op de zaterdagmiddag van het Flaeijelfeest. En dansen kunnen ze! Het bijzonderde aan de Tjongerskotsploech is dat de leden van de groep gekleed gaan in oud Fries kostuum, geheel identiek aan wat omstreeks 1850-1860 door de rijke boerenstand in Friesland werd gedragen. De dames dragen mooie jurken met kostbare sieraden en een gouden of zilveren oorijzer, dat is een kap die het gehele hoofd bedekt. Hiermee lieten ze vroeger hun rijkdom zien aan de omgeving. De heren gaan gekleed in zwarte fluwelen kniebroek met blauwe kousen, een halflange zwarte jas en hoge hoed. De versiering van de heren bestaat uit zilveren knopen, -gespen, -signetten met horloge of een horloge aan een ketting. Tijdens het dansen zal presentatrice Ans Bouma uitleg geven over de kostuums en de sieraden die de leden dragen. De leden zijn niet alleen op de dansvloer aanwezig, maar ook al jaren in een kraampje vertegenwoordigt op het landgoed. Daar zijn ze bezig met het maken, herstellen en restaureren van mutsjes, kousen en schorten zoals dat vroeger ook gebeurde. Hier krijgen ze veel reacties van bezoekers zoals “och ja, dit deed onze beppe ook altijd”. Elk jaar nemen ze een gastgroep mee naar het Flaeijelfeest. Dit jaar hebben ze als gast uitgenodigd de Blokkerder dansgroep uit Blokker, Noord Holland. Ze zullen gezamenlijk hun optredens afsluiten.

Dokterspraktijk Brakkenhof In de dorpsstraat van het Flaeijeldorp kunt u dit jaar voor het eerst een kijkje nemen in een echte ouderwetse dokterspraktijk. De praktijk is gemaakt door leerlingen van de afdeling Bouw van het Friesland College, naar het model van de voormalige praktijk ‘Brakkenhof’ van huisarts Pellikaan in Nieuwehorne. Brakken is een andere naam voor Duitse staanders, de geliefde huisdieren van de toenmalige dokter. Het realiseren van de huisartsenpraktijk uit grootmoeders tijd is mede mogelijk gemaakt door Aardema thuiszorg in Nieuwehorne. Het pand bestaat uit een woonkamer, hal en dokterspraktijk. Als bezoeker heeft u een prachtig zicht op de gebeurtenissen in de behandelkamer en op de authentieke apothekerskast met potten vol poeders en pillen. De medische hulpmiddelen van de dokter, zoals reflexhamer, stethoscoop en de voorhoofdspiegel zijn bijna honderd jaar oud en afkomstig van voormalige praktijken in de regio. Tijdens het Flaeijelfeest staat er misschien wel een dokter uit Nieuwehorne in Brakkenhof!

Verzorgen en ontzorgen Al vele jaren wordt de EHBO vereniging Oude- en Nieuwehorne ingezet bij het Flaeijelfeest. Tsjikke van der Tuin, voorzitter van de EHBO vereniging vertelt: “Naast een voorgeschreven hoeveelheid EHBO’ers moet er één duidelijk, herkenbare en zichtbare eerste hulppost aanwezig zijn. Ieder jaar worden er wel verwondingen behandeld. Kleine verwondingen worden ter plekke behandeld, zoals bijvoorbeeld een bloedneus, splinter, snijwondjes, blaren, flauwte of verstuikingen. Soms wordt het slachtoffer na onze eerste hulp doorgestuurd naar een huisarts. Een enkele keer moet er een ambulanceoproep gedaan worden.” De EHBO vereniging Oude-/Nieuwehorne is een kleine vereniging, zij hebben 14 leden. Mocht u interesse hebben, geef u dan op voor een EHBO opleiding.

‘Sintmarun’ op bezoek Het Flaeijelfeest krijgt dit jaar bezoek van 250 cliënten en begeleiders van de Sintmarun. Dit is een jaarlijkse motortoertocht met 65 zijspancombinaties, waarin cliënten met een verstandelijke beperking van stichting De Zijlen uit Tolbert wordt rondgereden. Naast de oude en nieuwe motoren met zijspan rijden er zo’n 40 solo motoren, 5 busjes en 2 politiemotoren mee. Deze motortoertocht wordt al sinds 1991 gereden, geheel door vrijwilligers en elk jaar naar een andere locatie/ evenement. De organisatie van het Flaeijelfeest bestaat eveneens uit vrijwilligers en is ook al ruim 37 jaar actief. Een leuke reden om eens samen te werken! Het gezelschap komt op 28 september op bezoek op het landgoed De Horne. Na het nuttigen van het Flaeijelmiel in de feesttent zullen de gasten en hun begeleiders ongetwijfeld genieten van alle bezienswaardigheden van het Flaeijelfeest!

Gratis parkeren en verder met de tram Gratis parkeren, waar vind je dat nog? In de buurt van landgoed De Horne zijn weilanden beschikbaar gesteld om auto’s te parkeren. Er zijn speciale Flaeijeltrams beschikbaar gesteld die rijden van de parkeerterreinen naar het landgoed De Horne voor bezoekers die liever niet naar het terrein lopen. Ook het vervoer met de tram is gratis!

Flaeijelkrant2013 interactief  

http://www.flaeijel.nl/cms/media/krant/Flaeijelkrant2013_interactief.pdf

Advertisement