Page 1

De kracht van samen scheiden! Een goede basis voor de toekomst

Financialis opent deuren

Financialis Mediation & Scheiding


3 VOORWOORD Eén van jullie of jullie samen besluiten dat de puzzelstukjes niet meer in elkaar passen. Wat doe je dan? Wil je het onderste uit de kan en vechten tot het uiterste of besluit je in goed overleg uit elkaar te gaan. En dan? Ga je alles zelf uitzoeken? Of kies je ervoor om samen met een ervaren mediator tot een oplossing te komen waar je beiden mee verder kunt? Iedere relatie kent ups and downs. Wanneer het echt niet meer lukt komt er een moment dat één van jullie of jullie samen besluiten dat het zo niet langer gaat en de relatie voorbij is. Een keuze met vaak grote gevolgen, zowel emotioneel als financieel. Als je besluit uit elkaar te gaan, dan draait bij Financialis alles om het woord SAMEN. De kunst is om samen te scheiden en zo een goede basis voor jullie beider toekomst en die van jullie eventuele kinderen te vormen. Ik help en adviseer jullie graag in dit proces. Monique Soeter


5

INHOUD 7

8

12

Inleiding Mediation 10 Wat is mediation? 111 Hoe werkt mediation? 11 Waar loop je tegenaan

Hoe kan Financialis Mediation & Scheiding jou helpen? 15 Maak kennis met de persoon achter Financialis? 15 Wat is de kracht van Monique Soeter? 16 Dienstverlening conform jouw wensen Mediation en/of financieel advies & begeleiding 16 Werkwijze 21 Als het samen niet lukt? 23 Wat kost het? 23 Wat levert het op?

Ervaringen

25

27

Tips

28

Wat kan Financialis nog meer?

32

Meer weten?


INLEIDING


7 Anno 2014 houdt maar liefst één op de drie huwelijken geen stand. De vraag is: overkomt het jouw buren, jouw broer of zus, je collega of jou zelf? En dan? Wat te doen als een van jullie, of jullie samen, niet meer verder wil? Ga je zelf alles uitzoeken of zoek je professionele hulp? Tijdens haar jarenlange ervaring als financieel adviseur krijgt Monique Soeter van Financialis steeds meer te maken met de gevolgen van echtscheidingen. Klanten hebben enerzijds een financieel adviseur nodig, anderzijds hebben ze behoefte aan een mediator die hen in het traject begeleidt. Financialis Mediation & Scheiding biedt de combinatie van mediation en financieel advies. Eén adres, één vertrouwenspersoon die dit emotionele, vervelende en onbekende traject samen met jou en je partner begeleidt. In dit E-book laten we je zien wat de unieke kracht is van de combinatie van mediation en financieel advies bij Financialis. De kracht van samen scheiden! Basis voor de toekomst


8

Mediation

Jullie besluiten te gaan scheiden. Maar hoe nu verder? Probeer je er samen uit te komen of sta je als twee vechtende partijen tegenover elkaar? Indien dat laatste van toepassing is, dan is dit E-book niet voor jullie bestemd. De kracht van mediation bij echtscheiding is om het samen te doen. Hoe? Dat wil Financialis je graag laten zien.

Wat is mediation Mediation wordt ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, maar wat is het precies? Mediation is het onder begeleiding van een onafhankelijk, neutraal persoon (mediator genoemd), oplossen van een geschil, in dit geval een echtscheiding. Verschil tussen mediator en advocaat Maar wat is nu het verschil tussen mediation of het inschakelen van een eigen advocaat? Kies je beiden voor een eigen advocaat, dan is er geen overleg en gaat alle communicatie via de advocaat. Hierdoor is er een grotere kans dat jullie verwikkeld raken in langdurige en geldrovende juridische trajecten. Kiezen jullie ervoor om er samen uit te komen, dan is mediation wellicht geschikt. Op die manier communiceer je direct met elkaar, onder begeleiding, met maar ĂŠĂŠn doel: er samen goed uitkomen. Dat is de kracht van samen scheiden. Zo creĂŤer je een basis voor een nieuwe toekomst.

Mediation is het onder begeleiding van een onafhankelijk, neutraal persoon (mediator genoemd), oplossen van een geschil.


9

- de kracht van mediation is om het samen te doen Hoe werkt mediation Integriteit en objectiviteit zijn woorden waar het bij mediation om draait, maar nog belangrijker; Financialis Mediation & Scheiding zorgt ervoor dat er een klimaat wordt gecreĂŤerd waarin er, ondanks alle bijkomende emoties, de mogelijkheid is om samen tot een oplossing te komen.

Waar loop je tegenaan? Tijdens het hele echtscheidingstraject zijn er vele deuren die geopend zullen moeten worden. Dit is niet eenvoudig, je hebt te maken met een persoonlijke, emotionele en vaak moeilijke periode in je leven. Daarbij loop je vaak tegen een dichte deur door de beperkingen van je eigen kennis, onzekerheid, machteloosheid, emotie en angst. Door gebruik te maken van diverse coaching technieken en heldere en directe communicatie helpt Financialis jullie deze deuren te openen!


10 Heldere en directe communicatie in een veilige omgeving, dat is waar het om draait.

Gehuwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft in beginsel ieder van jullie recht op de helft van het totaal aan bezittingen en schulden. Zijn jullie echter gehuwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan zijn de bij de notaris vastgelegde voorwaarden bepalend voor de verdeling.

Wat als je een geregistreerd partnerschap hebt? Veel mensen denken dat mediation alleen kan helpen bij echtscheiding na een huwelijk. Dit geldt uiteraard ook indien jullie een geregistreerd partnerschap hebben. Juridisch en fiscaal gezien heb je dan namelijk dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk.

Wat als je samenwoont? Mediation is van toepassing op elke vorm van beĂŤindiging van een relatie en niet alleen als je getrouwd bent. Ben je samenwonend en besluit je uit elkaar te gaan dan kom je er vaak achter dat in het samenlevingscontract weinig is vastgelegd over beĂŤindiging. Hierdoor kunnen onduidelijkheden ontstaan en hoe zit het dan? Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, zijn duidelijkheid en goede afspraken een must! Ook in dat geval kan mediation helpen om samen tot een goede oplossing te komen. De uiteindelijke afspraken leggen we vast in een ouderschapsplan dat door de notaris kan worden bekrachtigd.


11

Waar loop je tegenaan? - Mediation opent deuren -

Wat als je kinderen hebt In alle situaties waarbij er kinderen betrokken zijn dient er een ouderschapsplan te worden opgemaakt. Hierin worden afspraken gemaakt die te maken hebben met de zorg voor de kinderen. Zijn de kinderen ouder dan 12? Dan wil de rechtbank weten wat de wens van de kinderen zelf is, ze zijn dan automatisch ‘partij’. Het ouderschapsplan wordt hieraan getoetst. In alle gevallen is het zo dat de scheiding en wat kinderen willen besproken wordt. Ook voor kinderen kan een scheiding erg verwarrend en emotioneel zijn. Indien gewenst kan Financialis een samenwerkende kindercoach inschakelen.


12

Hoe kan Financialis Mediation & Scheiding jou helpen


13 - Elke scheiding is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering Maak kennis met de persoon achter Financialis? Monique Soeter heeft jarenlange ervaring als financieel adviseur. Door wijzigende regelgeving, meer dossier en minder mens, gaf het werk haar een aantal jaren geleden geen voldoening meer. Ze besloot haar gevoel te volgen en een baan met maatschappelijk karakter op te pakken. Ze richtte zich op jeugdzorg en maatschappelijk werk en volgde diverse opleidingen en trainingen op het gebied van coaching. In haar omgeving kreeg ze steeds meer te maken met echtscheidingen. Velen vroegen haar om advies vanuit haar vakgebied. Langzaamaan ontstond zo het idee om het maatschappelijke te combineren met haar schat aan ervaring op financieel gebied. De perfecte combinatie; het begeleiden van partners in scheidingprocessen, zowel op financieel als maatschappelijk gebied. Ze besloot haar financiĂŤle kennis op te frissen en volgde de opleiding financieel echtscheidingsplanner.

Wat is de kracht van Financialis? Creativiteit, passie en haar unieke streven om er voor beide partijen alles uit te halen en de gestelde doelen te behalen. Dat is kenmerkend voor Monique. Ze kijkt mee over jullie schouders. Zijn jullie wensen en doelen wel reĂŤel of moeten ze nog bijgesteld worden? Monique zal samen met jullie alles in het werk stellen om het moeilijke proces tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te begeleiden.


14 Dienstverlening conform jouw wensen

De dienstverlening die Financialis jou kan bieden is: Éen adres en één vertrouwenspersoon voor mediation en financieel advies Financiële afwikkeling van een echtscheiding Juridische afwikkeling van een echtscheiding

Één adres en één vertrouwenspersoon voor mediation en financieel advies Bij Financialis kies je de dienstverlening waar jij behoefte aan hebt. Zo kun je kiezen voor een combinatie van mediation en financieel advies onder één dak. Uniek bij Financialis is dat je slechts te maken hebt met één vertrouwenspersoon die je begeleidt tijdens het hele traject. Geen aparte financieel adviseur en aparte mediator maar één vertrouwenspersoon.

Waarom juist kiezen voor één partij? Een mediator is een begeleider. Een financieel adviseur kijkt naar de financiële oplossingen. Maar creatief op zoek gaan naar een geschikte oplossing in jouw persoonlijke scheidingssituatie? Dat kan alleen als je kiest voor één partij. Eén vertrouwenspersoon, die de gesprekken begeleidt en tegelijkertijd kan denken in creatieve en financieel passende oplossingen, zodat jij niet telkens opnieuw je verhaal hoeft te doen. En wat te denken van een besparing op de kosten? Zeker ook niet onbelangrijk.


15 Financialis heeft ruime ervaring in begeleiding op zowel financieel als juridisch gebied. Dus aan jou de keuze........ kies jij voor complete echtscheidingsbegeleiding of voor één van beide diensten

Financiële afwikkeling van een echtscheiding Financialis biedt dienstverlening op maat. Alleen begeleiding bij de financiële afwikkeling van echtscheiding is ook mogelijk. Daar komt wellicht meer bij kijken dan je denkt. Dus heb je al een mediator of advocaat? Ook dan kan Financialis jou van dienst zijn. Denk hierbij aan de financiële afwikkeling van de echtscheiding zoals: Verdeling financieel plan Bekijken mogelijkheden behoud woning Onderwaarde in de woning en nu? Aanvragen ontslag hoofdelijkheid bij geldverstrekker Verdelen van verzekeringen Dit zijn zomaar even een paar voorbeelden van zaken waar jij mee te maken kunt krijgen.

Juridische afwikkeling van een echtscheiding Wellicht heb je zelf al een financieel adviseur, maar ben je juist op zoek naar een mediator die jullie kan helpen het juridische traject af te handelen? Ook dan ben je bij Financialis aan het juiste adres. Denk hierbij aan: Opstellen ouderschapsplan Opstellen echtscheidingsconvenant Indienen verzoek bij rechtbank Begeleiding in de vorm van mediationgesprekken


16

Een goed begin

Werkwijze Financialis Mediation & Scheiding werkt aan de hand van een stappenplan. Het gehele traject wordt verdeeld in de volgende vier stappen: 1. Kennismaking & inventarisatie 2. Begeleiding & bemiddeling 3. Afronding 4. Nazorg Tijdens deze stappen zal Financialis ervoor zorgen dat er deuren geopend worden.

Kennismaking & inventarisatie De basis van een succesvolle mediation is een goed gevoel. Alle gesprekken worden samen gevoerd. Tijdens het eerste inventarisatiegesprek vertelt Financialis graag wat meer over mediation en wat het voor jullie kan doen. Als tijdens dit gesprek blijkt dat het gevoel van beide kanten goed is, kunnen jullie samen het traject vervolgen om jullie doel te bereiken. Hierbij zullen jullie door middel van heldere en open communicatie begeleid worden. Een eerste kennismakinggesprek is te allen tijde gratis. Een inventarisatie begint altijd met een aantal open vragen; Wat zijn jullie wensen en ideeĂŤn? Wat hebben jullie voor ogen? Hoe ver zijn jullie zelf en hoe gaat de communicatie tussen jullie? Hieruit blijkt heel vaak dat partners al wel een beeld hebben. Maar passen deze beelden bij elkaar en hoe ga je daar samen uitkomen? Hebben jullie nog geen ideeĂŤn, dan helpt Financialis jullie hierbij met behulp van een aantal specifieke vragen.


17 “De beslissing om te scheiden is niet in één dag gemaakt. Sterker nog, gemiddeld denken de meeste mensen 2 jaar en 8 maanden aan scheiden voordat ze de knoop doorhakken”

Tegen een dichte deur aanlopen Wanneer je contact opneemt met Financialis voor een echtscheiding zit je vaak al enige tijd in het schuitje. Je loopt echter tegen dichte deuren aan; deuren van onwetendheid en onzekerheid. Er rijzen zoveel vragen: hoe zit het nou precies, wat is er allemaal mogelijk, hoe gaat dat dan met de kinderen, en financieel en welke gevolgen brengt dit besluit met zich mee? Of jullie willen er echt wel samen uit komen, maar het lukt gewoon niet. Er is dan behoefte aan begeleiding in mogelijkheden en oplossingen. Financialis opent dan samen met jullie deze deur. Wil jij het onderste uit de kan? Dan ben je bij Financialis niet aan het goede adres. Scheiden doe je samen! Dat is waar het om draait bij Financialis. Beide partijen moeten uiteindelijk het gevoel hebben er als gelijke uit te komen, geen winnaar en ook geen verliezer! Duidelijke afspraken zijn een goede basis voor de toekomst. Uit ervaring blijkt dat afspraken in de toekomst, over bijvoorbeeld de kinderen, sneller en gemakkelijker gemaakt worden wanneer de basis goed en duidelijk is.


18

Begeleiding & bemiddeling

Besluiten jullie na het eerste gesprek samen het gehele traject in te gaan, dan zullen ook de vervolggesprekken samen plaatsvinden. Heb je tussendoor vragen dan kun je altijd bij Financialis terecht, maar alle gesprekken vinden samen plaats. Zo ontstaat er geen ruis op de lijn. Tijdens het gehele traject moet er de intentie zijn om het samen te willen doen.

Financialis opent deuren Om een mediationtraject goed te kunnen laten verlopen is het heel belangrijk dat emoties eerst een veilige plek krijgen. Wanneer de emotie in de weg van goede communicatie staat, zal hier eerst aandacht aan geschonken worden, pas dan kunnen jullie samen verder. Wanneer deze deur geopend is en er gecommuniceerd kan worden geeft dat vertrouwen in het samen doen, in elkaar en in het traject welke je samen bent ingegaan. De ene keer vergt dit meer tijd dan een andere keer. Iedere scheiding is anders en hierop past Financialis haar werkwijze aan. Het vervolggesprek volgt meestal een paar weken later. Zo hebben beide partijen de tijd om na te denken over de zaken die in het gesprek besproken zijn. Het is de taak van de mediator om aan te voelen wat kan tijdens een gesprek en jullie hierin samen onder begeleiding tot inzichten en oplossingen te laten komen. Soms gaat een traject heel snel en zijn afspraken zo gemaakt, soms duurt het iets langer. Maar in alle gevallen krijgen jullie begeleiding van begin tot eind!

Ouderschapsplan en convenant Wanneer er kinderen bij betrokken zijn is een van de belangrijkste onderdelen het maken van een ouderschapsplan. Belangrijk is dat de inhoud hiervan aan de orde komt wanneer beide partijen er klaar voor zijn. Juist hier kan emotie een belemmering vormen en leiden tot verkeerde beslissingen. Goede begeleiding hierbij is dan ook van groot belang. In een echtscheidingsconvenant worden alle overige zaken vastgelegd.


19 - Tijdens het gehele traject moet er de intentie zijn om het samen te willen doen -

Onderdelen van het ouderschapsplan zijn: Hoe zien partijen samen de opvoeding? Waar woont het kind? Verdeling zorg en opvoedzaken Verdeling omgang Kinderalimentatie

Onderdelen convenant zijn: Verdeling vermogen en goederen Partneralimentatie Boedelverdeling Pensioenverevening Levensverzekeringen en risico’s

Zodra dit soort zaken besproken zijn volgt een eerste plan. Ook hiervoor geldt nog steeds dat alle gesprekken samen plaatsvinden. Wanneer overeenstemming is bereikt tussen alle partijen worden het definitieve convenant en eventueel ouderschapsplan opgemaakt en ondertekend.


20

- De cirkel is rond! -

De afronding Zodra het traject is afgerond en alles op papier is vastgelegd, zorgt Financialis er voor dat alle stukken bij de juiste partijen terecht komen. Denk aan een rechtbank, notaris, geldverstrekker, pensioenverzekeraar etc. De echtscheiding is pas definitief als deze is ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP).

Nazorg De begeleiding van Financialis stopt niet nadat bovengenoemd traject is afgerond. Zodra het plan is afgerond, wordt er gekeken hoe jullie individueel verder gaan. Is daarbij hulp gewenst? Denk daarbij aan het aanvragen van belastingtoeslagen en de benodigde verzekeringen. Doordat Financialis jarenlange ervaring heeft op het gebied van financieel advies, wordt de financiële haalbaarheid van alle afspraken gedurende het gehele mediationtraject continue getoetst. Dit is de unieke kracht, een mediator en financieel adviseur in één vertrouwenspersoon. Het overleg over de financiële afwikkeling van de afspraken en belangrijke persoonlijke zaken als een hypotheek verlopen verder individueel en worden één op één besproken.


21

Als het samen niet lukt? Financialis heeft een netwerk van mensen die net dat puzzelstukje kunnen vormen om er toch samen uit te komen, zelfs als jullie denken dat het samen niet gaat lukken. Zijn er kinderen in het spel die begeleiding nodig hebben? Dan kan in overleg een samenwerkende kindercoach ingeschakeld worden. Voor gecompliceerde situaties op juridisch gebied werkt Financialis samen met meerdere advocaten en gespecialiseerde mediators. Voor fiscale vraagstukken wordt beroep gedaan op een fiscalist of een samenwerkende notaris. In elke situatie wordt gekeken of er behoefte is aan extra hulp en, indien noodzakelijk, brengt Financialis jullie graag in contact met een van de mensen uit haar netwerk. Uiteraard ook hier met als belangrijkste doel om er samen uit te komen.


23 Wat kost het? Elke echtscheiding is uniek en vergt een andere werkwijze. Soms draait het alleen om de financiële afwikkeling, een andere keer om het gehele juridische traject of een combinatie van beiden. Het belangrijkste is de klik die er tussen jullie en Financialis moet zijn. Daarom is het eerste inventarisatiegesprek kosteloos. Pas als het vertrouwen er is om er samen uit te komen en alle drie partijen hierbij een goed gevoel hebben, kun je verder. Tijdens het eerste gesprek worden ook de kosten die jullie kunnen verwachten toegelicht. Dit uiteraard geheel toegespitst op jullie specifieke situatie.

Kostenpost of kostenbesparing? Een scheiding is al heftig genoeg. Wil je tegen dichte deuren aanlopen, deuren van onwetendheid, onzekerheid en emoties, of schakel je een deskundige in die deze deuren voor jullie kan openen? Door te kiezen voor Financialis kies je voor duidelijke communicatie in een veilige omgeving waarmee je uiteindelijk kosten bespaart.

Wat levert het op? Vertrouwen, rust en zekerheid! Vanaf het begin geeft Financialis jullie het vertrouwen, de rust en de zekerheid om er samen uit te komen. Daarnaast bewaakt ze de kaders. Het gevoel moet goed zijn. Samen het maximale er uit halen: oplossingen waar jullie beiden achter staan. Dit is extra belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn. Na weken of maanden waarbij deuren gesloten waren, zorgt Financialis ervoor dat deze tijdens het traject één voor één weer geopend worden. Zo vormen jullie samen een basis voor jullie nieuwe toekomst en zorgt Financialis dat jullie beiden de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Vertrouwen, rust en zekerheid!


Wat vinden klanten van Financialis? “Hadden we dit maar veel eerder gedaan”, was een gedachte die ik al snel had tijdens ons eerste gesprek met mediator Monique Soeter van Financialis. “En waarom hebben we dit eigenlijk niet gedaan?” Dat begrijp ik nu wel. “Mijn partner en ik zijn in eerste instantie best redelijk goed uit elkaar gegaan. Geen hooglopende ruzies of een ander in het spel. Ook voorlopige afspraken over de kinderen liepen redelijk gemakkelijk. Ach, en als we dat allemaal kunnen, zullen we de formaliteiten als een convenant en een ouderschapsplan ook best zelf in elkaar kunnen zetten. Zo ingewikkeld zal het vast niet zijn en we staan tenslotte op goede voet met elkaar.” Toch kwam het er op een of andere manier maar niet van om er samen goed over te praten, elk gesprek werd heftiger en liep uit op een discussie waar we beiden ook helemaal niet blij van werden. Maar het lukte gewoon niet meer om gemakkelijk met elkaar te communiceren. Emoties namen tijdens deze pogingen in sneltreinvaart bezit van ons beiden waardoor het moeilijk werd te praten zonder dat we ons te kort gedaan voelden, machteloosheid, boosheid en ook veel verdriet. Allemaal logische emoties achteraf, maar deze stonden ons zeker in de weg van onze communicatie en dus in die van de oplossingen. “Op een bepaald moment waren we zelfs niet eens meer in staat om elkaar te praten.” Pas toen we merkten dat deze situatie zijn weerslag had op de kinderen beseften we dat er nu toch echt iets moest gebeuren, dit kon zo echt niet langer en vanzelf zou het niet gaan, daar waren we inmiddels wel achter. Al gauw hoorde ik over mediation en met name de volledige ondersteuning die Financialis daarbij kan bieden; we hadden tenslotte ook nog de discussie over ons huis voor ons uitgeschoven. “Wat een drempel was dit”, spreek ik even voor mijzelf, “maar wat een opluchting was het tevens”, al bij aanvang van het gesprek. “Door de prettige integere omgang en de onpartijdige houding van Monique kwamen er openingen, zelfs al in het eerste gesprek. Er volgenden meerdere gesprekken, waarbij we telkens dichter bij oplossingen kwamen terwijl de belangen van ons beiden bewaakt bleven. Natuurlijk verliep niet alles zonder slag of stoot, maar ik kan wel één ding zeker stellen; Dit hadden wij zelf zo niet kunnen bereiken.” Ervaringsverhaal van een relatie


25

Hieronder een aantal reacties van klanten van Financialis: “Samen waren we er nooit zo goed uitgekomen!” “Er was ruimte voor emoties, en toch hebben we de focus goed gehouden”

“Eén vertrouwenspartner en één keer kosten”.

“ Ik had nooit gedacht dat ik kon blijven wonen!” “Bijzonder prettig dat we bij één persoon al onze zaken konden regelen”

“Een goed gevoel aan over gehouden”

“We voelden allebei haar betrokkenheid bij onze situatie, dat deed ons goed” “Snel en doelmatig geregeld”

“Fijn dat Monique zich kon inleven in ieder van ons”

“De perfecte oplossing/combinatie voor de zorg voor de kinderen gevonden” “Heel erg fijn dat er iemand was die met ons beide meedacht”

“Het voelde zuiver en veilig bij Monique” “Ik had niet verwacht weer on speaking terms te kunnen komen met mijn ex”

“Tijdens onze gesprekken bleven de tranen maar komen, maar daardoor kwam er wel ruimte voor gesprek”


TIPS

Tip 1: Durf professionele hulp te vragen. Veel mensen hebben het gevoel alles alleen te moeten doen. Ze gaan maanden op zoek naar informatie en hebben het gevoel te falen als ze professionele hulp vragen. Vandaar deze eerste tip: Professionele hulp vragen is geen schande. Je hebt er juist lef voor nodig. Een echtscheiding is al heftig genoeg. Dat jullie er samen uit willen komen is iets waar je trots op mag zijn, ook al is dat niet altijd makkelijk. Met professionele hulp en een streven van jullie om er samen uit te komen gaat het lukken.


27 Tip 2: De oplossing zit vaak in een onverwachte hoek. Door gedurende het gehele traject empathie, creativiteit en financiĂŤle kennis te combineren komen oplossingen vaak uit onverwachte hoek. Uit ervaringen blijkt dat mensen soms toch in hun huis kunnen blijven wonen. Gedurende het hele traject toetst Financialis jullie financiĂŤle mogelijkheden.

Tip 3: Mediation geldt voor alle samenlevingsvormen. Het is tijdens het E-book al aan de orde gekomen, maar ook hier brengen wij het nogmaals onder de aandacht: mediation kan je helpen bij scheiden van alle samenlevingsvormen en dus niet alleen bij huwelijken.

Tip 4: Investeer. Investeer, in plaats van zelf in onwetendheid oplossingen te gaan zoeken. Laat Financialis Echtscheiding je op de juiste koers zetten en de weg wijzen. Een paar gesprekken kunnen helderheid bieden en de lucht klaren en uiteindelijk kosten besparen.

Tip 5: Informatie. In dit E-book is er bewust voor gekozen om niet heel uitgebreid in te gaan op algemene informatie, daar zijn immers al websites genoeg van. Uiteraard biedt Financialis jou ook al deze informatie. Laat je geheel vrijblijvend informeren. Tevens kun je op de website van de rijksoverheid ook veel informatie vinden.

Tip 6: Betrek kinderen in het traject. Kies er voor om je kinderen vanaf het begin in de situatie te betrekken. Vertel de kinderen en je omgeving dat jullie gaan scheiden. Zorg er tevens voor dat kinderen geen keuze tussen jullie moeten maken. Schakel indien nodig een kindercoach in.

Tip 7: Neem de tijd, maar houd het tempo er in. Het lijkt tegenstrijdig, maar in het hele traject is het van groot belang dat jullie beiden genoeg tijd krijgen om alles te verwerken. De een heeft hiervoor soms wat meer tijd nodig dan de ander. Respecteer dat van elkaar. De mediator begeleidt je goed in het traject en zorgt dat de voortgang gedurende het hele traject wordt bewaakt.


28

Wat kan Financialis nog meer? Financialis te Ulft bestaat uit: - Financialis Mediation & Scheiding - Financialis Hypotheken & Verzekeringen Naast mediation en hulp bij echtscheiding kan Financialis jou ook helpen op gebied van Hypotheken & Verzekeringen.

Hypotheken Heb jij jouw droomhuis gevonden, maar vraag jij je af of dit financieel haalbaar is? Of woon je al een tijd samen en is het eindelijk tijd om samen eens te kijken naar een koopwoning? Met meer dan 20 jaar ervaring kan Financialis jou helpen met deze en al jouw overige financiĂŤle vragen. Of wat te denken van informatie over startersleningen of het bewaken van de hypotheekrente. Ook hiermee helpt Financialis je graag. Aangesloten bij HypotheekCompany Financialis is aangesloten bij HypotheekCompany, een franchiseformule met ongeveer 100 vestigingen door heel Nederland. HypotheekCompany heeft een ruim assortiment aan aanbieders, scherpe hypotheekrente en de mogelijkheid om binnen 7 dagen te passeren met HypotheekCompany Fastpass.


29

Verzekeringen Ook op het gebied van verzekeringen kan Financialis jou van dienst zijn. Heb je een nieuwe verzekering nodig? Uitbreiding van je huidige pakket? Of twijfel je of je goed verzekerd bent? Financialis helpt je graag.

Second opinion Financiële vraagstukken worden steeds complexer en passen niet meer binnen een vast plaatje. Ben jij van mening dat je het allemaal goed voor elkaar hebt, maar mis je toch dat overzicht? Vraag dan eens naar een second opinion! Al deze vraagstukken zijn voor Financialis een uitdaging en zal jullie de zekerheid geven dat alles goed geregeld is.

Ervaringen van klanten

“ Alles op gebied van financieel advies onder één dak” “Passeren binnen 7 werkdagen? Zelfs dat bleek mogelijk”

“Één vertrouwenspersoon voor “Ik dacht dat ik het goed geregeld had, al mijn financiële zaken” maar bleek toch onderverzekerd”

“Financialis wees ons op de mogelijkheden voor een Starterslening” “Dankzij Financialis werd ons droomhuis toch werkelijkheid”


COLOFON Een uitgave van: Financialis Vogelenzangweg 6 7071 PT Ulft Titel:

De kracht van samen scheiden! Een goede basis voor de toekomst Auteur: Karen Bakhuis Eindredactie: Monique Soeter Grafische vormgeving: Karen Bakhuis Bestellingen: Financialis Tel. (0315) 843614 Of e-mail naar: info@financialis.nl Of surf naar: www.financialis.nl Eerste druk, mei 2014 Copyright 2014 Š Financialis Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieÍn, opnamen of op een andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de copyrighthouder. Bovengenoemde partijen verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, evenwel kunnen zij op geen enkele wijze instaan voor de juistheid en volledigheid van de informatie. Bovengenoemde partijen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die zijn gebaseerd op bedoelde informatie.


32

MEER WETEN?

Heb je na het lezen van dit E-book nog vragen of wil je weten of mediation iets voor jullie is? Bel of mail gerust.

Financialis Spreekuur! Nieuw in 2014! Elke 1e dinsdag van de maand organiseert Financialis een spreekuur. Op deze ochtend kun je persoonlijk kennismaken, antwoord krijgen op al je vragen en zo achterhalen of Financialis iets voor jullie kan betekenen. Omdat het veelal persoonlijke vragen zijn nemen wij graag de tijd voor je. Bel of mail en reserveer een tijdstip op deze ochtend. Voor meer informatie kun je terecht bij: Financialis Vogelenzangweg 6 7071 PT Ulft Tel. (0315) 84 36 14 info@financialis.nl www.financialis.nl


Monique Soeter (1972) heeft ruim 20 jaar ervaring als hypotheekadviseur. Alle wet- en regelgeving deden haar besluiten haar gevoel te volgen en een baan met maatschappelijk karakter op te pakken. Vervolgens kreeg ze steeds meer te maken met echtscheidingen en werd ze benaderd voor advies. Zo ontstond het idee om het maatschappelijke te combineren met haar schat aan ervaring op financieel gebied. Met dit E-Book wil Financialis je laten kennismaken met mediation en de unieke kracht van de combinatie van mediation en financieel advies onder één dak. Aan jou de keuze. Kies jij voor complete echtscheidingsbegeleiding of voor één van beide diensten? Alles is mogelijk. De kracht van samen scheiden! Basis voor de toekomst.

De kracht van samen scheiden! Een goede basis voor de toekomst  
De kracht van samen scheiden! Een goede basis voor de toekomst  

Maak kennis met mediation en de unieke kracht van Financialis, te weten mediation en financieel advies onder één dak. Aan jou de keuze. Kies...

Advertisement