Page 18

F

or mig handler træning i høj grad om det indre, for det er dér, at jeg mærker effekten. At det ydre så også følger lidt med, er bare en bonus,” lyder det fra Dar Salim, der som det mest naturlige har sin træningstaske med, da vi mødes på en café en søndag eftermiddag. “Hvis jeg ikke har trænet i flere dage, får jeg det simpelthen fysisk dårligt og fungerer dårligere på mit arbejde og blandt andre mennesker. Vi lever jo i en tid, hvor vi slet ikke behøver at bruge kroppen i dagligdagen. Vi skal hverken fange vores mad eller løbe 100 kilometer efter vand, så for mig er det helt nødvendigt at få trænet for overhovedet at kunne fungere.” Nogle vil måske mene, at træning fire-fem gange om ugen grænser op til det fanatiske, men for Dar Salim er det blot en måde at få det hele til at gå op i en højere enhed på. “Jeg ikke fanatisk. Jeg er en livsnyder og spiser og drikker, hvad jeg har lyst til. Jeg regner med, at det i sidste ende nok skal gå lige op. Det handler bare om at finde en balance,” siger han og bestiller en cola ved siden af sin sorte kaffe.

Karate Kid på Amager De mange ugentlige træningstimer er langtfra nyt for den 35-årige skuespiller, der som teenager dyrkede karate på eliteplan. “Det var faktisk lidt af et vendepunkt for mig, da jeg som 12-årig begyndte til karate i Shotokan på Amager. Det var nemlig første gang, at jeg rigtig følte, at jeg var god til noget. Desuden var jeg en lille splejs, så det var også en måde at blive stærk og mere mand på, og det gav mig enormt meget selvtillid,” lyder det fra Dar Salim, der fik det sorte bælte som 15-årig. “Karateklubben blev hurtigt mit andet hjem og et sted, hvor jeg var fem-seks gange om ugen. Jeg kom ret hurtigt til at dyrke karate på eliteplan, så det fyldte en stor del i mine teenageår. Kampsport er jo ikke bare træning, men også en livsstil og en måde at finde sin identitet på, og det passede enormt godt til mig,” fortæller han om sit valg af karate, der siden er blevet udskiftet med styrketræning. “Jeg var ikke særlig god til holdsport og kunne allerede dengang godt lide individuel sport, for der kan man ikke skyde skylden på andre end sig selv. Og så var der bare noget ved kampsport, som tiltrak mig – nok fordi jeg havde set ‘Karate Kid’,” siger han og griner, inden han fortsætter. “Siden dengang har træning været en stor 18 fitness dk SOMMER 2013

del af, hvem jeg er. Det har givet mig et frirum, hvor jeg altid kan gå hen og bygge mig selv op fysisk og mentalt og lade tankerne om arbejde og privatliv gå lidt langsommere. Jeg genfinder altid lidt balance, når jeg træner.”

Fortid som fitnessinstruktør I starten af tyverne skiftede Dar Salim karaten ud med styrketræning – en træningsform, der i første omgang blot havde været et supplement til kampsporten. “I kælderen i karateklubben lå der nogle rigtig gamle vægte, som jeg i slutningen af teenageårene begyndte at kaste mig over og ret hurtigt kunne træne tungt med, fordi jeg var enormt konkurrenceminded og stærk. Da jeg siden droslede ned for karaten, blev styrketræningen et sted, som jeg altid vendte tilbage til,” fortæller han, mens han i det samme kommer i tanke om, at han i en periode faktisk arbejdede som fitnessinstruktør. “Det var i Parken og i nogle centre på Amager. Jeg fik jobbet på baggrund af min viden fra karate, og fordi jeg kom rigtig meget i det center, hvor jeg trænede. Der var nogle helt andre krav til jobbet dengang end i dag, hvor jeg godt kan se, at de personlige trænere osv. kan og ved langt mere, end jeg gjorde. Men jeg synes, det var sjovt – både træningen og det sociale, som sådan et center kan give én med kaffehygge efter træningen. Siden dengang har jeg været enormt loyal over for de centre, jeg træner i, fordi jeg godt kan lide at føle mig hjemme og sige hej til de sædvanlige ansigter.”

dar salim Født 18. august 1977 i Bagdad i Irak, men har boet i Danmark, siden han var 7 år. Privat Bor på Vesterbro i København. Har en søn på 2 år. Uddannelse Blev uddannet pilot i 2002, men sagde jobbet op for at arbejde som skuespiller på fuldtid i 2008. Karriere Skuespiller med roller i en række danske tv-serier på bl.a. DR og TV 2 som 'Forsvar', 'Borgen' og 'Dicte' samt HBO-serien 'Game of Thrones'. Har desuden spillet med i forskellige danske film og teaterstykker og modtog i 2008 en Bodil-nominering for bedste mandlige hovedrolle for filmen 'Gå med fred, Jamil'.

Den uopnåelige drøm Det er ikke så mærkeligt, at Dar Salim nær havde glemt sin karriere som fitnessinstruktør, når man hører, at han samtidig med jobbet også arbejdede som blandt andet bartender, rejseleder og lærervikar – alt sammen for at spare penge sammen til drømmeuddannelsen som pilot. “Jeg er vokset op på Amager i et lukket miljø, hvor folk ikke bliver til det helt store. Jobbet som pilot blev derfor som en uopnåelig drøm, som jeg bare måtte opnå,” fortæller han og tilføjer, at valget af pilotuddannelsen også var en form for selverkendelse, da han udmærket vidste, at han ikke ville være god på en lang universitetsuddannelse. “Jeg klarede mig godt til eksamenerne i gymnasiet, men jeg var altid oppe i fuldt pensum, fordi jeg ikke var så god til at komme hver dag. Så jeg var god til slutspurterne, hvor det virkeligt gjaldt, og da pilotuddannelsen var en forholdsvis kortvarig uddan-

Jeg ikke fanatisk. Jeg er en livsnyder og spiser og drikker, hvad jeg har lyst til. nelse med en masse stopprøver, vidste jeg, at jeg kunne holde motivationen oppe og gennemføre den.” Mens Dar Salim fik pilotuddannelsen i hus efter en målrettet indsats, startede hans karriere som skuespiller derimod helt tilfældigt. “Jeg har aldrig været kreativ og vidste slet ikke, at jeg var det, før min vens mor hentede mig ind til casting på tv-serien ‘Forsvar’. Først skulle jeg bare spille en lille rolle, men så endte jeg med at få gæstehovedrollen i et afsnit,” fortæller han om vejen ind i faget – et fag, som han hurtigt viste sig at have flair for. Efterfølgende brugte han derfor alle sine ferier fra pilotjobbet på at uddanne sig, fik en privatlærer og tog til New York og London for at deltage på kurser. Rollerne begyndte stille og roligt at komme rullende, og efter at han havde spillet hovedrollen i den anmelderroste ‘Gå med fred, Jamil’ i 2008, blev hans navn slået fast herhjemme. Dét betød dog samtidig et farvel til drømmejobbet som pilot. “Hverken tidsmæssigt eller mentalt kunne jeg få det til at gå op, så jeg måtte træffe et valg, og sagde op efter seks år som pilot.”

Penge for at pumpe Satsningen på karrieren som skuespiller gav ham også internationale roller som for eksempel medvirken i den hårdtpumpede

Profile for fitness dk

GO! fitness dk - Vol. 05  

I fitness dk's medlemsmagasin "GO! fitness dk" finder du en række tips og tricks til din træning, kost og generelle velbefindende.

GO! fitness dk - Vol. 05  

I fitness dk's medlemsmagasin "GO! fitness dk" finder du en række tips og tricks til din træning, kost og generelle velbefindende.

Advertisement