Page 1


Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan het Filmfestival Gent. Doorgewinterde cinefielen denken voldaan terug aan de obscure filmpareltjes die achteraf nooit het commerciële circuit haalden. Liefhebbers van filmmuziek onthouden vooral de intieme filmmuziekconcerten in de Bijloke, terwijl celebrity-spotters de mooiste herinneringen overhouden aan het ‘sterrenkijken’ op de rode loper. Filmmakers en acteurs glunderen wanneer ze terugdenken aan hun première op het festival en studenten herinneren zich de sfeer in het festivalcafé of het slotfeest in Vooruit. Het is iets bijzonder, zo’n filmfestival. Geen ander cultureel evenement trekt een dergelijk divers publiek aan. Dat is te danken aan een aantal ijzersterke, terugkerende formules: meer dan honderd kwaliteitsfilms van over de hele wereld, meeslepende filmmuziekconcerten van en met topcomponisten en buitengewone tentoonstellingen in de rand van de cinema. In deze Knack Focus Special vind je het volledige programma voor deze 37ste editie. Kijk vooral uit naar blikvangers zoals de nieuwe lichting festival previews, Tim Robbins & The Rogues Gallery Band, John Barry en tien andere filmmuziekcomponisten in Kuipke en de expo over Jacques Tati. Maar laat je ook verrassen door de World Cinema-selectie, enkele opmerkelijke muziekdocumentaires en het Almost Cinema-programma. Alles draagt bij tot de unieke ervaring die het Filmfestival Gent is. Veel plezier!

presentation sponsors


INHOUD Smoorverliefd in Gent . . . . . . . . . . . . . . . 7

Sex & Drugs & Rock & Roll. . . . . . 20

Het Filmfestival Gent rolt op de openingsavond de rode loper uit voor de wereldpremière van Smoorverliefd. “Eerste verliefdheid, ongebluste lust, affaires en onverwoestbare liefde” belooft regisseur Hilde Van Mieghem ons. Voor zoveel passie opent het Filmfestival Gent graag de deuren!

“Een egoïstische smeerlap wiens leven gedirigeerd werd door zijn lul.” We hebben het over Ian Dury die ‘sex & drugs & rock & roll’ uitvond. Maar hij is lang niet het enige muziekmonster dat aan bod komt in de sectie Eye Tunes.

De internationale jury gescreend. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Geen Filmfestival Gent zonder competitie. En geen competitie zonder jury. Ontdek de films die het tegen elkaar opnemen, en de internationale juryleden die met verstand van zaken de prijzen zullen verdelen.

Exit. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 De weg naar de exit van het 37ste Filmfestival Gent wordt je getoond door Somewhere van Sofia Coppola (p10). We beloven één ding: de weg naar de uitgang zal niet door de gift shop lopen. Dat doet die wel in de openingsfilm van het festival in Vooruit: Exit Through the Gift Shop, over en door street artist Banksy.

Vlaamse film. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 ‘Een film over de broosheid van het leven’, ‘een schoon vertelselke’, en ‘een film die trilt en straalt’. Drie verschillende films die één ding gemeen hebben: ze zijn van Vlaamse makelij. Kom de nieuwe Vlaamse filmlading zien op het Filmfestival Gent!

Extreme make-over voor ExploreZone. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Het jongerenparcours ExploreZone zit in een nieuw jasje en dat zal je geweten hebben! De jongerenjury maakt het filmfestival onveilig en verovert de ether dankzij REC en StuBru. Volg ze op de voet via Facebook en Twitter, of zoek hen op in Bar Tati!

Roel vindt het Plus Parcours cool! . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Roel Van Bambost weet waar hij het over heeft, want hij koos eigenhandig de zes films van het parcours voor 55-plussers. Hij leidt ze zelf in en trakteert je achteraf in het festivalcafé.

Sterren kijken op de rode loper. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Regisseur Paul Greengrass krijgt een prijs uit de handen van collega-filmmaker Jim Sheridan, François Ozon komt zijn nieuwste film voorstellen, en Costa-Gavras maakt zijn opwachting voor de expo over Jacques Tati. En dat zijn lang niet de enige sterren aan de filmfestivalhemel!

Mon Tati . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 TatiTime op het Filmfestival Gent. Je kan er gaan kijken naar de exclusieve tentoonstelling over Jacques Tati en het werk van de Franse filmmeester ontdekken op groot scherm. Pas mal!

Tim Robbins in concert . . . . . . . . . . . 34 Hij kan niet alleen acteren, maar ook nog musiceren. Hollywoodster Tim Robbins is op tournee om zijn debuutalbum voor te stellen en houdt halt op het filmfestival. Gaat dat zien, euh, horen.

Barry en Bond. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 Componist John Barry werd wereldberoemd met zijn muziek voor James Bond. Maar hij scoorde met nog meer sexy sounds. Een uniek concert brengt het beste van Barry, en de man krijgt voor de gelegenheid een Lifetime Achievement Award. Barry is forever!

World Soundtrack Awards Deluxe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 De World Soundtrack Academy blaast tien kaarsjes uit en doet dat in stijl met een groots concert. Tien filmmuziekcomponisten blazen verzamelen op het podium van Kuipke voor een gegarandeerd magistrale avond.

Cinema anders bekeken. . . . . . . . . . . 43 Kunstencentrum Vooruit en Filmfestival Gent presenteren onder de noemer Almost Cinema performances, concerten en een expo die je op een andere manier naar film doen kijken. It’s cinema, but not as we know it!

Het Filmfestival Gent van dag tot dag. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Schuif je agenda aan de kant: van 12 tot 23 oktober is dit de enige kalender die van belang is. Onze volledige filmkalender is dé filmbijbel voor festivalgangers!

De festivalfilms van A tot Z. . . . 74 Alles wat er te zien is tijdens het Filmfestival Gent staat netjes voor je opgelijst en voorzien van tekst en uitleg in dit alfabet van de filmpret. En neen, we geven de clou nooit weg!

Kort maar krachtig. . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Ook de kortfilms hebben een plekje op het Filmfestival Gent. Het beste van de Belgische kortfilm zie je hier. Maar ook het beste van de Belgische studentenkortfilm en de Europese kortfilm komt aan bod. Meer nog, die twee nemen het zelfs onderling tegen elkaar op in eigen competities.

De antwoorden op al je festivalvragen. . . . . . . . . . . . . . . . . 114 Waar, wat en hoe. Geen praktische vraag blijft onbeantwoord. Behalve dan misschien wat te doen bij een overdosis festivalfilms.

Gay in Gent . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Je bent holebi en je wilt wat. Dan zit je goed bij het Filmfestival Gent dat een hele lading films van en over holebi’s in het aanbod heeft zitten. Zet op die roze bril voor dyke drama, moslimhomo’s, kastjanetten en revuenichten!

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

3


Smoorverliefd in wereldpremière op he t Filmfe stival Gent / 12 ok tober

STERKE VROUWEN VOOR EN ACHTER DE CAMERA Het is de derde langspeelfilm van Hilde Van Mieghem, maar haar eerste komedie. En het is de eerste keer dat ze het Filmfestival Gent opent. De regisseur vertelt waarom we smoorverliefd moeten worden op haar jongste film.

Twee keer werd het Filmfestival Gent geopend door een vrouwelijke regisseur. En in beide gevallen werden de filmmaaksters in hun latere carrière genomineerd voor een Oscar. Hilde Van Mieghem treedt op de 37ste editie van het Filmfestival Gent in de voetsporen van Agnieszka Holland (To Kill A Priest, Europa Europa) en Julie Taymor (Titus, Frida). Ze mag dus alvast op zoek gaan naar een galajurk. Is het niet voor de Oscarceremonie in Hollywood, dan toch al voor de rode loper in Gent, want Van Mieghem trekt er met haar nieuwe film het filmfeest stijlvol op gang.

grote zus (Marie Vinck) zijn mooie, moedige en verstandige vrouwen, maar soms weten ze het ook even niet meer. En al helemaal niet als het testosteron om de hoek loert in de vorm van Koen De Bouw, Kevin Janssens, Koen De Graeve, Jan Decleir en Huub Stapel. Een sterke vrouw die daar het overzicht van bewaart. Hilde Van Mieghem heeft gelukkig al een kortfilm (De Suikerpot) en twee langspeelfilms (De Kus, Dennis van Rita) ingeblikt. Maar het is haar eerste komedie. En dat is toch even anders.

af; ik ben er minder bang voor en ik was omringd door een geweldige ploeg boordevol talent.” Tussen dat talent liep ook haar dochter Marie Vinck rond. “Ik schrok wel van de vrouw die ze geworden is, van het professionalisme dat ze intussen ontwikkeld heeft en van haar kritische visie op alles. Ik moet zeggen dat ik flink mijn mannetje moest staan tegenover haar, meer nog dan tegenover de andere acteurs. Ze kent me goed en vertrouwt me waardoor ze zich vrijer durft uit te spreken tegen mij. Meer dan op andere sets tegen andere regisseurs, denk ik.”

Smoorverliefd autobiografisch? “For me to know and for you to find out.”

SMOORVERLIEFD / Marie vinck, Veerle dobbelaere & Aline Van Hulle

“Smoorverliefd gaat over vier vrouwen van verschillende leeftijden die hun weg zoeken in de liefde en daar al dan niet in verdwalen. Het gaat over eerste verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en tenslotte onverwoestbare liefde,” vertelt Van Mieghem. Het tienermeisje Eva (Aline Van Hulle), haar moeder (Veerle Dobbelaere), tante (Wine Dierickx) en

“Ik heb geen ervaring met komedie en dus was het een beetje zoeken in het begin. Het was ook nog eens een zware film om te maken omdat we alles in de winter hebben opgenomen. En mensen zijn veel vrolijker als de zon schijnt. Bovendien lag de lat heel hoog op alle vlakken: we wilden mooie decors, kostuums en camerawerk. Het was hard werken. Het filmen gaat me gelukkig steeds beter

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Hilde Van Mieghem schreef ook het scenario van Smoorverliefd. Maar ze speelt niet mee. “Ik wou het overzicht bewaren. In een komedie is het ritme en de spreek- en reactiesnelheid erg bepalend, en dat hou je moeilijk in de gaten als je er zelf middenin zit. Het zou ook een uitputtingsslag zijn om te regisseren én te acteren. Dat was het al zonder dat ik meespeelde. Bovendien was ik te oud voor welke rol dan ook in de film.” Dat neemt niet weg dat er misschien wel trekjes van Van Mieghem terug te vinden zijn in de personages? “Het is fictie, weliswaar gebaseerd op situaties die ik zelf of vrouwen die ik ken hebben beleefd, maar dan uitvergroot, vervormd en aangepast. Welke van de vrouwen en de verhaallijnen autobiografisch zijn, is for me to know and for you to find out.”

Met extra vertoning van Dansen met Travolta, de Gentse Dirty Dancing, een kortfilm van Lenny Van Wesemael! Check out the moves op www.filmfestival.be!

4


De internationale jury ge screend

WAT MAAKT HEN DE EXPERTS? Twaalf films, twee prijzen. Welke competitiefilms verdienen het om de prijzen te krijgen van Beste Film en Beste Muziek? De beslissing wordt genomen door een aantal deskundigen die elk hun eigen expertise meebrengen. Maar wat maakt hen nu net tot experts? Omdat…

Els Dottermans

ste regisseurs van het jaar gerekend. Dat had hij te danken aan de film How Harry Became a Tree, niet toevallig ook opgemerkt door het Filmfestival Gent dat de film de Plateauprijs voor beste scenario toekende. Benieuwd of hij een nieuw regietalent ontdekt in de competitie.

… weet wat acteren is. Ze draait al jaren mee in het Vlaamse theater, en kent het klappen van de zweep op een film- en televisieset. Het grote publiek kent haar van haar rollen in De Zaak Alzheimer, De Kus, Dennis van Rita en Oud België. Het filmfestivalpubliek kent haar ook als de winnares van twee Joseph Plateauprijzen voor beste actrice in Antonia en Meisje. Deze keer mag ze zelf de prijzen uitdelen. Benieuwd of dat voor evenveel plankenkoorts zal zorgen.

Jan Verheyen

Wolfgang Kohlhaase

Wolfgang Kohlhaase

Els Dottermans ©Dimitri Van Zeebroeck

Agnes Kocsis … weet wat een goede competitiefilm is. Fresh Air, de eerste langspeelfilm uit 2006 van de Hongaarse regisseur, was op tachtig filmfestivals te zien en haalde veertien prijzen binnen. Vier jaar later lijkt Adrienn Pál met al twee prijzen op zak eenzelfde traject af te leggen. En dan hebben we het nog niet gehad over haar kortfilms. Benieuwd of ze haar competitiegeest thuis heeft gelaten.

… weet wat schrijven is. Festivalbezoekers kennen hem van de competitiefilm Whisky mit Wodka op het vorige filmfestival. Kohlhaase kreeg op het jongste filmfestival van Berlijn zelfs een Gouden Beer voor zijn bijdrage aan de Duitse film. Zijn gevoel voor realisme en zijn voorliefde voor Berlijn leverden al pakkende films op over het leven in een verdeelde en later weer herenigde stad. Van Berlin – Ecke Schönhauser uit 1957 tot Sommer vorm Balkon uit 2006. Benieuwd of hij Gent ook zo fascinerend zal vinden.

Goran Paskaljevic

Goran Paskaljevic

Agnes Kocsis

… Goran Paskaljevic weet wat regisseren is. Hij heeft al vijftien langspeelfilms en dubbel zoveel documentaires gedraaid. De uit Belgrado afkomstige regisseur wordt alom bejubeld en werd in 2001 door Variety tot de vijf belangrijk-

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

… weet wat film is. Hij organiseerde filmfestivals, startte een distributie- en productiehuis op, regisseerde al tien bioscoopfilms waarvan één in Hollywood, liet ons kennis maken met het meest wansmakelijke dat er op filmgebied te vinden is in ‘De Nacht van de Wansmaak’, en schreef een goed handvol scenario’s. Hij is een lieveling van het Vlaamse filmpubliek dankzij films als Alles Moet Weg, Team Spirit en Dossier K., en daar komt binnenkort waarschijnlijk ook nog eens Zot van A bij. Benieuwd of hij zelf een competitielieveling zal hebben.

De competitiefilms 22 Mei – Koen Mortier, België 3 Backyards – Eric Mendelsohn, VS All Good Children – Alicia Duffy, VK/België Cyrus – Jay en Mark Duplass, VS Dieci Inverni – Valerio Mieli, Italië/Rusland Die Fremde – Feo Aladag, Duitsland Get Low – Aaron Schneider, VS Home For Christmas – Bent Hamer, Noorwegen The Housemaid – Im Sang-Soo, Zuid-Korea Shahada – Burhan Qurbani, Duitsland Silent Souls – Aleksei Fedorchenko, Rusland Snabba Cash – Daniel Espinosa, Zweden Tender Son: The Frankenstein Project Kornel Mondruczo, Hongarije Voor alle vertoningsdata zie het alfabetische filmoverzicht vanaf p.74 of surf naar onze website www.filmfestival.be.

5


e xit throuGh the Gif t Shop opent he t filmfe Stival Gent in vooruit

BANKSY BUSINESS

Twee zoenende Londense politie-agenten, een bloemengooiende oproerkraaier, ratten in alle mogelijke poses,… Het werk van street artist Banksy is alom bekend. Maar niemand kent Banksy. Of toch?

openinGsfilM filMfesTivAl in vooRuiT!

exiT THRouGH THe GifT sHop 12/10 om 20u30 in Theaterzaal Vooruit

muziekremixen van Danger Mouse (de helft van het muziekduo Gnarls Barkley). En in 2005 stuntte hij door ongemerkt zijn kunstwerken in verschillende grote New Yorkse en Londense musea te plaatsen.

JAn VERHEyEn

Jean-Paul Wall … weet wat goede muziek maken is. De Zweedse componist is al een decennium lang erg succesvol in eigen land en de rest van Scandinavië, met scores voor films als Eastern Plays en Flugten. Maar hij is ook aan de slag in landen als Roemenië en Bulgarije. Hij heeft al scores voor heel wat films, tv-series (Wallander) en commercials (Nike) op zijn naam staan. Daarnaast is hij ook een begenadigd singer-songwriter. Benieuwd of hij die film er weet uit te pikken waar muziek en beeld mooi in elkaar overvloeien.

JEAn-PAuL WALL

Choquerend nieuws uit het Australische Melbourne eerder dit jaar. De kuisploegen van de stad waren iets te ijverig geweest en hadden een waardevol stuk straatkunst overschilderd. De aan een parachute bengelende rat was het werk van Banksy, een anonieme Britse street artist die zijn werk overal ter wereld nalaat. En niet altijd als graffiti op een muur. Zo kwam hij vier jaar geleden al in het nieuws omdat hij in muziekwinkels exemplaren van het debuutalbum van Paris Hilton had vervangen door een schijfje met eigen kunstwerken en

Zo opmerkelijk als de kunst en de stunts van Banksy zijn, zo opmerkelijk is ook de film die over de man werd gemaakt. Of door de man, want wie er aan het roer stond van Exit Through the Gift Shop wordt nooit echt duidelijk. De film begint als de queeste van Thierry Guetta die acht jaar lang meeloopt in de straatkunstscène met als ultieme doel Banksy te vinden en te filmen. Dat lukt, maar dan lijkt Banksy het over te nemen en de camera op Guetta te richten. Het maakt de film al even onvoorspelbaar, amusant en adrenalinegeladen als Banksy zelf.

EXIT THROuGH THE GIFT SHOP

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

6


Sofia Coppol a’s Some where is slotfilm 37e Filmfe stival Gent

gouden leeuw in gent Bij de naam Coppola denkt de jonge generatie tegenwoordig niet meer aan Francis Ford, maar aan zijn dochter Sofia. Toen The Virgin Suicides uitkwam, besefte iedereen dat Sofia een regisseur was om rekening mee te houden. Op 40-jarige leeftijd bewijst ze met Somewhere dat Coppola nog wel een tijdje een household name zal blijven.

Haar voorlaatste film Marie Antoinette was een groots studioproject, maar liet haar met een wrang gevoel achter. De belangrijkste les uit haar carrière kreeg ze van haar vader.“Hij leerde mij nooit mijn creatieve vrijheid los te laten. Je moet altijd al jouw liefde in een project stoppen en het goed beschermen. Daarom hou ik graag het budget zo klein mogelijk, enkel en alleen om zo mijn vrijheid te bewaren. Ik schreef altijd al mijn eigen scripts en hou ervan het hele proces in handen te houden.” Dus opteerde ze voor haar nieuwe film opnieuw voor een kleinschalige productie, waar ze alles van a tot z in onder controle had. Net als haar meest succesvolle film tot nu toe, Lost in Translation die haar een Oscarnominatie als beste regisseur opleverde, legt Somewhere de vinger op de pijnlijke wonde van oppervlakkigheid en de daaruit voortvloeiende vereenzaming. Marco (Stephen Dorff) is een filmster, maar eentje die zich stierlijk verveelt en zijn beroemdheid als gratuit neemt. Hij is afgestompt door de glitter en glamour. Als zijn agent hem niet zegt wat te doen, kan hij niets beters be-

SOMEWHERE

denken dan in bed te liggen, bier te zuipen, medicijnen te slikken en naar de obligate strippers te gapen. Tot zijn ex-vrouw hun dochter Cleo (Elle Fanning) bij hem dropt voor een week. Het kleine meisje wakkert eindelijk het leven in hem weer aan. Maar een week is natuurlijk snel voorbij als je je amuseert.

SOFIA COPPOLA

Voor de film plukte Sofia Coppola ideeën uit haar eigen jeugd: de belangrijkste locatie in de film is hotel Chateau Marmont, een legendarisch hotel in Hollywood waar sterren graag geziene gasten zijn. Ze verbleef er ooit met haar vader toen ze klein was. In deze over-the-top setting, inclusief suite met eigen zwembad, liet hij haar eventjes proeven van de absurde luxe die sterren te beurt valt. Hoofdpersonage Marco doet hetzelfde met zijn dochter.

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Het lijkt alvast dat ze op de goede weg is om het succes van The Virgin Suicides en vooral Lost in Translation te evenaren. Op het jongste filmfestival van Venetië, waar de film in wereldpremière ging, liet ze 23 concurrenten achter zich en nam de Gouden Leeuw mee naar huis. Het Filmfestival Gent is een van de weinige festivals ter wereld waar Somewhere als eerste te zien is. Voor de wereldwijde bioscooprelease is het nog wachten tot het einde van het jaar.

SOMEWHERE 22/10 om 20u in Kinepolis 3 23/10 om 20u in Kinepolis 4

7


37STE FILMFE STIVAL GENT

Uitgelicht Filmfan of niet, het Filmfestival Gent is meer dan 12 dagen aan het scherm gekluisterd zitten in een donkere bioscoopzaal. Steek dus af en toe je hoofd eens buiten om te genieten van een aantal opmerkelijke evenementen in de rand van de cinema.

Tentoonstelling ‘Jacques Tati: Deux Temps, Trois Mouvements’ Bijzondere tentoonstelling die het werk van de Franse regisseur, scenarist en acteur Jacques Tati centraal stelt. Op meer dan 500m2 expositieruimte komt door middel van foto’s, affiches, filmclips, rekwisieten, kostuums, maquettes en storyboards het universum van Tati terug tot leven. Meer informatie op p.30-31.

Tim Robbins & The Rogues Gallery BAND

Tim Robbins & The Rogues Gallery Band

10e World Soundtrack Awards

Oscarwinnaar Tim Robbins (The Shawshank Redemption, Dead Man Walking) komt met zijn debuutalbum naar Gent. Het live optreden kadert in zijn eerste Europese tour en leert ons de acteur en regisseur ook kennen als een passionele americana- en folkmuzikant. Meer informatie op p.34.

Ceremony & Concert Feestelijke uitreiking van de meest prestigieuze filmmuziekprijzen ter wereld, gevolgd door een uniek concert met muziek van Craig Armstrong, Angelo Badalamenti, Bruno Coulais, Frédéric Devreese, Elliot Goldenthal, Alberto Iglesias, Gustavo Santaolalla, Howard Shore, Stephen Warbeck en Gabriel Yared. WSA Discovery of the Year 2009 Nico Muhly vervoegt deze meesterlijke line-up. Uitvoering door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest o.l.v. Dirk Brossé. Meer informatie op p.36.

20 oktober om 20u Balzaal Vooruit Tickets: €18 (vvk) of €22 via www.vooruit.be of 09 267 28 28

15 oktober – 16 januari Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster Dagelijks open van 10 tot 17u (toegang tot 16u30), behalve op maandag. Gesloten op 25 december en 1 januari. Tickets: €8 of €6 (reductietarief) aan kassa Caermersklooster. Reservering geleide bezoeken en groepen via vzw Gandante (www.gandante.be, 09 375 31 61)

John Barry in Concert Eenmalig concert van de vijfvoudige Oscarwinnaar en brein achter de muziek van onder meer 11 Bond-films, Out Of Africa, Dances With Wolves, Born Free en Midnight Cowboy. Uitvoering door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest o.l.v. Nicholas Dodd. Meer informatie op p.35. 21 oktober om 20u30 Kuipke Gent Tickets: €25, €35 of €45 via www.filmfestival.be, www.fnac.be, de Fnac-winkels en de kassa’s in het festivaldorp.

23 oktober om 19u30 Kuipke Gent Tickets: €25, €35 of €45 via www.filmfestival.be, www.fnac.be, de Fnac-winkels en de kassa’s in het festivaldorp.

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

TENTOONSTELLING

8


VLAAMSE film

VLAANDEREN BARST VAN FILMTALENT!

‘DIT IS EEN SCHOON VERTELSELKE’ Producent Tomas Leyers over En Waar de Sterre Bleef Stille Staan Een staande ovatie op het filmfestival van Cannes en lovende kritieken in de internationale pers. En dat voor een eerste film die eigenlijk gedoemd was om als afstudeerproject te verdwijnen in de archieven van de Brusselse filmschool RITS. Maar regisseur Gust Van den Berghe had het geluk dat de sterre van producent Tomas Leyers (Minds Meet) boven hem bleef stille staan. Leyers: “Ik zat in de jury voor de Wild Cards van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de prijzen voor jong filmtalent. Daar zag ik voor de eerste keer de ruwe versie van de film. Ik was danig onder de indruk en dus zocht en vond ik Gust op Facebook.” Een paar muisklikken brachten de bal dus aan het rollen, en die denderde meteen hard. De film over drie schooiers die al Driekoningen zingend op het kindje Jezus stoten, werd opgepikt door het filmfestival van Cannes, en dat zorgde zelfs bij de producent, die eerder al met Lost Persons Area op het Franse festival was, voor een zekere hoeveelheid stress. “Ik was blij met de uitnodiging, maar ik vreesde dat de film door de critici zou kunnen neergesabeld worden omwille van de casting.” Van den Berghe koos voor de mentaal gehandicapte acteurs van Theater Stap om de rollen in te vullen. Een verantwoorde artis-

tieke keuze volgens de producent: “Gust wou de naïviteit in het originele verhaal van Felix Timmermans benadrukken, en dan is een dergelijke unieke casting logisch.” De angst voor negatieve reacties bleek niet nodig, want de film werd goed onthaald, al vonden enkelen dat de film inhoud miste. “Als verhaal heeft de film misschien niet veel om het lijf, maar het vertelt wel veel. Wij willen geen boodschap brengen; het zou dan al snel lijken alsof het een propagandafilm is voor het katholieke geloof. Felix Timmermans zei trouwens zelf dat ‘En Waar de Sterre Bleef Stille Staan’ een ‘schoon vertelselke’ is. Een klein verhaaltje dus, en daar haal je uit wat je zelf wil.” Een klein verhaaltje, een aparte casting en het geloof als onderwerp. Niet meteen de ingrediënten voor een grote publieksfilm zou je denken, maar dat spreekt Leyers tegen. “Het verhaal maakt deel uit van het Vlaamse culturele geheugen. De film is ontroerend en grappig en verschilt dus in wezen niet zoveel van wat men een publieksfilm noemt. Ik zie dus geen reden waarom deze film ook niet door een groot publiek gesmaakt kan worden, rond de kerstperiode bijvoorbeeld!”

‘IK DOE GEWOON ALSOF PULSAR MIJN VIJFDE LANGSPEELFILM IS’ Regisseur Alex Stockman over zijn nieuwe film Alex Stockman is met Pulsar aan zijn tweede langspeelfilm toe. Tien jaar geleden tekende hij met Verboden Te Zuchten voor een indrukwekkend debuut. Hij verdween daarna een beetje van het toneel om in 2003 Any Way The Wind Blows mee te produceren en in 2006 kwam hij nog eens boven water met de kortfilm Eva reste au placard les nuits de pleine lune. Die inactiviteit is echter iets waarbij hij niet wil stilstaan. “Ik doe gewoon alsof Pulsar mijn vijfde langspeelfilm is en de vorige verloren zijn gegaan in

En Waar De Sterre Bleef Stille Staan 19/10 om 20u in Kinepolis 4 21/10 om 14u30 in Kinepolis 4

En Waar de Sterre Bleef Stille Staan

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

PULSAR

9


een brand. Het goede nieuws is dat de meeste personages zijn kunnen ontkomen en ondertussen weer een paar wonderlijke verhalen te vertellen hebben.” Pulsar heeft alvast een interessant en actueel uitgangspunt en portretteert de verbazing van de regisseur over de manier waarop hi-tech communicatieapparatuur ons leven verandert en domineert. “Al die apparaten hebben ons ongedurig en kwetsbaar gemaakt. Pulsar verkent de duistere keerzijde van onze obsessie om altijd en overal bereikbaar te zijn.” Pulsar drijft op de zinderende vertolking van Matthias Schoenaerts. Alex Stockman looft zijn hoofdacteur: “Ik hou van de mix van onverstoorbaarheid en onrust die Matthias uitstraalt. Hij heeft iets ongrijpbaars en verliest geen seconde het contact met zijn personage. Daardoor raak je niet snel op hem uitgekeken.” Matthias Schoenaerts duikt tegenwoordig op in veel Vlaamse films, maar Alex Stockman kijkt niet naar wat de rest doet. “Ik lig nog altijd liever op mijn rug naar de sterren te kijken dan naar het Vlaamse filmlandschap.” De draaiperiode was voor cast en crew zeer slopend. De opnames duurden slechts vijf weken en er werd vooral ‘s nachts gefilmd. “We werden er een beetje high van en achteraf onvermijdelijk een beetje down. Maar als je iets wil maken dat mensen raakt, moet het eerst jou raken. Het was mooi om te zien hoe de obsessie met WiFi-stralen van het hoofdpersonage Sam gaandeweg op de crew oversloeg.” De release van de film in de cinemazalen is eerder bijkomstig voor Alex Stockman. Hij wacht meer op zijn eigen release; het moment dat hij de film kan loslaten en de film hem loslaat. Toch is hij blij dat de film te zien zal zijn op het filmfestival. Hij heeft een boon voor Gent en beschouwt het filmfestival als het ideale lanceerplatform. “Ik wou een intuïtieve film maken die trilt en straalt. Net daardoor zou hij bij veel mensen een snaar kunnen raken.”

pulSAR 17/10 om 20u in Kinepolis 7 21/10 om 17u30 in Kinepolis 10

22 MEI

‘IK WIL TONEN HOE BROOS HET LEVEN WEL KAN ZIJN’ Regisseur Koen Mortier over zijn tweede film 22 Mei Een bom ontploft en de chaos begint. Het is het uitgangspunt van de tweede film van Koen Mortier (Ex Drummer). Maar waar de doorsnee Hollywoodblockbuster je vervolgens trakteert op heldhaftige actiescènes waarin slachtoffers en hulpverleners hun eigen en elkanders hachje proberen te redden, focust Mortier zich ook op de vaak vergeten veiligheidsagenten die het geweld door hun vingers zagen glippen. Koen Mortier: “Hoe verwerken ze dat? Ze zijn eigenlijk onschuldig en toch dragen ze verantwoordelijkheid. Het veiligheidspersoneel van de luchthavens van waaruit de vliegtuigen vertrokken die de Twin Towers met de grond gelijk maakten, zijn indirect betrokken partij. Hoe ga je daarmee om?” De regisseur kreeg het idee voor 22 Mei door de eindeloze berichtgeving over zelfmoordterrorisme in het laatste decennium. “We zijn onverschillig geworden tegenover de duizenden slachtoffers. De media besteden veel aandacht en papier aan de geweldplegers. De slachtoffers daarentegen worden herleid tot getallen. Ze sterven een bijna boekhoudkundige dood. Over hen wou ik het hebben en over de dikwijls meest betrokken partij: de security-agenten.”

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Het idee voor de film kreeg snel concrete vorm in het hoofd van Mortier die zelf het scenario pende. “Ik had het gevoel dat ik dit verhaal moest vertellen op mijn manier. Angst, schuldgevoel en de onmogelijkheid om je lot in eigen handen te nemen zijn de hoofdthema’s van de film. Ik wil tonen hoe broos het leven wel kan zijn, en de kijker het gevoel geven dat waanzin niet altijd vertrekt vanuit complete woede, maar ook wel eens het gevolg kan zijn van onmenselijk verdriet.” De film gaat in Europese première op het Filmfestival Gent, en dat doet Mortier plezier. “Eindelijk eens een thuismatch. Het Filmfestival Gent kan een film de nodige stuwkracht geven. En het festival krijgt ook veel internationale aandacht waardoor ook de Vlaamse film in de kijker wordt gezet. Die internationale uitstraling kan gebruikt worden om de eigen cinema een stevige duw te geven.” Maar zal de film gezien het delicate onderwerp het publiek wel aanspreken? “Mijn doel is een film te maken die je een emotionele jetlag bezorgt. Ik ben ervan overtuigd dat 22 Mei een breed publiek zal kunnen aanspreken en raken. Het is een onderwerp van nu en van deze wereld, waardoor velen zich zullen kunnen identificeren met het gebeuren en de emoties die daarbij komen.” 22 MEI 15/10 om 20u in Kinepolis 4 15/10 om 21u in Theaterzaal Vooruit +afterparty 18/10 om 17u30 in Kinepolis 8 10


e xploreZone jonGerenparcourS

MET DE E VAN EXTREME MAKEOVER Een jongerenparcours moet meegaan met zijn tijd, zo ook XploreZone, dat nu dus ExploreZone heet. Daar komt bij: een grondige make-over, een snedige jongerenjury, een interactief forum en uiteraard een selectie films om duimen en vingers bij af te likken.

exploRe! ExploreZone neemt je mee op een visuele ontdekkingsreis door de wereldcinema. Geen muffe films waarbij dialogen uitmonden in oeverloos geëmmer waaraan geen einde lijkt te komen. Wel ijzersterke verhalen, spannende plots en beelden waarvan je hoofd gaat duizelen. Rebelse en eigenzinnige cinema die een nieuwe generatie aan veelbelovende regisseurs aankondigt, op maat van jongeren. sTuBRu Studio Brussel is al tien jaar de BFF van ExploreZone. Geen reden om dat te veranderen, dus is de hipste radio van het land opnieuw spreekbuis voor het parcours. Een betere partner kunnen wij ons niet indenken. Jong, check! Buiten de lijntjes kleuren, check! Avontuurlijk en opstandig, double check! JonGeRenJuRy De jongerenjury, het speerpunt van ExploreZone, krijgt een volledige make-over, inclusief stevige botoxinjectie. De vijf gelukkige filmfanaten slash studenten staan er niet meer alleen voor. Bij elke film kijkt een andere expert met hen mee. Geen wannabe acteurs, maar jonge en creatieve professionals. Acteur Titus De Voogdt (Steve+Sky, Any Way The Wind blows) en internationaal gelauwerde kortfilmregisseur Nathalie Teirlinck hebben al toegezegd. Journalist en filmbuff Ben Van Alboom (Switch op Stubru, Knack Weekend en Knack Focus) werpt zich op als coach en laat hen alle hoeken van het festival zien. Bovendien logeren ze gedurende de hele periode van het parcours samen in het Gentse Hostel 47, allemaal ter bevordering van de teamspirit. inTeRAcTief Niet alleen de jongerenjury heeft een stem, ook jullie mogen gehoord worden. Daarom gaat ExploreZone de interactieve toer op. Onze Facebook-pagina en Twitter-account barsten al maanden van de levendigheid. Via deze kanalen kan je de jury en hun ongezouten kritieken volgen. Je kan er ook naar de foto’s van de sterren op onze rode loper loeren, of zelf mee discussiëren over de films die je op het festival zag. Het is jouw

venster achter de schermen van de twaalf dagen lange rush die het filmfestival is. Wie wil daar nu geen deel van uitmaken?! exoTiscH ExploreZone laat jongeren kennis maken met films uit alle windstreken en continenten. Hoe je het draait of keert, jongeren worden overal ter wereld geconfronteerd met dezelfde gevoelens en uitdagingen, alleen de setting verandert. Met ExploreZone kom je zo terecht op een Braziliaans strand of in een Aziatische metropool, zonder het vliegtuig te moeten nemen. Van een goedkope en ecologisch verantwoorde brug tussen de nationaliteiten gesproken!

ExploreZone gaat ook on air. Het REC Radiocentrum stuurt jonge reporters op pad om het jongerenparcours van het Filmfestival Gent te volgen. Zij stalken de jongerenjury en brengen daar crossmediaal verslag van uit. Hun enthousiast werk bestaat uit interviews, reportages, video’s, blogberichten en foto’s, en verschijnt op de website festival.radiocentrum.be. Het REC Radiocentrum is niet toevallig een van de uitgelezen mediapartners van ExploreZone. REC geeft impulsen aan jong radiotalent en verenigt de Vlaamse radiosector. Je kunt er terecht voor advies, workshops en alle mogelijke informatie over radio.

JONGEREN PARCOURS

De filMs uiT HeT exploRezone-pRoGRAMMA · 22 Mei – Koen Mortier – België · All Good Children – Alicia Duffy – VK/België · Au Revoir Taipei – Arvin Chen Taiwan/VS/Duitsland · boranova boranova – Inan Temelkuran Turkije · Chatroom – Hideo Nakata – VK · Die Fremde – Feo Aladag – Duitsland · Kaboom - Gregg Araki - VS · Littlerock – Mike Ott - VS · never Let Me Go – Mark Romanek –VK/VS · Paraiso – Héctor Gàlvez – Peru · Pure - Lisa Langseth - Zweden · R – Michael Noer & Tobias Lindholm Denemarken · R u There – David Verbeek – Nederland · Schemer – Hanro Smitsman – Nederland · Snabba Cash – Daniel Espinosa – Zweden · Shahada – Burhan Qurbani – Duitsland · Stolen Dreams – Sandra Werneck Brazilië · Swinki (Piggies) – Robert Glinski Polen/Duitsland · Winter’s bone – Debra Granik - VS Voor alle vertoningsdata van de films uit het ExploreZone-parcours: zie het alfabetische filmoverzicht vanaf p.74 of surf naar onze website www.filmfestival.be.

WInTER’S bOnE

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

11


holebi-filmS op he t proGr amma

FILMS VOOR JONG EN OUT Je bent holebi en je wilt wat. Een filmpje meepikken op het Filmfestival Gent bijvoorbeeld. Dan kan je onder andere ook uit een aantal films van en over holebi’s kiezen. En die zijn even uiteenlopend als het publiek van een Gay Pride.

Je bent jong en je wilt wat. Je biologische vader leren kennen bijvoorbeeld. De kinderen van het lesbische koppel Nic en Jules (Annette Bening en Julianne Moore) vinden hem zelfs. En dat zorgt in The Kids Are All Right voor de nodige heisa. Regisseur Lisa Cholodenko (High Art) vertelt een grappig en universeel herkenbaar verhaal over strubbelingen in een modern gezin. Je bent homo en je wilt wat. Schrijver worden bijvoorbeeld. Tomasso probeert het in Rome, maar wordt teruggeroepen naar het familiebedrijf in het zuiden. De sfeer binnen de familie wordt verpest wanneer het onderwerp homoseksualiteit op tafel gegooid wordt. In de bitterzoete komedie Mine Vaganti schildert de Italiaans-Turkse regisseur Ferzan Ozpetek (Huarem Suare) een portret van een ontwrichte familie, maar vooral een ode aan de liefde en de vrijheid. Je bent oud en je wilt wat. Eindelijk uitkomen voor je verleden en je ware geaardheid bijvoorbeeld. In L’Arbre et la Fôret, de nieuwste film van het Franse regisseursduo Olivier Ducastel en Jacques Martineau (Crustacés et Coquillages) wil Frédérick het vreselijke oorlogsgeheim uit zijn verleden delen met de rest van zijn familie. Ook het Spaanse regisseursduo Jon Garano en José Mari Goenaga mijmert over het verleden in For 80 Days. Daarin ontdekt de 70-jarige Axun dat haar jeugdvriendin Maite lesbisch is, wat haar doet afvragen of ze de grens tussen vriendschap en verlangen zal overschrijden. Je bent moslim en je wilt wat. Je geloof verzoenen met nieuwe gebeurtenissen bijvoor-

L’ARbRE ET LA FÔRET

beeld. Niet altijd even gemakkelijk zoals debuterend regisseur Burhan Qurbani aantoont in Shahada. In de film die genomineerd werd voor de Gouden Beer op het jongste filmfestival van Berlijn, verweeft hij de verhalen van drie jonge Berlijnse moslims. Zo volgt hij onder andere Samir die worstelt met zijn gevoelens voor zijn Duitse vriend en werkmakker Daniel. Je bent biseksueel en je wilt wat. Wat experimenteren bijvoorbeeld. Kaboom is de nieuwste telg van cultregisseur Gregg Araki waarin twentysomething Smith na het eten van een space cookie in een wel heel bizarre en vooral seksuele trip terechtkomt, waarbij vrouwen en mannen zijn pad kruisen. De film verkent verschillende genres van fantasy tot komedie en is campy en heel gestilleerd tegelijkertijd. Araki op zijn best.

Na een goede film hoort een stevige pint of een lekkere cocktail. Het festivalcafé wordt dit jaar omgetoverd in Bar Tati. Tati, zegt u? Die naam klinkt misschien niet zo bekend in de oren als Quentin Tarantino of Martin Scorsese, maar Jacques Tati was met films als Mon Oncle en PlayTime mee bepalend voor de cinema zoals die er vandaag uitziet. Hij was tegelijk knotsgek en geniaal, en zijn tijd ver

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Je heet Ozon en je filmt wat. Een nieuwe film met Catherine Deneuve bijvoorbeeld. De ster uit Ozons 8 Femmes speelt de hoofdrol in Potiche dat ook gebaseerd is op een populair Frans boulevardstuk uit de jaren zeventig, al barst de cast dit keer niet in zingen uit. Deneuve speelt Suzanne, de onderdanige echtgenote van een rijke industrieel die zich tot een assertieve zakenvrouw ontpopt. Tot ongenoegen van manlief die vastbesloten is om zijn plek aan de top te heroveren. Voor alle vertoningsdata van de holebifilms: zie het alfabetische filmoverzicht vanaf p.74 of surf naar onze website www.filmfestival.be.

vooruit. Bar Tati wordt met de partycrew van Avenue L. aan de leiding een hippe Franse bar in pop-up stijl. Drie dagen voor de aanvang van het festival gaan de deuren al open. Elke avond mag een andere dj zijn eigen soundtrack in elkaar boksen. Prop jezelf niet vol met popcorn en nachos tijdens de film, want op de kaart staat Tarte Tati en ander lekkers.

12


E ye Tune s / muziekdocumentaire s en -films

SEX, DRUGS & ROCK-’N-ROLL

Hij speelde Gollum in Lord of the Rings en de reuzengorilla Kong in King Kong. Andy Serkis heeft dus wel wat ervaring met het spelen van monsters. Dit keer kruipt hij in de huid van eentje dat echt bestaan heeft: het Britse punkrockmonster Ian Dury. ‘Ian wie?’

Beeld je deze scène in: een hotelkamer wordt vakkundig vertimmerd door een benevelde rockster, aangemoedigd door een trio schaars geklede stoeipoezen. Hoofd eraf als niet meteen de zinsnede ‘Sex & Drugs & Rock & Roll’ bij je opkomt. Weet je ook wie de frase heeft bedacht? Arm eraf als je nu niet spontaan ‘Ian Dury’ kan zeggen. Nochtans verdient de man een plaatsje in het collectieve geheugen, want hij heeft ons samen met zijn band The Blockheads een aantal punkrockklassiekers geschonken. ‘Hit Me With Your Rhytm Stick’, ‘Wake Up and Make Love With Me’ en natuurlijk ‘Sex & Drugs & Rock & Roll’; been eraf als je de nummers niet vanzelf begint te zingen. Wie nu een aantal lichaamsdelen mist, kan de schade beperken door tijdens het Filmfestival Gent naar de biopic over Dury te gaan kijken. Ook wie nog heel is, kan maar beter richting festival trekken, want de film is niet de typische rock ‘n’ roll biopic die bij het eerste succes begint en ergens in een ontwenningskliniek eindigt. Sex & Drugs & Rock & Roll is in wezen een ontroerende familiekroniek, maar dan overgoten met de nodige scènes om de titel te verantwoorden. “Diep vanbinnen was Ian Dury een huiselijke en conservatieve familieman. Maar hij was ook een artiest, een rocker en een egoïstische smeerlap wiens leven gedirigeerd werd door zijn lul.” Dury-biograaf Will Birch windt er alvast geen doekjes om.

“Ik heb net een kind gebaard,” zegt ze. “Denk je dat het een beetje stiller kan?” Dat doen de makers van Sex & Drugs & Rock & Roll ook niet, al hadden ze aanvankelijk toch een beetje schroom uit respect voor de familie van de in 2000 aan kanker overleden rocker. Hoofdrolspeler en producent Andy Serkis stuurde het scenario dan ook eerst ter goedkeuring naar hen. “Het script kwam vol aantekeningen terug, maar niet om de voor de hand liggende reden. De familie zei dat hij een nog veel ergere klootzak dan

SEX & DRUGS & ROCK & ROLL

dat was, en dat we niet moesten aarzelen om de vuiligheid te tonen.” De film toont hoe Dury in de eerste plaats voor zichzelf en zijn kunst leefde. De biopic opent met een scène waarin hij met zijn eerste band aan het repeteren is in de woonkamer terwijl zijn vrouw boven aan het bevallen is. “Ik heb net een kind gebaard,” zegt ze. “Denk je dat het een beetje stiller kan?” Dury wordt er niet aardiger op in de twintigtal jaar – van de late jaren zestig tot de vroege jaren tachtig – die door de film overbrugd worden. Om een verklaring te geven voor zijn chaotische levenswandel, blikt de film terug op zijn jeugdjaren die gekenmerkt werden door polio, een ongelukkig internaatverblijf en een afwezige vader. Een mens zou voor minder wild om zich heen schoppen, al ging dat Dury

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

niet bepaald goed af: de polio zadelde hem met een beenprothese op. Dat hield hem echter niet tegen: “Ik mag dan kreupel zijn, ik ben wel gevaarlijk,” zei hij. Dury’s dolgedraaide optredens en zijn agressieve imago zijn legendarisch en beïnvloedden een hele resem artiesten: van The Clash over de Sex Pistols tot Madness. Een biopic is dan ook terecht, want zoals Dury het zelf zei: “I’m not here to be remembered, I’m here to be alive!”

Sex & Drugs & Rock & Roll 13/10 om 22u30 in Kinepolis 8 15/10 om 17u30 in Kinepolis 4 19/10 om 22u30 in Kinepolis 4

13


E ye Tune s / muziekdocumentaire s en -films

MONSTERHITS & MUSICPICS In de festivalsectie Eye Tunes kan je naast de fascinerende film over het leven van Ian Dury ook nog een resem andere muziekfilms en -documentaires ontdekken.

Soundtrackmonsters Bandes Originales: Georges Delerue - Met meer dan 300 soundtracks op zijn actief is Georges Delerue het ‘monstre sacré’ van de Franse filmmuziek. Zijn werk is te horen in de Nouvelle Vague-films van onder andere François Truffaut (Jules et Jim, La Nuit Américaine), maar ook in populaire Franse blockbusters van bijvoorbeeld Philippe de Broca (L’homme de Rio), of in Hollywoodspektakels als Platoon van Oliver Stone. Conversations on Alex North’s Spartacus - Hét monster onder de soundtracks is ongetwijfeld de score van Alex North voor Kubricks Spartacus uit 1960. In een bewust sober gehouden documentaire doen filmmuziekcomponisten zoals Alexandre Desplat, Mark Isham en John Williams uit de doeken waarom ze fan zijn van het werk van North. Nyman in Progress - Sommige mensen hebben monsterlijk veel talent. Neem nu componist Michael Nyman. Niet alleen schreef hij de muziek voor The Piano, uit deze op de tonen van zijn muziek gezette documentaire blijkt nu ook nog eens dat de man zich met succes aan filmen en fotograferen waagt.

Muziekmonsters Bardsongs - Een sprookjesachtige film, maar dan eens zonder monsters, krijg je voorgeschoteld in Bardsongs, een ontroerend drieluik van volksverhalen uit verschillende culturen,

begeleid door plaatselijke muzikanten. Dankzij erg fraai camerawerk word je letterlijk meegenomen op een muzikale droomreis naar Mali, India en Ladakh. Passing Strange - Eerst een monsterhit op Broadway, nu een monsterhit in de bioscoopzalen? Spike Lee (Malcolm X, Inside Man) registreerde de laatste drie voorstellingen van het autobiografische verhaal over een jonge kerel die zijn artistieke identiteit zoekt van Los Angeles over Amsterdam naar Berlijn. Krachtige songs en expressieve vertolkingen verzekerd! Sound of Noise - Wat te denken van het gebruik van muziek als terroristisch wapen? Voorwaar monsterlijk! Het is het onderwerp van de opmerkelijke Zweedse film Sound of Noise van de makers van de percussiefilm Music for One Apartment and Six Drummers. Politieagent Warnebring moet achter een groep drummers aan die de stad als instrument gebruikt. Het wordt echter moeilijk wanneer blijkt dat de aanvoerster van de bende de vrouw is waar hij een boon voor heeft.

Documonsters Oil City Confidential - Meer punkrockmonsters à la Dury zijn er te zien in dit gestileerde portret van de Britse protopunk- en pubrockband Dr. Feelgood bij wie The Ramones ooit in het voorprogramma stonden. Regisseur Julien Temple maakte hiermee al zijn derde film over de Britse muziekscène van de jaren zeventig na The Filth and the Fury over de Sex Pistols, en The

Bardsongs

Future is Unwritten over Joe Strummer van The Clash. On/Off: Mark Stewart Pop Group to Maffia - Mark Stewart was het monstertje in de pels van de ‘Bristol Sound’. Hij creëerde eind jaren zeventig een eigen postpunkgeluid en joeg met zijn politiek geïnspireerde teksten het establishment de kast op. Deze intieme documentaire volgde Stewart gedurende twee jaar en laat zijn collega-muzikanten (Nick Cave, Massive Attack,…) aan het woord. Pianomania Dat concertpianisten wel eens monsters kunnen zijn, wordt duidelijk in deze Duitse documentaire over de pianostemmer Stephan Knüpfer die van concertzaal naar concertzaal trekt om pianisten te helpen in hun zoektocht naar de perfecte klank. Tussendoor vertrouwt Knüpfer de kijker toe dat ‘pianisten nooit echt tevreden zijn’. En dat zorgt wel eens voor hoogoplopende spanningen… The Weird World of Blowfly - Is het een muzikant, een Mexicaanse worstelaar of een gezellig glittermonster? Blowfly is alvast wél het heel aparte alter ego van singersongwriter Clarence Reid. In de jaren zestig en zeventig nog songsmid voor R&B-artiesten, bracht hij later als Blowfly seksueel expliciete parodieën op die nummers uit op zijn eigen label Weird World. Instant succes maar ook instant problemen met de goegemeente!

Voor alle vertoningsdata van de muziekfilms en –documentaires: zie het alfabetische filmoverzicht vanaf p.74 of surf naar onze website www.filmfestival.be. On/Off: Mark Stewart / Pop Group to Maffia

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

14


He t Plus Parcours van Roel Van Bambost

CINEMA SENIORES Roel Van Bambost, éminence grise op ons filmfestival, stippelt elk jaar een parcours uit voor de 55-plusser. Uit het programma worden zes films gelicht die aansluiten bij de doelgroep, of hen net confronteren met iets wat buiten hun leefwereld valt. Roel leidt zelf elke film in en trakteert daarna in het festivalcafé. Hij schotelt alvast een proevertje voor:

The Kids Are All Right - 14/10, 14u30, Kine 1 Nic en Jules zijn een lesbisch koppel met twee kinderen. De jongste gaat op zoek naar zijn biologische vader, maar die ontmoeting zet het gezin op zijn kop. Roel zegt: “Deze film lijkt misschien een gedurfde keuze, maar deze tragikomedie gaat niet over een lesbisch huwelijk, maar over het huwelijk tout court, waarin problemen en conflictsituaties dagelijkse kost zijn.”

Kawasaki’s Rose – 15/10, 14u30, Kine 1 Josek verraadde in de jaren zeventig zijn beste vriend bij de Tsjechische geheime dienst. Dertig jaar later moeten familie en vrienden leren omgaan met deze harde feiten. Roel zegt: “Met onderliggende humor wordt over de collaboratie ten tijde van het communisme bericht, en de film kan rekenen op heel sterke vertolkingen.”

Another Year – 18/10, 14u30, Kine 1 Tom en Gerri zijn een gelukkig getrouwd stel, maar worden omringd door mensen die hun leven niet op orde lijken te krijgen. Roel zegt: “Hoewel we een film met personages die te veel aansluiten bij de leefwereld van 55-plussers proberen te vermijden, maken we voor deze graag een uitzondering omdat hij zo mooi en diepmenselijk is.”

Potiche – 19/10, 14u30, Kine 1 Catherine Deneuve speelt de onderdanige vrouw van een rijke industrieel, maar ontpopt

The kids are all right

zich tot ongenoegen van haar man tot een assertieve zakenvrouw. Roel zegt: “François Ozon is een man die gevoelige onderwerpen niet uit de weg gaat en die op een originele manier op het scherm brengt.”

Knoester – 20/10, 14u30, Kine 1 Junior en zijn ouders verhuizen naar het platteland waar hij een ongewone ontmoeting heeft met de pratende tak Knoester. Roel zegt: “Dit is een grappige, hartverwarmende film

voor jong én oud: ideaal om de kleinkinderen naar het filmfestival mee te brengen.”

Mother & Child – 21/10, 14u30, Kine 1 Karen werd als meisje door haar moeder gedwongen haar baby af te staan, Elizabeth wil op zoek gaan naar haar echte moeder, en Lucy probeert zwanger te worden. Roel zegt: “Mother & Child is een beetje een tearjerker, maar we hebben de film vooral gekozen omwille van de problematiek van kindmoeders en adoptie.”

EUROPEES TRIO Ken je die grap waarin een Spanjaard, een Belg en een Hongaar…? Nee? Binnenkort misschien wel want Spanje, België en Hongarije zijn de drie landen die achtereenvolgens het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nemen. Op dit eigenste moment is België aan zet. Het Filmfestival Gent draagt graag bij aan de uitstraling van dat voorzitterschap, en dus staan er films uit de drie landen op het programma. De Belgische film is alvast goed vertegenwoordigd zoals je eerder kon lezen. Maar het Filmfestival Gent richt ook haar blik op de Spaanse en Hongaarse cinema. Uit Spanje verwachten we Mother and Child, een ontroerende film over de onbreek-

bare band tussen moeder en kind van Rodrigo Garcia (Things You Can Tell Just By Looking At Her), en het opmerkelijke For 80 Days van Jon Garano en José Maria Goenaga, dat het delicate thema van lesbische liefde op latere leeftijd aansnijdt. Ook het Hongaarse filmbedrijf is prominent aanwezig. Zo zetelt de jonge regisseur Agnes Kocsis in de internationale jury en staat haar jongste film Adrienn Pál op het programma. Tender Son – The Frankenstein Project van haar landgenoot Kornel Mondruczo dingt zelfs mee naar de prijzen in competitie. Dan wordt ook nog eens Der Kameramörder van Robert Pejo vertoond, van wie Dallas Pashamende eer-

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

der al op het Filmfestival Gent te zien was. En in Vespa van Diana Groo volgen we de lotgevallen van een 12-jarige zigeunerjongen die een scooter wint, maar het ding persoonlijk moet gaan ophalen in Boedapest.

Voor alle vertoningsdata van de Spaanse en Hongaarse films: zie het alfabetische filmoverzicht vanaf p.74 of surf naar onze website www.filmfestival.be.

15


te ga st op he t Filmfe stival Gent

THE GREENGRASS SUPREMACY Filmfestival Gent eert Paul Greengrass met een Joseph Plateau Honorary Award

“Films veranderen de wereld niet, maar ze kunnen mensen aan het praten krijgen. En ze kunnen je met een nieuwe blik naar de wereld doen kijken.” Het citaat van Paul Greengrass past zijn eigen films als gegoten. Die zijn immers zonder uitzondering politiek of maatschappelijk geëngageerd. Kijk maar naar zijn eerste filmuitstapjes: Resurrected, of het waargebeurde verhaal van een Britse soldaat die wordt achtergelaten na de Falklandoorlog; Open Fire, of het waargebeurde verhaal van een politieagent die van moord beschuldigd wordt; The One That Got Away, of het waargebeurde verhaal van de Britse speciale troepen in Irak; The Fix, of het waargebeurde verhaal van het grootste gokschandaal uit de Britse sportgeschiedenis. Pas in 1998 waagde Greengrass zich aan fictie met The Theory of Flight. Ook dan bleef de regisseur zijn adagio trouw: de film kaartte het taboeonderwerp aan van seksualiteit bij mensen met een mentale handicap. Greengrass keerde toch terug naar zijn stokpaardje en schreef het scenario voor Omagh over de bommencampagne in het gelijknamige Noord-Ierse stadje, en regisseerde het alom gelauwerde Bloody Sunday, dat in 2002 op het Filmfestival Gent in competitie was. Het succes van die film leverde Greengrass een aanbod uit Hollywood op: hij mocht de tweede film uit de Bourne-trilogie regisseren. Door de typische documentaire handbewogen stijl van Greengrass werd de film zo’n succes dat hij ook voor deel drie mocht opdraven. Op de vraag hoe hij die stijl ontwikkelde, antwoordde de regisseur:

PAUL GREENGRASS

“Ik kon me vroeger gewoon geen statief veroorloven.” Niemand zag er graten in, en tussendoor scoorde hij ook nog met United 93, over één van de gekaapte vliegtuigen op 11 september 2001, en dit jaar met Green Zone over de zoektocht naar de zogezegde massavernietingswapens in Irak.

naar, was My Left Foot over de Ierse kunstenaar Christy Brown die enkel controle had over zijn linkervoet. De film zette niet alleen Sheridan in de kijker, maar lanceerde ook de carrière van hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis. Ook Sheridans tweede film The Field ging niet over de explosieve situatie in Noord-Ierland.

THE IRISH CONNECTION

Met In the Name of the Father waagde hij zich dan toch aan het onderwerp. Daniel Day-Lewis kroop in de huid van een jonge kerel die samen met zijn familie en een aantal vrienden ten onrechte beschuldigd werd van een IRA-bomaanslag en vijftien jaar in de gevangenis zat. Het waargebeurde verhaal leverde de film zeven Oscarnominaties op.

Regisseur en producer Jim Sheridan toost op Paul Greengrass Wie beter om een prijs uit te reiken aan Paul Greengrass dan filmmaker Jim Sheridan? Hij was de producer van het door Greengrass geschreven Omagh en het door hem geregisseerde Bloody Sunday. Niet toevallig twee films over de Ierse ‘Troubles’. Het Noord-Ierse conflict is het onderwerp van verschillende films van Sheridan. De Ierse regisseur verkaste in 1981 dan wel van Dublin naar New York, zijn thuisland bleef lange tijd een belangrijke rol spelen in zijn oeuvre. JIM SHERIDAN

Aanvankelijk hield Sheridan zich ver van de politiek. Zijn eerste film en meteen een Oscarwin-

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Sheridan regisseerde zelf nog één film over het onderwerp: The Boxer, ook weer met Daniel Day-Lewis. Tegenwoordig vertoeft Sheridan meer in Hollywood met onder andere de rapfilm Get Rich or Die Tryin’, het Irak-drama Brothers of de op stapel staande thriller Dream House. Hij zou nog wel films maken met een Iers tintje (In America), maar hield zich voortaan liever achter de schermen bezig met het produceren van films over de Noord-Ierse problematiek. Waar hij dus Greengrass tegenkwam en hem richting Hollywood katapulteerde. 16


te ga st op he t Filmfe stival Gent

Talent KOMT LANGS POLITIEK CORRECTE KOST Costa-Gavras opent Tati-tentoonstelling op Filmfestival Gent Costa-Gavras is geen alledaagse regisseur. Op 77-jarige leeftijd kan hij terugkijken op een boeiende en veelbesproken carrière. Hij maakte meer dan twintig films en werd meermaals bekroond voor zijn maatschappijkritisch werk. En plus is hij voorzitter van La Cinémathèque française. Op jonge leeftijd moest hij zijn moederland Griekenland verlaten wegens de communistische sympathieën van zijn vader. Hij verzeilde in Parijs voor zijn studies. Sindsdien zijn de thema’s misbruik van staatsmacht en ontkenning van persoonlijke vrijheid de rode draad doorheen zijn regiecarrière geweest. Of het nu over het Vichy-regime (Section Spéciale), de communistische heksenjacht in Tsjechoslowakije (The Confession), het Israëlisch-Palestijnse conflict (Hanna K.) of de rol van het Vaticaan tijdens de Holocaust (Amen.) ging.

François Ozon

O ZIE, OZON! François Ozon te gast op het Filmfestival Gent “Ik vind het lastig om films over mannen te maken. Ik heb dan het gevoel dat ik in een spiegel kijk. Ik blijf liever verborgen. Achter de camera of achter een vrouwelijk personage.” Alzo sprak François Ozon. En als je naar het oeuvre van de 42-jarige Franse regisseur kijkt, merk je dat hij maar wat graag met vrouwen werkt. Charlotte Rampling, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardent, Romola Garai, Ludivine Sagnier, Valeria Bruni Tedeschi,… Ze passeerden allemaal al eens voor Ozons camera. Een veelfilmer van vrouwelijk schoon dus, en een veelfilmer tout court. Of hoe moet je iemand noemen die elk jaar een nieuwe langspeelfilm op het publiek loslaat? François Ozon komt op het Filmfestival Gent zijn laatste wapenfeit Potiche voorstellen. De film herenigt hem met Catherine Deneuve waarmee hij in 2001 8 Femmes draaide, zijn grootste succes tot nu toe. De film was tegelijkertijd komedie, melodrama, whodunit én musical. Ozon

draait zijn hand niet om voor een genre meer of minder. Dat was al duidelijk in zijn langspeelfilmdebuut Sitcom, dat situatiekomedie combineerde met groteske horror, maar de film werd niet goed onthaald.

“Ik heb nooit beweerd dat ik politiek correcte films wou maken. Ik maakte al die films omdat het verhalen waren die ik wou vertellen, die me

De mindere kritieken hielden Ozon niet tegen om zijn eigen ding te blijven doen en filmgenres naar zijn hand te zetten. Gouttes d’Eau sur Pierres Brûlantes was een huis clos met een campy musicalscène, 5x2 zette het relationele drama letterlijk op zijn hoofd, Le Temps Qui Reste was een pakkend maar atypisch relaas van iemand op sterven, en Angel een melodrama met een meer dan vette knipoog. Dat belooft dus voor Potiche dat, gebaseerd op een Frans boulevardstuk uit de jaren zeventig, zich aankondigt als een komedie. Maar met Ozon weet je dus nooit. Behalve dan dat er weer een paar filmdiva’s in zullen rondlopen. Potiche 16/10 om 20u in Kinepolis 1 19/10 om 14u30 in Kinepolis 1

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Costa-Gavras

17


OVERZICHT

persoonlijk diep raakten,” zei hij ooit hierover. In zijn laatste film Eden Is West (2009) probeert immigrant Elias Parijs te bereiken. Een verhaal dat niet toevallig gelijkenissen vertoont met het levensverhaal van Costa-Gavras. Costa-Gavras mag dan wel niet superbekend zijn, hij heeft veel betekend voor de Franse film en de politieke film in het algemeen. Met Z plaatste hij zichzelf voor de eerste keer op de wereldkaart. Hij kreeg er de Oscar voor Beste Buitenlandse Film voor. Missing werd in 1982 zijn tweede grote succes over de oceaan. De film sleepte onder meer een Oscar voor Beste Aangepaste Script in de wacht en stak nog drie andere nominaties op zak. Hollywood lag aan zijn voeten, maar hij besliste daar anders over. Uiteindelijk maakte hij vier Hollywoodfilms, maar altijd op zijn voorwaarden, met zijn crew, en de postproductie gebeurde altijd in Parijs. Hij blijft altijd trouw aan zichzelf en aan Frankrijk, het land waar hij vrijheid vond.

‘JAcQues TATi: Deux TeMps, TRois MouveMenTs’ 15 oktober tot 16 januari Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

TiJDens HeT filMfesTivAl zAkken Heel WAT ReGisseuRs, scenARisTen en AcTeuRs Af nAAR GenT oM Hun filM AAn HeT puBliek vooR Te sTellen. DiT is een sTATusoveRzicHT op 23/09: Voor alle aanvullingen betreffende de nationale en internationale gasten op het festival, ga naar www.filmfestival.be of www.facebook.com/FilmfestivalGent! 22 mei: regisseur Koen Mortier en cast: norman baert, barbara Callewaert, Titus De Voogdt, Jan Hammenecker, Gunter Lamoot, Sam Louwyck, Steffi Peeters en Wim Willaert 3 Backyards: regisseur Eric Mendelsohn Adrienn Pál: regisseur Agnes Kocsis The Athlete: regisseur Davey Frankel Bandes Originales: Georges Delerue: regisseur Pascale Cuenot Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff: regisseur Craig McCall Dansen met Travolta: regisseur Lenny Van Wesemael en cast: Arend Pinoy, bert Haelvoet en Laura Vanborm De Eenzaamheid van de Priemgetallen: in aanwezigheid van regisseur Saverio Costanzo en actrice Alba Rohrwacher. Die Fremde: regisseur en scenarist Feo Aladag En waar de sterre bleef stille staan: regisseur Gust Van den berghe en cast: Peter Janssens, Paul Mertens en Jelle Palmaerts Home for Christmas: regisseur bent Hamer Hugh Hefner – Playboy, Acitivist and Rebel: regisseur brigitte berman Littlerock: regisseur Mike Ott Potiche: regisseur François Ozon Pulsar: regisseur Alex Stockman en cast R: regisseur en scenarist Tobias Lindholm en Michael noe R U There: regisseur David Verbeek Silent Souls: regisseur Aleksei Fedorchenko Smoorverliefd: regisseur Hilde Van Mieghem en cast: Koen De bouw, Koen De Graeve, Jan Decleir, Wine Dierickx, Veerle Dobbelaere, Huub Stapel, Aline Vanhulle en Marie Vinck Snabba Cash: acteurs Lisa Henni en Dragomir Mrsic Sound of Noise: regisseur en scenarist Ola Simonsson en Johannes Stjärne nilsson Submarino: scenarist Tobias Lindholm Tender Son: regisseur Kornel Mondruczo The Weird World of Blowfly: in aanwezigheid van regisseur Jonathan Furmanski Winter’s Bone: acteur John Hawkes Zwart Water: regisseur en scenarist Elbert Van Strien Andere niet te missen gezichten: Paul Greengrass, Jim Sheridan, Costa Gavras en Tim Robbins (lees meer op p 34) naast de vele regisseurs en acteurs komen er ook heel wat componisten naar Gent voor het filmfestival en de World Soundtrack Awards. Ze zijn met veel en vaak niet van de minste: Craig Armstrong, David Arnold, Angelo badalamenti, George Christopoulos, bruno Coulais, Alexandre Desplat, Sergey Evtushenko, Elliot Goldenthal, Chris Heyne, Alberto Iglesias, Abel Korzeniowski, Henning Lohner, Karzan Mahmood, Gary Marlowe, nico Muhly, Marcel noll, Gustavo Santaolalla, Dieter Schleip, Howard Shore, Clinton Shorter, Stephen Warbeck en Gabriel yared.

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

18


TATI TIME / 15 ok tober 2010 tot 16 januari 2011

Jacques Tati: ‘Deux Temps, Trois Mouvements’ “De tijd stelt altijd orde op zaken en wat waardevol is gaat niet verloren.” Jacques Tati sprak ooit deze woorden, en ze zijn alvast van toepassing op zijn eigen filmoeuvre. In een grootse expo wordt Tati’s werk en invloed toegelicht. Na Parijs nu exclusief in Gent!

Opschudding in Frankrijk vorig jaar. Door het verbod op reclame voor rookwaren moesten de affiches voor de tentoonstelling over de legendarische filmmaker Jacques Tati geretoucheerd worden. Het kon niet door de Franse beugel dat Tati als het iconische personage Monsieur Hulot aan een pijp lurkte, in nabijheid van een kind dan nog wel! Costa-Gavras, de Grieks-Franse regisseur en hoofd van La Cinémathèque française, reageerde met mediterrane furie op zoveel bekrompenheid en wees op het ‘Tatiëske’ van de situatie: “Tati zou het bescheuren van het lachen. In zijn films steekt hij immers nooit ofte nimmer zijn pijp aan.” Een hilarisch non-event waar Tati van gesmuld zou hebben. Zeker omdat een larger than life pijp één van de blikvangers was op de tentoonstelling zelf. Die pijp zal er ook bij zijn in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent waar de Tati-expositie ‘Deux Temps, Trois Mouvements’ dit najaar te zien is op initiatief van het Filmfestival Gent in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Gent is na Parijs de tweede stad waar de expo halt houdt. De organisatoren, La Cinémathèque française en Les Films de Mon Oncle, konden geen betere plek hebben uitgekozen. Jacques Tati was erbij toen in de stad de Belgische première plaatsvond van zijn laatste bioscoopfilm Trafic, waarvan een stukje werd opgenomen in de buurt van Sint-Niklaas. En het Filmfestival Gent programmeerde enkele jaren geleden de gerestaureerde 70 mm-versie van PlayTime. Het scheelde nochtans maar een haar of Jacques Tati had nooit een film gemaakt. Hij zou lijstenmaker worden, net zoals zijn vader en grootvader. De in Parijs werkende Nederlandse grootvader van Tati was trouwens zelf beroemd – of liever berucht. Hij maakte de fout om drie schilderijen te weigeren die Vincent Van Gogh hem aanbood als betaling voor een aantal kaders. Een kleine gebeurtenis met grote tragikomische gevolgen; Tati had zelf geen betere familieanekdote kunnen verzinnen.

PLAYTIME

Tati observator Tati’s familie heeft misschien wel tot inspiratie gediend voor de jonge Tati. Die bleek immers een begenadigd pantomimespeler. Zijn ‘Impressions Sportives’ bleven niet onopgemerkt. Hij werd opgepikt door een theatergezelschap en ‘le tout Paris’ verlustigde zich aan zijn gekke bekken. Tati observeerde zeer aandachtig alledaagse handelingen en reproduceerde die met een zekere afstand waardoor ze minder vertrouwd, maar grappiger werden. En dat werkte, ook op film.

Tati burlesque

Het is niet moeilijk om in de postbode François – de eerste filmheld van Tati – een Europese variant te zien op Charlie Chaplin of Buster Keaton. Maar Tati gaf een draai aan de burleske humor en maakte de actie ondergeschikt aan de handeling. Het zijn niet de stunts die François uithaalt in Jour de Fête die op de lachspieren werken, maar wel hoe hij op zijn fiets zit. En daarvoor moet je aandachtig kijken. Tati noemde zijn ci-

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

nema dan ook terecht ‘une école du regard’, en zei tegen zijn publiek: “Ik wil dat de film begint wanneer u de zaal verlaat.”

Tati nouveau Tati weigerde om de plattelandspostbode een tweede keer van stal te halen, en kwam op de proppen met Monsieur Hulot, het verstrooide en onhandige burgermannetje met pijp. In Les Vacances de Monsieur Hulot trok hij naar de Noordzeekust. Tati stak elke scène tjokvol humoristische knipoogjes waardoor de kijker verplicht was om goed uit zijn ogen te kijken. En om aandachtig te luisteren. De afwezigheid van dialogen werd goedgemaakt door een uitgekiende accentuering van gemurmel, uitroepen, achtergrondgeluid of muziek. Tati creëerde met deze film een vernieuwend totaalspektakel, nét geen aanslag op al je zintuigen.

Tati modern De optimistisch-futuristische tendens in de architectuur, de mode en het design van de 19


EXPOTIME jaren vijftig, was de juiste setting voor de vernieuwing van Tati. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, verzette Tati zich niet tegen de moderne maatschappij. “Ik heb alleen getoond hoe de mens zich gedraagt in de maatschappij,” zei hij daarover. Tati’s geamuseerde blik op de nieuwste gimmicks en gadgets, is nergens zo duidelijk als in Mon Oncle waarmee Tati de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won.

Tati architect De fascinatie van Tati voor de moderne samenleving en zijn afkeer van zinloze vernieuwing, culmineerden in PlayTime, zijn meest ambitieuze filmproject. Monsieur Hulot mag voor de derde keer opdraven en neemt de kijker mee op een dwaaltocht door de moderne stad. Tati werd architect en liet een gigantische set bouwen in beton, glas en staal. De opnames duurden twee jaar, maar de film werd een gigantische commerciële flop. Tati had zijn eigen kapitaal geïnvesteerd en moest met lede ogen aanschouwen hoe ‘Tativille’ met de grond werd gelijkgemaakt.

Tati fini? Het leek over en uit voor Tati. Maar dan dook er vers geld op uit buitenlandse hoek. Trafic werd een coproductie met een Nederlandse filmmaker, en hekelde de exploderende verkeersdrukte. Ook deze film werd niet gesmaakt door het publiek en het werd het laatste bioscoopexploot van Tati. Hij schitterde nog één keer met Parade, een film over het circusleven waarmee hij toepasselijk genoeg terugkeerde naar de pantomimeacts uit het begin van zijn carrière: eindigen in schoonheid heet dat dan.

Tati cinema De films van Jaques Tati kunnen natuurlijk niet ontbreken op het Filmfestival Gent. In samenwerking met Cinematek kan je het oeuvre van Tati ontdekken. Tati-pret met: Soigne Ton Gauche – 1936 / 12’ - L’école des Facteurs – 1947 / 14’ - Jour de Fête – 1949 / 75’ - Les Vacances de Monsieur Hulot – 1953 / 88’ - Mon Oncle – 1958 / 120’ - Cours du Soir – 1967 / 27’ - PlayTime – 1967 /125’ - Trafic – 1971 / 96’ - Parade – 1973 / 85’ - Forza Bastia – 2002 / 27’

‘Jacques Tati: Deux Temps, Trois Mouvements’

De expo is een veelzijdige ontdekkingstocht door het oeuvre en leven van Tati. Enkele niet te missen blikvangers: Ontdek Tati’s fascinerende familiegeschiedenis aan de hand van een bijzondere fotocollectie. Van de Russische grootvader, een legergeneraal die er een week over deed om zijn landgoed af te reizen tot de hond; geen Tati blijft onderbelicht. In zijn beginjaren veroverde Tati de Parijse harten als pantomimespeler. De schrijfster Colette dichtte hem mythische proporties toe: “In Jacques Tati, paard en ruiter, zal heel Parijs een fabeldier tot leven zien komen: de Centaur!”. In hoeverre Tati werkelijk iets heeft van een paard, kun je beoordelen in de sectie ‘Music Hall’. Tati’s eerste mijlpaal, Jour de Fête, wordt vertegenwoordigd door postbode François’ fiets. Dit stalen ros waarmee de man het idyllische Franse platteland onveilig maakte, is een van de pronkstukken! Monsieur Hulot is alomtegenwoordig dankzij de reusachtige pijp, de futuristische meubels uit het interieur van Villa Arpel en een reconstructie van de tuin uit Mon Oncle.

Tati reclame

Je waant je in Tativille. PlayTime’s set op ware grootte werd met de grond gelijk gemaakt, maar een aantal decorstukken werden

Verkikkerd op het speelse design van Villa Arpel? Gefascineerd door de futuristische snufjes uit PlayTime? Loop dan zeker eens binnen in het Huis van Alijn. Het Gentse museum doet er vanalles met reclamefilmpjes en de meest bizarre huishoudapparaten uit de jaren vijftig en daarna. ‘Voor u getest!’, van 16 oktober 2010 tot 20 maart 2011 in het Huis van Alijn.

Mediapartners: De Standaard, Knack Focus, Radio 1, AVS, Le Soir, RTBF - La Premiére, Let’s Motiv

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

gered. Het liet ons toe om een reconstructie te maken van het kantoor en het reisbureau waar Monsieur Hulot op zijn radeloze trip door de grootstad verzeild geraakt. Bij de tentoonstelling hoort een 310 pagina’s tellende catalogus met als titel ‘Deux Temps, Trois Mouvements’. De catalogus is enkel in het Frans te verkrijgen en kost €45. Te koop in het Caermersklooster.

‘JACQUES TATI: Deux Temps, Trois Mouvements’ 15 oktober tot 16 januari Waar: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster Adres: Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent T: +32 (0)9 269 29 10 Open: 10 tot 17u (toegang tot 16u30) Gesloten: maandag en op 25/12 en 1/01. Tickets: €8, €6 (reductietarief) Kijk voor het voordelige B-Dagtriptarief (trein + toegang) op www.b-dagtrips.be. Geleide bezoeken en groepen kunnen reserveren via vzw Gandante www.gandante.be, +32 (0)9 375 31 61 Meer info: www.filmfestival.be en www.caermersklooster.be

20


Tim Robbins & The Rogue s Gallery Band / 20 ok tober / Vooruit

ACTEUR, ACTIVIST, GITARIST Filmster en muzikant. Velen denken dat ze de combinatie aankunnen, weinigen overstijgen het hobbyniveau. De nieuwste filmster die zijn plaats aan het muzikale firmament probeert te veroveren is Tim Robbins. Hij houdt halt in Gent om het filmfestivalpubliek te overtuigen van zijn welluidende talenten.

Tim Robbins is een filmster. Hij werd wereldberoemd met zijn rol in The Shawshank Redemption, kreeg een Oscar voor zijn bijrol in Mystic River, en een Oscarnominatie als regisseur voor het doodstrafepos Dead Man Walking. Samen met ex-vrouw Susan Sarandon kwam hij bovendien vaak in de ‘boekskes’ omwille van hun activisme. Nu probeert Tim Robbins het ook als muzikant. Hij hing er meteen een Europese tournee aan, en die houdt op 20 oktober halt op het Filmfestival Gent. Hij volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Bruce Willis en Kevin Costner die vorig jaar tijdens het filmfestival in de Handelsbeurs speelde. Wie het nu voelt kriebelen om die beslissing af te doen als een lachwekkende gril of – godbetert – een duidelijk teken van een midlifecrisis, kan maar beter zijn woorden inslikken. Het is Robbins menens, en dat al bijna zijn hele leven. Wat wil je

ook, als je vader bij de populaire Amerikaanse folkgroep The Highwaymen zat. Het voedde bij de kleine Tim de drang om zelf ook op te treden.

“Ik heb dertig jaar lang clandestien gespeeld” Maar dat zou dus eerst als acteur zijn. Zoals Robbins het zelf zegt: “Het zou dom geweest zijn om de acteercarrière die zich aanbood niet na te jagen. Dus slikte ik mijn punkrocktrots in.” Robbins werd door het grote publiek opgemerkt in Top Gun, en hij bevestigde dat talent met The Hudsucker Proxy en The Shawshank Redemption. Met een Hollywoodcarrière die liep als een

trein, moest de muziek op een lager pitje gezet worden, al bleef hij wel op de gitaar tokkelen. “Ik heb dertig jaar lang clandestien gespeeld,” grapt Robbins. “En ik wou mijn acteursroem niet gebruiken om plots een rocker te worden. Muziek die het moet hebben van een imago wordt al snel inhoudsloos.” Inhoud is iets wat Tim Robbins hoog in het vaandel draagt. Hij is gekend omwille van zijn politieke activisme, en dat bood hem meer dan eens de kans om zijn muzikale gaven voor de goede zaak aan te wenden. Zo speelde hij in 2004 met zijn punkrockcoverband Gob Roberts tijdens de ‘Vote for Change’ tour. De acteur verzorgde er het voorprogramma van Pearl Jam en Death Cab for Cutie. Niet slecht voor iemand die nog nooit een album had uitgebracht. Het jarenlange musiceren culmineert nu wel in een debuutplaat. Al had Robbins toch nog een duwtje in de rug nodig. Dat kreeg hij van Hal Willner, de muziekproducer van Marianne Faithfull en Lou Reed. Hij nodigde de acteur uit om mee te komen op de tournee van zijn The Rogues Gallery Band. Het beviel zo goed dat ze besloten om Robbins’ eigen nummers op te nemen met de groep. Of het resultaat gehoord mag worden, kan je zelf ontdekken tijdens het Filmfestival Gent. Aan sterallures hoef je je in elk geval niet te verwachten. Robbins stelt zich liefst zo nederig mogelijk op: “Als je op dat podium staat met je gitaar ben jij de enige persoon die het kan verknallen. Als je op je gezicht gaat, kan je de schuld niet afschuiven op een slecht scenario, je bent helemaal in je eentje waardeloos.”

TIM ROBBINS

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Tim Robbins & The Rogues Gallery Band Wanneer: Wo 20 oktober om 20u Waar: Balzaal Vooruit Tickets: €22, €18 (vvk) Via: www.vooruit.be

21


John Barry In Concert / 21 ok tober / Kuipke

THE MAN WITH THE GOLDEN SOUND James Bond en John Barry. De ene zorgde voor de stunts, de andere voor de sound in de beroemdste filmfranchise ter wereld. John Barry komt nu naar het Filmfestival Gent voor een uniek concert met zijn beroemdste scores. En dat belooft meer dan Bond alleen.

“Ik zou Robbie Williams nog niet herkennen mocht ik over hem struikelen.” Componist John Barry nam geen blad voor de mond toen zijn reactie werd gevraagd op Williams gebruik van één van zijn composities in de door James Bond geïnspireerde single ‘Millennium’. De intro van dat nummer is een kopie van die uit ‘You Only Live Twice’, de titelsong van de gelijknamige Bondfilm uit 1967. Waar Robbie echter alleen maar kan dromen van Bondroem, is John Barry er zowat de personificatie van.

“Ik zou Robbie Williams nog niet herkennen mocht ik over hem struikelen.” Barry’s band met Bond dateert al van Dr. No, de eerste officiële Bondfilm uit 1962. Barry was verantwoordelijk voor het arrangement van het muzikale thema dat uiteindelijk het wereldberoemde Bonddeuntje zou worden. Het bleek een geslaagd huwelijk, want de componist werd voor maar liefst elf films over agent 007 ingehuurd. From Russia with Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty’s Secret Service: deze Bondfilms maakten het imago van de playboy die tussen twee amoureuze avontuurtjes door de wereld redt. Barry’s muziek hielp dat imago een handje door een combinatie van sensuele strijkers en een kloeke kopersectie. Sexy en spannend – zoals Bond zelf. “Je kan niet naar zijn muziek luisteren zonder films in je hoofd te zien,” zei regisseur Sydney

JOHN BARRY

Pollack over Barry’s werk. Pollack deed in 1985 een beroep op de componist voor Out of Africa. Barry componeerde 35 minuten muziek voor de tweeënhalf uur durende film, maar maakte daarmee zo’n indruk dat hij er een Oscar voor kreeg. De vierde al. In 1966 had hij er twee gewonnen voor Born Free en twee jaar later kwam er daar nog eentje bij voor The Lion in Winter. In 1990 volgde nummer vijf voor zijn majestueuze score voor Kevin Costners Dances with Wolves. Barry won nooit een Oscar voor zijn Bondwerk, maar kende er wel hitparadesucces mee. ‘Goldfinger’ leverde Barry zelfs een gouden plaat op. Geen wonder dus dat hij vooral geassocieerd wordt met James Bond, ook al was hij verantwoordelijk voor een resem andere film- en televisiescores die intussen het statuut van klassieker hebben verworven. The Persuaders,

SAMPLES ARE FOREVER

Robbie Williams was niet de eerste die het werk van de filmcomponist hergebruikt. Zo is in ‘Gently the Day’, de tweede single van de opnieuw samengekomen Belgische eightiesband Luna Twist, het thema van The Persuaders te horen. De ‘Barry touch’ blijft het dus doen. Benieuwd of Barry al van Luna Twist of deze andere tien heeft gehoord: Alizee – J.B.G. (James Bond-thema) // Dr. Dre – Big Ego’s (The Persuaders-thema) // Fatboy Slim – The Rockafeller Skank (Beat Girl) // Jakatta – The Other World (Diamonds are Forever) // Kanye West – Diamonds from Sierra Leone (Diamonds are Forever) // Mono – Life in Mono (The Ipcress File)Omar – In the Morning (Midnight Cowboy) // Sneaker Pimps – Six Underground (Goldfinger)The Prodigy – Mindfields (The Man with the Golden Gun) // Wu-Tang Clan – One Blood Under W (James Bond-thema)

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Zulu, Midnight Cowboy, Body Heat, The Cotton Club, Peggy Sue Got Married, Indecent Proposal, Enigma,… het zijn maar enkele titels op Barry’s veelzijdige palmares. Dat Barry meer is dan Bond alleen valt te ontdekken tijdens het Filmfestival Gent. De componist zal er in Kuipke een filmmuziekconcert met zijn meesterwerken bijwonen en een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen van de World Soundtrack Academy. Voor de gelegenheid zal het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest onder leiding staan van Nicholas Dodd. Dodd is een arrangeur en dirigent van filmmuziek die dikwijls samenwerkt met componist David Arnold, de man achter… de vijf laatste Bondscores. Dodd mocht ook al verscheidene keren Barry’s muziek live dirigeren. Ja, er is geen ontsnappen aan James Bond. John Barry In Concert Wanneer: Do 21 oktober om 20u30 Waar: Kuipke Gent Tickets: €25, €35, €45 Via: www.filmfestival.be, www.fnac.be de Fnac-winkels en de festivalkassa’s in het tentendorp Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Port Of Ghent, Euro Millions, OBK Bank, Sabam en Universiteit Gent. 22


World Soundtr ack Awards Deluxe / 23 ok tober / Kuipke

TIEN JAAR TOONAANGEVEND De World Soundtrack Academy mag tijdens het 37ste Filmfestival Gent tien kaarsjes uitblazen. Dat wordt gevierd met een luxe-editie van de World Soundtrack Awards met maar liefst – jawel – tien filmcomponisten op de scène voor een uniek filmmuziekconcert.

‘Het kleine broertje van de Oscars’ wordt de uitreiking van de World Soundtrack Awards ook wel eens genoemd. Ieder ander zou zich misschien beledigd voelen, maar de World Soundtrack Academy en het Filmfestival Gent zijn maar wat trots op deze bijnaam. De titel bewijst immers dat de prijzenceremonie tijdens de slotavond van het Filmfestival Gent het waard is om naast het glamourcircus in Hollywood te staan. En die bevoorrechte positie werd in amper tien jaar tijd bereikt. John Williams was de eerste die zich in 2001 filmcomponist van het jaar mocht noemen. De titel werd hem opgespeld door de veertigtal leden van de Academy, waaronder Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Howard Shore en Gabriel Yared. Intussen zijn ze al met driehonderd en staat de uitreiking van de World Soundtrack Awards met stip bovenaan de agenda van de filmmuziekwereld. Die sprong immers gretig mee op de kar die getrokken werd door het Filmfestival Gent. De oprichting van een World Soundtrack Academy en het uitreiken van prijzen voor filmmuziek bleken uniek in de wereld. Met de World Soundtrack Awards wilden de Academy en het Filmfestival Gent echter niet alleen de gevestigde waarden een platform geven, maar ook jong talent een kans bieden. De Discovery of the Year Award steekt een beginnend componist een warm hart onder de riem. Heel wat van die ontdekkingen werden grote namen: Craig Armstrong (Moulin Rouge), Klaus Badelt (Pirates of the Caribbean: the Curse of the Black Pearl), Gustavo Santaolalla (Brokeback Mountain). Zij bleven graag terugkomen naar de plek waar ze hun eerste erkenning kregen. “Het Filmfestival Gent en de World Soundtrack Awards hebben een uniek plaatsje in mijn hart,” bekent Santaolalla, die vervolgens maar liefst twee Oscars naast zijn World Soundtrack Award mocht zetten. Hij is niet de enige die dat met plezier toegeeft. Alexandre Desplat (The Curious Case of Benjamin Button) noemt het concert dat hij in Gent gaf ‘één van de meest emotionele en waardevolle ervaringen uit zijn leven’. Veel filmcomponisten

wsa

zijn inderdaad oprecht ontroerd als ze hun muziek live voor publiek mogen brengen, of het uitgevoerd zien worden door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé. Volgens Mychael Danna (Little Miss Sunshine) komt dat door het grote belang dat de filmmuziekwereld hecht aan de World Soundtrack Awards: “Het concert haalt de muziek geschreven voor de belangrijkste kunstvorm van onze tijd voor het voetlicht.” Dit jaar zal de World Soundtrack Academy al voor de tiende keer de spots zetten op de memorabele filmmuziek van het afgelopen jaar. Om de viering van dat decennium de nodige luister bij te zetten, nodigt het Filmfestival Gent dit jaar maar liefst tien componisten uit voor het concert dat bij de prijzenceremonie hoort. Het zijn niet de minsten die deelnemen aan de sterrenparade in Kuipke in Gent. Oscarwinnaars Howard Shore (Lord of the Rings), Elliot Goldenthal (Titus), Gabriel Yared (The Talented Mr. Ripley), Gustavo Santaolalla (The Motorcycle Diaries) en Stephen Warbeck (Shakespeare in Love) zullen er hun filmscores voorstellen. Daarnaast zullen ook Angelo Badalamenti (Twin Peaks), Craig Armstrong (Love Actually), Alberto Iglesias (Volver), Bruno Cou-

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

lais (Océans) en Frédéric Devreese (Un Soir, Un Train) de componistengelederen versterken. Omdat er nog altijd eentje bij kan, mag Nico Muhly (The Reader), de Discovery of the Year uit 2009, zich komen bewijzen in de aanwezigheid van deze gevestigde mastodonten. Het belooft dan ook een waardige hommage te worden aan de sterkte van de World Soundtrack Awards: het erkennen van bestaand, en het herkennen van nieuw talent.

World Soundtrack Awards Wanneer: Za 23 oktober om 19u30 Waar: Kuipke Gent Tickets: €25, €35, €45 Via: www.filmfestival.be, www.fnac.be de Fnac-winkels en de festivalkassa’s in het tentendorp

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Port Of Ghent, Euro Millions, Sabam en Hogeschool Gent. 23


ARTCINEMA OFFoff

FILMMUZIEKSEMINARIE MET STEPHEN WARBECK

OFFoff is het onderzoeksplatform voor experimentele film en organiseert tijdens het Filmfestival Gent een aantal cross-overevenementen tussen film en muziek. Dit jaar is het thema ‘klankkleur’, een woord dat door zijn versmelting van twee aparte zintuiglijke waarnemingen garant staat voor een interessante wisselwerking tussen oog en oor. De luisteraar verliest zijn structurele houvast omdat klankkleur constant in beweging is. Ook het medium film experimenteert met het loslaten van structuur. OFFoff zet met twee speciale voorstellingen deze zoektocht voort. De audiovisuele capriolen van Thomas Köner en Jürgen Reble zijn de eerste dag aan de beurt. De tweede dag komt pianiste Heleen Van Haegenborgh zowel oren als ogen op de proef stellen.

In hoeverre speelt de filmmuziek een rol in het engagement van de kijker? Speelt de gedachte aan het publiek een rol in de dialoog tussen cineast en componist? Is het de taak van de componist om het publiek doorheen het verhaal te loodsen? Samen met Stephen Warbeck, componist van de filmmuziek van onder andere Shakespeare in Love, Billy Elliott en Captain Corelli’s Mandolin, wordt er gezocht naar antwoorden. De man zal zijn werk voorstellen aan de hand van filmfragmenten en zijn werkwijze al musicerend toelichten.

Artcinema Offoff Wanneer: 19/10 & 20/10 om 20u30 www.offoff.be

Filmmuziekseminarie Wanneer: 20/10 van 10u tot 16u Waar: Zwarte zaal KASK inschrijven via www.worldsoundtrackacademy.com

COMPOSITIEWEDSTRIJD De World Soundtrack Academy organiseert elk jaar in samenwerking met SABAM een compositiewedstrijd. Sinds vorig jaar staat de wedstrijd open voor jonge componisten uit heel Europa, en dat leverde 140 inschrijvingen op. De concurrentie is dus bikkelhard voor het prijzengeld van 2.500 euro en de eer om je creatie uitgevoerd te zien tijdens de World Soundtrack Awards door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest. De winnaar van de opdracht om muziek te componeren bij de in 2006 op het Filmfestival Gent bekroonde animatiekortfilm Administrators van Roman Klochkov wordt gekozen door een professionele jury samengesteld uit mensen uit de film- en muziekwereld.

WSA-NOMINATIES Film Composer of the Year Alexandre Desplat – Fantastic Mr. Fox, New Moon, Julie & Julia, The Ghost Writer Hans Zimmer – Sherlock Holmes, It’s Complicated Danny Elfman – Alice in Wonderland, The Wolfman John Powell – Green Zone, How To Train Your Dragon, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Knight & Day Carter Burwell – The Blind Side, A Serious Man, Where the Wild Things Are, Howl, The Kids Are All Right

Best Original Film Score of the Year Fantastic Mr. Fox – Alexandre Desplat Avatar – James Horner Where the Wild Things Are Carter Burwell & Karen Orzolek A Single Man – Abel Korzeniowski Sherlock Holmes – Hans Zimmer Best Original Song Written Directly for a Film Almost There – The Princess and the Frog Muziek en tekst: Randy Newman, Uitvoering: Anika Noni Rose I See You – Avatar Muziek: James Horner en Simon Franglen, Tekst: James Horner, Simon Franglen en Kuk Harrell,

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

STEPHEN WARBECK

Uitvoering: Leona Lewis I Want To Come Home – Everybody’s Fine Muziek, tekst en uitvoering: Paul McCartney Sticks & Stones – How To Train Your Dragon Muziek en tekst: Jon Birgisson, Uitvoering: Jonsi The Weary Kind – Crazy Heart Muziek en tekst: Ryan Bingham en T-Bone Burnett, Uitvoering: Ryan Bingham (en Jeff Bridges) Discovery of the Year Abel Korzeniowski - A Single Man Hélène Muddiman - Skin Atticus Ross - Book of Eli Clinton Shorter - District 9 Sergey Yevtushenko - The Last Station

24


For The Record

Shigeru Umebayashi Het Filmfestival Gent zet zijn filmmuziekreeks ‘For the Record’ verder met een compilatie van de beste filmmuziek van Shigeru Umebayashi uitgevoerd door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé. Het album bevat muziek uit onder meer In the Mood for Love, House of Flying Daggers en Curse of the Golden Flower. Shigeru Umebayashi was vorig jaar een van de centrale gasten op het 36ste Filmfestival Gent. De componist gaf twee onvergetelijke filmmuziekconcerten in Vooruit die in een mum van tijd uitverkocht waren. Voor wie er bij was is deze cd een must-have souvenir. Wie het unieke concert miste, kan zich nu troosten met deze live opname van een memorabel concert.

Nu

te koop!

For the Record: Shigeru Umebayashi Te koop bij Fnac, in de filmfestival webshop, de Corelio webshop en aan de filmfestivalkassa’s in het festivaldorp vanaf 13/10. Deze CD kwam tot stand i.s.m. Unicef 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

25


STILLIVInGROOMS / HOME MOVIES ARCHIVE - ARCHIVIO nAZIOnALE DEL FILM DI FAMIGLIA

VOORUIt EN FILMFEStIVAL GENt PRESENtEREN

tWAALF DAGEN IN HEt GRENSGEBIED tUSSEN FILM, MEDIAKUNSt, PERFORMANcE EN MUZIEK.


he t Filmfe stival in Vooruit

Kunstencentrum Vooruit en Filmfestival Gent zetten samen de schouders onder het Almost Cinema-festival: een twaalfdaags programma dat alle velden aftast tussen film en mediakunst tot performance en muziek.

Cinema is meer dan zomaar film, dat bewijst Almost Cinema, het festival van Vooruit en Filmfestival Gent. Almost Cinema begint waar traditionele film stopt. De artiesten uit het programma zijn geen filmmakers, maar theatermakers en performers, muzikanten, audiovisuele, beeldende en mediakunstenaars. Ze laten zich inspireren door het medium film, maar doen het publiek op een andere manier naar cinema kijken. In performances, concerten en een tentoonstelling met verrassende installaties spelen ze met beeld, geluid, licht, ruimte, beweging… Hun spannende experimenten leiden je op onbetreden paden en laten je de verwondering van cinema (her)ontdekken. In de hieropvolgende pagina’s serveren we je enkele tips uit het Almost Cinema-programma.

Kom naar de vernissage van de Almost Cinematentoonstelling! De ruggengraat van het Almost Cinema-festival is de tentoonstelling die je op sleeptouw neemt doorheen het hele Vooruitgebouw én zelfs daarbuiten. Op de pagina hiernaast vertelt Vooruitprogrammeur Eva De Groote je meer over enkele werken uit de tentoonstelling. Kom naar de feestelijke vernissage van de Almost Cinema-tentoonstelling. Iedereen is welkom op wo 13.10 vanaf 21:30 voor een gratis glas! Bij goed weer vindt de vernissage buiten plaats, op het Frankrijkplein aan de achterkant van Vooruit. Je hebt er een prachtig zicht op de lichtcreatie die Pablo Valbuena zal projecteren op de achtergevel van het rectoraat naast Vooruit en je kan er Ief Spincemailles ‘Reversed Blinking’ uitproberen. Bovendien kan je dezelfde avond ook om 19:00 en 22:00 naar de performances van Andrea Belfi & Mirco Santi en Christoph Ragg & Joanna Bailie (zie p. 47). Om 20:00 speelt in de Theaterzaal de film Sound Of Noise van het Filmfestival Gent.

Ief Spincemaille

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

VERNISSAGE Almost Cinema-tentoonstelling wo 13.10 - 21:30 – gratis

27


ALMOST CINEMA

CINEMA ANDERS BEKEKEN Een van de pijlers van Almost Cinema is de twaalfdaagse tentoonstelling met sculpturen en projecties van zowel toonaangevende als beginnende artiesten uit binnen- en buitenland. Deze keer strekt de tentoonstelling doorheen het Vooruitgebouw en zelfs daarbuiten! Vooruitprogrammeur Eva De Groote geeft uitleg bij het werk van enkele van de meest opvallende kunstenaars.

VOLG DE ALMOST CINEMATENTOONSTELLING IN HET VOORUITGEBOUW ÉN DAARBUITEN Indrukwekkende lichtcreatie achter Vooruit Wie vorig jaar de Almost Cinema-tentoonstelling heeft bezocht, herinnert zich vast nog het lichtspektakel in de Snoepwinkel (het gebouwtje naast Vooruit). Het was wonderbaarlijk om te zien hoe de Spaanse artiest Pablo Valbuena met niet meer dan goed gemikte lichtstralen de ruimte constant deed veranderen. Dit jaar keert de Spaanse architect en kunstenaar terug voor een nog indrukwekkender project.

productie: TAG Den Haag / coproductie: Vooruit / met dank aan Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst / Stroom Den Haag Universiteit Twente, Jo Scherpenisse, MC Technology & Eurocircuits

Eva De Groote: “Speciaal voor Almost Cinema creëert Valbuena een lichtsculptuur op de achtergevel van het rectoraat, naast de achterkant van Vooruit. De lichtprojectie is op maat van het gebouw gemaakt en speelt met alle gevels, ramen, hoekjes en kantjes. De lichtbundels hertekenen de muren, 2D-vlakken krijgen plots volume en transformeren voor je ogen… Een monumentaal en adembenemend werk.”

Eva De Groote: “De installatie bestaat uit grijze doeken die verspreid liggen over de ruimte, op en naast elkaar. Af en toe lijken de doeken te bewegen, alsof ze langzaam ademhalen. Zelf noemt Ergenzinger ‘Studien.zur.Sehnsucht’ een “longing machine” of “machine van verlangen”. Want ondanks het mechanische aspect van de installatie, belichaamt ze ook iets teders, ontroerends bijna…”

met dank aan het Gentse Lichtfestival GENTle Light, Barco & XL Video

Lees meer over de andere artiesten op de Almost Cinema-tentoonstelling op www.vooruit.be.

Bram Vreven doet je ogen tollen Nog een oude bekende van de vorige Almost Cinema-tentoonstelling is de jonge Belgische kunstenaar Bram Vreven. Toen kon je zijn werk ‘Rays’, een rij van zes draaiende spiralen, bewonderen aan de ticketbalie van Vooruit. Op deze editie van Almost Cinema stelt hij in première zijn nieuwste werk ‘Spin’ voor. Eva De Groote: “Ook nu weer speelt beweging een belangrijke rol in zijn installatie: schermen tonen een tollende massa, kleurrijke spiralen die nu eens op hetzelfde ritme, dan weer sneller of trager rond hun as draaien. Chaos in de orde. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat visuele schouwspel? ”

PABLO VALBUENA

Een zee van rubber Een zee met golven van rubber, grote vissen, een levend orgaan, een slapende massa, een futuristisch landschap? Iedereen ziet iets anders in ‘Studien.zur.Sehnsucht’ van Kerstin Ergenzinger.

Almost Cinema-tentoonstelling di 12 t/m za 23.10 diverse zalen van Vooruit ma-do 18:00-00:00 / vr-zo 14:00-00:00

BRAM VREVEN

Kerstin Ergenzinger

VOLG EEN GRATIS RONDLEIDING Ontdek de Almost Cinema-tentoonstelling en kom meer te weten over de kunstenaars en hun werk. za 16, zo 17 & za 23.10 – 16:00-17:30 / di 19.10 – 20:00-21:30 / gratis inschrijvingen via info@vooruit.be of T. 09 267 28 28

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

28


ALMOST CINEMA

BROEDERLIEFDE, HOMEVIDEO’S EN EEN CAMERA OBSCURA Ook theatermakers en performers spelen met het concept cinema in hun voorstellingen.

KICKBOXER, 20 JAAR LATER Als kind films of tv-series naspelen, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Zach Oberzan doet het als volwassene nog altijd: vorig jaar leverde hij een tour de force met zijn gezelschap Nature Theater of Oklahoma door ‘Rambo’ na te spelen. Dit seizoen komt hij terug met een eigen voorstelling.

ZACH OBERZAN

HAAL MEER UIT JE AVOND DANKZIJ SOIRÉE COMBINÉE 1 Zin in een gevarieerd en stevig gevuld avondje uit? Profiteer van de Soirées Combinées, de double en triple bills in Vooruit. Zo krijg je meer waar voor je geld en kan je verschillende voorstellingen op één avond combineren aan een voordelig tarief.

de beelden voor een beperkt publiek in iemands woonkamer. Deuren, ramen en meubels vervangen het witte doek. €19 / 16 (red) voor een combiticket Ragg & Bailie + Zach Oberzan + Belfi & Santi

Samen met zijn broer Gator speelde Zach als kind vechtfilms met Jean-Claude Van Damme na. 20 jaar later is Gator heel wat kilo’s zwaarder, heeft hij een drugsverslaving overwonnen en een gevangenisstraf achter de rug. Fragmenten uit ‘Kickboxer’ van Van Damme, amateuristische opnames van de tienerbroertjes Oberzan en beelden van een nieuwe remake lopen door elkaar, terwijl Zach ook op het podium tussenkomt. Het frisse enthousiasme van Zach Oberzan werkt ongelooflijk aanstekelijk, terwijl de getroubleerde relatie tussen de broers je naar de keel grijpt. ‘Your brother. Remember?’ is een straffe voorstelling door een van dé acteurs van het moment. “Hij heeft een krachtige podiumpersoonlijkheid die de voorstelling boven zichzelf uit tilt” (NRC Handelsblad). Zach Oberzan – Your brother. Remember? vr 15 & za 16.10 – 20:00 Minard €11 / 8 (red)

Het stuk van Zach Oberzan op vr 15 & za 16.10 (om 20:00) kan je met een voordelig combiticket koppelen aan de camera obscura-voorstelling van Christoph Ragg & Joanna Bailie (om 19:00 of 22:00) en de huiskamerperformance van Andrea Belfi & Mirco Santi (om 19:00 of 22:00). Christoph Ragg & Joanna Bailie spelen in hun performance ‘C.O. Journeys’ met het concept van de camera obscura. De toeschouwers treden zelf een grote camera obscura binnen. Ragg & Bailie nemen je mee in een spel met fictie en realiteit… In ‘Stillivingrooms’ komen oude super 8-filmpjes tot leven, maar niet in een gewone cinemazaal. Andrea Belfi & Mirco Santi projecteren 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Stillivingrooms / Home Movies Archive - Archivio Nazionale del Film di Famiglia

29


ALMOST CINEMA

KOYAANISWATSKI? KOYAANISQATSI ‘Koyaanisqatsi – Life out of balance’ is een cultklassieker uit de jaren ‘80 met een hypnotiserende soundtrack van componist Philip Glass. Met versnelde en vertraagde beelden van drukke straten, gehaaste mensen, skylines met wolkenkrabbers en dreigende donderwolken, stelde ‘Koyaanisqatsi’ de relatie tussen mens, natuur en technologie in vraag. De Braziliaanse performer Ricky Seabra en de Vlaamse theatermaker Dirk Verstockt brouwen een origineel antwoord op de vragen die de film bij hen oproept. Een hedendaagse interpretatie van de film, met Braziliaanse blues, palmbomen en koeien...

een cultklassieker door hedendaagse ogen

na of ‘2 Become 1’ van The Spice Girls, dat de impact verloren gegaan is. Maar het is wel opmerkelijk dat de media die stijl zo vaak hebben gekopieerd. Ik hoop dat ik in mijn performance het belang van de film opnieuw kan opwaarderen.”

Hoe ga je een woordenloze film naar het podium vertalen? Seabra: “De film heeft inderdaad geen gesproken tekst, maar het is eigenlijk geen woordenloze film. Op het einde verschijnen er immers wel enkele geschreven zinnen op het scherm. Het zijn drie profetieën van de Hopi Indianen die voorspellingen doen over ‘The Day of Purification’, waarop het Kwaad vernietigd wordt en alle goeie mensen naar een andere planeet gaan. Ik wil deze profetieën ook verwerken in mijn voorstelling.”

De muziek van Philip Glass is een belangrijk element van de film. Zal die ook een rol spelen in je voorstelling? Seabra: “De muziek is extreem belangrijk. Net als in de film zal de muziek ook zeker 50% van de voorstelling bepalen. Ik heb het geluk dat ik met twee schitterende muzikanten kan werken live op scène. Ze bespelen twee typisch Braziliaanse instrumenten: de Viola Caipira

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Ricky Seabra & Dirk Verstockt Koyaanisqatsi - The Performance vr 22 & za 23.10 – 20:00 Minard - €11 / 8 (red)

GA VOOR EEN STEVIG GEVULDE AVOND MET SOIRÉE COMBINÉE 2 Zin in een gevarieerd en stevig gevuld avondje uit? Profiteer van de Soirées Combinées, de double en triple bills in Vooruit. Zo krijg je meer waar voor je geld en kan je verschillende voorstellingen op één avond combineren aan een voordelig tarief. Het stuk van Ricky Seabra op vr 22 & za 23.10 (om 20:00) kan je dankzij een voordelig combiticket koppelen aan de naald-en-draad-voorstelling van Naomi Kerkhove & Ruben Nachtergaele (om 19:00 of 22:00) en de huiskamerperformance van Andrea Belfi & Mirco Santi (om 19:00 of 22:00). Naomi Kerkhove tekent met naald en draad wonderbaarlijke werelden bijeen. Met een klein cameraatje neemt ze de toeschouwer mee doorheen haar stoffen universum. Muzikale duizendpoot Ruben Nachtergaele (Kapotski, Boomfanfare) zorgt voor een passende, filmische soundtrack. ‘White Out’ is een kleine, maar ongelooflijk charmante voorstelling voor jong en oud.

Ricky Seabra is een Braziliaans acteur die vaak in België werkt. Zijn voorstellingen zijn lecture-performances waaruit veel engagement spreekt, komisch en confronterend tegelijk. We vroegen hem waarom hij zo graag met de film ‘Koyaanisqatsi’ aan de slag wilde. Seabra: “‘Koyaanisqatsi’ had een unieke cinematografische stijl. Het probleem is dat de massamedia de film zodanig veel heeft gerecupereerd, denk maar aan de videoclips van ‘Ray of Light’ van Madon-

met 10 snaren en de Violão de Choro met 7 snaren. Soms voel ik me op de repetities een beetje een dirigent.”

Andrea Belfi & Mirco Santi projecteren in Stillivingrooms oude super 8-beelden in een huiskamer. Lees meer op p. 47. NAOMI KERKHOVE

€19 / 16 (red) voor een combiticket Kerkhove & Nachtergaele + Seabra & Verstockt + Belfi & Santi 30


ALMOST CINEMA

DE STAD WORDT JOUW FILMSET Herken je dat gevoel: je loopt door de stad met muziek op je koptelefoon en plots waan je je in een film? Het dagelijkse leven wordt ineens een filmset, de straten worden het decor, voorbijgangers worden figuranten, … ‘As if it were the last time’ van Duncan Speakman dompelt je helemaal onder in dat gevoel met niets meer dan een simpel mp3-bestand. Door je koptelefoon hoor je een soundtrack, een verhaal, en af en toe een instructie: “blijf even stil staan”, “leun tegen een muur”, “kijk in een etalage”,… Telkens heel subtiele handelingen, bijna onopvallend. Speakman noemt zijn project immers een “subtle mob”. Het is zijn alternatief voor het bekendere principe van de flash mob, met als devies: “try to remain invisible”. Hij nodigt een (groot) publiek uit om samen te troepen op een publieke plaats voor een unieke ervaring. Toevallige passanten hoeven niet eens te merken dat er iets gaande is…

My Little Cheap Dictaphone

Deelnemers in Londen en Amsterdam reageerden stuk voor stuk laaiend enthousiast. Bekijk hun reacties in een filmpje op vooruit.be. Download 24u op voorhand het plannetje met de juiste locatie en de mp3 met de soundtrack via vooruit.be. Begeef je naar de aangeduide plek en start om 20:00 het geluidsbestand. Duncan Speakman – As if it were the last time do 21.10 – 20:00 Op locatie - gratis

voor de catchy rocknummers van MLCD… Nu jij nog! Laat je overtuigen op dit concert met knappe visuals.

DE SOUNDTRACK BIJ HET LEVEN VAN BRIAN WILSON “Eindelijk een plaat met meer dan één ambitie! Van meet af aan word je meegezogen in een muzikale carrousel van waanzin en paranoia waar geen ontsnappen aan is.” (Focus Knack)

DUNCAN SPEAKMAN

Focus Knack is alvast zeer te spreken over ‘The tragic tale of a genius’ van My Little Cheap Dictaphone, een conceptplaat over een jonge muzikant tussen waanzin en genialiteit, gebaseerd op het leven van Beach Boy Brian Wilson. De band won op de Waalse MIA’s de awards voor beste album en beste artiest. Ook Mercury Rev en The Black Heart Procession zijn al gevallen

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

My Little Cheap Dictaphone The tragic tale of a genius wo 20.10 – 21:00 Theaterzaal €13 / 9 (vvk)

MAG HET IETS MEER ZIJN? Met je ticket voor My Little Cheap Dictaphone kan je ook naar ‘Intangible states’, een audiovisueel concert van het postrock-elektronicaduo Stray Dogs met de Zwitserse video-artiest Legoman. Allerlei op en naast elkaar gestapelde kubussen vormen verschillende kleine projectievlakken voor zijn visuals. Een concert zoals je er nog nooit één zag… wo 20.10 - 20:00 Minard - €5

31


KALENDER

Almost Cinema festival / Cinema anders bekeken di 12 t/m za 23.10 - een samenwerking tussen Vooruit en het Filmfestival Gent

FEEST MEE MET THE WHODADS OP DE ALMOST CINEMA SLOTAVOND

Almost Cinema-tentoonstelling met o.a. Pablo Valbuena, Bram Vreven… di 12 t/m za 23.10 – ma-do 18:00-00:00 / vr-zo 14:00-00:00 Diverse zalen – gratis Openingsfilm van het Filmfestival in Vooruit Exit Through The Gift Shop - A Banksy Film di 12.10 – 20:30 Theaterzaal - €8,5 - film VERNISSAGE Almost Cinema-tentoonstelling wo 13.10 - 21:30 Frankrijkplein – gratis Andrea Belfi & Mirco Santi – Stillivingrooms wo 13 t/m za 23.10 (niet op ma 18.10) – 19:00 & 22:00 Op locatie - €5 - film / muziek Christoph Ragg & Joanna Bailie – C.O. Journeys wo 13 t/m za 16.10 – 19:00 & 22:00 Dansstudio - €11 / 8 (red) - performance / camera obscura Octurn, Mira Calix & Boris van der avoort Melodies from my mother’s knees do 14.10 – 20:00 Minard - €12 / 8 (vvk) - jazz / elektronica Zach Oberzan – Your brother. Remember? vr 15 & za 16.10 – 20:00 Minard - €11 / 8 (red) / 5 - theater Blues Lee + dj The Balcony Jumpers zo 17.10 – 14:00 Café – gratis - Café Dansant / blues & roots Stray Dogs ft. Legoman – Intangible States wo 20.10 – 20:00 Minard - €5 (vvk/adk) - jazz / elektronica / rock Tim Robbins & The Rogues Gallery Band wo 20.10 – 20:00 Balzaal - €22 / 18 (vvk) - folk / americana My Little Cheap Dictaphone – The tragic tale of a genius wo 20.10 – 21:00 Theaterzaal - €13 / 9 (vvk) - rock

THE WHODADS

Zoals steeds sluit Almost Cinema af met een knallend feest. Vanaf middernacht is er een gratis slotparty in de Balzaal met dj Liquid Brother. Wie de avond graag al wat vroeger inzet, kan de benen al los schudden vanaf 22:00. Dan brengen The Whodads immers hun tribute aan de componist John Barry: van surf en rockabilly tot mariachi en jazz. Swingend, sexy en heet! za 23.10 22:00 Balzaal - €12 / 8 (vvk) The Whodads - Tribute to John Barry 0:00 Balzaal Almost Cinema-slotparty – gratis

Symposium: The documentary real do 21.10 – 10:00-18:00 Diverse zalen - symposium Duncan Speakman – As if it were the last time do 21.10 – 20:00 Op locatie – gratis - subtle mob Naomi Kerkhove & Ruben Nachtergaele – White Out vr 22 & za 23.10 – 19:00 & 22:00 Scène Theaterzaal - €11 / 8 (red) - theater / film / installatie Ricky Seabra & Dirk Verstockt – Koyaanisqatsi - The Performance vr 22 & za 23.10 – 20:00 Minard - €11 / 8 (red) - theater / lecture The Whodads – Tribute to John Barry za 23.10 – 22:00 Balzaal - €12 / 8 (vvk) - muziek Almost Cinema-slotparty Za 23.10 – 0:00 Balzaal – gratis - party

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

32


De festivalsecties Het festivalprogramma is opgedeeld in verschillende secties. De kleuren op deze pagina vind je ook terug in de uitneembare kalender en het alfabetisch filmoverzicht die hierop volgen. Zo herken je sneller uit welke sectie een film komt.

in COMPETITIE De jaarlijkse competitie is onmisbaar op het Filmfestival Gent. Een internationale jury reikt daarbij twee prijzen uit: De Grote Prijs voor Beste Film en de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek. Aan elke prijs is een distributiepremie en mediacampagne verbonden ter ondersteuning van de film in de biosccop.

WORLD CINEMA World Cinema brengt je in contact met films en filmmakers uit alle hoeken van de wereld. Voor deze niet-alledaagse films is het festival dikwijls het enige vertoningplatform en dus de ideale plaats om ze onder de aandacht te brengen. L’UOMO NERO

FESTiVAL PREVIEWS

FAIR GAME

Naast de films in competitie biedt het festival een selectie van films die dit najaar in de Belgische bioscopen verwacht worden. Het gaat stuk voor stuk om belangrijke premières die de Belgische distributeurs voor het eerst loslaten op het Filmfestival Gent. Heel wat films worden bovendien voorafgegaan door een gesprek met de regisseur of een van de acteurs.

Almost Cinema Wie graag de grenzen van de cinema opzoekt, komt niets tekort tijdens het Filmfestival Gent. Met Almost Cinema is Vooruit opnieuw twaalf dagen lang het epicentrum van excentrieke filmmakers, ingenieuze installatieartiesten, befaamde lichtkunstenaars en allerhande aanverwanten. Je vindt er tentoonstellingen, concerten, performances en uiteraard filmvoorstellingen. 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Ragg & Bailie © Luc Depreitere

33


GEHEUGEN VAN DE FILM Het retrospectieve luik van het festival focust dit jaar op Jacques Tati en sluit daarbij aan op de tentoonstelling in het Caermersklooster. Met zes langspeelfilms over een periode van meer dan 20 jaar was Jacques Tati niet de meest productieve regisseur, maar hij was zonder twijfel een van de meest inventieve. Tijdens het festival krijg je de kans alle langspeelfilms en een aantal kortfilms van de hand van Tati op groot scherm te bekijken.

PARCOURS

COURS DU SOIR

Om je te helpen een weg te banen doorheen het uitgebreide filmaanbod, biedt het festival enkele handige tools. Naast de op maat gemaakte parcours voor jongeren en 55 plussers, kan je op www.filmfestival.be het volledige programma doorzoeken op filmgenre.

PLUS PARCOURS

ANOTHER YEAR

Filmkenner Roel Van Bambost, bekend van VRT en AVS, stelt elk jaar het Plus Parcours samen, een reeks films die hij selecteerde met het oog op de actieve, filmminnende 55-plusser. Niet alleen worden alle films persoonlijk ingeleid door Roel, wie kiest voor een namiddagvoorstelling krijgt een gratis drankje in het gezellige festivalcafĂŠ in het festivaldorp naast Kinepolis.

EXPLOREZONE Speciaal voor jongeren is er het ExploreZone parcours, een eigenzinnige route doorheen het festivalprogramma met een zeer diverse selectie uit de festivalsecties Competitie, Festival Previews en World Cinema. Het gaat om een twintigtal films van een nieuwe generatie filmmakers die een eigentijdse en vaak rebelse blik werpen op hoe jonge mensen vandaag denken en doen. 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

CHATROOM

34


Geef je score

en win een exclusieve cruise diner voor 10 personen in de haven van Gent!

PUBLIEKSPRIJS

Deelnemen is eenvoudig. Je hoeft enkel je filmticket om te draaien en een scheurtje te maken in het vakje 1, 2, 3, 4 of 5. Hiermee geef je je waardering voor de film die je net gezien hebt. Vul je gegevens nog in en geef het ticket aan de vrijwilligers buiten de zaal, of werp ze in de daarvoor bestemde urnes in de festivallocaties, en je bent automatisch kanshebber voor een cruise diner op het Gentse havenjacht “Jacob van Artevelde”. De film met de hoogste totaalscore krijgt van het filmfestival een distributiepremie van € 5.000.

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

35

BigFish-creative pool

Ook jij bepaalt mee wat de beste film van het festival wordt. Geef punten en maak kans op een stijlvol diner voor 10 personen tijdens een rondvaart door de Gentse haven aan boord van het nostalgische havenjacht “Jacob van Artevelde”. Deze exclusieve prijs wordt u aangeboden door het Havenbedrijf Gent AGH!


37STE FILMFE STIVAL GENT

UNICEF België en Filmfestival voeren campagne voor zuiver water Meer dan 884 miljoen mensen leven zonder toegang tot zuiver water. Drie keer zoveel mensen ontbreken sanitaire voorzieningen. Dit wil zeggen dat 125 miljoen kinderen elke dag onzuiver water drinken en dat 1 kind op 2 geen goed toilet heeft. Hierdoor sterft elke 20 seconden een kind, ofwel 1,5 miljoen kinderen per jaar. 80% van deze overlijdens vinden plaats in Afrika en Zuid-Azië.

Elke druppel telt

UNICEF België roept het publiek op om mee te werken aan zijn “WaSH”-campagne met de slagzin “Elke druppel telt”. WaSH staat voor: Water, Sanitaire voorzieningen en Hygiëne. Net zoals vorig jaar steunt Filmfestival Gent deze campagne.

UNICEF België werkt al zeven jaar nauw samen met Filmfestival Gent, zowel op het vlak van fondsenverwerving als pleidooi- en promotiewerk. Zo waren in het verleden verscheidene UNICEF Goodwill Ambassadors te gast op het Festival: Danny Glover, Sir Peter Ustinov, Roger Moore, Vanessa Redgrave en Lord Richard Attenborough.

Meer informatie over UNICEF en de campagne: UNICEF België Lenniksebaan 451, 1070 Brussel T: 02 230 59 70 - info@unicef.be www.unicef.be/wash

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Maak met UNICEF het verschil! 32 euro volstaan om 4 kinderen een jaar lang dagelijks toegang te geven tot 20 liter zuiver water. Giften zijn welkom op PR 000-0000055-55 van UNICEF België met vermelding “Filmfestival-WASH”. Giften vanaf 30 euro geven recht op een fiscaal attest.

36


37STE FILMFE STIVAL GENT

PraktischE INFO Film tickets STANDAARD

KORTING

VOORSTELLINGEN VÓÓR 18U

€ 6

€ 5

VOORSTELLINGEN NA 18U

€ 7

VIJFRITTENKAART

€ 8,50 € 30

TIENRITTENKAART

€ 50

Geen korting

ABONNEMENT

€ 300

Geen korting

RECHT OP KORTING Kortingstarief geldt voor jongeren –26, werkzoekenden, andersvaliden, 55-plussers, houders van een lerarenkaart, Knack Clubkaarthouders, Delhaize Pluskaarthouders, en Fnac Clubleden.

Geen korting

ABONNEMENT Geeft toegang tot alle filmvoorstellingen en opening en slot.

Verkooppunten Online: www.filmfestival.be Van 29/9 tot en met 22/10 - 24/24u

Vooruit Bespreekbureau Van 2/10 tot en met 12/10: 10u tot 19u Van 13/10 tot en met 23/10: 13u30 tot 23u (gesloten op 3 en 10 oktober)

FNAC Gent

Studio Skoop & Sphinx

Van 2/10 tot en met 20/10 10u tot 18u30, op vrijdag tot 19u (gesloten op zondag)

Van 13/10 tot en met 19/10 17u tot 22u30

Festivaldorp Van 13/10 tot en met 23/10 9u30 tot 23u

Callcenter: 070/225 225 Van 11/10 tot en met 22/10 10u tot 19u €2 reservatiekost per telefonische bestelling

Al onze filmfestivalkassa’s aanvaarden betalingen met Bancontact, Visa en Eurocard/Mastercard. Filmtickets kunnen betaald worden met sport- en cultuurcheques aan de festivalkassa’s.

Bestel JE tickets online!

www.filmfestival.be 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Vanaf 29/9 en dit 24/24u Snelle reservatie via de filmcode Geen reservatiekosten Betaling via geldig kredietkaartnummer (tot 22/10) of overschrijving (tot 8/10) Per film uitgebreide synopsis, filmografie, foto’s én trailer Handig winkelmandje: bestel al je tickets in één keer Zoekfunctie op titel, dag, locatie, genre, sectie, regisseur, land en trefwoord

37


naar het festival in VIJF stappen:

1 10

Koop een 5- of 10-rittenkaart

rittenkaart

Met een vijf- of tienrittenkaart kan je voor 6 of 5 euro naar een festivalfilm, ongeacht het aanvangsuur. Je kan de kaart delen met je partner, vrienden of familie.

2

3

Kom naar een middagvoorstelling

Rij gratis met bus of tram

Met je festivalticket rij je die dag met bus of tram gratis heen en terug naar alle festivallocaties, zelfs tot na 1u.

55

Als je naar een namiddagvoorstelling gaat, kosten de kaartjes 6 of 5 euro (met korting) en is je favoriete bioscoopstoel meestal nog vrij.

4 Kijk of je korting hebt

Genieten van het reductietarief: 55-plussers, –26-jarigen, werkzoekenden, andersvaliden, Fnac Clubleden, houders van een Knack Clubkaart, lerarenkaart of Delhaize Pluskaart.

5 Festivalcafé

Breng na de film zeker een bezoekje aan het festivalcafé. Je snuift er de echte festivalsfeer op.

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

38


WEGWIJZER

FESTIVALLOCATIES Met je festivalticket rij je gratis met bus of tram heen en terug naar alle festivallocaties, zelfs tot na 1 uur en dit op iedere festivaldag!

Toegankelijkheid andersvaliden

Een voorbeeld: kom je naar Kinepolis (Ter Platen) dan kan je nog tot 1u55 avondbus A7 nemen richting Sint-Pietersstation. Maak ook gebruik van de P+R mogelijkheden op Flanders Expo (tram 1) en Gentbrugge (tram 21/22). Zo kan je bijvoorbeeld na de laatste film in Sphinx nog om 1u27 mee met avondbus A1 van het Justitiepaleis naar Flanders Expo of met A2 om 1u28 van de Korenmarkt naar P+R Gentbrugge. Dit is slechts een greep uit de talrijke mogelijkheden. Voor meer info bel naar 070 220 200 of surf naar www.delijn.be/aanpassingen TRAM / BUS LIJNEN A Halte Terplatenbrug: BUS A7, 34, 35, 36, 55, 58, 70, 71, 72, 76, 77, 78 B Halte Heuvelpoort: BUS A5, A7, 34, 35, 36, 55, 58, 70, 71, 72, 76, 77, 78 C Halte Charles De Kerchovelaan: TRAM 1 - BUS A5 D Halte Zuid: TRAM 4, 21, 22 BUS A2, 5, 6, 8, 52, 54, 55, 57, 58, 70, 71, 72, 76, 77, 78 E Halte Bijlokehof: TRAM 21, 22, 4 BUS A2, 14, 15, 16, 65, 67 F Halte Korenmarkt: TRAM 1, BUS A2, A3 Halte Zonnestraat: TRAM 21, BUS A1 G Halte Sint-Michielsplein: Richting Mariakerke/Drongen: BUS A1, A3, 3, 17, 18, 38, 39 Halte Poel (in de Oude Houtlei, richting Zwijnaarde/Oostakker/ Gentbrugge/Sint-Amandsberg): BUS A2, 3, 17, 18, 38, 39 H Halte Lange Steenstraat: TRAM 4 Halte Burgstraat: TRAM 1 

Kinepolis Gent Alle zalen van Kinepolis Gent zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zalen 1, 2, 3, 4, 7 en 8 lenen zich echter het best voor rolstoelen. Nabij de ingang van Kinepolis Gent zijn parkeerplaatsen voor andersvaliden voorzien. Kuipke Gent Kuipke Gent is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Caermersklooster De tentoonstelling ‘Jacques Tati’ in het Caermersklooster is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sphinx In principe is geen van de zalen in Sphinx toegankelijk voor rolstoelen. Geen enkele zaal ligt op het gelijkvloers en er is evenmin een lift. Indien vooraf een seintje wordt gegeven (tel. 09 225 60 86), kan het personeel van Sphinx rolstoelgebruikers wel tot in de zaal helpen. Studio Skoop Zaal 1 en zaal 3 zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers (mits geen elektrische rolstoel). Zij kunnen binnen via de nooduitgang (mits hulp) of indien ze een zestal trappen kunnen overbruggen via het hellend vlak aan de gewone ingang. Vooruit In Kunstencentrum Vooruit zijn alle zalen toegankelijk met een rolstoel (ook Domzaal). Artcinema OFFOff Artcinema OFFOff is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Hou links aan. Passeer de eerste verkeerslichten. Hou links aan en rij de parking binnen. Vanaf de E17-snelweg of de verkeerswisselaar Zwijnaarde, volg ‘Gent Centrum’. KINEPOLIS / FESTIVALDORP MET FESTIVALCAFÉ / PRESS & INDUSTRY OFFICE Ter Platen 12, 9000 Gent parking 10 ‘St-Pietersplein’ (open ma-zo 24/24u, betalend) --> volg alle richtingen op de B401. Sorteer links en sla links af aan de eerste lichten, de Stadsring op via de SintLievenslaan. Volg de Sint-Lievenslaan tot over de Terplatenbrug. Volg de Citadellaan sorteer rechts na 300m. Rechts aanhouden op de Charles de Kerchovelaan. Sla na 150m rechts af naar de Kunstlaan. Volg de signalisatie. parking 3 ‘Zuid’ (open zo-do tot 1u, vr&za tot 3u, betalend) --> volg Gent Centrum op de B401.

Kuipke Gent Citadelpark, 9000 Gent parking 10 ‘St-Pietersplein’ (open ma-zo 24/24u, betalend) --> volg alle richtingen op de B401. Sorteer links en sla links af aan de eerste lichten, de Stadsring op via de Sint-Lievenslaan. Volg de Sint-Lievenslaan tot over de Terplatenbrug. Volg de Citadellaan sorteer rechts na 300m. Rechts aanhouden op de Charles de Kerchovelaan. Sla na 150m rechts af naar de Kunstlaan. Volg de signalisatie. ANDERE LOCATIES: volg Gent centrum ARTCINEMA OFFOFF Lange Violettestraat 237, 9000 Gent --> volg parking 3 ‘Zuid’ of parking 2 ‘Reep’

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010 39

CAERMERSKLOOSTER (Patershol) Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent --> volg parking 1 ‘Vrijdagmarkt’ (open ma-zo 24/24u, betalend) SPHINX Sint-Michielshelling 3, 9000 Gent --> volg parking 7 ‘Sint-Michiels’ (open ma-zo 24/24u, betalend) STUDIO SKOOP Sint-Annaplein 63, 9000 Gent --> volg parking 3 ‘Zuid’ (open zo-do tot 1u, vrij&za tot 3u, betalend) of parking 2 ‘Reep’ (open ma-zo 24/24u, betalend) VOORUIT Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent --> volg parking 3 ‘Zuid’ (open zo-do tot 1u, vrij&za tot 3u, betalend)

39


BUS/TRAM

PARKING

STATION BLAIS

G

ST

EN

LA

AN

TO

LH

U

M G

UR DB

G E L D MU N T

OU

EI ENL

T

TR

.

¬

ST R PADDENHOEK

AA

T

¬

RE

EP ∆

P OU

E UR

KO

RE

RT E

ME

GENTBRUGGE

STR

C

¬

BR

¬ NEDERKO

IEU

KKA

ER

∆ MUIN

IET

¬S

AN

JK

AI

SN

RT

O

LA

RI

T- P

EN

RT

PO

SE

CH

SINT PIETERSPLEIN

AR

LE

¬ KA

N

NTI

ENBE

VL

ELS

TRA

AT

A

S AM

E

KA

AI

AN

AT E

LA

PL

VE

N

RG

Z E B RA S

TER

HO

STR

RC

AA

O V E R PO O R T

KE

TL

.

DE NS

FO R

¬

S KU

S T R A AT

. TR

WS

RA ST

AI

AN

KA

TTE

.

LE

TR

IO E V

SS

SLA

IZ

¬

• SINT ANNAPLEIN

RNI

HU

KO

AT

HEI

DS

KE

AM

ZUID •

GO

LO BIJ

TD

F R È R E- O R B A N L A A N

EN

STRA

AN

SK

TTEN

S E V E LT L A A N FRANKLIN ROO

UY

AT

KL

BAGA

AB

I

AN

UTER

LA F

DESTELBERGEN

LD

DER

T R A AT

RS

CO

AA

ZE

S I N T-A M A N D S B E R G

O R T ST R. ∆ H AGEL AN DK A AI

VE

VO L

KOUTER

JO

DA M P O

F. L O U S B E R G K A A

U

TS

KARELS

TEL

UP

OR

KEIZER

MAR

L RE

LF

T

CH

AA

ER

TR

OUDE

IS

BE

I NG

AAT

HOU

TLEI

HELL

AA

TS

EG

SINT-JACOBSPLEIN ST E E N DA M

VRIJDAGMARKT OR

KO R

E LINKS

R EC H T S COUPURE

T

PO

PA P

UN

OG

R∆

S INK

NSTR

HT

EM

HO

COUPUR

AT

¬

RA

KORENMARKT

HIELS

AT

OGRAC

ST

N ST ZEM A R I J

NG

LA

ST-M IC

RA

OT T

OG

G S T R A AT

ST

HA

B OT S T R A AT

¬ RA

HO

BUR

P EE

AN

WE R. OU ST VR O E RS BR

¬

RO

TEE GE S

LAN

LA

S TA P E L P L E I N

SL

IS

DOK NOORD

OP

I EË

A N TV E ST

LANG

LOCATIE

CIT

ADE

LLA

T R A AT

AN S T- L

IEV

ENS

LAA

N

Alle festivallocaties zijn makkelijk bereikbaar met de fiets! 37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

40


DE FE STIVALRE STAURANTS

SMAKELIJK! Volgende partnerrestaurants worden door het Filmfestival Gent warm aanbevolen:

ALLEGRO MODERATO www.restoallegro.com Korenlei 7, 9000 Gent T: 09 233 23 32 Open: 11u45 tot 15u en 18u tot 22u Gesloten: zondag en maandag

Georges Seafood www.georgesseafood.be Donkersteeg 23–25, 9000 Gent T: 09 225 19 18 Open: 12u tot 14u15 en 18u30 tot 21u45 Gesloten: maandag en dinsdag

BELGA QUEEN www.belgaqueen.be Graslei 10, 9000 Gent T: 09 280 01 00 - Open: ma - woe: 12u tot 14u30 en 19u tot 23u - Do – zat: 12u tot 14u30 en 19u tot 24u - Zondag: 12u tot 14u30 en 18u tot 23u

Korenhuis www.korenhuis.be Korenlei 10, 9000 Gent T: 09 269 77 44 Open: maandag tot zaterdag van 12u tot 15u en van 18u30 tot 22u - zondag van 12u tot 15u

BRASSERIE PAKHUIS www.pakhuis.be Schuurkenstraat 4, 9000 Gent T: 09 223 55 55 Open: ma tot za van 12u tot 14u30 en van 18u30 tot 23u Gesloten: zondag COEUR D’ARTICHAUT www.artichaut.be Onderbergen 6, 9000 Gent T: 09 225 33 18 Open: di – za: 12u tot 14u30 en 19u tot 22u30 Gesloten: zondag en maandag

Korenlei Twee www.korenleitwee.be Korenlei 2, 9000 Gent T: 09 224 00 73 Open: dinsdag tot zaterdag van 12u tot 14u30 en 18u30 tot 22u Gesloten: zondag en maandag Le temps d’une chanson www.letempsdunechanson.be Gemeenteplein 3, 9051 Sint-Denijs-Westrem T: 09 329 90 19 Open: donderdag en zaterdag vanaf 19u30 - vrijdag van 12u tot 14u en vanaf 19u30 - zondag vanaf 19u Gesloten: maandag, dinsdag, woensdag

De blauwe Zalm www.deblauwezalm.be Vrouwebroersstraat 2, 9000 Gent T: 09 224 08 52 - Open: maandag: 19u tot 21u30 Di – vr: 12u tot 13u30 en 19u tot 21u30 Zaterdag: 19u tot 21u30 Gesloten: maandag- & zaterdagmiddag en zondag

Mineral www.demineral.be Onderbergen 25, 9000 Gent T: 0486 80 01 00 Open: maandag tot zaterdag van 18u tot 22u30 Zondag van 12u tot 15u en van 18u tot 22u30

FAIM DE TOI www.faimdetoi.be Belfortstraat 10, 9000 Gent T: 09 223 63 93 Open: dinsdag tot vrijdag van 12u tot 14u en van 18u tot 22u - zaterdag van 18u tot 22u Gesloten: zaterdagmiddag, zondag en maandag

Per Bacco www.perbacco.be Sint-Jacobsnieuwstraat 56, 9000 Gent T: 09 234 83 32 Open: woensdag tot zondag van 12u tot 14u en van 18u tot 22u Gesloten: maandag en dinsdag

Advertentie s

Kinepolis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Philips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 De Standaard. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Radio 1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Knack Focus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 AVS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Het Nieuwsblad/De Gentenaar. . . . . . . . . . . 17 Volvo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Ghent Marriott Hotel. . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Brussels Airlines . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 Canvas. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Provincie Oost-Vlaanderen. . . . . . . . . . . . . 32 Tati-special Knack Focus. . . . . . . . . . . . . . 33 Fnac. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 Port Of Ghent. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Ricoh. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Advertentie s

Ciac Fleet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 Barco. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 VAF. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Cobra.be . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Chris Janssens. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 L’Oréal Giorgio Armani. . . . . . . . . . . . . . . . 53 Stella. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54 Bar Tati . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Caffé Kimbo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Moët & Chandon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Universiteit Gent. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 Belga Queen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 Korenlei Twee. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 Hogeschool Gent. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 Korenhuis. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 Pakhuis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Renard www.renard-beervelde.be Dendermondsesteenweg 19 9080 Beervelde Tel: 09/355 77 77 Open: woensdag t.e.m. zondagmiddag Gesloten: maandag, dinsdag en zondagavond Vintage www.vintagewine.be Onderbergen 35, 9000 Gent T: 09 223 51 32 Open: 12u tot 14u30 en 18u tot 21u30 Gesloten: zondag Viteux www.viteux.com Kerkplein 8, 9840 De Pinte T: 09 282 27 93 Open: vanaf 12u en vanaf 18u30 Gesloten: woensdag Zilt www.zilt.be Stapelplein 41, 9000 Gent T: 09 225 62 67 Open: dinsdag tot vrijdag van 12u tot 14u en van 18u30 tot 21u (vrijdag tot 21u30). Zaterdag van 18u30 tot 21u30 Gesloten: zaterdagmiddag, zondag en maandag

Advertentie s

Artevelde Hogeschool. . . . . . . . . . . . . . . . 92 Allegro Moderato. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 Benelux Film Distribution . . . . . . . . . . . . . 96 Studio Skoop . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 Georges Seafood. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 Eyeworks. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104 Sphinx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 Viteux . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 Renard. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110 Mineral. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110 O’Brother. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112 Elan. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 Start People. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 De Lijn. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 Euro Millions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 Belgacom. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124

41


37ste filmfe stival gent

Thanks! DE OVERHEDEN Vlaamse Gemeenschap Vlaams ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media Agentschap Kunsten en Erfgoed Afdeling Kunsten Provincie Oost-Vlaanderen Dienst Kunst en Cultuur Stad Gent Departementen Cultuur, Toerisme, Feestelijkheden, Voorlichting, Welzijnszorg en Personeelsbeheer Lokale Politie zone Gent Dienst Plantsoenen Ghent, UNESCO Creative City of Music De onderwijsinstellingen Universiteit Gent Hogeschool Gent Presentation Sponsors Belgacom Kinepolis Covering Sponsor Euro Millions Main SponsorS Philips Ghent Marriott Hotel Barco Volvo Media Sponsors De Standaard Knack Focus Radio 1 Canvas AVS Cobra.be Clear Channel Campus Media Cultuur Op School De Zondag Eén Eyeworks Flanders Network Grid Guido Magazine Het Nieuwsblad/De Gentenaar Klara LijnCom Mediargus MNM Radio 2 Rec Radiocentrum Steps City Magazine Studio Brussel VAF Vlaams Audiovisueel Fonds Zizo Zone Magazines Catering Sponsors Caffè Kimbo Carpe Diem Moët & Chandon Stella Artois Filmmuziekconcert Sponsors Port of Ghent Sabam Euro Millions

OBK Bank Universiteit Gent Hogeschool Gent Tentoonstelling Sponsors Philips Dockx Movers Peugeot De Standaard Knack Focus Radio 1 AVS Le Soir RTBF – La Première Let’s Motiv De filmverdelers 20th Century Fox ABC Distribution A-Film Alternative Film Belga Films Benelux Film Distributions Cinéart Cinematek Imagine Film Distribution Jekino Kinepolis Film Distribution Lumière O’Brother Distribution Paradiso Filmed Entertainment Culturele Partners Kunstencentrum Vooruit Sphinx Studio Skoop Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster Handelsbeurs Concertzaal Huis van Alijn Museum Dr. Guislain Artcinema OFFoff Mediadesk Vlaanderen Fonds Pascal Decroos Festival Partners Alides (Group Maes) APC by Schneider Electric Apple ArcelorMittal Gent Arrow Up Arteveldehogeschool Barkat BigFish BNP Paribas Fortis Brussels Airlines Bulkhaul Belgium Car Wash Flieberg Cegeka CHG & Delta Lloyd Chocolatier Van Hoorebeke Chris Janssens CIACfleet Color by Dejonghe Continental Airlines DD-Engineering.EZ De Boer Tenten De Lijn ElaN Languages EMC2 Enfinity FedEx Fnac FujiFilm Europe NV GE Energy IS

37STE FILMFE STI VA L GENT | 12 › 2 3 OK TOBER 2010

Giorgio Armani Fragrances Hostbasket Hostel 47 I4productions ICC ghent Imewo - Eandis ING LDT PCB Luc Bonte Grafisch Advies Luk Monsaert Fotografie Meyvaert Glass Engineering Motion Investment Group Motion Picture Film NAV New Goff NMBS - Holding Ozee Kapsalon Papyrus PricewaterhouseCoopers Q-Park Rail 1/NMBS Europe Ricoh Roto Smeets Ryhove Securex Securitas SHpartners Start People Horeca Strabag The Siemens Group Total Belgium Vercruysse PC-Center Vermeiren Princeps Viktor VK Studio Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid Vlerick Management School VOKA V-Tax PRESENTATOREN Ben Van Alboom Roel Van Bambost Peter Van Camp DE INTERNATIONALE AGENTEN Ronni Chasen, Los Angeles Edith Kleibel, Berlin CONCERTDIRIGENT Dirk Brossé ORKEST Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) Intendant Gunther Broucke FESTIVALTEAM Jacques Dubrulle Filip Van Pottelbergh Wim De Witte Danielle Heynickx Astrid Plaetinck Muriel Châtel Tom Heirbaut Daniëlla De Decker Vera Lambersy Marian Ponnet En dank aan meer dan 100 enthousiaste medewerkers!

COLOFON KNACK FOCUS PROGRAMMAGIDS HOOFDREDACTIE & VERANTWOORDELIJK UITGEVER Jacques Dubrulle COÖRDINATIE Tom Heirbaut REDACTIE Fleur Bourgeois Raf Butstraen Annelies Dalemans Nele De Cocker Yelle De Smet Tom Heirbaut KALENDER Wim De Witte Jeroen Derycke PRODUCTIE Muriel Châtel DESIGN & PREPRESS Klaartje De Buck www.letterwerf.be Illustraties Hermien Verstraeten www.hermini.be RECLAMEREGIE Astrid Plaetinck Liesbeth van Betsbrugge Sara Maes DRUK Roularta

Member of the Federation of Music Festivals in Flanders. Deze Knack Focus Special is een uitgave van vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen, Leeuwstraat 40b, 9000 Gent. De redactie van Knack Focus is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze publicatie. 42

Knack Focus Special 2010  

The programme of the 37th Ghent international Film Festival (12-23 October 2010)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you