Page 1

Εισαγωγή στην Επαγγελματική Δράση


Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ Είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών), ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας και, ειδικότερα να ενθαρρύνει και να προωθεί: Πρώτον: Την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ως μια ευκαιρία για προσφορά (υπηρεσιών), Δεύτερον: Τις υψηλές ηθικές αρχές στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, την αναγνώριση της αξίας όλων των χρήσιμων επαγγελματικών ενασχολήσεων, και την ανάδειξη από κάθε Ροταριανό της επαγγελματικής του ενασχόλησης, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία, Τρίτον: Την εφαρμογή της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών) στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του κάθε Ροταριανού, Τέταρτον: Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης, μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών.

2


Τι είναι η Επαγγελματική Δράση; Εάν είσαι ένας ενεργός, αφοσιωμένος Ροταριανός, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις την Επαγγελματική Δράση ως τρόπο ζωής, ακόμη κι αν σου είναι δύσκολο να δώσεις έναν σαφή ορισμό της. Αυτό το Εγχειρίδιο μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλύτερη κατανόηση της Επαγγελματικής Δράσης και να σου δώσει ιδέες ώστε να σε βοηθήσει να το πετύχεις μέσα από τις δραστηριότητες του Ομίλου σου και στον επαγγελματικό σου βίο.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Ο σκοπός του Ρόταρυ είναι μια φιλοσοφική δήλωση του σκοπού του Ρόταρυ και των υποχρεώσεων των Ροταριανών. Η έννοια της Επαγγελματικής Δράσης έχει τις ρίζες της στον Δεύτερο Σκοπό, ο οποίος καλεί τους Ροταριανούς να «ενθαρρύνουν και να προωθούν»: • Εφαρμογή υψηλών ηθικών αρχών στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα • Την αναγνώριση της αξίας όλων των χρήσιμων επαγγελματικών ενασχολήσεων • Την ανάδειξη από κάθε Ροταριανό της επαγγελματικής του ενασχόλησης, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία Ως Ροταριανός πώς μπορείς να μετατρέψεις αυτά τα ιδεώδη σε πράξη; Σκέψου αυτές τις προτάσεις: • Συζήτησε σχετικά με το επάγγελμά σου στον Όμιλό σου και διάθεσε χρόνο για να μάθεις σχετικά με τα επαγγέλματα των υπολοίπων μελών του Ομίλου σου. • Χρησιμοποίησε τις επαγγελματικές σου δεξιότητες για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της κοινότητάς σου. • Άσκησε το επάγγελμά σου με ακεραιότητα και δώσε έμπνευση και σε άλλους να συμπεριφέρονται ηθικά μέσω των δικών σου λόγων και πράξεων. • Βοήθησε ένα νεαρό άτομο να επιτύχει τις επαγγελματικές του/της φιλοδοξίες. • Καθοδήγησε και ενθάρρυνε τους άλλους στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Εάν κάνεις κάποιο από αυτά τα πράγματα, τότε κάνεις πράξη την Επαγγελματική Δράση. Και αν η Επαγγελματική Δράση σε παρακινεί και σε ενεργοποιεί, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος, γιατί η Επαγγελματική Δράση είναι η ίδια η ουσία του Ρόταρυ. Είναι αυτό που διαφοροποιεί το Ρόταρυ από τις υπόλοιπες οργανώσεις προσφοράς υπηρεσιών.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ Σε ολόκληρο το ανά χείρας Εγχειρίδιο, αναζήτησε παραδείγματα τρόπων που μπορείς να αναλάβεις δράση μέσω της Επαγγελματικής Δράσης. Σκέψου το ενδεχόμενο να αναλάβεις μερικές από τις περιγραφόμενες δραστηριότητες ή να εισάγεις παρόμοιες στον Όμιλό σου.

3


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τι ήταν αυτό που σε έφερε αρχικά στο Ρόταρυ; Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος σε θεώρησε κατάλληλο για Ροταριανό επειδή είσαι ένα σεβαστό μέλος στη δουλειά σου ή στον επαγγελματικό σου τομέα – στη διάλεκτο του Ρόταρυ, στην «επαγγελματική σου κατηγορία». Κάθε μέλος Ροταριανού Ομίλου αντιπροσωπεύει μια κατηγορία στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό πληθυσμό της κοινότητάς του, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει την ποικιλομορφία σε εμπειρίες και προοπτικές. Η διάκριση των επαγγελματικών κατηγοριών και η Επαγγελματική Δράση είναι αλληλένδετες. Όπως οι Ροταριανοί εκπροσωπούν τα επαγγέλματά τους στο Ρόταρυ, ομοίως αντιπροσωπεύουν το Ρόταρυ στα επαγγέλματά τους.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ • Προγραμμάτισε μια συζήτηση σχετική με τις επαγγελματικές κατηγορίες στην επόμενη

συνεστίαση του Ομίλου σου. Αυτές οι παρουσιάσεις θα δίνουν στα μέλη την ευκαιρία να μάθουν τις εσωτερικές λειτουργίες των επαγγελμάτων πέραν του δικού τους και σπέρνουν τους σπόρους για ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης. Οι συζητήσεις αυτές είναι επίσης χρήσιμες κατά την παρουσίαση επισκεπτών και πιθανών μελών στον Όμιλό σας. Οργάνωσε επισκέψεις στους χώρους εργασίας των μελών. Μέλη που δυσκολεύονται να απευθύνουν μια δημόσια ομιλία, ενδέχεται να προτιμούν να αναλάβουν μια ξενάγηση στο χώρο εργασίας τους από το να κάνουν μια ομιλία για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Εάν η διοργάνωση είναι εφικτή, προγραμμάτισε μια άτυπη συνάντηση στον εργασιακό χώρο ενός μέλους. Προσχώρησε ή σχημάτισε μια Ροταριανή Συναδέλφωση που να σχετίζεται με το επάγγελμά σου. Οι Ροταριανές Συναδελφώσεις είναι διεθνείς ενώσεις Ροταριανών, συζύγων Ροταριανών και Ροταρακτόρων που μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον αναψυχής ή επαγγελματικό. Υπάρχουν επαγγελματικές συναδελφώσεις για ιατρούς, όργανα επιβολής του νόμου, εκδότες και μέλη άλλων επαγγελμάτων. Μάθε περισσότερα στο www.rotary.org/fellowships. Δήλωσε εθελοντής σε ένα πρόγραμμα προσφοράς υπηρεσιών που προϋποθέτει τις επαγγελματικές σου δεξιότητες. Σκέψου τις δεξιότητες που σε καθιστούν επιτυχημένο στο επάγγελμά σου: ίσως να είσαι εκπαιδευμένος σε κάποιο κλάδο της επιστήμης ή της ιατρικής, να τα καταφέρνεις με τα εργαλεία ή με τα μηχανήματα, να ξέρεις πώς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, να διαθέτεις εμπειρία στη διαχείριση των οικονομικών ή να μπορείς να επηρεάσεις τους άλλους μέσω του προφορικού ή του γραπτού λόγου. Χρησιμοποίησε το μοναδικό σύνολο των ταλέντων σου για να κάνεις τη διαφορά στην κοινότητά σου.

4


ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Η προώθηση της ακεραιότητας μέσω της ηθικής συμπεριφοράς είναι ένα ουσιαστικό μέρος του τι σημαίνει να είσαι Ροταριανός. Δύο πρότυπα που αναπτύχθηκαν από Ροταριανούς – ο Τετραπλός Έλεγχος και ο Ροταριανός Κώδικας Δεοντολογίας – παρέχουν έναν οδηγό για την ηθική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και σε άλλους τομείς της ζωής.

Ο Τετραπλός Έλεγχος Ο Τετραπλός Έλεγχος επινοήθηκε το 1932 από τον επιχειρηματία Herbert J. Taylor, μέλος του Ροταριανού Ομίλου του Σικάγο, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ κατά το ροτ. έτος 1954-55. Έχοντας αναλάβει το έργο της διάσωσης μιας εταιρείας από την χρεοκοπία, ο Taylor ανέπτυξε τον έλεγχο ως έναν ηθικό οδηγό για να τον ακολουθεί κανείς σε όλα τα θέματα που άπτονται των επιχειρήσεων. Η επιβίωση της εταιρείας πιστώθηκε σε αυτήν την απλή φιλοσοφία. Υιοθετήθηκε από το Διεθνές Ρόταρυ το 1934 και από τότε ο Τετραπλός Έλεγχος εξακολουθεί να αποτελεί ένα θεμελιώδες κριτήριο βάσει του οποίου οι Ροταριανοί αξιολογούν τη δεοντολογική συμπεριφορά. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και προωθείται από Ροταριανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο ΤΕΤΡΑΠΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Για όσα σκεπτόμαστε, λέμε ή πράττουμε 1. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ; 2. Είναι ΔΙΚΑΙΟ για όλους τους ενδιαφερόμενους; 3. Προάγει την ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ και τη ΦΙΛΙΑ; 4. Είναι ΩΦΕΛΙΜΟ για όλους τους ενδιαφερόμενους;

Ροταριανός Κώδικας Δεοντολογίας Ο Ροταριανός Κώδικας Δεοντολογίας (παλαιότερα γνωστός ως Διακήρυξη των Ροταριανών στις Επιχειρήσεις και τα Επαγγέλματα) παρέχει ένα πλαίσιο για την ηθική συμπεριφορά που όλοι οι Ροταριανοί μπορούν να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό με τον Τετραπλό Έλεγχο, στις επιχειρήσεις και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ως Ροταριανός, θα 1. Αποτελώ παράδειγμα της βασικής αξίας της ακεραιότητας σε όλες τις συμπεριφορές μου και τις δραστηριότητές μου 2. Χρησιμοποιώ την επαγγελματική μου εμπειρία και τις δεξιότητές μου για να υπηρετήσω το Ρόταρυ 3. Διεξάγω όλες τις προσωπικές, επιχειρηματικές και επαγγελματικές μου υποθέσεις με ηθική, ενθαρρύνοντας και προωθώντας υψηλά ηθικά πρότυπα ως παράδειγμα για τους άλλους 4. Είμαι δίκαιος σε όλες μου τις συναλλαγές με άλλους και θα τους αντιμετωπίζω με τον σεβασμό που τους οφείλω ως συνανθρώπους μου 5. Προωθώ την αναγνώριση και τον σεβασμό για όλες τις χρήσιμες για την κοινωνία ενασχολήσεις 6. Προσφέρω τις επαγγελματικές μου δεξιότητες για να παρέχω ευκαιρίες για νέους ανθρώπους να εργαστούν για την ανακούφιση των ειδικών αναγκών των άλλων και για να βελτιώσω της ποιότητας της ζωής στην κοινότητά μου 7. Τιμώ την εμπιστοσύνη που το Ρόταρυ και οι συνάδελφοι Ροταριανοί μου παρέχουν και δεν κάνω τίποτα που να θέσει σε δυσμένεια ή να θίξει το Ρόταρυ ή τους συναδέλφους Ροταριανούς 8. Δεν ζητώ από συνάδελφο Ροταριανό ένα προνόμιο ή πλεονέκτημα που συνήθως δεν προσφέρεται σε άλλους σε μια επιχειρηματική ή επαγγελματική σχέση

5


Προάγοντας τα υψηλά ηθικά πρότυπα στο χώρο εργασίας Ως ηγέτες στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματά τους, οι Ροταριανοί μπορούν να προάγουν τα υψηλά ηθικά πρότυπα παρέχοντας ένα θετικό παράδειγμα μεταξύ των εργαζομένων, των συνεργατών και της κοινότητας γενικότερα. Όλοι οι τύποι αλληλεπίδρασης που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον προσφέρουν μια ευκαιρία για την ενθάρρυνση της ηθικής συμπεριφοράς. Εδώ θα βρεις μερικούς συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι Ροταριανοί μπορούν να ενσωματώσουν την ηθική στον καθημερινό επαγγελματικό τους βίο: • Συζήτησε και τόνισε την ειλικρίνεια, την υπευθυνότητα, την εντιμότητα, την ακεραιότητα και τον σεβασμό κατά την πρόσληψη και την κατάρτιση των εργαζομένων. • Επαίνεσε και ενθάρρυνε την υποδειγματική συμπεριφορά των συναδέλφων σου. • Απόδειξε την προσωπική σου δέσμευση στα υψηλά πρότυπα ηθικής στις σχέσεις σου με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους επαγγελματικούς σου συνεργάτες, συμπεριφερόμενος σε κάθε επαγγελματική σου συνεργασία με φροντίδα και προσοχή.

Η Δέσμευση του Ρόταρυ όσον αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η δέσμευση της εταιρείας προς την κοινότητα και το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί. Το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη την ορίζει ως «την διαρκή δέσμευση των επιχειρήσεων να συμπεριφέρονται ηθικά και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς και της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα». Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2012 σχετικά με την κοινωνική ηθική,* αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις καθοριστικές τάσεις στην εταιρική κοινωνική ευθύνη: 1. Ευθυγράμμιση με τον πυρήνα του επιχειρηματικού αντικειμένου, όπου οι εταιρείες στοχεύουν τη φιλανθρωπική τους δράση σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενό τους ως εταιρείες 2. Δέσμευση των εργαζομένων μέσω εθελοντικών προγραμμάτων υποστηριζόμενων από την επιχείρηση, που αυξάνουν το ηθικό και προσελκύουν εργαζόμενους που μοιράζονται τις κοινωνικές αξίες της εταιρείας 3. Προώθηση των κοινωνικών αξιών και δεσμεύσεων της επιχείρησης διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων μεθόδων

ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΡΟΤΑΡΥ» Το όνομα «Ρόταρυ» προέκυψε από την πρακτική της κυκλικής αλλαγής τόπων συνάντησης μεταξύ των επαγγελματικών χώρων των μελών. Αυτή η παράδοση παραμένει ένας εξαιρετικός τρόπος για τους Ροταριανούς να μοιράζονται τα επαγγέλματά τους με τον Όμιλό τους.

* O’Keefe, Linda Novick. 2012. Social Ethics: A Peek Into 2012. Huffington Post, 4 April, www.huffingtonpost.com/linda-novick-okeefe/corporate-social-responsibility_b_1401187.html

6


Το ακόλουθο χωρίο στο Καταστατικό του Ρόταρυ (τμήμα 26.020.1) περιγράφει τη δέσμευση του οργανισμού αναφορικά με την ακεραιότητα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη: • Από την απαρχή του, το Ρόταρυ έχει χτίσει μια φιλοσοφία βασισμένη στην ακεραιότητα στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα. Οι Ροταριανοί Όμιλοι και ο κάθε Ροταριανός ως άτομο έχουν αφοσιωθεί στην προσφορά επαγγελματικών υπηρεσιών και τα υψηλά ηθικά πρότυπα σε όλες τις σχέσεις τους. Αυτά συνοψίζονται στους Σκοπούς του Ρόταρυ, στις βασικές αξίες μας (Προσφορά, Συναδέλφωση, Διαφορετικότητα, Ακεραιότητα, Ηγεσία), στον Τετραπλό Έλεγχο και τον Ροταριανό Κώδικα Δεοντολογίας, που εφαρμόζονται μέσω του παγκόσμιου δικτύου μας των Ροταριανών Ομίλων και των Ροταριανών. • Για το Διεθνές Ρόταρυ, ως εταιρική οντότητα, η φιλοσοφία της κοινωνικής ευθύνης μπορεί να συνοψιστεί στην δέσμευσή μας για διαφάνεια στην διοίκηση, την επιτυχή διαχείριση των οικονομικών και περιβαλλοντικών πόρων και τις δίκαιες πρακτικές εργασίας.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ • Πρότεινε στον Όμιλό σου να αφιερώσει χρόνο για να συζητήσετε τη σημασία του

• •

Τετραπλού Ελέγχου και του Ροταριανού Κώδικα Δεοντολογίας. Ειδικότερα, βεβαιώσου για την εκπαίδευση νέων και μελλοντικών μελών σχετικά με τη σημασία των κειμένων αυτών ως κατευθυντήριων αρχών για τη δέσμευση του Ρόταρυ στην ακεραιότητα. Οργάνωσε ένα σεμινάριο σχετικά με τη δεοντολογία στον χώρο εργασίας και κάλεσε τους τοπικούς μη Ροταριανούς ηγέτες των επιχειρήσεων να παραστούν. Για να βοηθήσεις τους συμμετέχοντες να οικοδομήσουν πρακτικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μπορείς να συμπεριλάβεις μια ανοικτή συζήτηση διερευνώντας τρόπους διαχείρισης με παραδείγματα ηθικών διλημμάτων. Δώσε βραβεία ηθικής σε επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που επιδεικνύουν υψηλά ηθικά πρότυπα μεταχείρισης των εργαζομένων, των πελατών και των κοινοτήτων εντός των οποίων δραστηριοποιούνται. Γίνε χορηγός μιας μελέτης ή ενός διαγωνισμού ομιλίας για νέους. Πολλοί Όμιλοι πραγματοποιούν τοπικούς ή περιφερειακούς αγώνες για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα «Τι σημαίνει ο Τετραπλός Έλεγχος για εμένα». Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτύχεις τη δέσμευση των νέων με τις έννοιες της ηθικής και της ακεραιότητας.

7


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι κατευθυντήριες αρχές του Ρόταρυ δίνουν έμφαση στην σημασία της εργασίας. Η εργασία παρέχει στους ανθρώπους τα προς το ζην και τους παρέχει αξιοπρέπεια και κοινωνικά οφέλη με το να δραστηριοποιούνται όλα τα μέλη κατά τρόπο που να έχουν την ευκαιρία να προωθούν στο μέγιστο τα ταλέντα και τις φιλοδοξίες τους. Δεν θα πρέπει, επομένως, να αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι όσοι ενταχθούν σε Ροταριανούς Ομίλους δεσμεύονται για την προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης. Οι Ροταριανοί μπορούν να επιδιώκουν αυτή τη δέσμευση μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν τις γνώσεις τους και με την καθοδήγηση και την εκπαίδευση άλλων ώστε να βρουν επικερδή, ικανοποιητική απασχόληση.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ • Δημιούργησε ένα δίκτυο μη Ροταριανών επαγγελματιών στην κοινότητα. Σκέψου

να φιλοξενήσεις εκδηλώσεις δικτύωσης επιχειρήσεων μέσω του Ομίλου σου ή να συμμετέχεις σε μια επαγγελματική ένωση εντός της κοινότητας. Κάνοντας αυτές τις διασυνδέσεις θα προβάλεις τον Όμιλό σου σε υποψήφια μέλη και θα παρέξεις ευκαιρίες για τα υπάρχοντα μέλη να ενισχύσουν την επαγγελματική τους γνώση και τις διασυνδέσεις τους. Δώσε συμβουλές σταδιοδρομίας για ανέργους ή υποαπασχολούμενους ενήλικες. Η πρόσφατη παγκόσμια ύφεση έχει ως συνέπεια πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι να αναζητούν απασχόληση. Μπορείς να απευθυνθείς σε αυτούς στην κοινότητά σου και να βοηθήσεις άτομα που αναζητούν εργασία να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Μπορείς να παρέχεις καθοδήγηση σταδιοδρομίας σε ένα νεαρό άτομο. Μπορείς να συμμετέχεις σε μια ημέρα καριέρας σε ένα τοπικό γυμνάσιο ή να αναλάβεις την ατομική καθοδήγηση ενός νέου ή ένα πρόγραμμα ευρέσεως εργασίας. Με την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με το επάγγελμά σου, μπορείς να παρουσιάσεις σε ένα νεαρό άτομο νέες δυνατότητες και να το βοηθήσεις να κάνει ορθές επιλογές σταδιοδρομίας. Εξέτασε το ενδεχόμενο να συνεργαστείς με τους τοπικούς Ομίλους Ιντεράκτ ή Ροταράκτ ή επικοινώνησε με τους διευθυντές σχολείων της περιοχής σου.

Ομάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης Οι Ομάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης προσφέρουν μια απευθείας προσέγγιση στην επαγγελματική δράση. Στις ΟΕΚ (Ομάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης), ομάδες επαγγελματιών ταξιδεύουν είτε για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το επάγγελμά τους, είτε για να διδάξουν τοπικούς επαγγελματίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο τομέα. Μια ΟΕΚ συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμης αλλαγής ενισχύοντας τη γνώση και τις δεξιότητες των ατόμων και των κοινοτήτων και συνεπώς, βελτιώνοντας την ικανότητά τους στην προσφορά υπηρεσιών. Εκτός από το να βιώνουν μια νέα κουλτούρα και να προωθούνται παγκόσμιες διασυνδέσεις, οι Ροταριανοί που συμμετέχουν σε μια Επαγγελματική Ομάδα Κατάρτισης έχουν την ευκαιρία να προκαλούν αντίκτυπο αρκετό καιρό μετά το τέλος του ταξιδιού τους. Ομάδες που απευθύνονται σε έναν από τους 6 Τομείς Στόχευσης του Ρόταρυ και ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πεδίο εφαρμογής, τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα μέτρησης του αποτελέσματος μπορούν να προκριθούν προκειμένου να λάβουν μια Παγκόσμια Χορηγία μέσω του Ροταριανού Ιδρύματος. Οι χρηματοδοτούμενες ομάδες πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον έναν Ροταριανό ως επικεφαλής της Ομάδας με γενικές γνώσεις για το Ρόταρυ, ηγετικές δεξιότητες, διεθνή εμπειρία, καθώς και εμπειρία στον τομέα που στόχευσης και τουλάχιστον δύο άλλους συμμετέχοντες (Ροταριανούς ή μη Ροταριανούς) με δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας στον τομέα στόχευσης. Μάθε περισσότερα και δες τις πλήρεις οδηγίες για τις χρηματοδοτούμενες με Παγκόσμιες Χορηγίες ΟΕΚ στο www. rotary.org/grants

8


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΕΚ • Μια Περιφέρεια στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησε μια Χορηγία Περιφέρειας για να συνεργαστεί με μια Περιφέρεια στην Αυστραλία για την ανταλλαγή Ομάδων Επαγγελματικής Κατάρτισης που επικεντρώνονταν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πετρελαιοκηλίδων. Οι Ομάδες ταξίδεψαν σε τόπους καταστροφής για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις και τις προσπάθειες αποκατάστασης και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις αναλύσεις και τις ιδέες τους για την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό νερό. • Μια περιοχή στη Νότιο Αφρική χρησιμοποίησε μια Χορηγία Περιφέρειας για να στείλει μια Ομάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε μια κοινότητα σε ένα άλλο μέρος της χώρας για την παροχή κατάρτισης εκπαιδευτικών στα μαθηματικά, την επιστήμη και τις δεξιότητες στην τάξη. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινότητας η εκπαίδευση αυτή θα βοηθήσει δύο γυμνάσια να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών που επιτυγχάνουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. • Μια ομάδα επαγγελματιών στον τομέα της υγείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδεψε στην Ουγκάντα για να διδάξει εξειδικευμένες δεξιότητες παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής και τεχνικές για την μετεγχειρητική φροντίδα σε χειρουργούς σε ένα νοσοκομείο στην Καμπάλα. Αυτή η ΟΕΚ ικανοποιούσε τα κριτήρια για να λάβει μια Παγκόσμια Χορηγία μέσω του Ροταριανού Ιδρύματος, επειδή το αντικείμενό της σχετιζόταν άμεσα με τη μητρική και παιδική υγεία – έναν από τους έξι τομείς στόχευσης του Ρόταρυ – και πληρούσε τα κριτήρια για να εξασφαλίσει ότι η εκπαίδευση θα έχει έναν σημαντικό, διαρκή αντίκτυπο.

9


ΠΗΓΕΣ Επωφελήσου από αυτές τις πηγές και τις ευκαιρίες και άρχισε να προωθείς την Επαγγελματική Δράση στον Όμιλό σου σήμερα!

Επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικής Δράσης της Περιφέρειάς σου

Οι Διοικητές των Περιφερειών ενθαρρύνονται να ορίσουν Πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικής Δράσης της Περιφέρειας για να παρέχουν στους Ροταριανούς καθοδήγηση και υποστήριξη στις δράσεις τους. Συμβουλέψου την επετηρίδα της Περιφέρειας ή στείλε ηλεκτρονικό μήνυμα το rotary.service@rotary.org για να λάβεις πληροφορίες για τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Περιφέρειάς σου.

Παρακολούθησε τον μήνα της Επαγγελματικής Δράσης

Ο Οκτώβριος, μήνας αφιερωμένος στην Επαγγελματική Δράση είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσεις σημαντικά έργα για την επαγγελματική δράση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορισμένες από τις προτεινόμενες ιδέες για έργα που βρίσκονται σε αυτόν τον οδηγό ως αφετηρία. Ο δικτυακός τόπος του Δ.Ρ. προσφέρει πηγές για να σε βοηθήσουν να προωθήσεις τον μήνα της Επαγγελματικής Δράσης, συμπεριλαμβανομένου ενός φυλλαδίου που μπορείς να κατεβάσεις και μιας παρουσίασης του PowerPoint.

Εγγράψου στην Ενημέρωση για την Επαγγελματική Δράση

Η Ενημέρωση για την Επαγγελματική Δράση είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του Ρόταρυ σχετικά με τα νέα και τις πηγές αναφορικά με την επαγγελματική δράση. Είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεατικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά. Γίνε συνδρομητής στο www.rotary.org/ newsletters ή στείλε e-mail στη διεύθυνση rotary.service@rotary.org.

Προθήκη του Ρόταρυ

Δημοσίευσε το δικό σου σχέδιο επαγγελματικής δράσης στην Προθήκη του Ρόταρυ και πες την ιστορία σου στον κόσμο. Η Προθήκη του Ρόταρυ σου επιτρέπει να μοιράζεσαι πληροφορίες για το έργο, να ανεβάζεις φωτογραφίες, να συμμετέχεις σε συζητήσεις, ακόμη και να συμμετέχεις σε έργα που ξεκίνησαν από άλλους Ροταριανούς. Και αυτό μπορεί να συνδεθεί απευθείας στο Facebook με ένα απλό κλικ. Πήγαινε στο www. rotary.org/showcase για να δεις τι κάνουν οι άλλοι Όμιλοι. Ερωτήσεις; Επικοινώνησε μαζί μας Τμήμα Εξυπηρέτησης του Ρόταρυ rotary.service@rotary.org

10


Έκδοση της 2470 Περιφέρειας Δ.Ρ. Ροταριανό έτος 2013-14 Υλοποίηση: Ρ.Ο. Φιλοθέη & Σαντορίνη – Θήρα Μετάφραση: Ευαγγελία Βλάχου (Ρ.Ο. Σαντορίνη – Θήρα) Επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Μακρυγιάννης (Ρ.Ο. Φιλοθέη) Σελιδοποίηση: Καλλιόπη Ξενοπούλου (Ρ.Ο. Φιλοθέη)

11


Rotary Service Department Rotary International One Rotary Center 1560 Sherman Avenue Evanston, IL 60201-3698 USA www.rotary.org

Πρωτότυπο: 255-EN—(1212)

10

Εισαγωγή στην Επαγγελματική Δράση  

Αυτό το Εγχειρίδιο μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλύτερη κατανόηση της Επαγγελματικής Δράσης και να σου δώσει ιδέες ώστε να σε βο...