Page 56

Gallery Walk hanging screens in detail

The intuitive navigation of the student centre became an imperative in the earliest design concepts. Transparency and visual connections link spaces, with the coloured volumes serving as beacons by which visitors can orient themselves. In places where some opacity is required for the sake of privacy, in particular at the boundary between the swimming pool and the academic wing, the architects proposed a row of custom-designed illuminated display screens.

The final proposal was for white polycarbonate screens with embedded LED lighting. The rectangular panels are five metres tall, and hang slightly forward of the glass wall between the swimming pool and Gallery Walk. The pool is thereby visually separated from the neighbouring offices but natural light can still flood into Gallery Walk from both sides.

12:00

Above Elevation of hanging screens along Gallery Walk.

Right Detail section through a hanging screen.

Above right Screens, lit in blue, as visual barrier between the sport and academic wings.

Far right Screens, lit in pink, hanging over Gallery Walk

56

DETAIL 4 - Polycarbonate Screen - 2nd floor Balcony

Profile for Fitzgerald Kavanagh and Partners

A Day in the Life: UCD Student Centre by Fitzgerald Kavanagh and Partners  

A Day in the Life is a simple book about a complex building. The title comes from the body of research which prefaced the new Student Centre...

A Day in the Life: UCD Student Centre by Fitzgerald Kavanagh and Partners  

A Day in the Life is a simple book about a complex building. The title comes from the body of research which prefaced the new Student Centre...

Advertisement