Page 1

FINLAYSONIN VASTUULLISUUSKATSAUS 2016


SISÄLLYS

Jukka Kurttila: Vastuullisuus on tuonut sisältöä finlaysonlaisten elämään 3 Mitä tuli tehtyä vuonna 2016? 5 Kasvoimme yli 50 % 7 1.

Yrityksellä täytyy olla moraali. 9

2. Lupaamme olla kilttejä kaikille, paitsi niille jotka ovat ympäristölleen tuhmia. 13 3. Rakastamme kierrätystä. 19 4. Osta vähemmän, mutta parempaa. 23 5. Katsomme keneltä ostamme. 29 6. Emme myy tuotteitamme pahoille. 33 7.

Rakkaus kuuluu kaikille. 37

Matka kohti 2020 vastuullisuustavoitteita 39 Liitetaulukot 41-44 Yhteystiedot 45 LIITETAULUKOT

Taulukko 1. Talouden tunnusluvut 2015 ja 2016 (milj. €) 41 Taulukko 2. Henkilöstöindikaattorit 2015 ja 2016 42 Taulukko 3. Hiilijalanjälki toiminnoittain 2015 ja 2016 43 Taulukko 4. Hiilijalanjälki liikevaihtoon suhteutettuna ja tuotetta kohden 43 Taulukko 5. Pakkausmateriaalien määrät 2015 ja 2016 (tn) 44 Taulukko 6. BSCI-auditointien tulokset aihealueittain, 12/2016 33 Taulukko 7. Toimittaja-auditoinnit, 2015 ja 2016 33


VUOSI 2016 ON OLLUT MINULLE HENKILÖKOHTAISESTI VASTUULLISUUDEN JÄRJESTELMÄLLISEN TOTEUTTAMISEN VUOSI MONELLA ERI TAVALLA. Olemme

JUKKA KURTTILA: VASTUULLISUUS ON TUONUT SISÄLTÖÄ FINLAYSONLAISTEN ELÄMÄÄN

nousseet seisomaan omille jaloillemme ja opetelleet kävelemään vastuullisemmin askelin. Vastuullisuuden toteuttaminen tekstiilitoimialan tuotannossa on vaatinut paljon työtä ja vaivaa. Kun tekee päätöksen, että haluaa olla maailman läpinäkyvin tekstiilitoimialan yritys se ei ole aivan helppoa. Olemme riippuvaisia monesta eri kumppanista ennen kuin tuote on saapunut myymäläämme pellolta. Koko toimitusketjun vastuullisen toiminnan pyrimme varmistamaan huolellisella kumppaneiden valinnalla, tiiviillä yhteistyöllä ja tehdastarkastuksilla. Vuonna 2016, 95 % riskimaiden kumppaneistamme oli auditoituja, kun luku oli 65 % vuonna 2015. Vuonna 2016 selvitimme myös kaikkien kumppaneidemme puuvillan hankintamaat. Työ jatkuu ja pyrimme syventämään tietoa entisestään vuoden 2017 aikana. VUONNA 2016 OTIMME MONIA ENSIASKELIA TOIMINTAMME LÄPINÄKYVYYDEN LISÄÄMISEKSI. Julkaisimme ensimmäisen vastuullisuuskatsauksemme ja ensimmäistä

kertaa listan kumppaneistamme. Julkaisimme myös vuodelle 2020 ulottuvan vastuullisuuden tavoiteohjelman, jossa määrittelimme kunnianhimoiset tavoitteet työllemme koskien mm. vastuullisempia materiaaleja, ympäristövaikutusten pienentämistä ja tehdastarkastusten lisäämistä. Kierrätysmateriaalit, sekä sertifioitu puuvilla ovat erityisesti fokuksessa vastuullisuustyössämme. 2016 lanseerasimme ensimmäiset kiertotalouden periaatteiden mukaisesti valmistetut tuotteemme: räsypalat. Vuoden 2016 aikana keräsimme arviolta 30 000 kg vanhoja lakanoita, joista valmistimme räsypaloja Pohjanmaalla. MEILLE YRITTÄJYYS ON MUUTAKIN KUIN VASTUULLISTA TUOTANTOA.

Haluamme ottaa kantaa myös paremman elämän ja maailman puolesta. Lanseerasimme vuonna 2016 Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Leijona-projektimme, jossa pyysimme suomalaisia suunnittelemaan uusia Leijonia vanhan rinnalle. Mielestämme upea ja arvokas Leijonamme on arkikäytössä joutunut vääriin käsiin, mikä tekee Leijona-symbolin käytön meille tavallisille ihmisille lähes mahdottomaksi. VASTUULLISUUS ON MYÖS RISTIRIITAINEN ASIA . Kun olemme yrittäneet toimia

vastuullisesti esimerkiksi rasismia vastaan, olemme joutuneet vihapuheiden kohteeksi. Tämä on tietysti ikävää, mutta myös odotettua. Emme anna vihapuheiden lannistaa meitä. Olemme huomanneet sen, että vihaa on paljon vähemmän kuin rakkautta, mutta viha hiljentää rakkauden puheissa. Meidän onneksi rakkaus on tekoja ja ihmiset ovat palkinneet vastuullisuustekomme ostamalla tuotteitamme. Vuonna 2016 liikevaihtomme kasvoi 53 % ja iso osa kasvusta selittyy sillä, että ihmiset ovat halunneet olla mukana vastuullisemmassa yritystoiminnassa.

3


MITÄ TULI TEHTYÄ VUONNA 2016? Vuosi 2016 oli meille merkittävä vuosi vastuullisuustyössä. Lisäsimme viestintää vastuullisuustyöstämme verkkosivuillemme. Teimme vastuullisuudelle oman sivuston, julkaisimme ensimmäisen vastuullisuuskatsauksemme, listan toimittajistamme, sekä tavoitteemme vuodelle 2020. Olemme myös kertoneet vastuullisuustyöstämme eri medioissa ja tilaisuuksissa.

VUONNA 2016… … JULKAISIMME VUODELLE 2020 ULOTTUVAN VASTUULLISUUSOHJELMAMME

Kesällä 2016 julkaisemamme ohjelma sisältää tavoitteet jokaiselle vastuullisuuden osa-alueellemme. Aiomme esimerkiksi vähentää hiilidioksidipäästöjämme 20 %, sekä lisätä vastuullisempien materiaalien osuutta tuotteissamme. Tutustu tavoiteohjelmaamme, ja millaisia ensiaskelia olemme ottaneet työssämme kohti näitä tavoitteita viime vuoden aikana. … MEIDÄT ARVIOITIIN SUOMEN 6. VASTUULLISIMMAKSI YRITYKSEKSI

FInlayson valittiin Suomen 6. vastuullisimmaksi yritykseksi ja vähittäiskaupan alan vastuullisimmaksi Sustainable Brand Index 2016 tutkimuksessa. Sustainable Brand Index on Skandinavian suurin kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen keskittyvä bränditutkimus. Se perustuu 30 000 kuluttajan arvioon 752 brändistä. Jokaista brändiä on arvioinut ainakin tuhat vähintään 16 vuotta täyttänyttä. Tutkimus tehdään vuosittain neljässä Pohjoismaassa. Kysely pohjautuu YK:n Global Compact -aloitteen 10 periaatteeseen. … KIERRÄTIMME VANHAT LAKANAT RÄSYPALOIKSI

Vuonna 2016 esittelimme räsypalat, jotka ovat ensimmäiset kiertotalouden periaatteiden mukaisesti valmistetut tuotteemme. Keräämme myymälöissämme vanhoja alus- ja pussilakanoita, joista valmistamme räsypaloja Pohjanmaalla. Erikokoisten, toisiinsa liitettävien palojen kautta hieno räsykulttuuri löytää tiensä monenmoisiin uusiin käyttötarkoituksiin. Vuoden 2016 aikana keräsimme arviolta 30 000 kg vanhoja lakanoita. Lue lisää räsypaloista ja työstämme kiertotalouden parissa kappaleesta 3.

5

… SELVITIMME PUUVILLAN ALKUPERÄMAAT

Puuvilla on pääraaka-aineemme, mutta samalla monin tavoin haasteellinen tekstiilikuitu. Etenkin jäljitettävyys puuvillassa on haasteellista kaikille tekstiilialan toimijoille. Selvitimme tuotteissamme käytettyjen materiaalien alkuperiä kaikilta kumppaneiltamme loppukesän ja syksyn 2016 aikana. Tuotekohtaisesti materiaalien alkuperiä emme pysty vielä varmentamaan, mutta tiedämme alkuperämaat valmistajittain. Vastausten perusteella puuvillan osalta suosituimmat kasvatusmaat meidän tuotteissamme ovat: Intia, Pakistan, Turkki ja USA. Lue lisää puuvillasta ja muista materiaaleistamme kappaleesta 4.


KASVOIMME YLI 50 % Vuosi 2016 oli meille kasvun vuosi. Liikevaihtomme kasvoi 53 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna nousten 35,1 miljoonaan euroon. Kasvatimme myymälöidemme verkostoa ja panostimme vientiin. Vuonna 2016 avasimme viisi uutta myymälää Suomessa sekä ensimmäisen myymälämme Ruotsissa. Myymälöitä 2016 vuoden lopussa oli siis 17 Suomessa ja 1 Tukholmassa. Katso talouden tunnuslukumme tarkemmin liitteiden taulukosta 1.

VIENTI JA LISENSOINTI Myymäläketjun laajentaminen Ruotsiin aloitettiin 2016 avaamalla

Finlayson-myymälä Mall of Scandinavia -ostoskeskukseen sekä 4 pop-up-liikettä eri kaupunkeihin. Myymälöiden avaamista Ruotsissa jatketaan lähivuosina. Vuoden 2016 lopussa meillä oli 24 lisenssikumppania ulkomailla (17: 2015), 3 Suomessa (3: 2015). Lisäksi Japanissa sekä Koreassa solmittiin seitsemän muuta lisenssisopimusta 2016. Euroopassa yhteistyö aloitettiin uuden kumppanin Creaciones Euromodan kanssa, joka valmistaa vuodetekstiilejä. Merkittävin uusi lisenssisopimus 2016 solmittiin hongkongilaisen A-Fontanen kanssa, jonka myötä Finlayson avaa Hong Kongiin ja Manner-Kiinaan seuraavina vuosina 41 myymälää ja 21 shop-in-shopia. Finlayson on työskennellyt tiiviisti 5th Wave Brandsin kanssa viennin kehittämiseksi ja tämä uusi sopimus on hyvä esimerkki toimivasta lisensointiohjelmasta.

Kuva: Fancymaum (Korean lisenssikumppanimme)

7


YRITYKSELLÄ ON OLTAVA SELKEÄT ARVOT, JOIDEN MUKAAN JOKAINEN TYÖNTEKIJÄ TOIMII.

VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Finlayson ei hyväksy syrjintää, häirintää tai kiusaamista missään muodossa. Yksi arvoistamme on suvaitsevaisuus. Tämä tarkoittaa, että ketään ei syrjitä esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen tai ihon värin takia. Tämä koskee niin työntekijöitä, yhteistyökumppaneita kuin asiakkaitakin.

Meidän arvomme ovat: • Ajattelemme itsenäisesti. • Olemme suvaitsevaisia. • Olemme rohkeita. • Olemme maailmasta ja asioista kiinnostuneita.

OLEMME YHDENVERTAISIA

YRITYKSELLÄMME ON ARVOT, joiden mukaan työskentelemme päivittäin. Teemme yhteis-

työtä vain arvoihimme sopivien kumppaneiden kanssa. Toimimme tarvittaessa takarivistä huutelun sijaan ja tästä kiitoksena meidät on arvioitu Suomen 6. vastuullisimmaksi brändiksi Sustainable Brand Index -tutkimuksessa 2016.

9

Vuonna 2016 teimme Finlaysonin henkilöstön yhdenvertaisuussuunnitelman, joka on lakisääteinen vuoden 2017 alusta alkaen. Suunnitelma määrittelee mikä on syrjintää, häirintää ja kiusaamista, sekä miten toimimme jos tällaisia tapauksia työyhteisössämme ilmenee. Se listaa myös konkreettiset yhdenvertaisuuden edistämisen tavoitteet, jotka olemme määritelleet työpajassa kesällä 2016 ja joita tulemme seuraamaan. Sitoutuminen suunnitelmaan ja toimenpiteiden jalkauttaminen käytäntöön on erittäin tärkeää. Sitoutuminen toteutetaan esimiestyön, kehityskeskustelujen ja henkilöstön kehittämisen kautta sekä noudattamalla tasa-arvo-ja yhdenvertaisuuslakeja. Tasa-arvolain edellyttämä palkkakartoitus tullaan toteuttamaan keväällä 2017 ja vuonna 2017 tulemme yhdistämään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme.

89 %

Naiset

11 %

Miehet


HENKILÖSTÖMME KASVOI

TYÖHYVINVOINTI JA LIIKUNTA

LÄHES 50 %

Tarjoamme toimistohenkilöstöllemme säännöllisiä mahdollisuuksia etätyöpäiviin, mikä omalta osaltaan vähentää liikennepäästöjä ja vaikuttaa myös positiivisesti työhyvinvointiin. Otimme osaa keväällä 2016 Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) ja Valpastin Oy:n viisaan liikkumisen kokeiluhankkeeseen, jonka tavoitteena oli saada Finlaysonin työntekijät kokeilemaan uusia tapoja, kuten kävelyä, pyöräilyä tai julkista liikennettä työssäkäyntimatkoillaan. Kokeiluhanke kesti syksylle 2016 asti ja saimme siitä Työpaikka, joka liikuttaa sertifikaatin (kuva). Kesällä 2016 osallistuimme myös Kilometrikisaan kahdella joukkueella. Pyöräiltyjä kilometrejä tuli yhteensä yli 15 000 ja säästimme hiilidioksidia lähes 2 700 kg.

Vuonna 2016 meillä oli 192 työntekijää kun sama luku vuonna 2015 oli 130 henkeä. Kasvua henkilöstömäärässä tuli siis lähes 50 %. Miesten ja naisten osuus säilyi samana vuodesta 2015, eli naisia henkilöstöstämme oli 89 % ja miehiä 11 %. Katso lisää henkilöstön tunnuslukuja vuosilta 2015 ja 2016 liitteiden taulukosta 2.

56 %

Työntekijät

28 %

Toimihenkilöt

14 %

Esimiehet

2%

Johto

Viisaan liikkumisen kokeiluhankkeen päätöstilaisuus Finlaysonin toimistolla (Kuva: HSL/Mirella Mellonmaa)

11


HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖJÄ PROSESSIVAIHEESSA, VUOSINA 2015-2016

VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Suorat ympäristövaikutuksemme muodostuvat omasta toiminnastamme, eli energian ja veden käytöstä, sekä jätteistä toimiston, logistiikkakeskuksen ja myymälöidemme toiminnassa. Tuotteidemme valmistus ei ole omissa käsissämme, joten siksi suurimmat ympäristövaikutuksemme ovat epäsuoria. Tuotteidemme valmistusprosessissa epäsuoria ympäristövaikutuksia muodostuu puuvillan kasvatuksessa ja puuvillan käsittelyn eri vaiheissa, ompelussa, värjäyksessä ja kuljetuksissa. ILMASTOVAIKUTUKSET

SUHDE KG CO 2 EQ YRITYKSEN LIIKEVAIHTOON EUROINA, VUOSINA2015-2016

MEILLE VASTUULLISUUS TARKOITTAA sitä, että haluamme toimia kuten hyvä ihminen

toimii lähimmäistensä ja ympäristönsä kanssa. Kaikki myymälämme toimivat EKOenergialla. Valmistamme vain laadukkaita tuotteita, joiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Pyrimme pienentämään hiilijalanjälkeämme ja etsimme uusia ekologisempia materiaaleja.

13

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä on yksi vastuullisuustavoitteistamme. Vuonna 2016, koko toimintamme hiilijalanjälki oli 24 500 tn CO2e. Päästöt olivat siis 30 % suuremmat kuin vuonna 2015. Päästöjen nousu selittyy liikevaihdon kasvulla ja liikevaihtoon suhteutettuna päästömme olivatkin 7 % edellisvuotta pienemmät. Katso tarkemmin liitetaulukoista 4 ja 5 miten päästömme ovat muuttuneet vuosien 2015 ja 2016 välillä.


BIODIVERSITEETTI

JÄTTEET

Osallistuimme vuoden 2016 Biodiversiteetti Master Classiin, jonka järjesti Fibs ry. Biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta puuvillan viljely on se, jossa toiminnallamme on eniten negatiivisia ympäristövaikutuksia. Vaikka puuvillan viljely on tärkeä elinkeino kehittyvissä maissa, se edellyttää monia ekosysteemipalveluita: puhdasta vettä, pölytystä ja tuholaisten torjuntaa. Puuvilla on usein myös geenimuunneltua, mikä osaltaan köyhdyttää olemassa olevaa eliöstöä ja maaperää ja saattaa lisätä torjunta-aineiden käyttöä, sillä tuholaiset tulevat ajan kanssa immuuneiksi käytetyille torjunta-aineille. Pyrimme lisäämään puuvillaa korvaavia materiaaleja tuotteissamme, kuten kierrätys- ja puupohjaisia kuituja. Lue lisää puuvillasta kappaleesta 4.

Pyrimme minimoimaan toiminnassamme syntyvät turhat jätteet ja kierrätämme mahdollisimman paljon. Kaikki toiminnastamme syntyvä jäte, kuten tuotteista ja tuotenäytteistä jäävät kankaat sekä pakkausmateriaaleista syntyvä jäte. Vähennämme tekstiilijätettä suunnittelemalla kestäviä ja kierrätettäviä tuotteita. Kierrätyskelpoisille materiaaleille pyritään saamaan uusi elämä. Kysymme kumppaneidemme tuotannossa syntyvien jätteiden käsittelystä jo sopimusneuvotteluvaiheessa, mutta tällä hetkellä meillä ei ole konkreettisia suunnitelmia miten jätteiden lajittelua ja käsittelyä voisi kehittää paikallisesti. Leikkuujäte pääkumppaneidemme prosesseista toimitetaan huonekalu-, auto- ja rakennusteollisuuden materiaaleiksi.

VESI

Vuonna 2016 teimme yhteistyössä Natural Interest Oy:n kanssa kolmen päätuotteen elinkaarianalyysin. Suurimmat vesistövaikutukset toiminnassamme ovat epäsuoria ja muodostuvat puuvillan kastelusta, sekä kankaiden värjäys- ja pesuprosesseissa. Jos tuotteiden käytön ottaa tarkasteluun mukaan, tekstiilien ympäristövaikutuksista suurin osa aiheutuu pesusta ja huollosta kodin tekstiilien käyttöiän ollessa kohtuullisen pitkä. Vuonna 2017 tulemme tekemään riskien arvioinnin veden käyttöön ja laatuun liittyen. SÄHKÖ

Lokakuussa 2016 vaihdoimme kaiken Finlaysonin suorien toimintojen (pääkonttori, myymälät Suomessa ja Ruotsissa, sekä Forssan logistiikkakeskus) sähkön EKOenergiaan. EKOenergiaan siirtyminen oli meille helppo ja looginen askel – se on vähintä mitä voimme yrityksenä tehdä. Vaikka sähkön osuus kokonaispäästöistämme on pieni, EKOenergiaan siirtyminen vähentää kuitenkin CO2 päästöjämme vähintään 120 000 kilolla vuosittain. EKOenergia on ainoa kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle ja sertifikaatti takaa, että ostamamme sähkö täyttää tiukat kestävyyskriteerit. Ostamme tuulisähköä, jonka alkuperämaita ovat Suomi ja Tanska. Sähkön meille myy ja toimittaa Nordic Green Energy.

15


PAKKAUSMATERIAALIT

Loppuvuodesta 2016 päätimme siirtyä pois muovikasseista myymälöissämme. Myymälöissä on pääasiassa käytössä paperikassit ja suurin muovikassikoko. Muovikassissa on 45 % kierrätysmuovia, mikä on maksimimäärä kierrätysmuovin osuudeksi ilman, että kassin ominaisuudet kärsivät. Pyrimme etsimään tällekin kassille ekologisemman vaihtoehdon vuoden 2017 aikana. Vuonna 2016 päätimme myös vaihtaa kaikki verkkokaupan lähetyspakkaukset kartonkisiin laatikoihin. Lisäksi tarjoamme roskattoman toimitusvaihtoehdon RePackilla (ks. kappale 3.). Olemme punninneet kaikki tuotepakkauksemme, joten nyt tiedämme tarkasti paljonko muovia ja kartonkia käytämme vuosittain. Pyrimme jatkossa löytämään kaikille tuotteillemme ympäristöystävällisempiä pakkausvaihtoehtoja. Etenkin muovin korvaaminen on oleellisessa asemassa. Kaikkien pakkausmateriaalien käyttömme on lisääntynyt liikevaihdon kasvusta johtuen, mutta aaltopahvin ja muovin käyttö on vähentynyt kun luvut suhteutetaan liikevaihtoon. Katso tarkemmin liitteiden taulukosta 5 kuinka käytettyjen pakkausmateriaalien määrät ovat muuttuneet. LOGISTIIKKA

Logistiikan osuus kokonaispäästöistämme on hyvin pieni, n. 1 %. Tuotteidemme valmistus tapahtuu pääasiassa Euroopassa ja Turkissa. Kuljetukset kumppaneidemme tehtailta Forssan logistiikkakeskukseen tulevat maa- ja meriteitse. Emme käytä lentorahtia kuljetuksissamme kuin äärimmäisissä kiiretapauksissa, mikä osaltaan vähentää ilmastovaikutustamme. Kotimaan jakelumme hoitaa pääasiassa Kaukokiito Oy, jolla on käytössään ISO 14001 ympäristöjärjestelmä. Tilaukset logistiikkakeskuksesta keskitetään suurempiin tilauksiin useampien pienempien toimitusten sijaan, mikä vähentää kuljetuksia ja niistä aiheutuvia ympäristöhaittoja. Logistiikkakeskuksemme sijaitsee Finlaysonin vanhassa tehdasrakennuksessa Forssassa. Logistiikkakeskuksemme muutti uusiin toimivampiin tiloihin samassa rakennuksessa syyskuussa 2016. Uusissa tiloissa on ledit halogeenilamppujen sijaan ja tilankäyttö on mietitty toimivammaksi. Uusissa tiloissa otettiin myös uusi varastonhallintajärjestelmä käyttöön toiminnan tehostamiseksi. Uuden varastonhallintajärjestelmän avulla keruureittejä ja määriä on pystytty optimoimaan. Myös tavaroiden erillinen inventointitapahtuma on voitu jättää pois, sillä inventointi on mahdollista tehdä päivittäisen keräilytoiminnan yhteydessä. Kaikki tämä vaikuttaa myös tarvittavan sähköenergian määrään, sillä sama määrä tavaraa saadaan käsiteltyä lyhyemmässä ajassa, jolloin esimerkiksi keräilyvaunujen ja valaistukseen tarvittavan sähköenergian määrä vähenee.

17


RAAKA-AINEEN SULJETTU KIERTO – CASE RÄSYPALAT VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

HALUAMME OTTAA VASTUUN siitä, mitä tuotteillemme tapahtuu käytöstä poistumisen

jälkeen. Keräämme asiakkailtamme eläköityneet lakanat takaisin ja valmistamme niistä räsypaloja Suomessa. Verkkokaupassa asiakkaamme voivat myös valita tilaukselleen toimituksen roskattomassa RePack -pussissa, joka käytetään uudelleen ja uudelleen.

19

Keräämme lakanoita jatkuvasti myymälöissämme ja niistä valmistamme räsytuotteita Pohjanmaalla. Räsypalat esittelimme kesällä 2016. Tällä hetkellä pystymme itse hyödyntämään prosessissamme vain alus- ja pussilakanat, mutta jatkossa olisi hienoa jos voisimme vastaanottaa kaikkia kodin tekstiilejä. Jokaiselle kerätylle tekstiilille pitää kuitenkin pystyä osoittamaan hyötykäyttökohde.


TELAKETJU

REPACK – UUDELLEENKÄYTETTÄVÄ PAKKAUS

Finlayson on mukana useita toimijoita yhdistävässä Telaketju-hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa koko maan kattava poistotekstiilin käsittelyjärjestelmä, joka on kuluttajalle yksinkertainen, luo työllisyyttä, nostaa tekstiilin arvostusta ja tuo uusia avauksia suomalaiselle teollisuudelle. Meidän roolimme on ketjun loppupäässä, eli pyrimme hyödyntämään poistotekstiileistä saatavaa kierrätysmateriaalia tuotteissamme.

Kesällä 2016 otimme käyttöön uudelleenkäytettävät RePack-pakkaukset verkkokaupassamme. RePack on roskaton ja kestävä vaihtoehto kertakäyttöpakkauksille. Tilauksen saavuttua tyhjä RePack-pussi voidaan palauttaa lähimpään kirjelaatikkoon ja siten se käytetään uudelleen ja uudelleen. Vuonna 2016 toimitimme 1330 tilausta RePack-pusseissa muovisten pussien sijaan. Syksyllä 2016 kokeilimme vanhojen lakanoiden palautusmahdollisuutta myös verkkokaupassa RePackeilla ja tulemme tarjoamaan tekstiilien palautusmahdollisuutta postitse myös vuonna 2017.

21


VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Haluamme tehdä parempia, laadukkaita ja turvallisia tuotteita, jotka tuottavat asiakkailleen mahdollisimman pitkään iloa. Tuotteidemme käyttöikää voi pidentää entisestään oikealla huollolla. Teimme vuonna 2016 hoito-ohjesivuston, josta löytyy tietoa materiaaleista, pesuohjeista, sekä vinkkejä ekologisempaan pyykinpesuun. Sivustolta löytyy myös videosarja, jossa toimitusjohtajamme Jukka ja luova johtajamme Petu seikkailevat tekstiilien hoidon ihmeellisessä maailmassa oppaanaan Inkeri Uudenmaan Martoista. Asiakkailta tulleiden tuotereklamaatioiden määrä 2016 oli 0,06 % liikevaihdostamme, eli saman verran kuin vuonna 2015. Toimintamme kasvaessa tuotteiden laadusta ei siis ole tingitty. PUUVILLA

Puuvilla on pääraaka-aineemme. Käytämme puuvillaa, koska se on luja, kestävä ja kosteutta imevä luonnonmateriaali, joka soveltuu vuode- ja kylpytekstiileihin erittäin hyvin. Puuvillan tuottaminen kuitenkin kuluttaa paljon luonnonvaroja, etenkin vettä. Puuvillan viljelyssä käytetään myös paljon kemikaaleja. Puuvillan sertifiointijärjestelmissä viljelyn ympäristövaikutuksia on pyritty minimoimaan. Siksi pyrimme ostamaan enemmän sertifioitua puuvillaa ja tutkimme jatkuvasti eri materiaaleja, joilla voisimme korvata neitseellistä puuvillaa tuotteissamme. Vuonna 2016 sertifioitua Reilun kaupan puuvillaa oli kaikista tuotteistamme n. 5 % ja tätä osuutta pyrimme kasvattamaan. Puuvillan kasvatukseen saattaa liittyä myös monia sosiaalisia ongelmia kuten lapsi- tai pakkotyötä. Emme osta puuvillaa itse ja siksi vaikutusmahdollisuutemme puuvillan kasvatustapoihin ovat pienet. Puuvilla saattaa kulkea monen välikäden kautta: viljelijä, jatkokäsittelijä, tukkuri, langan kehrääjä, kankaan kutoja ja lopputuotteen valmistaja. Yleensä alkuperätieto katoaa viimeistään langan kehruuvaiheessa, jossa eri puuvillalaatuja sekoitetaan tietyn lankalaadun saavuttamiseksi. Puuvillan jäljittäminen tuotekohtaisesti pelloille asti on siis haastavaa.

VALMISTAMME VAIN LAADUKKAITA TUOTTEITA , joiden käyttöikä on mahdollisimman

pitkä. Kaikki tuotteemme täyttävät tarkat laatukriteerimme ja suurimmalla osalla tuotteistamme on Öko-Tex -merkki, joka takaa, että tuotteet eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja ovat turvallisia käyttäjilleen.

23

Syksyllä 2016 paransimme kuitenkin puuvillan jäljitettävyyttä tuotteidemme kohdalla, kun selvitimme toimittajiltamme tuotteissamme käytettyjen materiaalien, kuten puuvillan, pellavan ja villan alkuperiä. Ilman selkeitä jäljitettävyystyökaluja, olemme toimittajilta saadun tiedon varassa. Tuotekohtaisesti materiaalien alkuperiä emme siis pysty vielä varmentamaan, mutta tiedämme alkuperämaat valmistajittain. Vastausten perusteella puuvillan osalta suosituimmat kasvatusmaat meidän tuotteissamme ovat: USA, Intia, Pakistan ja Turkki. Muita mainittuja viljelymaita ovat: Kiina, Turkmenistan, Kazakstan, Azerbaidzhan, Sudan, Egypti, Burkina Faso ja Indonesia. Lähetämme materiaalilomakkeen jatkossa jokaiselle uudelle toimittajalle ennen yhteistyön aloittamista ja jos emme saa tietoa alkuperistä, emme jatka yhteistyötä. Lisäsimme materiaalienlomakkeeseen hankintaohjeen, jossa määrittelemme entistä tarkemmin etenkin puuvillan ja villan hankintaa koskevat periaatteemme. Emme halua Uzbekistanissa tai Valko-Venäjällä kasvatettuja tai tuotettuja materiaaleja ja suosimme GMO-vapaata puuvillaa aina kun mahdollista.


REILUN KAUPAN PUUVILLA

Tuotevalikoimastamme löytyvät Reilu-pyyhkeet (kuva) ja kylpytakit on tehty laadukkaasta käsin poimitusta Reilun kaupan puuvillasta, joka viljellään perinteisellä tavalla ihmistä ja luontoa kunnioittaen. Viljelijät saavat työstään oikeudenmukaisen takuuhintaisen korvauksen sekä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu tuottajaosuuskuntien taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöhankkeisiin. Reilun kaupan viljely ei salli geenimuunneltujen siementen käyttöä. Tammikuusta 2016 eteenpäin kaikki Reilun kaupan pyyhkeemme ja kylpytakkimme on valmistettu myös luomuviljellystä puuvillasta (puuvillan alkuperämaita ovat Burkina Faso ja Intia). Vuonna 2016, Reilu-tuotteiden osuus kaikista ostoistamme oli 4,9 %. Pyrimme lisäämään Reilun Kaupan periaatteilla tuotetun puuvillan osuutta tuotannossamme. KIERRÄTYSMATERIAALIT

Vuonna 2016 toimme myyntiin uuden kierrätysmateriaalisen tuotekategorian: Räsypalat. Räsypaloihin käytimme kuluttajilta kerättyjä pussi-ja aluslakanoita, joista valmistimme räsymattojen sijasta monikäyttöisiä räsypaloja. Kierrätyskuituja olemme käyttäneet myös muissa tuotteissamme, esimerkiksi kierrätettyä polyesteria ja puuvillaa täytemateriaalina. Tutkimme etenkin kierrätyspuuvillan käyttömahdollisuuksia ja tulemme kasvattamaan kierrätysmateriaalien osuutta tuotteissamme. PELLAVA

Pellava on luonnonkuitu ja vanhin tekstiilikuiduista. Pellavaa pidetään ympäristöystävällisenä materiaalina, sillä sen kasvatus ei vaadi paljoa lannoitteita tai torjunta-aineita, eikä keinokastelua. Pellavaa käytämme esim. keittiöpyyhkeissä ja koristetyynynpäällisissä. Pellava tuotteisiimme tulee Euroopasta, Kiinasta ja Venäjältä. MUUT MATERIAALIT

Muita käyttämiämme materiaaleja ovat esim. villa, polyesteri, nylon ja akryyli. Villa tuotteisiimme tulee Uudesta-Seelannista ja Australiasta. Emme hyväksy mulesing-metodin käyttöä lampaiden kasvatuksessa. Polyesteriä käytämme suihkuverhoissa, koristetyynynpäällisissä, täytteenä tyynyissä, sekä sängynpeitoissa. Nylonia ja akryyliä käytämme joissakin koristetyynyissä ja huovissa. Myös muuntokuidut, kuten selluloosapohjainen lyocell (kauppanimi Tencel ®), ovat kiinnostavia ekologisempia vaihtoehtoja puuvillalle, joiden käyttömahdollisuuksia tuotteissamme tutkimme.

25


KEMIKAALIT

PAKKAUSMERKINNÄT JA SERTIFIKAATIT

Kodin tekstiileissä käytetään kemikaaleja tuotteiden valmistuksen eri vaiheissa: lankoja, kankaita ja lopputuotteita valkaistaan ja värjätään, viimeistellään ja pestään. Suurin osa kemikaaleista on täysin vaarattomia, kun taas osa voi olla jopa karsinogeenisia. Finlayson edellyttää, että kaikki valmistajamme ovat sitoutuneet EU:n REACH -asetukseen, joka on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. REACHilla pyritään turvaamaan kuluttajien turvallisuus kieltämällä esim. karsinogeenisiksi tiedettyjen kemikaalien käyttö tuotannossa. REACH julkaisee ja päivittää kiellettyjen aineiden listaa, sekä erityistä huolta aiheuttavien kemikaalien listaa, jolla olevien kemikaalien käyttö on luvanvaraista tai kiellettyä. Edellytämme, että tuotteissamme ei saa olla REACHin kiellettyjä tai erityistä huolta aiheuttavia kemikaaleja.

Kaikista tuotteistamme löytyy tuotteen valmistusmaa, materiaalikoostumus ja hoito-ohjeet, joita noudattamalla tuote kestää mahdollisimman pitkään käytössä. Selkeästi merkityt tuotetiedot auttavat myös tuotteen kierrätyksessä käytöstä poistumisen jälkeen. Sertifikaatit tuotteissa auttavat nopealla silmäyksellä kuluttajaa tekemään vastuullisempia valintoja, mutta sertifikaattien tulisi olla helposti ymmärrettäviä. Tuotteistamme löytyy seuraavia merkkejä:

Kemikaalitestauksessa luotamme Öko-Tex Standard 100 -sertifiointiin, joka on myönnetty suurimmalle osalle tuotteistamme. Öko-Tex-sertifikaatti tuotteessa takaa, että kaikki tuotteen osat (kankaat, langat, vetoketjut, sisukset jne.) täyttävät tiukat kemikaalivaatimukset. ÖkoTexin valtuuttamat riippumattomat laboratoriot testaavat tuotteiden kemikaalipitoisuuksia. Testauskriteerit ovat sitä tiukemmat mitä lähempänä ihoa tuotetta käytetään ja lapsille suunnattujen tuotteiden testauskriteerit ovat tiukimmat. Sertifikaatti myönnetään tuoteryhmittäin ja uusitaan vuosittain. Öko-Tex seuraa yhdenmukaisuuttaan REACHin erityistä huolta aiheuttavien kemikaalien listan tekstiiliteollisuudessa käytettävien aineiden osalta ja uudelleenarvioi testauskriteerinsä vuosittain.

ÖKO-TEX STANDARD 100 -tuotemerkki takaa, että tekstiilituotteet

ovat turvallisia käyttäjälleen eikä haitallisten kemikaalien määrä ole ylittänyt standardin raja-arvoja. Öko-Tex testaa tekstiilien sisältämiä kemikaaleja neljässä kategoriassa - mitä enemmän tuote joutuu ihon kanssa kosketuksiin, sitä tiukempia testausvaatimukset ovat. Sertifikaatti uusitaan vuosittain. FAIRTRADE COTTON -tuotemerkki kertoo, että Reilu-kylpytekstii-

leissämme käytetty puuvilla on valmistettu Reilun kaupan periaatteita noudattaen. Puuvillanviljelijät ovat siis saaneet tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja johon ei vaikuta markkinaheilahtelut. ALLERGIATUNNUS on Allergia- ja Astmaliiton myöntämä merkki

tuotteille, jotka on testattu sopiviksi herkkäihoisille sekä allergiaa ja astmaa sairastaville. Kaikilla vuodetekstiileillämme on Allergiatunnus. DESIGN FROM FINLAND -merkki on Suomalaisen Työn Liiton myön-

tämä ja se kertoo, että tuotteemme on suunniteltu Suomessa ja että suunnittelu ja muotoilu ovat erityisen tärkeässä roolissa tuotteidemme arvonmuodostuksessa. AVAINLIPPU -merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa.

Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Avainlippu merkki löytyy räsytuotteistamme.

27


VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Haaveenamme on olla läpinäkyvin tekstiilialan yritys maailmassa. Olemme luvanneet avata toimitusketjumme täysin läpinäkyväksi ja tehdä työtä puuvillan jäljitettävyyden eteen. Tiedostamme, että tämä kunnianhimoinen tavoite vaatii selkeät tavoitteet, pitkäjänteistä työtä yhteistyössä valmistajiemme ja muiden sidosryhmien kanssa, sekä jatkuvaa seurantaa ja niiden rehellistä raportointia. Etenemme askel askeleelta kohti tätä haavetta. Vuonna 2016: • julkaisimme ensimmäisen vastuullisuuskatsauksen, jossa kerroimme valmistusmaista ja tehdastarkastuksista

VALMISTUKSEMME TAPAHTUU pääasiassa Euroopassa ja Turkissa. 36 % tuotteistamme

valmistetaan Euroopassa. Kaikkien kumppaneidemme tulee sitoutua BSCI:n Code of Conductiin. Seuraamme kumppaneitamme BSCI:n kautta – vuonna 2016 riskimaiden hankinnoistamme 95 % tuli BSCI-auditoituilta toimittajilta.

29

TUOTANTOMAAT 2016

55 %

Turkki

16 %

Belgia

• julkaisimme toimittajalistan nettisivuillamme

11 %

Latvia

• nostimme tehdastarkastusten kattavuutta

5%

Pakistan

• selvitimme jokaiselta kumppaniltamme tuotteissa käytettyjen materiaalien sekä pakkausmateriaalien alkuperämaat

4%

Portugali

3%

Kiina

2%

Viro

1%

Intia

HANKINNAN PERIAATTEET

1%

Japani

Olemme pyrkineet pitämään hankintaketjumme mahdollisimman tiiviinä ja helposti hallittavana. Merkittäviä toimittajia vuonna 2016 meillä oli 37. Pyrimme lisäämään yhteistyötä toimittajiemme kanssa ja siten toimitusketjujemme läpinäkyvyyttä askel askeleelta. Kaikki toimittajamme ovat sitoutuneet ILO:n työntekijöiden perusperiaatteiden julkilausumaan. Jokainen uusi potentiaalinen kumppani käydään läpi vastuullisuus- ja riskinäkökulmasta ja jos riskit koetaan liian suuriksi, emme jatka yhteistyötä. Myös jos emme saa kaikkia pyydettyjä tietoja, neuvotteluja ei jatketa. Tällaisia tapauksia olemme kohdannet erittäin harvoin. Vaikka hankinnoissamme pyrimme käyttämään monia eri keinoja toimittajiemme vastuullisuuden varmentamiseksi, loppujen lopuksi meidän pitää luottaa kumppaneihimme, sillä emme voi olla läsnä jokaisella tehtaalla.

1%

Suomi

1%

Muut (Liettua, Tsekki, Espanja, Hongkong)


BUSINESS SOCIAL COMPLIANCE INITATIVE

Vaadimme sopimuksentekovaiheessa, että kaikki yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneet noudattamaan kansainvälisen BSCI:n (Business Social Compliance Initiative) määrittelemiä periaatteita. BSCI on eurooppalainen sosiaalisen vastuun aloite, jonka tarkoituksena on tukea maahantuojia ja jälleenmyyjiä toimitusketjujensa työolojen parantamisessa. Olemme olleet BSCI:n jäseniä kesästä 2015 alkaen. BSCI:n jäsenenä sitoudumme itse noudattamaan ja edellytämme myös yhteistyökumppaneidemme noudattavan BSCI:n toimintaperiaatteita (Code of Conduct), jotka kattavat seuraavat osa-alueet:

• Syrjintäkielto

• Nuorten työntekijöiden erityinen suojelu

• Oikeudenmukainen korvaus

• Epävakaiden työsuhteiden kielto

• Kohtuulliset työajat

• Pakkotyön kielto

• Työterveys ja -turvallisuus

• Ympäristönsuojelu

• Lapsityön kielto

• Eettinen liiketoiminta

• Järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus

TEHDASTARKASTUKSET ELI AUDITOINNIT LISENSSISOPIMUKSET

Sopimuksemme lisenssivalmistajien kanssa sisältää toiminnan periaatteet, jotka perustuvat YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja ILO:n työntekijöiden perusperiaatteiden julkilausumaan, joihin lisenssivalmistajat sitoutuvat. Sopimus kattaa myös laajasti turvallisuuteen, laatuun, tuotetestaukseen, pakkausmerkintöihin ja toimitukseen liittyviä asioita, sillä emme monitoroi lisenssivalmistajia samalla laajuudella kuin omia kumppaneitamme. Kussakin maassa lisenssivalmistustamme koordinoi agentti, jonka vastuulla on huolehtia, että valmistus noudattaa sopimustamme. Teemme tarvittaessa tarkastuksia tehtaisiin jos epäselvyyksiä ilmenee.

31

Vierailemme itse kolmen päätoimittajamme luona vuosittain. Kehitämme jatkuvasti myös toimittajien arviointitapojamme. Olemme tehneet riskiarvioinnin toimittajistamme perustuen BSCI:n riskimaa-statukseen ja ostovolyymeihin. 64 % tuotteidemme valmistuksesta tapahtuu riskimaissa (Turkki, Pakistan, Kiina ja Intia) ja vuonna 2016 95 % riskimaiden toimittajistamme oli auditoituja. Riskimaissa sijaitsevia valmistajia arvioidaan BSCI:n tarkastuksilla eli auditoinneilla. BSCI-auditointien tavoitteena on järjestelmällinen ja pitkäjänteinen seuranta ja kehitystyö, jos epäkohtia havaitaan. Riskimaa-status ei välttämättä tee kumppanista automaattisesti riskikumppania, sillä jokaisesta maasta löytyy hyviä toimittajia. On kuitenkin hyvä tiedostaa


AUDITOINTIEN TULOKSET 12/2016

71 %

Parannettavaa (C/D)

29 %

Hyväksytty (A/B/SA8000)

0%

Ei hyväksytty (E)

BSCI-AUDITOINTIEN KATTAVUUS RISKIMAISSA

2015

65 %

Auditoitu (BSCI)

35 %

Ei vielä auditoitu

2016

95 % 5%

maakohtaisten lainsäädännöllisten ja infrastruktuuriin liittyvien rajoitusten vaikutukset jokaiseen maassa toimivaan yritykseen. BSCI:n tehdastarkastukset tehdään siten, että BSCI:n valtuuttamat auditoijat vierailevat toimittajien luona säännöllisesti ja raportoivat auditointien tuloksista asteikolla A - E. Auditoinnin tuloksesta riippuen toimittajan tulee koostaa suunnitelma ja toteuttaa parannustoimenpiteet seuraavaa seuranta-auditointia varten ja jos seuraavana auditoinnin tulos on hyväksytty (A tai B), auditointi on voimassa kaksi vuotta. Auditointijärjestelmän tarkoituksena ei ole ”rankaista” tavarantoimittajia vaan yhdessä kehittää ja parantaa työoloja. Vuonna 2016 tehtyjen BSCI -auditointien tuloksista n. kolmasosa oli hyväksyttyjä ja lopuilla tarkastuksissa löytyi parannettavaa. Eniten puutteita tarkastuksissa oli liittyen tehtaiden johtamisjärjestelmiin, työntekijöiden ohjeistuksiin ja dokumentaation puutteeseen. Myös työntekijöiden osallisuudessa ja suojelussa oli monella kehitettävää (tiedotus, koulutus, ylityöt). Yhdelläkään kumppaneistamme ei ollut nollatoleranssilöydöksiä (kuten lapsitai pakkotyö), joiden seurauksena yhteistyö lopetetaan välittömästi. Katso vuoden 2016 lopun tulokset BSCI -auditoinneissa aihealueittain liitteiden taulukosta 6. Olemme saaneet vuonna 2016 kasvatettua kolmannen osapuolen tehdastarkastusten kattavuutta huimasti. Kaikista toimittajistamme auditoinnit kattavat nyt 61 % ja riskimaiden ostoistamme 95 % tulee BSCI- tai SA8000-auditoiduilta tehtailta (ks. kuva 3). Hyväksymme SA8000-auditoinnin BSCI:n lisäksi, sillä se on kaikista kunnianhimoisin auditointijärjestelmä toimittajille. Pyrimme nostamaan auditoitujen toimittajien osuuden riskimaissa 100 %:iin vuoden 2017 aikana. Katso tarkemmin liitteiden taulukosta 7 millä osa-alueilla kehitystä on tapahtunut verrattuna vuoteen 2015.

Auditoitu (BSCI tai SA8000) Ei vielä auditoitu

33

ELÄMISEEN RIITTÄVÄ PALKKA

Elämiseen riittävällä palkalla (living wage) tarkoitetaan palkkaa, jonka työntekijä on ansainnut säännöllisenä työaikana ja jolla työntekijä kykenee hankkimaan itselleen ja perheelleen paikallisesti hyväksyttävän elintason eli tyydyttämään työntekijän ja hänen perheensä perustarpeet sekä mahdollistaa pienimuotoisen säästämisen. BSCI-auditoinnissa lasketaan maksetun palkan suhde elämiseen riittävään palkkaan sekä maakohtaiseen minimipalkkaan. Minimipalkat ovat valtioiden säätämiä vähimmäispalkkamääriä ja niiden suuruuteen saattavat vaikuttaa monet poliittiset tekijät, kuten valtion kilpailukyvyn säilyttäminen. Meillä on tieto maksetusta keskipalkasta kaikilta auditoiduilta toimittajiltamme ja että se ylittää lakisääteisen minimipalkan vaatimukset. Osa kumppaneistamme maksaa reilusti yli minipalkan vaatimustason ja osa maksaa sen mitä laki vaatii. Finlaysonilla ei toistaiseksi ole ollut kirjallisia vaatimuksia elämiseen riittävän palkan maksamiseen. IHMISOIKEUSTILANTEEN HEIKKENEMINEN TURKISSA SYKSYLLÄ 2016

Turkin ihmisoikeustilanne heikentyi kesällä 2016 vallankaappausyrityksen ja sen jälkeen jatkuneiden ”puhdistusten” takia. Tiedustelimme välittömästi tapahtumien jälkeen ihmisoikeusjärjestöiltä ja ulkoasiainministeriöltä heidän kantaansa ja suosituksia yrityksille, jotka toimivat Turkissa, eikä kenenkään suosituksena ollut maan boikotointi. Emme halua lopettaa yhteistyötä turkkilaisten kumppaneidemme kanssa, sillä emme usko boikotoinnilla olevan vaikutuksia ihmisoikeusasioihin kansallisella tasolla ja liikesuhteen lopettamisesta kärsisivät vain kumppanimme ja heidän työntekijänsä. Kumppanimme ovat kertoneet meille, että vallankaappausyritys tai sen jälkipyykki eivät ole vaikuttaneet heidän liiketoimintaansa. Olemme saaneet kumppaneiltamme myös tiedon, että he eivät työllistä syyrialaisia pakolaisia. Pakolaisten työllistäminen ei sinänsä ole ongelmallista niin kauan kuin heitä koskevat samat oikeudet ja etuudet kuin muitakin työntekijöitä. Kaikki kolme Turkin kumppanimme tarkastettiin vuonna 2016 BSCI:n kriteerien mukaisesti. Kaksi kumppaniyritystä pääsivät auditoinnin läpi. Kolmannelle kumppanillemme tehtiin auditointi ensimmäistä kertaa ja parannettavaa löytyi niin johtamisjärjestelmiin, ohjeistuksiin, dokumentaatioon kuin työntekijöiden osallisuuteen liittyen. Heidän uudelleenauditoidaan keväällä 2017 ja siten näemme, onko kehitystä tapahtunut. Kenenkään kolmen auditoinneissa ei ollut viitteitä pakolaisten käyttämisestä pakkotyövoimana.


SIDOSRYHMÄYHTEISTYÖ

VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Olemme tunnistaneet tärkeimmät sidosryhmämme ja aiomme lisätä yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2017 aikana aiomme järjestää sidosryhmätapaamisia, joissa keskustelemme vastuullisuustyöstämme ja sidosryhmillemme tärkeistä teemoista. Kehitämme vastuullisuusstrategiaamme sidosryhmätapaamisten pohjalta. Kerromme vastuullisuustyöstämme myös eri tilaisuuksissa ja järjestöjen kautta.

TÄRKEIMMÄT SIDOSRYHMÄMME JA MITÄ OLEMME VUODEN 2016 AIKANA TEHNEET:

ASIAKKAAT

Olemme lisänneet vastuullisuusviestintää ja tehneet markkinatutkimuksen 05/2016. Meille on erittäin tärkeää tietää mitä asiakkaat ajattelevat ja mitkä heidän tarpeensa ovat. Taloustutkimuksella teetetyssä tutkimuksessa Finlayson miellettiin kodintekstiilialan vastuullisimmaksi toimijaksi. 97 % vastaajista koki vastuullisuuden tärkeäksi. HENKILÖKUNTA

Hyvinvoiva henkilökunta on liiketoiminnan perusta. Vuonna 2016 teimme yhdenvertaisuussuunnitelman, joka kertoo toimintaperiaatteet ja tavoitteet syrjinnän, häirinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Tulemme toteuttamaan työhyvinvointikyselyn vuoden 2017 aikana. Käymme säännöllisiä kehityskeskusteluita, tuemme joustoja työssä ja työntekijöillämme on mahdollisuus osallistua koulutuksiin. VALMISTUSKUMPPANIT LOPETIMME YHTEISTYÖN yhden jälleenmyyjämme kanssa, sillä sen johdolla on kytkök-

siä rasistista ja ahdasmielistä propagandaa julkaisevaan verkkojulkaisuun Suomessa. Emme voineet jatkaa yhteistyötä sellaisen toimijan kanssa, jonka arvot poikkeavat näin radikaalisti omista arvoistamme.

33

Teemme selvityksiä ja käymme dialogia valmistuskumppaneidemme kanssa liittyen auditointeihin, ympäristöasioihin ja materiaaleihin. Viimeisimpänä selvitystyönä teimme tuotteissa käytettyjen materiaalien, sekä pakkausmateriaalien alkuperäselvityksen. Tähän saimme kaikilta kumppaneiltamme vastaukset. Teetämme riskimaiden kumppaneillemme tehdastarkastuksia ja kannustamme heitä jatkuvaan parantamiseen, sekä etsimme heidän kanssaan uusia materiaaleja.


MEDIA

Vuonna 2016 media oli kiinnostunut meistä etenkin tekstiiliteollisuuden toimitusketjujen vastuullisuuteen ja puuvillan alkuperään liittyen. Vastaamme mielellämme kyselyihin, sillä vain siten voimme osallistua keskusteluun ja yhdessä edistää tekstiilialan vastuullisuuden kehittymistä. Vuonna 2016 mediaa kiinnosti myös kierrätyskampanjamme ja sen tuloksena syntyneet räsypalat, sekä joulukuun Leijona-kampanjamme. VIRANOMAISET

2016 viranomaisyhteistyötä teimme mm. yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston, sekä työsuojelutarkastajan kanssa. JÄRJESTÖT

Järjestöyhteistyö ja verkostoituminen on tärkeä osa vastuullisuustyötämme. Yhteistyöprojekteja teimme mm. Marttojen ja SPR:n kanssa. Olemme jäseniä seuraavissa järjestöissä: Tekstiili ja Muotialat ry (TMA) Suomen Tekstiili ja Muoti ry (STJM) Finnish Business and Society (Fibs) Foreign Trade Association (FTA) ja Business Social Compliance Initiative (BSCI)

35


VASTUULLISUUS FINLAYSONILLA

Suvaitsevaisuus on yksi yrityksemme arvoista. Suvaitsevaisuus näkyy Tom of Finland -tuotteidemme lisäksi yhteiskunnallisina tekoina. Emme pelkää olla mieltä asioista ja olemme vahvasti sitä mieltä, että myös yritysten tulee ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. TASA-ARVON PUOLESTA

Finlayson oli EuroGames 2016 -urheilutapahtuman ylpeä pääsponsori. EuroGames on seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen urheilu- ja kulttuuritapahtuma, joka Helsinkiin yli 1 400 upeaa urheilijaa 40 eri maasta ja Tom of Finland -tuotteemme olivat tietenkin mukana.

RASISMIA JA VIHAPUHETTA VASTAAN

Vuonna 2016 otimme kantaa rasismia ja vihapuhetta vastaan. Järjestimme huhtikuussa Muksu Workshopin, johon kutsuimme sekä työtekijöidemme että läheisen pakolaiskeskuksen lapsia toimistollemme herkuttelemaan ja taiteilemaan. Työpajan järjestivät Finlayson Lab-suunnittelijamme, jotka olivat meillä harjoittelussa vuoden 2016 ajan. Syksyllä 2016 lanseerasimme Tamminiemi saunamalliston, joka on kunnianosoitus Suomen tunnetuimmalle saunalle, jota käytti Urho Kekkonen presidenttikautensa aikana. Todennäköisesti Tamminiemen saunassa on tehty päätöksiä, joiden ansiosta rauha ja itsenäisyys on säilynyt myös muissa saunoissa ympäri Suomea. Siellä ymmärrettiin saunan tärkein ominaisuus: sen henkinen puoli.

TYÖSKENTELEMME ja teemme konkreettisia tekoja suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon puo-

lesta osana päivittäistä liiketoimintaamme. Finlaysonin Tom of Finland -mallisto lanseerattiin kunnianosoituksena Touko Laaksosen (1920–1991) taiteelle. Tuotteissamme komeilevat Tom of Finlandin piirroksista tutut vahvan maskuliiniset mieshahmot ja kuvitusvalinnat ovat vahva viesti suvaitsevaisuuden puolesta.

37

Joulukuussa 2016 lanseeratulla 100 Leijonaa-hankkeellamme halusimme antaa itsenäiselle 100-vuotiaalle Suomelle lahjaksi design-hankkeen, jossa yhdessä suunnittelijoiden ja kaikkien suomalaisten voimin haimme virallisen leijonamme kaveriksi vähintään 100 uutta leijonaa. Arkikäytössä leijonamme on valitettavasti joutunut vääriin käsiin. Sen ympärille on rakentunut syrjivää ilmapiiriä ja merkityksiä, joita on vaikea tunnistaa isänmaallisuudeksi. Samalla isänmaallisuuteen on liitetty suvaitsemattomia piirteitä. Isänmaallisuus voi olla kaikkia kansalaisia yhdistävä voima, siksi haluamme palauttaa leijonan taas koko kansan omaisuudeksi.


MATKA KOHTI 2020 VASTUULLISUUSTAVOITTEITA

Julkaisimme tavoiteohjelman vastuullisuustyöllemme kesällä 2016. Moneen tavoitteeseen on vielä reilusti matkaa, mutta usean tavoitteen parissa olemme edenneet hyvin.

Vastuullisuusnäkökohta

Tavoite 2020

Tilanne 2015

Tilanne 2016

Taloudellinen vastuu

Liikevaihdon kasvattaminen kestävästi

Liikevaihto 22,9 milj. €

Liikevaihto 35,1 milj. €

Yhteiskunnallinen vastuu

Sidosryhmien osallistaminen vastuullisuuden kehittämiseen

Tärkeimmät sidosryhmät tunnistettu

Yhteistyötä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston kanssa, Finlaysonin vastuullisuustyön esittely eri foorumeissa

CO2-päästöjen vähentäminen 20 % suhteessa liikevaihtoon

17 200 CO2e tonnia, suhteessa liikevaihtoon: 0,75 kg/€

-7%

Pakkausjätteen vähentäminen 20 % suhteessa liikevaihtoon

Muovijäte 61 tn, aaltopahvi 210 tn, kartonki 57 tn, puulavat 50 tn

Muovijäte 92 tn*, aaltopahvi 305 tn*, kartonki 184 tn*, puulavat 246 tn*

Yhdenvertaisuusja tasa-arvotyön suunnittelu, kehitys ja seuranta

Tasa-arvosuunnitelma olemassa, ei päivitetty uudelle organisaatiolle

Yhdenvertaisuussuunnitelma valmis 12/2016, Kilometrikisassa ennätysmäärä osallistujia, HSL:n Työpaikka, joka liikuttaa -todistus

Toimitusketjujen läpinäkyvyyden lisääminen

Selvitys materiaalien hankintamaista aloitettu

Toimittajalista julkaistu

Saavutettu

Ympäristövastuu

Sosiaalinen vastuu

Vastuulliset hankinnat

Status

(24 500 CO2e tonnia, suhteessa liikevaihtoon: 0,70 kg/€)

Videot pääkumppaneista julkaistu

Aloitettu

Aikataulussa

Aloitettu

15 % toimittajista BSCIauditoituja, kaikki kumppanit sitoutuneet ILO:n perussopimusten periaatteisiin, n. 1/3 allekirjoittanut BSCI:n Code of Conductin

61 % toimittajista BSCI- tai SA 8000 -auditoituja, 91 % allekirjoittanut BSCI:n Code of Conductin

Laadun takaaminen: reklamaatioprosentin jäädyttäminen alle yhteen promilleen (0,1 %) liikevaihdosta

Reklamaatioiden osuus 0,06 % liikevaihdosta

Reklamaatioiden osuus 0,06 % liikevaihdosta

Vastuullisten materiaalien (Reilun kaupan puuvilla, luomupuuvilla, kierrätysmateriaalit) osuuden kasvattaminen 30 %:iin

Reilun kaupan puuvilla 4 %

5,1 % (Reilun kaupan puuvilla 4,8 %, kierrätysvanu 0,2%, kierrätetty puuvilla 0,1 %)

Jatketaan hyvää työtä. Otetaan pohdintaan epäsuorien talousindikaattorien, kuten verojalanjäljen avaaminen laajemmin. Järjestetään sidosryhmäkohtaisia tapaamisia, joissa keskustellaan Finlaysonin vastuullisuustyöstä

Uusitutuvan energian suosittelu alihankkijoille, puuvillan osuuden pienentäminen hankinnoissa, pakkausjätteen vähentäminen Tuotepakkausten uudistaminen, sisäisen logistiikan kehittäminen, RePack-toimitusten osuuden kasvattaminen verkkokaupassa

Aikataulussa

Tehdään henkilöstökysely, sekä tasaarvosuunnitelman edellyttämät toimet, kuten palkkakartoitus ja yhdistetään suunnitelmat yhdeksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaksi.

Aikataulussa

Laaditaan materiaalien hankintaohjeet, jatketaan selvitystyötä maakohtaisen tiedon tarkentamiseksi, julkaistaan toimittajien tehtaat kartalla, lisätään sertifioitujen materiaalien määrää

Selvitys materiaalien hankintamaista valmis

BSCI auditoitujen toimittajien osuus 80 %:iin ja kaikki toimittajat allekirjoittaneet BSCI:n Code of Conductin

Mitä tehdään vuonna 2017?

Aikataulussa

Nostetaan riskimaiden auditointien kattavuus 100 %: iin (95 % vuonna 2016). huolehditaan, että kaikki toimittajat allekirjoittaneet BSCI:n Code of Conduct.

Jatketaan samaan malliin Saavutettu

Tuotevastuu

39

Aloitettu

Lisätään sertifioidun puuvillan (luomu, Reilu, BCI) osuutta uusissa tuotekategorioissa, lisätään kierrätysmateriaalien hankintaa ja jatketaan kierrätysmateriaalien tutkimustyötä Telaketju -hankkeessa

* Vuoden 2016 luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia vuoden 2015 lukuihin, koska määrien laskentaa on tarkennettu vuoden 2016 aikana.


TAULUKKO 1 TALOUDEN TUNNUSLUVUT 2015 JA 2016 (MILJ. €)

TAULUKKO 2 HENKILÖSTÖINDIKAATTORIT 2015 JA 2016

Talouden tunnusluvut

2015

2016

Muutos

Liikevaihto

22,9

35,1

+53 %

Henkilöstömäärät

Käyttökate

1,9

3,1

+63 %

Poistot

0,76

1

+32 %

Rahoitusmenot

0,77 0,77

Miehet Naiset Yhteensä

Tulos ennen veroja

0,3

1,4

Maksetut verot

0

0,04

Maksetut palkat

3,2

5

+56 %

Henkilösivukulut

1,8

2,9

+61 %

Tavaroiden ja palvelujen ostot

11,1

17

+53 %

Maksetut osingot

0

0

Maksetut korot

0,6

0,5

-17 %

Investoinnit

0,8

1,8

+125 %

+367 %

2015 2016 14 22 116 170 130 192

Työsuhteen kesto alle 2 vuotta 2-5 vuotta 5-10 vuotta 10-20 vuotta yli 20 vuotta Yhteensä

44 % 22 % 13 % 15 % 7 % 100 %

57 % 17 % 8% 11 % 7% 100 %

18 % 32 % 25 % 16 % 9 % 100 %

17 % 34 % 28 % 11 % 9% 100 %

Henkilökunnan ikä alle 25 vuotta 25-35 vuotta 35-45 vuotta 45-55 vuotta yli 55 vuotta Yhteensä Työsuhteen tyyppi Vakituinen, täysipäiväinen Määräaikainen Vakituinen, osa-aikainen Osa-aikainen (puite) Yhteensä

41

43 % 17 % 28 % 12 % 100 %


TAULUKKO 3 HIILIJALANJÄLKI TOIMINNOITTAIN 2015 JA 2016

2015

2016

Muutos %

Materiaalit

54,9 %

58,0 %

+3,1 %

2015

2016

tonnia tonnia/MEUR tonnia tonnia/MEUR

Muutos suhteessa liikevaihtoon

Aaltopahvi

210,1

9,17

304,5 8,68

-5%

Raaka-aineen kuljetus tuotantopaikkoihin

1,4 %

0,8 %

-0,6 %

Kartonki ja paperi

56,9

2,48

184,1

5,25

+ 112 %

Tuotanto

23,0 %

21,7 %

-1,3 %

Muovipakkaukset

61,3

2,68

92

2,62

-2%

Kuljetus Suomeen

1,0 %

1,0 %

Puulavat

95,6

4,17

245,5

6,99

+ 68 %

Pakkausmateriaalit

2,8 %

2,3 %

-0,5 %

Hallinto ja jälleenmyynti

16,9 %

16,1 %

-0,8 %

Kotimaan logistiikka

0,1 %

0,1 %

TAULUKKO 4 HIILIJALANJÄLKI LIIKEVAIHTOON SUHTEUTETTUNA JA TUOTETTA KOHDEN

43

TAULUKKO 5 PAKKAUSMATERIAALIEN MÄÄRÄT 2015 JA 2016 (TN)

2015 2016 Muutos

CO2e kg/€

0,75

0,70

-7 %

CO2e kg/tuote

6,96

7,03

+1%

Huom! Uudelleenkäyttöä ei ole huomioitu luvuissa. Määrät eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä vuonna 2016 tehtiin pakkausselvitys, jossa tuotepakkausten sisältämät materiaalit punnittiin tuotekohtaisesti ensimmäistä kertaa ja tämä selittänee muutokset vuosien välillä. Vuosien 2016 ja 2017 luvut tulevat olemaan vertailukelpoisia.


TAULUKKO 6 BSCI-AUDITOINTIEN TULOKSET AIHEALUEITTAIN (KPL), 12/2016

TAULUKKO 7 TOIMITTAJA-AUDITOINNIT, 2015 JA 2016 2015

2016

Riskimaiden hankintojen osuus kaikista ostoista

65 %

64 %

Kaikista toimittajista auditoituja

15 %

61 %

65 %

95 %

1

Riskimaiden toimittajista auditoituja (BSCI tai SA8000)

90 %

29 %*

1

Auditoinnin läpäisseet kaikista auditoiduista (A/B/Good) Parannettavaa (C/D/Improvements Needed)

5%

71 %

Ei hyväksytty (E/Non-Compliant)

5%

0%

Nollatoleranssilöydökset

0

0

Auditoinnin osa-alueiden arviointi: A =erinomainen

B =hyvä

C =hyväksyttävä

Sosiaaliset johtamisjärjestelmät ja jakauttaminen Työntekijöiden osallistuminen ja suojelu

D =riittämätön

3 1

2 4

1

8

Oikeudenmukainen korvaus

3

Kohtuulliset työajat

3

5 2

2

1 3

4

Lapsityön kielto

1

1 1

1

9

Nuorten työntekijöiden erityinen suojelu

8

Epävakaiden työsuhteiden kielto

1

7

Pakkotyön kielto

eettinen liiketoiminta

1

9

Syrjintäkielto

Ympäristönsuojelu

3

2

Järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus

Työterveys ja turvallisuus

E =hylätty

1

1

9 8

3 7

2

Kaikki luvut ostohinnoissa mitattuna * SA8000-sertifikaatti on laskettu auditoinnin läpäisyksi


EST. 1820

yritysvastuu@finlayson.fi

Finlayson vastuullisuuskatsaus 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you