Page 1

livsstil sundhed træning kost velvære

Musik & motion GO! tester høretelefoner

Gratis

er kun for medlemm

Historisk tilbageblik

Hvor kommer sporten fra?

Muskler i Hollywood fra slapsvans til supermand

Stort tema

Vild med dans

Morgen, middag, aften

Hvornår træner du?

julie berthelsen Om sin kamp med kiloene

forår 2013 · Pris kr. 49,95

9 621001 100127


leder

KOLOFON UDGIVER fitness dk P.H. Lings Allé 2, 6. sal 2100 København Ø. Tlf. 39 12 99 00 redaktion@fitnessdk.dk  www.fitnessdk.dk REDAKTION Kia Aagaard Kommunikationschef kiaa@fitnessdk.dk Nya Vecht Redaktør nkv@allercp.dk Salg Nanna Endahl Produktchef ne@allercp.dk redaktion, DESIGN, LAYOUT OG PRODUKTION Aller Client Publishing www.allercp.dk Ansv. chefredaktør Line Saletta Adm. direktør TRYK Aller Tryk A/S FORSIDE Foto: Ditte Capion GO! udkommer i alle fitness dkcentre og er gratis for medlemmer. Magasinet GO! fitness dk tager forbehold for trykfejl, udsolgte varer og prisændringer. Artikler i GO! må citeres, når det sker med tydelig angivelse af GO! fitness dk som kilde samt angivelse af udgave. Tillige skal citat-reglerne overholdes.

12 uger til nye gode vaner Vidste du, at gode vaner tager i omegnen af 12 uger at danne? Så hvis du var blandt dem, som traf beslutningen om et nyt og sundere liv omkring nytår, vil jeg ønske dig et stort tillykke. Dine nye gode vaner er forhåbentligt blevet en del af din livsstil, og træningen falder naturligt ind i din hverdag. Og hvis du er en af dem, der havde intentionerne, men ikke helt har indfriet dem, vil jeg opfordre dig til at give det endnu et forsøg – og tøv ikke med at forhøre dig hos vores personale i centrene om, hvad vi kan gøre for at hjælpe dig på vej med inspiration og gode råd. På side 16 kan du læse om, hvordan Julie Berthelsen satte sig et mål om at smide de mange kilo, som hun tog på i forbindelse med sin graviditet. Og gennemførte det, hvilket måske kan inspirere dig til også at holde fast i de gode vaner. Og selv gode vaner har brug for at blive udfordret – for ellers er der fare for, at det med tiden bliver til kedelige rutiner – og det gælder også din træning. For ikke at havne der har jeg besluttet mig for, at jeg vil bryde mine sædvanlige træningsmønstre og prøve to nye hold eller træningsformer om måneden. Enten en anden type træning, et andet center eller bare en anden instruktør. På side 49 kan du læse om de forskellige dansehold, som fitness dk tilbyder, hvis du vil prøve en anderledes slags træning. Magasinet byder også på en række lækre opskrifter fra Christian Bitz, en stor guide til de veltrimmede arme, og så kan du læse tre medlemmers historier om, hvordan de kommer af sted til træning. God fornøjelse!

Line Saletta, adm. direktør, fitness dk forår 2013 fitness dk 3


Energi

giver overskud

Kan købes i Matas og i Helsekostbutikker

Udnyt kroppens energi optimalt med energiurter + multivitaminer + L-Carnitin Til dig der • er træt og har brug for ekstra energi i en travl hverdag

løber, cykler eller dyrker anden sport på motionsplan

dyrker sport på højt niveau

behøver ekstra ressourcer til familie og arbejde

Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter. Naturenergi.dk


indhold

forår 2013

FEATURES 16 Portræt: Julie Berthelsen

16

Julie Berthelsen om 18 ekstra graviditetskilo, at spise sin søns påskeæg og en krop, der husker tiden som elitesportsudøver.

22 test fitness dk tester høretelefoner til sport. 26 Fokus: Stram armene op Drømmer du om svulmende biceps eller et farvel til 'mormorarmene'? Se her, hvordan du effektivt får strammet dine arme op. 38 Træning fra hele verden Tag med på en jordomrejse og se, hvor blandt andet salsa, yoga og kickboxing egentlig stammer fra. 40 Tre personer – tre mål Vi følger manden, der træner om morgenen, senioren, som træner om dagen, og den aftentrænende karrierekvinde. 46 Stjernernes træning og diæt Fra slapsvans til supermand. 64 Fitness-historie Fra tyrekalve til Jane Fonda.

22 58

forår 2013 fitness dk 5


indhold

56

Se de lækre gadgets, og se det nyeste, bl.a. skridsikre yogamåtter.

Faste 9 Nyheder og tendenser Masser af tips og inspiration til din træning. 24 Min passion Mød Ole Cosmus, som træner fitness dks instruktører i førstehjælp.

32 64

Hvis du synes, at noget af udstyret i dit fitnesscenter virker sært, skulle du bare se, hvad man har trænet med igennem tiderne.

24

32 Sund mad Christian Bitz byder på lækker og let mad morgen, middag og aften. 49 Vild med dans Stor guide til forskellige slags dans. 56 Godt grej Lækkert udstyr til din træning. 58 Videnskab Kosttilskud – fup eller fakta? 62 ni skarpe Dennis Ritter. 66 Klumme “Nu uden stivelse.”

49 46

Hollywood: Fra slap splejs til svulmende snack.

26

Sådan får du sikkert og effektivt trænet dine arme op. 6 fitness dk forår 2013


a64157S4i

998,-

a64157B4i

998,-

Se kollektionen o g d i n n ĂŚ r m e S t e f o r h a n d l e r pĂĽ w w w. m a n g o t i m e . d k


GLÆD DIG TIL: ● 3 forskellige ruter – 5 og 10 km løb

eller 2,5 km gang ● Toplækker FEMINA løbeT-shirt fra NEW BALANCE ● En goodie bag fyldt med lækre ting ● Masser af skønne lodtrækningspræmier ● Festlige timer sammen med veninderne, kollegaerne, din mor, din søster og …

Aarhus 12. maj København 26. og 27. maj Slagelse 28. maj Herning 29. maj Aalborg 30. maj

ELD TILIM G NU D

SPAR 15% PR I S: 1

85 K R .

arhus. maj for A Inden 1. for øvrige byer 13. maj

Tilmeld dig her:

FEMINA.DK

/feminakvindeloeb

SPONSORER

KLUBPARTNERE


nyheder · TIPS · TRÆNING

opvarmning Vidste du at ... Grønkål er en hardcore overlever? De store krøllede blade står stolt på marken i efteråret og vintermånederne og trodser helt ned til 20 graders frost. Og skulle der over vinteren komme et par dage med lunt vejr, skyder grønkålen fluks et sæt nye krusede blade i toppen.

annonce

Kilde: Men's Health

Super foods Havtorn

Grøn te

Grønkål

Havtorn er små, syrlige, orange bær, der gror overalt i den sandede jord i den stride vind på vestkysten. Og selv om den er uanseelig af størrelse, kan den måske gemme på uanede kræfter. Tidligere studier har indikeret, at havtorn kan virke mod en række sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræftrisiko, blodpropdannelse og inflammatoriske sygdomme. Men indtil nu er der for få studier på området til helt at konkludere noget om sundhedseffekten af de danske bær.

Grøn te bevarer de supersunde plantestoffer catechiner bedre end sort te. Det højere indhold af de sunde stoffer betyder, at grøn te er godt for alle aspekter af dit helbred. En af de mest udforskede teorier er, at grøn te i større mængder forebygger kræft. Forskerne konkluderer, at mindst fem kopper te dagligt giver en effektiv beskyttelse mod et særligt enzym, som er overrepræsenteret i de fleste cancertyper.

Grønkål er noget af det sundeste, du kan sætte tænderne i. Bitterstofferne i grønkål har i undersøgelser vist sig at kunne sænke indholdet af kolesterol i blodet. Samtidig er kålen særdeles fiberrig, hvilket også kan gavne dit hjerte-kar-system, da fibrene forhindrer dit blod i at optage fedt. Grønkål har desuden vist potentiale til at beskytte mod kræft i blandt andet tarmen. Samtidig dækker 100 gram grønkål hele 20 procent af dit dagsbehov for knoglestyrkende kalk.

forår 2013 fitness dk 9


opvarmning

Musik og tempo Pace DJ-app’en kan hjælpe dig, hvis du gerne vil have dit motionstempo synkroniseret med dit musikbibliotek uden selv at lege dj. App'en analyserer dit musikbibliotek og inddeler sangene efter tempo målt i 'BPM' – beats per minute. Du kan selv sammensætte en playliste, der passer til det tempo, du foretrækker at motionere i. Fås til både iPhone og Android. Pris: 19 kr.

Løb kort Vil du gerne se resultater med dit løb, så overvej intervaltræning. Korte og intense spurte på max 10 minutter er nemlig med til at forbedre dit iltoptag, som er det, der gør, at du på sigt kan yde mere på de længere ture. Hvis du overvejer intervaltræning, så prøv for eksempel: 10-20-30, som består af 30 sekunders jogging, 20 sekunders løb, 10 sekunders spurt, som man gentager fem gange. Altså en blok på 5 minutters træning. Hvorefter man holder 2 minutters pause. Gentag blokken på 5 minutter.

TIL MÆND

Slikmund? Har du svært ved at lade slikket stå? Falder du i, hver gang du ellers havde bestemt dig for, at det skulle være slut med søde sager? Nu er der hjælp at hente for alle, der ikke kan holde snitterne fra slikfadet. Umahro Cadogan og Lone Rasmussen giver alle deres bedste råd til, hvordan du kan erstatte slikket med andre vaner, din krop bliver gladere af. SLIP SLIKKET af Umahro Cadogan & Lone Rasmussen. Forlaget Pretty Ink. Pris: 299 kr.

10 fitness dk forår 2013

Efter træning

Når du pakker remedierne til badet efter træning, så tænk praktisk med små størrelser og to-i-en-produkter. Du sparer tid og undgår at slæbe dig en pukkel til, hvis du har træningstasken med på arbejde. Vichy Homme Hydra Mag C+ Face Cream Pris: 159 kr. John Masters Organics Eucalyptus & Agave 2 in 1 Moisturizer & Aftershave Pris: 318 kr. Rostedt Creator Shampoo Pris: 99 kr.


opvarmning

Muskel-kaffe

Den bedste måde at optimere din vægtløftning er måske en ganske legal en af slagsen. Research lavet af The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness viser nemlig, at kaffe efter sigende kan hjælpe dig til at løfte mere vægt og reducere din smertegrænse. Forsøgspersoner, som indtog koffein svarende til to kopper kaffe inden træning, kunne gennemføre tre gange flere bænkpres med 60 procent af deres maksimum vægt i forhold til de testpersoner, som ikke havde drukket koffein. De koffeinholdige personer oplevede desuden mindre ømhed efterfølgende. Kilde: Men's Health

Først puls, så vægt Hvad bør du gøre først, når du rammer træningscentret? Pulstræning eller styrketræning? Hvis du gerne vil have dit testosteron-niveau helt op at ringe, så bør du kaste dig over pulstræningen først. I et studie i The Journal of Strength & Conditioning Research fandt forskerne, at hvis du laver 30 minutters pulstræning, inden du begynder at vægtløfte, er dit testosteron-niveau langt højere, end hvis du starter direkte med vægtløftningen. Kilde: Men's Health

Jakke 1500 kr. Hættetrøje 900 kr.

optmal træning

Peak Performance har lanceret intelligent træningstøj. Der er blandt andet vindstoppende materiale på fronten og fleksibelt og åndbart termo-materiale på ryggen, under og langs armene, så kold luft holdes ude, og overskydende varme effektivt ledes væk fra kroppen. Det ultralette og elastiske stof transporterer sveden væk fra huden og tørrer lynhurtigt.

Tights 900 kr.

forår 2013 fitness dk 11


opvarmning

Hvem kan hjælpe med hvad i fitness dk? Kostvejleder Er dit mål et konkret vægttab, så book en tid hos en kostvejleder. En kostvejleder hjælper dig til at blive mere bevidst om dine kostvaner, og du vil få hjælp og inspiration til at justere dine spisevaner og måltider, således at du bliver sundere og får øget energi. Pris: 549 kr. for fire ugers forløb

Træningsvejleder Træningsvejlederen lægger et program og sikrer, at du kender til maskinernes funktioner i træningsområdet. Vejlederen sørger desuden for, at du ved, hvilke hold der er gode for dig. Dit medlemskab inkluderer én gang gratis opfølgning pr. år. Pris: Fra 149 kr.

Cykeltime uden snyd

Floorcoach Floor Coachen finder du i træningsarealet, hvor han/hun hjælper med indstilling af maskinerne og giver gode råd til nye øvelser, som du kan prøve. Du kan spørge Floor Coachen om alt – han/hun ved dog mest om træning. Floor Coachen er til stede i udvalgte tidsrum hver dag. Pris: Gratis

Holdinstruktør Instruktøren kan både give dig træningsråd i forbindelse med hold og anbefale andre hold eller øvelser, der matcher dine behov. Spørg endelig efter timen. Pris: Gratis

Er I to eller flere med samme mål og træningsambitioner, kan I booke en gruppesession. Det er knap så personligt – men virkelig effektivt.

Personlig træner En personlig træner er uddannet til at få dig i form – uanset om du vil tabe dig, have større muskelmasse eller løbe et maraton. Din personlige træner holder dig til ilden og står ved din side under træningen, så du får så meget som muligt ud af den tid, du tilbringer i centret. Pris: Fra 299 kr.

De fleste, der har prøvet en almindelig cykeltime, kender det: Du sparer lidt på energien og laver i stedet dit “jeg-kører-virkelig-hårdt-op-af-bakken”-ansigt, så instruktøren tror, du laver noget. Men på Puls Cykling kan du ikke snyde. Her har du et Suunto Dual-pulsbælte på og din puls bliver projiceret på en storskærm, så både du, de andre på holdet og ikke mindst instruktøren kan følge med i, om du laver noget. Efterfølgende får du en træningsrapport tilsendt via e-mail, så du kan følge med i din udvikling. Du kan leje et bælte for 20 kr. – eller købe dit eget i receptionen for 468 kr.

12 fitness dk forår 2013

Red liv! Med Hjerteforeningens app 'Red Liv' har du retningslinjerne for førstehjælp lige ved hånden. Trin for trin kan du nemt gennemgå, hvad du skal gøre, og hurtigt genopfriske, hvordan du skal reagere i tilfælde af hjertestop. App´en er gratis, helt enkel og lige at gå til. Den leder dig igennem de 8 vigtige trin i basal genoplivning. Undervejs kan du teste din viden, læse om hjertestop samt dele den med din familie og venner. Fås til både iPhone og Android.

øm efter træning?

Det er helt normalt at opleve ømhed, når man har trænet. Den ømhed, man har i kroppen efter en god omgang træning, er resultatet af mikroskopiske brud i muskelfibrene, der er blevet udsat for intens aktivitet, de ikke er vant til. Tilstanden kaldes DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) og varer typisk 24-48 timer efter træningen. I modsætning til tidligere, hvor man mente, at det bare skulle trænes væk, anbefales det at slappe af og lade kroppen restituere.


sPOrt

Perfekt afslutning På træningen ekstra PrOtein - laV feDt% - gO’ sMag


S Bestil på b.dk/fitness eller send sms ’fitness’ til 1929.

HVER LØRDAG : MERE FOKUS PÅ PRIVATØKONOMI

Træt af din bank? Få styr på fordele og ulemper ved at skifte

REJSELIV MAGASIN KÆRE LÆSER

VELKOMMEN TIL NYT BERLINGSK E

Nye sektioner, mere dybde og inspiration

BØGER

8 SIDER OM LITTERATUR

REJSELIV

DRØMMEREJSER OG GUIDES

LØRDAG 26. JANUAR 2013

Fra og med i dag styrker vi vores weekendunivers ved bl.a. at flytte vores S ugentlige Ø N D A Gpolitiske 2 7. 0 1 . 2 0 1 3 magasin, Politiko, fra mandag til lørdag. Vi præsenterer også et nyt, spændende bogtillæg og styrker indhold-et i de øvrige af vores mange magasiner i weekenden, herunder vores businessdækning.

FRI

LØRDAG 26.01.2013

2. SEKTION

6. SEKTION

S

Ø

N

D

A

G

K R . 35, 0 0

.

UGE 04

MS .

J

A

N

U

A

R

2

0

1

3

4

.

S

E

K

T

I

O

N

BILEN S Ø N D A G 2 7. 0 1 . 2 0 1 3

5. SEKTION

Focus ST i test

. B.DK

. N R . 26

7

SE DEN NYE SKODA OCTAVIA

RIGTIG GOD LÆSELYST

VELVÆRE . MOTION . FRITID 6 SEK TIONER .

2

Honda NSX med centermotor Herlig basisGiulietta STEG EN

N Y T P O L I T I KO Svaret på, hvordan Danmark klarer sig i fremtiden, har i årtier været: Mere uddannelse! Men er der gået snobberi og inflation i kravet om stadigt flere højtuddannede? Har vi glemt, at Danmark også er et produktionssamfund med behov for dygtige faglærte? Forhenværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) og samfundsdebattør Lars Olsen slår til lyd for et sporskifte: Regeringen bør opstille et mål for, hvor mange, der skal have en erhvervsuddannelse.

POTENT OG VELHÆNGT BØF

Akademikersnobberi, nej tak

Hotellet, der smelter hvert forår

MED TEENAGERNE SOM GUIDER I NEW YORK

5 oplevelser på indonesiske Lombok

F

TJÆRE, LÆDER OG LAKRIDS I VINGLASSET

REJSETREND: DE LANGSOMME BYER

Det handler om at sige, at hånd er lige så god som ånd. Det er også et rigtig godt Bag Bankpakke 2 gemmer sig historien om samfundssind, griskhed liv at være en dygtig tømrer eller en dygtig ogvære beskyldninger om snyd. Men hvem snød egentlig hvem? blikkenslager. Det kan i virkeligheden meget sjovere end at være en dårlig markedsføringsøkonom eller en halvdårlig kunsthistoriker, der måske har rigtig svært ved at få arbejde.

SPILLET OM

MALDIVERNE

US-KLASSIKER

Romantik, familie, gastro. Find din tropeø

FYLDER RUNDT

STINA VRANG ELIAS, direktør i uddannelsestænketanken DEA

MILLIARDERNE L Æ S O G SÅ

POLITIKO

Vi udskifter vores udstillingssenge – til helt særlige priser. Først til mølle!

Udsalg

HÄSTENS STORE FREDERIKSBERG Gammel Kongevej 90, Frederiksberg C, Tlf. 33 24 22 17 - www.antondam.dk

2

LEDER

8

NATIONALT

2 0 S I D E R P O L I T I K . B A G G R U N D , A N A LY S E R , I N T E R V I E W S O G D E B A T

6 fl

GIORDANO SICILY ROSSO 6 x 75 cl. Literpris 70,89. Italien

319,-

SPAR

278,-

Vietnam - Det eventyrlige Vietnam Oplev det bedste af Vietnam på denne veltilrettelagte 13 dages rundrejse. Vi oplever det eventyrlige Vietnam fra Hanoi og Halong-bugtens blændende skønhed i nord over kejserbyen Hué til Mekong-deltaet og det sprudlende Saigon i syd. Vi kommer helt tæt på landet og befolkningen og oplever Vietnam fra sin smukkeste side. Alle udflugter og de fleste måltider er inkluderet i rejsens pris. Mulighed for at forlænge med 4-dages badeferie!

MOD NYE HØJDER 8 ER DU EN SOMMERFUGL ELLER EN SNEGL? 10 Finansieret på Facebook 14 SLAGMARKENS PÆNE DRENG 16 REBELLER MED ACCENT 18 hastens.com Tilbuddet gælder i Irma, Irma City og på Irmatorvet.dk torsdag den 24., fredag den 25. og lørdag den 26. januar

Afrejser: 23.02, 17.03*, 05.04, 20.09, 11.10 ... (*15 dages påskerejse)

Knud Romer, Simon Emil Ammitzbøll, Jokum Rohde og9.-10. TroelsFEBRUAR Mylenberg. PRIS fra Fire alvorlige mænd om kvinder, sex, kønskampGrilleriet – og sigKøbenhavn selv. kr. 12.990,-

Booking-kode: EVI-BLT-2701

W W W. DAG A M A . T R AV E L

K

H VA D N U, M Asmagen NafD? lakrids

Kontakt DaGamaTravel på telefon 3638 0000 eller e-mail info@dagama-travel.dk

T l f. 3 6 3 8 0 0 0 0

www.facebook.com/lakridsfestival

Toyotas værksteder har haft Danmarks mest tilfredse kunder, lige siden Brøndby slog Schalke 04 i UEFA-cuppen

www.lakridsfestival.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Send SMS til 1929 - Skriv LM-shop og din email. Det koster alm. SMS takst. Udbyder: Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 Kbh K. Telefon: 3375 7575. Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

toyota.dk

Glæden ved tilfredse kunder. Ti år i træk. (Kilde: FDM og Loyalty Groups AutoIndex)

Det koster alm. sms-takst. Tjenesten udbydes af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 Kbh. 33757575. Tilbuddet gælder kun for husstande i Danmark, der ikke har modtaget avisen de seneste seks måneder.

Prøv Berlingske alle dage i en måned for kun 25 kr.


opvarmning

Instruktørernes egne

hovedpine og d-vitamin

I et studie, som er gennemført på Oslo Universitet, viste det sig, at personer mwed for lidt D-vitamin i kroppen oplevede hovedpine tre gange så ofte som en gruppe forsøgspersoner med helt normale D-vitamin-værdier. Det kan derfor være en idé at få undersøgt dit niveau af D-vitamin hos lægen, hvis du ofte døjer med hovedwpine.

playlister energi-BOOST

Cecilie Anette Egeberg Underviser i Puls & Styrke 1. The Final Countdown – Europe 2. Proud Mary – Tina Turner 3. Euphoria – Loreen 4. On the Floor – Jennifer Lopez ft. Pitbull 5. Løb Samson – Bullerfnis

RÅSTYRKE

Jonas Jensen

Underviser i Functional 1. Breathe – Prodigy 2. Sonne – Rammstein 3. Enter Sandman – Metallica 4. Niggas in Paris – Jay-Z ft. Kanye West 5. Jigga What/Faint – Linkin Park ft. Jay-Z

tempo

Flot med fuldkorn Når du skal have din del af kulhydrater, så sørg for, at det er fuldkorn. Det er sundt, mætter i længere tid og hjælper med at holde dit blodsukker stabilt. Du kan enten få dine fuldkorn ved at spise fuldkornsgrød om morgenen eller bage dit eget brød, som du sviner til i sunde kerner og fuldkorn. Firkornskruska, pris: 17 kr. Trekornsflager, pris: 20 kr. Begge fra Urtekram. Forhandles i større supermarkeder.

Nikolaj Rasmussen

Underviser i cykling 1. Arena (MK’s Very Clubby Mix) – Mark Knight ft. Fungagenda & Paul Thomas 2. Not Exactly (Jean Claude Ades Hypnotic Remix)– Deadmau5 3. Silence (Lissat & Voltaxx Remix) – Delerium 4. Touch Me (Extended Mix) – Jerry Ropero & Tom Novy ft. Abigail Bailey 5. Calling (Lose My Mind) (Extended Club Mix) – Sebastian Ingrosso

15% 13% 42% 78%

> Så meget falder dit kondital efter blot få ugers pause.

> mener, at vores job forhindrer os i at dyrke motion.

> af danske mænd og 37 procent af danske kvinder er moderat overvægtige med BMI mellem 25 og 30.

> af os mener, at vi ofte eller meget ofte bestræber os på at spise sundt.

Kilde: Danmarks Statistik

forår 2013 fitness dk 15


Julie Berthelsen

Alle mine celler er lykkelige 16 fitness dk for책r 2013


portræt

18 gravitetskilo gravitetskilo tvang Julie Berthelsen til at vinke 18 tvang Julie Berthelsen til atfarvel vinke farvel til chokolade til chokolade og finde sin indre fighter frem. I takt med, at og findeersin indre fighter frem. I glæden takt med, at kiloene er raslet af, har kiloene raslet af, har hun opdaget ved benhård, hun opdaget glæden sveddryppende træning. ved benhård, sveddryppende træning. TekstMette MetteStepnicka StepnickaFoto FotoDitte DitteCapion Capion Tekst forår 2013 fitness dk 17


V

i kender hende fra rampelyset på scenen. Smuk, mild og med fløjlsblød stemme. Men sangerinden Julie Berthelsen har også en anden side. Hun er en benhård fighter med en fortid som eliteidrætsudøver. Tiden som langrendsløber på juniorlandsholdet har vist sig særdeles gavnlig i det sidste år, hvor Julie Berthelsens liv er blevet vendt på hovedet. I januar 2012 fødte hun sønnen Casper Nanoq, og den nye tilværelse som mor har både sat skub i de helt store følelser og sneget 18 kilo på sidebenene. Men der skulle et par ærlige ord til fra kæresten, før hun hoppede i træningstøjet. “En ting er, at man tager på under en graviditet. Det er der ikke noget unormalt i. Men efter fødslen fortsatte jeg med at tage på. Min hang til chokolade og kager gik helt amok,” fortæller Julie Berthelsen. “I påsken var jeg hjemme i Grønland og kom til at snakke med min mor og min søster om, hvad vi hver især vejede. Og så kunne jeg godt se, at den var helt gal. Om aftenen sagde jeg til min kæreste, Minik: 'Hvis min mor vejer så meget, og min søster har den vægt, og jeg vejer det, så må jeg nødvendigvis være en hel del større.' Minik kiggede på mig og svarede: 'Jamen, det er du også.' Så stoppede hele min verden et sekund. Det var virkelig et chok, for jeg havde slet ikke selv lagt mærke til det. Dagen efter åd jeg alle mine chokoladepåskeæg. Og min søns. Og så tog jeg en kold tyrker.”

Barnedåb forude Julie Berthelsens første mål var at tabe sig til sønnens barnedåb tre måneder ude i fremtiden. “Dåben skulle holdes i Grønland, og jeg skulle have min nationaldragt på. Den er lavet af skind, så den giver sig ikke bare sådan lige. Og jeg kunne simpelthen ikke have, hvis jeg ikke kunne passe den,” fortæller Julie Berthelsen, der dog hurtigt måtte sande, at den vante topform var slået godt og grundigt i stykker af graviditet og fødsel. “Jeg har altid tænkt, at tager man ti kilo på, er de jo lige til at smide igen. Hvor svært kan det være? Men det kom virkelig bag på mig, hvor tungt det er med alle de ekstra kilo. I begyndelsen prøvede jeg at løbetræne. Det er jeg vant til, for det er let at passe ind, når der lige er tid. Men det kunne jeg bare ikke. Jeg var simpelthen for tung og fik ondt i knæene af ingenting. Derfor besluttede jeg 18 fitness dk forår 2013

mig for at starte med en kostomlægning. Jeg vinkede farvel til slik, kage og chokolade og skar generelt kraftigt ned på kulhydrater. Samtidig skruede Julie Berthelsen lige så stille op for motionen med lange gåture og lidt crosstraining. I dag er hun en hyppig gæst i fitness dk i Odense, hvor hun bor sammen med sin kæreste, den professionelle håndboldspiller Minik Dahl Høegh. Og første mål? Det nåede hun. “Det lykkedes mig faktisk at smide de første syv kilo og klemme mig ned i nationaldragten, selvom jeg godt nok ikke kunne bevæge mig ret meget,” griner hun.

Jeg skal heppes på Efter dåben konsulterede Julie Berthelsen en kostklinik og fik i en periode også elektrodebehandling for at tabe sig. “Der lå jeg så helt stædigt flere gange om ugen med elektroder over det hele. Samtidig havde jeg fået lavet et kostprogram med klare retningslinjer for, hvad jeg måtte spise, og hvad jeg ikke måtte spise. Det var vigtigt for mig, at der var plads til lidt chokolade, ost og brød, for jeg kunne mærke, at jeg var ved at blive lidt for kulhydratforskrækket. Det må ikke på nogen måde blive fanatisk eller gå for stærkt, for så ryger kiloene bare på igen. Det har jeg prøvet masser af gange, når jeg lige skulle tabe mig på grund af et eller andet åndssvagt,” fortæller hun. “Jeg behøvede ikke have dårlig samvittighed over at spise et stykke chokolade, når det stod i programmet. Og det var fedt, for hold kæft hvor havde jeg brug for det! Der er bare nogle tidspunkter om eftermiddagen

Julie Berthelsen Født 7. juni 1979 i Aarhus, men opvokset i Grønland. Familie Danner par med håndboldspiller Minik Dahl Høegh. Sammen har de sønnen Casper Nanoq fra januar 2012. Uddannelse Var midt i medicinstudiet, da hun slog igennem som sangerinde. Karriere Sangerinde med en række albums bag sig. Blev for alvor landskendt, da hun i 2002 fik en andenplads i TV 2’s talentkonkurrence Popstars. Siden har hun blandt andet været vært ved Dansk Melodi Grand Prix og JuleRamasjang og korleder i AllStars. Se også Facebook-siden Julie-Berthelsen.

eller aftenen eller til en kop kaffe, hvor man tænker, at det er latterligt, at man ikke må. Til gengæld har jeg i dag fået et normalt forhold til søde sager. Der er ikke den der sindssyge trang længere,” smiler Julie Berthelsen og tilføjer, at kæresten heller ikke har haft det helt let. “Den stakkel. Han har virkelig været min boksebold. Men på et tidspunkt kom der lidt for meget kostpoliti over ham. Jeg ved godt, det var i bedste mening, og at han forsøgte at hjælpe mig. Men for mig er det bare træls at få den form for hjælp. Jeg skal have ros, jeg skal heppes på, og jeg skal have at vide, at det går godt. Så får jeg meget mere blod på tanden.”

Kalorier på kontoen Blod på tanden var præcis, hvad Julie Berthelsen fik, og siden påske har hun smidt det ene kilo efter det andet. Og hun stornyder at kunne mærke sin krop igen. “Jeg kan se, at min krop husker, at jeg tid-

Det må ikke på nogen måde blive fanatisk eller gå for stærkt, for så ryger kiloene bare på igen. ligere har dyrket eliteidræt. Det er virkelig et plus, når jeg træner. Jeg er vildt glad for, at jeg kan træne igen. Hold kæft, hvor er det rart! Alle mine celler er lykkelige. Men jeg skulle lige smide 10-12 kilo, før jeg syntes, jeg kunne træne ordentligt. Og så kan jeg da også tydeligt mærke, at alderen har noget at sige. Der er forskel på at være 23 og 33, så det tager længere tid at komme i form.” Julie Berthelsen løber stadig, men kun korte ture for ikke at overbelaste knæene. Til gengæld har hun kastet sig over cykling og træder helst i pedalerne fire gange om ugen. “Jeg dyrker cykling, udelukkende fordi det er effektivt. Jeg vælger ikke træningsform ud fra, hvad jeg synes er sjovt. Så kan man da godt sidde der på cyklen og kigge på uret efter 20 minutter og tænke 'Gudfader bevares, der er 40 minutter endnu!'. Men så er guleroden jo, at den hårde træning giver ekstra kalorier på kontoen, så man kan flotte sig lidt,” fortæller hun.

I rampelyset I dag, mange sveddryppende træningstimer senere, er Julie Berthelsen kun fire kilo fra målstregen: Vægten, før hun blev gravid. Men hvorfor så store ambitioner relativt få måneder efter en fødsel? “Mine veninder har fortalt mig, at det tager kroppen en rum tid at blive sig selv igen


portræt

Julies tidligere træning som eliteidrætsudøver hjalp hende meget, da hun startede op med motion igen efter fødslen.

Jeg begyndte ikke at styrketræne for at blive stor og pumpet, men på grund af den fysiske styrke og det mentale overskud, jeg får af det.


portræt

efter en fødsel, og i min mødregruppe er vi enige om, at man er lidt fredet det første år. Alligevel kan jeg godt mærke, at det med vægten virkelig er gået mig på. Jeg har altid været en sportspige og passet på mig selv, så jeg tænkte: 'Jeg gider simpelthen ikke være tyk længere'. Selvfølgelig har det også en del at sige, at jeg tit står på scenen med folks øjne hvilende på mig. Jeg har helt klart lagt mere pres på mig selv, fordi jeg er i den branche. Min barsel varede syv måneder, og næste delmål efter det med nationaldragten var, at jeg skulle kunne holde mig selv ud, når jeg begyndte at arbejde igen,” fortæller Julie Berthelsen, som en gang imellem mærker motivationen svigte. “I sommer var det rigtig svært at være på kur,” husker hun. “Jeg var hjemme i Grønland og blev inviteret til den ene familiemiddag efter den anden. Det var skidedejligt, og det vil jeg heller ikke nægte mig selv. Men bagefter kan man godt miste modet. Så tænker jeg: 'Nu spiste jeg alt det der i går, så må jeg tage mig sammen i morgen'. Der har jeg en indre jernvilje. Måske fra dengang jeg var eliteidrætsudøver.” Når der skal trænes, tager Julie Berthelsen ofte af sted sammen med kæresten. “En af fordelene ved at have atypiske arbejdstider er, at Minik og jeg kan træne sammen om formiddagen, mens den lille er i dagpleje. Og det er virkelig en stor støtte at

20 fitness dk forår 2013

Julie Berthelsen løber stadig, men kun korte ture for ikke at overbelaste knæene. Til gengæld har hun kastet sig over cykling og træder helst i pedalerne fire gange om ugen.

Uanset hvor hårdt jeg træner, bliver det aldrig den der flade, stramme mave igen. Når man har født, ser man altså ikke ud som før. have en professionel sportsmand på hjemmefronten, der kan rådgive og hjælpe mig. Til gengæld kan det være en udfordring, når koncerter og håndboldkampe falder sammen i weekenden,” siger hun.

Aldrig den samme igen Selvom Julie Berthelsen har kæmpet for at komme de overflødige kilo til livs, har hun sluttet fred med den, hun er i dag. “Uanset hvor hårdt jeg træner, bliver det aldrig den der flade, stramme mave igen. Når man har født, ser man altså ikke ud som før. Det kommer jeg heller ikke til, selvom

jeg taber mig. Selvfølgelig kan man gøre alt muligt med operationer, men hvorfor skulle jeg? Jeg har opdaget, at for mig er der også en vis prestige i at have gennemført en fødsel. Og det har jeg ikke noget imod, at man kan se. Mit mål var at komme ned i nærheden af noget, jeg selv var glad for at kigge på, og jeg skal nok nå det sidste stykke også,” forsikrer hun. Når de sidste fire kilo er væk, ved Julie Berthelsen godt, hvad hun glæder sig allermest til. “Når jeg er i mål, fortsætter jeg selvfølgelig med træningen for at holde min vægt. Men det er skønt, at der så bliver plads til lidt mere af alt det gode, jeg har måttet undvære. Et glas rødvin til maden og en dessert i ny og næ,” smiler hun drømmende. Tøj og sko venligst udlånt af: Casall, Nike, Peak Performance og H&M.


DAGLIG LUKSUS FOR DIG

AKTIV PLEJE FOR DIN HUD Luksus behøver ikke være dyr eller tidskrævende. Det kan også være de 15 sek., hvor du plejer din hud. Hvor du nyder Plaisirs fine konsistens og følelsen af, at din hud får fugt og aktiv pleje, så den kan holde sig strålende smuk og frisk.

NYT DESIGN

Plaisir er Matas’ eget luksusmærke. Alle produkter er fri for parabener og indeholder kun nøje udvalgte og veldokumenterede ingredienser. Plaisir støtter Hjerteforeningen. Se www.matas.dk/hf


gear/gadgets

Test af høretelefoner Når du dyrker sport, er det vigtigt, at dine høretelefoner kan følge med i både tempo og lyd. GO! har sendt seks tilfældige medlemmer på løbebåndet for at teste de små uundværlige propper.

Sony MDR-AS41EX – 439 kr. Sonys høretelefoner kommer med aftagelige propper i forskellige størrelser og ørebøjler, der gør, at du kan sammensætte høretelefonen, så den passer netop dit øre. Ledningen er forkortet, hvilket gør, at den filtrer lidt sammen under aktivitet. Modellen har desværre ingen fjernbetjening på ledningen. Det er svært at undvære, hvis man er vant til det. Fungerer fint udsat for sved. Udelukker kun delvis udefrakommende lyde, og der mangler en smule bas. HHHHHH

Sennheiser/Adidas OCX 685i Sports – 540 kr. Der er ingen ubehag/ømhed ved brug af Sennheiser/Adidas’ model. Bøjlen sidder godt fast om øret og sørger for, at høretelefonerne bliver på plads under løb og anden aktivitet. Lyden er rigtig god. Fjernbetjeningen på ledningen minder om den, man finder på iPhone og er nem at betjene. Høretelefonerne fungerer upåklageligt, også når de bliver udsat for meget sved, og de absorberer udefrakommende lyde. Alt i alt en virkelig god høretelefon udviklet til sportsaktivitet. Ledningen er bøjelig og kraftig nok til, den ikke filtrer for meget sammen, uden at den bliver klodset. HHHHHH 22 fitness dk forår 2013

House of Marley EM-FE023 Zion – 995 kr.

Plantronics BackBeat Go – 749 kr.

Lyden er virkelig god i disse høretelefoner fra House of Marley. Samtlige nuancer kommer frem, og bassen er rigtig god. De sidder godt fast ved løb og træning, men når sveden begynder at flyde, smatter de en anelse rundt i øret og glider ud, hvilket er lidt irriterende. Bortset fra det er de behagelige, og ledningen har en perfekt længde. Det er nemt at skifte nummer og lydstyrke samt tage opkald, da der er tre separate knapper på høretelefonerne. HHHHHH

Den trådløse øreprop fra Plantronics fungerer fint og er behagelig at have på. Det er dog vigtigt at finde den rigtige størrelse på de medfølgende adaptere og påsætte den sidestøtte, der er med i sættet. Under træning med både løb og løft sidder de rigtig fint fast, og man glemmer hurtigt, man har dem på. Betjeningen er dog lidt besværlig, og det kræver en del øvelse at ramme de rigtige knapper for at få det til at fungere optimalt. Især når der kommer et opkald over telefonen, mens man er langt væk i løbetræning og et gammelt Kings-nummer. Men det er et hit, at der ikke er nogen ledninger at kæmpe med. HHHHHH

Sony XBA-S65 Prestige – 615 kr.

Bose® SIE2i sport – 1.195 kr.

Sonys prestige-høretelefoner sidder utrolig godt. For det første fordi de laver et vakuum i øret, der får dem til at sidde fast. For det andet fordi de kan spændes ind om øret og tilpasses det enkelte øres størrelse. Selve delen, der skal ind i øret, er blød og kan tilpasses efter størrelse. Lyden er god, og da de sidder som et vakuum i øret, bliver andre lyde lukket ude. De klarer desuden fint at blive en smule våde af både regn og sved. Eneste minus er den ekstremt lange ledning, som var i vejen under træningen. HHHHHH

Lyden i Boses grønne høresnegle er god og klar, men ikke så fantastisk som forventet. Bose har ry for at lave nogle af de bedste øreomsluttende høretelefoner, men ved sportsudgaven her kommer der stadig lidt støj ind udefra. Høretelefonerne vinder til gengæld point på betjeningsknappen, hvor man kan skifte musik, skrue op og ned for lyden og besvare opkald. De har derudover en lille klips, som måske nok er gammeldags, men på en løbetur er det rart, at de sidder fast og holder sig, hvor de skal.Derudover har de et aftageligt stykke ledning, så man selv kan justere, om ledningen skal være kort eller lang. Høretelefonerne er bygget til at kunne tåle sved og vand – og begge dele klarer de fint. HHHHHH


min passion

Skulle du en dag komme ud for et uheld og have brug for at give hjertemassage, så tænk på den gamle klassiker 'Staying Alive' med Bee Gees. Den er perfekt til at holde rytmen mellem hvert tryk.

24 fitness dk forår 2013


førstehjælp med bind for øjnene Alle fitness dk-centre er forsynet med en hjertestarter, ligesom alle ansatte takket være Ole Cosmus kan give livreddende førstehjælp. Tekst Thomas Brunstrøm Foto Ditte Capion

Ole Cosmus, 49 år, underviser på instruktørskolen i fitness dk.

V

i håber selvfølgelig ikke, at det sker, men hvis du nogensinde skulle komme til skade eller få et ildebefindende, er fitness dk ikke det værste sted at gøre det. Alle ansatte er nemlig uddannet i førstehjælp. Det står Ole Cosmus for. Ole underviser på Instruktørskolen, fordi han er en af landets førende inden for førstehjælp. Ud over det er han seniorsergent og idrætsleder i Den Kongelige Livgarde, livredder og førstehjælpsinstruktør i sin fritid – og i det hele taget i besiddelse af mere erfaring i at redde liv end de fleste.

Førstehjælp med bind for øjnene “Hvis nogen kommer til skade, siger folk altid: ’Er der en læge til stede?’. Man burde spørge, om der var en soldat til stede,” konstaterer Ole Cosmus tørt. “Alle soldater er uddannede i førstehjælp, og de er vant til at arbejde under stress. Jeg kan godt lide at undervise soldater i førstehjælp. Vi lærer dem jo at slå ihjel, så der er lidt yin og yang over det.” Ud over at afholde basiskurser i fysiologi og anatomi underviser han alle ansatte i livreddende førstehjælp, hjertemassage, at håndtere blødninger, knoglebrud og andre idrætsskader – og at betjene de hjertestar-

tere, der findes i alle fitness dk’s centre. Da fitness dk indkøbte deres hjertestartere, var Ole også konsulent. “Min filosofi er, at instruktørerne nærmest skal overlære tingene. Jeg får dem til at give førstehjælp med bind for øjnene, og vi øver tingene så meget, at de kan dem på rygraden. Førstehjælp handler om ikke at gå i panik og at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Det nytter ikke noget at give sig til at forbinde et sår, hvis personen ikke trækker vejret,” siger Ole Cosmus og fortsætter: “Optimalt tænker man slet ikke, når man yder førstehjælp. Man gør bare det, man har lært automatisk. Jeg har oplevet at hive folk, der var ved at drukne, op ad vandet, når jeg har holdt ferie, og har ydet førstehjælp ved et trafikuheld. Min puls stiger ikke engang, fordi jeg ved præcis, hvad jeg skal gøre.”

“Jeg får dem til at give førstehjælp med bind for øjnene, og vi øver tingene så meget, at de kan dem på rygraden.” Redder liv Både for fitness dk's ansatte og for alle andre gælder det dog, at selv om man ikke helt kan

huske sin førstehjælp, så er det bedre at gøre noget end at gøre ingenting. “Hvis en person får hjertestop, så er chancen for overlevelse 80 procent, hvis man straks påbegynder hjertemassage og får gang i hjertestarteren inden for 90 sekunder. Hvis man ikke har adgang til en hjertestarter, men giver hjertemassage, indtil ambulancen ankommer, er chancen omkring 50 procent. Hvis man gør ingenting, er chancerne 0. Det skal man huske,” siger Ole Cosmus. fitness dk’s hjertestartere kan i øvrigt også være med til at redde liv uden for centrene. “Alle hjertestartere er registrerede, så alarmcentralen ved, hvor de er. For et halvt år siden ringede alarmcentralen til fitness dk i Viby lige inden lukketid. Fyren i receptionen fik at vide, at en mand ved et busstoppested i nærheden var faldet om med hjertestop, og at han skulle komme med hjertestarteren. Det gjorde han, og han fik sammen med en anden forbipasserende genoplivet manden. Jeg beder altid folk, jeg har undervist, om at ringe til mig, hvis de har ydet førstehjælp – jeg bliver så glad, når jeg hører sådan nogle historier. Det er fedt at redde liv,” siger Ole Cosmus. forår 2013 fitness dk 25


Eksperten Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser på Instruktørskolen. Han er personlig træner i fitness dk Frisko i Aarhus og Kettlebell-instruktør i fitness dk Viby.

26 fitness dk forår 2013


fokus – arme

Trim armene Drømmer du om svulmende biceps, eller vil du bare gerne de slappe 'mormorarme' til livs? Se her, hvordan du sikkert og effektivt får strammet dine arme op. Tekst Mette Stepnicka Foto iStockPhoto Illustration Rasmus Juul

V

eltrænede overarme er i manges øjne symbolet på en stærk og veltrænet krop, og selvom biceps er en ret lille muskel, ved selv små børn, at det er den, de skal trykke på, når de skal mærke, hvor store fars muskler er. Den bedste vej til flotte, veldefinerede arme er imidlertid ikke endeløse bicepsøvelser med håndvægten foran spejlet, siger Henrik Johansen, som er personlig træner i fitness dk. “Hvis man vil have maksimalt udbytte af sin træning, bør man træne ben før arme. Benene har nogle af kroppens største muskelgrupper, og når man træner de store muskelgrupper, frigør kroppen naturligt en masse væksthormon, der cirkulerer rundt i kroppen via blodbanen. Det får kroppen gavn af, hvis man efterfølgende træner arme,” forklarer han. Ifølge Henrik Johansen er det vigtigt at være opmærksom på, at armtræningen ikke kun ligger i deciderede armøvelser. Man skal også træne de kropsdele, armene sidder i

Hvis man vil have maksimalt udbytte af sin træning, bør man træne ben før arme. forlængelse af, altså skuldre, ryg og bryst. Udsigten til stenhårde, markerede biceps er dog ikke den eneste grund til at træne armene. Stærke arme er grundlæggende for mange af de øvelser, der styrker de øvrige dele af kroppen. Vil man for eksempel træne maven effektivt, forudsætter det gode armkræfter, fortæller Henrik Johansen og tilføjer, at det er vigtigt, man ikke kun træner enkelte dele af kroppen. “Hvis man træner for ensformigt, bliver kroppen ikke harmonisk. Det ser jo rimelig fjollet ud med kæmpestore overarme, hvis resten af kroppen ikke følger med. Hvis man ikke har styrken i resten af kroppen, har man heller ikke så meget at bruge de store overarme til. Risikoen for skader er også mindre, hvis man generelt har en veltrænet krop og ikke bare sætter ind enkelte steder.”

Find øvelser, der trimmer armene, på de næste sider.

forår 2013 fitness dk 27


5 armøvelser for mænd 1 2 Bicep curl i slynge 1-3 sæt a 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau. Denne øvelse foregår i slyngen eller ringene og er god, fordi den både styrker arme og skuldre. Samtidig giver den en flot holdning. 1. Indstil slyngen, så den passer til din højde og styrke. Spørg din træningsvejleder til råds. Grib fat i selens håndtag med håndfladerne opad, og stil dig med fødderne i hoftebredde. Spænd op i bækkenbund og sug navlen lidt ind. 2. Læn dig tilbage i strakte arme. Der skal være en helt lige linje fra hælene til baghovedet. Det er vinklen i forhold til gulvet, der udgør belastningen. Jo tættere på vandret du kommer, jo hårdere bliver øvelsen. 3. Hold overarmen i samme stilling, mens du bøjer i

TIP

Arnold dumbbell pres og bicep curl 1-3 sæt a 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau. Øvelsen, der er opkaldt efter verdens nok mest berømte muskelmand, er effektiv, fordi du træner biceps, triceps og skuldre i én bevægelse. Udføres med håndvægte i begge hænder. 1. Stå med fødderne i hoftebredde, let bøjede knæ og ret ryg. Lad armene hænge ned langs siden med tommelfingeren pegende fremad. Spænd op i bækkenbund og sug navlen lidt ind. 2. Bøj over albueleddet, samtidig med at hånden roteres en kvart omgang, så håndfladen nu vender ind mod din skulder. 3. Løft håndvægten op over hovedet, mens den roteres en halv omgang, så håndfladen vender væk fra kroppen. 4. Før på samme måde armen tilbage til udgangspositionen. Lav øvelsen skiftevis med hver arm eller med begge arme samtidig. Pas på, du ikke kommer til at svaje i ryggen.

28 fitness dk forår 2013

Det er som regel biceps, der bliver flekset, når der skal prales med store arme, men triceps udgør over 2/3 af overarmens muskelmasse. Så uanset om dit mål er slankere eller større arme, betyder en veltrænet triceps langt mere for dine armes form end biceps.

albueleddet og på den måde trækker dig i retning af den oprejste stilling. 4. Hold igen, mens du langsomt sænker dig tilbage til udgangsstillingen.


fokus – arme

5

4

Tricep extension i slynge 1-3 sæt a 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau. Samme fordele som ovenstående øvelse, blot er det her triceps, du styrker. Kræver for de flestes vedkommende lidt øvelse, før den udføres korrekt. 1. Indstil slyngen efter din højde og styrke. Grib fat i selens håndtag med håndfladerne nedad, og stil

Chin-ups

dig med fødderne i hoftebredde. Spænd op i bæk-

1-3 sæt a 8-12 øvelser afhængig af træningsniveau.

kenbund og sug navlen lidt ind.

Med chin-ups træner du biceps og opnår samtidig styrke om-

2. Læn dig fremad med albueleddet bøjet. Der skal

kring skuldre og ryg. Udføres fra chin-up bar eller ribbe.

være en helt lige linje fra hælene til baghovedet. Ligesom i bicep curl bliver øvelsen hårdere, jo tættere på vandret du kommer. 3. Hold overarmen i samme stilling, mens du strækker i albueleddet og på den måde skubber dig i retning af den oprejste stilling. 4. Hold igen, mens du langsomt sænker dig tilbage

1. Hæng dig i baren med hænderne i skulderbredde og med underhåndsgreb. 2. Træk dig op ved at bøje armene, så hagen kommer op over baren. 3. Hold igen, mens du langsomt sænker dig tilbage til udgangsstillingen. Undgå at svinge for meget.

til udgangsstillingen.

Tricep armstræk 1-3 sæt a 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau. Med denne øvelse træner du både triceps, skuldre og bryst.

3

1. L  æg dig på gulvet, mens du hviler på tæer og strakte (men ikke overstrakte) arme. Hænderne er i skulderbredde, og fingrene peger lige frem. Spænd op i bækkenbund, og sug navlen lidt ind. Der skal være en helt lige linje fra hælene til hovedet. Hvis det bliver for hårdt at hvile på tæerne, kan du også vælge at støtte på knæene. Få evt. en træningsmakker til at teste din udgangsstilling ved at lægge et kosteskaft på din ryg.

Find flere øvelser på de næste sider.

2. B  øj sammen i albueleddet, så dit bryst rører gulvet. 3. Stræk armene igen og vend tilbage til udgangsstillingen. forår 2013 fitness dk 29


Fokus – arme

Tilpas din kost til træningen Uanset hvilke muskelgrupper du vil opbygge, er det vigtigt, at du indtager protein inden for 30 minutter efter træningen, enten i form af almindelig mad eller kosttilskud. Gode proteinkilder til dine muskler er magert kødpålæg, kylling, kalkun, fisk, rejer, æg, ost, mælk, bønner, ærter og linser – eller en proteinbar.

Farvel til 'mormorarmene' Mange kvinder fokuserer på træning af mave, balder og lår, men glemmer armene. Er du indehaver af et par forsømte mormorarme', anbefaler Henrik Johansen disse øvelser. Han understreger dog, at man ikke selv er herre over, hvor på kroppen fedtet forsvinder, når man træner. Men for armenes vedkommende kan man træne musklerne, så de fylder mere. På den måde bliver armene mere faste. Hvis du vil 'mormorarmene' til livs, så du kan hoppe i den ærmeløse sommerkjole, skal du fokusere på:

Få synlige armmuskler med fitness dk’s holdtræning

Bicep rows 1-3 sæt af 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau.

fitness dk har mange forskellige træningshold, men Henrik Johansen

Øvelsen udføres i maskinen til row-øvelser. Vælg en kort, lige stang

anbefaler følgende tre hold, hvis du vil have større og mere marke-

som håndtag.

rede overarme:

1. Sæt dig til rette i maskinen og tag fat i håndtaget med underhåndsgreb. Ret ryggen og skyd brystkassen frem under hele øvelsen. 2. Træk håndtaget ind til maven. Hold albuerne langs kroppen. 3. Hold igen, mens du langsomt vender tilbage til udgangsstillingen.

Brystpres med håndvægte 1-3 sæt af 10-12 øvelser afhængig af træningsniveau. 1. Læg dig på en flad bænk med et par håndvægte i hænderne. Albueleddet skal være bøjet lidt over 90 grader. Overarmene skal være lidt under vandret og cirka 45 grader ud fra kroppen.

Boksning Når du tæsker løs på sandsækkene, får du virkelig brugt armene. På bokseholdene indgår desuden masser af øvelser, der styrker armene.

Functional Filosofien bag funktionel træning er, at fitness er et helhedsbegreb. Så du kommer hele kroppen rundt på en træningstime og laver blandt andet en masse gode armøvelser.

BODYPUMP® BODYPUMP® er baseret på styrketræning af hele kroppen. Træningen

2. Stræk albueleddet. Pas på, du ikke overstrækker.

foregår med vægtstænger og skiver og er derfor særlig godt for dig,

3. Bøj albueleddet, og før langsomt vægtene tilbage til udgangs-

der vil have mere markerede overarme.

stillingen. 30 fitness dk forår 2013


fe s t i na danau r e


christian bitz

Sundt, nemt og hurtigt

Nogle gange skal det gå hurtigt, samtidig med at det skal være sundt og velsmagende. Og det er faktisk slet ikke så svært at lave et lækkert måltid, som samtidig sørger for, at du kan sætte bæltet et hul længere ind.

32 fitness dk forår 2013


sund mad

Kalv

i øl og timian 1 person Ingredienser:

Sådan gør du:

100 g kokosmel 300 g kalvekotelet med ben 150 g yndlingsgrøntsager, fx blomkål, spidskål, gulerødder eller grøn peber, snittet groft ½ bundt timian 1 tsk. sennep ¼ radicchio ½ øl, gerne en mørk, drik resten 2 dl vand salt og peber 1 skive fuldkornsbrød

› Svits kødet i en gryde, tilsæt grøntsager, timian, sennep og radicchio, og svits yderligere i ca. 1 minut. Tilsæt øl og vand, læg låg på, og lad retten simre i ca. 1½ time.

forår 2013 fitness dk 33


Frikadeller med rug, ramsløg og salat 4 personer

34 fitness dk forår 2013

Ingredienser:

Sådan gør du:

500 g hakket kalv og okse 3 æg 1 dl mælk 100 g rugflager 1 dl æblemost ramsløg eller hvidløg efter smag, skrællet og finthakket salt og peber 2 spsk. rapsolie 100 g frosne edamamebønner 1 dl hytteost 1 spsk. honning ½ citron, saft lidt frisk dild, finthakket salt og peber 80 g spidskål, fintsnittet

› Ælt kødet med æg, mælk, rugflager, æblemost og ramsløg eller hvidløg samt lidt salt og peber. Synes du, at farsen er for tynd, mættes den med flere rugflager. Farsen skal være således, at den kan formes og steges som frikadeller. Steg i olie som almindelige frikadeller. De kan evt. lunes færdige i ovnen ved 160 grader i ca. 5-8 minutter. Gem lidt til madpakken eller svigermor. Hæld de frosne edamamebønner i en skål, og hæld kogende vand over. Bland hytteost, honning, citron og dild. Smag til med salt og peber. Hæld vandet fra edamame-bønnerne, og bælg dem. Bland bønnerne med spidskål, og vend det med hytteostcremen.


sund mad

Rugbrød

med sennepsskyr, karse og radiser 1 person Ingredienser:

Sådan gør du:

1 spsk. skyr 1 tsk. sennep 2 skiver rugbrød, ristet 2 skiver torskerogn, ristet på en pande på begge sider i 2 minutter ½ citron, saft karse og radiser, så hatten passer

› Bland skyr og sennep, og smør det på rugbrødet. Kom torskerogn ovenpå, og hæld citronsaft over. Top med radiser og karse.

forår 2013 fitness dk 35


sund mad

Ruggrød

med æblemost og nødder

1 person

Ingredienser:

Sådan gør du:

1 dl

› Bland rugflager, vand og æblemost i en gryde, og kog i ca. 5-7 minutter, til det tykner. Husk at røre rundt, mens det småkoger. Server med revet æble, hasselnødder, honning og en klat skyr på toppen.

rugflager eller grovvalsede havregryn 1½ dl koldt vand 1 dl æblemost ½ æble, groftrevet – resten spiser du, mens grøden koger 2 spsk. hasselnødder, hakket groft og ristet på en pande 1 spsk. honning 2 spsk. skyr

For at vinde den lækre kogebog skal du svare på følgende spørgsmål:

Verdens bedste kur vol. 2

Hvad kan du nå med hjælp fra bogen? 1) Din idealvægt? 2) Toget til Holstebro?

'Verdens bedste kur vol. 2 – nå din idealvægt af Arne Astrup & Christian Bitz Bogen er fyldt med masser af lækre og sunde opskrifter, og Astrup og Bitz giver dig de bedste råd til vægttab og til at holde vægten. Politikens Forlag.

Send dit svar til konkurrence@fitnessdk.dk med emnefeltet “VBK” med følgende oplysninger: Dit navn, adresse, mailadresse og telefonnummer.

Vi udlodder ti eksemplarer af bogen 'Verdens bedste kur vol. 2 – nå din idealvægt' af Arne Astrup & Christian Bitz

Send dit svar senest 10. april 2013. Vinderne får direkte besked.

Sådan deltager du: 36 fitness dk forår 2013


får du ikke nok Protein, får du heller ikke nok ud af din træning. uden protein bliver dine muskler ikke genopbygget oPtimalt.

Protein optages bedst senest 30 min. efter du har trænet. husk, Protein er vigtigt for både kvinder og mænd.


Kettlebells Squash Pilates

CrossFit Kickboxing Salsa

Zumba

Sport jorden rundt

De første optegnelser, der eksisterer om sport, findes i det gamle Ægypten. Mange sportsgrene og motionsformer kan spores langt tilbage i tiden, og de har ofte en overraskende historie. Tag med på en jordomrejse og se, hvor blandt andet salsa, yoga og kickboxing egentlig stammer fra. Tekst Pernille Lewinsky Kofoed

38 fitness dk forår 2013

Yoga


sport jorden rundt

Vidste du, at … ... da en arkæolog i 1930’erne åbnede et ægyptisk gravkammer fra 3200 f.Kr., gjorde han en overraskende opdagelse: Ud over en barnemumie rummede kammeret nogle oldgamle bowlingkegler. Dermed kunne han konstatere, at bowlingsporten er over 5.000 år gammel.

Verden rundt med sport USA

Tyskland

Kickboxing er en blanding af boksning og karate. Det startede oprindeligt i USA og udsprang af frustration over den strenge kontrol ved kampsportskonkurrencer, som forbød fuld kontakt, spark og slag.

Pilates-metoden blev udviklet af tyskeren Joseph Pilates og bygger på en filosofi om at bruge hjernen til at kontrollere musklerne. Øvelserne omfatter vejrtrækningskontrol, stabilisering og styrkelse af ryg- og mavemuskler.

Indien

Kina

Yoga har sine rødder tilbage i Vedakulturen i Indien og er et 5000 år gammelt træningssystem. Yoga betyder “forening af krop og sjæl” og har med sine mange stræk, stillinger og åndedrætsøvelser fokus på at være til stede i nuet og derved øge evnen til at opnå større selvindsigt.

Qigong betyder 'energiøvelser' og har sine rødder i Kina, hvor det bl.a. dyrkes i offentlige parker. Filosofien bag træningen er at opbygge og styrke kroppens indre energi, på kinesisk kaldet 'qi', ved hjælp af simple øvelser og tankens kraft.

Kina

Faktisk stammer idéen med at danse omkring og på en stang fra kinesisk akrobatik. Poledancing kombinerer dans, gymnastik og akrobatik og er superhård træning. Men til stripfitness i fitness dk benyttes ikke poles, men stole og andre remedier.

Kickboxing

Wing Chun Qigong Poledancing

Yoga

Les Mills

Wing Chun Wing Chun, som er selvforsvar og kampsport i ét, blev i sin tid udviklet af munke i Kina. Filosofien bag Wing Chun er, at alle skal kunne forsvare sig selv uanset modstanderens størrelse, da hele kroppens potentiale udnyttes. Rusland

Kettlebells Træning med de massive jernkugler med håndtag stammer fra Rusland, hvor den russiske hær brugte dem som led i deres fysiske træning. Med de særlige vægte trænes både funktionel styrke og kondition, da øvelserne tvinger pulsen i vejret, og pauserne er korte. England

Squash Ketsjerspillet, hvor man slår til en lille gummibold, har sin oprindelse i England. Man mener, at det er opstået som tidsfordriv i fængslerne, hvor de indsatte kastede eller sparkede en bold op mod en mur. Colombia

Zumba

Den populære dans stammer fra Colombia, hvor aerobicinstruktøren Shakira Beto Perez var kommet ud af døren uden sin traditionelle fitnessmusik. Han greb et tilfældigt bånd og improviserede nogle dansetrin, der matchede de salsa- og merenguerytmer, som musikken nu engang bød på.

Pilates

Qigong

Kina

Poledancing

Cuba

Salsa Salsaen stammer fra Latinamerika og betyder sovs på spansk. Der er tale om en blanding af forskellige stilarter og lette trin til sensuel musik med latinamerikanske og afrikanske rødder. USA

CrossFit Crossfit, som er et styrke- og konditionsprogram med varierende funktionelle bevægelser og høj intensitet, blev udviklet af den amerikanske atlet Greg Glassman. I mange år eksisterede Crossfit blot i en garage i Santa Cruz, men efterhånden har det originale koncept spredt sig til hele verden. New Zealand

Les Mills-programmerne Les Mills-programmerne består af 10 forskellige træningskoncepter, som bliver udviklet i New Zealand og benyttes i mere end 14.000 fitnesscentre i hele verden. Les Mills-programmerne skifter koreografi og musik hver tredje måned. Konceptet er udviklet af det newzealandske par Dan og Rachael Cohen.

forår 2013 fitness dk 39


Morgentræneren

Formiddagstræneren

Aftentræneren

Træning til tiden - på alle tider

Vi kender dem alle – ham, der står op før Fanden får sko på for at tage i fitnesscentret. Hende, som nyder sampakken med styrketræning, snak og samvær om formiddagen. Og hende, der gerne forlader fjernsynet om aftenen for at holde sig i form. Her fortæller de tre, hvorfor de træner på en bestemt tid. Tekst Hanne Vinther Mikkelsen Foto Ditte Capion

40 fitness dk forår 2013


træning

Morgentræneren: Morgenen er mit egoistiske enerum

Hvem: Kåre Lindgård Bach Kristiansen Alder: 39 Job: Chefrådgiver

Rikke Holm er personlig træner i fitness dk

rikke om kåre: › Det er meget disciplineret, at Kåre Lindgård vælger at lægge sine træningspas om morgenen, så det tager mindst muligt tid fra familielivet. Specielt set i lyset af, at han ellers ikke normalt ville træne så tidligt. Det kan være svært

at komme tidligt op, men man får tifoldigt igen umiddelbart efter træningen, og behøver ikke tænke på at skulle træne om aftenen, når børnene er lagt i seng. Det er helt rigtigt, at Kåre prioriterer at få lidt i maven inden sin træning, så der er mere at give af på cykeltimen.

Alternativt kan man have energidrik i sin drikkedunk, der hjælper til at få ekstra gang i pedalerne. Jeg vil også anbefale Kåre at supplere sine cykeltimer med lidt core-træning, såsom CXWORKS for at få trænet muskelgrupperne.

Vækkeuret ringer ukristeligt tidligt hjemme ved Kåre Lindgård Bach Kristiansen. Klokken er kun et kvarter i seks. Det er koldt og mørkt udenfor. Men i modsætning til de fleste forsøger han ikke at forhale tiden med fem minutters snoozing. Tværtimod. Han står op med det samme, parat til en times sveddryppende cykling i fitness dk Royal. “Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg altid springer frisk ud af sengen. Nogle morgener er da en smule tungere. Men jeg springer aldrig over. Det har været et spørgsmål om tilvænning og særligt om ikke at svigte den aftale, jeg har indgået med mig selv. Når jeg har sat mig noget for, så gør jeg det.” Kåre har et krævende karriere-job og er far til tre børn. Det kræver planlægning. Punkt for punkt. Derfor er cykling torsdag morgen klokken 6.30 det eneste tidspunkt, der passer ind i hans travle hverdag. “Jeg har egentligt altid hadet at træne om morgenen, men jeg har været nødt til at lære at holde af det – af hensyn til familien og arbejdet.” Cykling er et supplement til løbetræningen, som er Kåres store lidenskab. Han løb to maraton sidste år. Målet for 2013 er tre. Efter cykeltimen snupper han en løbetur sammen med sin instruktør. “Jeg har været plaget af skader i begge knæ. Cykling er en velegnet kombinationstræning, som forbedrer konditionen, kredsløbet og gør knæene stærkere til min primære træning, løb.” Bagefter er der bestemt ikke tid til at slappe af. Der skal stilles skarpt på dagens dont. De fleste ville formentligt føle sig en anelse fladmaste efter sådan en start på dagen. Det var Kåre også i den første tid. “I starten mødte jeg muren efter morgentræning. Den fejl, de fleste begår, er ikke at forberede sig ordentligt. Jeg fandt hurtigt ud af, det er afgørende at drikke og spise korrekt. Jeg har lavet en strategi, som jeg følger slavisk nu. Lidt vand og en banan inden, 1 ½ liter vand undervejs og en proteinshake umiddelbart efter virker for mig. Det nytter ikke noget at tro, du bare kan vælte ud af sengen og gå i gang med at træne.” Selv om musikken er skruet op, og instruktørens stemme pisker pulsen i vejret, er morgenstunden meditation for Kåre. “Det er sjældent, jeg har en hel time for mig selv. Det er groft sagt kun hos frisøren og så den ene morgen. Den giver mig ro og rum til at reflektere. Det er mit egoistiske enerum, hvor jeg kan skyde mig ind på mine kommende mål og gøre noget godt for mig selv.” Flere andre travle mennesker ville med fordel kunne vælge tidlig træning, mener Kåre. Det kræver dog noget særligt. Stålsat vilje. “Det vil være løgn at bilde nogen ind, at det bare er fantastisk fedt. Vel er det ej. Det kræver en indsats. Du skal ikke give op efter de første gange, fordi det er hårdt. Du skal være knivskarp på at lave en klar aftale med dig selv, som du ikke svigter. Det har virket for mig. Nu nyder jeg det og er nærmest blevet afhængig.”

forår 2013 fitness dk 41


Nemme og lækre

Rødspætter lige til at sætte i ovnen

Med Rahbeks Rødspættefileter er det nemt for dig at servere velsmagende fisk til hele familien. De er klar til servering på middagsbordet efter kun 15 minutter i ovnen – det er både nemt og sundt. Rødspættefileterne har en let panering og er mildt krydret med persille og citron. En populær favorit hos både voksne og børn.

Kun 15 min. i ovnen

Gør det nemt at spise fisk


træning

Formiddagstræneren: Jeg slider centret op Formiddag i centret i Fields. En lille flok sidder i sofaen, snakker og får en kop kaffe sammen. Motion er nemlig meget mere end træningen for mange. Det er også at styrke sit sociale liv og holde snakketøjet smidigt. Jytte Grethe Bak er pensionist og møder punktligt op næsten dagligt. Nogle gange er hun den første, der står ved døren om morgenen, men hun bliver for det meste til over middag. Hun vil helst have det hele med. “De siger, jeg slider centret op! Her er sådan en rar stemning, og jeg har det skønt sammen med dejlige mennesker. Jeg kommer først og fremmest for at holde mig i god form, men det sociale netværk er også en vigtig faktor. Jeg har været enke i flere år, og nu har jeg fået mange spændende bekendtskaber og gode venskaber.” I begyndelsen var Jytte ellers blankt afvisende, da datteren ville have hende med. Hun havde tidligere forsøgt sig andre steder, men brød sig ikke om den forkromede stil. “Heldigvis lod jeg mig overtale. Jeg kunne mærke med det samme, her er plads til alle. Unge og gamle. Dengang arbejdede jeg stadig og havde for travlt, men jeg lovede mig selv, at det skulle blive mit nye stamsted som pensionist.” Det er nu snart 8 år siden. Siden har det været som et andet hjem. “Jeg begyndte med at styrketræne, men det blev trivielt efter et par år. Jeg havde ikke mod på hold, for jeg var bange for, jeg ville stå og se fjollet ud. Men et andet medlem fik mig lokket med til vand-aerobic, og jeg tænkte, der kunne jeg jo altid skjule mig i vandet. Det gav skred i det. Nu går jeg til BODYFLOW, Zumba, mave-ryg-hold, cykelhold og BODYPUMP. Men seniorhold får de mig ikke med på – det er jeg slet ikke gammel nok til,” siger hun med et grin. I en periode deltog Jytte også i et projekt, hvor hun motiverede andre ældre til at dyrke motion. Med succes. “Jeg synes, at endnu flere skal gøre forsøget. Det er vigtigt at gøre noget for sig selv, når man bliver ældre. Både for krop og sind. Mange sidder alene og har ikke nogen at snakke med. Det får de her. Jeg kan slet ikke undvære det, og jeg fortsætter så længe, jeg overhovedet kan slæbe mig herhen.”

Hvem: Jytte Grethe Bak Alder: 69 Job: Pensionist

Rikke Holm er personlig træner i fitness dk

rikke om jytte: › Det er dejligt, at Jytte får så meget ud af sin tid i fitnesscentret. At kombinere fysisk aktivitet med socialt samvær giver både fysisk og mentalt velvære. Jyttes aktive

livsstil giver en masse energi og livsglæde, som hun kan leve videre på dagen igennem. Hun har en god variation af træning og får en masse smidighed ved både at træne kredsløbs- og styrketræning. Et godt råd

til Jytte: Pas på ikke at drikke for meget kaffe, når du hænger ud så længe i centret.

“Jeg synes, at endnu flere skal gøre forsøget. Det er vigtigt at gøre noget for sig selv, når man bliver ældre.” Jytte Grethe Bak

forår 2013 fitness dk 43


træning

Aftentræneren: Går i seng med glade tanker Fyraften. Færdig. Fjernsynet, Facebook og sofaen frister fælt. Men ikke for Astrid Ryberg Johansen. Hun pakker tasken, tager den med på job og får troligt trænet på vej hjem flere aftener om ugen. “Det er netop for ikke at blive fristet til at droppe træningen, at jeg aldrig tager hjem først. Jeg har det sådan, at når jeg nu har pakket tøjet og slæbt tasken med på job, så vil det være spild af tid ikke at tage til træning. I øvrigt går jeg på hold, hvor der er tilmelding, og man skal melde afbud senest to timer før, og det er også med til at holde mig fast på min aftale med mig selv.” Nogle få gange har Astrid forsøgt sig med træning om morgenen, men det var en fejltagelse “Det kommer aldrig til at ske igen. Jeg bryder mig ikke om at træne om morgenen, for der er jeg simpelthen slet ikke klar i kroppen til at udfolde mig fysisk. Det passer mig derimod rigtigt godt at træne på vej hjem fra arbejde. På den måde føler jeg heller ikke, at træningen ’stjæler’ af min tid, men det ligger ligesom i naturlig forlængelse af arbejdsdagen. Så får jeg også følelsen af, at jeg kan tage hjem bagefter og slappe af med god samvittighed, for så har jeg klaret både arbejde og træning.” I en periode var Astrid ellers ved at løbe sur i sin sædvanlige træning, men en personlig træner satte skub i motivationen igen. Hun havde i flere år dyrket BODYSTEP og BODYATTACK, men syntes, det var blevet en smule ensformigt. “Min personlige træner fik mig til at få øjnene op for funktionel træning, en træningsform, jeg ellers aldrig havde troet var noget for mig. Nu er jeg blevet helt bidt af det. Her træner jeg bevægelser og ikke bare bestemte muskler. Det passer præcist til mit formål, som egentligt bare er at være tilpas i min krop, as simple as that.” Nogle hævder, at hård træning om aftenen kan give dårligere søvn. Sådan er det slet ikke for Astrid – tværtimod giver det en salig søvn. “Jeg er altid meget afslappet, glad og tilfreds efter træningen. Jeg tror, at det giver bedre søvn at falde i søvn med glade tanker i hovedet, som jeg gør.”

Hvem: Astrid Ryberg Johansen Alder: 31 Job: Marketingskoordinator

Rikke Holm er personlig træner i fitness dk

Rikke om astrid: › Det giver god mening, at Astrid vælger at træne direkte efter arbejde. Sofaen eller praktiske gøremål har det jo med overtage, hvis man først er kommet hjem. Når man træner med høj intensitet, kan kroppen godt være

44 fitness dk forår 2013

lidt tid om at falde ned igen, og er det tæt på sengetid, kan det være svært at hoppe direkte hjem under dynen og falde i søvn. Det lyder dog til, at Astrid træner i tidsrummet 17-19, og så burde det ikke give problemer. Træning efter arbejde kan

også være en god måde at rense ud mentalt, så man ikke tager arbejde/tanker med hjem. Det lyder godt med funktionel træning. Sørg for, at træningen er varieret og sjov, og at du når at restituere mellem hvert træningspas.

“når jeg nu har pakket tøjet og slæbt tasken med på job, så vil det være spild af tid ikke at tage til træning.” astrid ryberg johansen


MIX SELV DIN FERIE Spar penge med en aktivitetspakke – du bestemmer selv indholdet

KRETA Fra kr. 2.998,LLORET DE MAR Fra kr. 2.798,ALANYA Fra kr. 3.298,UNGREJS.DK/HOTDEALS

Bestil din næste rejse på

70 10 13 10 // UNGREJS.DK FESTER

ADVENTURE

SPORT

KULTUR

SHOPPING


'Prince of Persia: The Sands of Time'

Jake Gyllenhaal Til sin rolle som Prins Dastan i 'Prince of Persia' buffede Jake Gyllenhaal (33) sig gevaldigt op på kun fire måneder. For at opnå kroppen som en persisk prins trænede Gyllenhaal to gange om dagen, morgentræningen var 30 minutters løb i sand iført en 10 kilo tung jakke og en times styrketræning. Efter at have lavet sværdtræning og læst manuskript om dagen, stod den på parkour, cirkeltræning med armbøjninger på bænk, squats, lunges med skulderpres samtidig, pull-ups kombineret med squats – og dybe squats med englehop. Diæten? Ingen sukker, ingen alkohol, få kulhydrater og vanvittige mængder protein.

HHHHHH

Fra slapsvans til

Rune: Det er en fin og varieret træning med fokus på både kredsløb og styrketræning. Hvis målet er at blive stor på kort tid, er der for meget træning uden eller med let vægt. Det virker godt på forbrændingen og til vedligeholdelse af muskelmasse, men modvirker samtidig muskelvækst. Så for de fleste almindelige mennesker vil det ikke være realistisk at tage meget muskelmasse på med dette træningsprogram.

supermand Når der står store roller – i ordets bogstaveligste forstand – på menuen, er der mangen en mandlig Hollywood-stjerne, som lige pludselig går fra at være en splejset størrelse til en svulmende snack. GO! giver dig deres hemmeligheder. Tekst Ditte M. Hansen Foto All Over

46 fitness dk forår 2013


hollywood-træning

'Batman Begins'

Christian Bale

'Thor'

Chris Hemsworth Den australske skuespiller Chris Hemsworth (29) lagde 10 ekstra kilo muskler til sine 191 centimeter for at spille rollen som den nordiske gud Thor. Hemsworths forberedelse til rollen gik ud på at træne, spise og sove. Han indtog en menu som bestod af kylling, proteinshakes og magert oksekød. Han fokuserede på tung styrketræning som squats, dødløft og bænkpres. Det sværeste for Hemsworth var ikke træningen, men derimod det faktum, at han konstant skulle spise for at holde vægten oppe. Fire uger efter, han stoppede sit Thor-træningsregime, havde han tabt de 10 kilo muskler igen.

HHHHHH Rune: Et rigtig godt valg af øvelser, som for alle vil kunne bruges til at opnå gode resultater. Som med de andre programmer har det krævet blod, sved og tårer at nå målet. Men samtidig er det den rigtige sammensætning af øvelser, sæt, reps, teknik, vægt og progression/udvikling. En stor udfordring for Chris Hemsworth var mængden af mad, han skulle indtage hverdag. Der skulle indtages sund kost og vanvittigt meget af den. En udfordring, han ikke er alene om, da en del, som gerne vil øge muskelmasse, ikke spiser nok. Man skal være i energioverskud for at kunne øge sin vægt.

Da Christian Bale (39) gik i gang med at blive stor og pumpet til 'Batman Begins', var han lidt mere udfordret. Han havde nemlig lige medvirket i filmen 'The Machinist', hvor han, for at udfylde sin rolle, havde tabt 27 kilo af sin normale vægt på 85 kilo. I løbet af blot fem måneder havde han taget de 27 kilo på igen OG opbygget 18 ekstra kilo muskler oveni for at kunne spille Batman. Hvordan? Bale spiste en diæt hovedsageligt baseret på protein og trænede hardcore coretræning, plyometrics og resistance training.

HHHHHH

Rune: At Christian Bale har svunget så meget i vægt, er på ingen måde sundt, og jeg vil bestemt ikke anbefale det til nogen. Han må have startet helt stille og roligt op, efter at have været så langt nede i vægt. I takt med han har taget på, er hans træningsintensitet også steget. Til sidst må der have været masser af tung træning med gode basisøvelser som squat, bænkpres og dødløft. Ud over sin træning har han skullet spise usandsynligt meget. At Bale har taget 45 kilo på uden en eller anden form for “hjælp” over 5 måneder, virker ikke realistisk.

eksperten Rune Raahauge Hansen Rune er personlig træner, hold- og crossfit-instruktør i fitness dk Royal i København.

'Troja'

Brad Pitt Da Brad Pitt (49) fik rollen som Achilleus, vinkede han farvel til tobak, alkohol og junkfood og sagde goddag til syv måneder med benhård træning. Pitt var i fitnesscentret i to til tre timer, fem dage om ugen – kombineret med to timers sværdkampstræning og en kur med få kulhydrater, men rig på protein, fire gange om dagen. Han arbejdede sig gennem samtlige muskelgrupper med bænkpres, dips, dødløft, squats, lunges og bicepsøvelser med mindst tre sæt på hver.

HHHHHH

Rune: Brad Pitts træning har været tung og med god progression. Masser af gode øvelser for de store muskelgrupper som ben, bryst og ryg samt lang tid i træningslokalet. Han har brugt over et halvt år på dedikeret træning og ikke mindst perfekt kost. Et rigtig godt træningsforløb med imponerende resultat og et af de bedre og mere seriøse bud på et program, både hvad angår øvelser, tid og kost.

'X-Men Origins: Wolverine'

Hugh Jackman

Det krævede masser af træning og masser af mad, da Hugh Jackman (45) skulle spille Wolverine. Jackman trænede hver dag i to timer, hvor den stod på vægte, bænkpres, squats og lunges, og skuespilleren tog 140 kilo i bænkpres og 450 kilo i benpres. Jackman skulle indtage 5000 kalorier dagligt og desuden spise hver anden time hele døgnet igennem. Hvilket betød, at han stod op natten igennem for at indtage æggehvider i stor stil. Menuen stod på fisk, tofu, brune ris, kylling, æg og magert oksekød. Og ikke ret meget andet.

HHHHHH Rune: Hugh Jackman har trænet hårdt med tunge vægte. Det har ikke kun virket på hans udseende, han er også blevet stærk. 140 kilo i bænkpres er ganske godt og en fantastisk øvelse. 450 kilo i benpres er også i orden, men jeg vil dog klart anbefale rigtige squats med frivægte. Der er både større aktivering af de forskellige muskelgrupper i underkroppen og stabilitet i mave og ryg.

forår 2013 fitness dk 47


All sport inclusive !

Dit sted, dit tempo, dine valg!

Vi har tumlepladsen for dig, der vil det hele; sport, sol, samvær, afslapning & oplevelser!

Club La Santa er en tumleplads for sportsglade mennesker og et samlingspunkt for familier, grupper, venner, topatleter, amatører og alle, der nyder den fantastiske stemning og de oplevelser, der udspringer af sport og fysisk aktivitet.

benytter dig af de mange muligheder. Uanset alder og niveau er der noget for dig – prøv det du aldrig nåede, hop ud i det du altid drømte om at prøve og nyd det du allerede kan.

Du skal ikke være verdensmester eller god til sport, for at nyde ferien på Club La Santa. Kan du li´ udfordringer, afslapning, nye og mange muligheder og fantastiske oplevelser med venner og familie, så er Club La Santa for dig.

Club La Santa er et paradis for alle legebørn. Vi har egen børneklub for de mindste, ”Playtime”, med mange sjove aktiviteter, altid legesyge guider, og børn der er klar til at lege. Tag med på en skattejagt, tab pusten i hoppeborgen, vær med til stranddag og se børnene deltage i de olympiske lege.

Vi har mere end 30 sportsfaciliteter til fri afbenyttelse og det er dig der bestemmer hvornår, hvor meget og hvordan du

Vi ses på verdens største legeplads…

spool - Børnepool - Golf - Tennis - Atletik - Vægtløftning - Racercykler - Boksning - Mountainbike - Citybike - Minigolf - Højdespring ole - Windsurfing - Kajak - Stangspring - Beachvolley - Løbebane - Wellnesscenter - Kuglestød - Fitnesscenter - Spinning - Basket o Fitness Bike - Five a side - Fodboldstadion - Badminton - Håndbold - Bordtennis - Volleyball - Løb - Triathlon - Duathlon - Aquatlon - Con g - Squash - NRG Step - Stretch & Relax - Aerobic - Pilates - Latin Aerobic - Fitball - AB Attack - Deep Water Aqua - Yoga - St Toning - Les Mills Bodycombat - Taiji Qigong - NRG Aerobic - Dans - Circuit - Børneklub - Kinesis - Rygskole - Bolas - Easy Line - Friti nepool - Golf - Tennis - Atletik - Vægtløftning - Racercykler - Boksning - Mountainbike - Citybike - Minigolf - Højdespring - Dykkerskol surfing - Kajak - Stangspring - Beachvolley - Løbebane - Wellnesscenter - Kuglestød - Fitnesscenter - Spinning - Basketball - Acti ss Bike - Five a side - Fodboldstadion - Badminton - Håndbold - Bordtennis - Volleyball - Løb - Triathlon - Duathlon - Aquatlon - Concept R Club La Santa · Billund Lufthavn · Passagerterminalen 10 · 7190 Billund · Tlf. 76 500 400 · www.clublasanta.dk


holdtype Guide til dansehold

Vild med dans Det er ikke kun på fjernsynsskærmen, at dansefeberen raser. Markedet for fitnessdans boomer, og også i fitness dk tilbydes der mange forskellige former for dans. Fælles for dem alle er, at de giver masser af kondition og bringer smilet frem på læberne. Så snør danseskoene, når fitness dk byder op til dans. Tekst Pernille Lewinsky Kofoed Foto Ditte Capion

Læs om fitness dk's dansehold på de næste sider.

forår 2013 fitness dk 49


Dans dig glad

Guide til dansehold

Når du danser, frigiver kroppen endorfiner – eller såkaldte lykkehormoner – som er med til at lindre smerter, lette depressioner og give dig en følelse af glæde og velvære.

A

t dans efterhånden er blevet så populært, er ikke så mærkeligt. For uanset om du er til sensuel salsa eller festlig funk, er dans fantastisk motion for hele kroppen. Det afhænger selvfølgelig af stilarten, hvilke muskler du får trænet, men fælles for de fleste typer dans er, at hele kroppen bliver aktiveret, samtidig med at de giver forøget smidighed, sved på panden og masser af overskud og glæde i hverdagen.

Instruktør: Sarah Galan: “Jeg er helt og aldeles forelsket i dans, lækre moves og fed musik og kan slet ikke stå stille, når jeg hører et rigtig godt beat. BODYJAM giver et enormt endorfin-kick, og det er vildt fedt at få Esther Sabina Baltzer, som viser øvelserne på de næste sider, er personlig træner, holdinstruktør og træningsvejleder i København.Hun er holdinstruktør i bl.a. BODYJAM, BODYCOMBAT, BODY FLOW og Stripfitness.

lov til at dyrke en masse forskellige dansestile og koreografier sammen med andre, der elsker dansen lige så meget som jeg. Jeg er nærmest afhængig af at

ca.

45 = 530 min k cal

undervise BODYJAM.”

BODYJAM® BODYJAM kombinerer en række forskellige dansestilarter,

Hvad er det godt for

blandt andet salsa, hiphop, jazz og house. De forskellige

BODYJAM er en cardiobaseret time med høj intensitet. Der er altså tale om en time, der udfordrer konditionen, får pulsen helt op i det røde felt og styrker hele kroppen med særligt fokus på ben og mave.

koreografier er lidt mere udfordrende end ved f.eks. ZUMBA og SH’BAM, men serierne bygges gradvist op og byder på alternativer, så alle kan være med. Desuden er BODYJAM en Les Mills-koncepttime, hvilket betyder, at der hver tredje måned afholdes release på de helt nye programmer med et brag af en dansefest. 50 fitness dk forår 2013


holdtype

Instruktør: Mill Jober: “Stripfitness giver mig mulighed for at udtrykke mine følelser, være vild, fri og sensuel og efterlader mig

Stripfitness®

med en fantastisk følelse i kroppen. Det er så dejligt at undervise og se, hvordan

Stripfitness handler ikke om stripperstænger eller

dansen får kvinderne til at

om at smide tøjet, men er en måde at finde din

turde arbejde med deres

indre diva frem. Træningen, som kun er for kvinder,

følelser og slippe hæmnin-

består af enkel koreografi, rolige bevægelser og

gerne, så de går fra timen

sensuelle moves og er for dig, der har lyst til at

med masser af glæde og

opnå større kropsbevidsthed, lære at styrke dine

overskud til at være noget

feminine sider og arbejde med din krop på nye og

for andre. Stripfitness gør

mere udfordrende måder. I stripfitness bruger du

dig til et gladere og bedre

blandt andet stole, måtter og bodybars til at danse

menneske.”

på og omkring.

ca.

60 = 400 min k cal

Hvad er det godt for I Stripfitness får du ikke pulsen højt op. Der er fortrinsvis tale om styrke- og smidighedstræning, hvor du træner hele kroppen, selv de små muskler, med særligt fokus på overkroppen og på at styrke særligt mave og ryg. Desuden arbejdes der med at øge din mobilitet og smidighed, og de bløde bevægelser er med til at åbne sindet og bringe følelserne frem, samtidig med at de styrker sensualitet og selvtillid.

funk

ca.

60 = 500 min k cal

Funk dækker over en freestyle-time, hvor du får mulighed for at stifte bekendtskab med flere forskellige stilarter såsom funk, streetdance og hiphop. Timen er sjov, men krævende og er for dig, der kan lide at danse og vil udfordres. Den består af en blanding af traditionel aerobic og dans, og der arbejdes altid med en koreografi til en bestemt sang, så du bliver

Instruktør: Amalie Zaar:

følelsesmæssigt forbundet til musikken

“Jeg er helt vild med

og lærer glæden ved at danse og glæden

funk, fordi jeg elsker at

ved din egen krop.

danse min egen stil. Når

Hvad er det godt for

jeg underviser i funk, er jeg nemlig ikke bundet

I funk er der fortrinsvis fokus på glæden

af et koncept, men har

ved at danse og glæden ved at bruge

mulighed for at lave egne

kroppen. Timen er for dig, der vil blive

koreografier og på den

bedre rent dansemæssigt, udvide din

måde selv sætte mit præg

kropslige kunnen og forsvinde ind i

på timen – alt efter hvilket

musikken. Den sætter skub i konditionen,

humør jeg er i.”

forbrændingen og koordinationsevnen. forår 2013 fitness dk 51


Professionelle Professionelle uddannelser uddannelser inden for sundhed inden for sundhed og og sPort sPort

®®

Bliv Bliv

Sportsmassør

oS KøBenhavn og ÅrhuS KANFind DU LIDE ARBEJDE MED MENNESKER? Find oS iiAT KøBenhavn og ÅrhuS

Besøg Besøg vores vores hjemmeside hjemmeside www.sportseducation.dk www.sportseducation.dk for for flere flere oplysninger oplysninger

Telefon: 70121778 · Sms-service: +45 20721778 · Info@sportseducation.dk · www.sportseducation.dk Lille Kongensgade 20 A, 3.sal - 1074 København K. Lille Kongensgade 20 A, 3.sal - 1074 København K.

Telefon: · Sms-service: +45 20721778 · Info@sportseducation.dk · www.sportseducation.dk Telefon: 7070121778 20 06 84 • Mail: info@sportseducation.dk • Hjemmeside: www.sportseducation.dk


holdtype Guide til dansehold

ca.

60 = 500 min k cal

ZUMBA® Ordet 'Zumba' betyder at bevæge sig hurtigt og have det sjovt. Konceptet blev skabt i midten af 90’erne af sydamerikaneren Alberto 'Beto' Perez. ZUMBA er inspireret af de traditionelle, latinamerikanske danse, og kombinationen af hurtig og glad musik og enkle dansetrin gør ZUMBA til træning for alle, uanset hvilken form du er i – og selv mændene kan danse med. ZUMBA sætter forbrændingen i vejret og fylder dig med energi og livsglæde, samtidig med at det er nemt at lære.

Hvad er det godt for Ud over at sætte pulsen i vejret har ZUMBA særligt fokus på træning af de indre mavemuskler og taljen samt strammer korsetmusklerne op, så din holdning bliver bedre. Men de hoftevridende bevægelser aktiveres også musklerne i lænden og bringer hofter, ende og lår i spil.

Instruktør: Lela Hansen: ”Jeg er vild med ZUMBA, fordi den giver mig så meget livsglæde og energi i min hverdag. Jeg holder særligt meget af at undervise, fordi jeg kan se, at musikken, rytmerne og bevægelserne lokker alle slags mennesker – selv mændene – til timerne. ZUMBA – I love it!”

ZUMBA Toning® I ZUMBA Toning kombinerer du de glade latinske danserytmer fra ZUMBA med effektiv styrketræning. Timen foregår i et lidt langsommere tempo end ZUMBA og består af færre dansetrin og mere styrketræning. Der trænes med særlige zumba-sticks ca.

60 = 400 min k cal

– en slags håndvægte, der vejer 1-2 kilo, og timen

Hvad er det godt for ZUMBA Toning er særligt for dig, der gerne vil strammes lidt op og ønsker en mere tonet og defineret krop til glad musik. Alle musklerne kommer i brug, men de særlige zumba-sticks er med til særligt at træne musklerne i dine arme.

har dermed ekstra fokus på at styrke musklerne i armene. Men også de store muskelgrupper som ben, lår, balder samt mave og ryg bliver trænet, samtidig med at du får pulsen op. forår 2013 fitness dk 53


Guide til dansehold

SH’BAM® I SH´BAM er filosofien, at alle kan danse, og alle kan blive en stjerne. Med simple dansetrin er SH’BAM

Hvad er det godt for

den perfekte måde at komme i form på og lukke din

Da trinene er simple, kan du give den fuld skrue, og

indre stjerne ud, også selvom du ikke er født på et

i SH´BAM er der fokus på at få pulsen op. Timen er,

dansegulv. Timen henvender sig til alle, der kan lide

som BODYJAM, en del af Les Mills-konceptet. Timen

at danse – både mænd og kvinder – og dem, som me-

indeholder både løb og hop, men der bliver dog altid

ner, at de har to venstrefødder. Koreografien er enkel

vist alternativer for dem, som ikke kan eller vil hoppe

og åbner mulighed for alternative trin, og der danses

og løbe, men stadig gerne vil have pulsen op og sved

til populære tophits, remix af velkendte klassikere og

på panden.

moderne latinske rytmer.

Det får du ud af at danse • Når du danser, bruger du hele kroppen, og de mange forskellige bevægelser øger din bevægelighed og styrker dine led. • I lighed med løb er dans vægtbærende motion. Det vil sige, at du bærer din egen vægt, når du danser, og det er med til at styrker dine knogler og modvirke knogleskørhed.

Instruktør: Sarah Galan: “Jeg elsker SH'BAM, fordi det giver ALLE mulighed for at slå sig løs og danse igennem til fed musik,

• De mange forskellige bevægelser og variationen giver bedre balance, koordination og hurtighed.

uanset hvor dygtige de er

• Dans skærper din mentale skarphed, fordi du fokuserer på koordination og på at lære og udføre nye og anderledes bevægelser.

en præstation. Jeg møder

• Dans er god kredsløbstræning, fordi den får pulsen i vejret og sætter gang i forbrændingen.

begynder, og det er helt

• Ud over at være fysisk træning, der styrker og toner dine muskler, er dans og det at bevæge sig til glad musik også med til at booste humøret og give livsglæde og en følelse af lykke.

til at danse. Det gør motion til sjov i stedet for at være jævnligt deltagere i timen, som ser meget generte og alvorlige ud, når vi fantastisk at se dem give slip på følelsen af ’det kan jeg ikke’ og bare give den gas uden at bekymre sig om, hvordan de ser ud.”

5 gode danseråd • Invester i et par sko, der ikke har for meget 'grib', så du kan twiste på forfoden. • Vælg et hold, der passer til dit niveau, og fyr den af, så du får sved på panden. • Vær opmærksom på ikke at vride i knæene og derved risikere at skade dine led. • Cykeltræning kan være et godt supplement til dans, da det styrker musklerne, især i knæ og hofter. • Husk at strække godt ud efter dansen. Særligt dine hofter, lår og balder.

54 fitness dk forår 2013

ca.

45 = 500 min k cal


Fjerner hård hud på fødderne - farvel til tørre og sprækkede fødder.

Glem ikke fødderne...

Fjerner hård og tør hud på fødderne Let og enkelt at bruge Fantastisk resultat på 2 uger* Kun naturlige planteekstrakter Uden parfume og parabener For bløde og lækre fødder

Påfør engangssokkerne på fødderne.

Hav Baby Foot på fødderne i 2 timer.

*resultatet kan variere

Vask Fødderne. De døde hudceller begynder at peele af efter 3-7 dage. Efter 14 dage opnås babybløde fødder.

©

Baby Foot føres i Matas, Helsam samt udvalgte parfumerier/hudplejeklinikker. For nærmeste forhandler kontakt: GM Trading ApS - 75 89 28 80 I www.GM-TRADING.dk


gear og gadgets

godt grej

Udstyret skal være i orden, når du træner. GO! holder dig opdateret med cool gear til din workout.

Løbelampe Den perfekte pude En god nattesøvn og hovedpude kan afhjælpe, at du ligger og spænder, mens du sover, for det kan i værste fald udvikle sig til spændingshovedpiner. TempraKON® Air Pillow yder en god fast støtte samt trykaflastning. Memory-skumkernen med lufthuller giver en effektiv luftcirkulation og har desuden en speciel underside, der giver dig en optimal temperatur- og fugtzone omkring hoved og nakke. Pris: 599 kr.

Petzl E-Lite-løbelampen kan monteres som pandelampe, hænge om halsen eller omkring håndleddet. Den fungerer i ekstreme temperaturer helt fra -30 grader og op til +60 grader. Den er altid klar til brug og kan ligge opbevaret med batterier i op til 10 år og stadig være funktionel. Den har også rød-lys-funktion, så du samtidig bevarer dit nattesyn. Forhandles hos friluftsland.dk. Pris: 229 kr.

skridsikker yoga Yoga Grip Towel er et skridsikkert håndklæde til yogatimen. Yoga Grip Towel er lavet af fugtabsorberende og skridsikkert mikrofibermateriale. Du kan bruge den med anti-slip-dupperne på den ene side opad alene eller oven på en yogamåtte for maksimal skridsikkerhed. Du kan også bruge den med dupperne nedad, hvilket vil holde håndklædet stabilt på gulvet. Forhandles hos yogaudstyr.dk Pris: 299 kr.

Løb let Hvis du løbetræner, er det en god ide at investere i et par løbesko, som er specialdesignede til løb, da det har stor betydning for din komfort og sikkerhed. Adidas' Adizero Feather 2 er til dig, som gerne vil løbe endnu endnu hurtigere og føle letheden ved kun at have 190 gram på fødderne (str. 8,5, UK). Sprintweb-overdelen er desuden helt uden generende sømme, så du undgår gnavemærker. Pris: 1000 kr. 56 fitness dk forår 2013


God lyd

Personlig træner & coach Fitbit Ultra Wireless Activity Tracker er din personlige træner, kostvejleder, livstilscoach og motivationsguru i alle døgnets 24 timer. Fitbit Ultra registrerer din aktivitet over hele dagen. Den tracker antallet af skridt, du tager, hvor mange trapper du har gået op af, hvor mange kilometer du har løbet, og de kalorier, du har forbrændt. Den fortæller dig også, hvis du har siddet stille for længe, ved at motivere dig med en serie af beskeder på displayet. Den gemmer desuden alle dine informationer, så du kan følge med over dage, uger og måneder. Derudover kan du også downloade en Fitbit-app og synkronisere med lignende programmer såsom RunKeeper, Lose It!, Endomondo og Microsoft Health Vault. Forhandles hos: made4men.dk. Pris: 899 kr.

De fleste har efterhånden en telefon, hvor der kan spilles musik på, og de fleste bruger de små høretelefoner. Men der er lidt mere street-cred over at fremvise et par store hovedtelefoner. Høretelefonerne fra House of Marley er udført i stilrent design, lydkvaliteten er helt i top, og så er de i øvrigt produceret af to af Bob Marleys sønner. Exodus fra House of Marley. Forhandles hos: Elgiganten og Salling. Pris: 1495 kr.

Fornuftig flaske Du tror måske, at det er helt fjong at fylde din brugte kildevandsflaske op med vand, når du skal træne. Men det skal du lade være med, da de brugte plastflasker kan afgive usunde kemiske stoffer, der kan virke hormonforstyrrende. Køb i stedet en vandflaske, som er beregnet til, at du kan genopfylde den flere gange. Kor-vandflaskerne er uden skadelige kemikalier, samtidig med at de er lavet i et lækkert design. De fås i flere forskellige størrelser og farver. Priserne ligger mellem 145 og 175 kr. Forhandles hos: blixenvixen.dk

Praktisk gadget Suunto Foot POD Mini er en smart lille sag, der monteres på skoen, og som måler hastighed og distance, mens du går, jogger eller løber, og fungerer både inden- og udendørs. Batteriet holder i 400 timer, det er nemt at udskifte, og den er vandtæt. Du kan forbedre dine forhold under langdistanceløb ved at sætte fartgrænser, så du bliver advaret, hvis du løber for langsomt eller for hurtigt i forhold til dine personlige grænser. Den er et ideelt værktøj til at holde det korrekte tempo ved maratontræning eller intervalløb. Forhandles hos pulsure.dk. Pris: 600 kr.

Altid opladet telefon Forlad ikke hjemmet uden denne smarte gadget, så du kan oplade din mobiltelefon eller kamera overalt. Der følger fem forskellige stik med til Pebble Smartstick, hvilket gør, at du kan oplade din iPhone/ iPod, Nokia-, Sony Ericsson- samt HTCog Samsung-telefoner, blot de bruger mikro-usb-oplader. Desuden kan alle kameraer og andre elektroniske produkter, der bruger mini- eller mikro-USB-stik, også oplades med Pebble Smartstick. Den virker fra -10 grader til +45 grader. Forhandles hos: gogadgets.dk. Pris: 239 kr. forår 2013 fitness dk 57


Sådan får du mere energi om vinteren · Spis varieret og masser af grøntsager, magert kød, fuldkorn, frugt og gode, koldpressede olier i begrænsede mængder. Så får du dine vitaminer og mineraler direkte ind med kosten. · Sluk tørsten i vand. · Dyrk motion flere gange om ugen. · Få minimum otte timers søvn om natten. · Vær social og lav sjove ting med venner og familie. Det giver bedre livskvalitet og mere energi og overskud.

Kosttilskud – fup eller fakta?

Når en forkølelse kommer snigende, pumper vi os med C-vitamin, og hvis neglene flosser, griber vi glasset med jernpiller. Der findes et hav af forskellige kosttilskud, men virker de egentlig? Tekst Mette Stepnicka Foto iStockPhoto

58 fitness dk forår 2013


videnskab

eksperten › Jeanette Nothorius er 33 år og uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i fysisk aktivitet. Hun har også en uddannelse som personlig træner og har taget kurser i vægttabscoaching.

I

rigtig mange danske køkkener står multivitaminer side om side med salt og peber, og ofte suppleres de også med andre former for kosttilskud. C-vitamin mod forkølelse, jern og ginseng mod træthed. Listen er lang, og omtrent lige så lang er rækken af bud på, hvad de forskellige kosttilskud kan. Men virker de? Og behøver vi egentlig tage dem? GO! har spurgt ernæringsekspert Jeanette Nothorius. Ifølge Jeanette er det allervigtigste at spise sundt og varieret, for derigennem kan vi faktisk få langt størstedelen af vores vitamin- og mineralbehov dækket. Men der er kosttilskud, som det giver rigtig god mening at tage. “I Skandinavien har vi ikke så mange solskinstimer, og det går ud over vores Dvitaminbalance. Vi får nemlig D-vitamin fra sollys. Uden D-vitamin kan kroppen ikke udnytte den kalk, vi får gennem kosten, og det har betydning for både knogler og muskler. På en lang, dansk vinter kan sommersolens ophobede D-vitamin-depoter godt blive tømt, og så må vi tilføre D-vitamin på anden måde. Det kan i mindre grad gøres gennem kosten, f.eks. ved at spise fede fisk, men

den allerbedste måde er at tage forkølelse med vitaminer. Hvis “Det er en myte, D-vitamin som kosttilskud fra indtager en højere dosis at man kan over- man november til marts,” forklarer C-vitamin, end kroppen kan dosere sig fra Jeanette Nothorius og tilføjer, at optage, bliver det slet og ret forkølelse med forskning peger på, at D-vitamin nedbrudt i tarmen og udskilt i vitaminer.” også har betydning for både imurinen,” fortæller hun. Jeanette munforsvar og udvikling af Type Menneskekroppen kan ikke Nothorius 1-diabetes. selv danne C-vitamin og skal “Undersøgelser viser, at helt derfor have vitaminet tilført. op til 80 procent af diabetestilfældene Og netop C-vitamin er vi danskere gode faktisk kan forebygges, hvis alle danske til at få gennem kosten. Især grøntsager, spædbørn får det anbefalede D-vitaminkartofler og citrusfrugter er vigtige kilder tilskud,” fortæller hun. til C-vitamin, så på et forebyggende plan er en håndfuld klementiner i ny og næ altså ikke nogen dårlig idé. Inden forkølelsen Mirakelmiddel eller ammestuesnak? indfinder sig, vel at mærke. Netop immunforsvaret kan være under hårdt “Voksne danskere får gennemsnitligt pres om vinteren, hvor forkølelse og influenza cirka 100 mg C-vitamin per dag gennem koraser. Her er en god, gammel traver, at ved sten. Det er et stykke over de 75 mg per dag, det første nys skal man spise citrusfrugter som anbefales ifølge De Nordiske Næringsi lange baner. Eller måske tage en ordentlig stofanbefalinger, så vi er godt dækket ind,” gang C-vitamin-tilskud? Det afviser Jeanette forklarer Jeanette Nothorius. Nothorius: Knap så gode er vi til gengæld til at spise “Det er en myte, at man kan overdosere fisk. Det betyder, at mange af os ikke får sig fra forkølelse med vitaminer. Det er tilstrækkeligt med Omega-3-fedtsyrer, som rigtigt, at mangel på både A- og C-vitamin har betydning for hjernefunktionen, herunøger infektionsrisikoen, men man kan der hukommelse, indlæring og koncentratialtså ikke vende den rundt og helbrede en forår 2013 fitness dk 59


“Studier har påvist, at fiskeolie kan bekæmpe betændelsestilstande som leddegigt, slidgigt og akne.” Jeanette Nothorius

onsevne. Derfor kan fiskeolie være et rigtig fornuftigt kosttilskud, mener Jeanette Nothorius. Men man skal se sig for, før man investerer i de til tider dyre dråber. “Hold øje med kvaliteten, når du køber fiskeolie,” råder hun. “Tv-programmet 'Kontant' har undersøgt flere varianter af den fiskeolie, som bliver solgt i Danmark, og en stor del var enten harsk eller fordærvet. Derfor er det en god idé blandt andet at tjekke renhed og koncentration, det vil sige, om fiskeolien er opblandet med andre olier, og så i øvrigt sørge for at opbevare den korrekt. Nogle glas er mørke, så de beskytter olien mod skadeligt sollys. Vær altid varsom med at købe kosttilskud over internettet fra udlandet, via homeparties og lignende, for der har man ikke samme sikkerhed for præparatets indhold og renhed.”

God energi og øget sexlyst Et andet kosttilskud, Jeanette Nothorius kan anbefale, er ginseng. Af flere årsager. “Ginseng kan ifølge dansk forskning øge aktiviteten i dele af immunsystemet, hvilket teoretisk set kan styrke forsvaret over for infektioner. Og så har ginseng en opkvikkende effekt og kan være godt at tage, hvis man er stresset eller energiforladt. Men kun i korte perioder. Undersøgelser har nemlig vist, at virkningen forsvinder, hvis man indtager ginseng gennem en længere periode, så et fast, dagligt indtag giver ikke mening,” fortæller hun og tilføjer, at forskning også har afdækket andre af ginsengs virkninger: “Forskere i Canada peger på, at ginseng kan have en positiv effekt på seksuel udholdenhed og sexlyst, hvilket i tilgift giver et energiboost.” Er energiniveauet lavt, får jernmangel ofte skylden. Også for gener som f.eks. skøre negle. Men det er ikke altid berettiget, mener Jeanette Nothorius. “Skøre negle kan godt skyldes jernmangel, men hvis man i øvrigt spiser sundt og varieret, er sandsynligheden for jernmangel lille,” fortæller hun. “Kun kvinder i den fødedygtige alder og folk med dokumenteret jernmangel bør tage jerntilskud på daglig 60 fitness dk forår 2013

Boost dit immunforsvar basis. Og hvad angår de skøre negle, kan en simpel årsag være, at de ofte er fugtige efter f.eks. håndvask. Så en dosis jerntilskud hjælper altså ikke nødvendigvis her.”

Når du træner

Vil du styrke immunforsvaret i den mørke vinter, så prøv: vitaminjuice > Pres 3 gulerødder, 2 rødbeder, 2 æbler, et lille stykke ingefær og lidt mynte til en juice, som gerne må indtages sammen med en håndfuld mandler, så blodsukkeret ikke stiger for meget på grund af frugtsukkeret.

bekæmpe betændelsestilstande som leddegigt, slidgigt og akne. Hvis man træner meget, kan man smøre leddene med fiskeolie og dermed mindske risikoen for betændelse ved overbelastning af muskler og led,” fortæller Jeanette Nothorius. Hun understreger dog, at uanset om man vil booste sin træning eller sin almentilstand, bør man ikke uden videre investere i hele paletten af kost-

Smoothie med I de fleste fitnesscentre kan naturligt C-vitamin du finde proteinshakes, > Blend 2 kiwifrugter med 1 ½ proteinpulver og protedl skyr eller et andet magert surinbarer. Og det er der en mælksprodukt, 1 dl friskpresset apgrund til: pelsinsaft, 1 lille tsk. vaniljepulver “Protein er en vigtig og friskrevet ingefær efter smag. byggesten for menneskekroppen og især helt estilskud. sentiel for opbygningen af muskler. Dyrker “Er man i tvivl om, hvorvidt man har man styrketræning og ønsker hurtigere vitaminmangel, vil jeg anbefale, at man restitution og større muskelmasse, kan man først får lægen til at tjekke sine vitamintage protein som kosttilskud inden, under tal, inden man køber sig fattig i – måske eller højst en halv time efter træning. Lige unødvendige – kosttilskud. Der er rigtig efter træning absorberer kroppen særligt mange kosttilskud, der ikke har dokumeneffektivt protein, og for mange er det letteret effekt, derfor er det en god idé først test at indtage protein i fitnesscentret som og fremmest at sørge for, at man får en pulver, bar eller shake. Når muskler vokser varieret og sund kost,” råder hun. og tilpasser sig, er det imidlertid en proces, Har man reelt behov for kosttilskud, er der foregår over to-tre døgn efter træninder visse ting, man skal være opmærksom gen, derfor er den daglige kost også vigtig, på, fortæller Jeanette Nothorius: og her er der masser af protein at hente. “Overhold altid den anbefalede Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man får nok, dosering, medmindre lægen har angivet kan man f.eks. erstatte nogle af havregryneandet. Pas også på overdosering, hvis du ne med æg, højprotein-youghurtprodukter tager flere præparater med overlappende som skyr eller kvark og spise ekstra kød, indhold, f.eks. multivitaminer kombineret tun, hytteost og bælgfrugter,” siger Jeanette med C-vitamin. Husk, at kosttilskud også Nothorius. kan have bivirkninger, og vær forsigtig, En lidt anderledes anvendelse af fiskeolie hvis du samtidig tager receptpligtig medikan også være gavnlig i forbindelse med cin. En god tommelfingerregel er altid at træning: spørge lægen til råds.” “Studier har påvist, at fiskeolie kan


Prisbelønnet hudpleje i tabletform

IMEDEEN Derma One™ Bidrager til at vedligeholde hudens glød. Bidrager til forbedring af hudens kvalitet og fugtbalance. 30+ år.

IMEDEEN Time Perfection™ Mindsker synligheden af fine linjer og rynker. Bidrager til forbedring af hudens kvalitet og fugtbalance. 40+ år.

Try it. Love it. Trust it. Anbefales af Bianca, 32, Brasilien - IMEDEEN-bruger i 2 år IMEDEEN har været førende inden for hudpleje indefra siden 1991 og har vundet adskillige priser - både blandt forbrugere og i skønhedsindustrien. Få mere at vide på imedeen.dk

IMEDEEN Prime Renewal™ Bidrager til dannelse af collagen. Bidrager til forbedring af hudens kvalitet og fugtbalance. 50+ år.


9 skarpe til

Dennis Ritter Tidligere kunne journalist og studievært på TV 2 Sporten Dennis Ritter ikke løbe 5 kilometer, men et mål om at gennemføre en Ironman satte skub i glæden ved at træne, og i dag føler han sig mere glad og harmonisk end nogensinde. Tekst Pernille Lewinsky Kofoed

1/Træner du?

Ja, meget. Jeg har altid kæmpet med lidt for meget på sidebenene og har aldrig dyrket motion, men efter at jeg var stævnespeaker ved Challenge Copenhagen (iron distance-triatlon) i september 2011, satte jeg mig for, at jeg også ville gennemføre en Ironman. Så gennem de seneste 15-16 måneder har jeg trænet mere end nogensinde.

2/Hvad træner du, og hvor tit?

Da mit mål er at gennemføre en Ironman, træner jeg i øjeblikket udelukkende kredsløbstræning med fokus på udholdenhed. Så jeg løber, cykler og svømmer i gennemsnit 8-16 timer om ugen.

3/Tænker du over din kost? Jeg tænker dagligt over, hvad jeg spiser, men jeg er absolut ikke hellig på nogen måde. Jeg følger nogenlunde de gængse kostråd om at spise groft, grønt og magert, og så sørger jeg for at spise mange mellemmåltider i løbet af dagen, typisk frugt.

4/Har du en særlig last?

Min allerstørste last er Matador Mix. Og så drikker jeg ustyrlige mængder kaffe i løbet af dagen – 62 fitness dk forår 2013

mindst otte-ti kopper. Til gengæld ryger jeg ikke, spiser hverken chips eller kager og drikker udelukkende i festligt lag.

5/Har du en særlig drøm i forhold til træning?

Jeg har tidligere gennemført en halv Ironman, så min drøm er nu at gennemføre en hel en af slagsen. I 2013 har jeg desuden sat mig tre træningsmål. Nemlig at jeg gennemfører Lillebælt Halvmaraton. Dernæst Challenge Århus, som er et tri-stævne på en halv Ironman, og endelig at etablere et stafethold med tre kendte personer ved Challenge Copenhagen i 2013.

6/

Hvad er det bedste råd, du har fået i forhold til sundhed? På det psykologiske plan må det være at fokusere på den træning, som jeg når, i stedet for den, som jeg ikke når. For al den dårlige samvittighed over ikke at få trænet kvæler simpelthen motivationen og træningsglæden. På det fysiske plan er det bedste råd at huske at lytte til sin krop og droppe træningen, hvis kroppen siger fra.

7/

Hvad er det mest fjollede, du har gjort i

forhold til sundhed? Egentlig er jeg ret kontrolleret, så derfor foretager jeg mig sjældent noget fjollet. Men ellers må det være at forsøge at holde op med at drikke kaffe. Jeg fik hovedpine og kulderystelser – så det forsæt holdt kun et par dage.

8/Hvad ville du ønske,

du havde vidst om sundhed og kropsopfattelse for 10 år siden?

At du kan meget mere, end du tror! For 10 år siden havde jeg en fast overbevisning om, at jeg ikke engang kunne løbe 5 kilometer, men efter at jeg er begyndt at træne, er det gået op for mig, at kroppen kan mere, end man tror. Træningen har gjort, at jeg har tabt 10-12 kilo, fået mere energi, lykke og overskud – og jeg har aldrig følt mig så meget i balance med mig selv som nu.

9/

Hvilken sportsudøver beundrer du, og hvorfor? Det må være cykelrytteren Michael Mørkøv. For mig er han et billede på, at selvom du ikke er født med et gudsbenået talent, så kan du nå virkelig langt med flid, selvdisciplin og hårdt arbejde.


interview

om Dennis Ritter › Født 8. september 1972 › Er journalist, studievært og kommentator på TV 2 Sporten. › Er hvert år desuden kommentator på Tour de France og træner selv flittigt på fitness dk’s triatlon-hold.


tilbageblik

fra tyrekalve til balancebræt Hvis du synes, at noget af udstyret i dit fitnesscenter virker sært, skulle du bare se, hvad man har trænet med igennem tiderne. Tekst Thomas Brunstrøm Illustration Rasmus Juul

T

ilbage i stenalderen var der ikke just det store behov for fitnesscentre. Da kosten hovedsageligt skulle fanges eller findes, betød det, at vore forfædre fik en del motion og samtidig heller ikke havde tiden til at trampe i en stepmaskine, hvis maven skulle fyldes inden sengetid. Som vi bevægede os op i oldtiden og et mere klasseopdelt samfund, fik vi mere smag for sport

64 fitness dk forår 2013

for fornøjelsens skyld. I Kina blev der udviklet kung-fu-gymnastik, som nutidens yoga blandt andet har afsæt i. I nutidens Iran var fitnesstræning obligatorisk for alle unge drenge, når de fyldte seks år. Det var dog ikke for sjov skyld, men for at udvikle de unge drenge til gode soldater. Det var især brydning og vægtløftning, som der blev lagt vægt på. Ifølge legenderne var Milo af Kroton en af oldtidens Græken-

lands mest frygtede brydere. Så frygtet, at han et år vandt De Olympiske Lege uden kamp, fordi ingen turde bryde med ham. Ifølge de samme legender var Milos styrke og muskuløse udseende ikke kommet af sig selv. Milo forberedte sig til konkurrencer ved dagligt at slæbe rundt på en nyfødt tyrekalv på ryggen. Efterhånden som kalven blev større og større, blev Milo stærkere og stærkere.


fitnesscenter for offentligheden åbnede i 1947 i Californien, men i løbet af 80’erne, dukkede fitnesscentre op alle vegne.

Fit som Fonda

Indiske køller Den slags træningsudstyr havde givet nogle specielle udfordringer i landets fitnesscentre, hvis de stadig var moderne, men heldigvis er der sket en vis udvikling. Og så alligevel. Allerede for 2.500 år siden gik de gamle grækere i gymnasion og løftede 'halteres', en slags tidlige håndvægte i sten. De gjorde det typisk nøgne

De gjorde det typisk nøgne og indsmurt i olie, hvilket ikke kan anbefales i dag, medmindre man er af den meget friske slags.. og indsmurt i olie, hvilket ikke kan anbefales i dag, medmindre man er af den meget friske slags. Mens grækerne tumlede med håndvægte, der mere og mere kom til at ligne dem, vi kender i dag, sværgede man i Ægypten og Mellemøsten til at svinge med tunge køller for at opbygge muskelmasse.

I Europa kom den første 'fitnessbølge' med renæssancen, hvor man især skelede til oldtidens Grækenland. En sund sjæl havde brug for et sundt legeme at boltre sig i, så bueskydning, ridning, fægtning, brydning og general fysisk udfoldelse var et must. Store mænd som blandt andet Martin Luther var tossede med ideen om, at fysisk udfoldelse var godt for sjælen. I Indien begyndte pehlwanibrydere at svinge med noget, der bedst kan beskrives som overdimensionerede bowlingkegler for at blive stærke. Det fænomen spredte sig i slutningen af det 19. århundrede også til USA og Europa via de britiske kolonier. ’Indian clubs’ blev så populære både blandt mænd og kvinder, at der blev oprettet klubber, og køllesving var endog en gymnastisk disciplin ved OL i 1904. Inden da – gennem 1700- og 1800-tallet – var det især gymnastik, som optog masserne. Specielt Danmark, Sverige Tyskland og England var forgangslande for

gymnastikken.

Maskiner og tv-shop Bortset fra den russiske hær, der begyndte at benytte sig af deciderede kettlebells til at træne soldater i 1700-tallet, skete der ikke den store udvikling i afdelingen for træningsudstyr i mange år. Hvis man ville være stærkere, løftede man tunge ting. Men i 1980’erne skete der noget, som for alvor var banebrydende i fitnessverdenen. For det første blev træningsmaskiner udbredte. En af fadderne var opfinderen og bodybuilderen Arthur Jones, som gjorde principperne om High Intensity Training populære. Fra at vægte mest var noget, som bodybuildere tumlede rundt med, blev maskiner med variabel modstand nu udbredte, så alle kunne være med uden den store risiko for skader. Samtidig blev det mere og mere normalt at løfte vægte, selvom man ikke havde ambitioner om at blive den nye Mr. Olympia. Det første egentlige

En, der også havde en stor andel i den vestlige verdens interesse for træning, var skuespillerinden Jane Fonda. Fonda udgav sin første workout-video i 1982, og snart blev aerobic hvermandseje fra San Francisco til Slagelse. Hvis vi drejer blikket mod Danmark, var det i første omgang styrketræningskulturen, der kom til landet. Det var i starten af 1960’erne, og centrene, som startede i København og Århus var henvendt til mænd. Der var dog en enkelt fitnesskæde, der havde et større fokus på sundhed og mindre på intensiv muskeltræning, hvilket begyndte at tiltrække kvinderne, men vi skal helt op til 1980’erne, før der for alvor kom gang i fitness udbredelsen. Nautilus-konceptet fra USA ramte os som en “sledgehammer” og bragte et gennemarbejdet, kommercielt fitnesskoncept og træningsmaskiner med sig. Aerobic skal vi heller ikke glemme, når det kommer til danskernes nyfundne interesse i fitness. Den ankom i midten af 1980’erne med benvarmere, Jane Fondas workout-koncept og stramme tonede muskler, der kunne tåle at blive vist frem i diverse former for spandex-beklædning. Fra midten af 1990’erne kom de første rigtigt effektive konditionsmaskiner til landets fitnesscentre sammen med hold som yoga og pilates, og i 2001 så det første fitness dk center dagens lys i Aalborg. I dag findes 41 fitness dk centre på landsplan. Gennem tiderne er der således blevet budt på mange mærkelige tiltag og maskiner, når det kom til fitness fra indiske køller til sten og små dyr.Og der var sikkert også nogen, der undrede sig, da de første fitnessbolde blev rullet ind i landets fitnesscentre, men i dag er det svært at forestille sig et center uden. Ligesom balance boards, bosubolde, battleropes og mange andre sære ting er blevet en del af vores fitnesshverdag. Hvad bliver det næste mon? Nok ikke tyrekalve. forår 2013 fitness dk 65


klumme

NU UDEN stivelse

I skrivende stund er jeg med i et eksperiment. Jeg skal droppe stivelse og sukker i tre uger. Og jeg, der ellers aldrig har fornægtet mig selv livets goder efter devisen “det er jo derfor, jeg træner”, må nu spise mig mæt i mandler, gulerødder, bananer, kød og kål. Tekst Kia Aagaard

N

have sin præ-aftensmad-godte. Om det så er ogle gange må man æde sine egne en rugbrødsmad med Nutella eller et hurtigt ord. Det er vel nogenlunde det, jeg småkagefix, det er fuldstændig underordnet. er i gang med i øjeblikket. For knap Men slut er det, det må min krop forstå. Og et år siden skrev jeg, at jeg aldrig efter den første uges tid er det da også blevet har været på kur, og at der skal være plads til nemmere at gå forbi en bager en hotdog. Det gælder så ikke uden at sende længselsfulde lige de næste tre uger, hvor jeg tanker mod en træstamme. har lovet mig selv, at sukker RIS VS. BLOMKÅL Jeg har efterhånden også fået og stivelse er no-go. Hvorfor, Prøv at blande 50 styr på varedeklarationerne tænker nogen måske. Jo, jeg vil procent blomkål i og kan lynhurtigt spotte, om se, om det virkelig er sandt, at dine ris og server der er 'go' eller 'no-go' til en vi er så afhængige af det skidt, det for familien. De vare, der ellers ser sund og og finde ud af, hvordan min vil formentlig aldrig indbydende ud, men som krop reagerer, når jeg tager en opdage det! måske alligevel indeholder 25 kold tyrker fra det. procent tilsat sukker. De første par dage er gået Den virkelige udfordring fik jeg dog lørdag meget godt. Jeg er med stor appetit gået aften på en italiensk restaurant med begrænombord i snack-gulerødderne og mandlerne. set menukort bestående af pasta, risotto Men hver dag omkring kl. 17 går der panik eller en stor bøf. Normalt ville jeg gå efter i min krop. Det er åbenbart omkring dette risottoen. Men denne gang måtte jeg tage tidspunkt, at jeg plejer at indtage mit 'sukkerden store bøf med salat, hvilket jo ikke giver rush' for at holde mig selv kørende, og nu mening at vælge, når man er trådt ind ad døfinder afstraffelsen sted. For min krop vil 66 fitness dk forår 2013

ren til et italiensk mekka. Og pludselig gik det da også op for mig, at jeg kommer til at stå i samme dilemma med mine andre yndlingsretter fra f.eks. Thailand og Indien. Om det hele er besværet værd, vil jeg vente med at konkludere, til forsøget er slut. Men jeg vil nu anbefale til alle, der måtte savne udfordring i hverdagen – at forsøge sig uden sukker. Der går nogen tid, hvor energiniveauet er lig med nul, hovedpinen kommer snigende hver eftermiddag, og kroppen føles total ugidelig. Men det går over. Det samme gør lysten til slik og kager. Sådan da …

kia aagaard Alder: 30 år Spiser: Alt andet end sukker og stivelse de næste tre uger Privat: Kæreste med Morten (som har indvilliget i at deltage i projektet) Beskæftigelse: Kommunikationschef i fitness dk


 

           

  

  

Find din forhandler og læs mere om det kaloriefri alternativ på www.sukrin.dk

  


GO! fitness dk - Vol. 04  

I fitness dk's medlemsmagasin "GO! fitness dk" finder du en række tips og tricks til din træning, kost og generelle velbefindende.

GO! fitness dk - Vol. 04  

I fitness dk's medlemsmagasin "GO! fitness dk" finder du en række tips og tricks til din træning, kost og generelle velbefindende.

Advertisement