Page 7

Plattelandspubers

In Zomer spelen Sigrid ten Napel (21) en Jade Olieberg (20) twee meiden op de drempel van volwassenheid. In een Brabants plattelandsdorp komen ze tot bloei, tussen alle bekrompenheid in. Een interview over het dorpse leven, hun carrières en… elkaar.

Sigrid ten Napel

Jade Olieberg

Welke rol past beter bij jouw karakter, die van Anne of Lena? “Zelf kom ik uit Lekkerkerk, een vrij klein dorpje in Zuid-Holland. Ik ken het gevoel een buitenbeentje te zijn van vroeger, alleen stond in mijn geval mijn familie wel pal achter me. Ik heb met Anne haar doorzettingskracht gemeen. Zij schuwt obstakels die liefde in de weg staan ook niet. Inmiddels ben ik meer een stadsmeisje geworden, dus voel ik me tegelijkertijd verwant met Lena, die in de film vanuit de stad naar het dorp is verhuisd.”

Wat is Jade voor actrice? “Tijdens de opnamen zat Jade nog niet op de Theaterschool. Ze was zich nog niet bewust van techniek, maar speelde op gevoel. Ze luistert goed naar de regisseur, maar durft ook zaken in twijfel te trekken.”

Is het dorpsleven een ver-van-je-bedshow? “Ik woon nu weer bij mijn ouders in Lekkerkerk. Mijn kamer in Maastricht heb ik opgezegd, omdat ik in het laatste jaar van de Toneelacademie zit en nog maar weinig lessen hoef te volgen. Nu zoek ik woonruimte in Amsterdam. Ik wil absoluut de rest van mijn leven in de stad doorbrengen. Ik hou van de stadse mentaliteit en trek er dan af en toe op uit om rust te vinden.”

Je kent Jade nog van de film Atlantis. Was dat een voordeel voor jullie samenwerking in Zomer? “In Atlantis waren Jade en ik edelfiguranten. Het klikte meteen en Zomer versterkte die band. We deelden dezelfde frustraties, omdat we weinig regieaanwijzingen kregen. Dat was soms best ontregelend, maar door die vrijheid leerden we ons personage wel goed kennen. Los daarvan vind ik Jade fantastisch, ze is onbevangen en doordacht tegelijkertijd.”

Wat is je favoriete jaargetijde? “Ik ben een echt herfstkind. Ik hou van de miserabele staat van zijn die de herfst soms met zich meebrengt. Lekker als een kluizenaar binnen zitten terwijl het buiten plenst. Gordijnen dicht, kaarsjes aan.” Hoe bereidde je je voor op je rol? “De meeste acteurs hadden Brabantse roots en aan hen heb ik veel gehad, aangezien ik geen spraakcoach had. In het script stond bijvoorbeeld het woord ‘snackbar’, maar dat blijken Brabo’s gewoon ‘friettent’ te noemen. Daarnaast bereidde ik me op de fysieke details voor. Zelf neig ik ernaar tijdens het lopen de zwaartekracht te tarten, maar bij een personage als Anne past dat niet.” Welke scène vond je het lastigst? “De scène waarin Anne met Lena aan het water bij de centrale staat. Daarin merk je als kijker hoe geïndoctrineerd Anne is door haar omgeving, en dat komt tot uiting in de lofrede die zij afsteekt over het dorp. Terwijl Anne een tamelijk timide meisje is dat nauwelijks spreekt. Het was een scène met veel tekst, terwijl ik me Anne’s manier van spreken nog niet had eigengemaakt.”

#nff2014 filmfestival.nl/snipper

Wat bewonder je aan haar acteertalent? “Jade zal zichzelf nooit verloochenen. Als je haar ziet spelen, kijk je recht in haar ziel. Terwijl je als kijker bij mij misschien vaker denkt: ‘Wie is dat meisje?’.”

Hoe zou de derde film met jullie eruit moeten zien? “We zouden het interessant vinden om onze verschillende levensfasen ook in film te doorlopen. In Zomer speelden we pubers, dus misschien is het leuk om in een volgende film twee verslonsde moeders op hun retour te spelen, die hun dromen kwijt zijn.” Wat is jouw droomrol? “Ik zou graag een jongen of een transgender willen spelen. Ik heb een behoorlijke spieraanleg en hoekige kaaklijn, dus dat is helemaal niet zo ver gezocht. Net als jongens kan ik situaties best nuchter afhandelen. Soms ook helemaal niet.” Van welke rol droomt Jade? “Jade zal misschien zeggen: ‘Een rol waarin ik er lelijk kan uitzien’. Maar ik zie haar juist als Bondgirl of femme fatale. Een stoer, geil wijf in zo’n leren pakje. Net zo’n pak als ze in Zomer draagt.” Wie van jullie wint er als eerste een Gouden Kalf? “Het zou ons beiden niet uitmaken. We zijn geen concurrenten van elkaar. Jade en ik geloven allebei in het bewandelen van je eigen weg en dat hoeft niet per se het geijkte pad te zijn. Het klinkt misschien schijnheilig, maar ik gun Jade echt alle rollen die er zijn, en ja, ik zie haar zo als eerste van ons een Gouden Kalf winnen.”

Welke rol past beter bij jouw karakter, die van Anne of Lena? “Lena past absoluut beter bij mij. Ze is wat serieuzer dan ik, maar we zijn allebei expressief en hebben dezelfde interesses. Zelf ben ik ook een wildebras, maar ik kwam nog nooit echt in opstand. Toch kan ik me goed in Lena verplaatsen. Anne is veel te verlegen voor mij.” Is het dorpsleven een ver-van-je-bedshow? “Ik ben opgegroeid in Rotterdam, maar woon in Amsterdam sinds mijn eerste studiejaar aan de Theaterschool. Ik dacht altijd dat het dorpsleven niet zo anders was, tot ik een tijd in Delfzijl verbleef en een totaal ander cultuurtje ervoer. Het kost daar meer moeite je geen buitenbeentje te voelen.” Wat is je favoriete jaargetijde? “De zomer heeft iets poëtisch en melancholisch. Nu ik aan het studeren ben, voel ik continue chaos om me heen. In de zomer kom ik even tot rust. Daarna voel ik me als herboren. Ik heb een hekel aan de winter, op de warme chocolademelk na dan.” Hoe bereidde je je voor op je rol? “Lena rijdt motor, dus moest ik op rijles. Voor de film reed ik op een motor uit de jaren zeventig, met een kapotte spiegel en haperende remmen. Dat leidde soms af, maar het voelde wel enorm stoer. Het gevoel dat zo’n machine je geeft, hoef je niet te spelen. Ik ging ook mee toen Lena’s garderobe werd aangeschaft, en heb veel met Sigrid en de regisseur besproken.” Welke scène vond je het lastigst? “Ik ben als de dood voor vogels. In de film moet ik samen met Sigrid ontsnapte kippen vangen en doen alsof ik het leuk vond. Toen ik tijdens het draaien een kip vasthield, kreeg die in mijn handen een hartaanval. Het was al een oudje en misschien pikte ze mijn spanning op, maar het was best een griezelige ervaring.” Wat is Sigrid voor actrice? “Sigrid is zelfstandig en enorm fantasierijk. Als actrice kan ze goed transformeren en zowel jong als oud spelen. De film is alweer een tijdje geleden opgenomen. Ik had toen nog niet zoveel ervaring, dus kon ik veel van haar leren. Als ik het even niet wist, wilde zij me altijd helpen.”

Wat bewonder je aan haar acteertalent? “Sigrid neemt het vak heel serieus, ze gaat ambachtelijk te werk. Ze heeft alles voor de productie over, maar kan zich ook totaal afzonderen om zich te concentreren.” Eerder acteerde je met Sigrid in de film Atlantis. Was dat een voordeel voor jullie samenwerking in Zomer? “De klik die we tijdens Atlantis hadden, hielp enorm. Voor Zomer moesten we samen redelijk intiem zijn en dan is het fijn dat je tegenspeler iemand is, die je vertrouwt.” Hoe zou de derde film met jullie eruit moeten zien? “We fantaseren erover om zeker eens in de vijf jaar samen in een film te spelen en zo een gezamenlijke beeldgeschiedenis op te bouwen. Elke film met Sigrid lijkt me geweldig om te maken, ook omdat we wat dat betreft dezelfde smaak hebben.” Wat is jouw droomrol? “Ik zou hoofdrollen willen spelen in art housefilms, want daar ben ik dol op. Mijn echte hoofdrol moet nog komen. Met supercommerciële blockbusters, waarin vrouwen tijdens een bedscène nog perfect in de make-up zitten en netjes een beha dragen, heb ik niet zoveel.” Van welke rol droomt Sigrid? “Ik denk dat Sigrid goed gekke rollen zou spelen. Ze is geen ‘girl next door’, maar een mooi, tenger meisje dat heel stoer kan overkomen.” Wie van jullie wint er als eerste een Gouden Kalf? Volmondig: “Sigrid! Absoluut. Ik vind haar bijzonder. Ik zie Sigrid zo voor me, met een Gouden Kalf in haar handen. Ik hoop dat snel in het echt te zien, maar gebeuren zal het sowieso.” CL

Zomer – Colette Bothof Di 30-9 21:15 Wolff City 1, met de videoclip Jacqueline Govaert - Hear How My Heart Beats, ingeleid door Job de Wit Do 2-10 15:30 Louis Hartlooper Complex 3, Engels ondertiteld

29 SEPTEMBER 2014 DAGKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL

7

NFF Dagkrant Ma 29-9  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you