Page 1


Uitgave FIX vzw Sylvain Denayerstraat 51 1070 Anderlecht w T 02 523 66 75 ieu N F 02 524 66 26 info@fixbrussel.be

s!

re ad

Fotografie Lander Loeckx & Raisa Vandamme

FIX © 2019

Met de steun van

Vormgeving en opmaak Mr. Clinton

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Heading body

Maatschappelijk relevant 路 Professioneel 路 Samen 路 Divers 路 Duurzaam


Met 73% positieve doorstroom, zetten we 100% in op de bouw! In 2018 beëindigden 11 arbeiders hun traject bij FIX. 8 arbeiders vonden binnen de 6 maanden na hun traject bij FIX een job in de bouwsector. 2 arbeiders zijn momenteel nog werkzoekende en van één arbeider hebben wij geen nieuws meer. FIX realiseert hiermee dit jaar een doorstroom van 73 %. Onze jobcoach begeleidt arbeiders tot één jaar na hun traject bij FIX. Zij onderzoekt met hen hun toekomstige carrière. Zij luistert hierbij in eerste instantie naar de wensen van de arbeiders zelf. We zijn dan ook heel blij dat onze alumni dit jaar zo enthousiast voor de bouwsector hebben gekozen. Wij zien dit als een getuigenis van een succesvol pedagogisch project!

Al deze FIX’ers krijgen hun plek op onze Wall Of Fame! (zie foto)

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Hoe zou het zijn met Said, een FIX’er uit 2014? Dag Said, jij bent 4 jaar geleden bij FIX weggegaan na een traject van 2 jaar. Waar ben je sindsdien aan het werk geweest? Na FIX vond ik niet meteen werk. Na enkele maanden kreeg ik van de jobcoach een voorstel om als isolator bij Isoltechnics, een bedrijf dat leidingisolatie plaatst, te beginnen. Dit was niet meteen waar ik zelf naar op zoek was. Maar ik wilde absoluut werken, dus waagde ik het erop. Het meest interessante werk bij dit bedrijf vond ik het stikken van isolerende matrassen voor rond leidingen. Ikzelf ben immers opgeleid als couturier. Maar die taak werd door een onderaannemer gedaan. Beetje bij beetje leerde ik hoe dat in zijn werk ging en wanneer ik er vertrouwen in had stapte ik naar de baas van Isoltechnics. Ik vertelde hem dat ik graag zelf een atelier voor matrassen wou installeren. Ik kreeg vertrouwen en mocht een ploeg opstarten waarmee we nu nog steeds actief zijn.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd bij FIX? Bij FIX leerde ik samenwerken met verschillende mensen en verschillende cheffen. Ik leerde ook het belang van respect voor materiaal en een werkattitude waarbij je steeds op tijd komt. Wat zou je nieuwe FIX’ers aanraden die hun traject starten? De tijd die je bij FIX krijgt is een cadeau. Gebruik die tijd om een vak echt goed te leren. Leer om orders te respecteren en rekening te houden met de omgeving waarin je werkt. In een school bijvoorbeeld lopen kinderen rond, dan moet je zorgen dat de werf er altijd proper en vooral veilig bij ligt. Heb je nog veel contact met andere FIX’ers? Ik woon in Molenbeek dus ik kom soms nog wel andere FIX’ers tegen. Daarom wil ik absoluut in een ploeg werken. Dankzij collega’s krijg ik een netwerk en sociaal contact, dat haalt mij uit het isolement.

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Meer werfdagen dit jaar dankzij stevige groei In 2018 heeft FIX opnieuw stevig de handen uit de mouwen gestoken. FIX was dit jaar actief in 61 Brusselse scholen. Ook het kersverse jeugdteam heeft zich dit jaar kunnen bewijzen. Deze ploeg was actief op 15 werven van jeugdorganisaties. In totaal was FIX dit jaar 1884 werfdagen actief. Om de scholen beter te kunnen bedienen heeft FIX in 2018 extra ingezet op het snel reageren in geval van dringende werken. Onze klusjesmannen gingen 92 keer op pad voor dringende interventies in scholen. Denk daarbij aan schade na inbraak, lekkende kranen, losliggende tegels, kapotte sloten en meer van dat soort vervelende zaken!

Maatschappelijk relevant 路 Professioneel 路 Samen 路 Divers 路 Duurzaam


3 interessante werven in de kijker

1. De jeugdploeg van FIX maakt gebruik van

een eeuwenoude bouwtechniek voor de nieuwe geitenstal van Het Neerhof (Dilbeek). Met de Shou Sugi Ban techniek wordt het hout van de stal oppervlakkig afgebrand. De buitenste laag dient als natuurlijke isolatie en bescherming tegen weer en wind.

2. In de Sint-Paulusschool (Ukkel) heeft

FIX een deel van de bibliotheek omgebouwd tot een conciërgewoning. FIX voorzag de volledige binnenafwerking en maakte met een laagje verf de nieuwe woonst instapklaar. Deze polyvalente werf gaf de arbeiders heel gevarieerde leerkansen.

3. In het Instituut Anneessens Funck (Brussel Stad) werd een klas omgevormd tot kapsalon. De schrijnwerkers van FIX voorzagen wandkastjes, tafels en dressings en andere op maat gemaakte kasten zodat het kapsalon professioneel kon ingericht worden.

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


STRATEGISCH PLAN 2018-2020

FIX ZIET MEER

FIX BOUWT MET TALENT

FIX WERKT ECOLOGISCH APOLLO IS GELAND

FIX IS EEN STERK MERK


FIX kijkt vooruit met een nieuw strategisch plan voor 2018 tot 2020 FIX stelde in 2018 haar doelen voor de toekomst weer op scherp en bundelde deze in het Strategisch Plan. Deze 5 speerpunten tillen FIX de volgende 3 jaren naar een hoger niveau. FIX ziet meer Strategische doelstelling 1 stelt de infrastructuurbeheerders centraal. We willen elke stap in het renovatieproces optimaliseren om meer klanten efficiënter en nog kwalitatiever te helpen. FIX bouwt met talent Deze doelstelling stelt onze tweede klant centraal, de Brusselse werkzoekende. Tijdens zijn traject staat de arbeider centraal in elke begeleiding. Hij is de motor en ook de richtingaanwijzer van zijn eigen traject.

Apollo is geland De cultuurverandering van FIX die we Apollo noemen, is gebaseerd op de 4 principes van innovatieve arbeidsorganisatie: de klant centraal stellen, maximale autonomie geven aan elke werknemer (zeker ook die in opleiding), leiderschap op basis van vertrouwen en focus op het team in plaats van op het individu. FIX werkt ecologisch We creëren een cultuur waarin ecologisch werken een evidentie is en overtuigen iedereen intern en extern van het belang ervan. FIX is een sterk merk FIX wil haar zichtbaarheid verhogen en positie versterken ten opzichte van alle mogelijke belanghebbenden, zowel intern als extern. Iedereen wordt FIX’er!

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


FIX investeert in een eigen thuis In 2018 was het eindelijk zover. FIX werd eigenaar van een eigen thuis in de Scheutwijk in Anderlecht. Afgelopen jaren groeide FIX uit tot een stevige organisatie met nood aan eigen ruimtes die een antwoord kunnen bieden op onze huidige en toekomstige noden. Dankzij de steun van de VGC en op initiatief van minister Guy Vanhengel bevoegd voor Onderwijs en Vorming, kon FIX in januari investeren in een eigen gebouw.

FIX ging vanaf september 2018 zelf aan de slag om ons nieuwe pand helemaal naar onze hand te zetten. Hier maken we plaats voor een houtatelier, magazijn, praktijklokalen, vergaderzalen en natuurlijk onze kantoren. De technieken waarmee onze arbeiders tijdens deze verbouwingen kunnen experimenteren, zijn een bijzonder waardevolle aanvulling op hun werkervaringstraject in de scholen en jeugdinfrastructuur. De werken worden afgerond in mei 2019.

Maatschappelijk relevant 路 Professioneel 路 Samen 路 Divers 路 Duurzaam


Katrien van Brusselleer: al 16 jaar een vaste waarde als taalcoach bij FIX Katrien is sinds 2003 actief bij Brusselleer en ondersteunt sinds het begin onze arbeiders bij hun vaardigheden van het Nederlands. We vroegen haar naar haar inzichten. Hoe heb je Nederlands op de werf zien evolueren bij FIX? Door de jaren heen werd de focus van onze begeleiding uitgebreid van coaching van instructeurs en arbeiders naar de bredere ondersteunende ploeg. Zo werd meer aandacht geschonken aan de jobcoach en trajectbegeleiding. Zij staan immers ook in nauw contact met de arbeiders. Door deze integrale aanpak is de taalcoach bij FIX niet de geïsoleerde waakhond voor het taalbeleid maar wordt dit beleid net ondersteund door het hele team.

Welke is de grootste uitdaging aan jouw werk? Net als de instructeurs begeleiden we steeds nieuwe arbeiders en moeten we dus steeds opnieuw beginnen met eindeloos geduld. (lacht) Bovendien leren we Nederlands aan op de werf zelf terwijl het werk ook vooruit moet blijven gaan. Dat is een constante zoektocht naar evenwicht. Waarom is Nederlands zo belangrijk voor doorstroom in een overwegend Franstalig Brussel? Brussel is een meertalige stad waarbij het Nederlands geen prioriteit lijkt. Maar onze arbeiders zoeken niet alleen werk in Brussel maar ook in Vlaanderen. In die zin biedt kennis van het Nederlands extra kansen bij het vinden van een meer kwalitatieve, stabiele job. En daarvoor doen we het uiteindelijk! Bedankt Katrien voor jouw inzet en bedankt ook aan Lieve, onze andere taalcoach.

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Buitenspel: speelplaatsen aanleggen in samenwerking met een privébedrijf Naar aanleiding van het project ‘Buitenspel’ werd in 2018 de speelplaats van het Instituut van de Ursulinen in Koekelberg opnieuw aangelegd. Hiervoor werd een samenwerking opgestart tussen de school, FIX en het privébedrijf Exterum. Deze samenwerking was een win-win verhaal voor alle partijen. Dankzij de inspanningen van FIX kon de school de kosten drukken en gingen de werken sneller vooruit. Voor FIX had deze samenwerking 2 voordelen. Ten eerste konden onze arbeiders technisch een aantal opdrachten uitvoeren die ze bij FIX anders niet doen. Ten tweede ervoeren de arbeiders het hoge tempo en de cultuur van een regulier bedrijf. Exterum op zijn beurt kon zich technisch focussen op het meest gespecialiseerde

deel van de opdracht en het andere deel van het werk aan FIX overlaten. Ook voor Exterum een win dus. Het resultaat van deze fijne samenwerking is een prachtige speelplaats waarvan de kinderen nog jaren kunnen genieten. Gudrun Iserentant, Ondersteuner Buitenspel, getuigt: “Dankzij een duidelijke afstemming op voorhand konden alle partijen goed samen werken. Dit project is een geslaagd voorbeeld voor de toekomst.” Voor meer informatie over het project Buitenspel: https://www.vgc.be/ondersteuning/ subsidies/onderwijs/waarvoor-dient-buitenspel

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Duurzame energiebesparing met Energiezorg Op School De energieverantwoordelijken van FIX bieden advies aan scholen over hun energiebeheer en hoe ze een efficiënter energiebeleid kunnen hanteren. Met de subsidies van energiezorg op school hebben de energieverantwoordelijken een sterke hefboom in handen om scholen te doen nadenken over duurzame ingrepen.

2017. Bovendien is deze impact duurzaam, omdat de gerealiseerde besparing jaar na jaar behouden blijft door de goede opvolging van onze energieverantwoordelijken. Het cumulatieve effect van de gerealiseerde besparing zorgt al snel voor een enorme impact op het schoolbudget. Dat is af te lezen op de onderstaande grafiek. Energiewinst (brandstof) door de VGC subsidies (cumulatief)

Door de grootte van de werken gaan er soms enkele jaren over de toekenning van de subsidies en de uitvoering van de werken. Pas wanneer de werken afgerond zijn, kunnen we berekenen wat de gerealiseerde energiebesparing is. In 2018 behaalden de scholen, bovenop de besparingen gerealiseerd in de voorbije jaren, een bijkomende energiewinst van 1247 MWh of 62.350 euro! Deze impact is een resultaat van subsidies die werden toegekend tussen 2014 en

* t.o.v. referentiejaar

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


EFRO: Extra ondersteuning voor meer energie-efficiëntie in de scholen In 2018 werd een projectoproep van EFRO bekend gemaakt voor scholen met als doelstelling de verbetering van de energie-efficiëntie van publieke gebouwen aan de hand van renovatie. Scholen konden energiemaatregelen voorstellen om het energieverbruik te verminderen.

In totaal werden berekeningen gemaakt voor 11 projecten van 8 Brusselse scholen. Voor de 7 projecten die finaal werden ingediend berekent FIX een extra jaarlijkse energiewinst van 256 MWh of 12.800 euro!

De doelstelling van deze oproep past helemaal bij de missie van FIX. Daarom zetten onze energieverantwoordelijken zich in om de scholen te begeleiden bij hun dossiers. De focus van de oproep was energie-efficiëntie. Die werd door de energieverantwoordelijken berekend aan de hand van de beoogde energiewinst van de voorgestelde maatregelen.

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Werkervaring op maat: Polyvalente en flexibele profielen Binnen de nieuwe organisatiestructuur die we Apollo noemen worden de arbeiders gestimuleerd om eigenaar te worden van hun eigen werkervaringstraject. Daarom zijn we in 2018 gestart met een rotatiesysteem waarbij arbeiders elke 4 maanden in een nieuwe ploeg terecht komen waarin ze een andere technische specialisatie aanleren. In eerste instantie krijgen arbeiders zo de kans om te ontdekken welk beroep in de bouw hen echt interesseert. Later in het traject wordt dan op basis van de keuze van de arbeider gefocust op verdieping van die discipline waarin hij professioneel wil doorgroeien.

Naast het feit dat vertrekken vanuit intrinsieke motivatie van de arbeider leidt tot duurzame doorstroomresultaten, heeft analyse van de arbeidsmarkt ook uitgewezen dat technische polyvalentie een voordeel is bij de zoektocht naar werk. Tot slot krijgen arbeiders door dit doorschuifsysteem ook te maken met verschillende leiderschapsstijlen van instructeurs. Dit is een troef in de verdere loopbaan.

Maatschappelijk relevant 路 Professioneel 路 Samen 路 Divers 路 Duurzaam


FIX’ers inspireren elkaar Met “FIX is een sterk merk” wordt iedereen FIX’er. Daar hoort ook een alumniwerking bij. Op die manier geven we aan FIX’ers de mogelijkheid om na FIX het opgebouwde sociale netwerk te behouden en verder te verdiepen. Hilde, onze jobcoach, getuigt: “In het kader van de alumniwerking hebben activiteiten eigenlijk een dubbel doel. Enerzijds zijn activiteiten werkgerelateerd en verhogen ze de kansen op het vinden van werk. Voorbeelden zijn bedrijfsbezoeken, maar ook een klimactiviteit bij de club van partner Rising You. (Aan de club is immers ook een job-luik verbonden. Er is een samenwerking met private partners die arbeiders zoeken voor werken op hoogte.)”

De uitwisseling van ervaring werkt heel motiverend. Arbeiders horen van elkaar met welke obstakels iedereen kampt en hoe deze overwonnen kunnen worden. Extra bijzonder aan de alumniwerking is dat de jobcoach niet steeds zelf de trekker is. FIX’ers motiveren ook elkaar om deel te nemen aan de activiteiten of organiseren deze zelf. Nog even en onze jobcoach hoeft zelf niets meer te doen! Om de doorstroom naar werk binnen FIX extra aandacht te geven en arbeiders in dienst te motiveren en inspireren worden alumni uitgenodigd op ons jaarlijkse FIX-diner. Met een kleine ceremonie zetten we arbeiders die werk hebben gevonden extra in de bloemetjes.

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


Iedereen tuinier! 900 Klasbakken in 200 scholen In maart stuurde FIX in samenwerking met Atelier Groot Eiland een oproep uit waarmee alle Brusselse scholen een aanvraag konden doen voor onze Educatieve Klasbakken. De Educatieve Klasbakken laten leerlingen kennismaken met het wonderlijke proces van zaadje tot plantje. In de mini-moestuin zien ze met eigen ogen hoe alles groeit en bloeit en wat ervoor nodig is om groenten, fruit en kruiden echt te kunnen oogsten. Opdat leerkrachten meteen met hun klas aan de slag kunnen, werd bij alle Klasbakken een pedagogische fiche meegegeven. Onze partner MOS ontwikkelde hiervoor op maat een creatieve methodiek.

De Klasbakken waren meteen razend populair! Binnen de maand kregen we aanvragen binnen van 200 scholen voor meer dan 1600 klasbakken! Om zo veel mogelijk klasbakken te kunnen voorzien werd het initiële project uitgebreid en konden we tot 5 klasbakken aanbieden aan elke school die een aanvraag indiende. Zo konden we uiteindelijk bijna 900 Klasbakken leveren. Een samenwerking tussen:

Met de steun van:

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam


1 jaar FIX Jeugd en nu al succesvolle doorstroom! In 2018 blaast FIX jeugd haar eerste kaarsje uit. Deze ploeg heeft dit jaar hard gewerkt om zichzelf te bewijzen bij het Brusselse jeugdwerk. We waren dit jaar actief in 15 jeugdorganisaties. Door heel regelmatig af te stemmen met haar partners uit het jeugdwerk kan FIX snel antwoord bieden op vragen en voeren we het project in alle transparantie uit. Bovendien kan FIX zeer snel ingrijpen bij infrastructurele problemen. In eerste instantie wordt veiligheid en hygiëne in de Brusselse jeugdinfrastructuur aangepakt. Zodra een eerste scan van alle gebouwen is uitgevoerd, kunnen we ook grotere renovatiewerken aanvatten.

De werven zelf waren heel erg divers en onze dienstverlening voor de jeugdorganisaties is zeer relevant. Voor FIX is het soms nog zoeken naar interessante werven die voldoende leerkansen bieden. Deze zijn noodzakelijk om een positieve doorstroom naar de arbeidsmarkt te garanderen. Ook het werkervaringsproject werpt nu reeds vruchten af. In 2018 vond Gulgo als eerste arbeider uit de jeugdploeg werk. Hij is nu actief als klusjesman bij de gemeente Anderlecht. We wensen hem hierbij al het beste!

Maatschappelijk relevant · Professioneel · Samen · Divers · Duurzaam

Profile for FIX vzw

Activiteitenverslag FIX - 2018  

Activiteitenverslag FIX - 2018  

Profile for fixvzw
Advertisement