Toimintakalenteri kevät/kesä 2023

Page 1

Toimintakalenteri kevät & kesä 2023

Muutokset mahdollisia aikatauluissa ja sijainneissa. Lisätapahtumia tulossa. Tarkista ajankohtainen tilanne: www.finfamipirkanmaa.fi

Paljon virkisretkiä ja -tapahtumia s. 43-54
Pirkanmaa - FinFami ry
Mielenterveysomaiset

AUKIOLOAJAT

Pirkanmaan Finfamin toimisto

Toimisto (Hämeenkatu 25 A, 3. kerros) on avoinna

• maanantaisin 13-16 ja torstaisin klo 9-12

kesän aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin finfamipirkanmaa.fi

• Olet tervetullut myös muina ajankohtina, mutta sovi aika soittamalla. Voit soittaa asiastasi myös suoraan työntekijöille.

Omaisneuvonnan ajanvaraus

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä www.finfamipirkanmaa.fi/omaisneuvonta Puhelin ja sähköposti 040 722 4292 / omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi

• Omaisneuvonnan ajanvaraus- ja neuvontanumero on auki arkisin. Jos emme pääse vastaamaan, jätä viesti ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

• Voit olla meihin yhteydessä myös sähköpostitse tai jättää viestin omaisneuvonnan puhelinvastaajaan 24/7. Tarkistamme viestit viimeistään seuraavana arkipäivänä.

OMAISNEUVONTAA Tampereen kaupungin terveyspalvelujen asiakkaille

Varjoista valoon -hanke tarjoaa omais- ja vertaisneuvontaa psyykkisesti oireilevien ja päihderiippuvaisten läheisille. omaisneuvonta: 050 355 3766 (Luottamuksellinen keskustelu ammattilaisen kanssa) vertaisneuvonta: 050 452 9302 (Luottamuksellinen keskustelu taustaltaan samankaltaisia kokemuksia omaavan vertaisen kanssa) sähköposti: varjoistavaloon@finfamipirkanmaa.fi sähköinen ajanvaraus: www.finfamipirkanmaa.fi/varjoista-valoon/

PSHP:n Omaisten vertaistukipuhelin: 050 505 6533

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen potilaiden läheisillä on mahdollisuus keskustella omasta tilanteestaan ja kokemuksistaan vertaisen kanssa.

www.finfamipirkanmaa.fi

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n Toimintakalenteri

kevät & kesä 2023

Aukioloajat 2 Puheenjohtajalta 4 Toiminnanjohtajan terveiset 6

Lahjoita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Omaisneuvonta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Kahvilat, toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilat. . . 12

Vertaistukiryhmät 17 Isäryhmät 18

Teemalliset vertaistukiryhmät 19 Koulutukselliset ryhmät 24 Koulutukset ja luennot 34 Tilaisuudet ja tapahtumat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Virkistysretket ja -tapahtumat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Hae tuetulle lomalle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Kurssit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

Nuoret 58

Liity jäseneksi & jäsenedut 2022 60

Henkilökunnan yhteystiedot 62

Kannen kuva: Unsplash / Jyrki Nieminen

3

Puheenjohtajalta

Eilen pidettiin taas itsenäisyyspäivän vastaanotto. Olisiko niin, että korona on lopulta selätetty? Ja näkyyhän sama myös yhdistyksemme toiminnassa, tämä kalenteri pursuaa taas käsittämättömän paljon erilaista toimintaa. Enää ei kuljeta maski päällä ja tavata vain etänä. En muista koska korona viimeksi olisi ollut uutisissa tai lehtien sivuilla. Jopa sota on saanut vähemmän tilaa, nyt muistetaan taas ilmastonmuutos. Niin ja tietysti riittääkö sähkö ja mitä se maksaa.

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) on saanut joukon virkamiehiä ja 2,6 miljardin talousarvion. Suunnittelussa aletaan hiljalleen lähestyä varsinaista toimintaa. Muutama viikko sitten tapasimme edunvalvontatyöryhmässä tuoreen sosiaali- ja terveysjohtajan Taru Kuosmasen. Ainakin hänellä tuntui olevan selkeä käsitys siitä miten huonolla tolalla mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat. Sama tuntuma on vahvistunut myös muiden päättäjien tapaamisissa. Viimeksi Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kertoi huolestaan saadessaan sillanrakentaja palkintomme pari viikkoa sitten. Samalla hän kuitenkin valitteli sitä, miten vähän hän on pystynyt asioihin vaikuttamaan. Pistää miettimään miten ja kuka asioihin oikeasti voi vaikuttaa.

4

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Huolta kannetaan valtiomme suuresta velasta. Puolueet tuovat esille erilaisia säästölistoja. On surullista. että usein leikkaukset näyttävät kohdistuvan niihin, joilla muutenkin on vaikeaa. Pari päivää sitten julkaistiin tieto, ettei yksikään puolue suunnittele veronkorotuksia. Näin siitä huolimatta, että veroasteemme on tuoreen selvityksen mukaan koko 2000-luvun laskenut. Hyte alueista tiedettiin jo niitä perustettaessa, että rahasta tulee tiukkaa. Pirhan talousarvio on noin 50 miljoonaa alijäämäinen. Ja jatkossa pitää säästää lisää. Samaan aikaan mielenterveys- ja päihdepalveluihin pitäisi sijoittaa. Toivottavasti ymmärretään, että toimivat päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat hyvä sijoitus. Ongelma on tietysti siinä, ettei tuotto näy heti, mutta potentiaali on todella suuri.

Joudumme varmasti tekemään aktiivista edunvalvontaa. Onneksi emme ole yksin, monet muutkin yhdistykset ovat edunvalvontaansa tehostamassa. Aluevaaleissa kaikki puolueet pitivät mielenterveysasioita tärkeinä. Lähes kaikki olivat vieläpä kevään mielenterveys- ja päihdejärjestöjen mielenosoituksessamme asiasta puhumassa. Nyt katsotaan miten eduskuntavaaleissa käy, hukkuuko asiamme rahan alle vai saisimmeko aidosti vietyä sanomaamme hallitusohjelmaan saakka. Nyt n.s. piikki on auki maanpuolustukselle. Siihen näyttää löytyvän miljoonia ja miljardeja. Sinänsä tärkeä asia, mutta ovatko ihan kaikki miljoonat tarpeeseen vai liikenisikö muutama mielenterveys- ja päihdepalvelujen saattamiseen kuntoon. Ja on niitä muuallakin priorisointimahdollisuuksia.

Tiedämme, että hyvän mielenterveyden perusta on turvallisessa lapsuudessa ja nuoruudessa, siinä että perheet voivat hyvin. Tiedämme myös miten sairastuneita ja heidän läheisiään pitäisi auttaa. Tiedämme mitä pitäisi tehdä.

Hyvää alkavaa vuotta!

Klaus

5

Toiminnanjohtajan terveiset

Olette saaneet käteenne uudistuneen toimintakalenterimme. Olemme yhdistäneet kevään ja kesän toimintakalenterit yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä kalenterissa näkyy siis jo myös kesän toiminta. Joistakin tapahtumista saattavat tiedot päivittyä kevään mittaan. Lisäksi yhdistys osallistuu aina kesäisin myös monenlaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joita emme ole voineet ilmoittaa toimintakalentereissa. Päivittyvistä tiedoista ja uusista tapahtumista viestitämme yhdistyksen verkkosivuilla ja somessa, vapaaehtoistoimijoiden kautta sekä sähköpostilla jäsenistölle. Eli kannattaa säilyttää tämä kalenteri kesään saakka sekä seurata yhdistyksen tiedottamista kevään mittaan. Yhdistämällä kaksi kalenteripostitusta yhdistys tekee oman osansa ilmastotalkoissa.

Päärahoittajamme Sosiaali- ja terveysministeriön Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) myönsi yhdistykselle kauan kaivatun lisärahoituksen toisen työntekijän palkkaamiseksi koko Pirkanmaan alueella tehtävän omaisten tukitoiminnan toteuttamiseen. Näin saadaan lisää resurssia omaistoiminnan konkreettiseen jalkauttamiseen Suomen suurimmalle hyvinvointialueelle. Yhdistyksen mahdollisuudet toteuttaa mm. toimintaa lapsiperheille Tampereen ulkopuolella paranevat huomattavasti. Tämä on merkittävää omaisten yhdenvertaisuuden kannalta. Omaisten mahdollisuus saada tukea asuinpaikastaan riippumatta otti huomattavan harppauksen lisärahoituksen myötä samassa tahdissa Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden kehittämisen kanssa. Suuret kiitokset rahoittajallemme!

STEA myönsi iloksemme myös vuoden kestävän jatkorahoituksen Isien tukena (ITUA)- hankkeelle. Hankkeen avulla on saatu hienoja tuloksia isien tukemisen kehittämisessä. Toimintaa on tähän saakka toteutettu 11 kunnassa, ja nyt saadun jatkorahoituksen myötä saamme mahdolli-

6

suuden levittää isien tukeminen koko Pirkanmaan laajuiseksi toiminnaksi. Hyvinvointialueen suunnalta sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä on jo saatu lupaukset yhteistyöstä. Nyt saamme jatkaa todella tärkeää työtä sen eteen, että isät koko Pirkanmaan alueella saavat tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan oikeasta paikasta. Tästä myös suuret kiitokset rahoittajallemme!

Yhdistys täyttää 35 vuotta vuonna 2023. Sitä juhlistamme varsinaisesti Ilonan päivän tapahtumassa syksyllä, mutta juhlavuosi näkyy toiminnassamme koko vuoden ajan. Mikä onkaan parempi teema juhlavuodellemme kuin omaisten oikeudet, jotka ovat teemana myös valtakunnallisesti FinFami-viestinnässä! Tähän teemaan liittyviä tapahtumia järjestetään useita. Kannattaa laittaa kalenteriin mm. yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä 23.3. klo 17 järjestettävä jäsenilta, jossa puhujana on Mielenterveyden keskusliiton lakimies Oskari Korhonen. Hänen aiheenaan on ”Lainvalmistelun välitilinpäätös: missä mennään mielenterveyden osalta?”. Mikä kaikki nyt kuluvalla hallituskaudella muuttui ja mitä tulevaisuus tuonee tullessaan? Juhlan kunniaksi järjestämme vuoden mittaan myös tapahtumia perheille ja vapaaehtoistoimijoille.

Pirkanmaan hyvinvointialueella psykiatrisen hoidon tilanne on ollut julkisessa keskustelussa kuluneen vuoden aikana useita kertoja. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen tilanne on huolestuttava etenkin Tampereen psykiatrian avopalveluissa ja nuorisopsykiatrisessa hoidossa. Valtakunnallisesti huolta on herättänyt myös psykiatrisen sairaalahoidon tilanne. Yhdistyksen edunvalvonta- ja vaikuttamistyöryhmä on vienyt aktiivisesti päättäjille omaisten viestiä palveluiden toimimattomuudesta sekä perhekeskeisen työotteen puuttumisesta. Olemme kuitenkin esittäneet myös ratkaisuehdotuksia ja päättäjien kanssa pohtineet, miten voimme yhdessä ratkoa tätä vaikeaa ongelmaa. Voin ilokseni sanoa, että meitä kyllä kuullaan. Omaisten näkökulmia halutaan kuulla hyvinvointialueen palveluita kehitettäessä. Toivotaan, että sama tahtotila näkyy tulevaisuudessa myös omaisten ja sairastuneiden läheisten aseman parantumisena mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja tulevaisuuden sote-keskuksissa.

Yhdistyksen uusi strategia esitellään vuoden alussa. Toimintaympäristössämme tapahtuu muutoksia hyvinvointialueelle siirryttäessä. Yksi yhdistyksen menestystekijöistä on se, että me tunnemme toimintaympäristömme hyvin. Olemme verkostoituneet oleellisten sidosryhmien kanssa, ja ennen kaikkea yhdistyksessä toimii valtava määrä omaisia, vapaaehtoistoimijoita ja kokemusasiantuntijoita, joiden kautta saamme jatkuvasti tietoa toimintaympäristöstämme omaisten ja perheiden näkökulmasta. Keskeiset arvomme (mm. yhdenvertaisuus, yhteistyö,

7

arvostava kohtaaminen) ovat toimintamme peruskivi muuttuneessa ympäristössäkin.

STEA myönsi Paikka auki -rahoituksen myös nuoren työttömän palkkaamiseksi vuoden mittaiseen työsuhteeseen. Ajatuksena on, että palkattava nuori kiertää paikoissa, joissa nuoret liikkuvat, ja kertoo yhdistyksestä. Niistä paikoista tavoitamme nuoria, jotka kantavat huolta läheisensä mielenterveydestä tai päihteidenkäytöstä. Näiden nuorten tunnistamisessa ja tukemisessa yhdistyksellä on keskeinen rooli. Huolehtivat nuoret ovat monelta osin vielä näkymättömiä yhteiskunnassamme.

Tämän postin mukana saatte jäsenkyselyn, jonka avulla haluamme selvittää näkemyksiänne yhdistyksen toiminnasta, palveluista ja hyödyistä. Näin voimme kehittää toimintaamme entistä enemmän teidän tarpeitanne vastaavaksi. Toivottavasti jokaiselta löytyy muutama minuutti vastauslomakkeen täyttämiseen. Mukana tulee myös palautuskuori, johon lomakkeen voi sujauttaa ja viedä postilaatikkoon. Postimaksu on maksettu. Kyselyn voi käydä täyttämässä myös sähköisesti osoitteessa: https://link.webropol.com/s/FinFamiJasenkysely2023 Vastaaminen tapahtuu nimettömästi ja vastaukset käsitellään anonyymisti niin, ettei ketään voi tunnistaa.

Joulun vieton jälkeen alamme kulkea taas valoa kohti. Yhdessä toimien voimme tuoda valoa myös monien arkeen. Lämmin kiitos siitä kaikille työntekijöille, vapaaehtoisille, omaisille, yhteistyökumppaneille ja rahoittajalle!

8

Anna tukesi mielenterveys- ja päihdeomaisten hyväksi tehtävälle työlle. Lahjoituksilla tuetaan omaisten ja läheisten jaksamista sekä hyvinvointia.

Lahjoita haluamasi summa hyvään tarkoitukseen.

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry FI 61 1147 3001 0092 20 (Nordea)

Merkitse viestikenttään: LAHJOITUS

Yritykset ja yhteisöt voivat tuoda esille lahjoituksensa omassa viestinnässään. Yhdistykseen voi olla yhteydessä mahdollisesta yhteistyöstä tai esimerkiksi toiveesta lahjoituksen kohdentamiseksi tiettyyn toimintaan.

Rahankeräysluvan saaja: Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry Rahankeräysluvan myöntäjä: Poliisihallitus Luvan numero ja myöntämisajankohta: RA/2022/555, 1.4.2022 Keräyksen toimeenpanoaika: 1.4.2022Kerättävien varojen käyttötarkoitus: Kerätyt varat käytetään mielenterveys- tai mielenterveys- ja päihdeongelmaisten henkilöiden omaisten ja läheisten jaksamisen ja selviytymisen tukemiseen. Aika, jonka kuluessa kerättävät varat on tarkoitus käyttää: Ei erillistä määräystä. Käytännön toimeenpanija: Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Omaisneuvonta

Maksutonta keskusteluapua psyykkisesti oireilevien ja päihderiippuvaisten omaisille ja läheisille

tietoa, tukea ja toivoa

eidiagnoosia huolitarvita,läheiseN HYVINVOINNISTA riittää

Pirkanmaan FinFamin omaisneuvonnan ajanvaraukset

Sähköinen ajanvaraus: www.finfamipirkanmaa.fi/omaisneuvonta

Puhelin: 040 722 4292 Sähköposti: omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi Paikka: Hämeenkatu 25 A (3. krs)

Omaisneuvonnan ajanvaraus- ja neuvontanumero on auki arkisin. Jos emme pääse vastaamaan, jätä viesti ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla meihin yhteydessä myös sähköpostitse tai jättää viestin omaisneuvonnan puhelinvastaajaan 24/7. Tarkistamme viestit viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Omaisneuvonnassa käyty keskustelu on aina luottamuksellinen. Siellä puhuttuja asioita ei kirjata ylös, eikä tieto siellä käymisestä välity eteenpäin esimerkiksi terveydenhuoltoon tai läheiselle. Halutessasi voit olla anonyyminä.

Omaisneuvonnassa keskustelet aluksi FinFamin ammattilaisen kanssa. Tämän jälkeen on mahdollista saada myös vertaistukea toiselta samankaltaisia kokemuksia kohdanneelta ihmiseltä.

Tapaamisten lisäksi neuvontaa voi saada puhelimitse, videoyhteyden tai sähköpostin välityksellä.

10

Pirkanmaan Finfamin järjestämää omaisneuvontaa

OMAISNEUVONTAA TAMPEREELLA

Ajanvaraukset: 040 722 4292 / omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi ja sähköinen ajavaraus: www.finfamipirkanmaa.fi/omaisneuvonta Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. krs

OMAISNEUVONTAA KANGASALLA ja Ylöjärvellä (ja muu pirkanmaa)

Ajanvaraukset: 040 722 4292 / omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi Kangasalan paikka: Psykiatrian poliklinikka (Myllystenpohjantie 2) Ylöjärven paikka: Ylöjärven perhekeskus (Mikkolantie 10) Omaisneuvontaa kaikille omaisille on tarjolla myös muualla Pirkanmaalla sopimuksen mukaan. Tapaamisia voidaan järjestää mm. Valkeakoskella, Akaassa ja Lempäälässä.

OMAISNEUVONTAA erityisesti isille

ITUA (Isille Tukea Arkeen) -hanke tarjoaa omaisneuvontaa isille, jotka ovat huolissaan kumppaninsa tai lapsensa mielenterveydestä ja/tai päihteiden käytöstä. Omaisneuvontaa saa puhelimitse, sähköisesti tai kasvotusten kunnissa AKAA, KANGASALA, KIHNIÖ, LEMPÄÄLÄ, MÄNTTÄ-VILPPULA, PARKANO, PÄLKÄNE, RUOVESI, VALKEAKOSKI, VIRRAT ja YLÖJÄRVI.

Ajanvaraukset itua@finfamipirkanmaa.fi tai 050 448 8134 (Tiina Vartiainen) / 040 719 9355 (Jukka Törrö) tai sähköinen ajanvaraus: www.finfamipirkanmaa.fi/itua-hanke

OMAISNEUVONTAA

Tampereen kaupungin terveyspalvelujen asiakkaille

Varjoista-valoon hanke tarjoaa omais- ja vertaisneuvontaa psyykkisesti oireilevien ja päihderiippuvaisten läheisille.

Ajanvaraukset omaisneuvontaan: 050 355 3766 (Luottamuksellinen keskustelu ammattilaisen kanssa) / vertaisneuvontaan: 050 452 9302 (Luottamuksellinen keskustelu taustaltaan samankaltaisia kokemuksia omaavan vertaisen kanssa) / sähköpostitse: varjoistavaloon@finfamipirkanmaa.fi Lisätietoja: www.finfamipirkanmaa.fi/varjoista-valoon/

Tampereen ja PSHP:n omaisneuvonta

Omaisten vertaistukipuhelin jatkaa matalalla kynnyksellä osana mielenterveys- ja päihdepalveluita. Tällä hetkellä puhelinpäivystys vastaa numerossa 050 505 6533. Mahdollisista muutoksista päivystysaikoihin ilmoitetaan Pirkanmaan FinFamin nettisivuilla.

11

kahvilat ja toiminnalliset tuokiot

Omaiskahvila kokoontuu 16.1 alkaen maanantaisin klo 13–16 yhdistyksen toimistolla Hämeenkatu 25 A, 3 krs. (omaiskahvilaa ei ole ma 10.4. ja 1.5.)

Omaiskahvila

maanantaisin 16.1.-29.5. klo 13-16 (ei kokoonnu 10.4. / 1.5.)

Maksuton omaiskahvila on avoin kohtaamispaikka kaikille, joiden läheisellä on mielenterveys- tai päihdeongelma. Kahvilasta omainen saa vertaistukea, virkistystä ja voimaantumista. Perinteisen keskustelevan omaiskahvilan rinnalla on samanaikaisesti toiminnallisia tuokioita. Kahvilan ja toimintatuokioiden emäntinä sekä isäntinä toimivat yhdistyksen vapaaehtoiset.

Ethän osallistu toimintaan flunssaoireisena

Muutokset mahdollisia. Tarkista: finfamipirkanmaa.fi

Kahvilat & toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilat 12 Kevät & kesä 2023

toiminnalliset tuokiot klo 13.30 alkaen

Tammikuu

16.1. TAIDEPAJA Kokeillaan erilaisia maalausaineita ja helppoja tapoja tehdä maalauksia. Mukaan voi tulla ilman aiempaa kokemusta. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

23.1. ELÄMÄNI BIISI Kuunnellaan, lauletaan ja jaetaan ajatuksia itselle merkityksellisistä lapsuuden lauluista.

30.1. MIELEN HYVINVOINNIN MAANANTAI Kevään aiheena tunnetaidot omaisen voimavarana. Mitä ovat tunnetaidot ja kuinka mm. niiden avulla voimme ymmärtää paremmin omia tunteitamme, säädellä kuormittavia tunteita ja suhtautua toisten tunteisiin rakentavasti? Tällä kertaa tutustutaan yhdessä syyllisyyden ja kiitollisuuden tunteisiin ja niiden merkityksen ymmärtämiseen pienen alustuksen ja yhteisen keskustelun kautta.

Helmikuu

6.2. MUISTELOTUOKIO Voit ottaa mukaan valokuvia omasta lapsuudestasi. Muistellaan ja jaetaan muistoja lapsuuden kesistä, leikeistä, koulukokemuksista ym.

13.2. TAIDEPAJA Kokeillaan erilaisia maalausaineita ja helppoja tapoja tehdä maalauksia. Mukaan voi tulla ilman aiempaa kokemusta. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

20.2. KÄSITYÖPIIRI Aiheena säärystimet, rannekkeet. Tule mukaan saamaan ideoita, vinkkejä ja neuvoja. Tuo mukana omat langat ja puikot/virkkuukoukku.

27.2. MIELEN HYVINVOINNIN MAANANTAI Tutustutaan yhdessä pelon ja rauhallisuuden tunteisiin ja niiden merkityksen ymmärtämiseen pienen alustuksen ja yhteisen keskustelun kautta.

Maaliskuu

6.3. MUISTELOTUOKIO Voit ottaa mukaan valokuvia omista nuoruusvuosistasi. Muistellaan ja jaetaan muistoja ystävistä, riennoista, kesätöistä, ensimmäisestä työpaikasta ym.

13.3. KÄSITYÖPIIRI Aiheena lankasydämet ja -tupsut. Tule mukaan saamaan ideoita ja vinkkejä sekä tekemään itsellesi lankasydän tai -tupsu. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

Kahvilat & toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilaT

Kevät & kesä 2023

13

Kahvilat & toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilat

20.3. TAIDEPAJA Kokeillaan erilaisia maalausaineita ja helppoja tapoja tehdä maalauksia. Mukaan voi tulla ilman aiempaa kokemusta. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

27.3. MIELEN HYVINVOINNIN MAANANTAI Tutustutaan yhdessä surun ja ilon tunteisiin ja niiden merkityksen ymmärtämiseen pienen alustuksen ja yhteisen keskustelun kautta.

Huhtikuu

3.4. MUISTELOTUOKIO Muistellaan ja jaetaan kokemuksia ja muistoja omasta lapsuuden ja nuoruuden kotiseudusta. Voit ottaa valokuvia mukaan.

17.4. KÄSITYÖPIIRI Aiheena tuubihuivi. Tule mukaan saamaan ideoita, vinkkejä ja neuvoja. Tuo mukana omat langat ja puikot.

24.4. ELÄMÄNI BIISI Kuunnellaan, lauletaan ja jaetaan ajatuksia itselle iloa arkeen tuovasta laulusta.

Toukokuu

8.5. KÄSITYÖPIIRI Aiheena hauskat patalaput. Tule mukaan saamaan ideoita ja vinkkejä sekä tekemään itsellesi hauska patalappu. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

15.5. ELÄMÄNI BIISI Kuunnellaan, lauletaan ja jaetaan ajatuksia lempi kesäkappaleista.

22.5. TAIDEPAJA Kokeillaan erilaisia maalausaineita ja helppoja tapoja tehdä maalauksia. Mukaan voi tulla ilman aiempaa kokemusta. Yhdistys tarjoaa materiaalit.

29.5. MIELEN HYVINVOINNIN MAANANTAI Tutustutaan yhdessä ahdistuksen ja toivon tunteisiin ja niiden merkityksen ymmärtämiseen pienen alustuksen ja yhteisen keskustelun kautta.

Peliklubi

Pitkään kokoontuneen peliklubin on mahdollista kokoontua maanantaisin pelaamaan ilman erillistä ohjausta, kun innokkaita pelaajia ja vapaata tilaa löytyy.

Lisätietoja toiminnallisista tuokioista: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

14
Kevät & kesä 2023

Tervetuloa mukaan kesäkahviloihin kesällä 2023. Yhdistys tarjoaa osallistujille kahvit.

Kesäkuu

KE 7.6. Kuumaa ja kahvia klo 15-18 tarjoilee elämyksen Ilkon asukasyhdistyksen rantasaunalla, Kangasalla. Ilkon asukasyhdistyksen saunamökki on pienen Pitkäjärven rannalla, ihanasti omassa rauhassa. Kesäkahvilassa aiheena rauha, hiljentyminen ja luonto. Mietitään näitä saunan löylyssä tai kahvikupposen äärellä.

Paikalle pääset busseilla 40a ja 40C muutaman sadan metrin päähän saunalta (pysäkki Pitkäjärven pysäkki, Jotel Oy kohdalla). Rantasaunalle pääsee Ilkontieltä oikotietä polkua pitkin. Polku lähtee tien oikealta puolelta jyrkän mutkan kohdalta. Pitkäjärven pysäkiltä matkaa rantasaunalle on n. 300m. HUOM, lopussa jyrkät raput alas! Myös autolla pääsee pihaan metsätietä pitkin, osoite on Tuulentie 148.

Ilmoittautuminen pe 2.6 mennessä; Sari Nurminen puh. 040 544 3139 (txt/whatsapp) tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi Muutos päivämäärässä mahdollinen. Mikäli päivä muuttuu, siitä ilmoitetaan ilmoittautuneille.

Ti 13.6. Bingo klo 13.00-14.30

Lisätietoja tulossa finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Lisätiedot: anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi

15
Kahvilat & toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilaT
Kevät & kesä 2023

Kahvilat & toiminnalliset tuokiot & kesäkahvilat

Ma 19.6. Vehoniemen automuseon kahvila Kangasala klo 17-19 Nautitaan kauneimmasta keskikesästä, mukavasta yhdessäolosta ja kahvihetkestä!

Paikka: Vehoniemen Automuseo, Vehoniemenharjuntie 92, Kangasala

Ilmoittauminen: finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila

Lisätiedot: teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi / 050 313 3894

Ti 20.6. Funkkistalo Sastamala klo 17-19 Nautitaan kauneimmasta keskikesästä, mukavasta yhdessäolosta ja kahvihetkestä!

Paikka: Funkkistalo, Marttilankatu 14, Sastamala

Ilmoittauminen: finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila

Lisätiedot: teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi / 050 313 3894

ke 21.6. Juhannuskahvila klo 13.00-14.30

Tule hörppäämään kupillinen kahvia ja jakamaan mukavimmat muistosi pian koittavasta juhannuksesta. Voit halutessasi ottaa mukaan esimerkiksi valokuvia, tai vaikka esitellä jonkun juhannusmuistoihisi liittyvän runon tai laittaa laulun soimaan. Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi / 040 547 7619

Heinäkuu

KE 5.7. Torikahvit klo 13.00-14.30 Nähdään Laukontorin ja Satamakadun kulmalla klo 13 ja mennään katsomaan mistä päivän parhaat tarjottavat löytyy.

Lisätietoja: niina.ojala@finfamipirkanmaa.fi tai 040 582 5343

Elokuu

KE 9.8. Arboretumin ruusukahvit klo 13-15 Kokoontuminen klo 13 Kesäkahvila Arboretumin luona, Hatanpään Puistokuja 1, Tampere. Kävellään reitti puistoalueella ajankohtaista luonnon kauneutta ihaillen ja nautitaan lopuksi kahvit.

Kevät & kesä 2023

Ilmoittauminen: finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila Lisätiedot: teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi / 050 313 3894

ke 23.8. Työväenmuseo werstas klo 13-15 Tutustutaan ensin Työväenmuseo Werstaan näyttelyihin, jonka jälkeen siirrytään kahvittelemaan Vapriikin terassille. Tavataan museo Werstaan aulassa klo 13. Museo sijaitsee osoitteessa Väinö Linnan aukio 8. Ilmoittautuminen Tiina Rissalle 21.8. mennessä puh. 040 5050 819.

16

VERTAISTUKIRYHMÄT

Vertaistukiryhmät ovat avoimia ryhmiä. Muutamassa ryhmässä on ryhmäkerralle ilmoittauduttava ennakkoon. Voit osallistua sille ryhmäkerralle, mikä itsellesi sopii.

Seuraavassa on esitelty yleiset vertaistukiryhmät, isäryhmät sekä erilaisten teemojen ympärille rakennetut vertaistukiryhmät.

Avoimet vertaistukiryhmät

Läheisten vertaistukiryhmä, Tampere

Tiistaisin 24.1. / 21.2. / 21.3. / 18.4. / 16.5. klo 17–19 Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. krs, 33200 Tampere Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

Läheisten vertaistukiryhmä,

Sastamala

Sastamalan ryhmä kokoontuu SPR:n Ystävänpirtillä (Puistokatu 18) keskiviikkoisin 18.1. / 15.2. / 15.3. / 19.4. / 10.5. klo 18–20.

Läheisten vertaistukiryhmä, Mänttä

Ilmoittaudu teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi / 050 313 3894 Saat tiedon paikasta ilmoittaessasi osallistumisesta Teijalle. torstaisin 12.1. / 16.2. / 23.3. / 20.4. / 25.5. klo 17–19.

Läheisten vertaistukiryhmä, Kangasala

Kangasalan ryhmä kokoontuu Kajastelen tiloissa (Annalantie 1 F, Kangasala) keskiviikkoisin 11.1. / 8.2. / 8.3. / 12.4. / 10.5. klo 17–19.

vertaistukiryhmät 17 Kevät & Kesä 2023

isäryhmät

Isäryhmät ovat tarkoitettu miehille, joita huolettaa puolison tai lapsen mielenterveys ja/tai päihdehaasteet. Ne tarjoavat paikan, jossa omista kokemuksistaan pääsee keskustelemaan vertaisten kanssa. Ryhmien tavoitteena on osallistujien hyvinvoinnin lisääntyminen. Ryhmiä ohjaavat yhdistyksen koulutetut kokemusasiantuntijat.

Voit osallistua myös muun kuin oman asuinkuntasi ryhmään niille kerroille, jotka sinulle sopivat. Ryhmissä on kahvitarjoilu eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Akaa (Majakka, Meijerintie 1) torstaisin 12.1. / 9.2. / 9.3. / 6.4. / 4.5. klo 17-19

JUUPAJOKI (Vapaa-aika talo, Kirkkotie 1) tiistaisin 17.1. / 14.2. / 14.3. / 11.4. / 16.5. klo 17-19

Kangasala (psykiatrian poliklinikka, Torikatu 5)

Tiistaisin 24.1. / 21.2. / 21.3. / 18.4. / 23.5. klo 17-19

Lempäälä (Moision koulu, Vanattarantie 1) tiistaisin 10.1. / 31.1. / 21.2. / 14.3. / 4.4. / 25.4. / 16.5. klo 17.30-20.00

Valkeakoski (Linja-autoasema 1. krs, Apiankatu 4) torstaisin 26.1. / 23.2. / 23.3. / 20.4. / 25.5. klo 17-19

Ylöjärvi (Keskustan neuvola, Mikkolantie 10) Tiistaisin 17.1. / 14.2. / 21.3. / 18.4. / 30.5. klo 17-19

Toiminnallinen vertaistukiryhmä - Nakkiryhmän jatkot tiistaisin 10.1. / 7.2. / 7.3. / 4.4. / 2.5. / 13.6. klo 17-19 tai 17-20

Ohjelma selviää myöhemmin. Katso finfamipirkanmaa.fi/tukea-isille Maksuton, kyydit järjestettävissä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: jukka.torro@finfamipirkanmaa.fi / 040 719 9355

Vertaistukiryhmät 18 kevät & kesä 2023

teemalliset vertaistukiryhmät

Lounastreffit 60+

Keskiviikkoisin 4.1. / 1.2. / 1.3. / 5.4 / 3.5. klo 12–14

Kaipaatko vaihtelua arkeen? Tule mukaan senioreiden lounastreffeille. Mukavaa seuraa, uusia tuttavuuksia, jutustelua ja vertaistukea lounaan merkeissä. Lounas on omakustanteinen, n. 7,20–9,50 € ja jälkiruoka 1,70–2,10 €. Ruokia voi ostaa myös kilohinnalla mukaan. Ryhmää ohjaavat vapaaehtoiset.

Paikka: Ravintola Selma, Tuomiokirkonkatu 22, Tampere Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

Naisten voimin

Maanantaisin 9.1. / 13.2. / 6.3. / 3.4. / 8.5. klo 17–19

Voimavarapainotteinen, teemallinen vertaistukiryhmä kaikille naisille, joita yhdistää läheisen mielenterveys- tai päihdehäiriö. Ryhmässä tavoitellaan omien voimavarojen löytymistä ja oman elämän keventymistä. Ryhmää ohjaavat vapaaehtoiset.

Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. kerros

Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

Lukupiiri

Keskiviikkoisin: 11.1. / 8.2. / (TI) 7.3. / 12.4. / 10.5. klo 16.30–18.30

Lukupiirissä tutustutaan kaunokirjallisuuteen, etsitään uusia näkökulmia luettuun sekä jaetaan ajatuksia ja oivalluksia toisten kanssa. Piirissä luettavat kirjat valitaan yhdessä. Seuraavalle kerralle valitun kirjan tiedot laitetaan esille yhdistyksen Facebook-sivuille. Lukupiiri on avoin, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lukupiiriä ohjaavat vapaaehtoiset.

Paikka: Hämeenkatu 25 A 3. kerros

Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

vertaistukiryhmät 19 Kevät & Kesä 2023

Miesten

Saunapäivä

ja miehen mitta -ryhmän kauden avaus

Lauantaina 4.2. klo 11.45-15.45

Päivään ovat tervetulleita kaikki miehet, joita kuormittaa läheisen haasteet mielenterveyden tai päihteiden kanssa. Päivässä esitellään yhdistyksen toimintaa, keskustellaan vertaisuuden merkeissä, nautitaan maittava lounas ja tietysti otetaan kunnon löylyt.

Päivässä tiedotetaan myös Miehen mitta -ryhmän kevään ohjelmasta, tiedot julkaistaan lisäksi yhdistyksen verkkosivustolla.

Päivä on maksuton, osallistujapaikkoja on rajoitetusti. Oma pyyhe mukaan.

Paikka: Tapaamme yhdistyksen toimiston edustalla porttikongissa (Hämeenkatu 25 A) klo 11.45, josta siirrymme porukalla kivenheiton päähän Artturin saunatiloihin. Tilaisuus päättyy klo 15.45. Ilmoittautumiset 22.1. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: 040 547 7619 tai juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi

Kuvallinen päiväkirja

Torstaisin: 9.3. / 16.3. / 23.3. / 30.3. klo 18–20

Jutustelua ja vertaistukea kuvallisen päiväkirjan teon merkeissä. Aloitamme illan pienellä kahvi/teehetkellä.

Teemme maaliskuun ajan kerran viikossa kuvallista päiväkirjaa. Voit piirtää, maalata, leikata ja liimata kuvia lehdistä, tarroja, kuitteja, esitteitä, kirjoittaa runoja jne. Voit kerätä uutisleikkeitä Suomesta ja maailmalta, jotka kiinnostivat tai olivat puheenaiheena.

Kirjoita viikon ajan muistiin asioita, joita olet tehnyt ja missä olet käynyt, pienetkin arkiset asiat huomioiden, esim. käynti kahvilassa, elokuvissa,

Vertaistukiryhmät 20
&
2023
kevät
kesä

lounaalla kaverin kanssa, hierojalla, kampaajalla, lääkärillä jne., myös kuitit ja esitteet voi ottaa mukaan. Kirjoita muistiin myös arkipäiväisiä tekemiäsi havaintoja, olitpa kotona tai muualla: - keitit erityisen hyvät kahvit, - näit ulkoillessa tavattoman ison ja hienon kävyn - rusakon loikkimassa, fasaanin tallustamassa - pidit pyykkipäivän ja sait pyykkikorin tyhjäksi

Voit merkitä muistiin jokaisen päivän kohdalle, mikä oli päivän tunnetila.

Vihkon ja muut tarvikkeet saat käyttöösi kurssilta. Ota mukaasi kynä, jolla on mukava kirjoittaa. Toteutustapoja on useita erilaisia. Vinkkejä tekemiseen löytää skräppäyskirjoista ja youtube -videosta haulla ”Näin tehdään kuvapäiväkirjaa”.

Mukaan mahtuu viisi osallistujaa, ja ryhmä pysyy koko ajan samana. Ryhmää ohjaa kaksi vapaaehtoista.

Paikka: Hämeenkatu 25 A 6. kerros

Ilmoittautumiset: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat (Jos ryhmä on täynnä, voit ilmoittautua jonoon Lealle.)

Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi / 0400 871 481

Luonto ja mieli -ryhmä

28.2. / 28.3. / 9.5. / 6.6.

Luonto ja mieli ryhmässä nautitaan luonnosta, mukavasta yhdessäolosta ja yhteisistä eväshetkistä. Luonnossa liikutaan leppoisasti, aistitaan ympäristöä ja kuulostellaan oman kehon tuntemuksia. Ryhmässä sovelletaan mm. hyvinvointivalmentaja Sirpa Arvosen kehittämää Metsämieli-menetelmää, jossa luonnossa itsestään syntyviä terveysvaikutuksia tehostetaan tietoisilla harjoitteilla. Lisätietoa Metsämieli-menetelmästä löytyy osoitteesta www.metsamieli.fi

Katso lisäksi Mielenreitin retket Suolijärvellä 10.1. ja 19.4. sivulla 43.

28.2.2023 klo 16.45– n. 18.00 Kangasala, Sorolan monttu Sorolan monttu tarjoaa erinomaiset puitteet luontomielitehtäville. Tehtävien lomassa paistellaan räiskäleet alueen laavulla. Ota halu-

vertaistukiryhmät 21 Kevät & Kesä 2023

tessasi mukaan jotain suolaista evästä, oma juoma, istuinalusta ja reilusti lämmintä vaatetta. Bussilla pääsee aivan Sorolan montun viereen (40C 8110 Papinojantie).

28.3.2022 klo 17–19 Pinsiö, Ylöjärvi Pinsiössä sijaitsee kaksi upeaa ympäristötaideteosta; Puuvuori sekä Yltä ja Alta. Käymme tutustumassa molempiin kohteisiin samalla kertaa. Ryhmäkerralla nautimme yhdistyksen tarjoamat nuotiomakkarat. Ota mukaan sään mukainen vaatetus, istuinalusta sekä juotavaa. Kimppakyytimahdollisuus toimistolta.

9.5.2023 klo 17–19, Pappilanniemi, Valkeakoski Lähdemme tutustumaan Pappilanniemen luontopolkuun. Hyväkulkuinen luontopolku kulkee kauniissa Vanajaveden maisemissa. Luontopolun pituus on n. 1km. Ota mukaan omat eväät sekä juomapullo. Tulentekomahdollisuus löytyy (ei metsäpalovaroituksen aikana). Kimppakyytimahdollisuus toimistolta.

6.6.2023 klo 17- n.20, Iso-Vuorijärven kierros, Orivesi Suuntaamme pidemmälle iltaretkelle upean Iso-Vuorijärven maisemiin. Kävelyä tulee n. 5km haastavassa maastossa. Ota mukaan omat eväät sekä juomapullo. Tulentekomahdollisuus löytyy (ei metsäpalovaroituksen aikana). Kimppakyytimahdollisuus toimistolta.

Voit osallistua oman mielenkiintosi mukaan juuri niille kerroille, kuin itse haluat. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen ryhmäkertaa. Pyrimme järjestämään kimppakyytejä kohteisiin. Jos sinun kyydillä pääsee mukaan matkaan, niin kerrothan siitä ilmoittautuessa ohjaajille.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: tiina.vartiainen@finfamipirkanmaa.fi / 050 448 8134 tai niina.ojala@finfamipirkanmaa.fi / 040 582 5343

22
Vertaistukiryhmät
kevät & kesä 2023

NAISET LAUTEILLA Tampere & Kangasala

TAMPERE

Tiistaina 17.1. ja keskiviikkona 15.2.klo 16-18

Kokoonnutaan vielä alkuvuodesta Nikaman saunalla, osoitteessa Tuomiokirkonkatu 24, käynti Kyttälänkatu 5 puolelta sisäpihalle. Saunatila 7. krs, hissillä pääsee 6. kerrokseen.

KANGASALA

Keskiviikkoisin 28.6. ja 12.7. klo 15-18

Kesällä kokoonnutaan Ilkon asukasyhdistyksen rantasaunalla, Kangasalla. Ilkon asukasyhdistyksen saunamökki on pienen Pitkäjärven rannalla, ihanasti omassa rauhassa. Paikalle pääset busseilla 40a ja 40C muutaman sadan metrin päähän saunalta (pysäkki Pitkäjärven pysäkki, Jotel Oy kohdalla). Rantasaunalle pääsee Ilkontieltä oikotietä polkua pitkin. Polku lähtee tien oikealta puolelta jyrkän mutkan kohdalta. Pitkäjärven pysäkiltä matkaa rantasaunalle on n. 300m. HUOM, lopussa jyrkät raput alas! Myös autolla pääsee pihaan metsätietä pitkin, osoite on Tuulentie 148.

Muutokset päivämäärissä mahdollisia. Mikäli päivämääriin tulee muutoksia, niistä ilmoitetaan ilmoittautuneille.

Ilmoittautuminen viimeistään samana päivänä: Sari Nurminen puh. 040 544 3139 (txt/whatsapp) tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

23 Kevät
Kesä 2023
vertaistukiryhmät
&

Koulutukselliset Ryhmät

Muutokset mahdollisia. Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana.

Ajankohtaiset tiedot: www.finfamipirkanmaa.fi

Koulutukselliset ryhmät ovat tiiviitä kokonaisuuksia, joissa on tarkoitus sitoutua osallistumaan kaikille ryhmäkerroille. Koulutuksellisen osion lisäksi ryhmissä toteutuu vertaisuus.

Ryhmät ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu

Keskiviikkoisin 11.1. / 18.1. / 25.1. / 1.2. / 8.2. klo 17:00-18:30

Varjoista valoon -hankkeen järjestämä ryhmä on ensisijaisesti tarkoitettu omaisille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä sekä ovat itse Tampereen terveysasemien asiakkaina.

Ryhmä täynnä, jatkoa tulossa.

Oletko työikäinen? Etsitkö keinoja jaksamisen parantamiseen ja uupumisen ehkäisemiseen? Maksuton läsnäolotaidot ja kehon kuuntelu -ryhmä auttaa rauhoittamaan ja tauottamaan hektistä arkea sekä palautumaan arjen rasituksesta. Pieni hetki tietoista pysähtymistä voi olla juuri se mitä tarvitset. Ryhmässä tehtävissä harjoitteissa huomio suunnataan kehoon ja hengitykseen. Menetelminä ovat lempeä jooga sekä itsemyötätuntoa ja läsnäoloa lisäävät harjoitteet.

Paikka: Meditaatiotila Tavallinen Mieli Zendo Kaleva / Ilvestie 2–4 (kadunpuoleinen päätyhuone)

Ilmoittautuminen: Ryhmä täynnä. Ilmoittelemme somessa ja nettisivuillamme mahdollisesta lisäryhmästä myöhemmin. Lisätiedot: anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi / 050 552 5955

koulutukselliset ryhmät 24 Kevät & kesä 2023

SENIORI HYVINVOINTITREENIT

Tiistaisin 17.1. / 14.2. / 14.3. / 18.4. / 16.5. klo 13–15

Mielen hyvinvointia ja virkistystä elämänkokemuksen karttuessa. Hyvinvoiva mieli on ikääntyvän ihmisen voimavara, joka kantaa arjessa ja tukee toimintakykyä. Tervetuloa mukaan toiminnalliseen, voimavarapainotteiseen ryhmään, jossa pääset kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin mielen hyvinvointia ylläpitäviin ja edistäviin toimintoihin. Jokaisena ryhmäkertana teemme pienen kävelyn ryhmänä.

Ryhmä on suunnattu yli 60+- vuotiaille

Ryhmä jatkaa samalla kokoonpanolla koko vuoden (kevät- ja syyskauden). Ohjaajina vapaaehtoiset Anja ja Birgit

Ilmoittautuminen 9.1. alkaen: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Paikka: FinFami Pirkanmaa (Hämeenkatu 25 A, 3. krs)

Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa tai 0400 871 481

OMAISENA OLON KOKEMUKSET SANOIKSI – TARINARYHMÄ

Maanantaisin 30.1. / 6.2. / 13.2. / 20.2. / 6.3 klo 16.30-20.00

Koulutuksessa pääset vertaistuen, ammatillisen ohjauksen, terapeuttisen kirjoittamisen ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla läpikäymään mielenterveys- ja/tai päihdeomaisena oloasi ja sanoittamaan tunteesi ja kokemuksesi omaksi omaisena olon tarinaksi.

Käy kurkkaamassa sivuiltamme osallistujan kokemus Tarinaryhmästä: finfamipirkanmaa.fi/ajankohtaista/tarinoissa-tuntuu/ Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi -infotilaisuus järjestetään maanantaina 9.1. klo 17.00-18.30 Pirkanmaan FinFamin tiloissa. Lisätietoja infotilaisuudesta tämän kalenterin tapahtumat-osiosta tai Lealta. Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Paikka: FinFami Pirkanmaa (Hämeenkatu 25 A, 3. krs)

Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa tai 0400 871 481

koulutukselliset ryhmät

25
Kevät & kesä 2023

koulutukselliset ryhmät

Itsetuntemuksen vuosi -ryhmä

Vuoden mittainen ryhmä, joka kokoontuu noin kerran kuussa. Kesän osalta aikataulut sovitaan ryhmän kesken ja syksyn aikataulu tarkentuu myöhemmin. ti 31.1. klo 17-18 / ke 1.3. 17-19 / ke 5.4. klo 17-19 / ke 3.5. klo 17-19 / to 1.6. klo 17-19

Itsetuntemuksen vuosi -ryhmä on suunnattu työikäisille, joita huolettaa läheisen mielenterveys ja/tai päihteidenkäyttö. Ryhmä tarjoaa tilan, paikan ja välineitä itsetuntemuksen vahvistamiseen. Työskentelyä tehdään Hyvän mielen vuosi -kirjan kautta. Yhteisissä tapaamisissa vaihdetaan ajatuksia ja tunteita, joita kirjan harjoitukset ovat herättäneet. Kirjan tehtävät on jaettu 12 kuukauteen ja erilaisiin teemoihin. Harjoituksia tehdään siis itsekseen, ja yhteisissä tapaamisissa puretaan edellisen kuukauden teemoja yhdessä keskustellen. Ryhmää ohjaavat yhdistyksen työntekjiät sekä kokemusasiantuntija.

Kirja on omakustanteinen (n. 20 euroa), ja yhdistyksen kautta tehdään yhteistilaus. Ryhmään mahtuu 8 osallistujaa.

Ilmoittautuminen (alkaa ma 9.1. ja päättyy to 26.1.): finfamipirkanmaa.fi/ryhmat

Paikka: FinFami Pirkanmaa (Hämeenkatu 25 A, 3. krs)

Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa tai sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi

Ryhmä lasten vanhemmille Kangasala

Tiistaisin 31.1. / 7.2. / 14.2. / 21.2. klo 17.15-19.15

Ryhmä on tarkoitettu alle kouluikäisten lasten vanhemmille, joilla itsellään tai perheen jollakin muulla aikuisella (lapsen toinen vanhempi, puoliso, ex-puoliso tms.) on haasteita mieenterveyden, päihteidenkäytön tai jaksamisen kanssa. Ryhmän teemoina ovat mm. tunteiden hallinta, lasta suojaavat tekijät, perheen vuorovaikutus, sekä oma jaksaminen ja voimavarat.

Ryhmä järjestetään Kangasalan varhaiskasvatuksen ja FinFami Pirkanmaan yhteistyönä.

Paikka: Omenatarhan päiväkodin Omppula-rakennus (Riihikuja1, huom. Google Mapsin mukaan Riihikuja 3 )

26 Kevät &
kesä 2023

Ilmoittautumiset 26.1. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

Taustasta tasapainoon -ryhmä

Tiistaisin 7.2. / 14.2. / 21.2. / 7.3. / 14.3. klo 16.30-18.30 (Toinen ryhmä alkaa 18.4.)

Voiko kaiken korjata teipillä tai rakkaudella? Tai tiedätkö, miksi suru on kunniavieras? On sanottu, että puhumattomat asiat siirtyvät jonkun taakaksi kannettavaksi. Kannatko sinä tällaista taakkaa mukanasi? Taustasta tasapainoon on vertaistukiryhmä n. 18-29v. nuorille, joilla on taustalla kokemuksia vanhemman päihdeongelmasta. Tule kertomaan omasta taakastasi, samalla kuulet muiden kokemuksia ja tutustut muihin nuoriin aikuisiin, jotka kantavat hartioillaan samankaltaisia tarinoita. Tässä ryhmässä sinun ei tarvitse myöskään suorittaa mitään.

Ryhmän ohjaajana toimii FinFami Pirkanmaan työntekijä Sari Nurminen. Ryhmässä vierailee lisäksi kokemusasiantutija. Ryhmään otetaan 6-8 ryhmäläistä.

Kenelle: nuorille aikuisille n. 18-29v. Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. kerros) Ilmoittautuminen 3.2. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Arjen keinot hyvinvointiin ja jaksamiseen -ryhmä

Tiistaisin 7.2. / 14.2. / to 9.3. / 21.3. / 28.3. klo 16.30-18.30

Varjoista valoon -hankkeen järjestämä ryhmä on ensisijaisesti tarkoitettu omaisille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä sekä ovat itse Tampereen terveysasemien asiakkaina.

Ihmisen huoli läheisen voinnista ja elämäntilanteesta sekä huolenpito läheisen hyvinvoinnista kuormittaa hänen omaa jaksamistaan. Kuorma voi kasvaa huomaamatta liian suureksi. Omassa arjessa voi myös olla vaikea löytää sopivia tapoja ja keinoja toimia silloin kun läheisellä on haasteita mielenterveys ja/tai päihdeasioissa.

Arjen keinot hyvinvointiin ja jaksamiseen -ryhmässä pyritään

koulutukselliset ryhmät

27
Kevät & kesä 2023

koulutukselliset ryhmät

edistämään omaa hyvinvointia ja oman arjen merkityksellisyyttä voimavaralähtöisesti. Ryhmässä keskustellaan arjen hyvinvointia edistävistä asioista, oikeudesta pitää niistä kiinni, sekä pohditaan omia arvoja ja itselle tärkeitä asioita. Mietitään myös keinoja, miten edistää omaa jaksamista.

Paikka: Hämeenkatu 25 A (3. kerros)

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Ryhmään mahtuu 8 osallistujaa. minna.hartonen@finfamipirkanmaa.fi / 050 551 9665

Voimia vanhemmuuteen -ryhmä verkossa

Torstaisin 2.2. / 9.2. / 16.2. ja 23.2. klo 17–18.30.

Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille, joiden n. 13–25-vuotiaalla nuorella on psyykkistä oireilua ja/tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia. Ryhmässä on mahdollisuus tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja saada uusia voimavaroja omaan jaksamiseen.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa, tapaamisten teemat ovat:

1. Nuoren sairastumiseen liittyviä tunteita

2. Nuoren ahdistuneisuus ja itsetuhoisuus

3. Kohtaaminen

4. Oma jaksaminen, voimavarat ja toivo

Ryhmä toteutetaan Teams -verkkosovelluksen välityksellä ja se kokoontuu alkuvuodesta 2023 Saat linkin ryhmään sähköpostiisi muutamaa päivää ennen ensimmäistä ryhmätapaamista.

Ilmoittautumiset 31.1. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

Kevät & kesä 2023

Päihdemieliryhmä

Keskiviikkoisin 1.3. / 8.3. / 15.3. / 22.3. klo 17–19 Oletko väsynyt läheisesi liialliseen päihdekäyttöön?

Runsaaseen päihteiden käyttöön voi liittyä mielenterveyden järkkymistä, taloudellisia ongelmia ja jopa rikollisuutta. Huoli ja pelko voivat viedä omaisenkin voimia. Päihdekäyttö voi olla joko alko-

28

holi-, huume- tai sekakäyttöä eikä läheiselläsi tarvitse olla diagnosoitua päihde- tai mielenterveysongelmaa. Pelkkä huoli omasta tai läheisesi hyvinvoinnista riittää. Ryhmässä käydään keskustelujen ja harjoitusten avulla läpi, millaisia haasteita, ajatuksia ja tunteita läheisen liiallinen päihdekäyttö tuo omaisen elämään ja miten omia voimavaroja voisi lisätä. Vertaistuki on voimaannuttavaa

Ilmoittautumiset 23.2. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat tai Tiina Rissa 040 5050 819

Paikka: Hämeenkatu 25 A, 3. kerros Lisätiedot: tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi / 040 5050 819

Näkymätön lapsi

Keskiviikkoisin 8.3. / 15.3. / 22.3. / 29.3. klo 17.00-18.30

Oletko elänyt lapsuutesi tai nuoruutesi perheessä, jossa jompikumpi tai molemmat vanhemmat ovat sairastuneet psyykkisesti?

Onko vanhemman sairaus vaikuttanut lapsuuteesi tai nuoruuteesi tavalla, jota haluat pohdiskella yhdessä toisten samantyyppisessä tilanteessa eläneiden kanssa? Huomaatko ehkä miten menneet asiat vaikuttavat nykyhetkeen?

Et ole ainoa tai yksin, tule mukaan keskustelemaan ja huomaamaan, että vertaisuudella on voimaa ja yhdessä keskustellen voivat haastavatkin asiat muuttua mahdollisuuksiksi.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa ja tapaamisilla käsitellään erilaisia aiheeseen liittyviä teemoja, kuten tunteet, ylisukupolvisuus, toipuminen ja toivon näkökulma. Ryhmää ohjaavat kokemusasiantuntija ja työntekijä.

”Tiedättehän, että jos jotakuta säikäyttää kovin usein, hän muuttuu näkymättömäksi.”

(Tove Jansson: Näkymätön lapsi)

Ilmoittautumiset 3.3. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat

Paikka: Hämeenkatu 25 A, 6. kerros

Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi / 040 547 7619

koulutukselliset ryhmät

Kevät & kesä 2023

29

koulutukselliset ryhmät

Ensitietokoulutus Tampere & Teams

Keskiviikkoisin 12.4. / 19.4. / 26.4. klo 17.00–18.30

Ensitietokoulutus on tarkoitettu sinulle, jolle läheisen psyykkinen sairastuminen on uusi asia ja tunnet tarvitsevasi tietoa, tukea sekä mahdollisuuden keskustella muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Koulutus järjestetään hybriditoteutuksena, voit osallistua joko paikan päällä yhdistyksen toimistolla tai verkon välityksellä Teamsin kautta. Etänä osallistuville lähetämme osallistumislinkin ennen koulutuksen alkamista.

Iltojen teemat:

Alussa se oli yhtä myllerrystä läheisen sairastumiseen liittyviä tunteita, kysymyksiä ja ajatuksia.

Arkeen mahtuu monenlaista miten etsiä ratkaisuja ja uusia näkökulmia arjen ongelmatilanteisiin.

Arjen pienet ilot tarkastelussa omaisen asema, jaksaminen ja voimavarat.

Paikka: Hämeenkatu 25 A, 6. kerros & Teams Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619 Ilmoittautumiset 5.4. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat

Taustasta tasapainoon -ryhmä

Tiistaisin 18.4. / 25.4. / 2.5. / 9.5. / 16.5. klo 16.30-18.30

Voiko kaiken korjata teipillä tai rakkaudella? Tai tiedätkö, miksi suru on kunniavieras? On sanottu, että puhumattomat asiat siirtyvät jonkun taakaksi kannettavaksi. Kannatko sinä tällaista taakkaa mukanasi? Taustasta tasapainoon on vertaistukiryhmä n. 18-29v. nuorille, joilla on taustalla kokemuksia vanhemman päihdeongelmasta. Tule kertomaan omasta taakastasi, samalla kuulet muiden kokemuksia ja tutustut muihin nuoriin aikuisiin, jotka kantavat hartioillaan samankaltaisia tarinoita. Tässä ryhmässä sinun ei tarvitse myöskään suorittaa mitään. Ryhmän ohjaajana toimii FinFami Pirkanmaan työntekijä Sari

30
Kevät & kesä 2023

Nurminen. Ryhmässä vierailee lisäksi kokemusasiantutija. Ryhmään otetaan 6-8 ryhmäläistä.

Kenelle: nuorille aikuisille n. 18-29v. Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. kerros) Ilmoittautuminen 14.4. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139

Tunne- ja rajatyöskentely -ryhmä

Torstaisin 20.4. / 27.4. / 4.5. / 11.5. klo 16:30-18:00

Ryhmä on suunnattu nuorille aikuisille (18-35-vuotiaat), joiden elämää kuormittaa läheisen haasteet mielenterveyden tai päihteiden kanssa.

Vertaistuellisessa ryhmässä syvennytään teorian, keskustelun ja harjoitusten kautta tunnetaitojen ja rajojen äärelle. Omien tunteiden ja rajojen tunnistaminen ja ilmaiseminen on tärkeää oman hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta. Ihmisillä on usein taipumus käsitellä näitä vain mielen ja ajatusten tasolla – ryhmässä huomio suunnataan myös omaan kehoon ja kehotuntemuksiin.

Paikka: Meditaatiotila Tavallinen Mieli Zendo Kaleva / Ilvestie 2–4 (kadunpuoleinen päätyhuone)

Ilmoittautuminen: Ryhmään mahtuu 8 osallistujaa ja ryhmä pysyy samana koko ajan. Sitovat ilmoittautumiset 13.4. mennessä: anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi

Lisätiedot: anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi / 050 552 5955

Hyvinvointia ja virtaa verkossa vanhemmille 24.4.-14.5. (ryhmächatit torstaisin 27.4. / 4.5. / 11.5. klo 17.00–18.30)

Ryhmä on tarkoitettu lapsiperheiden vanhemmille, joiden arkea ja perheen jaksamista kuormittaa puolison haasteet mielenterveyden tai päihteiden kanssa. Ryhmässä pääpaino on omien voimavarojen ja jaksamisen vahvistumisella, sekä vertaisuuden voimalla.

Ryhmä toteutetaan Tukinetissä 24.4.–14.5. Ryhmä sisältää viikoittain vaihtuvan teeman, johon liittyy taustamateriaalila ja keskusteluseinä viikon aiheesta. Lisäksi ryhmässä pidetään viikoittaiset ryhmächatit torstaisin 27.4. / 4.5. ja 11.5. klo 17–18.30. Ryhmässä

koulutukselliset ryhmät

31
Kevät & kesä 2023

koulutukselliset ryhmät

käsiteltäviä teemoja ovat mm. läheisuupumus ja sen ehkäiseminen, lasta suojaavat tekijät, sekä toipumisorientaatio ja toivo. Ryhmä edellyttää rekisteröitymisen Tukinetiin, mutta ryhmään osallistutaan nimimerkeillä.

Ilmoittaudu ryhmään 20.4. mennessä: https://tukinet.net/teemat/hyvinvointia-ja-virtaa-verkossa-vanhemmille/ Samalta sivulta pääset rekisteröitymään Tukinetiin, jonka jälkeen voit ilmoittautua klikkaamalla ”Hae”-painiketta. Hyväksymme ilmoittautumisesi muutaman päivän kuluttua ja saat siitä tiedon riippuen valinnastasi joko Tukinetiin tai sen lisäksi sähköpostiisi. Helpoiten pääset Tukinetiin osoitteen finfamipirkanmaa.fi/ryhmat kautta.

Lisätietoja: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

Voimia vanhemmuuteen -ryhmä

Keskiviikkoisin 10.5. / ti 16.5. / 24.5. / 31.5. klo 17.00-18.30

Ryhmä on tarkoitettu vanhemmille, joiden n. 13–25-vuotiaalla nuorella on psyykkistä oireilua ja/tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia. Ryhmässä on mahdollisuus tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja saada uusia voimavaroja omaan jaksamiseen.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa, tapaamisten teemat ovat: 1. Nuoren sairastumiseen liittyviä tunteita 2. Nuoren ahdistuneisuus ja itsetuhoisuus 3. Kohtaaminen 4. Oma jaksaminen, voimavarat ja toivo

Paikka: Hämeenkatu 25 A (6. krs) Ilmoittautumiset 7.5. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

32
Kevät & kesä 2023

OMAISENA OLON KOKEMUKSET SANOIKSI – TARINARYHMÄ

Torstaisin 10.8. / 17.8. / 24.8. / 31.8. / 7.9. klo 16.30-20.00

Koulutuksessa pääset vertaistuen, ammatillisen ohjauksen, terapeuttisen kirjoittamisen ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla läpikäymään mielenterveys- ja/tai päihdeomaisena oloasi ja sanoittamaan tunteesi ja kokemuksesi omaksi omaisena olon tarinaksi.

Käy kurkkaamassa sivuiltamme osallistujan kokemus Tarinaryhmästä: finfamipirkanmaa.fi/ajankohtaista/tarinoissa-tuntuu/ Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi -infotilaisuus järjestetään maanantaina 9.1. klo 17.00-18.30 Pirkanmaan FinFamin tiloissa. Lisätietoja infotilaisuudesta tämän kalenterin tapahtumat-osiosta tai Lealta.

Ilmoittautuminen 9.1. alkaen: finfamipirkanmaa.fi/ryhmat Paikka: FinFami Pirkanmaa (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa tai 0400 871 481

koulutukselliset ryhmät

Hei jäsen!

Olethan ilmoittanut meille sähköpostiosoitteesi?

Ilmoitamme ajankohtaisista asioista, tapahtumista, eduista ja mahdollisista muutoksista myös sähköpostilla.

Voit ilmoittaa/päivittää sähköpostiosoitteesi osoitteeseen: omaiset@finfamipirkanmaa.fi

33
Kevät & kesä 2023

koulutukset ,luennot ja seminaarit

Muutokset mahdollisia. Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana. Ajankohtaiset tiedot: www.finfamipirkanmaa.fi

Koulutukset ja luennot

Asiakkaana sosiaalipalveluissa -verkkokoulutus Maanantaina 6.2.2023 klo 13.00–14.30

Millaisissa pulmatilanteissa ja arjen haasteissa kannattaa ottaa yhteyttä sosiaalipalveluihin? Mitä sisältyy asiakkaan oikeuksiin sosiaalipalveluissa? Mitä tarkoittaa omatyöntekijä? Miten asiakkaan läheiset huomioidaan sosiaalipalveluissa? Mitä asiakas tai omainen voi tehdä, jos on tyytymätön palveluun tai kohteluun? Luennon lisäksi keskustelua aiheesta. Kouluttajina Teija Eskola Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry ja Riikka Mettälä Mielenterveyden keskusliitto.

Koulutus järjestetään Zoomissa, joten voit osallistua asuinpaikkakunnaltasi. Sinulle lähetetään osallistumislinkki ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi sähköpostiin vähän ennen koulutuspäivää.

Paikka: verkossa (Zoom) Ilmoittautumiset: Ilmoittautuminen aukeaa viikolla 3 finfamipirkanmaa.fi/koulutukset-ja-luennot/ Lisätiedot: teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi

Kevät & kesä 2023

MTEA1 - Ikääntyvä mieli – mielenterveys elämäntaitoja ikääntyessä Keskiviikkona 8.3. / 15.3. / 22.3. / 29.3 klo 12.00–15.15

Koulutus on ilmainen ja se on suunnattu ikääntyville mielenterveys- ja/tai päihdeomaisille.

34

Mielenterveyden ensiapu® 1-koulutuksessa osallistuja saa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja pääsee harjoittelemaan mielenterveystaitoja. Ikääntyvä mieli – mielenterveys elämäntaitona ikääntyessä -koulutuksessa käsitellään MTEA1 - koulutuksesta tuttuja teemoja ikääntyvän ihmisen näkökulmasta. Koulutuksessa käsitellään ikääntymistä moninaisena elämänvaiheena: ikääntyvän mielen riski- ja suojatekijät, ikääntyvän tunne-elämän erityispiirteet, ihmissuhteiden merkitys ikääntyessä, ikääntyminen ja kriisit. Yhdistys tarjoaa osallistujille kahvit pienen suolaisen välipalan kera.

Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs)

Ilmoittautumiset 9.1. alkaen: finfamipirkanmaa.fi/koulutukset-ja-luennot/ Lisätiedot: 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

Mielen hyvinvointiluento

Torstaina 13.4. klo 16.30–19.00

Omaisille ja kaikille aiheista kiinnostuneille suunnattu luentotilaisuus, jonka aiheina ovat tunne- ja läsnäolotaidot, sekä toipumisen näkökulma.

Tunne- ja läsnäolotaitojen osuudessa keskitytään vaikeiden ja haastavien tunteiden hyväksymiseen, sekä myönteisten tunteiden ja itsemyötätunnon vahvistamiseen. Lisäksi pysähdytään huomioimaan omaa kykyämme olla läsnä sekä mietitään keinoja, kuinka pysähtyä arjessa.

Illan aikana perehdytään myös toipumisorientaatio-näkökulmaan, oman näköisen itselle merkityksellisen elämään tärkeyteen ja positiiviseen mielenterveyteen.

Tilaisuuden alussa kahvitarjoilu.

Paikka: Pääkirjasto Metso, Kuusi-Sali Ilmoittautumiset 2.4. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/koulutukset-ja-luennot/ Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

Koulutukset, luennot ja seminaarit

Kevät & kesä 2023

35
NÄYTTELYITÄ MUSEOKAUPPA • KAHVILA RAHTARIT-LIIKENNEPUISTO AUTON JA TIEN MUSEO MOBILIA Kustaa Kolmannen tie 75 36270 Kangasala Puh. (03) 3140 4000 mobilia.fi FINFAMIN JÄSENETU -50 % AIKUISTEN PÄÄSYLIPUSTA! LAPSET AIKUISEN SEURASSA ILMAISEKSI. Mentäiskö sittenkin Mobiliaan? LOUNAS joka päivä klo 11–14 Herkullinen

Muutokset mahdollisia. Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana.

Ajankohtaiset tiedot: www.finfamipirkanmaa.fi

tilaisuudet, ja tapahtumat

Tilaisuudet ja tapahtumat ovat pääosin suunnattu sairastuneiden läheisille ja ammattilaisille. Jotkin tapahtumat ovat Pirkanmaan FinFamin jäsenille ja vapaaehtoisille. Osa tilaisuuksista ja tapahtumista on avoimia, eivätkä ne vaadi ilmoittautumisia. Osa tapahtumista on maksullisia ja osa vaatii ennakkoilmoittautumisen.

OMAISEN POLKU KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI – KOULUTUSPOLUN

INFOTILAISUUS

Maanantaina 9.1. klo 17.00-18.30

Tervetuloa saamaan tietoa yhdistyksemme kokemusasiantuntijatoiminnasta ja mielenterveys- ja tai päihdeomaisille kehittämästämme Omaisen polku kokemusasiantuntijaksi – koulutuspolustamme.

Tilaisuudessa saat tarkempaa tietoa koulutusten sisällöistä sekä erilaisista mahdollisuuksista toimia ja vaikuttaa yhdistyksen kokemusasiantuntijaomaisena. Saat myös mahdollisuuden kuulla koulutuksissa olleiden ja yhdistyksen kokemusasiantuntijatoiminnassa mukana olevien omaisten kokemuksia ja omaispuheenvuoroja.

Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat Lisätiedot: 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

tilaisuudet & tapahtumat 37 Kevät & kesä 2023

Sinä olet tärkeä -viikko Virrat

MA-LA 23.-28.1.

Avoin mielen hyvinvoinnin tapahtuma Ylä-Pirkanmaan asukkaille Virtain kaupunginkirjastolla.

Teemaviikolla tarjolla mm. omais- ja vapaaehtoistoiminnan esittelyä, kirjallisuusesittelyä mielen hyvinvoinnin teemoista (aikuisille, nuorille ja lapsille ), onnenpyörä ja toivelaatikko. Teemaviikon maanantaina järjestetään ammattilaispäivä. Torstaina maksutonta keskustelutukea ja neuvontaa. Lauantaina lasten päivä sekä psykiatrin luento.

Tarkempi kaikille avoin ohjelma julkaistaan tammikuun alkupuolella: finfamipirkanmaa.fi/virrat Paikka: Virtain kaupunginkirjasto (Mäkitie 2, 34800 Virrat)

Suuri ystävänpäivä -askartelu

Torstaina 26.1. / 9.2. klo 12-14

Vietämme Suuri Ystävänpäivä -tapahtumaa sunnuntaina 12. helmikuuta. Tervetuloa toimistolle valmistamaan somisteita ja teemaan sopivia askarteluja, joilla koristelemme Arttelin Hepokatti-salin! Toimisto tarjoaa materiaalit.

Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs)

YHDISTYS ESITTELEMÄSSÄ TOIMINTAA TAYSin OLKA-PISTEELLÄ

Tiistaisin 31.1. / 28.2. / 28.3. / 25.4. / 23.5. / 29.8. / 26.9. / 31.10. / 28.11. / 19.12 klo 10-13

Tervetuloa moikkaamaan meitä ja tutustumaan paremmin toimintaamme. Paikka: Tays Keskussairaala

tilaisuudet & tapahtumat 38
& kesä 2023
Kevät

Rakkauteni helvettiin kiedottu -näyttelyn avajaiset

Läheisen polku riippuvaisen rinnalla Tiistaina 31.1. klo 17-19

Rakkauteni helvettiin kiedottu on valokuvanäyttely huumeriippuvaisen rinnalla eläneiden näkökulmasta. Avajaisissa voit tutustua valokuvanäyttelyyn. Avajaisissa aihetta käsitellään paneelikeskustelun sekä nykyteatteri Vera Audentian pienteoksen kautta. Valokuvanäyttelyä pääsee katsomaan Arttelissa 24.2. saakka.

Tapahtuman toteuttaa yhteistyössä Pirkanmaan FinFamin kanssa A-klinikkasäätiö (Völjy), Kumppanuustalo Artteli, nykyteatteri Vera Audentia sekä Nuorten Ystävät (Verto).

Paikka: Kumppanuustalo Artteli (Mustalahdenkatu 22, Tampere)

Suuri ystävänpäivä -tapahtuma

Sunnuntaina 12.2. klo 11-16

Ystävänpäivää vietetään pop up -henkisesti Arttelissa! Pistäydy paikalle silloin, kun aikatauluusi sopii ja tule nauttimaan vaaleanpunaisesta tunnelmasta, eläinystävistä ja livemusiikista.

Ohjelma: klo 11:00: Kahvitarjoilu Klo 11:30 – 12:30: Alpakkaystävät vierailulla. Saa rapsuttaa, silittää, syöttää ja tulla kaverikuvaan. Klo 13.00–14.30: Toiminnallista, kaikille sopivaa sirkusta rennolla otteella. Tule kokeilemaan tai katselemaan, kun muut kokeilevat. Klo 15.00–16.00: Päivätanssit

Lisäksi koko tapahtuman ajan on mahdollista pelata lautapelejä, valmistaa ystävänpäivätunnelmaan sopivia askarteluja ja poseerata Polaroid-kameralle kuvauspisteellä.

Paikka: Kumppanuustalo Artteli (Mustalahdenkatu 22, Tampere)

39
2023
tilaisuudet & tapahtumat
Kevät & kesä

K50-messut

Lauantaina 25.2. klo 11-17

Olemme mukana K50-messuilla. Tervetuloa moikkaamaan meitä, hakemaan materiaaleja ja osallistumaan arvontaan.

.

Paikka: Tampere-talo

Lisätietoja: www.k50messut.fi/tampere

Kokemusasiantuntijaomaisen puheenvuoro

Lottopallon varjossa

Tiistaina 14.3 klo 17.00–18.30

Tule kuulemaan aikuisen kokemusasiantuntijaomaisen Lottopallon varjossa- puheenvuoro: kokemuksia siitä, millaista oli kasvaa lapsena perheessä, jossa vanhemman peliriippuvuus hallitsi arkea ja kuinka se on vaikuttanut omaan elämään aikuisena. Puheenvuoron jälkeen on aikaa kysymyksille ja omien kokemusten jakamiselle kahvittelun äärellä.

Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi tai 0400 871 481

Jäsenilta ja kevätkokous

Torstaina 23.3. klo 17 alkaen

Yhdistyksen jäsenillan ohjelmassa on klo 17-18 luento, jossa Mielenterveyden keskusliiton lakimies Oskari Korhonen kertoo uudistuvasta mielenterveyspalvelujen ja päihdehuollon lainsäädännöstä ”Lainvalmistelun välitilinpäätös: missä mennään mielenterveyden osalta?” Lopuksi keskustelua aiheesta.

Kevätkokous klo 18 alkaen.

Kahvitarjoilu.

Paikka: Paikka Tampereella ilmoitetaan myöhemmin. Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat

tilaisuudet
tapahtumat 40 Kevät & kesä 2023
&

Kokemusasiantuntijaomaisen puheenvuoro

Vanhemman tarina siitä, kun nuorella on mielenterveyden ongelmia ja päihderiippuvuutta

Tiistaina 9.5 klo 17.00–18.30

Tule kuulemaan kokemusasiantuntijaomaisen puheenvuoro kokemuksista ja tunteista vanhempana olosta, kun nuorella on mielenterveyden ongelmia ja päihderiippuvuutta. Saat vinkkejä, kuinka kaiken keskellä voi huolehtia omasta jaksamisesta ja mielenhyvinvoinnista. Puheenvuoron jälkeen on aikaa kysymyksille ja omien kokemusten jakamiselle kahvittelun äärellä. Paikka: Pirkanmaan FinFami (Hämeenkatu 25 A, 3. krs) Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat Lisätietoja: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi tai 0400 871 481

tilaisuudet & tapahtumat

Mielen hyvinvointipäivä

omaisille Ikaalinen Torstaina 15.6. Mukavaa yhdessäoloa ja jakamista sekä leppoisaa tekemistä omaisen oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi! klo 10-11 luento ja keskustelua mielen hyvinvoinnista klo 11.30-12.30 lounas Ravintola Sofiassa (Jyllin Kodit) klo 12.30-13 siirtyminen tilataksilla Mattilan matkailutilalle klo 13 hyvinvointiin/luontoon liittyvää toimintaa ulkona tai sisällä (sään mukaan) Klo 14 päiväkahvit klo 15 paluu Jyllin Kodille

Kokoontuminen klo 10 Jyllin Kodilla, jonne kulkeminen omalla kyydillä. Tapahtuma on maksuton. Mattilan matkailutilan ympäristö ei ole esteetön. Ota mukaan sopivat ulkovaatteet sään salliessa toimintaa ulkona.

Ilmoittautuminen 31.5.2023 mennessä: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat/ Paikka: Jyllin Kodit (Jyllinkatu 3, Ikaalinen) Lisätiedot: Satu Mäkinen (Iloa Arkeen, Jalmari Jyllin säätiö) 044 7532327 tai Teija Eskola (Pirkanmaan FinFami) 050 313 3894 / teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi

41
Kevät & kesä 2023

Vähävaraisten lapsiperheiden tapahtumapäivä Ajankohta varmistuu myöhemmin

Järjestämme keväällä/kesällä kaksi maksutonta matalan kynnyksen tapahtumapäivää vähävaraisille lapsiperheille, joiden elämään mielenterveys- tai päihdehaasteet tuovat ylimääräistä huolta. Toinen tapahtumapäivä suunnataan perheille, joissa lapset ovat pieniä. Toinen päivä tarjotaan perheille, joissa lapset ovat jo teinejä. Tapahtumapäivissä tarjotaan perheille mahdollisuus koko perheen yhteiseen toimintaan sekä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja mielenterveyttä edistävistä vaikutuksista (Metsämieli-menetelmä). Samalla tarjoutuu mahdollisuus vertaistukeen, pieneen irtiottoon arjesta sekä hauskaan yhdessä tekemiseen, uusien ystävien löytämiseen ja mm. makkaran paistoon. Tapahtumapäivien paikat valikoidaan siten, että niihin pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä.

Pirkanmaan Osuuskauppa lahjoittaa Pirkanmaan FinFamille tapahtumapäivien järjestämiseen 2 500 euroa. Lahjoitussumma määräytyi Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajien antamien äänten perusteella kannustajat.fi äänestyksessä. Kiitämmekin Pirkanmaan Osuuskauppaa ja asiakasomistajia meille myönnetystä tuesta.

Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana. Tarkista: finfamipirkanmaa.fi

tilaisuudet & tapahtumat 42 Kevät & kesä 2023

Muutokset mahdollisia. Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana. Ajankohtaiset tiedot: www.finfamipirkanmaa.fi

virkistysretket ja -tapahtumat

Virkistysretkien ja -tapahtumien tarkoituksena on omaisten virkistäytyminen ja irtautuminen arjesta. Ne ovat myös oivia tilaisuuksia vertaistukeen. Osa retkistä on maksullisia ja vaativat ennakkoilmoittautumisen. Hinnat ovat kuitenkin edullisia verrattuna normaaleihin hintoihin, sillä yhdistys maksaa osan retken kustannuksista.

Mielenreitin retki

Tiistaina 10.1. klo 12-15 / Keskiviikkona 19.4. (aikataulu tarkentuu)

Suurin seikkailu tapahtuu oman mielen sisällä. Oman mielen sisäinen matka kulkee läpi elämämme ja se sisältää monenlaisia vaiheita. Meistä ei kukaan tiedä, millaisia polkuja elämä tuo tullessaan ja se luo matkaan oman jännityksensä.

Retkellä pääset tutustumaan kesällä 2023 valmistuvaan Mielenreitti-luontopolkuun Hervannassa, Suolijärvellä. 10.1. pääset kuulemaan kokemusasiantuntija Katjan tarinaa liiallisen kiltteyden ja miellyttämisen syövereistä nykyiseen luontoilun täyteiseen elämään. Katjan tarina auttaa myös sinua pysähtymään oman elämäsi äärelle. Huhtikuun ohjelmasta tarkempi info ilmoitetaan myöhemmin somessa ja yhdistyksen nettisivuilla.

Ensi kesänä valmistuva Mielenreitti-luontopolku tuo mahdollisuuden pysähtyä kokemustarinoiden ja toivon äärelle. Polku saattaa ihmisiä yhteen luonnossa, kannustaen

virkistysRetket
43 kevät &
2023
ja -tapahtumat
kesä

virkistysRetket ja -tapahtumat

merkityksellisiin kohtaamisiin sekä vahvistaen yhteyttä luontoon, toisiin sekä omaan itseen. Polku suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä henkilöiden kanssa, joilla on omakohtaisia kokemuksia elämänkriiseistä tai mielenterveyden haasteista. Kuka tahansa aikuisikäinen on tervetullut mukaan suunnitteluun.

Päivän aikana kuljetaan n. 2,7 kilometrin luontopolku vaihtelevassa metsämaastossa. Reitin varrella on yksi jyrkempi nousu ja yksi jyrkkä lasku. Retkellä tarjolla lämmintä glögiä/teetä ja pientä purtavaa (gluteeniton sekä vegaaninen vaihtoehto löytyvät myös).

Aikataulu: Tiistaina 10.1. klo 12-15. Keskiviikon 19.4. aika ja ohjelma julkaistaan myöhemmin somessa ja yhdistyksen nettisivuilla.

Paikka: Suolijärven ulkoilumaja ja Suolijärven lähiympäristö (Suolijärvenkatu 7, 33720 Tampere)

Ohjaajat: Mielenreitin Eva ja Satu sekä kokemusasiantuntija Katja Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 10.1. sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139 19.4. niina.ojala@finfamipirkanmaa.fi / 040 582 5343

Retkelle mukaan: oma muki, istuinalusta, säänmukaiset vaatteet, lämmintä lisävaatetta reppuun, matalapohjaiset kengät (+ tarvittaessa nastat), halutessasi kävelysauvat

Pop up -kuukausikävely Tampereen kaupunginosat tutuksi Tiistaisin 10.1. / 7.2. / 7.3. / 11.4. / 9.5. klo 15-17

Lähde yhdessä vapaaehtoisten ohjaajien, Anjan ja Sadun kanssa tutustumaan kävellen Tampereen eri kaupungin osiin. Yhdistys tarjoaa osallistujille kahvit kävelyn lopuksi.

kevät & kesä 2023

Kohteet ja kokoontumispaikat ilmoitetaan yhdistyksen nettisivuilla, Instagramissa ja Facebookissa aina kuukauden alussa. Kävelyihin ei ole ennakkoilmoittautumista. Ilmoitetusta kokoontumispaikasta lähdetään klo 15.00 yhdessä ohjaajien johdolla kävelemään. Muista saapua ajoissa.

44

Pop up -retki Mall walk (Ideapark)

Torstai 27.1. klo 14.00

Mall walk (ostoskeskuskävely) on liikuntamuoto, jossa ihmiset kävelevät kauppakeskusten pitkiä käytäviä pitkin. Tervetuloa kävelemään rauhallisesti ympäri Ideaparkia FinFami Pirkanmaan tuotteiden kanssa! Voit pukeutua FinFamin huppariin tai t-paitaan, ottaa kangaskassin olalle, olet tärkeä – vesipullon käteen tai yhdistellä kaikki FinFami-tuotteet, mitä sinulla on, ja suunnata Ideaparkkiin. Voit tehdä omakustanteisia ostoksia ja kierrellä vapaasti sinua kiinnostavissa liikkeissä, kunhan olet valmis kertomaan FinFamista, jos sinut pysäytetään ja yhdistyksen toiminnasta kysytään.

Tapaaminen klo 14.00. ensimmäisen kerroksen infopisteen luona. Yhdistys tarjoaa kahvin ja kahviherkun kävelykierroksen jälkeen.

Paikka: Ideapark (Ideaparkinkatu 4, 37570 Lempäälä) Lisätietoja: iisa.eisala@finfamipirkanmaa.fi, 050 552 4339

virkistysRetket ja -tapahtumat

Pop up -retki Antiikkikahvila ja teehuone Siiri

Perjantai 10.2. klo 14.00

Aamulehden kahvilaäänestyksessä Siiri valittiin Pirkanmaan parhaaksi, tule mukaan kahvittelemaan vanhanaikaisissa tunnelmissa! Yhdistys tarjoaa kahvit ja kahviherkun.

Ilmoittaudu etukäteen, niin voimme varata oman pöydän. Keskustorilta lähtevät bussit 50 ja 52A pysähtyvät Lempäälän terveyskeskuksen pysäkille, mikä on noin 400 metrin päässä Siiristä. Tampereen linja-autoasemalta pääsee terveyskeskuksen pysäkille linjalla 55.

Paikka: Antiikkikahvila ja teehuone Siiri (Uotintie 5, 37500 Lempäälä) Ilmoittautuminen viimeistään 8.2. Iisalle: iisa.eisala@finfamipirkanmaa.fi , 050 552 4339

kevät & kesä 2023

45

kevät & kesä 2023

Kortejärven ja Lammasniemen voimavarapäivät nuorten vanhemmille

Kortejärvi lauantaina 18.2. klo 12-20 Lammasniemi 6.5. klo 13-20

Voimavarapäivä on suunnattu vanhemmille, joiden n. 13–29-vuotiaalla nuorella on psyykkistä oireilua ja/tai päihteiden käyttöä. Vanhempien voimavarapäivässä sinulla on mahdollisuus tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja vahvistaa samalla omia käytössä olevia voimavarjoja. Saat pienten ryhmätuokioiden ja keskustelun lomassa ehkä uusia näkökulmia mieltä askarruttaviin tilanteisiin nuoren kanssa. Voit tulla koko päiväksi tai vain osaksi aikaa.

Kortejärvellä ja Lammasniemessä myös vanhemmilla on oikeus chillata. Tarkoitus on myös grillata makkaraa, hörppiä kahvia/teetä ja saunakin lämpiää. Voimavarapäivä on vanhemmille maksuton.

Kortejärvi sijaitsee Kintulammin luonnonsuojelualueella ja Lammasniemi taas Vesilahden keskustan lähellä. Tampereen keskustasta ajelee sekä Kortejärvelle kuin Lammasniemeen noin 30min. Tarkemman osoitteen saat ilmoittautumisen jälkeen.

Ilmoittautumiset: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat Lisätietoja: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi tai 040 547 7619

PÄIVÄ PERHEILLE KORTEJÄRVEN TILALLA,

KINTULAMMIN LUONNONSUOJELUALUEELLA

Sunnuntaina 19.2. klo 10.00-16.30

Tule viettämään perhepäivää millaisella poppoolla vain, vaikka lastenlasten kanssa. Päivä on osallistujille maksuton. Perhepäivässä lapsille pilkkimistä, sisällä tai ulkona – mahdollisesti sekä sisälle että ulkona. Myös aikuiset voivat käydä pilkillä. Toki jäätilanne huomioidaan! Aikuiset ja lapset voivat osallistua leikkimieliseen perherasti - kisaan, missä jokainen voittaa pienen palkinnon. Innokkaille hevosharrastajille on tarjolla talvinen kepparirata.

46
virkistysRetket ja -tapahtumat

Kortejärvellä voit mennä vaikka patikoimaan Kintulammin majalle (1.6km). Sisälle Kortejärven tupaan pääsee syömään, istuskelemaan, juttelemaan, grillaamaan makkaraa ja lämmittelemään. Perheen pienimmät voivat piirrellä tai väritellä sisällä.

Tarjolla maksutta mehua/kahvia/kaakaota/teetä, makkaraa sekä pannaria hillolla/kermavaahdolla. Rantasauna lämpiää klo 13-16/omat pyyhkeet yms. mukaan. Kortejärvelle kulkeminen omatoimisesti.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 14.2. mennessä: Sari Nurminen 040 544 3139 tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

Retki Helsinkiin

Lauantaina 18.3. klo 8:45–19.00

Maaliskuussa matkaamme Helsinkiin! Päivä sisältää yhteisen ravintolaruokailun, vapaa-aikaa sekä opastetun kierroksen Fazerin Vierailukeskuksessa.

Ohjelma: Ajamme ilman pysähdyksiä Helsinkiin ravintola Cellaan. Ruokailun jälkeen retkeläisillä on muutama tunti vapaaaikaa Helsingissä, minkä jälkeen siirrymme Vantaalle. Retki huipentuu Fazerin Vierailukeskukseen, missä osallistumme tunnin opastetulle näyttelykierrokselle tutustuen mm. Fazerin tuotevalikoimaan ja historiaan. Opastuksen jälkeen voi tehdä omakustanteisia ostoksia Fazerin myymälässä. Takaisin Tampereelle lähdemme klo 16.30 ja pysähdymme paluumatkalla Linnatuulessa.

Lähtö: klo 08:45 Keskustorilta, vanhan kirkon edestä. Paluu: klo 16:30 Fazerilta, Keskustorilla olemme noin klo 19.00. Hinta: 34 €

Ilmoittautuminen alkaa: to 9.2.2023 finfamipirkanmaa.fi/retket Peruutukset: Retken voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, joka on torstaina 2.3.2023 Osallistujamäärä: 40 henkilöä Muuta: Huomaathan ilmoittaa jokaisen retkelle lähtijän

47
virkistysRetket ja -tapahtumat
kevät & kesä 2023

erikseen Webropoliin. Jos retkelle lähtee kaksi henkilöä, täytä ilmoittautumislomake kaksi kertaa, älä laita heitä samalle lomakkeelle. Webropol-ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen, josta tiedät ilmoittautumisen tulleen perille. Lisätiedot: iisa.eisala@finfamipirkanmaa.fi, 050 552 4339

Nuorten aikuisten vertaisilta Kintulammin majalla

Perjantaina 31.3. noin klo 16-22

Oletko huolissasi ystäväsi tai perheenjäsenesi jaksamisesta? Onko läheinen tai ystäväsi sairastunut ja kaipaat tukea tilanteeseen? Haluaisitko saada lisätietoa mielen hyvinvoinnista tai kuulla päihde- ja mielenterveysomaisten kokemuksia. Nuorten aikuisten vertaisiltaan voit tulla kuulemaan yhdistyksemme toiminnasta, saada neuvoa tilanteeseen ja oman jaksamisen tueksi sekä kuulla vertaisen tarinan. Tilaisuus on tarkoitettu ennen kaikkea sinulle nuori aikuinen, joka kaipaat neuvoa ja tietoa läheisestäsi nousseen huolen myötä.

Kintulammin maja sijaitsee Kintulammin luonnonsuojelualueella. Tarjolla on kahvia/teetä, syötäväämakeaa ja suolaista, grillattavaa yms. Lisäksi mahdollisuus saunomiseen ja avanto-uintiin. Maksuton osallistujille ja kyytikin järjestyy.

Lisätiedot: Sari Nurminen 040 544 3139 tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

RETKIHETKI NUORILLE Kintulammin majalla LA-SU 1.-2.4.

Retkihetki on suunnattu n. 13-17v nuorille, joiden arkea kuormittaa jonkun läheisen (ystävä, sisarus, vanhempi, isovanhempi..) mielenterveys- ja/tai päihdeongelma. Huoli läheisen hyvinvoinnista tai omasta jaksamisesta riittää. Lähde mukaan viettämään rentoa ja mukavaa viikonloppua (la-

48
virkistysRetket ja -tapahtumat
kevät & kesä 2023

su) Kintulammin majalle. Meitä ohjaajia lähtee kaksi ja mukaan mahtuu max. 8 nuorta. Kintulammin rannalla on sähköistetty retkeilymaja ja rantasauna. Nämä ovat vuokrattu käyttöömme. Rannasta löytyy vene ja laituri, josta halukkaat pääsevät myös uimaan. Mukaan tarvitset säänmukaiset vaatteet, pyyhkeen/ uikkarit, makuupussin tai vuodevaatteet sekä mökkihenkisen asenteen. Kintulammilla luvassa juttelua, syömistä, korttipelejä ja olemista, makkaran ja vaahtisten paistoa, sauna ja untimahdollisuus halukkaille…

Rentoa yhdessä oloa joka tapauksessa!

Voit myös tulla vain päiväksi, yöksi ei tarvitse jäädä! Yhteiskuljetus järjestyy.

Ilmoittautumiset 27.3. mennessä: Sari Nurminen 040 544 3139 (whatsapp) tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

NUORTEN AIKUISTEN PATIKOINTIREISSU

ISO-VUORIJÄRVEN RETKEILYREITTI TAI TORISEVAN ROTKOJÄRVIEN REITTI

Lauantaina 22.4.

Mennään metsään, lähdetään luontoon eli päivän patikointireissu on tarkoitettu nuorille 18-29v. Iso-Vuorijärvellä pääset ihastelemaan komeaa riippukalliota ja sen alla olevaa luolaa. Kirvesjärveltä löytyy laavu missä voi nauttia eväitä. Tuohon aikaan keväästä saattaa nähdä reitillä rupikonnia. Torisevan rotkojärvet Virroilla ovat tunnettuja jylhien kallioden reunustamista äkkijyrkistä rannoistaan. Suurimman järven, Alaisen Torisevan rantakallioihin pääsee tutustumaan Torisevan luontopolulla. Molemmat reitit ovat osin jyrkkiä. Matkaa kertyy molemmissa alle 10km. Säävaraus! Eli mikäli sade uhkaa, siirretään reissua.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 17.4. mennessä: Sari Nurminen 040 544 3139 (whatsapp) tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

49
virkistysRetket ja -tapahtumat
kevät & kesä 2023

MÖKKIVIIKONLOPPU NUORILLE LÄHEISILLE

PE-SU 26.-28.5.

Viikonloppu on suunnattu n. 13–17-vuotiaille nuorille, joiden jollakin tärkeällä ihmisellä, kuten sisaruksella, serkulla, vanhemmalla, isovanhemmalla, ystävällä..on jokin mielenterveyden häiriö tai päihderiippuvuus.

Mökkiviikonlopun tarkoituksena on herätellä nuoria huomaamaan, että myös muita nuoria on samankaltaisissa tilanteissa. Monesti nuori saattaa ajatella, ettei kellään muulla ole tällaista. Mökkiviikonloppuna puhutaan mm., miten läheisen sairaus on vaikuttanut omaan jaksamiseen, koko perheeseen, millaisia huolia ja tunteita nuori on ehkä huomannut läheisen sairauden aiheuttavan. Mökkiviikonloppuna myös chillaillaan ja grillaillaan, ehkä poreillaan porealtaassa tai paljussa. Mökki ja paikkakunta on vielä valitsematta, se selviää myöhemmin – todennäköisesti suuntaamme Himoksen maisemiin. Tämä mahdollistaa päiväretken esimerkiksi Jyväskylään. Mukaan mahtuu n. 8 nuorta ja meitä Finfamin työntekijöitä lähtee kaksi. Luonnollisesti tarvitsemme vanhempien suostumuksen osallistumiseen. Viikonloppu on nuorille maksuton ja sisältää kyydin, ruuat, yöpymiset yms.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 15.5. mennessä: Sari Nurminen (toinen ohjaajista) 040 544 3139 tai sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

Retki Haminaan

Lauantaina 10.6. klo 07.45-21.00

Hamina – maailmanluokan pikkukaupunki toivottaa FinFami Pirkanmaan tervetulleeksi kesäkuussa!

Ohjelma: Haminassa ruokailemme yhdessä Lounashuone Kerholla, minkä jälkeen retkeläisillä on omatoimista vapaa-aikaa kahden tunnin verran ennen retken pääkohdetta Virolahden Bunkkerimuseota. Sotahistoriallinen Bunkkerimuseo on perustettu vuonna 1980 ja on osa sodanaikaista puolustusasemaa.

virkistysRetket ja -tapahtumat 50 kevät & kesä 2023

Tutustumme 1940-luvun alun puolustuslinjan rakentamiseen ja itäisen maarajan linnoittamiseen. Opastuksen yhteydessä nautimme suolaisen välipalan. Retki on suunnattu kaiken ikäisille, Bunkkerimuseosta löytyy nähtävää myös kouluikäisille lapsille.

Bunkkerimuseon yleisötilat on pyritty rakentamaan esteettömiksi. Ulkomuseoalueella liikkumista on helpotettu tasoitetuilla reiteillä, mutta maasto on silti metsäinen. Joihinkin museon kohteisiin pääsee vain portaissa kulkemalla. Emme voi taata esteettömyyttä museoalueella tai ravintolassa.

Huom! Ajomatka Tampereelta Haminaan kestää noin kolme tuntia. Pysähdymme meno – ja paluumatkalla Nastolan ABC:llä jaloittelemassa.

Lähtö: klo 07:45 Tampereen Keskustorilta, vanhan kirkon edestä Paluu: klo 17.15 Bunkkerimuseolta, Tampereelle saavumme noin klo 21.00 Hinta: 38 €

Ilmoittautuminen alkaa: to 4.5. finfamipirkanmaa.fi/retket Peruutukset: Retken voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, joka on 25.5.2023. Osallistujamäärä: 50 henkilöä Muuta: Huomaathan ilmoittaa jokaisen retkelle lähtijän erikseen Webropoliin. Jos retkelle lähtee kaksi henkilöä, täytä ilmoittautumislomake kaksi kertaa, älä laita heitä samalle lomakkeelle. Webropol-ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen, josta tiedät ilmoittautumisen tulleen perille.

Lisätiedot: sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi, 040 544 3139

ITUA-hankkeen perheiden kesäretki Kiviniityn kotieläinpuistoon

Lauantaina 10.6.2023 klo 10–18

Kiviniityn Kotieläinpuisto tarjoaa tilaisuuden tulla tutustumaan yli 30 eläinlajiin. Tavallisten suomalaisten maatilan eläinten lisäksi puistossa asuu myös vieraampia lajeja kuten strutseja ja mufloneita. Kiviniityn eläinpuistossa pääset turvallisia kotieläimiä lähelle. Poniratsastusta perheen pienille.

virkistysRetket ja -tapahtumat

kevät & kesä 2023

51

virkistysRetket ja -tapahtumat

Eläinten lisäksi puiston alueella on monenlaisia aktiviteetteja ja tekemistä kaiken ikäisille. Löytyy trampoliinipuistoa ja sähkömönkijärataa.

Kiviniityn Kotieläinpuisto on viihtyisä kesäretkikohde, jossa viihdyt vaikka koko päivän. Alueelta löytyvät monet hyvin varustellut grillikatokset. Yhdistys tarjoaa makkarat ja mehut, joita voit valmistaa omaan tahtiin nälän sattuessa. Lisäksi alueelta löytyy kesäkahvila, pehmiskoju ja esteettömät wc-tilat. Lue lisää: www.kiviniitty.fi

Hinta: 7€ osallistuja. Alle 90cm lapset ilmaiseksi. Omat kyydit. Aikataulu: Nähdään alkuun klo 10 parkkipaikoilla, josta mennään yhdessä sisään. Muuten vapaata kiertelyä ja tutustumista omaan tahtiin. Työntekijä saatavilla tarvittaessa.

Paikka: Kiviniityn Kotieläinpuisto (Iirolantie 108, 38460 Sastamala) Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Jukka Törrö 040 719 9355 tai jukka.torro@finfamipirkanmaa.fi HUOM! Ilmoita viestissä osallistujien määrä (erikseen alle 90cm lapset) sekä erityisruokavaliot.

Metsämieli Perinnekylä Marttinen virrat

Tiistaina 13.6. klo 17-19

Retkellä nautitaan alkukesän luonnosta, mukavasta yhdessäolosta ja kahvituokiosta. Luonnossa liikutaan leppoisasti, aistitaan ympäristöä ja kuulostellaan oman kehon tuntemuksia. Luontopolku on noin kilometrin pituinen helppokulkuisessa maastossa.

kevät & kesä 2023

Retkelle kokoonnutaan Marttisen päärakennuksen pääovella klo 17. Ota mukaan sään mukainen vaatetus, istuinalusta ja oma juomapullo. Retki on maksuton.

Paikka: Perinnekylä Marttinen (Herrasentie 16, Virrat) Ilmoittautuminen: finfamipirkanmaa.fi/tapahtumat/ Lisätiedot: teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi / 050 3133894

52

Pop up -retki avoimet puutarhat -päivä

Sunnuntaina 9.7. klo 12

Tervetuloa ohjaajien Sadun ja Anjan kanssa Niihaman ryhmäpuutarhayhdistys ry:n Avoimet Puutarhat -päivään sunnuntaina 9.7. klo 12.00. Ohjaajat ovat paikan päällä näkyvällä paikalla klo 12.00 FinFami Pirkanmaan logolla varustettuina.

Niihaman ryhmäpuutarha sijaitsee Tampereella Niihamassa, Näsijärven rannassa. Siirtolapuutarha-alueella on 126 mökkiä, joista muutamiin pihoihin pääsee tutustumaan tapahtumassa tarkemmin. ohjelmassa mm. Lapsille omaa ohjelmaa klo 12–15 ja puistotornin puhaltajat-harrastajaorkesteri klo 14.00. Siirtolapuutarhamuseo on auki 12–17. Voit tutustua tarkemmin ohjelmaan ja alueeseen: www.avoimetpuutarhat.fi/puutarhat/ niihaman_ryhmapuutarhayhdistys_ry/

Alueella on kahvio, jossa yhdistys tarjoaa kahvit osallistujille. Pihakirppiksiäkin löytyy, joten varaa mukaan käteistä.

Paikanpäälle pääset joko omalla autolla (alueelle tullessa on pysäköinnin ohjaus) tai Niihaman kesäliikenteen reittiä ajavalla PALI-bussilla, jonka aikatauluista löydät lisätietoa lähempänä ajankohtaa Niihaman siirtolapuutarhan kotisivuilta: niihama.siirtolapuutarhaliitto.fi

Retkelle ei ole ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoa: 0400 871 481 tai lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

Rantaloma Yyteriin

Lauantaina 29.7. klo 09.40-19.15

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Porin Yyteriin! Retken ensimmäinen pysähdyspaikka on Leineperin Ruukki – alue, missä syömme lähiruokalounaan ja nautimme vanhan ajan tunnelmasta. Retkeläiset voivat lounaan jälkeen tutustua vanhoihin rakennuksiin, käsityöläisten putiikkeihin ja vilkaista löytyisikö alueelta itselle sopiva kulttuurinäyttely.

53
virkistysRetket ja -tapahtumat
kevät & kesä 2023

virkistysRetket ja -tapahtumat

Leineperin kylän rautaruukki perustettiin jo vuonna 1771. Leineperistä siirrymme Yyteriin, missä levitämme rantapyyhkeet sekä – lelut neljäksi tunniksi ja rauhoitumme nauttimaan merenrantaelämästä.

Huom! Yyterin hiekkarannoilla on vaikeaa käyttää liikkumisen apuvälineitä tai liikkua lastenvaunujen kanssa. Emme voi taata esteettömyyttä Yyterissä tai Leineperin Ruukissa.

Lähtö: klo 09:40 Tampereen Keskustorilta, vanhan kirkon edestä Paluu: noin klo 19:15 Hinta: 18 €

Ilmoittautuminen alkaa: to 29.6. finfamipirkanmaa.fi/retket Peruutukset: Retken voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, joka on 20.7.2023. Osallistujamäärä: 50 henkilöä Muuta: Huomaathan ilmoittaa jokaisen retkelle lähtijän erikseen Webropoliin. Jos retkelle lähtee kaksi henkilöä, täytä ilmoittautumislomake kaksi kertaa, älä laita heitä samalle lomakkeelle. Webropol-ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen, josta tiedät ilmoittautumisen tulleen perille.

Lisätiedot: lea.haro@finfamipirkanmaa.fi, 0400 871 481

kevät & kesä 2023

Lisäohjelmaa tulossa kevään aikana. Tarkista: finfamipirkanmaa.fi

54

sähköinen hakulomake www.mtlh.fi

hae tuetulle lomalle hae tuetulle lomalle

Lisätietoja lomista ja hakulomakkeet löydät nettisivuiltamme www.finfamipirkanmaa.fi/lomatoiminta

Loma lapsiperheille Kuortaneen urheiluopistolla etelä-pohjanmaalla 17.-22.6.2023

Loma on tarkoitettu lapsiperheille, joissa vanhempi tai lapsi on sairastunut psyykkisesti.

Loman hinta on 125 € / aikuinen, alle 17-vuotias lapsi maksutta. Hinta sisältää täysihoidon majoituksineen, allasosaston ja kuntosalin käytön sekä ryhmäkohtaisen ja yleisen vapaa-ajan ohjelman. Lastenhoitoa on tarjolla 1–4-vuotiaille (4x2h).

Hakuaika päättyy 17.3.2023

Aikuisten loma Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa 30.7.-4.8.2023

Vertaisloma on suunnattu aikuisille omaisille, joiden läheisellä on mielenterveys- tai päihdehäiriö.

Loman hinta on 125 € / aikuinen. Hinta sisältää täysihoidon majoituksineen, uimahallin, allasosaston ja kuntosalin käytön sekä ryhmäkohtaisen ja yleisen vapaa-ajan ohjelman.

Hakuaika päättyy 30.4.2023.

Kurssit

Muutokset mahdollisia.

Ajankohtaiset tiedot: www.finfamipirkanmaa.fi

Suhteellista-puolisokurssi Hauhon Ilorannassa Lauantai-sunnuntai 25.-26.3.

Kurssi pariskunnille, joiden parisuhdetta kuormittavat mielenterveys- ja/tai päihdeongelmat.

Kurssin tavoitteena on tarjota tietoa siitä, miten puolison mielenterveys- ja/tai päihdeongelma vaikuttaa parisuhteeseen. Yhdessä muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien pariskuntien kanssa on mahdollista vaihtaa ajatuksia mm. siitä, miten sairaus vaikuttaa perheen arkeen ja parisuhteen rooleihin. Keskustelujen avulla pyritään löytämään suhteen vahvuuksia, iloa ja tunnusmerkkejä toimivasta parisuhteesta.

Kurssin hinta on 100 € /pariskunta sisältäen majoituksen, ruokailut ja kurssiohjelman

Ilmoittaudu kurssille 22.2. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/ kurssit/ Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi / 040 547 7619

Auringonkukkia-kurssi Murikanrannassa Lauantai-sunnuntai 10.-11.6.

Psyykkisesti sairastuneiden läheisille suunnattu oman jaksamisen tukemiseen ja voimavaroihin painottuva kurssiviikonloppu luonnon helmassa.

Viikonlopun aikana on mahdollisuus vahvistaa ja löytää uusia

Kurssit 56 Kevät & kesä 2023

voimavaroja luonnosta, yhdessä vietetystä ajasta, saunan löylyistä, pienryhmätyöskentelystä sekä vertaisuudesta. Kurssi alkaa lauantaiaamuna ja päättyy sunnuntaina iltapäivästä. Kurssikokonaisuuteen kuuluu myös jatkotapaaminen Tampereella syksyllä.

Kurssin hinta on 80 €/hlö, sisältäen majoituksen, ruokailut, kurssiohjelman ja jatkotapaamisen. Kokoushotelli Murikanranta sijaitsee Tampereen Terälahdessa, Kuterintie 226.

Ilmoittaudu kurssille 7.5. mennessä: finfamipirkanmaa.fi/kurssit/ Lisätiedot: juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi / 040 547 7619

Isi, piirretäänkö kirahveja? -Lastenkirja nyt tilattavissa!

Isi, piirretäänkö kirahveja? -lastenkirjan tarkoitus on auttaa lapsen läheisiä aikuisia käsittelemään vanhemman masennusta sekä siihen liittyviä lapsen kokemuksia, ajatuksia ja tunteita yhdessä lapsen kanssa.

Kirjaa on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä.

Kirjan hinta: 1,50 € / kappale + postituskulut

Tilaukset sähköpostitse: omaiset@finfamipirkanmaa.fi

Kurssit 57 Kevät & kesä 2023
www.finfamipirkanmaa.fi

Keväällä ja kesällä luvassa vielä muutakin toimintaa.

Ajankohtaiset tiedot: Facebook, IG & www.finfamipirkanmaa.fi/Nuoret

Nuoret

Olen Sari Nurminen ja työskentelen täällä Pirkan[1]maan FinFamissa. Vastaan nuorten / nuorten aikuisten (n. 13-29v.) tukemisesta ja toiminnan järjestämisestä. Ammatiltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja.

FinFami Pirkanmaan nuorten toiminta on suunnattu nuorille, joiden läheisellä; ystävällä, vanhemmalla, sisaruksella, isovanhemmalla tai muulla tärkeällä ihmisellä on mielenterveys tai päihdehäiriö. Pelkkä huolikin läheisen hyvinvoinnista tai omasta jaksamisesta syntyneessä tilanteessa, riittää toimintaan osallistumiseen. Toiminnalla tarkoitetaan mm. ryhmiä, vertaisiltoja, mökkiviikonloppuja ja erilaisia aktiviteetteja kuten leffaillat. Tapaan nuoria myös yksilökäynneillä. Jos sinulla on huolta tai murhetta läheisestäsi tai omasta jaksamisestasi, niin ota yhteyttä.

Saat minuun yhteyden WhatsApilla, perinteisesti soittamalla sekä sähköpostitse: Sari Nurminen: • sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi / 040 544 3139 / Snapchat: sarifinfami

Nuoret 58 Kevät & kesä 2023

Taustasta tasapainoon -ryhmä (n. 18-29v)

Alkaa tiistaina 7.2 ja toinen ryhmä tiistaina 18.4.

Sivu 31 Sivu 46 Sivu 48 Sivu 49

Tunne- ja rajatyöskentely -ryhmä (n. 18-35v)

Alkaa torstaina 20.4.

PÄIVÄ PERHEILLE KORTEJÄRVEN TILALLA, KINTULAMMIN LUONNONSUOJELUALUEELLA

Sunnuntaina 19.2. klo 10.00-16.30

Nuorten aikuisten vertaisilta Kintulammin majalla

Perjantaina 31.3. noin klo 16-22

RETKIHETKI NUORILLE Kintulammin majalla (n. 13-17v)

LA-SU 1.-2.4.

NUORTEN AIKUISTEN PATIKOINTIREISSU (18-29v)

ISO-VUORIJÄRVEN RETKEILYREITTI TAI TORISEVAN ROTKOJÄRVIEN REITTI

Lauantaina 22.4.

Sivu 50

MÖKKIVIIKONLOPPU NUORILLE LÄHEISILLE (n. 13-17v)

PE-SU 26.-28.5.

keväällä ja kesällä luvassa nuorille läheisille vielä muutakin toimintaa. Seuraa ilmoitteluamme ig/fb ja nettisivuilla asiasta.

WWW.FINFAMIPIRKANMAA.FI/NUORET

Nuoret 59 Kevät & kesä 2023
Sivu 27 & 30

Miksi liittyisit Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n jäseneksi?

• saat jatkuvasti tietoa ajankohtaisista kurssi-, koulutus- ja virkistysretkitarjonnasta

• osoitat tukesi mielenterveysomaisten hyväksi tehtävälle työlle

• annat tekemällemme edunvalvontatyölle lisää vaikuttavuutta (mitä suurempi jäsenmäärämme on, sitä enemmän sanallamme on painoarvoa päättäjien suuntaan)

• voit hyödyntää yhteistyökumppaneidemme tarjoamia hyviä etuja (ajankohtaiset edut löytyvät nettisivuiltamme)

• halutessasi saat FinFamin keskusliiton julkaiseman Labyrintti-lehden kotiisi 4 kertaa vuodessa.

• Jäsenmaksu on vain 15 euroa vuodessa. Jos se on mielestäsi liian pieni, voi toimintaamme tukea myös lahjoitusvaroin. Katso lisää tämän toimintakalenterin sivulta 9.

Voit liittyä jäseneksi:

040

lähettämällä sähköpostia osoitteella omaiset@finfamipirkanmaa.fi

Nettisivuillamme olevalla sähköisellä lomakkeella

käymällä toimistollamme sen aukioloaikana. Yhdistyksen jäsenmaksu vuonna 2023 on 15 € jäseneltä, mutta samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet maksavat vain yhteisen perhemaksun 20 €. Ainaisjäsenmaksu on 100 €. Lähetämme sinulle laskun jäsenmaksua varten postitse.

Muistathan myös ilmoittaa mahdollisista osoitteenmuutoksista. Viestimme jäsenillemme ajankohtaisista asioista myös sähköpostitse, joten olethan ilmoittanut meille osoitteesi.

1. soittamalla numeroon
582 5343 2.
3.
4.
60

Hyödynnä Jäsenetumme

Jäsenedun saa käyttöön näyttämällä jäsenkorttiamme. Katso ajantasainen lista osoitteessa www.finfamipirkanmaa.fi/jaseneksi

Tässä esimerkkejä jäsenduistaimme

Mobilian Autokylä, Kangasala

Pirkanmaan FinFamin jäsenkortilla alennus Mobilian normaalihintaisesta pääsylipusta -50 %.

Scandic Eden Nokia, Scandic Aulanko ja Scandic Laajavuori – 20 % kylpylän kertalipusta (aikuiset, lapset, alennusryhmäläiset).

Alennusliput jäsenkorttia näyttämällä kylpyän vastaanotossa itselle ja yhdelle seuralaiselle. Tarjous ei ole voimassa sesonkiajankohtina (25.12-6.1, vkot 8-9, pääsiäinen, heinäkuu ja vkot 42-43)

Serlachius-museot

Jäsenkortilla voi valita itselleen museokäynnin yhteydessä ilmaisen kirjan kolmesta eri vaihtoehdosta (Serlachius-museoiden julkaisu).

Taito-Se

Jäsenille 10 % alennus Excel, Word ja PowerPoint perusteiden verkkokursseista. Alennuskoodin saat lähettämällä viestiä www.taito-se.fi/yhteys -sivun lomakkeella.

Tampereen Filharmonian konsertit

Jäsenkortilla liput saman päivän konserttiin rajoitetusti 10 €/kpl. Lippu tulee lunastaa konserttipäivänä Tampere-talon Lipputoimistosta.

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Muutoksista ilmoitetaan nettisivuilla.

Haluaako yrityksesi tarjota etua jäsenistöllemme?

Jäsenetua vastaan tarjoamme näkyvyyttä toimintakalentereissa (ilmestyy 2 x vuodessa). Tämän lisäksi tuomme jäsenetuja tarjoavia tahoja esille nettisivuilla sekä somekanavissamme.

Ota yhteyttä: omaiset@finfamipirkanmaa.fi

61

TOIMINNANJOHTAJA

Silja Lampinen 040 719 9262 silja.lampinen@finfamipirkanmaa.fi Toimisto- ja jäsenasiat

JÄRJESTÖSIHTEERI

Niina Ojala 040 582 5343 niina.ojala@finfamipirkanmaa.fi järjestöassistentti

Iisa Eisala 050 552 4339 iisa.eisala@finfamipirkanmaa.fi

OMAISEMÄNTÄ

Eija Rättäri 040 722 6223 eija.rattari@finfamipirkanmaa.fi Viestintä

VIESTINTÄkoordinaattori

Tomi Keiski 050 320 9499 tomi.keiski@finfamipirkanmaa.fi Omaisneuvonta

KOORDINAATTORI, Vapaaehtois- ja kokemusasiantuntijatoiminta Lea Härö puh. 0400 871 481 lea.haro@finfamipirkanmaa.fi

Koordinaattori

Sanna Kärkkäinen puh. 050 323 2221 sanna.karkkainen@finfamipirkanmaa.fi

kOORDINAATTORI

Tiina Rissa 040 505 0819 tiina.rissa@finfamipirkanmaa.fi

Kurssit, Ryhmät, koulutukset ja lomatoiminta KOORDINAATTORI

Juho Soukka 040 547 7619 juho.soukka@finfamipirkanmaa.fi Hyvinvointialue-, kunta- ja verkostoyhteistyö KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ

Teija Eskola 050 313 3894 teija.eskola@finfamipirkanmaa.fi Lapsiperheet, nuoret ja OPPILAITOSyhteistyö KOORDINAATTORI

Sari Nurminen 040 544 3139 sari.nurminen@finfamipirkanmaa.fi

ITUA-hanke

Vastaava hanketyöntekijä

Tiina Vartiainen 050 448 8134 tiina.vartiainen@finfamipirkanmaa.fi hanketyöntekijä

Jukka Törrö 040 719 9355 jukka.torro@finfamipirkanmaa.fi

Varjoista valoon -hanke

Vastaava hanketyöntekijä

Anniina Kettula 050 552 5955 anniina.kettula@finfamipirkanmaa.fi hanketyöntekijä

Minna Hartonen 050 551 9665 minna.hartonen@finfamipirkanmaa.fi hanketyöntekijä Antti Paunonen 050 452 9302 antti.paunonen@finfamipirkanmaa.fi

Tarkista ajankohtaiset yhteystiedot: finfamipirkanmaa.fi/yhteystiedot

62

finfamipirkanmaa.fi/tukea-isille finfamipirkanmaa.fi/varjoista-valoon

Luentojen tallenteet ja podcastit

Luentotallenteita löydät YouTubesta (kanavilta FinFami Pirkanmaa ja FinFami Pirkanmaa Luennot) sekä Facebookista (FinFami Pirkanmaa).

FinFamin muiden alueyhdistysten toteuttamia luentoja löytyy osoitteesta www.finfami.fi/verkkoluennot

Toteuttamiamme podcasteja on kuunneltavissa osoitteessa www.soundcloud.com/mielivieraat

Omaisneuvonta

Onko läheiselläsi mielenterveys- tai päihdeongelma? Tarvitsetko tukea omaan jaksamiseen, toivoa muuttuneeseen arkeen ja tietoa psyykkisistä sairauksista sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista. Maksuton omaisneuvontamme on juuri sinua varten. Diagnoosia ei tarvita.

Vapaaehtois- ja kokemusasiantuntijatoiminta Vapaaehtoisten osallistuminen yhdistyksen toimintaan laajentaa ja monipuolistaa yhdistyksen palveluja. He toimivat yhdistyksessä ryhmän ohjaajina erilaisissa vertaistukiryhmissä, vertaistukijoina omaisneuvonnassa, kahvilaemäntinä ja -isäntinä, harrastepiirien ohjaajina, toiminnan esittelijöinä, ohjaajina retkillä, kokemusasiantuntijoina sekä erilaisissa yhdistyksen sisäisissä tehtävissä.

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta tai haluat tilata kokemusasiantuntijan kertomaan kokemuksistaan esimerkiksi tapahtumaan tai työryhmään, ole yhteydessä Leaan (yhteystiedot viereisellä sivulla).

Lisätietoa hankkeista
63

Lataa riskikartoitustyökalu sähköisessä muodossa

Riskikartoitustyökalua on mahdollista tilata painettuna versiona sivuiltamme löytyvän materiaalien tilauslomakkeen avulla. Voit ladata riskikartoitustyökalun sivuiltamme myös PDF-muodossa.

www.finfamipirkanmaa.fi/oppaat-ja-materiaalit/riskikartoitustyokalu-ammattilaisille/ Tutustu Pirkanmaan FinFamin toteuttamiin oppaisiin Suurin osa oppaista on ladattavissa sähköisessä muodossa (PDF) ja ne ovat myös tilattavissa painettuina kappaleina.

www.finfamipirkanmaa.fi/oppaat-ja-muut-materiaalit/

Tilaa uutiskirje

Tilaa Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n uutiskirje. Voit tilata maksutta myös yhdistyksemme postitse lähetettävän toimintakalenterin (2 x vuodessa). Siitä löytyvät mm. järjestämämme koulutukset, vertaistukiryhmät, kurssit, tapahtumat ja virkistysretket. www.finfamipirkanmaa.fi/tilaa-verkostokirje/

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry Hämeenkatu 25 A (3. ja 6. kerros) 33200 Tampere toimisto avoinna ma klo 13-16 ja to klo 9-12 www.finfamipirkanmaa.fi