Page 1

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry

Kesä 2018 #JaksamisellaniOnVäliä


Sisältö työntekijöiden Kesämuistoja

3

Kesä 2018

8

Ryhmät 8 RETKET 9 Kesäkahvila 16 Lomat 17 Muuta 19

Syksyä kohti

20

Syksyn ryhmiä 20 Syksyn kursseja 22 Syksyn koulutuksia 25

2


työntekijöiden Kesämuistoja Mikä oli mielipuuhaasi kesäisin, kun olit lapsi? Ritva Katajainen,

Tiina vartiainen

Järjestösihteeri, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

”Mieluisinta kesässä oli se, kun sai kulkea paljain varpain ja vähissä vaatteissa, leikkiä ulkona ja pyöräillä. Istuin mielelläni pihakoivussa lukemassa.”

Projektikoordinaattori

”Ehdottomasti uiminen! Rantavedessä polskittiin ja leikittiin monta tuntia. Paras ranta oli Liperissä sijaitseva ”Pitkälle matalaa -järvi”. Niin pitkälle ei jaksanut edes kävellä, että siellä olisi napa kastunut.”

anne salminen

Hanketyöntekijä, omaistyön koordinaattori

”Synttärini ovat keskellä kesää, joten ulkona pidetyt synttärijuhlat olivat kesän kohokohta mansikkatäytekakun kera. Muuten ulkona oleminen, uiminen, leikkiminen ja jätskin syöminen olivat parhaita kesäpuuhia.”

3


sari nurminen

Katriina Mäkinen

Koordinaattori, SOPE

Hanketyöntekijä

”Kaikki aurinkoiset päivät kului sorkilla - läheisellä uimarannalla. Tykkäsin rymytä metsässä, nikkaroida, kävellä puujaloilla ja pelata kavereiden kanssa pihapelejä. Myös yleisurheilu oli iso osa lapsuutta ja nuoruutta ja kuului kesään.”

”Lempipuuhaani oli leikkiminen yhdessä muiden lasten kanssa ja etenkin mummolassa. Saarisen Jaskan kaupasta haettiin Hopeatoffeita ja Kinuskeja, sotkettiin TunturiPonilla uimarannalle uimaan, syötiin eväitä ja leikittiin läheisessä leikkipuistossa.”

tiina rissa Vastaava koordinaattori, SOPE

”Nuket ja nallet olivat lapsena rakkaimpia lelujani. Kuvan pikkunalle on minulla edelleenkin. Nuken pitkiä hiuksia ”tasoitin” vuosien saatossa niin, että lopulta siitä tuli kalju.”

4


Lea Härö

emilia aakko Viestintävastaava

”Parasta oli ottaa kirja kainaloon ja hipsiä avojaloin takapihan nurmikolle tai isolle kivelle lukemaan. Siskon kanssa keksittiin kesäisin parhaat leikit - yksi kesä meillä meni vesimyyrinä.”

koordinaattori

”Jokakesäiset Euroopan reissut koko perheen voimin Hiace-pakulla ja telttaillen. Haaveilin muutosta Saksaan, kun siellä oli niin halvat namit.”

oili huhtala

juho soukka

Toiminnanjohtaja

Koordinaattori,

”Kesiin kuului maalaistalon askareissa auttamista ja kaikenlaista ulkona puuhailemista. Erityisesti nautin ulkoleikeistä, uimisesta ja mato-ongella onkimisesta.”

SOPE

”Lempipuuhaa kesäisin olivat aamuöiset uistelureissut Näsijärvellä ja nuotiolla istuminen makkaranpaistoineen saaressa, yleensä Pallosaaressa tai Lumiaisessa.”

Vapaaehtoistoiminnan ja omaisneuvonnan

5


Eija rättäri

silja lampinen Alue- ja verkostotyön vastaava koordinaattori

Omaisemäntä

”Parasta olivat ulkoleikit naapurin lasten kanssa. Vietin paljon aikaa naapurissa leikkimässä. Lisäksi osallistuin jo pienenä paljon kodin pieniin askareisiin.”

”Kaikenlaisten ötököiden ja eläinten jahtaaminen. Tykkäsin kaikista eläimistä; kissoista, koirista, hevosista... Kerran keräsin kimalaisia ja tein niille tarhan.”

Anja Sauvolainen Vastaava

projektikoordinaattori

”Kun olin pienempi, kävimme kaverini kanssa usein metsässä leikkimässä. Pukeuduimme erityyppisiin vaatteisiin ja matkimme tv-sarjojen hahmoja.”

6


sami hoisko

Kaisa Hynynen Hanketyöntekijä

”Kesämuistoista mieleen ovat jäänet erityisesti serkkujen vierailut, juhannukset, lemmikkikanit ja luonto. Aamuisin takapihan lähteestä haettiin kylmää vettä ja päivisin jahdattiin karanneita kaneja ja kaatuiltiin nokkospuskiin. Kavereiden kanssa ajeltiin pyörillä vuoronperään karkkikauppaan, hevostallille ja uimaan, monta kertaa päivässä.”

Laura Lanansilta-Laine

Vastaava projektikoordinaattori

”Lapsuuden kesäpäivistä mummolassa on paljon hyviä muistoja. Näillä käynneillä oli tärkeä saada leikkiseuraksi kuvassakin näkyvä valkoinen ja höyhenellinen lintulelu – taisi olla kukko.”

howard byde

Projektikoordinaattori

Hanketyöntekijä

”Mieleen ovat jääneet marjaheinät, majan rakentaminen ja paljain jaloin liikkuminen.”

7

”Mummulla oleminen. Siellä vietin kesät.”


Kesä 2018 FinFami Pirkanmaan toimisto avoinna kesällä maanantaisin klo 12 - 16 tiistaisin klo 12 - 16 torstaisin klo 12 - 16 Toimisto suljettuna 9.-22.7.2018

Ryhmät Omaisryhmä Virroilla Aika: Tiistai 5.6. klo 17 - 19 Paikka: Torisevan kahvimaja (Torisevajärventie 493) Omaisryhmä on luottamuksellinen vertaistukiryhmä henkilöille, joiden läheisellä on mielenterveys- ja/tai päihdeongelma. Vertaistuen avulla etsitään uusia keinoja käsitellä omia tunteita sekä löydetään uusia ratkaisuja arjen sujuvuuteen. Ryhmään ei ole ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja: Silja puh. 040 719 9262, silja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi

8


RETKET Finfamin isä-lapsi -retki Viikinsaareen Aika: Sunnuntai 17.6. Tervetuloa mukaan isä-lapsi -retkelle Viikinsaareen. Päivään sisältyvät matkat, saunat ja makkarat. Saavuttuamme saarelle menemme suoraan pienelle saarikierrokselle ja pelaamme leikkimielisen jalkapallo-ottelun, minkä jälkeen siirrymme saunaan ja paistamaan makkaraa. Sen jälkeen aikaa on omatoimiselle kiertelylle. Lähtö Viikinsaareen Alarannasta klo 10, ja takaisin lähdetään noin klo 16. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Roope puh. 050 412 4423, howard.byde@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/viikinsaari Ilmoittautumiset viimeistään 8.6. klo 9

Kesäretki Sastamalaan/Kiikkaan Aika: Lauantai 30.6. Hinta: 20 euroa/hlö sisältäen bussimatkat, lounaan, kahvit ja pääsyliput Klo 9.00 Lähtö Keskustorin Vanhan Kirkon edestä. Klo 10.00 Tutustutaan Vanhan Kirjallisuuden päiviin. Kirjapäivien kesän

9


2018 teemana on Naisen paikka. Mahdollisuus käydä Sylvään koululla tutustumassa kirjallisuuspäivien antiin tai kierrellä keskustan kirjakorttelissa. Klo 12.00 Kokoonnutaan Kahvila Pukstaavin tapahtumasaliin (Marttilankatu 12) nauttimaan lounasta. Lounas sisältää pääruoan, keiton, salaatin, leivät, levitteet, ruokajuomat ja kahvin/teen. Klo 13.45 Jatketaan matkaa Kinnalan Koululle. Koulu sijaitsee Lounais-Pirkanmaalla Sastamalan Kiikassa, Kinnalan kylässä. Tilan 200 vuotta vanhassa päärakennuksessa nautitaan päiväkahvit/teet paakkelsin kera, sekä tutustutaan oppaan johdolla Suojeluskuntamuseoon. Aikaa on myös ihastella pihapiirin rakennuksia ja piha-aluetta. Klo 15.30 Lähdetään kotimatkalle ja rantaudutaan Keskustorin Vanhan kirkon eteen n. klo 16.30. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Lea puh. 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/sastamalanretki Ilmoittautumiset aikaisintaan 21.5. klo 10.00 ja viimeistään 15.6. klo 15.00. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

10


Retki Poriin Suomi Areena -tapahtumaan Aika: Tiistai 17.7. SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Viime kesän SuomiAreenassa kävi ennätykselliset 74 000 kävijää. Tänä kesänä SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneita ovat Veikkaus, Puolustusvoimat ja DNA. Teemat ovat turvallisuus, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus. Myös FinFami on mukana SuomiAreenassa. FinFami-yhdistyksillä on tilaisuudessa oma telttapaikka, ja olemme mukana myös 17.7. järjestettävässä keskustelutilaisuudessa Bepop-asiantuntijakeskuksessa klo 11.30 - 12.30. SuomiAreena keskustelut käydään kuudella päälavalla Porin keskustassa. Kaikki lavat ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Näiden lavojen lisäksi ohjelmaa on muun muassa MTV-lavalla ja Kansalaistorilla. Yhdistys tarjoaa ilmaiset bussimatkat tapahtumaan ja takaisin. Aika paikan päällä on vapaamuotoista ja omakustanteista. Lähtö Keskustorin Vanhan kirkon edestä klo 9.00 ja takaisin klo 17.30 kuljettajan kanssa sovitusta paikasta. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Lea puh. 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi. Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/suomiareena18 Ilmoittautumiset aikaisintaan 21.5. klo 10.00 ja viimeistään 7.7. klo 15.00.

11


”On kesäyö” - Musikaali Topi Sorsakosken elämästä Sappeen kesäteatterissa Aika: Lauantai 28.7. Paikka: Sappeen kesäteatteri, Pälkäne Hinta: 30 euroa/hlö sisältäen bussimatkat, musikaalin sekä väliaikatarjoilun On Kesäyö -musikaalissa katsoja nousee mieleenpainuvan hahmon, Topi Sorsakosken, kyytiin. Kuvitteellisessa reissussa Olavi Virta matkakumppanina pysähdytään rikkinäisiin hetkiin ja rakkauden lumoihin. Lauletaan suomalaisten sydämiin juurtuneita ikivihreitä ja nauretaan hurtille huumorille. Topi Sorsakosken roolissa nähdään Ilkka Koivula. Naispäärooleissa lavalla loistavat Susanna Laine ja Mira Luoti. Olavi Virran roolin hoitaa Jani Koskinen. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Paavilainen. Retki täyttyy ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan mahtuu 50 henkilöä. Matkaan lähdetään Keskustorilta Vanhan kirkon edestä klo 12.30, ja Sappeelta matka takaisin Tampereelle alkaa klo 16.30. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Omaisneuvonta puh. 040 722 4292, omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/kesateatterisappee Ilmoittautumiset aikaisintaan to 17.5 klo 12.00 ja viimeistään to 21.6. klo 15. Tämän jälkeen tulleista peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

12


Ekstra-retki Ähtärin eläinpuistoon Toukokuussa järjestetylle Ähtärin retkelle tuli suoranainen yleisöryntäys ja retki täyttyi hetkessä. Päätimme järjestää toisen samanlaisen reissun, jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan. Tällä elokuun ekstra-retkellä on nyt vielä tilaa 21 osallistujalle. Aika: Lauantai 11.8. Hinta: 35 euroa/aikuinen, 25 euroa/lapsi (alle 12-vuotias) Ähtärin retkellä tutustumme eläinpuistoon ja Panda-taloon klo 10 - 12, jonka jälkeen nautimme buffetlounaan ravintola Mesikämmenessä. Paluumatkalla poikkeamme Virroilla Killinkosken Wanhan tehtaan miljöössä. Opastettu kierros klo 14 - 15, jonka jälkeen kahvittelu Into-keskuksessa. Matkaan lähdetään Keskustorilta Vanhan kirkon edestä klo 8.00 ja takaisin kirkon eteen palataan klo 18.00. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Omaisneuvonta puh. 040 722 4292, omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautumiset aikaisintaan to 17.5. klo 12 ja viimeistään to 5.7. klo 15 Tämän jälkeen tulleista peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

13


Retkihetki nuorille Kintulammen majalla Aika: 25. - 26.8. Hinta: 5 euroa Lähde mukaan viettämään rentoa ja mukavaa viikonloppua Kintulammen majalle. Retki on suunnattu n. 15–29-vuotiaille nuorille/nuorille aikuisille, joiden arkea kuormittaa läheisen mielenterveys- tai päihdeongelma. Kintulammen retkeilyalueella on nimensä mukaisesti lampi, jonka rannalla on retkeilymaja ja sauna. Nämä on vuokrattu käyttöömme. Mökissä on sähköt. Rannassa on laituri, josta halukkaat pääsevät myös uimaan. Mukaan tarvitset säänmukaiset vaatteet, pyyhkeen/uikkarit, makuupussin tai vuodevaatteet sekä mökkihenkisen asenteen. Luvassa saunomista ja uimista, nokipannukahvia, iltanuotio ja makkaran paistoa… Voit tulla mukaan myös vain päiväksi. Yhteiskuljetus järjestyy halukkaille. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Sari puh. 040 544 3139, sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi. Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/kintulampi Ilmoittautumiset 15.8. mennessä.

SYYSRETKI RAPOLANHARJULLE Aika: Lauantai 15.9. Paikka: Rapolanharjun luonto- ja muinaismuistoalue Valkeakosken Sääksmäellä

14


Hinta: 15 euroa/hlö sisältäen bussikuljetuksen edestakaisin, opastetun tutustumiskierroksen alueella sekä keittolounaan jälkiruokineen. Muista ilmoittaa ruoka-aineallergiat! Yhdistys järjestää syysretken Valkeakosken Rapolanharjulle. Retkellä tutustutaan Rapolanharjun kauniiseen luontoon ja historiallisen muinaismuistoalueeseen sekä sitä kuvaavaan Rapalum-näyttelyyn. Retkeen kuuluu opastettu kierros alueella. Rapolanharjulla on luontopolkuja, joista lyhin on noin kilometrin ja pisin n. kuuden kilometrin mittainen. Polut on merkitty reittimerkein ja opastein. Maasto on korkeuserojen vuoksi melko haastavaa, joten retkelle kannattaa varautua tukevilla jalkineilla ja säänmukaisella pukeutumisella. Mukaan on hyvä ottaa riittävästi juotavaa ja tarpeen mukaan myös eväitä. Matkan hintaan sisältyy keittolounas jälkiruokakahvin/ teen ja marjapiirakan kera. Iltapäivällä on mahdollisuus tutustua myös Voipaalan taidekeskuksen alueeseen ja Total Horror -näyttelyyn, jonka hinta on 6 euroa/hlö (omakustanteinen, ei sisälly retken hintaan). Matkaan lähdetään Keskustorilta Vanhan kirkon edestä klo 9, ja paluumatka Rapolanharjulta aloitetaan klo 15. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Anja puh. 040 719 9355, anja.sauvolainen@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/rapolasyyskuu Ilmoittautumiset aikaisintaan ke 1.8. ja viimeistään to 6.9. Tämän jälkeen tulleista peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan.

15


Kesäkahvila Aika: Keskiviikkoisin 6.6., 20.6., 4.7., 25.7., 8.8. ja 22.8. klo 14 - 16 Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. krs Kesäkahvilassa vietetään aikaa yhdessä ja keskustellaan kesäisistä aiheista. Kahvilan teemat: 6.6. Kesät ennen, kesät nyt 20.6. Juhannusmuistoja ja perinteitä 4.7. Kesäretket ja kesämatkat – turva, toivo, haaveet 25.7. Kesäinen kaunis luonto – muistoja monin aistein 8.8. Kesä syksyksi vaihtuu – ikävän monet muodot 22.8. Voimavaroja syystuuliin – syksyn tapahtumista tiedottaminen Kesäkahvila ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja: Katriina puh. 050 4389 442, katriina.makinen@finfamipirkanmaa.fi

16


Lomat Loma Yyterissä aikuisille omaisille Aika: 26. - 31.8. Paikka: Yyterin kylpylähotelli (Sipintie 1, Pori) Hinta: 100 euroa/hlö ”Voimaa vertaisuudesta” on loma aikuisille omaisille, joiden läheisellä on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia. Voit viettää aikaa auringossa rannalla loikoillen ja meren aalloissa virkistyen. Kylpylä Merenneidon hierovat putoukset, porealtaat ja saunat virkistävät niin kehoa kuin mieltäkin. Virkistävä täysihoitoviikko Yyterin Kylpylähotellissa Porissa sisältää majoituksen ja ruokailut seisovasta pöydästä. Lisäksi lomaan kuuluu kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö sekä lomalaisille räätälöity ohjelma liikunta- ja toimintatuokioineen sekä yleinen vapaa-ajan ohjelma. Voimaa vertaisuudesta -lomien tavoitteena on, että lomalaiset virkistyvät, tapaavat toisia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia sekä saavat vertaistuen ja lomaohjelman kautta voimavaroja arkeen. Loma on tuettu Veikkauksen tuotoilla ja se järjestetään yhteistyössä Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n ja Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kanssa. Valinnat tekee Mtlh. Lomatukea voidaan myöntää korkeintaan kahden kalenterivuoden välein. Lomatuen hakijoilta ei vaadita yhdistyksen jäsenyyttä.

17


Hakemukset: Hakemuksen voi täyttää sähköisesti Mtlh:n kotisivuilla osoitteesta mtlh.fi. Hakuaika päättyy 26.5., jolloin hakemusten on oltava Mtlh:ssa. Huomioi tarkasti, että valitset oikean loman ja ajankohdan. Hakulomakkeita saa myös Tiina Rissalta puh. 040 5050 819 tai tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi Postitse hakulomakkeet lähetetään osoitteeseen: Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry, Ruoholahdenkatu 8, 4.krs., 00180 Helsinki

18


Muuta JÄSENILTA

Aika: Tiistai 29.5. klo 18 - 20 Paikka: Hämeenkatu 25 A 6. krs Jäsenillassa keskustellaan omaistoiminnasta ja yhdistyksen menneisyydestä, nykyisyydestä sekä tulevaisuudesta. Ideoidaan yhdessä, mitä tulevaisuudessa voidaan voimistaa, ja mitä vähentää. Nyt kaikki vaikuttamaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Omaisneuvonta puh. 040 722 4292, omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/jaseniltatoukokuu

Blogi-ilta

Aika: Keskiviikko 13.6. klo 16.30 - 18.30 Paikka: Hämeenkatu 25 A 6. krs Mitä on bloggaaminen, ja kuinka kirjoitetaan kiinnostava blogiteksti? Blogi-illassa käydään läpi blogin kirjoittamisen saloja. Toiveena on, että yhteisen ideoinnin myötä iltaan osallistuvat kirjoittaisivat oman blogitekstin yhdistyksen 30-vuotisjuhlablogiin. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Emilia puh. 050 320 9499, emilia.aakko@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/blogiilta Ilmoittautumiset aikaisintaan 30.5. ja viimeistään 8.6.

19


Syksyä kohti Syksyn ryhmiä Prospect Aika: 12.9., 19.9., 26.9., 2.10. ja 10.10. klo 16.45-20 Paikka: Hämeenkatu 25 A 6. krs PROSPECT –ryhmä on suunnattu omaisille, joiden läheinen on sairastunut psyykkisesti. PROSPECT on teemallinen vertaistukiryhmä, jonka ohjaajina toimivat koulutetut vertaiset. Ryhmässä tarkastelun kohteena ovat omaisen kokemukset ja tunteet, stressin kokeminen ja selviytyminen haastavassa elämäntilanteessa. 12.9. Toisiin tutustuminen, (mitä) olemme oppineet psyykkisistä sairauksista? 19.9. Paineiden tunnistaminen, stressin tunnistaminen ja sen olemassaolon myöntäminen 26.9. Suru ja menetyksen kokeminen, aktiiviset selviytymistaidot 2.10. Kypsät selviytymistaidot, tukiverkoston kartoitus 10.10. Muutos ja tavoitteiden asettaminen, yhteenveto. Katse tulevaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Juho puh. 040 547 7619 Ilmoittautumiset 5.9. mennessä.

20


21


Syksyn kursseja Tunnelissa Aika: 29. - 30.9. Paikka: Ikaalisten kylpylä (Hämyläntie 2). Majoittuminen on hotelli Ikaaliassa. Hinta: 90 euroa/hlö sisältäen majoituksen, ruokailut, kurssiohjelman sekä kylpylän ja kuntosalin käytön Kurssi on suunnattu vanhemmille, joiden n. 16-29 vuotiaalla nuorella on päihdekäyttöä, ja joka oireilee myös psyykkisesti. Nuoren sairaus saattaa uuvuttaa ja hämmentää koko perhettä. Runsaaseen päihteiden käyttöön voi liittyä usein myös mielenterveyden järkkymistä, taloudellisia ongelmia ja jopa rikollisuutta. Epävarmuus, huoli ja pelko vievät vanhemman voimia, sillä tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Kurssilla pohditaan mm. rajojen asettamisen tärkeyttä ja vanhemman roolia suhteessa sairastuneeseen nuoreen aikuiseen. Viikonlopun aikana sinulla on mahdollisuus kuulla muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien tarinoita ja saada vertaistukea, sekä uusia näkökulmia ja voimavaroja omaan jaksamiseesi ja vanhemmuuteesi. Nuorellasi ei tarvitse olla diagnosoitua mielenterveysongelmaa. Päihdekäyttö voi olla joko alkoholi-, huume- tai sekakäyttöä. Tiedustelut ja hakemukset: Tiina puh. 040 5050 819, tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi tai

22


Juho puh. 040 547 7619, juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/tunnelissa Kirjalliset hakemukset palautetaan 2.9.2018 mennessä osoitteella: Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry, Hämeenkatu 25 A 3. krs, 33200 Tampere

Säröillä Aika: 27. - 28.10. Paikka: Ikaalisten kylpylä (Hämyläntie 2). Majoittuminen on hotelli Ikaaliassa. Hinta: 90 euroa/hlö sisältäen kurssiohjelman, majoituksen, ruokailut sekä kylpylän ja kuntosalin käytön Kurssi on suunnattu omaisille, joiden läheinen on sairastunut psykoosiin tai skitsofreniaan. Viikonlopun aikana saat tietoa psykoosista ja skitsof-

23


reniasta sekä oireidenhallinnasta ja varhaisista varomerkeistä. Kun läheisen mieli on säröillä, hänestä voi olla jatkuva huoli ja omatkin voimat saattavat olla vähissä. Omien voimavarojen vahvistaminen ja stressinhallinta tukevat omaisen selviytymistä ja hyvinvointia kuormittavassa elämäntilanteessa. Tule saamaan vertaistukea ja pohtimaan yhdessä, miten vuorovaikutusta voidaan parantaa ja kuinka vaikeita tunteita käsitellään. Aikaa on myös virkistäytymiseen. Tiedustelut ja hakemukset: Tiina puh. 040 5050 819, tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi tai Sari puh. 040 544 3139, sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi Ilmoittautua voit myös netissä: https://www.lyyti.in/saroilla Kirjalliset hakemukset palautetaan 1.10.2018 mennessä osoitteella: Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry, Hämeenkatu 25 A 3. krs, 33200 Tampere

24


Syksyn koulutuksia Vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus Aika: Lauantai 1.9. ja sunnuntai 2.9. klo 9 - 15 Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. krs Koulutuksessa tutustutaan yhdistyksen toimintaan, vapaaehtoistoimijan polkuun sekä vapaaehtoisen mahdollisuuksiin toimia yhdistyksessä. Erilaisten toiminnallisten harjoitusten kautta kasvatetaan itsetuntemusta ja pohditaan oman motivaation lähtökohtia. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Ritva puh. 040 582 5343, ritva.katajainen@finfamipirkanmaa.fi tai Lea puh. 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

25


Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi -koulutuksen infotilaisuus Aika: Maanantai 22.10. klo 17 - 18.30 Paikka: Hämeenkatu 25 A 6. krs Tilaisuudessa pääset kuulemaan yhdistyksen kokemusasiantuntijatehtävistä ja saat tietoa lokakuussa alkavasta tarinaryhmästä, joka on osa koulutuspolkua. Paikalla myös kokemusasiantuntijoitamme kertomassa omasta polustaan ja toiminnastaan yhdistyksen kokemusasiantuntijoina Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Lea puh. 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

Tarinaryhmä - omat kokemukset sanoiksi

Aika: 30.10., 6.11., 12.11., 20.11. ja 27.11. klo 16.30-20.00 Paikka: Sarviksen psykiatrian yksikkö, Tuutikki-sali (Hatanpäänkatu 3 B) Ryhmän tavoitteena on erilaisten toiminnallisten harjoitusten ja ryhmän antaman vertaistuen avulla käydä läpi omia kokemuksia mielenterveys- tai päihdeongelmaisen läheisenä, ja luoda kokemuksista oma tarina. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Lea puh. 0400 871 481, lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

26


Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu. #etjääyksin 27


Omaisneuvonta puh. 040 722 4292 omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi finfamipirkanmaa.fi Hämeenkatu 25 A 3. ja 6. krs 33200 Tampere

Kesäkalenteri2018 web  
Kesäkalenteri2018 web  
Advertisement