FJF Memòria 2017

Page 1

memòria FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS /amb les famílies dels malalts\

www.jubertfigueras.org

Imatge cedida per Maribel Suarez www.maribelsuarez.es


memòria

www.jubertfigueras.org


ens presentem

01

Qui som? La fundació Jubert Figueras és una entitat sense ànim de lucre de caràcter assistencial. La FJF fou creada el 16 de desembre de 2003 i fou inscrita al Registre de fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número 1966 en data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial i declarada d’utilitat pública.

Què fem? Oferir una llar a famílies –persones cuidadores- que temporalment es troben desplaçades del seu habitatge habitual per atendre a un familiar malalt.

Per què ho fem? Perquè volem que el cuidador estigui en les millors condicions per a poder realitzar la seva tasca: tenir cura de la persona malalta. Cerquem millorar el benestar físic i emocional de l’acompanyant, del pacient i de la família extensa. Volem afavorir la seva estabilitat i millorar la seva autonomia.

Destinataris Treballem per a les famílies de les persones malaltes, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual, per a acompanyar al pacient ingressat o en tractament ambulatori en un hospital de referència. Col·labora · La Caixa ES64 2100 3272 9822 0009 4633 · Banc Sabadell ES50 0081 0665 3400 0107 0415 Fundació Jubert Figueras @FJubertFigueras fjubertfigueras


els nostres projectes

02

Allotgem El programa d’allotjament és la raó de ser de la Fundació Jubert Figueras. Això no vol dir que sigui l’única acció que es du a terme a la FJF, però sí que constitueix el seu programa prioritari. La casa és el centre i el refugi. La casa és el raconet que fa de centre del món. La casa és com una paraula de consol i escalfa cos i ànima. Esquirol, J. M.

Com ho fem? · Gestionant 9 pisos ( 10 fins el mes d’octubre). · Gràcies a la cessió d’habitacions d’hotel per part dels hotels Villa Emilia, Hotels Atiram i Hotels Catalònia. · Amb 7 famílies amigues que obren casa seva per acollir.

Què hem fet?

9

pisos

Hem allotjat

22

habitacions

243 Recursos a 31 de desembre

38 llits

famílies


ens mostrem

03

Acompanyem /Oferint atenció social

/Donant suport i companyia

El voluntariat és una figura molt important per a la nostra entitat i esdevé cada vegada més un element clau en la nostra societat. El programa Acompanyem té com a objectiu donar suport a les famílies que tenim acollides. La Fundació treballa perquè en el temps que la família estigui allotjada, senti acollida la seva vivència actual. A aquelles famílies amb més dificultats, tant pel que fa a la mobilitat, com pel que fa als recursos psicològics personals, els oferim l’ajut o el suport dels voluntaris, que prèviament a incorporar-se hauran seguit els processos de captació i selecció, formació inicial i seguiment. Durant el 2017 l’equip de l’entitat i els voluntaris han efectuat: · Visites per part de l’equip: 559 · Visites dels voluntaris: 169 · Trucades de seguiment per part de l’equip: 1042

Sensibilitzem /Donant a conèixer les dificultats de les famílies desplaçades Durant l’any 2017 ens hem esforçat per donar a conèixer la realitat dels cuidadors familiars. Hem aparegut en diferents mitjans de comunicació com BTV notícies, Badalona televisió, la Cadena SER, Ràdio 4, i Ràdio Ciutat de Badalona. També vam poder exposar la nostra feina en un espai cedit per l’Ajuntament del Districte de Les Corts. Arrel d’una família acollida, persones refugiades provinents de Síria, de pas per Barcelona pel tractament d’un dels fills, també vam ser notícia al New York Times* https://www.nytimes.com/2017/02/01/world/europe/trump-travel-ban-syria-refugees.html?mcubz=2


un cas

04

La nostra Sham La família de la Sham va arribar la nit del 12 de juliol del 2016. Recordo que a Barcelona aquella nit plovia a bots i barrals i ens vam trobar per rebre’ls a l’aeroport la Juana M. de Càritas, la Marta S. i jo. Ells arribaven des d’Amman (Jordània): la Razan – la mare-, l’Ali- el pare- amb els 4 fills i una treballadora de Reed Smith que venia per a fer de traductora i enllaç els primers dies. La nostra primera impressió, a l’aeroport, és que venien molt carregats. Duien 5 maletes grans!! Al cap d’un temps, ens vam adonar que allà hi duien tota la seva vida, tota la vida de 6 persones, i que havien perdut molt pel camí.

No va ser fins després de mesos de conèixer-nos que van ser capaços d’explicar, una mica, i entre llàgrimes, totes les dificultats, tots els canvis i incerteses que havien viscut des del començament de la guerra. Abans de sortir de Síria havien hagut de canviar de casa en 6 ocasions. Un cop presa la decisió de deixar el seu país, van provar d’anar al Líban, posteriorment a Egipte i finalment van passar dos anys en camps de refugiats de Jordània. Allà va néixer la Sham amb nombroses malformacions i problemes mèdics. Els metges del camp es van adonar que necessitava, com més aviat millor, rebre tractament i unes intervencions quirúrgiques que allà no li podien oferir. Res no va ser fàcil: va caldre que el cas fos notícia al diari New York Times per aconseguir desencallar els visats i permisos que els havia de donar el govern d’Espanya. I una vegada a Barcelona? La tasca de la Fundació va ser no només allotjar-los, sinó aconseguir que tornessin a recuperar la seguretat, el valor de l’amistat, els vincles. L’escola dels germans de la Sham, el Centre Escolar Roig Tesàlia i els professionals de l’Hospital Sant Joan de Déu van ajudar en l’acollida i l’estada a la ciutat de la família, que es va prolongar 15 mesos, fins que van aconseguir marxar cap als Estats Units d’Amèrica. La quantitat d’històries, anècdotes i vivències compartides amb aquesta família ocuparien tota la memòria, i no en són l’objecte però, definitivament, vam rebre molt més del que els vam donar!

Paola Jubert


Circuit d’accés al servei /2017 Treballadora Social

ORIGEN

Treballadora Social

HOSPITAL

ENTITATS

PRÒPIA FAMÍLIA

189

Famílies no allotjades

FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

· Falta de disponibilitat d'habitacions · Van rebutjar l'habitació · Ajornament dels tractaments · Altres Motius

433

Sol·licituds Rebudes

NO

SI

Reuneix els requisits? · Ser cuidador d'una persona en tractament o ingressada en un hospital de l'àrea de Barcelona

243

Famílies allotjades

· Tenir el domicili habitual a més de 50 Km de l'hospital

159

Famílies d’adults

84

Famílies de nens

89

Famílies catalanes

127 Famílies d’Espanya 27

Famílies d’altres països

· Disposar de recursos econòmics limitats / Que no li permeten pagar un lloguer \

152

Famílies noves

CURTA

51

Famílies NO ateses

Derivació

Altre Entitat

TS referent Hospital

1

Famílies derivades

Tipus d’estada?

LLARGA

91

Famílies reallotjades

És coneguda de la fundació?

NO

SI

Hotel

Família Amiga

3

HOTELS AMB CONVENI

48

Famílies allotjades als HOTELS

Pis Fundació

8

FAMÍLIES AMIGUES

1

Famílies allotjades amb famílies amigues

11.889

pernoctacions ofertes

10

PISOS DISPONIBLES

194

Famílies allotjades als pisos

28

dies d’estada mitjana als pisos

Hem allotjat 243 famílies: això equival a acollir una família nova cada dia laborable.


els nostres actes

05

Captació recursos econòmics Sant Jordi Aquest any la diada de Sant Jordi ha estat en diumenge, i esperàvem una disminució en el nombre de comandes per part de les empreses. Els vam donar l’opció de rebre les roses en divendres o dissabte, i la majoria es van acollir. El carrer es va omplir de gent que va sortir a passejar i a comprar roses. Mercat de Tast La segon edició del Mercat de Tast va tenir lloc el dissabte 1 d’abril a la fàbrica modernista del Poblenou Utopia 126. Es van aplegar 15 productors i venedors de productes de proximitat, que van oferir els seus tastos i productes a tots els que s’hi van aplegar. Va estar amenitzat per la música del piano cedit pel Concurs Internacional Maria Canals amb una menció especial al nostre amic i gran pianista Ignasi Terraza. Capta de productes neteja Des de l’any 2015 d’Institut Jaume Balmes i la FJF col•laboren amb l’assignatura d’aprenentatge i servei. Enguany hem organitzat la primera capta de productes de neteja. Sota els divertits eslògans de “Porta un sabó per la fundació”, “Porta un sabó de roba, que això mola”i “Enrotlla’t i porta’ns un rotllo” vam recollir una llibreria plena de productes com sabó de mans, de roba i de plats, baietes i fregalls i una caixa plena de paper de wc. GivingTuesday El 28 de novembre vam participar en l’edició d’ enguany del Giving tuesday, moviment global de solidaritat orientat a incentivar les bones accions i donacions altruistes.


en xifres

06

Dades Econòmiques Apostem per gestionar de forma eficient, transparent i responsable els recursos que rebem i que gestionem Distribució dels ingressos · Donacions i aportacions particular: 34% · Aportacions famílies allotjades: 11% · Donacions entitats privades: 9% · Finançament públic: 46% Distribució de la despesa 1. Programes d’allotjament i suport a les famílies: 83% 2. Estructura i voluntariat: 10% 3. Sensibilització i difusió: 7%

Valor Afegit no financer És el valor de les donacions, cessions i hores donades a la FJF, que no queda reflectit en el comptes anuals. Sense totes aquestes hores, les cessions i donacions, la nostra tasca no seria possible.

Els comptes de la FJF han estat auditats per ALKAIN I RIBA Auditors. Si voleu més informació, podeu consultar l’informe que podreu trobar a la web www.jubertfigueras.org

· Preu de la cessió dels pisos: 59.142€ · Preu de la cessió de nits d’hotel: 9.958€ /Aquest any aquest preu ha estat calculat pels mateixos hotelers, i varia en funció de les dates i la localització de l’hotel/ · Preu donació Acció Voluntariat: 9.500€ Calculat a un valor de 12€ l’hora i sumant les hores dedicades pels voluntaris a les diferents tasques realitzades · Cost social d’una nit a la FJF: 13,11€ És el cost per a la societat d’una nit a la FJF. És el resultat de dividir les despeses totals de l’entitat el 2017 per el total de pernoctacions ofertes durant l’any


l'equip

07

Organigrama de la Fundació Patronat Presidenta Annabella di Montaperto Vicepresidenta/ M. José Olano Secretari/ Xavier Armangué Vocals/ Jordi Cormenzana, Marta Gibert, Benet Nomdedeu i Isabel Jubert

Direcció Paola Jubert

Àrea social

Àrea de manteniment

Àrea de comunicació

Àrea de gestió econòmica

Marta Soler Clàudia Jimeno (alumna) Andrea Gomez (alumna)

Isabel Herrera i Harold Orellana

Simon Lara i Anna Fonts

Gestoria Alexandra Mariné Auditoria externa

Voluntariat

Miguel Layunta i Krasimir Dokovski

Francesc Valls, Jordi Cormenzana i Mª Josep Altés

Voluntariat

Pere Poll (comptabilitat) Jordi Cormenzana (administració)


la nostra xarxa

08

Relació amb entitats La FJF treball en xarxa amb l’objectiu de: · Incorporar a l’agenda pública la situació de les famílies que cuiden i les seves necessitats de suport, i de forma especial quan aquesta cura implica un desplaçament de la seva vivenda habitual · Incidir per millorar els drets, les polítiques socials i les condicions laborals del familiar cuidador d’una persona malalta · Construir relacions amb altres entitats, amb altres xarxes i institucions. Xarxes i Federacions La FJF forma part i participa activament en els Grups i Federacions: · Xarxa pel suport a les Famílies Cuidadores de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Xarxa d’habitatges d’Inclusió de Barcelona de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Federació Catalana del Voluntariat Social · Comissió de Fundacions de l’Àmbit Social de la Coordinadora Catal na de Fundacions · Xarxa d’Habitatges d’Inclusió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya Entitats, Centres i Institucions · AECC · ASSANDCA · Associació Piel de Mariposa- Debra · Barcelona Ciutat Refugi · Caritas · De Veí a Veí · El Mercat Social · IES Jaume Balmes

· Miaportación · Projecte Guanyem-hi tots de la FCVS · Projecte Mirades de la FCVS · Centres sanitaris públics i privats de Barcelona, Badalona, L’Hospitalet del Llobregat i Sabadell


moltes gràcies

gràcies Col·laboradors La tasca que desenvolupem no seria possible sense el suport de moltes persones, empreses, institucions que ens ajuden econòmicament. No podem llistar les persones que ens ajuden a tirar endavant la nostra tasca. Però si podem fer una relació de les subvencions que ens han concedit i els convenis que hem signat. · Agència de l’Habitatge de Catalunya. Generalitat de Catalunya · Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Família · Generalitat de Catalunya, Departament de Salut · Generalitat de Catalunya, Departament de Governació i Relacions Institucionals · Generalitat de Catalunya, Departament d’Economia i Finances. Direcció General de Patrimoni · Ajuntament de Barcelona · Ajuntament de Badalona · Gobierno de España, Ministerio de Economía y Hacienda. · Diputació de Barcelona

Empreses · Hotel Villa Emilia · Hoteles Catalonia · AtiramHotels

· Banc Sabadell · ACV Global SA

Associacions i Fundacions Privades · AECC · ASACC: Associació de suport als afectats de Cardiopaties Congènites · Fundació Antoni Serra Santamans · Fundació Carmen y Mª José Godó · Fundació Cottet Mor

· Fundació Creatia · Fundació Pere Relats · Fundación San Joaquin · Miaportación · Obra Social La CaixaOficina Tallers

Volem fer, un anys més, una menció molt especial a la família Hernández Martínez per la cessió desinteressada del pis del carrer Mallorca.