Issuu on Google+

Culture

Suomi 100 on meidän kaikkien yhteinen rakkausprojekti

Suomi 100 –hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen on urallaan työskennellyt ja vaikuttanut laajasti monilla eri suomalaisen yhteiskunnan sektoreilla: hän on johtanut ja toteuttanut World Design Capital Helsinki 2012 –projektia, työskennellyt vuosia Helsingin kaupungin kulttuurijohtajana ja johtanut sekä suuria yrityksiä että työskennellyt pienemmille. Hän kokee olevansa elementissään suurten projektien vetäjänä ja uskookin taustansa johdattaneen hänet selkeästi nykyiseen tehtäväänsä. ”Jos sä saat tehdä tällaista työtä, niin se on asia, johon ei sanota ei”, hän toteaa. Suomi itsenäisenä valtiona täyttää vuonna 2017 sata vuotta, jonka kunniaksi kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät on kutsuttu osallistumaan juhlaan. Hankkeesta vastaa ja sitä koordinoi valtioneuvoston alaisena toimiva Suomi 100 -sihteeristö, mutta Timonen painottaa, että kyseessä on meidän kaikkien yhteinen projekti. ”Tämä, meidän sukupolvemme suurin juhlavuosi, on koko Suomen juhla. Teemme tätä, koska Suomi on meille tärkeä. Pyrimme tällä hankkeella vahvistamaan meidän omaa ajatusta ja tunnetta Suomesta, ja välittämään sitä hyvää tunnetta Suomesta myös muille ihmisille.” Hankkeen teema on yhdessä, joka kuvastaa Timosen mielestä hyvin sen pyrkimyksiä. Teeman alla tarkastellaan 100-vuotiasta Suomea kolmesta eri näkökulmasta: historia, nykyaika ja tulevaisuus. Historian kautta keskitytään Suomen ainutlaatuiseen tarinaan, joka on tuonut meidät nykypäivään. Nykyajan näkökulmasta pyritään päivittämään sekä Suomen omakuvaa että muiden käsityksiä vastaamaan sitä, miltä Suomi näyttää vuonna 2017. Kolmantena mietitään tietysti tulevaisuutta: miten jatkossa toimitaan, jotta Suomen menestystarina jatkuisi? Kysyttäessä Timosen tulevaisuudesta projektin jälkeen, hän lainaa sananlaskua toisesta kotimaisestamme: ”Den dagen, den sorgen. Sitten kun tämä on tehty, katsotaan mihin maailma vie.” Kansainvälistäkin uraa tehnyt mies ei sulje pois vaihtoehtoa paluusta ulkomaille. ”Mulle Suomi on kansainvälinen ihan luonnostaan, ja sen pitää myös näkyä tässä satavuotisjutussa.”

Finn-Guild osallistuu Suomi 100 –hankkeeseen omalla projektillaan, jonka teema on ”Finland 100 Ways – Suomi 100 tavalla”. Oleellinen osa juhlavuotta tulee olemaan kilpailu, jossa äänestetään kymmenestä tärkeimmästä tai parhaimmasta asiasta Suomeen liittyen. Pekka Timonen tiivisti oman Suomensa näihin kymmeneen asiaan: • Hyvä yhteiskunta ”Kyllähän Suomessa lähdetään siitä, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita ja niillä on mahdollisuus vaikuttaa.” • Sananvapaus ”Suomessa saa olla juuri sitä mieltä kuin haluaa, eikä siitä seuraa muuta kuin ettei ehkä saa kahvia naapurissa.” • Pohjoinen luonto ”Harvoja ovat ne suomalaiset, joille se ei ole tärkeä asia.” • Suomen kieli ”Isänmaa on äidinkieli. Kyllä se on kulttuurisesti valtava rikkaus.” • Luonnossa uiminen ”Kesää ei laiteta tälle listalle. Mutta luonnossa uiminen, mikä kokemus!” • Design ”Me arvostetaan harmoniaa ja kauneutta.” • Ruoka ”Marjat, yrtit. Voissa paistetut muikut. Tästä pitäisi pitää enemmän meteliä!” • Omaleimainen musiikkikulttuuri ”Kun tulee Suomeen ja avaa radion, niin kyllä se vaan kuulostaa erilaiselta. Suomalaiset eivät kysele ennen kuin laittavat yhteen mitä erikoisempia asioita.” • Elämänlaatu kaupungissa ”Harvassa miljoonakaupungissa on yhtä helppo asua kuin Helsingissä. Work and play, ja sauna meren rannalla eurooppalaisessa suurkaupungissa. Ei pöhlömpi yhdistelmä.” • Talvi ”Ei voi nauttia kesästä, jos ei ole välillä talvea. En mäkään sitä rakasta, mutta mun identiteettiin ja ajatukseen Suomesta kuuluu talvi. Se antaa elämään oman makunsa.”

Finn-Guild osallistuu järjestönä Suomi 100 –hankkeeseen teemalla ”Finland 100 Ways – Suomi sadalla tavalla” . Lisätietoja lähempänä juhlavuotta lehden tulevissa numeroissa sekä Finn-Guildin nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Haastattelu: Helena Halme, Annika Selander Teksti: Annika Selander

issue 111 | Autumn 2015 | Horisontti

www.finn-guild.org

9


Horisontti issue 111, Autumn 2015