Page 1

Annonseavis april 2013

Handel og næring i Fjaler

20 minutt Side 7

På dei sju hav

Side 13

Historisk sus

Side 5

Høgt oppe i Fjaler


Foto: Margrete Reisæter

Dale Servicesenter AS Når våren der heime vakna

D

et går framover, og vi ser tilbake. For meg i min alder kjennest det slik at tida berre går fortare og fortare, tida spring framfor meg, og eg kjem bak. Då var det annleis då vi var yngre, då venta vi. Til skuletimen var over, til våren kom og vi kunne hoppe paradis og slå ball.

Gå inn på www.automester.no og last ned gratis app og finn ut når du skal ha neste EU-kontroll på bilen din. l Service på alle bilmerker l EU-kontroll l Reparasjon med orginaldeler l Merketilpassa diagnosetester for VW, Audi, Skoda og Seat

ller som ungane i diktet «Bestefar» av Jakob Sande som gledde seg så umåteleg til bestefar som kom heim frå marknaden med sekken full av spennande saker. Dei gjorde store auge over kakemenn, trompetar og ikkje minst «ein tollekniv med sylvholk og slire». Det var tider! Sjølv om vi i dag har mykje meir enn den gong og kan kjøpe det meste, får vi berre håpe at gleda er den same.

D

ale-jenta Tora skriv om eit farvel til ferja på side 7. Vi vil i år sjå tilbake med vemod på ferja på fjorden, dei gamle tunnelane og den svingete, humpete vegen som ein kuriositet med gode historier, men også med takksemd for dei som bygde den i si tid, og at folk i bygdene fekk kontakt med kvarandre. Eit godt eksempel på det riktig gamle finn du på Den Trondhjemske Postvei, som du kan lese om på side 5.

V

åren skal vere rett rundt hjørnet har vi høyrt, og tida kjem for å rydde, vaske, måle, hive, handle noko nytt og ikkje minst gjere i stand til konfirmasjonsfesten? No lengtar vi etter ein ny vår! Og vi ventar i lengsel på tunnellen frå Sætenes til Dale som skal opne 14. juni !

No er alt klart

For Fjaler NO! Margrete Reisæter

Konsesjon for kraftverk og line er klar. Reguleringsplanen er levert. Løyve frå KLIF er på plass. No er vi klare for start.

Utgjevar: Butikknemnda i Dale/ Fjaler Næringsutvikling Marknadsansvarleg og redaksjon: Butikknemnda i Dale, Fjaler Næringsutvikling og Fjaler kulturkontor Framsidefoto: David Zadig Trykk: Sogn og Fjordane Avistrykk Grafisk utforming: findriv Annonsere i Fjaler NO! Kontakt: Oddleif Jarstad Tlf. 415 14 852 blomstertorget@interflora.no Innspel til redaksjonelt stoff: Kontakt Frivilligsentralen, Margrete Reisæter mre@fjaler.kommune.no Tlf. 57 73 80 20

2 FJALER NO! April 2013

l Stor kiosk l Propan l Hengarutleige l Hengar til sals l Husqvarna, plenklippar, motorsag l Bilvaskemaskin, sjølvvask

Opningstider: Måndag–fredag 7–22, laurdag 8.30–22 Søndag 10–22

E

Fjaler NO! April 2013

Vi har ope til kl. 22 kvar dag

Tlf. 57 73 62 75


VÅREN

NÆRMAR SEG SCOTT VOLTAGE JR.

GRATIS! Du får 3 mnd. service ved kjøp av sykkel hjå oss! NB! Vi har det du treng til sykkelsesongen: sykkeldelar, hjelmar, lykter, låsar, sykkelbekledning og ikkje minst serviceverkstad!!!!!

SCOTT CONTESSA JR.

SCOTT VOLTAGE

2999

2999

3999

TILBOD

TILBOD

TILBOD

Tøff og solid gutesykkel i aluminiumsramme, 18 gir og 24” hjul. Veil. kr 3 699,-

Tøff og solid gutesykkel i aluminiumsramme, 18 gir og 24” hjul. Veil. kr 3 699,-

SCOTT SPORTSTER X45

Aluminiumsramme, Shimano 24 gir, Tektro mekanisk disc brems og 26” hjul. Veil. kr 4 999,-

SPORTSTER X45 LADY

SCOTT ATACAMA SPORT

4999

4999

3999

TILBOD

TILBOD

TILBOD

Aluminiumsramme, Shimano 24 gir, disc brems, gaffel m/lockout og 28” hjul. Veil. kr 6 499,-

UMBRO GT PRO

Aluminiumsramme, Shimano 24 gir, disc brems, gaffel m/lockout og 28” hjul. Veil. kr 6 499,-

UMBRO GT SHILD TF JR.

UMBRO GEOMATRA AG JR.

999

349

299

TILBOD

TILBOD

TILBOD

Sko i teijin microfiber. Mjuk sko med suveren passform. Veil. kr 1600,-

Ein lett og komfortabel sko i syntetskinn. God på kunstgras. Veil. kr 500,-

X60 dame og herre. Aluminiumsramme, Shimano 24 gir og 28” hjul. Veil. kr 4 999,-

Ein lett og komfortabel sko i syntetskinn. God på kunstgras. Veil. kr 400,-

SUPERTILBOD PÅ DALE SENTER SKOGSTAD FLEECEJAKKE DAME/HERRE

SKOGSTAD FLEECEJAKKE BARN

399

299

TILBOD

TILBOD

Fleecejakke med fôr. Veil. kr799,-

½ pris DIVERSE FOTBALLSKO

Fleecejakke med fôr. Veil. kr 499,-

FJALER NO! April 2013

3


Vi har 8 doble rom i sentrum av Dale Bestill på tlf. 984 09 052

Vi leiger også ut lokalet til spesielle tilstellingar.

Dale Motell Telefon: 984 09 052

Program framover:

FOSSEN BRYGGERIPUB

20.30 Fredag 26. april – Quiz kl. vår nye av ing Opn – i ma Onsdag 15. marmeny. uteservering med ny som is til alle Vi feirar dette med gratis frå kl. 15.00 til 18.00!

Øl- og Matstove

i Dale

Fossen Bryggeripub

Vi ynskjer alle nye og gamle kundar velkommen til vår fantastiske og moderne bryggeripub med restaurant på Dale kai.

Her vil du oppleve matkultur av dei beste råvarer og meir enn 100 øltypar derav 5 brygga på huset. VÅRE OPNINGSTIDER ER:

248 x 174

Fredag 3. mai – Buss frå Førde til Dale t/r (påmelding på mail innan 29.04) Fredag 17. mai – 17. mai frukost frå kl. 08.00 til 10.00 Fredag 17. mai – Grilling for heile familien på vår terrasse frå kl. 18.00

onsdag og torsdag kl. 15.00–23.00 (kjøkkenet er ope til kl. 20.00) Fredag og laurdag kl. 15.00–02.30 (kjøkkenet er ope til kl. 20.00) Søndag kl. 13.00–18.00 (kjøkkenet er ope til kl. 18.00)

E-post: else.skar@gmail.no Telefon: 57 73 61 00 Velkommen til oss!

4 FJALER NO! April 2013

Design: StøttMedia


Foto: Monica J. Haugen

Turtipset i Fjaler

Den Trondhjemske Postvei

Postvegrittet – beste terrengrittet på Vestlandet

Postveitrimmen, like før ein kjem i Espedalen. 

Postvegen tok snøggleia opp- og nedoverbakke, ofte der dyra hadde gått føre. Særmerke for postvegen er dei mange karakteristiske steinbruene, som fortel om eit framifrå tørrmurarverk. Vegstrek-ninga vart nedlagd i 1868 til fordel for vegen gjennom Vadheimsdalen. For ein del år sidan vart postvegen gjennom Fjaler og Hyllestad restaurert. Den går gjennom eit variert kulturlandskap med mange interessante kulturminne. Her kan du vandre, sykle eller bruke hest.

Foto: Randi Kyrkjebø

FAKTA

Er det lett å finne vegen for folk som ikkje er kjende? Det trur eg. Postvegen er så brei, den er jo «6 alen brei», så ein kan ikkje ta feil av vegen! Er turen eigna for barn? Ja, eg trur Den Trondhjemske nesten alle barn i Flekke har gått turen. postvei (Rennestraum-Skor) Men det er tungt med barnevogn, har eg

7 km

høyrt. F10a Del av den gamle postvegen frå Trondheim til Bergen. Denne delen er frå byrjinga av 1800-talet. Byrjar på gardsveg, flatt og kupert på turveg via Vassliås. Bratt opp med Espedal og kupert og bratt vidare til Sveien. Til dels dårleg grusveg. Vegen kan syklast med terrengsykkel.

F10a

Foto: Monica J. Haugen

Postvegen mellom Dale og Leirvik vart bygd i 1801– 1806 som lekk i vekefast postgang mellom Bergen, Molde og Trondheim.

The Trondheim Roadå Er det fine rasteplassar? Det erPostal godt (Rennestraum-Espedal-Sveien) For the most part this is a rough setje seg på dei gamle steinbruene. gravel road, however, one can

bicycle with an off-road bike. Kva får ein att ved å ta denne Begins on a farmturen? road, flat and trail via Vassliås. Steep up Eg likar at ein går på einhilly gamal veg, toward Espedal and continuing hilly and steep to Sveien. som har vore viktig for området. Å tenkje på alle som var pålagde å Enkel Middels Utfordrande Krevjande halde vegen ved like, det gjer meg audmjuk. Dei gjorde eit skikkeleg arbeid, og det er så vakkert og, berre sjå på bruene! Og det er så kjekt at dei som bur langs vegen, flaggar når det er Postvegtrimmen.

Barnerittet: I fjor utvida vi arrangementet med barneritt, og gode tilbakemeldingar og entusiastisk innsats frå deltakarane gjer at vi også i år legg til rette for at borna får sitt eige ritt.

N50 kartdata

Rennestraum – Espedal – Sveien, 7 km

Lesley Wilson kjem opprinneleg frå vestkysten av Skottland, men bur no i Flekke og arbeider til dagleg på Joker Flekke. Går du ofte Den Trondhjemske Postvei? Ja! Eg har gått 10 gonger i høve Svint IL sitt årlege arrangement Postvegtrimmen, som går første helga i september. Har berre hoppa over eitt år sidan eg flytta hit. Har og vore på nokre tilfeldige turar. Kor lang tid brukar ein frå Rennestraum og til t.d. Hovland? Det varierer etter kven du slår følgje med. Første par gongene gjekk eg med gutane mine og andre barnefamiliar. Då måtte vi ta ein god pause i vegkrysset i Espedalen for å ete nista vår. Det er mykje sopp i skogen, så det kan gå litt tid der òg. Gjennomsnittleg 1,5–2,5 t.

Turrittet Dale IL sykkel arrangerer Postvegrittet for 4. gong på rad 3. august 2013. Postvegrittet går hovudsakleg på Den Trondheimske Postvei. Nøyaktig trasé finn du på postvegrittet.no Dette er eit ritt i kategorien turritt og tel 46 km. Start og målgang er ved Fjalerhallen i Dale. Postvegrittet har status som seedingritt for Birkebeinerrittet, noko som betyr at du som er påmeld der, kan delta i Postvegrittet og sykle deg til betre starttid i Birken.

Til dels dårleg grusveg, kan syklast med terrengsykkel. Byrjar på gardsveg, flatt og kupert på turveg via Vassliås. Bratt opp mot Espedal og kupert og bratt vidare til Sveien.

Foto: Lesley Robertson

Den Trondhjemske postvei

(Flekke – Stav)

2,7 km

Flekke – Stav, 2,7 km

F10b Del av den gamle postvegen frå Bergen til Trondheim. Denne delen er frå byrjinga av 1800-talet og fungerte som postveg fram til 1868. Løypa går på gards- og grendeveg til Vellene, vidare på småkupert grusveg 300 meter forbi skytebane. Deretter hard stigning mot Stav. Bra sykkelveg bortsett frå siste stigning mot Stav.

N50 kartdata

Enkel

Middels

Stien går på bygdeveg til Vellene, deretter småkupert grusveg. Hard stigning opp mot Stav. Bra sykkelveg bortsett frå siste stykket F10b opp mot Stav. Postvegen held The Trondheim Postal Road (Flekke-Stav) The trail follows country road to Vellene, fram nedtheRaknebergslia til kraftthereafter a slightly hilly gravel road. Steep incline up to Stav. Good road except stasjonen ogbike vidare til Dale. Ved for the last, steep section up to Stav. The Trondheim Postal Road var between Trossebryggja det i si tid båt Leirvik and Dale was built in 1801-1806 as an important in the weekly postal vidare innlinktil Bygstad. route between Bergen-Molde-Trondheim.

Vinnar og rekordhaldar Erik Nordstoga om rittet i 2012: «Overraskande mykje terreng og tøffe nedkøyringar, god flyt i løypa og god stemning. Her går det godt å køyre ifrå i terrenget». Andre deltakarar seier dette: «Kjempekjekt ritt», «Gleder meg til neste år», «God stemning langs løypa», «Velorganisert og godt gjennomført arrangement», «Artig, krevjande og tungt», «Vi kjem garantert att neste år», «Beste terrengrittet på Vestlandet». Vi i Dale IL sykkel strekkjer oss endå litt til og vil stå på for at dette blir minst like bra i år også. Du finn all informasjon om Postvegrittet på www.postvegrittet.no

DALE IL 1926

Utfordrande Krevjande

FJALER NO! April 2013

5


Dale Servicesenter AS

TOTALLEVERANDØR AV

BUSTADER

Vi har sommardekk: Lever bilen til oss før jobb, og vi vaskar den i vaskemaskin og skiftar dekk for deg!

• Continental • Barum • General

Du hentar rein bil med sommardekk på!

Og skaffar dei fleste typar dekk! Barum 195/65 15

Einebustader Hytter Tomter Garasjar Hustypar tilpassa Vestlandet

kun kr

695,-

inkl avbalansering, av/på felg og mva.

Ring oss for ein uforpliktande prat – sjekk heimesida vår for huskatalog!

Dekkhotell A til Å – www.atilaa.no

Vinterdekka kan vi oppbevare for deg.

Grytøyra, 6967 Hellevik i Fjaler Telefon 57 73 72 60 - post@vestbyggas.no

www.vestbyggas.no

Opningstider: Måndag–fredag 7–22, laurdag 8.30–22 Søndag 10–22

Tlf. 57 73 62 75

VÅRTILBOD CLASSIC BOD 7,6 M2

SANDKASSE MED BENKELOKK 120 CM

699,SIDESEGL 300 X 140

11.990,-

1390,-

Bestillingsvare

Byggeriet Dale Byggsenter 6963 DALE - Tlf. 57 73 86 39 6 FJALER NO! April 2013

www.byggeriet.no Tilboda gjeld til 18. mai.


Ein kan ikkje nemne bedriftsprofilering utan å ta med bildekor. Det florerer av bedrifter som marknadsfører seg gjennom logoar, namn og anna kontaktinfo på bedriftsbilane sine. Dette er ein svært nyttig måte å profilere seg på.

Vi utfører også: • Skiltdekor • Tekstiltrykk • Brodering • Gravering

Foto: Ine Sofi Håland

DESIGNE - KUTTE - MONTERE

Frå Fjaler

BILDEKOR

Vi har dataprogram med modell av dei fleste små og store bilar, samt ATV, Snøskuter. Vi lagar dekor-forslag før produksjon.

Tora Hope 25 år, kjem frå Dale, men arbeider som journalist i Framtida.no og er samfunnsgeografistudent i Oslo.

Tlf. 57 024 024 / 918 11 210 Følg oss på Facbook

Ein ventar alltid på ferjer, dei går og kjem som dei vil, skreiv Herbjørn Sørebø. Og så kjem påskesundag og pinsemåndag og juledag, og ferja tek livet med endå større ro.

Bruder tømmerbil Tømmerbil med fungerande motorisert kran og vippande sideveggar. 3 trestammar inkludert. Førpris 499,-

No:

299,-

Førpris 549,-

Bruder traktor Traktor med hengar. 66 cm. Kan styrast gjennom taket, og hengaren kan tippast.

No:

399,-

Våren er her! Trampoline + nett Sparkesykkel

Slitesterk trampoline, ca. 4 m i diameter. Kantbeskyttelsen er behandla slik at den betre kan motstå slitasje frå UV-strålar, vêr og vind. Sikkerheitsnettet er eit av marknadens beste. TÜV-godkjend.

Styret kan justerast i 3 ulike høgder. Lengd 67 cm. Diameter hjul 12 cm. Maks vekt 50 kg.

299,-

2499,Frå

449,til 499,-

Sparkesykkel med 3 hjul Stamme i metall og plast. Høgd ca. 60 cm. Maks vekt 20 kg.

299,-

Trunki barnekoffert Paddlepak ryggsekk. Vasstett ryggsekk for en liten oppdagar. Laga i eit lett og slitesterkt materiale.

279,-

Kule koffertar med fleire smarte løysingar. Den kan berast, trillast eller brukast som stol. Leike og koffert i eitt. Godkjend som handbagasje på fly.

Følg oss på Sikkerheitssett

149,-

Farvel til ei ferje

Dale bok og leikar AS Dale Senter, 6963 Dale i Sunnfjord Tlf. 57 73 68 70 post@bokogleikar.no

Snart er det ikkje så langt til den andre sida lenger. Brua snører fjorden i hop. Då kan ein suse frå den eine sida til den andre, og handle delikatesser og vin i Askvoll og vere heime til middag. Då slepp ein å sjå ferja kome, og ein slepp å sjå ferja gå. Men enno ei stund glir ferja trufast fram og tilbake i den veksande bruskuggen. Ferjer seiest å ha stor kulturell betydning. Ei ferjereise kan tyde ein overgang i livet. For andre kan ferjer vere symbol på ei reise mot noko nytt. For meg er ferja over Dalsfjorden tjue minutt der tida stoggar litt. Nokre gonger tjue minutt med during og rastlaus tripping. Andre gonger tjue minutt med sommarfuglar i magen, fordi nokon står på den andre sida og ventar på at stålkjeften skal klaske mot kai. Rundt juletider, kanskje tjue minutt gratis, mot å pynte juletreet i kafeteriaen. Ein sjeldan gong, tjue minutt med sola i andletet på dekk, sjøsprøyt og måkeskrik, syklar, matpakkar og termosar, kike på ”Skal det ende her?”, og tygge litt på den, og på kor skandaløs den var, skandalen, og sjå på den rustne folkevogna, og lure på korleis dei eigentleg fekk til å skrive frustrasjonen akkurat der – midt på berget, over sjøen, under vegen. Nei, det skulle ikkje ende der. Bruer har òg stor kulturell betydning, seiest det. Som band mellom folk. Eller som overgangar, mellom denne verda og ei høgare verd, til dømes. Kanskje vert Dalsfjordbrua ein overgang til ei ny tid. Vi gler oss til brua. Til vi ikkje lenger skal vente på ferja, og ho ikkje lenger får kome og gå som ho vil. No er det vi som skal kome og gå som vi vil. Rutetabellen kan vi berre kaste. Men om eg ikkje skal vente på ferja, kjem eg likevel til å kike etter ho – og tenkje på alle mine tjue minutt.

FJALER NO! April 2013

7


La våren lokke

T

MILANO

hjørnesofa og spisebord

T

Vårens hagemøblar

panje

Kam

9999

Vi har i år eit kjempeutval av hagemøblar. Mange flotte nyheiter, kom og sjå og prøv dei! Mange grupper til gode Bogrønt-kampanjeprisar!

Kampan

je

je Kampan

je Kampan

Før 21.500,-

Før 9999,-

17.999,SALVADOR MODUL hjørnesofa med puter og bord

Kampan

7999,MINESOTA MODULSOFA med grå puter og bord

je Kampan

je

T

3999,SPISEGRUPPE i aluminium 4 Dino stol + Kaduna bord

ZELECT KARTHAGO PAVILJONG 3x3m komplett

Før 14.990,-

11.999,-

8990,SIMBA GRUPPE 3-setar sofa, 2 stolar og bord

je

Kampan

T

Før 4.590,-

2999,-

3-setar Før 5.780,-

3999,-

POLLY 3-SETAR Lys brun med heil pute i ryggen POLLY STOL Lys brun med ryggpute og sittepute før 2972,- kampanje 1799,POLLY-BORD, 115 x 70 cm H:67cm Lys brun før 3990,- Kampanje 2499,-

MILANO GRUPPE 3+1+1+høgt Nonwood spisebord grå flat tråd

Kampan

Før 14.990,-

je

T

Stol før 4999,-

3999,SILVA STOL med armlene Lys brun, inkl. puter. Silva fotpall Lys brun, inkl. pute før 1955,- Kampanje 1499,SILVA BORD 60 cm Lys brun før 2650,- Kampanje 1699,-

Kampan

je

TOULON BENK TILBOD!

Før 2.590,-

1699,-

CAFESETT Bord + 2 stolar

1295,-

9990,-

SALERNO GRUPPE tek liten plass 2+1+1+bord

je Kampan

Stol før 4.250,-

2999,8 FJALER NO! April 2013

14.999,AMIRA KVALITETSGRUPPE Sett: 3-seter+bord+2 stolAr. Før 23.920,-

3990,SAMOA BILLEGGRUPPE 2+1+1+bord. Før 4990,-

Før 5.990,-

3990,SAVONA TJØME GRUPPE 4 stolar + bord, grå/brun

T


e deg ut i hagen

TILBOD!

Nye opningstider:

Kvardagar 9-20 Laurdagar 9-16 Søndagar 12-18 1. mai, Kr.h 9. mai, 1. og 2. pinsedag 12-18

99,-

Rosespirea in roebelii Krist ‘F

TILBOD! KNALLTILBOD!

Onsdag til søndag

19,-

Småblomstra

249,-

Silkepeon

fargar store, fleire

Stemor

i reine fargar, 10 pk.

Dekkbork 4x80 ltr.

TILBOD!

Plantejord BoGrønt, 3x50 ltr.

BO

T IL

D! ris

4 for

99,-

Roseklokke busk, Korea

199,-

TILBOD!

r

ine Syr ga vul

før

a ing Syr ,- No 9 9 2

3 for

, 9 14

149,Papegøyesaks

99,-

nsia

Klatrehorte 3 liter potte

99,-

Lykt

Hanskar

39,-

299,-

TILBOD!

TILBOD!

TILBOD!

Korg

Fiberurne

Korgpotte

grå, Home, 3 str. frå

i tre

frå

69,-

149,-

frå

399,-

Pilflett Frå

Pieris

re Mountains Fi

149,-

199,Helgjødsel 15 ltr. sekk

TILBOD!

Frå

399,-

Trelanterne Frå

499,Kulelønn

Oppstamma

199,-

Urne

799,-

TILBOD!

VitaGro gjødsel + kalk 7,5 kg

179,-

TILBOD!

Mosefjernar Trim strølett 5 kg

179,-

Mose GTI Mosefjernar

159,-

TILBOD!

Roundup gel

239,-

Blomstertorget

Blomster · Binderi · Hagesenter · Gåve · Interiør Sunnfjord Gravferdsbyrå

Dale Senter 6963 Dale i Sunnfjord tlf. 57 73 98 00 - vakttlf. 975 21 569 blomstertorget@interflora.no - www.interflora.no - www.bogront.no

FJALER NO! April 2013

9


Mathias Øen Transport 6963 Dale i Sunnfjord Vår I lufta! Vi sende volontør Luis frå Portugal ut på ein liten intervjurunde til nokre butikkar og utsal for å høyre kva dei vil lokke kundane til å handle inn denne våren.

1) Kva vil du freiste kundane med i vår?

Ferdigbetong • Grus • Pukk • Singel

2) Kva er spesielt nytt hos deg? Vevang Produksjon i Dale, Monica Høyvik Landøy 1. Vi vil foreslå for kundane våre å skaffe seg parkbenkar og bord –«Dalsfjordbenken» og «Dalsfjordbordet» og også utandørsmøblementet «Rasteplassbord med benk».

Foto: Luis Alves

Tlf.: 48 24 93 50 / 97 97 12 00 E-post: mnikoloe@online.no frode.oen@online.no

VELKOMEN til handel i Coop Marked Dale I Coop Marked Dale får du fersk fisk kvar tysdag. Kvar torsdag serverer Mona nylaga kjøtkaker.

2. Vi har starta eit vaskeri der vi mest tek imot arbeidstøy. Dette er ei ny teneste hos oss.

1. Denne våren har vi nye modellar i lette jakker – i mange fargar.

Skinkesteik Fiskedisk l l ar ad on b l Kar l Kjøtkaker

iddagar m e d o g g o Lettvinte

Foto: Luis Alves

MX Sport Dale i Dale Senter, Erik Dale

PS: Følg oss på Facebook!

Byggeriet Dale Byggsenter, Finn Bjarne Brynestad 1. Vi har nettopp motteke ein ny kolleksjon av vedomnar for neste vinter. Det er noko folk ofte skiftar på denne tid. Omnane kjem i ulike storleikar og former, og dei er spesielt effektive. 2. I år sel vi også prefabrikerte buer frå 10 m2 storleik og vi kan tinge ulike modellar alt etter kva kunden treng og vil ha.

Foto: Luis Alves

2. Butikken bognar av nye varer og ein heilt ny skokolleksjon!

400 g kjøtdeig av storfe Gilde, 14% feitt.

2 for

50

00

Skinkesteik m/svor Gilde, Edelgris, fersk

62,50 pr. kg

pr. kg

Coca Cola Zero vanleg, light og

2 for

Karbonadar Gilde, 800 gr.

3990 pr. pk.

30 00

+ pant (kr 10 pr. liter)

1,5 liter

Frokost/ appelsin, eple og tropisk juice Coop 1,5 liter

2 for

3000

kr 10 pr. liter

Coop Marked Dale – opningstider mån–fre 09–19 laur 9–18 Tilboda gjeld berre til privat hushald og gjeld til og med 27.04.13 eller så lenge lageret rekk. Vi tek atterhald om trykkfeil.

Sjå også utsendt Coop Marked flygeblad!

10 FJALER NO! April 2013

4990


Foto: Rekrea

KULTURKALENDER FOR FJALER APRIL/MAI 2013 Fredag 26. april kl. 20.30 Quiz på Fossen bryggeripub Lag med maks. 8 deltakarar. Pris kr 20,-. www.fossenbryggeripub.no

Onsdag 1. mai kl. 17.00–19.00 Offisiell opning av Tekstilfabrikken (vis a vis Dale senter) Tekstilkunstnar og designar Karina Siegmund opnar Tekstilfabrikken – ei nysatsing innan tekstil, vev og materialteknologi. Tekstilfabrikken inneheld visningsstad, utsal og produksjonslokale for tverrfaglege tekstile kunst- og designprosjekt. Her kan kunstnarar leige seg inn og arbeide med vev, tekstil og arkitektur, samt at det vil bli kurs for barn og ungdom. Den digitale vevstolen står i sentrum – og Tekstilfabrikken vil vise fram og formidle nye arbeidsmåtar og bruk av nye materiale innan vev/tekstil. Kontakt: post@tekstilfabrikken.no

Fredag 3. mai kl. 12.00 Kjøkenbenkrealisme i Løa i Jakob Sande-tunet Litteraturmisjonen inviterer til varm suppe, litteratur og gode samtalar. Olaug Nilssen er forfattar og trebarnsmor, og har utmerkt seg som ei tydeleg og viktig stemme i norsk litteratur. I boka «Kjøkenbenkrealisme» har ho intervjua eit knippe foreldre om livet i tidsklemma, med barn, jobb og kompromiss. Vi håpar du trassar kvardagens tidsklemme og gir deg tid til å komme i Løa denne formiddagen. Kontakt: litteraturmisjonen@gmail.com

KJØKENBENKREALISME med Olaug Nilssen på Løa i Jakob Sande-tunet 3. mai kl. 12.00. Foto: Lars Myhren Holand

Torsdag 9. mai kl. 12.00–16.00 Flekkefjorden Rondt Fin sykkeltur for alle frå Straumsnes til Flekke – ca. 13 km. Transport til start med ferje frå Dale kl. 12.00 og Flekke kl. 13.00. Lappar og kaffi, is og brus på Flekke skule kl. 12.00–16.00. Påmelding på kaia i Dale og Flekke. Barn: kr 50,- Vaksne: kr 70,- Familie: kr 200,-. Meir informasjon: Facebook/Svint IL

Fredag 10. mai kl. 15.30-19.00 Open dag på Nordisk Kunstnarsenter Kunstnarar: Ingrid Hora (Italia), Cameron Robbins (Australia), Per Kristian Nygård (Noreg), Miyoku Inoue (Japan) og Patrick Nilson (Sverige). Enkel servering. www.nkdale.no

Spesielt i Dale har det vore lite med overnattingsplassar siste tida. Men litt finst, og betre skal det bli. Så her finn du ei liste for Fjaler med alt frå enkle husrom og leilegheiter til hytter og rom med hotellstandard. Nokre av tilbydarane er ikkje klare nett no, men ta kontakt, og du vil få svar på om eller når det er ledig.

YTRE FJALER OG TYSSE Lillingstonheimen, sorenskrivargarden på Tysse ..............................tlf. 934 32 133 Farmen på Tysse ........tlf. 913 86 202 Straumsnes grendacamp ................tlf. 468 24 771 Fjordane Hyttesenter, Hellevik ...............................tlf. 57 73 53 30 Korssund Gjestehamn, oppstilling for bubil & campingvogn.....................tlf. 57 73 75 35 .................................................tlf. 416 98 365

Fredag 3. mai kl. 19.00 Fotballkamp 4. divisjon: Dale–Jølster

Fredag 24. mai kl. 19.00 Fotballkamp 4. divisjon: Dale–Sandane

Kunstgrasbana på Dingemoen idrettspark. www.daleil.no

Kunstgrasbana på Dingemoen idrettspark. www.daleil.no

FLEKKE OG GUDDAL Joker Flekke ................. tlf. 57 73 57 11 / 919 99 126

For fullstendig oversikt sjå: www.fjaler.kommune.no

Gardatunet i Flekke (Frå 1. juni) ....................tlf. 418 54 859 / 906 33 480 Eikeskog Hytter ....................tlf. 911 68 094 / 481 24 946 Hellebustfossen Hytter ...................tlf. 57 73 57 28 / 996 26 175 Einehogen på Hovland .................................................tlf. 907 90 541

Fibernett i Fjaler Etter ein anbodskonkurranse har Fjaler kommune gått i dialog med fiberleverandør Enivest om å legge fibernett i kommunesenteret Dale i Sunnfjord – og tilbakemeldinga frå Enivest er at dette kan la seg gjennomføre allereie i 2013. Bakgrunnen for dialogen var at Fjaler kommune i 2012 fekk 2 millionar i tilskot frå Sogn og Fjordane fylkeskommune til fiberutbygging i kommunesenteret. Det har vore ein aukande etterspurnad etter betre løysingar både frå næringsliv og privatpersonar.

Overnatting i Fjaler

Yndestad gard & camping .................................................tlf. 992 99 897

Data og datateknologi har dei siste åra hatt ei rivande utvikling, og stadig meir av kommunikasjonen i næringslivet går via data/nett. Fleire verksemder i Fjaler jobbar pr. i dag på eksterne serverar, og videokonferansar og nettmøter er viktig verktøy for å halde kontakt med kundar og leverandørar. Målet med prosjektet er å få bygt ut fiber til alle husstandar, organisasjonar og verksemder i Dale innan 2013, og på noko lengre sikt størstedelen av kommunen.

Dale Dale Kro & Motell (Ledig frå 1. mai) ................................................tlf. 57 73 68 66 Dalsbuloftet (frå ca. 20. mai) ....................tlf. 57 73 62 44/ 995 48 767 Tove og Jan Ulltang .................................................tlf. 958 52 781 Trond Ole og Elin Håland ................ tlf. 906 03 906/ 913 57 625 Bakketun, Georg Skadal ....................tlf. 57 73 65 79/ 482 75 533 John Otto Løseth .................................................tlf. 918 62 886 Denne lista vil liggje på www.fnu.no med meir informasjon og er linka til www.fjaler.kommune.no Ta kontakt om du har ledig husvære, rom og hytte m.m. å leggje til, eller om det er endringar! Fjaler Næringsutvikling, tlf. 57 73 76 76, post@fnu.no

Foto: Katarina Galbava

FJALER NO! April 2013

11


jahaja@start.no

• Premieartiklar • Pakkeoppdrag • Grøntarbeid • Vedlikehaldsarbeid

Blomstertorget A/S l Dale Senter l 6963 Dale i Sunnfjord Telefon 57 73 98 00 Mobil 975 21 569 l Telefax 57 73 98 01 122lx 32,5 sunnfjord.gravferdsbyraa@interflora.no l www.blomstertorget.no

www.lutelandet.no

Vil du kjøpe rubrikkplass her? Kontakt tlf. 415 14 852

6961 Dale i Sunnfjord

8:00 - 15:30

57 73 99 10

www.vevangproduksjon.no post@vevangproduksjon.no Vi har butikkutsal i lokalet vårt i tillegg til nettbutikken Dagleg leiar: Anny-Mari Holm Solheim anny@elvetunbarnehage.no Tlf 57 73 88 00 Mob: 95 90 45 06 elvetunbarnehage.no 

Jakob Sande-tunet Postboks 8, 6961 Dale

Dale i Sunnfjord • telefon 99 54 87 67 Facebook Jakob Sande-tunet • www.jakobsande.no • tunet@jakobsande.no

Treng dutil elektrikar? Utleige av løa møte, arrangement og fest Sal av Jakob Sande-bøker, CD`ar og T-skjorter i Krambua Grytøyra, 6967 Hellevik i Fjaler Tlf. 57 73 77 39 post@fristadelektro.no

Sunnfjord Gravferdsbyrå

Straumsnes Bygg A/S Straumsnes Bygg A/S

Etablererhjelp, hjelp til nye prosjekt, Blomstertorget A/S · Dale Senter · 6963 Dale i Sunnfjord Telefon 73 98 00 · Mobil 975 21 569 samtalepart og 57 samarbeidspart sunnfjord.gravferdsbyraa@interflora.no · www.blomstertorget.no

Mob: 908 76 214 Web: www.straumsnesbygg.com E-post: post@straumsnesbygg.com

E-post: post@fnu.no Tlf: 99 01 78 52 www.fnu.no

Straumsnes Bygg AS v/ Svante Tømmerbakke 6969 Straumsnes

Straumsnes Bygg A/S

Mob: 908 76 214 Web: www.straumsnesbygg.com E-post: post@straumsnesbygg.com

Tlf. 57 73 34 10 Fjaler no! DESEMBER 2012 Mob. 959 46 164 E-post: ru-hb@online.no

Straumsnes Bygg AS v/ Svante Tømmerbakke 6969 Straumsnes

Mob: 908 76 214 Web: www.straumsnesbygg.com E-post: post@straumsnesbygg.com

www.vvsserviceruneberge.no

Straumsnes Bygg AS v/ Svante Tømmerbakke 6969 Straumsnes

Jakob Sande-tunet i Dale Jakob Sande Selskapet

Vi tilbyr omvising, program og konsertar. Løa kan leigast til møte, feiring og fest Krambu med Jakob Sande-bøker, CDar og T-skjorter. Litteraturmisjonen tilbyr suppe x og litterære opplevingar kvar månad

122 47

Følg med på Facebook og www.jakobsande.no Tlf. 995 48 767 E-post tunet@jakobsande.no

www.yndestadgard.no Mob: 992 99 897

Vevang butikkutsal har ope Vevang butikkutsal har ope kvardagar frå kl 8.00 - 15.30. kvardagar frå kl 8.00 - 15.30. Velkommen!Velkommen!

Postboks 44, 6961 Dale I Sunnfjord Tlf.: 57 73 61 05, Faks: 57 73 67 22 Mobil: 90 11 82 16 E-Mail: ipmtat@online.no Internett: www.ipmteknikk.no

t l f 9 7 5t lf4 975 8 8 48838 38

Smart Utility Solutions Tlf. 906 54 432

Illustrasjon: Roger Ellingsen

12 FJALER NO! April 2013

11


Anne Britt Solheim og Marit Hauge i produksjonsavdelinga.

Foto: Linda Hovland

Steikje fine gardiner på dei sju hav! Familiebedrifta Møbler & Utstyr as har selt møblar i Dale sidan 1964. Når du stig inn i lokalet, minner det om ei vanleg møbelforretning. Sofa på sofa ber deg om å slengje deg nedpå for å prøve komforten. Dei gode tilboda, sjølvsagt betre enn alle andre sine, skin mot deg. Og servicen? Vel… varene blir ferdig montert, levert og plassert der kunden ønskjer det. Bedrifta tel 3,5 årsverk og leverer møblar frå fleire kjende produsentar. Men – motstår du sofakosen og går lenger inn i lokalet, kjem du inn til det alle heilagste, der meter på meter med høgkvalitets gardinstoff ligg, rull på rull. Dei er brannsikre og EU-godkjende alle i hop. Sidan 1995 har nemleg Møbler og Utstyr sydd gardiner på oppdrag for skipsinnreiingsfirmaet Maritime Montering, som ligg lenger inne i Dalsfjorden. På spørsmål om kor mange meter gardiner frå Fjaler-bedrifta som

seglar rundt på dei sju hav, så er det ikkje lett å svare, men at det er mange det, er det ikkje tvil om. Gardinsalet varierer litt år for år, men ligg oppunder 50 % av totalomsetnaden. To symaskiner og eit dampstrykejarn er heile produksjonsavdelinga; her sit Anne Britt Solheim og Marit Hauge og syr gardiner i alle fasongar og fargar. Ja, for båtar har ikkje nødvendigvis berre kvadratiske og rektangulære vindauge. Leif Agnar tilpassar opphengslister og bøyer desse etter design og mål frå oppdragsgjevar. Postgangen går til verft både i Noreg og resten av verda der skipa til kvar tid ligg for ferdigstilling. Gardiner er noko av det siste som kjem på plass i ein båt, og det hender at ordren kjem 3 dagar før båtleveransen og då durar symaskinene både dag og natt i Fjaler-bedrifta for å bli ferdig i tide. Kanskje gjer nettopp denne servicen og tilpassingdyktigheita til at ein når opp i konkurransen mot større tekstilprodusentar både innanlands og utanlands?

Maritime Montering Bedrifta, med hovudsete på Bjørvikstranda i Dalsfjorden, omsette i fjor for ein halv milliard og har 400 tilsette. Dei innreier båtar og aktiviteten og leverandørane er spreidd verda rundt. På spørsmål om kvifor dei kjøper gardiner frå Møbler & Utstyr i Dale så trong dei ikkje lang svartid: • Dei leverer kvalitet og har kunnskap om det dei driv med • Dei leverer på tid • Dei leverer service Pris er også ein parameter leverandørar vert målt på, men det er ikkje det viktigaste her. Maritime er avhengig av at ein kan levere til dels lite volum, og at ein må spesialtilpasse dette og vere fleksible. Dette er det vanskeleg å få til om ein skulle ha nytta ein større leverandør eksempelvis i Kina, der leveringstida er mykje lengre og der det er meir masseproduksjon av store volum. Totalt har Maritime Montering eit innkjøp på kr 350 millionar, så ein liten del ligg att lokalt, men verdien av å vere med og oppretthalde aktiviteten i små samfunn som våre, kan ikkje målast i kroner. Kanskje er det fleire småprodusentar som har nisjeprodukt storindustrien har bruk for?

FJALER NO! April 2013

13


Sommaren nærmar seg:

Det er tid for AC-service! ØKONOR HAFS w w w . o k o n o r. n o

TID TIL GODE IDEEN Når vi tek rekneskapen, får du meir tid til å tenkje kreativt for framtida - til beste for bedrifta di

findriv.no

Økonor HAFS Hope Rekneskapskontor AS Dale Senter Telefon: 57 73 99 00 www.okonor.no/hafs hafs@okonor.no

20% RABATT Tilbode gjeld til 31.05.2013

AC/service før 1499,-

No 1199,-

inkl. gass

Opningstider: Måndag–fredag 08.00–16.00 Tlf: 995 68 893

E-POST: post@norddalauto.no 6963 Dale

Royal Fabrikker er ei tradisjonsrik bedrift som sidan 1949 har levert innvendig og utvendig solskjerming. Vi har alltid hatt som målsetting å produsere og levere varer til riktig tid, og som møter kunden sine forventningar.

Før 19.990,-

No 16.990,Fokus 2+3-setar. Norskprodusert kvalitetssofa frå Hjelmeland. Stoff: Attar grå, hard bruk. 3-setar: L191 cm 2-setar: L136cm D87. Major hagesett. 2 stolar m/pallar og bord. Grov rustikk kvalitetsrotting som tåler vêr og vind. Puter i grå tekstil.

Før 6990,-

No 5990,-

Følg oss på facebook-www.facebook.com/Møbler&Utstyr A/S

Tellus rammemadrasser

m/6 cm overmadrasser og bøglar: 75x200 ..................... kr 1990 90x200 ................... kr 2190 120x200 ................... kr 2790

14 FJALER NO! April 2013

l l l

Postboks 34 l 6961 Dale i Sunnfjord l telefon 57 73 63 12

l

www.mobler-dale.no

l

Møblar Gardiner / gardinoppheng Teppe Sengeutstyr


Markedslederen

Vi hjelper deg med: • Oljeskift • Dekkskift • Service • Reparasjoner av alle merker • EU-godkjenning

Komplett 2,5 -- 250 350hk hk Komplett motorlinje motorlinje -- 4-takt 4-takt fra 2,5 Handelsbanken Finans

Eigen service-verkstad for Yamaha og andre merke Vi har båtar på lager: Rana, Hobby, Pioner, Steady, gummibåtar og Rib. Kontakt oss for eit godt tilbod

www.yamaha-motor.no

www.automester.no

Fure Mekaniske as 6967 Hellevik i Fjaler Tlf. 57 73 75 42 • Fax 57 73 76 84

Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter Tlf. 57 73 71 00 / 6968 Flekke i Fjaler

Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter er ein del av spesialisthelsetenesta, og er i dag Vestlandets største private rehabiliteringssenter. Vi gjev tilbod om rehabilitering av pasientar med behov for ei tverrfagleg og heilskapleg tilnærming. Tverrfagleg team består av legespesialistar, sjukepleiarar, fysioterapeutar, idrettspedagogar, ergoterapeut, attføringskonsulent og klinisk ernæringsfysiolog. Det er i dag over 80 tilsette ved senteret, fordelt på helseavdeling og driftsavdeling.

Livet etter kreftbehandling Kva er det som møter den som har gjennomgått behandling for kreft? Korleis er livet etterpå? Vi har høg kompetanse på kreftrehabilitering, og er opptekne av vegen vidare. Lokalt tilbod: Dagopphald På Haugland Rehabiliteringssenter har vi no tilbod om dagopphald for deg som bur i ein av dei nærmaste kommunane våre. Snakk med fastlegen din om dette er noko for deg!

Informasjon om tilbod og nyhende finn du på www.rkhr.no Følg oss også på vår Facebookside: Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter AS

Tlf. 57 73 62 22 • www.paharet.no

Med på reisa – travel kit

NY FJALERKRAFT

DIN SIKKERHET – VÅRT ANSVAR!

Eva Meier Fødd og oppvaksen i Zürich, Sveits.

Har BA i illustrasjon frå Utrecht i Nederland 19992003. Jobba I hovudoppgåva med dokkeanimasjon, karakterdesign og kroppsspråk. Vann Prins Berhard-prisen for denne i 2003. Same året flytta Eva til Noreg.

Kvifor Fjaler? Vi budde fyrst i Bergen nokre år, men gjekk lenge og tenkte på å flytte til ein stad med meir oversiktlege forhold for heile familien. Det vart Fjaler fordi mannen min kjem frå nabokommunen og vi ynskte å kome nærare besteforeldra der. Dessutan fekk mannen min jobb ved UWC. Vi hadde også høyrt frå fleire at i Fjaler vart det satsa på kunst og tilrettelegging for kunstnarar. Kva gjer du i Fjaler? Eg jobbar med psykisk utviklingshemma på Vevang dagsenter. Eg freistar å bruke den kreative bakgrunnen min på ein enkel og praktisk måte saman med dei. Samtidig ynskjer eg å knyte nye kontaktar med andre kreative her i Fjaler. Det var spennande og utruleg gjevande å vera med i ungdomsteateret i år saman med regissør Torkil Sandsund. For meg som vanlegvis jobbar todimensjonalt og aleine, var det ei inspirerande og lærerik utfordring å tenkje rom, storleik og samarbeid. I tillegg har eg formgjeve logo og brosjyre for Litteraturmisjonen, eit i mine auge veldig ressurssterkt og lovande prosjekt som handlar om å mette og tilfredsstille det kulturelle behovet for folk her i Fjaler. Kva er draumen din? Eg har så langt vore utruleg heldig med dei eg har møtt her i Dale. Dette er definitivt ein stad med mange kreative menneske som er opne og interesserte i nye folk. Eg har fått mange kreative impulsar og håper å bidra med nokre av mine eigne! Det er mitt ynske og mål å få bruke bakgrunnen min som illustratør mest mogeleg. Draumen min er å utvikle meg fagleg og fordjupe meg kreativt som illustrativ formgjevar og å kunne arbeide på ein organisert måte med det eg brenn for.

FJALER NO! April 2013

15


reindesign.no

g e d ir g i v t k s a rr e p u t! s t e n r inte

ENDELEG får heile

Dale Sentrum framtidas nett

TV, breiband og telefoni – alt i ein kabel. Med Enivest Fiber er du budd for framtida, og nye tenester som krev høgare kapasitet.

Invester i bustaden din og bestill Enivest Fiber på enivest.no/fiber eller ring Kevin Shanks på 57 00 91 25 / 45 49 93 80 Din lokale breibandsleverandør i Sogn og Fjordane

16 FJALER NO! April 2013

57 00 91 00 | enivest.no

Fjaler No! april 2013  

Annonseavis for handel og næring i Fjaler

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you