FJF Memoria 2018

Page 1

memòria FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS /amb les famílies dels malalts\

www.jubertfigueras.org

Imatge cedida per Maribel Suárez www.maribelsuarez.es


memòria

www.jubertfigueras.org


ens presentem

01

Qui som? La fundació Jubert Figueras és una entitat sense ànim de lucre de caràcter assistencial social i sanitari. La FJF fou creada el 16 de desembre de 2003 i fou inscrita al Registre de fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número 1966 en data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial i declarada d’utilitat pública.

Què fem? Oferir una llar a famílies –persones cuidadores- que temporalment es troben desplaçades del seu habitatge habitual per atendre a un familiar malalt.

Per què ho fem? Perquè volem que el cuidador estigui en les millors condicions per a poder realitzar la seva tasca: tenir cura de la persona malalta. Cerquem millorar el benestar físic i emocional de l’acompanyant, del pacient i de la família extensa. Volem afavorir la seva estabilitat i millorar la seva autonomia.

Destinataris Treballem per a les famílies de les persones malaltes, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual, per a acompanyar al pacient ingressat o en tractament ambulatori en un hospital de referència.


els nostres projectes

02

Allotgem Ens proposem acollir al familiar de la persona malalta, atendre les seves necessitats, tractar-lo amb calidesa i dignitat, sabent que es troba en un moment de gran vulnerabilitat personal, social i econòmica. Entenem l’hospitalitat el fer de l’altre part del nostre món, celebrar la seva acollida, fer que es senti cuidat i complimentat i que trobi empatia i escolta. Practiquem l’acollida amb el llenguatge que emprem, amb el lloc que oferim i obrint els nostres cors a les seves vivències.

Com ho fem? · Gestionant 8 pisos · Per la cessió d’habitacions per part dels hotels Villa Emilia, Hotels Atiram i Hotels Catalònia (a Sabadell). · Amb 6 famílies amigues que obren casa seva per acollir.

Què hem fet?

8

pisos

Hem allotjat

20

habitacions

191 Recursos a 31 de desembre

34 llits

famílies


ens mostrem

03

Acompanyem /Oferint atenció social

/Donant suport i companyia

El voluntariat és una figura molt important per a la nostra entitat i esdevé cada vegada més un element clau en la nostra societat. El programa Acompanyem té com a objectiu donar suport a les famílies que tenim acollides. La Fundació treballa perquè en el temps que la família estigui allotjada, senti acollida la seva vivència actual. A aquelles famílies amb més dificultats, tant pel que fa a la mobilitat, com pel que fa als recursos psicològics personals, els oferim l’ajut o el suport dels voluntaris, que prèviament a incorporar-se hauran seguit els processos de selecció, formació inicial i seguiment. Durant el 2018 l’equip de l’entitat i els voluntaris han efectuat: · Visites per part de l’equip: 336 · Visites dels voluntaris: 16 · Trucades de seguiment per part de l’equip: 763

Sensibilitzem /Donant a conèixer les dificultats de les famílies desplaçades Explicar i difondre la necessitat real de les persones que acollim ha sigut una prioritat en aquest 2018. Hem aparegut a BTV notícies, Badalona Televisió, Time Out i a la web de l’Ajuntament de Barcelona, que també ens va cedir un espai de propaganda a l’espai públic.


un testimoni

04

Una historia de esperanza

Esta historia de perseverancia, renuncias y esperanza se inicia en Argentina en el año 2000 cuando mi esposa, Haydeé, ingresa al programa de diálisis y en lista de espera para trasplante renal. En 2008 le diagnostican un problema coronario severo incompatible con el trasplante. De inmediato contacté con los médicos españoles que conocí años antes durante mi permanencia de trabajo en España, quienes me aconsejaron que viniéramos lo mas rápido posible. Junto con mi esposa y nuestros tres hijos analizamos las penurias del desarraigo, renunciar a trabajos y estudios y decidimos viajar todos juntos. En octubre de 2008 llegamos a Alicante. En principio todo funcionó bien, pero luego se complicó su salud y fue derivada al Hospital Clínic de Barcelona para trasplante hepato-renal. En octubre de 2017 nos informaron que Haydeé estaba primera en la lista de espera y que debíamos estar en Barcelona para minimizar el tiempo de desplazamiento hasta el quirófano. Fue la mejor noticia en 17 años de espera y en ese momento nos dimos cuenta de que se iniciaba un nuevo desarraigo: nuestros hijos en Alicante y nosotros en Barcelona.

Pasé días frente al ordenador en busca de alojamiento y fue decepcionante ver que nuestros ahorros apenas alcanzarían para cubrir los gastos de un par de meses. Si no resolvía ese problema no podríamos permanecer en Barcelona y se nos esfumaría la posibilidad del trasplante. Cuando la esperanza estaba al borde del precipicio y los ojos dolían de tanto mirar la pantalla, vi la página de la Fundació Jubert Figueras y llamé como tantas otras veces y sin buen resultado lo había hecho, solo que esta vez se hizo el milagro: la respuesta a mi pregunta fue “Hola, me llamo Marta… y sí, tenemos lugar para alojarlos”. Fue el inicio de una nueva vida para nosotros. Desde octubre de 2017 hasta abril de 2019 tuvimos una nueva familia con integrantes circunstanciales italianos, africanos, nicaragüenses, brasileños, ecuatorianos y de diversas regiones de España, siempre tutelados por la maravillosa atención de todos los que componen la Fundación que en todo momento estuvieron a nuestro lado con su palabra de aliento, ayudándonos a resolver nuestros problemas y a conservar la esperanza. Cuando, al regresar, cerré la puerta del piso, una profunda nostalgia me sobrecogió: era la despedida de nuestra familia de acogida. Desde Alicante y con la distancia valoramos aún más el apoyo recibido de la Fundación Jubert Figueras: sin su ayuda no hubiéramos conseguido el trasplante. Fue una lección de vida que jamás olvidaremos.

Haydeé Ortega - Jorge Alberto Traversi


Circuit d’accés al servei /2018 2 Treballadora Social

ORIGEN

Treballadora Social

ENTITATS

HOSPITAL

Famílies derivades

PRÒPIA FAMÍLIA

218

Famílies no allotjades

FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

· Falta de disponibilitat d'habitacions · Van rebutjar l'habitació · Ajornament dels tractaments · Altres Motius

468

Sol·licituds Rebudes

NO

SI

Reuneix els requisits?

191

Famílies allotjades

· Ser cuidador d'una persona en tractament o ingressada en un hospital de l'àrea de Barcelona · Tenir el domicili habitual a més de 50 Km de l'hospital

Derivació

TS referent Hospital Altre Entitat

138

Famílies d’adults

53

Famílies de nens

60

Famílies catalanes

105

Famílies d’Espanya

26

Famílies d’altres països

· Disposar de recursos econòmics limitats / Que no li permeten pagar un lloguer \

110

57

Famílies noves

Famílies NO ateses

CURTA

Tipus d’estada?

LLARGA

81

Famílies reallotjades

És coneguda de la fundació?

NO

SI

Hotel

Família Amiga

3

HOTELS AMB CONVENI

36

Famílies allotjades als HOTELS

Pis Fundació

6

FAMÍLIES AMIGUES

9

Famílies allotjades amb famílies amigues

8996

pernoctacions ofertes

8

PISOS DISPONIBLES

146

Famílies allotjades als pisos

33

dies d’estada mitjana als pisos

Agraïts amb les famílies de les persones malaltes per les 191 històries d'esperança compartides Col·labora · La Caixa ES64 2100 3272 9822 0009 4633 · Banc Sabadell ES50 0081 0665 3400 0107 0415 Fundació Jubert Figueras @FJubertFigueras fjubertfigueras


els nostres actes

05

Captació de recursos econòmics Sant Jordi El dia més bonic de l’any. Ens encanta i és un moment magnífic per reunir els nostres amics, voluntaris i persones properes i veure com totes aquestes persones surten al carrer i expliquen la nostra tasca des de diferents mirades. La Rambla novament desbordava ben plena i les nostres roses lluïen. Mercat de Tast L’edició més ambiciosa de totes amb 28 productors i venedors que oferien les seves propostes culinàries de proximitat als assistents que ens vàrem reunir a un espai immillorable: l’Antiga Fàbrica Estrella Damm en un dia primaveral amb un sol de maig. El duet Lokalinda i la Cristina Rabell, amb un piano de cua cedit pel Concurs Internacional Maria Canals, van amenitzar la trobada.

Productes de neteja Des de l’any 2015, col·laborem amb l’Institut Jaume Balmes amb l’assignatura d’aprenentatge i servei. Enguany hem seguit amb la iniciativa de recaptació de productes de neteja i la implicació dels joves de 4t de l’ESO ha sigut impecable, amb un projecte visual a través de les xarxes i amb la difusió de la campanya amb pòsters al seu centre.

GivingTuesday Des de fa algunes edicions participem en aquesta iniciativa global orientada a incentivar les bones accions i donacions altruistes en un moment de l’any on el consum augmenta considerablement.


en xifres

06

Dades Econòmiques Apostem per gestionar de forma eficient, transparent i responsable els recursos que rebem i que gestionem Distribució dels ingressos · Donacions i aportacions particular: 42% · Aportacions famílies allotjades: 12% · Donacions entitats privades: 16% · Finançament públic: 30% Distribució de la despesa 1. Programes d’allotjament i suport a les famílies: 83% 2. Estructura i voluntariat: 10% 3. Sensibilització i difusió: 7%

Valor afegit no financer És el valor de les donacions, cessions i hores donades a la FJF. Sense totes aquestes hores, les cessions i donacions, la nostra tasca no seria possible.

Els comptes de la FJF han estat auditats per ALKAIN I RIBA Auditors. Si voleu més informació, podeu consultar l’informe que podreu trobar a la web www.jubertfigueras.org

· Preu de la cessió dels pisos: 38.822,59€ · Preu de la cessió de nits d’hotel: 8.682,39€ /Aquest preu ha estat calculat pels mateixos hotelers, i varia en funció de les dates i la localització de l’hotel/ · Preu donació Acció Voluntariat: 11.400€ Calculat a un valor de 12€ l’hora i sumant les hores dedicades pels voluntaris a les diferents tasques realitzades · Cost social d’una nit a la FJF: 17,81€ Es el cost per a la societat d’una nit a la FJF. És el resultat de dividir les despeses totals de l’entitat el 2018 per el total de pernoctacions ofertes durant l’any.


l'equip

07

Organigrama de la Fundació Patronat

Presidenta d'Honor

Presidenta Isabel Jubert Vicepresidenta/ Marta Gibert Secretari/ Xavier Armangué Vocals/ Benet Nomadedéu, Mar Yuste, Jordi Cormenzana i Segimon Rovira

Annabella Montaperto

Direcció Paola Jubert

Àrea social

Àrea de manteniment

Àrea de comunicació

Àrea de gestió econòmica

Marta Soler i Estela García (Treballadores socials)

Isabel Herrera i Fabiola Montero

Estela García

Voluntariat

Voluntariat

Alexandra Mariné (Tècnica de captació) Gestoria externa Auditoria externa

Voluntariat

Miguel Layunta i Krasimir Dokovski

Simón Lara i Anna Fonts

Jordi Cormenzana, Mª Josep Altés i Francesc Valls

Voluntariat Pere Poll (Comptabilitat) Jordi Cormenzana (Administració)


la nostra xarxa

08

Relació amb entitats La FJF treballa en xarxa amb l’objectiu de: · Incorporar a l’agenda pública la situació de les famílies que cuiden i les seves necessitats de suport, i de forma especial quan aquesta cura implica un desplaçament de la seva vivenda habitual · Incidir per millorar els drets, les polítiques socials i les condicions laborals del familiar cuidador d’una persona malalta · Construir relacions amb altres entitats, amb altres xarxes i institucions. Xarxes i Federacions La FJF forma part i participa activament en els grups de treball i Federacions: · Xarxa pel suport a les Famílies Cuidadores de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Xarxa d’habitatges d’Inclusió de Barcelona de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva · Federació Catalana del Voluntariat Social · Comissió de Fundacions de l’Àmbit Social de la Coordinadora Catalna de Fundacions · Xarxa d’Habitatges d’Inclusió de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya Entitats, Centres i Institucions · AECC · ASSANDCA · Associació Piel de Mariposa- Debra · Caritas · De Veí a Veí · El Mercat Social · IES Jaume Balmes · Miaportación

· Monestir de Sant Pere de les Puel·les · Projecte Guanyem-hi tots de la FCVS · Projecte Mirades de la FCVS · Centres sanitaris públics i privats de Barcelona, Badalona, L’Hospitalet del Llobregat i Sabadell


moltes gràcies

Gràcies Col·laboradors La tasca que desenvolupem no seria possible sense el suport de moltes persones, empreses, institucions que ens ajuden econòmicament. No podem llistar les persones que ens ajuden a tirar endavant la nostra tasca. Però si podem fer una relació de les subvencions que ens han concedit i els convenis que hem signat. · Agència de l’Habitatge de Catalunya. Generalitat de Catalunya · Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Família · Generalitat de Catalunya, Departament de Salut · Generalitat de Catalunya, Departament de Governació i Relacions Institucionals · Generalitat de Catalunya, Departament d’Economia i Finances. Direcció General de Patrimoni · Ajuntament de Barcelona · Ajuntament de Badalona · Gobierno de España, Ministerio de Economía y Hacienda. · Diputació de Barcelona

Empreses · ACV Global SA · Atiram Hotels · Banc Sabadell · Barna Consulting Group S.A. · Blai Peris S.L. · BANKIA · Bodevici · Casa Gispert · DASLER S.A. · Grupo AEC S.L.

· Hoteles Catalonia · Hotel Villa Emilia · Liderou S.L · Mozzakimozza · Museu de la Confitura · Negrini · Sylvias Cookie Shop · Torrot · Velamen

Associacions i Fundacions Privades · Fundació Antoni Serra Santamans · Fundació Carmen y Mª José Godó · Fundació Cares · Fundació Cottet Mor · Fundació Creatia · Fundació Pere Relats

· Fundació Roviralta · Fundación San Joaquin · Miaportación · Obra Social La Caixa- Oficina Tallers