Page 1

Nr. 1 – februar/mars 2012

Fra stjernehimmelen, Kai Edvard Rønning Har du et lite teleskop vil du kunne også se Venus med en form som en tynn månesigd. Denne ”aftenstjernen” skinner på sitt sterkeste nå, og vokser seg stadig større jo nærmere jorda den kommer. En fjerdedel av skiven er belyst, men området som er belyst minker hver natt.


Under lua… Nå er det vår i lufta, mars måneds milde i vente! Varden har blitt godt mottatt og det betyr bedre info og kontakt med medlemmene våre. Å bli satt krav til og sette en standard må til inne i mellom. Nå fremover legger vi lista litt høyere i forhold til aktiviteter og dets innhold, da håper jeg at dere speidere, foreldre og ledere følger opp! Lord Baden-Powell sa en gang at speiding skal være gøy, og hvis det ikke er det, så er det ikke speiding. Med en liten vri når vi nå i vår gruppe nærmer oss mye av speidingens aktiviteter og innhold, synes du det ikke er gøy, så er du ikke speider eller bør plages med denne aktiviteten! Speiding klarer ikke å favne alle!

Med ordene vennskap, samarbeid og opplevelser i fokus, forsøker vi å skape en meningsfull og spennende fritidsaktivitet! Er du med? Vi har fokus på Pernes og ønsker at flest mulig mennesker ser hvilken perle dette er. Det nye kulturhistoriske turkartet er lansert og det er sikkert mange som har en mening om dette. I hvert fall har dette bevist at våre små og store prosjekter kan bli realisert. Å være uenig i blant er ikke farlig, slik endres også speiderbevegelsen! Vi har mange aktiviteter fremover, heng med og ta deg tid! Tiden er en investering, du får mer igjen hvor mer tid du bruker på en interesse. God frivillig speiding! Med varme ønsker fra


Speiderhurra!

Mars – April – Mai 13. 14. 14. 16. 9. 13. 29. 5. 20.

• • • • • •

mars mars mars mars april april april mai mai

Ellen Marie Gundersen Theodor Aasheim Sørlie Vegard Grunde Garshol Kristian Oliver Sørensen Joachim Torp Gunnar Stromness-Andresen Ole Ludvik Hansen Marius Aasheim Sørlie Anders Kristiansen

11 11 14 16 9 44 13 6 11

år år år år år år år år år

Info / beskjeder Hjemmeside: www.fjerde.no er alltid ”fresh” og oppdatert! "Varden": Speideravisa vil inneholde info om kommende arrangement og generell speiderinfo. Kontaktliste/medlemsliste: Kun i papirversjon og fornyes etter behov. E-postlister: I blant sender vi ut info på e-post. Husk å registrer din! Facebook: Her har vi en ”sovende” gruppe. Webalbum: I Picasa laster vi alltid våre bilder fra våre aktiviteter. • Publikasjoner: Vi legger Varden, årsberetninger og annet på http://issuu.com/fjerdefredrikstad, hvor en kan ble seg frem i opplastede hefter med mer. • Foreldrekaffen på Pernes under våre møter er fortsatt den beste informasjonskanalen vår! Si i fra hvis det er noe! De av speidergruppas medlemmer som var med på besøket fra Østerrike, får dette offisielle merket! Merket utdeles på speidermøtene.

Hafjell

I februar dro vi til Hafjell for å stå på slalom og oppleve mer enn litt brattere bakker enn det vi har her hjemme. Bilder finner du på facebook-gruppa vår.


Peff-kursene

I helgen 9. - 11. mars er det på planen noe som heter peff-kurs. Vi tror Ingrid, Amalie, Vegard og Marius hadde en flott helg på Stenbekk i januar! Dette kurset er ikke farligere enn en helgesamling med jevnaldrende speidere fra hele Fredrikstad, hvor en kan hende lærer noe, samtidig som en opplever noe spennende sammen med nye venner! juni skal hver patrulje dra på en egen tur, en hel helg alene.

I

Årsmøte i mars

I mars holdes vi årsmøte, med ledere, rovere, foreldrerepresentanter og alle medlemmer over 12 år. Se referat her: http://issuu.com/fjerdefredrikstad

Merker

På speiderskjorta vår er det mange merker og alltid er det flere underveis. Noen merker symboliserer tilhørighet til gruppe, krets og forbund, mens andre leir og hva du har gjort for aktiviteter. Å være i speideren er som å være i et fotballag, ingen spiller uten drakt!

Datoplan vedlagt!

Se vedlagte datoplan for våren. En mild vinter og en tidlig vår, gir kanskje annet innhold enn det som var planlagt. Sjekk alltid hjemmesiden vår, den er alltid oppdatert!


Ny leirbålskappe og ryggsekk

Disse er snart klare og deles ut til alle medlemmer! På leirbålskappa kan du sy på dine tidligere leirmerker og andre merker som blir avleggs på skjorta di ettersom du pusler dine år i speideren. Leirskjerf syes gjerne i bunnen, og rundt 4. Fr.stadlogoen begynner du å sy på merkene dine. Ryggsekken er en liten og hendig sak, hvor du har med kniv, lommelykt, vannflaske, sitteunderlag og annen stæsj til speideren. Vi tar kun 200,- kr pr. speider/leder.

Pernes-nytt

I Pernes har det skjedd mye positivt siste årene og mye er også på gang. Vi arbeider etter en prioritetsliste etter prinsippet at en og en ting gjøres ferdig, før neste sak settes i gang og at det er økonomisk forsvarlig. Denne listen er utarbeidet av speidere, ledere og foreldre i sammen, høsten 2011. Denne kan du se på hjemmesiden vår. Si i fra til foreldrene Ronny Leere og Tom Grunde Garshol hvis det er noe du kan bidra med! I februar 2012 fikk vi midler fra Vita Miljøfond, for å lage en spennende linjeglidingsbane i Pernes! Smekker kabel er bestilt i Danmark og sikkerheten skal ivaretas. Linjeglidingsbanen blir på 60 meter +/og kommer til å gå fra tårnet mot veien ved hytta.


Stavanger 2013

Neste år er det landsleir i Stavanger. De har nå fått en egen hjemmeside, hvor du kan se hvordan leiren er tenkt å bli ned 15 000 deltagere. 4. Fredrikstad skal delta! Se mer på: http://www.landsleir.no/

Utfordringen

Denne gang går utfordringen til alle speidere, ledere og foreldre! Skaff en Grasrot-venn til 4. Fredrikstad!

Vi har grasrotnr. 993631930

Sommerleirene 2012

Lederstaben arbeider hardt for at sommerleirene i år skal bli herlige speideropplevelser. Småspeiderne skal til Spjærøy sammen med de andre småspeiderne i Fredrikstad. Storspeiderne skal til Ramsvik, Sverige sammen med Rolvsøyspeiderne, Gressvik og Fredrikstad MS. 27. – 28. april drar leirstaben fra 4. Fredrikstad på felles arbeids- og planleggingstur til Ramsvik.

Foreldrenytt Med denne utgaven av Varden følger det med en kontaktliste/medlemsliste for speidergruppa vår. Den blir kun distribuert papirversjon. Fint om alle betaler kontigenten i tide!


Speiderhistorie

Vi tar en titt i arkivet hver gang Varden kommer ut fremover. Denne gang fra et nr. i 1963, som forteller om en leirdag i 1954, i Telemark.

Troppsleir til Gaustadtoppen, 1954

Leirledelsen ca. 1960, bak: Arne Moen og Øivind Ileby. Foran: Hans Petter Dahl, Bjarne Larsen og Ole Erik Yrvin

Følg med på historieskrivingen på webadressen: http://leksikon.speidermuseet.no/wiki/


Baksiden!

Varden er en speideravis for 4. Fredrikstad Speidergruppe av NSF. Ansvarlig er gruppeleder Gunnar Stromness-Andresen Adresse: Narntegata 9, 1636 Gamle Fredrikstad E-post: gunnarstromness@yahoo.no Mobil 96758181 www.fjerde.no

Varden nr. 1 2012  

4. Fredrikstads gruppeavis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you