FJF Mémoria 2019

Page 1

memòria FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS /amb les famílies dels malalts\

www.jubertfigueras.org

Imatge cedida per Ángela Alonso http://aloranda.wordpress.com


ens presentem

01

Qui som? La FJF és una entitat sense ànim de lucre de caràcter assistencial. La Fundació Jubert Figueras fou creada el 16 de desembre de 2003 i fou inscrita al Registre de Fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número 1966 en data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial i declarada d’utilitat pública.

Què fem? Oferir una llar a famílies –persones cuidadores- que temporalment es troben desplaçades del seu habitatge habitual per atendre a un familiar malalt.

Per què ho fem? Perquè volem que el cuidador estigui en les millors condicions per a poder realitzar la seva tasca: tenir cura de la persona malalta. Cerquem millorar el benestar físic i emocional de l’acompanyant, del pacient i de la família extensa. Volem afavorir la seva estabilitat i millorar la seva autonomia.

Destinataris Treballem per a les famílies de les persones malaltes, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual, per a acompanyar al pacient ingressat o en tractament ambulatori en un hospital de referència.


Acollim als familiars de la persona malalta, atenem les seves necessitats, mirem de tractar-los amb calidesa i dignitat, sabent que es troben en un moment de gran vulnerabilitat personal, social i econòmica. Entenem l’hospitalitat el fer de l’altre part del nostre món, celebrar la seva acollida, fer que se senti cuidat i complimentat i que trobi empatia i escolta. Practiquem l’acollida amb el llenguatge que emprem, amb el lloc que oferim i obrint els nostres cors a les seves vivències.

Com ho fem? · Gestionant 9 pisos: durant el 2019 hem obert dos pisos nous, facilitant l’acollida de 6 noves famílies. El primer, situat al Poblenou, és propietat de la Fundació Pere Relats. El segon, al Guinardó, ens ha estat cedit per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. · Per la cessió d’habitacions per part dels hotels Villa Emilia, Hotels Atiram i Hotels Catalònia ( a Sabadell). · Amb 6 famílies amigues que obren casa seva per acollir. · Amb altres dos recursos que ens faciliten 2 habitacions més, per estades curtes.

Què hem fet? Recursos a 31 de desembre

els nostres projectes

02

Allotgem

9

pisos

Hem allotjat

24

habitacions

239

41 llits

famílies


ens mostrem

03

Acompanyem /Oferint atenció social

/Donant suport i companyia

El voluntariat és una figura molt important per a la nostra entitat i esdevé cada vegada més un element clau en la nostra societat. El programa Acompanyem té com a objectiu donar suport a les famílies que tenim acollides. La Fundació treballa perquè en el temps que la família estigui allotjada, senti acollida la seva vivència actual. Durant el 2019 l’equip de l’entitat i els voluntaris han efectuat: · Visites: 521 · Trucades de seguiment: 1352 I ens hem format per poder acompanyar. La FJF va organitzar, els mesos de març, abril i maig, per a voluntaris i tècnics, una formació: “Acompanyament espiritual a persones amb patiment”, un curs pràctic per aprendre i integrar les eines de l’acompanyament emocional i espiritual laic a persones amb patiment. Va ser a càrrec de Sara Pons, responsable del Servei d’Atenció Espiritual (laic) de l’Hospital de Mollet i Centre Sociosanitari de Mollet. Docent i formadora en acompanyament emocional i espiritual

Sensibilitzem /Donant a conèixer les dificultats de les famílies desplaçades Hem rebut el reconeixement de la Fundació Avedis Donabedian amb el Premi Aliança d'Hospitals Els Quatre Gats a un projecte d'Atenció integrada amb lideratge social. Aquest premi té com objectiu reconèixer la tasca d'aquelles organitzacions que ofereixen atenció social a l'hora que promouen la participació en algun nivell del sistema sanitari, millorant l'efectivitat i la seguretat en els serveis assistencials, fent èmfasi en la qualitat.


un testimoni

04

Hola, soc la Valentina. La meva germana, el 4 de novembre del 2019, va ingressar a l’Institut Guttmann per les seqüeles d’una parada cardíaca que havia patit.

Venim d’un poble molt petit, de 1000 habitants per ser exactes. Barcelona ens superava, en tots els sentits. Jo era l’única que treballava quan ella va emmalaltir. Feia menys de deu dies que havíem perdut al pare, llavors la meva mare s’havia de quedar amb la meva germana a Barcelona. D’un dia per l'altre busca on dormir, ja que a l’Institut Guttmann no podies passar-hi la nit com a acompanyant. Una ciutat enorme sense haver agafat mai el transport públic: tot va ser un gran repte per la meva mare.

La treballadora social ens va posar en contacte amb la Fundació Jubert Figueras, una llum en aquell pou tan fosc en el que estàvem. La Marta va ser un suport molt gran per a mi perquè ella es va oferir a ajudar a la mare en tot el que necessités. Una de les frases que no oblidaré mai va ser: "Si la mare es perdés per Barcelona, truca'm, sigui l'hora que sigui, jo l’aniré a buscar". Això per mi va ser tant, que ella no es pot imaginar mai la felicitat i tranquil·litat que em va donar sentir allò. Estic molt agraïda i molt feliç de saber que encara existeix bona gent amb moltes ganes d’ajudar. Són moments molt complicats: d’un dia per l'altre et cau el món al damunt i no acabes de trobar el camí cap a la llum. Econòmicament no estàs preparat per una cosa així, i la Fundació t'ho posa molt fàcil: la Marta sempre ens ha dit “feu el que podeu”. Això dóna una pau mental increïble. La Fundació Jubert Figueras dona orientació, suport, ànims i segur que em deixo alguna cosa més. Milions de gràcies, mai us oblidaré!

Valentina


els nostres actes

05

Captació de recursos econòmics Mitja Marató El 10 de febrer l’Anton Maria Miró va córrer la eDreams Mitja Marató de Barcelona a benefici de la Fundació Jubert Figueras. L’Anton Maria ja havia fet 9 maratons, i porta a les esquenes 35 anys corrent. Però aquesta va ser una cursa ben particular perquè segons va poder explicar “és la que més il·lusió m’ha fet” perquè corria per un objectiu, recaptar fons que permetessin a la FJF obrir una nova habitació per allotjar famílies. Va aconseguir el seu repte i va pujar al podi solidari. Sant Jordi Hi vau ser, un any més, acompanyant-nos en un dia magnífic. Els voluntaris que varen preparar i distribuir totes les roses, i van atendre la parada, venent i explicant la nostra tasca. Els amics de la FJF, que heu incorporat aquest dia com un dia per passar, saludar, comprar i ajudar. La Rambla desbordava ben plena i les nostres roses lluïen un any més. Visita i suport de Barberà de la Conca Al juny vam tenir el goig de participar a la Festa del Trepat, una festa per commemorar el vi i l’art a Barberà de la Conca. Una festa dedicada a la terra, l’aigua, el vi, la ciència, la cultura, la identitat, l’art i la SOLIDARITAT. Vam rebre una donació i molts ànims per seguir endavant amb la nostra tasca. Al final de la festa, una resident de Barberà ens va poder explicar la seva experiència, dolorosa, al haver de passar un temps en un hospital de Barcelona, i les dificultats en els trasllats, en el viure. Giving Tuesday Des de fa algunes edicions participem en aquesta iniciativa global orientada a incentivar les bones accions i donacions altruistes en un moment de l’any on el consum augmenta considerablement. Enguany ens vam proposar captar fons per renovar o reposar els elements dels dormitoris com mantes, coixins.....A més, ens van oferir participar en un Mercat de Nadal a l’espai de Llum dels FGC, i una vegada conclòs, vam mantenir la parada solidària a la seu de la Fundació.


en xifres

06

Dades Econòmiques Apostem per gestionar de forma eficient, transparent i responsable els recursos que rebem: D’on provenen els ingressos?

67%

Distribució dels ingressos: • Donacions i aportacions de particulars: 37% 33% • Aportacions famílies allotjades: 13% • Cessions Hotels: 3% • Donacions entitats privades: 14% 14% • Subvencions públiques: 33%

Distribució de la despesa: • Programes d’allotjament i suport a les famílies: 85% • Estructura i voluntariat: 12% • Sensibilització i difusió: 3%

Els comptes de la FJF han estat auditats per ALKAIN I RIBA Auditors. Si voleu més informació, podeu consultar l’informe que podreu trobar a la web www.jubertfigueras.org

33%

• Finançament públic 33% • Finançament privat 67%

37%

3%

13% 12%

3%

85%

Valor afegit no financer És el valor de les donacions, cessions i hores donades a la FJF. Sense totes les hores, les cessions i les donacions, la nostra tasca no seria possible. Preu de la cessió dels pisos: 23.953,69 € Preu de la cessió de nits d’hotel: 5.684,02 € aquest preu ha estat calculat pels mateixos hotelers, i varia en funció de les dates i la localització de l’hotel.


Circuit d’accés al servei /2019 0 Treballadora Social

Treballadora Social

ORIGEN

ENTITATS

HOSPITAL

Famílies derivades

PRÒPIA FAMÍLIA

152

Famílies no allotjades

FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

· Falta de disponibilitat d'habitacions · Van rebutjar l'habitació · Ajornament dels tractaments · Altres Motius

441

Sol·licituds Rebudes

NO

SI

Reuneix els requisits?

239

Famílies allotjades

· Ser cuidador d'una persona en tractament o ingressada en un hospital de l'àrea de Barcelona · Tenir el domicili habitual a més de 50 Km de l'hospital

Derivació

TS referent Hospital Altra Entitat

207

Famílies d’adults

32

Famílies de nens

70

Famílies catalanes

134

Famílies d’Espanya

35

Famílies d’altres països

· Disposar de recursos econòmics limitats / Que no li permeten pagar un lloguer \

123

50

Famílies noves

Famílies NO ateses

CURTA

Tipus d’estada?

LLARGA

116

Famílies reallotjades

És coneguda de la fundació?

Altres recursos

2

HABITACIONS

28

Famílies allotjades a altres recursos.

NO

SI

Hotel

Família Amiga

3

HOTELS AMB CONVENI

28

Famílies allotjades als HOTELS

6

FAMÍLIES AMIGUES

4

Famílies allotjades amb famílies amigues

8.839

pernoctacions ofertes

Pis Fundació

9

PISOS DISPONIBLES

169

Famílies allotjades als pisos

25

dies d’estada mitjana als pisos

Agraïts amb les famílies de les persones malaltes per les 239 històries d'esperança compartides Col·labora · La Caixa ES64 2100 3272 9822 0009 4633 · Banc Sabadell ES50 0081 0665 3400 0107 0415 Fundació Jubert Figueras @FJubertFigueras fjubertfigueras


l'equip

07

Organigrama de la Fundació

Patronat

Presidenta d'Honor

Presidenta Isabel Jubert Vicepresidenta/ Marta Gibert Secretari/ Xavier Armangué Vocals/ Jordi Cormenzana, Benet Nomdedéu, Segimon Rovira, Toni Salgado i Mar Yuste

Annabella Montaperto

Direcció Paola Jubert

Àrea social

Àrea de manteniment

Àrea de comunicació

Àrea de gestió econòmica

Marta Soler i Estela García (Treballadores socials)

Isabel Herrera i Fabiola Montero

Estela García

Voluntariat

Voluntariat

Lourdes Mora i Alexandra Mariné (Captació de fons) Gestoria externa Auditoria externa

Voluntariat

Voluntariat


la nostra xarxa

08

Relació amb entitats La FJF treballa en xarxa amb l’objectiu de: · Incorporar a l’agenda pública la situació de les famílies que cuiden i les seves necessitats de suport, i de forma especial quan aquesta cura implica un desplaçament de la seva residència habitual · Incidir per millorar els drets, les polítiques socials i les condicions laborals del familiar cuidador d’una persona malalta · Construir relacions amb altres entitats, amb altres xarxes i institucions. Xarxes i Federacions La FJF forma part i participa activament en els grups de treball i Federacions: · Xarxa pel suport a les Famílies Cuidadores de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Xarxa d’habitatges d’Inclusió de Barcelona de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Federació Catalana del Voluntariat Social · Comissió de Fundacions de l’Àmbit Social de la Coordinadora Catalna de Fundacions · Xarxa d’Habitatges d’Inclusió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya Entitats, Centres i Institucions · AECC · ASSANDCA · Associació Piel de Mariposa- Debra · Caritas · De Veí a Veí · El Mercat Social · IES Jaume Balmes · Fundació Mútua Madrileña · Fundació Cardiodreams

· Miaportación · Monestir de Sant Pere de les Puel·les · Projecte Guanyem-hi tots de la FCVS · Centres sanitaris públics i privats de Barcelona, Badalona, L’Hospitalet del Llobregat i Sabadell


moltes gràcies

Gràcies Col·laboradors La tasca que desenvolupem no seria possible sense el suport de moltes persones, empreses, institucions que ens ajuden econòmicament. No podem llistar les persones que ens ajuden a tirar endavant la nostra tasca. Però si podem fer una relació de les subvencions que ens han concedit i els convenis que hem signat. · Agència de l’Habitatge de Catalunya. Generalitat de Catalunya · Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Família, · Generalitat de Catalunya, Departament de Salut. · Generalitat de Catalunya, Departament de Governació i Relacions Institucionals. · Generalitat de Catalunya, Departament d’Economia i Finances. Direcció General de Patrimoni · Ajuntament de Barcelona · Gobierno de España, Ministerio de Economía y Hacienda. · Diputació de Barcelona

Empreses · Atiram Hotels · Banc Sabadell · Barna Consulting Group S.A. · BANKIA · Jansen Cilag · Grupo AEC S.L. · Hoteles Catalonia · Hotel Villa Emilia · Sylvias Cookie Shop

Associacions i Fundacions Privades · Fundació Cares · Fundació Cottet Mor · Fundació Creatia · Fundació Daniel Bravo Andreu · Fundació Pere Relats · Fundació Roviralta


memòria

www.jubertfigueras.org