Page 1

FILIPA SARAIVA

PORTFOLIO 2007-2012


CONTENTS 4-5 6-13

DWELLING PLACES NEW LONDON HOT CLUB

14-19

A HOUSE IN BLOOMSBURRY

20-23

VOLUMETRIC SCREENING

24-35

VOYAGER’S HOTEL

36-41

REHOUSING


DWELLING PLACES THE SITE AND PROJECT-ORIENTED THINKING Master dissertation (written in Portuguese) Universidade Lusíada de Lisboa, 2011-2012 Tutorship by Fernando Hipólito

We don’t ask to be eternal beings. We only ask that things do not lose their meaning. ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

ILLUSTRATION OF MARTIN HEIDEGGER’S BRIDGE METAPHOR: ARCHITECTURE AS A VEHICLE OF TRANSFORMATION OF SITE INTO PLACE.

4


The intention of the dissertation is to demonstrate the desire to grasp the intricacy of the concept of site in architecture, also the reasoning stemming from it. The results obtained in the course of the last decades of the past century onwards pointedly reveal that since the era of modernism we have witnessed a return to a way of thinking far more oriented towards man and the environment. Prioritising the operability of site in the design process, numerous works of architecture reflect the creation of a place as the basis behind their origins. The architect is entrusted with the responsibility to investigate, to seize and to retain its essence. Using the matter drawn from the site, the architect further applies it, together with programme and fuction, in the conception of a contextual architecture. One which is capable of responding to the specific qualities the surroundings posit. Inspired by the final curricular project, this study focuses on the relevance of the theme and its widespread approach in today’s production of architecture. It is a study aimed at the numerous areas of knowledge it comprises, ever linked to architecture as a multidisciplinary subject. Understanding the legacy of history, in association with philosophy and theory of architecture, will establish the principles that dictate the operability of site as an important instrument in the architectural design process. Dissertation’s abstract

5


NEW LONDON HOT CLUB MUSIC SCHOOL, JAZZ CLUB AND PUBLIC AUDITORIUM London, United Kingdom Accademia di Architettura di Mendrisio, 2010 Tutorship by Francisco and Manuel Aires Mateus

At the confluence of key railway routes – the two major stations in the capital –, the guidelines were laid down for this proposal for a new cultural centre amidst the strong surroundings uniquely traced by industrial reminiscences. Starting up on a study of urban movement, the programme which comprises a music school, a jazz club and an auditorium, proposes an introvert building organised around a central square, crossed diagonally by a public path. Conceptually, the main intention was to create an axis dividing the plot, later on becoming the path, as the core of the whole building, over which it turns within. To the exterior, the building is closed, opening itself to the central outside space, where pedestrians in the courtyard and students in the school’s rooms can see each other. The music school thus becomes an exterior, open stage. A jazz club is, by definition, a rather small venue, reflecting the intimate atmosphere of jazz concerts. Therefore, the club was placed flanking a quieter street, as opposed to the busier surrounding streets.

6


7


0

0

8

1

3.5

1

3.5

GROUND FLOOR PLAN

UNDERGROUND FLOOR PLAN


LONG SECTION DETAIL - STUDY IN ATMOSPHERE

9


10


0

1

3.5

FIRST FLOOR PLAN

0

1

3.5

THIRD FLOOR PLAN

11


MARBLE SEAT SCULPTURE BY DAVID WORTHINGTON

12


LONG SECTION

CROSS SECTION

13


A HOUSE IN BLOOMSBURRY TWO-FAMILY DWELLING AND RETAIL SPACE London, United Kingdom Accademia di Architettura di Mendrisio, 2009 Tutorship by Jonathan Sergison

The housing project under the theme of inside/outside proposed the occupation of an urban void in the heart of a London borough. Located in a quiet area, the programme was defined according to the site’s particular characteristics. Consequently, a two-dwelling building and a shared office and retail space were proposed, at all times reflecting upon the relationship between an inside atmosphere and the public outside, all throughout the development of this project. The idea was generated under the influence of the artworks of Chillida and Oteiza, and their expertise on subtraction of matter. By drawing a three dimensional limit around the perimeter of the site, as a massive barrier made of traditional English brickwork – the intermediary separating the inside from the outside – which was then carved out, creating the openings where needed. The inside, contrary to its massive brick clad exterior, is composed of a lightweight timber framing structure and walls, emerging at the top, overlooking the city.

14


15


16


NORTHINGTON STREET ELEVATION

17


LONG SECTION DETAIL

18


GROUND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

19


VOLUMETRIC SCREENING TEMPORARY COVERING OF “LISBOA” SCULPTURE Lisbon, Portugal Universidade Lusíada de Lisboa, 2007 Tutorship by Nuno Simões

Located in an old industrial area of the city, which has been experiencing an exponential growth spanning the past decade onward, this site serves as an important urban link between the city and its new residential and business centre. On this non-place, crossing path-only location, the square and sculpture it shelters serves as a monument to the city, created by the Portuguese plastic artist José de Guimarães. This exercise on ephemeral architecture uses volumetric screening, commonly used with a practical function, evoking urban art, temporarily covering the statue with resource to reusable materials and structure – translucent polycarbonate sheets and scaffolding. The conceptual approach to this project originated on the dynamics inherent to the site, which are enabled to turn the static square shape of the mosaics covering the statue into a fragmented, twisted cube. The design thus proposes to keep the square as point of reference during maintenance work.

20


21


22


CROSS SECTION

CONCEPTUAL SCHEME

23


VOYAGER’S HOTEL AERODROME-SERVING HOTEL AND FACILITIES Tires - Cascais, Portugal Universidade Lusíada de Lisboa, 2009 Tutorship by Luísa Paiva

*

07 ON GENERAL MASTER PLAN

24

*


The urban gesture drawn upon the territory seeks the revitalization of an uncharacterized landscape, by restructuring the scattered fabric, product of unplanned construction. Through a multitude of instruments and typologies, the main goal was not only containing the urban sprawl, but also providing the town with a newfound identity. Within the urban plan previously developed, the hotel serving the aerodrome arises on the continuity of one the green belts, amidst the forest trees, integrated in it. Its simple volume comprises the main programmatic functions – rooms, lobby, restaurant and service areas –, while the most public areas – meeting rooms, coffee house, gym, spa, swimming pool and tennis courts – are located under the triangulated landscape designed on the grounds ahead. Clad in timber louvers, the upper volume housing the rooms seems to hover over the ground, as part of the tree canopies, as the volume right below is covered in glass, allowing for nature to seep through.

25


26


01

05

02

04 03

06

07

01. Rehousing 02. Multifunctional area (retail, sports complex and leisure) 03. Apartment building 04. Public library 05. Collective agricultural space 06. Urban park 07. Hotel and facilities

URBAN PROPOSAL - MASTER PLAN 1:15000

27


28


0

6

9

GROUND FLOOR PLAN

29


30


LONG SECTION

31


32


WEST ELEVATION

33


34


CROSS SECTION

35


REHOUSING SINGLE-FAMILY TOWNHOUSE IN BAND WITH GROWING AREA Tires - Cascais, Portugal Universidade Lusíada de Lisboa, 2009 Tutorship by Luísa Paiva

*

01 ON GENERAL MASTER PLAN

36

*


Following the demolition of a neighbourhood, part of the urban intervention, due to its dangerous proximity to the aerodrome runway, as well as its lack of character and clear organization, a new, replacing housing scheme was proposed. Undertaking a survey around the existing houses gave definition to which needs were going to constitute the housing programme further on. The re-housing project proposes the construction of 105 new townhouses, in a single gesture, as an attempt to “sew� it to the existing fabric, located west of the old neighbourhood. Likewise, new public functions were integrated within the new plan. The gesture itself, by integrating the preexisting with the new, designs new public spaces, new squares and agricultural plots, implementing social interaction among the inhabitants.

37


Responding to the needs of each family as an individual, different housing typologies were projected, however sharing a similar scheme, which includes an inner patio – typical feature of Portuguese architecture – and an individual growing area in the backyard. To streamline construction, the structure is composed of concrete lateral walls, which design and characterize the plan, as well as an inside steel frame structure. Similarly to the hotel, the façades are clad in timber louvers, giving consistency to the plan.

38


39


GROUND FLOOR PLAN

40

FIRST FLOOR PLAN

0

2

3


LONG SECTION DETAIL

0

2

3

CROSS SECTION

43

Portfolio 2007-2012  

A compilation of works

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you