Page 1

VIKA KINO

° OSLO ° ARABISKEFILMDAGER.NO

19. – 22. APRIL 2018


2

INNHOLD

PRAKTISK INFORMASJON

BILLETTER OG FESTIVALPASS Praktisk informasjon ..................................................................................................................................3 Velkommen til Arabiske filmdager 2018 ..............................................................................................5 Gjester ved festivalen ..............................................................................................................................6 Arrangement ...............................................................................................................................................8 Rendez-vous ............................................................................................................................................. 11 Åpningsfilm: Fornærmelsen ................................................................................................................... 13 Fiksjon ....................................................................................................................................................... 14 Visningstider ............................................................................................................................................ 20 Fiksjon forts. ............................................................................................................................................. 23 Dokumentar .............................................................................................................................................. 27 Spesialvisning: Occupied Palestine ..................................................................................................... 36

Festivalpass: 540,Festivalpass student: 370,Enkeltbillett: 120,Enkeltbilletter og festivalpass selges på Vika kino, samt på www.nfkino.no. Festivalpass til studentpris selges kun på Vika kino, mot fremvisning av gyldig studentbevis. Festivalpasset gir rett til én billett til alle forestillinger under festivalen. Det er ikke mulig å løse ut billett til to filmer som går samtidig med passet. Billett til hver enkelt visning må løses ut i forkant av visning, med forbehold om utsolgte visninger. Festivalpasset er personlig, og skal medbringes og vises sammen med billett ved inngang til kinosalen. Misbruk av festivalpasset medfører inndragelse. Billetter løses ut før visning i billettluken på Vika kino, eller bookes online på www.nfkino.no.

Arabian Night ......................................................................................................................................... 37 Kolofon ...................................................................................................................................................... 38

BOOKE BILLETTER PÅ NETT MED FESTIVALPASS Har du festivalpass kan du booke billetter på nett. Bruk koden på baksiden av passet, eller under strekkoden dersom du har festivalpasset som PDF. Fremgangsmåten er som følger: - Velg forestilling. - Velg billettkategorien «AFD festivalpass» og antall billetter (kun én billett per pass). - Tast inn hele koden som du finner på festivalpasset ditt (AFD + 13 sifre). - Tast inn mobilnummer, navn og e-postadresse. - Fullfør transaksjonen. - Du får tilsendt en SMS med link til en mobilbillett til forestillingen. QR-koden på billetten må vises frem ved innslipp til kinosalen. NB: Det er nummererte seter på alle visninger under årets Arabiske filmdager. Filmene starter presis og det er ingen reklame.

ENDRINGER OG INFO

VISNINGSSTED

Eventuelle endringer i programmet vil annonseres på www.arabiskefilmdager.no og på vår Facebook-side. På www.arabiskefilmdager.no finner du også trailere, fyldige artikler og intervjuer med festivalens gjester. Vår informasjonsstand finner du på Vika kino under hele festivalen. Her møter du våre frivillige, som kan svare på praktiske spørsmål og hjelpe deg med å velge blant filmene i programmet.

VIKA KINO Ruseløkkveien 14, Oslo Tors-fre: 11:30 - 22:00 Lør-søn: 12:30 - 22:00 Vika kino har 18-årsgrense på grunn av skjenkebevilling. Personer under 18 år kan likevel se film i følge med foresatte, så lenge filmens aldersgrense overholdes.

Følg også Arabiske filmdager i sosiale medier! www.facebook.com/arabiskefilmdager instagram @arabiskefilmdager

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

3


4

ARABISKE FILMDAGER

VELKOMMEN

VELKOMMEN TIL ARABISKE FILMDAGER 2018 Kjære publikum, I hånden holder du programmet til den åttende utgaven av Arabiske filmdager. Vi er utrolig stolte over igjen å få presentere det beste av spillefilm og dokumentar fra den arabiske verden. Vi arrangerer Arabiske filmdager fordi vi har lyst til å vise frem de fantastiske filmproduksjonene som kommer fra regionen, men som ikke når et norsk publikum gjennom vanlig kinodistribusjon. Filmene vi har valgt ut til årets festival er valgt først og fremst fordi de er gode filmer. Dette er alle filmer som det er verdt å se, helt uavhengig av hvilken region de kommer fra.

We’re not just in the shipping business, we’re in the problem solving business.

Årets program er smekkfullt av filmer som har reist på store internasjonale festivaler, og høstet ros fra internasjonale filmkritikere. Åpningsfilmen Fornærmelsen vant pris for beste skuespiller i Venezia og ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Den egyptiske dokumentaren Amal åpnet verdens mest prestisjetunge dokumentarfilm-festival, IDFA. Beauty and the Dogs fra Tunisia var en av få filmer som ble plukket ut til et av hovedprogrammene i Cannes.

With over 400,000 people across the globe, we’re here to help you figure it out and get it done – whatever “it” is. Our global shipping team can help you find solutions to grow your business, expand overseas, or optimize your supply chain with our expertise and innovative technology. We operate at the speed of right now, so you can operate more efficiently than ever. Find solutions at ups.com.

På programmet er det en rekke filmer som tematiserer den politiske og sosiale utviklingen i regionen. Of Fathers and Sons følger en jihadistisk gruppe som kjemper i Nord-Syria og er et unikt portrett av krigen fra nært hold. The Judge viser hvordan det er å komme inn som den første og eneste kvinnelige sharia-dommeren i Palestina, mens en film som Mr Gay Syria viser hvordan homofili og seksualitet fortsatt er tabu i store deler av Midtøsten.

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

© 2018 United Parcel Service of America, Inc.

I år har vi også et fokus på filmer som tematiserer Palestina fra ulike synsvinkler. The Oslo Diaries forteller historien om Oslo-avtalen gjennom dagbøkene til aktørene som deltok i forhandlingene. Wajib fokuserer på livet til helt vanlige folk under okkupasjonen, mens dokumentaren Occupied Palestine tar oss tilbake til begynnelsen av 80-tallet og gir et fascinerende innblikk i hvordan palestinere så på fremtiden for over 30 år siden. Ziad Doueiris Fornærmelsen handler om situasjonen for palestinske flyktninger i Libanon, mens The Attack fra samme regissør er et psykologisk drama om en tilsynelatende velintegrert palestiner med israelsk statsborgerskap, som får livet snudd på hodet når hans kone blir mistenkt for et selvmordsangrep. Samlet byr disse filmene på friske og spennende perspektiv på en fastlåst konflikt. Til slutt er vi også stolte av å vise en rekke filmer som først og fremst skal underholde. Har du lyst på en ekte feelgood-film kan vi anbefale Sheikh Jackson, Wajib er en ypperlig politisk komedie, og The Nile Hilton Incident er noe så sjeldent som spenningsdrevet krim fra Egypt. Arabiske filmdager er en festival for alle som elsker god film. Vi ønsker å underholde og gi nye bilder av en region som ofte kun forbindes med medienes dekning av krig og elendighet. Så, uansett om du har lyst til å utforske, bli utfordret, le, gråte eller bare bli underholdt, kan vi garantere at det finnes filmer for deg i dette programmet. Velkommen til festival! Kristian Takvam Kindt og Gjermund Granlund, programsjefer

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

5


6

GJESTER

GJESTER

GJESTER VED FESTIVALEN Mohamed Siam er en egyptisk regissør, produsent og filmfotograf. Han debuterte som dokumentarfilmregissør med Whose Country? i 2016 og filmen ble vist på store internasjonale filmfestivaler. Amal, hans andre film, fikk i 2017 den store æren av å åpne IDFA, verdens mest prestisjetunge dokumentarfilmfestival i Amsterdam. Filmen ble støttet av norske Sørfond, og er produsert i samarbeid med Ingrid Lill Høgtun i Barentsfilm. Ziad Doueiri er en av de mest anerkjente regissørene fra den arabiske verden. Han startet karrieren i USA, som kameraassistent på filmene til Quentin Tarantino. Debutfilmen West Beirut (1998) står fortsatt som det beste portrettet av den libanesiske borgerkrigen. Doueiri er en kontroversiell filmskaper som tar opp komplekse spørsmål i filmene sine. Med The Attack (2012) ble han kritisert både for å være pro Israel og pro-palestinsk på samme tid, og filmen ble sensurert i de fleste arabiske land. Også hans nyeste film, Fornærmelsen, har vekket harme i den arabiske verden. Da filmen ble vist på Carthage filmfestival var det både fulle saler og demonstrasjoner utenfor. Selv om Doueiri kan være litt skarp i kantene er han kjent for å stille vanskelige spørsmål og utfordre publikum til å se kjente problemer i et nytt lys.

Atia Jbara Al-Daradji er en irakisk regissør og produsent. Han grunnla produksjonsselskapet Iraq Al Rafidain Company i 2014, samme år som han regisserte sin første dokumentar In My Mother’s Arms (2011). Denne filmen løftet frem foreldreløses skjebne i Irak og ble vist på mer enn 50 festivaler. Path of Maryam er Al-Darajis første spillefilm.

Nizam Najar har vokst opp i Syria, Libya og Sudan, men flyttet til Norge med familien i 2002. Han er utdannet regissør ved Høgskolen i Lillehammer og har en master i dokumentarfilm fra Høgskolen i Volda. Rett etter studiene gikk han i gang med å følge den arabiske våren, og resultatet ble filmen Dagbok fra revolusjonen (2012). hadde verdenspremiere på IDFA i november.

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

Faouzi Bensaïdi er en anerkjent marokkansk regissør og skuespiller. Hans første spillefilm, A Thousand Months, ble vist i Cannes i 2003. WWW – What a Wonderful World hadde premiere på filmfestivalen i Toronto i 2006, og Bensaïdi gjestet Film fra Sør-festivalen i 2012 med filmen Death for Sale. Bensaïdi deltar på Arabiske filmdager både som regissør av Volubilis og som skuespiller i både Volubilis og i den algeriske filmen The Blessed. Omer Alkateb er 24 år gammel, og født og oppvokst i Syria. I 2014 måtte han flykte til Tyrkia der han fikk seg jobb som kokk. I Istanbul ble han kontaktet av den tyrkiske regissøren Ayshe Toprak og aktivisten Mahmoud Hassino, som hadde en idé til en film. I dokumentaren Mr Gay Syria får vi et innblikk i LHBTI-samfunnet Omer var en del av i Istanbul, og livet som LHBTI– flyktning. Omer kom til Norge i september 2016, og bor og jobber i Bergen.

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

7


8

ARRANGEMENT

ARRANGEMENT

PANELSAMTALER Etter enkelte av filmvisningene arrangerer vi panelsamtaler, hvor vi diskuterer aktuell tematikk knyttet til filmene. Se www.arabiskefilmdager.no for mer informasjon om debattene og paneldeltakere.

KAN FREDSPROSESSEN GJENOPPLIVES? Etter visningen av The Oslo Diaries Fredag 20/4 18:15 Vika 1

20 år etter Oslo-avtalen ble inngått synes håpet om en slutt på okkupasjonen og varig fred i Israel og Palestina fjernere enn noensinne. Hva skal til for å få til reelle forhandlinger, hva skal til for at de lykkes, og bør Norge ta initiativ til å være fredsmekler i konflikten en gang til? Samtalen finner sted i forbindelse med visningen av The Oslo Diaries, i samarbeid med Nobels Fredssenter.

SKEIV OG PÅ FLUKT

VISNINGER MED SAMTALER

Etter visningen av Mr Gay Syria Lørdag 21/4 16:15 Vika 1

TORSDAG 19. APRIL

Hvordan er det å være skeiv flyktning? Syriske Omer Alkateb kom til Norge i 2016, og er gjest ved festivalen. I samarbeid med Skeiv verden inviterer vi til en samtale i Vikakjelleren med ham og flere etter visningen av Mr Gay Syria.

Å SENSURERE SEG SELV ELLER BLI SENSURERT? EN SAMTALE MED ZIAD DOUEIRI

Etter visningen av Fornærmelsen vil det flerkulturelle utvalget i Norsk PEN v/Elisabeth Eide og Nisrin Maktabi Barkouki ha en samtale med Ziad Doueiri om sensur og selvsensur for kunstnere i arabiske land. Samtalen er gjort i samarbeid med Norsk PEN.

HVA ER ISLAMSK FEMINISME?

Etter visningen av Of Fathers and Sons Søndag 22/4 15:45 Vika 2

Etter visningen av The Judge Lørdag 21/4 18:30 Vika 2

Hvem kjemper mot Bashar Al-Assad sitt regime i dag? Hvordan vil en rettferdig fred i Syria se ut fra deres perspektiv, og hva må til for å få til en langsiktig fredelig løsning? Samtalen finner sted i Vikakjelleren etter visningen av Of Fathers and Sons, i samarbeid med Norges Fredsråd.

Ofte presenteres islam og feminisme som to motsetninger, men hva er egentlig forholdet mellom de to? Kan islam være feministisk og kan feminisme være islamsk? Og kan man være del av en rettsstat som har sharia-lov og samtidig være feminist? Samtalen finner sted i Vikakjelleren etter visningen av The Judge, i samarbeid med Minotenk.

19. - 22. APRIL 2018

FREDAG 20. APRIL 17.45 Doc Lounge presenterer filmen What Comes Around 17.30 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal 17.30 Q&A med regissør Ziad Doueiri etter visningen av West Beirut 18.15 Visning av The Oslo Diaries med påfølgende panelsamtale: Kan fredsprosessen gjenopplives? 20.15 Q&A med regissør Faouzi Bensaïdi etter visningen av Volubilis

Etter visningen av Fornærmelsen Lørdag 21/4 13:00 Vika 1

STATUS: SYRIA

ARABISKE FILMDAGER

18.00 Q&A med regissør Ziad Doueiri etter visningen av Fornærmelsen 21.15 Q&A med regissør Ziad Doueiri etter visningen av The Attack

LØRDAG 21. APRIL 13.00 Å sensurere seg selv eller bli sensurert? Samtale med Ziad Doueiri etter visningen av Fornærmelsen i samarbeid med Norsk PEN 13.30 Q&A med regissør Atea Al-Daradji etter visningen av Path of Maryam 13.30 Q&A med regissør Nizam Najar etter visningen av Aleppos Fall 15.45 Q&A med regissør Ziad Doueiri etter visningen av The Attack 16.15 Introduksjon ved Skeiv verden før visningen av Mr Gay Syria, med påfølgende panelsamtale: Skeiv og på flukt 18.15 Introduksjon før visningen av Occupied Palestine 18.30 Visning av The Judge med påfølgende panelsamtale: Hva er islamsk feminisme? 19.00 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal 20.30 Q&A med regissør Faouzi Bensaïdi etter visningen av Volubilis

SØNDAG 22. APRIL 13.00 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal 15.45 Visning av Of Fathers and Sons med påfølgende panelsamtale: Status Syria 18.15 Q&A med Omer Alkateb etter visningen av Mr Gay Syria 20.45 Q&A med regissør Atea Al-Daradji etter visningen av Path of Maryam

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

9


10

RENDEZ-VOUS

ARABISKE FILMDAGER

RENDEZ-VOUS

Den mest behagelige delen av reisen fra Beirut til Oslo.

Institut français de Norvège er glade for å fortsette samarbeidet med Arabiske filmdager også i 2018. Takket være festivalen kan det norske publikummet oppdage filmer som adresserer både aktuell tematikk og evige spørsmål, på ømfintlig eller kontroversielt vis, fra områder som dessverre ofte blir løftet frem i nyhetsbildet gjennom historier om tragiske hendelser. I Frankrike har filmstøtteordningene som mål å fostre ”den syvende kunstformens” rikdom gjennom å gi filmskaperne midler og verktøy til å kunne lage film i land der filmindustrien fortsatt er skjør og preget av utfordringer. Filmskaperes rolle er desto viktigere fordi man gjennom filmen kan dele menneskelige historier

som adresserer både hjerte og sinn. Det er viktig å reflektere over mangfoldet av følelser, tilnærminger og realiteter man møter i livet. Gjennom programseksjonen Rendez-vous har Arabiske filmdager og Institut français samarbeidet om et utvalg av seks filmer og deres regissører som vi vil dele med det norske publikum. Vi ønsker deg gode opplevelser og oppdagelser i kinosalen! Mariane Cosserat Kulturattaché, Institut francais de Norvège

FILMER I RENDEZ-VOUS-PROGRAMMET AMAL

✎ Se omtale s. 25

THE NILE HILTON INCIDENT / LE CAIRE CONFIDENTIEL

✎ Se omtale s. 15 THE BLESSED / LES BIENHEUREUX

✎ Se omtale s. 17 FORNÆRMELSEN / L’INSULTE

✎ Se omtale s. 13

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

RAZZIA

✎ Se omtale s. 23

VOLUBILIS

✎ Se omtale s. 17

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

11


FILM

ÅPNINGSFILM

Institut français en

erd ev l e h

tler

ale

r

ti git efe 500 en di amsj film ver 3 k r r d o ve ma, prog ns do Fra inger me IFciné et for n g alo r på regn Vis kat e e lm film er b 0 n fi // E ver 50 en som O m // tfor t pla

Cinémathèque Afrique En unik samling på verdensbasis // Stor aktør i internasjonal

Cinéma s for å fr du monde emme nye tal enter

// En pr od for alle uksjonsstøtte nasjon aliteter tilgjengelig // La Fa br er et sk ique des Ciné m redder sydd pr as du Monde matche ogram r ti reg som issører produs me en Latin-A ter fra Afrika d ,A m første e erika for å lag sia og ller and e re spille sin film

www.institutfrancais.com

distribusjon av afrikansk film i mer enn 110 land // Et utvalg med over 1600 afrikanske filmer fra 60-tallet frem til i dag

Film for utdann et u i ngt ngspro pub // Ci liku gramm nEd m er E (

Eur duc utda ation fo opean C r n euro ningsp Youth) inema , r p alde eisk fi ogram et lm f r ren ette o tilgj 6 eng til 19 å r unge t mot elig i i 45 r og land

Norvège

FORNÆRMELSEN Torsdag 19/4 18:00 Vika 1 Lørdag 21/4 13:00 Vika 1Søndag 22/4 21:15 Vika 1

Årets åpningsfilm er et intenst politisk drama fra en av Midtøstens mest kreative og meritterte regissører. Fornærmelsen gir innsikt i libanesisk historie og det betente forholdet mellom kristne libanesere og palestinske flyktninger, og fungerer samtidig som en universell fabel om kraften i innbitt nasjonalisme som er brennende aktuell langt utover Libanons grenser. Utgangspunktet for fortellingen er en krangel mellom Yasser, en palestinsk håndverker som prøver å fikse rørene i et nabolag i Beirut, og Tony, en kristen beboer i nabolaget. Det ender med at Tony roper etter Yasser at «Sharon skulle ryddet dere ut alle sammen når han hadde sjansen», en fornærmelse som danner utgangspunkt for en personlig og nasjonal krise.

Med Fornærmelsen kaster regissør Ziad Doueiri et friskt blikk på en mindre omtalt del av Israel-Palestina-konflikten. Publikum får også kjennskap til den libanesiske borgerkrigen, som fortsatt gjennomsyrer det politiske og sosiale livet i landet. Men mest av alt er dette en universell fortelling som kunne vært fortalt i et hvert land som har etnisk konflikt som en del av sin historie, eller der nasjonalismen er på fremmarsj. Fornærmelsen er en oppslukende film som viser sprengkraften i små ord, og hvordan ett utsagn kan blåse liv i en ti år gammel konflikt, uten å hverken glorifisere eller demonisere noen av partene. Fornærmelsen er den første libanesiske filmen som er nominert til Oscar, og Kamel El Basha vant prisen for beste skuespiller under filmfestivalen i Venezia. I tillegg til Fornærmelsen viser vi to andre filmer av Ziad Doueiri under festivalen. Libanon 2017 Regi Ziad DOUEIRI Manus Ziad DOUEIRI, Joelle TOUMA Språk Arabisk Undertekst Norsk Spilletid 112 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

13


14

RETROSPEKTIV: DOUEIRI

WEST BEIRUT Fredag 20/4 17:30 Vika 4

West Beirut er en av Midtøstens beste filmer, og utvilsomt det sterkeste portrettet av den libanesiske borgerkrigen på film. Muslimske Tarek og Omar, og kristne May, er venner og lever bekymringsløse tenåringsliv. Krigen som bryter ut i 1975 endrer ikke umiddelbart hverdagen til de tre, men fyller den heller med litt etterlengtet spenning. Utstyrt med et Super 8-kamera

THE ATTACK Torsdag 19/4 21:15 Vika 4 Lørdag 21/4 15:45 Vika 2

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

FIKSJON

manøvrerer de seg gjennom et stadig mer militarisert bybilde på jakt etter en butikk der de kan få fremkalt en film de har laget. Samtidig rykker krigens gru stadig nærmere, og skillelinjene vennene ikke tidligere tenkte over blir plutselig holdt i mot dem. Filmen er et nydelig portrett av vennskap, og har imponerende skildringer av hverdagsliv i en krigssituasjon som blir stadig verre.

Libanon, Frankrike, Norge, Belgia 1998 Regi Ziad DOUEIRI Manus Ziad DOUEIRI Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 110 Format DVD

Den suksessrike palestineren Amin Jaafari jobber som kirurg i Tel Aviv, Israel. Første gang vi møter Amin mottar han en prestisjetung utmerkelse for arbeidet sitt, og talen han holder handler om at det er viktig for jøder og arabere å ikke hate hverandre, men leve sammen. Dagen etter rystes Tel Aviv av et selvmordsangrep. Amin jobber på spreng for å redde så mange liv som mulig, men eksplosjonen var voldsom, og blant de døde er mange kvinner og barn. Så kommer sjokket: kona, Siham, anklages for å ha utført den grufulle handlingen. The Attack er en thriller av de sjeldne, som provoserer og utfordrer vår forståelse av Israel, Palestina, terror og kjærlighet. Belgia, Frankrike, Libanon, Qatar 2012 Regi Ziad DOUEIRI Manus Jouelle TUOMA og Ziad DOUEIRI Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 102 min

THE NILE HILTON INCIDENT Torsdag 19/4 21:15 Vika 2 Fredag 20/4 21:15 Vika 1 Lørdag 21/4 20:45 Vika 2

SHEIKH JACKSON Fredag 20/4 15:00 Vika 3 Lørdag 21/4 21:15 Vika 1 Søndag 22/4 20:30 Vika 3

Vi befinner oss i Egypt like før den egyptiske revolusjonen. På politistasjonen Kasr el-Nil jobber detektiven Noredin (Fares Fares). Både han og kollegaene er del av et gjennomkorrupt system der de daglig tar imot bestikkelser, men drapet på en kjent sangerinne forandrer politimannen. Etterforskningen av drapet, som ved første øyekast virker begått i affekt, leder mot den mektige eliten i landet. Når Noredin stiller flere spørsmål enn han kanskje burde, hoper problemene seg opp. The Nile Hilton Incident vant juryens pris på fjorårets Sundance-festival og en rekke priser under Guldbagge-gallaen i Sverige tidligere i år. Den har fått svært gode kritikker på filmfestivaler verden over. Dette er en stilsikker politi-thriller med tydelige elementer av film noir. Opptakten til Mubaraks fall brukes her som bakteppe for historien om en mann som må prøve å bryte ut av et korrupt system.

25. juni 2009 dør kongen av pop, og en hel verden sørger. For en av dem, den unge imamen Khaled (Ahmad Alfishawy) i Egypt, blir dette begynnelsen på en reise tilbake til fortiden, da han stiftet bekjentskap med Michael Jacksons musikk. Kontrasten er stor mellom da han som tenåring (glimrende spilt av Ahmed Malek) vokste opp i et liberalt samfunn, og det strengt religiøse livet han lever i dag. Hva skjedde? Regissør Amr Salama lar historien veksle mellom fortid og nåtid, og resultatet er et spennende karakterstudie av en mann som sliter i møte med forventninger om mannsrollen og maskulinitet i det egyptiske samfunnet. Sheikh Jackson er langt mer enn et drama til ettertanke; her finnes innovative MTV-inspirerte drømmer, moonwalk og andre gjenkjennelige MJ-moves som gjør filmen til en altoppslukende kjærlighetserklæring til kanskje verdens største artist og hans fans.

Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike 2017 Regi Tarik SALEH Manus Tarik SALEH Språk Arabisk, dinka, engelsk, fransk Undertekst Engelsk Spilletid 96 min

Egypt 2017 Regi Amr SALAMA Manus Amr SALAMA, Omar KHALED Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 93 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

15


16

Norges største

FIKSJON

ARABISKE FILMDAGER

og beste filmmagasin! film ma ga sin et. no

NR. 02 2017

film ma ga sin et. no

NR. 01 2017

film ma ga sin et. no

NR. 07 2015

NR. 02 2016

film ma ga sin et. no

JAMES BOND: SPECTRE

En guide til Bonds verden

N

LOUDER THAN BOMBS

DET SOM EN GANG VAR

Å slå opp med en venn

LOVING

BARNDOM

ISHAVSBLOD

TUNGESKJÆRERNE

DET NORSKE HUS

OSKARS AMERIKA

HJERTESTART

KARSTEN OG PETRA - UT PÅ TUR

Skrekkens sanatorium

+

Se, han flyr! Nesten...

SECRET IN THEIR EYES

10 CLOVERFIELD LANE Kvinnen i kjelleren

DEN STORE PRØVEN

VILLMARK 2

Tema: Utdanning

Doktor Proktor, The Intern, Norske oppfølgere, m.m.

Hevneren Julia Roberts

Den ultimate duellen

OSCAR-DANSEN!

Årets romeventyr

THE MARTIAN

BATMAN V SUPERMAN

VÅR

2017 •

PATERSON

EDDIE THE EAGLE

S OR K

FILM

JACKIE

Joachim Trier flagger ut

+

Martin Scorsese, Rebecca Ferguson, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Brie Larson

Respekt for kidsa

14 nominasjoner til La La Land

MARGRETH OLIN

THE BLESSED Fredag 20/4 15:45 Vika 1 Lørdag 21/4 20:45 Vika 4 Søndag 22/4 18:45 Vika 1

NR. 04 2017

NR. 03 2017

PÅ KINO FRA 3. FEBRUAR

BLOC KBU

film ma ga sin et. no

film ma ga sin et. no

NR. 06 2017

film ma ga sin et. no

film

ma g (QÀOPDY Patrik Syversen asin et. no

På kino fra 18. mars

NR. 05 2017

Silje Storstein Marte Germaine Christensen Benjamin Helstad Tobias Santelman

Det som en gang var

STER -

SOMME

R!

Transformers: The Last Knight

Raw

War for the Planet of the Apes

+

LYST Hoggeren

24 UKER

WHAT HAPPENED TO MONDAY

KOMMER PÅ KINO I SOMMER

”EN SELVSIKKER OG BEMERKELSESVERDIG DEBUT” Hollywood Reporter

NORGESPREMIERE 14.

film ma ga sin et. no JULI

15.

SEPTEMBER

film ma ga sin et. no

NR. 01 2018

film ma ga sin et. no

NR. 09 2017

NR. 08 2017

NR. 07 2017

+

PREMIERE

Sakset fra kommentar på www.lettterboxed.com

Prisvinneren fra Sundance og Rotterdam

17

Joachim Triers Oslo-skrekk

”THIS WAS THE BEST ELEPHANT MOVIE I’VE SEEN SINCE DUMBO.”

film ma ga sin et. no

20

KURT JOSEF WAGLE OG MORDMYSTERIET PÅ HURTIGRUTA

Robert Pattinson, Skrekkkameratene, Venezia, m.m.

JULEBLOD WIND RIVER

GJENGANGERE

DOWNSIZING FERDINAND THE GREATEST SHOWMAN

Daisy Ridley, Knerten, Film fra Sør, m.m.

HVA VIL FOLK SI ASKELADDEN

WONDER WHEEL THE DISASTER ARTIST

Det spøker for Synnøve

Replikantjeger Ryan

BLADE RUNNER 2049

OSCAR 2018

DEN 12. MANN

JUPITERS MÅNE

+

SNØMANNEN

HJEMSØKT

20

beste filmer fra 2017!

FINGERN

på avtrekkern

PÅ KINO FRA 3. NOVEMBER!

Gratis PÅ K INO 12. JA NUA R

/NORSKFILMDISTRIBUSJON

på en kino nær deg ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

Algerie, Belgia og Frankrike 2017 Regi Sofia DJAMA Manus Sofia DJAMA Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 102 min

HØST

THELMA

ALIEN: COVENANT

KRISTOFER HIVJU

NORS

FILM

K

KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE

Fra balkongen, Prebz og Dennis: The Movie

Richard Storken

Turbokarriere: Fast & Furious 8-aktuelle

IT

Dunkirk

+

Espen Sandberg, Lisa Loven Kongsli, Oslo Pix, m.m

King Arthur Kammerpiken

The Blessed er en strålende film om hvordan historie og politikk påvirker våre mest intime relasjoner. Vi er i Alger, og året er 2008. Det er tyve år siden de voldsomme demonstrasjonene som førte til både regimeendring og borgerkrig. Menneskene i familien vi blir kjent med virker fanget mellom fortidens traumer og nåtidens

undertrykkelse. Hvorfor ble de igjen i Algerie? I Alger er det lite trøst å finne, verken for de frittenkende foreldrene eller den hasjrøykende sønnen. Selv om livet virker trøstesløst for den lille familien er regissør Djamas portrett av dem intimt og varmt. Med nydelige skuespillerprestasjoner er dette en gripende film som gir et innblikk i hvordan det er å føle på lengselen etter frihet og frykten for alt som smaker av kolonial fortid.

PREMIERE 16. FEBRUAR

VOLUBILIS Fredag 20/4 20:15 Vika 3 Lørdag 21/4 20:30 Vika 3

Volubilis er navnet på en romersk oldtidsby som ligger i ruiner utenfor den marokkanske byen Meknes. Filmen Volubilis handler om kjærlighet i en verden full av klasseskiller og vanvittig skjev fordeling av ressurser, der sosiale krefter river menneskene fra hverandre. Abdelkader og Malika har akkurat giftet seg, og det er ikke lett å få endene til å møtes. De bor hjemme hos Malikas foreldre, men drømmer om å flytte for seg selv og starte livet for alvor – alene, sammen. Abdelkader er stolt av jobben som vekter på det lokale kjøpesenteret, og Malika får en fornemmelse av livet som rik gjennom sin jobb som hushjelp for en mildt sagt bemidlet kvinne. Men en dag går alt galt. Marokko, Frankrike og Qatar 2017 Regi Faouzi BENSAÏDI Manus Faouzi BENSAÏDI Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 106 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

17


FIKSJON

WAJIB Torsdag 19/4 21:00 Vika 3 Lørdag 21/4 15:30 Vika 4 Søndag 22/4 18:15 Vika 3

BEAUTY AND THE DOGS Fredag 20/4 20:15 Vika 2 Søndag 22/4 16:15 Vika 1

Wajib er et solid familiedrama om palestinere i dagens Israel. Shadi, en palestinsk arkitekt bosatt i Italia, er tilbake i hjembyen Nazareth for å hjelpe til med søsteren Amals bryllup. Shadi blir med faren rundt i familiens gamle Volvo for å levere bryllupsinvitasjoner, og han er nødt til å forholde seg til alt han misliker med stedet han har flyttet fra: det vanskelige forholdet til faren, de konservative holdningene i nabolaget, og den israelske undertrykkingen av Palestina. Wajib er jordnær og lavmælt både i billedspråk og dialog. Den tar seg god tid i skildringen av Shadis kompliserte forhold til faren og landet han elsker og hater, og Annemarie Jacirs arbeid med skuespillerne imponerer. Hovedrolleinnehaverne Mohammad og Saleh Bakri er far og sønn også i virkeligheten, og i likhet med filmens rollegalleri for øvrig portretteres Shadi og faren som sammensatte mennesker.

På en fest får 21 år gamle Mariam hull i kjolen og må låne en venninnes mer utfordrende antrekk. I diskotekets mørke møter hun Youssef, som tar henne med på en tur på stranden. Det ender med at Mariam blir voldtatt av to politimenn. De neste timene må Mariam og den unge mannen kjempe en nærmest surrealistisk kamp for rettferdighet på politistasjonen, en helseklinikk og på et offentlig sykehus. De to blir kasteballer i et system der folk er mest opptatt av å beskytte seg selv. Beauty and the Dogs består av ni lange scener, som gir filmen et sterkt virkelighetspreg og bidrar til at vi føler vi er tett på Mariam. Vi kan nesten lukte de kalde sykehuskorridorene og svetten på diskoteket. I sitt internasjonale gjennombrudd som regissør lykkes Kaouther Ben Hania i å utfordre patriarkalske krefter i det tunisiske samfunnet.

Palestina, Frankrike, Tyskland, Colombia, Norge, Qatar, FAE 2017 Regi Annemarie JACIR Manus Annemarie JACIR Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 96 min

Tunisia, Frankrike, Libanon, Qatar, Sverige, Norge, Sveits 2017 Regi Kaouther BEN HANIA, Khaled Walid BARSAOUI Manus Kaouther BEN HANIA Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 99 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

19


VISNINGSTIDER VIKA KINO SAL 1

SAL 2

SAL 3

SAL 4

TORSDAG 19. APRIL

18:00 Fornærmelsen (åpningsfilm) 1t 52min + samtale 20 min

18:30 Razzia 1t 59min 21:15 The Nile Hilton Incident 1t 51min

18:30 Muhi - Generally Temporary 1t 29min 21:00 Wajib 1t 36min

18:45 Remember Baghdad 1t 12min 21:15 The Attack 1t 42min + samtale 20 min

FREDAG 20. APRIL

15:45 The Blessed 1t 42min 18:15 The Oslo Diaries 1t 37 min + panelsamtale 45 min 21:15 The Nile Hilton Incident 1t 51min

15:00 Of Fathers and Sons 1t 39min 17:45 What Comes Around 1t 20min 20:15 Beauty and the Dogs 1t 40min

15:00 Sheikh Jackson 1t 33min 17:30 Amal 1t 23min + samtale 20 min 20:15 Volubilis 1t 46min + samtale 20 min

15:15 Muhi - Generally Temporary 1t 29min 17:30 West Beirut 1t 45min + samtale 20 min 20:45 Remember Baghdad 1t 12min

LØRDAG 21. APRIL

13:00 Fornærmelsen 1t 52min + samtale 30 min 16:15 Mr. Gay Syria 1t 25min 19:00 Amal 1t 23min + samtale 20 min 21:15 Sheikh Jackson 1t 33min

13:30 The Oslo Diaries 1t 37min 15:45 The Attack 1t 42min + samtale 20 min 18:30 The Judge 1t 16min 20:45 The Nile Hilton Incident 1t 51min

13:30 Aleppos fall 1t 45min + samtale 20 min 15:45 Of Fathers and Sons 1t 39min 18:00 Razzia 1t 59min 20:30 Volubilis 1t 46min + samtale 20 min

13:30 Path of Maryam 1t 16min + samtale 20 min 15:30 Wajib 1t 36min 18:15 Occupied Palestine 1t 27min + introduksjon 20:45 The Blessed 1t 42min

13:30 Remember Baghdad 1t 12min 16:15 Beauty and the Dogs 1t 40min 18:45 The Blessed 1t 42min 21:15 Fornærmelsen 1t 52min

13:00 Amal 1t 23min + samtale 20 min 15:45 Of Fathers and Sons 1t 39min 18:15 Mr. Gay Syria 1t 25min + samtale 20 min 20:45 Muhi - Generally Temporary 1t 29min

13:00 Occupied Palestine 1t 27min + introduksjon 15:30 The Oslo Diaries 1t 37min 18:15 Wajib 1t 36min 20:30 Sheikh Jackson 1t 33min

13:00 Razzia 1t 59min 15:45 What Comes Around 1t 20min 18:00 The Judge 1t 16min 20:45 Path of Maryam 1t 16min + samtale 20 min

SØNDAG 22. APRIL

VIKAKJELLEREN

17:45 Panelsamtale: Skeiv og på flukt 20:00 Panelsamtale: Hva er islamsk feminisme? 22:00 Fest: Arabian Night med DJDID

17:30 Panelsamtale: Status: Syria


CINEMA Stedet for filmelskere. Av filmelskere.

FIKSJON

PATH OF MARYAM Lørdag 21/4 13:30 Vika 4 Søndag 22/4 20:45 Vika 4

Vi er i Irak, på en endeløs landevei. I det fjerne ser vi Maryam og pappaen hennes, gående. Hvor skal de? Maryam er liten. Veien er så utrolig lang. De skal til Kerbala – shiaenes helligste sted i Irak. Hvor langt er det igjen? Av og til får de skyss et lite stykke, men alltid må de av igjen. Hvor lenge orker Maryam å gå? Av og til får hun sitte på skuldrene til pappaen. Han virker desperat. Hva er det han tenker?

cine.no

Følg oss også på facebook: cinemamagasin

RAZZIA Torsdag 19/4 18:30 Vika 2 Lørdag 21/4 18:00 Vika 3 Søndag 22/4 13:00 Vika 4

Orker han heller ikke mer? Flere mennesker går nå sammen med dem. Alle går mot samme mål, men med hver sin grunn, de skal til Kerbala for å oppfylle de dypeste og mest desperate ønskene. Hva er det Maryam og pappaen lengter etter? Maryam er plutselig helt alene. Hvor ble pappa av? To unge brødre forbarmer seg over henne og sier at de skal finne pappaen til Maryam. Hva om han ikke vil finnes? Samtidig leter den angrende pappaen desperat etter Maryam. Hva om hun ikke kan finnes? Irak 2016 Regi Atia Jbara AL-DARADJI Manus Atia Jbara ALDARADJI Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 76 min

Razzia er en episk og storslagen film om rasisme, diskriminering og å være annerledes, der vi følger fem ulike historier som knyttes sammen i en eksplosiv finale. Dette er den sjette filmen fra Nabil Ayouch, en av Midtøstens store regissører. Hans forrige film, Much Loved, skildret prostitusjonsmiljøet i Marrakech og ble forbudt i hjemlandet. Også denne gang tar Ayouch et kraftfullt oppgjør med politiske og sosiale konflikter i Marokko. I hver historie møter vi ulike versjoner av diskriminering og intoleranse. Hver for seg gripende og nære fortellinger, og som alltid med Ayouchs filmer akkompagnert av nydelig foto og strålende skuespill. Marokko, Frankrike, Belgia 2017 Regi Nabil AYOUCH Manus Nabil AYOUCH, Maryam TOUZANI Språk Arabisk, fransk Undertekst Engelsk Spilletid 119 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

23


DOKUMENTAR

HAR DU SPØRSMÅL OM DIABETES? Vi har informasjon på arabisk! På diabetes.no/innvandrere finner du informasjonsmateriell på 18 språk. Velg mellom faktaark, videoer og lydfiler.

AMAL Fredag 20/4 17:30 Vika 3 Lørdag 21/4 19:00 Vika 1 Søndag 22/4 13:00 Vika 2

Regissør Mohamed Siam ønsket å lage en film om ungdom, sinne og forandring, og etter å ha fulgt en gruppe ungdommer i Kairo falt valget på den 14 år gamle jenta Amal. Resultatet har blitt oppvekstskildringen Amal, som begynner med den arabiske våren i 2011 og 14-åringens opplevelse av protestene på Tahrir-plassen i Egypt. Amal blir oppfordret av medprotestanter til å bli hjemme fordi hun er jente, men hun nekter å la seg kue. Siam fanger på kamera hvordan hun i fullt raseri kaster seg ut i den gryende revolusjonen og skriker en politimann opp i ansiktet, før hun senere brutalt dras bortover gaten etter håret.

Fra barrikadene på Tahrir-plassen og revolusjon følger filmen landets utvikling de neste fem årene sett igjennom øynene på Amal, samtidig som hun går fra å være tenåring til å bli kvinne. I takt med landet sitt endrer også hun synet på en del ting. Amal har blitt et virkningsfullt symbol på en hel generasjon som forsøker å finne sin plass i krysningen mellom drømmene om forandring fra den arabiske våren, og den harde realiteten. Filmen åpnet den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA i november, og vises for første gang i Norge under Arabiske filmdager. Dokumentaren er støttet av Sørfond.

Egypt, Libanon, Tyskland, Frankrike, Norge 2017 Regi Mohamed SIAM Manus Mohamed SIAM Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 83 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

25


DOKUMENTAR

GLOBAL

UAVHENGIG

KRITISK

UNIK

48 utgaver verden over

Gravende journalistikk

De beste analysene og reportasjene

En uunnværlig stemme

Norges mest internasjonale avis

VERDENS BESTE AVIS

THE OSLO DIARIES

REMEMBER BAGHDAD

Fredag 20/4 18:15 Vika 1 Lørdag 21/4 13:30 Vika 2 Søndag 22/4 15:30 Vika 3

Torsdag 19/4 18:45 Vika 4 Fredag 20/4 20:45 Vika 4 Søndag 22/4 13:30 Vika 1

En dokumentar om Oslo-avtalen vil alltid kunne kritiseres – litt som avtalen selv. Hva handlet den egentlig om? Hvordan ble den egentlig til? The Oslo Diaries ser tilbake på 90-tallet, og perioden der de hemmelige samtalene mellom Israel og PLO fant sted i Oslo. Filmen drives frem både av samtaler med deltagere i prosessen, arkivfoto, utdrag fra dagbøker og brev, men også iscenesettelser av møtene i Oslo. Hvorvidt dette grepet er med på å viske ut skillet mellom fiksjon og virkelighet er et relevant spørsmål, men regissørene bringer uansett mye spennende materiale til torgs. Både partenes gjensidige og dyptliggende skepsis til hverandre og håpet samtalene vekket, løftes frem. The Oslo Diaries gir i så måte en realistisk fremstilling av en fredsprosess det har blitt skrevet bøker opp og ned om. For alle som er det minste interessert i Midtøsten-politikk er filmen en must-see.

«Jøder, muslimer, kristne – vi var alle sammen irakere – det var paradis». Slik beskriver Eileen Khalastchy sitt barndoms Irak. I Remember Baghdad blir vi kjent med fem jødiske familier som deler fortellinger fra et Irak som virker så uendelig annerledes enn det voldsherjede landet vi leser om i avisen. Gjennom en blanding av arkivfotografi, hjemmevideoer og intervjuer får vi et spennende innblikk i hvordan livet artet seg for en privilegert gruppe jøder i Irak på 1940-, 50- og 60-tallet. Livet, som på det tidspunktet dreide seg om blomstrende forretninger og omgang med den irakiske eliten. Men, etter opprettelsen av staten Israel i 1948 – og seksdagerskrigen i 1967 – endret den generelle stemningen seg blant jødene i den arabiske verden. Med stor sorg flyttet, eller flyktet, de siste av de irakiske jødene til ulike steder i verden som kunne tilby dem sikkerhet.

Israel, Canada 2017 Regi Mor LOUSHY, Daniel SIVAN Språk Arabisk, hebraisk og engelsk Undertekst Engelsk Spilletid 97 min

Storbritannia, Irak, Israel 2016 Regi Fiona MURPHY Manus Fiona MURPHY Språk Engelsk Spilletid 72 min

Prøv Le Monde diplomatique gratis i to måneder! Send LMD til 2030 19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

27


DOKUMENTAR

OF FATHERS AND SONS Fredag 20/4 15:00 Vika 2 Lørdag 21/4 15:45 Vika 3 Søndag 22/4 15:45 Vika 2

Of Fathers and Sons gir innblikk i en av de mange islamistiske opprørsgruppene som kjemper i Syria. Regissør Talal Derki følger opp den prisbelønte Return to Homs, som ble vist på Arabiske filmdager i 2014, med dette rørende portrettet av en jihadistisk familie. Familien tilhører Nusra-fronten, en al-Qaeda-alliert opprørsgruppe

jobber for at alle skeive med innvandrerbakgrunn kan lev e fulle og frie liv. Støtt oss og bli medlem; send sms til 2380 ”SKEIVVERDEN navn, e-post ” /skeivverden

post@skeivverden.no

skeivverden.no

*

MR GAY SYRIA Lørdag 21/4 16:15 Vika 1 Søndag 22/4 18:15 Vika 2

som kjemper mot både IS og Assad. Filmens fokus ligger på den hjerteskjærende reisen barna i familien gjør fra lekne unger til soldater av samme overbevisning som resten av familien. Of Fathers and Sons forsøker ikke å gi et storpolitisk bilde av hvor krigen i Syria er på vei, men fokuserer heller på hvordan krigen ser ut på bakkeplan for noen få personer. Resultatet er et unikt innsyn i en verden få journalister har fått lov til å dokumentere. Tyskland, Syria, Libanon 2017 Regi Talal DERKI Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 99 min

Hussain er 24 år, er flyktning i Istanbul, gift, har en liten datter og en stor hemmelighet – han er homofil. Denne hemmeligheten vokter han med sitt liv ovenfor familien, men blant vennene sine i byen kan han være seg selv. Han er bare en av mange skeive syrere som forsøker å leve sine liv mens de venter på en sjanse til å dra til Europa. En dag møter han LHBTI-aktivisten Mahmoud som ønsker å arrangere Mr Gay Syria – for å sette situasjonen til syriske skeive på kartet. I et hav av dokumentarer om tragiske skjebner er dette en forfriskende historie. For selv om livet er tøft for guttene vi blir kjent med, er de også fulle av latter, kjærlighet og drømmer om et bedre liv. Tyrkia, Tyskland, Malta, Frankrike 2017 Regi Ayse TOPRAK Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 85 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

29


DOKUMENTAR

THE JUDGE Lørdag 21/4 18:30 Vika 2 Søndag 22/4 18:00 Vika 4

Kan man være den arabiske verdens første kvinnelige shariadommer – og feminist? Da palestinske Kholoud Al-Faqih proklamerte at hun ville bli dommer tok de fleste det som et useriøst utsagn, og da hun et par år senere satt i dommerstolen som Midtøstens første kvinnelige shariadommer var det flere som nektet å tro det. Men Al-Faqih

WHAT COMES AROUND Fredag 20/4 17:45 Vika 2 Søndag 22/4 15:45 Vika 4

er selvutnevnt feminist. Hun nekter å se dommeryrket og eget kvinnesyn som motsetningsfylt, og jobber i stedet for å styrke kvinners rettigheter. Erika Cohns dokumentar tar oss med inn i et patriarkalsk samfunn, der dommeren Al-Faqihs arbeid daglig påvirker enkeltindividers skjebne. Sammen med sine kollegaer driver hun frem ideologiske reformer, som ser islam fra en annen og mer progressiv side – sårt tiltrengt i dagens fastlåste diskurs. USA 2017 Regi Erika COHN Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 76 min

Ved siden av jernbanen i Kairo ligger bydelen Rod El Farag, et av de aller fattigste områdene i hovedstaden. Her møter vi Um Ghareeb og en rekke andre beboere, som har opprettet et levesett basert på delingsøkonomi. Hver uke legger alle litt av egne inntekter i en pott. Så holdes fellesmøter, der det blir tatt kollektive avgjørelser om hvem som får tilskudd fra potten. Regissør Reem Saleh har brukt seks år på filmen. Vi serveres en rekke vitnesbyrd, særlig fra kvinner og barn, som til sammen gir en dypere forståelse av dagliglivet til de som har aller minst. Resultatet er et intimt portrett av et miniatyrsamfunn som har måttet skape alternative måter å overleve på. Libanon, Egypt, Hellas, Qatar, Slovenia 2018 Regi Reem SALEH Språk Arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 79 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

31


DOKUMENTAR

MELLOM KLOKKEN OG SENGEN

ALEPPOS FALL Edvard Munch, Selvportrett. Mellom klokken og sengen, 1940 – 43

#edvardmunch

10.5.–9.9.18

Lørdag 21/4 kl. 13.30 Vika 3

Hva skjedde egentlig i Aleppo, og hvorfor klarte ikke opposisjonen mot Assads regime å samle seg? I Aleppos fall reiser den norsk-syriske regissøren Nizam Najar tilbake til sin hjemby. Bevæpnet med kamera følger han en gruppe sivile som under fanene til The Free Syrian Army griper til våpen for å forsvare seg mot sin egen regjering. Skredderen Haj Khaled går fra å sy flagg til de fredelige demonstrasjonene mot diktaturet, til å lede en milits bestående av unge menn med ulike motivasjoner og agendaer. I kampen mot Assad og Putin på den ene siden og IS på den andre, forsøker han å holde gruppen samlet og moralen oppe. Aleppos fall er en unik film som dokumenterer krigen i Syria på bakkeplan sett fra opprørernes perspektiv. Filmen hadde premiere på den prestisjetunge filmfestivalen IDFA, og har høstet svært god kritikk over hele verden.

Norge, Danmark, Frankrike 2017 Regi Nizam NAJAR Språk Arabisk, engelsk Undertekst Engelsk Spilletid 85 min

MUHI – GENERALLY TEMPORARY Torsdag 19/4 18:30 Vika 3 Fredag 20/4 15:15 Vika 4 Søndag 22/4 20:45 Vika 2

Muhi, kort for Muhammed, blir født på Gaza med en dødelig sykdom. I hui og hast fraktes han til et israelsk sykehus hvor legene må amputere beina og armene for å redde livet hans. For ham blir sykehuset både hjem og fengsel, for uten helse til å reise er han fanget i det sterile miljøet sammen med bestefar Abu Naim som passer på ham. Abu Naim har nemlig status som ikke-innbygger og kan ikke forlate sykehusets område uten å bryte loven, og for mammaen til Muhi er det tilnærmet umulig å komme fra Gaza. Denne dokumentarens største styrke er at den får frem paradoksene i Israel-Palestina-konflikten. I tillegg er den et fantastisk portrett av en helt utrolig gutt som er fange i sitt eget livreddende miljø. Er han blant venner eller fiender? Det er ikke alltid like lett å vite for Muhi, som nekter å gi opp selv om livet ikke har gitt ham de enkleste kortene å spille med. Tyskland, Israel 2017 Regi Rina CASTELNUOVO-HOLLANDER, Tamir ELTERMAN Språk Hebraisk, arabisk Undertekst Engelsk Spilletid 89 min

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

33


FILMFESTIVAL 4. 10.

18


36

SPESIALVISNING

ARABIAN NIGHT

OCCUPIED PALESTINE Lørdag 21/4 18:15 Vika 4 Søndag 22/4 13:00 Vika 3

Occupied Palestine er et unikt portrett av den israelske okkupasjonen av Palestina og den palestinske motstanden, regissert av David Koff så tidlig som i 1981. Filmen blir hyllet av både filmvitere og Palestina-eksperter som et av de mest informerte portrettene av den israelske okkupasjonens oppbygging. Den gir dessuten et spennende innblikk i en periode av okkupasjonen som er viet lite oppmerksomhet. Selv den verdensberømte palestinske historikeren Edward Saïd skal ha uttrykt forbauselse over graden av palestinsk motstand som reflekteres i filmen, hele syv år før den første intifadaen da verden for alvor fikk øynene opp for det palestinske narrativet.

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

Koff kombinerer intervjuer med bemerkelsesverdige historiske filmklipp, og forsøker på denne måten å avdekke en strategisk og ideologisk okkupasjon av Palestina. Da filmen hadde premiere i San Fransisco i 1981 ble det ringt inn en bombetrussel, kinoen måtte evakueres, og stemningen var mildt sagt urolig da filmen endelig startet. Koff, som tidlig på 70-tallet regisserte en trilogi om britisk kolonialisme i Øst-Afrika, var ikke ukjent med kritikk, men bombetrusselen førte til at svært få kinoer turte å sette opp filmen. Så selv om Occupied Palestine ble et viktig bidrag til samtidens debatt om den israelske okkupasjonen, var spredningen av filmen relativt liten. Ikke før London Palestine Film Festival åpnet festivalen med nettopp Occupied Palestine i 2013 har den fått oppmerksomheten den fortjener. USA 1981 Regi David KOFF Foto Stephen LIGHTHILL, Neil GIBSON, Martin MINNS Språk Arabisk, engelsk, hebraisk Undertekst Engelsk Spilletid 87 min Format DVD

ARABIAN NIGHT Lørdag 21/4 22:00 i kjelleren på Vika kino Aldersgrense 18 år

Arabiske filmdager blir ikke det samme uten fest lørdag kveld! Etter en lang dag med filmvisninger er det på tide å strekke på beina og røre på kroppen når kjelleren på Vika kino omdannes til dansegulv. I år samarbeider vi med Oslo World Music Festival, og vi er veldig glade for å ha fått med oss Oslo World-ambassadør Dana Djid / DJDID:

DJDID har blant annet spilt for Oslo World på Blå og Parkteatret, på Xtreme Tech Challenge 2017 og The Big O! på SALT, i tillegg til ONKOD Djs egne klubbkvelder. Vi garanterer god stemning! Det blir også mulighet for å stille sulten etter en lang dag med film. Aleppo Bahebek fra mathallen Vippa, vil selge autentisk syrisk gatemat som gjør kvelden komplett. Gratis inngang for festivalens gjester – husk festivalpass eller billett fra en av festivalens filmer!

”A Syrian girl from Oslo and member of ONKOD DJs, she will bring the house down with underground, vintage and contemporary sounds that she has collected throughout her world travels between Abu Dhabi and Oslo.” 19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

37


38

STAB

ARABISKE FILMDAGER

HOVEDPARTNERE OG STØTTEGIVERE

STAB

TAKK TIL

Daglig leder: Ingrid Sølverud Programsjefer: Gjermund Granlund og Kristian Takvam Kindt Produsent: Ida Gulbrandsen Markeds- og kommunikasjonssjef: Johanne Svendsen Rognlien Program- og printkoordinator: Mads Wølner Voss Presseansvarlig: Anett Fondevik Festivalkoordinator: Ida Veronica Kviteberg

Frivillige: Agnieszka Heisendal, Alexandra Skandali, Anthony Manet, Bassel Hatoum, Dunia Yassin, Eva Benedikte Skogli, Evan Genevieve, Laura Camacho, Lina Sørlie Strand, Mira Jeanett Kolve, Nora Hidoussi, Ridha Bouselmi, Samina Nazir, Silje Grimsøen, Soumaya Hedhili Skribenter: Kristian Takvam Kindt, Gjermund Granlund, Johanne Svendsen Rognlien, Kasper Bræin Selvig og Andreas Veie-Rosvoll Design: Per Høj v/Eiliv Gunleiksrud

Abdelali Bouabdilah, Aino Skarbom, Anne-Signe Fagereng, Bjørn Eivind Aarskog, Bjørn Erik Brustad, Cathrine Haugen, Cato Fossum, Cecilie Willoch, Christin Berg, Clea Koff, Crescent Dragonwagon, Dana Jdid, Eiliv Gunleiksrud, Elisabeth Eide, Elisabeth Rønning, Erlend Bøksle, Eva Brodtkorb, Frida Ohrvik, Hanna von Bergen, Heidi Palm Sandberg, Henning Aasheim, Hussein Hussein, Håkon Fretheim, Idun Kløvstad, Imad Alsamarai, Ingrid Lill Høgtun, Ingvill Bryn Rambøl, Joseph Mardelli, Kaja Skovborg-Hansen, Katinka Troye, Kjetil Granholt, Kristian Hotvedt, Lasse Skagen, Linda Alzaghari, Linda Noor, Lucille Poirier, Mariane Cosserat, Marit Ingvill Sande, Marte Foyn Aasen, Mathias Marki, Mira Berggrav Refsum, Morten Valestrand, Msindo Koff, Nefise Lorentsen, Nille Elvin Stormoen, Nisrin Maktabi Barkouki, Nora Ljøstad, Per Eirik Gilsvik, Ragnhild Slettner, Ruben Thorkhildsen, Rune Sandnes, Sara Hoff, Sondre Hegna, Susanne Demou Øvergaard, Susann Østigaard, Svend B. Jensen, Tore Buvarp, Åsa Paaske Gulbrandsen, Åshild Lappegård Lahn.

SAMARBEIDSPARTNERE OG SPONSORER

Opplag: 2000 Trykkeri: Oslo Digitaltrykk Festivalkontor: Filmens Hus, Dronningens gate 16, 0152 Oslo. Tlf.: 92 32 96 56, e-post: mail@festivalkontoret.no www.arabiskefilmdager.no www.facebook.com/arabiskefilmdager instagram @arabiskefilmdager

ARABISKE FILMDAGER

19. - 22. APRIL 2018

19. - 22. APRIL 2018

ARABISKE FILMDAGER

39


BESTE FILM

UN CERTAIN REGARD CANNES FILMFESTIVAL

«Et kompromissløst drama fra en av Irans mest frittalende regissører» hollywood reporter

på kino fra 4. mai

Arabiske filmdager 2018  

Katalog til Arabiske filmdager 2018

Arabiske filmdager 2018  

Katalog til Arabiske filmdager 2018

Advertisement