FJF Memòria 2020

Page 1

memòria FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS /amb les famílies dels malalts\

www.jubertfigueras.org


memòria

www.jubertfigueras.org


ens presentem

01

Qui som? La FJF és una entitat sense ànim de lucre de caràcter assistencial. La Fundació Jubert Figueras fou creada el 16 de desembre de 2003 i fou inscrita al Registre de Fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número 1966 en data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial.

Què fem? Oferir una llar a famílies –persones cuidadores- que temporalment es troben desplaçades del seu habitatge habitual per atendre a un familiar malalt.

Per què ho fem? Perquè volem que el cuidador estigui en les millors condicions per a poder realitzar la seva tasca: tenir cura de la persona malalta. Cerquem millorar el benestar físic i emocional de l’acompanyant, del pacient i de la família extensa. Volem afavorir la seva estabilitat i millorar la seva autonomia.

Destinataris Treballem per a les famílies de les persones malaltes, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual, per a acompanyar al pacient ingressat o en tractament ambulatori en un hospital de referència.


un any diferent

02

2020 L’any 2020 no ha estat un any com els altres: serà difícil que l’oblidem! Ha estat, a nivell mundial, una situació d’emergència sanitària i social que ha incidit de ple en el món. I, com no podia ser d’altra manera, en la tasca del dia a dia de la Fundació Jubert Figueras. No podem explicar l’activitat del 2020 sense esmentar la pandèmia i les seves conseqüències. Per una banda, socials: un major distanciament social, un fre a la mobilitat i als desplaçaments; també sanitàries: el col·lapse dels serveis sanitaris, la reprogramació i anul·lació de moltes intervencions i visites programades, la limitació de les visites dels familiars; i econòmiques: pel que fa a l’atur, a l’increment del nombre de famílies en risc d’exclusió, a la disminució de les donacions. La Fundació no va tancar mai: vam aprendre a teletreballar més i vam aprendre a protegir a les famílies allotjades i a protegir-nos a nosaltres. Hem viscut situacions familiars complexes amb famílies retingudes als pisos pel confinament, per l’anul·lació d’algunes intervencions o per manca de vols per tornar a casa i amb greus dificultats econòmiques. Hem conviscut amb la por a la COVID de persones especialment vulnerables. Hem transformat el model d’acompanyament, utilitzant les eines digitals i alhora mantenint la calidesa i la proximitat amb les famílies. I en sortim enfortits. Hem estrenat una nova seu social, un local que ens dona visibilitat, molt ampla i còmoda. Però molt més important que això: si per alguna cosa ha servit aquesta pandèmia és per fer visible i donar-li la importància que té a la tasca del cuidador. Sentir el testimoni de tants malalts que han patit la soledat als hospitals, escoltar el neguit de tants familiars que no podien estar al capçal del llit del seu familiar ha sensibilitzat a la societat de la importància de la cura. Tota la feina feta l’any 2020 té encara més valor i ha demostrat, una vegada més, que el nostre és un servei essencial. Paola Jubert Directora


Acollim als familiars de la persona malalta, atenem les seves necessitats, mirem de tractar-los amb calidesa i dignitat, sabent que es troben en un moment de gran vulnerabilitat personal, social i econòmica. Entenem l’hospitalitat el fer de l’altre part del nostre món, celebrar la seva acollida, fer que se senti cuidat i complimentat i que trobi empatia i escolta. Practiquem l’acollida amb el llenguatge que emprem, amb el lloc que oferim i obrint els nostres cors a les seves vivències.

Com ho fem? . Gestionant 9 pisos d’acollida . Amb la cessió d’habitacions per part dels hotels Villa Emilia, Hotels Atiram i Hotels Catalònia (a Sabadell). . Amb 6 famílies amigues, que obren les seves llars per acollir. . Amb altres dos recursos residencials que ens faciliten 2 habitacions més, per a estades curtes i situacions d’emergència.

Què hem fet?

9

pisos Recursos a 31 de desembre

els nostres projectes

03

Allotgem

Hem allotjat Hem ofert

24

habitacions

170 9124

42 llits

famílies pernoctacions


ens mostrem

04

Acompanyem /Oferint atenció social /Donant suport i companyia

Una de les característiques de la FJF és l’acompanyament presencial que fem: ens citem amb les famílies a l’hospital, les acompanyem al pis i les visitem cada setmana. En el context de la crisi sanitària, aquesta activitat no es va poder dur a terme de manera presencial però ens vam esforçar per aconseguir el mateix suport. Gràcies als nous mitjans de comunicació, ha estat possible acompanyar a les famílies d’una altra manera: les hem trucat molt més sovint, ens hem comunicat per whatsapp. Per a fer les entrades, els hem enviat el mapa de la zona i la imatge de la façana de l’edifici i ens hem citat directament a la porta del pis. Durant els mesos de confinament més estricte, eren les mateixes famílies allotjades les que ajudaven a la posta a punt de l’habitació i qui rebien a la propera família. El suport dels voluntaris, un any més, ha estat essencial. Han sabut adaptar-se a la nova situació fent l’acompanyament de manera telefònica. Expliquen que el caliu de la relació humana no ha estat igual però les famílies manifesten agraïment profund a aquest suport, donada la situació.

El confinament va afectar a les famílies desplaçades: les previsions de retorn a casa i les provisions es van veure minvades. Hem hagut de buscar més ajudes per a la manutenció del que és habitual, i sovint no ha estat una ajuda puntual sinó una ajuda mensual.

Sensibilitzem /Donant a conèixer les dificultats de les famílies desplaçades Al febrer del 2020 vàrem organitzar la III Trobada d’Entitats d’Acollida de Famílies de Persones amb Malaltia. Vàrem comptar amb el suport de l’equip de Torre JussanaConsell d’Associacions de Barcelona, i també de Barcelona Cuida Espai d’acollida. Hi van participar 11 entitats d’acollida, nombroses treballadores socials de l’àmbit hospitalari i altres entitats de suport a persones amb malaltia. Va servir por posar en comú la nostra feina, compartir reptes i dificultats, i posar en marxa una document de sol·licitud unificat.


Circuit d’accés al servei /2020 Treballadora Social

Treballadora Social

ORIGEN

ENTITATS

HOSPITAL

PRÒPIA FAMÍLIA

49

Famílies no allotjades

FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

· Falta de disponibilitat d'habitacions · Van rebutjar l'habitació · Ajornament dels tractaments · Altres Motius

242

Sol·licituds Rebudes

NO

SI

Reuneix els requisits?

170

Famílies allotjades

· Ser cuidador d'una persona en tractament o ingressada en un hospital de l'àrea de Barcelona · Tenir el domicili habitual a més de 50 Km de l'hospital

144

Famílies d’adults

26

Famílies de nens

75

Famílies catalanes

81

Famílies d’Espanya

15

Famílies d’altres països

· Disposar de recursos econòmics limitats / Que no li permeten pagar un lloguer \

118

23

Famílies noves

Famílies NO ateses

CURTA

Tipus d’estada?

LLARGA

53

Famílies reallotjades

És coneguda de la fundació?

Altres recursos

2

HABITACIONS

12

Famílies allotjades a altres recursos.

NO

SI

Hotel

Família Amiga

3

HOTELS AMB CONVENI

6

FAMÍLIES AMIGUES

26

Famílies allotjades als HOTELS

9.124

pernoctacions ofertes

Pis Fundació

9

Agraïts amb les famílies de les persones malaltes per les 171 històries d'esperança compartides

PISOS DISPONIBLES

132

Famílies allotjades als pisos

37

dies d’estada mitjana als pisos

Col·labora · La Caixa ES64 2100 3272 9822 0009 4633 · Banc Sabadell ES50 0081 0665 3400 0107 0415 · Bizum 02083 Segueix-nos Fundació Jubert Figueras @FJubertFigueras fjubertfigueras jubertfigueras.org fundacio@jubertfigueras.org


un testimoni

05

Cada família que passa pels nostres pisos té una història darrera.

La Lina, de 36 anys, va arribar a Barcelona fugint de la situació extrema que vivia al seu país, Colòmbia. L’Alejandra, la germana, ens explica la història de la Lina en el següent testimoni:

¡Hola! Somos una madre y una hermana de una maravillosa chica de origen colombiano. Ella viajó a España por la situación económica de nuestro país (...) en busca de una vida mejor. Mi hermana llevaba acá tan sólo unos pocos meses y en Agosto/19 empezó a sentir unas molestias de salud (...) que empeoraron hasta el punto de requerir ingreso en el Hospital Vall d' Hebrón, donde es diagnosticada de cáncer de pulmón avanzado (...): un shock para ella y nosotras. El impacto(...) emocional fue tremendamente fuerte, ella se hallaba a 8656 km de distancia, con un diagnóstico devastador (...). Era un camino duro de recorrer y sobre todo sola. El equipo médico tratante consideró adecuada (...) la posibilidad de estar acompañada por su familia más cercana. Viajamos mi madre y yo con donaciones (...)de muchas personas que (...) se solidarizaron con nuestra situación y sobre todo la de ella a lo que fuera su última voluntad de vernos y verla con vida. Mi hermana lamentablemente fallece el 17 de marzo, consecuencia de su cruel enfermedad después de seis dolorosos meses.

(...) ¡Catalunya siempre ha sido muy generosa con nosotras! (…) ¡Gracias… por siempre agradecidas!! Atrapades a Barcelona per la COVID-19, des de la FJF vàrem llançar la campanya #rumboacolombia amb el suport de l’Associació Sensepor i l’empresa Tupinamba, per tal de cobrir les despeses del retorn. El 14 de juliol vam aconseguir el repte proposat i la Lina, l’Alejandra i la seva mare van tornar a casa seva.


en xifres

06

Dades Econòmiques L’any 2020 ha estat un any de crisi econòmica severa, com a conseqüència de la pandèmia per la COVID-19. Hem vist disminuir els ingressos i com es mantenien les despeses.

Despeses: 172.903,48€

Ingressos: 134.535,88€ 3%

Distribució dels ingressos: Subvencions públiques: 45% Donacions periòdiques: 15% Donacions puntuals: 14% Donacions famílies allotjades: 12% Aportacions d’altres fundacions privades: 12% Cessió Habitacions d’Hotel: 3%

Distribució de la despesa: Allotjament i suport a les famílies 83% (Inclou el salari dels professionals responsables)

12% 12%

14% 15% 11%

6%

83%

Estructura i voluntariat: 11% Sensibilització i difusió: 6%

Cost d’una nit a la FJF:

18,95 €/nit

És el cost per a la societat d’una nit a la FJF. És el resultat de dividir les despeses totals de l’entitat l’any 2020 per el total de pernoctacions ofertes durant l’any.

Valor afegit no financer És el valor de les donacions, cessions i hores donades a la FJF. Sense tot això, la nostra tasca no seria possible. Preu de la cessió dels pisos: 51.630€ Preu de la cessió de les habitacions d’hotel: 4.450€. (Preu calculat pels mateixos hotelers) Preu de la donació de l’acció del voluntariat: 5.450€


Patronat

l'equip

07

Organigrama de la Fundació Presidenta Mar Yuste Vicepresidenta/ Segimón Rovira Secretari/ Marta Gibert Vocals/ Jordi Cormenzana, Benet Nomdedeú, Toni Salgado, Paola Jubert

Direcció Paola Jubert

Àrea social

Àrea de manteniment

Comunicació i gestió econòmica

Marta Soler

Fabiola Montero

Alexandra Mariné i Noèlia Muñoz

Voluntariat

Voluntariat

Gestoria externa Auditoria externa

Jordi Cormenzana, M. Josep Altés, Silvia Requesens, Teresa Barzano

Silvia Requesens

Voluntaris que varen córrer la mitja Marató a favor de la FJF: Anton Mª Miró, Mireia Ollé, Adrià Oliver, Àlex Salabert i David Sierra.

Voluntariat Pere Poll, Jordi Cormenzana, Simón Lara, Andrés Cristancho


la nostra xarxa

08

Relació amb entitats La FJF treballa en xarxa per tal d’incorporar a l’agenda pública la situació de les famílies que cuiden i les seves necessitats de suport quan aquesta cura implica un desplaçament de la seva llar habitual. D’aquesta manera, ens unim a altres entitats per ser més forts i lluitar per tal de millorar els drets, les polítiques socials i les condicions laborals del familiar cuidador.

Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. · Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores · Xarxa d’Habitatges d’Inclusió CCF-Coordinadora Catalana de Fundacions, Comissió de l’àmbit Social ECAS- Entitats Catalanes d’Acció Social FCVS- Federació Catalana de Voluntariat Social Xarxa d’Habitatges d’Inclusió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya


moltes gràcies

Gràcies Col·laboradors La nostra tasca no seria possible sense el suport de moltes persones anònimes, empreses i institucions que ens ajuden econòmicament o amb donacions. Aquest any hem sentit, més que mai, la solidaritat i l’escalf de totes elles que, en els pitjors moments de la pandèmia, han volgut col·laborar amb la tasca de la FJF.

Institucions · Agència de l’Habitatge de Catalunya · Ajuntament de Barcelona · Ajuntament de Badalona · Consolat de Colòmbia · Generalitat de Catalunya · Diputació de Barcelona

Empreses · 6 de març · Atiram Hoteles · Barna Consulting Group · Cafès Tupinamba · Farmàcia Aribau 260 · Grupo AEC SL · Hoteles Catalonia · Hotel Villa Emilia · Velamen

Entitats, Fundacions i Associacions · Fundació Cares · Fundació Cottet Mor · Fundació Creatia · Fundación Inocente Inocente · Fundació Pere Relats · Fundació Roviralta · IES Jaume Balmes · Monestir de Sant Pere de les Puel.les · Sense Por Col·lectiu Solidari