Page 1

VILÁGJÁRÓ

2011./2. NYÁR

FIRST CLASS ÁRA: 1490 FT

UTAZÁS, ÉLETMÓD, DIVAT

Esküvõi államtitkok VILÁGJÁRÓ FIRST CLASS

Sztárpartik Cannes-ban Vágyak szigete: Bora Bora New York Shopping Felfokozott szex

2011./2. NYÁR UTAZÁS, ÉLETMÓD, DIVAT
SZERKESZTÕI

LEVÉL

A lélek elsõ osztálya Neves ruhatervezõ megálmodta, aranyszál hímzésû, luxus fürdõruhát ejtek az egyetlen tömbbõl faragott, hófehér kõkristály kád peremére. Fiatalságomat a fürdõkrémembe kevert indiai kokum testápoló vaj, parfümömet kézzel készített, egyedi ólomkristály üveg õrzi. A panorámaterasz felé tartva még vetek egy pillantást a tujazöld színben fénylõ úszómedencére. Közepén hatalmas, drágakövekbõl kirakott mandala segít ellazulni – amikor csak akarom.

F o t ó : Klinszky Gábor, S m i n k : Barna Elza, R u h a : The Corset Léber Barbara, V. Kossuth L. u. 15. www.leberbarbara.hu

N

A terasz fûtött carrarai márványpadlója simogatja talpamat, miközben ledõlök a finom fafaragásain ezüstözött firenzei kanapéra. Délutáni capuccinóm melegített herendi porceláncsészében érkezik, kedvenc csemegémmel, a friss tejszínhabra tálalt erdei szamócával. A gyerekek békésen kártyáznak a nappali finom bõrborítású padlóján hasalva. Hallom, amint a terasz alatt jelet kap az elektromos garázskapu: a férjem Maserati Gran Cabriója most kanyarodik be a sarkon, Porsche Carrerám már várja a teremgarázsban – egy terepjáró és egy motorcsónak társaságában. Az internet kapcsolattal ellátott, intelligens hûtõszekrény kellemes hangon jelenti, hogy e-mail üzenetem érkezett, amit tizennyolc karátos, fényezett arany berakású okostelefonomon rögtön el is olvasok. Megérkezett a visszaigazolás Tahiti egyik legújabb luxusszállodájából: két hét múlva indulhatunk Bora Borára. Azt hiszem, a vacsorához bekészítek egy PerrierJouet-t… Ha a fantáziámmal írnám az életemet, valahogy így alakítanám. Gyakran teljes erõbedobással dolgozunk azon, hogy életünk elsõ osztályú legyen. Amint tehetjük, finomítjuk vágyainkat: ha megvan végre a kis lakás, lehet küzdeni a nagy családi házért. Ha a miénk egy középkategóriás autó, álmodozhatunk egy új kabrióról. Ha elérhetõ közelségbe kerül egy balatoni nyaraló, miért ne próbálnánk magunkévá tenni egy tengerparti villát, valahol délen. A turistaosztályon utazók is epekedve kukucskálnak át a diszkréten behúzott függönyön túli business osztályra… Valahogy így vagyunk mindennel. Kinek az utazás, kinek a lakás, kinek az autó, a nyaraló, a telefon, az ipod, kinek az ékszerek, a ruhák, a parfümök, kinek az élmények, a kalandok fontosak – elsõ osztályon. Képzelõdünk, álmodozunk, aztán tervezünk és teremtünk. Keményen dolgozunk azon, hogy tökéletesebb legyen mindenünk. A házunk, a kocsink, a ruhatárunk. De valóban ez lenne mindenünk?

a l a p í t ó

f õ s z e r k e s z t õ

Ha vágyunk egy kényelmesebb, igényesebb, gazdagabb világra, vajon miért nem vágyunk egy jobb, tökéletesebb önmagunkra is? Miért nem csiszoljuk saját énünket olyan lelkesedéssel és odaadással, mint imádott tulajdonainkat, életünk berendezési tárgyait? Nem kellene-e folyamatosan mérlegre tennünk rossz szokásainkat, gyengeségeinket? Például kicsinyességünket, lustaságunkat, fösvénységünket vagy türelmetlenségünket. Nem kellene-e lelkünk csinosítgatásával, javítgatásával, esetleg jobbra cserélésével legalább annyit törõdnünk, mint tárgyaink tökéletesítésével? Dolgozunk-e önmagunk finomításán annyit, mint anyagi javaink gazdagításán? Egyáltalán elmélkedünk-e azon, milyen a lélek elsõ osztálya? V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

3
TA R TA L O M

AKTUÁLIS 8-10 18-19 20-21 34-37 70 72 82 84 106 122

Érdekes Meglepõ hírek itthon és a világban Program Brit régiségvásár és toszkán lóverseny ArtFotel Szubjektív válogatás kulturális alapanyagból TopFashion Az esküvõi divat csúcsairól TopParfüm Határtalan illatok TopSmink Visszafogottság nélkül SummerFashion Fürdõruha 2011 TopBeach A legfrissebb újdonságok napozáshoz TopTech A design és a technikai tudás találkozása Tegyünk valamit! Segítsünk, hogy segíthessenek!

22

12-16 Cannes Csillogó partik és sztárparádé a világ film fõvárosában. Kulisszatitkok és meglepõ érdekességek a bemutatókat követõ fogadásokról, és pikáns részletek a privát bulikról. Minden, amit tudni érdemes – filmfesztíválon innen és túl...

62

UTAZÁS 22-29 Királyi igen

74-81 Bora Bora

Esküvõi államtitkok Végig ünnepeltük és vártuk brit alattvalók ezreivel az évszázad esküvõjét. A híres lagzi néhány részletét homály fedte, legalábbis mostanáig...

A vágyak szigete Felejthetetlen látogatás a paradicsomi üdülõszigeten. Kényeztetõ luxus és elképesztõ gasztro-túra Gauguin híres tengerpartján, házi kedvenc kis cápával.

40-45 Taormina

102-104 Kassa

Panoráma Képes utazás Szicília egyik legszebb vidékén, a sziklacsúcsokra épült híres város, Taormina falai közt. A görögök, a rómaiak, és Csontváry nyomában.

Kicsit másképp Rövid látogatás Európa következõ kulturális fõvárosában. Jégkorong világbajnokság Andy Warhollal, Márai Sándorral és indiai masszázzsal.

46-48 Száguldás

114-117 Elképesztõ hotelek

Nyitott tetvõvel a Garda-tó partján Kipróbáltuk az új Mercedes kabriót, ráadásul az Olasz-Alpokban, a festõi szépségû Trentino vidékén.

Luxusbörtön és koporsó ágy Leteszteltük egy angol börtönszálloda „celláit”, valamint egy berlini dizájnhotel különleges tervezésû hálószobáit repülõ ággyal és farönkökkel.

62-69 New York, New York

118-120 Idilli villa

Nagy Alma Shopping Bevásárlós, kávézós, bulizós csámborgás Manhattan utcáin. Prada, Jimy Choo és Gucci a Saks-ban, és egy frissítõ koktél Ben Affleckkel a Strata-ban.

Az Isztria közepén Tökéletes családi kikapcsolódás egy horvátországi bérvillában. Medence, pezsgõfürdõ és tintahal karikák, csak a végén haza kell jönni...

Üzletlista: Daalarna: Budapest, V. ker. Alkotmány u. 16., Léber Barbara: Budapest, V. ker. Kossuth Lajos u. 15., Louis Vuitton: Budapest, V. ker. Andrássy út 24., Magistral : Budapest – Claudia Fehérnemû – Duna Plaza, Debrecen – Fantázia Fehérnemû, 4026 Debrecen, Kálvin tér 8/B, Eger – First Fehérnemû, 3300 Eger, Szent János u. 2., Gyöngyös – Fenyõ Design, 3200 Gyöngyös, Fõ tér 2., Nara Szalon: Budapest, V. ker. Báthory u. 18., Triumph: www.triumph.hu

74

118


V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

22
TA R TA L O M VILÁGJÁRÓ

INTERJÚ

FIRST CLASS

52-54 Olasz mese magyar földön A száguldó kétkerekûek villámgyors világa. Stefano Favaro sportmenedzser mesél karrierjérõl a kecskeméti varrodától a MotoGP-ig.

UTAZÁS, ÉLETMÓD, DIVAT2011./2. Nyár

Alapító fõszerkesztõ: Szabó Virág

Még nincs készen a kép, de alakul” 86-89 „M Kávéházi beszélgetés Zsédával zenérõl, családról, életrõl. A népszerû énekesnõ elárulja, mi sikereinek titka.

98-101 Az újvilág meghódítása „Két ember áll egymással szemben, majd gongszótól gongszóig lerendezik a dolgokat.” Interjú Madárral, azaz Erdei Zsolttal a sportról és a fiatalokról.

TREND 30-32 Esküvõk világa Gyémántruha és Rolling Stones Milyen egy kilencmillárd forintos esküvõ? Utánajártunk a legdrágább boldogító igeneknek, és a fényûzõ mézesheteknek.

50-51 Csak szabadon! Ha nyár, akkor kabrió! Nyitható tetejû körkép a legszebb, leggyorsabb, vagy épp legdrágább száguldó autócsodákról.

56-57 Fagylalt és jégbab Hûsítõ nyalánkság Mogyorella, sajtfagylalt és társaik a krémversenyben. Mindenki másra esküszik, de nem múlik el nyár nélkülük.

58-60 Nem rázva, keverve! Koktéltörténelem Színes ital-túra az õskortól James Bond-ig. Elõször azért keverték, hogy iható legyen, végül pedig azért itták, hogy legyen mit keverni.

90-91 Personal Branding Üzleti világ „Ön már márka, vagy még csak vezetõ?” Vérnyomásmérés és részvényárfolyamok. Üzleti rovatunk ezúttal a „személyes márka” világába kalauzol.

92-96 Tömény Balaton Vitorlázás A 43. Kékszalag Telekom Nagydíj, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülõ versenye mára igazi Hungarikummá vált. Mi a sikertörténet titka?

108-109 Fokozódó hangulat Vágykeltõk Orgazmus-hajsza titkos receptekkel, ajzószerekkel. Mire jó a chili paprika, a spanyol szerelemkrém, vagy a Rush nevû aroma?

110-112 Art Deco A legmodernebb klasszikus Újra divat a ’20-as, ’30-as évek irányzata, a geometrikus alapokon nyugvó díszítés mûvészete.

Mûvészeti vezetõ: Kovács Nóra Vezetõszerkesztõ: Királylaky Arnold Szerkesztõk: Etédi Alexa, Szellõ Alina Képszerkesztõ: Aszalay Nóra Tördelõszerkesztõk: Linzer Jolán, Ujházi Péter Szerzõk: abg, Balatoni László, Böszörményi Bori, Dercsényi Dávid, Dr. Serényi János, Etédi Villõ, Gerlóczy Márton, Kiss Róbert Richárd, Kurucz Adrienn, Medgyessy Éva, Révfalusi András, Ruják István, Velencei Lilla Fotók: Gyémánt Balázs, Lengyel Zoltán, Sárosi Zoltán Értékesítési igazgató: dr. Almásy Gyula Értékesítési manager: Hegedûs Éva Marketing manager: Szabó Viola Marketing asszisztens: Mándity Andrea Média asszisztens: Papanikolau Mária Design & Layout: VUM Stúdió Kiadó: VUM KFT., 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 210/A., Telefon: 1/300-1251, Fax: 300-1254, e-mail:info@vilagjaromagazin.hu Nyomda: Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. Terjesztés: HIR 2000, Kiadói terjesztés Árusításban terjeszti a Lapker Zrt. Elõfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Üzletág. Elõfizethetõ közvetlen a postai kézbesítõknél, az ország bármely postáján, Budapesten a Hírlap Ügyfélszolgálati Irodákban és a Központi Hírlap Centrumnál (Budapest, VIII. Orczy tér 1., fax: 303-3440; hirlapelofizetes@posta.hu) További információ: 06 80/444-444 Elõfizethetõ a Kiadó címén is. Elõfizetés, megrendelés: Tel.: 06 30/445-0890 E-mail: megrendeles@vilagjaromagazin.hu A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelõsséget nem vállalunk, a meg nem rendelt kéziratokat nem küldjük vissza, de belátásunk szerint gondozzuk. A lapban megjelent cikkek és képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus tárolása kizárólag a kiadó elõzetes, írásbeli engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva!

ISSN 2062-0489 ©Világjáró First Class, 2010

92 6

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Címlapfotó: MTI/AP
ÉRDEKES

Egyedülálló

luxus

Május 5-én ismét megnyitotta kapuit a londoni St. Pancras Renaissance, Európa egyedülálló luxushotelje a St. Pancras vasútállomás tõszomszédságában. A körülbelül hatvan milliárd forintos felújítás több mint hét évig tartott, az eredmény pedig felülmúlja az épület eredeti pompáját is. A 245 szobával és 67 apartmannal rendelkezõ Pancras tökéletesen ötvözi a történelmi korokat, a XIX. század építészeti megoldásait a modern stílussal. Az idõutazás minden vendég számára garantált, nem csupán a berendezés, hanem a hotel egyedi szolgáltatásai által is. A Pancrasnak saját történésze van, mûvészi igénnyel kialakított, viktoriánus stílusú spa-ja, és a hölgyek örömére külön nõi dohányzója. Persze az árak sincsenek híján a luxusnak: egy szoba hetvenötezer forintnál kezdõdik, ha pedig a királyi lakosztály valamelyik helyiségében pihennénk meg, akkor hárommillió forintnyi öszszeget kell leszurkolni.

Nyaralás

Aston Martin módra

Smaragd ajándék 7,8 millió fontért (2,3 millárd forint) kelt el a világ legdrágább tiarája a Sothesby’s-nél. A smaragdokkal díszített tiara III. Napóleon feleségének, Eugéniának a tulajdona volt. A ritka ékszert tizenegy körte alakú, kolumbiai smaragd díszíti, melyek több mint ötszáz karátosak. Eredetileg Katharina Henckel von Donnersmarck hercegnõ számára készült, értékét 3-6 millió font közé becsülték.

Ne mze t kö zi ny ar al ó he l y e k f e j l e szt é sé r e i s ki t e r j e szt i t e vé ke ny sé gi körét a világhírû, brit luxus sportkocsi gyártó, az Aston Martin. A cég egyedülálló luxus desztinációkat hozna létre, melyek villák, apartmanok, hotelek, valamint exkluzív szabadidõs tevékenységet kínáló sportklub felépítését jelentené. Az Aston Martin célja, hogy a márka legfõbb elveit – bátorság, erõ – vegyítse az idilli helyszí nek természetes szépségével. Az ingatlanok formatervezését a prémium kategóriás szabadidõs piacra fogják szabni. Erõ, szép ség, lélek – e három összetevõ az, melyek a luxusutazási ipar csú csaként aposztrofált Aston Martin desztinációknál is kiemelt sze repet fognak kapni.

Utazás?

Kizárólag Jimmy Choo-ban!

Aki úgy érzi, hogy az utazás alatt is tetõtõl talpig trendinek kell lennie, annak itt a legújabb õrület, a Jimmy Choo Teddy Tag bõröndcímke. A világszerte egyedi cipõirõl híres, londoni cég egy apró darabbal egészítette ki filozófiáját, miszerint „ha van egy jó táskád és egy cipõd, mindegy, hogy mi van rajtad”. Úgy döntöttek, hogy luxus pogygyászcímkét gyártanak Teddy Luggage Tag néven, ami mindenki számára divatos útitárs lehet. A kiegészítõt – mely vélhetõen bombasiker lesz – három különbözõ stílusban és ötféle színben vehetjük meg: leopárd mintás, krokodil bõr, illetve csillogó szövetbõl. A címkék 13,5 centi szélesek, 9 centi hosszúak, áruk pedig 105-165 euró (28-43 ezer forint) között mozog, díszítéstõl függõen.

8

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
Gleccserbe zárt vodka Új üveget kapott a Finlandia. A jeget, a hideget és a kristálytisztaságot idézõ új külsõ nemcsak szép, de a palacknak jó a fogása, nem csúszik ki a kézbõl, tehát összességében eredetibb és különlegesebb, mint bármely más vodkásüveg. Az új dizájnt két híres kortárs tervezõ álmodta meg: Harri Koskinen és Kenneth Hirst. Koskinen, a 41 éves dizájner korábban már elnyerte a hatalmas elismerésnek számító olasz Compasso d’Oro díjat. A másik kreátor Kenneth Hirst, a Hirst Pacific Ltd. megalapítója, a többi közt luxuscikkek csomagolásával, különleges világítással, és bútor dizájnnal foglalkozik. Az új forma azért is találó, mert a Finlandia fõ alkotóelemét, a vizet egy 10 ezer éves gleccsermorénából nyerik, amely a legtisztább a világon.

Exkluzív

ÉRDEKES

italtartó

A Martell-ház bejelentette legújabb, különleges termékét, a Martellszekrényt, melyet a francia luxustáska készítõ céggel, a Pinel&Pinellel együttmûködve alkotott meg. A cég elsõsorban a prémium konyakmárka esszenciájának megjelenítését tûzte ki célul az utazótáska létrehozásával, mely tíz szakember ezer órás munkáját dicséri. A részletek önmagukért beszélnek: a készítõk a legdrágább anyagokat választották ki és a legtisztább bõrt. A 28 egyedülálló nedûnek helyet biztósító szekrény tartózéka egy nyirkosítóval ellátott szivardoboz, szivarvágó, gyújtó, gyufa és egy kristály-rózsafa hamutartó is.

Badminton kabinet elvakult mûgyûjtõknek Aki azon morfondírozik, hogy szívesen felfrissítené szobája berendezését, és van mintegy negyven millió dollárja (kb. 7,4 milliárd forint), az mindenképpen vessen egy pillantást erre a Badminton kabinetre, a világ legdrágább bútorára. A kategóriájába több szempontból sem igen férõ darab unikumnak számít: harminc szakértõnek hat évébe került, hogy Henry Somerset, a Badminton-ház hercege igényeinek megfelelõre kialakítsa. A kabinet a XX. század végéig a herceg házában volt, ekkor döntöttek úgy a leszármazottak, hogy aukcióra bocsátják. A monumentális méretû kabinet (386 centiméter magas és 233 centiméter széles) ébenfából, aranyozott bronzból és pietra dura mozaikból készült, hogy kiállja az idõ próbáját. Olyan ritka ékszerek is díszítik, mint a lapis lazuli, az achát és a szicíliai jáspis.

Luxusfürdés

a Balditól A firenzei központú cég megalkotta a legfényûzõbb kiegészítõt, egy fehér kõkristály kádat. A luxust és a dekadenciát ötvözõ mûremek pazar látványt nyújt. Paolo Baldi, a cég feje fedezte fel a tíztonnás kristálytömböt, amit az Amazonas vidékén bányásznak. A tömböt Olaszországba, Pietrasantába szállíttatta – mely márványbányáiról híres már Michelangelo óta –, és ott a helyi kézmûvesek segítségével kifaragtatta a kádat. A fényûzõ kristálydarab két méter hosszú és több mint fél méter magas, és annyira kényelmes, hogy akár hárman is elférnek benne. Mivel az alapdarab (ametiszt és egyéb drágakövek nélkül) potom 925 ezer dollár (171 millió forint), érthetõ, hogy ez elsõt egy orosz mágnás vette meg. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

9
ÉRDEKES

Svéd király

a körúton

II. Oszkár idõrõl idõre feltûnik az Erzsébet körúton. Gondolhatnánk, hogy azért teszi tiszteletét errefelé, mert rendszeresen megnéz egy-egy elõadást az általa annak idején építõanyaggal támogatott Operaházban. De nem, a fenség nem a flaszteren sétálva érhetõ utol, hanem a Bock Étteremben. II. Oszkár két szem burgonya, ugyanannyi spárga, egy kevés hollandi mártás társaságában látható bélszínné lényegülve. A királyról elnevezett fogás, az Oscar bélszín, a patinás hely egyik legizgalmasabb étke, és Budapest egyik legdrágább fogása is, közel harmincezer forintos árával.

Magyar dollármilliomosok A Merrill Lynch és a Capgemini World Wealth Report felmérése szerint a térségben Magyarország a második a dollármilliomosok számában. Csak Csehország elõz meg minket e tekintetben, ott 12 600 üzletembernek van – ingatlanok nélkül számolva – legalább egymillió dollárnak megfelelõ vagyona. Nálunk ez a szám 9600, azaz lényegében a teljes felsõ tízezer ebbe a kategóriába tartozik. A hazánknál négyszer népesebb Lengyelországban például csak 8800 ilyen vagyonnal rendelkezõ lakost találtak.

Drága

szépség

A látszat csal, a rózsán nem különösen szép, izgalmas, eddig soha nem látott pillangók pihentek meg. A két gyönyörû fülbevaló nem más, mint az egyik legdrágább – közel tízmillió forintos – magyarországi esküvõi ajándék, amellyel az exkluzív családi vállalkozás, a nevében is királyi Royal Dimonds ékszerháza csábítja el az ékkövek rajongóit felelõs, vagy felelõtlen költekezésre.

Filmpark

Etyeken

Magyarország elsõ filmes témaparkja, a Korda Látogatóközpont 2011. július 1-jén nyílt meg Etyeken, a Korda Stúdió területén. Az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult látogatóközpont célja bemutatni a filmkészítés érdekes világát. A tematikus park három fõ részbõl áll: 1400 m2-es kiállítócsarnokból, 1100 m2-es étterembõl és egy 8000 m2-es középkori díszletvárosból. A parkban animátorok vezetik körbe az érdeklõdõket. A kiállítás kizárólag elõzetes foglalás esetén látogatható.

10

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS


Cannes Világsztárok és partik a leghíresebb filmfesztiválon SZÖVEG: DERCSÉNYI DÁVID FOTÓ: MTI/AP, MTI/EPA, LOUIS VUITTON

Ha máj u s, akko r C an n e s- i Fi l mf e szti v ál ! A n ag y szabású f i l me s e se mé n y nemcsak a szakma, a sajtó kiemelt, legfontosabb eseménye, de a gazdagok, a divat, a szórakoztatás csillagai is nagy számban adnak egymásnak randevút. Nézzük meg, hogy múlatták az idõt a francia Riviérán a szépek és gazdagok!

12

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
F I R S T C L A S S S T O RY

Az európai, sõt a világ filmmûvészetének legnagyobb eseménye a Cannes-i Filmfesztivál, amikor a Cote d’Azur-ön összegyülik a filmes mûvészvilág szerte a nagyvilágból. Egy ideje nem csupán az európai filmesek, Hollywood ugyanúgy tiszteletét teszi az eseményen, mint a Távol-Kelet vagy Kelet-Európa. Ilyenkor a filmeké a fõszerep, rengeteg premierre kerül sor (a fesztiválfilmek csak egy nagyobb, vagyis A-kategóriás fesztiválon mutatkozhatnak be), és a sztárvilág természetesen egymás után rója a kilométereket a vörös szõnyegen. A Croisetteen, a pálmafák alatt egy pár napig mindenki úgy érezheti, végre a megérdemelt fényárban sütkérezhet.

zsûrielnöke, Robert De Niro, és tiszteletét tette Sean Penn, Janet Jackson, Brooke Shields, Donatella Versace, Jane Fonda és Bar Refaeli is, utóbbi Leonardo DiCaprio volt barátnõje. De szintén ott volt az estén Gwen Stefani énekesnõ, aki egyrészt fellépett, másrészt, ha csak tehette, feltûnést keltett maga körül. Amikor egy fotós megkérdezte, lekaphatja-e egy csodás kis francia kert elõtt állva, Stefani csak annyit válaszolt sminkjére, ruhájára, valamint frizurájára utalva: „Rohadtul igen. Nem véletlenül szenvedtem ennyit ezekkel.” Az esten a nemrég elhunyt Elizabeth Taylorra emlékeztek az egybegyûltek, aki szintén sokat adakozott az AIDS elleni küzdelemre.

Cannes ugyanakkor a filmek mellett a partikról legalább ennyire híres. Egy újságíró, de egy celebritás is egyet akar ilyenkor: belépést nyerni a legmenõbb, legnagyobb presztízsû helyekre. Nézzük, az idén hova ment az, aki számít!

Változatos program várta a vendégeket: lehetett teniszezni II. Albert monacói herceggel, aki egymaga ötszázezer dollárt ajánlott fel az est céljára, Courtney Love, Kurt Cobain özvegye pedig a tõle megszokott extravagáns öltözékben adott koncertet. Milla Jovovich elõadta hatásos filozófiáját a celebekrõl: „Ismert, társasági emberként azt gondolod, hogy a közönségnek nyitottnak, befogadónak, mûveltnek kell lennie. És erre a legjobb eszköz, ha fogsz egy gyönyörû lányt, észvesztõ ruhába öltözteted, és a szájába adod a mondandód. Ez a dolgunk.” Az adakozás módja licitálás volt, az aukción különleges tárgyakat lehetett

REKORDBEVÉTEL AZ AMFAR-ON Az amFAR, a „Mozi az AIDS ellen” parti tipikus pénzgyûjtõ esemény, ahol a legújabb ruhák mellett az ember a nagylelkûségét is megcsillogtathatja. Már évek óta ez az egyik legfényesebben ragyogó társasági esemény Cannes-ban, ahol még a paparazzik is frakkban kell, hogy megjelenjenek. Az idén eljött a fesztivál

A Pálma alatt állva – A 64. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált a Midnight in Paris címû filmmel nyitották meg.

13
F I R S T C L A S S S T O RY

megvenni, egy Mick Jagger-fotó például egymillió euróért kelt el. Az est végsõ egyenlege a valaha volt legnagyobb amFAR-bevétel, tízmillió euró (2,6 milliárd forint) lett. Nem csoda, hisz a licitálás elõrehaladtával Sean Penn felszólította a helyszínen lévõ hölgyeket, hogy addig tagadják meg nõi társoságot jelenlévõ partnerüktõl, amíg nem jön öszsze a hiányzó kétszázezer euró az új rekordhoz. CSILLOGÁS ÉS JÓTÉKONYKODÁS Igazi csillogás volt az osztályrésze annak, aki a Chopard „The diamonds are the girls’ best friends” (A gyémántok a lányok legjobb barátai) partijára látogathatott el. A meghívott hírességek ugyanis a cég ékszereit viselhették magukon: Uma Thurman visszafogottan elegáns, csipke fekete estélyi ruhája kiemelte gyémántoktól hemzsegõ fülbevalóját, az idei Cannes-i szezonban nagyon népszerû Bar Refaeli egy harmincöt karátos kövekkel kirakott, platina foglalatú nyaklánc szépségével emelhette saját báját, Jane Fonda pedig egy nyolcvankilenc karátos, körte formájú kristály fülbevalót kapott. A Fashion for Relief parti lényegében divatbemutató volt. A Naomi Campbell szervezésében összeállt show-n persze a házigazda is felvonult, akinek rengeteg sztárszínésznõt sikerült felkérnie a szereplésre, sõt Carla Bruni egykori modell, Nicolas Sarkozy francia elnök felesége video üzenetben méltatta az árveréssel egybekötött est jótékonysági célját, a cunami sújtotta Japán megsegítését. Eljött Rosario Dawson, aki bevallottan azért jött Cannes-ba, hogy csakis filmeket nézzen, de végül egyet sem látott, viszont hol Roberto Cavalli, hol a Dieselfõnök, Renzo Rossi jachtján múlatta az idõt, s járta persze a partikat is. Itt mulatott Karolina Kurkova is, aki a hivatalos megnyitón a Cartier Panthere XL karkötõjét, Panthere gyûrût és Agrafes fülbevalót viselt. Lindsey Wixson vonulása mellett (a ruhákat késõbb elárverezték) a vendégek Dennis Hopper, Richard Prince, Jeff Koons és David La Chapelle mûalkotásaira licitálhattak, míg Dolce & Gabbana külön pólót tervezett az est tiszteletére. A Fashion for Relief alkalmakat 2005 óta szervezi Campell, akkor a Kathrina hurrikán pusztítása miatt, de a haiti földrengés kárait is enyhítette már a rendezvény. „Teljesen megdöbbentem, amikor megnéztem a japán cunami és földrengés képeit. Egyszerûen nem hittem el, amit láttam” – nyilatkozta Campbell újságíróknak.

14

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

1 MILLIOMOS A GÖDÖRBEN

Vicces eset történt az amFAR partin. A filmes ügyekben nem túl tájékozott milliomosok és milliárdosok nagy boldogan ismerték fel a Gettómilliomos két sztárját, Dev Patelt és Freida Pintót. Rögtön beszédbe is elegyedtek velük, majd az egyikük Patelhez fordult: „Nekem az tetszett legjobban az egész filmben, amikor beleestél a pöcegödörbe”. Mire Patel: „Ó, az nem én voltam (hanem a gyerekkori énjét alakító kisfiú – a szerz.), a forgatás csak négy hónapig tartott, azalatt nem volt idõm felnõni.” A malária, az AIDS és a tuberkulózis elleni küzdelmet támogathatta, aki meghívást kapott a Belvedere Red partira, ahol nem más, mint a nyolcvanas évek New Wave sztárzenekara, a Duran Duran lépett fel olyan ikonikus elõadók után, mint Debbie Harry vagy Grace Jones. Az igazi partihangulatot árasztó eseményen Jude Law, Owen Wilson és Jamie Foxx is tiszteletét tette. A Global Fund bankszámláját ezen az estén leginkább vodkaivászattal lehetett megtölteni

a Belvedere különleges Red Edition gabonapálinkája révén – van ennél kellemesebb adakozási mód? MULTIKULTURÁLIS FILMES PARTIK Akik voltak már magyar filmbemutatón, tudják, hogy leginkább pogácsa és bor adatik meg az eseményre meghívottaknak. A Cannes-i filmpremierek után is voltak fogadások, melyek választéka (és persze a költségvetés) jóval felülmúlta a szegény magyar filmes átlagot. A Robert


Sztárparádé Cannes-ban: 1.Uma Thurman és Mahamat Saleh csádi rendezõ. 2. Johnny Depp 3. Brad Pitt és Angelina Jolie 4. Antonio Banderas és Salma Hayek 5. Lady Gaga 6. Robert de Niro.

2

4 5

3

6

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

15
F I R S T C L A S S S T O RY

De Niro által Arany Pálmával díjazott The Tree of Life (Az élet fája), Terrence Malick költõi filmje ugyanúgy szerepelt, mint a partija: nagy várakozások elõzték meg, de csalódást keltett. Óriási tülekedés ment a bejutásért (a filmben morózus, szigorú apát alakító Brad Pitt vagy Sean Penn jelenlétének ígérete nyilván sokakat vonzott), de végül Faye Dunaway, Jane Fonda vagy Luc Besson pillanatnyi feltûnése jelentette a celebritások ottlétét, a rendezõ és Brad Pitt el sem mentek a partira, ahol egyébként koktélok, illetve apró falatkák várták a vendégeket. A nagy médiafelhajtás miatt nem is volt jó hangulata az estnek. De volt indiai parti is, amit az ország médiaminisztériuma és turisztikai minisztériuma rendezett. Itt a legjobb indiai falatokat szolgálták fel a curry és a kebab jegyében, például a csirkés murgh hazari, a bárányból készült boti barra vagy a halas noor-e-mahi, de a pálmát a sáfrányos rizzsel tálalt egyben sült bárány vitte el. Az eseményen leginkább az indiai filmipar, Bollywood reprezentánsai jöttek össze, a remek zene, étel–ital élményét csak a kevésbé tiszta tányérok és a pohárszûke rontotta kissé. A GAZDAGOK FESZTIVÁLJA A hírességek és gazdagok körében tehát minden megy a megszokott kerékvágás-

16

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

ban, nagyobb problémáik nincsenek, ahogy ez Karl Lagerfeld divattervezõ vallomásából is kitûnik, aki így reagált, amikor mindenki a saját jachtjára sietett, hogy baráti körben folytassa az idõ kellemes eltöltését: „Nem szeretem a hajókat. Csak az autókat. Meg a magánrepülõgépeket.” A fesztivál filmes eseményeirõl ugyanakkor nyilván hallottak õk is. Hallottak Lars von Trier Hitler-szimpatizáns monológjáról, ami miatt végül a rendezõt kitiltották Cannes-ból, látták Sean Pennt varjúhajú rocksztárt alakítani Paolo Sorrentino This

Must Be the Place címû filmjében, észrevették, ahogy a kiváló színész, Vincent Lindon beül a fotósok közé. Antonio Banderast is látták Pedro Almodovar karjába ugrani, valamint azt a fehér öltönyös õrültet, aki beugrott a Beaver (Jodie Foster filmje) bemutatóján a résztvevõk közé, és talán Till Attila mai rabszolgatörténetét, a Csicska címû kisfilmet is megnézték. Búcsúzva a filmvilág fõvárosától stílusosan a francia sztár, Vincent Cassel kedvenc autójával távozunk, a tengerparton elhúzunk az óriásplakát mellett, mely nemcsak a hely szelleme miatt hirdeti: A luxus jog. Élj vele!

CANNES-TÖRTÉNET

Az elsõ Cannes-i Filmfesztivált 1939 szeptemberében rendezték volna meg, mégpedig alapvetõen politikai indíttatásból: a Velencei Filmfesztivál ugyanis túlságosan a fasiszta-náci esztétika hatása alá került. Az elsõ fesztiválelnök Louis Lumiere filmes úttörõ lett volna, de Lengyelország náci megszállása miatt végül is elhalasztották az eseményt. Végül az elsõ filmes mustrára 1946-ban került sor a Cannes-i régi Casinóban. 1955-tõl létezik Arany Pálma-díj, amúgy a filmek különbözõ szekciókban láthatók: van a hivatalos versenyprogram, 1988-tól az Un Certain Regard, azaz „egy bizonyos tekintet” szekció, ahol tavaly Kocsis Ágnes Pál Adriennje is bemutatkozott, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok díját – itt a kevésbé ismert alkotókat, filmeket mutatják be, és ezen kívül még sok egyéb szekció létezik. Ma már a fesztivál tizenhét különbözõ díjat oszt ki. 1968-ban Carlos Saura és Milos Forman visszavonta filmjét a versenybõl, tiltakozásul a diáklázadás elleni kormányzati lépések miatt, Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Louis Malle és mások pedig megszakították a filmvetítéseket, hogy aktív kiállásra buzdítsák a világ filmmûvészeit.
PROGRAM

Louis Vuitton – Voyages Kiállítás

Salzburger Festspiele Július 27. – augusztus 30. Salzburg, Ausztria Ausztria legjelentõsebb nyári eseménye a Salzburgi Ünnepi Játékok, mely évrõl évre felvonultatja a világ leghíresebb karmestereit, elõadómûvészeit, klasszikus zenei darabjait, opera- és színházi elõadásait. A ’60-as évek ünnepi játékait a híres salzburgi karmester, Herbert von Karajan neve fémjelezte. 1956-60 között felépült a Nagy Fesztiválszínház rendezvényhelyszíne is, ahol minden évben találkát ad egymásnak az eseménysorozatra érkezõ, elõkelõ mûkedvelõ közönség. A premierek elõtt pedig egymást érik az illusztris vendégeket szállító luxus limuzinok. Web: www.salzburgerfestspiele.at

a Kínai Nemzeti Múzeumban Május 31. – augusztus 30. Peking, Kína A világ legnagyobb múzeumában kapott helyet a híres divatmárka, a Louis Vuitton kiállítása. A „Louis Vuitton – Voyages” elnevezésû tárlat a divatház 1854-es megalapítása óta eltelt történetét eleveníti fel, miközben hûen tükrözi azt a semmivel sem összetéveszthetõ francia életformát, melyet az utazási kiegészítõkre specializálódott márka megtestesít. Mára a Louis Vuitton táskák – Marc Jacobs munkája nyomán – ikonikus darabokká váltak, melyek nem hiányozhatnak egyetlen híresség készletébõl sem. Web: www.louisvuitton.com

Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Augusztus 3–13. Locarno, Svájc 1946 óta rendezik meg Svájc patinás filmes rendezvényét, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált, mely az egyik legrégebbi ilyen esemény a világon. A benevezett alkotásokat a Lago Maggiore partján, az Alpok lábánál fekvõ gyönyörû város fõterén, a 7-8000 nézõ befogadására is alkalmas Piazza Grande-n élvezhetjük. Az ‘Amici del Festival’ elnevezésû (fényképes) bérlettel 450 svájci frankért (96 000 forint), míg (szintén fényképes) általános bérlettel 300 frankért (65 000 forint) vehetünk részt a fesztiválon. Web: www.pardo.ch

Classic Days Augusztus 6–7. Jüchen, Németország

SALZBURG

PEKING JÜCHEN

18

V I L Á GJ Á R Ó

LOCARNO

FIRST CLASS

Az észak-rajna-vesztfáliai Jüchen város Dyck-kastélyában hatodik alkalommal rendezik meg a Classic Days programsorozatot, melyben minden izgalmat és szépséget megtalálunk: veterán autókat, klasszikus motorokat, elegáns, fõúri környezetet és jó muzsikát. A rendezvényt három helyszínen élvezhetjük: a Racing Legends versenyen 50 régi automobil méri össze tudását a kastély körül kialakított 2,8 kilométer hosszú pályán, míg a Jewels in the Park elnevezésû helyszínen, a vár Orangeriefélszigetén pedig 40 csodajárgány mutatkozik be a nemzetközi zsûri elõtt. A Classic Meeting-en saját veteránautóinkkal vonulhatunk fel, hogy két napra részesei lehessünk egy letûnt kor eleganciájának, s együtt élvezzük a többiekkel az arisztokratikus pikniket. Web: www.classic-days.de
PROGRAM

Chelsea-régiségvásár Szeptember 21–25. Chelsea (London), Nagy-Britannia

Corsa del Palio Augusztus 16. Siena, Olaszország

Az Old Town Hall-ban évente megrendezendõ Chelsea-régiségvásáron a magas színvonal és a korrekt elbírálás garantálják a régiségek minõségét és hitelességét. Az esemény különlegessége Rene Lalique autó-embléma gyûjteménye lesz, az 1920-30-as évekbõl. Az 1950-ben alapított Chelsea Antiques Fair nem csupán Nagy-Britannia, de talán az egész világ legrégibb ilyen jellegû vására. Web: www.penman-fairs.co.uk

Középkori itáliai vigasságba csöppennek, augusztus 16-án (Mária mennybemenetele tiszteletére) a toszkán városba, Sienába látogatnak. A világszerte híres lóversenyt, a Corsa del Palio-t 1283 óta rendezik meg az olasz város fõterén, a Campon. Jegyeket érdemes elõre beszerezni, mert hamar elfogynak. A startvonalnál található ülõhelyeken 440 euróért (116 000 forint) gyönyörködhetünk a színes forgatagban. Web: www.ilpalio.org

CHELSEA

SIENA
ARTFOTEL

Toszkánától a New York-i Metropolitanig

SZÖVEG: ETÉDI ALEXA

A cím olvastán sokan elsõre talán egy mesébe illõ operaénekesi sikertörténetre asszociálnának, könyvszemlénk azonban egy képzeletbeli utazás tájain kószál, hiszen a nyár a kirándulások, a vi lág be baran g o lásán ak idõ szaka. Ilye n ko r min de n kit bizse rg õ é rzé s ke rít h atalmába, h o g y e lin du l jon valamerre. Ezzel én is így vagyok: nemsokára Firenze felé veszem az irányt. A Mediciek reneszánsz fõvárosa, és a környezõ Toszkána méltán az álom úti célok netovábbja. Frances Mayes amerikai írónõ legújabb kötete, a Mindennapok Toszkánában (Tericum Kiadó) a mediterrán vidék hétköznapjaival, a gazdag történelemtõl túlcsordult hangulatával, és a szerzõ legújabb kincsével, egy hegyi falucskában található, XIII. században épült házával foglalkozik, de a toszkán konyha gazdag ízvilágú receptjei sem hiányozhatnak a lapokról.

Ha már az ízletes fûszerekkel megbolondított, napsütötte gasztronómiánál tartunk, érdemes kipróbálni az Alexandra Kiadó által megjelentetett Saját készítésû finomságok – Ajándékok a konyhából címû könyv zamatos receptjeit, melyek a befõzés, tartósítás, édesség-, és lekvárkészítés fortélyait forradalmasítják. A színes fotókkal gazdagított mû ajándéknak sem utolsó, hiszen e kínálat láttán azoknak is megjön a kedve a sütésre, fõzésre, akik egyébként sosem szoktak a konyhában tüsténkedni. Az olyan leáldozóban lévõ konyhai mûveleteket is újra népszerûsíti, mint a lekvárbefõzés.

A könnyû étkekhez jófajta ital dukál: üdítõ vermut alapú koktél, elegáns konyak, vagy egy füstös ízû whisky. Jack Daniel’s, Smirnoff, Martini & Rossi, vagy Hennessy… De vajon elgondolkodtunk e valaha azon, hogy e közismert márkák honnan, kirõl kapták nevüket? Minderre választ kaphatunk A. J. Baime: Híres piák …és a nagy emberek, akiket ugyanúgy hívtak (Athenaeum) címû könyvébõl, melyben a szerzõ lerántja a leplet a Bailey testvérek piszkos kis titkáról, valamint a CIA Castro-ellenes merényletének tervezetérõl, mely egyszer s mindenkorra összefonódott a világ legnépszerûbb italának, a Bacardinak igaz történetével. Megismerjük a XVIII. század kokainját és a kémikust, aki kitalálta, s nem utolsó sorban fény derül arra is, mitõl oly vérfagyasztó a Kannibál Martini receptje…

Az idegfeszítõ összeesküvés-elméletek, és homályba veszõ bûnesetek izgalmai kiváló aperitifjei S. J. Watson új thrillerének, a Mielõtt elalszom címû regénynek (Athenaeum). A 37 nyelven megjelent világsiker fõszereplõje, Christine minden áldott reggel úgy ébred, hogy nem csak az ágy, hanem a mellette szuszogó férfi is idegen számára, a tükörbõl pedig egy középkorú arc tekint rá vissza. Pedig a férfi az asszony hû társa, aki napról-napra igyekszik elmagyarázni neki, hogy õ Ben, a férje, és Christine negyvenkét éves. A balesetben serült nõ küzd azért, hogy visszaszerezze emlékeit, miközben kiderül, hogy senki és semmi nem az, aminek látszik.

De evezzünk kicsit nyugalmasabb vizekre, vissza a múltba! Kezembe került egy könyv, mely egy békebeli korszak hátterével foglalkozik. Kosztolányi, Babits, Tóth Árpád, Juhász Gyula, s még számos ismert író, akik a Nyugat, a XX. századi magyar irodalom meghatározó folyóiratának szerkesztõi voltak. De vajon hallottunk-e Bohuniczky Szefirõl, Kádár Erzsébetrõl, vagy Reichard Piroskáról, akik szintén e nagynevû újságban publikáltak? Borgos Anna és Szilágyi Judit kötete, a Nõírók és író nõk – Irodalmi és nõi szerepek a Nyugatban (Noran Könyvesház) a folyóirat által leggyakrabban közölt tíz nõíró portréját, és a lapnál betöltött szerepüket mutatja be.

20

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
ARTFOTEL

Továbbra is a múltban, a legendás magyar mûvészek világában maradva egy újabb csemegére bukkanok: Liszt Ferenc utolsó napjai – Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján (Park Kiadó), amikor is eszembe jut, ez nem véletlen, hiszen 2011 Liszt Éve. A könyv a nagy mester utolsó, betegséggel, szenvedéssel teli esztendejének érzékletes, és mindenek elõtt õszinte leírása, tanítványa, a huszonkét esztendõs Lina Schmalhausen naplójának alapján. A könyvet Liszt legnevesebb életrajzírója, Alan Walker látta el jegyzetekkel és bevezetõvel.

Ha még többet utazunk vissza az idõben, egészen az ókorig, a korabeli világ egyik legnagyobb szuperhatalmának, Rómának izgalmas, politikai csatározásoktól, hatalmi harcoktól, szextõl, szerelemtõl, intrikáktól, árulástól és gyilkosságtól sikamlós korszakába csöppenünk. Abba a korba, amikor Augustus császár békés éveit Tiberius fondorlatos, Caligula tébolyult, Nero és Domitianus véres kezû uralkodása követte, hogy végre kiforrjon a talaj a Traianus-Hadrianus-féle aranykor számára. Az idei Könyvhét díszvendégeként köszöntött Steven Saylor történész, író, a Birodalom címû alkotás szerzõje (Agave), érzékletesen meséli el a Pinarius család szerteágazó történetét, melyen keresztül történelmi hitelességgel kapunk képet arról a korról, mely a római császárság elsõ százada volt. S ha már birodalomnál tartunk, folytassuk a sort: a N a t i o n a l Geographic által kiadott Õsi Birodalmak olyan, egykor méltán híres hatalmakat mutat be, mint Sumer, Egyiptom, India, Minósz, Kína, Perzsia, Görögország, Róma, valamint a Maja és Inka civilizációk. Vándoroljunk akár Európában, Ázsiában, vagy Amerikában, magas fejlettségû kultúrákra bukkanunk, melyek erõs államalakulatokat hoztak létre az általuk meghódított vidékeken. Megismerhetjük e lenyûgözõ társadalmak szellemi, kulturális, technológiai, és mûvészi újításait, olvashatunk szimbólumaikról, vallásukról és a világról alkotott elképzeléseikrõl. Megtudjuk, hogy mit jelentett az inkák számára Machu Picchu, ki és miért építette a ma is modernnek számító perzsa Királyi Utat, és hogyan alakultak ki a rómaiak véres gladiátorjátékai.

Folytassuk a vándorlást a jelenben! Pattanjunk motorokra, melyek a szabadság szimbólumai, mióta csak megjelentek a XIX. század végén. S bár kezdetben ormótlan, labilis és mutatósnak egyáltalán nem mondható alkotmányok születtek, a motorok is kinõtték gyerekbetegségeiket, így napjainkra praktikus és sokszor ikonikus jármûveket alkotnak. A Luigi Corbetta: Legendás motorok 1884-tõl napjainkig címû album (Kossuth Kiadó) olyan legendáknak szentel figyelmet, mint a Harley Davidson, a Moto Guzzi, vagy a Ducati, az elõszót pedig egy másik legenda, Giacomo Agostini, tizenötszörös világbajnok olasz motorversenyzõ írta.

Maradjunk még a legendás Harley Davidson szülõföldjén, s a szélfútta országutakról guruljunk le New Yorkba, ahol a szintén világhírû Metropolitan Operát találjuk. Azt a csodálatos mûintézményt, mely a világ összes operaénekesének szíve vágya, hogy felléphessen világot jelentõ deszkáin. Egy Amerikába vándorolt, magyar nézõtéri felügyelõ meséli el negyvenévnyi emlékeit, melyeket a Metropolitan-ben szerzett, s mesél azokról a mûvészekrõl, akiknek volt szerencséje bemutatkozni a híres színpadon. A Krénusz József - Csermák Zoltán által öszszeállított Negyven év a Metropolitan Operában (Holnap Kiadó) színes történeteken és nosztalgikus hangvételû visszaemlékezéseken keresztül mutatja be Nagy Ivánt, a tánclegendát, vagy éppen Rost Andreát és Ágay Karolát, akik Lammermoori Lucia szerepében debütálhattak. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

21
C Í M L A P S T O RY

Királyi igen Esküvõi államtitkok SZÖVEG: ETÉDI VILLÕ FOTÓ: ETÉDI VILLÕ, MTI/AP, MTI/EPA

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy április végén szinte a fél világ szemtanúja volt a valóra vált tündérmesének. Ha hinni lehet a becsléseknek, kétmilliárdan látták, amikor a nép leánya örök hûséget esküdött a jóképû hercegnek.


Örömnap – Bár az angolok elsõsorban, mint szabadnapnak örültek az esküvõnek, azért õszinte lelkesedéssel és nemzeti öntudattal köszöntötték az ifjú párt.

Ha azonban kevésbé ragadtatjuk el magunkat, megállapíthatjuk, hogy az erõsen kopaszodó Vilmos herceg már korántsem olyan jóképû, mint öt évvel ezelõtt, és hát Kate Middleton sem az a tipikus kétkezi parasztlány, aki a mesékben szerepel. A történet azonban így is túlcsordul a romantikától, és több millió lányos anya fantáziáját mozgatta meg. Még nincs veszve minden, az új célpont Vilmos öccse, Harry herceg lett… MÉG VAN REMÉNY! Az évszázad esküvõje a legjobbkor történt gazdaságilag megtépázott világunkkal. A friggyel kapcsolatos szuvenírekbõl, az élõ adásból befolyó és még számos egyéb bevételen túl, az emberekre gyakorolt lélektani hatás is számottevõ. Egy napra Ausztráliától Békéscsabáig az emberek nem Kadhafi legújabb lázadókra mért csapásával, vagy a Japánban mérhetõ nukleáris szennyezettséggel voltak elfoglalva, hanem azzal, hogy milyen csipkébõl készült Kate ruhája vagy, hogy David Beckham hogyan tûzhette rossz oldalra királyi kitüntetését. Anglia már hónapokkal a szertartás napját megelõzõen lázban égett. Holott egy felmérés szerint az angolok többsége jobban örült a munkaszüneti napnak, mint magának a trónörökös esküvõjének, az ifjú pár mégis óriási népszerûségnek örvend, a nép szemében egyre inkább nyûggé váló monarchia pedig új erõre kapott.

Az elmúlt évtizedek sorozatos válásokkal végzõdött királyi frigyei, illetve a Windsorokat övezõ botrányok után az alattvalók most szentül hiszik, hogy új fejezet kezdõdik az uralkodói család életében. Ez leginkább Vilmos és Kate közvetlen, és fiatalos személyiségének köszönhetõ. A kilátások is kecsegtetõk. A Károly herceg és Diana esküvõjét megelõzõ rövidke ismeretséggel ellentétben Vilmos és kedvese már nyolc éve alkot egy párt, és a testbeszédelemzõk szerint tökéletes a harmónia kettejük között. A szkeptikusok azonban éppen a túl hosszúra nyúlt udvarlási idõszak miatt állítják, hogy már inkább testvéri a viszony, mintsem lángoló szerelem. A TÖKÉLETES JELÖLT Az is nagyban hozzájárulhat az összhanghoz, hogy míg Diana „csak” egy óvónõ volt, addig Kate és Vilmos egyforma oktatásban részesült, mindketten a St. Andrews egyetemen végeztek. Sõt, ismeretségük elõtt ugyanabban a chilei expedícióban vettek részt, néhány hét eltéréssel. És, bár a fiatalasszony ereiben nem kék vér csörgedezik, õ lesz az elsõ királyné (illetve királynõ – az angolban mindkettõre a ‘queen’ szót használják), aki egyetemi diplomával rendelkezik. Az eljegyzésük napján adott elsõ hivatalos interjújukat követõen, amikor a magazinok paparazzi képeirõl már jól ismert Miss Middleton nyolc év után lényegében elõször szólalt meg a nyilvánosság elõtt, mindenki elcsodálkozott, hogy

Az elözõ oldal képe:

Helyszínváltozás – Károly herceg és Diana Szent Pál katedrálisban tartott esküvõjével ellentétben Vilmos herceg és Kate Middleton a Westminster apátságban mondta ki a boldogító igent.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

23
C Í M L A P S T O RY a bányász felmenõkkel is rendelkezõ, polgári származású Kate-nek milyen hamisítatlan arisztokrata akcentusa van. Erre csak a legdrágább és legelõkelõbb iskolákban lehet szert tenni (a Malborough College, ahová az egyetem elõtt járt, éves díja ma huszonkilencezer font, közel kilencmillió forint). Vilmos újgazdag családból származó választottja kezdetben sok elõkelõség szemét szúrta. Különösen a légi utaskísérõbõl party kellékeket interneten értékesítõ üzletasszonnyá avanzsált édesanyja kap a mai napig hideget, meleget. Hol azért, mert Vilmos diplomaosztó ünnepségén rágógumizott, hol pedig azért, mert térd fölött érõ ruhát visel. A királynõ nem is nagyon sürgette a lány családjával való találkozást, alig pár nappal a ceremónia elõtt hívta meg õket elõször a palotába. Az esküvõt megelõzõ hetekben több televíziós mûsort is szenteltek a Middleton családfa felkutatásának, különö-

Fátyolos emlék – Kate menyasszonyi ruhája elefántcsontszínû és fehér szaténból, vállrészén és ujján csipkébõl készült. Fátyla a néhai Diana hercegnõ esküvõi kiegészítõje volt.

24

sen anyai ágon. Így, a többi közt megismerhettük a menyasszony egyik tetovált, narancssárga hajú burleszk táncos másod-unokatestvérét, aki két mellbimbó rojtot és egy tangabugyit visel csak a színpadon, és a szintén teletetovált nagybácsit, akit Ibizán kokainkereskedésen kaptak. A korábban légi forgalomirányító édesapa rokonsága kevésbé „színes”, leginkább ügyvédekbõl áll. A mindig makulátlan megjelenésû és viselkedésû Kate-en azonban nem tudnak fogást találni az ellendrukkerek. Kisebbségi komplexusra így nincs oka, Vilmos Kate személyében a XXI. századnak megfelelõ, egyenrangú társra lelt. Nem is beszélve az aktuális vérfrissítésrõl, ami sosem árt a belterjes királyi családok esetében. Noha a divatszakértõk zöme szerint Miss Middletonnak kissé unalmas a stílusa, korunk egyik legjelentõsebb divatikonjává tudott válni. Az általa viselt ruhák huszonnégy óra leforgása alatt rendre el-
fogynak a boltokból. Pedig nincs olcsó ízlése. A márciusban Kate-en látott, hatszázötven fontos (kétszázezer forint) Burberry ballonkabátot szintén egy nap alatt kapkodták el. Az óriási sikert látva egy olcsó üzletlánc huszonkét fontért dobta piacra a felöltõ tökéletes mását, amely ugyancsak percek alatt tûnt el a polcokról. VISSZASZÁMLÁLÁS A fogadás mániás angolok most sem hazudtolták meg magukat. A legõrültebb dolgokra lehetett fogadni a friggyel kapcsolatban, például arra, hogy a királynõ kilencven éves férje, Fülöp vajon el fog-e aludni a szertartás alatt, elejtik-e a gyûrût, vagy faképnél hagyja-e Kate Vilmost az oltár elõtt. Sõt, ha hinni lehet a pletykáknak, még arra is lehetett fogadni, hogy Harry herceg SS egyenruhában fog-e megjelenni. A visszaszámlálás már jóval az esküvõ elõtt megkezdõdött. Bármennyire is vártuk a nagy napot, április 29-re már mindenkinek a könyökén jött ki „az évszázad esküvõje”. A csapból is Kate és Vilmos folyt. Különösen a menyassszony ruhája körüli találgatás tartotta lázban a (nõi) lakosságot. Eleinte több divatház neve is felmerült, azonban az utolsó pár napra már szinte biztosra lehetett venni, hogy a befutó a tavaly elhunyt Alexander McQueen utódja, Sarah Burton kreációja lesz. A „ruha-projektet” államtitokként kezelték, egy esetleges kiszivárogtatásért talán még nyelvcsonkítás is járt volna. A varrodát a Buckingham palotában rendezték be, ahová a dizájnert alkalmanként pokróccal letakarva csempészték be, illetve ki. A hatvan varrónõ és csipkekészítõ állítólag csak egyes részein dolgozhatott a mûremeknek, hogy elképzelésük se legyen a teljes képrõl. Félóránként szigorúan kezet kellett mosniuk, hogy az anyag makulátlanul fehér maradjon, majd az utolsó pillanatban egy Kate méreteivel teljesen megegyezõ modellen állították össze (feltételezem, világtalan szabászok) a mûvet. A ruha még valószínûleg darabokban hevert, amikor négy-öt nappal a ceremónia elõtt az elsõ rajongók leverték sátraikat a Westminster apátságnál. Ez a taktika nem mindenkinél vált be. Egy ausztrál nõ, mire elérkezett a várva várt pillanat és megpillantotta az apátsághoz autóval érkezõ Vilmost, a kimerültségtõl

C Í M L A P S T O RY

és az izgalomtól elvesztette az eszméletét, és mentõ vitte el. Neki itt fejezõdött be az évszázad esküvõje, amiért több ezer kilométert utazott. A Buckingham palota közelében táborozók bizonyultak a legszerencsésebbeknek, akik alig hittek a szemüknek, amikor az esküvõ elõtti este Vilmos és Harry herceg ugrott le hozzájuk érdeklõdni, hogy bírják a várakozás hosszúra nyúlt óráit. Harry aggódva érdeklõdött, hogy fel vannak-e szerelkezve itallal, szendviccsel és esernyõvel, ha esetleg eleredne az esõ. MINDENKI, AKI SZÁMÍT Végre felvirradt az esküvõ napja. Az igazán kitartó rajongók többsége elnyerte méltó jutalmát, és kikecmeregve a hálózsákból, valóban testközelbõl élhette át ezt a történelmi pillanatot. Az elsõ meghívottaknak reggel fél kilenckor, tehát a szertartás elõtt két és fél órával kellett elfoglalni helyüket az apátságban. Az ezerkilencszáz vendég közt voltak az ifjú pár barátai, jótékonysági szervezetek munkatársai, a fegyveres erõk képviselõi, politikusok, illetve külföldi méltóságok. A hölgyek igazán kitettek magukért. Különösen az egyes fejdíszeket látva kérdõjelezhettük meg viselõik józan ítélõképességét. Például Beatrix hercegnõét, aki egy kifejlett szarvasbika agancsát imitáló díszt tûzött a homlokára, de Beckhamnének is volt már jobb napja. Összességében, míg a szigorúan minimum térdig érõ ruhákat a konzervativizmus jellemezte, addig a kalapok szinte saját életre keltek viselõik fején. Csupán David Cameron miniszterelnök felesége nem viselt fejfedõt, amit többen rebellis és illetlen megnyilvánulásnak ítéltek. A társaság igen díszes volt: Mr. Beantõl kezdve, kokain botrányairól elhíresült arisztokrata hölgyön keresztül, arab sejkig mindenki megjelent (Vilmos nagynénje, Sarah Ferguson kivételével, aki a közelmúltban ötszázezer font kenõpénzért akarta volt férje, András herceg befolyását kiárusítani, így nem kapott meghívót). Cirkuszt és kenyeret a népnek! Ilyen alkalmakkor egyébként kínosan ügyelnek arra is, hogy a hölgyek ruhájának a színei passzoljanak egymáshoz. A szín kiválasztásában az elsõbbséget természetesen a királynõ élvezi, majd Kamilla jött, s végül Carol Middleton. A nap fénypontja azonban még csak ezután következett.

Megatorta – A Fiona Cairns által tervezett 650 személyes, emeletes gyümölcstortát (brit esküvõi hagyomány) tejszínnel és cukormázvirágokkal díszítették, s tízfõs cukrászcsapat állította össze.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

25
C Í M L A P S T O RY

A gyûrû úrnõje – A párt az anglikán egyház fõpapja, a Canterbury érsek adta össze; csak a menyasszony ujjára került gyûrû.

A sokat próbált tömeg már valóban tûrõképessége határait feszegette, mire a Vilmos és Harry herceget szállító Bentley végre kigördült a Clarence House udvaráról, hogy öt perccel késõbb megérkezzen az apátság elé (ekkor vesztettük el a már említett ausztrál rajongót). Mivel Vilmost a királynõ az Irish Guards (Ír Gárda) ezredesének nevezte ki, a testület egyenruháját viselte, ezzel állítólag kisebb csalódást okozva a Királyi Légierõnek. Õket követték a Windsor és a Middleton család tagjai. A férfinézõk nagy örömére – akik valószínûleg ekkorra már rég feladták volna – pompásabbnál pompásabb autó csodák szállították a násznépet. Kate édesanyját és öccsét egy, a többihez képest szerény Jaguar XJL fuvarozta. A legpatinásabb autó díja a Károlyt és Kamillát szállító, 1950-ben gyártott Rolls-Royce Phantom IV-et illeti. (De ne feledkezzünk meg arról az igen ritka, 1969-es Aston Martin DB6 Volante MKIIrõl sem, melyet Károly kapott a királynõtõl huszonegyedik születésnapjára, és amelyikkel a friss házasok a szertartást követõen a Buckingham palotából hajtottak ki.) A mellettem álló, ekkorra már igencsak illuminált hölgykoszorú ‘Charlie! Charlie!’ kiáltásokkal próbálta magára vonni a trónörökös figyelmét. De Károly inkább az „érdekes szépség” kategóriába sorolható, nem túl népszerû Kamillával volt elfoglalva. II. Erzsébet érkezett utoljára egy szintén kizárólag ilyen alkalmakra gyártott Bentley-vel. A nyolcvanöt esztendõs királynõt óriási üdvrivalgás fogadta. Magyarként a britek (és általában más monarchiák) uralkodóival szemben tanúsított, szinte feltétel nélküli rajongásával szembesülni teljesen idegen, itthon nem tapasztalt élmény (mi legfeljebb történelmi személyek iránt mutatunk egyöntetû szimpátiát). A királynõ uralkodása csaknem hatvan évében jó pár hibát elkövetett. Gondoljunk csak a nép által imádott Dianával szemben tanúsított közönyére, vagy arra, hogy szemet hunyt a II. világháborút követõ tömeges gyermekdeportálásokra Ausztráliába. Mégis, a lakosság döntõ többsége kedveli a királynõt. Nem találkoztam olyan emberrel Angliában, aki negatív érzéseket táplálna Erzsébet iránt. Sõt, még a sorozatos népszerûtlen döntéseirõl híres Károllyal is szimpatizálnak. Ekkor a kamerák kereszttûzbe vették az elõkelõ Belgravia negyedben található, ötcsillagos Goring hotel bejáratát, mely az es-

26

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

küvõ idejére a Middleton család fõhadiszállása lett. Hozzátartozóik és barátaik részére a szálloda mind a hetvenegy szobáját kivették. Kate a ‘Royal Apartment’ luxus lakosztályban töltötte utolsó hajadon éjszakáját, mely beköltözését megelõzõen százötvenezer fontos ‘facelift’-en esett át, biztosítva az ara minden kényelmét. Az egy éjszakára ötezer fontba, mintegy másfél millió forintba kerülõ lakosztályt a többi között virágcsokrokkal, koncert zongorával, egy LED televíziót rejtõ baldachinos ággyal, XIX. századi wc csészével és rengeteg antikvitással látták el. A falakat Gainsborough selyemmel vonták be, melynek négyzetmétere ötszáz fontot (150 000 forint) kóstál. A MIDDLETON LÁNYOK FELEMELKEDÉSE Tizenegy óra elõtt tíz perccel tehát a világ szeme a hotel bejáratára szegezõdött, és a tömegek egy emberként tartották vissza lélegzetüket, amikor végre feltûnt a menyasszony sziluettje. Ruhája nagy része még ekkor is takarásban maradt. Édesapja besegítette az 1977-es RollsRoyce Phantomba, majd hajadonként utolsó útjára indult – a ‘The Mall’on és a ‘Horse Guards Parade’-en keresztül – a Westminster apátság felé. A körülöttem álló emberek már majd’ kiugrottak a bõrükbõl az izgalomtól, mire a pompás fekete autó begördült a térre. Húga, Pippa (egyébként becsületes neve is van, Philippa) és koszorús lányokból, illetve fiúkból álló kis hadserege várta a menyasszonyt. A Rolls-Royceból kiszállva végre kirajzolódott a valóban Sarah Burton dizájner által megálmodott mestermû. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az esküvõ óta több vád is érte a tervezõt. Egyesek Grace Kelly, mások Silvio Berlusconi keresztlánya, Isabella Orsini által viselt ruha másolatának tartják. A modell testalkatú Kate azonban tényleg lélegzetelállítóan mutatott a finoman elegáns, túlkapásoktól mentes selyem és csipke csodában, mely a modern vonalakat a tradícióval ötvözte. A csipkét díszítõ rózsa, bogáncs, nárcisz és lóhere minták az Egyesült Királyság különbözõ szegleteit képviselték. Uszálya minden eddigi európai királyi esküvõn viselt ruháénál rövidebb volt, csupán 2.7 méter. Értékét ötvenezer fontra, mintegy 15 millió forintra becsülik. Az 1936-ban készült Cartier tiarát II. Erzsé-
C Í M L A P S T O RY

bet királynõtõl kapta kölcsön, míg a gyémánt fülbevaló a szülei ajándéka. Kate visszafogott kis csokrát gyöngyvirágból, török szegfûbõl és jácintból kötötték, de a tradíciónak megfelelõen, a többi királyi menyasszonyéhoz hasonlóan, az õ csokrába is került egy mirtuszág a Viktória királynõ esküvõi csokrából származó, 1840-ben ültetett bokorról. Szintén hagyománnyá vált, hogy ezeket a csokrokat a szertatás után visszaküldik az apátságba, s az elsõ világháborús ismeretlen katona sírjára helyezik.

tött nézõk rögtön összeboronálták Harry-vel, a kisebbik herceg azonban továbbra is „jó öreg” Chelsy barátnõjét ostromolja.

Ekkor következett Pippa nagy pillanata. Méregdrága menyasszonyi ruha ide, történelmi kiegészítõk oda, mégis a húg egyszerû vonalú ruhája vonta magára a legtöbb nézõ pillantását. A szexi Pippa látványától a maratoni ceremóniában megtört, kardjukba dõlt férfinézõk új erõre kaptak. Különösen az a pillanat érintette meg õket, amikor leguggolva megigazította nõvére fátylát. Hátsója azóta népes rajongói tábort mondhat magáénak, még külön Facebook oldala is lett. A romantikától túlfû-

Mielõtt Kate belépett volna az apátság kapuján, néhány másodpercre aranyló napsütés szaladt át a téren. Ezt sokan a néhai Diana hercegnõ jelenlétének tulajdonították, ezzel áldását adva a frigyre. Miss Middleton útja az oltárig négy percig tartott, melyet édesapja oldalán tett meg a hét méteres fákkal szegélyezett fõcsarnokon keresztül. A hat juharfa és két gyertyánfa a menyasszony személyes kívánságára érkezett ide. Célja a minél természetesebb, kertszerû környezet megteremtése volt. A fá-

HOLTODIGLAN, HOLTOMIGLAN Ami az idõjárást illeti, alakulhatott volna szerencsésebben is. A szeszélyes londoni klímával ellentétben idén az egész árpilist zavartalan napsütés jellemezte. Kivéve ezen a napon, amikor reggeltõl estig borús volt az ég. Lehet, hogy ez sem volt véletlen.

Mint a mesében – Cambridge hercege és hercegnõje az esküvõ után az 1902-ben, VII. Edvárdnak épült, nyitott aranyhintón vonult a Buckinghampalotába.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

27


Családi idill – A hivatalos esküvõi fotón a koszorúslányok és királyi apródok között Camilla unokája, Vilmos herceg keresztlánya, valamint magántitkárának és dadájának gyermekei kaptak helyet.

28

V I L Á GJ Á R Ó

kon túl a harmincezer virág is az angliai tájat és az ara vidéki származását idézte. A hihetetlen számok, mennyiségek és költségek ellenére mindenben az egyszerûségre és természetességre törekedtek (a teljes „kert-projekt” költségét ötvenezer fontra becsülik). A meglehetõsen száraz szertartásban üde színfoltot a most is csibész Harry herceg jelentette, aki, amikor csak tehette, eleresztett egy-egy poént az orra alatt. A két fiú édesanyja, Diana emléke elõtt is tisztelegtek egy, a temetésén elhangzott egyházi énekkel.

újabb óra várakozás sem tántoríthatta el õket. Végre kinyíltak a palota erkélyének ajtói, és az ifjú feleség a tömeg látványától megbabonázva lépett ki az erkélyre. A „Kiss, kiss, kiss”-t skandáló tömegnek nem kellett sokáig várni a történelmi hitvesi csókra.

Meglepõ módon Vilmos herceg ujjára nem került gyûrû (bár sem nagyapja, Fülöp, sem édesapja, Károly nem hordott elsõ házasságában gyûrût). Döntését nem kommentálták. Kate-é hagyományosan walesi aranyból készült, és olyan nehezen ment föl az ujjára, hogy egy pillanatra mindenki azt hitte, itt a vég. Végül az impozáns Westminster apátság harangjai diadalmasan felzúgtak, hírül adva a nagyvilágnak, hogy Anglia jövendõbeli uralkodója nõül vette választottját. Az apátságot már, mint cambridge-i herceg és hercegné hagyták el. Ezután felpörögtek az események. Legalábbis számunkra, akik a templomon kívül rekedtek.

Az erkély-jelenet sztárja azonban kétségtelenül az a „csúnya koszorús kislány” volt, aki az egész ceremónia alatt olyan savanyú képet vágott, mint aki a háta közepére nem kívánja az egész felhajtást. Számára valószínûleg a légierõ három gépe volt az utolsó csepp a pohárban, melyek az ifjú pár tiszteletére repültek át a palota felett. Vilmos keresztlánya ekkor már úgy szorította fülére a kezeit, mint akit kínoznak. A Spitfire-t, Lancastert és Hurricane-t egy másik trió, egy Typhoon és két Tornado követte. A légi bemutató ezzel még nem ért véget. Rövidesen kigurult a palotából a már korábban említett, Harry herceg által felcicomázott, tanuló vezetõ táblával és „JUST WED” (friss házasok) rendszámmal ellátott Aston Martin, benne a võlegénnyel és újdonsült asszonyával. Õket a Királyi Légierõ Sea King típusú, ütött-kopott, sárga mentõhelikoptere kísérte Vilmos tiszteletére, aki ennek a típusnak a pilótája.

ERKÉLY-JELENET Az ifjú pár Kate és William nevû lovak által húzott hintaja és a násznép fogatjai a zászlókat lengetõ tömegtõl övezett útvonalon keresztül érték el a Buckingham palotát, majd egy bõ órára eltûntek a nép szeme elõl. Ezalatt, a palotába torkolló széles sugárút, a ‘The Mall’ megtelt emberek tízezreivel. Mindenki az elsõ csókot akarta látni, és ettõl egy

Ezt követõen az ünneplés zárt ajtók mögött zajlott tovább. Több partit is rendeztek a Buckingham palotában, illetve Middletonék a Goring hotelben azon barátaik és ismerõseik számára, akiket nem hívtak meg a palotába. Az alattvalók Anglia szerte utcai mulatságokkal, kerti sütögetéssel és természetesen a televízió képernyõk elõtt ülve töltötték a napot. A nálunk is ismert énekesnõ,

FIRST CLASS


Sportosan – Vilmos Aston Martinján a hátsó rendszám felirata a JUST WED (friss házas) volt. Az ifjú pár Károly herceg rezidenciájáig, a Clarence Houseig hajtott a nyitott tetejû sportkocsival.

Adele visszautasította a királyi pár felkérését, hogy az utóbulin szórakoztassa a vendégeket, mivel már õ is elígérkezett a barátaihoz egy kerti grillezésre. MELLÉK- ÉS UTÓHATÁSOK Az üzleteket elárasztották a – leginkább bóvli – királyi esküvõs szuvenírek. Az ifjú pár arcképét ábrázoló bögrék millióin túl az õ nevükkel és képükkel ellátott óvszert, mûköröm matricát és hányó zacskót is gyártottak, csak hogy a legextrémebb eseteket említsem, körülbelül kétszázmillió font (hatvan milliárd forint) értékben. De természetesen az eljegyzési gyûrû Kínában fröccsöntött másolatát is meg lehet kapni fillérekért, valamint emlékérméket, melyeket az ifjú pár nevének a kezdõbetûivel láttak el. Ez nem lett volna túl szerencsés, mivel William és Catherine (ez Kate hivatalos neve) rövidítve WC. Hogy ezt elkerüljék, inkább megcserélték a két nevet, mert a CW mégiscsak jobban hangzik. A szigetországban azonban azokra is gondoltak, akik április 29-re már királyi esküvõ túladagolásban szenvedtek. Így például a Derbyben található Alexandra hotel pubját erre a napra a fejedelmi násztól mentes területté nyilvánították, ami azt jelentette, hogy vendégeinek tilos volt a szájukon kiejteni a „királyi”, illetve „esküvõ” szavakat. Ha mégis valahogy kicsúszott, a vétkesnek egy bizonyos összegû adományt kellett bedobnia egy úgynevezett szitokdobozba. Az esküvõt követõen az ifjú pár csupán egy belföldi hétvégét volt együtt

Vilmos légierõnél betöltött szerepébõl adódó elfoglaltságai miatt. Az igazi mézesheteket a Seychelleszigeteken töltötték egy éjszakánként négyezer fontba (1,2 millió forint) kerülõ üdülõhelyen. Búslakodásra Pippának sincs oka, hiszen az elmúlt hónapokban igencsak felment az ázsiója. Amerikából hárommillió fontos (900 millió forint) ajánlatot kapott egy pornófilm-gyártó cégtõl. Harry herceg – ha lehet – még kapósabb, mint valaha. Az esküvõt övezõ hisztéria az Egyesült Államokban állítólag sokkal nagyobb, mint az öreg kontinensen. Ennek köszönhetõen tömegével érkeznek a jómódú amerikai lányok célirányosan Harry meghódítására. Az általa favorizált éjszakai klubokba járnak, és külön sms kódrendszerrel hozzák egymás tudtára, hogy a „kisherceg” éppen hol bukkant fel. A legendássá vált átlátszó ruhát, melyben a trónörökös elõször pillantotta meg Kate-et a kifutón egy, az egyetemen szervezett divatbemutatón, nemrég hetvennyolcezer fontért (23,4 millió forint) árverezték el. A nép számára pedig ugyanúgy folytatódnak a dolgos, szürke hétköznapok, mint a tündérmese, és az azt megelözõ, követõ felhajtás elõtt. Talán egy kicsit még jobban öszszekovácsolódva és naivan abban a hitben ringatózva, hogy tényleg vannak még csodák. S miközben a puha, rózsaszín ködben lebegünk, próbáljuk meg elhessegetni azt a – némiképpen zavaró – tényt, hogy ez a világraszóló felhajtás negyvenmillió fontjába (12 milliárd forint) került a brit adófizetõknek.

Jelképek – Angliát ellepték az ifjú pár arcképével, valamint a monarchia szimbólumaival ellátott ajándéktárgyak.

Egy kis hazai – Magyarország egy 45 részes, az idén 160 éves Viktória minta teljesen új változatával, a Royal Gardennel díszített herendi étkészletet adott nászajándékba az ifjú párnak.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

29
EXTRA ESKÜVÕK

ESKÜVÕK VILÁGA Minden fiatal lány arról álmodozik, hogy egyszer hófehér lován eljön érte a dél ceg királyfi, világraszóló lakodalmat ül nek, aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ez a klisékkel teli, glamúros leányálom a milliárdos hírességek világától – és lehetõségeitõl – talán nem is áll olyan messze. Hogy aztán a nyalka her ceget is meglelik-e, az már más tészta.

SZÖVEG: ETÉDI ALEXA FOTÓ: SHANGRI-LA’S TANJUNG ARU RESORT & SPA – KOTA KINABALU

Gyémánt ruha és Rolling Stones INDIAI MESEVILÁG A világ legdrágább esküvõje Vanisha Mittal, az indiai származású, Londonban élõ acélmágnás, Lakhsmi Mittal leánya nevéhez köthetõ. Az ifjú hölgy 2004-ben ment feleségül Amit Bhatia befektetési bankárhoz. A hatnapos eseményre a leghíresebb párizsi palotákban, valamint a pompás, 1641-ben, XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet számára épült kastélyban, a Vaux le Vicomte-ban került sor, s Kylie Minogue lépett fel rajta. Hogy leányát boldog házasságban lássa, mindez harmincmillió fontjába (kilenc milliárd forint) került a Mittal birodalom fejének. Persze az édesapának nem jelentett különösebb gondot a lagzi számlája, hiszen a Forbes Magazin szerint akkor a világ nyolcadik leggazdagabb embere volt, négy évvel késõbb pedig már a negyedik. A võlegény drágakövekkel kirakott szertartás kocsin érkezett a helyszínre, ahol már több mint ezerkétszáz vendég – köztük a világ leggazdagabb és legismertebb celebritásai, popsztárok, bollywoodi mozicsillagok, valamint az ipari és üzleti élet legbefolyásosabb személyiségei – várta. A programsorozat a tradicionális hindu esküvõk minden szertartását magában foglalta: az eljegyzést a Napkirály egykori otthonában, a versailles-i palotában tartották (mely kizárólag egyetlen alkalommal nyitotta meg kapuit privát rendezvény számára), míg a fantasztikus szórakoztató programokat

30

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

és a vacsorát a Tuileriák kertjében rendezték. A menyasszony és a võlegény különbözõ esküvõi ruháit, arany és gyémánt ékszereit a legjobb és legdrágább indiai tervezõk alkották. A pompás esemény alkalmából az elegáns párizsi Hotel Le Grand Intercontinental mind a hatszáz szobáját kibérelték a vendégek számára. A szálloda elõtt több, bárral is felszerelt luxus autóbusz sorakozott, melyek oda szállították a meghívottakat, ahová azok akarták. Az elsõ emeletet az esküvõhöz igazították: számos fodrász, sminkes, valamint száriöltöztetõ specialista kapott itt helyet, hogy a nap bármely szakában a vendégek rendelkezésére álljanak. Minden szobában három exkluzív televízió csatorna gondoskodott a szórakozásról: egy az esküvõ részleteit közvetítette, a másik kettõ filmeket, illetve híreket sugárzott. A tradicionális indiai konyháról Munna Maharaj, Hemant Oberoi sztárséfek és harmincnyolc szakács gondoskodott. Az illusztris vendégsereget tizenkét Boeing repülõgép szállította Indiából Franciaországba. Az esküvõi meghívókat ezüst dobozkákba rejtették, benne a Mittal család tagjainak romantikus verseivel – így nem meglepõ, hogy minden egyes meghívó húsz oldal hosszúra sikeredett. A nõi vendégek kezét hennával díszítették (ezt Indiában ‘mehendi’-nek nevezik), s mindenki egy-egy luxus táskát kapott ajándékba. Az esküvõi helyszíneket összesen tízezer

virággal díszítették fel. Mindezek után nem csoda, ha Vanisha Mittal és Amit Bhatia hetedhét országra szóló lagzija vezeti az esküvõk Guinness rekordját. De a második helyet is egy indiai milliárdos foglalja el: a gyémántkereskedõ Vijay Shah 2002-ben tízmillió fontot (három milliárd forint) költött leánya és fia kettõs esküvõjére a belgiumi Antwerpenben. GYÉMÁNT RUHA A világ legdrágább esküvõi ruhája tizenkétmillió dollárt (2,2 milliárd forint) kóstál, és százötven karátos gyémántokkal átszõtt csipke ékíti. A ‘Diamond Wedding Gown’ (egyszerûen csak Gyémánt Esküvõi Ruha) névre keresztelt költemény Renee Strauss (egy rendkívül sikeres, beverly hills-i esküvõi szalon tulajdonosa), valamint Martin Katz ékszerész közös munkája. A nemes darabot a 2006-os Luxury Brands Lifestyle Bridal Show (Luxus Márkák, Életmód és Esküvõ Show) keretében mutatták be, majd ugyanebben az évben szerepelt a Dubai’s Fashion & Diamonds Show-n is. Ha a csillagászati összeg ellenére valakinek mégis megtetszene, jó hírem van: egyelõre nem kelt el, ugyanakkor más esküvõi ruhákkal szemben ez a darab értékálló marad. A második helyen egy japán tervezõ, Yumi Katsura ruhája szerepel, mely „csupán” nyolc és fél millió dollárba (másfél milliárd forint) kerül. A csodálatos öltözeten ezer gyöngy és a világ két öt karátos fehérarany briliánsának egyike látható.
EXTRA ESKÜVÕK

ÉKKÖVES TORTA Úgy vélnénk, a világ legdrágább esküvõi tortája minden bizonnyal ízletes lehetett, de vajon valóban az volt-e? Ha a csillogó finomság készítõinek hinni lehet, végül senki sem tudta meg. A Nahid La Patisserie Artistique cukrászda és Mimi So. ékszerész által készített süteményt 2006-ban, a Beverly Hills-en megrendezett Luxury Bridal Show-n mutatták be. Az már csak mellékes, hogy a mestermûvet – ami többek szerint nem volt igazán mutatós darab – sem megkóstolni, sem felvágni nem lehetett, ugyanis nem ez volt a célja. A bemutató alatt a drága desszertet fegyveres õrök védték, de hogy utána mi lett vele, rejtély. A gyémántokkal teleszórt remekmû egyébként „potom” húszmillió dollárba (3,7 milliárd forint) került. RUBIN CSOKOR Hogy megtekintsük a planéta legdrágábbnak tartott esküvõi csokrát, a vietnami Hanoi-ig kellene utaznunk. Itt, a Ruby Plaza Hanoi, egy kereskedelmi- és irodaépület hatodik emeletén látható ugyanis a százhuszonötezer dollár (23 millió forint) értékû, vörös és fehér drágakõ-virágokból álló ‘Thien hoa bach ngoc’ (több ezer virág, több száz drágakõ) nevû esküvõi csokor, mely a vietnami Guinness-könyvbe is bekerült, mint csúcstartó. A kilencven drágakõbõl, kilenc gyémántból, egy csillag alakú rubinból, valamint fehér rózsákból, liliomokból, orchideákból és százszorszépbõl álló mûremek alapja egy száz éves fikusz. Az összesen száz ékkõ a párnak kívánt száz boldog évet szimbolizálja, ezáltal a csokor az örök szerelmet jelképezi. A csodaszép csokrot sokan szeretnék saját esküvõjükhöz kibérelni vagy megvenni, de az efféle megkereséseket a tulajdonos mindeddig elutasította. A VILÁG LEGDRÁGÁBB ESKÜVÕI FELLÉPÕI Ki más is lehetne a világ legdrágább esküvõi fellépõje, mint az amerikai Rolling Stones zenekar. A banda nem kevesebb, mint nyolcmillió dollárért (1,4 milliárd forint) lépett fel egy, az USA-ban megrendezett esküvõi buliban 2002-ben. Amikor azonban turnén vannak, még ezzel a csillagászati összeggel sem lehet õket elcsábítani. A második helyen a popikon, Sir Elton John és Kylie Minogue osztozik, egyenként 3,2 millió dolláros gázsival. Kylie-t éppen a világ legdrágább esküvõjére, Vanisha Mittal és Amit Bhatia partijára rendelték meg ennyiért. Õket Christina Aguilera (1,5 millió font, azaz 450 millió forint), George Michael (1,3 millió font), Amy

Winehouse (egymillió font), Paul McCartney (egymillió font), Leona Lewis (egymillió font), Jennifer Lopez (egymillió font), valamint Barry Manilow, Rod Stewart és a Duran Duran (már mind egymillió font alatt) követik. A CHOPARD BLUE ÉS A KIRÁLYSÁG SZÍVE Aki igazán gavallér akar lenni, kedvesét a kilenc karátos Chopard Blue nevezetû gyémántgyûrûvel lepje meg, akkor biztosan nem fog visszautasításba ütközni. A Chopard Blue ugyanis éppen az a gyûrû, mely minden más gyémánt karikát elhomályosít. A hatalmas, ovális, kék ékkõ gyémánt vállakon és egy tizennyolc karátos fehérarany gyûrûn nyugszik, melyet szintén apró brillek díszítenek. A rózsaszín mellett a kék színû a világ legdrá-

gább gyémántja. A pompás darab értéke nem kevesebb, mint 16 millió 260 ezer dollár (három milliárd forint). A világ legdrágább nyakláncaival sem marad senki szégyenben, például Garrard ‘Heart of the Kingdom’ (a Királyság Szíve) nevezetû rubin csodájával, mely tizennégymillió dollárba (2,6 milliárd forint) kerül. A 40,63 karátos, szív alakú burmai rubint 155 karátos gyémántok ölelik körbe. Vérvörös színe miatt a Mianmar területérõl származó burmai a legkeresettebb ebbõl a fajta drágakõbõl. Ez a pompás ékszer a benne lévõ kõ hatalmas mérete miatt különösen értékes, ugyanis a burmai nagyon ritkán haladja meg a néhány karátos méretet.

és lkalmiRuhaszalon ViolaEsküvõiA

TELJES KÖRÛ ESKÜVÕ- ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉS Szalonunkban több mint 160 menyasszonyi ruha várja. Fátylak, kesztyûk, nyakékek, tiarák, szütyõk nagy választékával. Világmárkák (Maggie Sottero, Miss Kelly, Miss Paris, Divina Sposa, Collector) mellett Budapesten kizárólagos forgalmazói vagyunk az Angel Brides and Maids Exclusive kollekciónak , amit egy tervezõpáros, Tóth Viktória és Kelemen Éva álmodnak meg évrõl évre. A ruhákban egyaránt megtalálhatóak a legfinomabb olasz, francia csipkék, a kézzel egyedileg készített gyöngy applikációk. Menyecske ruhák, koszorúslány ruhák, örömanyáknak kosztümök, koktélruhák, alkalmi ruhák nagy választékát kínáljuk, méretre igazítjuk vagy készíttetjük. Alkalmi ruháink gyöngyszemei Elisabeth Nardo estélyi és koktélruhái.

Dr. Bóday Pálné, Kaszásné Domonkos Anna, Domonkos Éva várja megkeresésüket. www.violaszalon.hu, boday.eva@violaszalon.t-online.hu eskuvoszervezes@violaszalon.t-online.hu

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

31
E X T R A N Á S Z U TA K

Fényûzõ mézeshetek Luxus, elvonultság, harmónia, romantika, pihenés, pompás ételek és finom borok, napsütés, gyer mekricsaj-mentes övezet, és persze hatalmas költségek. Röviden, címszavakban ezekkel a jelzõkkel illethetjük a tökéletes, exkluzív nászutakat. SZÖVEG: ETÉDI ALEXA FOTÓ: SHANGRI-LA’S VILLINGILI RESORT & SPA – MALDIVES

A múltban a mézeshetek arra szolgáltak, hogy az ifjú párok jobban megismerhessék egymást, hiszen a nagy napig csupán egy-két alkalommal találkozhattak, a közös élet csak ezután kezdõdött. Napjaink nászútjai ellenben pihenési lehetõségként funkcionálnak, melyben a modern felfogású fiatal párok feltöltõdhetnek, mielõtt visszatérnek a nagyvárosi mókuskerékbe. Manapság ezek az utak tehát vakációk, melyekben a romantika, mint meghatározó pont, még mindig fontos maradt. HATÁR A CSILLAGOS ÉG A nászutasok ezért hajlamosak rá, hogy a – remélhetõen – csupán egyszeri alkalom maximális exkluzivitása érdekében kegyelemdöfést mérjenek bankkártyáikra. Persze, még így sem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, amit például az amerikai golfozó Tiger Woods, aki 2004-ben 57 millió dollárt költött a mézeshetekre, pedig neki még a szállásért sem kellett fizetnie, hiszen saját „The Privacy” nevû luxus jachtjukon töltötték a napokat (igaz, a hajót õ vette feleségének nászajándékba). Bár úgy tûnik, a holtodiglan-holtomiglan szerelmen ez sem segített, a pár ugyanis tavaly elvált. Nincs jelentõsége tehát, hogy valamely népszerû nagyvárosba, egy eldugott trópusi magánszigetre, esetleg a sivatag vad romantikájára vágyunk, legalábbis, ami az árakat illeti. A legtökéletesebb pihenés érdekében ugyanis minden esetben az exkluzivitást kell megfizetni. Az amerikai Forbes Magazin összeállította a legpompásabb nászutas desztinációk listáját, melyben a legvágyottabb álom úti célok szerepelnek. NEW YORK, MARAKESH VAGY VELENCE? A marokkói Marakesh ‘Amanjena’ szállodájának keleties hangulata az Ezeregy éjszaka meséinek világába repít, míg a francia riviérán a Chateau de la Chevre d’Or kastélyszálló fejedelmi pompáját élvezve a Napkirály módján élhetünk – legalább arra a rövid idõre, amíg mé-

32

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

zesheteinket töltjük itt. A New York-i The Four Seasons fényûzõ gazdagsága a nyüzsgõ metropoliszok kedvelõit kápráztatja el, az új-zélandi Great Mercury Island csendes magányán pedig kedvesünknek szentelhetjük minden figyelmünket. A velencei Palazzo Vendramin reneszánsz bájával hódít, míg a dél-afrikai Johannesburg ‘Sabi Sands Game Reserve’ ámulatos afrikai vonzereje a szafarik hangulatát sugallja. Az amerikai Modern Bride Magazin felmérése szerint, a változó társadalmi szokások nyomán napjaink friss háza-

sai egyre idõsebbek (átlagosan a nõk 27, míg a férfiak 29 évesen házasodnak), gyakran utaznak – így az átlagos úti célok helyett már az egzotikusabb helyekre vágynak –, és az anyagi lehetõségeik magasabbak, mint valaha, így kevésbé korlátozzák õket a pénzügyi megfontolások. Innentõl kezdve pedig mindenki oda utazhat nászútra, ahová a szíve vágyik, annak költségeit nem csak az úti cél földrajzi helyzete fogja meghatározni, hanem az igénybe vett különleges szol gáltatások száma, illetve nívója.
PROMÓCIÓ

Álomesküvõ Tatán Egy álomesküvõhöz alapvetõen álomhelyszínre van szükség. Olyanra, amelynek meghitt hangula ta, e le gán s körn ye ze te é s barátságos atmoszf é rája szin te h ívogatja a h ázasodn i vágyókat. Ah ol az e s k ü v õ k ö r ü l m é n y e i m á r e l e v e f e l e j t h e t e t l e n n é t e s z i k a z t . T a t á n m i n de z t k ö n n y e dé n m e g t a l á l j u k . SZÖVEG: BUS ISTVÁN A város önmagában is megér egy hosszú hétvégét. Idõ kell, mire az utazó befogadja a számtalan szépséget. Az Öreg-tó partján végigkorzózva visszacsöppenünk egy régebbi korba: egy romantikus, nyugalmas világba. A part mentén szinte elveszünk a reneszánsz vár látványában, a mûemlék-épületek tövében pedig szinte azonnal eszünkbe ötlik, hogy nem más ez, mint egy esküvõi fotózás ideális helyszíne. KRISTÁLYOS ELEGANCIA Nem véletlen, hogy aki esküvõi helyszínt keresve elvetõdik Tatára, azonnal beleszeret a gondolatba, hogy ezen a vizek által bõven járt, varázslatos dunántúli mesevároskában mondja ki a boldogító igent. Elég csak betérni Magyarország legrégebbi mûködõ szállodájába, a XVIII. században épült Hotel Kristályba. A hotel ugyanis megfelel a legszigorúbb európai elvárásoknak, öreg kontinensünk bármely országában megállná a helyét. És nemcsak az építészeti megoldásokra, a hibátlan berendezésre gondolunk, de a szolgáltatások minõsége is a legfelsõbb kategóriába tartozik. FÕÚRI POMPA, HOLLYWOODI SZERTARTÁS A Hotel Kristályhoz tartozó Pálma rendezvényház a vadregényes Angolkert gyönyörû, szecessziós ékköve. Az egykor valóban az Esterházyak pálmakülönlegességeinek helyet adó épület ma rendezvényházként üzemel. A legszebb példája annak, hogyan õrizzük meg a múlt meghittségét és a régi korok eleganciáját – miközben vegyítjük azt a modern kor kényelmi követelményeivel. Akár 140 fõt is befogad a pazar környezetbe tökéletesen belesimuló bálterem. Az esküvõi vacsorát aztán „lemozoghatja” a násznép egy könnyû, esti sétán, az Angolkert vadregényes területén, árnyas növénykülönlegességek, tavacskák, csobogók, forrásbarlangok között barangolva. Körülbelül kétperces séta a megkapó Cseke-tó, partján a mûromokkal. Ezen a helyszínen pedig – túlzás nélkül –, akár hollywoodi filmek esküvõi jeleneteit is leforgathatnák. GOURMETVACSORA & WELLNESS Érdemes visszatérni a Hotel Kristályba, amelynek Esterházy étterme ízelítõt kínál az esküvõi vacsorából. Ha végigböngészi az étlapot, majd rendel, megbizonyosodhat róla, hogy az igényes gasztronómia tárházából válogathat. A legjobb alapanyagokból készülnek az ínycsiklandó fogások, az ízek harmóniáját pedig tovább mélyíti a felszolgált tányérok esztétikája. Mindezekre akkor is odafigyelnek a séfek, ha esküvõi vendégseregre kell megalkotniuk az ünnepi menüt. Ha pedig a vendégeket a Hotel Kristályban szállásolják el, az esküvõ és a vacsora fáradalmait a szaunákkal, gõzkabinnal, tepidáriummal és óriás jacuzzival felszerelt wellness-szárnyban pihenhetik ki. A modern eleganciát felvonultató enteriõr, és az elsõrangú szolgáltatások segítenek ellazulni, és belemerülni a nem mindennapi élménybe, életünk legszebb napján.
PA N O R Á M A

TAORMINA FOTÓ: ALMÁSY GYULA

40

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
PA N O R Á M A

T e r a s z , k i l á t á s s a l – Gyönyörû panoráma tárul elénk a luxushotel teraszáról. A Jón-tenger kellemes, meleg vizû öblei kiváló fürdõhelyek, már a XIX. században is népszerûek voltak. Aki inkább csak a látványban gyönyörködne, b õ v e n t a l á l h a t m a g á n a k „m m e g f i g y e l õ h e l y e t ”,, h i s z e n T a o r m i n a h e g y v i d é k i t e r ü l e t r e é p ü l t . K õ b e v é s e t t n y u g a l o m – Délutáni napfényben pompázik a San Nicola bazilika. A többször átépített Nor mann-kori katedrálist egy kis téren pillanthatjuk meg a sétálóutcán bandukolva. Elõtte a pad szinte hívogat egy kis pi henésre, már csak azért is, mert a várost járva még sok lépcsõmászás vár ránk, a szicíliai nyárban.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

41
PA N O R Á M A

F e s t õ i l é p c s õ – Taormina már évszázadok óta a festõk fellegvára. A XVIII. században megépült a Messina– Catania útvonal, és a kis hegyi település kikerült az árukereskedelembõl. Gyönyörû fekvése, hangulatos utcái miatt a z o n b a n a z „ee l i t t u r i z m u s ” c é l p o n t j a l e t t , a m i a z ó d o n é p ü l e t e k s z e g é l y e z t e l é p c s õ k l á t t á n n e m i s c s o d a .

42
PA N O R Á M A

T á l a l v a – Nem nehéz helyszínt találni egy kellemes vacsorához, inkább a bõség zavara okozhat fejtörést az utazó nak. Egymást érik a kisvendéglõk, éttermek, tavernák. A sziklafal tetején, vagy épp egy lépcsõn is megterítenek a ven dégnek – csak gyõzzön választani, és persze enni-inni.

43
PA N O R Á M A

J e l k é p h a l o m – A város emblematikus mûemlékévé vált görög színházat a Kr. e. III. században emelték. A most látható romok azonban az ötszáz évvel késõbb újjáépített római változat maradványai. A nézõtéren, a távolban füstölgõ Etnát figyelve elmerengünk, vajon hol állhatott Csontváry, amikor híres mûvét festette.

44

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
PA N O R Á M A

C s a l ó k a l á t v á n y – A tûzhányó a város kilátóiból több oldaláról is megismerhetõ. Most épp szelíd öregúrként pöfékel, de a történelem legrégebben dokumentált vulkánja egyben a legaktívabb is.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

45
AUTÓÚTON

Száguldás nyitott tetõvel a Garda-tó partján SZÖVEG ÉS FOTÓ: ALMÁSY GYULA

A Brenner-hágó és környéke nemcsak az Alpok, de egész Európa egyik legszebb hegyvidéki része. Itt autózni nagy élmény. Ennél csak az lehet vonzóbb, ha autónk Mercedes, és pláne, ha kabrió! GYORS ÉBREDÉS, BIVALYERÕS KEZDET A taxiból még álmosan kászálódtam ki a Pappas Auto budai központjánál, de gyorsan magamhoz térített a bejárat elõtt felállított autócsodák látványa. Több új CLS, különbözõ kabriók, E osztályos „Mercik” és a ráncfelvarrt, új C-osztály alkotta a flottát. Egy jó erõs kávé és melegszendvics után máris egy új CLS volánja mögött ültem, irány Salzburg! A Mercedes ikonautóját nem átalakították, hanem egy teljesen újat és formabontót alkottak. A korábbi CLS is egyedülálló volt, és a stuttgarti gyár tervezõmérnökei ismét maradandó négykerekût hoztak létre. Persze az autó nemcsak szemet gyönyörködtetõ, de elképesztõen is megy. A háromliteres dízel erõforrással élmény a vezetés, még az autópályán is, ahol nem kell éles kanyarokkal foglalkozni. Az autót szinte csak kormányozni kell, a distronic nemcsak a sebességet tartja, de a forgalmat is figyeli, így, ha egy másik jármû érkezik elénk, fékez és tartja a beállított követési távolságot. Ha üres az út elõttünk, a gázpedál megmozdul, és a programozott sebességig gyorsul az autó. A sávváltást is technika segíti: a visszapillantó tükörben egy kis háromszög figyelmeztet a holttérben érkezõ jármûvekre, ha veszélyes a helyzet, pirosan villog, és hangjelzést is ad. Ha ezzel együtt indexelés nélkül elhagynánk a sávot (mert például elfáradtunk), és a felezõvonalra hajtunk, a

46

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

kormány rezgéssel „ébreszt”, ha pedig a jobb oldali záróvonal felé tesszük ezt, még egy kicsit vissza is kormányoz a sávba. Persze az autózás nem ezért igazi élmény ezzel a kifinomult járgánnyal. A motor bivalyerõs, a légrugós futómû lenyûgözõ, a kocsi befekszik a kanyarba, „mint cica az ágyba”… ÛRKÖZPONT ÉS MOZART Salzburgban elsõ utunk a Pappas Auto központjába vezetett, amely egy óriási, üveggel fedett többszintes csarnok, ahol a Mercedes gyár autói a legstílusosabban kerülnek bemutatásra. A XXI. század modelljeivel egy piros oldtimer kel csupán versenyre. A 36 ezer négyzetméteres, ûrállomás-szerû központból a modern szállodánkba igyekeztünk, már egy gyönyörû, új, nyitott SLK nyergében. A szálloda légvonalban minössze száz méterre fekszik a Pappas épületétõl, ám a bejárata egy bevásárló központ parkolójából nyílt, amit sokáig nem találtunk. Igazán jól mutatott a tíz luxus Mercedes, ahogy két kilométernyi területen fel-alá cirkáltak… Salzburg gyönyörû napsütéssel várta csapatunkat, így a hosszú autózás után jól esett egy kis séta az óriási hegyekkel körülvett tartományi székhelyen. A Salzach folyó partján zajlott az élet, biciklisták, piknikezõk és persze turisták élvezték a városba költözõ, korán jött nyarat. A háttérben, a város felett a középkorra emlékeztetõ vár magasodott.


A vár alatt, a Szent Péter fõapátság pompás, barokk díszítésû termében Mozart-est várt ránk. A hosszú vacsora közben a salzburgi Mozarteum énekesei adtak elõ ismert áriákat és duetteket az osztrák zeneszerzõ híres operáiból az „Amadeus Consort Salzburg” kíséretében. Kissé furcsa volt az ismert klasszikusokat egy ázsiai hölgy elõadásában hallgatni: nem éreztük igazán autentikusnak a thai hölgy német szerelmi vallomásait. A vacsora azonban igazi kulináris élménynek bizonyult. A pincérek beszámolójából kiderült, hogy XVII. és XVIII. századi receptek szerint elkészített, háromfogásos menüt fogyaszthattunk, de néha, egy-egy íz alapján itt is az volt az érzésem, hogy a szakács szintén a Távol-Keletrõl érkezett.

KÉTSZÁZZAL, FEDETLEN FÕVEL Reggel, egy új E-kabrió vezetõ ülésében elsõ dolgom a tetõ leengedése volt, ami az autópályát és az idõjárást figyelembe véve más autóval talán kockázatosnak tûnt volna. De az E-kabrióban nem húzott be a szél, pedig a német autópálya szakaszon nem spóroltam a sebességgel. Egy sál azért nem árt a visszafelé forduló szél miatt, de a kocsiban még 200 (!) kilométeres tempónál is élmény ülni. Felettem és körülöttem az Alpok csodás hegyei magasodtak. Ráadásul a visszapillantóba tekintve még hat-nyolc új Mercedes ledjeinek a fénye követett. Így haladtunk a Brennerhágón át, Itália csodás útjain egészen a Toblinó-i kastélyig, amely egy kis trentinói tó partján fekszik. A fantasztikus ter-

Szüret elõtt -– Az új SLK kabrió mindenütt jól mutat, itt a trentinoi szõlõsök mellett meg kifejezetten szép volt!

47


Idõutazás – A Toblino-i kastély egy igazi mesevár, ahol a vándornak valódi itáliai kulináris élményekben lehet része.

Vízre szállva – Vitorlások a tavon a sziklák árnyékában. mészeti díszletek között található várat legendák veszik körül, a korábban erõdítményként szolgáló épület ma fogadó és étterem. A ház pincéjében négyszáz féle bor közül válogathatunk, és persze a konyha is egyedi. Minden fogás egy mûalkotás, ám a pennébõl itt is érdemes repetát kérni, azt a séf egy nagy tálban személyesen tálalja fel. ALPESI TÓ ÉS NYAKFÛTÉS Toblinóból már csak egy ugrás a Garda-tó és „fõvárosa”, Riva del Garda. Az odavezetõ út egy kicsit Toszkánára emlékeztet, gyönyörû szõlõsökön vezet keresztül. Az egyik kis faluba betérünk, hogy az új SLK kabriót hozzá illõ környezetben lefotózzuk. Az autó markáns légbeömlõje meghatározza a kocsi karakterét: egy igazi rámenõs sport kabrió ez, a modern technika minden vívmányával és elképesztõ luxussal. Az üléskárpit például a bõr- és a nappa bõr különleges bevonata, erõs napsütésben jelentõsen csökkenti az ülés felmelegedését, így nyugodtan parkolhatunk akár nyitott tetõvel, amit egy gombnyomással a csomagtartóba tehetünk, vagy épp kivehetjük onnan – sportos kabrióból roadsterré alakítva a kocsit. A tetõ egyik speciális változatánál az üvegrész gombnyomásra, másodpercek alatt színezõdik el sötétrõl átlátszóra, így akár csukott tetõ alatt is láthatjuk a kék eget. A szélfogó miatt nyitott tetõvel is komfortosan autózhatunk, nem kell félnünk a zavaró légörvényektõl. A kabriókban a szél mindig a nyakunkra áramlik, de, itt ez sem probléma. Az autóban

48

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Hegyek között – A belváros délutánra a környezõ hegyek árnyékába borul. nemcsak ülésfûtés-hûtés van, de nyakfûtés is. A fejtámlához szerelt beömlõkön meleg levegõt fújhatunk a nyakunkra, így biztos nem fázunk és nem kapunk huzatot. A Gardató északnyugati csücskén találjuk Riva del Gardát, amely egészen közel van a Dolomitokhoz. A tóparti kisváros igazi nyaralóhely, velencei emlékekkel és szûk kis utcákkal. A tóparton már ilyenkor, május elején is óriási az élet, a kikötõben vitorlázók készülõdnek a szezonra, a vízen pedig már szörfösöket is láttunk. A városközpontban apró éttermek és üzletek csalogattak, egy óriási „gelato” és néhány gyönyörû, olasz táska „bánta” látogatásunkat. Este Nogaredo kis vendégházában vártak minket, az odavezetõ úton már az új, frissített C osztályos Mercedest vezettem. A külsõ kevésbé, a belsõ annál többet változott a kocsiban, mindenütt igényes anyagokkal és megoldásokkal találkoztam. Az autó vezetési élménye is inkább egy nagyobb, E-osztályhoz hasonlítható, a lengéscsillapítókat gombnyomással állíthatjuk, így választhatunk sportosabb vagy komfortosabb vezetési stílust. Hazafelé ismét az új CLS volánjánál ültem, így keretezve be ezt a fantasztikus utazást. A bergamói repülõtérre vezetõ úton újra kipróbáltam az autó kiváló hifi rendszerét, és élveztem hihetetlen dinamikáját. Ennél az autónál csak egyvalami volt gyorsabb: a repülõ, mely Budapestre repített. A First Class útját a Pappas Auto Magyarország Kft. támogatta.
PROMÓCIÓ

Megújuló energiával A Klíma Áruház Kft-t tulajdo nosai 1997 áprilisában alapí tották, azóta a cég az egyik meghatározó épületgépészeti disztribútor lett Magyarországon, amely széles bolti ter mékválasztékkal, és nagy raktárkészlettel áll a szakcégek rendelkezésére. A viszontela dói hálózaton keresztül – mely jelenleg több mint 400 sze rzõ déses partnert számlál – lefe dik Magyarország teljes terü letét, sõt, termékeiket expor tálják is.

A cég tulajdonosai számára kiemelten fontos a környezettudatos technológiák hazai elterjesztése, és a vásárlók is egyre gyakrabban keresik ezeket a termékeket. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink is legalább olyan környezeti körülmények között éljenek, mint mi magunk, változtatni kell szokásainkon: energiatermelésünket és -fogyasztásunkat az elérhetõ megújuló, alternatív energiaforrások felé kell terelnünk. Ez a gondolat vezérelte a Klíma Áruház munkatársait az Alternatív Energiaforrások felhasználásával mûködõ berendezéscsaládok kialakításában. Ezek sorából is kiemelkedik a Hitachi Yutaki S márkájú levegõ-víz hõszivattyúja. Ez a típus annyiban különbözik a levegõ-levegõ hõszivattyú mûködési elvétõl, hogy

a berendezés a hõenergiát a belsõ térben egy hõcserélõn keresztül egy folyadék közvetítõközegnek adja át, és különféle hõ leadókon keresztül fûti, illetve hûti a belsõ tereket. A hõ leadók lehetnek radiátorok, úgynevezett fancoil berendezések (egy radiátor, amelyrõl ventillátorral fújjuk le a meleg, illetve hideg levegõt), padlófûtés, fal- és mennyezetfûtés, vagy hûtés. Ennek a hõforrásnak óriási elõnye, hogy a levegõ bárhol korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, s hõforrás oldalon nem igényel pótlólagos beruházást. A Yutaki S levegõ-víz hõszivattyú ideális megoldás, mind fûtés, mind háztartási melegvíz készítés céljából. A hagyományos technológiáknál sokkal takarékosabb készülék bármilyen új, vagy már meglévõ fûtési rendszerhez csatlakoztatható. A programozható, vagy távirányítóval állítható rendszernek jelenleg hat különbözõ teljesítményû modellje (2,2-32 kilowattig) kapható, melyek öszszeköthetõk a többi környezettudatos technológia (például napelem, napkollektor) készülékeivel, s így egy ténylegesen nulla energiaigényû háztartás is megtervezhetõ. Klíma Áruház Épületgépészeti Kft. Központ Tel: +36 1/350-7070, E-mail: info@klima.hu Web: www.klima.hu

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

49
TOPKERÉK

Csak szabadon! Noha az autózás hõskorában a lenyitható tetejû változat volt az elterjedtebb (Amerikában 1910-ben készült az elsõ zárt karosszériájú Cadillac, addig csak nyitott kocsik voltak), ma már a kabrió inkább a sportos szabadság jelképe. Itt a jó idõ, nézzünk hát szét egy kicsit a piacon, milyen újdonságokat láthatunk.

Dinamikus szabadság BMW 6 Cabrio Lélegzetelállító, ellenállhatatlan, tökéletes – ilyen és ezekhez hasonló jelzõk kísérik végig a BMW kabrióinak gazdag történetét. E sok évtizedes tradicionális paletta most újabb méltó taggal bõvül. Az új BMW 6-os Cabrio a legigényesebb autós ínyencek és esztéták elvárásainak is a vezetõbarát, ambiciózus sportosság, az iránymutató luxus és a stílusos megjelenés különösen magas színvonalával tesz eleget. E 2+2-üléses modell a prémium szegmens exkluzív kabrióinak szûk körébõl a leggazdaságosabb motorokkal, a legkorszerûbb futómû-technikával, illetve a kényelem, a teljes körû informatikai szolgáltatások, és a biztonság területeinek leginnovatívabb felszereléseivel tûnik ki.

Átváltozás – Infiniti G Cabrio A japán prémium autómárka modelljének erõteljes és sportos karosszériája jellegzetes ívekbõl és érzéki vonalakból építkezik. A 250 km/h-ás végsebességû, négyszemélyes, nyitható tetejû G Cabrio az elektromosan visszahúzható keménytetõnek köszönhetõen alig 25 másodperc alatt csodálatos kupéból gyönyörû kabrióvá alakítható. A modell gazdag alapfelszereltsége az igények széles palettáját lefedi, hiszen olyan tételeket tartalmaz, mint a fûthetõ/hûthetõ elsõ ülések, a 13 hangszórós Bose Premium Sound System fejtámlákba épített hangszórókkal, a Connectiviti+ mûholdas navigációs rendszer, a 300 CD-lemez hanganyagának rögzítésére alkalmas, merevlemezes Music Box zenetár, és az intelligens távolság- és sebességtartó automatika (ICC – Intelligent Cruise Control).

Búcsúautó Porsche Carrera 4 GTS A kifutó 911-es modell újabb változataival (egy kupéval és egy kabrióval) álltak elõ erre a nyárra. Az új szériát nem nehéz megkülönböztetni: a Carrera 4 GTS jelzés a motorháztetõn, a küszöbökön, az ajtókon, de még a motorokon is látható. Látványos elem a két hátsó lámpa között végigfutó, fényvisszaverõ piros betét. A gyönyörû, 19” colos felnik az RS Spyder modellrõl érkeznek, és kifejezetten jól mutatnak az autón. Fekete betéteket találunk az elsõ és hátsó lökhárítón, az utastérben pedig az Alcantara uralkodik.
TOPKERÉK

Roadster és sportos kabrió Mercedes-Benz SLK Az SLK a vezetés örömét és élvezetét ötvözi. Nyúlánk, markáns légbeömlõje dinamikus, egyedi látványt kölcsönöz az autónak, amely Mercedes-Benz sportautó-családon belül a rámenõsséget képviseli. Ami kívül a dinamika, az odabent a sportos luxus. A nappa bõr sportkormány és az ezüstös krómfelületek együttesen adnak karaktert az SLK-nak. A sportosan elegáns dekoráció része az üléskárpit, amelynek bõr és nappa bõr különleges bevonata erõs napsütésben jelentõsen csökkenti az ülés felmelegedését. Az elektromos mûködésû Mercedes-Benz Vario-tetõ gombnyomásra változtatja sportos kabrióvá a roadstert. A tetõ egyik speciális változatánál az üvegrész gombnyomásra, másodpercek alatt színezõdik el sötétrõl átlátszóra, így akár csukott tetõ alatt is láthatjuk a kék eget. A szélfogóval pedig a nyitott tetõvel autózás is komfortos, nem kell félnünk a zavaró légörvényektõl. Az innovatív motortechnikának köszönhetõ az alacsony fogyasztás, a csekély széndioxid-kibocsátás, és az, hogy bármely fordulatszámon rezgésmentesen jár a motor. Ebben a sportautóban minden a legteljesebb vezetési élményt és a biztonságot szolgálja.

Feltuningolva Maserati Gran Cabrio A németországi Stettenben munkálkodó Novitec némi külsõ beavatkozás mellett elképesztõ motortuninggal kápráztatja el a Maserati rajongókat. A világ legszebb autói közt biztosan helyet kapna egy Maserati, sõt könnyen lehet, hogy a kiválasztott épp a Gran Cabrio lenne. A vonalvezetéshez éppen ezért nem is nyúltak, csupán itt-ott kiegészítették, hogy fokozzák a sportos megjelenést. Az elsõ és hátsó lökhárítók betétjei mellett csupán a küszöbök, illetve a csomagtartó-fedélen látható él az új, ezek könnyû szénszálas mûanyagból készültek. A motortérbe viszont már erõteljesen „belepiszkáltak”, így lett az eredetileg sem gyenge 440 lóerõs járgányból egy bivalyerõs 590 lóerõs példány.

Kabrió árverésen Audi R8 V10 Spyder Chrome A brit énekes, Sir Elton John minden évben saját házában tart árverést az általa alapított, az AIDS ellen küzdõ alapítvány javára. Idén az Audi két különleges R8 V10 Spyder Chrome típusú kabriót ajánlott fel. Korábban a Frankfurti Motor Show sztárja épp egy krómozott R8 kupé volt, így nem meglepõ, hogy a csodajárgányokból összesen 180 millió forintnyi bevételre tett szert az alapítvány. Hogy kik vásárolták meg, azt nem hozták nyilvánosságra, ám akárhova is mennek is egy ilyen autóval, inkognitójukat vélhetõen nemigen fogják tudni megõrizni. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

51
INTERJÚ

OLASZ MESE MA GY A R FÖLDÖN

SZÖVEG: ETÉDI ALEXA FOTÓ: FASTER MANAGEMENT

Stefano Favaro és Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motoros ne v é t so k á i g e g y ü tt e m l e g e tté k a k é t kerekûek világában. Útjaik azóta különváltak, de a kiváló menedzser nem intett búcsút az autó-motor sportnak, sõt, új tehetségeket is vé dõszárnyai alá vett. Elevenítsük fel együtt a hosszú, mesébe illõ utat, amely a varrodától indult, s az asz faltcsík mellett ért révbe .

52

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
INTERJÚ

Mikey-vel és Minnie-vel: Stefano Favaro le sem tagadhatja Amerika iránti rajongását.

 Hogy került annak idején Magyarországra? Nagyon hosszú történet ez. A Benettonnál – ahol akkoriban Olaszországban dolgoztam – megbíztak, hogy térképezzem fel, milyen gyártási lehetõségek vannak a kelet-európai országokban. Fél évig jártam Romániába, amikor egy este, hazafelé tartva, Kecskeméten aludtam. Másnap reggel induláskor megismerkedtem egy olaszul beszélõ magyar fiúval, aki megkérdezte, mit csinálok. Mondtam, hogy varrodát kell nyitnom a Benettonnak. Erre õ felajánlotta, hogy ha akarom, segít. Ez 1991 júniusában történt, 1992. március 8-án már az elsõ mûködõ Benetton ruhagyár tulajdonosa voltam Kecskeméten.

 Végzettsége szerint könyvelõ, mégis mûködtetett itt varrodát, lemezkiadót, hostess-ügynökséget, lemezlovasként is dolgozott, de marketinggel és szponzorációval is foglal kozik. Melyik az a terület, amelyik igazán közel áll önhöz? Egész életemben mindig több lábon álltak az üzleteim, de könyvelõként soha nem dolgoztam. Mindig azt csinálom, amihez kedvem van, amiért szerencsés embernek tartom magam. Szeretem a kihívásokat, ezért olyan területeken is kipróbálom magam, melyek nem feltétlenül kapcsolódnak a szakmámhoz. A munkával pedig – bármilyen tevékenység legyen is az – tanulok, és gyakorlatot szerzek, ami nagy elõny számomra. Leginkább a marketing és a kreativitás állnak közel a szívemhez, de a menedzsment is jól megy. A diszkózás azonban sajnos ma már nem fér bele az idõmbe.

 Mi az, ami ennyire megfogta Magyarországban, hogy immár tizenkilenc éve itt él? Nem beszélhetek csupán egyvalamirõl, számos olyan dolog

van, ami miatt tizenkilenc év után még mindig Magyarországon tevékenykedem. A munka, a barátok, a barátnõm mellett az elmúlt csaknem húsz év történései is idekötnek.

 Üzleti útjai során a fél vilá got bejárta. Merre vitt az útja, és milyen tapasztalatokat gyûj tött? Ezen a téren is nagyon szerencsés embernek tartom magam, mert sok helyen jártam már a világon, rengeteg tapasztalatot szereztem, úgy kulturális, mint szociális szempontból, de nálam a mai napig az USA viszi a pálmát. Amikor csak idõm engedi, szívesen térek vissza Miamiba és Los Angelesbe. Jobban mondva egész Kaliforniát és Floridát nagyon szeretem. Kaliforniát azért, mert mind nyaralás, mind pedig munka szempontjából megvan itt minden, amire az embernek szüksége lehet, ráadásul az idõ is mindig jó. Florida pedig egy különleges hely, mivel sok a latin-amerikai, akiknek az életfelfogása közel áll az enyémhez, legtöbben spanyolul beszélnek és nagyon jó a hangulat. Nehéz elhinni, de az állam, Miamit leszámítva viszonylag olcsó is. Sarasotában egy száz négyzetméteres lakás bérleti díja ezer amerikai dollár, azaz körülbelül hétszáz euró, a rezsije mindennel együtt pedig körülbelül hetven dollár, azaz ötven euró, de a mindennapi élet sem kerül sokba.

 A motorsportban Talmácsi Gábor menedzsereként lett ismert a neve. Hogyan értékeli a vele együtt eltöltött idõ szakot? Részemrõl nagyon pozitívan. Voltunk fent is, lent is, de úgy gondolom, ez így van más területeken is. Mindenesetre a vb pontverseny két harmadik helyezése, a MotoGP kategóriában eltöltött év, és a vb cím örökké a szívemben maradnak.

Hófehér homok és türkiz színû tenger: az olasz üzletember mindig szívesen tér vissza a világ egzotikus vidékeire.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

53
INTERJÚ A GP3 egyetlen magyar versenyzõje, Kiss Pál Tamás köré rövid idõ alatt profi csapatot varázsolt a menedzser.

Lent: Sebestyén Balázzsal, a gyorsasági motorosok magyar versenyzõjével 3 éve foglalkozik az olasz szakember.

 Most új kihívás után nézett, és szárnyai alá vette a Forma-1 elõszobájának tartott GP3 sorozat egyetlen magyar indulóját, Kiss Pál Tamást, míg a motoros vonal (Sebestyén Péter személyében) fia, Roberto irányítása alá került. Hogy bukkant rá a két tehetsé ges, fiatal sportolóra? Péterrel már harmadik éve dolgozunk együtt a fiammal közösen, és úgy vélem, Roberto nagyon jól végzi a munkáját, én pedig mögöttük állok, és mindenben igyekszem õket segíteni. Péter a spanyol futam óta állandó vb résztvevõ lett, és mivel még csak most töltötte be tizenhetedik évét, azt hiszem, nagyon szép eredményeket fog még elérni. Kiss Pál Tamással idén kezdtünk el együtt dolgozni. Egy ismerõsöm mondta, hogy tud egy tehetséges autóversenyzõrõl, akinek menedzserre lenne szüksége, mert egy olyan bajnokságon fog indulni, ahol elég komoly hátteret kell neki biztosítani. Így ismertem meg Tamást, akit elõször a franciaországi Paul Ricard tesztpályán láttam vezetni, és nagyon meggyõzõ volt számomra, nem csupán a tehetségét illetõen, hanem professzionális hozzáállása miatt is, amit nagyon fontosnak tartok. Ugyanakkor egy rendkívül intelligens és szerény fiúról van szó.

 Milyen reális eredményeket vár Tamástól és Pétertõl a közeljövõben? Mindig úgy dolgozunk, hogy középhosszú távra tûzünk ki célt. Ennek az elérése sok dologtól függ, de az a fontos, hogy lépésrõl lépésre haladjunk. A Right Guard Racing motorsport program mindkét versenyzõ esetében sokat segít ebben. Peti számára a következõ lépés, hogy minél jobb pozícióban végezzen a versenyeken, és a szezon vége felé pontszerzõ helyen legyen. Tomival kapcsolatban a GP3 sorozat elsõ szezonját tanulóévnek szántuk, és stabilan az elsõ tíz között szeretnénk lenni.

54

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Ezért is hatalmas dolog, hogy már az évad második versenyét megnyerte Barcelonában. Örömmel hallgattam a magyar himnuszt.

 Miért éppen a motor sportot választotta, mint menedzselendõ területet? Már korábban is foglalkoztam motorsporttal, 19881991 között a Párizs-Dakaron négy alkalommal – kétszer autóval és kétszer kamionnal – vettem részt. Elõször egy privát istálló versenyzõjeként (és egyben menedzsereként) voltam ott, sajnos itt három etap után technikai okok miatt fel kellett adnom a küzdelmet. A második évben már a Toyota Italia Team tagjaként álltam rajthoz egy Toyota 4 lx 90 autóval. Ez a futam jól sikerült, mert célba értem. A harmadik évben továbbra is a Toyota Italia Teammel versenyeztem, de mivel menedzseri munkám is volt, kamionnal indultam. Ez elég megerõltetõ volt, mert hatalmas munka egyszerre versenyezni és negyven embert irányítani a sivatagban, három hét alatt 18 kilót fogytam, mert enni sem volt idõm. Az utolsó alkalommal a Mitsubishi Koelliker Italia Teammel versenyeztem, szintén kamionnal. Rengeteg szép és nehéz élményben volt részem. 1990-ben, Mauritániában egy rendõr megállított minket, és részegen ránk szegezte a géppuskáját, szerencsére nem estünk kétségbe, és megoldottuk a problémát, de ott, akkor tényleg halálra rémültem.

 Milyen nagyra törõ tervei vannak, milyen álmokat dédel get még? Az álmom, hogy egyszer Péter, Robertóval együtt világbajnok legyen. Én aztán igazán tudom, milyen érzés ez. Tomi esetében pedig az, hogy hosszútávon F1 pilóta váljon belõle. Ehhez kapcsolódik nagyapám régi közmondása: azért élünk, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Nos, én is ezért élek. 
GASZTRO

FAGYLALT ÉS JÉGBAB Nyalánkság, amely meghódította a világot SZÖVEG: NAGY X. VIKTÓRIA FOTÓ: MTI

Aki nem kóstolt még diós-mézes körte, gesztenye vagy mogyorella fagylaltot, annak ideje felfedezõ körútra indulnia a cukrászdák között. E háromféle ízvilág játszotta a fõszerepet a XIV. Év Fagylaltja v e r s e n y e n , m e l y e n j ú n i u s e l e j é n h i r de t t e k e r e dm é n y t . A szabadon választható kézmûves kategóriában a budapesti Sík Cukrászda által készített diós-mézes körte, illetve a Mec3 „Mogyorella” elnevezésû kreációja kapta az aranyérmet. A kötelezõ kategóriákban a csákvári Csuta Cukrászda gesztenyefagylaltja ért el elsõ helyezést. A történelem elsõ jeges desszertjei azonban még hírbõl sem ismerték a mai fagylalt összetevõit. Nem is gondolnánk, hogy a fagylalt története milyen régi idõkre nyúlik vissza. Több mint háromezer éve a kínai biro-

56

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

dalom vezetõi voltak az elsõk, akik hódolhattak a fagyi szenvedélyének. Az udvari szakácsok a hegyekbõl származó hó és jég elegyéhez gyümölcsöt, bort és mézet kevertek, amit az uralkodó pihenõidejében elnyalogatott. Az ókori Rómában Nero császár is élvezte e jeges csemegét, aki, mikor fagylaltot kívánt enni, felküldte a hegyekbe szolgáit hóért és jégért. A hûs összetevõkbõl ezután a szakácsok alkottak pazar csemegét nektár, gyümölcs és méz hozzáadásával. A HAVAS JAKTEJTÕL A CSOKIFAGYLALTIG 1295-ben a nagy felfedezõ és világutazó, Marco Polo tért vissza Kínából Olaszországba, és magával hozta a fagylalt új receptjét. E szerint jaktejet kellett a hóba keverni, hogy krémes állagú legyen a hideg édesség. Az emlõsállat tejének felhasználása hamarosan elterjedt Itáliában, igaz, egyelõre csak a gazdagok kiváltsága maradt a fagyasztott tej. A fagylalt további térhódítása megállíthatatlannak bizonyult. 1533-ban a firenzei Medici Katalin lett Franciaország királynõje, miután hozzáment II. Henrikhez. Az új ara
GASZTRO

illatszerein kívül a fagyasztott tej receptjét is magával vitte francia kastélyába. Rövid idõn belül a középkori konyhakultúra gall mestereinek többsége ismerte az egyre népszerûbb ínyencséget, sõt, egyikük üzletet is nyitott. Õ volt az a szakács, aki az elsõ ízeket, így például a csokoládét hozzátette a fagylalthoz.

megérkezett a lágy fagyi is. Utóbbi annak köszönheti létét, hogy egy kémikusokból álló kutatócsoport rájött: ha megduplázzák a fagylaltban található levegõ mennyiségét, az egész eljárás kevesebb hozzávalót igényel, tehát olcsóbb lesz a gyártási folyamat, a fagyi pedig nyalhatóbb lesz. Persze a világ kedvencét sem kerülték el a különféle adalékanyagok, így került bele például a remek tartósító, a glutén, amirõl persze késõbb kiderült, hogy allergén. Természetesen ma már ez sem jelenthet gondot, hiszen a gluténmentes fagylalt nem ritkaság, sõt kétségbeesett fogyókúrázók már próbálkozhatnak a fagyidiétával is.

KURBLIS FAGYASZTÓ ÉS OSTYAKEHELY 1776-ban nyílt meg az elsõ fagylaltszalon Amerikában, majd 1843-ban Nancy Johnston feltalálta a kézi kurblis fagyasztót, amivel jelentõsen megkönynyítette a fagylaltkészítés folyamatát. 1899-ben August Gaulin megalkotta a homogenizálót, ami rendkívül sima textúrát kölcsönzött a desszertnek. A XX. század elején pedig Italo Marchiony, aki New York utcáin tologatta fagylaltos kocsiját, feltalálta a tölcsért és az ostyakelyhet. Ennek nagyon egyszerû oka volt: a jégkrém árus megunta, hogy az üvegpoharakat vagy elvitték a járókelõk, vagy összetörték.

GELATO ÉS SAJTFAGYI Napjainkban nem lehet meghatározó fagylalt trendekrõl beszélni, mert itt is érvényesül a mondás: ahány nép, annyi szokás. Ki zúzott jeget, ki juharszirupot, ki pedig vörös babot kever bele. Persze az olaszok ez esetben is hozzátették saját részüket a fagylalt világhódító forradalmához. A gelato – méltán – nyerte el a legfinomabb fagyi címét. Itália hideg desszertje tejbõl, olykor lefölözött tejbõl készül, nem pedig tejszínbõl, mint általában. Ezért a kisebb zsírtartalom mellett sokkal intenzívebb ízkavalkád jön létre. Mivel kevesebb levegõ van a gelatóban, jóval tömörebb is társainál, ugyanakkor az állaga lágyabb, ezért a legkritikusabb fagylalt hívõk is meglepõdnek, mikor olasz földön találkoznak e mûremekkel.

A fagylalt világszerte a XX. század második felében lett népszerû, amikor radikálisan megnõtt a háztartási hûtõgépek száma. Viharos sebességgel nyíltak meg a fagylaltüzletek, gyárak, üzemek, és

A hagyományos, tejszín alapú fagylalt és a gelato mellett számtalan változat létezik. Malájziában és Szingapúrban például jégbabot ehetünk, ami jégbõl, szirupból, sûrített tejbõl és fõtt vörös babból áll. Kóstolhatunk még fagyasztott sodót, ami tejszín és tojásfehérje keveréke, de ehetünk szorbetet is, ami gyümölcspürét jelent, szigorúan tejtermék nélkül. S ha azt hittük, csak a vanília, a csokoládé és a gyümölcs fagylalt az igazi, ideje megismerkednünk a levendulás-sós karamell ízzel egy leheletnyi bergamott olajjal a tetején. A már említett fagylalt verseny érdekessége volt a „Nagymama sajtfagyija, gyülmölcsszósszal” elnevezésû kreáció. Gourmand-oknak kötelezõ a balzsamecetes-epres csokoládé, a füstölt, sós csokoládé, áfonya és lime kíséretében, elvetemültek pedig próbálkozhatnak mondjuk a citromos-szalonnás-juharszirupos fagylalttal. Csak a tor kunk kibírja!

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

57
I TA L L A P

NEM RÁZVA, KEVERVE!

Koktéltörténelem SZÖVEG: ABG FOTÓ: BAKCSY ÁRPÁD, SHANGRI-LA’S KERRY CENTRE HOTEL – BEIJING

A koktélok születését hivatalosan 1806-ra teszik, amikor is a „B B a l a n c e ” címû amerikai folyóiratban elõször jelent meg nyomtatásban a „c cocktail ” kifejezés, ami az akkori értelmezés szerint nem volt más, mint különbözõ szeszes italokból, c u k o r b ó l , v í z b õ l é s k e se r û k b õ l k e v e r t (f e l t é t e l e z h e t õ e n ) k i t û n õ , é l é n k í t õ i t a l .

58

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
Miközben már a koktél hivatalos születésének immár több mint kétszázadik évfordulóján is bõven túl vagyunk, az biztos, hogy az italok keverése egyáltalán nem ilyen új keletû. Amióta léteznek szeszes italok (melyek hozzávetõlegesen az emberiség kialakulásával egyidejûek) az emberek bizony nem vetettek gátat kísérletezõ kedvüknek. Már csak azért sem, mert a kezdetleges italkészítési módszerek egyáltalán nem eredményeztek olyan jó ízû, kristálytiszta alkoholtartalmú italokat, mint amelyeket ma ismerünk és megszoktunk, sõt joggal el is várunk. Akkoriban a zavaros kinézetû nedûk fõleg erõs, és kellemetlen mellékízûek voltak, így különbözõ ízesítési, édesítési és keverési kombinációkkal igyekeztek azokat élvezhetõbbé, vagy legalábbis elviselhetõbbé tenni. EGY KIS KEVERÉS A kezdetleges söröket a Közel-Keleten például gyümölcsökkel, fõleg datolyával tették finomabbá, az indiánok lakta Amerikában a söröket és az agavébort, a brit szigeteken pedig az almabort fûszerezték. A szõlõbort az ókori görögök és a rómaiak is vízzel keverték és ízesítették. A XVI. századi Angliában a sört vagy a bort már tojással és tejjel is keverték, majd a különféle gyenge alkoholtartalmú szeszes italok szerepét az erõsebb rum vette át, amit késõbb cukorral felhabosítva és forrón is készítettek. Ezt tekinthetjük a mai ‘flip’ õsének. A XVII. században már széles körben ismertté vált az Indiából származó punch, melyhez a koktéltörténelemben elõször trópusi citrus gyümölcsöket is felhasználtak. A XVIII. században pedig a világ tengerein elterjedt a rum alapú grog, Amerikában meg már általánosan ismert a hûsítõ, whiskeybõl készült mentás Julep. Így érkezünk el a XIX. század elejére, a koktél hivatalos megszületéséhez. Ekkor azonban a modern kori koktél még inkább csak elméletben született meg, ugyanis ahhoz, hogy az italkeverés a gyakorlatban is mai fejlett szintre juthasson, még szinte minden hiányzott. Nem létezett például maga a helyszín: a bár. Az egyes alkoholos italok igencsak röghözkötöttek voltak, számos, ma világszerte közismert szeszes italfajta még csak egyes területeken (pl. a vodka csak Orosz- és Lengyelországban, a tequila csak Mexikóban) volt ismert. Még nem találták fel, illetve még nem terjedt el a keverés-

I TA L L A P

hez nélkülözhetetlen üdítõitalok sora, és nem volt tömegesen elérhetõ a gyümölcslevek állandó választéka sem. Nem állt rendelkezésre a keveréshez nélkülözhetetlen, olcsó jég, a keveréstechnika és a hozzávaló eszközök. Nem voltak továbbá szakemberek, nem volt szakirodalom, így még nem alakult ki a mixológia, azaz a keveréstan tudománya. A BÁRPULTNÁL A mai értelemben vett bárok a XIX. században részben a középkorban már létezõ tavernákból, pubokból, illetve a vadnyugati, amerikai saloonokból alakultak ki, mégpedig a vendéglátás története során az elsõ olyan formaként, melyben kizárólag, vagy elsõsorban az italok fogyasztására koncentráltak. Mivel a korabeli italkínálat önmagában még nem volt elég széles, választékbõvítés céljából kevert italokat, azaz koktélokat is készítettek, melyeket aztán a szülõhazájukra való tekintettel „american drinks”nek, az ivóhelyeket pedig „american bar”-nak hívták. Egyre jobban terjedtek az italkeveréshez szükséges eszközök is, a bárokban állandó kellék lett a shaker és társai, valamint megszületett a bártender szakma. Amerikában híres sztár-bártenderek népszerûsítették a mûfajt, majd a század végén megjelentek az elsõ koktélrecept-gyûjtemények, melyekben szélesedett a koktélkészítéshez ajánlott összetevõk választéka. DE MIÉRT A KAKAS?

A ‘cocktail’ (kakasfarok) elnevezésének okáról számos történet kering, azonban tárgyi bizonyítékok hiányában egyiket sem cáfolhatjuk vagy erõsíthetjük meg. Legvalószínûbbnek talán a következõ tûnik. A XVIII. századtól nagyon népszerûek voltak a kakasviadalok, melyeket igen komoly tétekkel játszottak. Gyõztesnek általában azt a kakast nyilvánították, amelyik a küzdelem végére nemcsak járóképes maradt, de látványosan több farktollat tudott megtartani. Ilyenkor volt szokás áldomást inni, melyet, a színteret általában biztosító kocsma annyiféle különbözõ italából öntöttek össze, ahány színes farktollat a gyõztes kakas megõrzött.

A koktélbárok és a koktélkultusz azonban amerikai sajátosság maradt, mely a XX. század elejéig még nem a tömegek itala és szórakozása volt. E téren az Amerikában 1920 és 1933 között bevezetett alkoholtilalom hozott forradalmi változást. Bár a teljes alkoholtilalmat eredetileg erkölcsi, illetve egészségjavító célból emelték törvénnyé, az akkoriban „nemes kísérletként” elnevezett korszak hatalmas bukást hozott. Egyetlen meghirdetett, vagy remélt célját sem érte el. Egyrészt egyáltalán nem csökkent a népesség alkoholfogyasztása, mert az illegális szeszesital termelés és csempészet hatalmas méreteket öltött, másrészt az ezzel foglalkozó alvilág példátlanul és szinte legyõzhetetlenül megerõsödött. A fogyasztó közönség pedig egyre több szeszes italt ivott, és egyre több helyen juthatott hozzá. Ezek a helyek – a társadalmi ellenállás szintereiként – szinte mindenki számára fontossá váltak. Ugyanekkor – az alkoholtilalom mellékhatásaként – megindult az alkoholturizmus, melynek során mind a (legálisan dolgozni vágyó) bartenderek, mind a (nyugodtan inni akaró) vendégek kirajzottak Amerikából, így világszerte elterjesztve a bár- és koktélkultúrát. A XX. század elsõ évtizedeiben jelentek meg és terjedtek el igazán a bárok, például a karibi szigeteken és Európában is. Tömegjelenséggé a koktélkultúra Amerikában az 1950-es évektõl vált, majd viharos sebességgel meghódította az egész világot. Ez volt ugyanis a modernizáció, és a motorizáció legmozgalmasabb, leglátványosabb kora, amikor általánossá vált az autóhasználat, így már senki nem volt bezárva a helyi bár vagy kocsma környezetébe, hanem szabadon és bármikor mehetett bármilyen távolságra egy-egy érdekesebb vagy híresebb bárba. Ekkor már szinte minden alapanyag rendelkezésre állt, ami a mai hatalmas választékot is jellemzi. Ráerõsítettek erre a korabeli népszerû filmek, sztárok, akik a kívánatos, és izgalmas életforma kellékeként sikeresen reklámozták a koktélokat. (Hogy messzebbre ne is menjünk, ott van például az 1962-ben indult 007-es sikersorozat, melyben James Bond a híres Martini koktélt alakította át saját ízlésének megfelelõre.) V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

59
I TA L L A P

KOMMERSZ ÉS KLASSZIKUS Az 1970-80-as években, amikor (elõször) Amerikában elõtérbe került az egészséges táplálkozás, a koktélok, sõt általában a tömény alkoholok és az azokból készült italok népszerûsége alábbhagyni látszott. Ez italfronton a száraz, fehér borok divatját hozta. A bárszakma erre olyan új kompozíciókkal válaszolt, melyek egyrészt könnyen, gyorsan elõállíthatók, másrészt az ízüktõl és élvezhetõségüktõl függetlenül összetételükkel, színükkel, vagy akár nevükkel keltenek feltûnést. Megjelentek a klasszikus koktélokat utánzó, palackozott kész keverékek, melyek gyors, egyszerû fogyaszthatóságukkal tovább rombolták a koktélkultúra eleganciáját. Az 1990-es években egy új, igényesebb generáció megjelenése azonban ismét a koktéldivat újjászületését hozta, s ezt a tendenciát, ennek eleganciáját, minõségét máig élvezhetjük. Az italgyártó cégek egyre több, és újabb ízeket kísérleteznek ki, és különbözõ, különleges alapanyagok felhasználásával magasabb minõségi szinteket ostromolnak. Az italszakmában is divatba jöttek a természetes, bio alapanyagok, melyekhez értelemszerûen hozzá tartoznak a bárokban a koktélok készítésénél felhasznált friss alkotóelemek, és azok újszerû, kreatív kombinációi, melyeknek köszönhetõen remélhetõleg még sok izgalmas ízzel és itallal találkozhatunk.

Finlandia Vodka Mango

Az összetevõket long drinkes pohárba jégre töltjük, és bárkanállal megkeverjük.

Az alapanyagokat keverõpohárban jéggel megkeverjük, majd hûtött koktélos pohárba szûrjük.

tequila blanco 4 cl triple sec 2 cl limelé 2 cl 4-5 szem friss eper

vodka 5 cl áronyalé 10 cl grapefruit lé 10 cl

Az alapanyagokat törtjéggel együtt turmixgépbe tesszük, és addig keverjük, amíg homogén jégkásává alakul, majd szûretlenül nagy koktélospohárba töltjük.

Az alapanyagokat sok jégre töltve long drinkes pohárban szolgáljuk fel.

Sea breeze V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Dry Amarenna

Finlandia Vodka Cranberry 3 cl zöld alma likör 1,5 cl meggy szirup 0,5 cl friss limelé 1 cl áfonyalé 2,5 cl

Finlandia Vodka Mango 4 cl lime 1/2 sprite 15 cl

60

ITT A NYÁR, ITT A KOKTÉLSZEZON! Bár minden évszaknak megvannak a saját italos kedvencei, mégis talán a nyári forróság, a felhõtlen hangulat, a nyaralós kikapcsolódás, a romantikus esték jelentik a legfontosabb koktélszezont. Ha éppen valamilyen víz mellett, esetleg egy egzotikus tengerparton hûsölünk, nincs is jobb, mint koktéllal a kézben élvezni a pillanat varázsát. Otthoni környezetben pedig pár csábító koktéllal idézhetjük fel legutóbbi kirándulásainkat, vagy vehetünk elõleget a következõ utazásból. Hisz egy koktél kiválasztása remekül tükrözi pillanatnyi hangulatunkat is. 

Frozen strawberry margarita
STÍLUS

NEW YORK, NEW YORK 62

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
STÍLUS

Nagy Alma Shopping SZÖVEG: VELENCEI LILLA FOTÓ: GYÉMÁNT BALÁZS, 2011 WALDORF ASTORIA

Lassan gurul a gépünk a Kennedy repülõtér betonján, én pedig próbálom rendbe rakni magam a hosszú út végéhez közeledve. A kiszállásnál mosolyogva nézem szinte üres kézi poggyászomat: nem kifejezetten vásárolni jöttem, de ez azért tele lesz a visszaúton.

63
STÍLUS

Az elözõ oldal képei:

Titokzatos csillogás – 100 évnyi stílus. Rivaldafényben – A leghiresebb márkák kirakatai vonzzák a tekintetet. Csendélet taxival – A sárga Ford New York jelképévé vált.

Lendületben – Ez a város tényleg sosem alszik.

64

V I L Á GJ Á R Ó

Az egyetlen, ami számomra csökkenti New York vonzerejét, az épp a JFK reptér. Európai szemmel nézve elég riasztó a hatalmas szürke betonhalmaz, a koszos üveg, a kopott padló. Szerencsére hamar túljutok a szükséges procedúrán, és a határellenõr sem az a rosszkedvû, udvariatlan figura, mint legutóbb. Egy hosszú repülés után különösen el tudja venni az ember kedvét a „te meg minek jöttél ide” stílus. Hálát adok a sorsnak, hogy a barátnõm férje, Jeff ki tudott jönni elém, mert a belvárosba bejutni nem egy leányálom, se taxival, se tömegközlekedéssel. Igaz, mióta fix áras a reptér Manhattan menet, a sofõröknek már nem éri meg spontán „városnézést” szervezni az óvatlan turistáknak. Egy szó, mint száz: New York, megjöttem! MELLBEVÁGÓ LÁTVÁNY Hónapok óta tervezem ezt a rövid utat, egész pontosan mióta Jeff az éjszaka közepén (náluk még csak kora este volt) felhívott: Anna megszületett. Nagyon várták már a kislányuk születését, óriási volt az öröm. Rögtön megbeszéltük, hogy amint lehet, megyek gyereknézõbe. Nem kapkodtam el, a baba már fél éves, de a lényeg, hogy itt vagyok végre.

FIRST CLASS

Mindig elkápráztat a felhõkarcolók sora, ahogy elérjük a gyorsforgalmin a Brooklyn hidat. Sokak szerint az igazi panoráma a túloldalról, a Hudson folyó felõl látható, megspékelve a Szabadság-szoborral, de nekem mégis ez az igazi. Egyvalami azért beárnyékolja a hangulatomat. Noha már jártam itt a tíz évvel ezelõtti tragédia óta, az egykori World Trade Center helye mellet elhaladva összeszorul a szívem. FALU A VÁROSBAN Megérkezünk a Greenwich Village-be, a fiatal New York-i lakosok paradicsomába. A „Falu” ma az egyik legnépszerûbb hely a városban, telis-tele kávézókkal, bárokkal, és persze rengeteg érdekes apró bolttal. Végállomásunk egy kis utcában van, nem mesze a negyed jelképeként ismert Jefferson Market Courthouse-tól. Az 1877-ben emelt, egykori bírósági palota ma könyvtárként funkcionál, és Amerika egyik legszebb épületeként tartják számon. Szinte látom magam elõtt amint E. E. Cummings (akinek ez volt a kedvenc helye) elsétál a járdán a házunk elõtt, míg a csomagokat pakoljuk ki a méretes autóból. Elmerengek egy pillanatra, mert eszembe jut, hogy a Magyarországon nem annyira ismert amerikai költõ írta az egyik legmeg-


rázóbb verset az ’56-os forradalomról. „…s föltámad a nép magyarországon; rettentõ sikoly sodorja szavát; anti-élet rabsága ne vágjon; inkább választom a szabad halált’…” A viszontlátás és a babanézés örömpercei (órái) után vacsorázni indulunk. Ezen a környéken nem találni nehéz hangulatos éttermet, hanem választani. A legkülönfélébb nemzeti konyhák vendéglõi sorakoznak a Sheridan teret övezõ utcákban, mi végül egy etióp étkezdébe térünk be. Az etióp konyha már önmagában elég furcsán hangzik, pedig a választék igazán lenyûgözõ. Életem egyik legfinomabb vacsorája után, az idõeltolódástól zúgó fejjel, hamar elalszom. Reggel kellemes meglepetésként veszem észre, hogy barátnõm, Sarah beszerzett egy rendes olasz kávéfõzõt, így nem kell a hosszú amerikai változattal gyötrõdnöm. Mielõtt meghatódnék, közli, hogy õk is ezt isszák, egyszerûen túl sokat éltek Európában ahhoz, hogy visszatérjenek a hazai változathoz. A sarki kávéboltba szaladunk le utánpótlásért, és csak bámulok a hatalmas kínálat láttán. Mindenkinek van egy „biztos” receptje, s így egyéni ízlés szerint keverteti magának az arabicát és a robusztát, a columbiait és az afrikait. NYÜZSGÉS ÉS PIHENÉS Kávéval és sütivel feltöltve vágunk neki Manhattannek. Már többször is jártam itt, de két helyet semmiképp sem hagyok ki. Az elsõ a városi könyvtár. A csodálatos épület 140 kilométernyi polc-folyamán több mint hétmillió kötet pihen. Harapni lehet a csendet a hatalmas olvasócsarnokban, pedig óriási az intézmény forgalma, több millió olvasót szolgálnak ki. A folyóiratok csarnokában 128 ország 10 000 friss lapja közül választhatunk. Kíváncsian nézelõdöm a sorok közt, vajon találok-e First Class-t? A másik „kötelezõ” hely számomra a Central Park. Mindig találok benne valami újat, egy hangulatos padot, egy árnyas ösvényt, vagy csak nézem a hatalmas város

lakóit, ahogy a zöldbe menekülnek egy kis idõre. Valahogy jól megférnek itt az atlétatrikóban heverészõ, testes melósok a decensen ügetõ úrlovasokkal. Minden évszakban más a hangulat, más a közönség, egyszóval nem lehet megunni. Legalábbis nekem nem sikerült.

Különös megoldások – Autók a polcokon, emberek a síneken.

LUXUS MINDEN SZINTEN Vidáman toljuk a gyerekkocsit az Ötödik sugárúton, az Empire State Building méltóságteljes tömbje fel-felbukkan a felhõkarcolók között. Gyerekcucc keresésre indultunk, de ha már úgyis vásárolunk, magunknak is nézünk egy-két dolgot. Ez pedig New Yorkban nem nehéz. Rögtön a legjobb helyen, a Saks-ban kezdjük. Ide már a kiszolgálás miatt is érdemes betérni. Az eladók a vásárlók minden sóhaját lesik. A választék pedig fantasztikus. Armani, Dolce & Gabbbana, Gucci, Ralph Lauren, Prada, és még sorolhatnám. Nincs a világon olyan neves divatcég, amelynek a termékei itt ne lennének fellelhetõek. Ráadásul az európai boltokhoz képest viszonylag jó áron. Igaz, láttam olyan bundát is, aminek az árából Pesten kijönne egy garzonlakás. Épp egy jóképû Prada táskát méregetek, s azon gondolkodom, hogy ha már sikerült 1700 dollárról (314 000 forint) 1200-ra (222 000 forint) leárazniuk, nem akarnak-e még engedni egy kicsit, mikor barátnõm megtalál a polcok közt. Ezt látnod kell! – szól a „parancs”, s már húz is az áruház másik része felé. Egy baba divatházban találom magam, ahol szintén a fent említett márkák képviseltetik magukat, csak kisebb méretben. A mustrálandó darab egy Dolce & Gabbana kislányruha, amit 84 dolláros (15 500 forint) árával rögtön be is vállalok, úgyse tudtam igazán mit hozzak a kicsinek. Némi tanakodás után a kéket választjuk, de közben jár a szemem a gyerek részleg sorai közt. Itt tényleg minden van! Nem tudom, hogy milyen sûrûn vesz fel egy kétéves kisfiú Armani öltönyt, de így, kinézetre nagyon aranyos. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

65
STÍLUS

Biradalmi zászlók – A Cartier manhattani boltja elképesztõ kínálattal várja a vevõket. TV bábuk – A Szex és New York címû sorozat „állóképe“ az üveg mögött. Taxira várva – Nagybevásárlás utáni pillanatkép a belvárosban.

Visszatérve a kiszemelt Prada zsákmányhoz, némi hezitálás után elõhúzom a hitelkártyámat. Ekkor közlik velem, hogy még milyen kedvezményt vehetek igénybe, s rögvest törzsvásárlóvá lépek elõ. Miután még 20%-kal csökkentik az árat, és a következõ alkalomra további engedményeket ígérnek, elégedetten távozom új „kincsemmel”, és megállapítom: az ördög nem csak Pradát visel, de azt is árul – legalábbis New Yorkban. ALKUPOZÍCIÓ Egyébként nem csak a Saks-ban, de városszerte lehet alkudni, elegáns boltokban is. Sõt, a drága

cikkeket kínáló helyeken éri meg igazán. A kisebb butikokban az alkalmazottak százalékot kapnak a termékek eladása után, így maguk döntik el, hogy saját részükbõl engednek-e a sikeresebb értékesítés reményében. Az elektronikai boltokban pedig szinte elvárás, hogy alkudjon a vevõ. Legalábbis furcsán néznek a turistára, ha simán kifizeti a kirakatban feltüntetett „végkiárusítási” árat. Ha már itt tartunk, New York, és általában az Egyesült Államok kiváló hely a fényképezõgép, laptop, telefon kereséshez. Általában 30-40%-kal olcsóbb a legtöbb ilyen termék, a választék pedig óriási.
Persze nem a turisták által leginkább látogatott helyeken érdemes nézelõdni, a külsõbb kerületek hatalmas áruházaiban jóval olcsóbban találjuk meg a kívánt eszközt. Ugyanakkor érdemes áttekinteni a vámszabályokat, nehogy a szemrevaló árrést hazaérkezve egybõl „ledolgozzuk” a vámosoknál. JÁTÉK A VILÁG Közben eszünkbe jut, hogy tulajdonképp a gyerek miatt indultunk el vásárolni. Legalábbis ez a „fedõsztori”. Így aztán irány a Times Square, mely non-stop forgatagával mindig lenyûgöz. Most azonban nem a nézelõdés okán jöttünk ide. A sarkon a világ legnagyobb játék áruháza, a Toys „R” Us lánc zászlóshajója található. 11 000 négyzetméternyi, igazi gyerek paradicsom. Szinte mindent lehet kapni, és persze kipróbálni. Kisvasút robog körbe, távirányítható helikopterek és repülõk szállnak a fejünk felett, dinoszauruszok baktatnak a polcok közt. Mivel Anna még nincs egy éves, így kénytelenek vagyunk feláldozni magunkat, és helyette végigjátszani a „komolyabb” dolgokat. Vidáman mosolyog ránk a gyerek egy óriás plüss medve mellõl (a mackó azért nem lenne helyes elnevezés, mert az állat majd két méter magas), miközben mi a legújabb rollercsodákon száguldva buborékot fújunk, vagy éppen lézerkardokkal hadakozunk. KIRÁLYI KÁVÉ Kipihenni a fáradalmakat a Waldorf Astoriába térünk be egy kávéra. Számtalan újabb és újabb hotel épül Manhattanben, de számomra még mindig az 1931-ban átadott, Art Deco stílusú szálloda a luxus alapköve. Nemcsak azért, mert a világon elõször itt vezették be a szobaszervizt, hanem mert a királyi lakosztályokban itt tényleg uralkodók lak-

tak (sõt, laknak). Végigsétálva a hallon, magával ragad a két háború közti hangulat, melyet csak a vakuvillogtató japán turistacsoportok rontanak kissé. Kevéssé ismert, hogy a híres hotel eredetileg nem a jelenlegi Park sugárúti címen volt megtalálható. A századfordulón még néhány sarokra, az Ötödik sugárúton várta a vendégeket, és csak negyven év után költözött mai helyére korának legnagyobb szállodája.

STÍLUS

Velünk élõ történelem – A Waldorf Astoria csillogása, eleganciája 80 éve töretlen.

Azért a hátrahagyott telek sem maradt kihasználatlanul, itt húzták fel bõ egy év alatt az Empire State Buildinget, mely sokáig a világ legmagasabb épülete volt. A szintén az Art Deco jegyében tervezett felhõkarcolót azért toldották meg egy 16 emeletnyi csúccsal, hogy ki tudjanak kötni a tetején az akkor népszerû léghajók. A tégla és mészkõ épület 40 millió dollárba került, kevesebbe, mint a tervek szerinti költségvetés. Jelenleg 550 millió dolláros (százmilliárd forint) felújítása zajlik, igaz, ennek egyötödét energiatakarékossági fejlesztésekre költik. Aki februárban jár erre, annak remek fogyókúrás program lehet a lépcsõfutás. A versenyzõk tíz perc alatt rohannak fel a földszintrõl a 86. emeletre az 1576 lépcsõn. Lefelé nem tudom, hogy jönnek. SZEMÉLYRE SZABVA De térjünk vissza a vásárláshoz. Az Ötödik sugárút turista áradatából kikeveredve a Madison és a 61. utca sarkán betérünk a Barneys-ba. Eredetileg csak a legújabb Jimy Choo modelleket akartam megnézni, de a Barneys-t nem lehet csak úgy otthagyni. Ez a jelképpé vált áruház a luxus igazi védjegye New Yorkban. Nemcsak a minden márkára kiterjedõ kínálat, hanem a szolgáltatások miatt is. A leghíresebb a személyre szabott vásárlás. Itt két V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

67
STÍLUS taxit. Természetesen nappal is megtalálhatóak az emblematikus bérjárgányok mindenfelé, csak lehet, hogy tovább tart az út, mint gyalog. A helyiek egyébként szintén a metrót favorizálják. A nem épp rosszul fizetett Wall Street-i dolgozók is a föld alól özönlenek elõ, és sietnek el a híres bika-szobor mellet, hogy le ne késsék a fél tízes nyitást. SZOMBAT ESTI LÁZ Otthon jó hír vár minket: bulizni megyünk. Gyalog indulunk neki, de lóg az esõ lába, így mégis a taxi mellett döntünk. A böhöm ‘Crown Vic’ a Strata bejáratánál tesz ki minket. A celebritások egyik kedvenc helye méltó a hírnevére. Stílusosan Megan Fox kedvencét, egy First Class Punch-ot rendelünk, közben kíváncsian vizsgálom a tömeget. A bárnál mintha Ben Affleck rendelne épp, de több, ismerõsnek tûnõ arcot is felfedezek. Sok rendezvénynek is helyet ad ez a klub. Például az ABC televízió itt tartja az Emmy-partit, de Johnny Depp is itt szokta ünnepelni a születésnapját. Egy kis táncra még átnézünk az Elementbe. Az egykori banképületbõl kialakított mulató szintén a leghíresebb manhattani szórakozóhelyek közé tartozik. Belül egy XIX. századi pénzintézet látványa fogad, óriási páncélajtókon keresztül lépünk egyik helyiségbõl a másikba. A technika viszont már XXI. századi, a fõ táncparketten 37 000 wattos hangosítás adja meg az alaphangulatot. Az pedig már megvan, mintegy ezren ropják a változatos zenére, megállás nélkül. TÖRTÉNELMI KOCOGÁS Hajnalodik mire – a bébiszitter nagy örömére – hazaérünk. Jeff még közli, hogy reggel futni mennek, ha van kedvem, tartsak velük. Kedvem ugyan nincs, de a New York-i léthez annyira hozzátartozik a kocogás, hogy fáradtságom ellenére sem hagyom ki. Futnak itt mindenhol. Konditermekben, felhõkarcolók tetején, vagy a Central Parkban. Mi a viszonylag közel esõ Battery Parkot választjuk, Manhattan déli végén. A kellemes vízparti szellõben elhaladunk a mólók mellett, innen indulnak a kompok a Szabadság-szobor és Ellis Island felé.

Több irányba – délutáni utca kép a Villageben.

lehetõség közül választhat a vevõ. Ha nincs kedve végigjárni az áruház termeit, akkor leül egy külön szobában, kér egy koktélt, és a vásárlási tanácsadónak elmondja, hogy mit szeretne. Hamarosan hozzák is a teljes választékot, és már csak dönteni kell (meg persze fizetni). A másik verzió, hogy személyes kísérõt kapunk, aki, amellett, hogy viszi a csomagokat, folyamatosan tanácsokkal, ötletekkel lát el minket, míg végigjárjuk a számunkra érdekes részlegeket. A gyaloglástól és a vásárlástól kifáradva hazafelé vesszük az irányt. Manhattanen belül a legpraktikusabb – legalábbis napközben – metrózni. A csúcsidõn kívül pedig csak le kell inteni egy sárga

68

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Amerika lakosságának a fele eddig a szigetig vezeti vissza gyökereit. Ellis Island ugyanis 1892 és 1954 között az ország bevándorlási hivatalaként mûködött. Közel 17 millió ember lépte át itt az újvilág kapuját. A ’90-es évekig a sziget elhanyagoltan hevert, de aztán felújították, ma a bevándorlást bemutató múzeum található itt. Egy hatalmas falon sorakoznak a nevek milliói, ezzel is mutatva az ide érkezõk elképesztõ tömegét. A sportdélelõtt után, elsétálunk az egykori World Trade Center helyére. A borzalmas terrortámadások elõtt két évvel voltam az épület tetején, hihetetlen panoráma tárult a szemem elé. Aztán 2001 után láttam az óriási gödröt. Sokáig ez a tér, a Ground Zero, a fájdalom és a harag gyûjtõhelye volt. És persze az emlékeké. Ma már inkább a megújulás


szimbóluma. Az ikertornyok helyén, egy 20 milliárd dolláros (3700 milliárd forint) beruházás keretében épülõ négy felhõkarcoló közül az egyik már 68 emelet magas. POE NYOMÁBAN Kevés idõm maradt a rövid újvilági látogatásból, így igencsak megörülök, mikor Sarah egy új boltot mutat. A hatalmas építkezéssel szemben a XXI. század névre hallgató outlet áruház kínálja portékáit. A háromemeletes, tágas, egybefüggõ belsõ terekkel rendelkezõ épületben a korábban már bemutatott luxusmárkák darabjait árulják, csak épp 70-80%-os kedvezménnyel. Igaz, nem az idei modellek, és szerencse kérdése, hogy a kiválasztott ruha, cipõ van-e a méretünkben, de mindenképp érdemes megpróbálni. Én gazdagabb lettem egy Calvin Klein farmerral és néhány pólóval, meg persze egy tapasztalattal: elõbb érdemes itt körülnézni, és csak aztán átügetni a drágább helyekre. A babanézõ túra utolsó estéjén vacsorázni megyünk. A másnapi hosszú útra, és az egzotikus ételekre tekintettel magamhoz veszem a homeopátiás bogyóimat, és Jeff útmutatását követve jutok el az Il Buco étterembe a Bond úton. Kellemes meglepetés, hogy ez a divatos étterem, nem a manapság New Yorkban oly gyakori francia, vagy japán mintát követi, hanem saját hangulattal állt elõ. A mediterrán ételeket kínáló, közepes árfekvésû vendéglõ berendezése egyszerû, a XX. század elejének vidéki Amerikáját idézi, durva fabútorokkal, petróleumlámpákkal. Lesétálok a várossserte híres borospincébe is, mely Edgar E. Poe mûvét, „Az egy hordó amontilladó” hangulatát juttatja eszembe. Míg a vörösbort kortyolgatom, abban reménykedem, hogy a novella szereplõivel ellentétben engem nem fognak befalazni – igaz, nem is kritizáltam a kiszolgálást. Másnap délelõtt, a sárga taxi hátsó ülésérõl még vetek egy pillantást a felhõkarcolók alkotta sziluettre. A sofõr – kérésemre – a Williamsburg hídon hajt át az East River felett. Lassan a távolba veszik Manhattan örök nyüzsgése, és már csak Queens nyugodt kertvárosi részét látom, ahogy elindulunk a JFK, és a hazaút felé.

Nagyvárosi idill – zenés pihenés a Centrál Parkban.
T O P I L L AT

Tengernyi élmény A víz andalító dallama, az édesen cirógató szel lõ, a lebukó, aranyló napsugár simogatása rejlik a nyár illatkölteményeiben. A parfümõrök a sza badság, az üde frissesség, a gondtalanság illat k ö l t e m é n y e i t r e j t e t t é k c so dá s ü v e g c sé k b e , h o g y ezzel a nyár legszebb napjait édesítsék meg.

A KALANDOZÁS SZABADSÁGA F by Ferragamo Homme Free Time illata Olivier Polge parfümõr kreációja. A bors, citrus, gyömbér, fahéj, vetiver, cédrus és pézsma illatokra épülõ parfüm a szabadság érzetét nyújtja a férfiak számára. Az elegáns üveg hordozza a márka üzenetét: magával ragadó bizonyosság, lehengerlõ vonzerõ és tiszta értékek jellemzik az illat viselõjét.

TETOVÁLT ILLATPÁR

SZERELMI BÁJITAL A Nina L’Elixir illata csodálatos vakmerõséggel, ragyogó szabadsággal, életörömmel és természetes frissességgel nyit, majd finoman feltárja mély, titokzatos akkordjait. A finom szívjegyben a jázmin és az erdei gyümölcsök bukkannak elõ a karamellizált bódulatból, felkészítve az érzékeket a végsõ kényeztetésre. A fás, ámbrás jegyek adják a Nina L’Elixir csáberejét az ellenállhatatlanul érzéki, keleties akkorddal. (EDP 50 ml/17 900 Ft)

A NÕIESSÉG ÉS A FÉNY KAPCSOLATA Az Aura by Swarovski parfüm egy sziporkázó találkozás, melyben az elegancia és a kifinomultság együttesen hódítja meg a nõi szíveket. A Swarovski kristály most csillogó részecskék áradatában szikrázik, és egy fénylõ ékszerbe zárt illatkreáció lesz belõle. Az illat szíve egy energiaprizma: ámbra, benzoin és fehér pézsma fúziója. Három tiszta és csodálatra méltó illatrezgés energiával feltöltve, ami a tiszta fénysugarakat intenzívebbé és fényesebbé változtatja. (EDP 50 ml/21 300 Ft)

70

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

A polinéz szigetvilágtól, a Dél-amerikai kontinensig a tetoválás mûvészetté fejlõdött, kifinomulttá vált. Jean Paul Gaultier illat-párja is tetoválást kapott a nyári kiszereléseken. A Classique Summer Fragrance nõi illat fejjegyében meglibben a narancsvirág, ötvözve zamatos mandarin és szicíliai citrom illatokkal. A Le Male Stimulating Summer Fragrance üvegen a tetoválás hangsúlyozza a férfiasságot, az átlátszó tengerkék üvegben felsejlik a friss illat. (Nõi 100 ml/15 750 Ft, férfi 125 ml/14 850 Ft.)

ÉRZÉKI KÉKSÉG A lagúna szíve, a türkiz színû óceán, a tisztaság és a szépség harmóniája rejlik a csodálatos kék gúlában. A napsugár által felmelegített levegõ, és a semmihez sem hasonlítható szabadság érzetét nyújtja L’Eau d’Issey Summer parfümje. A friss illat magában rejti a bazsarózsa édes illatát, mely andalítóan hat a nyári éjszakákon. A csomagolásról a tenger mélyén rejlõ korálok szépsége köszön vissza (EDT 50 ml/19 500 Ft)

HIMNUSZ A NARANCSVIRÁGHOZ Az O de Lancome, egy mitikus szimbólum amely 1969 óta egyet jelent a frissességgel. 2011-ben újra visszatér, egy emblematikus, friss, pezsgõ citrusos illatként, mely enyhén édes, ugyanakkor spontán. Elegáns megjelenést képvisel, amely magában hordozza a luxust és kifinomultságot. (EDT 50 ml/15 500 Ft)
TOPSMINK

Nyári bujaság A buja természet, a színpompás virá gok, a természet csodás ajándékai ih lették a nyári sminktrend megalkotóit. A rózsák ezernyi árnyalata, a gyümöl csök zamatai és az aranyló napsugár tündöklése köszön vissza a színekben. Viseljük bátran, és élvezzük ezt a szí nességet, hiszen a nyár megadja mindazt a szabadságot és bolondos ságot, amire oly rég óta áhítozunk.

ÁTTETSZÕ ÉS SZÍNPOMÁS A L’Oréal Paris nyári palettáját a vakmerõ stílusok és a színek élénksége jellemzi. Az ultra fényes szájfények akár a színes koktélok, vagy cukorkák ragyognak az ajkakon. A tartós, bársonyos állagú Color Infaillible szemhéjpúder ásványi pigmentekben gazdag, és új színmegkötõ technológiája révén 24 órán keresztül tökéletes megjelenést nyújt.

MESÉS ÍZEK Lancome Juicy Aroma szájfények 2011-ben is a japán Yayoi Kusama képzõmûvész grafikáival jelentek meg. A frissítõen gyümölcsös árnyalatok ginsenget és acerolát, míg a virágosak bisabololt és édes mandulaolajat tartalmaznak.

TÜNDÖKLÕ AJAKFÉNY Az Yves Saint Laurent nyári ajakrúzsai, a Volupté Sheer Candy gyümölcs kivonatban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. Hat, hihetetlenül zamatos illatú és ízesítésû, különféle árnyalatú ajakrúzs közül választhatunk, melyek könynyû viselet jelentenek. Csodás fényét kristályos textúrájának köszönheti, így válnak még intenzívebbé ajkunkon.

KÁPRÁZATOS ARCPÍR A luxus, a nõiesség és az idõtlenség találkozik ebben a fantasztikus bronzosítóban, mely a napsütötte orcák nélkülözhetetlen eszköze. A Lancome Star Bronzer Intense nyugtató és tápláló rózsaolajat és új generációs pigmenteket tartalmaz, amelyek kivételes tündöklést kölcsönöznek a sminknek.

ÁSVÁNYI RAGYOGÁS

A NYÁR VIRÁGAI A nyári kertek ihlették a Chanel kreatív igazgatóját, hogy egy virágos, élénk, de mégis leheletnyi könnyû luxus színpalettát alkosson a nyárra: a szemek a bujább zöldbe, vagy az ezzel harmonizáló rózsaszín és az elegáns platina színekbe öltöznek. Az ajkak természetesek, és kifogástalanul színezettek, míg a körmök, mint a színes virágszirmok szikráznak a napfényben.

72

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Csillogás és ragyogás jellemzi a MAC nyári termékeit: legújabb kollekciójában négy finomra õrölt drágakõ (bronzit, fekete turmalin, aranypirit és lepidolit) alkotja a Mineralize kollekcióban megtalálható szemhéjpúdereket, pirosítókat.


KÉSZÍTSE EL SAJÁT ÚTIKÖNYVÉT! Egy csodás nyaralás, egy megható születésnap, egy szép családi ünnep emlékei is megfakulnak idõvel. Az elrakott fotók feledésbe merülnek, a legszebbek, a legked vesebbek is elsikkadnak a többi között. Pedig milyen jó lenne évek múltán fellapozni a páratlan emlékeket! De van tökéletes megoldás! A különleges minõségû, exkluzív fotóalbum, a teljesen e gye di, kizárólag az Ön számára ké szülõ VILÁGJÁRÓ FOTÓKÖNYV, amely akár egy könyvesbolt polcain is megállná a helyét…

VILÁGJÁRÓ FOTÓKÖNYV Exkluzív albumban az élmény! Bizonyára Ön is a számítógépén vagy fényképezõgépe memóriakártyáján tárolja képeit, hiszen manapság ez a legegyszerûbb megoldás. Idõnként a legjobbakat kiválogatja, és – ilyen vagy olyan minõségben – kinyomtatja azokat. Majd vásárol egy fényképalbumot, és beragasztgatja a képeket. Hiszen azért néha mégis csak jó kézbe venni egy fotóalbumot! A VILÁGJÁRÓ FOTÓKÖNYVet az Ön által tetszõlegesen kiválasztott fotókból állítjuk össze. Minõsége azért egyedülálló, mert olyan különleges technológiával készül, amely ma még Nyugat-Európában is ritkaság. A VILÁGJÁRÓ FOTÓKÖNYV kemény borítós, fóliával bevont, ez teszi tartóssá és nagyon elegánssá. Ráadásul a fotóalbumokkal ellentétben a képek nem esnek ki belõle, nem sérülnek meg, nem zörög a celofán – arról nem is beszélve, hogy nem Önnek kell bajlódnia az összeállításával. Egy nehezen kezelhetõ fényképgyûjtemény helyett egy „nyomtatott” albumot vehet a kezébe. Mintha egy képes útikönyvet vásárolt volna…

A TENNIVALÓJA MINDÖSSZE: 1. Válassza ki azokat a képeket, amelyeket VILÁGJÁRÓ FOTÓKÖNYVében szeretne látni! 2. Mentse hordozóra (flashdrive, DVD, stb), és hozza be szerkesztõségünkbe (1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 210./A, V.em./42.), vagy töltse fel szerverre (információ a szerkesztõségben).

Fotókönyv árak 9990 forinttól. Bõvebb információ: www.vilagjarofotokonyv.hu

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

73
T O P U TA Z Á S
T O P U TA Z Á S

BORA BORA SZÖVEG: GERLÓCZY MÁRTON FOTÓ: LENGYEL ZOLTÁN, FOUR SEASONS HOTELS AND RESORTS

A vágyak szigete Ere szke dik a kis ké tmotoros. Az e mbe r jobban te szi, ha me g se m szólal. Bámu l ki az ablakon , a szája tátva, és próbálja megérteni, hogy ez most valódi, ez most tényleg itt fekszik elõtte, ez nem képes lap és nem videó. Azok a hullámok ott most valóban lecsapnak a korallzátony hófehér partjára, a m e l y n e k l a g ú n a f e l ö l i o l da l á n a v í z f ö l é n y ú l ó b u n g a l ó k s o r a v a l ó b a n a z O t e m a n u h e g y c s ú c s á n a k meseszép sziklájára néz. Próbálja megérteni: ez valóban Bora Bora.


APRÓ GYÖNGY AZ ÓCEÁNBAN

A Csendes- Óceán gyöngyszeme – így jellemezte James Cook Bora Bora szigetét, amikor 1769-ben megpillantotta elsõ polinéziai útja során. A helyi mitológia szerint a legendás Hiro, Raitea elsõ királya elküldte fiát, Ohatatamát, hogy uralkodjon Bora Borán. Ezzel szemben a kutatók inkább úgy vélik, hogy a gyöngyszemet a Tonga- szigetek lakói népesítették be. A brit misszionáriusok 1820ban érkeztek a szigetre, ám a század végére a terület igazgatását átvették a franciák. Pearl Harbor bombázása után hatezer amerikai katonát vezényeltek a bázisként szolgáló szigetre, amelynek domboldalain ma is megtalálhatóak az amerikai ágyúk. Az egyetlen, 32 kilométer hosszú betonúton kényelmesen körbe lehet kerülni a kilencezer lakosú szigetet, amelynek legnagyobb települése Vaitape. A 29 négyzetkilométernyi területû Bora Bora ma Francia Polinézia része, mely 1956-tól saját önkormányzattal rendelkezik.

Az elözõ oldal képei:

A St. Regis bárjánál könnyen elfáradhat az ember, és van úgy, hogy le is dõlne egy kicsit vacsora elõtt. Bora Bora titka, az Otemanu 727 méteres csúcsa elõtt hever a világ. Vagy legalábbis azok, akik megszállnak itt.

76

V I L Á GJ Á R Ó

Nehéz napok várnak itt ránk, két felettébb nehéz és fárasztó nap. A luxus úgy megfekszi a gyomrunkat, hogy alig bírunk majd mozdulni. És mindez már a repülõtéren elkezdõdik. Virágkoszorúval a nyakunkban a St. Regis bõrüléses motorcsónakjában ülünk. Elõttünk a sziget és a lagúna, illetve lagúnák. Az értünk sietõ fiatalember ölében egy bõrkötéses dossziéval éppen a bejelentkezésünket intézi, hogy mire a hotelhez érünk, már mehessünk is a szobánkba. Helyesebben a házunkba, ahová golfautóval visznek a zátonyra épült fõépület kikötõjétõl. Ezek a járgányok szállítják az utasokat, az õket vezetõ személyzet folyamatosan úton van, minden gyalogost megkérdeznek, hova vihetik el, és ha netán mégsem jönne autó, a víz fölé nyúló építmények faszerkezetére erõsítve há-

FIRST CLASS

romméterenként talál az ember egy telefont, ha lusta lenne elsétálni a tizennyolc hektáros terület valamely pontjára. ÉLET A VÍZ FELETT Ami a házat illeti, képzeljünk el egy százötven négyzetméteres luxuslakást, ami egy lagúna átlátszóan kristálytiszta, égszínkék vízére épült. Teraszáról, az ágyból, de még a kádból is Bora Bora szigetére néz. A lakás felszereltségét idõ és hely hiányában most nem sorolnám fel, de egyvalami jól láthatóan hiányzik: a nõ. Mint késõbb megtudom, ott tartózkodásunk alkalmával is a vendégek hetven százaléka nászutas, a maradék családos. Ide az ember nem ka-


landozni jön, itt a szeretetet, a romantikát, a családot ünnepli, erre csak akkor költ, ha a legfontosabbakra költ. Ezt tette legutóbb egy ausztrál származású színésznõ is, aki újdonsült férjével a lakosztályban tartózkodott két hétig. A szó szoros értelmében, ugyanis egy percre sem jöttek ki onnan. Az ezerháromszáz négyzetméteres, éjszakánként tizenötezer eurót kóstáló lakosztály körbesétálása után mindezt már nem tartom sem betegesnek, sem elképzelhetetlennek. Akik komolyan veszik a munkát, azoknak a pihenést is komolyan kell venniük. NINCS LEHETETLEN A világhírû szakács és étteremlánc-tulajdonos, Jean-Georges Vongerichten nevével fémjelzett Lagoon Restaurant szakácsa, Desplechin Franc fogad minket. A fõnök éppen New Yorkban tartózkodik, most onnan küldi az információkat, recepteket, az ételeket pedig a huszonnégy fõs konyhai személyzet varázsolja a vendégek asztalára. Egy részük Tahiti vendéglátói iskolájából kerül ide, de a komolyabb posztokon franciák dolgoznak. Franc Bretagne-ból való, ahonnan édesanyja minden héten lisztet és vajat küld neki, mert ez hiányzik a fiatal desszertséfnek a legjobban. Tájékoztatom, hogy a tahitii Gauguin Múzeumban kiállították azt a jó kétmázsás követ, melyet a mûvész Bretagne tengerpartjáról hozatott ide arra az esetre, ha nagyon hiányozna neki az édes otthon. Errõl természetesen nem tud, nem is igen jár a kétszázötven kilométerrel arrébb fekvõ szigetre. Szerzõdésük lejártáig az itt dolgozók nem messze a hoteltõl, egy kis zátonyra épített személyzeti faluban élnek, onnan csónakáznak a munkába minden reggel. Kollégám egy kérdést intéz Franc-hoz: van-e a konyhán Tokaji? A szakács nem jön zavarba, pedig láthatóan nem ismeri a bort, elküld valakit a konyhára, ott azonban nem találnak Tokajit. Franc erre felhívja Los Angeles-i beszerzõjét, aki garantálja: egy napon belül megérkezik a bor, ha valóban szükség van rá. A szolgálat 24 órás, nincs lehetetlen kérés, ahogy elnézem az ingergazdagságtól ingerszegény környezetben dolgozó személyzetet, úgy fest, alig várják a kihívásokat és a különleges, vagy õrült kérések teljesítésének kalandjait. TELJES ELLAZULÁS Az étterem együttmûködik a Miri Mir Spa-val, hogy a vendégek egészségesen táplálkozzanak. A Spa maga a mennyország. Nyitott, mint szinte minden épület. Belsõ udvara egy természetes öbölre néz, azon túl pálmás zátony, és a sziget megunhatatlan látványa. Itt várakozom egy kicsit, egy függõágyban heverészve. Odabent a recepción már kiválasztottam az olajat, amivel masszíroztatni óhajtom magam. A Tiare-t szemeltem ki, mert imádom az illatát, végigkísért eddigi utamon, és azt akarom, hogy mellettem is maradjon. Hûs mangódzsúzt kortyolgatok, homlokomon pedig vizes kendõ nyugszik.

Az elözõ oldal képei:

Nehéz különbséget tenni a természet és a befektetõk ízlése között. Valamivel drágább potencianövelõ az itt látható egység, de egészségesebb a viagránál.

A Four Seasons luxusbungalóinak teraszán reggelizve az ember belátja, hogy vége. Ennél már csak roszszabb lehet. Vörös tonhal minden mennyiségben. A helyi horgászok rummal kábítják el a tonhalat, amikor kifogják. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

77
T O P U TA Z Á S

A masszázsra nem igazán emlékszem, elbóbiskoltam kicsit. Pontosabban fogalmazva, olyan finom volt, hogy legszívesebben egy évet aludtam volna így. A Miri Miri egy tradicionális, maori masszázstechnika neve, új-zélandi eredetû, az európai masszázskultúrákkal ellentétben nagyobb hangsúlyt fektet a spirituális gyógyításra, mint a fizikaira. A lelkemet gyógyítják tehát, amire nagy szükség van, mert másképp nehezen dolgoznám fel pszichésen a ránk váró vacsora viszontagságait.

A Four Seasons díjnyertes spa-jának pezsgõfürdõjébõl a hölgy feltehetõleg a nem messze jógázó vendégeket figyeli.

78

V I L Á GJ Á R Ó

KÜLÖNÖS HÁZI KEDVENC A nap már hatkor lebukik ezen a vidéken. Maszszázs után megfürödtem a „kertben”, lezuhanyoztam a stégemen a beépített zuhanyrózsa segítségével, majd tiszta ruhát húztam a vacsorához. Gyalog

FIRST CLASS

megyek, golfautót nem hívok. Kollégám már ott ül a lagúna fölé nyúló teraszon, amit alulról erõs lámpák fénye világít meg, így a víz éjszaka is égszínkéken fénylik. Szemben a szigeten égnek a lámpák, a víz csendesen pihen. A személyzet – számomra kicsit szokatlan módon – éppen egy cápát etet, az õ saját kis, házi kedvencüket, aki nemrég elszokott innen, mert egy motorcsónakos megzavarta evés közben. Most visszatért, és mindenki boldog. A kishalak is, amik szintén itt vannak, és várják a falatokat, mint a galambok Velencében. Elõételnek vörös tonhalból készült sashimit (japán ételkülönlegesség, nyers hallal) eszem, aztán új-zélandi bárányt, amit egy portóival öblítek le.
T O P U TA Z Á S Innen nem mozdulnak ki azok, akik komolyan veszik a pihenést. Saját strandja elõtt hajó járõrözik, hogy távol tartsa a paparazzikat. Menjünk el a spa-ig, vagy hívjuk lakosztályunkba a masszõröket. Nehéz kérdések ezek, de akárhogy is döntünk, elfáradni nem fogunk. A St. Regis királyi lakosztályában nem csak királyok szállnak meg. Hercegek, és Oscardíjas mûvészek is. Sõt, akadt vendég, akinek egy szobrocska nem volt elég.

CSILLAGFA Elindulunk haza, de szétválunk, mivel az én házam a falu végében van. A hidakon egy lélek se jár. A nászutasok bizonyára jól érzik már egymást. A csillagok oly közel világítanak elõttem, mintha cseresznyefa ágán ülnék a távoli gyermekkorban. Leszakítok párat, és elmajszolom õket. A magjuk kissé forró, de a fény, ami átjárja a testem, csendesebb a világegyetemnél is. Ismeretlen ez az égbolt. Egy évig tudnám nézni, ha nem kéne aludnom. Másnap el kell hagynunk a szállást, de a helyzet nem annyira tragikus, mint amilyennek látszik, ugyanis a Four Seasons-be készülünk. Tízperces motorcsónakút vár ránk. A hotel, mint az összes többi Bora Borán, hasonló, illetve majdhogynem

ugyanolyan, mint a St. Regis. Tökéletes recepteken nehéz és felesleges változtatni, esetleg a díszítéssel, tálalással lehet még javítani egy kicsit a helyzeten. A Four Seasons a sziget legfiatalabb és legnagyobb hotelje. Az elmúlt két évben csak azokat a díjakat nem kapta meg, amelyek nem léteznek. JÉGTÁNYÉR ÉS ESKÜVÕ A legtöbb díjat a szavakkal leírhatatlan Spa-ja érdemelte, amely a huszonkét hektáros terület legmagasabban fekvõ zátonyán helyezkedik el, ahol a természet erõi tökéletes harmóniában egyesülve találkoznak a relaxációval. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az embert masszírozzák a tradicionális polinéz építkezést a modern technikával és a legmagasabb szintû kiszolgálással tökéletesen ötV I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

79
T O P U TA Z Á S

vözõ nyitott masszázsszobában, míg odakint, nem messze tõle, túl a madárcsicsergéstõl zajos pálmaágakon, lecsapnak a Csendes-óceán hatalmas hullámai. Nincs tovább, ennél nincs tökéletesebb hely és állapot.

Úgy is eljuthat az ember Bora Borára, hogy nem száll meg ott. A szomszédos Maupiti, vagy Raitea szigetérõl érkezõ vendégek megpihennek a zátony tenger felöli partján.

80

V I L Á GJ Á R Ó

nem szálltak fel Tokióból. Az Air Tahiti Nui onnan vagy Los Angelesbõl szállítja utasait Tahitire, attól függõen, melyik irányból célszerûbb megközelíteni a szigetvilágot – vagy van-e amerikai vízumunk.

De mindez nem itt kezdõdött, hanem az ebédnél, amit ismét egy szakács társaságában fogyasztottunk el. Egy asztallal odébb éppen szárnyasra vadászott egy fej, de végül halat kért, én pedig este kértem ugyanazt, amit délben Han Solo. Julien Laffargue nem éppen egy lángossütõ kisiparos. Dolgozott már az Elysée-palotában, az Orient Expresszen, Genovában, a Seychelle-szigeteken, legutóbb a Beverly Hills-i Four Seasons-ben, ahonnan 2008ban, a nyitásra érkezett ide.

Borsos kéregágyban érkezik az angolosan sütött vörös tonhalsteak. Julien éppen arról mesél, hogy valamelyik nap egy polinéz bejött eladni nekik egy teknõst, ami nagyon ritka és nagyon drága eledelnek számít még itt is, ahol rengeteg van belõlük. A személyzet átvette a teknõst, aztán elsétáltak vele az öbölig, és visszaengedték a vízbe. Családias a hangulat, mindenki ismer mindenkit, pedig nincsenek kevesen. Kétszáz alkalmazott, negyven menedzser. Ha teltház van, pontosan annyian vannak, mint a vendégek.

Jégtányérból esszük a dinnyelevest. Nem messze tõlünk a tengerparton az év 92. esküvõjéhez készítik elõ a csöppnyi szigetet, amin csupán egyetlen pálmafa áll. Hajóval szállítják oda a párokat. Rengeteg japán házasodik így, de most egyetlenegyet sem látunk, gépeik a rettenetes földrengés miatt

A Michelin-csillagért itt nem tesznek erõfeszítéseket – mondja Julien. Nem éri meg, és nem is várják el tõlük. Ide általában egyetlenegyszer jönnek az emberek – eltekintve pár üzletembertõl, mint például a vacsoránál egy asztallal arrébb ülõ amerikai divatcég tulajdonosától, akinek magángépe valószínû-

FIRST CLASS
leg még szerdán sem sejti, hogy a hétvégén Bora Borára repül –, így aztán nincs szükség arra, hogy a visszacsalogatásukon dolgozzanak. BÚCSÚMOSÁS Ha valaki mégis elégedetlen lenne, ami persze nem fordult még elõ, azt majd kárpótolja, amiért valójában érkezett. Azaz befekszik a kádjába, vagy a terasz márvány-pezsgõfürdõjébe, és nézi-nézi a hegyet, a vizet, vagy épp az óráját, hogy mikor jön már vissza az asszony a mosodából, ami szintén a vízre épült. Most itt mosom a ruháimat, és várom, hogy megszáradjanak. Nem tudom, a kedves olvasók mostak-e már vízre épült mosodában, de meg kell mondjam: nem lehet összehasonlítani a Lehel téri

T O P U TA Z Á S

piac emeletén találhatóval, ahová én jártam egy idõben. Erre használom fel a drága idõt a Bora Bora-i Four Seasons-ben. Nincs is ennél természetesebb. Fel-alá járok a szoba és a mosoda között, néha szembejön velem egy golfkocsi vagy egy nászutas pár, akik arról beszélgetnek, hogy a Harvardra vagy a Yale-re járassák majd azt a csöppséget, aki remélhetõleg itt a szigeten fogan. Õk egy hétre, két hétre jöttek. Én pedig mosni. Másnap reggel, nyakunkban a búcsú fájdalmának enyhítésére szolgáló, a helyi szokásoknak megfelelõ kagylófüzérrel, a hotel csodálatos, cseresznyefaberakásos hajócskáján indulunk vissza a repülõtér felé. A kolléga eltüsszenti magát, mire a hölgy, aki kísér minket, azt mondja (magyarul): egészségedre! Grönlandon tanulta. Egy dántól.

Ha a hotelben lakóknak kedvük támadna vízre szállni, a szigeten élõ helyi hajósok állnak rendelkezésükre csodálatos vízi jármûveikkel. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

81


S U M M E R FA S H I O N

Elegáns hódítás a vízparton A fürdõruha divat 2011-ben már több mint egy egyszerû strandviselet. Hiszen ma már a vízparton is lehetünk tökélete sen jól öltözöttek, hála a népszerû és mindig új irányvonalat bemutató divatházaknak, divattervezõknek. TENGERPARTI TRENDEK Olyan fürdõruhára van szükségünk, amely nem csupán izgalmas, elegáns, de a nõi testet tökéletesen öleli át. Ezen a nyáron mind a minták, mind a fazonok terén széles a választék. Bár számtalan szín fellelhetõ a kínálatban, kétségtelen, hogy a kék, a zöld, a narancs és a barna árnyalatai lesznek a legkedveltebbek a vízpartokon. Azonban mindig tartsuk szem elõtt, hogy vonalaink, és ízlésünk is meghatározója viseletünknek, így mindenképpen olyat válasszunk, amelyben magabiztosnak és elegánsnak érezzük magunkat. MINTÁK ÉS VONALAK A minták esetében a részletekben gazdag, nagy motívumokkal nyomott textilek az irányadóak, de az örök szerelem, a fekete továbbra is hódít. A motívumok mellett a fürdõruha kialakításában rejlik az igazi varázs, hiszen a különleges megoldásoknak köszönhetõen épp legelõnyösebb testrészünkre terelhetjük a figyelmet. Egy szépen kialakított dekoltázs, egy mutatós vállvonal, vagy éppen a has merész felfedése pillanatok alatt ránk tereli a figyelmet. Ha egy kis extra csillogásra vágynánk, bártan válasszunk olyan bikinit, amelyet fémkapocs, csillogó flitter vagy kristály egészít ki. De épp így divatosak a fürdõruhákat díszítõ láncok, gyöngyök, masnik és fodrok.

LOUIS VUITTON egyrészes fürdõruha

LÉBER BARBARA – BEACH COUTURELOUIS VUITTON Ailleurs válltáska

TRIUMPH High Fashion 11 Swarkovski kiegészítõkkel ékesített tankini

LOUIS VUITTON Monogram Sabbia táska

LOUIS VUITTON Bahamas telitalpú szandál MAGISTRAL

82

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
TOPBEACH

Napfényes boldogság E g y b õ rö n dn y i h a szn o s é s é rde k e s tu dn i v a l ó t g y û j tö ttü n k ö ssze a h h o z, h o g y a n y a ra l á s n e a l e é g e tt b õ rü n k á p o l á sá v a l t e l j e n a szá l l o da szo b á b a n , h a n e m a n a p f é n y e n sü t k é re zv e é l v e zzü k a szé p i dõ t . A megfelelõ védelem ismeretében ugyanis bõrünket megóvhatjuk a káros napsugarak okozta, nem kívánt következményektõl. AZ ULTRAIBOLYA SUGARAK Egyre többször hallunk az UV-A és B sugarakról, és azok káros élettani hatásairól. Az UV-A sugarak hosszan tartó napozáskor mélyen behatolnak a bõrbe, megtámadják a szövetet, amelynek nyomán a bõr elveszti rugalmasságát. A napfény aktiválja az úgynevezett szabadgyököket és ez fokozza a bõr idõ elõtti öregedését. Az UV-B sugarak kis dózisban a bõr lebarnulását, nagyobb mértékben leégését okozzák. Felelõsek a bõrrák kialakulásáért, így amikor napozó terméket választunk, figyeljünk arra, hogy azok UV-A és UV-B sugarak elleni védelmet is biztosítsanak. HOGYAN NAPOZZUNK? Talán nem egyértelmû, de a Föld különbözõ pontjain másféle hatások érik bõrünket. Az Egyenlítõhöz közel, magas hegyek között, vagy az óceánon ringatózva sokkal intenzívebb a napsugárzás. Ilyen esetekben a magasabb faktorszámú napvédõ készítményeket alkalmazzuk bõrünk védelmében. A fényvédõ faktor azt mutatja meg, hogy hányszor tovább maradhatunk napon a bõr saját védekezési idejétõl (a bõr természetes pigmentációjának megkezdésétõl) számítva. Ha ez tíz perc, akkor egy húsz faktoros krémmel ez naponta 200 percet jelent. Bõrgyógyászok azonban azt tanácsolják, hogy ennek csupán kétharmadát használjuk ki, és vegyük figyelembe azt is, hogy a nyaralás megkezdésekor bõrünk védelmi rendszere még nem mûködik teljes aktivitással. Így érdemesebb a magasabb faktorszámmal kezdeni, majd 4-6 nap múlva váltsunk kisebbre.

84

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK Még mindig hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a hatékony védelem érdekében a napozás megkezdése elõtt 20-30 perccel korábban szükséges felvinni bõrünkre a kényvédõ krémet. Ennyi idõ szükséges ugyanis ahhoz, hogy a kémiai fényvédõ réteg kifejtse hatását. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi krémet használunk: spórolnunk felesleges, hiszen ha nem jut bõrünk minden négyzetcentiméterére megfelelõ mennyiség (arcunkra kb. egy teáskanálnyi, testünkre kb. egy teljes tenyérnyi) akkor éppúgy fenyeget bennünket a leégés veszélye. Mivel bõrünket gyakran éri a víz, a homok, a törölközõ felülete, így szükséges 2 óránként újra bekenni magunkat. KI GONDOLNÁ…? Gyakran nem is gondolunk bele, de a víz nem véd meg minket a napsugaraktól. Sõt, még 30 cm mélyen is teljesen átengedi a napsugarakat, és több méter mélyen akár 50%-os napsugárzás mérhetõ. Ha pedig hagyjuk, hogy a vízcseppek a bõrünkön naphosszat szaladgáljanak, akkor, mint apró fénygyûjtõk akár égési sérüléseket is okozhatnak. Többnyire a felesleges luxus kategóriába soroljuk hajunk ápolását, de talán sokakat meggyõz az a tény, hogy a szétroncsolódott haj helyrehozatala több pénzbe és idõbe kerül, mint a megelõzõ védelem. Ma már számos, a haj UV védelmét szolgáló készítmény található, élõ szerkezetük ugyanis éppolyan érzékeny a szél, a sós víz, vagy a napsugár okozta hatásokra, mint bõrünk.
INTERJÚ

MÉG NINCS KÉSZEN A KÉP, DE ALAKUL” „M

Fotó: Sárosi Zoltán

SZÖVEG: KURUCZ ADRIENN

86
INTERJÚ

„ Igen, egyre jobban érdekelnek a gyökereim. Egyrészt, mert gyerekem van, aki kérdezni fog elõbb-utóbb. Más részt, mert olvastam pár éve Vámos Miklós Apák könyve címû regényét, amely sok kérdést ébresztett bennem. Mi óta többet foglalkozom a családom történetével, magamat is másként szemlélem. ”

Üdítõ jelenség. A showbizniszben, és a kávé házban is, ahol találkozunk. Sztár, allûrök nél kül. Nem tudom, hogy vannak vele, engem ma már meglep, ha valaki pontos. (Pedig elfe lejtette felhúzni reggel az édesapja óráját, amelyet a karján visel.) Az interjú alatt nem te lefonál. Nem kell húsz perc múlva a város má sik pontján lennie. Úgyhogy Zsédával beszél gettünk. Tombol a nyár, mások szabin vannak, te koncertezel. Megszoktuk, hogy ez így van: a nyár a szabadtéri koncertek ideje. A tél meg a színháztermeké, rendezvényeké. Uborkaszezon szerencsére nincs. Ezért a szabadság idejét jó elõre ki kell jelölni a naptárban. Nyáron egy hetünk lesz, elutazunk. Általában januárban tudunk kicsit hosszabb idõre kiszakadni a munkából.

 Akkor ez síelést jelent, vagy egy messzi országot, ahol jó meleg van? Igen, de amióta kisgyerekünk van, ez is változott, hozzá igazítunk mindent. Régebben sokat jártunk Sydneybe, barátaink vannak ott, de mióta Nimród megszületett, nem voltunk. De nem is baj, a Balaton nagyon jó, közel van, Olaszország is szuper.

 K e v é s i n f o r má c i ó t t a l á l t a m a g y e r e k k o r o d r ó l . M i l y e n v o l tál kicsi lánynak? Hasonlít akkori önmagadra a fiad? Külsõleg nagyon, de én cserfes voltam, nagyszájú, õ meg, bár jókedvû kisgyerek, inkább megfontolt, visszahúzódó. Angyali természet!

 Egyke vagy? Van egy hat és fél évvel fiatalabb öcsém.

 Azt mondják, ha hét évnél nagyobb a korkülönbség, gyakorlatilag egykeként nõ fel az ember. Igen, van ebben igazság. Jóban vagyunk, de sok közös dolgunk nem lehetett.

 Öcséd is szakmabeli? Nem, egy tejipari cégnél területi vezetõ.

 Úgy tudom, a szüleid is „ civilek ” . Te vagy az egyetlen mûvész a családban? Közeli rokonok közt igen, de találtam a távoliak közt festõmûvészt, színészt.

Igen, egyre jobban érdekelnek a gyökereim. Egyrészt, mert gyerekem van, aki kérdezni fog elõbb-utóbb. Másrészt, mert olvastam pár éve Vámos Miklós Apák könyve címû regényét, amely sok kérdést ébresztett bennem. Mióta többet foglalkozom a családom történetével, magamat is másként szemlélem. Összeáll a kép, mint egy puzzle.

 Ki az a rokon a múltból, akit nagyon szívesen megismernél? Volt egy hercegprímás õsöm Rákóczi korában. És Vaszary Já-

Fotó: Sárosi Zoltán

 Találtál? Ezek szerint kutattad a családfát?

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

87
INTERJÚ

nos, festõmûvészt. De a dédszüleimet is mondhatnám. Egyszerû, falusi emberek voltak, marquezi szövevényes sorssal. Átvészeltek sok mindent, háborút, nélkülözést. Jó lenne beszélgetni velük, lenne mit mesélniük.

 Milyen volt Pápán felnõni, majd Pestre felkerülni? Mindenhol ugyanolyanok az emberek. Talán valami Agatha Christie-ben olvastam, nagyon igaz, hogy akármelyik pontjára kerülsz a világnak, ugyanolyan emberi kapcsolatokat fogsz kialakítani. Jórészt belõled fakadnak a körülmények. Budapestet már nagyon megszoktam. De azért az, hogy vidéki lány vagyok, meghatározó jegyem. Korán megtanultam dolgozni a célokért. És mindig bennem van a bizonyítás vágya. Nem vagyok maximalista, egyszerûen nem tudom, hogy lehet kevésbé odafigyelni a dolgokra.

 Azt olvastam valahol, tizenöt évesen már rendszeresen f e l vo nat o zt ál Budape st r e az é ne kt anár ho z, me r t t e S í k O l ga nénit akartad. Mitõl voltál ennyire céltudatos? Az emberek b e n á l t a l á b a n mé g 2 5 é v e s e n i s k é r d õ j e l e k v a n n a k a v á l a s z tott pályát illetõen, nemhogy tiniként. Nem volt más út. Így bizonytalankodás se. Egyértelmû volt, hogy színpadra készülök. Valahogy egyik lehetõség hozta a másikat. Fontos állomás volt mindenképpen, hogy tizennégy évesen eljöttem otthonról. (És a szüleim elengedtek, mert látták, elszánt vagyok.) Kinéztem magamnak a szentesi gimnáziumot, mert ott volt irodalom-dráma tagozat. Végül már Budapesten érettségiztem, mert egy idõ után egyszerûbb volt ingázás nélkül. Valószínûleg, ha most visszamehetnék az idõben, és megmutathatnám annak a kislánynak, aki voltam, hogy mi mindent fogunk mi együtt csinálni, nagyon csodálkozna.

 Nem készültél sztárnak? Más volt a motivációm, mint ami a mostani fiataloké, akik például elindulnak a tehetségkutató versenyeken. Nem az érdekelt, hogy díva legyek. Színpadon szerettem volna állni. Történeteket mondani, megmutatni magamat. Színészként vagy énekesként, a két feladat nem is vált bennem ketté.

 Énekelni tudtál jobban vagy verset mondani? Prózát, verset, balládákat tudtam a legjobban mondani. Utóbbiak már-már dalok.

 Volt olyan fordulópont gyerekkorodban, amely rádöb bentett, érdemes küzdeni, tehetséges vagy? Tizennégy évesen kerültem Sík Olga nénihez. Próbát kellett énekelni. Az egyik tanítványa utólag elárulta, hogy Olga néni odasúgta neki, ezt a kicsit fel kell vennünk, mert annyira akar, hogy még elmegy máshoz, és elrontják. Ma is ilyen vagyok. Még mindig gyermeki daccal tudok dolgozni. És szinte naiv hittel.

 Milyen volt Sík Olga-tanítványnak lenni? Egy nyelvet beszéltünk. Rengeteget tanultam tõle. Legszívesebben folyton ott ültem volna nála. Amikor már nagyon beteg volt, egyszer meglátogattam, és éreztem, utoljára találkozunk. Nem nagyon voltak már tiszta pillanatai, de mikor elköszöntem, egy húszéves tekintetével mondta, mi nem búcsúzunk, mert én mindig látni foglak téged. Igaza volt, bizonyos értelemben mindig velem van.

 Most is képzed a hangod? Igen, Olga néni után Kõváry Judithoz kerültem. Nem hagyom abba a tanulást, mindig van a továbbfejlõdésnek lehetõsége.

88

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

„ A z é n e k az a kifejezésmód, amelyen a legegyszerûb ben tudok a világhoz szólni. Észrevettem, hogy ha vala hol énekelek, mindig megváltozik valami. ” És hogy kerül az életrajzodba egy szociálpedagógia dip loma? Tizennyolc évesen belecsöppentem az éjszakai életbe, fellépések tömkelege, három év színház, Cotton Club Singers, de úgy éreztem, mégiscsak el kellene végezni egy fõiskolát is. Próbáltam a Színmûvészetit is, oda nem vettek fel.

 Nagyon bántott? Rettenetesen. Nem értettem, miért küldtek el. A musical szakot próbáltam, azt mondták, a prózán a helyem, majd jövõre jelentkezzek. És azt is megkaptam, hogy nagyon fiatal vagyok. Egy világ omlott össze bennem, de ma már úgy látom, ennek így kellett lennie. És, ha õszinte akarok lenni, tulajdonképpen nem is szeretem a musicaleket, az operetteket meg pláne.

 Három évig budapesti színházakban játszottál. Mi veze tett rá, hogy az éneklés a te utad? Az ének az a kifejezésmód, amelyen a legegyszerûbben tudok a világhoz szólni. Észrevettem, hogy ha valahol énekelek, mindig megváltozik valami. Vagy az este hangulata, vagy én az emberek szemében. Mindig vártam a pillanatot, emlékszem, hogy megkérdezzék, mihez kezdek Budapesten, és én újra és újra elmondhassam: énekelni szeretnék.

 Nem mentél el a Cotton Club Singers búcsúkoncertjére tavaly. Pedig alapítótagja voltál a csapatnak. Az idõpont nem volt megfelelõ, de való igaz, nem tettem meg mindent azért, hogy elmehessek. Szeretem, tisztelem õket, de azok a szakmai véleménykülönbségek, amelyek a kiválásomhoz vezettek, most is felbukkantak a show tervezésekor.

 Lezártad a múltat magadban? Engem nagyon meghatároz az, hogy a Cotton Clubból jöttem, és az is, hogy kiváltam onnan. Senki sem értette akkor a döntésemet, egy robogó szekérrõl ugrottam le. Nehezen fogadták el, hogy mást, máshogyan szeretnék. Felnõttem. És a semmibe léptem. Merész húzás volt, két év telt el, mire megjelent az elsõ dalom. Szóval nem kapkodtak utánam eleinte, és ezt meg kellett emészteni.

 Ki bíztatott, hogy jól döntöttél mégis? A férjem.

 Úgy hallottam, felcsaptál Marilyn Monroe-nak a nehéz idõkben. Nem nagyon volt munkám, csak olyan, ami visszalépés lett volna. Viszont jött egy felkérés, amit jópofának találtam, egy nagy cég vezetõjének kellett elénekelni Monroe híres dalát, a Happy Birthday, Mr. President-et. Beöltöztem, vettem egy parókát, sminkeshez mentem, jól akartam megoldani a feladatot. Utána sokszor hívtak Monroe-nak. De szerencsére a szólókarrierem is beindult közben.

 És eltelt pár év, és 2009-ben megtöltötted az Arénát, és nyugati színvonalú show-t láthatott a közönség. Nagyon büszke vagyok a csapatra, akikkel életre hívtuk a produkciót.
 Csapatjátékos vagy? Hallgatsz másokra?

INTERJÚ

„ S z e r e t n é k majd egy nagy koncertet. Egy afféle életem koncertjét. Remélem, jó soká lesz. Addig mindig lesz min dolgozni! ”

Igen, meghallgatom azoknak az embereknek a véleményét, akik fontosak nekem, de a végsõ szó az enyém. Nem félek dönteni.

 Könnyû veled dolgozni?

 Nem frusztrál, hogy mennyivel több a lehetõségük?

Igen, mindenkire figyelek. Eleve úgy válogatom a munkatársakat, hogy jól tudjunk együtt dolgozni. A nõi empátia sokat segít abban, kit érdemes felkérni közös munkára, és kit nem.

Lenyûgözõ a show, ami körülveszi õket, és valóban, mi itthon abból fõzünk, amink van, de ez nem is baj abból a szempontból, hogy nem szeretném, ha a koncertjeimen a show-elemek dominálnának a mûvészi produkció felett.

 Milyen érzésekkel jöttél le az Aréna színpadáról? Nagyon boldog voltam, hogy megcsináltuk a koncertet, és rengetegen eljöttek. De azt is beláttam, egyes pontokon elszámoltam magam. A repülés sok energiát elvitt. Nem tudtuk kipróbálni elõtte. Harminc méterre húztak föl, negyven métert haladtam elõre, és közben énekelni kellett. És félni.

 Az Avon arca lettél évekkel ezelõtt. Miért ezt a márkát választottad? Több kozmetikai cég megkeresett, azért döntöttem mellettük, mert olyan társadalmi ügyeket támogatnak, amelyeket nagyon fontosnak tartok. Az emlõrák, és a családon belüli erõszak elleni küzdelem szívügyeim. Csak úgy tudok hitelesen odaállni valami mellé, ha hiszek benne. A Szentkirályi ásványvíz-reklámot is azért vállaltam el annak idején, mert a cég üzenete – magyar cég, magyar termék – szimpatikus volt.

 Ezek szerint nem szoktál bungee jumpingolni? Nem! De olyan vagyok, hogy ha azt hallom, nyugi, nagyon szép lesz, akkor megcsinálok bármilyen õrültséget. Azzal lehet még levenni a lábamról, ha azt mondják valamire, ez olyan franciás.

 Ha megpróbálod kívülrõl nézni az életedet, hiányzik még

 Hiú vagy.

valami a képrõl?

Meglehetõsen.

 Hogyan lettél Zséda?

Nincs kész, az biztos. Szeretnék majd egy nagy koncertet. Egy afféle életem koncertjét. Remélem, jó soká lesz. Addig mindig lesz min dolgozni! 

A szólókarrierem kezdetén döntöttem a váltás mellett. Zavart, hogy sokszor rosszul konferálják fel a Zsédenyi Adriennt. Egyik barátnõm mondta ki elõször: Zséda.

Balra: A 2009-es Rouge koncerten, az Aréna színpadán. Lent: Zséda évek óta az AVON mellrák elleni kampányának arca.

 Így szólítanak a barátok is? Igen! Annyira enyém ez a név, hogy néha az az érzésem, mintha mindig is így hívtak volna.

 Kik a példaképek a pályán? Kiktõl tanulsz? Sok nevet mondhatnék. Figyelem a pályatársakat. Rengeteg koncerten voltam – mostanában nincs idõm rá, de régebben még külföldre is elmentem.

 Ki miatt?

Megnéztem például Mariah Carrey-t, Maddonnát, Beyoncé-t.

 Lehet tanulni tõlük?

Fotó: Schumy Csaba

Persze!

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

89
ÜZLET

PERSONAL BRANDING ÖN MÁR MÁRKA, VAGY MÉG CSAK VEZETÕ?” „Ö SZÖVEG: DR. SERÉNYI JÁNOS FOTÓ: KÉPKIRÁLY

Elgondolkodtatónak tartotta cégtulajdonosok, csúcsvezetõk tömege a rangos Burson-Marsteller vállalat egyik legutóbbi kutatásának több megállapítását. Az összegzõ tanulmány szerint a befek te tõk 95 százalé ka az e lsõ számú ve ze tõ re pu tác ióját me gh atározó f on tosságú e le mké n t ke ze li ab ból a szempontból, hogy óhajt-e invesztálni az adott cégbe. A potenciális partnerek 93 százalékát jelentõs mértékben befolyásolja együttmûködési hajlandóságában az, hogy milyen „m márkaérté ket” képvisel a megbízandó cég irányítója. Ma már mind több vezetõfejlesztõ szakember számára egyértelmû, hogy egy vállalkozás, intézmény elsõ számú irányítójának – no, meg a közvetlen munkatársainak – reputációja alapvetõen meghatározza cége sikerét. Joggal fogalmazódik meg tehát a kérdés: Ha ez így van, akkor nálunk miért alacsony még mindig azon tulajdonosok, menedzserek aránya, akik tudatosan és folyamatosan építik önmaguk márkáját, s ezáltal növelik cégük erejét? Az egy tõrõl fakadó válaszokat gyakran halljuk az executive coachok, valamint az interim menedzserek képzése során:

90

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

 A teljesítmény beszéljen a munkámról! Ennél több nem kell! Utálok szerepelni! Tisztában vagyunk a személyes márkaépítés fontosságával. Ezt jelzi, hogy cégünknek van öltözködési tanácsadója.

 Nem akarom megjátszani magam. Nem vagyok egy nyomulós alkat. Költségtakarékosság van. Nem költhetem a cég pénzét önmagam fényezésére. Mindez világosan jelzi, hogy e témakörben néhány dolgot gyorsan helyére kell tenni: a vezetõk személyes márkájának sikeres, folyamatos építése együttesen szolgálja az adott vállalat és az érintett személy érdekeit. A márkaépítés nem csupán a csúcsmenedzserek, hanem a menedzsment több tagja esetében is komoly értéknövelési lehetõséget jelent a vállalat számára. A személyes márka építése ugyanis sokkal többrõl szól, mint – ahogy azt sokan félreértelmezik – az öltözködési, vagy a viselkedési kódex elsajátítása. A tudatos, sokrétû munka során a fejlesztendõ „márkára” nem sza-


bad ráerõltetni hozzá nem illõ, tõle kifejezetten távol álló teendõket, viselkedési formákat. A márkaépítés során az adott vezetõ nem vesz fel álarcot. Szakértõ segítségével csupán a meglévõ elõnyös vonásait emelik ki, újabb erõsségeit fejlesztik, elhalványítják gyengeségeit. Maszkról nem, legfeljebb egy kis sminkrõl beszélhetünk. EGY KIS SZEMÉLYESKEDÉS… Az alapozás a személyiségjellemzõk, a problémák, a célok õszinte átbeszélésével kezdõdik. A teendõk szempontjából kiemelt fontosságú a következõ, kapcsolódó kérdéskör: Ön szerint hogyan látják márkájának erõsségeit és gyengeségeit a felettesei, a beosztottjai, az Önt ismerõ rangos üzletemberek, közéleti személyiségek, az újságírók? Ezt követi a megcélzott márkakép összeállítása. Ebbõl nem hiányozhatnak olyan értékek, mint például az ismertség, a kedveltség, az állandó jó minõség, a megbízhatóság, az egyediség. Természetesen a papíron összegzett kívánságlista csak akkor fordul termõre, ha meghatározzuk, és jól használjuk a célok elérését garantáló eszközöket.

Az Ön számára sem ismeretlenek ezek a jelenetek? A siker útján, a McCann Erickson ügyvezetõ igazgatójaként eltöltött 20 év alatt, alkalmanként találkoztam ilyen helyzetekkel.

VÉRNYOMÁSMÉRÉS FÕMÛSORIDÕBEN

Az Apple elsõ embere, 2008-ban a televíziós kamerák tucatjai elõtt megmérette vérnyomását és egy mini egészségügyi teszten ment keresztül, demonstrálva, hogy nem újult ki korábbi betegsége. A cég tõzsdei értéke pillanatok alatt emelkedni kezdett. Órák alatt viszont 10 százalékot zuhantak a papírok, amikor 2009 elején Steve Jobs bejelentette, hogy hat hónapos betegszabadságra megy.

A SZEMÉLYES MÁRKAÉPÍTÉS SZERSZÁMOS-LÁDÁJA Érthetõen sok tucat eszközbõl lehet és kell tudatosan válogatni:

 Részleteiben kidolgozott terv alapján aprólékosan átgondolt, rendszeres, formális és informális kapcsolattartás a tulajdonosokkal, a fõnökökkel, a beosztottakkal.

 Fajsúlyos publikációk, sikeres médiaszereplések. Konferenciákon házigazdaként, vagy elõadóként emlékezetesen eredményes, sikeres jelenlét.

 Ma már növekvõ mértékû, látványos megjelenési lehetõségeket teremt az átgondolt blogolás, a tartalmas internetes jelenlét.

 Szükséges a célirányos, rendszeres kapcsolattartás a külsõ körbe tartozókkal: ügyfelek, szakma, karitatív szervezetek, társadalmi szervezetek.

„Fontos, hogy Neked is legyen jól felépített márkád, speciális üzenetrendszered. Ennek hiányában lenullázod a tartós üzleti sikerek lehetõségeit.” – vallja Warren Buffett, a világ egyik legsikeresebb üzletembere. Igazát jelzi, hogy ma már a legtöbb MBA képzésen a personal branding a legnépszerûbb, a legjobban igényelt fejlesztési programok egyike. A jól felépített, s folyamatosan gondozott személyes márka elõnyeinek hosszútávon történõ hasznosítási fokát sok tényezõ befolyásolja. SZEMÉLYES MÁRKÁK VILÁGA

A nemzetközileg elszenvedett, komoly üzleti veszteségek mögött gyakorta „akklimatizációs hiba” van. Az itthon jó mûködõ személyes márka komoly problémaforrássá válhat, ha külföldön nem igazodunk a helyi értékrendekhez. Japánban például nem hallgatják elismerõ, ránk csodálkozó, nagy szemekkel, ha folyamatosan az egyéni sikereinkkel büszkélkedünk. „A sorból kiálló szöget be kell verni” uralkodó elv alapján többet kell hangsúlyozni a csoportunkban, a csapatunkban elért eredményeket. Egyiptomban nem kedvelik, ha egy üzletember túl sokat beszél a vallásról, a politikáról, a hölgyekrõl. Spanyolországban pedig segíti a jó kapcsolat kialakítását, ha – kellõ idõzítéssel és stílussal – érdeklõdünk partnerünk személyérõl, családjáról. Sok helyütt értékelik a határozottságot, Indiában viszont nem kelt jó benyomást, ha véleményünket megkérdõjelezhetetlen tényként, tömören „kinyilatkoztatjuk.” Sokkal inkább elvárt a „nem sietõs, nyitott, beszéljük meg” típusú tárgyalás. Ausztráliában márkánkat nem építi, hanem inkább kikezdi, ha túl sok címet, rangot sorolunk fel önmagunkról, míg Ausztriában egy titulusokkal igen gazdagon ellátott névjegy szükséges ahhoz, hogy „valakik legyünk”.

Tapasztalatommal, a tréninggel, tanácsadással foglalkozó cégem révén nyújthatok hatékony, nagyon gyakorlatias támogatást Önnek, Neked a „Meggyõzõ kommunikáció’’, a „Professzionális prezentáció’’, a „Stresszoldás a mindennapokban’’, a „Személyes márkaépítés’’ területén. Beszélgessünk mostanában a konkrét gondokról, s azok költséghatékony kezelésérõl?

dr.serenyi.janos@ertektrend.hu www.ertektrend.hu.
SPORTSZEZON

TÖMÉNY BALATON 43. Kékszalag Telekom Nagydíj SZÖVEG: RUJÁK ISTVÁN FOTÓ: MVSZ, HAJÓ MAGAZIN

Eredetileg a „B Balaton kék szalagja ” volt a verseny neve, ma már egybe ír juk: Kékszalag. Mert fogalommá vált, hungaricummá. Az elsõ versenyen 21 hajó állt rajthoz, 2010-ben 623, idén talán még többen lesznek. De a legtöbbet az kapja, aki hajóban ül. Legyen az abszolút elsõségre törõ, modern versenygép, vagy egy fõleg kirándulásra termett kis, lomha túrahajó. Tömény Balaton, fokozatosan eltûnõ külvilág, jelentéktelenné sorvadó hétköznapi problémák. Csak a víz, a táj, a természet, a hajó, a társak, az ellenfelek és semmi más, egy vagy akár két napon át. Csak az élet.

VÁLTOZÓ SZABÁLYOK, ESÉLYESEK Kezdetben bármilyen hajóval lehetett indulni, hiszen a Kékszalagot elsõsorban a Balaton leggyorsabbjának írták ki. Aztán, ahogy terebélyesedett a verseny, kezdõdött a lobbizás, a szabályok változtatgatása, egyes – általában az adott korban túl gyorsnak bizonyuló – hajótípusok kizárása. Amikor pedig a nyolcvanas években megjelentek a hagyományos balatoni hajótípusokhoz képest extrém gyors, különleges versenyhajók, kiborult a bili. Jöttek volna az egyre modernebbek, akikkel szemben a maguk Kékszalagját védték a régi szép fahajók tulajdonosai. Mint oly sokszor, igaza volt mindenkinek, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség az ezredfordulón eltérõ szabályozást alkotott a páros és a páratlan évekre. A páros években mondhatni szabad a gazda, a páratlanokon korlátozások élnek,

Hajók százai sorakoznak fel az öt kilométer hosszú rajtvonalon Balatonfüred és Zamárdi között.

92

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS


amelyek kitiltanak bizonyos modern formákat, technikai megoldásokat. 2010-ben megjelenhettek a különlegesen gyors többtestû vitorlások, de a páratlan évek Kékszalagjain is bebizonyosodott, hogy a korlátozások sem adnak már esélyt a múlt balatoni nagyjainak a gyõzelemre. Így egy tavaly hozott döntés értelmében a korlátok lebomlanak, azokat már csak egy moratórium tartja érvényben idén és 2013-ban. LITKEY 10? A legtöbben idén is Litkey Farkas csapatát várják az elsõ helyre. Kilencszeres gyõztes, 2001 óta csak tavaly szakadt meg a sorozat, amikor katamaránnal versenyeztek ide érkezõ profik, világbajnokok ellen. Ám most újra a megszokott hazai ellenfelekkel kell megküzdeniük a tizedik gyõzelmükért. Hajójuk, a Lisa nem itthon épült. Olaszországból, a Garda-tóról származva 2003-ban költözött a Balatonra. Kapitánya és kormányosa, Litkey Farkas sokszoros magyar bajnok és olimpikon vitorlázó, nem egyszerûen a vitorlás mesterség egyik legjobbja a Balatonon. Bõ évtizede szervezi, irányítja, folyamatosan életben tartja és motiválja a Kékszalagokon így szinte legyõzhetetlen csapatát. Tizenöt-húsz embert mozgat különféle hajókban az évközi versenyeken, hogy a Kékszalagon a legerõsebb, legképzettebb legénység segítse. Ez legalább akkora teljesítmény, mint maguk a Kékszalag-gyõzelmek.

Könnyû szélben a Lisa. Avatar – kérdéses vitorlázat.

KÜLÖNLEGES MEGOLDÁSOK Örökös ellenfele az egyik legkreatívabb magyar hajóépítõ és versenyzõ, Soponyai Géza. Egy évtizede minden Kékszalagra elõrukkol valamilyen újdonsággal. Egy új hajóval, vagy egyedi technikai megoldással. Most éppen a már több alkalommal is bizonyított, idén Infiniti névre keresztelt versenyhajójára alkotott Fekete László elgondolásai alapján egy világújdonságot. A merevszárnyú vitorlázat hatékonyságát láthattuk a vitorlás versenyzés (egyik) csúcsát jelentõ America’s Cupon. Soponyaiék viszont – nagy energiákat befektetve – olyan, ahhoz hasonló merev szárnymegoldással kísérleteznek, amely hagyományos vitorlás árbocra húzható, és erõs szélben a felülete kurtítható, vagyis a profil összecsukódva részben vagy teljesen leengedhetõ, mint egy hagyományos vitorla. Tehát reményeik szerint a napi vitorlázásban is könnyen kezelhetõ, mégis a profilja miatt sokkal nagyobb teljesítményre képes. A különleges vitorlázat tesztdarabja bemutatkozott már két versenyen is, mégis lehetséges, hogy az Infiniti még hagyományos „vásznakkal” rajtol a tókerülõn. A Kékszalagon ugyanis nagyon változékony körülmények is lehetnek, amelyekre gyorsan és pontosan kell reagálni egy gyõzelemre törõ csapatnak. Az új vitorlázat és megfelelõ használata viszont még nagyon ismeretlen az Infiniti legénységének. A kisebb, és természetesen jelentkezõ technikai problémák mellett ez arra sarkallhatja Soponyait, hogy inkább hagyományos szereléssel álljon rajthoz. Az Infiniti úgy is esélyes lesz, amint ezt az elmúlt években a hajó és a csapat már többször bizonyította.

Versenyben a Szponzi.

SZPONZI A Litkey-csapatnak szintén évek óta kemény ellenfele a Kékszalagokon a Király Zsolt vezette Raffica Team. Páros években a Raffica Liberával, páratlanban természetesen átalakított, a szabályoknak megfelelõre „butított” versenyhajóval próbálják elhódítani a Kékszalagot. A Rafficával egyébként 2009-ben megnyerték a Rund um versenyt a Bodeni-tavon, amely a miénk mellett a négy legjelentõsebb európai tókerülõ futam egyike. Két éve a Rafficát alakították a szabályoknak megfelelõre, idén egy másik hajóval, a Szponzival (ex Sponsor Wanted) állnak rajthoz. A HERCEGNÕ A legnagyobb esélyesek közé tartozik még a Principessa. A dallamos nevû hajó egy különösen gyors, trapézkeretes Libera, amelyet természetesen szintén alaposan lekopaszítanak és átépítenek a szabályoknak megfelelõre. Ez a munka e cikk írásakor még folyamatban volt, így a „Princsi” néven becézett hajót még csak eredeti formájában láthattuk. Rauschenberger Miklós vezetésével összeszokott csapat versenyez vele, és biztos nagyon gyorsak lesznek idén is. A nagy esélyesek száma persze korlátozott. Egy Kékszalag abszolút gyõzelem ma már komoly anyagi befektetést, rengeteg mûhelymunkát és vízi edzést kíván. A fokozatosan életbe lépõ, említett szabályváltozások miatt nem is érdemes már teljesen új hajóra beruházni. Jövõre a nyílt Kékszalagon sokkal több nagy esélyes lesz, akár külföldrõl is.

Principessa – itt még kerettel.
SPORTSZEZON

ÖRÖK KLASSZIKUSOK Évszázados hajók a Magyar Tengeren SZÖVEG: RUJÁK ISTVÁN FOTÓ: MVSZ, HAJÓ MAGAZIN

A Kékszalag csúcsidejét 1955 óta a Nemere II. balatoni cirkáló tartja. A kko r N é me th Istv á n ko rmá n y zá sá v a l 1 0 ó ra 4 0 p e rc a l a tt te l j e sí te tté k a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot. Hihetelennek tûnhet, hogy ez a rekord máig nem dõlt meg, pedig sokkal gyorsabb hajók vannak a mai mezõnyökben. Ám új csúcshoz a Balaton „segítsége” is nélkülözhetetlen. A leggyorsabb vitorlásnak is jó szélre van szüksége. Márpedig a magyar tenger szélviszonyait tekintve lényegében három részre osztható. Gyakran elõfordul, hogy jó szél fúj Tihanytól keletre, a keleti medencében, ám a szoros túloldalán egész más várja a versenyzõket. De ha a nyugati medencében jó a szél, lehet, hogy a Keszthelyi-öbölben áll el, és készteti kényszerû ballagásra a hajókat. És ugyanez visszafele. ÓRIÁSOK VERSENYE A Nemere II. a múlt század negyvenes éveiben épült a Baltonfüredi Hajógyárban Benacsek Jenõ tervei alapján. Három nagy Hetvenötös Cirkáló (Schaerenkreuzer) készült akkoriban, melyek a Balaton legnagyobb és legszebb vitorlásai lettek. Sõt, a leggyorsabbak is. A rekordtartót 2000-ben építették újjá. Idõközben testvére, a Sirocco is megfiatalodott. Érdekesség, hogy korábban, eredeti állapotukban soha nem versenyezhettek egymással. A Nemere sikerei idején a Siroccót a hazai történelem viharai cibálták, majd a parton pusztult. Elsõ felújítását a nyolcvanas években érte meg, ám mire versenybe szállt, addigra a Nemere használódott el. A rekordtartót Láng Róbert vásárolta meg és Cittel Lajos mûhelyében, teljes felújítása, szinte újjáépítése révén lett az eredtinél is sokkal szebb. Na meg gyorsabb! Az ezredforduló elsõ éveiben újra nyerte a versenyeket a klasszikus fahajók között, de a nyílt Kékszalagokon is ott van közvetlenül a leggyorsabb modernek mögött. 2009-ben komoly feltünést keltett a mezõnyben, hogy 12 fõs legénysége kizárólag hölgyekbõl állt. A Nemere II. mégis egyedül volt, amíg végre Cittel kezei alatt a Sirocco is újjászületett. Hatvanhatodik életévükben virgoncan nyüstölik egymást.

94

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

1955-ben különleges idõjárás volt. A szél a versenyen végig egyenletesen, nem viharos erõvel, hanem éppen megfelelõen, és fõleg ideális irányból fújt a tó egész területén. Ilyen, azóta sem volt pontosan a Kékszalag napján. De most már kevesebb is elég lenne a modern hajóknak. 2010-ben mindenki biztosra vette, hogy a rekordot megdönti valamelyik extrém gyors katamarán. Erre jórészt csak szellõ lengedezett, és a gyõztes is tizennyolc és fél órát vergõdött a célig. A rekordtartó, idõközben felújított, könyû árboccal és modern vitorlákkal felszerelt Nemerének például több mint huszonhat órányi menet jutott…

A Nemere II. rekordját 56 éve nem sikerült megdönteni.
Egy igazi klasszikus, a Tramontana. A LEGSIKERESEBB A Kékszalag rekordtartója a Nemere, ám a verseny történetének legsikeresbbje nem õ, hanem a Tramontana. A Trami, ahogy mindenki becézi, nyolcszor nyerte a Kékszalagot. Elõször 1940ben diadalmaskodott, ráadásul nõi kormányossal. Kultsárné Gordon Evelyn két évvel késõbb megvédte címét. (Akkoriban kétévente rendeztek Kékszalagot.) A közel 13 méter hosszú Tramontana 8R jacht körülbelül húszéves korában az Adriáról került a Balatonra. Eredetileg gaffos vitorlázatát 1927-ben alakították a mai formájára. A majd 20 méteres árboccal szerelt hajó a gyengeszeles versenyek mestere. Versenyzõi fénykorát a hatvanas évek közepétõl élte. Tizenhat év alatt ötször nyerte el a Kékszalagot, majd 1979-es felújítása után Gömöry Pál kormányzásával megszerezte nyolcadik gyõzelmét is.

SPORTSZEZON

115 ÉV A VÍZEN A Trami is több mint százéves, de csak tisztelettel elõre köszönhet a Kishamisnak. A Balaton legöregebb vitorlása 1896ban épült a Stefánia Yacht Egylet füredi mûhelyében a Széchenyi-család részére. Egy kedves legenda szerint a megépüléskor családi emlékeztetõként rögzítették, „a hajó neve mindörökre maradjon Kishamis, színeiben a kék legyen a domináns”. Széchenyi Pál kormányzásával 1924-ig három versenyen diadalmaskodott. A Kishamis fogalom (igaz, a felsoroltak is). Az Évadnyitó verseny elõtt hagyományosan az õ fedélzetérõl koszorúzzák meg a Balatont. 1959-ben mûemlékké nyilvánították, ám ettõl nem lett múzeumhajó. A klasszikusok között olykor ma is az élmezõnyben vitorlázik. Tavaly a Kékszalagon Hrehuss Györgyöt és csapatát az Ötven+ kupa megnyeréséhez segítette. Ezért a díjért az ötvenévesnél öregebb hajók versenyezhetnek. A Kishamis, 115 éve ellenére még idén is esélyes. 

Még mindig vizen a korelnök Kishamis.

A Trami nem csak a tókerülõn diadalmaskodott, 1959 és 1991 között nyolcszor nyerte meg a magyar bajnokságot, tizenötször hódította el a szezonnyitó Mihálkovics Vándorkupát, a Mahart Vándorkupát pedig annyiszor nyerte meg, hogy 1976-ban végképp neki adták. Szerencsére õ is megifjodva állhat rajthoz, mivel a Bruckner-mûhelyben tökéletesen felújították, tavaly tért vissza a versenyekre. Eredeti gaffos vitorlázatát nem állították vissza, de korhû módon épített fa árboca és stílusos fedélzeti felszerelése ifjúkorát idézi.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

95
SPORTSZEZON

EGY SIKERTÖRTÉNET TITKAI SZÖVEG: BALATONI LÁSZLÓ

A Kékszalag egyértelmûen a legnépszerûbb vitorlás verseny Magyarországon. Az elmúlt években sorra dõltek meg a részvételi rekordok. Szoják Balázst, a Magyar Vitorlás Szövetség fõtitkárával beszélgettünk arról, hogy mi a verseny folyamatos fejlõdésének a titka? „nyílt” versenyen – érthetõen – a nemzetközi viszonylatban dinamikusan fejlõdõ többtestû hajók miatt fokozottabb. Szerintem a nemzetközi Kékszalag jövõjét illetõen is ez a kitörési pont, tekintve, hogy a Balaton nagy felületû és sekély tó, ami kiváló ezeknek a nagy térigényû és kis merülésû hajóknak.

A titoknak talán több oka is van. Úgy gondolom, a folyamat némiképp saját magát is erõsítette, hiszen a vitorlássport nagyhajós részének látványos hazai erõsödése egybeesik a Kékszalag ugrásszerû sikerével. De ne feledkezzünk meg a Szövetség jó idõben született, jó felismeréseirõl sem, ami a kísérõ rendezvényeket illeti, illetve a korábbi rendezõk egyre profibb munkájáról és kommunikációjáról. A Kékszalag Európa egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkezõ túraversenye, ami a sok év alatt rengeteg muníciót gyûjtött össze. Nekünk ennek õrzése és ápolása a fõ feladatunk, ami nem is mindig olyan egyszerû.

 Idén hány hajóra számítanak? Meddig bírja a verseny a bõvülést, az indulók számának növekedését? Nem számítok idén bõvülésre, tekintve hogy a mostani verseny a „zárt” változata a regattának, ami rendszerint némiképpen kevesebb indulót is feltételez. Talán a gazdasági környezet sem kedvez az idei versenynek. Egyébként szerintem nem is ez a fõ cél. Sokkal inkább a rendezvény komplex színvonala, és mindenekelõtt a résztvevõk biztonsága. Megítélésem szerint ebben a versenyformában a tavalyi indulók száma ebbõl a szempontból is a felsõ határokat súrolta. Ha belegondolok, hogy a rajtvonal szinte a déli partig ért, a fizikai határok is lassan körvonalazódnak.

 Az idén elõször csütörtökön reggel rajtol a verseny. Miért döntöttek így? A pénteki rajt a verseny limitideje miatt sok esetben azt eredményezte, hogy a verseny résztvevõi közül sokan nem tudtak részt venni a záró fogadáson, mert még a vízen voltak. Habár én is úgy gondolom, hogy a versenyre elsõdlegesen a vitorlázásért jönnek a sport szerelmesei, úgy vélem mégis méltányosabb, ha mindenki részt tud venni a rendezvényen, és együtt ünnepelhet. Fontos, hogy ez a verseny ne csak az

96

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

 Mennyire érzõdik a válság hatása?

abszolút befutó gyõztesekrõl szóljon, hanem az utolsókról is, akik a táv megtételével szintén gyõztesek. Ezt a csütörtöki rajttal úgy érzem idén sikerül megoldani.

 Mennyire nemzetközi a mezõny? Évrõl évre egyre érezhetõbb a nemzetközi érdeklõdés a verseny iránt. Ez a

Ezt nehéz megmondani. Nem igazából a részvételi számok a jó mutatók. Idén például az évadnyitó versenyünkön is már rekord nevezés volt. Viszont a kikötõhelyek mutatói, illetve egyéb járulékos folyamatok egyértelmûen jelzik a pénzügyi nehézségeket. A támogatói piac és a lehetõségek sajnos éreztetik a válság hatását.

 Hol, és milyen hajóval szokott vi torlázni? Pár éve Melges24 hajóosztályban versenyzek, ha idõm engedi, természetesen a Balatonon. Idén az évadnyitón volt lehetõségem már rajthoz állni, és egy gyõzelemmel kezdeni a szezont.

A KÉKSZALAG 77 ÉVE „Egy 140-160 km-es navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós fel-

készültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek elsõ díja a Balaton kék szalagja volna.” Így szól az 1934-es, eredeti versenykiírás, melynek nyomán megszületett Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülõ versenye. A pálya kelet felé vezet, tehát a balatonfüredi rajt után a hajók akkoriban Alsóõrsnél, ma Kenese elõtt kerülik az elsõ bóját. Siófok elõtt elvitorlázva át a Tihanyi-csövön tartanak Keszthely felé, majd vissza. 1940-ben gyõzött elõször olyan hajó, amelyet nõ kormányzott. 1944-re a háború pusztítása már elérte Magyarországot, így csak egy rövidített „Kékszalag pótló” versenyt tartottak, s megszervezték a légi riasztást is, hogy a hajók el tudjanak menekülni az amerikai bombázók elõl. A II. világháborút követõen 1947-ben rendeztek elõször újra Kékszalagot. Ezen a versenyen nem nevezési díj volt, hanem a résztvevõk kaptak a rendezõségtõl egy-egy oldal szalonnát, segítendõ a versenykedv felélesztését. A tókerülõ futam olykor több mint két napig tartott, ha éppen nem fújt jó szél. Ma a limitidõ 48 óra, aki ennyi idõ alatt nem teljesíti a távot, az már nem talál célvonalat Baltonfürednél. A verseny rekordidejét 1955 óta a Nemere II. tartja, amely 10 óra 40 perc alatt ért körbe. A korábban kétévente, 2001-tõl évente megrendezett Kékszalag népszerûsége folyamatosan növekszik, egyre többen vesznek részt rajta, természetesen nem az abszolút gyõzelemre számítva. Már maga a feladat, a táv teljesítése is nagy kaland.
INTERJÚ

AZ ÚJVILÁG MEGHÓDÍTÁSA SZÖVEG: BÖSZÖRMÉNYI BORI FOTÓ: ERDEI ZSOLT MENEDZSMENT

Egyszerre dobbant minden szív, és egy emberként énekeltük a már jól ismert bevonuló zenét, ami ko r Ma dá r j ú n i u s 4 - é n a ri n g b e l é p e tt. A h a to di k me n e tb e n e g y e mb e rké n t só h a j to ttu n k f e l , a mi ko r kiütötte ellenfelét, Byron Michellt. Szikár, kigyúrt teste, tudatos és következetes döntései, kitartó gyõzni akarása meghozta újabb sikerét. Ismét egy ütéssel közelebb került álmához, az amerikai bajnoki cím elnyeréséhez. Erdei Zsolttal beszélgettünk. Elõször is szeretnék gratulálni a június 4-i gyõzelemhez, gondolom, boldog és elégedett vagy. Természetesen, hiszen sikerrel vettem a második amerikai megmérettetésemet, új promoterem, Lou DiBella égisze alatt. Ez egy fontos momentum volt ahhoz, hogy közelebb kerülhessek álmom megvalósulásához.

 A tízmenetes meccs hatodik menetében ütötted ki el lenfeledet, Michellt. Hogyan értékeled a meccset? A harmadik-negyedik menetre éreztem meg ellenfelem gyenge pontjait. Összességében elégedett vagyok, de természetesen bõven érzem magamban a fejlõdés lehetõségét.

 Lou DiBella elintézte, hogy saját szektora legyen a ma gyar szur kolót ábor nak. Milyen ér zéssel t ölt el, hogy ennyir e messze hazádtól, Atlantic Cityben is rengetegen drukkolnak érted?

98

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

Már a tavalyi, Samson Onyango elleni mérkõzésemen is több mint háromszáz magyar szurkoló buzdított. Lou DiBella le volt nyûgözve a magyarok szurkolási stílusától, így idén egy saját szektort biztosított kedvezményes jegyekkel a drukkereknek. Amikor kivonulsz, belépsz a ringbe, és szinte csak a magyar szavakat hallod – az egyszerûen fantasztikus! Rengeteg erõt ad, és sokat jelent. Köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott, és bíztatott, és azoknak is, akik a televízió elõtt izgulták végig a meccsemet!

 Különleges felkészülést igényelt a meccs, ráadásul 20 hetet edzettél egyhuzamban. Mi volt ennek az oka? Egy felkészülést általában nyolchetesre tervezünk, ez most két és félszer több lett. Sokáig vártunk arra, hogy ki lesz az ellenfelem, és az elsõ meccsidõpontom is változott, április 16-ról június 4-re csúszott. Ennek ellenére napi két edzéssel kellett folyamatosan formában tartanom magam.


Veretlenül – 33 gyõzelem egyetlen vereség nélkül, ez Madár eddigi félnehézsúlyú profi pályafutásának mérlege.

 Philadelphiában, a Joe Hand Boxing Gym-ben, illetve a Shuler Gym-ben végezted a felkészülést. Milyen élmények értek itt? Borzalmas hõség és pára volt a teremben, szinte bemelegíteni sem kellett volna. A hangulat azonban fantasztikus. Itt a hatévestõl egészen a visszavonult bokszolókig, a világbajnokokon át, mindenki jelen van, és bokszol. Pezseg az élet, zajlik a zsákolás, sparring, bemelegítés, tele a terem, szinte egy tût sem lehet leejteni. Mindenki nagyon barátságosan fogadott, és a második edzésemen már látszott, sikerült kivívnom a tiszteletüket is. Megnézték a meneteimet, és elismeréssel nyugtázták.

 M e nny i r e t é r e l e gy A me r i kában r e nde ze t t bo ksz-gál a az európaiaktól? A ring mindenhol ugyanolyan, és az ökölvívás lényege is ugyanaz, azaz lehetõleg le kell gyõzni, ki kell ütni a másikat. Amerikára jellemzõ, hogy mindenbõl show-t csinálnak, hiszen ott általában a sportoknak, így a boksznak is nagy rajongótábora van. Mint mindent, egy boksz-gálát is el kell adni, ezért a hatásvadász elemek itt sem maradhatnak el. Ugyanakkor én nem kedvelem a nagy csinnadrattát, szeretek a magam bevonuló zenéjére egyszerûen besétálni. Hiszen a lényeg úgyis bent, a kötelek között dõl el.

 Atlantic Citybe utazásod elõtt két nap pihenõt kaptál Philadelphiában. Mivel telt ez a hétvége? Az én ötletem volt, hogy szeretnék ellátogatni az állatkertbe. Köztudott, hogy imádom az állatokat, madarakat. Bevallom, bár sokat ismerek, az egzotikus madarak között találtam olyanokat, amiket eddig egyáltalán nem, vagy csak természetfilmben láttam. Nagyon jó kis program volt. Vasárnap aztán az egész csapattal együtt elmentünk, és sétáltunk egy hatalmasat Philadelphia utcáin, újra ellátogattunk a Rocky-lépcsõhöz, és megnéztük a Liberty Bellt is.

 Hogy tetszik Amerika, az amerikai mentalitás? Nekem tetszik, érdekes. Az emberek nagyon nyitottak és kedvesek, segítõkészek és mindenben támogatnak. Elõfordult, hogy vadidegenekkel beszédbe elegyedtünk az utcán, vagy egy étteremben, és rövid párbeszéd kerekedett belõle. Vitathatatlanul profik a szervezésben és a show-k világában, mindent el tudnak adni, és látványosan tálalni. Az is egyértelmûen látszik, hogy a sportolóknak nagy az elismerése odakint.

 A z, ho g y A me r i káb an f o l y nak a me ccse k, ho g y an vál t o z tatja meg a családi életet? Mindannyian rendkívül nehezen viseljük egymás távollétét. A mostani meccsem felkészülésének utolsó hetei nagy lelki erõt kívántak meg, nehéz volt elviselnem a család hiányát. Mindennap üzentünk egymásnak, skypoltunk, beszéltünk, amikor csak lehetett. De ezt túl kellett élni, még ha nehéz is volt. Sajnos a négy hét pont annyi idõ volt, hogy nem érte meg kirángatni a gyereket a megszokott közegébõl. Ha hosszabb kint tartózkodásról lett volna szó, akkor velem jöttek volna.

 A meccs utáni lazítás hogyan zajlik nálatok? Hatalmasat pihenek a családommal, terveink szerint elmegyünk két hétre Spanyolországba nyaralni. Imádok horgászni, ez a legnagyobb szenvedélyem, ezért biztos, hogy pecázom egy jót. A késõbbiekben a menedzsmentem megkezdi a tárgyalásokat a következõ ellenfél leszervezésére, amely lehet, hogy már egy címmeccs lesz. Így reményeim szerint õsszel újra szorítóba lépek. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

99


Madárvilág – Egy kis családi kikapcsolódás a kemény edzések között. Zsolt amerikai mérközései ideje alatt leginkább szerettei távollététõl szenved.

 A versenysportban jelenlévõ sportoló létének alapvetõ f e l t é t e l e , h o g y mi n d i g ú j a b b c é l o k a t t û z z ö n k i . B e n n e d h o n nan ered ez a nyerni akarás? Minden harcos, bokszoló kitartó és nyerni akar. Ezt nem is lehet másképp csinálni. Egy ökölvívó a végsõkig küzd a ringben, és csak akkor ér véget a meccs, ha a bíró rászámolta a tízet. Nyílván ez a mindennapi életben is megmarad, hiszen ott is a végsõkig küzdök, és ott sem szeretek veszíteni.

 E g y v a l ó d i f õ n i x ma d á r v a g y , a k i n a p r ó l - n a p r a , é v r õ l - é v r e megújul, és amikor már más rég abbahagyta volta, te újabb ötlettel rukkolsz elõ. Mi motivál? Kezdetektõl nagyon sokat adott nekem a sport, sokat köszönhetek a boksznak. Én bokszoló vagyok, ehhez értek, és ha abbahagyom – mert annak is lassan itt az ideje – akkor a fiatalokat fogom tanítani erre a sportra. Amikor létre hoztuk az alapítványt, amivel a szabadidõs sportolást hirdetjük, az is egyfajta motivációt jelentett számomra, hiszen feladatom van. Rengeteg erõt és energiát fektetek abba, hogy folyamatosan mondjam, hirdessem: a sport jó dolog. Ugyanakkor a bokszban is megtalálom a motivációmat. Jelen pillanatban azt, hogy sikeres lehessek Amerikában, és véghezvigyem mindazt, amire régóta vágyom: legyõzhessek egy nagynevû bokszolót. Ez egyben egy új karrier lehetõsége, így egyértelmû, hogy elõre visz.

 Melyek a hosszú távú céljaid? Megvalósítani egy rég áhított álmomat, azaz címmeccset nyerni Amerikában, illetve, mondjuk Bernard Hopkins ellen ringbe lépnem, esetleg veretlenül visszavonulni, amely tényleg hatalmas eredmény lenne.

 Amerikában csodabogárnak számít, aki veretlen, és ki emelkedõ elismerés így visszavonulni. Tudod, már, hogy mivel foglakozol „n nyugdíjas” éveidben? A legfontosabb mindig is a család, feleségem Arabella és Viktor fiam volt, akiknek szeretnék mindent megadni az életben. Természetesen már most tervezem a civil életre való felkészülést, most vezettük be a piacra a feleségemrõl elnevezett ásványvizemet, amely azért jó, mert köthetõ a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, illetve a sportoláshoz is. A jódtartalmával és lúgosságával ideális ivóvíz sokaknak. Ezen kívül több területen próbálunk majd a társadalom számára is hasznos, értékes dologba belevágni.

 2010-ben te lettél a legkaritatívabb sportoló. Mit jelent neked segíteni másokon? Nem szeretem nagydobra verni az ilyen jellegû dolgokat, de hiszem, hogy egy magamfajta ismert embernek vállalni kell egyfajta társadalmi felelõsséget, és a lehetõségekhez képest segíteni kell. Tulajdonképpen már semmilyen ereklyém sincs, mivel mindent felajánlottam jótékony árverésekre. A mostani kesztyûmnek is már megvan a helye egy alapítványnál, ahol elárverezik majd.

 Hogy látod, a XXI. században mennyire divatos sportág a bokszolás? Érezhetõ, hogy példád vonzza a fiatalokat? Magyarországon az utóbbi idõben volt pár olyan bokszoló, akik talán megszerettették ezt a sportágat a fiatalokkal, és a sztereotípiák ellen küzdve a pozitív dolgokat erõsítették az ökölvívással kapcsolatban. Nyilván vannak olyanok, akik az elmúlt évek sikeres ökölvívóinak hatására húztak kesztyût. Úgy hiszem, hogy a késõbbi években egy nagy feladat lesz mindannyiunk számára, hogy kiaknázva ismertségünket, még inkább népszerûsítsük az ökölvívást.

100

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
INTERJÚ

A gyõzelem árnyékában – Madár szabadtéri edzése Rocky Balboa szobra elõtt, Philadelphiában. „Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább!”

 Mik a jó bokszoló ismérvei? Az ökölvívás elsõsorban fejben dõl el. Tehát elsõdleges a gyors reakcióidõ, egy stratégiai gondolkodásmód, hogy az illetõ érezze és élvezze a bunyó minden mozzanatát. Mindehhez jó fizikai állóképesség, gyors kéz és lábmunka kell. Valamint elszántan kell küzdeni, a mindennapok szintjén is. Szorgalom nélkül sehol sem lehet kimagasló eredményeket elérni. Ezen kívül a jó bokszoló sohasem becsüli le az ellenfelét, és tiszteli azt, akivel szemben áll.

 Milyennek látod a mai fiatalságot? Nagyon sok lehetõségük van arra, hogy úgy éljenek, ahogy szeretnének. Ehhez azonban az kell, hogy kinyissák a szemüket, tanuljanak, és küzdjenek az álmaikért. A lehetõségek tárháza korlátlan, ugyanakkor a verseny is nagy, fel kell kötni a nadrágot. Az viszont fontos, hogy egy gyerek ameddig csak tud, maradjon gyerek, hiszen az a dolga. Viszont ahogy nõ, úgy kell egyre tudatosabban készülnie az életre, ha szeretné elérni a kitûzött célokat.

 Még emlékszel, mi volt az a momentum, ami elindított ezen a pályán? Bár ez viccesen hangzik, de félõs gyerek voltam, aztán a boksz mindent megváltoztatott. A ringben önbizalmam lett, megtanultam tisztelni az ellenfelet, és tisztességesen harcolni. Face to face állni másokkal szemben. Két ember egymással szemben áll, majd gongszótól gongszóig lerendezik a dolgokat. A ring ugyanis egy tiszta dolog. 
ÍNYENCTÚRA

KASSA kicsit másképp SZÖVEG: ALMÁSY GYULA FOTÓ: ALMÁSY GYULA, HOTEL GOLDEN ROYAL

Ayurvédikus indiai masszázs keralai masszõrtõl, amerikai pop-art kiállítás Andy Warhol-lal, svéd gólok, kanadai trükkök, sok-sok magyar emlék. Kassán jártam, ahol már gõzerõvel készülnek arra, hogy a település legyen Európa kulturális fõ városa. De erre még várni kell két évet. Felújítva – A Mátyás király emlékére épült Jakab palota a város többi mûemlékéhez hasonlóan nagyon jó állapotban van.

102

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
ÍNYENCTÚRA

Csendes pihenõ – A város sétálóutcája Kassa központja is, ahol elegáns üzletek, kávézók, éttermek csábítanak vásárlásra, pihenésre, egy jó ebédre.

Acélosan – A Steel Arénában rendezték a 75. jégkorong világbajnokságot. Felpörögve – Az utcákon két hétig a hoki szurkolók adták az alaphangulatot. SVÁJCI KOLOMPOK ÉS INDIAI MASSZÁZS Ami viszont már idén ide vonzotta a sportrajongókat, az a Kassán megrendezet jégkorong világbajnokság volt, így a város két hétre igazán kozmopolita fõvárossá változott. A fõtéren felállított, óriási színpadon mindig történt valami, a sétálóutca kávézói megteltek külföldi, általában színes hoki mezekbe öltözött szurkolókkal, akik vígan söröztek a kellemes napsütésben. Az este a jégen egymásnak feszülõ nemzetek itt, a városban igazán jó barátságban múlatták az idõt: a svédek az osztrákokat ugratták az egyik asztalnál, míg a svájciak az amerikai drukkereknek csilingeltek otthon hagyott teheneikrõl „ellopott” kolompjaikkal. Szállásunk az ötcsillagos Hotel Golden Royalban volt, ahol tényleg szinte királyi fogadtatást kaptunk. A szép palotában

helyet kapó szálloda több meglepetést is tartogatott. Az elsõ az átriumban elfogyasztott ebéd volt, igazi szlovák specialitásokkal, brindzás galuskával, finom salátákkal. Még nagyobb meglepetéssel szolgált az alagsorban kialakított spa, amely ayurvédikus indiai szolgáltatásokat kínál. Bármelyik hotel megirigyelheti azt az igényességet, amivel a tulajdonosok ezt a fürdõt berendezték, igazi keleti, indiai a hangulat. Az enyhén csípõs tea elfogyasztása után egy keralai férfi vett kezelésbe: frissítõ, olajos ayurvédikus testmasszázst kaptam. Utána természetesen a szaunavilágot is kipróbáltam, egyedül a szép medence tesztelését kellett késõbbre halasztanom, mert masszázsolaj borította az egész testemet.

MAGYAR EMLÉKEK, NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG A második legnagyobb szlovák település kivirult, a rendezett belváros lüktetett, a Szent Erzsébet dóm mellett helyi árusok portékáit böngészték a kanadai, osztrák és svájci drukkerek. Kisgyerekek szaladgáltak az új szökõkút vízsugarai között. Kassa már felkészült, hogy Európa kulturális fõvárosa legyen. A legtöbben – köztük persze mi is – a dómot nézik meg elõször, nem véletlenül. Az impozáns templomot Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére emelték, ma is ez a város legnagyobb és leglátogatottabb mûemléke. Már a XII. században állt egy templom ezen a helyen, amely kétszáz évvel késõbb leégett. Ezt követõen kezdték el építeni az új székesegyházat, mely 1520-ban készült el. Sorsa elég hányatott volt, leégett, végül Steindl

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

103


Kényeztetés – Kassa egyik elegáns hoteljében, a Hotel Golden Royal-ban pazar spát, gyönyörû wellness részleget alakítottak ki a föld alatt. Imre tervei alapján építették fel újra a XIX. század végén. Itt, a dóm kriptájában nyugszik II. Rákóczi Ferenc, akit 1906ban színpompás ünnepség keretében temettek újra. A kriptában a sírok telis-tele magyar nemzeti színû szalagokkal díszített koszorúkkal. Rákóczira nemcsak itt emlékezhetünk, a fõtértõl nem messze a Rodostói házban elképzelhetjük, milyen is lehetett a fejedelem élete a törökországi számûzetésben. Az épület az eredeti rodostói hiteles másolata, ahol sok, Törökországból ideszállított tárgyat is kiállítottak. Délután a Steel Arénába mentünk, amelyet 2006-ban adtak át. Közel tízezer ember szurkolhat itt együtt. Kassán, és persze Pozsonyban rendezték meg a 75. jégkorong világbajnokságot. VIP belépõnkkel szigorú ellenõrzés mellett jutottunk be az arénába, ahol egy páholy várt ránk. „Terülj terülj” asztal, rajta szlovák sajtspecialitások, sonka, és friss zöldségek. A Zlaty Bazant, vagyis Aranyfácán sört egy gyönyörû hostess szolgálta fel, aki mellesleg magyarul is beszélt. A szervezés profi volt, a nézõtéren a ho-

ki vb kabala farkasa folyamatosan táncolt és mókázott a nézõkkel. Az osztrák és a svájci vendégszurkolók igazán jó hangulatot teremtettek, ebben persze segítettek a csinos helyi pom-pom lányok is. A második harmad végén házi kolbász érkezett a VIP páholyunkba, amit nem lehetett visszautasítani. És hátra volt még a vacsora is… Este a város egyik legelegánsabb éttermében steak-et ettünk, mellé sört ittunk és megkóstoltuk a csapolt Kofolát is, ami egy kólához hasonló, szlovák nedû. Éjszaka a kassai kaszinóban próbáltunk szerencsét – kevés sikerrel. MÁRAI ÉS ANDY WARHOL Másnap további jó meccsek és persze sok látnivaló is várt ránk. Márai Sándor egykori házánál kezdtünk. Néhány percnyi séta után az író szobrát is megnéztük, majd a belvárost elhagyva egy igazi különlegesség várt még ránk. A külvárosi Tesco és egy benzinkút mellett modern, kívülrõl nem túl különleges hotel áll. A Múza hotel tulajdonosai a modern mûvészet kedvelõi, és pénztár-

Popkultúra – Andy Warhol képei a Hotel Muzában.

104

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

cájukat sem kímélve alakították ki ezt a nem mindennapi gyûjteményt. Már az emeletre vezetõ lépcsõ is eredeti: az üveg lépcsõt Andy Warhol képei kísérik. Az amerikai pop-art egyik legismertebb mûvésze ugyanis errõl a környékrõl származik. Szülei – magyar és ruszin felmenõk leszármazottai – innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Warhol speciális technikát alkalmazott, képregényeket, képeket reprodukált, egészen egyedi stílusban. Marylin Monroe eredeti fotói alapján készített portréiban a kassai gyûjteményben is gyönyörködhettünk. A hotel tulajdonosai figyelemre méltóan színes tárlattal rendelkeznek itt, Kassa külvárosában. Búcsúzóul ettünk egy juhtúros palacsintát a svéd és kanadai szurkolókkal teli étteremben, a fõtéren, és egy kicsit szomorúan indultunk haza, mert a hoki döntõn már nem maradhattunk. A First Class kassai útját a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal támogatta.

„Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.” – Márai Sándor szobra a belvárosban.
TOPTECH

Luxus felsõfokon Nem tétlenkednek a prémium termékek gyártói. Piackutatásunk során igazán érde kes és különleges darabokra bukkantunk, a 3D-s monitortól a színarany okostelefonig.

3D monitor TV

Twitter és narancslé

egy hûtõben!

Az LG ma már nem csupán a televíziókban, de monitorjain is CINEMA 3D™ hatást tud biztosít. A képernyõ villódzásának megszüntetésével a 3D tartalmakat hoszszabb ideig nézhetjük, nagyobb kényelmet élvezve. A monitorok tisztább és nagyobb fényerejû 3D képet jelenítenek meg, a hozzá használatos 3D szemüvegek könnyebbek, kényelmesebbek, mint az aktívzáras társaik. Az LG DM2350 3D monitor TV-je munkára és otthoni kikapcsolódásra is kiváló. A gyártó a monitorhoz alapból két 3D-s szemüveget ad.

A digitális kor végérvényesen beköltözött a házunkba, ezt bizonyítja a Samsung legújabb fejlesztése, az RF4289 típusú, internetkapcsolattal ellátott hûtõszekrény. A közel 21 centiméter átmérõjû, wifivel is rendelkezõ képernyõ nem csupán a hûtõ alapvetõ funkcióit kontrollálja, de figyelmezteti a gyerekeket a kézmosásra, vagy jelzi, hogy e-mail-ünk érkezett. Az érintõképernyõ segítségével, az idõjárás ellenõrzése mellett beállíthatjuk a hõmérsékletet, és megnézhetjük, mit reagáltak utolsó Twitter-bejegyzésünkre.

Megfestett digitális világ

a vízen

A Logitech virágos motívumokkal ékesítette termékeit. Az új, Colour Collection névvel illetett változat a számítógépek világában töltött pillanatokat teszi személyesebbé. A digitális rétegek, a stencilezett formák és a kézzel rajzolt elemek keveredése olyan különleges mintákat hozott létre, amelyek inspirálóak, kitapinthatóak, dinamikusak és kifejezõek is egyszerre. Az új termékek között találunk egeret, billentyûzetet és webkamerát is.

Egyedi szuperjachtot készít a M c C o n a g h y B o a t s egy Hong Kong-i pár megrendelésére a John Shuttleworth Yacht Designs tervei alapján, mely legfelsõ szinteken ötvözi a lenyûgözõ sebességet és a luxust. A 42,5 méteres trimarán hajóteste üveg/kevlar hab, a felsõ fedélzet alatti rész szénszálból készült, a belsõ rész pedig Nomex méhsejtes szerkezetû. A hajó csúcssebessége 22,5 csomó (40 km/óra), és az automatizált üzemanyag-kezelõ szisztémának köszönhetõen rendkívül hatékony. A 9 fõnek helyet adó trimaránon hatalmas szalon és ebédlõ biztosítja a maximális kényelmet.

Luxus maximumon az új, szénszálas Vertu A brit luxustelefon gyártó, a Vertu két új prémium mobilt dobott a piacra a Constellation Quest sorozatból. A készülék – melynek dizájnját a motorsportok és a repülés inspirálta – rozsdamentes acélból készült, rajta fekete, matt felületû PVD bevonattal. A pazar külcsínt acél vagy 18 karátos, fényezett arany teszi teljessé. A Vertu elnöke szerint a szénszálas Constellation Quest a Vertu elsõ terméke, ami egyesíti az okostelefonok technológiáját a modern stílussal. A júniustól forgalomba került telefon acélváltozata közel 12 ezer, az arany variánsa pedig majdnem 18 ezer dollárba (3,3 millió forint) kerül.

106

Luxus és hi-tech

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
EXTRA

ÖRÖMÖK

Fokozódó hangulat A mi ó ta a z e mb e r ki má szo tt a b a rl a n g b ó l , ru h á t ö l tö tt, s mi n de n t me g te tt, h o g y f e l ke l tse az ellenkezõ nemûek érdeklõdését, ajzószerek léteznek. Ha valaki azt mondja, af rodiziáku m, rögtön titkos e lixíre kre g on dolu nk, ame lye ke t boszorkán yok kotyvasztan ak mágikus laborjaikban. SZÖVEG: RÉVFALUSI ANDRÁS FOTÓ: KÉPKIRÁLY

A vágyakat azonban nemcsak titkos receptek alapján készült, kétes folyadékokkal korbácsolhatjuk fel. Mindennapi étrendünk ugyanis telis tele van jobbnál jobb vágyfokozókkal. A férfiak potenciáját nagyban segíti a nyerstojás sárgája, de végeredményben a fehérjével is össze lehet keverni, és felhörpinteni. Népi tanács szerint három napon át kell a legénynek tojássárgáját fogyasztani, apróra vágott vöröshagymával, és egy kis vörösborral. Az ajzószerek fõ tulajdonsága az, hogy vérbõséget okoznak, ilyen például a kömény is. Sokan esküsznek a zellerre, amely nagyon jót tesz a férfi-

asságnak. Igaz, a magyar konyhának nem tartozéka a cikória, de külföldi országokban, ha salátát készítenek ebbõl a növénybõl, biztosan megjegyzést tesznek a férfiasságra is. A petrezselyem ugyancsak régi ajzószer. A sötét középkorban a piroslámpás házak dolgozói gyakran kínálták kuncsaftjaikat petrezselyemmel. Azt, hogy miképp kellett a vendégnek elfogyasztania, és hogy a gyökerét, vagy a zöldjét használták-e fel, nem tudni. A legismertebb afrodiziákum egyértelmûen a ginzeng. A gyökér Kínából származik, és a keleti kultúra szerint varázsszer, amely megtízszerezi a vágyakat, ezért embergyökérnek is hívják. Növeli a fizikai és a szellemi teljesítményt, fokozza az érzékeket, ezáltal megsokszorozza a szexuális étvágyat. Épp úgy hat férfiakra, mint a nõkre. Manapság több vágyfokozó szerben megtalálható alkotóelemként, de ampullás formában is használják. A férfiak szexuális teljesítményét megnöveli, míg a nõknél a mell és a csikló érzékenységét fokozza. FELPAPRIKÁZVA Dél-Amerikában a chili paprikát nemcsak étkezésre, hanem a vágyak fokozására is használják. Bármi, amihez hozzáér, az azonnal vérbeborul. Vörös lesz tõle a hölgyek ajka, amitõl begerjed a „támadó” hím. A legdrágább konyhában is megtalálható ajzószer a sáfrány. Íze jellegzetes, gerjesztõ tulajdonsága régóta ismert, olajformában a nemzõképességet is segíti. És ha már vágy, akkor csokoládé. Az aztékok évszázadokkal ezelõtt istenítették a varázserejû masszát. A legendák úgy tartják, hogy az édes massza elfogyasztása után a mit sem sejtõ hölgyek fesztelenül viselkedve fogadták az udvarlóikat. Manapság már csak, mint boldogsághormont, úgynevezett endorfint termelõ hatásáról híres. Afrodité a tengerbe is szórt néhány vágykeltõ étket. A szépség és a szerelem istennõje már az ókori embereknek is megmutatta, hogy az osztrigában sok vágykeltõ anyag van. Fogyasztották frissen, citrom cseppekkel, és más ételekkel vegyítve is. Napjainkban is nagy rá a kereslet, talán éppen jótékony hatása miatt. Ezért nem lehet mindenhol beszerezni, és az ára is borsos. Újabban tenyésztik a kagyló különlegességeket, így hosszútávon elérhetõvé válhat mindenki számára. Az osztriga energiát ad, serkent, és nemcsak az ételek iránt érzett vágyat fokozza. A tenger gyümölcsei után, vegyük górcsõ alá a szárazföld gyümölcseit is. A farkasbogyó, más néven goji bogyó egy antioxidánsokban gazdag termés, amely megszünteti a potenciazavarokat, fokozza a nemzõképességet. A másik serkentõ gyümölcs a datolya. Hazánkban sokáig csak aszalt formában találkozhattunk vele, akkor is csak nagy ritkán. Mostanra már a húsos, mézédes, friss fajtáját is megvásárolhatjuk. Az arab kultúra szerint növeli a férfiasságot, és erõs vágykeltõ hatása miatt isteni eredetet tulajdonítanak neki. Persze ezek az étkek – vagy hívhatjuk õket háztáji csodaszereknek – leginkább lélektani hatással bírnak, érvényes rájuk a közkedvelt mondás, miszerint „ki miben hisz, abban üdvözül”. SZERELEMKRÉM ÉS PIRULA Az emberek a vágykeltõkért azonban szívesen fizetnek is. Nem elégednek meg a konyhában megbúvó serkentõkkel. A legnépszerûbb serkentõkrém nõknek készült. A Spanyol szerelemkrém illata kissé mentolos, talán még a kellemetlen jelzõt is kiér-

108

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
EXTRA

ÖRÖMÖK

demli, hatása azonban mindent feledtet. Egy kisebb adagot a szeméremajkakra dörzsölünk, és forróság, és vérbõség árasztja el a nõi testet. Sokan ezt még síkosításhoz is használják, szinte univerzális, csak szaglószervünk hozzá ne érjen, vagy közelébe ne kerüljön. A szerelemkrém ára 5–6 ezer forint, ami nem mondható soknak. A Spanyol szerelemkrém testvére a Spanyol szerelemcsepp. A kiszemelt partner elcsábítására ajánlják, de tapasztalt „Casanovák” állítása szerint teljesen hiába csepegtetjük ezt titokban a hölgyek italába, semmi sem történik, talán, ha egy-két fiolával egyben lehúznának, érezhetõ volna a hatás. Több mint tíz éve reményt adott egy kis kék kapszula az idõs férfiaknak. A Viagra manapság az életünk részévé vált, orvosi vényre is kapható, sõt, a feketepiacon is hozzájuthatunk jóval a törvényes ár alatt. A potencianövelõ tabletta igaz, hogy fokozza a szexuális vágyat, de nem okoz napokig tartó merevedést, ahogy azt sokan gondolják. Fickósabbak lesznek tõle a férfiak, de a méret nem változik. El nem vitatható elõnye, hogy lerövidül a két aktus közötti pihenõidõ. Rendszeres szedése orvosi kontroll nélkül komoly problémákat is okozhat. Nem egy olyan haláleset történt, ahol a potencianövelõ tabletták túlzott szedése okozta a tragédiát. Ha a férfiaknak lehet Viagrája, miért ne lehetne a nõknek is, – gondolták a tengeren túli kutatók. A PT – 141 név-

re hallgató gyógyszer a nõi Viagraként fog beivódni a köztudatba. A férfiakkal ellentétben a nõknél az agyban dõl el a nemi vágy és persze az orgazmus is. A most kifejlesztett készítmény még kísérleti stádiumban van, de az eredmények alapján borítékolható, hogy hamarosan a gyógyszertárak polcaira kerül a szebbik nem kéjkeltõje. A tabletta nem alhasi vérbõséggel juttatja a nõket a mámorba, hanem az agyban hormon módjára fejti ki hatását. AROMA, ALKOHOL ÉS VÁGYKELTÕ OLAJ Teljesen legálisan hozzájuthatunk a leginkább hígítóra emlékeztetõ szagú aromához. A Rush egy olyan aroma, amelyet nem meginni, hanem beszippantani kell. A nitrit alapú szer hatása csak 30 másodpercig, maximum egy percig tart, pulzusnövekedést, vérbõséget okoz. A szer kedvelõi szerint az orgazmus elõtti pillanatokban kell beleszippantani, ami eredményeképp sosem tapasztalt és véget nem érõ extázist indukál. A Rush fogyasztása nem veszélytelen, erõs migrént, fejfájást, esetenként még ájulást is okozhat. Ugyancsak szex shopokban kapható tabletta a V-aktív. A tabletta hatása csak egy bizonyos idõ elteltével érezhetõ, ajzószernek árulják, de valójában vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó étrend kiegészítõ, amely jótékony hatással van a szerelmi életre is. De, ha egy férfi és egy nõ romantikázni akar, akkor az esetek túlnyomó részében alkoholra szomjaznak. És ha romantika, akkor pezsgõ. Az alkohol azonban csak mérsékelt mennyiségben vágyfokozó, ha átlépjük az arany középutat, akkor vágylohasztó következménnyel is számolhatunk. Hatása egyszerû, miután a fogyasztó fejébe szállt, csökkenti a koncentrációkészséget, és oldja a gátlásokat. A röviditalok közül az édesebb, krémesebb italok a közkedveltek. A vágyfokozó szituációkban ki ne emlékezne a legendás nõcsábász James Bond italára, a vodka-martinire, amit nem rázva, hanem keverve kért a bármixertõl. A koktélok szinte jelképei a közös szórakozásnak, amely jó esetben az ágyban fejezõdik be. Ilyen céllal alkották meg a Sex On The Beach nevû koktélt is, amely már a nevében is hirdeti a tengerparti szexet. Ezeknél a vágyfokozóknál csak és kizárólag a mennyiségre kell figyelni, ha ismerjük a mértéket, a legjobb, és legrégebbi szexdopping. Igaz, nem vágyfokozóként tartják számon a különbözõ illatú olajokat, sokkal inkább segédeszköznek. Az utóbbi idõben egyre több olyan vágyfokozó olaj került forgalomba, melynek tartalma a testen vérbõséget okoz, illatanyaga pedig a már felsorolt fûszerekbõl, és anyagokból tevõdik össze. Az illatanyagoknak rendkívül fontos szerepe van a vágykeltésben. Sokan nem tudják, de a verítékben kipárolgó feromon minden afrodiziákum õsanyja, az illat, amely észrevétlenül beszivárog az orrokba, és életeket – vagy legalábbis testeket – köt össze szempillantás alatt. Erre mondják, hogy mûködik a kémia. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

109
PA Z A R L A K

SZÖVEG: MEDGYESSY ÉVA FOTÓ: VILÁGJÁRÓ MAGAZIN, KIRÁLYLAKI ARNOLD

ART DECO – A LEGMODERNEBB KLASSZIKUS Egyre többször nyúl vissza a lakberendezési divat régebbi korok stílusához. Van, amikor csak né hány évtizeddel korábbi (mondjuk a hatvanas, hetvenes évek) világ köszön le ránk a katalógusok címlapjáról, a szalonok kirakatából. Máskor több századot lépünk vissza, hogy újra divatot teremt sünk egy korszak csillogásának. Az egyre népszerûbb Art Deco „ffelfedezéséhez ” majd száz évet kellett visszautazni az idõben, de megérte. Tizenkilencrõl húszra fordul a század, s fordulnak vele egy jó nagyot a mûvészetek, az építészet, képzõmûvészet, lakberendezés, a dekoráció, no meg a ruhadivat világa is. Elemi erõvel idul hódító útjára a kilencszázas évek elején az „új stílus” a szecesszió, vagy amint – tán a legkifejezõbben – a németek nevezik: a Jungendstil. Végisöpör a világon röpke két évtized alatt, mintha csak ösvényt taposna a szorosan nyomában járó, még újabb stílusirányzatnak. Ez lesz a legutolsó és egyben legmodernebb klasszikus: az Art Deco.

110

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

A DÍSZÍTÉS MÛVÉSZETE Mi is történik? Váratlan robbanás. Mint a hurrikán rátör a világra az új csoda: a technika. A modern ipar. Itt van, és társunk lesz a mindennapokban a gépezet, a mindenféle masina. Az úton automolbil pöfög, s a háziasszony megvásárolja az elsõ háztartási gépeket. Ez már a design világa: megszületett egy új mûvészet, a formatervezés. A designer a gyárnak dolgozik, a design ipari hátteret feltételez. A technikai újdonságok bõvülõ tárháza ötletforrása lesz a mûvészetnek. A szecesszió a buján tekergõ növényi ornamentikája szinte szemlátomást kiegyenesedik, s a huszas évekre már szigorú, mértani testeket ölt. A „gépkor” mérnöki pontosságot igényel. Geometrikus formát, egyszerû vonalvezetést. S ha nem szigorú szögben záródik a vonal, akkor az ívek kanyarodnak lendületesebben, elegánsan, s a tökéletes forma, a kör felé veszik az irányt. A funkcionalista, hûvös eleganciát árasztó stílus az 1925-ös párizsi világkiállításon jelenik meg teljes pompájában, neve is a francia kifejezés rövidítésébõl származik:
PA Z A R L A K

HÍRES ART DECO ÉPÜLETEK

A stílus leginkább Amerikában vált népszerûvé az építészek körében, jellegzetes példái az Empire State Building, a Waldorf Astoria hotel, vagy a Rockefeller Center. Ugyanakkor a berlini Reneszánsz Színház, a bonni Metropol mozi, Reims városának lakóházai és a Rio de Janeiro-ban található híres Megváltó Krisztus szobor is az Art Deco jegyében készült. Magyarországon – több lakóépület mellett – a margitszigeti Sportuszoda és a Madách téri épületegyüttes a stílus legismertebb képviselõi.

NAGYBETÛS MINÕSÉG Az új stílus neves tervezõi – Koloman Moser, Robert Hoffmann, Eileen Grey, Frank Loyd Wright, Le Corbusier – közül sokan, így az utóbbi kettõ is, építészek, természetes hát, hogy a konstruktivizmus, a kimunkált szerkezet meghatározza a leegyszerûsített formát. Az Art Deco úgynevezett „egyszerûsége” azonban a balerina piruettje: rafináltan kidolgozott elegancia, keményen megmunkált könnyedség, a nagybetûs Minõség maga. Az anyag? Csakis a legnemesebb lehet. A bútor leginkább cseresznye- vagy mélybarna diófa, ében, esetleg mahagóni.

MONTPARNASSE Galéria Eredeti

francia art deco bútorok, dísztárgyak lakás és iroda berendezéséhez. Budapest, V. Falk Miksa u. 10. (bejárat a Markó utca felõl)

Telefon: 06/1 302-6444

www.montparnasse.co.uk

„art decoratif”, azaz a díszítés mûvészete, avagy dekoratív mûvészet. Franciaországból indul világhódító útjára, Európán kívülre is, hogy az Egyesült Államokban, a toronyházak luxuslakásaiban kiteljesedjen.

Az Art Deco tervezõk felfedezik a különlegességeket. A komódfiókra, szekrényajtóra elefántcsont-intarzia, tûzzománc, cápa- vagy krokodilbõr kerül. A kanapé, a fotel finomra cserzett marhabõrrel van behúzva, de nem ritka a valódi leopárd sem. Az ágyvéget szögletes vagy absztraktmintás intarzia díszíti – nemes egzóta fa, bõr, krómacél ritkábban gyöngyház vagy újdonságként tükörfényesre csiszolt bakelit. Az asztal lapját ebben az idõben készítik elõször üvegbõl, így elõtérbe kerül látvány gyanánt a szerkezet. Lépcsõzetesen formált, sokfiókos tárolók jelennek meg, határozott vonalvezetésüket fekete vagy csillogó keret hangsúlyozza ki. Csupa extravagancia. „Was gut und tauer” – minden, ami jó és drága. Ez az irányzat a luxus maga – a gazdag polgárok, a pénzarisztrokrácia stílusa.
PA Z A R L A K

FILM, AUTOMOBIL ÉS CSILLOGÁS A forma karakteresen geometrikus: négyzet, téglapap, háromszög, kör vagy mértani arányú elliptikus alakzat. A fotelek legröbbször szögletesek – a karfák dinamikus ívben kötõdnek a háttámlához. A széktámla téglalap vagy precízen kimért ellipszis. És a harmincsas évek derekán már piacra dobják az automobilok inspirálta, „áramvonalas” bútort is: a pihenõszék, a szófa, a divány a nagyvonalú eleganciát árasztja. A lakáson belül elõtérbe kerül a fürdõszoba. Az eddig elhanyagolt, „mellékes” helyiség ekkor vívja ki igazi rangját, tágas lesz, elegáns, a szaniterek látványosak, a kád kisebb medence méretét ölti, a csaptelepek aranyozottan tündökölnek.

112

Divat a csillogás. A modern kor kapujában állunk: érezteti hatását a média. Igaz, ekkor még elsõsorban a filmek, a revümûsorok, Hollyvood ragyogása érvényesül. Óarany, vagy bronzos kárpit, burkolat, csillogó ezüstös felületek fénylenek a falon. Markáns kontrasztok jelentkezenek: törtfehér feketével, meleg cseresznye ébenfával, mély, tompa diószín fénylõ krómacéllal. A tárgyak mintha azt sugallnák: „nézz rám, figyelj ide...” A kiegészítõk, kisbútorok, lámpák, dekorációs elemek ugyanígy karakteresek, mértani formájúak. Anyaguk: a króm, az üveg, a kristály az acél (sõt, már megjelenik a mûanyag is), finoman megmunkált, fokozza a rafinált eleganciát. Kiválóan illeszkedik a stílusba az egzotikum: a turizmus fejlõdésével divatba jönnek az egyiptomi motívumok, az azték és afrikai minták. Az Art Deco 1930-tól 1940-ig élte fénykorát, s az iparmûvészeten túl a képzõmûvészet, az építészet, sõt a film világában is maradandót alkotott. Manapság pedig a stílus újra reneszánszát éli, antik aukciókon a legkeresettebb tárgyak közé tartozik egy-egy ismertebb alkotó Art Deco fotele, lámpája, vázája, és neves belsõépítészek, lakberndezõk teszik le voksukat a stílus mellett, ennek jellegzetességei által ihletett otthonokat tervezve. 


V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

23
HOTEL EXTRA SZÖVEG: KISS RÓBERT RICHARD FOTÓ: A VILÁG LEGSZEBB SZÁLLODÁI CÍMÛ KÖTETBÕL

ELKÉPESZTÕ HOTELEK Legutóbb egy spanyol dizájn-szálló különleges építészeti megoldásait csodálhattuk meg, majd egy mauritiusi hotel teraszáról bámultuk a ten gert. Különleges szállodákat bemutató sorozatunkban most egy hátbor zongató német hotelt, és egy brit luxusbörtönt keresünk fel.

ALUDJON KOPORSÓBAN! – PROPELLER ISLAND CITY LODGE Amióta a Kill Bill 2 címû filmnek láttam azt a jelenetét, amikor élve eltemették a fõhõsnõt, irtózom a koporsóktól. Így hát még tréfából vagy bátorságpróbaként sem próbáltam ki a berlini Propeller-szi g e t n e v û di z á j n h o t e l v é g z e t s z o b á j á t , a h o l k o p o r s ó b a n a l u dh a t n a k a v e n dé g e k .

114

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
A körítés is dermesztõ, úgyhogy az extrém szállók kedvelõi alighanem igencsak elégedettek lesznek, ha idelátogatnak. Természetesen a szobában két koporsó is van, hogy a párunk mellett feküdhessünk. A gótikus hangulat komor, vészterhes, ijesztõ. Akárcsak Nosferatus vámpírszobájában. Ha valaki szereti a páratlanul ötletes szállodákat, de borzongani nem akar, próbálja ki a tükörszobát. A tervezõje szerint ez a legszexisebb „lakosztály”, tele tükörrel. A szoba alakja olyan, mint a gyémánt. REPÜLÕ ÁGY ÉS OROSZLÁNKETREC A Fordított szoba bútorai a mennyezeten és a falakon találhatóak. Persze komoly berendezésre ne gondoljanak, és túlzott

HOTEL EXTRA

luxusra se. A Propeller Island a meghökkentés szállodája. Az ötletgazda egy német mûvész, Lars Stroschen, aki már korábban is formabontó munkákat készített. A hotel tervezésekor azonban mindent beleadott. Kitalált például egy Játékszobát, ahol a vendégek felidézhetik gyermekkorukat. CSAK A KOPORSÓ MARAD A Repülõ ágy szobában a hálóhely másfél méter magasan található, és egyetlen lába van, középen, a padló pedig balra lejt. A Szabadság szobájában alig van berendezés, a vendégek fantáziája szabadon szárnyalhat, miközben odaképzelnek még néhány kiegészítõt. A Négy gerendás szoba közepén négy gerenda található, ezek közé szárítóköteleket feszítettek ki, azon egyensúlyoz az ágy. (Túlsúlyos vendégeknek ellenjavalt!) A Két oroszlán szobája még izgalmasabb. Másfél méter magasra felfüggesztettek egy oroszlánketrecet, abban aludhatnak a turisták. A Kastélyszoba mesebeli várat formáz, az Erdõszobában pedig farönkökön lehet aludni. A hotelnek összesen negyvenöt szobája van. Mindegyik egyedi, különleges. Ha valaki szeretne itt megszállni, meg kell jelölnie három szobát, amelyet szívesen kipróbálna, és a személyzet megpróbálja valamelyiket ezek közül biztosítani. Ha már foglaltak, a többibõl kell válogatni. Komoly forgalom esetén megtörténhet, hogy már csak a koporsó marad... V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

115


EGY IGAZI LUXUSBÖRTÖN – MALMAISON OXFORD E n n é l s z e b b b ö r t ö n t e l k é p z e l n i i s n e h é z ! A z o x f o r d i s z á l l ó m a i v e n d é g e i p e r s z e m á r s z a b a do n t á v o z hatnak – feltéve, ha fizettek –, de a hangulat azért néha még felidézi a régi, korántsem szép idõ ke t. P e rsze c su pá n a zé rt, h o g y p i c it bo rzo n g j an a k a v e n dé g e k, mie lõ tt e l ke zdik é l v e zn i a l u xu sh o te l remek szolgáltatásait.

116

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS
Már az épület bejáratánál látszik, hogy annak idején nem spóroltak a kõvel. Még 1071-ben, Hódító Vilmos parancsára létesítettek erõdöt, és késõbb itt õrizték a foglyokat. Ez a funkció sokáig megmaradt, csak több mint 900 évvel késõbb, 2005-ben nyílt hotel a büntetõtelep helyén. NAPÓLEON NYOMÁBAN A „Malmaison” egy hotellánc, a név Napóleon és Josephine eredeti otthonának nevébõl származik. A börtönhotel 5 hektárnyi területen fekszik, a város közepén, tíz percre a vasútállomástól, és két percre az üzletektõl. A szállodában 88 szobát és hat lakosztályt alakítottak ki, ezek az erõd régi felosztásához igazodva öt helyen találhatóak: az A szárnyban, a C szárnyban, a Governer házban, az „Új út” szárnyban és a Javítóintézetben. Az A szárny átriuma üvegmennyezetes. A régi hangulatot idézik a fém lépcsõkorlátok. A fehér falakon kis piros ajtók látszanak, ezek korábban a cellaajtók voltak. Három egymás mellett álló cellát építettek egybe, kivették a falakat, ez most egy hotelszoba. Az ajtók belülrõl börtönajtónak tûnnek ma is. A C szárny régen a börtönkórház volt. A Governer házban laktak a vezetõk, az átépítés után is jellegzetesek maradtak a kõkeretes ablakok és a piros téglás falak. Az „Új út” szárny új épület, ez már modernebb. A Javítóintézet, mely a füves négyszög másik oldalán található, a szolid, de mégis igényes vendégeknek fenntartott szárny lett. A Thomas Lowton Robins szoba ugyanakkor remek luxuslakosztály.

HOTEL EXTRA

ZORD KÜLSÕ Ami az egészben a legjobb, hogy a falak ridegségét a szobák belsejében remekül ellensúlyozták. Nemes anyagokat használtak, bársonyt, szép szöveteket, selymet. Ez azért igazán fontos, mert így a börtönhangulat egyedisége ugyan megmaradt, mégis kellemesek az itt töltött órák, tökéletesen lehet pihenni, kikapcsolódni. Ha pedig mozgásra vágyunk, irány a remekül felszerelt konditerem. A zuhanyzóban nem kell félni semmitõl. Szórakozni – a korábbi lakókkal ellentétben – a tetõteraszon tudunk, de benézhetünk a sörözõbe is, ez a lelke minden Malmaison hotelnek. Az ínyencek a Cink tetõs bárt választhatják, klasszikus francia hangulattal és minõségi borokkal. V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

117
KALAND

IDILLI VILLA

AZ ISZTRIA KÖZEPÉN

SZÖVEG ÉS FOTÓ: SZABÓ VIRÁG

A víztükör fölött lustán gomolyognak a pára-pamacsok. Mint egy szabadtéri termálfürdõ, úgy gõ zölög az égszínkék kerti medence felszíne. Pedig június közepén járunk. Hogy eliszkoljunk a szemte le n ü l h û vö s e sõ c se ppe k e lõ l, a f e de tt te raszró l n e kif u tva u g rálu n k be le a ke lle me se n lan g yo s vízbe . A négy felnõtt és öt gyerek önfeledt pancsolása messzire hallatszik az aprócska, néptelen faluban. Puntera legszebb nyaralóvillája felébredt téli álmából. Ahol otthon van a mediterrán – A villa tágas nappalija tucatnyi nyaralót is vígan vendégül láthat.

Falu végén kurta kocsma – Helyett pazar luxusvilla hívogat az apró Puntera település szélén.

118

Mire a kis település görbe utcácskáin autóink felkanyarodnak a domboldalra épült Villa Robertinához, házigazdánk már nem csak a medence vízmelegítõjét, de a padlófûtést is bekapcsolta. A barátságtalanul borús idõben jól esik a talpunknak a meleg kõburkolat. Alig várjuk, hogy végére érjünk az ismerkedésnek, a villa bejárásának, a sok szobának, a pazar fürdõknek, a hiánytalanul felszerelt konyhaszekrényeknek, az illatos, hófehér törölközõkkel telepakolt komódoknak. Amíg mi figyelünk a részletekre, a gyerekek birtokba veszik a hatalmas nyugágyakat a teraszon, s jóízûen majszolják az ajándékba kapott meggyet. Csakhamar durran a pezsgõsüveg kupakja, csilingelnek a makulátlan poharak, zümmög a cipzár a bõröndök derekán. Minden ráér, csak a fürdõruhákat kell kiszabadítanunk.


A medencébõl aztán elégedett mosollyal nézünk végig a rusztikus, mediterrán villa barátságos terméskõ falain, a bájos, meleg-barna spalettákon, a védett teraszon, a gondosan ápolt kerten. Tényleg olyan, amilyennek a képek mutatták a neten: egy elegáns luxusvilla, titokzatosan elbújva az Isten háta mögött, az Isztria ismeretlen közepén. PEZSGÕFÜRDÕ, AZTÁN PULA… A lányok lilán remegõ szájjal sem hajlandóak kimászni a medencébõl, és a két kisfiú is újra és újra visszacsobban a vízbe. A sokadik utolsó ugrás után végül a mézesmadzag bizonyul hatékonynak: a jakuzzi ígérete. Már zubog a melegvíz a terebélyes emeleti fürdõszoba óriási sarokkádjában, amikor a lányok végre engednek a csábításnak, és hosszú, vizes hajukba tekeredve, hatalmas sikongatásokkal feltrappolnak a lépcsõn. Csapzott fejecskék, izgatott szempárok sorakoznak a zubogó kádban. Micsoda kaland! Mire mindenki elkészül, majdnem itt a vacsoraidõ. Kocsikba pattanunk, és irány Pula. Az esõs idõ cseppet sem bátortalanodik el, szinte csak egy szûk félórát kapunk, hogy megnézzük a római Colosseum testvérét, a szintén gigantikus méretû amphiteátrumot. Az egykor látványos elõadásoknak helyet adó épület csonkán is tiszteletet parancsol. Furcsa komorság, kemény fegyelem árad a gigászi kövekbõl. A rendületlenül sorakozó boltívek odafent, mint halhatatlan börtönõrök tartják fogva ma is az évezredek láthatatlan emlékeit. VACSORACSATA A gyerekek futkosástól fáradtan, mi lenyûgözött levertséggel andalgunk a régi városrész kõkockás utcáin. A nagyobbak hirtelen eszeveszett pocsolyaugró versenybe kezdenek, mire úgy döntünk, itt az ideje, hogy gyorsan éttermet válasszunk a vacsorához. Prsut és sir, azaz füstölt sonka és sajt nélkül szinte nincs étkezés errefelé. Vigasztal, hogy az elsõ néhány nap után már eljutok a fõfogásokig is anélkül, hogy a pazar házi finomságokkal jóllakásig enném magam. Olivától csillogó sült halak, ropogós tintahal karikák ostromolják ízlelõbimbóinkat, miközben a gyerekek a fasírthoz hasonló, ízletes csevap hurkákat kapkodják el egymás elõl. Mire az utolsó olívabogyók is gazdára találnak, végre elcsendesedik az örökmozgó társaság. Az autóban, hazafelé tartva egyenletes szuszogás jelzi, hogy az apróságokban lemerült a mai elem. AZ ÁGYBÓL A MEDENCÉBE Reggel az összetolt matracokon álmosan pislognak egymásra a lányok. De csak addig, amíg eszükbe nem jut a medence. A pizsamák szétszóródnak a teraszon, s hatalmas csobbanás jelzi, hogy ma reggel ez a mosakodás. Sebaj, legalább reggeli elõtt sort keríthetünk a békés kávézásra. Lustán elnyújtózunk a nyugágyakon az illatos, for-

ró feketékkel. Friss pinea illatú a reggel, de ma is kétséges, hogy a felhõk szabadon eresztik-e a Napot. Reggeli után Rovinjba indulunk. A bájos városka gyönyörû fõterén sirályok cikáznak, a kikötõ vizén apró halászhajók ringatóznak. Végre hétágra süt a Nap! Az olaszos hangulatú, szûk utcácskák kockakövein nehezen toljuk a babakocsikat, de legalább nyugodtan nézelõdhetünk. Az öreg házak ablakai itt-ott nyitva állnak, a régi, apró terekbe zárt otthonok ódon illata kiszökik az utcákra. Képtelenségnek tûnik ilyen kicsi helyeken élni!

Alkuképes társaság – Fagylaltvadászat címén indulunk hoszszú sétára Rovinj középkori kockakövein.

A tengerpart mentén futó házak között sok bájos kis étterem bújik meg, pompás kilátással a tengerre. Mielõtt szavaznánk, melyiket is válasszuk, megmártózunk a városi strand tiszta vizében. A vadregényes, sziklás part apró sziklahasadékának sekély vizében pancsolnak a gyerekek. Az apák fejest ugranak a sziklákról, s úsznak egyet a gyönyörû öbölben.

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS

119
KALAND A piacon viszont miénk a fõszerep! Idehaza még zöld a cseresznye, itt viszont már megérett. Kapjuk is a csalogató kóstolót, de a barack, s a körte is ellenállhatatlan, a hatalmas paradicsomokról nem is beszélve! Mielõtt azonban elragadtatnánk magunkat a sok csinos zöldség láttán, eszünkbe jut, hogy nem fõzõcskézni jöttünk az Adriára. Most inkább egy szimpatikus étteremre szavazunk.

Színek és illatok – Rovinj kikötõi sétányán naphosszat strázsálnak a vendégcsalógató pincérek. Luxus földön és vízen – Porec kikötõjében gyönyörû jachtok várják a szárazföldön szórakozó hajósokat.

Délután nyakunkba vesszük a város másik felét. A tengerparti kilátó, és a domb tetején álló templom könnyû sétával elérhetõ. Innen gyönyörû kilátás nyílik a tengerre és a városka parti házaira. Lefelé a mûvészek lépcsõjét választjuk. A férfiak vállalják a babakocsi cipelését, mi addig válogatunk a hangulatos festmények, szép kézmûves ékszerek, látványos kagylódíszek, apró ajándéktárgyak között. Mielõtt hazaindulnánk, a kikötõbe visszaérve hangfogót teszünk a gyerekekre – egy finom fagyi formájában.

ADRIAI IDILL A szeszélyes idõjárású adriai nyaralás napjai békésen telnek el, hol a fûtött medencében, hol a közeli városokban. Ha nem szeretnénk kimozdulni, este összedobunk valami könnyût a villa hatalmas konyhájában. Amíg halkan, már-már otthonosan duruzsol a mosogatógép, kiülünk a teraszra. Noha idõnként pokróc is elkel a borocska mellé lélekmelegítõnek, idilli környezetû, rusztikus luxusvillánk minden kényelemmel ellát minket. A gyerekek kimerülten alszanak, a tücskök békésen ciripelnek bele az éjszakába, a szomszéd cicája velünk együtt ropogtatja a sósmogyorót. S a kert sötétjében, a kivilágított medence égszínkék víztükre fölött lustán, de kitartóan lebegnek a párapamacsok. Még nem az igazi ez a nyár, nem kéne még hazamenni! 

A First Class útját a Terra Reisen támogatta.

ÚJ SZELEK – RÉGI STÍLUS

Horvátországban nem csak eladók, de bérelhetõk is a szebbnél szebb, régi, de felújított, vagy új, de rusztikus stílusban épült pazar luxusnyaralók. A nyaralóvillák varázsa hangulatukban rejlik. Falaik között olyan vendégek érzik jól magukat, akik a kirándulások, városnézések mellett hagynak idõt arra is, hogy élvezzék a villaházak nyújtotta kényelmet és pihenési lehetõségeket. A kültéri medencék, a jakuzzik, a kerti grillezõk, a teljesen felszerelt konyhák, a hatalmas nappalik nyújtotta élmények csak akkor élvezhetõk, ha nem csak aludni térünk haza. A kínálat egyébként széles körû: az ínyenc konyhával rendelkezõ, teljes ellátást nyújtó, kisebb villahotelek ugyanúgy megtalálhatók, mint a legkülönfélébb „kulcsos” villák, ahol a házigazdák adják bérbe magas színvonalon kivitelezett, kifejezetten turisztikai céllal épített vagy felújított házaikat.

120
SEGÍTSÉG

TEGYÜNK VALAMIT! Naponta hallunk, olvasunk bajba jutottakról, segítségre szorulókról. Ha meg is van az emberben a szán dé k, n e h é z e lig azodn i a sokf é le alapítván y, e g ye sü le t, jóté kon y c é lú prog ram közt. A Világ járó First Class minden számában bemutatunk néhány olyan szervezetet, mely számít a segíteni akaró e m b e r e k f i g y e l m é r e . T e g y ü n k v a l a m i t , h o g y m á so k n a k k ö n n y e b b l e g y e n !

122

Szól a szív...” Alapítvány „S

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Az 1987-ben létrehozott „Szól a szív...” Alapítvány a látásukban súlyosan sérült (vak) gyermekek támogatására jött létre. Az alapítvány legfontosabb célkitûzései közé tartozik a rászoruló fiatalok társadalmi beilleszkedésének, integrációjának elõsegítése, a pedagógiai célzatú (re)habilitációs tevékenység támogatása, az intézmény, illetve a gyerekek egyéni ellátásának biztosítása, a pontírásos könyvtár fejlesztése, a segítséggel élõ gyermekek zenei képzése, szabadidejük tartalommal történõ megtöltése, valamint a nyári táborozások megszervezése. Az alapítvány célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a látó és nem látó emberek világát.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány anonim lelkisegélyvonalat mûködtet gyermekek és fiatalok számára. Az alapítvány mottója: a gyerekeket meg kell hallgatni, a felnõtteket pedig segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese azért dolgozik, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást, a bajban segítséget kapjanak. Ehhez a legjobb út az együttmûködés, mert minden felnõtt közös felelõssége, hogy a gyerekeknek jobb legyen. Az alapítvány törekszik a széleskörû, gyors, ingyenes és anonim elérhetõségre.

Webcím: www.szolasziv.hu, Adószám: 19022101-1-42 Bankszámlaszám: 11714006-20037628

Webcím: www.kek-vonal.hu, Adószám: 18058118-1-43 Bankszámlaszám: 10103173-40035423-00000009

Mosoly Alapítvány

Herosz Ózdi Szervezete

A Mosoly Alapítvány 1996 óta vállalkozik arra, hogy terápiás foglalkozásaival és élményprogramjaival a lelki jólét állapotát erõsítse a krónikusan vagy súlyosan beteg, pszichoszomatikus zavarokkal küzdõ, állami gondoskodásban, illetve nehéz szociális körülmények között élõ gyermekek életében. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezõ szakembereik a mese, a mûvészet és a mozgásterápia eszköztárát ötvözik a gyerekek gyógyulása érdekében. Élményprogramjaikon a gyermekek átélhetik a sikert és az alkotás örömét.

A 2004 óta mûködõ szervezet ideiglenes befogadással próbálja megoldani a rászoruló négylábúak elhelyezését. Jelentõsebb támogatás nélkül, önkéntesekkel igyekeznek segíteni a bajba jutott állatokon, hisz Ózdon nincs állatmenhely, csak gyepmesteri telep, ahol elõbb-utóbb altatás vár a nem kívánt egyedekre. Céljuk, egy olyan terület kialakítása, melyen örökbeadó állomás mûködhetne a bajba jutott állatok számára. A jelenleg gondozásuk alatt álló négylábúak ellátásában, orvosi kezelésében is az állatbarát emberekre szorulnak, így a legapróbb segítséget is hálásan fogadják.

Webcím: www.mosolyalapitvany.hu Adószám: 18674190-1-41 Bankszámlaszám: 12001008-00101932-00100001

Webcím: www.heroszozdiszervezete.gportal.hu Adószám: 19816016-1-43 Bankszámlaszám: 11734121-20043678

Csobánc Váráért Alapítvány

Korai Fejlesztõ Központot Támogató

Hazánk egykor rengeteg várral, kastéllyal és egyébb történelmi emlékkel büszkélkedett. A történelem viharaiban azonban sokuk tönkrement, megsemmisült. A Csobánc Váráért Alapítvány célkitûzései közé tartozik a dicsõ múltú Csobánc vár romjainak megmentése, állagmegóvása, rekonstrukciója és teljes körû feltárása. Feladatuknak tekintik még a környék védett természeti értékeinek megõrzését. Az alapítvány megalakulása óta több rangos hagyományõrzõ rendezvényen vett részt, ahol korhû viseletben és fegyverzetben elevenítik fel a magyar végvári élet mindennapjait.

Alapítvány Az 1992 óta mûködõ Korai Fejlesztõ Központ fõ tevékenysége a kora gyermekkori intervenció, mely megkésett, eltérõ fejlõdésû kisgyermekek és családjuk számára nyújt komplex diagnosztikai vizsgálatot, egyénre szabott, tervszerûen felépített fejlesztõ és terápiás programot. Az alapítvány célja, hogy a sérült, vagy eltérõ fejlõdésû gyermeket nevelõ szülõk még a gyermek iskolába kerülése elõtt szakszerû segítséget kapjanak gyermekük fejlõdési esélyeinek javítására.

Webcím: www.csobancvar.hu, Adószám: 18935378-1-19 Bankszámlaszám: 72800054-15524649

Webcím: www.koraifejleszto.hu, Adószám: 19664565-2-42 Bankszámlaszám: 11701004-20116451

V I L Á GJ Á R Ó

FIRST CLASS


Elõfizetõi akció!

Fizessen elõ most KEDVEZMÉNYESEN a VILÁGJÁRÓ FIRST CLASS MAGAZINra és a VILÁGJÁRÓ UTAZÁSI MAGAZINra, most csak 9 900 Ft-ért! (A két magazin rendes elõfizetési díja egy évre: 11 800 Ft) (VILÁGJÁRÓ FIRST CLASS 4 megjelenés, VILÁGJÁRÓ MAGAZIN 12 lapszám)

A Világjáró First Class Magazin éves elõfizetési díja: 4900 Ft Világjáró Magazin éves elõfizetési díja: 6900 Ft Világjáró Magazin féléves elõfizetési díja: 3800 Ft

Tel.: 06 30/445-0890 E-mail: megrendeles@vilagjaromagazin.hu


magazin  
magazin  

travel, eventes

Advertisement