Page 1

ALBUM DE PAISATJES


NOM: FONT O DEU DEFINICIÓ: Una font o deu és un indret on l'aigua brolla de la terra o entre les roques.

COM S’HA FORMAT? ● Es formen a partir de l’aigua subterrània que prove dels rierols i la pressió que empeny l’aigua cap a la superfície.

CLIMA MÉS HABITUAL: No tenen que ser d’un clima sol necessiten el terreny muntanyós, perquè fan servir l’aigua subterrània de les montanyes.

ALTRES INFORMACIONS És un element de paisatge molt curiós i pintoresc. Una de les mostres més abundants d’aquest agent és a la “Ciudad Encandada” de Cuenca, un parc temàtic natural de paisatge curiós.


https://sp.depositphotos.com/91927774/stock-photonatural-water-source.html

Aquí estava a la font de Guimerà que esta just uns 20 metres de casa meva i em recorda quan jo anava de colònies a Senet i paràvem a la muntanya a beure a una font natural que hi havia allà.


NOM: RIU DEFINICIÓ: Un

riu és un corrent natural d'aigua que flueix amb continuïtat. Posseïx un cabal determinat i desemboca al mar, en un llac o en un altre riu, en aquest cas es denomina afluent.

COM S’HA FORMAT? RECURREGUT ALT: - és el recorregut del riu a les muntanyes, l’aigua baixa molt depressa pels vessants de les muntanyes i d’aquesta manera s’hi formen cascades i ràpids. RECORREGUT BAIX: Quan el riu arriba a la desembocadura, al seu final, el riu s’eixampla i l’aigua baixa tranquil·la. El terreny és molt pla i els materias s’acumulen i poden formar deltes. CLIMA MÉS HABITUAL: El clima del riu es canviant, perquè comença a les muntanyes i acaba a la platja.

ALTRES INFORMACIONS. El riu més llarg d’Europa, és diu Volga i està a Rússia, té 3.531 Kilòmetres


Aquí estava al riu Tamesis de Londres vist des de dalt del London Eye. Allà em recorda quan estava a Portaventura perquè quan era petit, sempre pujava a una atracció molt alta i també em recorda a les colònies a Senet perquè paràvem a la muntanya per banyar-nos a un riu d’allà.


IMATGES

NOM: PLATJA DEFINICIÓ: Es una acumulació de sediments que arrossegats per l’aigua salada fins la sorra. COM S’HA FORMAT? L’agent erosiu que la forma forma es l’aigua salada. Que des de el riu han sigut meteoritzats riu avall i seguint el procés dels A.g.e erosió, transport, sedimenta i alguns cops e fa la litificació.

CLIMA MÉS HABITUAL: La platja no te un clima concret, si no que acostuma a estar en mars tancats i tranquils.

ALTRES INFORMACIONS Una de les platges mes impressionants del mon es troba a l’illa de Providenencials. Aquesta illa es diu Grace Bay i té una longitud de 98km.


Aquí estava a la platja de Son Bou a Menorca. Allà em recorda com si fos al Carib a l’estiu perquè les aigües d’allà són de color blau turquesa. Hi ha algues que molesten o que fan que l’aigua sembli més bruta, però gràcies a elles tenim les aigües tan netes.


NOM: PENYA-SEGAT DEFINICIÓ:Un penya-segat és un accident geogràfic que consisteix en un espadat rocós de forta pendent o vertical abrupta en la línia de contacte entre terra i mar. COM S’HA FORMAT? L’agent erosiu que el forma es l’aigua salada ES formen a partir del desgast que provoca l’aigua Estan compostes per roques resistents que delimiten al mar, un penya-segat es com separar la terra del mar.

CLIMA MÉS HABITUAL: El clima mes habitual es el clima oceànic. Això vol dir que hi te que haver mar.

ALTRES INFORMACIONS El penya-segat considerat com el mes gran del mon es la paret de les torres del Trango, en la serralada de Karakorum, amb 1.340m d’altura.


http://imatgesdemenorca-magda.blogspot.com.es/2014/08/penya-segats-des-canutells-mao.html

Aquí estava a un penya-segat a Menorca llençant-me des de la meitat de la roca a l’aigua, em recorda com si fos a una pel·lícula que sempre uns nens quedaven a un penya-segat per llençar-se cadascun.


NOM: Vall DEFINICIÓ: es una vall formada per l’erosio dels rius. COM S’HA FORMAT? S’ha format ja que les pedres que passem per un riu erosionen, llavors es forma una vall. Abans de que hi hagués una vall hi havia una superfície plana en que passava un riu, aquest riu portava pedres, i per tant aquest riu anava erosionant fins al punt de formar una vall, també com que en una muntanya hi creixen arbres i hi ha roques… aquestes també van formar la vall.

CLIMA MÉS HABITUAL: El clima de les valls acostuma a fer un clima alpí o muntanyós ja que es en altes altures i fa mes fred. ALTRES INFORMACIONS En la majoria de valls, com la vall Aran, la vall de Núria… es construeixen pobles ja que poden aprofitar la natura, els rius… per sobreviure.


Aquí estava a la Vall De Núria amb la meva família, quan vaig allà, em recorda de quan era petit perquè allà vaig aprendre a esquiar amb 6 anys.


IMATGE 10

NOM: Estalactita DEFINICIÓ: Formació calcària allargada i punxeguda que penja del sostre de coves naturals. Està formada per l’evaporació d’aigua carbonatada.

COM S’HA FORMAT? Es forma al llarg d’anys per la precipitació dels minerals en les aigües subterrànies que es filtren lentament fins al sostre de la terra. Quan cau més aigua pel sostre, les gotes de carbonat de calci continuen precipitant-se i els minerals creixen en longitud i amplada constituint estalactites amb mida gran o formes curioses.

CLIMA MÉS HABITUAL: Com que es formen gotes i se solidifiquen llavors hi haurà un clima humit, fred, etc. És a dir, un clima més fred i humit.

ALTRES INFORMACIONS Estalactita ve del grec “Stalaktos”. També anomenada caramell popularment.


www.pinterest.es/pin/3170112612 43834973

Aquí estava a unes coves de França que hi havia unes estalactites i estalagmites impressionants, com que allà feia molt de fred, ens posaven una jaqueta de llana molt ample i així no passàvem fred.


NOM: Cascada o salt d’aigua DEFINICIÓ: és la caiguda d'un curs d’aigua per un precipici, a causa d'un desnivell sobtat, una cinglera, un penya-segat o una falla en el terreny. COM S’HA FORMAT? Les cascades comunament es formen quan un riu és jove. Lagent erosiu que el forma són les aigues no canalitzades. Es forma quan el curs d’un riu es veu interromput per un precipici, i l’aigua cau en forma de cascada

CLIMA MÉS HABITUAL: El clima de les cascades o salts d’aigua no acostumen a tenir un clima determinat, però és necessari que hi hagui una gran abundància d’aigua

ALTRES INFORMACIONS Els salts d’aigua més impressionants i coneguts són els del Niagara.


http://www.persucarhipa.com/2016/09/la-vall-de-boi.html

Aquí estava a les cascades de Vall De Boi, sempre em sentia com si estigues d'excursió a Senet perquè sempre al camí ens trobàvem amb un salt d’aigua.

Album de paisathes  
Album de paisathes  
Advertisement