Page 21

… NÅR DU GÅR FRA UDELIV TIL INDELIV?

I din ferie har du sikkert været meget mere ude, end du plejer til hverdag. Det har givet dig store mængder frisk luft og dagslys og sikkert også mere bevægelse end ellers. Alt sammen noget, der løfter både humør og energiniveau. Omvendt kan du godt opleve, at begge dele falder, når du nu rykker indenfor igen. Du kan forlænge ferieenergien ved at holde fast i så meget udeliv og aktivitet som muligt: Cykl til jobbet, hold frokostpausen ude, træn i haven eller den lokale park, og gå en aftentur.

… MED DIN DØGNRYTME?

Selvom du har sovet længe og nydt de lange skønne sommernætter, vil du hurtigt vende tilbage til din sædvanlige hverdagsdøgnrytme. Jo mere din naturlige rytme − som du sikkert har fulgt i ferien − adskiller sig fra den, du er nødt til at følge af hensyn til job, børn og hverdag, desto sværere er det, naturligvis. Men allerede efter den første dag, hvor du sandsynligvis er træt og måske går tidligt i seng, vil din krop være i gang med at tilpasse sig.

… HVIS DU BEGYNDER PÅ JOB MED JETLAG?

Er du lige landet med jetlag efter en rejse til Langtbortistan med 8-10 timers tidsforskel, kan det være ekstra drøjt at møde ind på jobbet. Jetlag kan du have glæde af i både dage og ligefrem uger, før kroppen har tilpasset sig. Tommelfingerreglen er, at man kan justere 1-1½ times tidsforskel per døgn. Har du været på et langt stræk, er det altså helt normalt, at der går en uges tid, før dit indre ur igen stemmer overens med de hjemlige ­himmelstrøg. Det kan give søvnbesvær og ekstra træthed og gøre dig uproduktiv.

START FRISK PÅ JOBBET RYD OP i bunkerne og på skrivebordet, inden du går på ferie, så det er imødekommende at vende tilbage til. SKRIV DINE vigtige passwords ned, hvis hukommelsen svigter. LAD VÆRE med at gå fra 0 til 100 i timen lige fra begyndelsen. Hold arbejdsdagene på normal længde,

og hold tempoet nede de første par dage. ORIENTER DIG stille og roligt i opgaverne, og læg en plan for, hvad du skal i gang med. START MED de opgaver, hvor du hurtigt og enkelt kan få noget fra hånden. Gem de mere komplicerede, til du er landet helt.

… HVIS DU IKKE HAR TRÆNET I FERIEN?

Hvis du holdt ferie fra alt − også din træning − og slet ikke har været fysisk aktiv, vil du kunne mærke det, når hverdagen melder sig. Du vil sikkert opleve, at du skal bruge mindst et par uger på komme tilbage i din sædvanlige form. Det betyder nu ikke, at du skal føle dig forpligtet til at give den fuld gas hele ferien. Hvis du er aktiv til hverdag, kan din krop sagtens have glæde af at geare lidt ned i nogle uger. Du kan fx skifte den intensive træning ud med gåture langs stranden, lange yogaseancer og skønne svømmeture i poolen. Måske vil du ligefrem opleve, at den lille “aktive pause” får din form til at rykke sig.

… MED DIN HANG TIL HVIDVIN OG SØDE SAGER?

Det kan godt være svært at sige farvel til lækker grillmad, is og kølig hvidvin, når ferien er slut. Men den slags vejer desværre ret tungt i kalorieregnskabet, det er en god ide at drosle ned igen, når ferien er slut. Eller simpelthen tage en kold tyrker, for det bliver ikke nemmere af at udskyde beslutningen. Sød og fed mad aktiverer nemlig hjernens belønningscenter og får os til at ‘crave’ mere og mere, indtil vi bryder vanen. *

BLIV KLAR TIL SUNDE VANER IGEN

05 / 2017 H.E.A.T.

Planlæg din maduge, så du har overblik over din kost fra dag til dag.

Nødder og fisk er specielt godt for trangen til junkfood.

Giv din krop god næring fra alle fødekilder, både kulhydrat, protein og fedt, så du undgår at blive sulten og energidrænet.

Gør din træning realistisk. Læg en plan, du kan overholde, så du bevarer motivationen. Lav gerne noget hver dag, det kan

sagtens være både kort og effektivt. Snup en snydedag. En ‘cheatdag’ om ugen kan være motiverende og gøre det lettere at holde ved de sunde vaner.

21

HEAT september 2017  
HEAT september 2017  

HEAT er fitness DK's medlemsmagasin. I dette nummer kan du bl.a. finde ud af hvordan du får motivationen tilbage efter ferien.

Advertisement