Page 1


Nis Hauge Daglig leder

Vi udvikler udviklende legetøj Vi er glade for at kunne præsentere vores nye katalog, hvor vi har tilføjet de produkter, som vi har udviklet siden sidst. Desuden har vi nu inddelt kataloget i en række afsnit, så det er lettere at danne sig et overblik over hvilke produkter vi laver og hvilke udviklings­ zoner vi mener de kan være med til at støtte barnet i. Vi mener nemlig, at godt legetøj skal være med til at støtte barnet i sin udvikling. Gerne i en miniature version af verden omkring os. Da min far, Steen Hansen, startede Sydfyns Trælegetøj i 1990, var det fordi han undrede sig over, hvorfor der ikke fandtes gedigent og æstetisk legetøj til børnene, som samtidig kunne repareres, når det gik itu. Da han gik i gang med at udvikle legetøjet, var han drevet af et ønske om, at børnene kunne lære, mens de legede og alt vores legetøj har derfor, lige siden, haft enkle, ekstra funktioner, der kan give barnet et element af læring. 2

Siden min far døde i 1996, har jeg drevet firmaet videre i samme ånd, med et stærkt fokus på at udvikle kvalitetslegetøj til danske daginstitutioner. Fantasifuld leg er vores omdrejningspunkt. Jeg ved fra mine egne børn, at rollelege er essentielle for deres psykiske udvikling. Børnene har brug for et trygt sted, hvor de kan lege med alle deres følelser, og de har brug for at lege med virkeligheden, så de lærer den at kende. Samtidig er den forhandling, der foregår i samspillet med de andre børn, en forudsætning for at lære at samarbejde og udvikle sociale kompetencer.

Hvert år introduceres 3-4 nye produkter som vi selv har udviklet. Samtidig har vi en løbende udvikling og tilretning af vores gamle designs. Vi får tilbagemeld­inger og ideer fra trofaste pædagoger og andre kunder, som er med til at præge udviklingen. I 1996 var jeg så heldig at ansætte Eva. Vi deler glæden og interessen for legetøj, og derfor blev hun i 2008 partner i firmaet. Hun har sammen med Mads den daglige kontakt til institutionerne, og derfor er deres tilbagemeldinger en vigtig brik i det samlede billede.

Vi har lavet meget konstruktionslegetøj, Tak og god læselyst. primært fordi jeg selv synes at det er sjovt at bygge op og opføre noget smukt, få noget til at ligne eller udvikle en funktion. Derudover har vi udviklet kulisser såsom ridderborge, piratskibe, eventyrslotte, som appellerer til at bruge sig selv i legen, og lege med virkeligheden.

2


Her er vi forsamlet i Evas have. Fra venstre er det Kirsten, der booker møder i Jylland og på Fyn, Eva, der er partner og repræsentant, Jane, der booker møder på Sjælland, Niels, der reparerer og giver teknisk feedback på kvalitetsstandarder, Nis, der er daglig leder og Mads der er repræsentant og besøger institutioner på Fyn og i Jylland.

Et kig på nogle af beplantningerne på fabrikken i Sydvietnam. Fabrikken er ny, men menneskerne bag er de samme. Læs mere om dem bagerst i kataloget.Rolleleg

Til vands, til lands og i luften At opbygge en verden, hvor man selv bestemmer strukturen; her bor elefanten, her laster vi skibene – styrker barnets indre struktur og giver barnet en følelse af selvbestemmelse. Senere, når flere børn deltager i legen, har de brug for at forhandle, hvilket udvikler deres forståelse af medbestemmelse.

Se min dukke Når man leger med dukker, leger man samtidig med sit eget indre. De temaer som gør sig gældende i barnets liv; »må jeg være med«, »får andre mere end mig«, osv., kan bearbejdes i legen, hvor barnet kan være i kontrol. Legen rummer potentielt mulighed for at give barnet en følelse af mestring, og for at styrke både barnets selvforståelse og sociale forståelse.


1202 Garage 60 * 40 * 32 cm.

En bil er ikke bare en bil Slet ikke, når den er lavet af træ. Vores trælegetøjsbiler er alle fræset ud af ét stykke bøgetræ og ligeså bløde og rare de er at røre ved, lige så hurtigt kan de køre, uden at skulle på værksted. Hjulene er nemlig af naturgummi og aksler og nav er solide og lavet af rustfri stål.

1205 Sæt med seks biler Hver bil er cirka 12 cm.

Bilen kan med andre ord både klare høj fart og vandpytter, savl og saftevand uden at skulle have undervognsbehandling. Bilerne er malet i transparent lak, så man stadig kan ane træets årer. Det synes vi nemlig gør køreturen endnu pænere.


Før var de store, nu er de smü Og blanke som en skopudsers storetü


1201 Garage og bilsĂŚt 60 * 40 * 32 cm.

8


Vores robuste og åbne garageanlæg gør det muligt at parkere biler, oppe såvel som nede. Anlægget har porte der kan åbnes, en bevægelig bom og på bagsiden er der en tankstation. Den åbne konstruktion gør det let at køre op igennem parkeringshuset og ramperne er placeret så man skal koordinere mellem højre og venstre hånd for at køre helt til tops. Anlægget er robust, og kan holde til selv solide børnenumser.

9


10


Jeg venter utålmodigt på, at de nymalede biler tørrer

11


1184 Eventyrfigursæt 16 stk. mrk. Safari Ltd.

Eventyrligt slot til eventyr med slotte i Eventyrslot, hvor Rapunzel, Guldlok og alle de andre, kan slå deres folder. Kommer dragen forbi til kaffe? Er trolden i troldehumør? Hvad mon der foregår i det magiske værksted i kælderen; er eliksiren brygget færdig? Har kyklopen fået noget i øjet? Og hvad med enhjørningen? Har den fået et føl?

Eventyrslottet kan pakkes sammen i underetagen, når det er vendt på hovedet.


1213 Eventyrslot 62 cm. høj * 38 cm. bred * 38 cm. dyb.

13


1192 Møbelsæt Brusekabinen er 30 cm. høj

14


Møbler så fine, at vores dukker næsten sukker Vores møbelsæt til mannequindukker er lavet, så de passer til dukker på cirka 30 centimeters højde og er lavet i en lækker finish, så selv den kræsne indretningsarkitekt kan møblere sit dukkehus med manér. Udover at være lækre at se på og at røre ved, er de solide og hårdføre.

15


1117 Legekøkken

Skal vi lave lækker mad til vores venner? Traditionelt og gennemarbejdet legekøkken, med vask og komfur. Køkkenet kan indstilles i to forskellige højder, 56 cm. som vist på billedet eller det kan sænkes til 50 cm. hvis det skal bruges til mindre børn.

1116 Legevask 26*56*32 cm.

16

1115 Legekomfur 33*56*40 cm.


Der var en gang... en hel masse eventyr! HandskedukkesĂŚt med eventyrfigurer og arketyper.

1033 Handskedukker 12 dukker med stativ


18


1123 Dukkevogn Med tre-delt sengetøj Mål 58*58*32 cm.

Mens min dukke sover blidt, tager jeg de første skridt Vores solide institutionsdukkevogn har en god vægt og et lavt tyngdepunkt, så børn, der er usikre på benene, kan bruge den som en støtte til de første skridt. Hjulene er lavet af naturgummi.

19


1108 Dukkeseng Med tre-delt sengetøj. Mül 56*30*21 cm.

20


21


1134 Ridderborg

1188 Vogn til ridderborg

1134 Ridderborg

Ridderborg med vogn

Rigets rareste ridderborg - byg den selv! Ridderborgen består af 55 dele og legen opstår allerede når man begynder at bygge den. Vær opmærksom på, at borgen kræver en del gulvplads og er anbefalet til børn over fire år. Ridderborgen opbygges af følgende, smukt forarbejdede dele: Vindebro, en stor katapult, seks

mindre katapulter, en kran, talrige murelementer og fire flag, der vejrer, når de bliver beskudt. Ryddes op og samles i den medfølgende kasse, der samtidig er grundelementet i selve ridderborgen. En vogn til hele ridderborgen kan tilkøbes.


1134 Ridderborg

Rigets rareste ridderborg

1191 RidderfigursĂŚt 14 stk. mrk. Papo

1184 EventyrfigursĂŚt 16 stk. mrk. Safari Ltd.

23


24


1134 Ridderborg

25


Vores havnesæt består af et pakhus (der også kan anvendes som opbevaringskasse), en stor kran, to kajer, en coaster med containere, en fiskekutter med fiskekasse – og slæbebåden Tuck. Sidstnævnte er i øvrigt en stærk del af vores DNA, dels var det en af de første stykker legetøj vi lavede og dels er det dén, der pryder vores logo.

1092 Havnesæt Sammenpakket i pakhuset måler det 40*33*20 cm.

Kutter, coaster og havnesæt 1094 Erna af Vorupør Med fiskekasse

26

Vores virksomhed stammer fra Svendborg men har rødder i Thy og fiskekutteren Erna af Vorupør var faktisk det første stykke legetøj vi fremstillede.


Den gamle, smukke Ærø-færge har stået model til denne færge. For- og bagklap kan åbnes, så biler kan køre af og på ved landgang.

Fin færge fra Fyn

1065 Færge Med bevægelig forbro og bagklap 48*21*13 cm.

27


1092 HavnesĂŚt

28


29


Nøøn nøøn, vroom vroom, dyyt, dyyt, dyyt, biip biip biip biip... 1156 Lastbilsæt Sæt bestående af 4 lastbiler med styrtøj og motorik- og koordinationstrænende funktioner. Export truck måler 47*19*15 cm.1204 PiratfigursĂŚt 13 stk. mrk. Papo

32


Skævbenede skidespræller, skal du smage min daggert? 1121 Piratskib · 86*48*20 cm. Piratskib med to kanoner, fængsel, ankerspil, jolle og kran i masten.

33


Må min gorilla bo på din bondegård? Vi har lagt mærke til, at langt de fleste børn leger mere med dyr under åben himmel end i tre-længede bondegårde. Derfor har vi udviklet en åben bondegård og Zoologisk have, med masser af hegn i tre forskellige udformninger, samt madskåle og indgangsportaler. Hele sættet kan pakkes sammen i skovkassen (til venstre i billedet).

1185 Bondegårds dyr 22 stk. mrk. Safari Ltd.

1183 Dinosaursæt 12 stk. mrk. Safari Ltd.


1112 Zoo Farm 30 hegn, 4 madskåle, porte og to bygninger/ opbevaringskasser. Skoven måler 44*38*23 cm.

1186 Vilde dyr sæt 22 stk. mrk. Safari Ltd.


Jane Lund Tranholm Jane booker møder for Eva på Sjælland, Lolland og Falster. Jane er uddannet pædagog og har arbejdet 23 år i børneinstitutioner i Vejle.

Kirsten Bitsch Nielsen

Kirsten booker møder for Mads på Fyn og i Jylland. Kirsten har arbejdet som pædagogmedhjælper i Børnehaven Østerled i Hedensted i 6 år.

Dialog og møder

36

For os er det vigtigt, at institutionerne er interes­ serede i at få besøg af Eva og Mads, da vores legetøj helst skal ses og opleves fysisk. Det er ofte i det personlige møde og i dialogen mellem Eva eller Mads og personalet ude i den enkelte institution at det egentlige behov bliver afdækket.

Kirsten og Janes forståelse for dagligdagen i institutionerne med de udfordringer og behov der opstår spontant i en presset hverdag, har en stor betydning for at vi kan have en ordentlig og god dialog med vores kunder.


Eva Frederiksen

Eva er partner og sælger i Sydfyns Trælegetøj. Hun besøger institutioner og biblioteker på Sjælland og Lolland-Falster. Ring og aftal et møde på telefon 2834 2659.

Udvikling af legetøjet Eva kom til Sydfyns Trælegetøj i 1996 og blev partner i 2008. Hun har i alle årene lyttet til pædagogernes ønsker, drømme og behov og når vi udvikler nyt legetøj, er det som regel på baggrund af et konkret, udækket behov eller ønske i en institution. Eva besøger, så vidt muligt, alle institutioner på Sjælland, Lolland og Falster en gang om året, for at præsentere vores nye produkter og for at have en dialog med vores kunder om deres behov. Ikke sjældent går hun fra et besøg med inspiration til et nyt produkt, ud fra en undren om, ”hvorfor kan man ikke få...?” og herefter modnes ideerne i tæt dialog med Mads, der kører på Fyn og

Jylland, Nis, institutionen og et par pædagogiske sparringspartnere. Når idéen er modnet, påbegyndes den egentlige konkretisering og formgivning og, i samarbejde med vores vietnamesiske tekniker, Mr. Hoa, implementeres produktionsteknikkerne på fabrikken i Vietnam. Cirka et år senere, kan vi så introducere det nye produkt, efter flere omgange med test og prototyper. Vi bestræber os på, at udvikle 3-4 nye produkter årligt, med æstetik, kvalitet og læring, som de bærende omdrejningspunkter.

37Konstruktionslegetøj

Vi har udviklet meget konstruktionslegetøj, fordi vi selv synes det er sjovt at lege med. Bortset fra naturens egne lovmæssigheder, for eksempel tyngdekraft og balance, er der i konstruktionslegetøj et bevidst fravalg af regler. Det styrker barnets indre struktur og kreativitet. Samtidig opøver barnet vedholdenhed når det forsætter med at bygge, selvom tingene styrter sammen.


1059 Kuglebane og byggeklodssæt (alm. sæt) 67 dele · Kuglediameter 3,5 cm. Sælges med én kasse, der rummer hele sættet. Dette sæt indeholder ikke hjul.

1060 Kuglebane- og byggeklodssæt (stort sæt) pakket sammen 40


Det store kugle-trille-bane-bygge-sæt Med dette konstruktionslegetøj kan banerne blive meget komplicerede. Det er udfordrende motorisk og kan også bruges som almind­e­lige byggeklodser.

1060 Kuglebane- og byggeklodssæt (stort sæt) 134 dele · 2 Kasser og 4 hjul Hver kasse måler 52*22*14 cm.

41


1200 Akrobater Sæt med 16 stk. med trækasse

42 * 32 * 16 cm

Akrobatik er en svær kunst og kræver balance, men med små akrobater, kan du gi’ det en chance Byggesæt med menneskefigurer, der passer sammen på mange leder og kanter. Akrobatbyggesættet udfordrer finmotorik og balanceevnen i forskellige aldre. De mindre børn bygger hurtigt menneskelige pyramider, hvor figurerne skiftevis vender hovedet op og ned. De lidt større børn bygger mere luftige og fantasifulde menneskelige akrobatiske opstillinger, som udfordrer tyngdekraft og balance. Hvis man har flere sæt, kan man også bygge meget store opstillinger sammen, eller man kan bygge efter hinanden med hver sit sæt og udfordre hinandens rummelige opfattelsesevne, finmotorik og balanceevne. 42


43


Magisk og magnetisk Vores egne børn får timer til at gå med dette byggesæt, bestående af hule metal­kugler og træstave med magneter i enderne. Stavene er lavet i bøgetræ og i kraft af de meget stærke magneter, kan man bygge store og virkelig smukke konstruktioner.

1061 Magnetisk byggesæt 80 dele · 1 kasse

1062 Magnetisk byggesæt 160 dele · 2 kasser

44


1063 Magnetisk byggesæt 240 dele · 3 kasser Hver kasse måler 42*25*6 cm. Kugle diameter 3,9 cm.

45


H-byggesæt Et intuitivt byggesæt af H-profiler, der passer sammen i et utal af kombinationsmuligheder. Det er et meget enkelt byggesæt og der er mulighed for at bygge i flere retninger. H-Byggesættet er hurtigt at komme i gang med. De mindre børn bygger små fantasitotempæle og småfigurer, mens de større børn hurtigt konstruerer større skulpturer. Du kan også bruge byggesættet sammen med alt dit andet gulvlegetøj. Det bliver nemt til hegn for dyrene, ringmur om slottet, eller det kan bruges til at bygge møbler til bamserne.


Hyggeligt og opbyggeligt byggesæt

1198 H-Byggesæt 38 * 28 * 13 cm. 70 dele med trækasse


1198 · H-byggesæt Victoria hygger og bygger

48


Botaniske byggestave Fantastisk byggesæt, lavet af seks kendte træsorter ask, ahorn, eg, bøg, valnød og fyr, alle kendt fra danske skove og møbler. På kassen vises træet i silhuet, dets blade og frugt og hver træsort er illustreret med en fastmonteret byggestav. Kan bruges i samtaler om naturforståelse og miljø.

1179 Byggestave botanik 400 træstave i forskellige træsorter. Kassen måler 38*28*30 cm.

49


Byggesæt af bøg og gummi Med vores byggesæt med stave og gummikugler, kan du bygge luftige og rummelige konstruktioner. Stavene er af bøgetræ og kuglerne er lavet af naturgummi fra plantager i Vietnam.

Vælg mellem to sæt: 1148 Gummikuglebyg Sæt 216 dele · 3 kasser 1147 Gummikuglebyg Sæt 72 dele · 1 kasse Kasserne måler 34*31*8 cm. Kuglediameter 4,7 cm.


Lille håndfuld – mange muligheder Vi kalder dem “cubesticks” og vi håber I kan lide dem lige så meget som vi kan. Stængerne er bøjelige og låses sammen ved hjælp af træperler og elastikker. De er lavet af træsorten Khaya Mahogni.


1210 Naturbyg

96 dele med trĂŚkasse. Kassen mĂĽler 42 * 32 * 16 cm.

52


Naturbyggesæt i mangotræ Bløde, runde og rustikke former, der tilsammen kan skabe kulisser for alverdens forskellige universer og lege. Delene har fem forskellige højder, så de passer sammen i utallige kombinationer. Byggesættet er særdeles bæredygtigt, da det er skabt af overskydende mangotræ, der ”upcycles” og får en fin funktion. Træet, der ellers ville blive kasseret og brændt, da grenene ikke er tykke nok til at lave tømmer af, er skovet i frugtplantager. Her genplanter man de fældede mangofrugttræer, og før det kommer i børnehænder, afbarker og sliber vi det helt blødt, så det er rart at røre ved.

53


1210 Naturbyg

54


1210 Naturbyg 42 * 32 * 16 cm.

1183 Dinosaursæt 12 stk. mrk. Safari Ltd.

Rigtig mange forskellige figurer og dyr kan slå sine folder i Naturbyggesættet. Her er det dinosaursættet, der også kan ses på side 34.

Naturbyggesæt i mangotræ Byggesættet er skabt af overskydende mangotræ, der er blevet afbarket og slebet helt blødt.

55


56


1131 Cubestick

57Legemøbler Til inde og ude

Når man leger med virkeligheden og pludselig kan køre bil og lave mad, leger man med sin identitet. I en forestillingsverden, kan man ofte ting, som man først mestrer langt senere, i den virkelige verden. Forestillingsevnen er forudsætningen for at kunne gætte hvad der sker inde i et andet menneske, og forløberen for social forståelse. Vores kulisser inspirerer børnene til at lege med virkeligheden.


1107 Benzinstander og el-ladestation Mål 49*106*56 cm.

Tænk, du kan stå i dine egne tanker og tanke. Både benzin og el.

Benzinstander til udendørs brug, med tre trykknapper for valg af køretøjstype, drejevælger for valg af benzin eller strøm, udtrækkeligt kabel med stik til elektriske køretøjer og ligeledes udtrækkelig slange med pistol til benzin.

60

Benzinstanderen er lavet af mahogni med en ramme af galvaniseret jern. Kabel og slange er et kraftigt, såkaldt Typhoon-reb. Standeren har håndtag i toppen og påmonteret gode hjul, så man kan køre den ind og ud som en sækkevogn. Den kan også støbes fast på legepladsen hvis man ønsker at have den permanent samme sted.


1107 Benzinstander og el-ladestation MĂĽl 49*106*56 cm.

61


1190 Legerat 40*68*32 cm.

Fuld fart frem – lige på stedet! Legerat med mange funktioner, til fartglade piger og drenge. Gearet skifter trinvis mellem fire gear, mens speedometeret indstilles glidende, mellem 0 – 200 km/t. Begge pedaler kan trykkes ned og når der skal tankes, er der et dæksel til både benzin og el.


1190 Legerat 40*68*32 cm.


Vi forhandler Kindling Crackeren, der gør det muligt at kløve træ på en meget sikker og ufarlig måde. Derved kan brændekløvning blive til en pædagogisk og hyggelig aktivitet, der skaber glæde, i stedet for at være en tidsrøver, der tager kostbar voksentid fra børnene.

Hug brænde med børnene. Uden at stjæle deres tid. 64

1209 Kindling Cracker 31 * 18 cm.


Helt små bliver helt høje Stylter med trin der kan justeres og med en lille forhøjning på trinnet, så fødderne ikke glider.

1109 Stylter 3 par stylter pr. sæt · Mål 160 cm. 65


Med vores garder og guldstol bliver fødselsdagsbarnet behørigt fejret.

66

1189 Fødselsdagsstol Højde 95 cm.


1120 Fødselsdagssæt garder og stol 1101 Fødselsdagsgarder Højde 95 cm.

67


68


Smuk trækvogn i mahogni Hjul, hængsel og håndtag er af naturgummi og det gør derfor ikke nær så ondt, hvis man skulle blive ramt af håndtaget, som hvis det var lavet af træ. Hængslet er enormt blødt, så, hvis fingre skulle komme i klemme, gør det heller ikke ondt. På grund af sit lave tyngdepunkt, falder børn ikke ud under kørsel, ligesom vognen heller ikke vælter i et sving.

1155 Trækvogn 58*44*22 cm. (uden håndtag) 113*44*22 cm. (med håndtag)

69


Ringer du lige til Alba og siger vi er på vej? Et udvidet legerat med gearstang, nøgle, telefon og rat. Stor nok til at sidde to i, så man kan køre med sin bedste ven på tur. Små børn bruger den også som et stabilt rejse-sig-op møbel.

70

1053 Veteranbil 75*48*52 cm.


1053 Veteranbil 75*48*52 cm.

71


1110 Quickrammesæt Med fire paneler

Små børn laver stor kunst. Sæt det i glas og ramme med et klik. Vi vil så gerne hænge vores børns kunstværker op – men hvornår får vi lige fat i en ramme der kan bruges? Tegninger er så meget flottere, når de præsenteres ordentligt. Med vores Quickrammer er det nemt at skifte de indrammede tegninger, da rammen er monteret magnetisk på panelet og kan tages af ved håndkraft. Quickrammerne kan også bruges i entréen til forældrekontakt, invitationer og praktiske oplysninger. 1111 Quickramme Tre farvevarianter · 80*40*2 cm.

72


73


Niels Hee Andersen Niels reparerer legetøjet, hvis det måtte være gået i stykker. Han har været i firmaet siden 2005.

Reparation af legetøjet

74

Niels reparerer det legetøj, som Mads og Eva bringer ind til ham på værkstedet. Når han får legetøjet ind, kan det ofte se meget ramponeret ud, men når han har udskiftet et par reservedele og repareret hvad der ellers måtte være i stykker, bliver legetøjet igen klar til mange timers leg.

Denne viden fra produktets livscyklus, bruger vi både når vi optimerer allerede eksisterende design med henblik på bedre holdbarhed fra en produktion til den næste, samt også når vi designer nyt legetøj, hvor vi ofte genbruger de gode og holdbare detaljer fra ét stykke legetøj til et andet.

Samtidig med at Niels reparerer legetøj, opsamler han viden om holdbarhed og brugsværdi af de enkelte funktioner og samlemetoder på legetøjet.

Når vi oplever, at en detalje fungerer ekstra godt, kan vi finde på at anvende den på nye måder, i andre sammenhænge.


Mads Frederiksen

Mads er sælger og besøger institutioner og biblioteker på Fyn og i Jylland og har været i firmaet siden 2007. Ring og aftal et møde på telefon 2834 2657.

Dialog med kunden Mads er vores sælger på Fyn og i Jylland. Så vidt muligt aflægger han et besøg hos alle institutioner og biblioteker en gang om året. Her introducerer han vores seneste nye produkter og hører om de behov og forespørgsler der måtte være. I forbindelse med besøget har Mads en dialog med kunden, om reparation af ældre legetøj fra Sydfyns Trælegetøj. Så længe vi har produktet i sortiment, kan vi nemlig skaffe reservedele til det og det er således ofte en mulighed, at revitalisere legetøj, der har været leget godt med. Mange af vores kunder er glade for denne tryghed og for at kunne holde det gamle yndlingslegetøj i live.

75Spil

Leg og lær på samme tid

Spil skaber mulighed for indlæring både af simple instrukser, men også af mere personlighedsmæssige færdigheder. At vente på sin tur, tabe og vinde, samt få en forståelse af at modspilleren har en agenda, der er forskellige fra ens egen, er alle vigtige elementer i udviklingen af generel social forståelse og empati.


Puslespil til vuggestue Flyv den tykke flyver og land som den første og hjælp prinsessen med at re’ sig med sin børste En bi der ikke stikker en voldsomt søvnig kat en blæksprutte, der hikker og stjæler en stjålen skat

Brikkerne til vores puslespil til vuggestuebørn er flotte, farverige og rigtig rare at have imellem fingrene. Illustrationerne er i klare farver, trykt med håndkraft i serigrafi og efterfølgende skåret ud, så linjerne i motiverne er helt skarpe og rene.

1162 Puslespil til vuggestue Sæt med 8 inkl. trækasse 29 * 23 * 24 cm.

78


79


1161 Puslespil til børnehave Sæt med 8 inkl. trækasse

Brikkerne til vores puslespil til børnehavebørn er flotte, farverige og rigtig rare at have imellem fingrene. Illustrationerne er i klare farver, trykt med håndkraft i serigrafi og efterfølgende skåret ud, så linjerne i motiverne er helt skarpe og rene.

80


Puslespil til børnehave Strål som solen med blomster i kjolen Flyv dig en tur og navigér med et ur Grav med en gravko, mens du sidder i sutsko let og elegant, som en danseelefant Eller: Flyv med balloner i sjove faconer, og nedlæg en drage, med en farligt usund farve

81


1194 Begrebsfisk 52 brikker og 12 holdere i en trĂŚkasse, der mĂĽler 24 * 24 * 10 cm.


1194 Begrebsfisk 24 * 24 * 10 cm.

Må jeg få dit overtøj og alle dine grøntsager? Ved hjælp af vores nye begrebsspil, kan den sproglige udvikling stimuleres og støttes. Spillet fungerer som ”fisk”, blot med begreber fra børnenes dagligdag, såsom ”frugt”, ”transport”, ”overtøj”, ”grøntsager”.

83


84


Kæmpe koloenormt fire-på-stribe spil 1182 Kæmpe fire på stribe 80*85*38 cm.

Med brikker af blød naturgummi. De larmer derfor ikke så meget, når de tømmes ned i bunden, ved hjælp af et drej på håndtaget.


1181 Kalaha med glaskugler i stofpose 68*18*3 cm.

86


Kalaha i mahogni Med ekstra store huller, med plads til mange glaskugler. Kuglerne leveres i en kraftig stofpose og er standardstørrelse så de kan erstattes af ”almindelige” glaskugler, hvis de skulle bortkomme. Kan også genbestilles separat.

87


Vores sort-hvide brikker til kryds og bolle er bløde og rare og lÌkre at holde

1150 Kryds og bolle 21*21*3 cm.

1143 Urspil 35*17*35 cm.

88


1143 Urspil 35*17*35 cm.

Uret står og går og klokken den er mange men selvom klokken slår, skal man ikke være bange Hvornår bliver du hentet? Med vores urspil, kan man lære om uret, tiden og mængder på en hyggelig og sjov måde.

89


Møtrik, kødben, lastbil, vanter – nu mangler jeg bare en gammel ost! Vores billedlotteri er skabt til mange timers leg og læring, og oplagt som redskab til sprogstimulering. Motiverne er trykt med silketryk på kraftige træbrikker og er derfor meget slidstærke. Spillet leveres i et praktisk skuffedarium med håndtag, så det er nemt at tage frem og stille på plads.

90


1129 Billedlotteri Med 8 plader. MĂĽl pĂĽ reol 29*20*24 cm.

91


92


1141 Alfabet- og talsæt 77 dele. 30*22*12 cm.

Tal med store bogstaver – i træ. Med vores sanselige bogstaver og tal, kan man tyvstarte den første indlæring og lave helt simple regnestykker. Vi tror på at det øger indlæringen, at kunne føle, røre og lege mens man lærer. På den måde kan børnene tilegne sig begyndende stave- og regnekundskaber under hyggelig leg. Ved at man samtidig kan stable og bygge med vores tal og bogstaver, kommer fornemmelsen for dem ind på en håndgribelig måde.

93BĂŚredygtig produktion i Vietnam

Fremstillingen af vores legetøj er meget arbejdskrÌvende og vi har derfor henlagt produktionen til det sydlige Vietnam, hvor omkostningerne kan holdes nede.


Pauserne pĂĽ fabrikken bliver ofte brugt til boldspil.

96


Bæredygtig produktion i Vietnam

I Vietnam er timeløn såvel som leveomkostninger meget lave og det har derfor været attraktivt for os at henlægge vores produktion hertil. For os er det dog vigtigt at vi kan stå inde for arbejdsforholdene og det skal være et godt arbejde at lave trælegetøj for os, uanset hvor i verden det foregår. På fabrikken overholder vi internationale arbejdsmiljø­standarder i produktionen, opfordrer de ansatte til faglig organisering, efteruddanner de ansatte, træner sikkerhedsprocedurer og giver generelt de ansatte ordentlige vilkår, i overensstemmelse med vores øvrige værdier. Siden 2012 har vi renset spildevand fra produktionen af legetøjet og genbrugt det til vanding af træerne på fabrikken, samt skyl i toiletter og nu også til kølende overrisling af taget på fabrikshallen. Fabrikken flyttede i 2017 til nye større fabrikshaller og i den forbindelse, har vi tænkt sænkning af temperaturen ind fra starten. Vi har givet taget en varmereflekterende maling og er ved at etablere grønt løvdække og skyggetræer ved alle indgange. Som nævnt, bruger vi også det rensede spildevand til afkølende overrisling af taget, hvor det ydermere vander løvdækket, der skal gro sig stort og grønt op over indgangene. På den gamle fabrik lykkedes det os at sænke gennemsnitstemperaturen med 2,5 grad, så arbejdet på fabrikken bliver behageligere. Da vi først kom til Vietnam i 2010, var det som led i et udviklingsprojekt i samarbejde med Danida, der gik ud på overførsel af produktionsknow-how. Dette projekt sluttede i 2014, men vi har fortsat det gode samarbejde i form af det fælles Vietnamesisk-Danske produktionsselskab DENCwood CO. Ltd (tidligere SD SYDFYNS CO. Ltd., som vi etablerede i 2011). Efter syv år med DENCwood CO Ltd., er vi i dag i et arbejdsmæssigt fællesskab og en gensidig afhængighed af hinanden. Vietnamesernes kompetencer smitter i dag positivt af på vores produkter, ligesom vi føler vi har bidraget til produktionen med know-how indenfor fremstilling af trælegetøj af høj kvalitet. Alt i alt, er det en tilstedeværelse vi har det godt med og som vi føler vi kan være stolte af. 97


Produktion, kvalitetssikring og nyudvikling

Jeg rejser til fabrikken i Vietnam 4-5 gange om året. Mit mit arbejde er at sikre en høj ensartet kvalitet, optimere produktionsteknikker i samarbejde med vores vietnamesiske teknikere og at implementere nydesignet legetøj. Jeg medbringer designtegningerne fra Danmark, hvorefter vores chefingeniør, Mr. Hoa og jeg laver arbejdstegninger som vi kan lave prøver ud fra.

Herefter tester vi holdbarhed, sikkerhed og de enkelte funktioner på legetøjsprøverne, samt evaluerer det æstetiske udtryk. Herudfra tilretter vi arbejdstegningerne og prøverne og finjusterer processerne, og til slut implementer vi det færdige produktionslayout. Hele processen strækker sig som regel over et helt år, hvor viofte tilretter prøverne 4-5 gange og også har nogle versioner af prøverne til test i institutioner.


Bunden på garagen monteres

Fra klods til camper På denne og modstående side, ses autocamperens skabelsesproces, hvor den, fra en hel bøgeklods, fræses ud og herefter pudses og males. Først med to forskellige grundere og til slut et lag farvet, let transparant lak, så man stadig kan ane træets årer. Alle lagene har en mellemslibning,

så man kan godt sige, at den ender med at være kommet under kærlig behandling. Den færdige autocamper har en fin tyngde og er rar at køre med. For at hjulene ikke skal hvine for højt i svingene, har vi lånt et støjdæmpende trick fra en cykelsmed og lægger et stykke tekstil ind mellem bil og aksler, hvormed vi skaber et støjsvagt rulleleje.


Fabrikkens ejer, Mr. Dung, måler fugtigheden i en palle mahogni, inden træet bliver forarbejdet.

Bearbejdning af træet Vi har på fabrikken bygget et trætørringsanlæg, så vi kan bruge lokal mahogni fra mindre plantager. På den måde slipper vi for at importere træ, der har været transporteret langvejs fra. Trætørringsanlægget er designet, så vi bruger affaldstræ og spåner til opvarmningen. For at fjerne orme, insekter og giftig resin, damper vi først træet. Derefter udsætter vi træet for skiftevis vakuum og overtryk i trykbeholder. Vi undgår derved at benytte gasser og kemiske tilsætningsstoffer i behandlingen af træet, samtidig med at vi kan garantere træets kvalitet og at det er fri for skadedyr.

100


Vi bruger lokal mahogni Det meste af vores legetøj bliver i dag lavet af mahogni, nærmere bestemt en lokal vietnamesisk mahogni af arten Khaya Senegalensis, der kom til Vietnam fra Afrika i begyndelsen af 1900-tallet. På billedet ovenfor, ses planker, der i sidste ende bliver til hjørnestolper på ridderborgen. På den måde indtænkes det endelige produkt, allerede fra opskæring af træet for at mindske spild. Farven i Khaya Mahognien vi bruger, varierer meget, hvilket giver afvekslende nuancer til vores produkter. En detalje som vi er glade for og som vi mener tilfører vores legetøj liv og sjæl.

Træet kommer fra små plantager, samt lokale landbrug, hvor de bruger træerne som skygge for deres øvrige afgrøder. Derudover får vi, i forbindelse med genplantning af Khaya Mahogni, træ fra vej- og parkafdelingen i Tien Giang provinsen i Sydvietnam, hvor fabrikken ligger. På billedet til højre ses fabrikkens ejer, Mr. Dung, Mr. Chuan og jeg selv.


Ægteparret der grundlagde fabrikken. Billedet er taget i 1985 og cyklen de holder på begge billeder, er den samme. Det var den Mr. Dung i sin tid kørte rundt og solgte sine varer på. Fabrikken hedder SD, efter deres to navne Dung og Suong.

102


Det hele startede med en sav og en cykel For cirka 35 år siden, cyklede Mr. Dung rundt, fra skrædder til skrædder i Sydvietnam og solgte sine håndskårne trælinealer. Skrædderne brugte disse, når de syede manchetter, der gerne skulle variere fra kunde til kunde. Linealerne havde Mr. Dung udskåret i hånden med en dekopørsav og de er grundlaget for den fabrik, hvor vi i dag laver vores legetøj. Det er noget af en udvikling, men, en af grundene til, at vi er så glade for netop denne fabrik er, at den på mange måder minder om vores egen virksomhed. Mange af værdierne og tilmed historien er den samme. Et lille familieforetagende, der har vokset sig større.

I fabrikkens spæde start, bestod den, foruden Mr. Dung, af et par håndværkere og arbejdet blev udført i et lokale i familiens hus. Snart udviklede ordrebogen sig til at bestå af langt mere end små trælinealer og kravet om mere plads gjorde, at den første fabrik blev bygget. Ud over at lave fine produkter i træ, kommer Mr. Dung jævnligt i den lokale katolske kirke, hvor han dels dirigerer koret og dels underviser særligt udsatte unge mennesker i træskærearbejde. Alt i alt en mand med et usædvanligt overskud og et fint værdisæt.

Linealer som skræddere i Sydvietnam bruger til manchetter, er grundlaget for fabrikken. De blev oprindeligt skåret i hånden med dekorpørsaven på billedet.

Cyklen Mr. Dung kørte fra skrædder til skrædder med.


En fabrik der er værd at samle på Ovenfor ses Mr. Chuan, der er direktør for vores fælles vietnamesisk-danske firma og er vores tolk i det daglige. Vi har fra starten vægtet miljøhensyn højt, både for de ansatte og for miljøet. Øverst ses det anlæg hvor vi renser spildevand fra fabrikken, som vi genanvender til toiletskyld, samt afkølende overrisling af taget. Det er renset så grundigt, at vi også kan anvende det til vanding af frugttræerne og i fabrikkens urtehave. 104

Gode forhold for fabrikkens ansatte og for miljøet, er essentielt for os alle, både fabriksejeren, Mr. Dung, direktøren Mr. Chuan og jeg selv, i Vietnam til dagligt kaldet ”Mr. Nik”. De ansatte er organiserede i fagforbund og i midten ses de i en pause, som de bruger på spillet jianzi, der er en blanding mellem badminton, footbag og fodbold.


Mr. Dung gür meget højt op i lÌgeurter og naturmedicin og har prioriteret en frugt- og urtehave, som noget af det første, da han grundlagde fabrikken. Han bruger urterne til cremer og naturmedicin, han selv laver.

105


Jeg tjekker kvaliteten af vores fiskekutter med Mr. Sang og Mr. Hoa, der er henholdsvis chef for kvalitetssikring og chefingeniør.

106


107


Foto: David Kahr Grafisk design, illustrationer og tekst: Rasmus Sigvaldi

Vi stammer fra Sydfyn, men bor i dag på Vesterbro i København. Ring eller skriv endelig. Sydfyns Trælegetøj

T: +45 3322 4249

Reventlowsgade 28, 2. th.

M: mail@sydf.dk

1651 København V

W: sydf.dk

Danmark

FB: facebook.com/sydf.dk

Jylland/ Fyn:

Sjælland:

CVR. Nr. 30606523

IG: instagram.com/sydf.dk

Mads 2834 2657

Eva 2834 2659


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.