Page 1

RSL E V R A JA

AG

6 1 0 2


Inhoud 5

Het beste van eigen bodem Willemien van Aalst, directeur

8 Film, tv, interactive en meer Programmaoverzicht 10

Grensverleggende films Forum van de Regisseurs

14

En het Gouden Kalf gaat naar‌ Gouden Kalveren

15

Nederlandse film is werelds Grenzeloos Nederlands

16

Prikkelende verhalen Hollands Diep

18

Interview Rifka Lodeizen

20 Nieuwste Nieuwkomers NFF Masters

24

Het beste van de buis Televisie: programma

26

Interview Giancarlo SĂĄnchez

30 Interactive krijgt Gouden Kalf Interactive: programma

Interview Floris Kaayk

36

Vakgenoten onder elkaar Nationale Filmconferentie

38

Wie moeten we in de gaten houden? NFF Talent

40

Internationale verbinding Holland Film Meeting

42

Naar school? Naar de bioscoop! NFF Educatie

45

Utrecht viert de Nederlands film In de stad

48 Samen gaan we voor goud Partners 50 Aan het woord Hoofdsponsoren & Partners 56

Prijzenoverzicht

60

Festival in cijfers

62

Organisatie

64

Met dank aan

67 Colofon

Inhoud NFF Jaarverslag 2016

21

32

3


Voorwoord

Het beste van eigen bodem Trots blikken we terug op een succesvolle 36e editie van het Nederlands Film Festival. Publiek en professionals bezochten het festival in groten getale en de media-aandacht was wederom zeer groot. Het beste van eigen bodem – in al zijn diversiteit – vormde dit jaar de rode draad in ons programma.

Met ‘het beste van eigen bodem’ hebben we een lofzang gebracht op de kracht van de verkennende blik en open houding van onze makers. Wij durfden de stelling aan dat ons kleine land een ontzettend vruchtbaar filmklimaat heeft. Het gevolg van een dynamische, diverse cultuur waarin talent de ruimte krijgt. En natuurlijk: het kan en moet altijd beter. Wij zien dat daar door de sector hard aan gewerkt wordt.

5

‘Het beste van eigen bodem’ wordt ook belichaamd door Alex en Marc van Warmerdam die het Gouden Kalf voor de Filmcultuur ontvingen als blijk van grote waardering en dankbaarheid voor hun bijzondere bijdrage aan de nationale filmcultuur. Ik ben persoonlijk een groot bewonderaar van hun werk dat meerdere disciplines overstijgt, zoals film, theater en beeldende kunst.

Voorwoord NFF Jaarverslag 2016

Ook nodigden wij makers uit met een andere blik. Regisseurs, acteurs, schrijvers, game-ontwikkelaars. Cultureel divers, ontsproten aan de Hollandse grond of elders geboren: gastprogrammeurs, die het verhaal van het Nederlands Film Festival nieuwe lagen gaven. Karin Amatmoekrim, Alex Boogers, Gülsah Dogan, Ivan Barbosa, Dimitri Madimin, Howard Komproe – om maar enkelen te noemen – deelden met ons hun inzichten, vergezichten en prikkelende interpretaties.


In 2015 introduceerden we de drie-eenheid Film, Televisie en Interactive om te laten zien dat het festival meer is dan alleen film. Om dit te onderstrepen werd dit jaar voor het eerst het Gouden Kalf voor Beste Interactive uitgereikt. De winnaar: Floris Kaayk met zijn productie The Modular Body. Voor de tweede keer organiseerden we de Nationale Filmconferentie, waarin de sector samenkomt om te praten over de nieuwste ontwikkelingen op het eigen vakgebied. En ons podium voor eigenzinnige films, het onvolprezen Forum van de Regisseurs, werd succesvol uitgebouwd en is inmiddels niet meer weg te denken uit onze programmering. Het zijn slechts enkele hoogtepunten uit het diverse programma van het Nederlands Film Festival 2016. Voor mij staat vast dat het de verscheidenheid aan denkwijzen, en vormen van expressie zijn die het Nederlands Film Festival maken tot wat het nu ís en in de toekomst wil zijn.

‘Ons kleine land heeft een ontzettend vruchtbaar filmklimaat’

6

NFF Jaarverslag 2016 Voorwoord

En dat doen wij vanzelfsprekend niet alleen. Mijn grote dank gaat dan ook uit naar alle makers en professionals werkzaam in de wereld van film, televisie en interactive. Ik dank onze subsidiegevers, partners, sponsoren, NFF Ondernemersclub, de vrienden van het NFF en uiteraard het publiek voor hun niet aflatende steun. Het festival van 2016 was mijn laatste als directeur. Ik startte eind 2009 en kijk terug op zeven fantastische en dynamische festivaljaren. Ik heb het altijd als een grote eer beschouwd het Nederlands Film Festival te mogen leiden. Tezamen met mijn team heb ik veel bereikt. Er staat een solide festival waar de afgelopen jaren een groot aantal vernieuwingen is doorgevoerd. Dat proces is nooit af. Ik wens mijn opvolger, zakelijk directeur Petra Remmen, het geweldige NFF-team en ons betrokken bestuur heel veel succes om dit prachtige en belangrijke festival van de nationale filmcultuur verder uit te bouwen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het Nederlands Film Festival een gouden toekomst tegemoet gaat. Willemien van Aalst directeur


Programmaoverzicht

Film, tv, interactive en meer

8

NFF Jaarverslag 2016 Programmaoverzicht

Van 21 tot en met 30 september was Utrecht voor de 36e keer het kloppend filmhart van Nederland. Iedereen die op zoek was naar méér dan ‘gewoon’ een bezoek aan een film-, televisie- of interactive-productie, kwam naar het Nederlands Film Festival. Om verrast te worden, nieuwe makers te ontdekken, mensen te ontmoeten of kennis te verdiepen.

Bijna honderd premières, een groot aantal publieksbijeenkomsten, een inspirerende Nationale Filmconferentie, een vruchtbare Holland Film Meeting voor filmprofessionals en een enthousiast ontvangen educatieprogramma. De diverse programmering stond garant voor verdieping, verrassing, ontdekking en ontmoeting tussen publiek, makers en professionals onderling.

Alle festivallocaties, van het Louis Hartlooper Complex tot en met CineMec, bruisten tijdens de filmvertoningen en nabesprekingen. Ook op de dagen met speciale selecties, zoals de VPRO Previewen Reviewdagen, de NFF Documentaire Previewdag in samenwerking met 2Doc, CJP Serveert @ NFF, de Volkskrant-NFF Dag en de VICE Night. Er was voor iedereen wat te beleven.

Het Festivalhart klopte in het iconische Oude Postkantoor aan de Neude. Hier konden bezoekers en professionals terecht voor borrels, diners, VR-experiences en bovenal vele evenementen, zoals CineCrowd (oproep tot crowdfunding) en ShortsTV (The Pitch). Ook was hier de boekpresentatie van het nieuwe boek van Ronald Giphart en de dagelijkse NFF Talkshow met Art Rooijakkers.

Muziek was er ook, maar dan wel in NFF-stijl. In ’t Hoogt zat je dansend in de bioscoopstoel tijdens het zien van de zestien beste Nederlandse videoclips van het afgelopen jaar. In TivoliVredenburg werd live opgetreden door Sef, Cho en Lucky Fonz III van het platenlabel Top Notch, terwijl op de achtergrond hun meest bijzondere clips te zien waren. Daarnaast werden bioscoopbezoekers tijdens het festival getrakteerd op videoclips als voorfilm.


VERTROUWDE RODE LOPER

En verder? Met het bloedstollende 48 Hour Film Project werden in een weekend tijd nieuwe korte films gemaakt. Tijdens het evenement CineMeow speelden katten de hoofdrol en in het Schimmenrijk werd stilgestaan bij de makers die ons het afgelopen jaar ontvielen.

En na al dat moois volgde natuurlijk de sprankelende uitreiking van de Gouden Kalveren. De uitreiking, gepresenteerd door Eva Cleven en Herman van der Zandt, was voor iedereen live op televisie en via het internet te volgen.

Programmaoverzicht NFF Jaarverslag 2016

In het kader van samenwerking met de Zuiderburen beleefden de Vlaamse speelfilm Vincent en de documentaire Daten in de dancing op het NFF hun Nederlandse première. Na afloop van deze vertoningen waren de makers uiteraard aanwezig voor Q&A’s.

9

De rode loper lag als vanouds weer voor de ingang van de Stadsschouwburg Utrecht. Gedurende het hele festival vonden hier grote feestelijke premières plaats. De diversiteit van de producties was groot. Een greep uit het aanbod: · De openingsfilm De Held van Menno Meyjes · De film Riphagen van Pieter Kuijpers · Het televisiedrama De Maatschap van Michiel van Jaarsveld · De familiefilm MeesterSpion van Pieter van Rijn · De Europese coproductie Love Is Thicker than Water van Ate de Jong · De televisieserie voor jong én oud Voetbalmeisjes van Sia Hermanides & Alieke van Saarloos · De speelfilms Een Echte Vermeer van Rudolf van den Berg en Alberta van Eddy Terstall & Erik Wünsch


10

NFF Jaarverslag 2016 Film

Film Forum van de Regisseurs

Grensverleggende films Het Forum van de Regisseurs is dĂŠ plek waar grensverleggende cinema, eigenzinnige regisseurs en liefhebbers van Nederlandse filmproducties samenkomen.


Bezoekers van het filmfestival konden binnen dit programma, onderdeel van Hollands Diep, naar acht producties waarvan de regisseurs genomineerd waren voor de juryprijs: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs. Samenstellers en (film)journalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen slaagden erin een selectie te maken waarin de grens tussen feit en fictie nauwelijks merkbaar is: ‘Het geheel is een staalkaart van wat film allemaal kán zijn. Er zijn prachtige, excentrieke personages. Enkele worden gespeeld door een acteur, andere bestaan echt. Het verschil zie je nauwelijks. Ook stilistisch is het een feest. Archiefmateriaal van oude amateurcamera’s en oogstrelende fotografie wisselen elkaar af. Hoe verschillend ook in stijl en thematiek, alle films zijn gemaakt met een zeer specifieke hand, vanuit één eigenzinnig hoofd: dat van de regisseur.’

GENOMINEERDEN Deze filmmakers waren in 2016 met de volgende titels genomineerd voor de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs: Tom Fassaert A Family Affair Ester Gould A Strange Love Affair with Ego Boudewijn Koole Beyond Sleep Kaweh Modiri Bodkin Ras Martijn Maria Smits Waldstille Fiona Tan History’s Future Paloma Aguilera Valdebenito Out of Love David Verbeek Full Contact

11

Openingsfilms Het Forum van de Regisseurs 2016 opende met drie (korte) producties van zeer getalenteerde regisseurs:

Winnaar Op de slotavond ontving David Verbeek uit handen van de jury van het Forum van de Regisseurs de VEVAM Fonds Prijs 2016 voor zijn film Full Contact. Hij ontving daarmee €5.000,-, die hij kan besteden aan een volgende film. ‘Full Contact is een film van raadselachtige schoonheid, die zowel intellectueel als emotioneel prikkelt. Deze film getuigt van lef. De visuele stijl en de dramatische constructie geven blijk van een grote beheersing van cinema’, aldus de jury, die bestond uit filmmakers Nanouk Leopold, Nathalie Teirlinck en Robert Jan Westdijk.

Film NFF Jaarverslag 2016

Kijkje in het hoofd Hoe het hoofd van een regisseur werkt, werd voorafgaand aan elke voorstelling treffend in beeld gebracht door Thibaud Delpeuts stadsgezelschap Theater Utrecht. Onder leiding van huisregisseur Casper Vandeputte speelden acteurs een scène, een lied of een dagboekfragment rondom de regisseur die centraal stond. Verder kon het publiek vragen stellen aan de regisseur. Vandeputte: ‘Regisseren is een heel persoonlijke kunstvorm. Tijdens de ontmoetingen kwamen bezoekers meer te weten over het vak, en over hoe iedere regisseur zijn persoonlijke werkwijze heeft. Hoe creëer je een authentieke eigen stijl als ‘je verf kan terugpraten’, en óók een mening heeft over zijn positie op het doek? Of als iemand anders dan jij de kwast bedient? Dat leverde boeiende gesprekken op.’

· Import van Ena Sendijarevíc, die op het afgelopen festival van Cannes deel uitmaakte van de prestigieuze nevenselectie Quinzaine des Réalisateurs. · One Night Stand - Planet Beauty van Emma Westenberg, naar een script van Sarah Arnolds. · Kort! – Remember to Check Out van Hiba Vink, gebaseerd op een scenario van Rifka Lodeizen.


Film Gouden Kalveren

En het Gouden Kalf gaat naar… Filmprofessionals bepaalden opnieuw zélf de nominaties en winnaars van de 13 categorieën binnen de secties Speelfilm en Lange Documentaire. De Gouden Kalveren werden met dit Academy-model na uitgebreide stemrondes verdeeld.

14

NFF Jaarverslag 2016 Film

Stemgerechtigden zijn leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), Gouden Kalfwinnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Van de 493 stemgerechtigden registreerden 330 vakgenoten zich als stemmer. Gouden Kalf Jury’s namen de categorieën Korte Documentaire, Korte Film en Televisiedrama voor hun rekening, net als de spiksplinter­nieuwe categorie Beste Interactive. Op vrijdag 30 september werden de winnaars bekendgemaakt tijdens het feestelijke L’OR Gouden Kalveren Gala. Zie pagina 56 - 58 voor een overzicht van alle genomineerden en winnaars. L’OR Gouden Kalveren Loge Om het vakmanschap van de Nederlandse filmsector beter voor het voetlicht van het publiek te krijgen, was de Gouden Kalveren Loge weer geopend. Acht avonden, tien vertoningen: een uitge­lezen kans om de

genomineerden op het grote doek te bekijken, voorzien van context en verdieping door de aanwezige makers. HET GOUDEN KALF VOOR DE FILMCULTUUR Met dit speciale Gouden Kalf lauwert het NFF personen of instanties die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Dit jaar was de eer aan regisseur Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam. Marc van Warmerdam: ‘Ik heb altijd gevonden dat de kracht van Alex’ films is dat het uitgesproken Nederlandse films zijn. We hebben een hele generatie gehad die qua stijl tegen de Amerikaanse films aanhingen. Abel [1986] liet zien dat dat niet hoefde.’


Film Grenzeloos Nederlands

Nederlandse film is werelds Met Grenzeloos Nederlands schijnt het NFF licht op wereldwijde bijdragen van Nederlandse filmprofessionals.

Hollandse Meesters Michael Dudok de Wit en Paul Verhoeven gooiden op het filmfestival van Cannes hoge ogen met respectievelijk The Red Turtle en Elle. Voor het Nederlandse publiek een mooie kans om deze op het NFF te zien.

Dudok de Wit was na vertoning van The Red Turtle bovendien aanwezig voor een uitgebreide nabespreking van de film. Paul Verhoeven schitterde op de rode loper tijdens de première van de documentaire over hemzelf: Verhoeven versus Verhoeven.

15

Acteur Barry Atsma, te zien in Siv gaat logeren, werkt de laatste jaren vaker in het buitenland. ‘Je bent even uit je comfortzone; je zit in een andere cultuur en niemand kent je. Heel verfrissend. Als je acteert in een vreemde taal, heb je minder emotionele verbinding met de tekst. Dus bereid ik me altijd goed voor op een rol. Mijn ervaring in het buitenland neem ik mee terug. Die draagt bij aan mijn vakmanschap als acteur. Ook in Nederland bereid ik me nu grondiger voor.’

Film NFF Jaarverslag 2016

Het NFF nodigde Nederlandse filmprofessionals uit om hun ervaringen, kansen en uitdagingen in het buitenland te delen met publiek en vakbroeders. Vijf bijzondere internationale coproducties werden getoond. Drie daarvan waren voor het eerst in Nederland te zien: het Servisch/Nederlandse Vlažnost, de Zweeds/Nederlandse kinderfilm Siv gaat logeren en het Engels/Nederlandse Love Is Thicker than Water. De twee andere producties waren het Ierse Mammal en het Vlaamse Samuel in the Clouds.


Film Hollands Diep

Prikkelende verhalen

16

NFF Jaarverslag 2016 Film

Met Hollands Diep verkende het NFF de rijkdom en diversiteit van het Nederlandse filmlandschap. De programma’s spitsten zich toe op het achtergrondverhaal en duidden het belang van het medium waarin de verhalen verteld zijn. Dat gebeurde onder andere tijdens het Forum van de Regisseurs (pagina 10 & 11), maar ook tijdens vele andere prikkelende programmaonderdelen.

Bokshandschoenen aan Multimediakunstenaar Dimitri Madimin en filmmaker Ivan Barbosa, samen MadBar, ontwikkelden voor NFF een inclusief publieksprogramma. Na de levendige vlaggenoptocht van kunstenaar Navin Thakoer (alias NaferLovesYou), opende MadBar op zaterdagavond met hun eerste talkshow Boks Office. Midden in het Festivalhart stond een boksring opgesteld, waar onder leiding van ‘Hokjesman’ Michael Schaap en NOS-presentatrice Simone Weimans gasten discussieerden over diversiteit in het Nederlandse medialandschap – met name op het gebied van marketing en casting. Gasten waren onder meer acteur Teun Kuilboer, NFF Master Issaka Sawadogo, directeur van de Nederlandse Filmacademie Bart Römer, producent San Fu Maltha, hoofd drama van de NTR Marina Blok en regisseur Martin Koolhoven.

In hun tweede talkshow Klonck! had MadBar vloggers en ‘ouderwetse’ televisiemakers te gast om te praten over online trends en de rol van de traditionele media. Meestervertellers Welke speelfilms en documentaires moéten gezien worden? Die vraag stelde het NFF aan twaalf filmmakers en schrijvers. Zij kozen films die de wereld laten zien vanuit verschillende culturele, etnische en sociale perspectieven. Tijdens Meestervertellers bespraken ze hun keuze met schrijvers Henk van Straten en Emma Curvers. Een greep uit de selectie: filmmaker Mandela Wee Wee koos voor de Nederlandse klassieker Wan Pipel, Gülsah Dogan voor de documentaire Geduld, straks ga je naar het paradijs en schrijver Alex Boogers serveerde het Franse De rouille et d’os. De twaalf keuzefilms omvatten zes decennia filmgeschiedenis. Het was een mooie mix van Nederlandse en


6 van de 12 meestervertellers van links boven naar rechts onder: Neske Beks, Hesdy Lonwijk, Karim Amatmoekrim, Alex Boogers, Hadjar Benmiloud en Karim Traïdia. buitenlandse producties en van speelfilms en documentaires. De films maakten gesprekken los over assimilatie, typecasting, politiek, beeldvorming en gender.

17

Hoe grappig en realistisch is Nederlandse comedy? Waarom zien we weinig acteurs met cultureel diverse achtergronden in een prominente rol? En zijn er grenzen aan de grappen die je kunt maken over elkaar? Samensteller en presentator Howard Komproe ging met publiek en gasten als Ruben van der Meer en Achmed Akkabi op een humoristische zoektocht naar de identiteit van de Nederlandse comedy. Er werd flink gelachen én pittig gediscussieerd. Hoewel sommigen de Nederlandse comedy niet altijd grappig vinden, was iedereen wel tevreden over de beweging binnen de Nederlandse film- en televisie-industrie om cast en programmering meer divers te maken.

Film NFF Jaarverslag 2016

Jong geleerd… Ook voor de jongere bezoekers was er genoeg diepgang. Kindercorrespondent Tako Rietveld was medesamensteller en gastheer van het film- en gespreksprogramma Naar de film met de Kindercorrespondent. Hij zocht films uit waarin moedige jongens en meisjes hun mannetje en vrouwtje weten te staan en zo een voorbeeld zijn voor andere kinderen (en volwassenen). Rietveld vertoonde onder meer de documentaire Hoe Ky Niels werd. Na afloop sprak hij met Niels over hoe hij op zijn elfde aan zijn ouders vertelde dat hij liever een jongen wilde zijn.

LET’S TALK COMEDY


Rifka Lodeizen als Martha Anijs in Publieke Werken. 18

NFF Jaarverslag 2016 Film

Interview Rifka Lodeizen

Vakbroeders onder elkaar Al twintig jaar is Rifka Lodeizen een vaste gast op het Nederlands Film Festival. Afgelopen jaar niet alleen als actrice, maar ook als scenarioschrijver. Tijdens haar carrière won Rifka twee keer een Gouden Kalf. Maar het gaat haar niet om de prijzen. Ze geniet vooral van de sfeer. ‘Het is een hoogtepunt in het jaar.’


Welk Nederlands Film Festival is je het meest bijgebleven? ‘Mijn eerste, in 1996. Ik had een rol in de film Hufters & Hofdames. Samen met een aantal collega-acteurs ging ik naar het NFF in Utrecht. We kwamen veel te laat binnen, want we hadden een aanrijding gehad bij een rotonde. Dus dat begon al goed. De avond zelf vond ik heel spannend. Vooral omdat ik in een groot deel van de film naakt was. Ik weet niet goed wat ik verwacht had, maar dat mensen het acteren goed vonden was een verrassing. Ik weet nog dat de toenmalige directeur van het NFF mij persoonlijk kwam feliciteren. Dat vond ik heel bijzonder.’ Wat betekent het festival voor jou? ‘Het is een hoogtepunt in het jaar, het moment waarop een nieuw filmseizoen begint en waarop de prijzen worden verdeeld. Een prijs voor je werk krijgen is een enorme waardering. Maar ik doe het daar niet voor; ik ben niet teleurgesteld als ik niet win of niet word genomineerd. Het leukste aan het festival vind ik dat je met vakbroeders onder elkaar bent. Je ziet nieuwe projecten en kunt nieuwe talenten ontdekken. Zo blijf je op de hoogte van ieders bezigheden. Er hangt altijd een goeie sfeer. Daarom ben ik er elk jaar weer bij. Ik kan me niet herinneren dat ik een NFF heb overgeslagen. Zelfs toen ik hoogzwanger was, stond ik op de rode loper.’

19

Rifka Lodeizen (1972) werd ontdekt door regisseur Eddy Terstall en speelde in veel van zijn films een prominente rol. Voor haar rol in Simon, openingsfilm van het NFF in 2004, werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf. Andere nominaties waren voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de films Onder ons (2011) en Het leven volgens Nino (2014). In 2009 ontving Rifka haar eerste Gouden Kalf voor haar rol in Kan door huid heen. In 2012 won ze er nog één voor Beste Actrice Televisiedrama voor de serie Overspel. Afgelopen jaar werd Rifka opnieuw genomineerd voor Beste Actrice (Publieke Werken). Remember to Check Out werd genomineerd voor Beste Korte Film.

Film NFF Jaarverslag 2016

Hoe heb je het festival afgelopen jaar ervaren? ‘De uitreiking was dit jaar heel spannend voor mij. Publieke Werken had veel nominaties. Maar ook mijn scenariodebuut, de korte film Remember to Check Out, maakte kans op een prijs. Niet niks voor een startende scenarist. Ik was nog niet zo lang klaar met de opleiding, dus ik vond het heel bijzonder dat de film werd genomineerd. Ik begon eigenlijk in een opwelling aan scenarioschrijven, omdat

ik iets nieuws wilde doen. Gaandeweg merkte ik hoe leuk het is om eigen projecten te beginnen, en zelf verhalen te verzinnen. Tot mijn vreugde merk ik dat er ontzettend veel vraag is naar schrijvers. Er wordt op het moment heel veel ontwikkeld. Terwijl ik als actrice vaak met twintig anderen sta te trappelen om één rol.’


Nieuwste Nieuwkomers

Verbinding tussen Nederlandse en gevluchte filmmakers Het NFF heeft in 2016 gevluchte professionele filmmakers uit onder meer Syrië en Afghanistan ondersteund om zich een weg te vinden in het Nederlandse film- en televisielandschap. Ze maakten bijvoorbeeld kennis met Nederlandse collega’s en werden deelgenoot van The Buddy Film Project.

vond plaats tijdens het festival. De crowdfundcampagne is inmiddels succesvol gesloten (114% gefinancierd) en onder anderen acteurs Susan Visser en Tygo Gernandt zijn aan de film verbonden. Het NFF wil de speelfilm in première laten gaan tijdens het festival in 2017.

20

NFF Jaarverslag 2016

TOEKOMSTACADEMIE

The Buddy Film Project In The Buddy Film Project, een initiatief van Dewi Reijs en Dennis Overeem, en ondersteund door NFF, maken Nederlandse én gevluchte filmprofessionals samen een speelfilm. Zo bouwen deze Nieuwste Nieuwkomers een netwerk op in de filmsector. De officiële kick-off van het project

Theatermaker en acteur Bright O. Richards vluchtte in 1993 uit Liberia. Hij is medeoprichter van New Dutch Connections en zette een scholingsinitiatief op voor (ex-) asielzoekers: de ToekomstAcademie. Dit jaar werkte het NFF samen met de ToekomstAcademie. NFF ontving vijf jonge vluchtelingen op het festival, waar ze kennis konden maken met de Nederlandse filmwereld.


NFF Masters

DE VELE TALENTEN VAN ISSAKA Acteur Issaka Sawadogo is bekend van vele prijswinnende Europese producties, zoals The Invader (2011), Diego Star (2013) en The Paradise Suite (2015). Voor die laatste ontving hij tijdens deze festivaleditie het Gouden Kalf voor Beste Acteur. Zijn bewezen internationale expertise was voor het NFF genoeg reden om hem te kronen tot NFF Master. Tien dagen lang deelde Issaka zijn visie op het filmvak met bezoekers en professionals. Tijdens het publieksinterview met Froukje Jansen toonde hij zich een ware inspirator voor jonge professionals: ‘Met talent word je geboren. Je hoeft het niet te zoeken, je moet alleen weten dat je het hébt.’ Als afsluiting verraste hij alle aanwezigen door twee nummers op zijn gitaar te spelen. WILLEM DE BEUKELAER

NFF Jaarverslag 2016 21

Ook stuntexpert Willem de Beukelaer was als Master te gast op het NFF. Hij was aanwezig in de talkshow, bij educatieve programmaonderdelen en sprak in zijn publieksinterview uitgebreid met acteur Jack Wouterse. Als klap op de vuurpijl zette hij met zijn team de hele Neude op zijn kop met een spannende stuntshow.


24

NFF Jaarverslag 2016 Televisie

Televisie Programma

Het beste van de buis Dramaseries zijn ongekend populair en van hoge kwaliteit. Ook in Nederland. Het NFF selecteerde verschillende televisieproducties voor de bezoekers, uiteraard met de nodige context en verdieping.


Bingewatching light Na de verwoede poging in 2015 om het wereldrecord bingewatching te verbreken, heeft het NFF in 2016 het veel-kijken weer anders aangepakt. Zo werd de NFF-première van de spraakmakende vierdelige televisieserie De Maatschap van in totaal tweehonderd minuten door een enthousiast publiek achter elkaar bekeken.

Kort! beleefde zijn 16e editie. De elf films van ieder ongeveer tien minuten werden achter elkaar aan de buiten­wereld getoond – zowel op het NFF als voor het eerst via een livestream op Facebook.

MEER PREMIÈRES

25

De spannende televisiedramaserie Klem, over de Nederlandse onderwereld, ging op het NFF feestelijk in première. Net als drie afleveringen van Eng, een serie van in totaal negen afleveringen vol griezelige avonturen speciaal voor de jongere kijkers. Ook het derde (en laatste) seizoen van de succesvolle dramaserie A’DAM – E.V.A. was op het festival voor het eerst te zien. Van de historische misdaadthriller Riphagen ging zowel de speelfilm van 135 minuten als de televisieserie van drie maal vijftig minuten in première.

Televisie NFF Jaarverslag 2016

Op de zondag van het festival gingen traditiegetrouw alle zes de One Night Stand-films van nieuwe makers achter elkaar in première. Deze televisie­ speelfilms duren ieder zo’n vijftig minuten en waren samen goed voor circa driehonderd minuten ‘bioscoopzitten’.

De dag ervoor konden de jeugdige bezoekers de volledige nieuwe jeugdserie Alleen op de wereld, naar het beroemde boek, op het grote doek bewonderen.

De Maatschap

Onder de noemer Allemaal TV vonden in samenwerking met de VARA-gids drie verdiepende talkshows plaats. In de eerste, getiteld Talkshows en de waan van de dag, spraken talkshowmakers als Prem Radhakishun en Frits Barend over dagelijkse praatprogramma’s. Hoe bepaal je het nieuws van de dag? Hoe kies je de juiste gast? Wanneer is een gesprek geslaagd? En is die gastentafel wel divers genoeg? In de tweede werden documentaire­­makers zélf onderwerp van gesprek en gaven onder anderen Fidan Ekiz van De pen & het zwaard en Wilfred de Bruijn van Op zoek naar Frankrijk een kijkje in de keuken. Tot slot schoven in De dramaserie ontleed drie regisseurs van bekende Nederlandse dramaseries aan tafel. Hoe houd je een dramaserie spannend? Penoza-regisseur Shariff Korver, Dana Nechushtan van Hollands Hoop en Pieter Bart Korthuis van Vechtershart vertelden over hun werk aan de hand van meegebrachte scènes.


Interview Giancarlo Sánchez

‘Als je films met je hart maakt, zit er altijd iets van jezelf in’

26

NFF Jaarverslag 2016 Televisie

‘Van kleins af aan ben ik al filmgek. Pas op de middelbare school dacht ik: daar wil ik wat mee doen. Ik heb mijn droom gevolgd’, vertelt Giancarlo Sánchez. Het Gouden Kalf voor zijn televisiefilm One Night Stand XI - Horizon bewijst dat zijn droom aardig aan het uitkomen is.

‘Ik ben 2,5 jaar geleden afgestudeerd aan de Filmacademie. Mijn afstudeerfilm Gameboy werd toen ook vertoond op het Nederlands Film Festival. Dit jaar was het dus de tweede keer dat een film van mij te zien was op het festival, maar ik was er niet minder zenuwachtig om. De dag dat Horizon in première ging, zat ik in een soort roes. Ik kon geen normaal gesprek voeren. Je stopt zoveel van jezelf in zo’n film, je voelt je heel naakt. Ik was benieuwd of mensen zouden mee­ gaan in alle keuzes die ik heb gemaakt. Maar wat ik nog veel enger vond, was dat iedereen na afloop helemaal lyrisch was. Ik moet nog oefenen op het ontvangen van complimenten’, lacht Sánchez. ‘Ach, ik blijf er gewoon nuchter onder.’ ‘Hij is van iedereen’ Het Gouden Kalf staat inmiddels veilig gestald bij filmproducent BALDR. ‘Die geloofde heel erg in de film. Sowieso

vind ik dat het Gouden Kalf van iedereen is die aan Horizon meewerkte. Dus ook zeker van Susan Radder, de hoofdrolspeelster. Zij is de reden dat we hebben gewonnen. Ze pakt je, ze is geboren voor deze rol. Als ze in beeld komt, heeft ze de hele zaal in haar zak. Maar als ik ooit een eigen huis met een schouw heb, dan leen ik het kalf wel even terug.’ Volgende droom: een speelfilm ‘Horizon duurt 47 minuten, nu wil ik graag een speelfilm maken. Dat is een logisch vervolg, vind ik. Je wil toch laten zien wat je in twee uur kan vertellen. Samen met scenarioschrijver Jaap Peter Enderlé, die ook meewerkte aan Horizon, ben ik bezig met een speelfilmplan. Een speelfilm maken is toch wel net iets anders dan televisiedrama. Dat laatste wordt iets sneller verteld, bij een film kan je meer de tijd nemen. Cameravoering en geluid mogen bij een speelfilm een nog grotere rol spelen.’


‘IK BEN VOOR!’

‘Ik was voor werk in Cuba en door een bizarre samenloop van omstandigheden werd ik voorgesteld aan oudpremier Wim Kok en zijn vrouw. Ik zei dat het een eer was om hem te ontmoeten. Hij antwoordde: ‘Voor mij ook, ik heb nog nooit een Gouden Kalf-winnaar ontmoet.’ Dat vond ik zo bizar!’

Televisie NFF Jaarverslag 2016

Underdog ‘Ik merk dat ik van producenten meer vertrouwen krijg dankzij Horizon. Ze hebben nu een nog beter beeld van wat voor drama ik mooi vind. Niet dat ik ineens overal groen licht op krijg, hoor. Maar het is wel duidelijker wat mijn stempel is. Welk verhaal je krijgt als Giancarlo het vertelt. Als je films met je hart maakt, zit er onmiskenbaar iets van jezelf in. Ik heb gemerkt dat ik toch elke keer weer val voor een verhaal over de underdog. Maar dan wel een verhaal dat hoopvol is en niet superzielig. De speelfilm waar ik nu mee bezig ben, gaat ook weer over de underdog. Het zou te gek zijn als we die mogen maken.’

Giancarlo was dit jaar ook jurylid van het Junior Kalveren Gala. ‘Vet om mee te maken hoe die kids een verhaal bedenken en proberen hun grappen en emoties over te brengen. We hebben heel veel plezier gemaakt. En dat waren alleen nog maar Utrechtse scholieren. Hoe gaaf zou het zijn als het Junior Kalveren Gala ook in andere Nederlandse steden wordt gehouden? Ik ben voor!’

27


30

NFF Jaarverslag 2016 Interactive

Interactive Programma

Interactive krijgt Gouden Kalf De ontwikkeling van interactieve verteltechnieken gaat razendsnel. Filmmakers grijpen steeds vaker naar alternatieven voor het bioscoop- of televisiescherm. Zo ontstaan dwarsverbanden tussen genres, media, regisseur en publiek. En dat verdient een eigen Gouden Kalf.


In de programmering kwam de veelzijdigheid van Interactive terug. Voor het publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met de verscheidenheid van dit genre. Een nieuw Gouden Kalf Met het toevoegen van een nieuw Gouden Kalf voor de discipline Interactive onderstreept het NFF het groeiende belang van digital storytelling voor de film- en mediasector. Uit bijna dertig ingezonden producties werden tien projecten geselecteerd die kans maakten op deze nieuwe prijs. Floris Kaayk won met zijn productie The Modular Body. Lees het interview met Floris Kaayk op pagina 34 & 35. Best of Interactive Acht van de tien beste interactieve producties werden tijdens twee drukbezochte avonden gepresenteerd aan publiek, professionals en studenten. De twee genomineerde VR-projecten kwamen aan bod tijdens het speciale VR-seminar in TivoliVredenburg. Wegens succes herhaald: INDIGO showcase – in samenwerking met Dutch Game Garden; en Bring Your Own Beamer – in samenwerking met het Utrechtse Medialab SETUP.

31

Games op het grote doek Iedere gamefanaat die het beeldscherm van zijn computer te klein vond, kon games op het grote doek zien. Ook filmfans haalden hun hart op. De eerste avond stond in het teken van games gebaseerd op films en series. Bezoekers kregen antwoord op vragen als ‘Hoe ziet The Lord of the Rings eruit als game? Neemt het verhaal een andere wending?’ Ook Aliens, E.T., LEGO en het Nederlandse Kruistocht in Spijkerbroek kwamen langs als games. De makers van Sticky Studios uit Utrecht waren aanwezig om te vertellen over hun bijdragen aan filmgames als Suicide Squad en Interstellar. Op de tweede avond werden tien beroemde scènes uit de beste filmische games vertoond, én als game gespeeld.

Interactive NFF Jaarverslag 2016

Tussen Kunst en Glitch De samenwerking met SETUP bracht dit jaar ook een nieuw programmaonderdeel: Tussen Kunst en Glitch. Het Oude Postkantoor was volgepakt met nieuwemedia-geïnteres­seerden. Tijdens een avondvullende talkshow ging het onder meer over de culturele, historische én financiële waarde van juist die oude speelhalgame, die ASCI-afbeelding, die browser-based net-art uit de nineties, performance art en videokunst.

GAMES & FILM Met bewegend beeld vertel je een verhaal dat de kijker raakt. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld met films en televisieseries. Maar ook met games en interactive storytelling, waarbij de kijker naast toeschouwer ook deelnemer is. De kijker kan sturen, ingrijpen en zelf de volgorde bepalen. Nederland kent op dit dynamische, innovatieve vlak veel pioniers. Zij combineren het aloude vakwerk met state-ofthe-art technologie. Op het festival kregen ze een podium.


Interview Floris Kaayk

‘Dit Gouden Kalf is een stimulans voor Interactive’ Toevallig had Floris Kaayk nét een nieuwe spotlight op zijn schouw geïnstalleerd. Eigenlijk bedoeld om een schilderij mooi uit te lichten, maar er kwam iets belangijkers voor in de plaats: het Gouden Kalf voor Beste Interactive voor zijn project The Modular Body. ‘Met dat licht erop krijgt hij een extra mooie gloed.’

32

NFF Jaarverslag 2016 Interactive

Floris Kaayk is hoorbaar trots als het gesprek op zijn Gouden Kalf komt. En terecht, want hij won niet alleen zíjn eerste Gouden Kalf – maar ook het allereerste Gouden Kalf voor Beste Interactive dat op het festival is uitgereikt. ‘The Modular Body is een interactief scifi-verhaal dat zich afspeelt op themodularbody.com en bijbehorende Facebookpagina. Het project reflecteert op ontwikkelingen in de biotechnologie’, legt Floris uit. ‘Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als we ooit functionerende organen kunnen printen? Op die vraag heb ik mijn fantasie losgelaten. En zo ontstond Oscar.’ Levensecht Oscar is een lichaampje zo groot als je hand, dat is opgebouwd uit 3D-geprinte organen. Een hart, een long en een nier – ‘en twee ledematen om het karakter te geven’, aldus Floris. Op de website staan

tientallen korte YouTube-filmpjes, die samen het verhaal over het ontstaan van Oscar vertellen. Ook zijn er fragmenten uit televisieprogramma’s waarin wordt gediscussieerd over ethische, biologische en rechterlijke aspecten van zijn bestaan. Iedereen die zonder achtergrondinformatie op de website en bijbehorende Facebookpagina kijkt, zou zweren dat Oscar levensecht is. Niets is minder waar. ‘Oscar is nep. Ik heb de organen en ledematen wel echt laten 3D-printen, maar de bewegingen van Oscar zijn allemaal geanimeerd.’ Experimenteren met vorm ‘Voordat ik begon met The Modular Body, keek ik op YouTube heel veel filmpjes over biotechnologie. Die filmpjes zitten op een bepaalde manier in elkaar. Bijvoorbeeld als je let op de manier van filmen en verhaalopbouw. Dat format heb ik gebruikt. Daarnaast experimenteer ik met de vorm. Het is een interactieve


ERKENNING VAN INTERACTIVE IS BELANGRIJK ‘Het is een grote eer om de eerste winnaar van dit Gouden Kalf te zijn. Interactieve film staat nog in de kinderschoenen en gaat nog veel belangrijker worden dan het nu is. Erkenning vanuit het Nederlands Film Festival zal zeker een stimulans zijn voor de makers in Nederland.’

33

Kijker zoekt interactiviteit Een filmmaker vindt Kaayk zich niet. ‘Eerder een ‘digital storyteller’, maar ook die titel kan zo weer veranderen. Ik ga nu meer in de richting van gaming. Ik denk dat de game uiteindelijk de opvolger wordt van film. Een game heeft net als een film het vermogen om je mee te slepen in een verhaal, maar nu kun je er ook onderdeel van worden. De kijker is op zoek naar die

interactiviteit. Daarom is het ook zo mooi dat het Nederlands Film Festival naast ‘Film’ en ‘Televisie’ ‘Interactive’ als derde pijler toevoegde. Ik vind het leuk om aan het begin van die nieuwe traditie te staan.’

Interactive NFF Jaarverslag 2016

website, waarbij de kijker zelf kan bepalen hoe hij of zij het verhaal doorloopt. De uitdaging is om met al die losse filmfragmenten toch een filmische ervaring te creëren. Facebook speelde daarbij ook een grote rol, groter nog dan we eerst dachten. Op de trailer alleen al kregen we duizenden reacties. De meeste mensen dachten dat het een viral campagne was voor een film of een game. Die snapten er niks van toen bleek dat het om een website ging.’


36

NFF Jaarverslag 2016 Nationale Filmconferentie

Nationale Filmconferentie

Vakgenoten onder elkaar Afgelopen jaar stelde het NFF een uitgebreid programma samen voor professionals in Film, Televisie en Interactive. Tijdens de Nationale Filmconferentie (NFc), konden ze talloze lezingen, workshops en masterclasses bezoeken.


Documentairemaker Tessa Boerman gaf op 22 september het startschot voor de Nationale Filmconferentie. Ze sprak verschillende gasten over thema’s als diversiteit, technologische ontwikkelingen, en verschuivingen in productie en distributie door de komst van nieuwe (online) platforms. Hoogtepunt van de middag was het bezoek van de Gouden Palm-winnaars Jean Pierre en Luc Dardenne, twee van de grootste cineasten van onze tijd. Ze vertelden over hun werk en gaven het publiek de gelegenheid om hun gloednieuwe film La fille inconnue in een Nederlandse voorpremière te zien. Culturele diversiteit In het programma vormde culturele diversiteit een belangrijk thema. Tijdens het seminar The making of … Diversiteit in de filmsector met de Dutch Directors Guild (DDG) toonden vakgenoten grote betrokkenheid rond dit thema. Er is in de bioscoop en op televisie weinig te zien van de multiculturele samenleving. Een groot deel van de bevolking blijft buiten beeld – en dat moet anders. Hoe evenwichtiger de afspiegeling, hoe beter er samengeleefd kan worden.

Het programma van de Nederlandse Filmconferentie stond vol inspirerende seminars, paneldiscussies, masterclasses en workshops. Behalve het bezoek van de gebroeders Dardenne waren er nog meer hoogtepunten. · Tijdens de Dag van het Scenario gaf onder meer Camilla Ahlgren, de scenarioschrijver van The Bridge, een blik in haar schrijversziel. · De masterclass acteren van NFF Master Issaka Swadogo in samenwerking met ACT, de belangenvereniging voor acteurs. · Het Animatieseminar Storyboarding & Editing, met editor Sim Evan Jones, animator Ashley Boddy en Michael Dudok de Wit. Dit seminar werd georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Animatie Producenten en de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors. · Onder leiding van de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors werd de Internationale Masterclass Montage georganiseerd. De Brit Joe Walker, editor van onder andere Sicario en 12 Years a Slave, was te gast. · Het seminar Visual Effects, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Visual Effects Professionals. Ian Comley en Frederic St-Arnaud verzorgden een masterclass. Comley vertelde over de door hem gecreëerde digitale personages in Star Wars: The Force Awakens. St-Arnaud besprak de kunst van matte painting en zijn werk voor producties als The Amazing Spider-Man.

Nationale Filmconferentie NFF Jaarverslag 2016

Interactive verovert zijn plek Ook was er in de programmering ruim aandacht voor de pijler Interactive. Zo vond onder andere de Control Conference plaats, een van de belangrijkste events in de Nederlandse game-industrie. Sprekers uit binnenen buitenland deelden hun kennis over gameontwikkeling met het publiek. Ook werden voor de negende keer de Dutch Game Awards uitgereikt en werd de Kinect-game FRU de grote winnaar.

DE HOOGTEPUNTEN

37


38

NFF Jaarverslag 2016 NFF Talent

NFF Talent

Wie moeten we in de gaten houden? Het filmfestival is al jaren een beproefde broedplaats voor talent. Met speciale programmaonderdelen binnen NFF Talent helpt het festival jonge en nieuwe makers aan de nodige inspiratie, feedback, netwerkkansen en prijzen.


Talenten waren meer dan welkom op de jaarlijkse NFF Talentdag, een onderdeel van de Nationale Filmconferentie (zie pagina 38 & 39). Een prima gelegenheid om een netwerk op te bouwen en kennis en ervaring te delen met andere talenten en professionals. Nieuw: Talent en Route Naast de terugkerende programma­ onderdelen als de Proeftuin, Speeddates en de uitreiking van belangrijke Talent­ prijzen, lanceerde het NFF dit jaar het succesvolle Talent en Route. Vier nieuwe Nederlandse talenten werden voorgesteld aan de (inter)nationale industrie.

· FILMPRIJS VAN DE STAD UTRECHT Prijs (€ 5.000,-) voor het beste regiedebuut, uitgereikt door Wethouder Cultuur Kees Diepeveen. Winnaar: Anna Peeters voor De lengte van liefde. · TUSCHINSKI AWARD Prijs (€ 5.000,-), beschikbaar gesteld door Pathé Theatres, voor de regisseur van de beste eindexamenfilm. Winnaar: Tessa Pope voor The Origin of Trouble (Nederlandse Filmacademie). · DIORAPHTE AWARD Prijs (€ 5.000,-), beschikbaar gesteld door de Stichting Dioraphte, voor een opvallende prestatie van een crewlid van een eindexamenfilm. Winnaar: Alice Wong voor Reconstructing Reality (Design Academy Eindhoven). · FILMPRODUCENTEN NEDERLAND AWARD Prijs (€ 5.000,-) voor de beste producent van een (maar vaak meerdere) afstudeerfilm(s). Winnaar: Charlotte Spronk (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) · JURY TUSCHINSKI- EN DIORAPHTE AWARD Marjolein Beumer (scenarioschrijver), Joost Lieuwma (animator en illustrator), Floor Onrust en Joost Seelen (producenten) en Claartje Opdam (projectmanager tentoonstellingen EYE). · JURY FILMPRODUCENTEN NEDERLAND AWARD Frank Hoeve (producent BALDR Film) en Laurette Schillings (producent Topkapi Films).

NFF Talent NFF Jaarverslag 2016

Awards De afstudeerfilm is en blijft een veelzeggend visitekaartje, waarmee net afgestudeerd talent zich kan presenteren aan professionals en het publiek. Het NFF stimuleert dat niet alleen door deze films te tonen, maar ook door ze te bekronen. Films en makers streden in 2016 binnen de Studentencompetitie om drie awards: de Tuschinski Award, de Dioraphte Award en de Filmproducenten Nederland Award. Daarnaast werd binnen de Debuutcompetitie de Filmprijs van de Stad Utrecht uitgereikt, speciaal voor de eerste films van professionals. Een ideale manier om talent te steunen, maar ook om het publiek kennis te laten maken met films van ‘de makers van de toekomst’. Beide competities waren onderdeel van de sectie Hollandse Nieuwe. Na afloop van het festival presenteerde het NFF samen met de Amsterdamse Melkweg ook een selectie van deze competitiefilms in hun programma Helemaal Melkweg.

TALENTPRIJZEN 2016

39


40

NFF Jaarverslag 2016 Holland Film Meeting

Holland Film Meeting

Internationale verbinding Van Bosnisch tot Iers en van Engels tot Frans: deze talen kwamen allemaal voorbij tijdens de Holland Film Meeting (HFM). Tientallen professionals uit meer dan dertig landen bespraken gedurende dit internationale programma van het NFF de mogelijkheden voor samenwerking en financiering.


Het centrale onderdeel van de HFM is het Co-Production Platform. Dit jaar werden hier twaalf nieuwe Europese filmprojecten gepresenteerd aan potentiële coproducenten, financiers, sales agents en distributeurs. Naast plenaire pitches voor de grote groep aanwezige filmprofessionals, werden er vele een-op-een-gesprekken met eventuele partners gefacilliteerd.

Nieuw: BoostNL Samen met CineMart, de coproductie­ markt van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), lanceerde de HFM dit jaar BoostNL. Het doel van dit programma is om internationale filmprojecten met bewezen potentie en kwaliteit te helpen zich goed in de markt te zetten. Ook Nederlandse films die al in ontwikkeling zijn kunnen geselecteerd worden.

Sinds enkele jaren is het Work-inProgress-programma ook uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de HFM. Hierbinnen worden projecten die al uit de ontwikkelingsfase zijn en zich nu in de uitvoering bevinden, zoveel mogelijk ondersteund richting de voltooiing van de film.

Veertien Nederlandse en internationale projecten in verschillende stadia van ontwikkeling werden gepresenteerd aan de (inter)nationale delegatie. De eerste editie van BoostNL is goed bevallen bij alle betrokkenen.

Alle geselecteerde projecten dingen tijdens de HFM bovendien mee naar diverse prijzen. Twee jury’s (HFM Co-Pro & Work in Progress) observeren de pitches en presentaties en zijn aanwezig bij screenings om zo de winnaars te selecteren. Zie pagina 58 & 59 voor een overzicht van de winnende projecten. CARTOON BUSINESS

41

In filmtheater ’t Hoogt vond in maart 2016 het internationale seminar Cartoon Business plaats, waarbij het NFF als gastheer optrad. Utrecht neemt een belangrijke plek in binnen de animatiewereld. In de stad huist het NFF, het Holland Animation Film Festival (HAFF) en de animatieopleiding van de HKU. Ook huisvest de stad het bekende animatieproductiehuis il Luster en de animatiestudio Job, Joris & Marieke, die een Oscarnominatie in de wacht sleepte met hun korte film A Single Life.

Holland Film Meeting NFF Jaarverslag 2016

Samen sterk Er was dit jaar meer inhoudelijke wisselwerking tussen de HFM en de Nationale Filmconferentie, onder meer tijdens Talent en Route (lees hier meer over bij NFF Talent) en het seminar Be Dramatic dat geheel gewijd was aan de huidige status van het Europese televisiedrama. Voor komende edities is het de ambitie om de Holland Film Meeting en de Nationale Filmconferentie nog meer met elkaar te verweven.


NFF Educatie

Naar school? Naar de bioscoop! Voor scholieren uit Utrecht en omgeving is september een speciale maand. Met duizenden komen ze tijdens het filmfestival naar filmvertoningen, workshops en het feestelijke Junior Kalveren Gala.

42

NFF Jaarverslag 2016 Educatie

Kinderen uit het basisonderwijs konden tijdens het filmfestival iedere schooldag naar Nederlandse jeugdfilms, onder de noemer Kidsbios. Na afloop van de film mochten de scholieren de filmmakers het hemd van het lijf vragen. Voor middelbare scholieren waren er naast filmvertoningen ook praktijkgerichte workshops. Ze ontdekten bijvoorbeeld tijdens Blik op de Set wat er komt kijken bij het maken van een film.Docenten werden op hun beurt ook bijgespijkerd in de docentenworkshops voor het voortgezet en basisonderwijs. De klankbordgroep, bestaande uit docenten van het voortgezet onderwijs, was opnieuw een goede manier om het educatieaanbod af te stemmen met de doelgroep.

Zonder beperking Ook aan kinderen met auditieve en visuele beperkingen was gedacht. Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba werd vertoond met Nederlandse ondertiteling en een tolk Nederlandse Gebarentaal. Via een audiodescriptie app op hun telefoon, werden kinderen met een visuele beperking door volledige films geleid en genoten zo mee. Studenten van hogescholen en universi足 teiten konden op vier festival足dagen gratis colleges van de Nederlandse Filmacademie volgen, en vragen stellen aan verschillende filmmakers. Deze gesprekken werden gemodereerd door Ernie Tee, docent aan de Nederlandse Filmacademie. Studenten van de Film足academie en eerste- en tweedejaars足studenten van de HKUopleiding Audiovisuele Media volgden daarnaast een programma met films, seminars, lezingen en filmcolleges.


De MovieZone Jury is dé jongerenjury van het NFF bestaande uit vijf jongeren van 16 en 17 jaar: Daniëlle Walsteijn, Juan Visser, Britney Chen, Philip Ledeboer en Isa van Mulligen. JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Het filmfestival wil innovatie ook toegankelijk maken voor scholieren. Zo konden ze deelnemen aan een workshop Virtual Reality, waarin werd gekeken naar de mogelijkheden van storytelling op andere platformen dan het grote doek. Het NFF ontwikkelde de workshop samen met de Utrechtse vmbo-school X11.

Educatie NFF Jaarverslag 2016

De eigen digitale festivalredactie van het NFF werd bovendien uitgebreid met een jongerenredactie. Zij maakten deel uit van het reportersteam en deden via social media als Twitter/Periscope, Facebook/Facebook Live, Instagram en Snapchat verslag van activiteiten gedurende het festival.

Junior Kalveren Gala Niets is leuker dan zélf een film maken. Middelbare school klassen konden in de weken voorafgaand aan het filmfestival bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten meedoen met een workshop film maken. Leerlingen maakten tijdens die workshop een korte film van een minuut én een filmposter. De beste films streden tijdens een spetterend gala om de felbegeerde prijs: een Junior Kalf. Er waren prijzen in verschillende categorieën, zoals Beste Film, Beste Acteur en Beste Montage. De feestelijke uitreiking vond plaats in de Stadsschouwburg – inclusief rode loper!

43


In de stad

Utrecht viert de Nederlandse film Het NFF was dit jaar voelbaar in de Utrechtse binnenstad én ver daarbuiten. Utrechtse ondernemers organiseerden onder andere filmvertoningen, rondleidingen, seminars en diners in alle stadskwartieren en een aantal Utrechtse wijken.

Films kijken op de achterbank van een oud autootje, fraai beschilderde filmetalages, filmdeuntjes uit het carillon, verborgen vrijkaarten. Het NFF sijpelde in september door tot in de haarvaten van Utrecht. Dat was onder meer het resultaat van een intensievere samenwerking tussen het NFF en de Utrechtse ondernemers, geïnitieerd door Centrum Management Utrecht (CMU).

In de stad NFF Jaarverslag 2016

Winkels en horecaondernemers van alle vijf de stadskwartieren, beter bekend als het Vredenburg-, Dom-, Stadhuis-, Museum- en Universiteitskwartier, hingen de NFF-vlag uit en gaven op elk hun eigen manier invulling aan het programma. Er waren rondleidingen langs Utrechtse filmlocaties in de binnenstad en speciale NFF-shoppingdeals bij ondernemers.

In de wijk Ook buiten het stadscentrum was het NFF te vinden. In de wijken Zuilen en Oog in Al vonden in aanloop naar het festival verschillende activiteiten plaats. Zo organiseerde ZIMIHC theater Zuilen een filmdiner rondom de vertoning van De Helleveeg. Regisseur André van Duren was aanwezig voor een nagesprek met het publiek. In cultuurhuis Het Wilde Westen in de wijk Oog in Al werd Eddy Terstalls speelfilm Rent-a-Friend vertoond en was NFF-directeur Willemien van Aalst te gast in de lokale talkshow Cereol Sunday Afternoon.

45


Partners

Samen gaan we voor goud De vele grote en kleine partners zijn onmisbaar voor het Nederlands Film Festival. Mede dankzij hun steun konden we duizenden film- en televisieliefhebbers, professionals en journalisten een afwisselend en kwalitatief hoogstaand programma aanbieden.

48

NFF Jaarverslag 2016 Partners

Nieuwe hoofdsponsor Dit jaar verwelkomde het NFF met trots L’OR ESPRESSO als nieuwe hoofdsponsor. Daarmee voegt L’OR ESPRESSO zich bij andere hoofdsponsors Volkskrant, NPO en VPRO. L’OR ESPRESSO adopteerde onder andere de NFF Filmboulevard, waar de handafdrukken van Gouden Kalf-winnaars vereeuwigd zijn in de Gouden Tegels. Ook vormde het nieuwe partnership een gouden randje om de feestelijke slotavond: het L’OR Gouden Kalveren Gala. Nieuwe samenwerkingen In 2016 ging het NFF nieuwe samen­ werkingen aan met onder andere Film1 en VICE Media. Dankzij deze partners kwam de Nederlandse film onder de aandacht bij een nog groter en gevarieerder publiek. Onder de noemer VICE NIGHT #NFF2016 presenteerde VICE in samenwerking met het NFF een selectie van de meest spraakmakende korte films en documen­

taires van dit jaar. In Movie News op Film1 werd vijftien keer per dag aandacht besteed aan het NFF. Trouwe partners De Volkskrant is al jarenlang vaste (media)partner. Ruim 260.000 abonnees ontvingen thuis het NFF Magazine met daarin het volledige festivalprogramma. Ook de befaamde Volkskrantdag was een groot succes. De andere trouwe partner, de NPO/VPRO, zond de uitreiking van Gouden Kalveren live uit. Op cinema.nl waren interviews en reportages te zien. Naast de twee speciale VPRO-filmdagen (de Previewén Reviewdag) was het partnership dit keer extra feestelijk omdat de VPRO 90 jaar bestond. En dat moest gevierd worden! Daarom nodigde de VPRO haar 90 trouwste leden met huisnummer 90 uit voor een bijzondere, besloten filmavond op het NFF.


Talent&Pro stond opnieuw garant voor een aantal memorabele relatie-evenementen in samenwerking met hun grootste talenten. NFF ONDERNEMERS CLUB

49

In 2003 werd de NFF Ondernemers Club opgericht. Inmiddels is de club uitgegroeid tot een unieke vereniging met zeventig betrokken leden. De club is trotse ambassadeur van het festival en vormt een sterke schakel tussen het NFF en het (Utrechtse) bedrijfsleven. De ondernemers steunen het NFF financieel en profiteren van de voordelen die de NFF Ondernemers Club te bieden heeft op het gebied van samenwerken en netwerken. Wie wil nou niet zijn zakelijke relaties verdiepen in een levendige, gastvrije en exclusieve festivalsfeer?

Partners NFF Jaarverslag 2016

Onmisbare steun BankGiroloterij (BGL) stelde met het NFF een uniek vip-arrangement samen, waardoor leden het festival zowel vanuit huis als in de stad konden bijwonen. Dankzij de Gear VR van Samsung beleefden de festivalbezoekers een unieke VR-ervaring in het Festivalhart in het Oude Postkantoor. In de speciale online NFF-shop op bol.com konden filmliefhebbers terecht voor alle films en games die dit jaar én voorgaande jaren op het festival te zien waren. In het kader van ‘meer glamour op de rode loper’ verzorgde topstyliste Pascalle Koldenhof de rodeloper-looks van onder meer de cast en crew van de openingsfilm én de genomineerden voor het Gouden Kalf Beste Acteur en Beste Actrice. Citroën Van Oord vervoerde de sterren naar de verschillende festivallocaties en premières. Dankzij de steun van BPD en Leidsche Rijn Centrum kon ook dit jaar de CineMec weer optreden als festivallocatie. Partner


50

NFF Jaarverslag 2016 Partners

Hoofdsponsor L’OR Het NFF is natuurlijk bekend van de uitreiking van de Gouden Kalveren. Ons koffiemerk L’OR staat voor goud en dus voor eersteklas koffiebonen die voldoen aan de gouden L’OR standaard. Hiermee zijn we een gouden combinatie. Als hoofdsponsor van het NFF is er veel ruimte om gezamenlijk te bepalen hoe we dit partnership tot een kwalitatief succes kunnen maken. De gouden samenwerking heeft zich dan ook geuit in de nieuwe naam van de feestelijke afsluiting van het NFF: het L’OR Gouden Kalveren Gala. Ook de L’OR Gouden Kalveren Competitie en de L’OR Filmboulevard hebben een nieuwe naam gekregen. Bovendien hebben we tijdens het NFF festivalbezoekers een heerlijke koffie-ervaring gegeven

met L’OR koffiebonen. Maar niet alleen op de festivallocaties zagen bezoekers ons koffiemerk terugkomen, ook in de supermarkt kwam de gouden samen­ werking tot uiting met acties op onze producten. En dat koffie en kunst een gouden combinatie zijn, blijkt wel uit de expositie Gouden Streken van bekende Nederlandse acteurs! De portretten zijn namelijk geschilderd met L’OR koffie en waren tijdens het festival in het Festivalhart in het Oude Postkantoor op de Neude te bewonderen. John Brands General manager retail van Jacobs Douwe Egberts Nederland


Hoofdsponsor NPO In 2016 grepen wij het partnership aan om een van onze imagoversterkende campagnes te voeren: Drama van eigen bodem. Bedoeld om ons aanbod van nieuw Nederlands televisiedrama onder de aandacht te brengen. De koppeling met het NFF was daarbij van toegevoegde waarde. Alle reden om het partnership in 2017 te continueren.� Frans Klein Directeur Televisie

Partners NFF Jaarverslag 2016

Drama en documentaire behoren tot de speerpunten van de publieke omroep. De verscheidenheid is groot en wij leveren maatwerk in de programmering. Daarnaast vinden we dat onze producties een mooi podium verdienen om in première te gaan. Het NFF is daar een goed voorbeeld van. Behalve een mooi podium is het festival een vruchtbare ontmoetingsplaats voor makers. Dit maakt het NFF een waardevol event om als partner aan verbonden te zijn.

51


52

NFF Jaarverslag 2016 Partners

Hoofdsponsor VPRO De VPRO is dé filmomroep van Nederland. De redactie van VPRO Cinema volgt dagelijks de ontwikkelingen in de nationale en internationale filmwereld door films te bespreken, makers te interviewen en verslag te doen van festivals. Het Nederlands Film Festival toont een staalkaart van de vaderlandse documentaire- en dramaproductie en is daarmee het belangrijkste moment om de staat van de sector te beschouwen. De VPRO is trots partner van het festival te zijn en doet graag en uitgebreid verslag in de VPRO Gids, op radio, televisie en online. De jaarlijkse pre- en reviewdagen voor leden zijn steevast uitverkocht. In het kader van het 90-jarige omroepjubileum

kon een selectie van de meest trouwe leden naar een exclusieve vertoning van de VPRO-coproductie en festival openingsfilm De Held. Het festival is een belangrijk platform voor programma’s als de documentaire Roze Wolk waarbij een nagesprek de noodzakelijke ongemakken bespreekbaar maakt. De dramaserie A’DAM – E.V.A. stond ook met het derde seizoen weer geprogrammeerd voor een première en jong talent kreeg ruim baan met de premières van de One Night Stands. Lennart van der Meulen Algemeen directeur


Hoofdsponsor Volkskrant voor film en filmcultuur. Jaarlijks proberen we onze lezers dan ook zoveel mogelijk te betrekken bij het festival. Het hoogtepunt van de samenwerking tussen krant en festival is de Volkskrantdag op het NFF. Met de vorige editie alweer een extra zaal erbij, weer meer bezoekers voor die Nederlandse films. Allemaal samen in het gastvrije Utrechtse CineMec, die moderne filmtempel boven de A2.

Bor Beekman Filmredacteur de Volkskrant

Partners NFF Jaarverslag 2016

Voor de Volkskrant is het NFF de jaarlijkse aftrap van een nieuw filmseizoen. De zomer is voorbij, de drukst met filmreleases bezette kalendermaanden zijn in aantocht. Dan wil je ook weten hoe het ervoor staat met de filmcultuur in eigen land. Dat kan in Utrecht, het podium van de nieuwste films en programma’s van Nederlandse film- en televisiemakers. En ook een plek voor debat over filmcultuur. Wat zien we in die Nederlandse films? Wat zegt dat over ons? En wat zouden we willen zien? Volkskrantlezers zien veel films, willen weten wat er speelt en gaan er graag op uit: het zijn festivalbezoekers bij uitstek. Onze samenwerking met het NFF is gebaseerd op een gedeelde passie

53


Talent & Pro Talent&Pro is al 16 jaar trots partner van het NFF. Een mooie parallel tussen beide organisaties is het scherpe oog voor talent. In de traineeships van Talent&Pro staat ontwikkeling centraal, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Dit zien wij ook terug bij het NFF, waar een mooi programma is opgericht voor talentontwikkeling. Talent koesteren, talent ontwikkelen, talent inspireren en talent in de spotlights plaatsen, dat zijn de doelen waar bij het Talent&Pro én bij het NFF om draait. De talenten van vandaag zijn dan ook niet voor niets de sterren van morgen. Erwin van der Elst Directeur T&P

54

NFF Jaarverslag 2016 Partners

Van Oord Citroën Ons autobedrijf Van Oord Citroën stelt al sinds 2002 de fraaiste Citroën en DS modellen ter beschikking voor de NFFcarservice. Chauffeurs vervoeren hiermee tijdens het festival tien dagen lang de VIP-gasten. Wij vinden de combinatie van Cinema en Citroën een hele mooie. Een prachtig en stijlvol podium voor onze naam. We delen met het NFF de liefde voor Utrecht en regio waar we beiden gevestigd zijn. We geven onze klanten gratis entree en nemen grootzakelijke klanten mee naar het festival. Ook onze medewerkers kunnen via arrangementen genieten van films. Christiaan van Oord Directeur


Prijzen Gouden Kalveren Beste Film The Paradise Suite van Ellen Havenith voor PRPL en Jeroen Beker voor Bastide Films Ook genomineerd: Beyond Sleep van Hanneke Niens en Hans de Wolf voor KeyFilm, De Helleveeg van Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg voor Sigma Pictures, Knielen op een bed violen van Alain de Levita en Sytze van der Laan voor NL Film, Publieke Werken van Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings voor Topkapi Films

56

NFF Jaarverslag 2016 Prijzen

Beste Regie Boudewijn Koole voor Beyond Sleep Ook genomineerd: David Verbeek voor Full Contact, Max Porcelijn voor De Grote Zwaen, Ben Sombogaart voor Knielen op een bed violen en Tjebbo Penning voor Schone Handen Beste Scenario Joost van Ginkel voor The Paradise Suite Ook genomineerd:David Verbeek voor Full Contact, Max Porcelijn voor De Grote Zwaen, Paloma Aguilera Valdebenito voor Out of Love en Frank Ketelaar voor Publieke Werken Beste Actrice Hannah Hoekstra voor De Helleveeg Ook genomineerd: Anniek Pheifer voor De Grote Zwaen, Rifka Lodeizen voor Publieke

Werken, Thekla Reuten voor Schone Handen en Maartje Remmers voor Stop Acting Now Beste Acteur Issaka Sawadogo voor The Paradise Suite Ook genomineerd: Reinout Scholten van Aschat voor Beyond Sleep, Fedja van Huêt voor J. Kessels, Gijs Scholten van Aschat voor Publieke Werken en Jacob Derwig voor Publieke Werken Beste Vrouwelijke Bijrol Anneke Blok voor De Helleveeg Ook genomineerd: Hadewych Minis voor De Helleveeg, Gaite Jansen voor Knielen op een bed violen, Monic Hendrickx voor Of ik gek ben en Camilla Siegertsz voor Schone Handen Beste Mannelijke Bijrol Marcel Hensema voor Knielen op een bed violen Ook genomineerd: Gijs Scholten van Aschat voor De Helleveeg, Frank Lammers voor De Helleveeg, Raymond Thiry voor The Paradise Suite en
Teun Kuilboer voor Schone Handen Beste Camera Frank van den Eeden voor Full Contact Ook genomineerd: Melle van Essen voor Beyond Sleep, Theo Bierkens voor De Helleveeg, Danny Elsen voor J. Kessels en Mark van Aller voor Publieke Werken


Beste Production Design Ben Zuydwijk voor J. Kessels Ook genomineerd: Genaro Rosato voor De Grote Zwaen, Alfred Schaaf voor De Helleveeg, Kurt Loyens voor Knielen op een bed violen en Hubert Pouille voor Publieke Werken Beste Montage Sander Vos voor Full Contact Ook genomineerd: Gys Zevenbergen voor Beyond Sleep, Marc Bechtold voor De Grote Zwaen, Danniel Danniel voor Little Angels en Peter Alderliesten voor Publieke Werken Beste Muziek Alex Simu voor Beyond Sleep Ook genomineerd: Erik Jan Grob voor De Grote Zwaen, Dirk Brossé voor Knielen op een bed violen, Merlijn Snitker voor Publieke Werken en Marc Lizier voor A Strange Love Affair with Ego

Beste Korte Film Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets voor Kort! – Gratis Ook genomineerd: Hiba Vink voor Remember to Check Out en Hiske de Goeje en Randy Oost voor Vloed Beste Interactive Floris Kaayk voor The Modular Body Ook genomineerd: Eefje Blankevoort en Els van Driel voor De Asielzoekmachine en Jan Rothuizen en Sara Kolster voor Drawing Room Beste Televisiedrama Giancarlo Sánchez voor One Night Stand XI – Horizon Ook genomineerd: Floor van der Meulen voor One Night Stand XI - In Vrijheid en Frank Ketelaar, Shariff Korver en Albert Jan van Rees voor Klem

57

Beste Lange Documentaire Tom Fassaert voor A Family Affair Ook genomineerd: Catherine van Campen

Beste Korte Documentaire Suzanne Raes en Monique Lesterhuis voor De Tegenprestatie Ook genomineerd: Ilse van Velzen en Femke van Velzen voor A Haunting History en Sjors Swierstra voor De Wereld volgens Monsieur Khiar

Prijzen NFF Jaarverslag 2016

Beste Sound Design Mark Glynne voor Beyond Sleep Ook genomineerd: Peter Warnier voor Full Contact, Peter Warnier voor J. Kessels, Marco Vermaas voor Of ik gek ben, Herman Pieëte voor Publieke Werken

voor Garage 2.0, Marco Niemeijer voor Little Angels, Digna Sinke voor Onder de Oppervlakte en Ester Gould voor A Strange Love Affair with Ego


Beste Actrice Televisiedrama Nazmiye Oral voor One Night Stand XI - In Vrijheid Ook genomineerd: Susan Radder voor One Night Stand XI – Horizon en Lisa Zweerman voor Riphagen Beste Acteur Televisiedrama Jacob Derwig voor Klem Ook genomineerd: Barry Atsma voor Klem en Tijn Docter voor One Night Stand XI – Horizon Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek Maarten Swart voor Bon Bini Holland

58

NFF Jaarverslag 2016 Prijzen

Gouden Kalf voor de Filmcultuur Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam Festivalprijzen Forum van de Regisseurs David Verbeek voor Full Contact NFF Debuut Competitie/Filmprijs van de Stad Utrecht Anna Peeters voor De lengte van liefde NFF Studentencompetitie Tuschinski Award Tessa Pope voor The Origin of Trouble

Dioraphte Award Alice Wong voor Reconstructing Reality Filmproducenten Nederland Award Charlotte Spronk Holland Film Meeting The Cam-a-lot & Filmmore Cinema Emerging Talent Prize for the Best Project The Religion of Night Walks van Nikola Nikola Ležaic (regie) en Jelena Mitrovic voor Film House Baš Celik (productie) The WarnierPosta Prize Tehran, City of Love van Ali Jaberansari (regie) en Babak Jalali voor Here & There Productions (productie) The Filmmore HFM Work-in-Progress Prize Mormaço van Marina Meliande (regie) en Leonardo Mecchi voor Duas Mariola Filmes, Enquadramento Produções (productie) The Haghefilm International Post-Production Prize In Blue van Jaap van Heusden (regie) en Marc Bary voor IJswater Film (productie) en Caviar & NTR (coproductie)


En verder… Prijs van de Nederlandse Filmkritiek Ester Gould voor A Strange Love Affair with Ego MovieZone NFF Award Hanna van Niekerk voor If the Sun Explodes Dutch Game Awards Van de 16 Uilen die werden uitgereikt, won de game FRU van Through Games er maar liefst drie. Zie voor de volledige lijst DutchGameAwards.nl 48 Hour Film Project Best Film Morgen is er zon van Pretty Fly The Pitch Pizzamonster van Kurt Platvoet VNAP VFX Award Plant X FX voor Publieke Werken

Filmfonds Wildcards Shanta Jethoe, Cassandra Offenberg, Tessa Pope, Paul de Ruijter, Marit Weerheijm en Jelmer Wristers

PLATINA FILMS (400.000 BEZOEKERS) Bon Bini Holland van Jelle de Jonge, Rokjesdag van Johan Nijenhuis en Soof 2 van Esmé Lammers.

59

KRISTALLEN FILMS (10.000 BEZOEKERS) Nieuwe Helden – In het hart van de Tour van Dirk Jan Roeleven, Jheronimus Bosch – Touched by the Devil van Pieter van Huystee, Strike a Pose van Ester Gould en Reijer Zwaan, Ants on a Shrimp van Maurice Dekkers, Down to Earth van Renata Heinen en Rolf Winters, De kinderen van juf Kiet van Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch en De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw van Cherry Duyns.

Prijzen NFF Jaarverslag 2016

Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie Patricia Pisters voor haar boek Filming for the Future - The Work of Louis van Gasteren

GOUDEN FILMS (100.000 BEZOEKERS) Publieke Werken van Joram Lürsen, Holland, Natuur In De Delta van Mark Verkerk, Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos! van Patrick Raats, Knielen op een bed violen van Ben Sombogaart, Rokjesdag van Johan Nijenhuis, Familieweekend van Pieter van Rijn, Meester Kikker van Anna van der Heide, Hart Beat van Hans Somers, Hartenstrijd van Janice Pierre, Tonio van Paula van der Oest, De Club van Sinterklaas & Geblaf op de Pakjesboot van Ruud Schuurman, Meesterspion van Pieter van Rijn, Soof 2 van Esmé Lammers, De Zevende Hemel van Job Gosschalk en Mees Kees langs de lijn van Aniëlle Webster.


60

NFF Jaarverslag 2016 Cijfers

Festival in cijfers Producties geselecteerd 354 Speelfilms 64 Lange documentaires 46 Korte documentaires 80 Korte films 122 Televisiedrama’s 27 Interactieve projecten 15 Competities L’OR Gouden Kalf Competitie 124 Speelfilms 31 Lange documentaires 35 Korte documentaires 15 Korte films 15 Televisiedrama’s 18 Interactieve projecten 10 Forum van de Regisseurs 8 NFF Debuutcompetitie 22 NFF Studentencompetitie 39 Premières 97


Programma Vertoningen/evenementen voor publiek Evenementen voor professionals Vertoningen/activiteiten in educatieprogramma

549 84 66

Academy Stemgerechtigden Academysysteem Geregistreerde stemmers Academysysteem

493 330

Cijfers NFF Jaarverslag 2016

Bezoeken 149.000 Marketing & Communicatie Oplage NFF Magazine 300.000 Oplage NFF Dagkrant 40.000 Oplage NFF Professionalsgids 1.000 Vertoningen bioscoopcommercial 55.688 Bezoeken filmfestival.nl 670.000 Mediawaarde NFF (bron: Clipit) â‚Ź 25,5 miljoen Twitter 16.434 Facebook 18.022 Instagram 3.010 YouTube views 1,3 miljoen Omzet â‚Ź 4,1 miljoen

61


62

NFF Jaarverslag 2016 Organisatie

Organisatie Bestuur Emile Fallaux Voorzitter Sander Dikhoff Vicevoorzitter Roberto Payer Penningmeester Jean van de Velde Secretaris (t/m 1 april 2016) Hadewych Kuiper Secretaris Rachel van Bommel Bruno Felix Meral Uslu (vanaf 1 juni 2016) Julius Ponten (vanaf 1 juli 2016)

Directie Willemien van Aalst Directeur Petra Remmen Zakelijk Leider Festivalbureau Sanne van de Weerd Directie Assistent Jiska van Nimwegen Office Manager & Personeelszaken Programma Marlou Rutten Hoofd Programma Claire van Daal Programmeur Film Annique Deneer Medewerker Programma

Esther Schmidt Coรถrdinator Academy & Professionals Anke Koenraadt Educatie Remco Vlaanderen Programmeur Interactive Ronny Theeuwes Programmeur Muziek/Festivalhart en themaprogramma Matthijs Dierickx Programmeur Games Marnix Ouweneel Redacteur Talkshow Jan Pieter Ekker & Dana Linsen Curatoren Forum van de Regisseurs MadBar Gastprogrammeurs


Partnerships & Sales Astrid van den Berg Manager Partnerships Sarah Vollmer NFF Ondernemers Club, Sales & Business Events Productie & ICT Stephan Koppelaar Hoofd Productie Tom Timmerman Medewerker ICT Holland Film Meeting Vanja Kaludjercic Hoofd Holland Film Meeting Rianne Poodt Producent Holland Film Meeting

Tijdelijke medewerkers, stagiaires en vrijwilligers Om het festival mogelijk te maken, ondersteunen 700 enthousiaste tijdelijke medewerkers, stagiaires en vrijwilligers de vaste medewerkers voor, tijdens en na het festival. Raad van Advies De Raad van Advies van het Nederlands Film Festival bestaat uit vertegenwoordigers van 25 organisaties uit de filmsector.

Organisatie NFF Jaarverslag 2016

Marketing & Communicatie Marianna Sterk Hoofd Marketing & Communicatie Fieke Spoler Marketing & Communicatie (tot 1 juli 2016) Gigi Blay Marketing & Communicatie (vanaf 1 juli 2016) Isabelle de Klein Hoofd Pers & Publiciteit Rob Nijman Online Redactie Sander Jonkheijm Online Marketeer

63


Het Nederlands Film Festival bedankt zijn partners Hoofdsponsors

Partners

AMPCO

64

NFF Jaarverslag 2016 Met dank aan

FLASHLIGHT

TIVOLI VREDEN BURG

BeamSystems • BPD Ontwikkeling • Buma Cultuur • Cam-a-lot • CommITment • Dutch Game Garden • Ellis Faas • Event Engineers • FedEx Express • Festival Oostende • FestivalTickets • Filmtechniek • HNK • Hoofdbureau • INDYVIDEO • ING • Livetime Productions • Pascalle Koldenhof • Shorts TV • TSC Crowd Management • Twitter • Universiteit Utrecht • WarnierPosta


Subsidiënten & fondsen

Carel Nengerman Fonds • CoBO • Elise Mathilde Fonds • Stichting Jovaro • Kees Eijrond Fonds • Mediafonds • Nationaal Dovenfonds • Van Baaren Stichting

Holland Film Meeting

Met dank aan NFF Jaarverslag 2016

Cam-a-lot • Cinelink • Cinando • Cineuropa • City of Utrecht / Film Commission Utrecht • Creative Europe Desk NL | DutchCulture • EAVE • EYE Filmmuseum • EYE International • Filmmore • Film Producers Netherlands • Grand Hotel Karel V • Haghefilm Digitaal • International Film Festival Rotterdam / CineMart • Meetings on the bridge • No Risk • Producers Network (Marché du film/Festival de Cannes) • Screen International • Série Series • Versteeg Wigman Sprey Advocaten • WarnierPosta

65


Ga voor het complete filmoverzicht van 2016 naar filmfestival.nl/catalogus2016 Dit is een uitgave van Stichting Nederlands Film Festival Postbus 1581 3500 BN Utrecht 030 230 38 00 info@filmfestival.nl filmfestival.nl Colofon Productie: Nederlands Film Festival Concept en tekstbijdragen: Schrijf-Schrijf Vormgeving: Studio Playground Druk: Veenman+ Fotografie: Nichon Glerum, Janey van Ierland, Felix Kalkman, Erik Delobel, Ramon Mangold, Bert Nijman, DesirĂŠe Schippers, Pief Weyman


Profile for Nederlands Film Festival

NFF Jaarverslag 2016  

NFF Jaarverslag 2016

NFF Jaarverslag 2016  

NFF Jaarverslag 2016