Page 1

Dubrovnik

OÄ?aravajući biser Mediterana

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Mi u First Property Croatia vjerujemo da je život mozaik izbora. Smatramo da odabir mjesta na kojem ćete živjeti ili provoditi praznike s obitelji i prijateljima igra ogromnu ulogu u ukupnoj kvaliteti života. Sa svojom očaravajućim prirodnim ljepotama, obiljem povijesnih i kulturnih spomenika, živopisnim predivnim gradovima i opuštenim životnim stilom, Hrvatska je jedno od samo nekoliko mjesta na svijetu gdje je moguće iskusiti toliku ljepotu na tako malom prostoru. Ukoliko ste odlučili da želite u Hrvatskoj provoditi praznike ili ostatak života, ili jednostavno uživati u zdravijem, boljem životu, bit će nam zadovoljstvo pomoći vam da nađete svoj novi dom.

Ako proteklih desetak godina niste živjeli pod kamenom, velika je vjerojatnost da ste čuli za Dubrovnik, jedinstveni grad u maloj zemlji na jugoistoku Europe. Pretpostavlja se da je Dubrovnik (lat. Ragusa) osnovan u 7. stoljeću kada su se Latini pred invazijom Avara i Slavena sklonili na stijenu Laus. Kasnije su ti Slaveni podigli naselje na južnim obroncima brda Srđa i nazvali ga Dubravom, iz koje je vremenom izrastao slavni grad. Ta teorija je kasnije opovrgnuta arheološkim nalazištima iz 5. stoljeća te pronalaskom grčih novčića i keramike koji povezuju grad s vremenom starih Grka, davno prije 7. stoljeća. Dubrovnik svoj rast i razvoj može zahvaliti pomorskoj trgovini i diplomaciji, koje su od njega napravile malu ali utjecajnu i bogatu grad-državu. U vremenu procvata Dubrovačke republike, tijekom 15. i 16. stoljeća, Dubrovnik je bio središte razvitka hrvatskog jezika i književnosti, te su u njemu djelovali brojni poznati pjesnici, dramatičari, matematičari i drugi učenjaci, koji su ostavili gradu ljepotu i jedinstvenost koje ga danas čine nezaobilaznim na svjetskoj turističkoj karti.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Opadanje moći Dubrovačke republike poklopilo se s velikim potresom 1667. g. koji je ostavio razrušen grad i mnoštvo ljudskih žrtava. S potresom se poklopilo i otkriće Amerike, premještanje plovnih puteva na Atlantik te konstantno ratovanje s Turcima i Mlecima. Uslijed tih događanja, Dubrovačka republika 1806. pada pod vlast Napoleona te 1815. g. prestaje postojati i pripaja se Dalmaciji u sastavu Austro-Ugarske monarhije. Takva burna povijest je posvuda ostavila neizmjerno bogatstvo materijalno i nematerijalne baštine koja ovaj grad-spomenik čini jedinstvenim u svjetskim razmjerima. Grad je 1979. dodan na UNESCO-v popis Svjetske baštine te je nemoguće izbrojiti, a kamoli opisati sve spomenike, sakralne objekte i muzeje koji čuvaju dušu ovog grada. Ipak, bila bi greška ne spomenuti najimpresivnije. Gradske zidine, jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi, dužine 1940 metara, sa svojih pet tvrđava te šenaest kula i bastiona predstavlja primjer razvoja arhitekture tvrđava. Jednostavnost glavne gradske ulice Straduna odražava sklad i racionalnost ukupne gradske jezgre. Prekrasni Knežev dvor, bivše upravno-administrativno sjedište Republike u kojem se zbog izvrsne akustičnosti prostora organiziraju koncerti vrhunskih glazbenika i orkestara, prekrasna gotičko-renesansna palača Sponza, Orlandov stup, barokna zgrada Glavne straže, brojne kule i bastioni čine tek dio neiscrpne ljepote ovog grada. Barokna katedrala Uznesenja Marijina i neponovljiva crkva sv. Vlaha, osim vlastite ljepote, u svojoj unutrašnjosti kriju brojna umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti. Bogatstva brojnih drugih crkava, muzeja i biblioteka čuvaju dokaze slavne dubrovačke povijesti te se često koriste kao pozornice najvećeg umjetničkog događaja u Dubrovniku, Dubrovačkih ljetnih igara.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Dubrovačke ljetne igre su najznačajniji kulturni događaj u Dubrovniku i okolici te jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj. Svake godine od 10. srpnja do 25. kolovoza cijeli Dubrovnik postaje pozornica brojnim glazbenim, dramskim i plesnim priredbama. Umjetnici iz cijeloga svijeta na brojnim atraktivnim lokacijama unutar ili u neposrednoj blizini grada, u jedinstvenom ambijentu izvode remek-djela Marina Držića, Ivana Gundulića, Williama Shakespearea, Molierea, Carla Goldonija i drugih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Od drugih manifestacija, svakako vrijedi istaknuti i Libertas filmski festival s odličnim programom i posjetima brojnih holivudskih zvijezda, poput Owena Wilsona, Woodyja Harelsona, Chrisa Coopera i drugih. Dubrovnik kao istinska top turistička destinacija nudi svojim posjetiteljima brojne gastronomske delicije, gdje dominiraju jednostavna jela spremljena od domaćih ekoloških namirnica uz obilato korištenje maslinova ulja. Gastro ponuda dubrovačkih restorana je raznolika i prilagođena posjetiteljima, od kojih neki biraju domaće specijalitete poput sira i pršuta u ulju, salatu od hobotnice, zelenu menestru ili srdele s gradela, dok drugi traže najsvježije školjke i ribu iz jadranskih dubina i slične delicije. Svoj put do dubrovačkih ulica pronašla su i jela popust sushija i specijaliteti francuske i argentinske kuhinje. Uz navedene specijalitete sjajno ide i čaša Plavca Malog, koji se tradicionalno uzgaja na sunčanim padinama dvaju Peljeških mjesta, Dingaču i Postupu, po kojima se nazivaju i (pod)vrste vina.

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner


Uz neprocjenjivo kulturno-povijesno blago, Dubrovnik nudi brojne različite mogućnosti provođenja odmora. Svakako predlažemo odlazak žičarom na brdo Srđ, s kojeg puca prekrasan pogled na Dubrovnik i okolne otoke. Okolica Dubrovnika obiluje zanimljivim sadržajima, od slikovitih sela u unutrašnjosti u kojima možete kuhati domaće specijalitete do Elafitskih otoka bogatog kulturnog naslijeđa i neodoljive ljepote. Nacionalni park Mljet nezaobilazno je odredište ljubitelja prirode a najbliži otok Lokrum, poznat i kao Otok zaljubljenih osvojit će Vas bogatom poviješću, pričama i legendama. Svakako vrijedi posjetiti i Stonske zidine, najduže poslije kineskog zida, kao i obližnju Korčulu, rodno mjesto Marka Pola, najpoznatijeg svjetskog putnika.

Dubrovnik je zaista jedinstven grad i nudi nenadmašan spoj kulturno-povijesne baštine, prirodnih ljepota i umjerenog hedonizma, karakterističnog za cijelu Dalmaciju. Tko jednom posjeti Dubrovnik, biva zapanjen njegovom nevjerojatnom ljepotom i neponovljvošću, te uvijek iznova osjeća potrebu za ponovnim posjetom. Ukoliko još niste posjetili ovaj jedinstveni grad spomenik pozivamo Vas da to učinite što prije, a ako ste ga posjetili i razmišljate o kupovini nekretnine u Dubrovniku, pozivamo Vas da nam se javite. Rado ćemo Vam pomoći da nađete Vaš dubrovački dom iz snova!

First Property Croatia | Your Croatia Real Estate Partner

Dubrovnik - Očaravajući biser Mediterana  

Ovaj članak opisuje Dubrovnik, očaravajući grad na samom jugu Hrvatske. Saznajte više o Dubrovniku, jednom od najljepših mjesta na svijetu.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you