Page 1

HOE LAAT JE JE ORCHIDEE OPNIEUW BLOEIEN?

AL EEUWENLANG IS DE ORCHIDEE EEN SYMBOOL VAN SCHOONHEID EN LIEFDE. EEN ELEGANTE VERSCHIJNING OP VELE VENSTER-BANKEN, GEBRUIKT ALS CORSAGE OP EEN KOSTUUM OF ALS ARMCORSAGE BIJ EEN BIJZONDERE GEBEURTENIS. VAN BRUILOFT TOT CONFERENTIE, ORCHIDEEËN SIEREN BIJ VELE GELEGENHEDEN DE TAFELS ALS DECORATIE.

Orchideeën & dorst • Geef de orchidee 1x per week een dompelbad van 5 á 10 minuten in water op kamertemperatuur • Doe dat bij voorkeur ’s morgens, zodat het vocht de tijd heeft om te drogen. • Houd de orchidee in de winter droger dan ‘s zomers. In de winter zijn de planten in rust. Vanaf de lente kun je de plant weer meer water geven. Let op! Laat de plant na het dompelen goed uitlekken. De orchidee houdt er namelijk niet van om met haar voetjes in het water te staan. Na 10 minuten uitlekken kan de plant weer op haar plaats gezet worden. Waar houden orchideeën niet van? • Tocht. • De fruitschaal. Fruit produceert gassen (ethyleen) waardoor de bloemen snel verouderen. • Direct zonlicht (vooral van april t/m september). Als de orchidee in het volle zonlicht staat, worden de bladeren geel en verkleuren de bloemen.

Het mooiste idee,

de orchidee!

Z

Ze staat bekend om haar mysterieuze bloem in prachtige kleuren en met meer dan 20.000 soorten is de ochideeënfamilie de grootste plantenfamilie ter wereld. Oorspronkelijk komt de orchidee uit de tropische regenwouden van Azië, Australië en Zuid-Amerika. Daar groeit ze in rotsspleten, op boomtakken en op andere moeilijk bereikbare plaatsen. Veruit het bekendste familielid is de Phalaenopsis, of wel Vlinderorchidee.

Over de verzorging en de groei van al die verschillende soorten zijn boekenkasten vol geschreven. Maar de eenvoudige liefhebber hoeft eigenlijk alleen de basis van het verzorgen van orchideeën te weten. Je zult zien dat een orchidee eigenlijk een heel gemakkelijke plant is. Met de tips op deze pagina’s kun je optimaal genieten van de pracht van jouw Phalaenopsis.

Hoe je een orchidee vrolijk maakt • Geef haar een lichte standplaats (vermijd direct zonlicht van april t/m september). • Zorg voor een normale kamertemperatuur van 18-22°Celsius. • Gebruik speciale vloeibare orchideeënmest (1x per maand van november t/m februari en 2x per maand in de overige maanden). • Houd je aan de opgegeven dosering. De wortels zijn zeer gevoelig en kunnen beschadigd raken door teveel voeding. • Gebruik je kamerplantenvoeding? Halveer dan de aangegeven concentratie.

Uitgebloeide orchideeën verliezen uiteraard veel van hun schoonheid. Vaak worden ze na hun bloei dan ook weggegooid. Zonde, want de vlinderorchidee is gemakkelijk terug in bloei te krijgen. •N  a de bloei knip je de stengel af, net boven het tweede oog (Het oog is een verdikking in de bloemsteel). •V  anuit het oog vormt zich een nieuwe tak. Onder elk blad ontwikkelt zich een nieuwe knop die ook weer gaat bloeien. Na de bloei ook deze tak boven het tweede oog afsnijden. Zo blijft de plant bloeien. •N  a de tweede bloei doe je er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten. • Zet de plant daarna een paar graadjes koeler (tussen 15 en 20°C) en geef ze slechts spaarzaam water en geen voedsel. Wanneer je weer een nieuwe tak ziet komen, zet je de plant terug in de warme huiskamer en geef je opnieuw water en voeding.

Life & Garden Life & Garden brengt leuke trends en originele ideeën dichtbij. Heerlijk tuinieren, sfeervol leven en relaxen, daar gaat het om.

De orchideeweken bij Life & Garden Op 18 februari starten bij Life & Garden de orchideeweken! Twee weken lang vind je hier dan zo’n 30 verschillende soorten orchideeën, waarvan een groot deel duurzaam is geteeld.

Op zaterdag 22 februari is er een orchideeën-expert aanwezig aan wie je al je vragen kunt stellen!

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.lifeandgarden.com

Maga zine

9

Life & Garden Bladel Orchideeën  

Op 18 februari starten bij Life & Garden de orchideeweken! Twee weken lang vind je hier dan zo’n 30 verschillende soorten orchideeën, waarva...

Life & Garden Bladel Orchideeën  

Op 18 februari starten bij Life & Garden de orchideeweken! Twee weken lang vind je hier dan zo’n 30 verschillende soorten orchideeën, waarva...

Advertisement