Page 20

gjerne, slik at det sikkert ofte er vanskelig for botanikere å fastsette grenser og opprinnelse. Mange av dere er spesialister på botanikk og vil vite langt mer enn jeg noen gang kommer til å vite på det området. Mitt utgangspunkt er at jeg alltid har vært glad i planter og blomster, liker å se dem, male og fotografere dem, og noen blir også invitert hjem.

Klimaendringer og økologi

p Caesalpinia pulcherrima er et 5–6 m

høyt pantropisk tre, opprinnelig fra tropisk Amerika, men finnes nå forvillet.

opptar mange nå, også på Sri Lanka. Øya er et lite naturparadis, som hører til de mindre rike landene som forurenser minst på planeten. Lankeserne er, som mange andre, bekymret for utviklingen fremover – for global oppvarming, stigende hav, voldsomme uvær, flom og tørke og alt det vi har sett mye av i nyhetene her de siste årene. Selv forteller lankeserne at endel endringer er merkbare allerede. Regnet faller mer til alle tider, og regn- og tørkeperioder er blitt mindre forutsigbare. Regn og tørke til rett tid er f.eks. særlig

Plantelivet

på denne vakre tropeøya er fargerikt og variert, slik en kan forvente. Plantene på bildene er valgt ut enten fordi de er spesielt vakre, nyttige, ofte legges merke til når en er der, eller rett og slett fordi de er planter jeg husker særlig godt fra barneårene... Det blir en blanding av ville planter, kulturplanter, endemiske, pantropiske, innførte, naturaliserte og forvillede hagerømlinger. De fleste plantene som er kommet dit, stortrives Typisk utvalg av blomster som legges u ut som gaver i templene: blå vannliljer, rosa lotuser, sterkt duftende jasminer. Gangeramaya-tempelet, Colombo.

20

Firbladet 2013-2

Firbladet 2013-2  

Medlemsbladet for Norsk Botanisk Forening avdeling ØLA.

Firbladet 2013-2  

Medlemsbladet for Norsk Botanisk Forening avdeling ØLA.

Advertisement