FJF Memòria 2014

Page 1

MEMÒRIA 2014Rbla. de Catalunya 32, baixos 08007 Barcelona T. +34 93 317 01 81 M. +34 618 250 080 fundacio@fjubertfigueras.org www.fjubertfigueras.org N.I.F.: G63.369.755 Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya #1966

MEMĂ’RIA 2014www.fjubertfigueras.org

PRESENTACIÓ

07

ORGANITZACIÓ & GESTIÓ

09

PROGRAMA D’ALLOTJAMENT

11

PROGRAMA ACOMPANYEM

13

TESTIMONIS

15

DADES ECONÒMIQUES

17

COL.LABORADORS

19 05


FUNDACIÓ JUBERT FIGUERAS Entitat sense ànim de lucre, independent i aconfessional, de tipus assistencial. La Fundació Jubert Figueras fou creada el 16 de desembre de 2003, i fou inscrita al Registre de Fundacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el # 1.966, amb data 28 d’abril de 2004. Classificada com a Fundació de tipus assistencial i declarada d’utilitat pública. DESTINATARIS PRIORITARIS Les famílies de malalts, amb pocs recursos econòmics, desplaçades del seu domicili habitual per acompanyar el malalt. PRIORITAT GEOGRÀFICA Actuació a l’àrea de Barcelona per ser la zona que concentra el major nombre de centres hospitalaris de referència. Atenció a persones vingudes de qualsevol indret que estigui a més de 50 Km de la ciutat. PATRONAT presidenta: Annabella Di Montaperto Nicastro vicepresidenta: Mª José Olano Lafita

secretari: Xavier Armangué i Caralps vocal: Marta Gibert Casanovas

vocal: Isabel Jubert Montaperto vocal: Rosa Mª Pujol i Galobart

Vocal: Guillermo Briones Godino vocal: Paola Jubert Montaperto


PRESENTACIÓ

CARTA DE LA PRESIDENTA

MISSIÓ

Benvolguts amics i amigues, De nou podem fer-vos en mans la memòria de tot un any de feina, un any 2014 de creixement i carregat de complexitats.

La FJF es proposa millorar la qualitat de vida de les famílies de malalts amb pocs recursos econòmics, que degut a l’ingrés hospitalari o a un tractament que requereix al pacient viure prop de l’hospital, es veuen obligades a desplaçar-se lluny del seu domicili habitual.

Durant el 2014 la Fundació Jubert Figueras ha crescut en molts aspectes. Creixem a nivell de sol·licituds rebudes, la demanda de serveis; creixem a nivell de pressupost; creix la nostra experiència i creix la nostra presència en la societat. Les dificultats econòmiques que hi ha en el nostre entorn actualment fan que busquem noves fórmules creatives per tal de seguir oferint allotjament i acompanyament a les famílies cuidadores desplaçades sense recursos. Un any, el 2014, també molt complex per les circumstàncies en què es troben les famílies que allotgem i acompanyem. La pobresa es fa més present, necessitem en moltes ocasions oferir elements de primera necessitat i/o inclús alimentació. Les famílies sense recursos que acollim i acompanyem viuen cada vegada situacions de més vulnerabilitat. Al llarg d’aquesta memòria que us presentem podreu trobar detalls del que hem fet i com ho hem fet, i com ja sabeu estem a la vostra disposició per ampliar informació o per conèixer-nos més de prop.

VISIÓ La recerca del benestar de les famílies que tenen cura d’un malalt VALORS INSTITUCIONALS SER HOSPITALARIS: volem exercir l’hospitalitat entesa com l’acollida del que està lluny de casa. DEFENSA DE LA JUSTÍCIA SOCIAL: cercant l’equitat — la igualtat d’oportunitats — en la rebuda de l’assistència afectiva que només la família pot donar al malalt. SER OBERTS I ACCESSIBLES: oberts a qualsevol tipus de malaltia i a malalts de qualsevol edat sense posar límits. TRANSPARÈNCIA: tot gestionant els projectes amb criteris d’eficàcia i eficiència, especialment pel que fa a l’ús dels recursos econòmics i informant de les activitats de la fundació mitjançant comunicacions periòdiques.

El fet de que ens trobem en evolució i creixement ho atribuïm al vostre suport i recolzament, a la implicació que rebem per part de tots i totes. Com sempre moltes gràcies,

Annabella Di Montaperto Presidenta del Patronat FJF

www.fjubertfigueras.org

07


GENER 2014 | AL CINE AMB SERRAT I SABINA

FEBRER 2014 | AL TEATRE AMB ATRÁPALO SOCIAL

Gràcies a la col·laboració de What’s up Doc i Cinemes Girona, el 22 de gener vam poder veure la pel·lícula Serrat y Sabina: El símbolo y el cuate, nominada com a millor pel·lícula documental als Premis Gaudí 2014. Varen presentar l’esdeveniment el director de la pel·lícula, Francesc Relea i en Joan Manuel Serrat.

Les famílies van anar al teatre gràcies a Atrápalo Social; vam participar en el rodatge d’un vídeo de la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores, i vam participar també al Programa Paratodos de La 2, parlant dels cuidadors. || Presentació del Document “Què som les fundacions de caire social?” així com de l’enquesta de validació del mateix: Reptes de futur de les Fundacions.

MARÇ 2014 | TV. MILLONARIO ANÓNIMO

ABRIL 2014 | SANT JORDI

Una productora, per encàrrec de La Sexta, es va posar en contacte amb la FJF per veure si volíem col·laborar en un programa sobre el Voluntariat. Al final, es tractava de Empresario Millonario, i vam tenir la sorpresa de rebre un taló de 15.000€.

Sant Jordi va ser un èxit. Vàrem vendre 2340 roses, i hi varen participar nombrosos voluntaris. || Atiram Hotels i la FJF varen signar un conveni de col·laboració. Gràcies al qual Atiram Hotels ofereix allotjament per a estades breus. Actualment gestionen els següents establiments de la ciutat de Barcelona: Hotel Oriente, Hotel Barcelona; l’Hotel Arenas i l’Hotel Tres Torres.


ORGANITZACIÓ I GESTIÓ

SETEMBRE 2014 | HOTELS CATALONIA

OCTUBRE 2014 | CONCERT LIDIA PUJOL

Al setembre vam visitar els Hotels que la cadena Catalonia gestiona a Sabadell. Vam poder explicar als directors i tot el personal quina és la tasca de la FJF i les característiques de les famílies candidates a ser allotjades. El projecte va ser molt ben rebut. A finals d’octubre va tenir lloc la signatura oficial.

Dissabte 18 d’Octubre, dins dels actes de celebració del 10è Aniversari a la Basílica de Santa Maria del Pí., Lidia Pujol, presentà Iter Lvminis o Camí d’Identitat; Música i Tradició al servei d’un món més just. foto: © Jaume Aragay

NOV 2014 | EL PUNT AVUI

DESEMBRE 2014 | LLIBRES DE NADAL

El 3 de novembre es publicà un reportatge sobre la FJF, amb referència a una família allotjada. La Yeni i en Nakor varen venir des de Canàries al juliol. Mare i fill venien a Catalunya per poder entrar en la llista d’espera de trasplantaments de fetge. I des del primer dia aquí, la fundació ja els va poder allotjar en un pis molt pròxim a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

www.fjubertfigueras.org

Per tercer any ja, varem tornar a posar en marxa la fira de nadal. Aquest any amb un un objectiu molt ambiciós: omplir la biblioteca de la sala d’estudi i lleure de la Fundació Arsis, que treballa amb infància en risc d’exclusió.

09


SOL.LICITUDS REBUDES Hospital de la Vall d’Hebron - 31 famílies allotjades Hospital de Sant Pau - 24 famílies allotjades Hospital Clínic - 16 famílies Altres Entitats - 15 famílies Institut Guttman- 14 famílies HUGTiP Parc Tauli

PETICIONS ATESES

Duran i Reynals

PETICIONS DERIVADES PETICIONS NO ATESES

Barraquer

PERFILS DE LES FAMÍLIES 121 Famílies Allotjades 95 Famílies Allotjades en Pisos 76 Noves Famílies

45 Famílies Reiterants

85 Famílies de pacient adult 87 Dones Cuidadores Catalunya (49)

26 Famílies en Hotels

36 Famílies de pacient infantil 31 Homes Cuidadors

Resta d’Espanya (46)

Altres Països (23)

EDAT DEL CUIDADOR 13 Famílies 18—30 anys

75 Famílies

33 Famílies

31—50 anys

51—99 anys

% GRUP DE PATOLOGIES M. Oncològica 31%

Transplantament 27%

Altres 33% M. Congènita 9%


PROGRAMA D’ALLOTJAMENT

L’objectiu del Programa d’allotjament és que les famílies amb pocs recursos econòmics, que estan desplaçades per tenir cura d’un malalt, puguin tenir una llar, lluny de casa seva. Una llar és molt més que un lloc on dormir. És l’espai a través del qual establim la nostra vida i les nostres referències socials, és el lloc de la família i la socialització.

121 FAMÍLIES ALLOTJADES 226 SOL·LICITUDS REBUDES 7238 PERNOCTACIONS 30 LLITS 18 HABITACIONS 7 PISOS ACTUACIÓ Habitualment les famílies ens vénen derivades dels companys de treball social dels hospitals. Altres vegades són les treballadores socials de la localitat d’origen. En alguna altra ocasió ens poden arribar d’altres associacions que treballen per i amb les persones. Sigui d’on sigui que ens arriba la sol·licitud d’acollida, la fundació actua de la següent manera: > Registrem la petició a la llista d’espera > Cerquem el pis més adequat, tant pel que fa la comunicació en transport públic com pel número de persones a acollir > Contactem amb la família > Ens trobem amb la família, els acompanyem, ensenyant-los el camí des de l’hospital fins al pis > Entreguem les claus > Expliquem les normes de convivència > Firmem el contracte > Cada setmana les famílies reben la visita de la treballadora social i de la responsable de manteniment > Aquelles famílies que així ho volen, reben el suport dels nostres voluntaris assistencials com a part del programa Acompanyem

www.fjubertfigueras.org

L’eix central de la Fundació Jubert Figueras és acollir a familiars de malalts desplaçats. La fundació ofereix allotjament a persones que vénen de fora per tractar-se d’una malaltia greu. Acollim a persones cuidadores que acompanyen al seu familiar, desplaçades de més de 50 km de Barcelona i amb pocs recursos per fer front a l’estada. Acollim a persones cuidadores, sigui quina sigui la malaltia que pateix el seu familiar. La fundació busca pisos ben comunicats, els equipa completament i els cedeix a les famílies a un cost simbòlic d’entre 1 i 10€ la nit, en funció dels ingressos. Cada pis és compartit, generalment, per dues famílies. Amb l’esclat de la crisi la fundació va veure reduït els seus pisos però poc a poc, hem anat superant aquesta situació i l’any 2014 hem comptat amb 7 pisos i quatre hotels amb els quals tenim conveni de col·laboració: Hotel Villa Emilia, Hotel Sidorme, Grup Atiram i els Hotels Catalonia a partir de l’octubre 2014. Dels pisos, 5 són cessions i els altres dos són pisos de lloguer. Volem fer una menció especial al pis cedit com a llegat d’Angel Hernández Martínez. És un homenatge que la família de l’Àngel fa per la seva lluita contra el càncer, tot cedint un pis del carrer Mallorca, ben a prop de l’hospital de Sant Pau. Durant el 2014 s’hi han allotjat 18 famílies.

11


22


PROGRAMA ACOMPANYEM

El programa Acompanyem té com a objectiu donar suport a les famílies que tenim acollides, tot considerant que totes elles estant passant per un trasbals emocional important produït no només per la malaltia greu, sinó també pel trasllat que aquesta comporta des del seu domicili habitual.

574

VISITES DE SUPORT

682

TRUCADES DE SEGUIMENT

22

VISITES VOLUNTARIAT ASSISTENCIAL

VOLUNTARIAT Formen l’equip de voluntaris del programa Acompanyem un grup de persones conscienciades amb el patiment de les famílies desplaçades que es troben lluny de la seva llar per raons mèdiques i que no compten amb el suport familiar i social més proper a ells. Els voluntaris els hi donen suport emocional, companyia, els escolten… en definitiva els acompanyen durant la seva estada a Barcelona. Els voluntaris escolten el cuidador que necessita parlar, passegen, o també ofereixen suport extraescolar, realitzant activitats lúdiques amb els nens i nenes. En definitiva, acompanyen les famílies que han de romandre a Barcelona durant l’estada a l’hospital d’un dels seus familiars. El procés d’incorporació inclou la formació necessària per a la realització d’aquestes activitats. També és molt important per a la Fundació la tasca que fan els voluntaris que donen suport a la gestió i administració de l’entitat. Col·laboren en les tasques d’oficina a la seu de l’entitat, tot responent el telèfon, obrint i responent la correspondència, o ajudant en la captació de recursos encarregant-se de la logística de diferents esdeveniments que s’organitzen al llarg de l’any, per tal de donar a conèixer la situació en què es troben les famílies de malalts desplaçades i per recaptar fons.

www.fjubertfigueras.org

El programa comença amb l’acollida de les famílies, que es sol fer amb el desplaçament d’una persona de la Fundació fins a l’hospital. A partir d’aquest moment s’explica a la família el com desplaçar-se fins el pis assignat, les normes de convivència dins del pis, una breu presentació de les famílies/família amb la que comparteix el pis. Donem molta importància a crear un clima de confiança i fer que les famílies es sentin acollides. S’intenta en tot moment potenciar l’autonomia de la família valorant les sensacions de la treballadora social sobre les capacitats de cada família i, en funció d’aquestes, intentarem que el pis sigui proper a l’hospital de referència. A aquelles famílies amb més dificultats, tant pel que fa a la mobilitat, com pel que fa als recursos psicològics personals, els oferim l’ajut o el suport dels voluntaris, que prèviament a incorporar-se hauran seguit els processos de captació i selecció, formació inicial i seguiment dels voluntaris. Com a entitat d’acció social, creiem fermament en els beneficis del voluntariat. La fjf necessita aquesta col·laboració per assolir els programes i poder beneficiar un nombre cada cop més elevat de persones. El voluntari és una persona que dóna part del seu temps d’una forma altruista, lliure i voluntària. El voluntariat suposa, dins de les entitats sense ànim de lucre, un valor afegit, tot aportant un plus de qualitat.

13


22


TESTIMONIS

“Muchas gracias por vuestra enorme ayuda y el cariño con que lo hacéis. En momentos tan duros en que la vida te manda la enfermedad de un hijo, encontrar personas como vosotros es un regalo y un impulso para seguir luchando” “El día 3 de Octubre del 2013, se nos paró la vida a mi marido, mi hijo y a mi. A Nacho, mi marido, le dio un infarto cerebral. Tras tres meses diciendo que no saldría o si saldría vegetal, en un hospital tercermundista donde los médicos eran buenísimos pero el hospital en sí... donde le sacaban de la uvi todo entubado, donde estábamos todos esperando y le subían donde acababan de bajar la basura, donde teníamos que estar las 24h con él, desde dándole de comer por la sonda nosotras, hasta limpiándole la traqueotomía. En una habitación para tres pacientes que no cabíamos y donde los otros pacientes estaban mentalmente mal y no dejaban descansar a los otros enfermos. Después de esos tres meses nos propusieron ir a Barcelona. Madrid está a 90 min en Ave. Pero justo lo habían quitado por los recortes. Así que un 23 de diciembre fuimos a Barcelona, después de 8 h de viaje. Sólo nos faltaba la burra, y el niño, en vez ir en la barriga tenía 8 años recién cumplidos. Y allí os encontramos a vosotros. Esperando para darnos un hogar. Allí, por fin, después de más de tres meses, pudimos estar juntos los tres. Pasamos la nochevieja juntos. Después el niño volvió con los abuelos y el cole. Y gracias a vosotros Nacho pudo ir los fines de semana a pasarlos conmigo. Luego gracias a vosotros pudo ir ambulatoriamente tres meses más. Es decir que fuimos para un mes y estuvimos cinco gracias a vosotros. Y gracias a vosotros Nacho volvió a Valladolid andando, empezando después de siete meses a mover la mano y pudiendo hablar mejor. Y un niño de 8 años que durante cinco meses pudo estar con sus padres cuando no tuvo cole y su tío le llevaba. Bueno ahora os cuento lo más sorprendente. Cuando llegamos aquí, y cuando después de la alegría de estar en casa con nuestro hijo, nos vino el bajón ya que aquí después de 6h de rehabilitación se quedo en media y después de dos meses sin nada. Y sin ayudas de ningún tipo. Pero un día me encontraba tan mal que fui al médico. Y nuestra sorpresa fue que estaba embarazada de tres meses. Es decir que vine embarazada de un mes de Barcelona. Y lo más sorprendente es que los médicos nos dijeron que no podíamos tener hijos ninguno de los dos. Y después de muchísimos años buscándole, vendrá en enero. Y nos ha hecho subir otra vez arriba. Tendría para escribir un libro o una telenovela. Pero ya solo seguir dando las gracias por vuestro apoyo, cariño,por darnos un hogar... cuando más lo necesitábamos, y sin pedir nada a cambio. A la fundación y a todos los que estáis en ella GRACIAS.”

www.fjubertfigueras.org

15


% INGRESSOS

Fons Públics

Fons Privats

76%

24%

% DESPESES

Programa d’Allotjament

56%

Acompanyament & Support

20%

Estructura & Voluntariat

14%

Sensibilització & incidència política

10%

PROCEDÈNCIA DELS INGRESSOS

Valor de les Cessions

21%

Subvencions Públiques

21%

Donacions Puntuals

18%

Fundacions Privades

17%

Captació

Socis

Famílies

10% 8% 5%


DADES ECONÒMIQUES

La captació de recursos, ja siguin econòmics, humans o materials, permet a la Fundació la consecució dels seus objectius i, amb això, la materialització del seu compromís fundacional: acollir famílies amb pocs recursos que es troben temporalment desplaçades a causa de la malaltia d’un familiar VALOR AFEGIT NO FINANCER, NO REFLECTIT EN ELS COMPTES ANUALS

51.000€

PREU DONACIÓ CESSIÓ PISOS

- Preu Donació Cessió Pisos: 51.000€.

15.392€

- Preu Acció Voluntària: calculat a 9,90€ /hora, surt un mínim de 15.392€ anuals

5.995€

- Preu Donació Nits d’Hotels: calculat a 109€ /nit (preu mitjà segons gremi hotelers de Barcelona l’any 2014): 5.995€

PREU DONACIÓ ACCIÓ VOLUNTARIAT PREU DONACIÓ NITS D’HOTEL

19,30€

COST SOCIAL D’UNA NIT A LA FJF

- Cost per a la societat de una nit a la fjf: 19,3€ Calculat dividint les despeses totals de l’entitat l’any 2014 (cost dels pisos, personal, despeses generals i d’estructura) pel total de pernoctacions ofertes durant l’any.

La Memòria Econòmica així com l’informe de l’auditoria estan disponibles a la pàgina web de l’entitat: http://www.fjubertfigueras.org/que-fem/ca-5/.

www.fjubertfigueras.org

17COL·LABORADORS

La tasca que desenvolupem no seria possible sense el suport de moltes persones, empreses, institucions que ens ajuden econòmicament. Gràcies a tots!

ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

FUNDACIONS PRIVADES

Fundació Cottet Mor Fundació San Joaquin

EMPRESES

www.fjubertfigueras.org

19
Rbla. de Catalunya 32, baixos 08007 Barcelona T. +34 93 317 01 81 M. +34 618 250 080 fundacio@fjubertfigueras.org www.fjubertfigueras.org