Page 1

KorÄ?ula

Otok harmonije i ljepote

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Mi u First Property Croatia vjerujemo da je život mozaik izbora. Smatramo da odabir mjesta na kojem ćete živjeti ili provoditi praznike s obitelji i prijateljima igra ogromnu ulogu u ukupnoj kvaliteti života. Sa svojom očaravajućim prirodnim ljepotama, obiljem povijesnih i kulturnih spomenika, živopisnim predivnim gradovima i opuštenim životnim stilom, Hrvatska je jedno od samo nekoliko mjesta na svijetu gdje je moguće iskusiti toliku ljepotu na tako malom prostoru. Ukoliko ste odlučili da želite u Hrvatskoj provoditi praznike ili ostatak života, ili jednostavno uživati u zdravijem, boljem životu, bit će nam zadovoljstvo pomoći vam da nađete svoj novi dom.

Korčula (grč. Korkyra Melaina) je otok smješten do dalmatinske obale u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji. S površinom od 276 km2 zauzima šesto mjesto po veličini među hrvatskim otocima. Otok je naseljen od pradavnih vremena, a u svijetu je poznat kao rodno mjesto najvećeg svjetskog putnika, Marka Pola. Tri najveća naselja na otoku su gradovi Korčula i Vela Luka te općina Blato u unutrašnjosti. Kao što smo ranije rekli, otok je naseljen od pretpovijesti. Najstariji artefakti (kameni noževi iz neolita) pronađeni su na otočiću Badija kod grada Korčule, dok je najbolje istražen lokalitet Vela Spila u gradu Vela Luci. U 6. stoljeću prije Krista otok naseljavaju Grci i nazivaju ga Korkyra Melanina. U 7. stoljeću do obala Jadrana prodiru Slaveni – Hrvati, koji osnivaju vlastitu kneževinu, a zatim i državu pod čiju vlast zapada i Korčula. Kako su se mijenjale države i carstva čiji je Hrvatska bila dio i teritorij koji je bio pod hrvatskom upravom, tako je i Korčula prelazila iz ruke u ruku onome tko je vladao tim dijelom Dalmacije/Hrvatske.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Danas, kada je Korčula u sastavu Republike Hrvatske, Korčula svake godine broji sve više posjetitelja privučenih jedinsvenom ljepotom i šarmom ovog otoka na jugu Hrvatske. Turizam na Korčuli ima dugu tradiciju. Prvo javno kupalište u gradu Korčuli uređeno je 1904. g., a prvi turistički prospekt tiskan je u Beču 1914. g. Posebno je značajan zdravstveni turizam, zbog blage klime, čistog mora te ljekovitog mulja na nekoliko lokacija na otoku. Sa bezbrojnim prekrasnim plažama i uvalama, prastarim maslinicima i vinogradima, kulturnim i povijesnim spomenicima te mnoštvom sadržaja za aktivan odmor, Korčula se smjestila uz bok najatraktivnijim hrvatskim destinacijama poput Dubrovnika, Hvara i Splita. Otok Korčula je također mjesto gastronomskih užitaka. Iako se na otoku vijekovima živjelo skromno, koručulanska kuhinja nudi brojne ukusne i raznovrsne specijalitete. Glavna namirnica, uz lokalno voće i povrće, bilo je domaće maslinovo ulje, koje je korišteno za pripremu svih vrsta jela. Od mesa se najviše priprema janjetina, zatim kozletina i ovčetina, no to je, kao i pršut, rezervirano za posebne prigode. Puno se češće jede riba, koja se peče na gradelama, prži i kuha, pri čemu posebno ističemo brodet, kuhanu ribu s povrćem. Brodet se poslužuje uz palentu, kašu od grubo mljevenog kukuruznog brašna. Uz lokalne specijalitete, na Korčuli se redovito poslužuju i lokalna i kvalitetna vina poput Pošipa i Plavca, ali i manje poznatih Grka i Rukatca.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Grad Korčula Grad Korčula smješten je na sjeveroistočnom kraju otoka, na poluotočiću isturenom u Pelješki kanal. Opokoljen je kulama i zidinama, koje svjedoče o strateškom značaju koji je grad imao u kontroli pomorskih tokova u Pelješkom kanalu. Zbog zemljopisnih, povijesnih i kulturnih čimbenika grad Korčula je oduvijek bio vjersko i administrativno središte otoka. Statut grada i otoka Korčule iz 1331. g. kojim se regulirao život u srednjovjekovnoj Korčuli jedan je najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. Ulice grada aranžirane u obliku riblje kosti zbog cirkulacije zraka i istovremeno zaštite od vjetra, očuvane su do danas i predstavljaju posebnost po kojoj je Korčula prepoznatljiva u svijetu. Najljepši primjeri korčulanske stambene arhitekture nastali su u 15. i 16. st. u karakterističnom gotičko–renesansnom stilu. U staroj gradskoj jezgri gotovo svako pročelje kuće krase grbovi korčulanskog plemstava, biskupa i gradskih knezova. Katedrala sv. Marka središte je vjerskog života i najljepši gotičko-romanički spomenik u gradu Korčuli. Gradili su je domaći i talijanski majstori, a najdublji trag je ostavio Marko Andrijić sagradivši gornji dio zvonika i ciborij nad glavnim oltarom posvećen sv. Marku, zaštitniku Korčule. Ostali spomenici koje svakako vrijedi posjetiti su Gradske zidine, rodna kuća Marka Pola, Gradska vijećnica te prekrasan franjevački samostan iz 15. stoljeća smješten na otočiću Badija. Također, posjeti gradskim muzejima obogatit će Vaš doživljaj ovog jedinstvenog grada.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Posebno mjesto u kulturnoj ponudi Korčule zauzima Moreška, borbeni ples koji se na Korčuli izvodi svake godine od šesnaestog stoljeća. Morešku izvode dvije grupe plesača koji nose crvene i crne uniforme, a bore se za naklonost Bule, zaručnice Bijelog kralja Osmana, koju je oteo Crni kralj Moro. Dvanaest parova Moreškana izvode plesne točke i bore se mačevima, postupno ubrzavajući ritam svojih pokreta i istodobno se natječući u umjetnosti mačevanja u sedam plesnih figura, a igra završava pobjedom bijelog kralja i trijumfalnim krugom njegove pobjedničke vojske. Arhipelag u blizini grada Korčule satoji se od dvadesetak slikovitih nenaseljenih otočića pristupačne obale obraslih gustom makijom: savršenih za kupanje i odmor. Na otoku Badija, pored guste borove šume koja se prostire do obale, sa sjeverne i južne strane nalaze se prekrasne šljunkovite plaže. U nedalekoj Lumbardi gdje su zasađeni najbolji grozdovi Grka i Plavca, najpoznatijih korčulanskih sorti, prostiru se prekrasne pjeskovite plaže.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Vela Luka Ovaj šarmantni gradić smješten je na zapadnom dijelu otoka Korčule, u dnu usječenog i prostranog zaljeva, razvedenog u mnoštvo malih uvala. Bogatstvo kulturne baštine, čisto more, blaga sredozemna klima, mnoštvo sadržaja i ljubazni domaći čine Vela Luku atraktivnom turističkom destinacijom. Vela Luka je poznata kao mjesto nadarenih umjetnika i glazbenika. Centar za kulturu, smješten u samom centru mjesta, sastoji se od muzeja, galerije i gradske knjižnice koje čuvaju raskoš velolučke baštine. Područje današnje Vele Luke naseljeno je od prapovijesti, o čemu svjedoče arheološki nalazi u Veloj spili, na obronku Pinski rat iznad Kale u Veloj Luci. Blaga sredozemna klima i pronalazak ljekovitog mulja uvjetovali su izgradnju liječilišta Kalos, što je pozicioniralo Velu Luku i kao odredište zdravstvenog turizma. Najlipša vala na svitu, kako joj tepaju njeni žitelji doista nudi neiscrpno bogatstvo prirodnih ljepota. Otok Proizd, udaljen tridesetak minuta vožnje brodom, proglašen je 2007. g. Plažom godine na hrvatskom Jadranu. Ističe se jedinstvenom bjelinom svojih plaža i kristalno čistim, tirkiznim morem koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Proizd je 2009. dobio još jednu nagradu, kad je ugledni britanski časopis Daily Telegraph smjestio među njegove plaže među pet najljepših na Jadranu. Otok Ošjak, udaljen samo deset minuta vožnje brodom očarava netaknutom prirodom, čistim morem i bezbrojnim pristušačnim mjestima za sunčanje. Ošjak je kao stvoren za odmor od svakodnevnice i uživanje u istinskoj čistoći, bogatstvu i ljepoti prirode. Vjerujemo da Vas je prethodno napisano potaknulo da posjetite ovaj prekrasni otok bogate kulturne baštine i očaravajućih prirodnih ljepota. Ukoliko Vas zanima kupnja zemljišta, kuće ili stana na otoku Korčuli ili u okolici, pozivamo Vas da nas kontaktirate. Rado ćemo Vam pomoći pronaći Vaš savršeni korčulanski dom!

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner

Korčula - Otok Harmonije i Ljepote  

Ovaj članak opisuje otok Korčulu, jedan od najljepših i baštinom najbogatijih hrvatskih otoka. Saznajte više o brojnim prekrasnim mjestima,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you