Page 1

DE STANDAARD

20 BINNENLAND

ZATERDAG 15, ZONDAG 16 DECEMBER 2012

BART VERHAEGHE EN ZIJN COLLEGA’S IN DE PERS

De woordenwolken van Bart Verhaeghe was het afgelopen jaar de meest besproken ceo in de Vlaamse pers. RUBEN MOOIJMAN

Bart Verhaeghe, de topman van vastgoedontwikkelaar Uplace, werd sinds januari 324 keer vermeld in de pers of de audiovisuele media. Dat is bijna eenmaal per dag. Verhaeghe was dan ook bijna niet uit het nieuws te branden. Niet alleen zijn omstreden vastgoedproject zorgde voor veel artikelen, maar ook als voorzitter van Club Brugge werd hij veelvuldig opgevoerd door de media. Op de tweede plaats staat Didier Bellens, met 248 vermeldingen. Een beetje verrassend, want de Belgacom-topman bewoog zich dit jaar meer in de luwte nadat hij vorig jaar de krantenkoppen haalde met de affaire-Fagard en de personeelsperikelen bij het telecombedrijf. Minder verbazing wekt de derde plaats voor Wouter Vandenhaute, de topman van mediabedrijf De Vijver. Ook hij kwam op verschillende manieren in de pers. Vooral de start van televisiezender Vier zorgde voor veel vermeldingen, maar in het voorjaar werd Vandenhaute veelvuldig opgevoerd als de man achter de Ronde van Vlaanderen. De ranglijst werd opgesteld door het pr-bureau Finn en het bedrijf Auxipress, dat elektronische knipseldiensten verzorgt voor bedrijven en instellingen. Het is de tweede maal dat de ranglijst wordt opgesteld. ‘In vergelijking met vorig jaar is de pers meer aandacht gaan besteden aan de echte entrepreneurs onder de ceo’s’, zegt Kristien Vermoesen van Finn. Dat blijkt uit de hoge noteringen van mensen als Verhaeghe en Vandenhaute. ‘Maar je ziet ook dat ondernemers die zelf een zaak uitbouwen, veel vaker vermeld worden dan je op grond van de omvang van hun bedrijf zou verwachten’, zegt

Vermoesen. Ze denkt dat dat te maken heeft met de crisis. ‘Dan is er meer behoefte aan positieve verhalen over mensen die hun lot in handen nemen’. Vooral jonge techno-ondernemers blijken de lievelingen van de pers te zijn. Tot deze groep behoren Sébastien de Halleux van Playfish, Dries Buytaert van Drupal, Xavier Damman van Storify en Davy Kestens van Twitspark. Qua media-aandacht staan zij op hetzelfde peil als sommige gevestigde waarden in het Belgische bedrijfsleven als Luc Bertrand van Ackermans & van Haaren of Martine Reynaers van Reynaers Aluminium, terwijl hun bedrijfjes veel kleiner zijn. Vermoesen stelt ook vast dat heel wat ceo’s regelmatig op de sportpagina’s opduiken. Dat geldt voor Bart Verhaeghe (Club Brugge), Lieven Vandenhaute (Ronde van Vlaanderen), Roland Duchâtelet (Standard), Pierre-Olivier Beckers (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en Marc Coucke (wielerploeg Lotto-Belisol). Hun score schiet dan flink omhoog, want ze komen dan niet alleen met hun bedrijf in het nieuws, maar ook met hun sportieve activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat sommige ceo’s heel sterk met hun bedrijf worden geassocieerd, en anderen veel minder. Belfius komt veel vaker in het nieuws dan zijn ceo Jos Clijsters. Idem voor Bpost en Johnny Thijs of Colruyt en Jef Colruyt. De naam Christian Van Thillo staat dan weer even vaak in de krant als zijn bedrijf, De Persgroep. Carlos Brito wordt zelfs vaker in de pers genoemd dan AB InBev. Dat laatste geldt ook voor Albert Frère (GBL) en Duco Sickinghe (Telenet). Zij worden in sterke mate vereenzelvigd met hun bedrijf.

Bart Verhaeghe Bart Verhaeghe is een naam die het afgelopen jaar vaak over de tongen ging. Omdat hij in Vilvoorde een fel betwist winkelcentrum uit de grond wil stampen, bijvoorbeeld. Logisch dan ook dat ‘Uplace’ in vette letters in zijn woordenwolk verschijnt. Ook ‘projectontwikkelaar’, ‘ondernemer’ en ‘regering’ hangen aan datzelfde locomotiefje vast. Maar uit de woordenwolk blijkt dat Verhaeghe toch vooral de voorzitter van Club Brugge is. Daarbij komt clubmanager Vincent Mannaert meer naar voren dan ex-trainer Georges Leekens. Of het woord ‘miljoen’ met Uplace of Leekens’ ontslagvergoeding te maken heeft, is niet duidelijk. (kls) © jk

Nieuw: Yoga Magazine – Vlaamse editie! Yoga Magazine verschijnt voor het eerst met een Vlaamse editie! Het vertrouwde magazine, maar nu met: • de leukste yogascholen bij jou in de buurt • workshops in Vlaanderen • de favoriete houding van Nina De Man • nieuwtjes (zoals gratis les in Gent, een biologisch restaurant in Antwerpen, en meditatietips voor beginners)

KORTINGSBON € 1,Met deze bon koopt u Yoga Magazine voor € 4,45 (i.p.v. € 5,45) in uw krantenwinkel. Aanbod is geldig zolang de voorraad strekt, t/m 7 februari 2013 Bericht aan de persverkoper: Er mag slechts 1 bon per aankoop van Yoga Magazine ingewisseld worden. De tegenwaarde van deze waardebon zal u door AMP of uw regionale verdeler worden terugbetaald, indien aan de voorwaarden van dit aanbod wordt voldaan. De bonnen zullen worden opgevraagd via een retourborderel en kunnen 1 maand na afsluiting van de actie fysiek onder de omslag couponing worden teruggestuurd. Enkel van de effectief teruggestuurde kortingsbonnen krijgt u de waarde van € 1,- terugbetaald via de factuur van uw verdeler.

GEGEVENS VAN DE KRANTENHANDELAAR (STEMPEL OF NAAM & ADRES)

KLANTNUMMER IMAPRESS

SOCIALE FRAUDE

54 Van de 4.100 buitenlanders die zich tussen januari en september 2011 in ons land als zelfstandige wilden vestigen, diende 54 procent een fictieve aanvraag in. Dat cijfer presenteerde staatssecretaris John Crombez (SP.A) in de commissie Sociale Zaken van de Kamer. Om een verblijfsvergunning te krijgen, moeten buitenlanders die zich als ondernemers willen vestigen, een attest aanvragen bij de sociale verzekeringsfondsen. Dat attest kan misbruikt worden om een leefloon van het OCMW te krijgen. Na controle bleek dat slechts 1.886 van de 4.100 ‘starters’ effectief als zelfstandige wilden werken. (belga)

CEO ranking  

Onderzoek FINN - Artikel in De Standaard (pagina 1)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you