Page 1

80 FILMER FRA ASIA, AFRIKA OG LATIN-AMERIKA

29 TH FILMS FROM THE SOUTH FESTIVAL


INNHOLD

FILM FRA SØR

ÅPNING .................................... 7 AVSLUTNING............................ 9

HOVEDPROGRAM HOVEDKONKURRANSE........ 10 NYE STEMMER........................ 17 DOK:SØR................................. 22

SPESIALVISNINGER............... 26 DET KRITISKE ROM................ 29 REGISSØRPORTRETTER......... 38 BARNAS SØRFILM.................. 46 FOKUS: SØR-KOREA............. 48 FOKUS: SUDAN...................... 50 THRILLS & CHILLS................... 52 BLOCKBUSTER FRA SØR....... 54

Velkommen til elleve dager med filmfest i Oslos mørketid: november. Ta reisen inn i det kjente og det ukjente, til det gode og det slemme, til paradis og til mørke steder hvor lyset knapt slipper inn. Gi deg selv muligheten til både å la tårene renne og høre deg selv hikste av latter. La deg omfavne av farger, lyder, glede, melankoli og den altoppslukende kjærligheten. Vær flua på veggen som observerer hvordan livet utspiller seg helt andre steder i verden. Film er bedre enn livet, har noen filmelskere sagt; for du får en sjelden inngang til noen andres erfaringer. Bli med du også, velg å se verden fra en annen vinkel i november. Velkommen til den 29. utgaven av Oslos eldste filmfestival!

FOKUS: SØR-KOREA

ASIA

SIDEPROGRAM

80 FILMER FRA TRE VERDENSDELER

11DAGER MED GODE FILMOPPLEVELSER, FERSK KUNNSKAP OG STØRRE INNSIKT LATIN-AMERIKA

2

FOKUS: SUDAN

AFRIKA

HORISONTER ......................... 56 FILM FRA FØR......................... 60

FESTIVALPASS ELLER ENKELTBILLETT

7 VISNINGSSTEDER, 11 DAGER

4 5

PRISER, JURY, GJESTER........... 5 VISNINGSTIDER...................... 33 SØRFOND............................... 63 INDEKS..................................... 64 PRAKTISK INFO...................... 66 KOLOFON................................ 67

Festivalpass selges i billettskranken på Vika kino, Saga kino, Klingenberg kino, Cinemateket og Vega Scene, samt på filmfrasor.no. Enkeltbilletter kjøpes i billettluken på den respektive kinoen, eller på nett gjennom filmfrasor.no.

FRIBILLETT S

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

KLINGENBERG

2

VIKA

3

CINEMATEKET

4

Billetten kan løses inn i én billett til valgfri filmvisning under Film fra Sør 2019. BillettenFløses E S TinnIVpå kinoen der A L PA S visningen finner sted.

FILM FRA SØR

1

VEGA SCENE

5

KULTURKIRKEN JAKOB

6

VIPPA

7

YOUNGSTORGET

GRÜNERLØKKA

SLOTTET YOUNGSTORGET

2

7 SPIKERSUPPA

1

STORTINGET

STORTORVET

GRØNLAND

RÅDHUSET OSLO S KVADRATUREN

3 6 07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

3


PRISER, JURY, GJESTER

PRISER OG JURYER

We’re not just in the shipping business, we’re in the problem solving business. With over 400,000 people across the globe, we’re here to help you figure it out and get it done – whatever “it” is. Our global shipping team can help you find solutions to grow your business, expand overseas, or optimize your supply chain with our expertise and innovative technology. We operate at the speed of right now, so you can operate more efficiently than ever. Find solutions at ups.com.

©2019 United Parcel Service of America, Inc. UPS, the UPS brandmark and the color brown are registered trademarks of United Parcel Service of America, Inc. All rights reserved.

SØLVSPEILET

DOK:SØR

NYE STEMMER

Sølvspeilet er Film fra Sør-festivalens hovedpris, og deles ut til den beste av 14 filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Dok:Sør-prisen deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Nye stemmer er en konkurranseseksjon for første- og andregangsregissører. Prisen deles ut til den beste av ti filmer i seksjonen. Den er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Juryen består av Amy Black Ndiaye (manusforfatter, serieskaper) Liv Joelle Barbosa Blad (regissør) og Sigurd Mikal Karoliussen (produsent).

STEM PÅ PUBLIKUMSPRISEN! Hva synes du om filmene du har sett? Bruk din stemme og vær med på kåringen av årets publikumsfavoritt!

Juryen består av Bente Roalsvig (prosjektdirektør, Fritt Ord), Cliff Moustache (kunstnerisk leder Nordic Black Theatre) og Martin Edelsteen (filmfotograf).

Du kan gi poeng til alle filmene i de tre konkurranseprogrammene, med unntak av årets avslutningsfilm. Alle som stemmer er med i trekningen av følgende premier: Ett års abonnement på Dagsavisen, ett års duo-medlemskap (adgang for to personer) på Astrup Fearnley Museet, og to festivalpass for Film fra Sørfestivalen 2020.

Juryen består av filmkritikerne Ingrid Rommetveit, Jan Storø og Nicolai Berg Hansson.

Du kan gi poeng på filmfrasor.no, der filmene som konkurrerer om publikums gunst er merket med logo. Stemmene må være avgitt innen kl. 21.00 fredag 15. november.

GJESTER PÅ FILM FRA SØR Park Chan-wook Regissørportrett

Melina León Regissør, Song Without a Name

Joshua Magor Regissør, We Are Thankful

Dominga Sotomayor Castillo Regissørportrett

Gabriel Mascaro Regissør, Gudommelig kjærlighet

Siyabonga Majola Medvirkende, We Are Thankful

Amjad Abu Alala Regissør, You Will Die at Twenty

Karen Stokkendal Poulsen Regissør, On the Inside of a Military Dictatorship

Ana García Blaya Regissør, The Good Intentions

Mohammed Al’Omda Samprodusent, You Will Die at Twenty

Patima Tungpuchayakul Medvirkende, Ghost Fleet

David Herdies Produsent, Buddha in Africa

Mustafa Shehata Medvirkende, You Will Die at Twenty

Chutima Sidasathian Medvirkende, Ghost Fleet

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

5


6

ÅPNING

ÅPNING

EN HVIT, HVIT DAG E N F I L M AV

PARASITT

H . PÁ L M A S O N

Sør-Korea 2019 / Regi: Bong Joon-ho koreansk tale / engelsk undertekst / 132 min

PÅ K I N O 1 5 . N O V E M E R

Tor 07/11 17:30 Klingenberg 1 Fre 08/11 20:30 Vega Scene 1 Søn 10/11 18:00 Vika 1 Tir 12/11 20:30 Cinemateket - Tancred

SEMERFILM.NO

Sjelden har internasjonale kritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film, samtidig som filmen har feid alle konkurrenter av banen ved billettkontorene, med besøkstall på kino som er helt enorme. Med Parasitt har regissør Bong Joon-ho knekt koden og inntatt både børs og katedral med storm. Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er en film du ikke vil gå glipp av. Møt Kim

Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet. Heller ikke kona har jobb, og familien har svært dårlige framtidsutsikter. Gjennom en kompis får sønnen i familien plutselig sjansen til å bli privatlærer for tenåringsdatteren i en rik familie. Han gjør raskt suksess i jobben, og det åpner muligheter for resten av familien til å fylle diverse andre funksjoner i rikmannsboligen: datteren som privatlærer for den yngste sønnen i familien, faren som sjåfør, moren som hushjelp. Det virker som om en drøm har gått i oppfyllelse, men det ender som et mareritt.

studert og medrivende måte som Bong Joon-ho gjør i Parasitt. De fleste andre forsøk på film blir sittende fast i litt for forutsigbare skildringer av kampen mellom rik og fattig. Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningen opp på et annet nivå, og han gjør det med effektive virkemidler fra mange sjangere. LS ÆRESPRIS + FORFILM Årets hovedgjest Park Chan-wook vil bli tildelt Sølvspeilet ærespris på seremonien før filmen. Som forfilm til Parasitt vises hans kortfilm Night Fishing (2011, 30 min).

Det er en nesten utrolig prestasjon å klare å beskrive klassesamfunnet på en så ut-

ÅPNINGSFEST

GUDDOMMELIG KJÆRLIGHET EN FILM AV GABRIEL MASCARO

Tor 07/11 20:45 MESH, Tordenskiolds gate 3, 0160. Oslo Aldersgrense 18 år

Ta med deg den gode stemningen fra åp­ningsseremonien og visningen av Bong Joon-hos Parasitt til MESH hvor du kan smake på sørkoreansk fingermat og møte andre festivalstemte gjester.

Bak DJ-spakene står Kess og William fra Silent Disco, som spiller sørkoreansk musikk utover kveldstimene. Følg faklene og publikumsstrømmen fra Klingenberg til festlokalene. Åpningsfes­ten arrangeres sammen med Sør-Koreas ambassade. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

PÅ KINO 25. DESEMBER FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

7


AVSLUTNING

Refleksjon, pusterom, livsglede og underholdning Kulturavisen Dagsavisen har alltid favnet bredt, med tradisjoner tilbake til Hans Jægers anarkistiske flammeartikler ved avisens grunnleggelse. Avisens mange skarpe og profilerte penner har siden lagt grunnlaget for dagens kulturdekning. I Dagsavisen brenner vi for å synliggjøre, debattere og speile det kulturelle mangfoldet så vel lokalt som nasjonalt og internasjonalt. Vi vil gi deg som leser innblikk i det viktigste som skjer innen litteratur, musikk, fi lm og teater. Men kultur er så mye mer enn det åpenbare. Derfor gir vi deg analysene fra medie- og underholdningsverdenen, vi tar oss tid til dybdeintervjuene og engasjerer oss langt utover breddekulturen. Vi lar oss begeistre av de nye stemmene før de blir allemannseie. I Dagsavisen mener vi at kritikken er en grunnleggende del av det offentlige ordskiftet. Derfor vektlegger vi anmeldelser av ny litteratur, av film, kunst og teater. Og gjennom musikkseksjonen Nye takter videreføres arven fra Norges eldste musikkavis.

GUDDOMMELIG KJÆRLIGHET Brasil, Uruguay, Danmark, Norge, Chile, Sverige 2019 / Regi: Gabriel Mascaro / portugisisk tale / engelsk undertekst / 101 min Lør 16/11 19:00 Vega Scene 1 Lør 16/11 20:00 Vega Scene 2 Lør 16/11 20:00 Vega Scene 3 Søn 17/11 18:00 Cinemateket - Tancred

Velkommen til 2027 og til et Brasil hvor religiøs fanatisme og løssluppen seksualmoral går hånd i hånd. Vi følger Joana, en

dypt religiøs kvinne som håndterer folks skilsmissepapirer som en del av jobben. Men Joana er mer opptatt av å få parene til å finne sammen igjen. Det gjør hun ved å lose dem inn til den evangeliske selvhjelpsgruppa Divino Amor, hvor hun og mannen Danilo selv er med. I tillegg til å studere Bibelen har medlemmene også sex med andre – for å piffe opp samlivet. Men når Joana og Danilo tross mange forsøk ikke klarer å bli gravide, kastes Joana ut i en krise som også setter gudstroen hennes

på spill. Guddommelig kjærlighet er en fryd å se på. Den veksler mellom det drømmeaktige og det realistiske, og med iscenesettelse og fargebruk skaper den en særegen futuristisk fabel. Skuespiller-legenden Dira Paes skildrer Joanas krise med stor innsikt – og uten fordømmelse. LR

For oss er kultur samfunnets sikkerhetsventil som garanterer for ytringsfrihet og demokrati. Men i tillegg gir kulturen oss refleksjon, pusterom, livsglede og underholdning, og det tar vi i Dagsavisen på ytterste alvor.

AVSLUTNINGSFEST Lør 16/11 21:30

MODE STEINKJER Kulturredaktør

Vega Scene Hausmanns gate 28 Aldersgrense 18 år

Etter avslutningsfilmen Gudommelig kjærlighet trekker vi ned til brasiliansk neonfest i nedre foajé på Vega Scene.

Prøv Dagsavisen - bestill på dagsavisen.no/order

DJ Bacalao disker opp med latinamerikanske rytmer, og du kan avslutte festivalen med en skikkelig fest fylt med glowsticks og spennende drinker! Avslutningsfesten er et samarbeid med Mer Film og Vega Snackbar. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

9


10

HOVEDKONKURRANSE

HOVEDKONKURRANSE

HOVEDKONKURRANSE Festivalens flaggskip og døråpner er det internasjonale konkurranseprogrammet. Fjorten nye filmer fra noen av de ledende filmskaperne fra Sør konkurrerer om hovedprisen Sølvspeilet. Utvalget har filmer for enhver smak og spenner over en rekke land og sjangere. Er du i tvil om hvor du skal starte med programmet – start her! Du kan også stemme på disse filmene til publikumsprisen.

TREMORS Guatemala, Frankrike, Luxembourg 2019 Regi: Jayro Bustamante / spansk tale engelsk undertekst / 107 min Tir 12/11 20:30 Vika 2 Fre 15/11 18:00 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 20:00 Vega Scene 1

MONOS Colombia, Argentina, Nederland, Danmark, Sverige, Tyskland, Uruguay, USA 2019 Regi: Alejandro Landes / spansk tale norsk undertekst / 102 min Lør 09/11 18:15 Vika 2 Man 11/11 18:30 Vega Scene 1 Ons 13/11 18:00 Vika 1 Tor 14/11 21:00 Cinemateket - Tancred

Monos er en mesterlig og intens film som vel fortjent ble storfavoritt på årets filmfestival i Berlin. Den følger en gruppe tenåringer i en paramilitær gruppe i det kolombianske fjellandskapet. Hvert medlem har sitt kodenavn, og gruppens hovedoppgaver, som de får levert av Organisasjonen, er å passe på en kidnappet amerikansk kvinne de kaller Doctora og en melkeku ved navn Shakira. Tiden innimellom fylles

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

THE FEVER av brutale ritualer som gir assosiasjoner til Goldings Fluenes Herre og Conrads Mørkets hjerte. Filmen er klaustrofobisk så det holder. Den henter inspirasjon fra den mangeårige borgerkrigen i Colombia, og regissør Alejandro Landes klarer på finurlig vis å formidle den absurde situasjonen tenåringene befinner seg i. Filmfotoet er enestående, og overgangen fra den kjølige fjelltilværelsen til den uutholdelig varme jungelen – hvor konflikten internt i gruppen tilspisses – viser fram det mangefasetterte landskapet ungdommene må kjempe seg igjennom. Musikken til Mica Levi (Under the Skin) har en nerve som sammen med svært gode skuespillerprestasjoner gjør at publikum vil sitte igjen med et ubehag lenge etter at de har forlatt kinosalen. JSR

Brasil, Frankrike, Tyskland 2019

Jakten på lykke har en svært høy pris i Jayro Bustamantes andre spillefilm. Tremors er film nummer to i en slags trilogi om sosialt utstøtte i Guatemala – sammen

med Ixcanul og The Weeping Woman – og følger familiefaren Pablo. I aller første scene kastes vi rett inn i det opprivende øyeblikket da familien får vite at Pablo er forelsket i en annen mann. Hendelsen ryster bokstavelig talt ved grunnvollene i den evangelisk kristne familiens tilsynelatende perfekt overklassetilværelse. De siste årene har gitt oss flere historier om skeive karakterer som tvinges til å undertrykke sitt sanne jeg på grunn av

samfunnet rundt dem. Sjelden har det blitt gjort så gripende og nyansert som i Tremors. Pablo tvinges til å ta et valg, og det finnes ingen gode alternativer. Dette er en intelligent film, gripende og velfortalt om måten homofobi gjennomsyrer et samfunn på. Fokuset ligger på de små, intime detaljene, og det er her filmen virkelig briljerer, uten et øyeblikk å miste grepet om den overhengende tematikken. MWV

Regi: Maya Da-Rin / portugisisk tale engelsk undertekst / 98 min Søn 10/11 20:15 Vika 2 Man 11/11 20:30 Vega Scene 3 Lør 16/11 17:45 Vega Scene 2

Justino er sikkerhetsvakt på havna i Manaus i Brasil. Når datteren Vanessa skal flytte til hovedstaden for å studere medisin, får Justino plutselig kraftig feber. Far/ datter-forholdet er kjernen i denne kloke og nydelige filmen, som også antyder en annen årsak til familiens krise: Justino er urinnvåner fra Amazonas, og i byen må han forholde seg til rasisme og til fraværet av sin opprinnelige livsverden hvor mennesket hører hjemme i naturen. CFO

WANDERING GIRL Colombia 2019 / Regi: Rubén Mendoza spansk tale / engelsk undertekst / 81 min Søn 10/11 20:45 Cinemateket - Lillebil Tir 12/11 19:00 Vega Scene 1 Ons 13/11 20:30 Cinemateket - Lillebil

Fraværende fedre er en gjenganger i film fra Latin-Amerika, men i Wandering Girl er ikke temaet eksplisitt politisk. Dette er en morsom, rørende og ofte veldig intim film, der selv den obligatoriske «jeg har

fått mensen»-scenen føles naturlig. Vi følger 12 år gamle Angela, som sammen med sine tre eldre søstre reiser gjennom Colombia på jakt etter et nytt hjem etter at faren deres – en notorisk skjørtejeger og levemann – har forulykket på motorsykkel. Sammen bygger de et sterkt kvinnelig fellesskap. CFO

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

11


12

HOVEDKONKURRANSE

HOVEDKONKURRANSE

PARASITT Sør-Korea 2019 / Regi: Bong Joon-ho koreansk tale / engelsk undertekst / 132 min Tor 07/11 17:30 Klingenberg 1 Fre 08/11 20:30 Vega Scene 1 Søn 10/11 18:00 Vika 1 Tir 12/11 20:30 Cinemateket - Tancred

Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er ikke noe du vil gå glipp av. En arbeiderklassefamilie får sjansen til å bedre sine svært dårlige fram-

tidsutsikter når sønnen får seg jobb som privatlærer for en tenåringsjente fra en rik familie. Sønnens suksess gir muligheter for resten av familien til å innynde seg hos rikingene, med marerittaktige konsekvenser. Parasitt er en utstudert og medrivende film, hvor regissør Bong Joon-ho setter en ny gullstandard for skildring av klassesamfunnet. LS

DEVIL BETWEEN THE LEGS Mexico 2019 / Regi: Arturo Ripstein spansk tale / engelsk undertekst / 147 min Fre 08/11 17:30 Vika 1 Søn 10/11 17:30 Vika 3 Tir 12/11 17:30 Cinemateket - Tancred

Skjellsordene hagler mellom det eldre paret i denne filmen, på samme utspekulerte vis som mellom Elisabeth Taylor og Richard Burton i Hvem er redd for Virginia Woolf?. Samlivet mellom Beatriz og mannen (omtalt som «Den Gamle»), ser ut til å

ha gått fullstendig i stå. De har begge elskere på si, og når de to støter på hverandre i sin store villa, går det en kule varmt. Som vitne til det hele står en ung hushjelp som har den ugjestmilde oppgaven med å holde en viss kontroll på hendelsene i huset. Filmen tar seg god tid til å bygge opp spenningen mellom karakterene, og klarer på mesterlig vis å beholde nerven gjennom hele spilletiden. Etter hvert som mer av forhistorien kommer til overflaten, blir

BALLOON Kina 2019 / Regi: Pema Tseden / mandarin tale engelsk undertekst / 102 min Lør 09/11 21:00 Vika 3 Tor 14/11 20:15 Vika 1 Søn 17/11 13:30 Vega Scene 2

Med Balloon reiser vi tilbake til 1980-tallets Tibet. Dargye og kona Drolkar er sauebønder på steppene, i en familie som også inkluderer en bestefar, to rampete smågutter, en studerende sønn og en forsmådd

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

det klart at grenseløs og tidvis fornedrende seksuelle aktiviteter kombinert med ekstrem sjalusi har vært en sentral del av samlivet. Ikke siden Roman Polanskis Bitter Moon har denne tematikken blitt fremstilt mer pirrende på film. Akkurat som landsmannen Alfonso Cuarón gjorde i fjorårets Roma, bruker regissør Arturo Ripstein et nydelig svarthvitt-foto til effektivt å skape en følelse av tristesse, og mane fram tanken på det gode liv som er på hell. JS

THE WILD GOOSE LAKE svigerinne. Skildringen av hvordan tradisjon, modernitet og buddhisme kolliderer i deres hverdag er en fryd å oppleve, men kritikken av Kinas ettbarnspolitikk gir et ekstra lag til filmen. Drolkar frykter å bli gravid igjen, og løsningen blir et par gjennomsiktige kondomer som skaper forviklinger. LS

Kina 2019 / Regi: Diao Yinan / mandarin tale engelsk undertekst / 113 min Fre 08/11 21:00 Vika 1

med neonskilt, rivaliserende gangstere på hevntokt, regntunge netter som aldri lysner og en etterforsker på sporet av en uheldig drapsmann.

Tir 12/11 20:30 Vega Scene 3 Søn 17/11 18:00 Vika 1

Fra regissøren bak Gullbjørnvinneren Black Coal, Thin Ice (2014) får vi en ny mesterlig noir-thriller som er betydelig kjappere og mer actionpreget. Den viser et Kina som kryper under huden på oss med sin underverden av lovløshet. Det er nattåpne barer

Gjenglederen Zhou havner i trøbbel på et møte hvor den lukrative businessen med tyveri av motorsykler i byen Wuhan skal fordeles. Rivaliserende grupper barker sammen, og Zhou moser feil folk. Under flukten kommer han også i skade for å drepe en politimann. Alle mann jakter dermed på stakkars Zhou.

Bak sjangerkonvensjonene i The Wild Goose Lake kan vi ane et sosiopolitisk perspektiv. Den ville økonomiske utviklingen har skapt en grådighet og lovløshet som kinesiske myndigheter ikke vil vedkjenne seg. Under sjangerfilmens dekke klarer Diao å sno seg unna sensur, og i tillegg er filmen utført i en utsøkt og forførende visuell stil. Et slør av mystikk hviler over første del av filmen, men for den som følger sporene er det et stort utbytte å hente. LS

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

13


14

HOVEDKONKURRANSE

HOVEDKONKURRANSE

YAO Senegal, Frankrike 2019 / Regi: Philippe Godeau / fransk tale / norsk undertekst 103 min Fre 08/11 20:30 Vika 3 Ons 13/11 18:30 Vika 4 Søn 17/11 17:15 Vika 2

Skuespillerstjerna Omar Sy, kjent fra dramakomedien De urørlige, går tilbake til sine røtter og oppveksten i Vest-Afrika med filmen Yao. Rollefiguren hans Seydou Tall er en skuespiller som reiser til foreldrenes hjemland Senegal for å promotere sin nye bok. På plass i Dakar treffer Tall den trettenårige lesehesten Yao, som har reist 387 kilometer fra landsbyen sin for å få signert boka. Et utradisjonelt og uventet vennskap oppstår når idolet skal hjelpe unggutten å komme seg hjem.

Yao oser av subtile hint til klassikere innenfor road movie-sjangeren og den Mark Knopfler- og Ry Cooder-inspirerte musikken forsterker følelsen av å være tilstede i hovedpersonenes reise på støvete afrikanske grusveier. I tillegg er tilhørighet og evnen til å glede seg over livet temaer som står sterkt i filmen. Selv om det Tall som er Yaos idol og ikke omvendt, virker det som at rollene snus i møte med små og store utfordringer i det rurale Senegal. Det er med andre ord den feterte og identitetssøkende skuespilleren som må lære seg å sette pris på gleden ved en god bok eller et velsmakende måltid servert i godt selskap. JS

SO LONG, MY SON Kina 2019 / Regi: Wang Xiaoshuai mandarin tale / engelsk undertekst / 185 min Man 11/11 19:45 Vika 1 Ons 13/11 17:30 Cinemateket - Tancred Fre 15/11 19:00 Vega Scene 2

So Long, My Son er et episk familiedrama som dveler ved store temaer som kjærlighet, sorg og tilgivelse. Etter en tragisk drukningsulykke flytter ekteparet Yaojun til byen for å starte på nytt og håndtere sorgen etter tapet av deres eneste sønn. Men noen ganger kan det ta et helt liv å ta avskjed med dem man er glad i og et liv man har forlatt. En av de virkelig store vinnerne under årets filmfestival i Berlin! PEG

THE INVISIBLE LIFE OF EURIDICE GUSMAO Brasil 2019 / Regi: Karim Aïnouz / portugisisk tale / engelsk undertekst / 139 min Fre 08/11 20:15 Vega Scene 3 Lør 09/11 20:00 Vika 1 Tor 14/11 17:30 Cinemateket - Lillebil

Euridice er talentfull og drømmer om å bli konsertpianist. Guida er utadvendt og seksuelt frigjort. De to søstrene dyrker hverandres vennskap, men holdes nede av

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

fedre og menn som vil kontrollere dem, og de skilles fra hverandre mot sin vilje. The Invisible Life of Euridice Gusmao er heftig, vakker og forførende, og svinger fra det melankolske til det stormfulle i sin skildring av kvinneliv fulle av skuffelse. Men den er også en hyllest til kvinners solidaritet, utholdenhet og motstand. CFO

GODT NYTTÅR, CHILE Chile, Brasil, Argentina, Nederland, Qatar 2018 / Regi: Dominga Sotomayor Castillo spansk tale / norsk undertekst / 110 min Man 11/11 18:00 Cinemateket - Tancred Ons 13/11 18:15 Vega Scene 2 Fre 15/11 21:00 Vika 1 Lør 16/11 19:30 Vika 1

Det er et gruppeportrett vi får se i Godt nyttår, Chile – av idealistene filmen følger, og kanskje også av Chile. En gruppe ressurssterke familier har flyttet ut på

landsbygda ved foten av Andesfjellene for å leve annerledes. Men det ligger også større forandringer i lufta. Handlingen er lagt til 1990, da Chile skal bli et demokrati igjen, etter 17 år med militærdiktatur. I tillegg er filmen en oppvekstskildring. For mens de voksne er opptatt med praktiske problemer, har barna en gigantisk lekeplass av skoger og elveløp å boltre seg på. Blant dem er 16 år gamle Sofia, som har kommet hit med faren sin, men som føler større slektskap til sin fraværende musiker-mor. Hun har en beundrer i den sjenerte Lucas, men i den litt eldre gutten Ignacio,

som suser rundt på motorsykkel, ser hun en mulig utvei til voksenlivet. Men hva slags person vil Sofia egentlig være, og hvem kan hun bli? Gjennom de unges søken, de voksnes motsetninger og den provisoriske landsbyens kaos klarer regissør Dominga Sotomayor Castillo å skildre mangfoldet i et miniatyrsamfunn, og fange forandring, i all dens sårbarhet og usikkerhet. CFO

CHAMPION Tyrkia 2018 / Regi: Ahmet Katiksiz / tyrkisk tale engelsk undertekst / 130 min Lør 09/11 14:30 Vika 1 Ons 13/11 17:30 Vika 2 Lør 16/11 13:15 Vika 3

Champion er basert på den sanne historien om den legendariske tyrkiske veddeløpshesten Bold Pilot, som vant så å si alle mesterskap den deltok i på midten av 90-tallet. En rørende og medrivende film

om en fantastisk seiersrekke, og om det usynlige båndet mellom hesten, jockeyen Halis Karatas og hesteeierens datter Begum Atman som var rammet av en alvorlig sykdom. Champion er godt fortalt og solid spilt i alle roller. Den vil garantert fremkalle noen tårer, men selv om den trykker på alle de riktige knappene blir den aldri kleint melodramatisk. LS

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

15


16

HOVEDKONKURRANSE

NYE STEMMER

GUDDOMMELIG KJÆRLIGHET Brasil, Uruguay, Danmark, Norge, Chile, Sverige 2019 / Regi: Gabriel Mascaro portugisisk tale / engelsk undertekst / 101 min Lør 16/11 19:00 Vega Scene 1 Lør 16/11 20:00 Vega Scene 2 Lør 16/11 20:00 Vega Scene 3 Søn 17/11 18:00 Cinemateket - Tancred

Velkommen til 2027 og til et Brasil hvor religiøs fanatisme og løssluppen seksualmoral går hånd i hånd. Vi følger Joana, en dypt religiøs kvinne som håndterer folks

skilsmissepapirer som en del av jobben. Men Joana er mer opptatt av å få parene til å finne sammen igjen. Det gjør hun ved å lose dem inn til den evangeliske selvhjelpsgruppa Divino Amor, hvor hun og mannen Danilo selv er med. I tillegg til å studere Bibelen har medlemmene også sex med andre – for å piffe opp samlivet. Guddommelig kjærlighet er en fryd å se på, og skuespiller-legenden Dira Paes skildrer Joanas krise med stor innsikt og uten fordømmelse. LR

BEVEGE MENNESKER BEVEGE KUNST På Dansens Hus får du dansekunst som påvirker hjerne, hjerte og hele kroppen. FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Les mer på: dansenshus.com

NYE STEMMER Nye Stemmer løfter frem unge og sultne regissører som har laget sin første eller andre spillefilm. Ti filmer deltar i dette konkurranseprogrammet. Oppdag filmskapere som vil sette sitt preg på verdensfilmen de neste årene – det var her du så dem først. Du kan også stemme på disse filmene til publikumsprisen.

JESUS Japan 2018 / Regi: Hiroshi Okuyama japansk tale / engelsk undertekst / 75 min Ons 13/11 18:00 Vega Scene 1 Fre 15/11 21:00 Cinemateket - Tancred

«Be, så skal dere få» sa Jesus, ifølge Bibelen. Det fantastiske i denne forunderlige debutfilmen er at Jesus åpenbarer seg og oppfyller konkrete ønsker. Den som nyter godt av det, er Yura, en ti år gammel gutt som har flyttet fra Tokyo til bygda sammen med foreldrene sine. På den nye skolen er det ofte gudstjeneste, men Yura virker ikke å ha hørt om Guds sønn før. Likevel folder han hendene og ber om at Jesus skal vise seg.

BUOYANCY Hvilket han gjør. I Yuras øyne er Jesus ti centimeter høy og kjortelkledd, og synet av denne mini-frelseren i stadig nye scener vil få deg til å trekke på smilebåndet. Kanskje er det også Jesus’ fortjeneste at den innadvendte Yura virkelig blomstrer. Han blir bestevenn med Kazuma, skolens mest populære gutt, og utvikler et nært forhold til bestemoren sin. Så en dag skjer en alvorlig ulykke som setter Yuras nyvunne tro – og Jesus’ evner – på prøve. Jesus er en beskjeden film med en enkel historie. Likevel har den noe av varmen og humoren vi kjenner igjen fra Hirokazu Kore-edas filmer. Dens aller sterkeste side er at den tar barns tanker og følelser om livets store spørsmål på alvor, uten å bli sentimental. CFO

Australia 2019 / Regi: Rodd Rathjen / khmer, thai, burmesisk tale / engelsk undertekst / 93 min Lør 09/11 20:45 Vika 2 Søn 10/11 20:30 Vega Scene 3 Man 11/11 20:45 Cinemateket - Lillebil

200.000 menn lever som slaver på fiskebåter i Sørøst-Asia. Spillefilmen Buoyancy er basert på omfattende intervjuer med noen av dem, og skildrer skjebnen til Chakra – en 14 år gammel gutt fra Kambodsja som håper å tjene penger, men blir lurt om bord på en tråler hvor en langt mer brutal virkelighet venter. Med sparsom dialog og talende bilder er Buoyancy en dvelende poetisk thriller hvor fisketråleren alene på havet i seg selv blir et bilde på omverdenens uvitenhet om umenneskelige arbeidsforhold. ARM

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

17


18

NYE STEMMER

NYE STEMMER

HOUSE OF HUMMINGBIRD Sør-Korea 2018 / Regi: Bora Kim koreansk tale / engelsk undertekst / 138 min

vennskap, likt ømt som det er usannsynlig, og med stor betydning for begge to.

THE GOOD INTENTIONS Argentina 2019 / Regi: Ana Garcia Blaya

Lør 09/11 17:30 Vega Scene 1 Tir 12/11 20:15 Vika 4

YOU WILL DIE AT TWENTY Sudan, Frankrike, Egypt, Tyskland, Norge, Qatar 2019 / Regi: Amjad Abu Alala arabisk tale / engelsk undertekst / 103 min Man 11/11 17:30 Vika 4 Tir 12/11 20:00 Vika 3 Ons 13/11 20:00 Vega Scene 1 Fre 15/11 20:00 Vega Scene 3

Hvordan vokse opp og leve når livet allerede har en altfor tidlig utløpsdato? I en liten sundanesisk landsby blir gut-

ten Muzamil født. På navnedagen mottar moren en forbannelse: sønnen kommer til å dø når han fyller tjue år. Dermed vokser Muzamil opp med en overbeskyttende mor som har begynt å sørge lenge før spådommen er gått i oppfyllelse, og med kallenavnet «Son of Death» er livet langt fra enkelt for den den unge gutten. Å gå på skolen er det ikke snakk om, for hva er verdien av å lære noe som du aldri får tid til å bruke?

THE CHAMBERMAID Mexico 2019 / Regi: Lila Avilés spansk, fransk tale / engelsk undertekst 102 min Lør 09/11 20:30 Vega Scene 3 Man 11/11 21:00 Vega Scene 1 Lør 16/11 14:45 Vika 1

Denne spillefilmen er en mikrofortelling på mesterlig nivå, og utspiller seg på et fasjonabelt hotell i Mexico by. Eve jobber her som stuepike, men hun er noe langt

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

mer enn en undertrykt hverdagshelt: Hun dagdrømmer i arbeidstida, spiser popcorn til lunsj, og ser ned på hotellets vindusvaskere. Likevel drømmer også Eve om å klatre på rangstigen i klassesamfunnet hun er en del av, og må konkurrere med kollegaen Miriam om å få jobbe i 42. etasje, hvor lønna er bedre og rommene finere. The Chambermaid skildrer forholdet dem imellom, og mellom Eve og gjestene, gjennom sitrende scener hvor blikk og kroppsspråk er like viktig som hva folk faktisk sier. CFO

Søn 17/11 14:45 Vika 1

Den Sørfond-støttede filmen You Will Die at Twenty portretterer på en fantasifull måte hvordan småsamfunn, i land preget av stenge politiske og religiøse doktriner, lar overtroen få fotfeste og passiviserer innbyggerne. Regidebuten til Amjad Abu Alala har blitt svært godt mottatt på festivaler som Venezia og Toronto tidligere i høst. En herlig og annerledes film om det å vokse opp med døden rundt neste sving. JSR

Eun-hee kan virke som en unnselig, for ikke å si anonym tenåring. Bak fasaden skjuler det seg en ung jente med stor livsappetitt, ikke minst på sin egen gryende seksualitet. På hjemmebane må 14-åringen stort sett klare seg uten oppfølging fra foreldrene, som jobber seint og tidlig i butikken de driver. Familien møtes stort sett over middagsbordet om kvelden, hvor Eun-hee spiser i stillhet, flankert av sin bølle av en storebror og sin distré søster. Men en dag trer en ny person inn i Eun-hees tilværelse som virkelig ser henne, Yong-ji, som begynner som ekstralærer på skolen. Snart utvikler de et

House of Hummingbird er fri for oppvekstfilmens mange klisjeer. Den slår an universelle strenger i sin skildring av ungdommelig usikkerhet, men har også et godt blikk for Sør-Korea på 1990-tallet, hvor filmen utspiller seg. Midt i den sterke moderniseringsprosessen i landet blir jenter og unge kvinner fortsatt behandlet som annenrangs. Eun-hees foreldre favoriserer åpenbart den eldre broren hennes, og overser glatt hvordan han mishandler søstrene sine fysisk og psykisk. Førstegangs-regissøren Bora Kim har også skrevet manus selv. Hun lar fortellingen følge hverdagslivets rytme, noe som gir filmen et løst og slentrende preg før den for alvor tar form og retning. LR

spansk tale / engelsk undertekst / 86 min Fre 08/11 18:15 Vega Scene 1 Lør 09/11 18:30 Vika 3 Søn 10/11 17:15 Vika 2

Den økonomiske krisa i Argentina på 1990-tallet danner bakteppe for The Good Intentions, en sår, men feel good-film om kjærligheten mellom far og datter. Ti år gamle Amanda skal flytte med mor, stefar og søsken til Paraguay etter sommerferien. Der venter en tryggere fremtid, men kan hun virkelig flytte fra sin rufsete, musikkinteresserte pappa? I form minner filmen om indierocken som Amandas far lærer sine barn til å like: den veksler mellom det teknisk strøkne og en 90-talls hjemmevideo-estetikk. ARM

THE DAY AFTER I’M GONE Israel 2019 / Regi: Nimrod Eldar hebraisk tale / engelsk undertekst / 95 min Fre 08/11 15:45 Vika 2 Man 11/11 18:00 Vega Scene 2 Tor 14/11 21:00 Vika 4 Lør 16/11 15:30 Vega Scene 3

Yorams tenåringsdatter Romi har forsvunnet, men når han drar til politistasjonen i Tel Aviv for å spore henne opp, forstår vi at han ikke vet særlig mye om henne.

Det virker nesten som han er mer opptatt av dyrene i dyreparken hvor han jobber som veterinær. The Day After I’m Gone skildrer et problematisk forhold mellom far og datter, hvor begge bærer på en stor sorg. Den omfavner eksistensielle spørsmål på en gripende og varm måte, og viser hvor viktig det er å vise kjærlighet og omsorg for dem vi er i nære relasjoner til. Unge Zohar Median spiller Roni med en trassighet og en troverdighet som både unge og voksne vil kjenne igjen. IVA

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

19


20

NYE STEMMER

NYE STEMMER

WE ARE THANKFUL Sør-Afrika 2018 / Regi: Joshua Magor engelsk, zulu tale / engelsk undertekst / 97 min Søn 10/11 16:30 Cinemateket - Lillebil Tor 14/11 17:30 Vega Scene 1 Fre 15/11 15:15 Vika 4 Lør 16/11 18:30 Cinemateket - Lillebil

Siyabonga er en ung mann uten jobb eller penger, men med en drøm om å bli skuespiller. Han bestemmer seg for å prøve å bli en del av en film som spilles inn i byen.

SONG WITHOUT A NAME

We Are Thankful er en hybridfilm om hvordan regissør Joshua Magor møtte hovedrolleinnehaver Siyabonga. Men plottet er mindre viktig enn skildringen av livet i den sørafrikanske townshipen hvor Siyabonga bor: om utfordringer som å tyvlåne wifi fra rike hvite, og prøve å få skyss til byen. Med observerende rytme og rikt lydbilde kaster filmen lys over Sør-Afrikas store sosiale ulikheter. PEG

Peru, Spania, USA, Chile 2019 Regi: Melina León / spansk, quechua tale engelsk undertekst / 97 min Tor 14/11 18:00 Vega Scene 2 Fre 15/11 17:30 Vika 2 Lør 16/11 16:00 Vika 4 Søn 17/11 16:00 Vega Scene 2

En skandale med forgreininger til de øverste sjikt av samfunnet blir tematisert i den

imponerende debutfilmen Song Without a Name. Skutt i stemningsfullt sort/hvitt er den lagt til Peru på 1980-tallet, hvor en fiktiv fødeklinikk var skalkeskjul for menneskesmugling. I sentrum for handlingen står Georgina, en ung og høygravid mayakvinne som får tilbud om gratis fødselshjelp, og journalisten Ismael León – regissør Melina Leóns far i det virkelige liv – som er den første som får snus i ulovlighetene. LS

LONG DAY’S JOURNEY INTO NIGHT Kina, Frankrike 2018 / Regi: Bi Gan mandarin tale / engelsk undertekst / 138 min Lør 09/11 20:00 Cinemateket - Tancred Tor 14/11 18:00 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 20:30 Cinemateket - Tancred

Tragisk kjærlighet og tapte minner. En mystisk grønnkledd kvinne, et fotografi med et telefonnummer skriblet på baksiden, en trylleformel skjult i en roman – og en magisk bordtennisracket (!). Long Day’s Journey Into Night er en slags detektivhisto-

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

rie, men har mye mer til felles med Alfred Hitchcocks Vertigo enn med TV-krim. Filmen har tre hovedkarakterer. Eks-kriminelle Luo Hongwu har vendt tilbake til hjembyen Kaili på jakt etter Wan Quiwen, sitt livs store kjærlighet. Hun er forsvunnet, mens Luos barndomsvenn og nemesis, gangsteren Wildcat, fortsatt kaster skygge over Luos liv etter sin død. På leting etter Wan havner Luo på en rekke merkelige steder, og han føler seg stadig mer fanget av sin egen erindring. Hva skal han gjøre med disse ofte smertefulle minnene om fortida?

Long Day’s Journey Into Night har satt publikumsrekord for arthouse-film i Kina. Å se den er blitt sammenliknet med å drømme i våken tilstand, som sier noe om regissør Bi Gans vilt oppfinnsomme og vakre veksling mellom realisme og billedpoesi, og mellom fortid og nåtid. Filmen avsluttes med en timelang sekvens i 3D hvor noen av filmens mange tråder til slutt samles. CFO NB! Filmen vises i 3D - 3D-briller kan kjøpes i resepsjonen på Cinemateket.

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

21


22

DOK:SØR

DOK:SØR

DOK:SØR Vårt faste konkurranseprogram viser spennvidden i hva dokumentarfilm kan være. Her er alt fra nære portrettfilmer og gledesspredere til provoserende debattfilmer og observerende dokumentar. Fellesnevneren er at filmskaperne prøver å fange en bit av virkeligheten. Du kan stemme på disse filmene til publikumsprisen.

A PUNK DAYDREAM Belgia, Indonesia 2019 Regi: Jimmy Hendrickx / indonesisk tale engelsk undertekst / 75 min Fre 08/11 18:30 Vika 3 Søn 10/11 16:15 Cinemateket - Tancred Fre 15/11 16:00 Vega Scene 3

MIDNIGHT FAMILY Mexico, USA 2019 / Regi: Luke Lorentzen spansk tale / engelsk undertekst / 90 min Lør 09/11 15:45 Vika 2 Søn 10/11 13:00 Vika 4 Man 11/11 20:45 Vika 3 Lør 16/11 13:30 Vika 2

Mexico by har 9 millioner innbyggere, men bare 45 offentlige ambulanser. Det gir private aktører stort handlingsrom til å kapre kunder. Midnight Family er et gripende og galgenhumoristisk portrett av en av dem, familien Ochoa, som overlever på driften av sin private ambulanse. Men konkurransen i markedet er brutal. 17 år gamle Juan er motoren i familiens nattgeskjeft. Faren Fer forsøker å henge med i svingene, men er overvektig og sliter

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

med hjertet. Av og til er også minstemann med, mens storesøster holder fortet hjemme. Men det er ambulansen familien lever av, og i jakten på den neste kunden som kan betale for seg, må de legge seg på hjul når politiradioen melder om en ulykke. Det skaper halsbrekkende og fortvilte situasjoner hvor man kan lure på hvor meksikanske myndigheter har hodene sine. Midnight Family er glimrende filmet, klippet og lydlagt. Kamera er flue på veggen i ambulansen hvor mye av handlingen finner sted. Det fanger både oppjagede og nedtrykte stemninger på underfundig vis, og skaper et levende, spennende og tankevekkende portrett av en familie som jobber beinhardt, men som sliter med å få mat nok på bordet. LS

LOS REYES Chile 2018 / Regi: Bettina Perut, Iván Osnovikoff / spansk tale

Ødelagte hjem, fattigdom og korrupsjon: Dette er hva punkeren Eka og hans venner Kempot og Edo reflekterer over i sin søken etter mening i samfunnet de lever i. Ikke bare er de punkere, men de er det i Indonesia, verdens største muslimske land, hvor væremåten deres er enda mer på kant med det etablerte enn i vestlige land. Deler av utenforskapet handler om at ungdommene har tatoveringer og piercinger i ansiktet. Filmens andre hovedspor handler om en annen gruppe med ansiktspryd – lokale urfolksstammer. De sliter med å opprett-

holde sin tradisjonelle livsstil og identitet, og de mister stadig mer av sine leveområder i skogen til kapitalismens klør. A Punk Daydream sammenstiller pønkerne og stammefolkene på en veldig interessant måte. Den undersøker tatoveringsstigmaet de to gruppene har vært utsatt for i Indonesia, og lar oss reflektere over hva det vil si å søke frihet og identitet, og ha tilhørighet til et sted. Det er en vakker, dvelende og ofte rørende film om vår åndelige forbindelse til jorden gjennom musikk, og samtidig en film om punkens opprør og energiske uttrykk for raseri, frustrasjon og opposisjon. AMF FORFILM: Før filmen vises musikkvideoen Santa Rosa (Amat Escalante, 2019) som forfilm.

engelsk undertekst / 78 min Lør 09/11 20:45 Vika 4 Søn 10/11 15:00 Youngstorget (gratis) Tir 12/11 20:45 Cinemateket - Lillebil

RIVER SILENCE Canada 2019 / Regi: Rogério Soares portugisisk tale / engelsk undertekst / 90 min Søn 10/11 17:30 Vika 4 Ons 13/11 21:00 Vika 2 Tor 14/11 18:30 Vika 3 Lør 16/11 18:30 Vika 4

Som elva den handler om, er River Silence i konstant bevegelse og endring, og gir politiske, menneskelige og mytiske perspektiver på utbyggingen av damprosjektet Belo Monte i Amazonas. 40.000 mennesker er tvunget til å flytte etter at anlegget har oversvømt hjemmene deres. Vi følger tre familier som må starte på nytt i byen Altamira, hvor arbeidsløshet, bostedsmangel og kriminalitet er en del av hverdagen. Det er kvinnene som forteller i filmen, men også elva selv kommer til orde gjennom pustberøvende bilder og elementer av magisk realisme. CFO

ON THE INSIDE OF A MILITARY DICTATORSHIP

Søn 17/11 13:30 Cinemateket - Tancred Danmark, Frankrike 2019 / Regi: Karen

Møt løshundene Football og Chola, som holder til i Los Reyes, en skatepark i Santiago. Det er deres opp- og nedturer vi får se i Los Reyes. De skatende ungdommene er langt mer kamerasky, men samtalene deres – om foreldre, politiet og kjøp og salg av marijuana – er filmens fortellerstemme. Resultatet er en ukonvensjonell og genial dokumentar om utenforskap, som lar det være opp til oss å trekke konklusjonene. AMF

Stokkendal Poulsen / burmesisk tale engelsk undertekst / 110 min Tir 12/11 17:30 Vika 1 Ons 13/11 17:45 Cinemateket - Lillebil Tor 14/11 20:45 Vega Scene 3 Søn 17/11 18:30 Vega Scene 2

fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, skulle få en av hovedrollene. De to partene har et særlig grep om hverandre: militæret med deres kontroll over landets ressurser, og Aung San Suu Kyi med sin karismatiske makt over folket. De blir begge nødt til å inngå kompromisser, men hvordan bygger man fred og demokrati fra bunnen av etter 50 år med diktatur. PEG

Dette er historien om hvordan militærjuntaen i Myanmar åpnet for en demokratiseringsprosess, der deres gamle fiende,

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

23


24

DOK:SØR

DOK:SØR

ONE CHILD NATION USA 2019 / Regi: Nanfu Wang, Jialing Zhang engelsk, mandarin tale / engelsk undertekst 88 min Søn 10/11 18:30 Cinemateket - Lillebil Tir 12/11 18:15 Vika 2 Fre 15/11 18:00 Vika 1 Lør 16/11 17:15 Vika 1

One Child Nation er en film som garantert vil skape debatt, og som fletter sammen det personlige og det politiske til en fortelling om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Den lovpålagte og strengt håndhevede familieplanleggingen ble innført i 1979 for å bremse befolkningsveksten. I 2016 ble den endret til at hvert par kan få inntil to barn, men ettbarnspolitikken har fortsatt å være omdiskutert i og utenfor Kina.

Denne dokumentaren fokuserer på de brutale ringvirkningene politikken har hatt på innbyggerne – og spesielt på kvinner. For hvordan føre en politikk som beveger seg såpass langt inn i den private sfæren? Regissørene Nanfu Wang og Jialing Zhang viser hvordan gjennomføringen har vært avhengig av sterk propaganda, overvåkning, tvangssterilisering og tvangsadopsjon, for å opprettholde et system som gjennom filmen avdekkes som mer og mer inhumant. Wang og Zhang er selv kvinner, født i Kina i en tid da svært få jenter ble beholdt av sine familier. Ved å flette inn opptak og materiale fra sin egen fortid gjør de filmen til en historisk og personlig reise – et smart valg som gir One Child Nation ekstra emosjonell tyngde. JSR

THE CORDILLERA OF DREAMS

THE KINGMAKER Filippinene, USA, Danmark 2019 / Regi: Lauren Greenfield / engelsk, filipinsk tale

Chile, Frankrike / 2019 / Regi: Patricio Guzmán

engelsk undertekst / 101 min

spansk tale / engelsk undertekst / 84 min Lør 09/11 20:30 Vega Scene 2 Lør 09/11 18:30 Vega Scene 3

Ons 13/11 21:00 Vega Scene 3

Man 11/11 18:15 Vika 2

Fre 15/11 18:15 Vega Scene 1

Tir 12/11 18:30 Vega Scene 3

Søn 17/11 17:30 Vega Scene 1

Cordillera of Dreams er siste del i trilogien til den mesterlige dokumentaristen Patri­cio Guzmán. Den vant pris for beste dokumentar på Cannes-festivalen i vår, og er en poetisk og essayistisk hyllest til Andesfjellene – Chiles geografiske og metaforisk ryggrad. Vi ledes av Guzmáns stemme i møter med skulptører, malere, forfattere, historikere, politikere, aktivister og vanlig mennesker. De henter inspirasjon, materialer, vitnesbyrd og håp fra landets ruvende vegg. PEG

Imelda Marcos er diktatorfruen fra Filippinene som ble verdenskjent for sin ekstravagante livsstil, sin samling av over 3000 par sko, og sin grandiose personlighet. Dermed er hun midt i blinken for dokumentarist Lauren Greenfield, kjent for sine kritikerroste filmer om ekstremt rike og materialistiske mennesker. Med Imelda ved sin side styrte Ferdinand Marcos Filippinene i to tiår. Familien stjal

millioner fra statskassa til eget forbruk før deres korrupte, gjeldstyngede og ekstremt brutale regime ble styrtet i 1986 og de måtte flykte i eksil. Nå er førstekvinnen tilbake i landet, og filmen følger Imeldas forsøk på å få sønnen Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr. inn i maktens korridorer. Ikke ulikt måten hun med stort hell bygget opp sin nå avdøde ektemanns sterke stilling – i og utenfor Filippinene. Greenfield stikker hull på Imeldas fasjonable fasade, og gir oss et underfundig og tidvis ganske så komisk portrett av diktatorfruen som har for vane å dele ut rykende ferske sedler fra pengepressen til landets fattige. Resultatet er en skremmende påminnelse om hvor rosenrødt et tidligere diktatur kan fremstå for et folk som trenger mat på bordet. JSR

MY FRIEND FELA Nigeria, Brasil 2019 / Regi: Joel Zito Araújo / engelsk, fransk tale / engelsk undertekst / 94 min Man 11/11 20:30 Vega Scene 2 Fre 15/11 20:00 Vika 4 Søn 17/11 15:30 Vika 4

Fyrverkeriet Fela Kuti blandet yorubamusikk, jazz, highlife og funk til Afrobeat – en eksplosiv miks som ga ham stjernestatus over hele Afrika på 1970-tallet. Dokumentaren My Friend Fela gir rikelige smaksprøver, også på hans suggererende danseshow. Samtidig prøver den å forstå Kutis kontroversielle sider, hans kvinnesyn, og hans politiske kamp for pan-afrikanisme. Filmen bygger på biografien til forfatter Carlos Moore, som fører ordet i filmen og intervjuer koner, medmusikere, elskere og andre samtidige. CFO

KHARTOUM OFFSIDE Sudan 2019 / Regi: Marwa Zein / arabisk tale / engelsk undertekst / 75 min Fre 08/11 18:00 Vega Scene 3 Søn 10/11 20:30 Vega Scene 2 Fre 15/11 18:00 Vega Scene 3 Lør 16/11 13:30 Vega Scene 3

Fra et land der kvinner hverken får spille fotball eller lage film, kommer denne engasjerende dokumentaren om kvinner i

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Khartoum som elsker å trille lærkula. Deres store drøm er å delta i VM i fotball for kvinner. Filmen skildrer en hverdag med motstand fra mange kanter, som kvinnene takler med selvtillit, humor og livsglød. Den utforsker samspillet mellom sport og politikk, og er filmet kort tid før revolusjonene i Sudan tidligere i år hvor nettopp kvinner spilte en ledende rolle. AL

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

25


26

SPESIALVISNINGER

SPESIALVISNINGER

SPESIALVISNINGER Festival er mer enn film! Dette er visninger vi legger ekstra mye flid i. Få utvidet filmopplevelsen gjennom en innledning, en kulinarisk opplevelse eller et spesielt visningssted. I år byr vi på matfilm fra Sør-Korea og Bolivia, podkast og film, seminar om kvinner på frontlinjen i krig – og en splitter ny film fra den japanske mesteren Hirokazu Kore-eda.

OSLO PIX PRESENTERER: KORE-EDAS THE TRUTH Frankrike 2019 / Regi: Hirokazu Kore-eda fransk tale / engelsk undertekst / 106 min Ons 13/11 20:30 Vika 1 (med innledning) Lør 16/11 18:15 Vika 3

Denne filmen er tvers igjennom fransk, og ikke «fra sør», men vi klarte ikke dy oss så lenge regissøren er den han er. I samarbeid med vår søsterfestival Oslo Pix har vi gleden av å presentere The Truth – en rykende fersk film fra Hirokazu Kore-eda!

KULINARISK KINO: THE WANDERING CHEF Sør-Korea 2019 / Regi: Park Hye-Ryeong koreansk tale / engelsk undertekst / 85 min Tor 14/11 18:15 Kulturkirken Jakob

(Kulinarisk kino)

Lør 16/11 15:45 Vika 2

Velkommen til en kulinarisk opplevelse i sør-koreansk ånd! Vi inviterer til visning av The Wandering Chef i Kulturkirken Jakob i samarbeid med Sør-Koreas ambassade, som serverer deilig bibimbap og andre koreanske overraskelser! The Wandering

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Chef er en ode til familien og til koreansk matkultur, og handler om kokken Jiho Im. Jiho er en stor matkjendis i Korea og har vært kokk ved noen av landets ypperste restauranter, men dokumentaren går tettere på hans personlige historie. Vi følger ham på rastløs søken etter en mor han ble adoptert bort fra som liten, og ikke minst på utrettelig utkikk etter skogens grønne skatter: helsebringende røtter, urter og planter. Filmen skildrer også hans nære vennskap med 88 år gamle Kim Soon-gyo, som han møter på en sine reiser i det

koreanske fjellandskapet, og som blir en slags bestemor for Jiho. Vi lover en kveld for alle sanser – og også for hjertet – så møt opp sulten på god mat og film. Dørene åpner 18:15, og filmen starter klokken 19:00. Maten serveres før filmstart, og baren vil holde åpent under hele arrangementet. Billetter: 249,- (149,- med festivalpass) kjøpes gjennom filmfrasor.no

La Vérité som den heter på fransk, er Kore-edas første film på et annet språk enn japansk. Den foregår i Frankrike med legendene Catherine Deneuve og Juliette Binoche i filmens hovedroller, godt supplert av Ethan Hawke og Ludivine Sagnier. De to førstnevnte spiller mor og datter med et heller anstrengt forhold. At moren nå har skrevet bok, gjør at gamle sannheter trekkes frem i lyset – og nåtiden.

Filmen føles nesten merkverdig fransk, med skvulpende rødvinsglass og intense samtaler. Samtidig er den breddfull av interessant familiedynamikk og menneskelige relasjoner av den typen som har kjennetegnet Kore-edas filmer i en årrekke. Kanskje er det ikke så rart at en regissør av hans kaliber ikke lar seg hindre av et fremmed språk. Han har en egne evne til å observere og fremstille mennesker på en måte som kjennes veldig virkelig – så også her. Velkommen tilbake, Kore-eda! MKH

A TASTE OF SKY PÅ VIPPA USA, Bolivia, Danmark 2018 / Regi: Michael Lei engelsk, spansk tale / engelsk undertekst / 84 min Lør 09/11 19:00 Vippa (gratis) Søn 17/11 15:30 Vika 3

Tradisjonen tro disker vi opp med gratis matfilm på Vippa første lørdag under festivalen. A Taste of Sky er en dokumentar om hvordan den danske Michelin-grossisten Claus Meyer fra NOMA starter en kokkeskole for underprivilegert ungdom i La Paz i Bolivia. Vi blir kjent med Maria, Kenzo og

andre kokkeelever som utvikler ny stolthet over landets mattradisjoner, og vi ser Meyer så kimen til en større matrevolusjon når han etablerer topprestauranten Gustu i La Paz. Samtidig som du ser film, kan du nyte mat fra de mange bodene på Vippa, som har blitt et viktig sentrum for internasjonal matkultur i Oslo. Visningen er gratis og åpen for alle. Velkommen til en kveld hvor lidenskapen for mat og sosialt entreprenørskap står i høysetet.

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

27


28

SPESIALVISNINGER

DET KRITISKE ROM

DET KRITISKE ROM DEN ANDRES ANSIKT: KVINNER I KRIG Sverige 2016 / Regi: Zahavi Sanjavi / kurdisk tale engelsk undertekst / 54 min Lør 16/11 15:00 Kulturkirken Jakob

Er kvinner i krig bare ofre? Hvordan kan sexslaver og andre utsatt for umenneskelig behandling vende tilbake og leve videre? Etter fjorårets nobelprisutdeling har både seksualisert vold i krig og konflikt generelt, og jesidi-kvinners situasjon spesielt, fått mye oppmerksomhet. Vi følger opp med årets filmseminar Den Andres Ansikt, som tar utgangspunkt i dokumentarfilmen  The Return (2016) av kurdisk-irakiske Zahavi Sanjavi. The Return følger den kurdiske hjelpearbeideren Shilan, stasjonert i en flyktningleir der hun får høre grusomme historier fra kvinnene i teltene. Hun kommer i kontakt

med en tidligere IS-fange som har vært isolert fra omverdenen, og bestemmer seg for å ta affære for å endre den traumatiserte kvinnens liv. Regissør Sanjavi introduserer filmvisningen, og etter filmen blir det en panelsamtale med regissøren, jesidi-folkets offentlige talsperson i Norge, Revin Aswad Morad, og Helene Aalborg, leder av Feministisk Filmklubb og styreleder i Filmklubbforbundet. Samtalen modereres av Ingvill T. Plesner, forsker ved HL-senteret. Seminaret er et samarbeid mellom KULT senter for kunst, kultur og kirke, Norske kirkeakademier og Film Fra Sør.   Billetter (kr. 150,-) kjøpes på jakob.no eller i døra. Gratis inngang med festivalpass.

PODKAST + FILM: LADY VENGEANCE Sør-Korea 2005 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / engelsk undertekst / 115 min Tir 12/11 20.00 Vega Scene

Filmtidsskriftet Montages og Film fra Sør inviterer til live-podkast om festiva­ lens æresgjest Park Chan-wook. Et panel bestående av medlemmer fra Montages-re­ daksjonen vil diskutere den sørkoreanske mesterregissøren, med særlig vekt på hans hevn-trilogi (se s. 39-40). Podkasten spil­les inn i foajeen på Vega Scene og starter kl 20:00. Den blir etterfulgt av en spesialvis­ ning av filmen Lady Vengeance, med innledning av Montages’ redaktører Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. Filmstart kl. 21:00.

SINGLES DAY: GÅ SOLO PÅ MONOS Colombia, Argentina, Nederland, Danmark, Sverige, Tyskland, Uruguay, USA 2019 Regi: Alejandro Landes / spansk tale norsk undertekst / 102 min Man 11/11 18:30 Vega Scene 1

#gåsolo på Film fra Sør! Markeringen av Singles Day 11.11. oppsto i Kina på 90-tallet, da noen studenter ønsket å feire det å være singel – Film fra Sør velger sin egen variant. Mange av oss synes det er litt kleint

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

å sette seg i kinosalen alene for å se en god film. Det vil vi gjøre noe med! Derfor slår vi et slag for å få flere til å gå solo på kino. Vi viser Monos, en mesterlig og sterk film fra årets hovedkonkurranse. Og hvis du savner noen å snakke med om filmen, blir det speed friending i foajeen på Vega etterpå. Les mer om Monos på side 10.

Snurr film, kjør debatt! Siden 2003 har vi utforsket samfunnsaktuelle spørsmål knyttet til Asia, Afrika og Latin-Amerika gjennom Det Kritiske Rom, vårt svært populære program for filmvisning og debatt. Vi setter engasjerende, hardtslående og lærerik film på plakaten, fulgt av snakk med filmskapere og eksperter. I år retter vi blant annet søkelys på demokratikamp i Myanmar, moderne slaveri i Asias fiskeindustri og følgene av Kinas ettbarnspolitikk.

WE ARE THANKFUL: HVEM PORTRETTERES I SØR? Sør-Afrika, Storbritannia 2018 Regi: Joshua Magor / engelsk og zulu tale engelsk undertekst / 97 min Tor 14/11 17:30 Vega Scene 1

I en bosetting i utkanten av en sørafrikansk by møter vi den pengelense og arbeidssø­ kende Siyabonga, en ung mann som drømmer om å bli skuespiller. Etter å ha lest om en film som skal spilles inn i byen, prøver han det han kan å bli delaktig i prosjektet.

We Are Thankful er en hybridfilm som gjenfor­teller historien om hvordan regissør Joshua Magor møtte Siyabonga, hovedrollein­nehaver i filmen. Selve handlingen er likevel mindre viktig enn fremstillingen av hverdagslivet i bosettingen eller townshipen. Å tyvlåne wi-fi fra rike umlungus (hvite), eller prøve å få seg skyss inn til byen, blir situasjoner som også speiler Sør-Afrikas store sosiale forskjeller. Filmen har en observerende rytme, og vi sanser også mye av det som foregår utenfor bildet, takket være et glimrende

lydarbeid. Joshua Magor har laget en afrikansk indiefilm som ble trukket frem som en av favorittene fra årets Slamdance-festival, der den også vant pris for beste skuespiller. PEG SAMTALE ETTER FILMEN: Vi får besøk av regissør Joshua Magor og skuespiller Siyabonga Majola, og med filmen og Sør-Afrika som utgangspunkt prater vi om representasjon i film. Hvem blir fremstilt på film og hvordan?

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

29


30

DET KRITISKE ROM

DET KRITISKE ROM

ON THE INSIDE OF A MILITARY DICTATORSHIP: MYANMAR PÅ VEI MOT DEMOKRATI? Danmark, Frankrike 2019 Regi: Karen Stokkendal Poulsen / engelsk og burmesisk tale / engelsk undertekst / 110 min

karismatiske makt over folket. Og begge blir nødt til å inngå kompromisser. Men hvordan bygger man demokrati fra bunnen av etter 50 år med diktatur? PEG

Tir 12/11 17:30 Vika 1

Denne dokumentaren forteller om hvordan militærjuntaen i Myanmar inviterer sin gamle fiende, fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, til en prosess med demokratisering som mål. Begge parter har sine styrker: militær med sin kontroll over landets ressurser, Aung San Suu Kyi med sin

SAMTALE ETTER FILMEN: Vi får besøk av regissør Karen S. Poulsen og leder for Raftostiftelsen Jostein H. Kobbeltvedt. Sammen diskuterer de situasjonen i Myanmar, forfølgelsen av rohingyane og mulighetene for en fredelig fremtid med demokrati i Myanmar.

GHOST FLEET: MODERNE SLAVERI USA 2018 / Regi: Shannon Service, Jeffrey Waldron/ engelsk, burmesisk, thai, khmer tale

overfor. Den globale fiskerinæringen er en av sektorene som er hardest rammet.

engelsk undertekst / 89 min Søn 10/11 14:30 Vika 1- med samtale Man 11/11 18:00 Vega Scene 3 Fred 15/11 20:15 Vika 3 Lør 16/11 15:30 Vega Scene 2

Vanligvis tenker vi på slaveri som noe som hører hjemme i historiebøkene, men moderne slaveri er ett av de raskest økende menneskerettsproblemene verden står

Folk fra landsbygda blir lokket av jobbtilbud i storbyen og solgt av menneskesmuglere som slaver til selskaper som driver ulovlig fiske. Her blir arbeiderne fratatt pass og alle identifikasjonspapirer og plassert inn i et system hvor de flyttes fra båt til båt uten å få mulighet til å sette bena på land på mange år. I denne thrilleraktige dokumentaren følger vi den thailandske menneskerettighetsaktivisten Patima Tungpu-

chayakul og hennes kolleger. De kjemper for å avsløre slaveriets bakmenn, et arbeid som har gitt henne mektige fiender. PEG SAMTALE ETTER FILMEN: Vi får besøk av filmens hovedkarak­ter Patima Tungpuchayakul og forsker ved Raftostiftelsen Tina Davis. Etter visningen 10. november diskuterer de situasjonen i Thai­land og den internasjonale kampen mot moderne slaveri.

BUDDHA IN AFRICA: KINAS GLOBALE FREMMARSJ Sør-Afrika, Sverige 2019 / Regi: Nicole Schafer engelsk, chichewa, chewa, nyanja, kinesisk tale / engelsk undertekst / 90 min Søn 17/11 14:30 Vega Scene 1

Seks år gammel sendes foreldreløse Enock til et kinesisk barnehjem i Malawi – et av mange lignende hjem kineserne driver i Afrika. Der vokser han opp under knallhard disiplin der han blant annet skal lære kinesisk, buddhistisk filosofi og kampsporten kung fu. Vi følger Enock over flere år,

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

til han må ta et avgjørende valg: flytte hjem til bestemoren, eller takke ja til studier i Taiwan, uten mulighet til å reise hjem før etter fem års utdanning. Dokumentaren tegner et fascinerende bilde av Kinas inntog i Afrika, både kulturelt og økonomisk. PEG SAMTALE ETTER FILMEN: Sammen med produsent David Herdies og Obert Hodzl, forsker og redaktør for Democracy in Africa, diskuterer vi Kinas rolle i Afrika.

ONE CHILD NATION: OMSTRIDT FØDSELSPOLITIKK USA 2019 / Regi: Nanfu Wang, Jialing Zhang engelsk og mandarin tale / engelsk undertekst 88 min Fre 15/11 18:00 Vika 1

One Child Nation fletter sammen det personlige og det politiske til en fortelling om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Den lovpålagte og strengt håndhevede familieplanleggingen ble innført i 1979 for å bremse landets befolkningsvekst. I 2016 ble den endret til at hvert par kan

få inntil to barn. Ettbarnspolitikken har vært svært omdiskutert i og utenfor Kina, og denne dokumentaren fokuserer på de brutale ringvirkningene politikken har hatt på innbyggerne – og spesielt på kvinner. For hvordan klarer man egentlig å føre en politikk som beveger seg såpass langt inn i den private sfæren? Dokumentaren viser hvordan gjennomføringen har vært avhengig av sterk propaganda, overvåkning, tvangssterilisering og tvangsadopsjon, for å opprettholde et system som gjennom filmen avdekkes som mer og mer inhumant.

Regissørene Wang og Zhang er selv kvinner, født i Kina i en tid da svært få jenter ble beholdt av sine familier. Ved å flette inn opptak og materiale fra sin egen fortid gjør de filmen til en historisk og personlig reise – et smart valg som gir One Child Nation ekstra emosjonell tyngde. JSR SAMTALE ETTER FILMEN: Vi diskuterer konsekvensene av ettbarnspolitikken. Var den et nødvendig onde? Og hva er situasjonen i dagens Kina?

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

31


33

praktiske & yrkesrettede studier i foto, film & innholdsproduksjon

FOTO: JULIANE JENSEN

nå også som nettstudier bildernordic.no

HVA VIL DU SKAPE?

VISNINGSTIDER

TORSDAG 7. NOVEMBER KLINGENBERG 1

17:30

FREDAG 8. NOVEMBER

ÅPNING Parasitt 132’ + 60’ KOR s. 7, 13, 48 Forfilm: Night Fishing 

VIKA 1

17:30 Devil Between the Legs 147’ MEX s. 12 21:00 The Wild Goose Lake 113’ CHN s. 13

VIKA 2

15:45 The Day After I’m Gone 95’ ISR s. 19 18:00 First Love 108’ JPN s. 52 20:30 Ixcanul 93’ GTM s. 45

VIKA 3

16:45 Bitter Sweet Seoul 63’ KOR s. 41 18:30 A Punk Daydream 75’ + 5’ BEL s. 23 Forfilm: Santa Rosa s. 63 20:30 Yao 103’ SEN s. 14

VIKA 4

18:15 August 85’ CUB s. 57 20:15 Made in Bangladesh 95’ FRA s. 57

CINEMATEKET – TANCRED

18:00 En tid for fulle hester 81’ IRN s. 61 20:00 Oldboy 119’ + 40’ KOR s. 39

CINEMATEKET – LILLEBIL

16:00 Kortfilmprogram: Park Chan-wook 105’ KOR s. 41 18:15 24 Frames 114’ IRN s. 59 20:45 Bacurau 131’ BRA s. 52

VEGA SCENE 1

18:15 The Good Intentions 86’ + 20’ ARG s. 19 20:30 Parasitt 132’ KOR s. 7, 13, 48

VEGA SCENE 2

18:00 The Entity 114’ PHL s. 53 20:15 The Science of Fictions 106’ IDN s. 58

VEGA SCENE 3

15:45 Thursday Till Sunday 94’ CHL s. 43 18:00 Khartoum Offside 75’ SDN s. 24, 50 20:15 The Invisible Life of Euridice Gusmao 139’ BRA s. 14

YOUNGSTORGET

10:00, 11:30, 13:00   Kortfilm for barn 30’

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29


34

35 LØRDAG 9. NOVEMBER

SØNDAG 10. NOVEMBER

MANDAG 11. NOVEMBER

TIRSDAG 12. NOVEMBER

ONSDAG 13. NOVEMBER

TORSDAG 14. NOVEMBER

VIKA 1

14:30 Champion 130’ TUR s. 15, 54 17:30 The Weeping Woman 96’ GTM s. 45 20:00 The Invisible Life of Euridice Gusmao 139’ BRA s. 14

14:30 Ghost Fleet 89’ + 45’ USA s. 30 18:00 Parasitt 132’ KOR s. 7, 13, 48 21:00 The Gangster, the Cop, the Devil 109’ KOR s. 49, 53

19:45 So Long, My Son 185’ CHN s. 14

17:30 On the Inside of a Military Dictatorship 110’ + 45’ DNK s. 23, 31 21:00 Bacurau 131’ BRA s. 52

18:00 Monos 102’ COL s. 10, 28 20:30 The Truth 106’ + 10’ FRA s. 27

17:00 Superstar 135’ PAK s. 54 20:15 Balloon 102’ CHN s. 12

VIKA 2

15:45 Midnight Family 90’ MEX s. 22 18:15 Monos 102’ COL s. 10, 28 20:45 Buoyancy 93’ AUS s. 17

15:00 Made in Bangladesh 95’ FRA s. 57 17:15 The Good Intentions 86’ ARG s. 19 20:15 The Fever 98’ BRA s. 10

18:15 The Cordillera of Dreams 84’ CHL s. 24 20:30 Superstar 135’ PAK s. 54

15:45 I’m a Cyborg, But That’s OK 105’ KOR s. 40 18:15 One Child Nation 88’ USA s. 24, 31 20:30 Tremors 107’ GTM s. 11, 45

17:30 Champion 130’ TUR s. 15, 54 21:00 River Silence 90’ CAN s. 23

18:00 A Hairy Tale 105’ +20 IRN s. 58 Forfilm: The Manchador s. 63 20:45 Ixcanul 93’ GTM s. 45

VIKA 3

13:30 Kortfilmprogram: Park Chan-wook 105’ KOR s. 41 16:00 Talking About Trees 93’ FRA s. 51 18:30 The Good Intentions 86’ + 20’ ARG s. 19 21:00 Balloon 102’ CHN s. 12

15:00 Lady Vengeance 115’ KOR s. 28, 40 17:30 Devil Between the Legs 147’ MEX s. 12 20:30 The Science of Fictions 106’ IDN s. 58

18:00 The Entity 114’ PHL s. 53 20:45 Midnight Family 90’ MEX s. 22

18:00 August 85’ CUB s. 57 20:00 You Will Die at Twenty 103’ + 20’ SDN s. 18, 50

21:00 Mar 70’ + 20’ ARG s. 43

16:15 Alpha – The Right to Kill 94’ PHL s. 56 18:30 River Silence 90’ CAN s. 23 20:45 Talking About Trees 93’ FRA s. 51

VIKA 4

15:45 I’m a Cyborg, But That’s OK 105’ KOR s. 40 18:15 The Entity 114’ PHL s. 53 20:45 Los Reyes 78’ CHL s. 22

13:00 Midnight Family 90’ MEX s. 22 15:15 1982 100’ USA s. 57 17:30 River Silence 90’ CAN s. 23 20:00 Reisen til Yoshino 109’ JPN s. 57

17:30 You Will Die at Twenty 103’ + 20’ SDN s. 18, 50 20:15 The Science of Fictions 106’ IDN s. 58

18:00 1982 100’ USA s. 57 20:15 House of Hummingbird 138’ KOR s. 19, 48

16:00 Reisen til Yoshino 109’ JPN s. 57 18:30 Yao 103’ SEN s. 14 21:15 Made in Bangladesh 95’ FRA s. 57

18:45 August 85’ CUB s. 57 21:00 The Day After I’m Gone 95’ ISR s. 19

TANCRED

13:00 Flight of the Butterflies 44 CAN s. 47 14:30 Jungelboken 105’ USA s. 47 17:00 Kadosh - De hellige 110’ ISR s. 60 20:00 Long Day’s Journey Into Night (3D) 138’ CHN s. 20

14:00 The Boy and the Beast 119’ JPN s. 46 16:15 A Punk Daydream 75’ BEL s. 23 18:00 First Love 108’ JPN s. 52 20:15 Den første keiseren 163’ CHN s. 60

18:00 Godt nyttår, Chile 110’ + 40’ CHL s. 15, 43 21:00 Trio 102’ KOR s. 39

17:30 Devil Between the Legs 147’ MEX s. 12 20:30 Parasitt 132’ KOR s. 7, 13, 48

17:30 So Long, My Son 185’ CHN s. 14 21:00 JSA: Joint Security Area 107’ KOR s. 39

18:00 Long Day’s Journey Into Night (3D) 138’ CHN s. 20 21:00 Monos 102’ COL s. 10, 28

LILLEBIL

14:00 Made in Bangladesh 95’ FRA s. 57 16:00 1982 100’ USA s. 57 18:15 The Swallows of Kabul 81’ AFG s. 58 20:15 Bitter Sweet Seoul 63’ KOR s. 41

14:30 Supa Modo 74’ KEN s. 46 16:30 We Are Thankful 97’ ZAF s. 20, 29 18:30 One Child Nation 94’ USA s. 24, 31 20:45 Wandering Girl 81’ COL s. 11

17:30 Kammerpiken (Director’s Cut) 168’ KOR s. 40 20:45 Buoyancy 93’ AUS s. 17

18:00 Klokken fem om ettermiddagen 105’ IRN s. 61 20:45 Los Reyes 78’ CHL s. 22

17:45 On the Inside of a Military Dictatorship 110’ + 20’ DNK s. 23, 31 20:30 Wandering Girl 81’ COL s. 11

17:30 The Invisible Life of Euridice Gusmao 139’ BRA s. 14 20:30 The Good, the Bad, the Weird 139’ KOR s. 49, 61

VEGA SCENE 1

17:30 House of Hummingbird 138’ KOR s. 19, 48 20:45 The Gangster, the Cop, the Devil 109’ KOR s. 49, 53

15:45 Thirst 148’ KOR s. 40 19:00 Kammerpiken (Director’s Cut) 168’ + 10’ KOR s. 40

16:00 Sympathy for Mr. Vengeance 129’ KOR s. 39 18:30 Monos 102’ COL s. 10, 28 21:00 The chambermaid 102’ MEX s. 18

19:00 Wandering Girl 81’ COL s. 11 21:00 Lady Vengeance 115’ Sør-Korea s. 28, 40

18:00 Jesus 75’ JPN s. 17 20:00 You Will Die at Twenty 103’ + 20’ SDN s. 18, 50

17:30 We Are Thankful 97’ + 45’ ZAF s. 20, 29 20:30 Bacurau 131’ BRA s. 52

VEGA SCENE 2

18:00 This Is Not Berlin 115’ MEX s. 56 20:30 The Kingmaker 101’ PHL s. 25

16:00 The Swallows of Kabul 81’ AFG s. 58 18:15 The Weeping Woman 96’ GTM s. 45 20:30 Khartoum Offside 75’ SDN s. 24, 50

18:00 The Day After I’m Gone 95’ ISR s. 19 20:30 My Friend Fela 94’ NGA s. 25

18:00 Thursday Till Sunday 94’ + 20’ CHL s. 43 20:30 Mar 70’ + 20’ ARG s. 43

18:15 Godt nyttår, Chile 110’ + 20’ CHL s. 15, 43 21:00 The Gangster, the Cop, the Devil 109’ KOR s. 49, 53

18:00 Song Without A Name 97’ + 20’ PER s. 21 20:45 Sympathy for Mr. Vengeance 129’ KOR s. 39

VEGA SCENE 3

14:00 Supa Modo 74’ KEN s. 46 16:30 August 85’ CUB s. 57 18:30 The Cordillera of Dreams 84’ CHL s. 24 20:30 The chambermaid 102’ MEX s. 18

16:00 Kortfilmprogram: Park Chan-wook 105’ KOR s. 41 18:15 Alpha – The Right to Kill 94’ PHL s. 56 20:30 Buoyancy 93’ AUS s. 17

18:00 Ghost Fleet 89’ + 20’ USA s. 30 20:30 The Fever 98’ BRA s. 10

18:30 The Cordillera of Dreams 84’ CHL s. 24 20:30 The Wild Goose Lake 113’ CHN s. 13

16:15 This Is Not Berlin 115’ MEX s. 56 18:45 The Swallows of Kabul 81’ AFG s. 58 21:00 The Kingmaker 101’ PHL s. 25

18:00 24 Frames 114’ IRN s. 59 20:45 On the Inside of a Military Dictatorship 110’ DNK s. 23, 31

20:00

18:30

VEGA SALONGEN 13:00 15:00

Knøttekino Knøttekino

YOUNGSTORGET VIPPA

19:00

A Taste of Sky 85’ BOL s. 27

13:00 15:00

Knøttekino Knøttekino

15:00

Utekino: Los Reyes 78’ CHL s. 22

VEGA SNACKBAR 10:00, 11:30, 13:00   Kortfilm for barn 30’

Filmfrelst podkast s. 28

10:00, 11:30, 13:00   Kortfilm for barn 30’

Status Sudan: panelsamtale

10:00, 11:30, 13:00   Kortfilm for barn 30’

KULTURKIRKEN JAKOB

10:00, 11:30, 13:00   Kortfilm for barn 30’ 19:00 Kulinarisk kino: The Wandering Chef 85’ KOR s. 26


36

VIKA 1

FREDAG 15. NOVEMBER

LØRDAG 16. NOVEMBER

SØNDAG 17. NOVEMBER

18:00 One Child Nation 88’ + 45’ USA s. 24, 31 21:00 Godt nyttår, Chile 110’ CHL s. 15, 43

14:45 The chambermaid 102’ MEX s. 18 17:15 One Child Nation 88’ USA s. 24, 31 19:30 Godt nyttår, Chile 110’ CHL s. 15, 43

14:45 House of Hummingbird 138’ KOR s. 19, 48 18:00 The Wild Goose Lake 113’ CHN s. 13 20:45 Ekstravisning

MONTAGES 1/3

VIKA 2

17:30 Song Without A Name 97’ + 20’ PER s. 21 20:15 I’m a Cyborg, But That’s OK 105’ KOR s. 40

13:30 Midnight Family 90’ MEX s. 22 15:45 The Wandering Chef 85’ KOR s. 26 17:45 Mar 70’ ARG s. 43 20:00 Thirst 148’ KOR s. 40

14:15 Thirst 148’ KOR s. 40 17:15 Yao 103’ SEN s. 14 19:45 Kammerpiken (Director’s Cut) 168’ KOR s. 40

VIKA 3

17:30 The Gangster, the Cop, the Devil 109’ KOR s. 49, 53 20:15 Ghost Fleet 89’ USA s. 30

13:15 Champion 130’ TUR s. 15, 54 16:15 Bitter Sweet Seoul 63’ KOR s. 41 18:15 The Truth 106’ FRA s. 27 20:45 Alpha – The Right to Kill 94’ PHL s. 56

15:30 A Taste of Sky 85’ BOL s. 27 17:30 Ekstravisning 20:15 Superstar 135’ PAK s. 54

VIKA 4

15:15 We Are Thankful 97’ ZAF s. 20, 29 17:15 A Hairy Tale 105’ + 20’ IRN s. 58 Forfilm: The Manchador s. 63 20:00 My Friend Fela 94’ NGA s. 25

16:00 Song Without A Name 97’ + 20’ PER s. 21 18:30 River Silence 90’ CAN s. 23 20:45 1982 100’ USA s. 57

15:30 My Friend Fela 94’ NGA s. 25 17:30 A Hairy Tale 105’ + 20’ Forfilm: The Manchador s. 63 IRN s. 58 20:15 Ekstravisning

TANCRED

18:00 Tremors 107’ + 40’ GTM s. 11, 45 21:00 Jesus 75’ JPN s. 17

13:30 En tid for fulle hester 81’ IRN s. 61 15:30 Sympathy for Mr. Vengeance 129’ KOR s. 39 18:15 Oldboy 119’ KOR s. 39 21:00 Lady Vengeance 115’ KOR s. 28, 40

13:30 Los Reyes 78’ CHL s. 22 15:30 The Weeping Woman 96’ GTM s. 45 18:00 Guddommelig kjærlighet 101’ BRA s. 9, 16 20:30 Long Day’s Journey Into Night (3D) 138’ CHN s. 20

LILLEBIL

17:00 The Good, the Bad, the Weird 139’ KOR s. 49, 61 20:00 Den første keiseren 163’ CHN s. 60

16:00 Thursday Till Sunday 94’ CHL s. 43 18:30 We Are Thankful 97’ ZAF s. 20, 29 20:30 24 Frames 114’ IRN s. 59

16:00 Kadosh - De hellige 110’ ISR s. 60 18:30 Klokken fem om ettermiddagen 105’ IRN s. 61 20:45 Oldboy 119’ KOR s. 39

VEGA SCENE 1

18:15 The Kingmaker 101’ PHL s. 25 20:45 First Love 108’ Japan s. 52

14:30 Jungelboken 105’ USA s. 47 19:00 PRISUTDELING Guddommelig kjærlighet 101’ + 50’ BRA s. 9, 16

13:00 Flight of the Butterflies 44’ CAN s. 47 14:30 Buddha in Africa 90’ + 45’ ZAF s. 30 17:30 The Kingmaker 101’ PHL s. 25 20:00 Tremors 107’ GTM s. 11, 45

VEGA SCENE 2

19:00 So Long, My Son 185’ CHN s. 14

13:30 Supa Modo 74’ KEN s. 46 15:30 Ghost Fleet 89’ USA s. 30 17:45 The Fever 98’ BRA s. 10 20:00 Guddommelig kjærlighet 101’ BRA s. 9, 16

13:30 Balloon 102’ CHN s. 12 16:00 Song Without A Name 97’ + 20’ PER s. 21 18:30 On the Inside of a Military Dictatorship 110’ DNK s. 23, 31 21:00 Ekstravisning

VEGA SCENE 3

16:00 A Punk Daydream 75’ + 5’ BEL s. 23 Forfilm: Santa Rosa s. 63 18:00 Khartoum Offside 75’ SDN s. 24, 50 20:00 You Will Die at Twenty 103’ SDN s. 18, 50

13:30 Khartoum Offside 75’ SDN s. 24, 50 15:30 The Day After I’m Gone 95’ ISR s. 19 17:45 This Is Not Berlin 115’ MEX s. 56 20:00 Guddommelig kjærlighet 101’ BRA s. 8, 16

13:30 Supa Modo 74’ KEN s. 46 16:00 I’m a Cyborg, But That’s OK 105’ KOR s. 40 18:00 Ekstravisning

VEGA SALONGEN

13:00 15:00

13:00 15:00

KULTURKIRKEN JAKOB

15:00 Den andres ansikt: The Return 54’ + 45’ SWE s. 28

Knøttekino Knøttekino

21:00 Ekstravisning

Knøttekino Knøttekino

GULLPALMEN CANNES FILMFESTIVAL

PARASITT e n f i l m av b o n g j o o n - h o på kino 31. januar


38

REGISSØRPORTRETT: PARK CHAN-WOOK

REGISSØRPORTRETT: PARK CHAN-WOOK

TRIO Sør-Korea 1997 / Regi: Park Chan-wook /

JSA: JOINT OLDBOY SECURITY AREA

Sør-Korea 2003 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / norsk undertekst / 119 min

koreansk tale / engelsk undertekst / 102 min Sør-Korea 2000 / Regi: Park Chan-Wook Man 11/11 21:00 Cinemateket - Tancred

Trio er Park Chan-wooks andre spillefilm, og en av hans minst sette utenfor hjemlandet. Det er en actionkomedie, skutt i sort/ hvitt, hvor tre vindskeive skikkelser gjør felles sak. En suicidal saksofonist oppdager at kona er utro, og bestemmer seg for å rane en bank, godt hjulpet av en voldelig type med mer muskler enn hjerne, og en ung kvinne på leting etter sitt forsvunne barn. Selv om hevn-motivet og den mørke humoren er på plass, er Trio stilmessig annerledes enn Parks seinere filmer, og et spennende blikk på en filmskaper i støpeskjeen. red

MESTERLIG SJANGERSJONGLØR: PARK CHAN-WOOK For Oslos filmpublikum kunne lite være mer pirrende og sensasjonelt enn da Kammerpiken åpnet Film fra Sør i 2016. Et fyrverkeri av en thriller om hevn og kjærlighet, som ble hyllet for sin frigjørende portrettering av kvinnelig seksualitet. Og det fra en regissør som noen år tidligere ga oss den voldelige testosteronbomben Oldboy, andre del av en legendarisk hevn-trilogi som også inkluderer Sympathy for Mr Vengeance og Lady Vengeance. Sjangerfilmene har skaffet Park Chan-wook et verdensnavn på den internasjonale filmhimmelen. Nå kommer koreaneren til Oslo for å motta Film fra Sør-festivalens ærespris for

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

sitt unike bidrag til verdens filmarv. Det gir også anledning til et omfattende regissørportrett med hans filmer. For å utfylle bildet av en filmkunster med mange strenger å spille på, starter vi med blockbusteren JSA: Joint Security Area, som ble en kjempehit på kino i Sør-Korea på starten av 2000-tallet. Med senere filmer som Kammerpiken og I’m a Cyborg, but That’s OK har Park etter hvert blitt noe mer enn bare en hardbarket sjangerfilmregissør. Park har også virket som produsent, blant annet for landsmann Bong Joon-ho sin amerikanske gjennombruddsfilm Snowpiercer – et spennende apropos til årets åpningsfilm

Parasitt. De som kun kjenner Park Chanwooks spillefilmer, kan også se fram til et spennende program med noen av hans kortfilmer og dokumentarer. Det inkluderer Night Fishing, en film skutt på iPhone som Park vant Gullbjørnen for under filmfestivalen i Berlin i 2011. Det er mye å glede seg til i møtet med årets æresgjest på Film fra Sør. LS MØT REGISSØREN: Regissørsamtale med Park Chan-wook holdes på Cinemateket 8. november kl. 20:00, på visningen av Oldboy.

Koreansk, engelsk, tysk tale / engelsk undertekst

Fre 08/11 20:00 Cinemateket - Tancred

107 min

Lør 16/11 18:15 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 20:45 Cinemateket - Lillebil

Ons 13/11 21:00 Cinemateket - Tancred

JSA var en kjempesuksess hjemme i SørKorea, og mainstream-appellen til tross er dette en thriller av et kvalitetskaliber man sjelden ser. Park Chan-wook forener drøm, spenning, humor og sensibelt politisk stoff på stramt og lekkert vis. En svært uheldig episode har funnet sted i den demilitariserte sonen som deler Korea på tvers. Etterforskeren som sendes for å undersøke saken, finner klare indikasjoner på en eller annen form for kontakt, over lang tid, mellom to sør-koreanske og to nord-koreanske soldater. Cinemateket

Oldboy er en blodig, brutal, banebrytende og briljant film som utfordrer intellekt og sanseapparat. Uten forklaring blir en mann kidnappet og holdt fanget i femten lange år. Mens han sitter inne, får han vite at kona er drept og at han selv er mistenkt for udåden. Han sverger hevn, men aner ikke hvem som har gjort dette mot ham, eller hvorfor. Oldboy er full av visuelle nyskapninger. Foto og lyssetting, så vel som musikken – en blodig blanding av vals, tango og tekno – bidrar til filmens overskuddsestetikk. Cinemateket

SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE Sør-Korea 2002 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / svensk undertekst / 129 min Man 11/11 16:00 Vega Scene 1 Tor 14/11 20:45 Vega Scene 2 Lør 16/11 15:30 Cinemateket - Tancred

Døvstumme Ryu prøver å redde livet til søsteren sin, og for å skaffe pengene det koster, kidnapper han et barn. Likevel hevder han å være et godt menneske.

Sympathy for Mr. Vengeance er første film i Park Chan-wooks hevn-trilogi og reiser fundamentale spørsmål, som: Hva gjør en handling god? Eller ond? Og hva kan få et menneske til å bryte med sine moralske prinsipper? Fra dette filosofiske utgangspunkt lager Park Chan-wook en nervepirrende, rørende og til dels svært voldelig thriller som du ikke vil glemme med det første. Cinemateket

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

39


40

REGISSØRPORTRETT: PARK CHAN-WOOK

REGISSØRPORTRETT: PARK CHAN-WOOK

LADY VENGEANCE Sør-Korea 2005 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / engelsk undertekst / 115 min Søn 10/11 15:00 Vika 3 Tir 12/11 21:00 Vega Scene 1 Lør 16/11 21:00 Cinemateket - Tancred

Filmhistorien er proppfull av sinte, hevnlystne menn, og noen kvinner også. I Park Chan-wooks Lady Vengeance møter vi en kvinne som etter flere år bak murene har klekket ut en omstendelig hevnplan. Da filmen begynner vet vi ikke hvorfor hun søker hevn, forsoning og gjenopprettet balanse, og dette er noe av det som driver fortellingen fremover. Sakte, men sikkert faller bitene på plass, og man får øye på en svært kompleks lady og en stor, tragisk sorg.

Det kan ikke sies for ofte: Park er en mesterlig forteller. Han skaper et ambisiøst filmatisk puslespill og evner å pirre og forundre oss hele tiden. Lady Vengeance er siste del av hans såkalte hevn-trilogi, og som i de to første avsnittene har han også her jobbet mye med det visuelle og gitt dramaet en unik signatur. Evig brennende lys, glorier og religiøse referanser går igjen, sammen med mørkerødt blod og tårer. Og ladyens lengsel etter forlatelse. Cinemateket

I’M A CYBORG, BUT THAT’S OK Sør-Korea 2006 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / engelsk undertekst / 105 min Lør 09/11 15:45 Vika 4

neske-maskin som kan lade seg opp med batterier i stedet for å spise. Hun drømmer om å drepe sine hvitkledde voktere og flykte.

Tir 12/11 15:45 Vika 2 Fre 15/11 20:15 Vika 2 Søn 17/11 16:00 Vega Scene 3

Denne absurde komedien om sorg og spiseforstyrrelser følger ungjenta Young-goon, som er innlagt på mentalsykehus. Selv hevder hun å være en kyborg: en men-

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

THIRST: DIRECTOR’S CUT

KAMMERPIKEN: EXTENDED CUT Sør-Korea 2016 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / engelsk undertekst / 168 min

Sør-Korea 2009 / Regi: Park Chan-wook koreansk tale / engelsk undertekst / 148 min

Søn 10/11 19:00 Vega Scene 1 Man 11/11 17:30 Cinemateket - Lillebil

Søn 10/11 15:45 Vega Scene 1

Søn 17/11 19:45 Vika 2

Lør 16/11 20:00 Vika 2 Søn 17/11 14:15 Vika 2

Thirst befinner seg et sted mellom vampyrfilmmytologi og klassisk kjærlighetshistorie. En prest melder seg frivillig til et eksperiment for å finne en vaksine mot et dødelig virus, men forvandles ved et uhell til en vampyr. Mens han kjemper mot blodtørsten, møter han kona til en barndomsvenn, og de to innleder et kjærlighetsforhold. Vi viser Thirst i en forlenget director’s cut-versjon med materiale som var utelatt fra originalen.

Kammerpiken er en mesterlig thriller, og Park Chan-wooks mest tilgjengelige film til dags dato. Volden og grøssen fra filmer som Oldboy og Stoker er byttet ut med kjærlighet og sitrende spenning. Det hjelper også at Kammerpiken slår de fleste kostymedrama hva gjelder utsøkt produksjonsdesign og pittoreske landskapsbilder. Filmen er basert på en britisk feministisk spenningsroman, men Park har lagt handlingen til 1930-tallets japansk-okkuperte Korea. Den er delt i tre akter, fortalt fra

Vi viser en såkalt extended cut-versjon, med materiale som var utelatt fra den opprinnelige kino-versjonen.

BITTER SWEET SEOUL Sør-Korea 2014 / Regi: Park Chan-wook, Park Chan-kyong / koreansk og engelsk tale engelsk undertekst / 63 min Fre 08/11 16:45 Vika 3

Men med-pasienten Il-Sun insisterer på at det finnes en annen vei ut av krisa. En forbløffende original film der kyborg-tematikken blir en nydelig metafor for Young-goons forsøk på å overleve sin egen fortvilelse. CFO

hver av de tre hovedpersonenes synsvinkel. Den falske greven Fujiwara ansetter den unge lommetyven Sook-he til å være kammerpike for adelskvinnen Hideku. Planen er at Sook-he skal få Hideku til å gifte seg med greven Fujiwara, slik at han kan stjele hennes store formue og dele den med Sook-he. Alt går etter som planlagt, helt til Sook-he selv innleder et forhold til Hideku, istedenfor å få henne interessert i Fujiwara. KTK

Lør 09/11 20:15 Cinemateket - Lillebil Lør 16/11 16:15 Vika 3

Et livlig portrett av en by på søken etter sin identitet. Basert på over 200 timer med kortfilmer innsendt fra Seouls egne innbyggere har Park Chan-wook og broren

KORTFILMER: PARK CHANWOOK Sør-Korea / Regi: Park Chan-wook, Park Chan-kyong / koreansk tale / engelsk undertekst 105 min Fre 08/11 16:00 Cinemateket - Lillebil Lør 09/11 13:30 Vika 3 Søn 10/11 16:00 Vega Scene 3

Opplev en annen side av Park Chan-wook i fire kortfilmer laget over 20 år, som utforsker alt fra sorg og intimitet til storpolitikk. Judgement (1998) foregår på et likhus hvor verden utenfor er i ferd med å gå under. Night Fishing vant Gullbjørnen i Berlin for beste kortfilm og handler om en fisker og hans gåtefulle fangst. Rammen rundt Day Trip er en konkurranse i tradisjonell koreansk sang og et fortrolig lærer/elev-forhold, mens Believe it Or Not tar for seg grenseovergangen mellom nord og sør i Korea og menneskene som har krysset den.CFO

Park Chan-kyong satt sammen et utvalg på 63 minutter. Selv har de filmet en sangscene som klinger gjennom filmen, og klippet inn arkivopptak, særlig fra tida etter Korea-krigen. Resultatet er en hyllest til en by «hvor døgnets 24 timer ikke strekker til», som en av karakterene i filmen sier det. Filmen er også en utforskning av Koreas fortid og sårene som fortsatt preger Seoul og de som bor der, og et fortettet mangold av stemninger som er mesterlig flettet sammen. LR

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

41


42

REGISSØRPORTRETT: DOMINGA SOTOMAYOR CASTILLO

REGISSØRPORTRETT: DOMINGA SOTOMAYOR CASTILLO

MAR

GODT NYTTÅR, CHILE

Argentina, Chile / 2014 / Regi: Dominga

Chile, Brasil, Argentina, Nederland, Qatar

Sotomayor Castillo / spansk tale / engelsk

2018 / Regi: Dominga Sotomayor Castillo

undertekst / 70 min

spansk tale / norsk undertekst / 110 min

Tir 12/11 20:30 Vega Scene 2

Man 11/11 18:00 Cinemateket - Tancred

Ons 13/11 21:00 Vika 3

Ons 13/11 18:15 Vega Scene 2

Lør 16/11 17:45 Vika 2

Fre 15/11 21:00 Vika 1 Lør 16/11 19:30 Vika 1

INDRE OG YTRE LANDSKAP: DOMINGA SOTOMAYOR CASTILLO Med sin seneste film Godt nyttår, Chile har Dominga Sotomayor Castillo fått sitt definitive gjennombrudd. Den sikret henne hovedprisen på den prestisjetunge filmfestivalen Locarno i Sveits fjor, som første kvinne i historien, og befester henne som en av de viktigste stemmene i chilensk film. To stikkord – landskap og familie – kan tjene til å oppsummere hennes filmer så langt. Sotomayor peprer oss ikke med dialog og dramatikk. I stedet tar hun utgangspunkt i konkrete situasjoner, stemninger eller bilder. Hun prøver å skildre menneskers fysiske opplevelse av ver-

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

den rundt dem, og ikke minst skaper hun rom hvor vi som publikum blir utfordret til å leve oss inn i karakterenes indre landskap: deres tanker og følelser. De fysiske rommene kan være små eller store, som familiebilen i debutfilmen Thursday Till Sunday eller stillehavskysten i Mar, men i sin siste film har hun utvidet persongalleriet. Her skildrer hun en gruppe idealister som etter diktatoren Augosto Pinochets avgang i 1989 flytter ut på bygda for å starte et nytt fellesskap. Dette lille samfunnet har klare likhetstrekk med Sotomayors eget oppvekstmiljø. Filmene hennes er ikke selvbio-

grafiske i forholdet 1:1, men springer ut fra hennes egen erfaring. De skildrer familier, og forteller fra synsvinkelen til barn som på terskelen til voksenlivet både føler på usikkerhet og sterk frihetstrang. Dermed bør de også kunne appellere bredt, selv om de er spesifikt chilenske historier med et lydbilde preget av spanskspråklig popmusikk. CFO MØT REGISSØREN: Regissørsamtale holdes på Cinemateket 11. november kl 18:00, på visningen av Godt nyttår, Chile.

Mar er en film om ferie, melankoli og relasjoner i oppbrudd. Martin og Eli leier et feriehus i badebyen Villa Gessel. Forholdet deres ser ut til å ha stagnert, men når Martins frittalende og vinglade mor kommer på besøk, og flere andre hendelser inntreffer, er det som om noe igjen står på spill i forholdet. Mar er spilt inn på få dager, med naturlig lys og stort sett improvisert handling. Tittelen betyr «hav», men er også kallenavnet til den tilsynelatende apatiske Martin. JS

Det er et gruppeportrett vi får se i Godt nyttår, Chile – av idealistene filmen følger, og kanskje også av Chile. En gruppe ressurssterke familier har flyttet ut på landsbygda ved foten av Andesfjellene for å leve annerledes. Men det ligger også større forandringer i lufta. Handlingen er lagt til 1990, da Chile skal bli et demokrati igjen etter 17 år med militærdiktatur.

I tillegg er filmen en oppvekstskildring. For mens de voksne er opptatt med praktiske problemer, har barna en gigantisk lekeplass av skoger og elveløp å boltre seg på. Blant dem er 16 år gamle Sofia, som har kommet hit med faren sin, men som føler større slektskap til sin fraværende musiker-mor. Hun har en beundrer i den sjenerte Lucas, mens den litt eldre gutten Ignacio, som suser rundt på motorsykkel, viser henne vei til voksenlivet. Men hva slags person vil Sofia egentlig være, og hvem kan hun bli? Gjennom de unges søken, de voksnes motsetninger og den provisoriske landsbyens kaos klarer filmen å skildre mangfoldet i et miniatyrsamfunn, og fange forandring, i all dens sårbarhet og usikkerhet. CFO

THURSDAY TILL SUNDAY Chile, Nederland 2012 / Regi: Dominga Sotomayor Castillo / Spansk og fransk tale engelsk undertekst / 94 min Fre 08/11 15:45 Vega Scene 3 Tir 12/11 18:00 Vega Scene 2 Lør 16/11 16:00 Cinemateket - Lillebil

En liten familie med to voksne og to barn drar gjennom Chile i en gammel bil. Reisen nordover ser ut til å skulle bli deres siste sammen som en familie. Gjennom

øynene til tiåringen Lucía er vi vitne til et subtilt drama, i vekslingen mellom den klamme spenningen i framsetet, og det grenseløse, øde landskapet utenfor vinduene. Gjennom små detaljer fanger Dominga Sotomayor Castillo dynamikken hos en familie som befinner seg ved et veiskille. En melankolsk undertone ligger hele tiden og dirrer, i foreldrenes fraværende respons på barnas spørsmål, og i fellesskapet som er i ferd med å gå i oppløsning. Dette er vondt og vakkert på samme tid. red

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

43


44

REGISSØRPORTRETT: JAYRO BUSTAMANTE

REGISSØRPORTRETT: JAYRO BUSTAMANTE

TREMORS Guatemala, Frankrike, Luxembourg 2019 / Regi: Jayro Bustamante / spansk tale engelsk undertekst / 107 min Tir 12/11 20:30 Vika 2 Fre 15/11 18:00 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 20:00 Vega Scene 1

Jakten på lykke har en svært høy pris i Jayro Bustamantes andre spillefilm. Tremors er film nummer to i en slags trilogi om sosialt utstøtte i Guatemala – sammen med Ixcanul og The Weeping Woman – og følger familiefaren Pablo. I aller første scene kastes vi rett inn i det opprivende øyeblikket da familien får vite at Pablo er forelsket i en annen mann. Hendelsen ryster bokstavelig talt ved grunnvollene i den evangelisk kristne familiens tilsynelatende perfekt overklassetilværelse.

REFSEREN FRA GUATEMALA: JAYRO BUSTAMANTE En av de mest talentfulle, sterkeste og mest samfunnsengasjerte stemmene i dagens Latin-Amerika er filmregissør Jayro Bustamante. Med trilogien som vises på årets festival, undersøker han dype sår i Guatemalas samfunnssjel. Han står på de svakes side og skaper en sjelden nerve av indignasjon i historiene han maner frem på filmduken. De tre filmene er håndverksmessig i toppklasse, og har en forfinet sans for små detaljer samtidig som de anlegger større perspektiver: den uhyrlige behandlingen av maya-indianerne i Ixcanul og The Weeping Woman, og den nasjonale homofobien i i Tremors, hvor en familiefar fra øvre

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

samfunnssjikt forelsker seg i en mann fra arbeiderklassen. For Bustamante startet karrieren med studier i reklame og kommunikasjon ved San Carlos-universitetet i Guatemala. Deretter fortsatte han med filmstudier i Paris, før han dro til Roma og spesialiserte seg som manusforfatter på filmskolen Centro Sperimentale di Cinematografia. Frankrike ble landet hvor han først etablerte seg som regissør for det store lerretet, og etter å ha fått suksess med kortfilmen Cuando Sea Grande i 2012 vant han en Sølvbjørn på filmfestivalen i Berlin for sin første spillefilm Ixcanul i 2015. Den vant også Sølvspeilet på Film fra Sør

samme år. Allerede i 2009 grunnla han sitt eget produksjonsselskap, La Casa de Produccion, der han i tillegg til å produsere egne filmer også har fremmet karrieren til skuespillere fra filmene sine, som Maria Mercedes Coroy (Ixcanul, The Weeping Woman). I 2019 grunnla Bustamante IXCANUL Foundation, en veldedig organisasjon som bruker film for å øke kunnskap og skape sosial endring i Guatemala. LS MØT REGISSØREN: Jayro Bustamante deltar i regissørsamtale via Skype, på Cinemateket 15. november kl 18:00, på visningen av Tremors.

IXCANUL De siste årene har gitt oss flere historier om skeive karakterer som tvinges til å undertrykke sitt sanne jeg på grunn av samfunnet rundt dem. Sjelden har det blitt gjort så gripende og nyansert som i Tremors. Pablo tvinges til å ta et valg, og det finnes ingen gode alternativer. Dette er en intelligent film, gripende og velfortalt om måten homofobi gjennomsyrer et samfunn på. Fokuset ligger på de små, intime detaljene, og det er her filmen virkelig briljerer, uten et øyeblikk å miste grepet om den overhengende tematikken. MWV

Guatemala, Frankrike 2015 Regi: Jayro Bustamante / spansk og kakchikel tale / norsk undertekst / 93 min Fre 08/11 20:30 Vika 2 Tor 14/11 20:45 Vika 2

Et oppslukende drama med gripende karakterskildringer og glimrende skuespill. Filmen foregår ved vulkanen Ixcanul, hvor den unge maya-kvinnen Maria skal giftes bort til plantasjeformannen Ignacio. Selv har hun mer lyst til å flykte til USA sammen med bonden Pepe. Jayro Bustamante gir et humanistisk portrett av landsbyen: Vi ser samhold og frykt for den moderne verden, men også fascinasjon. Skildringen veksler mellom et dystopisk bilde av en tapt kultur og engasjementet for et liv utenom det vi tenker er normalen. red

THE WEEPING WOMAN Guatemala, Frankrike 2019 / Regi: Jayro Bustamante / spansk, kakchikel, ixil tale engelsk undertekst / 96 min Lør 09/11 17:30 Vika 1 Søn 10/11 18:15 Vega Scene 2 Søn 17/11 15:30 Cinemateket - Tancred

Legenden om La Llorona og gjenferdet av en fortapt kvinne som drukner sine barn i bunnløs fortvilelse, kobles i denne filmen til rettsoppgjøret mot den forhatte generalen Efrain Rios Montt. Etter 40 år med

blodig borgerkrig kuppet Montt landet i 1982, og satte i gang et folkemord mot mayafolket Ixil. Filmen blander fantasy, horror og drama, i en sterk og sjangerpreget fortolkning av grusomhetene som general Montt begikk på 80-tallet. Det meste av handlingen finner sted i generalens hjem, der han sammen med familien venter på utfallet av rettssaken. I sentrum står familiens nye hushjelp, den unge Alma. LS

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

45


46

BARNAS SØRFILM

47

BARNAS SØRFILM

BARNAS SØRFILM Barnas Sørfilm er et av våre mest tradisjonsrike programmer, med spennende og morsomme filmopplevelser for barn i alle aldre. Ta med barna og se en annerledes og rørende superheltfilm eller animasjon for hele familien. I år viser vi for første gang også kortfilm for barnehagebarn i Oslo på vår storskjerm på Youngstorget. Les mer på våre nettsider.

FLIGHT OF THE BUTTERFLIES Canada, UK, Mexico 2012 / Regi: Mike Slee engelsk tale / norsk undertekst / 44 min

JUNGELBOKEN

halve jorda og til Mexico i Sør-Amerika for å overvintre i varme strøk – og så tilbake igjen om sommeren.

USA 2016 / Regi: Jon Favreau / Engelsk tale norsk undertekst / 105 min

Lør 09/11 13:00 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 13:00 Vega Scene 1

THE BOY AND THE BEAST Japan 2015 / Regi: Mamoru Hososa Japansk tale / norsk undertekst / 119 min

SUPA MODO

foreldreløse Ren et nytt liv, og snart viser det seg at han har et og annet nyttig å lære bort til sin brautende læremester.

Kenya, Tyskland 2018 / Regi: Likarion Wanaina

Akkurat som i Wolf Children utforsker filmen splittelsen mellom dyr og menneske. Livet sammen med den nye «forelderen» Kumatetsu er ikke enkelt for Ren, men han vokser på motgangen, og finner styrke til å ta egne valg og kjempe for det som er rett. Regissør Hosoda er utdannet kunstmaler, og som i alle hans filmer er animasjonen praktfullt utført. Historien er full av driv, med humor, action og nydelig skildring av forholdet mellom barn og voksen. LS

Lør 09/11 14:00 Vega Scene 3

Denne dokumentarfilmen er en spennende detektivhistorie fra naturens verden, om en vitenskapsmann som prøver å avsløre hemmeligheten til et av verdens flotteste insekter. Monark-sommerfuglen er lett å kjenne igjen med sine sterke farger: Den er gul, brun og rød, med svarte striper og hvite flekker på vingene. Den har et staselig navn, siden «monark» jo kan være en konge, dronning eller keiser, men sommerfuglen er lett som en fjær. Likevel klarer den å fly fra Nord-Amerika over

Lør 09/11 14:30 Cinemateket - Tancred

Flight of the Butterflies er bare 40 minutter lang. Men den forteller historien om Monark-sommerfuglenes årlige reise over ekvator på en spennende måte, og med bilder som er så flotte at du nesten mister pusten av dem. Hovedrollen spilles selvsagt av sommerfuglene, som holder sammen i flokker på mange millioner individer. Vi følger også forskeren Fred Urqhuart, som i førti år forsøkte å løse mysteriet om sommerfuglenes flyttemønstre. CFO NB: Engelsk tale, norsk undertekst. Anbefalt for alle.

Lør 16/11 14:30 Vega Scene 1

Gled deg til et gjensyn med Jungelboken! Den unge gutten Mowgli har vokst opp hos en ulvefamilie, men føler seg truet av tigeren Shere Kan, og må forlate stedet hvor han føler seg mest hjemme. Denne versjonen av Jungelboken fra 2016 er helt spesiell. Den er laget i levende bilder, og de dataskapte dyreskikkelsene ser utrolig realistiske ut og gir en helt egen nerve til fortellingen. CFO NB: Engelsk tale, norsk undertekst. Anbefalt fra 9 år.

engelsk, kikuyu, swahili tale / norsk undertekst 74 min

Søn 10/11 14:00 Cinemateket - Tancred

Tre år etter den nydelige oppvekstfilmen Wolf Children, som gledet både barn og voksne på Film fra Sør-festivalen i 2012, kom regissør Mamoru Hosoda med denne oppfølgeren. The Boy and the Beast lar oss bli kjent med ni år gamle Ren, som rømmer hjemmefra når moren dør, oppløst av tårer, sorg og raseri. Han tas hånd om av Kumatetsu, en samurai-kriger fra et mystisk parallelt univers hvor alle vesener har dyreskikkelse. Kumatetsu tar Ren som sin læregutt, siden hans hovedutfordrer til makten, Iozen, også har en menneskesønn som sin lærling. I den andre verdenen starter den

NB: Japansk tale, norsk undertekst. Anbefalt fra 6 år.

Søn 10/11 14:30 Cinemateket - Lillebil Lør 16/11 13:30 Vega Scene 2

HHHHH

HHHHH

Søn 17/11 13:30 Vega Scene 3

TÉLÉRAMA

L’HUMANITÉ

«ENORMT RØRENDE»

«VIDUNDERLIG»

SCREEN DAILY

LE FIGARO

Ni år gamle Jo dagdrømmer om å være en superhelt. Men Jo er ikke helt som andre niåringer. Hun ligger på sykehus, og når hun ikke har lenge igjen å leve, flytter moren henne hjem for å være med familien. Så får storesøster Mwix en ide: Hun vil forvandle lillesøster til superhelten Supa Modo! Supa Modo er en perle av en film som vil få deg til å smile, le og gråte på en gang.PEG NB: norsk undertekst. Anbefalt fra 9 år.

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

EN FILM AV

AMANDA MIKHAËL HERS

PÅ KINO 1. NOVEMBER 07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29


FOKUS: SØR-KOREA

FOKUS: SØR-KOREA

49

FOKUS: SØR-KOREA I 2019 feirer Sør-Korea hundreårsjubileum for sin filmindustri, og det ble også året da Gullpalmen for beste film på Cannes-festivalen for første gang gikk til en koreansk film. Parasitt av Bong Joonho åpner årets Film fra Sør og er en av fire filmer i dette spesialprogrammet som også byr på moderne western, oppvekstdrama fra 90-tallet og hardbarket action. Få også med deg The Wandering Chef, kulinarisk kino med koreansk mat (side 26) og selvsagt regissørportrettet med Park Chan-wook (side 38). Vi gratulerer med jubileet!

THE GOOD, THE BAD, THE WEIRD THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL Sør-Korea 2009 / Regi: Kim Jee-won / koreansk tale / norsk undertekst / 139 min

Tor 14/11 20:30 Cinemateket - Lillebil Fre 15/11 17:00 Cinemateket - Lillebil

Vinneren tar alt i dette western-eventyret hvor tre lovløse menn slåss mot hverandre for å få kloa i et skattekart – og dermed sikre seg evig rikdom.

HOUSE OF HUMMINGBIRD Sør-Korea 2018 / Regi: Bora Kim / koreansk tale engelsk undertekst / 138 min Lør 09/11 17:30 Vega Scene 1 Tir 12/11 20:15 Vika 4 Søn 17/11 14:45 Vika 1

Eun-hee kan virke som en unnselig, for ikke å si anonym tenåring. Bak fasaden skjuler det seg en ung jente med stor livsappetitt, ikke minst på sin egen gryende seksualitet. På hjemmebane må 14-åringen stort sett klare seg uten oppfølging fra foreldrene, som jobber seint og tidlig i butikken de driver. Familien møtes stort sett over middagsbordet om kvelden, hvor Eunhee spiser i stillhet, flankert av sin bølle av en storebror og sin distré søster. Men en dag trer en ny person inn i Eun-hees tilværelse som virkelig ser henne, Yong-ji, som begynner som ekstralærer på skolen. Snart

FILM FRA SØR

NO

utvikler de et vennskap, like ømt som det er usannsynlig, og med stor betydning for begge to. House of Hummingbird er fri for oppvekstfilmens mange klisjeer. Den slår an universelle strenger i sin skildring av ungdommelig usikkerhet, men har også et godt blikk for Sør-Korea på 1990-tallet, hvor filmen utspiller seg. Midt i den sterke moderniseringsprosessen i landet blir jenter og unge kvinner fortsatt behandlet som annenrangs. Eun-hees foreldre favoriserer åpenbart den eldre broren hennes, og overser glatt hvordan han mishandler søstrene sine fysisk og psykisk. Førstegangs-regissøren Bora Kim har også skrevet manus selv. Hun lar fortellingen følge hverdagslivets rytme, noe som gir filmen et løst og slentrende preg før den for alvor tar form og retning LR

PARASITT

The Good, the Bad, the Weird spiller hemningsløst på Sergio Leones klassiker fra 1966, men i denne nyvinningen er handlingen lagt til ødemarken i regionen Mandsjuria på 1930-tallet. Lovløsheten rår, etniske grupper ligger i strid med hverandre, og bandittlederen The Bad å få tak 1i NOR_220x210+5_IH(2)_Sestava 1 8/16/19 6:24prøver PM Stránka

et skattekart fra en japansk embedsmann. Togrøveren The Weird kommer ham i forkjøpet, før dusørjegeren The Good entrer scenen for å ta rotta på The Bad. I det hektiske, uforutsigbare og ikke minst blodige oppgjøret som følger, blander både lokale røvere og den japanske hæren seg inn. Hvem av de tre vil overleve og kunne gjøre krav på skatten?

koreansk tale / engelsk undertekst / 132 min Tor 07/11 17:30 Klingenberg 1 Fre 08/11 20:30 Vega Scene 1 Søn 10/11 18:00 Vika 1 Tir 12/11 20:30 Cinemateket - Tancred

Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er ikke noe du vil gå glipp av. En arbeiderklassefamilie får sjansen til å bedre sine svært dårlige framtidsutsikter når sønnen får seg jobb som privatlærer for en tenåringsjente fra en rik familie. Sønnens suksess gir muligheter for resten av familien til å innynde seg hos rikingene, med marerittaktige konsekvenser. Parasitt er en utstudert og medrivende film, hvor regissør Bong Joon-ho setter en ny gullstandard for skildring av klassesamfunnet. LS

Sør-Korea, USA 2019 / Regi: Lee Won-Tae koreansk tale / engelsk undertekst / 109 min Lør 09/11 20:45 Vega Scene 1 Søn 10/11 21:00 Vika 1 Ons 13/11 21:00 Vega Scene 2

Regissør Kim Jee-won har ufortjent havnet i skyggen av landsmenn som Park Chanwook. Han har levert stilsikre filmer i flere sjangre, fra absurde komedier til grøssere og gangsterfilm, og i denne filmen gjør han virkelig alt for å underholde. Overveldende action-scener avløses av rein slapstick-humor i et forrykende tempo. red

Sør-Korea 2019 / Regi: Bong Joon-ho

Eaux profondes © Gaumont

48

Fre 15/11 17:30 Vika 3

En seriemorder er løs i denne hypervoldelige thrilleren. Gangsterleder Don Lee unnslipper ham så vidt, og når lovens lange arm ikke gjør det de skal for å fange angriperen, slår Don Lee seg sammen med politi-etterforskeren Jung for å opprettholde autoritet på sitt eget territorium. Selv om seriemorderen «K» er djevelen i filmen, går karakterene forfriskende langt forbi stereotypene. SZG

For lidenskapen til fransk film

Hver uke kan du oppdage nye franske filmer! Torsdager & søndager kl. 21 Fredager kl. 18.30

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

IPTV: Next Gentel - Altibox / Kabel: Get - Canal Digital

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

europe.tv5monde.com


50

FOKUS: SUDAN

FOKUS: SUDAN

51

FOKUS: SUDAN Tre strålende filmer fra Sudan har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over det siste året. De gir et mer helhetlig bilde av Afrikas tredje største land. Etter mange år med totalitært styre og borgerkrig står Sudan nå midt oppe i en revolusjon, men hva skal til for å skape varig endring og fred? I samarbeid med Arabiske filmdager viser vi filmene og lager debatt. Les mer på våre nettsider!

KHARTOUM OFFSIDE

TALKING ABOUT TREES Frankrike, Sudan, Tyskland, Tsjad, Qatar 2019 Regi: Suhaib Gasmelbari / arabisk, engelsk,

Sudan 2019 / Regi: Marwa Zein

russisk tale / norsk undertekst / 93 min

arabisk tale / engelsk undertekst / 75 min

Sammen ønsker de å pusse opp en forfallen kino og kunne dele sin enorme lidenskap for film med innbyggerne i byen Omdourman.

Lør 09/11 16:00 Vika 3 Tor 14/11 20:45 Vika 3

Fre 08/11 18:00 Vega Scene 3 Søn 10/11 20:30 Vega Scene 2 Fre 15/11 18:00 Vega Scene 3 Lør 16/11 13:30 Vega Scene 3

Fra et land der kvinner hverken får spille fotball eller lage film, kommer denne engasjerende dokumentaren om kvinner i Khartoum som elsker å trille lærkula. Deres store drøm er å delta i VM i fotball for kvinner for Sudan. Filmen utforsker samspillet mellom sport og politikk, og er filmet kort tid før revolusjonene i Sudan tidligere i år hvor nettopp kvinner spilte en ledende rolle. AL

Kunstneres kamp for egen eksistens og retten til å skape ligger i ryggmargen på nydelige Talking About Trees, som hadde premiere under filmfestivalen i Berlin tidligere i år. Dokumentaren tar for seg Suleiman og tre andre medlemmer i en filmklubb der flere interesser og erfaringer binder dem sammen: lidenskap for å restaurere gamle filmruller, ønske om å spre kunnskap om Sudans filmhistorie, og det faktum at de alle har studert film i i eksil som følge av landets diktatoriske styre.

Filmklubben må slåss med kinoens eier for å få den i drift og kunne vise gamle klassikere som Chaplins Modern Times og nyere filmer som Tarantinos Django Unchained. Denne tråden i filmen flettes sammen med mennenes samtaler om fortiden, om mangeårig forfølgelse og tortur. «Vi er smartere enn dem, men ikke like sterke», er måten de oppsummerer situasjonen på. Møtet med Suleiman og de andre filmentusiastene er et sterkt og sympatisk vitnesbyrd om kamp mot forbud og forfølgelse, i et land som har forsmådd og mistet sine kunstnersjeler av syne. JSR

YOU WILL DIE AT TWENTY Sudan, Frankrike, Egypt, Tyskland, Norge, Qatar 2019 / Regi: Amjad Abu Alala arabisk tale / engelsk undertekst / 103 min Man 11/11 17:30 Vika 4 Tir 12/11 20:00 Vika 3 Ons 13/11 20:00 Vega Scene 1 Fre 15/11 20:00 Vega Scene 3

Hvordan vokse opp og leve når livet allerede har en altfor tidlig utløpsdato? I en liten sudanesisk landsby blir gutten Muzamil født. På navnedagen mottar moren en

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

forbannelse: sønnen kommer til å dø når han fyller tjue år. Dermed vokser Muzamil opp med en overbeskyttende mor som har begynt å sørge lenge før spådommen er gått i oppfyllelse, og med kallenavnet «Son of Death» er livet langt fra enkelt for den den unge gutten. Å gå på skolen er det ikke snakk om, for hva er verdien av å lære noe som du aldri vil få tid til å bruke? Den Sørfond-støttede filmen You Will Die at Twenty portretterer på en fantasifull måte hvordan småsamfunn, i land preget av stenge politiske og religiøse doktriner, lar overtroen få

fotfeste og passiviserer innbyggerne. Regidebuten til Amjad Abu Alala har blitt svært godt mottatt på festivaler som Venezia og Toronto tidligere i høst. En herlig og litt annerledes film om det å vokse opp med døden rundt neste sving. JSR Før visningen 13. november, klokka 18:30 i foajeen på Vega Scene, blir det samtale om situasjonen i Sudan. Gratis adgang.

Rossy De Palma Mon Laferte Ane Brun Silvia Perez Cruz Liniker Hindi Zahra Natacha Atlas Inna Modja

Utopian LULLABIES

NATACHA ATLAS

Folketeateret 29. OKT

COSMOPOLITE 30. OKT

Kjøp billetter på: Ticketmaster,

BOMBINO

(ELEKTRISK)

COSMOPOLITE 1. NOV

Eventim og TicketCo

MON LAFERTE Sentrum Scene 3. NOV29

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

Mer Info: osloworld.no


52

THRILLS & CHILLS

THRILLS & CHILLS

THRILLS & CHILLS Oppdag noen av juvelene i sjangerfilmens skattkiste i Thrills & Chills. Mange av de beste sørfilmene er sjanger- og underholdningsfilmer, og vi samler et kresent utvalg i denne seksjonen. Få med deg en western fra Brasil eller Sør-Korea, skrekkfilm fra Indonesia og gangsterdrama fra Japan.

THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL Sør-Korea, USA 2019 / Regi: Lee Won-Tae koreansk tale / engelsk undertekst / 109 min Lør 09/11 20:45 Vega Scene 1 Søn 10/11 21:00 Vika 1 Ons 13/11 21:00 Vega Scene 2 Fre 15/11 17:30 Vika 3

FIRST LOVE

BACURAU Brasil, Frankrike 2019 / Regi: Kleber Menonca de Filho, Juliano Dornelles / portugisisk tale engelsk undertekst / 131 min Fre 08/11 20:45 Cinemateket - Lillebil Tir 12/11 21:00 Vika 1 Tor 14/11 20:30 Vega Scene 1

Så heftig og hardtslående kan resultatet bli når filmskapere bruker sjangerfilm til å sette politikk på dagsorden. For med sin borgerkrigstematikk og ørkenlandskaper filmet i ekstremt breddeformat er Bacurau uten tvil en moderne westernfilm. Den foregår i nær framtid i Bacurau, en fiktiv utpost av en landsby, med knapphet på drikkevann, mat og det meste annet. Av ukjente grunner er de beleiret av onde krefter som vil knuse dem ved hjelp av blokader, sabotasje og brutal vold. Selv om dette rammeverket kan smake av westernfilmer som Rio

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Bravo og Fort Apache, er handlingen brasiliansk. Ordføreren Tony Jr., som avlegger Bacurau et valgkampbesøk tidlig i filmen, er så slesk, korrupt og ryggesløs at det er umulig å ikke tenke på høyre-ekstremistene som nå styrer landet. Langt mer urovekkende er de utenlandske paramilitære med base på en gård i nærheten. De dreper for skuddpremiens og adrenalin-kickets skyld, og skal utslette Bacurau fra kartet. Men byens solidariske fellesskap, anført av legen Domingas og gangsteren Pacote, har hamlet opp med råtasser før. Bacurau vil få deg til å sitte med hjertet i halsen. Den bygger opp lange sekvenser med intens uro, og er en akutt advarsel om hva som skjer når myndigheter går til krig mot sine egne innbyggere. Kan det være tilfeldig at de siste ordene som ytres i filmen er «dette er bare begynnelsen»? CFO

Japan 2019 / Regi: Takashi Miike / japansk, mandarin tale / engelsk undertekst / 108 min

En seriemorder er løs i den hyper-voldelige thrilleren The Gangster, the Cop, The Devil. Byens mest fryktede gangsterleder Don Lee unnslipper ham så vidt med livet i behold. Men når lovens lange arm ikke gjør det de

skal for å fange angriperen, må Don Lee slå seg sammen med etterforskeren Jung og gjøre jobben selv, ikke minst for å opprettholde autoritet på sitt eget territorium. Don Lee føler seg moralsk overlegen morderen, og med sin karismatiske tilstedeværelse leder han an. Dette er en moderne noirfilm, hvor grensene mellom godt og ondt er tvetydige, og skurke- og helterollene glir over i hverandre. Karakterene går forfriskende langt forbi stereotypene man ofte får servert i sjangeren. Likevel er det ingen tvil om hvem som faktisk er «demonen» av de

tre protagonistene. Han går under navnet «K» og har sin egen sadistiske tankegang om tilværelsen. Men uansett hvor demonisk K er, kunne han ikke valgt seg en verre fiende enn Don Lee. Skuespiller Ma Dong-Seok er allerede høyt elsket for sin presentasjon i filmer som The Good, the Bad, the Weird (også på årets program!) og Train to Busan. Han briljerer i rollen som Don Lee, og hans replikk «To verstinger skal fange den verste av dem alle», oppsummerer filmen i et nøtteskall. SZG

Fre 08/11 18:00 Vika 2 Søn 10/11 18:00 Cinemateket - Tancred Fre 15/11 20:45 Vega Scene 1

First Love er en herlig underholdende gangsterfilm. Den er også gode nyheter for dem som synes Takashi Miikes drøyeste voldsorgier kan bli litt mye – her er det også humor, romantikk og ettertenksomhet. Plottet følger en ung bokser med svulst på hjernen, som sammen med en prostituert med barndomstraumer blir innblandet i en internt yakuza-opprør. Motsetningene i det store rollegalleriet spilles først ut som psykologisk thriller, før filmen rykker i action-gir og avsluttes med et bloddryppende oppgjør. CFO

THE ENTITY Filippinene 2019 / Regi: Erik Matti / Tagalog og filipinsk tale / engelsk undertekst / 114 min Fre 08/11 18:00 Vega Scene 2 Lør 09/11 18:15 Vika 4 Man 11/11 18:00 Vika 3

Sinne, misunnelse, grådighet og ondskap sitter klistret i veggene hjemme hos familien Fajardo i The Entity. Men selv om huset deres er det perfekte åsted for demoniske krefter, er filmen noe mer enn en vanlig spøkelseshistorie. Det hele begynner med at sønnen Luis, som studerer utenbys, får

en kryptisk telefon hjemmefra. Hans tvillingsøster Manuela har tatt sitt eget liv, og han må reise hjem for å delta i begravelsen. Men det er noe som ikke stemmer. Hans unnvikende mor Rebecca og dominerende far Arturo oppfører seg svært mistenkelig, så Luis velger å bli værende i familiehjemmet en stund for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Dette er en film som fortsetter å overraske. Den drukner oss i et ondt, forgiftet mørke og er ikke redd for å dvele ved grusomheter. For det er de som elsker deg mest, som sårer deg dypest. AMF

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

53


54

BLOCKBUSTER FRA SØR

BLOCKBUSTER FRA SØR Hva går folk flest for å se på kino i land i sør? Blockbuster fra Sør gir deg de største, flotteste, raskeste og dyreste sørfilmene – som har solgt drøssevis av kinobilletter i hjemlandet. Årets utvalg, fra Tyrkia og Pakistan, beviser at disse bestselgerne har kvalitet så det holder.

@astrupfearnley

CHAMPION Tyrkia 2018 / Regi: Ahmet Katiksiz / tyrkisk tale engelsk undertekst / 130 min Lør 09/11 14:30 Vika 1 Ons 13/11 17:30 Vika 2 Lør 16/11 13:15 Vika 3

Veddeløpshesten Bold Pilot er en legende i Tyrkia, hvor den vant så å si hvert eneste mesterskap den var med i på 90-tallet. Champion er basert på den sanne historien om det spesielle båndet mellom hesten, den unge jockyen Halis Karatas og Begum Atman – datter av hesteeieren. Det er en rørende og medrivende film om en fantastisk seiersrekke. Som ung mann blir Halis Karatas oppdaget på et hesteveddeløp i hjemtraktene på den tyrkiske landsbygda. Talentet bringer ham

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

SUPERSTAR til topps i veddeløpsverden, til hesteeieren Ozdem Atman og hans stall av formidable hingster. Men på vei til første møte med sin nye arbeidsgiver oppdager han Bold Pilot i fullt firsprang, og dermed er det gjort. Pilot er selvsagt også Begums favoritt av hestene i stallen, og de tre utvikler sitt eget spesielle felleskap. Champion er godt fortalt og solid spilt i alle roller, og en film som garantert vil fremkalle noen tårer i øyekroken. Men selv om filmen trykker på alle de riktige knappene blir den aldri kleint melodramatisk. Med den sanne historien som bakteppe får filmen en ekstra dimensjon som blir fint fulgt opp i ettertekstene. LS

Pakistan 2019 / Regi: Mohammed Ehteshamuddin / urdu tale / engelsk undertekst 135 min Man 11/11 20:30 Vika 2 Tor 14/11 17:00 Vika 1 Søn 17/11 20:15 Vika 3

Årets mest omtalte pakistanske film, med premiere under Eid-feiringen i sommer. Superstar er en historie fra film- og teaterverden om drømmen om stjernestatus, et showpreget drama full av sang- og dansescener, luksuriøse kostymer og påkostet scenografi. Unge Noori prøver å bli skuespiller, og ved en rein tilfeldighet møter hun på sitt store idol, superstjerna Sameer. Hun og han faller for hverandre, men idet veien ligger åpen for rikdom og berømmelse blir Noori utsatt for et svik. CFO

www.afmuseet.no

@astrupfearnley


56

HORISONTER

HORISONTER

1982

HORISONTER

USA, Libanon, Norge, Qatar 2019

Oppdag filmverden fra sør i Horisonter! Hvert år lages det utrolig mye god film i Latin-Amerika, Afrika og Asia som aldri havner på vanlig kino. I denne seksjonen har vi samlet noen av dem – sterke og forførende filmperler fra alle verdenshjørner.

Regi: Qualid Mouaness / arabisk, engelsk tale engelsk undertekst / 100 min Lør 09/11 16:00 Cinemateket - Lillebil Søn 10/11 15:15 Vika 4 Tir 12/11 18:00 Vika 4 Lør 16/11 20:45 Vika 4

Å fortelle noen at du er forelsket i dem er like vanskelig i krig som i fred. Det er sommeren 1982, beleiringen av Beirut nærmer

THIS IS NOT BERLIN Mexico 2019 / Regi: Hari Sama / spansk tale engelsk undertekst / 115 min Lør 09/11 18:00 Vega Scene 2 Ons 13/11 16:15 Vega Scene 3 Lør 16/11 17:45 Vega Scene 3

Året er 1986. Det er fotball-VM i Mexico, og hele landet står på hodet. Den store helten er Hugo Sanchez og stedet å være er Azteca stadion. For de to tenåringene Carlos og Gera blir fotballinteressen etter hvert byttet ut med et annet Azteca: en Berghain-aktig nattklubb hvor de to vennene introduseres for eksperimentell musikk og kunst, skeiv kultur og narkotika. Azteca blir en øyeåpner for guttene, og det er ikke vanskelig å forstå fascinasjonen når vi blir introdusert for utestedets rike persongalleri.

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Regissør Hari Sama kjenner den alternative musikkscenen i Mexico fra sin egen oppvekst, og skildrer på strålende vis den hedonistiske livsstilen ved Azteca. Ikke bare det banebrytende og innovative miljøet, kunsten og musikken, og motstanden mot det diktatoriske regimet i landet, men også baksiden av medaljen: utstrakt narkotikamisbruk, streng rangordning og frykten for aids. This is not Berlin er en glimrende oppvekstskildring, og et svært vellykket tidsbilde (med et glitrende soundtrack satt sammen av regissøren selv) fra en banebrytende periode i musikk- og kunsthistorien. JS

seg med stormskritt, men 11 år gamle Wissam er mest opptatt av jevnaldrende Joanna. Mens flystøy og bombestøy kommer stadig nærmere skolebygningen deres, følger vi Wissams keitete og sjarmerende framstøt overfor Joanna. Det ligger hele tiden en nerve under kjærlighetshistorien, som intensiveres etter som tegnene på krig blir tydeligere. 1982 er i basert på regissør Oualid Mouaness’ egne barndomsminner. JS

ALPHA – THE RIGHT TO KILL

MADE IN BANGLADESH

REISEN TIL YOSHINO

AUGUST

Filippinene 2018 / Regi: Brilliante Mendoza

Frankrike, Bangladesh, Danmark, Portugal

Japan, Frankrike 2018 / Regi: Naomi Kawase

Filipinsk, tagalog tale / engelsk undertekst / 94 min

2019 / Regi: Rubaiyat Hossain / bengali tale

engelsk, fransk, japansk tale / norsk undertekst

engelsk undertekst / 95 min

109 min

Tor 14/11 16:15 Vika 3

Fre 08/11 20:15 Vika 4

Søn 10/11 20:00 Vika 4

Tir 12/11 18:00 Vika 3

Lør 16/11 20:45 Vika 3

Lør 09/11 14:00 Cinemateket - Lillebil

Ons 13/11 16:00 Vika 4

Tor 14/11 18:45 Vika 4

Superstjerna Juliette Binoche viser hva hun er god for i Reisen til Yoshino. Hun spiller Jeanne, en fransk kvinne som drar til Japan på jakt etter en skogsurt som kan lindre all smerte. Hos skogvokteren Tomo vekker Jeanne skepsis, mens den blinde kvinnen Aki tror Jeannes ankomst varsler store omveltninger. Det er stor skjønnhet og varme i bildene i denne filmen. Men for Jeanne, Tomo og Aki handler det også om å se bak den fysiske verden, til en annen virkelighet med en voldsom kraft til helbredelse.CFO

Cuba, sommeren 1994. Som følge av USAs utvidede blokade av Cuba oppstår matmangel og hyppige strømbrudd, og mange flykter fra øya på hjemmelagede flåter. 14 år gamle Carlos havner midt oppe i kaoset når landsbyen han bor i blir episenteret for krisa. Samtidig opplever han sin første forelskelse og seksuelle oppvåkning. Debutfilmen August har mange slående scener og en nostalgisk lengsel etter barndommens tapte uskyld. JS

Cuba, Costa Rica, Frankrike 2019 Regi: Armando Capó / spansk tale / engelsk undertekst / 85 min Fre 08/11 18:15 Vika 4 Lør 09/11 16:30 Vega Scene 3

Søn 10/11 18:15 Vega Scene 3

Søn 10/11 15:00 Vika 2

Alpha – The Right to Kill tar oss med til Filippinene og president Dutertes knallharde kampanje mot narkoindustrien. Politimannen Espino og hans spesialteam har kommet på sporet av en narkohai som besitter store mengder kontakter og metaamfetamin. Men etter politiets nedslakting av narkobanden er både dop og penger forsvunnet. Det setter i gang en serie av katastrofale hendelser som også avslører korrupsjon i politiets rekker. En sterk og spennende film med politisk brodd. LS

Ons 13/11 21:15 Vika 4

Made in Bangladesh handler om genseren du kjøpte på H&M for 200 kroner, om hæren av underbetalte og ofte kvinnelige fabrikkarbeidere som står bak butikker og motehus. Vi følger 23 år gamle Shimu som begynner å organisere seg og sine fabrikk-medarbeider etter at en ulykke inntreffer. Made in Bangladesh føles veldig autentisk, med et nysgjerrig kamera som følger kvinnene tett uten å framstille dem som ofre. AMF

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

57


58

HORISONTER

HORISONTER

24 FRAMES Iran, Frankrike 2017 / Regi: Abbas Kiarostami / 114 min Fre 08/11 18:15 Cinemateket - Lillebil Tor 14/11 18:00 Vega Scene 3 Lør 16/11 20:30 Cinemateket - Lillebil

THE SWALLOWS OF KABUL Afghanistan, Frankrike, Luxembourg, Sveits 2019 / Regi: Zabou Breitman, Elea GobbeMevellac / fransk tale / engelsk undertekst 81 min Lør 09/11 18:15 Cinemateket - Lillebil Søn 10/11 16:00 Vega Scene 2 Ons 13/11 18:45 Vega Scene 3

Fra studioet bak prisbelønte franske animasjonsperler som Trillingene fra Belleville og Ernest & Celestine kommer denne vakre filmen, som kaprer den melankolske stemningen i Kabul i 1998, få år etter Taliban-styret har tatt makta. Vi møter to par fra ulike generasjoner som også representerer ulike perspektiver: desperasjon og håp, begge menneskelige reaksjoner etter år med grusom afghansk

krig. Glimt av hvordan livet i hovedstaden pleide å være, veves inn i nåtidens dystre stemning. Atiq, en fengselsvakt, og hans kone Mussarat har vært gift i mange år, men nå snakker de så vidt sammen. Det unge paret Mohsan og Zunaira lengter på sin side etter byen slik den var før krigen, og er samtidig fulle av håp om en lysere fremtid. En rekke uheldige hendelser knytter etter hvert de fire karakterene sammen. The Swallows of Kabul er basert på Yasmina Khadras roman med samme navn. Den er først filmet med skuespillere, noe som igjen dannet grunnlag for den digitale animasjonen og gir filmen et ekstra autentisk preg. Selve animasjonsstilen etterlikner akvarellmaling og gjør The Swallows of Kabul til en visuell nytelse. AL

A HAIRY TALE Iran 2019 / Regi: Amir Ghanizadeh / farsi tale engelsk undertekst / 105 min Tor 14/11 18:00 Vika 2 Fre 15/11 17:15 Vika 4 Søn 17/11 17:30 Vika 4

Det handler om hår, film og lidenskap i den iranske svarte komedien A Hairy Tale. Grufulle hendelser finner sted, og mistankens lys kastes over en frisørsalong med tre svært ulike barberere. Danesh drømmer

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

om å bli skuespiller, Khan deler hans interesse for film, men er mest opptatt av Casablanca, mens tredjemann Shapoor er den mest politisk orienterte. En dag blir Danesh oppsøkt av en kontakt som kan hjelpe ham å få fart på skuespillerkarrieren. CFO

THE SCIENCE OF FICTIONS Indonesia, Malaysia, Frankrike 2019 Regi: Yosep Anggi Noen / indonesisk tale engelsk undertekst / 106 min Fre 08/11 20:15 Vega Scene 2

24 Frames ble til i månedene før Abbas Kiarostami gikk bort i 2016. Det er et avskjedsbrev fra en av vår tids fremste filmskapere, og et eksperiment som utforsker

sammenhengen mellom to av kunstartene han viet sitt liv til: film og fotografi. Filmen består av 24 stillbilder, for det meste av landskaper uten mennesker, men hvor vi kan se og høre fugler og dyr. Hvert av bildene er animert digitalt og omskapt til små kortfilmer, hver på fire og et halvt minutt, hvor bevegelsen og tiden er like viktig som det vi observerer. Endelig er filmen tilgjengelig på Film fra Sør – se den på stort lerret! red

FANNY OG ALEXANDER

på Vega Scene i desember

Søn 10/11 20:30 Vika 3 Man 11/11 20:15 Vika 4

The Science of Fictions kan leses som en allegori på alt som har blitt lagt lokk på i nyere indonesisk historie, og en kritikk av fake news. Året er 1966, og landsbyboeren Siam kommer over innspillingen av en fiktiv månelanding i jungelen i Indonesia. Han får kuttet av tungen for at han skal holde tyst, og inntar rollen som landsbyidiot og lokal attraksjon. Siams stumme, nærmest Buster Keaton-aktige fremtoning kan virke latterlig, men det hviler et større alvor over det som formidles. En science fiction-film utenom det vanlige. JS

Julematservering i pausen. Billetter på vegascene.no n til e m om Velk

FORFILM: Før A Hairy Tale vises den norske kortfilmen Manchador (2019). Regi: Kaveh Tehrani. Les omtale på side 63 og på våre nettsider.

Kulturelt mangfold hele året

14.-16. august 2020

Mariboes gate 8, Oslo

Rådhusplassen, Oslo 2019 07. – 17. NOVEMBER mela.no • facebook.com/melaoslo

FILM FRA SØR

NO

29

59


60

FILM FRA FØR

FILM FRA FØR

THE GOOD, THE BAD, THE WEIRD

FILM FRA FØR

Sør-Korea 2009 / Regi: Kim Jee-won

Film blir altfor ofte behandlet som ferskvare, men virkelig gode filmer går aldri ut på dato. Som oppvarming til 30-årsjubileet for Film fra Sør i 2020 presenterer vi et utvalg filmer fra tidligere års program, i samarbeid med Cinemateket i Oslo. Ikke la sjansen gå fra deg til å se noen virkelige sør-klassikere, enten for første gang eller i form av et kjærkomment gjensyn.

KADOSH – DE HELLIGE Israel, Frankrike 1999 / Regi: Amos Gitaï hebraisk tale / engelsk undertekst / 110 min Lør 09/11 17:00 Cinemateket - Tancred Søn 17/11 16:00 Cinemateket - Lillebil

«Skuespillet er glitrende, og dette er en dvelende, intim film som det er umulig ikke å mene noe om. Den innbyr til en dyp sosial og psykologisk innlevelse, og maner til kamp mot menneskefiendtlige konvensjoner.» Slik ble Kadosh – de hellige presentert da Film fra Sør viste den i 1999. Den er siste film i regissør Amos Gitais trilogi om kollisjonen mellom tradisjon og modernitet i det urbane Israel. I sentrum av handlingen står søstrene Rivka og Malka. De bor begge i Jerusalems ultraortodokse Mea Sharim-område, hvor livet er styrt til minste detalj av Talmuds

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

eldgamle lover og konvensjoner. Rivka har vært gift i ti år med Meir, som i sin morgenbønn hver dag takker Gud for at han ikke er skapt kvinne. Fordi Rivka ikke har født ham et barn, blir Meir presset av den lokale rabbineren til å gifte seg på nytt. Han bestemmer også at Malka skal gifte seg med hans assistent Haya, men Malka er forelsket i en mann som har valgt å leve utenfor menigheten. Regissør Amos Gitaï er en av Israels fremste og mest produktive filmskapere, og har tatt opp ømtålige tema i en rekke dokumentar- og spillefilmer. Selv om Kadosh foregår i et jødisk miljø, har Gitaï ønsket å utfordre bokstavtro og undertrykking i alle de monoteistiske religionene. Kadosh blir ikke mindre hjerteskjærende av at Rivka og Meir elsker hverandre lidenskapelig. Mens Rivka desperat prøver å underkaste seg tradisjonen, velger søsteren Malka opprørets vei.

DEN FØRSTE KEISEREN

koreansk tale / norsk undertekst / 139 min Tor 14/11 20:30 Cinemateket - Lillebil Fre 15/11 17:00 Cinemateket - Lillebil

Vinneren tar alt i dette western-eventyret hvor tre lovløse menn prøver å få kloa i et skattekart. The Good, the Bad, the Weird er lagt til ødemarken i regionen Mandsjuria på 1930-tallet. Lovløsheten rår, etniske

KLOKKEN FEM OM ETTERMIDDAGEN EN TID FOR Iran 2003 / Regi: Samira Makhmalbaf dari tale / norsk undertekst / 105 min

Kina, Japan, Frankrike 1998 Regi: Chen Kaige / mandarin tale

Tir 12/11 18:00 Cinemateket - Lillebil

norsk undertekst / 163 min

Søn 17/11 18:30 Cinemateket - Lillebil

Søn 10/11 20:15 Cinemateket - Tancred

Klokken fem om ettermiddagen er den type film som klarer å være både stor og liten, som sier noe universelt om menneskets lengsler og drømmer og noe spesifikt om en tid, et sted og en kultur. Det kunststykket klarer den ved å skildre hverdagslige handlinger direkte og sanselig.

Fre 15/11 20:00 Cinemateket - Lillebil

En periodefilm av det storslåtte slaget: Over nesten tre timer forteller den om keiseren som skal samle Kina til ett rike – og om tjeneren som motvillig prøver å ta ham av dage. Regissør Chen Kaige er et av de store navnene i moderne kinesisk film, og fikk full støtte av myndighetene til Den første keiseren, som har stjerneskuespiller Gong Li i rollen som keiserens konkubine og spion. Et komplekst melodrama hvor revolusjonsscenene er fullt på høyde med Stanley Kubricks legendariske krigsscener i Barry Lyndon.

grupper ligger i strid med hverandre, og bandittlederen The Bad prøver å få tak i et skattekart fra en japansk embedsmann. Togrøveren The Weird kommer ham i forkjøpet, før dusørjegeren The Good entrer scenen for å ta rotta på The Bad. Hvem av de tre vil overleve og kunne gjøre krav på skatten? Regissør Kim Jee-won gjør han alt for å underholde: Overveldende action-scener avløses av rein slapstick-humor i et forrykende tempo.

Filmen er lagt til Afghanistan i tiden etter Taliban-regimets fall, hvor skolene åpnes igjen også for jenter. En av dem som gjerne vil lære er Nogreh, en ung kvinne som også drømmer om å bli Afghanistans pre-

sident. Som en del av læreprosessen oppmuntrer læreren henne til å stille til valg og å starte valgkamp, og en kjekk ung poet melder seg til å være kampanjeleder. Snart havner Nogreh i skvis mellom forventningene fra sin religiøse far, og den forlokkende verden som poesien og den progressive jenteskolen åpner for henne. Regissør Samira Makhmalbaf var bare 23 år da filmen hadde premiere i 2003. Vi skrev følgende da den ble vist på Film fra Sør den gang: «En poetisk og tidvis humoristisk reise i dagens Afghanistan. Den unge regissøren Samira Makhmalbaf har en egen evne til å fange samtidsånden i sine filmer, her også med visuelt flotte billedkomposisjoner.

FULLE HESTER Iran, Kurdistan 2000 / Regi: Bahman Ghobadi kurdisk, persisk tale / norsk undertekst / 81 min Fre 08/11 18:00 Cinemateket - Tancred Lør 16/11 13:30 Cinemateket - Tancred

En tid for fulle hester var den første kurdiske spillefilmen produsert i Iran, og vant Gullkameraet i Cannes for beste debutfilm. I en avsides kurdisk landsby i Iran bor fem søsken med sin far. Når faren, som er smugler, blir satt ut av spill, må sønnen Ayoub ta over smuglerruta. Men pengene han tjener, er langt fra nok til å fø familien og til å betale for en operasjon til Ayoubs kronisk syke lillebror. En ekstremt sterk film i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet, og mellom liv og død.

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

61


SØRFOND, FORFILMER

Formålet med tilskudd fra Sørfond er å øke pro-

KO M M ER PÅ KI N O F R A AR THA U S SE D EM FØ RS T PÅ F I L M F R A S Ø R

duksjonen av filmer i utviklingsland, hvor penger

STØTTEDE FILMER PÅ ÅRETS FESTIVAL:

FORFILMER: THE MANCHADOR + SANTA ROSA

YOU WILL DIE AT TWENTY

THE MANCHADOR

Sudan, Frankrike, Egypt, Norge, Tyskland, Qatar 2019 Regi: Amjad Abu Alala Norsk co-produsent: DUO film AS v/ Linda Bolstad Strønen, Ingrid Lill Høgtun, Marie Fuglestein Lægreid Støtte fra Sørfond +: 50 000 € Omtale side 18, 50

Iran, Norge 2019 / Regi: Kaveh Tehrani farsi tale / norsk undertekst / 20 min

til filmproduksjon er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker. Tilskuddet skal bidra til å styrke film som kulturuttrykk, fremme mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen og styrke ytringsfriheten. Tilskuddet skal også bidra til økt samarbeid mellom norsk og internasjonal filmbransje.

PAR A S I T T AV B O N G J OON-HO

Midlene i fondet kommer fra Utenriksdepartementet, og fondet forvaltes av Norsk Filminstitutt i

G O DT NY T TÅ R, CH I LE AV D O M I N GA S OTO M AYO R CAS T ILLO

samarbeid med Stiftelsen Film fra Sør. Midlene til Sørfond + kommer fra Kreativt Europas mediaprogram.

MO N O S AV A LE JA N D RO LAN DES

Tor 14/11 18:00 Vika 2 Fre 15/11 17:15 Vika 4 Søn 17/11 17:30 Vika 4 Vises som forfilm til A Hairy Tale (se s. 58). Som tittelen røper, får det strenge religiøse klesplagget chador en herlig vri i Kaveh Tehranis nye og underfundige kortfilm. Mina og Saeed lever et hektisk familieliv, med jobb og barn i den iranske hovedstaden Teheran. Men å være kvinne i Iran er ikke bare enkelt, og utlandet frister henne med sine ulike typer av friheter. En dag finner Saeed opp et plagg som plasserer byrden for hijab der den hører hjemme – hos mennene hvis blikk kvinner må beskyttes fra.

FILMENE ER EN DEL AV FILMPOOLEN – ET INNKJØPSSAMARBEID MELLOM FILMFESTIVALENE BIFF, TIFF OG FILM FRA SØR, NRK OG ARTHAUS. SAMMEN VELGER VI HVERT ÅR TRE FILMER FOR VISNING PÅ FESTIVALER, KINO OG TV.

KHARTOUM OFFSIDE

1982

Sudan, Norge, Danmark 2019 Regi: Marwa Zein Norsk co-produsent: Stray Dog Productions AS v/ Henrik Underbjerg Støtte fra Sørfond: 250 000 Omtale side 24, 52

Libanon, USA, Norge, Qatar 2019 Regi: Oualid Mouaness Norsk co-produsent: Barentsfilm v/Ingrid Lill Høgtun Støtte fra Sørfond +: 50 000 € Omtale side 57

SANTA ROSA Mexico, Norge 2019 Regi: Amat Escalante / 6 min Fre 08/11 18:30 Vika 3 Søn 10/11 16:15 Cinemateket - Tancred Fre 15/11 16:00 Vega Scene 3

GUDDOMMELIG KJÆRLIGHET

MADE IN BANGLADESH

Brasil, Uruguay, Danmark, Chile, Norge, Sverige 2019 Regi: Gabriel Mascaro Norsk co-produsent: Mer Film AS v/ Maria Ekerhovd Støtte fra Sørfond: 400 000 kr Omtale side 9, 16

Bangladesh, Frankrike, Danmark, Portugal 2019 Regi: Rubaiyat Hossain Co-produsent: Echo Films v/Michel Zana (Frankrike) Støtte fra Sørfond + : 50 000 € Omtale side 57

Vises som forfilm til A Punk Daydream (se s. 23). Amat Escalante var gjest på Film fra Sør-festivalen i 2016 da han presenterte filmen Det Fremmede, med musikk av det norske støybandet MoE. Til slippet av bandets nye plate La Bufa har Escalante laget en musikkvideo til låta Santa Rosa, skutt på 16mm analog film. Tema i videoen er knyttet til en grusom voldtektssak som fant sted i den meksikanske landsbyen ved samme navn for noen år siden.  

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

63


64

INDEKS

INDEKS

INDEKS TITTEL

One Child Nation...............................................24, 31

Flight of the Butterflies............................................. 47

Guatemala

Pakistan

1982........................................................................... 57

Parasitt............................................................ 7, 13, 48

Ghost Fleet................................................................. 30

INDEKS LAND

Tremors.................................................................11, 45

Superstar.................................................................... 54

24 Frames.................................................................. 59

Reisen til Yoshino....................................................... 57

Gisaengchung................................................ 7, 13, 48

Ixcanul......................................................................... 45

A Hairy Tale............................................................... 58

Return, The ................................................................ 28

Go-jin-gam-rae......................................................... 41

A Punk Daydream..................................................... 23

River Silence............................................................... 23

Hatsukoi...................................................................... 52

A Taste of Sky........................................................... 27

Science of Fictions, The ........................................... 58

Hayom sheachrey lechti........................................... 19

Alpha - The Right to Kill........................................... 56

So Long, My Son....................................................... 14

Hiruk-pikuk si al-kisah.............................................. 58

Argentina

August......................................................................... 57

Song Without a Name............................................. 21

Ixcanul......................................................................... 45

The Good Intentions.................................................. 19

Bacurau....................................................................... 52

Supa Modo................................................................ 46

Jing ke ci qin wang................................................... 60

Balloon........................................................................ 12

Superstar.................................................................... 54

Joheunnom nabbeunom isanghannom............49, 61

Believe It Or Not....................................................... 41

Swallows of Kabul, The ......................................... 58

JSA............................................................................... 39

Bitter Sweet Seoul..................................................... 41

Sympathy for Mr. Vengeance................................. 39

Kadosh........................................................................ 60

Bangladesh

Boy and the Beast, The ........................................... 46

Talking About Trees ................................................. 51

Kuwaresma................................................................. 53

Made in Bangladesh................................................ 57

Buddha in Africa....................................................... 30

The Cordillera of Dreams....................................... 24

La Camarista............................................................. 18

Buoyancy.................................................................... 17

Thirst............................................................................ 40

La cordillera de los sueños...................................... 24

Chambermaid, The .................................................. 18

This Is Not Berlin........................................................ 56

La Llorona................................................................... 45

Champion............................................................15, 54

Thursday Till Sunday................................................ 43

Day After I’m Gone, The ........................................ 19 Day Trip...................................................................... 41

Afghanistan The Swallows of Kabul............................................. 58 Klokken fem om ettermiddagen............................. 61

Australia Buoyancy.................................................................... 17

The Weeping Woman.............................................. 45

Peru Song Without a Name............................................. 21

Indonesia A Punk Daydream..................................................... 23 The Science of Fictions............................................. 58 Irak The Return................................................................... 28 Iran A Hairy Tale............................................................... 58

Senegal Yao............................................................................... 14 Storbritannia We Are Thankful................................................20, 29 Flight of the Butterflies............................................. 47

24 Frames.................................................................. 59

Sudan

Belgia

En tid for fulle hester................................................ 61

Khartoum Offside..............................................24, 51

A Punk Daydream..................................................... 23

Klokken fem om ettermiddagen............................. 61

You Will Die At Twenty.....................................18, 50

La Verité..................................................................... 27

Bolivia

Israel

Tremors.................................................................11, 45

Lamunan Oi!............................................................... 23

A Taste of Sky..............................................................2

The Day After I’m Gone.......................................... 19

Sverige

Trio............................................................................... 39

Las buenas intenciones............................................. 19

Kadosh: De hellige.................................................... 60

The Return................................................................... 28

Den første keiseren................................................... 60

Truth, The ................................................................... 27

Les Hirondelles de Kaboul ..................................... 58

Devil Between the Legs............................................ 12

Wandering Chef, The .............................................. 26

Los Reyes.................................................................... 22

En tid for fulle hester................................................ 61

Wandering Girl........................................................ 11

Made in Bangladesh................................................ 57

Entity The ................................................................... 53

We Are Thankful................................................20, 29

Mar.............................................................................. 43

Fever, The .................................................................. 10

Weeping Woman, The ............................................ 45

Maskhare Baz............................................................ 58

First Love..................................................................... 52

Wild Goose Lake, The ............................................ 13

Meu amigo fela........................................................ 25

Flight of the Butterflies............................................. 47

Yao............................................................................... 14

Midnight Family......................................................... 22

Gangster the Cop the Devil, The ...................49, 53

You Will Die At Twenty.....................................18, 50

Monos...................................................................10, 28

Canada

Nan fang che zan de ju hui.................................... 13

River Silence............................................................... 23

Ghost Fleet................................................................. 30

Brasil

Talking About Trees ................................................. 51

Buddha in Africa....................................................... 30

Guddommelig kjærlighet................................... 9, 16

Japan

The Fever.................................................................... 10

Jesus............................................................................ 17

Sør-Afrika

The Invisible Life of Euridice Gusmao................... 14

First Love..................................................................... 52

Buddha in Africa....................................................... 30

River Silence............................................................... 23

The Boy and the Beast............................................. 46

My Friend Fela.......................................................... 25

Reisen til Yoshino....................................................... 57

Bacurau....................................................................... 52

Kenya Supa Modo...................................................................4

Sør-Korea Parasitt............................................................ 7, 13, 48 House of Hummingbird.....................................19, 49 The Wandering Chef............................................... 26

Kina

Lady Vengeance................................................28, 40

Chile

Balloon ....................................................................... 12

Oldboy....................................................................... 39

Godt nyttår, Chile..............................................15, 43

“The Wild Goose Lake”.......................................... 13

Sympathy for Mr. Vengeance................................. 39

Los Reyes.................................................................... 22

So Long, My Son....................................................... 14

JSA: Joint Security Area.......................................... 39

The Cordillera of Dreams....................................... 24

Long Day’s Journey Into Night................................ 20

Trio............................................................................... 39

Mar.............................................................................. 43

One Child Nation...............................................24, 31

Thirst............................................................................ 40

Thursday Till Sunday................................................ 43

Den første keiseren................................................... 60

I’m a Cyborg, But That’s OK................................... 40

Godt nyttår, Chile..................................................... 15

INDEKS ORIGINAL TITTEL

Nina Errata................................................................ 11

Good Intentions, The ............................................... 19

1982........................................................................... 57

Oldeuboi.................................................................... 39

Good the Bad the Weird, The .......................49, 61

24 Frames.................................................................. 59

On the Inside of a Military Dictatorship ....... 23,31

Guddommelig kjærlighet................................... 9, 16

A Febre....................................................................... 10

One Child Nation...............................................24, 31

House of Hummingbird.....................................19, 49

A Taste of Sky........................................................... 27

Oufsaiyed Elkhortoum.......................................24, 51

I’m a Cyborg, But That’s OK................................... 40

A vida invisível.......................................................... 14

Panj e asr.................................................................... 61

Invisible Life of Euridice Gusmao, The ................. 14

Agosto......................................................................... 57

Paranmanjang........................................................... 41

Ixcanul......................................................................... 45

Ah-ga-ssi..................................................................... 40

Qi qiu.......................................................................... 12

Colombia

Malawi

Jesus............................................................................ 17

Alpha - The Right to Kill........................................... 56

River Silence............................................................... 23

Monos...................................................................10, 28

Buddha in Africa....................................................... 30

JSA: Joint Security Area.......................................... 39

Bacurau....................................................................... 52

Saminjo....................................................................... 39

Wandering Girl........................................................ 11

Judgement.................................................................. 41

Bakemono no ko........................................................ 46

Simpan........................................................................ 41

Jungelboken............................................................... 47

Bakjwi.......................................................................... 40

Ssa-i-bo-geu-ji-man-gwen-chan-a........................ 40

Kadosh: De hellige.................................................... 60

Believe It or Not........................................................ 41

Supa Modo................................................................ 46

Kammerpiken............................................................. 40

Beol-sae...............................................................19, 49

Superstar.................................................................... 54

Danmark

Khartoum Offside..............................................24, 51

Bizim Icin Sampiyon...........................................15, 54

Talking About Trees ................................................. 51

On the Inside of a Military Dictatorship ......23, 31

Kingmaker, The ......................................................... 25

Boksuneun Naeui Geos............................................ 39

Tarde para morir joven....................................15, 43

A Taste of Sky........................................................... 27

Klokken fem om ettermiddagen............................. 61

Boku wa lesu-sama ga kirai.................................... 17

Temblores............................................................11, 45

Lady Vengeance................................................28, 40

Buddha in Africa....................................................... 30

The Gangster, the Cop, the Devil....................49, 53

Long Day’s Journey Into Night................................ 20

Buoyancy.................................................................... 17

The Jungle Book........................................................ 47

Los Reyes.................................................................... 22

Cancíon sin nombre.................................................. 21

The Kingmaker........................................................... 25

Made in Bangladesh................................................ 57

Chinjeolhan geumjassi.......................................28, 40

The Return................................................................... 28

Mar.............................................................................. 43

Day Trip...................................................................... 41

Midnight Family......................................................... 22

Kammerpiken............................................................. 40 Bitter Sweet Seoul..................................................... 41 Judgement.................................................................. 41

Mexico

Night Fishing.............................................................. 41

Cuba

Devil Between the Legs............................................ 12

Day Trip...................................................................... 41

August......................................................................... 57

The Chambermaid.................................................... 18

Believe It Or Not....................................................... 41

Midnight Family......................................................... 22

The Gangster, the Cop, the Devil....................49, 53

This Is Not Berlin........................................................ 56

The Good, the Bad, the Weird.......................49, 61

Filippinene The Kingmaker........................................................... 25

1982........................................................................... 57 Myanmar On the Inside of a Military Dictatorship ....... 23,31

Thailand Ghost Fleet................................................................. 30 Tyrkia

The Entity.................................................................... 53

Nigeria

Alpha - The Right to Kill........................................... 56

My Friend Fela.......................................................... 25

The Wandering Chef............................................... 26

Frankrike

Norge

Midnight Family......................................................... 22

De jueves a domingo................................................ 43

Vision........................................................................... 57

Yao............................................................................... 14

Guddommelig kjærlighet .................................. 9, 16

One Child Nation...............................................24, 31

Monos...................................................................10, 28

Di ji tian chang.......................................................... 14

We Are Thankful................................................20, 29

The Truth..................................................................... 27

You Will Die at Twenty.................................... 18, 50

The Kingmaker........................................................... 25

My Friend Fela.......................................................... 25

Di qiu zui hou de ye wan......................................... 20

Yao............................................................................... 14

The Swallows of Kabul............................................. 58

Khartoum Offside..............................................24, 52

Ghost Fleet................................................................. 30

Night Fishing.............................................................. 41

Divino amor........................................................... 9, 16

You Will Die At Twenty.....................................18, 50

1982........................................................................... 57

Jungelboken............................................................... 47

Oldboy....................................................................... 39

El diablo entre las piernas...................................... 12

Zamani Barayé Masti Asbha.................................. 61

On the Inside of a Military Dictatorship ....... 23,31

Esto no es Berlín........................................................ 56

FILM FRA SØR

NO

29 07. – 17. NOVEMBER 2019

Champion............................................................15, 54 USA

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

65


66

PRAKTISK INFORMASJON BILLETTER OG PASS

TAKK TIL enkelt visning må hentes ut på forhånd. Du må vise festivalpasset sammen med billett ved inngang til kinosalen.

Ordinær enkeltbillett: 130 kr Festivalpass: 1235 kr. Festivalpass student: 780 kr. Egne billettpriser gjelder for åpning, avslutning, spesialvisninger og Barnas Sørfilm på Cinemateket. Rabatterte billetter for medlemmer av Cinemateket og Vegavenner. Enkeltbilletter kjøpes i billettluken på den respektive kinoen, eller på nett gjennom filmfrasor.no. Billetter til Kulinarisk kino i Kulturkirken Jakob 14. november kjøpes gjennom filmfrasor.no, evt. ledige billetter selges i døra. Spesialvisningen på Vippa 9. november er gratis – møt opp i god tid! Festivalpasset er personlig og gir fri inngang til alle filmer under festivalen, med unntak av Kulinarisk kino i Kulturkirken Jakob. Forbehold om utsolgte visninger. Det er ikke mulig å ta ut billett til to filmer som vises samtidig. Billett til hver

VISNINGSSTEDER KLINGENBERG KINO Olav Vs gate 4 Åpent: Hverdager 15.30-21.15 / Helg 15.00-21.15 Adkomst: Tog, t-bane, buss og trikk til Nationaltheatret. CINEMATEKET Dronningens gate 16 Åpent: Hverdager fra 10.00 / Lørdag fra 12.00 / Søndag fra 13.00. Stenger ved siste forestillingsstart. Adkomst: Gangavstand fra Oslo S, buss til Kvadraturen eller trikk til Dronningens gate.

Bestill billetter på nett til Vika, Klingenberg, Cinemateket og Vega Scene ved å bruke kodene på festivalpasset. Les mer på filmfrasor.no, samt på kinoenes hjemmesider. Festivalpass selges i billettskranken på Vika kino, Saga kino, Klingenberg kino, Cinemateket og Vega Scene, samt på filmfrasor.no.

ØVRIG INFORMASJON Alle filmer starter presis. Alle filmvisninger har unummererte seter. Alle filmer som vises under Film fra Sør har aldersgrenser - se hver enkelt omtale. Foresatte kan ta med barn som er inntil tre år yngre enn aldersgrensen. Unntaket er 18-årsgrensen, som er absolutt. For mer informasjon om aldersgrenser generelt, se medietilsynet.no.

VIKA KINO Ruseløkkveien 14 Åpent: Hverdager 14.00 - 22.00 / Helg 12.30 - 22.00 Vika Kino har 18-årsgrense på grunn av skjenkebevilling. Mindreårige slipper likevel inn på filmene i følge av foresatte, såfremt filmens aldersgrense overholdes. Adkomst: Tog, t-bane, buss og trikk til Nationaltheatret. VIPPA Akershusstranda 25, Skur 40, Vippetangen Adkomst: Buss 60 til Vippetangen, eller selvkjørende skyttelbuss (linje 35) fra Kontraskjæret.

Se hver enkelt omtale for informasjon om hvilket språk filmen er tekstet på.

PARTNERE OG SPONSORER

HOVEDPARTNERE

Alle festivalens kinosaler er tilgjengelige med rullestol, med unntak av Vika 1 pga. feil på rullestolheis. Ta direkte kontakt med visningsstedene ved spørsmål. Sett sammen ditt eget filmprogram på filmfrasor.no! Her finner du også lengre filmomtaler, trailere, artikler og intervjuer med våre festivalgjester, samt informasjon om samtaler og arrangementer. Du finner Film fra Sørs informasjonsstands på alle visningssteder under festivalen. Følg også Film fra Sør på Facebook og Instagram!

HOVEDSPONSORER

Spørsmål? Kontakt oss på 92 32 96 56 eller mail@filmfrasor.no. Speak English? Go to www.filmfrasor.no/en for film program, articles and information in English!

STØTTEGIVERE

VEGA SCENE Hausmannsgate 28 Åpent: Mandag-onsdag 11.00-21.00 / Torsdag-fredag 11.00-24.00 / Lørdag 12.00-24.00 / Søndag 12.00-21.00. Billettskranken er bemannet fra én time før første visning. Adkomst: T-bane til Grønland, buss til Jakob kirke eller trikk til Lilletorget. KULTURKIRKEN JAKOB Hausmanns gate 14 Adkomst: T-bane til Grønland, buss til Jakob kirke eller trikk til Lilletorget. Alle visningssteder ligger i gang- og sykkelavstand til hverandre.

GRATIS FILMFESTIVAL FOR BARNEHAGER Film fra Sør inviterer til gratis filmvisninger utendørs for barnehagebarn mellom 3-6 år på Youngstorget! Dato: 8. november og 11. - 14. november på dagtid! Visningen består av et kortfilmprogram av filmer med fokus på mangfold og utrydningstruede dyrearter. Påmelding og mer informasjon finner du på filmfrasor.no

FILM FRA SØRS STAB

SKRIBENTER

TAKK TIL

Daglig leder: Ingrid Sølverud Kunstnerisk leder: Lasse Skagen Produsent: Ida Gulbrandsen Markeds- og kommunikasjonssjef: Ingvild Vaale Arnesen Program- og printkoordinator: Mads Wølner Voss Markeds- og kommunikasjonskoordinator: Johanne Svendsen Rognlien Magasinredaktør: Cato Fossum Arrangementskoordinator: Ida Kviteberg Gjeste- og jurykoordinator: Harmeet Kaur Festival- og frivilligkoordinator: Mads Halvorsen Prosjektleder Det kritiske rom, skole og Sørfond: Per Eirik Gilsvik Prosjektleder barnehagevisninger: Heida Kirkerud Program- og printassistent: Martine Rosengren Kommunikasjonsassistent: Madelen Kvadsheim Praktikanter, Westerdals: Henrik Jason Berner, Nora Selvig, Tonje Alnes, Ylva Holdahl Berg Fotografer: Johnny Vaet Nordskog og Thomas Lahr

Johanne Svendsen Rognlien (JSR), Mads Wølner Voss (MWV), Lasse Skagen (LS), Per Eirik Gilsvik (PEG), Jon Sæter (JS), Ingvild Vaale Arnesen (IVA), Andrea Regine Meyer (ARM), Abirami Logendram (AL), Leonardo Rodarte (LR), Silje Zuleyha Grimsøen (SZG), Mads Kvalvaag Halvorsen (MKH), Cato Fossum (CFO)

Achy Ouafik, Alexandra Archetti Stølen, Anders Evjen Jørstad, Christian Rasmussen, Christin Berg, Daniel Burke, Eiliv Gunleiksrud, Elisabeth Emanuelsen, Erica Marstein Ring, Jan Langlo, Jens Skavdal, Johanne Hannay, John Gamache, June Piiksi, Kai Ekstrøm, Kai Lyche, Kaja Skovborg-Hansen, Kari Falk, Karsten Meinich, Kenneth Korstad, Kjetil Granholt, Lars Ole Kristiansen, Laura Camacho Salgado, Lucille Poirier, Maja Tjelta, Maria Cristina Latini, Maria Halvorsen, Mariane Coserat, Monica Rennan Hjelle, Nora Bremer Øvrebø, Runa Boman, Sara Martinsen, Silje Poulsen Viki, Tone Refsnes, Truls Foss, Åsa Paaske Gulbrandsen, alle ved Vika og Klingenberg kino, Cinemateket i Oslo, Vega Scene, stifterne av Film fra Sør, naboene våre i arthaus, og alle de frivillige som er med på å gjøre denne festivalen mulig.

FILM FRA SØRS STYREMEDLEMMER

Vega Scene Hausmanns gate 28 0182 Oslo Norway Tel: 92 32 96 56 E-post: mail@filmfrasor.no

Tom Eilertsen, Synnøve Hørsdal, Cathrine Røsseland, Rolf A. Vestvik, Kari Hesthamar, Ivar Køhn

FILM FRA SØRS PROGRAMRÅD

DESIGN Per Høj v/ Eiliv Gunleiksrud

OPPLAG 40.000

TRYKK PrintCo AS

FESTIVALKONTOR

Truls Foss, Christin Berg, Per Eirik Gilsvik, Johanne Svendsen Rognlien, Mads Wølner Voss, Ingvild Vaale Arnesen

07. – 17. NOVEMBER 2019 FILM FRA SØR

NO

29

67


HO HAR FERDIGHEITER ORGANISASJONEN DIN TRENG Samjhana (22) frå Nepal er agronomutdanna. Ho jobbar for ein organisasjon som hjelper nepalske jordbrukssamfunn til å bli sjølvforsynte gjennom bærekraftig landbruk. Nyleg var ho på utveksling i India. Der lærte ho om økologisk gjødsel og plantevernmiddel, samt korleis ein lagar kjøkkenhagar tilpassa klima og ressursar i lokalmiljøet. Hennar nye kunnskap gjer organisasjonen betre rusta til å hjelpe fleire. Verda er full av kunnskapar og ferdigheiter. Med ei internasjonal utveksling kan organisasjonen din dra nytte av det. Sjå meir på norec.no

Profile for Stiftelsen Festivalkontoret

Film fra Sør programmagasin 2019  

Film fra Sør programmagasin 2019  

Advertisement