FJF Memòria 2015

Page 1

MEMÃ’RIA 2015Rbla. de Catalunya 32, baixos 08007 Barcelona T. +34 93 317 01 81 M. +34 618 250 080 fundacio@fjubertfigueras.org www.jubertfigueras.org N.I.F.: G63.369.755 Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya #1966

MEMĂ’RIA 2015


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS Entitat sense ànim de lucre de tipus assistencial. La Fundació Jubert Figueras fou creada el 16 de desembre de 2003, i fou inscrita al Registre de Fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el # 1.966, amb data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial i declarada d’utilitat pública.

DESTINATARIS PRIORITARIS Les famílies de malalts, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual per acompanyar el malalt.

PRIORITAT GEOGRÀFICA Actuació a Barcelona, Badalona i l’Hospitalet, zona que concentra el major nombre de centres hospitalaris de referència de Catalunya. Treballa també a Sabadell. Atenció a persones ingressades en un centre hospitalari que es troba a més de 50 Km de casa seva.

PATRONAT presidenta: Annabella Di Montaperto Nicastro vicepresidenta: Mª José Olano Lafita secretari: Xavier Armangué i Caralps vocal: Marta Gibert Casanovas vocal: Isabel Jubert Montaperto vocal: Rosa Mª Pujol i Galobart

Vocal: Guillermo Briones Godino vocal: Paola Jubert Montaperto


PRESENTACIÓ

07

ORGANITZACIÓ & GESTIÓ

08

PROGRAMA D’ALLOTJAMENT

13

PROGRAMA ACOMPANYEM

19

FAMÍLIA AMIGA: T’OBRIM LES PORTES

25

DADES ECONÒMIQUES

29

I EL 2016?

33


MISSIÓ La FJF es proposa millorar la qualitat de vida de les famílies de malalts amb pocs recursos econòmics, que degut a l’ingrés hospitalari o a un tractament que requereix al pacient viure prop de l’hospital, es veuen obligades a desplaçar-se lluny del seu domicili habitual. VISIÓ La recerca del benestar de les famílies que tenen cura d’un malalt VALORS INSTITUCIONALS SER HOSPITALARIS Volem exercir l’hospitalitat entesa com l’acollida del que està lluny de casa. DEFENSA DE LA JUSTÍCIA SOCIAL Cercant l’equitat — la igualtat d’oportunitats — en la rebuda de l’assistència afectiva que només la família pot donar al malalt. SER OBERTS I ACCESSIBLES Oberts a qualsevol tipus de malaltia i a malalts de qualsevol edat sense posar límits. TRANSPARÈNCIA Tot gestionant els projectes amb criteris d’eficàcia i eficiència, especialment pel que fa a l’ús dels recursos econòmics i informant de les activitats de la fundació mitjançant comunicacions periòdiques.


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

MEMÒRIA 2015

Benvolguts amics i amigues, Un any més us fem a mans la memòria del 2015, on podreu trobar un petit recull del que fem, així com el testimoni d’alguns dels protagonistes: famílies acollides, col·laboradors i entitats amb qui treballem en xarxa. La nostra tasca se centra bàsicament en ajudar al familiar cuidador, aquella persona o persones que durant la malaltia d’un familiar adquireix el rol de tenir cura del mateix. Però per fer-ho s’ha de desplaçar del seu domicili, canviar de ciutat, arribar a una ciutat que li és estranya i on no té ni referents ni recursos. La FJF els proporciona allotjament, però sovint també companyia, i suport social, i a vegades un ajut per a l’alimentació. Però per damunt de tot, els acompanya durant la seva estada a la ciutat perquè el procés de malaltia no sigui tan dur. El dia a dia de la Fundació, amb les anècdotes, les necessitats, els actes que organitza i les notícies que genera les podeu trobar a la nostra web (www. jubertfigueras.org) i a les xarxes socials (al Facebook i al Twitter). A més, i com sempre, estem a la vostra disposició per ampliar la informació o per conèixer-nos més de prop. Tot el que aquí trobareu ha estat possible gràcies a l’ajut de molta gent: la dedicació dels que hi treballen, la generositat dels voluntaris i les aportacions econòmiques de tants i tants donants, empreses i entitats. A tots, moltes gràcies i una forta abraçada.

Annabella di Montaperto Presidenta del Patronat jubertfigueras.org

07


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

ORGANITZACIÓ

Gener Al gener vàrem signar la cessió d’ús de tres habitacions a la Parròquia de la Mare de Déu del Mont Carmel. Durant els mesos de gener i febrer amb nombrosos voluntaris vam pintar i netejar a fons les habitacions, les vam moblar i condicionar.

Febrer Vam participar en una entrevista de ràdio per el Programa “Sector 3” de rne5, programa de referència sobre la Responsabilitat Social Corporativa i la Solidaritat, amb una atenció especial a l’Hotel Villa Emilia i la tasca impressionant que fan amb la FJF al cedir habitacions a les famílies que venen per a un control de la seva malaltia o per una segona opinió Març Signatura de l’acord amb el Patronat Municipal de l’Habitatge pel lloguer amb renta social d’un pis a les antigues casernes de Sant Andreu, al Passeig de Torras i Bages. Es tracta d’un pis d’obra nova, a punt per entrar-hi a viure.

jubertfigueras.org

08


MEMÒRIA 2015

ORGANITZACIÓ

Abril Col·laboració entre entitats: Els joves de la Fundació Comtal necessitaven un lloc on fer les pràctiques d’inserció laboral. La FJF els ha deixat un dels seus pisos, que ens han pintat de nou. L’han deixat fantàstic. Aquesta col·laboració entre entitats dels tercer sector fomenta la solidaritat i l’ajuda social resultant beneficiós per ambdues fundacions. Moltes gràcies!! Maig Al mes de maig vàrem aconseguir l’emissió d’un reportatge per el programa Connexió Barcelona, de BTV. És un curt de 4 minuts, on queda molt ben explicada la tasca de la FJF, amb el testimoniatge de 2 persones allotjades en un dels pisos. Les seves explicacions permeten entendre la necessitat i el servei que ofereix l’entitat.

QUAN LA VIDA FA MAL,

les paraules consolen. Conferència amb Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Dimarts 2 de Juny a les 19h Aula Magna de la Casa de Convalescència

jubertfigueras.org

Juny FJF va organitzar, el 2 de juny, a l’Aula Magna de la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau, una conferència a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, que portà per títol: “Quan la vida fa mal, les paraules consolen”. Va ser un recull preciós d’obres literàries marcades per la malaltia.

09


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

ORGANITZACIÓ Juliol La FJF va rebre un regal meravellós. Va ser triada per a ser beneficiària del projecte “12 tapas 1 Mundo” organitzat pel grup Andilana (Hotels i Restaurants). Cada mes els restaurants del grup ofereixen una tapa solidària a 1€. Tota la recaptació de la seva venda es destina íntegrament als projectes de l’entitat. Iniciem converses amb un patró de la Fundació Pere Relats per treballar en xarxa. CARRER LLORENS I BARBA, 64 1º 3ª - 08025 BARCELONA H6

Carrer de l’Alcalde de Móstoles

Autobús

Alfons X

Ronda

del Gu

inardó

Ronda del Guinardó Farmacia

L4

Carrer del Mas Casanovas

Supermercado Mercado

USTED ESTÁ AQUÍ

V21

Panadería

Frutería

Carnicería

Banco

Locutorio/Internet

de

G

au

Carrer de Sant antoni Maria Claret

19

Quiosco

Billetes de transportes

L5

Sant Pau/ Dos de Maig

da Av in

Carrer de Sant antoni Maria Claret

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

H8 20

gu

Carrer de Padilla

Gràcia

Carrer de los Castillejos

Travessera de

Carrer de Santa Carolina

Carrer de Cartajena

Jardins del Príncep de Girona

Carrer de Sant Quintí

Carrer de Llorens i Barba Carrer de Lepant

Agost Després de mesos de feina, tenim penjats als pisos els mapes de cadascun d’ells, i els podem donar a cada família amb la documentació que els entreguem. Els permet orientar-se els primers dies, que són els més difícils per a ells, i trobar les botigues més útils, els transports a l’hospital.

Metro

L4

L5

Carrer de Indústria

> Hospital de Sant Pau

> Hospital Clínic

> Hospital Vall d’Hebrón

> Hospital St. Joan de Déu

> Hospital del Mar

Andando  2 min

Metro L5 20 min Bus 20 35 min Bus H8 35 min

Metro L5 32 min Bus V21 30 min Bus 19 50 min

Metro L5 + L3 (Vall d’Hebrón)67min Bus H6 +L79 (Palau Reial) 60 min Bus H6 +Metro L3 (Maria Cristina) 56 min

Metro L4 30 min Bus V21 + V27 (Vila Olímpica)  30 min

Setembre (El Periódico) Al suplement + persones de El Periódico del 8 de setembre es va publicar un reportatge de les fundacions que ofereixen allotjament a les famílies dels malalts. Parlen de la FJF, de la Fundació Enriqueta Villavecchia, de la Fundació Infantil Ronald McDonald. Una bona manera de fer conèixer una realitat encara molt desconeguda.

jubertfigueras.org

> Hospital Univ. Germans Trias i Pujol > Institut Guttmann Metro L4 + Bus B24 95 min Bus V21 + B24 90 min

>Hospital Univeritari de Bellvitge Metro L5 + L1 (Sants) 48 min Metro L4 + L1 (Urquinaona) 50 min

>Hospital Durán i Reynals Desde el Hospital de Bellvitge, 6 minutos andando o microbús gratuito hacia el Hospital Durán i Reynals.

10


MEMÒRIA 2015

ORGANITZACIÓ Octubre El 17 d’octubre va tenir lloc, a Alella, una trobada de voluntaris, patrons i amics de la Fundació Jubert Figueras. Vàrem fer un dinar amb un plat principal: un Botillo, un plat típic de la gastronomia del Bierzo. Era un regal d’una família acollida al pis de Torras i Bages, que va voler que provéssim la seva gastronomia. Vam ser un grup de 24 persones.

Novembre Comencem un projecte d’aprenentatge i servei amb els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Jaume Balmes. Els projectes d’Aprenentatge i Servei volen integrar el servei a la comunitat- la solidaritat- amb l’aprenentatge de les realitats socials de l’entorn, del món en el que vivim, de les entitats sense afany de lucre. 14 alumnes han triat el projecte de la FJF. Amb ells prepararem la campanya de Nadal. Desembre Com cada any, i amb l’ajut dels alumnes de l’IES Jaume Balmes, va tenir lloc, dos dissabtes del mes de desembre, la fira de Nadal. L’objectiu d’aquest any era omplir una biblioteca de llibres infantils per a la sala de lactància del centre penitenciari de dones de Barcelona.

jubertfigueras.org

11MEMÒRIA 2015

ALLOTJAMENT

La casa és el centre i el refugi. En un univers de dimensions inimaginables —i una gran ciutat ho pot ser— la casa és el raconet que fa de centre del món. Necessitem una casa petita... per tenir l’experiència del recolliment i de la vida sense problemes. La casa és la concavitat de l’aixopluc. Amb el teulat es guarda i s’empara. La casa és com una paraula de consol i escalfa cos i ànima. — ESQUIROL, J.M. (2015). La Resistència íntima. Assaig d’una filosofia de la proximitat. Barcelona: Quaderns Crema. jubertfigueras.org

13


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

ALLOTJAMENT Hem comptat amb 8 pisos: 6 pisos que ja teníem i 2 nous pisos/ recursos. Es va tancar el pis de Joan Cornudella. Era el primer pis amb el que va treballar la Fundació. Situat a 5 minuts caminant de l’Hospital infantil de la Vall d’Hebron, va acollir durant una mica més de 11 anys a 123 famílies. Era un pis de lloguer, pel qual pagàvem un lloguer de mercat. Es va intentar negociar en repetides ocasions una rebaixa en aquest lloguer, sense aconseguir-ho. Al poder incorporar a la xarxa de pisos dos recursos propers o ben comunicats amb l’Hospital de la Vall d’Hebron, es va decidir prescindir d’aquest pis. Vàrem obrir el pis del carrer de Víctor Colomer al barri de Sant Andreu. És propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge. El tenim amb un lloguer social gràcies a un acord del que participem com a membres de la Xarxa d’habitatges d’Inclusió. Es tracta d’un pis d’obra nova, que les famílies varen estrenar. Només es va haver de moblar i posar a punt (molts mobles es van aprofitar del pis de Joan Cornudella). El vam estrenar a l’abril del 2015. Dins de les instal·lacions de la Parròquia del Carmel, ens van cedir l’ús de tres habitacions, una sala d’estar i dos banys, a més de l’ús compartit de la cuina i el safareig. Vam fer una petita posta a punt, amb unes mans de pintura i els mobles. Es va estrenar al febrer del 2015. Com altres anys, volem fer una menció especial al pis cedit com a llegat d’Angel Hernández Martínez. És un homenatge que la família de l’Àngel li ret per la seva lluita contra el càncer, tot cedint un pis del carrer Mallorca, a prop de l’Hospital de Sant Pau. S’hi han allotjat durant l’any 17 famílies. Algunes famílies ens demanem no un allotjament sinó un lloc on poder dutxar-se, menjar calent i descansar. Passaran la nit a l’hospital al costat de la persona malalta, però necessiten d’un lloc estable, net, per fer-lo seu. Aquestes famílies no ocupen una habitació, sinó que els facilitem unes claus del pis que els queda més a prop de l’hospital, i amb l’acord de les altres famílies, entren i surten d’aquest pis i en comparteixen les instal·lacions. En el nostre llenguatge, són famílies per a ABVD que vol dir que utilitzen el pis per a les activitats bàsiques de la vida diària. Durant l’any 2015 han estat 4 famílies que han fet ús d’aquest servei.

jubertfigueras.org

14


MEMÒRIA 2015

TESTIMONI

Ara fa un anyet l’equip de la Fundació Jubert va desembarcar a la rectoria de la parròquia de la Mare de Déu del Mont Carmel. Ho van endreçar tot, ho van pintar tot i van deixar les habitacions (del que fou un convent carmelità) com un pinzell. Portem un any caminant aquesta pintoresca experiència de convivència quotidiana entre els feligresos de la parròquia i les nombroses persones que la Fundació Jubert ha pogut atendre des d’aquí. I dic pintoresca, ja que a l’habitual accent andalús i gallec dels propis del lloc, s’hi ha afegit accent romanès, andorrà, melillenc, senegalès, equatorià, lleidatà, dominicà, marroquí, aragonès, navarrès, gironí, madrileny i molts d’altres. Tot fent d’un convent buit un espai de servei i trobada -internacional- i una experiència relacional i de col·laboració molt enriquidora. Gràcies, membres de la FJF per convidar-nos a col·laborar. ­­ Mossèn Òscar Pueyo i Bes, — Rector. Parròquia Mare de Déu del Mont Carmel, Barcelona.

jubertfigueras.org

15


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

ALLOTJAMENT

Famílies Acollides: 175 Sol.licituds Rebudes: 278 Pernoctacions: 7238 Llits: 33 Pisos: 8 Perfils de les Famílies

124 Famílies de pacient adult

128 Dones Cuidadores

51 Famílies de pacient infantil

47 Homes Cuidadors

102 Famílies noves

137 Allotjades als Pisos

73 allotjades prèviament

37 Famílies Allotjades als Hotels 1 Allotjades amb Família Amiga jubertfigueras.org

16


MEMÒRIA 2015

ALLOTJAMENT HOSPITALS QUE HAN REALITZAT SOL·LICITUDS D’ALLOTJAMENT

Solicituds

Si

No

Derivat

29

12

17

0

100

62

38

0

48

36

12

0

6

2

2

2

Institut Guttmann

18

11

7

0

HUGTiP

H. Clinic H. Vall d’Hebron H. Sant Pau H. Sant Joan de Déu

14

10

4

0

Duran i Reynals

9

4

3

2

H. del Mar

3

2

1

0

H. Parc Taulí

20

19

1

0

H. Sagrat Cor

1

0

1

0

C. Barraquer

4

3

1

0

3

0

3

0

23

14

9

0

H. Bellvitge Altres Entitats

9 Malaltia Congènita 61 Altres Malalties

47 Trasplantaments

83 Famílies catalanes 6 Famílies d’Andorra 11 Famílies d’altres Països 75 Famílies de la resta d’Espanya

59 Malaltia Oncològica 44 Malaltia Oncològica Hematològiques

jubertfigueras.org

17MEMÒRIA 2015

ACOMPANYEM

El voluntari és portador d’una cultura de gratuïtat, de donació i de solidaritat, al bell mig de la nostra societat competitiva i individualista. Els voluntaris socials, que tenen per única motivació l’amor i el respecte als seus iguals, són un clam a la fraternitat i a la solidaritat, i donen testimoni que la darrera paraula està en el reconeixement de l’altre i de les seves necessitats. jubertfigueras.org

19


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

ACOMPANYEM

Tucades de Seguiment: 764 Visites de Suport: 643 52 visites de voluntaris assistencials distribuïdes en 16 famílies

Reunions de Coordinació de Voluntariat: 9 Famílies que han rebut ajuts per aliments: 5 La Federació Catalana de Voluntariat Social va celebrar el seu 25è aniversari i el Dia Internacional de Voluntariat, al novembre. Van organitzar un acte de reconeixement als voluntaris i nosaltres hi vam assistir.

jubertfigueras.org

20


MEMÒRIA 2015

TESTIMONIS Treball en Xarxa Sovint, acompanyem a les famílies des d’abans que es faci aquest desplaçament. Això ens obliga a les entitats socials a treballar en xarxa. Volem destacar la col·laboració amb la Fundació Roses Contra el Càncer i el testimoni de la família per la qual ens vàrem coordinar. Doncs bé, des de la Fundació Roses contra el Càncer volem transmetre per escrit la bona coordinació i col·laboració que hem tingut amb la Fundació Jubert Figueras, per gestionar i tramitar l’ajut de pis residència per als familiars d’un malalt oncològic, que van haver de traslladar-se a l’Hospital de la Vall d’Hebron per més de tres mesos. Des del primer moment que vam contactar amb la Fundació Jubert Figueras tot van ser facilitats. A través d’un tracte molt pròxim, agradable i eficient, vam poder reservar un pis per a aquesta família. El cas es va complicar perquè des de la Vall d’Hebron van canviar el dia de l’ingrés per a la intervenció del malalt fins a tres vegades. I malgrat això, des de la entitat Jubert Figueras sempre hi va haver paraules de comprensió i sobretot agilitat, per modificar la reserva. Mai vam tenir el dubte que la família es pogués quedar sense aquesta residència tan necessària. La Fundació Jubert Figueras ofereix un servei de qualitat, amb una excel·lent coordinació i capacitat de resoldre els problemes que poden anar sorgint. Tant el pacient com els familiars del pacient, que van requerir el suport de la Fundació Jubert Figueras, ens han transmès en tot moment la confiança en l’entitat i l’agraïment per l’existència d’aquest servei. — Fundació Roses contra el Càncer Me sentí perdida. Saber que iba a una ciudad tan grande y desconocida y sin saber moverme por ella, y sin saber dónde alojarme, un gran problema. Cuando supe que tenia alojamiento en Barcelona, me entró una tranquilidad muy grande, aunque no sabía aún donde iba. ¿Ventajas? Todas: una habitación, una cocina, el metro a poca distancia y con una buena combinación, tiendas, en fin todo a mano. ¿Inconvenientes? Ninguno. Aunque fueron unos días difíciles para mí, me sentí siempre, sabiendo de tu presencia unas veces y otras por teléfono, muy tranquila y confiada. Son cosas que siempre agradeceré, y vaya con ello mi gratitud y la de Ovidi. Aún no se cómo expresar nuestra gratitud a la Fundación. Un fuerte abrazo. — Pepi i Ovidi (Família de Figueras. Allotjats 60 dies.) jubertfigueras.org

21


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

jubertfigueras.org

22


MEMÒRIA 2015

TESTIMONIS

Formació Cada any, la fundació col·labora amb la Universitat de Barcelona acollint a alumnes en pràctiques. Per nosaltres és una forma enriquidora d’aprenentatge doncs, no només ens reciclem amb les seves aportacions, sinó que al mateix temps millorem l’atenció a les nostres famílies. Aquest any hem comptat amb la magnifica col·laboració de la Gemma Miró. Em dic Gemma i vaig ser alumnes de pràctiques de treball social de la Fundació Jubert Figueras des de finals de setembre fins al 15 de gener del 2016. Fins el dia 15 de setembre (dia que la universitat em van informar del centre on faria pràctiques) jo no havia sentit res sobre aquesta fundació, pel qual tot era molt nou per mi. Recordo el correu que vaig enviar a la Marta, la treballadora social de la fundació, per presentar-me: aquest era formal, amb un vocabulari determinat per crear una bona impressió... vaig trigar 20 minuts a acabar-lo d’escriure i que em semblés acceptable! Nerviosa, vaig esperar la contestació, que en prou feines va trigar 10 minuts. Aquell va ser el meu primer contacte amb la fundació i crec que mai l’oblidaré! la simpatia i l’alegria que es transmetia en aquelles poques paraules deia molt de la Marta, però quedava la prova de foc: el contacte en persona. Durant aquest temps vaig conèixer a molta gent de diferents llocs, diverses situacions i característiques molt diferenciades però totes, absolutament totes elles coincident en una cosa: estaven molt agraïts amb la feina de tot l’equip, ja que cada un d’ells s’interessava per la seva vida i els seus problemes. A tots els oferien el suport necessari ja fos escoltant-los, acompanyant-los al metge o simplement, portant un arbre de Nadal per a poder passar les festes amb normalitat. Aquells correus m’haurien d’haver avisat que estava a punt de formar part d’un equip meravellós amb una missió extraordinària, però la veritat és que res em va preparar per la gran experiència que vaig viure durant aquells mesos. Són una família unida que proporciona allotjament a aquells que no poden fer front a un pis i que la seva situació és delicada, motiu pel qual busquen suport. Puc ben assegurar que aquest suport el troben perquè ho he vist: he vist plorar de gratitud a les persones allotjades, com aquestes han comprat regals d’agraïment, cartes manuals expressant els seus sentiments... i jo no puc estar més orgullosa d’haver estat en aquesta fundació, haver conegut a totes aquestes persones i emportar-me els records que guardaré per sempre a la memòria ja que m’han fet créixer com a professional però sobretot, com a persona. — Gemma Miró, Alumne de Treball Social 4t jubertfigueras.org

23MEMÒRIA 2015

FAMÍLIA AMIGA: T’OBRIM LES PORTES

L’acollida de l’altre no és una trobada neutra, sinó una trobada en una circumstància molt particular, en un context íntim: el context de la casa. Per tant, requereix obrir-se, obrir la pròpia casa, el lloc de la intimitat, de la família, dels secrets més ben guardats. Requereix dedicar una part del teu temps, del temps de lleure, del temps del repòs, del temps que tens per dedicar als teus. I no es tracta només de fer un espai en la pròpia casa, de donar-li aixopluc i alimentació, sinó d’acollir-ne les vivències, perquè la identitat personal no es pot separar del conjunt de les vivències, i si acollim el subjecte físic però no el món de les seves vivències, no es produeix una autèntica acollida... — Acollir el Foraster. Document del Consell Assessor per a Diversitat Religiosa.

Barcelona 2015. http://governacio.gencat.cat/web/.content/afers_religiosos/documents/DocCADR3.pdf jubertfigueras.org

25


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

FAMÍLIA AMIGA: T’OBRIM LES PORTES

L’any 2015 vam decidir que havia arribat el moment. Ja érem prou grans i madurs per posar en marxa aquest nou projecte. Des de feia molts anys nombrosos coneguts i amics ens oferien una habitació de casa seva per poder allotjar famílies, però no ho veiem clar. Per fi, aquest any, amb l’experiència acumulada i les més de 600 famílies allotjades, hem volgut dissenyar, pensar i donar forma a una nova modalitat d’acollida (que en realitat no té res de nou). Per aquest motiu tenim ja 7 famílies acollidores i un projecte per a poder allotjar-hi famílies, sempre i quan aquestes ja hagin estat allotjades per la Fundació i l’estada es prevegi de menys de 5 dies. Al Juliol va tenir lloc la primera acollida a casa d’una família amiga. L’experiència va ser molt ben valorada tant per la família acollidora com per les persones acollides. ACTUACIÓ

> Redactar el projecte amb la col·laboració de Carles Bonete, alumne de pràctiques > Cercar les famílies amigues > Formar a les famílies: explicar els drets i deures > Preparar un conveni > Preparar-los per les dificultats > Conèixer els recursos que s’ofereixen > Presentar al projecte als voluntaris, al patronat, donants i administracions.

jubertfigueras.org

26


MEMÒRIA 2015

TESTIMONIS

Donat que no hi ha un tractament estàndard per a la meva malaltia, el meu metge va recolzar la meva idea de participar en un prometedor assaig clínic que s’estava desenvolupant a Barcelona. Però era molt complicat viatjar a tants quilòmetres des del meu país. Un dels reptes més grans era el de l’allotjament. I un dels problemes era que ningú sabia dir-me quan temps hauria de passar a Barcelona. Un altra de les dificultats és que no conec ni el castellà ni el català. Vàrem tenir la gran sort de contactar a la Fundació Jubert Figueras que ens va facilitar l’allotjament. Ens varen facilitar un pis compartit a 2 minuts caminant de l’Hospital. Era un allotjament perfecte per a la meva mare i jo. Els companys de pis eren educats i amistosos, de manera que va ser fàcil compartir pis amb ells. Un dels grans avantatges va ser el poder disposar de dos banys, un per a cada família. Després de 2 mesos els metges ens van permetre marxar a casa i tornar per a visites cada dos mesos a Barcelona. Vàrem venir dues vegades més durant el 2015. La Fundació ens va facilitar l’estada en un hotel les dues vegades. Aquesta solució ens va anar molt bé. Així com és molt confortable compartir un pis durant les estades llargues, l’estada en un hotel és còmode per estades curtes. La Marta Soler, el nostre contacte a la Fundació, sempre va estar a punt per ajudar i sempre amb molta flexibilitat. Vam contactar amb ella cada vegada que teníem un problema i sempre ens va ajudar. Per exemple quan a l’hospital van canviar de sobte les dates de la següent visita. Per a la nostra sorpresa, la Marta va ser capaç de canviar la reserva a l’hotel. En conclusió, La FJF ens va oferir un suport extraordinari i ens va ajudar a fer els nostres viatges més confortables i menys estressants. — Alexander, Moscú, Rússia. Un cop més vull agrair a la fundació Jubert Figueras la seva col·laboració. L’atenció rebuda per part del seu equip va ser notable, la qual cosa s’agraeix especialment quan travesses moments molt difícils i tens la necessitar de fer-ho fora de la teva llar i família. L’habitatge que em facilitaren complia amb totes les necessitats que tenia i el fet de compartir-la amb una altra família al principi em causava una mica de trastorno, però al final, va ser molt positiu poder compartir amb altres persones, en situació similar, les nostres experiències, de crear una bonica amistat que perdura. — Toni Pons, Illes Balears.

jubertfigueras.org

27MEMÒRIA 2015

DADES ECONÒMIQUES

La Fundació Jubert Figueras és una organització sense ànim de lucre, finançada per donacions dels socis i col·laboradors, així com per altres entitats no lucratives i administracions. La seva participació ens permet seguir endavant, però encara queden moltes famílies a les que podem ajudar. Des d’aquí aprofitem per agrair a les persones, empreses, administracions, fundacions i institucions que col·laboren amb la Fundació. jubertfigueras.org

29


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS

DADES ECONÒMIQUES

Total despeses: 136.938,20€ Total ingressos: 138.562,00€ ORIGEN DELS INGRESSOS

FONS PRIVATS: 55,6% FONS PÚBLICS 44,4%

UA L UN T

ER

DI C

SP

SP

S: 13 ,1%

NT

NT

NA

NA

DO

DO

S1 0,1 %

PROCEDÈNCIA INGRESSOS

% 8,4 S: E I L MÍ FA

ACTES CAPTACIÓ: 8,3%

D FUN

ON S ACI

jubertfigueras.org

P RI

E VAD

,4% S: 15

SUBVENCIONS PÚBLIQUES 44,4%

30


MEMÒRIA 2015

DADES ECONÒMIQUES

VALOR AFEGIT NO FINANCER

És el valor de les donacions, en hores, cessions o donacions, que no queden reflectides en el comptes anuals. Preu de les Cessions dels Pisos: 46.014€ Preu Donació Acció voluntariat: 26.730€ * Calculat a 9,9€/hora i sumant de forma aproximada les hores de tots els voluntaris

Preu Donació Nits Hotel: 12.756€ * Calculat a 109€/nit (preu mitjà segons el gremi d’hotelers de Barcelona l’any 2014)

Cost social d’una nit a la FJF: 18,60€ * Cost per a la societat d’una nit a la FJF. Calculat dividint les despeses totals de l’entitat l’any 2015 (Cost dels pisos, personal, despeses generals i d’estructura) pel total de pernoctacions ofertes durant l’any.

La Memòria econòmica així com l’informe de l’auditoria estan disponibles a la pàgina web de l’entitat: www.jubertfigueras.org

jubertfigueras.org

31MEMÒRIA 2015

I el 2016? Ens comprometem a: Allotjar a més famílies Buscar més recursos, voluntaris i ajuts Calcular com podem fer més amb menys Dinamitzar a la gent que vol ajudar Escoltar consells, crítiques, en definitiva als altres Fidelitzar els donants, els amics, els voluntaris Guiar Homenatjar als cuidadors Inspirar a l’acollida / Imaginar un món millor Justificar el que fem Kilòmetres que farem per a tenir els pisos sempre a punt. Lluitar per seguir endavant Multiplicar el que tenim Nedar contracorrent Organitzar-nos millor Planificar amb més temps Quantificar-ho tot Riure Somniar Treballar més i millor Unir esforços Visitar més a les famílies Web: tenir-la renovada Xarxajar (aquest ens el hem inventat, és treballar més en xarxa) Yolanda: família molt agraïda allotjada al Carmel = senyal d’èxit Zas: Expressió que evoca la remor d’una cosa que es mou o es fa moure rapidíssimament dins l’aire: la nostra forma de treballar que ens remou rapidíssimament per trobar allotjament jubertfigueras.org

33
Rbla. de Catalunya 32, baixos 08007 Barcelona T. +34 93 317 01 81 M. +34 618 250 080 fundacio@fjubertfigueras.org www.jubertfigueras.org