Page 1

FIT & ACTIEF FitClass magazine maart 2013

Geef je leven

EEN LENTE-BOOST FITADVIES,

(Her)ontdek je actieve zelf

BEWEGEN & GEZOND ETEN, De turbo-tandem naar succes

FITCLASS-INFODAGEN 23 & 24 maart van 10 tot 17 uur 25 tot 29 maart van 18 tot 20 uur Schrijf je nu in en... scoor een GRATIS Piet Huysentruyt blender t.w.v. €49,95! of probeer 1 maand voor slechts €30! uu p.20

maart 2013

. Fit & Actief


maart 2013

.Fit & Actief


04/ Eet je slank & fit Wie plezier heeft in beweging, krijgt ook zin in gezond eten. Samen de sleutel voor een optimale conditie. Ontdek hoe meer spieren je slapend slanker maken.

p.4 - p.7

08/ FitAdvies Wil je fysiek vooruit gaan, dan moet je eerst stilstaan bij de conditie die je nu hebt. Een driemaandelijks FitAdvies van je FitClass-coach is de perfecte tool om de vinger aan de pols te houden en je vorderingen te meten.

p.8 - p.9

10/ FitClassen Ik FitClass, jij FitClasst, wij FitClassen! Een nieuw werkwoord is geboren. Steeds meer mensen raken in de ban van het Fit-punten verzamelen en samen trainen.

p.9 - p.10

12/ Blender-idee Tv-chef met IJslandse roots Dagný Rós is een fan van de gezonde keuken. Ze leert ons in een handomdraai de lekkerste energie hapjes maken. met de blender!

p.11 - p.13

INHOUD: 04 Geef

je leven een boost

Breng je conditie in kaart

16 17

15

Sporta sportkampen Springeruit.be

In dit magazine kom je er ook achter hoe bewegen en gezonde voeding de tandem vormen om vooruit te komen. Een paar goeie gewoonten maken al een heel verschil. Lees de tips van voedingsspecialiste Sigrid en probeer alvast de ‘blender’ recepten van chef Dagný Rós Ásmundsdóttir. Laten we er een levendige lente van maken!

Think Pink FitClass-coach RTWA Run to walk again

Betekenis: je bewegen met plezier

Blenderen zonder blunders

Geef ons na die lange winter een straal zon en we voelen de lente in ons bloed. We zijn goed gezind en willen ‘de dingen’ aanpakken. Vaak strandt deze dadendrang echter omdat we niet weten wat eerst gedaan. Toch is het simpel: begin bij jezelf! FitClass helpt je om je lichaam en je leven die extra ‘boost’ te geven. Een prima kick-off is een afspraak met je FitClass-coach voor je persoonlijk FitAdvies. Met zijn Beweegplan, twee keer een uur ‘FitClassen’ en de steun van je FitClass groep kan je tegen de zomer al flink op de Fitheidsladder klimmen. En het is nog plezierig ook. Ben je al een FitClasser, dan is het misschien een goed moment om ook vrienden en familie aan boord te hijsen. Samen wordt het gegarandeerd nog leuker en… ook zij verdienen die ‘upgrade’ van hun gezondheid. Inviteer ze alvast op de ‘infodagen’ in je FitClass van 23 tot 29 maart. Ontdekken is meedoen.

FitClass-coach uit Kortrijk

10 FitClassen het nieuwe werkwoord 18 Gezonde & snelle blender recepten

Beste lezer,

Think pinksteren

Ga voor je FitAdvies

12

Als de lente kriebelt, moet je niet krabben maar bewegen!

Yves Van Craenenbroeck

Stop het jojo-effect,...

08

WELKOM!

19

Vind je FitClass! Welkom in onze 24 centra!

WWW.FITCLASS.BE

maart 2013

. Fit & Actief

3


GEEF JE LEVEN EEN BOOST Stop het jojo-effect, ga voor een beter eetpatroon…

‘Wat zie jij er goed uit’, is het zinnetje dat we zo graag horen. We zitten goed in ons vel, minder strak in onze kleren en ons humeur kreeg een boost. Het recept is dat van een lekkere cocktail: beweging en voeding. In deze mix is de dosis cruciaal. Het is het een kwestie van niet teveel of niet te weinig, maar vooral van de juiste keuzes. Dat geldt voor bewegen en voor eten. Bij een uitgebalanceerd FitClass beweegplan horen ook aangepaste voedingsgewoonten.   Vergeet bizarre en/of crashdiëten.  De spelregels van je lichaam zijn eenvoudig:  mate, evenwicht, variatie en genieten! De motivatie bij uitstek om bewuster met voeding om te gaan, is willen vermageren. En het eerste waar men aan denkt is de inname drastisch beperken. En laat dat nu net de foute reflex zijn. Het is van belang dat op gezette tijden waardevolle voedingsstoffen worden aangeleverd.

SOS VOLHOUDEN Eet 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote porties.

TIP:

Dit kan ook een lekkere shake of smoothie zijn.

4

maart 2013

.Fit & Actief

Als je jezelf uithongert dan interpreteert je lichaam dat als schaarste en zal automatisch meer gaan opslaan in plaats van direct om te zetten in energie. Zo word je na een hongerdieet, dikker van steeds minder te eten. Het befaamde jojo-effect.

HONGER LAAT JE “ LICHAAM VOORRAAD HAMSTEREN ”

SOS VOLHOUDEN Toch zin in zoet, kies dan het beste uit het slechtste (ga voor een vezelrijk koekje)

TIP:

Céréal biedt een enorm uitgebreid gamma van lekkere en gezonde tussendoortjes.


Om je lichaam (en geest) optimaal te laten functioneren heeft het energie nodig. Het is vergelijkbaar met een kachel die hout nodig heeft om te branden en… ons warm te houden. Koolhydraten worden het gemakkelijkst in energie omgezet. Vetten verbranden is een complexer proces dat veel moeizamer verloopt en waar je lichaam pas aan begint wanneer er geen koolhydraten meer voor handen zijn. Je inname van koolhydraten (en vetten) beperken, en meer eiwitten eten om je spieren in stand te houden, is de sleutel om je vetpercentage naar omlaag te halen.

SPIEREN MAKEN JE “SLAPEND SLANKER ” Het is algemeen geweten dat je metabolisme een cruciale rol speelt in de strijd tegen overgewicht. Mensen die we van nature mager noemen hebben een snelwerkend metabolisme, in tegenstelling tot de pechvogels die sneller dik worden. Toch kan je eetpatroon hier een handje helpen. Hoe meer ‘hout’ je verbrandt, hoe hoger het basaal metabolisme. Dit kan bij mensen met overgewicht meer geactiveerd worden door meerdere keren per dag kleine maaltijden te gaan eten. Ideaal creëer je 6 eetmomenten per dag: ontbijt-tussendoor-middagnamiddag-avond-laatavond.

WAT WATER VOOR JE DOET WATER ontgift je lichaam en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. In deze functie zijn de nieren heel belangrijk en zij werken niet naar behoren zonder voldoende water. Wanneer nieren niet goed functioneren, worden de schadelijke stoffen die tijdens het dieet vrijkomen in de lever opgeslagen. De lever zet normaal gezien opgeslagen vetten om in bruikbare energie. Maar als de lever een deel van het werk van de nieren moet overnemen, kan hij zijn normale functie niet volledig uitoefenen, zodat opgeslagen vetten niet worden omgezet.

WATER hydrateert. Hoe minder men drinkt, hoe meer ons lichaam geneigd is water vast te houden. Als het lichaam een tekort merkt, gaat het automatisch meer water opslaan. Daardoor zwellen de cellen in ons lichaam, waardoor men er zwaar en opgeblazen uitziet.

WATER bevordert de spijsvertering. Alles wat je eet wordt in je maag door het maagzuur in hele kleine deeltjes opgedeeld en nadien naar de cellen in al je lichaamsdelen gevoerd. Voldoende water drinken helpt je bij dit verteringsproces.

WATER helpt je afslanken. Het lichaam vertaalt je dorstgevoel vaak als honger. Hierdoor ga je meer eten maar het gevoel dat je lichaam nog iets nodig heeft, blijft en dus eet je te veel! Drinken is dan de oplossing. Water (uit de Brita waterfilterkan) is in dat geval zonder twijfel het goedkoopste dorstlessende dieetproduct. Naast het feit dat water allerlei mineralen bevat die je lichaam nodig heeft, is het een uitstekende dorstlesser zonder suiker, zoetstoffen, vet en kleurstoffen. En... het bevat 0,0 calorieën. Dus, heb je honger? Drink dan eerst een glas water. Blijft je hongergevoel aanwezig, dan heb je echt honger.

TIP: Dankzij de Brita Fill&Go heb je ook onderweg de mogelijkheid

om heerlijk gefilterd water te drinken en aan iedere kraan bij te vullen.

maart 2013

. Fit & Actief

5


HOE ZIT DAT MET KOOLHYDRATEN?

SOS VOLHOUDEN Drink 1.5l water per dag. Moeilijk? Link je inname dan aan een andere activiteit vb. bij het opstaan, in de badkamer, bij je ontbijt, met je tussendoortje.

TIP:

Dankzij het Brita water-filtersysteem drink je lekker en zuiver water!

Het hoeft geen betoog meer dat bewust met je voeding omgaan hand in hand gaat met een gezond beweegpatroon. Daarom is die energietoevoer niet uitsluitend nodig om je warm te houden, ook je spieren hebben hun brandstof nodig. Spierweefsel is opgetrokken uit eiwitten en vraagt koolhydraten om tot actie te kunnen overgaan. Die actie zwengelt dan weer je verbranding aan, waardoor je makkelijker je vetreserves verbrandt. Maar ook in rust blijven je spieren energie verbranden. Begin je het plaatje te zien?

Minstens de helft van de energie die je gebruikt, komt uit koolhydraten. Het lichaam breekt koolhydraten af tot glucose, een stof die essentieel is voor de werking van de hersenen, spieren en klieren. Via het bloed wordt glucose naar alle delen van het lichaam getransporteerd. Je voelt het direct als je een tekort aan koolhydraten hebt: je wordt duizelig en sloom. Je kunt ook misselijk worden en geen zin meer hebben om te bewegen. Er zijn verschillende soorten koolhydraten: enkelvoudig, complex en niet-verteerbaar. Enkelvoudige koolhydraten leveren snel energie. Als die energie is verbruikt, krijg je een dipje: je voelt je moe en lusteloos. Het gekke is dat hoe meer enkelvoudige koolhydraten je opneemt, hoe meer trek je krijgt in nog meer enkelvoudige koolhydraten. Wat energie betreft, staat dat voor dweilen met de kraan open. Deze enkelvoudige koolhydraten zitten volop in: snoepjes, koekjes, frisdrank, vruchtensap. te mijden dus. Complexe koolhydraten werken minder snel, maar leveren juist energie op de lange termijn. Ze worden langzamer door het lichaam verteerd. In deze koolhydraten zitten minder vetten die door het lichaam worden opgeslagen, belangrijk in het beweegmenu. Je haalt complexe koolhydraten onder meer uit: havermout, pasta, granen, volkorenbrood, volkorenpasta en aardappels. Koolhydraten die niet verteerbaar zijn, en dus niet door de darm kunnen worden omgezet in glucose, noemen we voedingsvezels en die zorgen voor een goede darmtransit.

TIP:

Geef de voorkeur aan bruin brood, volkoren of spelt, boven wit brood van tarwe. Je bespaart op enkelvoudige koolhydraten en krijgt meer vezels binnen.

Het gaat niet zozeer om calorieĂŤn verbranden, maar ook om je lichaamssamenstelling te optimaliseren. Een lichaam met minder vet en meer spieren blijft sowieso makkelijker slank en gezond. Toch mag je met een gezonde leefstijl en veel beweging niet zomaar op je lauweren rusten. In de fase dat je lichaam gewend is aan een actief bestaan, is het kwestie van weer een kleine prikkel toe te dienen zodat je verbranding weer in een hogere versnelling kan gaan.

6

maart 2013

.Fit & Actief

SOS VOLHOUDEN Hou een dagboek bij en noteer wat je eet. Goede controle en hulp!Â

TIP:

Ontdek op deze manier of je wel voldoende gevarieerd eet.


SOS VOLHOUDEN Stel haalbare doelen. Begin vb. met het voornemen om een hele (vakantie)week gezond te ontbijten. Lukt dat, verleng dan de periode.

dietiste Sigrid KICKSTART

TIP:

Ook hiervoor biedt Céréal een uitgebreid gamma van brood, beleg en gezonde sappen!

Variatie voorzien in je voedingspatroon is de sleutel. Het succes van een actieve leefstijl zit in de combinatie van gezonde voeding en beweging.

BEWEGEN EN “ GEZONDE VOEDING, DE TANDEM WAARMEE JE VOORUIT KOMT

Het één kan niet zonder het ander. Goede gewoonten die je deelt met je huisgenoten en vrienden. Samen fitter en slanker.

Natuurlijk gelooft ons gezond verstand dat nieuwe, betere eetgewoonten op termijn ons leven veranderen. Dat is ook zo. In combinatie met beweging haalt de juiste voeding het beste naar boven in je lijf. Die mooiere huid en haren zijn een bonus. Waar wacht je nog op? Het enige wat je kan dwarsbomen is je ongeduld. Als het op ons lichaam aankomt, willen we liefst in één dag een droomvilla bouwen. Niks steen voor steen. Hoe ga je dit trekje dat telkens je goede voornemens fnuikt, te lijf?  De beste motivatie blijft een starters-succes (hoe klein ook). Even wat resultaat boeken en we gaan voor meer en beter. Klinkt dit herkenbaar? Een eerste hulpmiddel: begin alvast met elke morgen een groot glas water te drinken. Deze kleine ingreep, doet wonderen in een paar weken. Je alcoholinname beperken tot minder eenheden, zal dit effect alleen maar vergroten. Wie al meteen op de weegschaal resultaat wil, kan toch verantwoord een kickstart nemen met bijvoorbeeld een ‘weight care’ pakket. Het is een heel eenvoudig voedingsconcept: weinig suikers en koolhydraten en evenwichtige porties eiwitten, plantaardige vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Je kan er die eerste kilo’s mee kwijt, zonder jo-jo effect. Makkelijk in gebruik, een verzadigd gevoel, je behoud je spiermassa en je verbrandt tot 85% vet. Ideaal dus in combinatie met je beweegplan. Daarna is je lichaam helemaal ‘ingetuned’ op een gezond leefpatroon en kan je makkelijk overschakelen naar een permanente gedragsverandering. Ben jij een kickstart-type? Gewoon doen.

" GOED VOOR EEN GRATIS CÉRÉAL PROEF-PAKKET AF TE HALEN TIJDENS DE FITCLASS INFODAGEN

GRATIS! Kom in het weekend van 23 & 24 maart tussen 10 en 17 uur of tijdens de weekdagen van 25 tot 29 maart tussen 18 en 20 uur langs in één van onze FitClass centra en haal je gratis Céréal pakket op.

Een lekkere en gezonde verrassing!

*Proef-paketten af te halen zolang de vooraad strekt!

www.cereal.be

maart 2013

. Fit & Actief

7


Breng je conditie in kaart GA VOOR JE FITADVIES! Niemand verwacht dat je met

‘date’ te zijn!

Trek gemakkelijk zittende kleren aan, een jogging en een t-shirt, sportschoenen en een handdoek voor als er zweet aan te pas komt. Onze partner Brita voorziet je van water gedurende je inspanningen. De test wordt afgenomen in een speciaal daarvoor ingerichte plek in de FitClass los van het groepsgebeuren. Het leeuwendeel van de test is een fietsproef zoals bij de cardioloog. Alleen hoef je niet uit de kleren en zit je niet vast aan electroden. Een hartslagzender rond de borst die met de monitor van de fiets-ergometer communiceert volstaan. De fietsproef van ongeveer 20 min. begint langzaam, je zal voelen dat je je moeiteloos opwarmt.

Maak die afspraak, in ongeveer een uur ben je een pak wijzer en heb je zicht op onvermoede mogelijkheden. Je FitClass-Coach neemt de tijd om je te begeleiden, je resultaten te bespreken en een uitgebalanceerd beweegplan (FitAdvies) voor je op te stellen waarmee je zowel in FitClass verband als daarbuiten aan de slag kan.

Door het opdrijven van de weerstand moet je meer inspanningen leveren. Je FitClass-Coach kan duidelijk aflezen wanneer je lichaam het echt moeilijk krijgt, en je spieren ‘verzuren’. Dat is het punt waarop je spieren in zuurstofnood komen (IAND) en is bepalend voor je hartslagzone waarbinnen je gaat trainen. Het heeft immers geen zin om je voorbij die

een perfecte conditie bij FitClass binnenstapt. Laat faalangst je dus niet weerhouden om een FitAdvies te vragen. Binnen het FitClass concept bestaat er geen slecht rapport, wij focussen niet op je vertrekpunt maar op het parcours en je doel! Het FitAdvies is een wetenschappelijk onderbouwde, feitelijke kennismaking met je lichaam en dat hoeft geen slechte

grens uit te putten. Het zou niet prettig sporten zijn en… niet het beoogde resultaat opleveren.

LEER JE LICHAAM BEGRIJPEN Je FitClass-Coach legt je haarfijn uit welke processen er aan de gang zijn terwijl jij trapt. Je gaat al meteen begrijpen wat de zin van meer bewegen is en hoe je op een prettige manier je conditie kan verbeteren. Stel gerust vragen! Ook bij het woord ‘vetmeting’ schrikken (vooral dames) wel eens. Het zijn ook niet de kilo’s die tellen, maar wel je

Elza Breugelmans, lid FitClass Brasschaat Drie maanden geleden ben ik beginnen FitClassen. Ik wou mezelf terug fitter voelen. Op mijn leeftijd moet je in je gezondheid investeren om zo lang mogelijk actief te kunnen blijven. Mijn man is helaas ziek, maar ik ben er steeds om hem te helpen. Daarom moet ik op de been blijven en krachten opdoen, voor ons twee. FitClass heeft mij op korte tijd al een heel stuk vooruit geholpen. Ik had nooit gedacht dat FitClass zo’n effect zou hebben. Niet alleen op vlak van gezondheid, maar ook ‘onder de mensen’. Het zijn voor mij vrolijke momenten, onder toffe mensen die ik daarvoor niet kende.  Ik ben daar zo blij mee dat ik ook mijn kinderen al zover kreeg om te starten met FitClass. Vandaag staat mijn tweede FitAdvies op het programma, ik ben curieus naar mijn vooruitgang. Zo lang ik kan, blijf ik FitClassen.

8

maart 2013

.Fit & Actief


lichaamssamenstelling. En die meten we heel simpel met een automatisch apparaatje. Nog even liggend onze FitClass-Coach de soepelheid van je gewrichten laten nagaan en… er is genoeg informatie om voor jou een specifiek FitAdvies en beweegplan uit te werken. Een verantwoorde, leerrijke start om je lichaam en conditie in kaart te brengen.

Het komt er op aan om van regelmatig bewegen een belangrijk, leuk aspect van je leven te maken. Als je je beweegplan op basis van te behalen Fitpunten volgt, garandeert FitClass je een meetbaar resultaat. Aan het begin van elke cyclus (12 weken) wordt het FitAdvies herhaald om zo je vooruitgang, aangegeven op de fitheidsladder, te meten.

LUC VAN LIERDE,

JE FITCLASS-RAPPORT: FITHEIDSLADDER: Na je test analyseert je FitClass-Coach je resultaten. Prestaties, leeftijd, gewicht en geslacht spelen een rol bij de bepaling van je fitheidsniveau. Dat wordt weergegeven op onze fitheidsladder, een trapdiagram met 7 treden. 1 is het laagste, 7 het hoogste. Het ideale niveau is 5. 12 WEKEN BEWEEGPLAN: Op basis van je fitheidsniveau zal je FitClassCoach een gepersonaliseerd beweegplan opstellen. Centraal staan de te behalen FIT-punten, die je verdient door te sporten binnen jouw hartslagzone. FIT-PUNTEN: Het behalen van je wekelijkse FIT-punten is de weg naar de verbetering van je fitheidsniveau. FIT-punten staan in verhouding tot drie factoren: Frequentie, Intensiteit, Tijd. Afhankelijk van de intensiteit, weergegeven door je hartslag, levert een activiteit FIT-punten per tijdseenheid op.

FitClass ambassadeur ex-wereldkampioen triatlon

TIJD VOOR EEN GROOT ONDERHOUD! België heeft een nieuw record, en wij hebben het aan den lijve ondervonden: 23 sneeuwdagen deze winter! De bijpassende grijze luchten en verkeersellende maken ‘het weer’ tot zeurtopic nr1. Vooral het gebrek aan zon speelt ons parten. Geen nood, we zijn er bijna. De lente laat niet lang meer op zich wachten. En de boost van onze ondernemingszin ook niet. Niet zelden trekken mensen bij die eerste zonnestralen plots hun bestofte loopschoenen aan en beginnen gewoon te rennen. Vroeger hielden we ‘grote kuis’, nu joggen we een paar keer, waarna we een reis boeken en de auto voor groot nazicht naar de garage rijden. Hm, dat zou ons tot nadenken moeten stemmen. Verdient ons lichaam niet diezelfde zorg dan onze geliefde vierwieler? Vermits ons lichaam gemiddeld meer dan 80 jaar mee moet gaan, is het toch geen overbodige luxe om in onze conditie te investeren. Tijd, gezond verstand, gezonde voeding en de know how van een professionele FitClasscoach om ons te begeleiden. Een goede gezondheid mag dan misschien wel “onbetaalbaar” zijn, Fitclass zorgt er net voor dat de financiële drempel alvast geen argument is om niet in uw conditie te investeren. Tijd dus voor een lente-onderhoud. Een FitAdvies kan de motor van je lichaam aanzienlijk opdrijven!

maart 2013

. Fit & Actief

9


‘FITCLASSEN’ IS HET NIEUWE WERKWOORD! Betekenis: bewegen met plezier. Ik FitClass, jij FitClasst, wij FitClassen… wij horen het elke dag. Het wordt een ingeburgerd werkwoord, niet alleen bij echte sporters maar ook onder een nieuwe groep actievelingen die merken wat meer bewegen voor hen doet. Waarom krijgt ons trainingsconcept zomaar een nieuw werkwoord? Omdat gewoon fitnessen of sporten de lading niet dekt. Eén sessie, FitClass-circuit of FitClass-mix volstaat om precies te weten wat we bedoelen. ‘FitClassen’ is anders, leuker, makkelijker vol te houden en je merkt los van startniveau snel vooruitgang.

Onze leden kunnen het soms moeilijk duiden wat er nu zo speciaal is. Wat we vaak horen is dat hun persoonlijke FitClass-Coach een belangrijke factor is. Het lijkt wel of ze verbaasd zijn, dat hun coach na de intake nog oprechte interesse heeft in hun vorderingen, sterker nog in hun persoon. Wel, laat ons een keukengeheim verklappen, voor onze coaches is elke ‘FitClasser’ een persoonlijk project. Elk geboekt resultaat op de Fitheidsladder een overwinning. Je bent maar zo goed als die vrolijke bende bewegende mensen die energie putten uit jouw FitClass. En daar kan je van op aan. Wie met FitClass start, voelt meteen die ‘boost’. Niet alleen tijdens die twee uurtjes sporten, maar ook in alle andere facetten van hun leven. Na een lange winter, precies wat je nodig hebt. Een ander aspect dat we uniek mogen noemen is het wetenschappelijk

onderbouwde beweegplan. Je wordt je heel bewust van je lichaam, je gaat met een simpele uitleg beter begrijpen hoe het werkt. Hoe belangrijk je hartslag is, wat spierweefsel voor je doet en wat je potentieel is. Je ontdekt niet alleen je werkpunten, maar ook je sterkte.

“Voor onze coaches is elke ‘FitClasser’ een persoonlijk project.” Zo kan jij of je FitClass-Coach merken dat je heel snel recupereert van inspanningen, wat een goed punt is. Of dat je best veel uithoudingsvermogen aan de dag legt, veel kracht hebt of verrassend lenig bent. Je hebt een persoonlijk doel voor ogen en je coach zal je er naartoe leiden. Er wordt rekening gehouden met je activiteiten buiten

In groep “ FitClassen maakt bewegen echt leuk, ik kijk telkens uit naar mijn beweeguurtjes!

10

maart 2013

.Fit & Actief


de FitClass, met je medische toestand en ook met jouw graad van behoefte aan motivatie. Iedere mens is anders, er bestaat geen ‘one size fits all’. Er is wel een kader waarbinnen al die verschillende mensen met hun eigen streven en niveau toch samen kunnen bewegen: en dat is FitClass.

“Plezier is het sleutelwoord” Dat maakt FitClass ook ‘plezierig’. En wellicht is dat het sleutelwoord: ‘plezier’. Je staat er niet alleen voor, je traint in groep maar op je eigen tempo onder begeleiding van je coach. De sfeer is goed, niemand in de groep voelt zich ooit de koploper of het kneusje. Nee, je traint samen. Er is de afwisseling van toestellen en oefeningen, de speciale soundtrack die je tijd indeelt. De hartslagmonitoring geeft je voeling met je lichaam.

WAT MOET JE WETEN OVER FITCLASS? FITCLASS-LESSEN Twee keer in de week naar de FitClass een makkelijke manier om je FIT-punten te behalen. Reserveer die twee uurtjes plezierige beweging voor jezelf, efficiënt en haalbaar. Je traint in groep (max. 24 dus nooit aanschuiven) onder begeleiding, volgens een vast stramien “FitClassCircuit” of “FitClass-Mix” met hartslagmonitoring. Je kan best deze twee trainingsmenu’s afwisselen voor een optimale balans tussen conditie, kracht en lenigheid. De muziek maakt dat de tijd vliegt. FITCLASS-CIRCUIT Dit trainingsprogramma op muziek biedt je de perfecte afwisseling tussen conditie en kracht waarbij alle toestellen en al je spieren aan bod komen. De tijd vliegt, je hartslag blijft 48 minuten mooi binnen je ideale hartslagzone waarmee je flink wat FIT-punten verdient. FITCLASS-MIX Bij deze variante wordt met drie tijdsblokken van 18 minuten gewerkt. Een combinatie van conditietraining op stairs, cycles, loopband etc. naar keuze, krachttraining en stabilisatie grondoefeningen onder begeleiding van je FitClass-Coach. Je inspanningen juist gedoseerd voor maximaal resultaat.

Je voelt weer dat je leeft. En dat gevoel tovert bij ieder mens wel eens een brede smile op het gezicht. Daarom kom je terug voor meer. Je voelt je goed, sterker, je voelt je beter… en beter. En dat merk je in elk facet van je leven en… dat merkt je omgeving ook.

23 t.e.m. 29 MAART FITCLASS INFODAGEN Kom langs tijdens onze infodagen en start meteen! weekendagen: van 10 tot 17 uur weekdagen: van 18 tot 20 uur

• Probeer FitClass 1 maand voor slechts €30, twee keer per week een uur FitClass + een FitAdvies! • Start nu met jouw FitClass-cursus en krijg een gratis Blender van Domo t.w.v. €49,95!

maart 2013

. Fit & Actief 11


Blenderen zonder blunders!

DE ENERGIEHAPJES VAN DAGNÝ RÓS ÁSMUNDSDÓTTIR We kennen haar als de mooie IJslandse lady-chef naast Wout Bru in Junior Masterchef, zagen haar in de ‘Perfecte keuken’ van Piet Huysentruyt en als gastkok in ‘De keuken van Sofie’… genoeg tv-werk om de ‘Nigella van het Noorden’ genoemd te worden. Zelf stelt Dagný Rós zich liefst voor als een levensgenieter met drie kinderen en een passie voor de gezonde, lekkere keuken. En daarin mag de blender niet ontbreken! Dagný Rós straalt wanneer ze komt aangefietst bij Kookeiland waar ze vaak workshops geeft. Ze heeft verse ingrediënten bij en belooft ons dat er lente op het menu staat. “Dat heeft een mens toch nodig na zo’n lange winter. Iets wat er fris uitziet en smaakt.” Dagný Rós kookt op gevoel, zegt ze, ze wordt geïnspireerd door haar mood en wat er in de ijskast zit. Uiteraard spreken haar kinderen ook een mondje mee. “Ik maak met kruiden en groenten leuke hapjes zoals blinis die er uit zien als taartjes, een slimme truc om kinderen gezond te laten eten.” Ze installeert zich in de keuken bij Kookeiland en zet vandaag de ‘blender’ centraal. “Coulis, pesto of een smoothie dat is allemaal zo klaar met zo’n blender. Ik gebruik hem vaak. Ook als ik zoals nu weer wat winterkilootjes kwijt wil…” De hoogblonde chef lacht. Wij zien die kilootjes niet meteen, maar ze verzekert ons dat het goed komt want ze is opnieuw beginnen bewegen. Koken lijkt heel simpel wanneer we haar aan het werk zien. “Iedereen kan dit maken, laat de kinderen vooral meedoen dan leren ze dat eten maken plezierig is en gezond eten lekker.” De snel bereide hapjes zien er overheerlijk uit, een traktatie om de lente mee te vieren. Fietsend gaan shoppen, ramen open, samen koken en genieten!

maart 2013

.Fit & Actief


GEZONDE & SNELLE BLENDER-RECEPTEN:

KORIANDER & MUNTPESTO

SMOOTHIE MET VANILLE EN RODE VRUCHTEN

BLINI MET ZALM EN RODE BIET CRÈME

• • • • • •

• • • • • •

• • •

55g geroosterde hazelnoten 35g verse koriander 15g verse munt 1 limoen (sap en zeste) 1 groot teentje look (geperst) 1 chili peper zonder pitten (rood of groen) 1.5 dl olijfolie Peper en zout Breydelspek

• •

2 dl diepgevroren mix van rode vruchten (aardbeien, frambozen, …) 1 potje yoghurt 2 dl soya vanille drank

Doe de mix van rode vruchten, de yoghurt en de soya vanille drank in de blender en mix alles tot één geheel. Serveer in een hoog glas met een blaadje munt.

Bak het Breydelspek krokant in een pan. Maal eerst de hazelnoten fijn in een blender en zet dit apart. Hak nu in de blender de koriander, munt, sap van limoen, zeste van limoen, chili en look fijn en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Dit geheel mixen met de noten en op smaak brengen met peper en zout.

• •

¼ gourgette 1 grote gekookte rode biet 100 ml zure room 1 pak blini’s (16 tot 25 stuks) 1 pakje gerookte zalm (Noorse) ½ pakje tuinkers of salade roquette (micro leave) sap ½ citroen zout en peper

Snijd de courgettes in fijne schijfjes met een dunschiller en gril ze in een grillpan. Doe de rode biet met de zure room in de blender en mix dit tot een mooie zalf. Werk af met peper, zout en citroensap naar smaak. Decoreer de blini met de rode biet zalf, courgette en een klein stukje gerookte zalm. Werk af met nog een klein beetje rode biet zalf en wat tuinkers.

Serveer op een broodje met gebakken Breydelspek. Werk af met koriander of munt.

BLENDERTIP: pesto is lang houdbaar in de koelkast, je kan dus wat meer maken. Een handige verse dressing. Giet nooit eerst de olie in de blender, anders maak je mayo. Druppel per druppel is de manier.

BLENDERTIP: Overrijp fruit is niet rot. Je hoeft het niet weg te gooien, het is nog prima in een smoothie. Zorg dat je steeds vers ingevroren rode vruchten in de vriezer hebt, zo maak je met zuivel of soya en wat havermout een heerlijk energie-ontbijt in een handomdraai.

maart 2013

. Fit & Actief 13


Culi Stars: Het lekkerste kookkamp van België! Ben je tussen 11 en 15 jaar en gepassioneerd door alles wat te maken heeft met lekker & gezond eten? Dan ben je van harte welkom tijdens het leukste en lekkerste kookkamp van Kookeiland, namelijk de Culi Stars. We werken met een volledig nieuw concept waarbij we nog meer gaan koken, fun maken en in teamwork werken. Onder de professionele begeleiding van bekende chefs van TV zoals Petra Vandewouer (side kick van Piet Huysentruyt), Junior Masterchef Dagný Rós Ásmundsdóttir,

Mitch Coldenhoff en Olivier Willaert word je in een mum van tijd een topkok. Je gaat na deze 5-daagse stage met een hele bagage aan culinaire knowhow naar huis zodat je thuis ook aan de slag kan. De Culi Stars gaan door in de bekendste Hotelschool van België, namelijk de gerenommeerde school Ter Duinen in Koksijde waar vele topkoks, zoals Piet Huysentruyt en andere hun metier leerden.

Data kookkampen: PAASVAKANTIE: • 1 – 5 april 2013 ZOMERVAKANTIE: • 1 – 5 juli 2013 • 8 – 12 juli 2013 • 22 – 26 juli 2013 • 29 juli – 2 augustus 2013

De Culi Stars zijn razendsnel volgeboekt dus schrijf je nu in via WWW.KOOKEILAND.BE of mail naar info@kookeiland.be Een initiatief van Kookeiland.

PIET HUYSENTRUYT DOMO BLENDER De blender blijft een ster in de gezonde keuken. Ideaal om snelle energiedrankje te maken, fruitrestjes te verwerken of verrassende dressings te fabriceren. Bovendien oogt hij mooi. Het fifthies retrodesign nodigt je uit om swingend aan de slag te gaan!

START NU met FitClass en probeer alle recepten van Dagný Rós Ásmundsdóttir met je eigen Piet Huysentruyt Domo blender! Iedereen die start tijdens de FitClass infodagen van 23 t.e.m. 29 maart 2013 ontvangt een GRATIS blender t.w.v. €49,95!

14

maart 2013

.Fit & Actief


Boek

ntie a k a je v

aan oort

v

op

e b . t i u r e g n i r sp akanties env r e g n o j n e en Sportkamp

Dringend nood aan gezonde actie? Spring eruit en ga op vakantie! Vakanties en kampen voor jongeren. Ze zijn hip, trendy en een favoriete uitlaatklep voor veel jongeren. Met de lente voor de deur kan het niet snel genoeg zomer zijn, luidt het bij Sporta. De organisatie uit Tongerlo springt er al 60 jaar uit met toonaangevende sportkampen en vakanties voor jongeren van 5 tot 21 jaar. Opvallende trend in 2013: reizen met bestemming Spanje, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië gaan massaal over de toonbank. Naast een breed aanbod buiten de landsgrenzen blijft Sporta ook inzetten op vakanties en sportkampen in eigen land. Want ook al sport de Vlaamse jongere minder vaak, toch zit er voorlopig geen sleet op het succesverhaal van jongerenkampen en -vakanties. Zorgvuldig uitgekozen activiteiten spelen in op de zoektocht van jongeren naar unieke ervaringen en onvergetelijke belevenissen. Een opdeling volgens thema in binnen- en buitenland waakt erover dat jongeren zich terugvinden in een programma dat hen op het lijf geschreven is. Instap, thema, funknaller, crea, sport (inclusief g-sport en vakanties voor kinderen met een fysieke beperking), avontuur, dans, taal en watersport: variatie en laagdrempeligheid zijn de grootste troefkaarten binnen een jeugdvriendelijk vakantieaanbod.

nd je… ERUIT.BE vi Op SPRING nen la nd s in het bin le u m or ef ti va ka n uiten la nd 269 u nieke les in het b u m or ef ti n ka 40 u nieke va et bin nen la nd h in es ti ca lo nd 40 het buiten la in en 27 locaties ek w p m ka e illend 600 versch

= = = = =

Vraag gratis onze brochure aan via brochure@sporta.be of 014 54 80 72 contact: springeruit@sporta.be

s! n o g l Vo

SPORTA … iseert in Wist je dat , nties orga n ka va k oo echië, Ita lië ië a n k rijk, Tsj Naast Belg Fr , e en d ed okko en atië, Zw erla nd, Mar Spa nje, Kro garije, Ned on H , d n a Engel A merika. Staten va n Verenigde

! e i t c a s s a FitCl u in voor een

kind n e j f j i r antie h k a Sc v n e r e p of jong m a k t r o gratis sp g n a v t n ta en o van Spor .v. €49! w . t * s e i v FitAd

*Dit FitAdvies bestaat uit een conditietest, lichaamsamenstellingsmeting en lenigheidstest. Dit gevolgd door een persoonlijk 12 weken beweegplan. Vervolgens kun je 12 weken online FIT-punten sparen. Deze fit-punten behaal je door in de juiste hartslagzone te bewegen. Meer info vind u in dit magazine. Acties geldig t.e.m. 30/06/13. Na uw inschrijving op springeruit.be ontvangt u een email met verdere informatie omtrent deze actie.

www.facebook.com/springeruit.be maart 2013

. Fit & Actief


Pinksterweekend volledig in het teken van de fiets en Think-Pink Op 18, 19 en 20 mei pakken Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, en het gemeentebestuur van Bredene uit met een volledig nieuw fietsevenement voor dames en heren. Het verlengd pinksterweekend staat dan volledig in het teken van de fiets.

LOCATIE & PARCOURS

Het Staf Versluyscentrum in Bredene is de start en aankomstplaats van deze 3-daagse fietshappening. Er zijn telkens 3 dagtochten van 100 of 150 km uitgestippeld met vrije start tussen 8u en 11u. Elke dag brengen we je in een andere richting:

• ZATERDAG 18 MEI fietsen we richting Westkust en Westhoek tot aan de Franse grens. • ZONDAG 19 MEI gaan we richting Beernem en Aalter • MAANDAG 20 MEI fietsen we via Damme tot in Nederland.

INSCHRIJVING

Je beslist of je 1, 2 of 3 dagen de uitdaging aangaat. Elke deelnemer schrijft in via bikeforthink-pink.be. Er wordt 15 Euro per fietsdag gevraagd of 35 Euro voor de drie dagen. Ben je lid van de Vlaamse Wielerbond dan krijg je een korting van 5 Euro. Wij voorzien bevoorrading onderweg en een gezonde brunch aan het checkpoint. Bij aankomst is er een gezellige bar, een veilige fietsparking, je kunt je kuiten laten masseren. Gratis parking is voorzien langs de Koninklijke Baan. Ingang van het Staf Versluyscentrum is dichtbij.

16

maart 2013

.Fit & Actief

Elke dag gratis kinderopvang (van 3 tot 12 jaar) voor de kinderen van de deelnemers. vanaf 8u tot 17u.

FONDSENWERVING

Elke deelnemer verzamelt fondsen. Per gereden km werf je minimum 1 Euro. (vb. Rij je de volledige driedaagse telkens 100 km, dan verzamel je minimum 300 Euro. Fiets je 1 dag 100 km, verzamel je minimum 100 Euro.) Zodra je ingeschreven bent krijg je op onze website bikeforthink-pink.be een eigen sponsorpagina. Hier kun je jouw verhaal, foto en motivatie plaatsen en kan je dit delen via facebook of twitter. Hier kun je vrienden en familie laten kennismaken met jouw actie.

VOORBEREIDING & BEGELEIDING

Het team van Think-Pink staat klaar om je te helpen bij je fondsenwerving maar ook bij je sportieve voorbereiding (door fietscoach Johan Museeuw). Think-Pinksteren richt zich op geoefende fietsers maar evenzeer op vrouwen en mannen die voor het eerst een dergelijke rit tot een goed einde willen brengen.

FAMILIEDAG

Op pinkstermaandag organiseren we op dezelfde locatie een gratis en toffe animatie dag voor jong en oud waarbij de fiets centraal staat. De fietsfanfare komt langs, er is grime en het Skoda kidsparcours, een massale outdoorspinning, elektrische fietsen-test, fietstentoonstelling, FitAdvies met FitClass en Luc Van Lierde,… ’s Avonds sluiten we af met een reuze topbarbecue vanaf 18u. Vooraf inschrijven voor de BBQ is noodzakelijk. (bikeforthink-pink.be)

KIDSTOCHT MET JOHAN MUSEEUW Op pinkstermaandag is er om 15u ook een kidstocht voorzien. Ben je reeds 8 en maximum 12 jaar dan kun je gratis deelnemen en meefietsen met ex-wereldkampioen Johan Museeuw en vrienden. Een parcours van 15 km met start en aankomst aan het Staf Versluyscentrum. Schrijf vooraf in via maaike@think-pink.be en ontvangt bovendien nog een leuk cadeau. Alle informatie op bikeforthink-pink.be.


DE FITCLASSCOACH AAN HET WOORD “Kortrijk, kom naar FitClass voor sport en fun!” Die enthousiaste oproep lanceert Brecht Planckaert, de FitClass-Coach van Kortrijk. “Ik doe dit met 100% goesting, 100% energie en 100% kennis van zaken. Met die 300% kan ik iedereen motiveren om te bewegen!” Wat ervaren mensen die komen sporten bij jou in de FitClass? “Ik geef ze eerst en vooral kwaliteit tijdens de les: professionele begeleiding vanuit een stevige kennis en jarenlange ervaring als leerkracht lichamelijke opvoeding. Maar sfeer en jovialiteit creëren vind ik even belangrijk. Zo wordt FitClass een leuke, veilige plek waar mensen elkaar ontmoeten om te sporten.”

IK DOE DIT MET “ 100% GOESTING ” Hoe motiveer je niet-bewegers om toch te komen? “Laat mensen voelen wat bewegen met hen doet, en ze willen niets anders meer. Dat lukt alleen als ze juist gedoseerd en onder begeleiding sporten, want dan is het leuk! Dankzij het puntensysteem en de regelmatige FitAdviezen wordt de vooruitgang meetbaar en het resultaat dus zichtbaar. Bij FitClass wordt je inspanning echt beloond!”

JE EIGEN FITCLASS IETS VOOR JOU? M/V MET PASSIE! Ben jij of ken jij een sportieve ondernemer die warm loopt voor het FitClass concept? Aarzel dan niet om ons te contacteren en de mogelijkheden te bespreken. Het is essentieel dat je een sportief curriculum kan voorleggen en over de juiste spirit beschikt om te ‘ondernemen’. Je sterkste troef: vlot met mensen kunnen omgaan, ze kunnen motiveren en je samen amuseren. Niet alleen onder sporters maar ook met absolute beginners van alle leeftijden. Wij gaan met onze jonge ondernemers een absolute win-win aan. Dit is een unieke kans om zelfstandig te ondernemen, iets duurzaam op te bouwen zonder er alleen voor te staan. FitClass helpt je over heel de lijn. Ledenbeheer, centraal inlogsysteem, de methode, de inrichting van de ruimte, de communicatie en straks ook outdoor randactiviteiten, wij leggen jouw klanten mee in de watten. De steeds groeiende bekendheid en goede reputatie van FitClass zorgen ervoor dat je van bij de start van een succeservaring kan proeven. Wie naast tomeloze energie ook grote ambities koestert, hoeft het niet bij één FitClass te houden. De voorbeelden van onze ‘groeiende ondernemers’ zijn legio.

JOIN A WINNING TEAM.

Interesse? Stuur vandaag nog een mailtje met je CV naar Yves Van Craenenbroeck info@fitclass.be

maart 2013

. Fit & Actief 17


Marieke Vervoor te hebben de smaa n Marc Herrema ns k al te pa kken! En u?

13 - 14/0

9/2013

ONS – H T A R A M–8M K 7 3 BIKER 3 D – N A R H U 1 O TET S– ESTAFET MS 8/15 LOPER – TEA o op Meer inf G/NACHT

DA

gain.be

owalka ww.runt

w

Met de energieke steun van

maart 2013

.Fit & Actief

www.facebook.com/RunTWA

Twitter mee #RunTWA - Volg ons @RunTWA


ONZE 24 FITCLASS-CENTRA HETEN JE WELKOM! ANTWERPEN H OPENING 20 & 21 april! FitClass Mortsel KA Mortsel Mechelsesteenweg 194, 2640 Mortsel 0496 88 86 97 - mortsel@fitclass.be FitClass Deurne KA Deurne Jan Brochovenstraat 1, 2100 Deurne 0486 80 81 40 - deurne@fitclass.be FitClass Merksem Groenendaal College Campus Sint-Jan Gagelveldestraat 71, 2170 Merksem (ingang Ullenshofstraat) 0486 80 81 40 - merksem@fitclass.be FitClass Brasschaat KTA Brasschaat Martouginlei 74, 2930 Brasschaat 0495 32 86 70 - brasschaat@fitclass.be FitClass ‘s Gravenwezel Heilig Hart v. Maria Instituut Oudaen 72, 2970 ‘s Gravenwezel 0486 80 8 1 40 -sgravenwezel@fitclass.be FitClass Malle Koninklijk Atheneum Malle Herentalsebaan 56, 2390 Malle 0494 63 04 21 - malle@fitclass.be FitClass Turnhout HIVSET Apostoliekenstraat 4, 2300 Turnhout 0486 50 07 87 - turnhout@fitclass.be FitClass Mol ROZENBERG S.O. Rozenberg 2, 2400 Mol 0486 50 07 87 - mol@fitclass.be

FitClass Westerlo De Beeltjens Westerlo Spikdorenveld 22, 2260 Westerlo 0497 40 37 13 - westerlo@fitclass.be FitClass Geel KA Geel Technische Schoolstraat 15, 2440 Geel 0485 81 24 41 - geel@fitclass.be FitClass Mechelen Scheppersinstituut Melaan 16, 2800 Mechelen 0472 85 00 98 - mechelen@fitclass.be

OOST-VLAANDEREN FitClass Merelbeke Atheneum Merelbeke Gaversesteenweg 195, 9820 Merelbeke 0474 60 43 88 - merelbeke@fitclass.be FitClass Deinze Erasmusatheneum Volhardingslaan 11, 9800 Deinze 0485 81 24 24 - deinze@fitclass.be

FitClass Brugge

H NIEUWE LOCATIE! KTA Brugge Rijselstraat 7, 8200 St. Michiels Brugge 0496 55 75 55 - brugge@fitclass.be FitClass Kortrijk VTI Kortrijk Scheutistenlaan z/n, 8500 Kortrijk 0485 08 25 34 - kortrijk@fitclass.be FitClass Diksmuide Sint-Aloysiuscollege Diksmuide Wilgendijk 30, 8600 Diksmuide 0477 63 10 33 - diksmuide@fitclass.be

LIMBURG FitClass Heusden Sint-Franciscuscollege Minderbroedersstraat 11 3550 Heusden-Zolder 0475 55 34 98 - heusden@fitclass.be

WEST-VLAANDEREN

FitClass Tessenderlo Technisch Heilig Hart Instituut Heilig-Hartlaan 16, 3980 Tessenderlo 0477 48 29 96 - tessenderlo@fitclass.be

FitClass Torhout Sint Vincentiusinstituut Viaductstraat 10, 8820 Torhout 0495 20 05 40 - torhout@fitclass.be

FitClass Hasselt Xios Hogeschool Limburg Vilderstraat 5, 3500 Hasselt 0485 56 78 86 - hasselt@fitclass.be

FitClass Roeselare Vrije Middelbare School Arme Klarenstraat 40, 8800 Roeselare 0472 85 86 97 - roeselare@fitclass.be

VLAAMS BRABANT

FitClass Ieper Campus Minneplein Ieper Minneplein 40, 8900 Ieper 0495 20 05 40 - ieper@fitclass.be

FitClass Aarschot Kamsa campus Aarschot Schoolstraat 1, 3200 Aarschot 0497 78 31 00 - aarschot@fitclass.be

FitClass Kasterlee Sancta Maria Instituut Monseigneur Heylenstraat 46 2460 Kasterlee 0478 88 83 17 - kasterlee@fitclass.be

Leren bewegen met plezier! - www.fitclass.be

maart 2013

. Fit & Actief 19


ZET DE STAP

Kom tussen 23 & 29 maart naar de FITCLASS INFODAGEN! za & zo van 10 tot 17 uur - ma tot vrij van 18 tot 20 uur

Verantwoordelijke uitgever: Yves Van Craenenbroeck Redactieadres: Suzanne Spanhovenstraat 2, 2100 Deurne - tel.: 03 844 57 22 - info@fitclass.be - www.fitclass.be

DOEN!

Zelfs wie gewoon een kijkje komt nemen, doet al meteen voordeel!

Iedere bezoeker krijgt een GRATIS Céréal proef-pakket Ook jij gaat naar huis met een heuse goodiebag vol inspiratie voor een gezonder leven.

PROBEER NU FitClass voor MAAR €30! Voor deze kleine prijs ontvang je een persoonlijk FitAdvies, 12 weken beweegplan en een maand gratis FitClass!

Actie geldig tijdens de FitClass infodagen 23 t.e.m. 29 maart 2013, niet cumuleerbaar met andere kortingen.

*

20

maart 2013

.Fit & Actief

START NU JE FITCLASS CURSUS en scoor een GRATIS Piet Huysentruyt blender! Schrijf je tijdens onze infodagen in en ga voor de complete FitClass aanpak. Bewegen én... blenderen.

Fit & Actief magazine maart  
Fit & Actief magazine maart  

FitClass magazine rond bewegen en voeding

Advertisement