Page 1

E – informator Fakultete za informacijske študije E – newsletter of Faculty of information studies

Januar/January 2014, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014


E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014

UVODNIK Editorial Barbara Pavlakovič KULTURA NAŠA VSAKDANJA Kultura ima veliko pomenov in tik pred našim največjim kulturnim praznikom je primerno, da se spomnimo tudi na njo. Kulturo najprej pojmujemo kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja. Sem torej sodijo antična kultura, slovanska kultura, rimska kultura … ki so svet oblikovale vsaka s svojimi dosežki.

1

S petim pomenom se od človeka preselimo k flori, saj kultura pomeni tudi rastlino, ki se goji oz. prideluje za prehrano in (industrijsko) predelavo. In ne nazadnje obiščemo še splošno biologijo, kjer z besedo kultura označimo umetno razmnožene mikrobe ali celice. Ne glede na to, kateri pomen kulture ima trenutno prednost, ne pozabimo tudi na vse ostale pomene. Spoštujmo slovensko kulturo in kulturno ustvarjanje, poskrbimo za lastno značajsko in fizično kulturo in živimo v sožitju z drugimi kulturami iz narave. Slovenski kulturni praznik 8. 2. 2014 pa obeležimo s 7. Gazelo Franceta Prešerna: Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi;

Naprej lahko kulturo pojmujemo kot dejavnost, ki obsega področje človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja in ustvarjanja. V to kategorijo bi lahko vključili Prešerna in njegovo ustvarjanje, pa tudi sodobne pop pevce, režiserje, vaška gledališča, opere itd.

eden hvali in spet drugi vpije: "fej te bódi!"

Kot tretji pomen dobi kultura kot lastnost človeka glede na obvladanje, uporabljanje splošno veljavnih načel, norm, pravil pri vedenju oz. ravnanju. Torej, ali se obnašamo kulturno? Pospravimo za sabo, smo vljudni do sogovornika? Četrti pomen se iz značajske lastnost preseli na telesno značilnost, ko besedo uporabimo v zvezi telesna kultura. Mišljena je kot dejavnost, ki si prizadeva zlasti za razvijanje in ohranjevanje človekovih telesnih sposobnosti in zmogljivosti.

Jaz pa tebi sami, draga! želel sem dopasti,

Ta veli mi: poj sonete; úni: poj balade; tretji bi bil bolj prijatelj Pindarovi odi. Bo prijeten morebiti temu glas gazelic; úni bo pa rekel: kaj za Vodnikam ne hódi? Razujzdanim bodo moje pesmi prenedolžne; al tercjalke porekó, de jih je vdihnil zlódi.

drugih nisem prašal, kaj se jim po glavi blódi.


Fakulteta za informacijske študije

NOVE OZNAKE PROSTORIH FIŠ

NOVICE // News

SIMULACIJA EVALVACIJE Simulation of evaluation

//

V petek, 7. 2. 2014 bomo na FIŠ izvedli simulacijo zunanje evalvacije. Prava evalvacija pa bo potekala 7. 3. 2014. Na obeh dogodkih morate biti prisotni vsi zaposleni, ne glede na delovno mesto. Prav je, da se na evalvacijo čim bolje pripravimo. V ta namen si poglejte dokumentacijo, ki vam bo lahko v pomoč: vloga za reakreditacijo MAG študijskega programa, vloga za reakreditacijo VS študijskega programa, vloga za reakreditacijo UN študijskega programa Poslanstvo, vizija in vrednote FIŠ Strateški načrt in Ankes k Strateškemu načrtu Samoevalvacijsko poročilo za leto 2012 V mislih imejte tudi vse projekte, na katerih delate na ali v povezavi s FIŠ oz. ste jih nedavno zaključili.

PO

Kot ste lahko opazili, smo v januarju prostore na Fakulteti za informacijske študije na novo opremili z usmerjevalnimi oznakami po stopnišču ter hodniku. Prav tako je steklena stena na sredini hodnika zdaj zamegljena, kar bo vsem uporabnikom delovno-družabnega prostora za njo omogočalo večjo zasebnost in boljše pogoje za ustvarjalno delo. Predvidoma v naslednjem mesecu bomo vrata opremili tudi z novimi tablicami z imeni zaposlenih, kar bo tudi zaključna faza prenove celostne grafične podobe FIŠ.

We have new direction signs and covered glass wall that will provide better working conditions in an area behind it.

2


E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014

DECEMBRSKI DOGODKI December events

DECEMBRSKI BOWLING December smo začeli s športno družabnim dogodkom, ki je potekal 5. 12. 2013 v Švic Bowling Bršljin. Študentje, predavatelji in strokovni sodelavci novomeških fakultet (FIŠ, FOŠ, FINI) smo se pomerili v bowlingu in pokazali, da znamo odlično razbijati.

December bowling event took place on 5th December 2013 in Švic Bowling Bršljin. There were students and professors from all three Novo mesto faculties.

FIŠ SLIVESTROVANJE Leto smo zaključili na silvestrovanju, ki je potekalo 19. 12. 2013 v Galeriji Simulaker. Naš večer je popestril stand-up šov Tine Gorenjak, ki nam je

3

predstavila resnice o moških in ženskah ter med tem popolnoma omrežila nekatere člane našega omizja. Po odlični večerji smo si izmenjali tudi darila presenečenja in pokazali naše spretnosti igranja pantomime, asociacij ter poznavanja slavnih oseb. Prijetno druženje smo zaključili ob polnoči in tako tudi službeno pozdravili novo leto. Naj bo uspešno in prijetno!


Fakulteta za informacijske študije

IZOBRAŽEVANJA // Trainings

Decembra in januarja je na FIŠ potekalo več izobraževanj, ki smo jo izvedli v sklopu projekta Razvoj sistema kakovosti na FIŠ. Tako je 23. 12. 2013 potekala delavnico: Kako prepoznati odlične projektne ideje? Dogodek je vodil dr. Andrej Grebenc, zaposlen v Evropski komisiji. Naslednje izobraževanje z naslovom Učinkovito vodenje sestankov je izvajala izr. prof. dr. Mateja Rek. Zadnji sklop izobraževanj pa je potekal med 28. 1. in 5. 2. 2014 in sicer English Course: Presentation skills, ki ga je izvajal Mike Griffiths, native speaker iz Londona.

Our pre New Year’s dinner took place on 19th December 2013 in Gallery Simulaker. We were delighted with Tina Gorenjak stand-up show, gifts and party games that kept us together till midnight.

4


E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014

ZGODILO SE BO Future events

INFORMATIVNI DNEVI 2014 December and January were training months since we had three courses – How to recognise excellent project ideas; Effective meetings and English Course: Presentation skills.

Tudi letos bomo našo fakulteto predstavili novi generaciji bodočih študentov, ki nas bodo obiskali na informativnih dnevih 14. in 15. februarja. V petek bodo predstavitve potekale ob 10. in 16. uri, v soboto pa ob 10. uri, vse v predavalnici 2. Vabljeni, da na informativne dneve povabite tudi svoje mlade znance.

OBVESTILO ZA PREDAVATELJE // Notice for lecturers

Trenutno poteka zimsko izpitno obdobje, ki se je začelo 27. 1. 2014 in se zaključi 14. 2. 2014. Nato se v ponedeljek, 17. 2. 2014 začne poletni semester, za katerega ste že prejeli novi urnik vsi predavatelji, ki v tem obdobju izvajate predmete.

FIŠ will host future students and present them the possibilities of studying in Novo mesto. The event will take place on 14th and 15th February 2014.

FIŠ EKSKURZIJA Letos bomo na ekskurzijo odšli v Nemčijo in sicer med 12. in 15. marcem 2014. V Hannovru si bomo

5


Fakulteta za informacijske študije

ogledali novosti in najnovejše IKT izdelke na sejmu CeBit, spoznali delovanje superračunalnika in data centra na Zuse Inštitutu v Berlinu ter se srečali z inovativnimi startup podjetji v berlinskem inkubatorju HUB: RAUM. Ter še vedno imeli dovolj časa za ogled Berlina. Prijave smo podaljšali do 7. 2. 2014. Poleg študentov in zaposlenih na FIŠ pa se lahko na ekskurzijo prijavijo tudi ostali (študentje drugih fakultet, vaši prijatelji …). Prijavite se lahko na tej povezavi. Lepo vabljeni!

You are invited to attend FIŠ excursion to Germany. It will take place on 12th March 2014 and we are going to visit IT fair CeBIT and Berlin. You can sign up here.

SLIŠALI SMO … Rumor has it …

USPEHI PREDAVATELJEV

NAŠIH

Naši predavatelji so priznani tudi v tujini. Tako je izr. prof. dr. Uroš Pinterič je pred kratkim postal izredni profesor na Karlovi univerzi v Pragi. Doc. dr. Matej Mertik pa je dobil enoletno štipendijo za Cernu, kjer sodeloval v raziskovalni skupini Eelectric engineering for super conducting circuit protection – machine protection and electrical integrity. Skupina je instalirala in nadzoruje približno 300 ton nadzorne opreme na LHC velikem hadronskem pospeševalniku, ki se pripravlja za nove poskuse v fiziki delcev po odkritem Higgsovem bozonu. Do sedaj so napravo uporabljali s 7 TeV, zdaj pa bodo trkalnik zagnali s polno močjo 13TeV, kar obeta nova fizikalna odkritja. Matej bo član ekipe, ki pripravlja trkalnik za zagon leta 2015 in je sestavljena iz 60 mednarodnih raziskovalcev iz različnih naravoslovnih in tehničnih inštitutov članic CERN. Oba bosta s svojim delom na FIŠ nadaljevala v nespremenjenem obsegu. Čestitke! Our professors are recognised also abroad since associate professor Uroš Pinterič PhD became associate

6


E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014

professor at Charles University in Prague and assistant professor Matej Mertik PhD was granted with one-year scholarship at Cern. Congratulations to both!

NAŠI PROJEKTI V FINALU IMAGINE CUPA IN V NOVEM KROGU ITIME TEKMOVANJA Projekt OKEANA, v katerem sodelujejo študentje Fakultete za informacijske študije v Novem mestu in Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, se je uvrstil v nacionalni finale tekmovanja Imagine Cup 2014. Izmed 13 prijavljenih ekip je naš projekt OKEANA izbran in se bo skupaj s sedmimi drugimi projekti potegoval za zmago na tekmovanju, ki bo 17. aprila 2014. V okviru projekta OKEANA ekipa razvija informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih mikrolokacij (podvodni zemljevidi), ki bo z uporabo crowdsourcinga zbiral in ponujal ažurne podatke (kakovostna analitika) preko desktop in mobilnih aplikacij. Čestitamo celotni ekipi - mentorici izr. prof. dr. Nadji Damij in študentom Primožu Pincoliču, Aleksandri Janežič, Martini Črček s FIŠ in Heleni Rončević s FUDŠ. Veliko uspeha aprila! Skupina SQZBY, sestavljena iz članov FIŠ/FUDŠ (Jana Suklan, Nataša Bošnjakovič, Martina Črček in Borut Rončević ter vodja Nadja Damij), se je uvrstila v naslednji korak tekmovanja ITIME. Čestitke!

7

Project OKEANA is placed in the finals of Slovenian Imagine Cup competition. Members of the team are FIŠ students Primož Pincolič, Aleksandra Janežič, Martina Črček and Helena Rončević from FUDŠ. Also a team SQZBY (Jana Suklan, Nataša Bošnjakovič, Martina Črček, Borut Rončević and the leader Nadja Damij) has entered next round of ITIME competition. Congratulations!

NAGRAJENO PODJETJE ŠTUDENTA

STARTUP NAŠEGA

Naši FIŠ-evi študenti so odlični tudi v poslovnih vodah. Jure Cerovšek je član ekipe BillScan, ki je v programu KickUp osvojila prvo mesto in bo odpotovala v amsterdamski podjetniški pospeševalnik Rockstart. Tam bodo imeli priložnost predstaviti svojo idejo pred investitorji in spoznati nekatere podjetniške mentorje svetovnega merila. Prav tako se bo ekipa udeležila enega od najspektakularnejših startup dogodkov na Nizozemskem. Zmagovalna ekipa BillScan je razvila aplikacijo za poenostavljeno shranjevanje različnih računov in garancij. Deluje na principu


Fakulteta za informacijske študije

fotografiranja računa in shranjevanje fotografije v oblak. Čestitamo celotni ekipi, še posebej pa Juretu!

Our student Jure Cerovšek is a member of a BillScan team that has won at the start-up competition and will now go in Amsterdam Rockstart accelerator.

8


E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014

Zelo dobri! Boys and girls,

SPOZNAJMO SE Let's get to know each other V tej številki informatorja predstavljamo novega sodelavca Tadeja Kanduča. Tadej sodeluje pri FIŠ-evem projektu Kreativno jedro: Simulacije, znotraj katerega dela na podprojektu Simulacija v logistiki, proizvodnih sistemih in sistemih strežbe. In this issue of e-newsletter we present new colleague Tadej Kanduč. Tadej is a research assistant at FIŠ. Živim Ljubljani // Ljubljana. v/na Stan Singleton // Single. Otroci

»Difficult to see. Always in motion is the future.«

Mačke vs. psi, 2:0. Domače Trenutno pa nič.// Cats vs živali dogs, 2:0. But currently nothing.

Najljubša …mora imeti sir.// Got to jed have cheese. Hribi, kolo, tek, filmi,

Hobiji, računalnik.// Hiking, biking, dejavnosti

running, movies, computer.

Dosedanji keep up the good work. // vtisi na FIŠ Very good.

Z velikimi presledki berem

Trenutno knjigo Richard Dawkins: berem The God Delusion.

Nazadnje sem bila v kinu/gledal išču/operi/ baletu

Verjetno je bila nazadnje kino predstava o Pajekmožu ali Netopirmožu. Pred dobrim letom. // Spider- or Batman movie.

Moja najboljša lastnost/ve ščina/spret nost

Mogoče radovednost, preudarnost in skromnost.// Curiosity, prudence and modesty.

Mrčesa, telefonskih anket, resničnostih šovov, komercialnih radijskih postaj, megle, prodajalcev megle, birokracije itd. Tole Ne maram mi pa kar gre.// Bugs, telephone survey, reality tv, commercial radio stations, fog, fog-sellers, bureaucracy … A lot of things.

Obožujem

Odmor za malico.// Lunch break.

Se strinjam. Za zgodnje vstajanje si vsak zasluži Rana ura zlato uro.// I agree. zlata ura Everybody getting up so early deserves a golden watch.

Žal ni FIŠ zelena - se bolj

Najljubša držim roparskih barv.// Not barva FIŠ green.

Večere Dostikrat delovno. Včasih preživljam pade kakšen film ali

pijača.// Working or out for

9


Fakulteta za informacijske študije a movie or drink. Bizarnosti. Velikokrat presenetim samega sebe.// Sanjam Weird stuff that surprise me. Ga nimam in ne vidim Moj moto potrebe po njem. // Don't have one.

Želje/ pričako- »Superračunalnik prihaja vanja/ na FIŠ!« // Supercomputer načrti za is coming to FIŠ! naprej

10

E-informator FIŠ, letnik 04, številka 1, 30. 1. 2014