MAXzine zomer 2015

Page 1


BMW 1 Reeks

Echt rijplezier

BAANBREKER. DE NIEUWE BMW 1 REEKS. #BMWstories

Achterblijven? Jij? Vergeet het. Jij loopt voorop, kijkt vooruit, wijst de weg. Jouw ideale wagen? De nieuwe BMW 1 Reeks. Zijn ingenieuze BMW ConnectedDrive technologieën verbinden je met de wereld. En dankzij de BMW EfficientDynamics innovaties haalt de BMW 116d EfficientDynamics Edition een verbruik van 3,4 l/100 km, terwijl hij slechts 89 g CO2 /km uitstoot. Ontdek deze baanbreker bij ons tijdens het lanceringsweekend op zaterdag 28 en zondag 29 maart of contacteer ons voor een vrijblijvende proefrit.

van Osch Hasselt 3500 Hasselt Tel. 011 21 15 10 www.vanosch.bmw.be

van Osch Halen 3545 Halen Tel. 013 46 01 30 www.vanosch.bmw.be

Peter Beckers Genk 3600 Genk Tel. 089 32 22 10 www.beckers.bmw.be

Peter Beckers Maasland 3650 Dilsen-Stokkem Tel. 089 62 97 80 www.beckers.bmw.be

Davo Tongeren 3700 Tongeren Tel. 012 23 71 55 www.davo.bmw.be

Davo Sint-Truiden 3800 Sint-Truiden Tel. 011 71 30 00 www.davo.bmw.be

Beliën Neerpelt 3910 Neerpelt Tel. 011 66 85 80 www.belien.bmw.be

Beliën Lommel 3920 Lommel Tel. 011 55 20 70 www.belien.bmw.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

3,4-8 L/100 KM • 89-188 G/KM CO2


46 24

08

32

© The Lombok Lodge

38

© Neiman Marcus

© Vitamin A Swimwear

GENIETEN 08 / TUINFEEST

32 / HANDTASSEN

Vergeet de zon niet uit te nodigen als je een gardenparty organiseert. En begin er op tijd aan.

De sacoche is zo populair bij hedendaagse vrouwen, dat ze er tegenwoordig meer dan één tegelijk willen dragen.

14 / WHISKY

38 / BADKLEDING

Scotch wordt een gewaardeerde gast op het terras.

Het strand is in feite één grote catwalk. De dames en meisjes bepalen er zelf hoeveel ze van hun lichaam willen tonen.

19 / DE JONGE GARDE Er is nog steeds voldoende talent aanwezig om Limburg op de culinaire kaart te zetten.

39 / LODE MARTENS

24 / THE LOMBOK LODGE

Verrassingsei-autootjes, maar dan in goud en diamant uitgevoerd, en als manchetknop. Daarmee kan je dus de wereld veroveren.

Het exotische karakter van Indonesische eilanden gekoppeld aan bronsgroene gastvrijheid.

46 / SPRAY TAN

28 / JAN SWERTS Hot bij een gemengd publiek, een beetje tegen wil en dank.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 3

MODE & BEAUTY

Vlucht voor de melkboer en boek een afspraak bij de carrossier als je op vakantie wilt rekenen op bewonderende blikken.

5/05/15 15:27


Majoli interieurwerken

Een professionele aanpak met hoogwaardige afwerking, uiteraard enkel met de beste merkproducten.

Schilderwerken • Behangwerken • Vloerbekledingswerken (parket / laminaat / luxe vinylstroken / vast tapijt) • Raamdecoratie (van klassieke voile en overgordijnen tot moderne en strakke vouwgordijnen of Japanse panelen)

Sint-Barbarastraat 16 • 3665 As • 089/23.64.06 • 0483/58.37.75 nick@majoli-interieurwerken.be • www.majoli-interieurwerken.be

MAXZINE ZOMER 2015.indb 4

5/05/15 15:27


55

74

© Pieter Stockmans

60 80 52

© Jaguar

MANNEN

MAXZINE ZOMER 2015.indb 5

WONEN

52 / ZWEEFVLIEGEN

70 / LEDER

Onaantastbaar in de lucht. Als een vogel zo vrij, omdat je zelfs niet moet letten op het peil van een brandstoftank.

Een koe kan tot twintig jaar oud worden. Zo lang zal ook een zitmeubel dat met haar huid werd overtrokken, meegaan.

55 / EIGENTIJDSE BARBIERS

74 / ZWEMVIJVERS

Jan, Piet, Joris en Corneel. Die hebben baarden. En dus weten ze ook wel waar ze die het best kunnen laten verzorgen.

Een kikker of koi zal nooit opteren voor een zwembad met chloor. Waarom zou jij daar dan wel tevreden mee moeten zijn?

60 / JAGUAR F-TYPE R COUPÉ

80 / PIETER STOCKMANS

De meeste jaguars kunnen je ongemerkt besluipen. Deze hoor je echter al van kilometers ver aankomen.

Als Sergio Herman sexy gerechtjes presenteert, dan doet hij dat op servies dat in Genk wordt gecreëerd.

66 / HIPPE STADSFIETSEN

85 / PENDELBARBECUES

In de drukke stad is er echt nog plaats voor de benentram. Maar een beetje hipster stelt zich niet tevreden met een ordinaire opa-velo.

Vlees dat nog beweegt? Dat hoeft je niet af te schrikken. Een rooster aan een katrol zorgt ervoor dat de koteletjes nog beter gegaard worden.

5/05/15 15:27


• Leuningen in staal en inox, Diverse constructies op maat • Inox en staal: ramen, wanden en deuren, thermisch onderbroken en niet thermisch onderbroken • Trappen, noodtrappen: staal, inox • Constructies • Bruggen en loopbruggen • Carports, overdekte speelplaatsen • Poorten en automatisatie • Luifels, overdekkingen • Leuningen en overlopen in glas • Kraanverhuur tot 36 m hoogte

Inox en staal is onze troef ... Een echt familiebedrijf met meer dan 48 jaar ervaring ... Metaalconstructies Vanacken staat voor de unieke combinatie van oerdegelijke stielkennis en decennia ervaring, met een hoge scholing en de kennis en het gebruik van moderne technieken, onder meer op het vlak van ontwerp! Metaalconstructies Vanacken realiseert elk project op maat, in samenspraak met klant of architect, volgens de hoogste kwaliteitsnormen! Wij leveren en plaatsen alle constructies voor binnen en buiten uitgevoerd in staal en inox. Plaatbewerking voeren wij uit in aluminium, staal, inox.

Ambachtstraat 1116, 3850 Nieuwerkerken, T. 011 58 46 40, F. 011 58 46 41 info@vanacken.com, www.vanacken.com

MAXZINE ZOMER 2015.indb 6

Vanacken Metaalconstructie BVBA

5/05/15 15:27


Bladeren door het rijke leven Beste lezer, is een uitgave van Uitgeverij Intermedia NV Brugstraat 24, 3580 Beringen T. 011-76 77 18, F. 011-76 77 19

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Filip Aerts, filip@maxzine.be

ART DIRECTOR Ellen Minten, ellen@maxzine.be

Vol trots melden wij u de geboorte van een splinternieuw glamourmagazine. Met lifestyle – in al zijn facetten – als DNA en Limburg als biotoop. MAXzine is een tijdschrift van een exclusief formaat en met trendy looks, dat het in zich heeft om in geen tijd uit te groeien tot hét papieren meetingpoint van alle aanverwante zielen die een vleugje luxe en cultuur in het leven wel weten te appreciëren.

REDACTIE Eric Agten, e.agten@hotmail.be Coolstuff: Erik Cajot, erik.cajot@telenet.be

FOTOGRAFIE Els Verbakel - Studio EVF, els.verbakel@telenet.be

ACCOUNT MANAGERS Mariette Verboven, mariette@maxzine.be Els Paques, els@maxzine.be Kurt Van Rooy, kurt@maxzine.be

DRUKKERIJ Moderna Printing, Paal-Beringen

Wij zijn er van overtuigd dat dit eerste nummer als inspiratiebron zal fungeren voor de komende zomermaanden en dat u geboeid zult geraken door de talrijke interessante reportages en vlot leesbare verhalen met een regionaal trekje. De vernieuwende vormgeving en smaakvolle fotografie zullen u meteen in vakantiestemming brengen. Neem er nu rustig de tijd voor. Want in de handel is dit exclusieve magazine niet verkrijgbaar. Wij hopen dat dankzij ons tijdschrift wachten een plezier wordt. Tot MAXziens

© Copyright Uitgeverij Intermedia NV Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gekopieerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele ondervonden schade voortvloeiend uit fouten of onvolledigheden in de inhoud van dit magazine. De adverteerder is verantwoordelijk voor het door hem aangeleverd advertentiemateriaal. De adverteerder vrijwaart Uitgeverij Intermedia NV tegen alle vorderingen die zouden kunnen voortvloeien uit de schending van rechten van derden met betrekking tot merken, auteursrechten of elk ander recht dat de derde zou kunnen doen gelden.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 7

5/05/15 15:27


08 / Genieten / Tuinfeest

Op een warme dag verhoogt water de pret alleen maar.

Vergeet de weergoden niet uit te nodigen Je zult verbaasd zijn hoeveel gasten graag ingaan op je suggestie om op te draven in een themakostuum.

Tijdens de vakantie vindt iedereen de ruimte en de rust om familiebanden aan te halen of eindelijk nog eens de buren of vrienden uit te nodigen. Het leuke daarbij is dat je dit dan gewoon buiten kunt doen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Tenminste indien je een gedeelte van je zuur verdiende vrije tijd steekt in een grondige voorbereiding van je gardenparty. Wie tuinfeest zegt, denkt misschien onmiddellijk aan barbecue. Er is ook helemaal niets mis met een grillfestijn. Maar het kan origineler. Dompel je namiddag of avond eens in een thema. Wat dacht je van een mediterraan feest? Met een fruitige sangria, Spaanse tapa’s en een reusachtige pan paella. Of een oosterse avond, met wokgerechten, kruidige rijsttafels, sushi? De Far West, met grote steaks, chili en donuts? Een zomerse brunch, die al voor de middag begint?

MAXZINE ZOMER 2015.indb 8

5/05/15 15:28


MAXZINE ZOMER 2015.indb 9

5/05/15 15:28


10 / Genieten / Tuinfeest

Latijns-Amerikanen hebben het feesten in het bloed, met hun gevoel voor ritme, hun aanstekelijke muziek, hun zonnige aard... Salsa, tango, Mexicaanse of Caraïbische sferen, alles kan onder de noemer ‘Latino Fun’. Vurig aanbevolen! Wat is er beter om de zomer op te roepen dan de sfeer van zon, zee en strand? Onder het concept ‘Happy Beach’ kan je tal van actieve feestvarianten verzinnen. Een partijtje beachvolley of andere strandfun? Moet kunnen! Uiteraard wordt de rode draad ook doorgetrokken in de decoratie, de muziek, de animatie en – waarom niet – in de kleding.

NiEMAND BEDErFT zijN EiGEN prET

In uw eigen privé-paradijsje bent u slechts koning tot de zon onder gaat.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 10

Een beetje muziek moet kunnen. Echter niet te luid en niet te laat. Sommige mensen hebben immers nood aan een ongestoorde nachtrust. En dus moet je in een dichtbevolkte wijk rekening houden met de andere bewoners in de straat. Een gewone babbel of zelfs een geanimeerd gesprek om elf uur ’s avonds mag geen probleem vormen. Nachtlawaai ontstaat pas als massaal ‘Dos Cervezas’ wordt aangeheven. Daarvoor kan je strafwettelijk beboet worden. rechters gaan er daarbij vanuit dat de nacht begint na zonsondergang. Misschien nodig je de omwonenden daarom altijd ook best uit, of je verwittigt hen minstens dat het luidruchtig kan worden.

5/05/15 15:28


DE kiDS WiLLEN NiET NAAr HUiS Voor de ouders is het meestal praktisch als ze hun kinderen kunnen meenemen naar een feest. Maar dan moet je wel aan enkele praktische zaken denken. De meeste feesten voor volwassenen vallen bij het jonge volkje niet in de smaak. Anders wordt het als ze met andere kids kunnen spelen. zorg dat ze een eigen plek hebben waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Voorzie speeltuigen: een springkasteel, een reuzentrampoline, een hindernissenparcours…. Ook animatie – geleide spelletjes, grime, een verteller – is zalig voor de kleinste gasten, én rustgevend voor de ouders. Het eten moet eveneens op kindermaat zijn. je bengels eten gewoonlijk geen tapa’s, sushi’s of steaks. Waarom geef je ze geen kleurrijke drankjes in kleine flesjes, hotdog of frietjes, ijs of snoep, aan een aparte tafel? Dan kan je zelf wat rustiger eten.

WANNEEr GAAT HET LiCHT UiT? Toasten op de zomer kan en mag lang duren. Dan heb je natuurlijk wel licht nodig dat in de duisternis schijnt. Verlichting maakt of breekt je feestje. je kunt

MAXZINE ZOMER 2015.indb 11

5/05/15 15:28


12 / Genieten / Tuinfeest

je tuin mystiek maken door met name de bomen en struiken in de schijnwerpers te zetten. Door de tafeltjes specifiek uit te lichten, zal je ook de gasten beter zien. in dat laatste geval is het prettiger om te kiezen voor zacht licht, bijvoorbeeld kerstlampjes of door kleine LED-lampjes in ballonnen te duwen. Met kaarsjes in een glazen omhulsel creëer je ongeveer hetzelfde effect. in het flakkerende licht van fakkels en kaarsen worden gezichten mooier, de sfeer intenser.

Heb je nog oude confituur- of chocopotten in de kast staan? zet er een theelichtje in en verspreid ze doorheen het gras. je kunt ze eveneens aan de takken van de bomen hangen. Wil je de hele party-ruimte in het licht doen baden, dan kan je opteren voor guirlandes met gloeilampen. Voor een extra mooi effect kleed je ze aan met papieren lampionnen. Tenzij er gedanst wordt, hoeven al die lampjes zeker niet te flikkeren. Dat werkt op den duur alleen maar storend.

LOGiSTiEk Op HET MENU Wat mag je nog absoluut niet vergeten als je de party wat groter ziet? koeling heb je nooit te veel. zeker als de zon van de partij is, durven verschillende etenswaren wel eens bederven. Enkele uren staan is voor jonge benen geen probleem. Maar oudere gasten gaan graag even zitten. Ook bij statafels kan je een barkruk voorzien. Huishoudelijke stroom volstaat vaak niet om verschillende frigo’s, tapinstallaties, kooktoestellen, licht en muziek te laten draaien. Als je niet wilt dat alle gasten door je pas gepoetste huis naar het toilet moeten, huur dan enkele mobiele wc’s. Want waar gedronken wordt…

MAXZINE ZOMER 2015.indb 12

5/05/15 15:28


... valt er te beleven.? Zinnenprikkelende locatie Watt17? Da’s een zinnenprikkelende locatie voor uw feest of event. Een bruisende hotspot in de voormalige elektriciteitscentrale van de Zolderse steenkoolmijn. De multifunctionele ruimte van Watt17 is de ideale plek voor uw babyborrels, huwelijken, verjaardagsparty’s en bedrijfsfeesten.

Onvergetelijk feest of event Watt17 biedt u een eclectisch decor met een industriële look & feel. Een monumentale inkomhal en een stijl- en sfeervolle zaal van 400 vierkante meter met alle moderne voorzieningen. De spraakmakende locatie van Watt17 is de place to be voor de meest uiteenlopende events vanaf 50 personen.

De kers op de taart? Daar zorgt Taste Catering voor! Met smakelijke catering die tot in de puntjes is afgewerkt. Want uw event verdient het neusje van de zalm.

Marktplein 17 • 3550 Zolder • 0473 61 50 86 • 0473 74 88 91 watt@watt17.be • www.watt17.be

W e d d i n g • M e e t i n g • e v e n t s • A R t g A L L e R Y • C R e At i v e H o t s p o t

MAXZINE ZOMER 2015.indb 13

5/05/15 15:28


14 / Genieten / Whisky

In de voetstappen van Johnnie Ga deze zomer met een wijde boog om de reclameborden voor gin-tonic heen. Die cocktail is namelijk helemaal achterhaald als hippe drank. Nee, trek de komende maanden jouw cowboyboots aan en klop met een glaasje op de toog, om de nieuwe must-drink te bestellen; een whisky. Die is al lang niet meer enkel trendy in oude mannen-cafĂŠs.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 14

5/05/15 15:29


ken. Als whiskyglas opteer je best voor het zogenaamde Glencairn glas. Dat is een glaasje dat speciaal werd ontwikkeld voor de whisky-industrie. Het heeft de perfecte tulpvorm, die toelaat dat de aroma’s van de drank zich ten volle kunnen ontwikkelen. Heb je dat niet in huis, maak dan gebruik van een porto- of sherryglas.

Eerst waren de enge jeans terug, daarna werd het weer cool om een baard te laten groeien en nu beleeft de whisky een renaissance. Jongeren plunderen specifiek hiervoor de barkast van pa of bompa. De weg ligt open voor nieuwe clubs en gespecialiseerde cafés. Een purist drinkt dit graandistillaat natuurlijk zonder toevoeging van iets anders. Maar voor de nieuwe volgelingen van dit geloof worden ook de mixklassiekers weer boven de toonbank gehaald: een Rob Roy (met rode vermouth), een Horses Neck (met ginger ale) of de Whisky Cranberry (met veenbessensap). Er wordt door de cocktailmasters trouwens druk geëxperimenteerd met de rijke en complexe smaken – van zacht tot sterk en van romig tot rokerig – van de ‘scotch’. Vooral de toevoeging van zoete elementen moet nog meer vrouwen over de streep trekken. Want het bruine goedje werd in het verleden bijna uitsluitend gemarketeerd voor stoere kerels, als het levenswater van indianen en het middagmaal van getaande wegenarbeiders. Het gevolg van die nieuwe rage is wel dat het steeds moeilijker wordt om de topwhisky’s op de kop te tikken. Temeer omdat er een heuse markt ontstaat voor beleggers. Mooipraters spreken over een gegarandeerd rendement van 10 procent per jaar. Dan moet je de flessen uiteraard wel onaangeroerd laten.

WHISKY OF WHISKEY? Een oud Schots gezegde luidt: een fles whisky is te veel voor één, maar te weinig voor twee. Wereldwijd worden er jaarlijks 2,5 miljard van dergelijke flessen uitgedronken. Een flink deel daarvan door Fransen. Want raar maar waar, die verbruiken gemiddeld meer van deze spiritus dan cognac. De helft van alle whisky komt uit Schotland. Volgens velen blijft de singel malt uit de Highlands de Rolls-Royce onder de geestrijke dranken. Als er op een fles ‘whiskey’ staat, dan stamt die bijna altijd uit Ierland of de Verenigde Staten.

NIET OP IJS, NOCH OP DIKKE BODEM Over de wijze van drinken lopen de meningen sterk uiteen. ‘A Scotch on the rocks’ mag dan een stoere bar-call zijn, het is niet de meest ideale wijze van consumptie. De Schotten drinken hun eigen drank meestal puur, op kamertemperatuur, soms met een klein scheutje zuiver Schots water om de geur en smaak te ‘openen’. De grote, ronde glazen met dikke bodem zijn eigenlijk minder geschikt om kwaliteitswhisky te drin-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 15

WILDERSE WEZEL Vorige zomer werd in de brouwerij en alcoholstokerij van Wilderen de allereerste Limburgse whisky gepresenteerd. En kenners wisten dit product meteen erg te appreciëren omwille van de fijne notentoetsen en het feit dat de alcohol niet overheerst. De Wild Weasel is een single malt die enkel gestookt wordt van gerst. Het distillaat lag in de kelders drie jaar te rijpen op uit de VS geïmporteerde eikenhouten vaten. Er zijn drie versies verkrijgbaar. De eerste is de meest beperkte in oplage: de Cask Strength, een zuivere whisky van 62,4 graden. Daarnaast is er de single malt van 46 graden en ten slotte ook een finest blend van 40 graden, een mengeling met whisky uit Raeren. Zelfs de houten verpakking kreeg de heerlijke geur van de ambachtelijke stokerij mee.

5/05/15 15:29


Supermarkt & Drankenshop Broekmans www.drankenshop.be

Wij zijn al jaren de specialist in op maat gemaakte geschenkkorven. Temeer omdat wij, in combinatie met onze supermarkt, alle producten in huis hebben voor een onvergetelijk cadeau. Hierdoor kunnen wij u diverse themakorven aanbieden: manden met voedingsproducten, fruitsappen, bieren, wijnen, ... Ons assortiment is door de jaren heen sterk gegroeid. Zo hebben wij tal van champagnes, cava’s, ..., 250 soorten Gin en ruim 2500 Whisky’s in huis.

Bij ons vind je echt alles ! Kwaliteit zonder grenzen !

Molenstraat 19 • 3550 Zolder • Tel: 011/53.70.60 • openingsuren: ma-vr: 9-19u, za 9-18u

MAXZINE ZOMER 2015.indb 16

5/05/15 15:30


17 / Genieten / Culinaire toppers

De jonge garde Vanuit zijn Scholteshof in Stevoort drukte Roger Souvereyns lange tijd een stempel op de culinaire eigenheid van ons land. Deze flamboyante chef veroverde zelfs een plekje tussen de iconen van de internationale gastronomie. Op generatie- en geestesgenoten als Christian Denis (Clos St-Denis), Tony Robijns (Kasteel StPaul) en Jacques Colemont (Figaro) had hij één belangrijk streepje saus voor: hij verstond ook perfect de kunst om zijn keuken te vermarkten. De huidige vaandeldragers van de Limburgse gastronomie – Luc Bellings (Aan Tafel) en Bert Meewis (Slagmolen) – verliezen het marketingconcept evenmin uit het oog. Maar toch zie je ze niet dagelijks (meer) met hun kop op Eén, VTM of Vier. Waardoor je het idee zou kun-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 17

nen krijgen dat er enkel in West-Vlaanderen of Antwerpen lekker getafeld kan worden. Niets is minder waar. Naast de eerder genoemde tweesterrenkoks werden er nog 10 Limburgse chefs opgenomen in de meest recente uitgave van de Michelin-gids. Daarmee moeten we zeker niet onderdoen voor andere provincies. En een groot aantal koks staat te dringen om een plek in te nemen bij de elite. Daarbij flink wat jonge wolven, die willen tonen dat Limburg op culinair vlak echt wel wat meer te bieden heeft dan vlaai, stroop en jenever. Wij lichten er willekeurig enkele chefs uit die zonder twijfel mee zullen bepalen hoe het gastronomische landschap tussen Maas, heide en bloesems er over enkele jaren zal uitzien.

5/05/15 15:31


18 / Genieten / Culinaire toppers

Foto’s: © Innesto

Paradijs voor lekkerbekken Een jonge scheut die geënt werd op een oude wijnstok. Deze treffende metafoor hanteert Koen Verjans graag om het restaurant te beschrijven waar hij sinds 2010 achter het fornuis staat. Met de oude wijnrank doelt hij dan op de Barrier, de toplocatie waar voorganger Rik Vandersanden ooit een Michelinster verwierf en dat hij nieuw leven in moest blazen. Dat kan een enorme last lijken voor een midtwintiger. Maar als je het etiket van één der grootste talenten van het land krijgt opgekleefd, beschouw je de geschiedenis natuurlijk eerder als uitdaging, als het begin van de toekomst. Een jaar later mocht Innesto zelf al een ster naast de voordeur hangen. Verjans was eerder onder meer aan de slag bij grootmeesters als Jonnie Boer – misschien wel Nederlands beste kok –, Sergio Herman en Viki Geunes. Verfrissend en trendy zijn trefwoorden die perfect van toepassing zijn op deze eettempel vlakbij de mijn van Houthalen. Maar vernieuwing moet hier wel functioneel zijn. Koen werkt uitsluitend met topproducten. Die tovert hij op het fraaie witte Stockmans-servies om tot echte, kleurrijke juweeltjes. Met het oog voor detail als één van de belangrijkste ingrediënten. In de kunstwerkjes wordt gespeeld met verrassende structuren, contrasten, hedendaagse technieken en natuurlijke smaken. Het past allemaal perfect bij de tijdloze inrichting, met veel rood en kunst. Zelfs als je voor een zesgangenmenu gaat, krijg je de buik niet vol van de inventieve gerechten. Niet omdat er te weinig op je

MAXZINE ZOMER 2015.indb 18

bord komt, wel omdat ze zo licht verteerbaar zijn. Ondanks hun complexiteit. Dat geldt vanaf de parade met hapjes tot de trolley met petit fours. Naast iedere sterke kok, staat een even sterke gastvrouw. In dit geval is dat Sofie De la Riviere, die haar rol met glans vervult. De overheerlijke broodjes worden permanent aangeboden en ook het glas is nooit te leeg. Als je even de neus moet poederen, wordt je servet ondertussen op een weer andere manier mooi opgevouwen. Als er wijn gepresenteerd wordt, dan hoort daar een leuk verhaaltje bij. Of hoe je kennis van zaken toch op een interessante manier kunt etaleren. Zowel de wijnkaart als het menu bieden zeer veel value for money.

5/05/15 15:31


Foto’s: Toon Robeyns

Klein maar bijzonder fijn Wie heeft er ooit verzonnen dat een chef alleen maar zijn fornuis mag verlaten aan het einde van een maaltijd, om dan tijdens een tour des tables de complimentjes in ontvangst te nemen? Een moderne kok pakt dat anders aan. Bij restaurant 6 Zinnen is de kans zelfs groot dat culinaire tovenaar Jan Wouters (op zijn CV staan onder andere Viki Geunes, Luc Bellings en Giovanni Oosters als leermeesters) zelf de deur komt openen en je jas in ontvangst neemt. Dat geeft je meteen het gevoel dat je bij vrienden bent uitgenodigd voor een etentje. Het is een logisch gevolg van een concept waarvoor ze kozen: alles voor 100 % zelf en alleen doen, zodat het persoonlijke contact gegarandeerd blijft. Intussen kreeg Jan wel al wat hulp in de keuken. De moderne, enigszins vrolijke en daardoor aangenaam warme zaal blijft het bijna exclusieve – ook de kok serveert gerechten – domein van partner Karoline Juvyns, die onder andere ervaring opdeed bij sterrenrestaurant Magis in Tongeren. En dat merk je onder meer aan de verrassende, uitstekende wijnkaart. En over kazen weet ze nagenoeg alles. Het enthousiasme dat ze tentoon spreidt, kan je echter in geen enkele hotelschool aanleren. Dat zit in je geworteld. Net als talent en passie. Twee eigenschappen die ze deelt met de man aan de stoof. Centraal in de gerechten staat de prikkeling van de 5 zintuigen. Van het indrukwekkende huisaperitief tot de dame blanche die in een eigentijds jasje werd gestoken. Het respect voor de natuur, het seizoen, producten en pure smaken blijkt uit ieder bord dat er wordt ingezet. Het geheel zou je kunnen samenvatten als een hedendaagse, lichte keuken, gepresenteerd door jonge mensen die alle klassieke technieken onder de knie hebben, en daar een moderne twist weten aan te geven. Niet voor niets werd Jan opgenomen in de brochure Jong Keukengeweld van Toerisme Vlaanderen. In de prijzen zal niemand die fijne gastronomie weet te waarderen zich verslikken. Geen wonder dat het vaak dringen is op de reservatiesite. Mede omdat het

MAXZINE ZOMER 2015.indb 19

pand aan de Luikersteenweg, dat deel uitmaakt van B&B 6 Zinnen, geen hordes watertandende levensgenieters toelaat.

5/05/15 15:31


20 / Genieten / Culinaire toppers

Foto’s: © Zoethout

Gastronomische ontdekkingstocht Het is natuurlijk de gedroomde start van iedere jonge ondernemer: ruime media-aandacht nog voor je ook maar één snuifje zout in een pot met kokend water hebt gestrooid. Het overkwam Laurens Snykers en Lien Buntinx. Enerzijds omdat ze beslisten in Wellen de vierkantshoeve over te nemen waar TV-kok Moke lange tijd zijn restaurant runde. Anderzijds omdat het koppel – dat mekaar leerde kennen toen ze samen bij Vous Lé Vous werkten – tijdens de opbouw van hun eigen zaak gevolgd werd door de camera’s van het programma Mind Your Own Business. Ook toen al droop hun passie voor het culinaire vak van het scherm af. Tijdens de verbouwingen, de promotie, het proefdraaien… Zelfs achter de naam van hun restaurant stopten ze een mooie uitleg. Chef-kok Laurens herkent zich in hout dat altijd blijft doorleven. Het staat voor de droom die hij als kleine jongen al had en die hij nu waarmaakt. De nodige ervaring om te kunnen slagen deed hij onder andere op in diverse gerenommeerde eethuizen, zoals Aurberge du Pêcheur in Gent en Aan Tafel bij Luc Bellings. Lien is verantwoordelijk voor de zoete component in de naam. Vrolijk en opgewekt: dat verwacht je van een gastvrouw. Maar hier is het duidelijk de aard van het beestje en geen aangeleerd lesje. Restaurant Zoethout neemt je mee op een ontdekkingsreis doorheen al het lekkers dat de deli-groothandel te bieden heeft. Aangevuld met streekeigen groenten en kruiden uit de eigen moestuin van 1,2 hectare. Of je nu binnen onder het doorleefde, meer dan twee eeuwen oude, houten vakwerk zit, of op het terras, elke hap die je neemt is weer een verrassing. Of elk hapje. Want een etentje begint altijd met een optocht van fraai verzorgde amuses op steen, schors

MAXZINE ZOMER 2015.indb 20

of houten balkjes, die je meenemen naar de minder bekende, pure smaakmakers die de natuur te bieden heeft. Op korte tijd verwierf de chef een flinke reputatie op het vlak van visbereidingen. Er wordt uitsluitend met menuformules gewekt. Met als afsluiter bij de koffie een ware schatkist van zoete verwennerijen. Tussendoor heeft Laurens al zijn open keuken verlaten om een rondje langs de tafels te maken met een goed gevulde kaaschariot. En hij neemt daar ruim de tijd voor. Op de wijnkaart staat een mooie mix van klassiekers en nieuwe wereldwijnen. Leuk is het speciale arrangement voor de BOB van dienst, die mag proeven van de aangepaste wijnen, maar met mate.

5/05/15 15:31


Foto’s: Els Verbakel - StudioEVF

Om van te snoepen Kevin Bonanno is een man met een missie. Hij wil zijn gasten terug voeren naar de essentie van het eten: de smaken. Die moeten in zijn keuken een even belangrijke rol spelen als het dresseren van de borden. Oké, het oog wil ook wat, maar het is toch vooral de mond die verwend moet worden. Het is ook de reden waarom een vermelding in de Bib Gourmand veel hoger op zijn verlanglijstje staat dan een ster.

Als klein manneke al stond Kevin mee in de potten te roeren van het Italiaanse restaurant dat zijn ouders runden aan de kerk van Zutendaal. Nu, vijfentwintig jaar later is hij één van de meeste veelbelovende chefs van onze provincie (al enkele jaren staat hij tussen het Jonge Keukengeweld van Toerisme Vlaanderen) en baat hij op dezelfde locatie zijn eigen ‘Le Cinquème” uit, samen met vriendin Jolien Fuchs. Pa en ma hadden misschien liever gezien, dat zoonlief op het vertrouwde pad zou verder gaan. Maar die heeft een totaal andere visie over food en gooit het dus ook over een heel andere boeg. Op de kaart – die sneller verandert dan de seizoenen – staan vooral bereidingen uit de Franse en Belgische keuken. De mondiale toets is echter nooit ver weg. De naam verwijst naar de dag waarop het restaurant opende – 5 december 2014 – maar ook naar het verleden, waarin hij actief was in restaurant de Vijfde

MAXZINE ZOMER 2015.indb 21

Smaak in Boorsem. Eerder had hij onder meer zijn sporen verdiend bij Luc Bellings, waar hij het tot souschef had geschopt op het moment dat die zijn tweede ster binnenhaalde. Gasten op een uiterst hartelijke manier ontvangen is de tweede natuur geworden van Jolien, die ervaring opdeed in diverse hotelomgevingen. Maar ook Kevin steekt graag een handje toe in de zaal, die wel wat weg heeft van een osteria. De stijlvollere versie, wel te verstaan. Ook de gerechten die geserveerd worden zijn ver van traditioneel. Ze bevatten in de basis wel stuk voor stuk de allerbeste ingrediënten. Zoet, zuur, bitter en zout worden op een eigenzinnige manier met elkaar gecombineerd. En als je restaurant gesitueerd is in het Groenste Snoepje van Vlaanderen, dan krijgen uiteraard ook groenten en verse kruiden meer dan gemiddelde aandacht. Na amper een half jaar is het overduidelijk dat Le Cinquième één van de culinaire topadressen van de regio is.

5/05/15 15:31


For all your precious moments. MAXZINE ZOMER 2015.indb 22 ADv_A4_Artofevents_460x320_v2.indd 2-3

5/05/15 15:31


eventplanning - decoratie

& aankleding van luxe feesten

www. artofevents.be Malta 24, 3960 bree - belgie

info@artofevents.be - 0032 47 873 79 16

MAXZINE ZOMER 2015.indb 23

5/05/15 15:31 28/04/15 12:55


24 / Genieten / The Lombok Lodge

Bronsgroen eikenhout tussen de palmen

Oost, west, een beetje thuisgevoel is best. Hoe ver we ook van de eigen deur zijn, het geeft altijd een fijn gevoel om een woordje Vlaams te kunnen spreken. Niet met opdringerige medegasten, wel met de eigenaars van je vakantieplekje. In dat gevoel van vertrouwdheid schuilt het grote succes van de bed & breakfast in Frankrijk of Spanje, die uitgebaat wordt door landgenoten. Veel verrassender is het als je aan de andere kant van de wereld – bijvoorbeeld in Indonesië – wordt ontvangen in een gekende taal. Zoals dat in de schitterende The Lombok Lodge het geval is. Foto’s: The Lombok Lodge

MAXZINE ZOMER 2015.indb 24

5/05/15 15:31


MAXZINE ZOMER 2015.indb 25

5/05/15 15:31


26 / Genieten / The Lombok Lodge

Een exclusieve lodge, aan een privé zandstrand met uitzicht op de aquamarijne Indische Oceaan en op de achtergrond een adembenemende blik op Mount Rinjani, een vermaarde vulkaan. Loungy tot en met. Een concept dat werd getekend door de bekende Hasseltse architect Vittorio Simoni, en bestaat uit negen stijlvolle, rijkelijk ingerichte suites te midden van het tropische groen, een restaurant, een prachtige spa voor de verwenmomenten en één van de mooiste zwembaden van het land. Een uitstekende keuken en service die daar niet moet voor onderdoen. Maar liefst 70 man personeel staat dag in dag uit klaar voor de gasten. Vijfsterrenluxe die hand in hand gaat met charme.

HaRT VERLOREn, HaRd GEGaan Het hoeft niet te verwonderen dat dit hotel bij de meest recente Tripadvisor Travelers’ awards vijfmaal in de top twintig van Indonesië eindigde. Voor heel azië veroverde het plaats 15 in de ranglijst van meest romantische overnachtingsplekken. En als kers op de taart werd The Lombok Lodge in dezelfde verkiezing begin 2015 uitgeroepen tot derde beste luxehotel wereldwijd. Verwacht hier geen typische alang alang-daken of Balinese beelden uit de doorsnee reisbrochures. noem dit gerust een kleinschalig pareltje – waar slechts 20 gelukkigen een bed kunnen vinden – dat in niets gelijkt op de grootschalige resorts elders in het land. Maar wie de scores

MAXZINE ZOMER 2015.indb 26

5/05/15 15:31


van wat dichterbij bekijkt, merkt dat toch zeker ook de warme ontvangst bijzonder geapprecieerd wordt. En die hospitality komt recht uit twee bronsgroene harten. Hier werden Ben en anja Olaerts uit Opglabbeek tijdens één van hun wereldreizen ooit zelf betoverd door de deugddoende rust, de fantastische natuur en zowel de gastvrijheid als de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking. Jaren later, in 2010, besloot het koppel om hun bloeiende cateringzaak in België in te ruilen voor het echt goede leven. Met zoon Olivier onder de arm. de trofeeënkast is na amper 5 jaar bijna aan uitbreiding toe. Plannen zijn ondertussen ook al gesmeed om het restaurant naar een nog hoger niveau te tillen en het is ook de bedoeling om nog enkele private villa’s te bouwen in 2016. Zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke concept dat zo succesvol blijkt.

BROn Van dE EEuwIGE JEuGd Hoe geraak je in Lombok, dat overigens over een eigen luchthaven beschikt? Rechts af bij Bali, en dan een eilandje verder. de Indonesische archipel is vermaard bij toeristen omwille van de authentieke cultuur. die laat niemand koud. Maar je kunt natuurlijk

MAXZINE ZOMER 2015.indb 27

ook gewoon naar deze idyllische setting komen om heerlijk niets te doen. Ben je wat avontuurlijker aangelegd? Op aanvraag organiseren onze sympathieke Limburgers graag verschillende activiteiten. Zoals een boottocht naar de drie met hagelwitte stranden omzoomde Gili-eilanden. Blijf hier niet in het zand liggen. de onderwaterwereld is namelijk minstens even fraai als de omgeving boven zeeniveau. Snorkelen dus tussen de vissen of duiken naar het koraal. Je kunt die maritieme rijkdom trouwens net zo goed ontdekken met een glasbodemboot. Omdat hier geen gemotoriseerd vervoer toegelaten is, kan je best overstappen op je eigen Vlaamse klassieker, de fiets. dichter bij de tijdelijke thuis kunnen zeilers en golfers hun ding doen. Of maak een scootertocht naar de watervallen van Sendang Gile en Tiu Kelep. de overlevering wil dat je een jaar jonger wordt, iedere keer als je achter die laatste cascade zwemt. wie droomt daar niet van? Vandaar ook wellicht dat de ruim drie miljoen eilandbewoners er zo kleurrijk en jeugdig enthousiast uitzien. www.thelomboklodge.com

5/05/15 15:32


28 / genieten / Jan Swerts

Dwalen in een zwart-wit landschap “Mijn broer was atletisch, ik had allergie en zat voortdurend te peinzen. En dus leek muziek maken eerder iets voor mij. Temeer omdat ik uit een muzikale familie kom en er in onze living een piano stond. Maar hoewel ik van in de lagere school tot het vijfde middelbaar lessen heb gevolgd aan de academie van Sint-Truiden, had ik een hekel aan het klakkeloos naspelen van bladmuziek. Ik trok me op aan een simpele belofte; wanneer ik kon tonen dat ik voldoende geoefend had, mocht ik als beloning improviseren. Dat vond ik dan weer fantastisch: dwalen en verdwalen op het klavier, uren aan één stuk. Op die manier ontstaan nog steeds mijn composities.”

Hij mag desgewenst optreden in de grootste concertzalen van ons land, en toch zegt de naam Jan Swerts u misschien weinig tot niets. eigenlijk ligt dat eerder aan de brave man zelf dan aan u. Naar eigen zeggen zijn muzikale ambities hem vreemd. Maar plots was hij daar. Of beter: de eerste lyrische recensie over zijn debuut-Cd ‘Weg’. er werd gesproken over muziek die zo mooi was dat ze zich kon meten met de stilte. Meteen stonden de platenmaatschappijen in de rij voor zijn huisdeur in Bolderberg. “Nochtans was ik er van overtuigd dat het mijn enige Cd zou worden. Het was immers nooit een jongensdroom geweest. Mijn plannen zagen er als jongvolwassene totaal anders uit. Ik wilde iets doen met muziektherapie voor mindervaliden. Maar in België bestaat daar geen opleiding voor. en omdat ik muziek studeren niet fijn vond, werden het ‘letteren’. De fakbar en fuiven liet ik links liggen. filosoferen op de tonen van Dylan en Joni Mitchell, dat lag me beter. Ondertussen schreef ik wel wat nummers en speelde ik in enkele groepjes. echter nooit met de bedoeling om iets uit te brengen. Het was gewoon een ma-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 28

nier om makkelijk een meisje vast te krijgen. Dat ik als pianist in die tijd graag naar Wim Mertens luisterde, lag nog voor de hand. Maar dat er ook Iron Maiden uit mijn koptelefoon schalde, verraste velen. randy Newman en Van Morrison waren eveneens helden. Klassieke muziek heeft weinig invloed achter gelaten. Omdat die naar mijn gevoel teveel pathos tentoonspreidt.

My STAge frIgHT HOlDS Me BACK All NIgHT (CHIC) “Na mijn studies werd ik docent aan de hogeschool en kwam ik in contact met Wouter elen van Villa Basta. Die was op zoek naar de gepaste minimalistische muziek om een aantal onderdelen van een toneelvoorstelling aan elkaar te lijmen. ‘Te goed om niet op een professionele manier op te nemen,’ was zijn conclusie. Uiteindelijk heb ik er meer dan acht jaar aan gewerkt. gesleuteld aan ieder nummer, muzikanten gesprokkeld, het artwork verzorgd… Om dan alles in eigen beheer uit te brengen, op 500 exemplaren. Het leek er erg op dat zelfs die vooral stof zouden vergaren. Tot iemand van Klara helemaal enthousiast

5/05/15 15:32


werd over mijn muziek. Toen vervolgens ook Humo vier sterren gaf aan ‘Weg’, ging de bal aan het rollen. Sommige ‘kenners” noemden het zelfs één van de beste platen van 2010. Ik kreeg plots aanvragen en voorstellen voor optredens. Maar ik wou dat helemaal niet. Omdat ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn om de intieme muziek op een geloofwaardige manier te brengen voor een publiek. Ik hou ook niet zo van het directe contact, signeren of een babbeltje slaan. Anderzijds kon ik het aanbod van de Ancienne Belgique niet weigeren. Omdat ze me niet pushten. Het podium stond er als ik er klaar voor was. Natuurlijk besefte ik wel dat ik in een luxepositie kwam te zitten. Ik had zelfs de keuze tussen meerdere labels. Het werd Universal (afdeling klassiek en jazz). Omdat die mensen mij niet artistiek wilden sturen. Ik kon er een contract tekenen voor 5 Cd’s.”

WHIle My gUITAr geNTly WeepS (THe BeATleS) De eerste uit dat rijtje, “Anatomie van de Melancholie’, verscheen in 2013. en al weer waren de kritieken ronduit lovend. De opvolger is voor 2016 gepland. “Ik bewonder de artiesten die vroeger conceptplaten uitbrachten, met tracks die aparte hoofdstukken vormden in een verhaal. Dat hoor je tegenwoordig nog weinig. Jammer. Ik zal een Cd nooit doorspoelen, luister van de eerste tot de laatste minuut en blijf daarvoor desnoods zelfs wat langer in de auto zitten. Om in ‘Melancholie’ dezelfde samenhang te verkrijgen, koos ik voor een rode draad: ieder nummer belicht een kunstenaar uit de lage landen die zichzelf liet beïnvloeden door melncholie. Het artwork - dat een Mia-nominatie kreeg - zette dat nog extra in de verf. Voor de volgende plaat ligt het concept nog niet vast. er zijn al wel nummers geschreven. Maar ik moet nog selecteren, zodat het een mooi geheel wordt. Ik wil sowieso meer gitaarwerk en soundscapes. Het enige wat echt vast staat, is dat het een verwerkingsplaat wordt. er vielen de afgelopen tijd in mijn leven nogal wat zekerheden weg. en ik gebruik de muziek dus als therapeutisch instrument. Mijn derde zal zeker geen warme deken zijn, vol omfloerste violen. Verwacht je aan pijnlijke, ongemakkelijke muziek, vol bevreemdende klanken, grilliger opgebouwd. Noem het gerust post-apocalyptisch of onthechtend. Begrafenismuziek? Dat is alleszins niet mijn betrachting.”

ken, dat is zalig. Als ik iets mooi vind, zit het snel in mijn hoofd en even later ook op de computer. partituren uitschrijven doe ik niet. Die formele kant van het verhaal is aan mij niet besteed. De volgende stap in het componeertraject is al iets al iets moeilijker; grenzen trekken, structuren opzetten. Daarna volgen de arrangementen, die echt iets moeten toevoegen. Als je ziekelijk perfectionistisch bent, blijf je natuurlijk luisteren en aanpassen. Non-stop zit je hoofd daar vol mee. en dan zou er ook nog ruimte moeten zijn voor het boeken van studio’s, het beheer van budgetten enz. Dat ligt me dus minder. en de promotie van de plaat, met al die interviews en fotoshoots, dat is helemaal mijn ding niet.”

SIleNCe IS gOlDeN (THe TreMelOeS) “Optreden blijft een heikel punt. Ik sta niet graag in een Cultureel Centrum. geef mij maar een oude drukkerij, een zwembad of het kapelleke van Wideux. De stilte is belangrijker dan het aantal luisteraars. eigenlijk is er slechts één festivalaffiche waarop ik zou willen prijken; die van Deep in the Woods, in de Ardense bossen. Verwacht van mij niet dat ik op een feestje achter de zwart-witte toetsen ga zitten. Het zijn echt wel geen meezingers, mijn nummers. Ik hanteer zelfs geen vaste tekst. Het is eerder iets nonsensicaals in een soort engels. Ik heb trouwens niet het minste idee wie mijn publiek is. Omdat ik geen echte artiest ben, geen statement wil maken, moet ik de mensen niet zien en moet ik er ook geen rekening mee houden. eigenlijk ben ik het liefst alleen. Net daarom zou filmmuziek, die niet volgens het geijkte schema van strofe en refrein gestructureerd is, de ideale uitlaatklep zijn. Ik schreef al wel de score voor Zuidflank en er staan nog wel wat TV-projecten op stapel. De filmindustrie is echter een heel gesloten wereldje en ik ben te trots om met mezelf te gaan leuren. Maar wie weet, komt het er toch ooit van. Dat zou de enige reden zijn waarvoor ik van mijn hobby een beroep zou maken. er stelt zich dan slechts één probleem. Hollywood is zo ver weg. en ik heb vliegangst.”

foto’s: els Verbakel - StudioeVf

perfeCTION, MOST DefINITely (rUN D.M.C.) “Soms haat ik muziek maken. Ik heb eens een periode van 3 jaar de piano gemeden. gewoon bang dat ik het niet meer kon. Maar een andere keer moet ik absoluut van het werk naar huis voor een shot muziek. De fijnste fase is die van de pure creatie: zoeken op het klavier. eén akkoordje of een melodie ontdek-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 29

5/05/15 15:32


30 / Genieten / Coolstuff

Eiland shoppen Wie weg is van eilanden kan zijn eigen stekje in de oceaan kopen. White Island is een onontdekte parel in de Caraïben. Ideaal voor een super-de-luxe boetiekhotel of paradijselijke residentie. Prijs: 5.000.000 euro www.privateislandsonline.com

Sierlijke activity tracker De Misfit Shine met Swarovskisteentjes is volledig vervaardigd uit metaal. Deze activity tracker pronkt met LED-verlichting die door het energiekristal schijnt. Aangedreven door zonne-energie. Prijs: 155 euro www.misfit.com

Tweewieler als godsgeschenk Houten fiets ontworpen door creatieve kids uit Nieuw-Zeeland. Deze beperkte oplage is genoemd naar de Polynesische God van de zee, Tangaroa. Met de Trike Kit bouw je hem om tot een driewieler. Prijs: vanaf 185 euro www.wishbonedesign.com

Slim, slimmer, slimst Gogoro komt met de allereerste smartscooter, een slimme elektrische bike die zich perfect leent voor de stad. Hij heeft een eigen app en is verbonden met je smartphone. Een Tesla op twee wielen. Prijs nog niet bekend www.gogoro.com

Ultieme plezierboot Voor een miljoen euro is één van de meest elegante en iconische jachten ter wereld een weekje van jou. Aan boord van de Solandge bieden de zes decks je de ultieme luxe. Dit is de hemel op zee. Prijs: 1.000.000 euro per week www.solandge.info

MAXZINE ZOMER 2015.indb 30

5/05/15 15:32


31 / Publireportage / Mokka Min

Mokka Min valt in de smaak Parijs heeft zijn Fauchon. In Londen gaan fijnproevers naar Fortnum & Mason. En sinds kort heeft ook Sint-Truiden een eigen topplek voor iedereen die op zoek is naar lekkernijen. Mokka Min handelt in één grote specialiteit: smaak! Echte delicatessen doen natuurlijk veel meer dan de honger stillen. Ze roepen emoties op, doen je wegdromen en zijn een waar genot. Je moet hier Hermine Pletsers – die haar passie voor lekker eten mee nam uit een vroegere opleiding in de hotelschool – niet meer van overtuigen. Na een jarenlange loopbaan in de modebranche besloot ze een jaar geleden zelf een ander vestje aan te trekken. Een chocoladejasje. “Aanleiding was een ontmoeting met mensen van Defroidmont. Hoewel hun pralines zelfs in ons land absolute top zijn, is het in Vlaanderen nog geen ronkende naam. Een verkooppunt in Limburg zou meer dan welkom zijn om daar iets aan te veranderen. Ik kon een pand op de kop tikken in de mooiste winkelstraat van Sint-Truiden en daarmee ging de sneeuwbal aan het rollen. Deze chocolade vormt het hart van mijn zaak. Pralines zijn onlosmakelijk verbonden met koffie. En als ik die wou aanbieden, moest die dus ook van topkwaliteit zijn. Zo kwam ik terecht bij Van Poeck uit Sint-Niklaas. Een brander die nog zelf de telers uitkiest en hier wekelijks vers gebrande bonen levert. In mijn assortiment zitten trouwens uitsluitend merken en ambachtelijke producten die je niet in de supermarkt terugvindt. Zoals de Griekse topolijfolie van Five. Of de pasteien en patés van het familiebedrijf Bru d’O, dat onder andere foie gras produceert van ganzen met vrije uitloop. Dat merk je. Alles wat hier te koop is heb ik zelf gezocht en uiteraard geproefd. En de correcte verhouding tussen prijs en kwaliteit staat altijd voorop. Of het nu gaat om tapenades, pesto, pasta, balsamico, koekjes, snoepjes of confituur. Om al dat lekkers door te spoelen voorzie ik ook in een bijzonder aanbod van bubbels en topwijnen. Al die delicatessen voegen we op vraag samen tot schitterende geschenkmanden. Met een dergelijk kadoo kom je nooit aan het verkeerde adres. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt, zowel wat prijs, samenstelling als omvang betreft. Een leuke blikvanger in een dergelijke mand kan een beeldje van Alexander de la Cruz zijn.” Hoewel de smaakvol ingerichte winkel nog maar in maart open ging, is Mokka Min intussen toch al een naam die vlotjes en uiterst positief over de tongen gaat in brede culinaire kringen.

Stapelstraat 76 – Sint-Truiden 011/70 79 93 info@herminepletsers.be Openingsuren: Ma: 13u30 tot 18u Di-do: 9u30 tot 12u15 en 13u15 tot 18u – Vr-za 9u30 tot 18 u

MAXZINE_30-31_2015_MOKKA MIN + CS GENIETEN.indd 31

5/05/15 16:14


32 / Mode & Beauty / Handtassen

Foto: Longchamp

Foto: Minx by Eva Lutz

Snoepjes die de arm of schouder sieren In de Antwerpse diamantwijk zal men wellicht iets anders beweren, maar de handtas is wel degelijk de beste en meest trouwe kompaan van een meisje of dame. Omdat deze modeaccessoires perfect de kunst verstaan om zowel de bezittingen als de geheimen van de drager ervan aan het gezicht te onttrekken en te beschermen. Dat moet dan wel op een modebewuste manier gebeuren.

Foto: Louis Vuitton

MAXZINE ZOMER 2015.indb 32

Een Britse krant stelde onlangs in een grootschalig onderzoek de volgende vraag aan het vrouwelijke lezerspubliek. “Als je eens echt veel geld mocht verkwisten, aan wat zou je dat dan spenderen?” Amper 9 procent van de ondervraagden zou er massa’s schoenen mee kopen. We wisten al langer dat veel dames een

5/05/15 15:32


Foto: Fendi

zwak hebben voor stappertjes. De pumps, sandalen en stiletto’s moeten het echter ruim afleggen tegen een item dat meestal een iets prominentere uitstalplek krijgt in dezelfde winkel. Bijna een kwart van de vrouwen koos namelijk voor het ‘armsnoepje’ bij uitstek. Om dat belang te onderstrepen, wordt dit jaar de trend geïntroduceerd van de meervoudige handtas. Er nog slechts eentje dragen kan als old-fashioned en doordeweeks beschouwd worden. De kunst bestaat er in om twee tot drie exemplaren met een onderscheidende uitstraling perfect te mixen en matchen tot een harmonieuze look. Über sweet miniatuurvormpjes krijgen dit seizoen de nodige aandacht. Nochtans zijn die eerder bedoeld en geschikt om een outfit helemaal af te maken, dan om alle ‘private things’ in te transporteren. Ze bieden amper plaats voor je kredietkaart en iPhone. Maar hee, dan is er gelukkig nog die tweede tas om je make-upspullen, een regenscherm, een goedgevulde portefeuille enz. in te stoppen. Diverse ontwerpers pakken trouwens uit met fashionbags die zelfs geschikt zijn voor de zakenvrouw die dagelijks haar 15 inch draagbare computer van en naar kantoor moet meenemen.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 33

PLAttELANDSLEVEN iN DE gEMANicuurDE HANDPALM De zomer van 2015 zal niet in de geschiedenisboeken ingeschreven worden omwille van de collecties die een revolutie teweeg brachten binnen sacocheland. Het is eerder een kwestie van tassen die reeds als trendy of onmisbaar beschouwd werden wat bij te schaven. En dus zijn de klassieke schoudertassen en de kleurrijke rugzakken daar weer. De jaren zeventig worden vertolkt met bloemenpatronen – geprint of in patchwork – en extravagante vormen die je normaal gezien alleen in een trip na een teug aan een jointje tegenkomt. Van dezelfde wilde jaren is wellicht het idee geleend om de sacochen uit te voeren in bont, al dan niet echt. Nochtans niet meteen een zomermateriaal. Maar het ziet er wel fluffy en luxueus uit. Overgewaaid van vorig jaar zijn de Bucket Bags, schoudertassen in de vorm van een kleine emmer, die je sluit door de koordjes bovenaan aan te spannen.

HEt SPEELSE rEgEErt tasjes in enveloppe-uitvoering, of op een andere manier gevouwen, zijn het alledaagse alternatief voor

5/05/15 15:32


34 / Mode & Beauty / Handtassen

Foto: tommy ton

de party-ready clutches, die trouwens stand houden. Strakke rechthoekige en vierkante tassen – ze zien er haast uit als dozen – triomferen. Van sommige designers krijg je het advies om een glamoureuze poppendoos inclusief Barbie-print aan te schaffen, zodat je stijlvol je korte reisjes kunt aanvatten. Het contrast met geweven tassen – van textiel of riet – is groot. Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd in de collecties. Om ze extra interessant te maken, wordt er vlotjes beroep gedaan op het concept van colour blocking. reptielenhuid is hot. Maar wel veel minder opvallend dan de talloze onconventionele ontwerpen, waarmee je de spotlights als vanzelf op je eigen persoontje richt. Denk dan aan tassen die geïnspireerd zijn op fruit, de dierenwereld, bloemen… En als je dan toch in bent voor een terugkeer naar de kindertijd, dan wil je misschien ook nog wel eens doktertje spelen. Je geeft jezelf alvast meer geloofwaardigheid als je dan de kamer binnen stapt met een elegante of vintage versie van een dokterstas.

ONBEkEND iS ONBEMiND

kijker te lopen of een statement te maken. Maar dat kan je ook doen door te gaan snuffelen in het aanbod van de minder voor de hand liggende merken. Wie ooit nog maar een modetijdschrift heeft doorbladerd, is uiteraard wel vertrouwd met namen als Prada, Longchamp, chanel of gucci. Doet coach bij u ook een belletje rinkelen? Nochtans is dat in de VS het meest verkochte label. En ook andere immens populaire merken over de grote plas, zoals kate Spade, Vera Bradley en rebecca Minkoff, krijgen hier amper een voet aan de grond. Net door daar eens voor te kiezen, kan je tonen dat je een echte fashionista bent, eerder dan een kuddedier. Weet trouwens dat je niet noodzakelijk meer kwaliteit krijgt voor een hogere prijs. Louis Vuitton – een naam die al helemaal niet uitblinkt in innovaties – heeft bijvoorbeeld gewoon de hoogste winstmarge van alle handtassenmerken. Maar liefst 40 procent. Je betaalt in dat geval in feite dus een flink pak meer, alleen maar voor het idee dat je iets exclusiefs in handen hebt. terwijl heel de wereld er mee paradeert.

Mogelijkheden genoeg dus om met je handtas in de

MAXZINE ZOMER 2015.indb 34

5/05/15 15:32


35 / Mode & Beauty / coolStuff

Fleurige en fruitige schoentjes Sophia Webster is een hit in de modescene. Voor de zomercollectie van haar flamboyante schoenen liet de topontwerpster zich inspireren door bloemen en fruit. Ook te koop bij Harrods in Londen. Prijs: van 350 tot 700 euro www.sophiawebster.com

Blingbling van Coco chanel lanceert de blinkende sieradencollectie coco crush. Het gewatteerde patroon, dat je kent van de handtassen, komt nu ook terug in vijf ringen en een armband in 18-karaats wit en geel goud. Prijs: van 1.970 tot 19.000 euro www.chanel.com

Midzomerse festivaloutfit De absolute topper voor de zomermaanden is de ‘Midsummer Night’s Dream’-collectie van Dries Van Noten. Festivalmeisjes op een mosgroen tapijt en de beklijvende muziek van Oscar and the Wolf. Prijs: shirt 480 euro, rok 1.250 euro www.driesvannoten.be

Haute couture in een fles Dior viert zijn legendarische geur met een speciale editie: Miss Dior Edition d’Exception. intrigerende mix van Egyptische jasmijn, roos, indonesische patchoeli en muskus. Slechts 25 flesjes. Prijs: 1.800 euro www.dior.com

MAXZINE ZOMER 2015.indb 35

5/05/15 15:32


200m 2 MODE

O’ sesoir is sinds een half jaar de nieuwe hotspot voor alle lingerie, nachtmode, homewear en badmode. Of het nu comfortabel moet zijn, elegant, stijlvol of sexy: in deze speciaalzaak vinden zowel jonge als volwassen vrouwen precies wat ze zoeken. Van ontluikende borstjes tot de weelderige boezem. Speciaal voor de grotere maten werden verschillende merken in het assortiment opgenomen. Labels die een perfecte pasvorm garanderen en uitstekende waar voor hun geld bieden. Ben je in the mood voor iets speciaals, een strapless BH, gekruiste bandjes of de onweerstaanbare bustehouders met gel die kleinere boezems omtoveren tot welgevormde cups? Dan ben je in dit moderne en warm ingerichte winkelpand aan het juiste adres. Vergeet ook niet het naadloos en corrigerend ondergoed waarmee je stralend voor de dag komt.

DAMES & HEREN

Kerstin Detavernier en medewerksters Lieselotte en Elfi staan altijd klaar om je wegwijs te maken in al dat fraais en deskundig, persoonlijk advies te verlenen. Zodat je figuur er opperbest zal uitzien, zonder en onder andere kleding. Jongemannen en heren kunnen ondertussen op zoek naar een nieuwe boxershort of pyjama. Ze kunnen naar hartenlust shoppen in een aparte hoek met pashokje. Het zou zonde zijn dat ze in de wagen bleven zitten op de ruime parking naast de winkel.

De grootste troef is hier het gigantische aanbod. In de rekken hangen zorgvuldig samengestelde collecties van bekende merken. Fashion naast klassiekers, van pittige body’s tot kamerjassen voor ouderen.

MAXZINE_36-37_2015_O'SESOIR.indd 36

5/05/15 16:21


Lingerie is meer dan een accessoire

DAMES Dacapo • Secret d’Eva • Chantelle • Passionata • Heidi Klum • Twin-Set • Simone Pérèle • Empreinte • Lingadore • Felina • Conturelle • Un: usual • Freya Fantasie • Cosabella • Antinéa • Antigel • Skiny • Anita Active • Anita Maternity • Boobs & Bloomers • Calida • Hanky Panky • Grazia ‘LLiani • Exilia • Marc O’Polo CharlieChoe • Féraud Paris • Ringella • Ringella Bloomy • Charmor • Puro • Cherie Line • Key-Cy • Schiesser • Pastunette Deluxe • Djooz • Coemi • Pluto • Pluto on the moon • Egatex • Senoretta • Braza • Dodo & Nightlife Elegance • Empire • Cette • Trinny & Susannah • Gottex • Seafolly Australia • Michael Kors • Moontide • Rösch • Lidea • Banana Moon • Beachlife • Calao • Maryan Mehlhorn • Charmline • Watercult • Eskimo HEREN Calida • Marc O’Polo • HOM • Skiny • Schiesser • Björn Borg • Tommy Hilfiger Ringella • Eskimo • Dodo & Nightlife • Soy • Watercult • Byblos • Beachlife • Zeybra Portofino 1962

200m 2 MODE

DAMES & HEREN

G. Gezellelaan 40 I 3550 HEUSDEN-ZOLDER I 011/96 66 62 o.sesoir@telenet.be I www.lingerie-osesoir.be

RUIME PARKING AAN DE WINKEL Di - vr: 10 - 18.30 u. I Za: 10 - 18 u. Gesloten: zo en ma Elke 2de ma van de maand: 13.30 - 18.30 u. Elke 2de do van de maand open tot 20 u.

MAXZINE_36-37_2015_O'SESOIR.indd 37

5/05/15 16:22


38 / Mode & Beauty / Badkleding

Sla een trend aan de haaknaald De wapenstilstand van de tweede wereldoorlog was nog maar net ondertekend, of daar volgde al een nieuwe invasie. Eentje die eigenlijk niet zo heel veel om het lijf had, die van de bikini namelijk. In 1964 rekende de Oostenrijks-Amerikaanse ontwerper Rudi Gernreich zich rijk met het idee dat het nog wel wat bloter kon. Zijn topless badpak werd al snel monokini genoemd. Later volgden onder andere nog de trikini en de tankini. En nu moet de Kiini onze aandacht trekken. Het is een combinatie van een traditioneel stukje badstof afgezoomd met kleurrijk en vrolijk haakwerk. Een echt strandtoppertje dit jaar. Foto: Victoria’s Secret

MAXZINE ZOMER 2015.indb 38

5/05/15 15:33


Foto: Seafolly

Het getal wordt slechts bij benadering genoemd, maar volgens biologen zouden er in onze oceanen, zeeĂŤn en meren niet minder dan 32.000 soorten vis rondzwemmen. Als we die qua kleur en vorm concurrentie willen aandoen onder water, dan mag de badkleding natuurlijk niet al te eentonig zijn. Daar moeten we dit jaar gelukkig niet voor vrezen. De voornaamste strekking binnen de swimwear is wellicht dat er bijzonder veel trends liggen te spartelen om de aandacht van sportieve meisjes en vrouwen die wel wat meer van hun lichaam willen tonen dan de halsstreek.

Vloeken AlS een ketter

Foto: SBS Swimwear

MAXZINE ZOMER 2015.indb 39

De one piece strandkleding is al enkele jaren terug hip. Meer stof dus, dat zich leent tot de all-over prints. Geen zichzelf repeterende patroontjes, wel heuse schilderijen die doorlopen van het schouderblad tot de schaamstreek. In de meest felle kleuren en liefst ook nog ontleend aan het dierenrijk. Wees niet verbaasd als er plots in plaats van een zeepaardje een luipaard opduikt uit de azuurblauwe golven. Bij de bikini komt dit minder tot z’n recht. en dus wordt voor de kleinere lapjes stof terug gegrepen naar de tijgervelletjes en slangenimitaties uit Jungle Book. Aangevuld met etnische invloeden van Afrikaanse stammen. Vooral Marokko doet het goed als inspiratiebron, net als de wereld van zigeuners. lijnrecht tegenover dat

5/05/15 15:33


MEN & WOMEN

MOL

R O N D P L E I N LINGERIE-BADMODE-NACHTKLEDING w w w . s i l h o u e t t e m o l . b e o f v o l g o n s o p f a c e b o o k 014 31 03 92 open: ma-za van 9u30 tot 18u

MAXZINE ZOMER 2015.indb 40

5/05/15 15:33


41 / Mode & Beauty / Badkleding

Foto: opera Swim Fascination

Foto: kiini

kleurenfestijn staat de veelvuldige aanwezigheid van wit en black, dat helemaal back lijkt. Het grote voordeel van de mode anno 2015 is dat je de bikini-onderdelen vlotjes met elkaar mag combineren, hoe ver ze qua stijl ook van elkaar verwijderd lijken.

opwinding te weeg. Ze worden op de terraszetels de komende maanden zonder twijfel geflankeerd door wrap bikini’s – die onder de cups doorlopen en op je rug kruisen – en de bovenstukjes met een bredere band, die de torso optisch verlengen. Anderzijds hangt de badmode in grote mate weer met touwtjes aan elkaar.

UItkIJken Voor De kIJkGAten De V-nek lijkt de absolute winnaar te worden aan de rand van zwembaden en bij de vloedlijn. Hoe dieper, hoe sexyer, hoe mooier. een beetje bloot tonen en toch nog altijd elegant blijven. Iets vulgairder kan het al worden met de bikinibroekjes met open stukken, al dan niet met doorzichtige stoffen, die onderdeel uitmaken van tal van collecties. Helemaal niets voor de dames die wel wat probleemzones hebben. Misschien kan je dan beter opteren voor de versies die door middel van de hoge uitsnijding een groot deel van de heupen laten zien. Items met een hoog pin-up gehalte. De designers zelf spreken ook van de wedergeboorte van de zogenaamde fluttering top. Je zou het ook flirtering tops kunnen noemen, want de heerlijk loshangende bovenstukjes zorgen niet alleen voor een nonchalant accent, ze brengen ook wat

MAXZINE ZOMER 2015.indb 41

PlAt oP De BUIk Voor veel vrouwen is een badpak enkel een beperkte verpakking van het lichaam. Anderen willen hier vooral 200 meter crawl mee afwerken in een recordtempo. ook die laatsten worden deze zomer op hun wenken bediend. onder andere met bikini-tops die qua ondersteuning absoluut niet moeten onderdoen voor de betere sportbeha. De sporty outfit belooft zelfs in bredere kringen populair te worden. Sportief chic, swimwear met ritsen en scuba stof. Het voordeel hiervan is dat het meestal erg comfortabel zit en mooi afkleedt. een retro trend die hierbij aansluit is de rashguard. een kleurrijk veel bedekkend item – een wat langer topje, vaak zelfs met mouwen – dat ontleend werd aan de surferswereld.

5/05/15 15:33


42 / Mode & Beauty / Lode Martens

Lord of the rings De toeristische diensten steken graag een pluim op hun hoed voor iedere geboekte overnachting in een hotel. Maar soms moet de reden voor dat verblijf niet gezocht worden bij een dure campagne voor het fietsroutenetwerk of Bokrijk. Als er tegenwoordig veel Rotterdammers een weekendje Hasselt plannen, dan zit daar een geheel andere reden achter. Aan de monding van de Rijn en Maas is juwelentonwerper Lode Martens immers een regelrechte hype. En een ring, een armband of hanger van hem bestellen, dat doe je niet zo maar eventjes online. Daar neem je dus ruimschoots de tijd voor. Net als de designer zelf. Foto’s juwelen: Š Lode Martens

MAXZINE ZOMER 2015.indb 42

5/05/15 15:33


Van geboorteplek Bilzen via het Institut des Arts, Techniques, Sciences et Artisanats in Namen naar de vermaarde Goldsmiedeschuhle in het Duitse Pforzem, waar alleen de allerbesten worden toegelaten. Vervolgens een stage van 3 jaar in Düsseldorf en nog eens even lang in Aken, waar hij naar eigen zeggen het meest heeft geleerd. In Parijs maakte hij in opdracht juwelen voor gerenommeerde merken als Van Cleef & Arples, Chanel, Cartier en Dior. Dat is zo ongeveer het traject dat Lode Martens aflegde vooraleer hij op 30-jarige leeftijd besliste om op eigen benen te gaan staan. In Brussel wilde hij zich vestigen, het werd de Hasseltse Kapelstraat. Maar de hoofdstedelingen hebben intussen de weg daar naartoe gevonden. Net als de Nederlanders, Fransen, Chinezen... Martens maakt inderdaad niet alleen deel uit van het kransje Belgische topontwerpers, zijn naam doet wereldwijd een belletje rinkelen. Maar ook u en ik, die zonder uitpuilende portefeuille op zoek zijn naar een uniek stuk, zijn meer dan welkom in het atelier. Dat ziet er overigens een beetje uit als een open keuken in een restaurant. Net om de handvaardigheid van de medewerkers te tonen. Lode zelf hanteert andere werktuigen: mensenkennis, geduld en creativiteit.

GeLuK SCHuILT IN eeN KLeIN STeeNTje “Hier stappen alleen blije mensen binnen. En buiten.” Lode Martens

MAXZINE ZOMER 2015.indb 43

“Zelfs in een pretpark wordt er nog flink wat gehuild en zie je al eens een pruillip. Maar je kunt gerust stellen dat iedereen die hier binnen stapt gelukkig is. Tegen je zin koop je immers geen juweel. Ik beschouw het dan ook als mijn plicht ervoor te zorgen dat men met een nog beter gevoel de winkel weer verlaat. en dus gaan we eens rustig zitten voor een gesprek.

5/05/15 15:33


44 / Mode & Beauty / Lode Martens

Vooraleer ik iets ontwerp, wil ik de drager van die ketting of broche eerst helemaal doorgronden. Ik kijk zorgvuldig naar de kleuren van de kleren die men draagt, naar het merk van handtas, de verzorging van de nagels… Toon me dat en ik weet voor een groot stuk wie je bent. Omdat het vormen zijn van zelfexpressie. Maar nog belangrijker dan dat is het luisterend oor. Omdat je ieder individu iets speciaals wilt geven, wil ik alle klanten echt kennen. Pas dan kan je een bijou ontwerpen en maken dat mijlenver verwijderd staat van het bandwerk van grote labels. Met een wit blad beginnen is niet moeilijk. Maar je moet wel weten of het er eentje met ronde of rechte hoeken moet zijn. Zeker het emotionele aspect mag niet uit het oog verloren worden. Ongeveer 60 % van wat we ontwerpen heeft als basis oud goud, vaak met een grote gevoelswaarde. In plaats van het zomaar te smelten, borduren we verder op het oorspronkelijke stuk.”

ONTDeKKINGSReIS DOOR eeN juWeeL “Ik zorg altijd voor drie digitale ontwerpen, waarvan één er volgens mij ‘boenk’ op zit, een tweede een twij-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 44

felgeval is en een derde, dat waarschijnlijk weinig kans maakt. Want voor de volgende fase is het ook heel belangrijk te weten wat men echt NIeT mooi vindt. Pas na de nodige aanpassingen gaan we aan de slag. De drager van het juweel wordt er met ander woorden nauw bij betrokken, kan ook op de voet volgen wat er gebeurt. Voor een eenvoudige ring moet je toch op 3 weken tellen, maar doorgaans bedraagt de productietijd een week of zes. De steentjes worden bijvoorbeeld in een gespecialiseerd atelier geplaatst. Ongeveer 15.000 per jaar, allemaal met een excellent slijpsel. Van paraiba toermalijnen tot imperiaaltopaas, en van mandarijngranaat tot amethist. Soms duurt het dagen om de perfecte combinatie te vinden. We zetten ze niet alleen maar bovenop, maar ook aan de zijkant. Zelfs aan de onderkant van de juwelen brengen we opmerkelijke accenten aan, zodat je steeds nieuwe elementen blijft ontdekken. De gehanteerde stijl kan je wellicht het best samenvatten als ‘klassiek maar modern (iets strakker) gemaakt, met oog voor detail’. erg herkenbaar. uiteraard zit ook daar een evolutie in. We werken veel met gestrikte gouddraad, organische vormen en natuurlijke blaadjes. Naast de juwelen op

5/05/15 15:34


bestelling – ongeveer 90 procent van onze klanten kiezen daarvoor – proberen we ook regelmatig een eigen reeks uit te brengen. Die je dus eenvoudig hier via de vitrine kunt kopen. Jaarlijks ontwerpen we zo’n 200 originele juwelen. Voor 80 procent zijn dat ringen. Terwijl grote oorbellen als een trend kunnen beschouwd worden.”

GOUDEN MARKETINGVEHIKEL Dat Lode Martens buiten onze landsgrenzen zo populair is, heeft voor een groot gedeelte te maken met een wel heel opmerkelijk item: manchetknopen in de vorm van een luxeauto, genre Rolls Royce, Ferrari of Aston Martin. Als verlengstuk voor een aanbidding van de heilige koe. “Daarvoor bestaat inderdaad een wachtlijst van 6 maanden. De klant bepaalt zelf het merk, de kleur, het formaat. We maken echter nooit twee keer exact dezelfde manchetknopen, zodat we geen copyright-discussies krijgen met de automerken. Het koetswerk is geëmailleerd goud. Briljantjes worden koplampen, robijntjes fungeren als remlicht. Wieltjes draaien zoals dat hoort. Aan één set wordt ongeveer een week gewerkt. De bestellingen komen

MAXZINE_42-45_2015_RED LODE MARTENS.indd 45

uit Sidney, Singapore... We hebben zelfs iemand die de komende 12 jaar telkens een nieuwe set wil ontvangen. En het leuke is: werkelijk iedereen brengt weer een extra klant aan. Bovendien komt mevrouw mee om deze exclusieve hebbedingen op te pikken. Meestal weten we ook haar hart te veroveren. ”

Foto: Els Verbakel - StudioEVF

5/05/15 16:15


46 / Mode & Beauty / Spray Tan

Going for the gold Je moet naar een feestje, maar je gelaat en ledematen zijn die zomervakantie van vorig jaar al weer lang vergeten. Je hebt geen zin om de eerste dagen op het strand dĂŠ attractie te zijn dankzij die melkflessen onder je short. Of je wilt er gewoon altijd stralend uitzien, met een gezond, dus niet al te bleke teint. Maar je bent ondertussen wel overtuigd dat de zonnebank een regelrechte aanval pleegt op je huid. Laat je lichaam dan in de goudbruine verf zetten met een airbrush.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 46

5/05/15 15:34


DAMES: LIU.JO • LIU JEANS • LIU SHOES • LIU.SPORT • OTTOD’AME • NINATI • MARCH23 • DENNY ROSE • LEIDIRO MICHAEL KORS • GUESS BY MARCIANO FEHU • EXPRESSO • WOLFORD-PANTY’S • MILESTONE • NENETTE • TAIFUN • NIEUW: SOCK YOU HEREN: MATINIQUE • MUSTANG JEANS • GUESS BY MARCIANO • R O B E R T G R A H A M • N I E U W: ANERKJENDT HORLOGES: OOZOO

G. Gezellelaan 172 • SUSKA BERG HEUSDEN • 011-45 30 20 • Open: ma van 14u tot 18u00 di tot za van 9u30 tot 18u00

MAXZINE ZOMER 2015.indb 47

5/05/15 15:34


48 / Mode & Beauty / Spray Tan

De nieuwste trend in beautyland zijn sproetjes die met een speciale kwast aangebracht worden over het hele lichaam, om een jeugdige look te creëren. Net zoals de zomersproetjes was een gebronsde huid gedurende vele eeuwen not done in betere kringen. Een gekleurd velletje duidde immers op labeur in open lucht, op het veld. De echte ladies wilden zich daar uiteraard van distantiëren. En dus beschermden ze hun glamoureuze roomkleur tegen de minste zonnestraal met behulp van lange mouwen, parasols en gigantische hoeden.

BraDEN alS EEN kip zoNDEr kop De kentering kwam er begin jaren twintig, onder invloed van Coco Chanel. Deze iconische Franse modeontwerpster kreeg tijdens een tochtje op een zeiljacht richting riviera wat teveel zon. Toen ze mooi gebruind terug voet aan wal zette in Cannes, spoelde gelijk ook een nieuwe rage aan. En een hele industrie die zich daarop richtte. Filmsterren en modellen namen het vliegtuig richting exotische bestemmingen en die grote gele bol. Met in hun luchtstroom miljoenen huisvrouwen en tieners. Wie zich geen dure reis kon veroorloven, zocht heil in de zonnelamp of talloze uurtjes op het luchtbed in de eigen tuin. Vettige lotions moesten leiden tot het betere bak- en braadwerk. Daarbij werden alle waarschuwingen van huidartsen en oncologen in de wind geslagen.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 48

En het werd er niet beter op toen de zonnebanken en -hemels de harten van velen veroverden. Mannen zowel als vrouwen. intussen heeft iedereen wel begrepen dat ultraviolet licht minstens evenveel schade aanricht als de zonnestralen. zo niet meer. En dus blijven er twee alternatieven. Je bewust tevreden stellen met de porseleinkleurige omhulling die je van Moeder Natuur mee kreeg. of het grootste menselijke orgaan op een andere manier een tint geven.

BruiN iS hET NiEuWE oraNJE Tijdens Wo ii werden daarvoor nog gebruikte theezakjes opgespaard. later volgden heuse verzorgingsproducten op basis van dihydroxyaceton (Dha) dat voortkomt uit suikerriet. aan te brengen met de hand, en veel gevoel.

5/05/15 15:34


in de beginjaren leidde fake tan – of bruinen zonder zon – vaak nog tot dramatische resultaten; diva’s in oranje strepen op de rode loper. Maar tegenwoordig is het perfect mogelijk om op die manier een natural-looking kleurtje te verwerven, zonder ‘oompa loompa- effect’. Bij de laatste generatie van zelfbruiners is ook van die ander faux pas – de weinig appetijtelijke geur – helemaal geen sprake meer. omdat ze niet meer op een chemische, maar wel op natuurlijke manier geproduceerd worden.

EEN BliNkENDE CarroSSEriE om ze op een makkelijke manier aan te brengen, werd inspiratie gehaald uit de lakkerij van carrosseriebedrijven. Met een verfpistool voor zeer fijn werk spuit men een product dat bestaat uit twee componenten. het eerste bestanddeel is een soort maquillage die onmiddellijk voor de bruine kleur zorgt, zodat je het eindresultaat kunt bekijken. in feite is de tweede, kleurloze component het werkzame product: Dha. het gaat een verbinding aan met de dode, kernloze huidcellen. hoewel het sprayen zelf maar enkele minuten duurt, is het resultaat pas na 8 uur zichtbaar. om alle risico’s uit te sluiten,

MAXZINE ZOMER 2015.indb 49

wordt spray tanning niet toegepast als je snij- of schaafwondjes vertoont, last hebt van eczeem of een psoriasispatiënt bent. Voor een witte huid wordt een andere lotion gebruikt dan voor getinte types. Spray tan biedt geen bescherming tegen de zon. Smeren blijft dus de boodschap. in de meeste gevallen is het effect zeker een week gegarandeerd. Maar je kunt langer plezier hebben van je mooie teint als je een zogenaamde tan extender gebruikt. Een opeenvolging van behandelingen zal de kleur trouwens verdiepen. Wilde verhalen over kleding die geruïneerd werd, behoren tot het rijk der fabeltjes. alleen op materialen van zeer fijne lingerie kan het product eventueel blijvend inwerken. Je kunt in de spuitcabine overigens een donkere bikini aanhouden. Maar naakt of topless mag ook. laat die beslissing afhangen van het soort strand dat je wilt bezoeken om je kleurtje te showen.

Het effect van twee weken strandvakantie in slechts enkele minuten.

5/05/15 15:34


Ons full-service concept... is er op gericht om tijdschriften, catalogi, vakbladen en folders aan een zeer hoge kwaliteit op de meest flexibele manier en binnen een kortst mogelijke termijn te produceren. In ons complex beschikken we over een ultra moderne heatset rotatie- en vellendrukafdeling, verzorgen we de afwerking met hecht- en garenloos bindwerk en bieden we zelfs speciale verpakkingsdiensten aan, zoals het post-klaar verzenden van drukorders onder folie.

moderna P

R

I

N

T

I

N

G

W O R K M A N S H I P S I N C E 19 4 7

MAXZINE ZOMER 2015.indb 50

5/05/15 15:34


Spits-technologie anno 2015

Schoebroekstraat 50 I Ind. Ravenshout 7 - 234 - B-3583 PAAL-BERINGEN Tel. +32(0)11.450.100 I Fax +32(0)11.451.073 - sales@moderna.be I www.moderna.be

MAXZINE ZOMER 2015.indb 51

5/05/15 15:34


52 / Mannen / Zweefvliegen

Op zoek naar de grenzeloze vrijheid Vergeet basejumping, waveski en rafting. Zweefvliegen is de ultieme avonturensport. Niet omdat je de grenzen van het gevaar en je eigen lichamelijke mogelijkheden opzoekt. Wel omdat je voor een groot stuk je lot in handen legt van de natuurlijke krachten. Hier geen blitse adrenaline junkies vol tatoeages, maar wel liefhebbers van alle achtergronden en leeftijden die even alleen willen zijn met zichzelf en de stilte. Fysiek doet er in feite niet zo heel erg toe. Je maakt een vlucht zo spannend en uitdagend als je zelf wilt. Wanneer er rode, gele en oranje kleuren opduiken, dan komen die niet van een Red Bull-logo dat je vleugels zou moeten geven, wel van de avondzon die je tegemoet zweeft. Misschien gaf Reinhard Mey al zingend de gevoelens van een zweefvliegfanaat wel het mooist weer. “Boven de wolken, moet de vrijheid wel grenzeloos zijn. Alle angsten, alle zorgen en pijn, blijven daaronder verborgen en lijken plots nietig en klein.�

MAXZINE ZOMER 2015.indb 52

5/05/15 15:34


Bij ieder vliegtuig dat snelheid krijgt, ontstaat een drukverschil tussen de onder- en de bovenzijde van de vleugel. Dit levert de draagkracht die nodig is om niet uit de lucht te vallen. Omdat in een zweefvliegtuig geen motor zit, wordt de snelheid in stand gehouden door continu een beetje te duiken. Moderne zwevers zijn zo goed geconstrueerd dat dit dalen tot een minimum beperkt wordt. Vanaf een hoogte van duizend meter is het mogelijk om meer dan zestig kilometer te overbruggen. Als echter de lucht zelf stijgt, dan wordt het zweefvliegtuig meegenomen naar boven. Tot zover het principe achter deze hobby.

Spelen MeT TherMiek het lijkt alsof de natuur het voor het zeggen heeft. Maar uiteindelijk blijf jij wel altijd meester van de situatie. Al moet je soms wel hard werken om het vliegtuig midden in een gunstige thermiekbel te krijgen. De belangrijkste indicatie voor een piloot zijn de cumuluswolken die ontstaan op plekken waar zich warme stijgwinden bevinden. Besturen gebeurt in feite zoals bij een motorvliegtuig. Maar omdat de motor ontbreekt heb je wel een helpend handje nodig om je in de lucht te krijgen. Dat kan door middel van een lier die een staalkabel van een kilometer snel oprolt. Achter een sleepvliegtuig word je echter meteen naar de optimale omstandigheden gevoerd. Geen enkele vlucht is hetzelfde. er is slechts één constante:

MAXZINE ZOMER 2015.indb 53

de piloot zal altijd trachten het beste te maken van de condities van de dag. Je laat je immers meedrijven op onzichtbare luchtstromen. natuurlijk sta (of zweef) je nergens zonder een flinke portie techniek en meteorologie. Om volop te kunnen profiteren van de thermiek moeten de gebruikte toestellen uiteraard zo licht mogelijk zijn. Ze lijken daardoor erg broos. en toch zijn ze bijzonder sterk en veilig. Bovendien boezemen ze de natuurlijke bewoners van de lucht – de vogels die exact hetzelfde kunstje verstaan – geen angst in. Ze kijken zelfs geamuseerd toe naar die grote witte soortgenoten die een spel spelen van langzaam omlaag zweven en omhoog cirkelen op stijgwinden.

5/05/15 15:34


54 / Mannen / Zweefvliegen

limburg in vogelperspectief nog niet zo heel lang geleden was de beste motorcrosser ter wereld bijna steevast een Belg. Tegenwoordig moeten we de wereldkampioenen echter in andere sporten zoeken. Bijvoorbeeld in het zweefvliegen. Vorige zomer behaalde Bert Schmelzer Jr uit Wommelgem met een gemiddelde snelheid van 115 kilometer per uur de gouden medaille bij het Wk in Finland. een unicum. Maar ook weer niet zo onverwacht. Want de familie Schmelzer stond aan de wieg van de zweefvliegsport in ons land. De regerende wereldkampioen is net zoals nogal wat limburgers lid van Aero Club keiheuvel Balen. eveneens vlak over de provinciegrens kan je ook terecht bij Diest Aero Club in Schaffen. limburg zelf kent drie clubs: de limburgse Vleugels in Zwartberg, Albatros in kiewit en het limburgs Zweefvliegcentrum in Zutendaal. Bij die laatste maakt men gebruik van een grote lier in

MAXZINE ZOMER 2015.indb 54

plaats van een trekvliegtuig. De opbouw van de tarieven verschilt danig. Maar over het algemeen kan je toch stellen dat je voor 1500 euro makkelijk een dertigtal keer de lucht in kunt gaan. Geef toe: geen geld om de natuurlijke omgeving vanuit een geheel ander perspectief te kunnen bekijken.

5/05/15 15:35


55 / Mannen / trend

Het zit weer snor bij de barbier Tegelijk meester van het scheermes, kunstenaar met pommades en sappige verteller van aangebrande moppen. De barbier is opnieuw zo hot als de handdoek die hij hanteert tijdens een scheerbeurt. Ook in Limburg verschijnen de ouderwetse herenkapperszaken even snel in het straatbeeld als een five o’ clock shadow op een mannenkaak. Weliswaar in een hip tweed vestje gestoken.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 55

5/05/15 15:35


56 / Mannen / trend

De trend mag dan wel gezet zijn door het Rotterdamse Schorem-collectief – deze heren worden op festivals als Pukkelpop als echte rocksterren onthaald – maar in feite sluit de revival van de barbershop gewoon aan bij de tijdsgeest. De metroseksueel met geverfde haartjes, genre Christiano Ronaldo, heeft afgedaan. Wie mee wil varen op de golven van dit moment – of dat nu Jan, Piet, Joris of Corneel is – moet een flinke baard hebben. En die laat je uiteraard niet bijwerken door de clichématige coiffeuse met een handvat.

GRotE JonGEnS onDER ElkaaR nee, de REtRoseksueel gaat op zoek naar een razor faded pompadour en een old school scheerbeurt. Daar mag zo weinig mogelijk de tondeuse aan te pas komen, en een föhn al helemaal niet. Want een haardroger is iets vrouwelijks. En bij de moderne barbiers willen echte kerels gewoon terugkeren naar de tijd van voor de uniseks kapper. Daarom worden vrouwen met behulp van grappige slogans een halt toegeroepen aan de deur. Honden kunnen nog net, zo lang het maar buldogs zijn en geen

MAXZINE ZOMER 2015.indb 56

chihuahua’s. Want die laatste passen absoluut niet bij dit fenomeen, dat in grote mate gedragen wordt door de sfeer van de jaren twintig en dertig. Getuige daarvan de marmeren bladen, ijzeren fabriekslampen, zwart-wit vloertegels, foto’s in grijstinten aan de muur, en spiegels die ongetwijfeld tal van boeiende verhalen kunnen vertellen. Snorrenwax, haarpommades en baardolie zitten in vintage blik verpakt. kapperszaken worden knipcafés, waar de bebaarde klant een whisky of een biertje drinkt tijdens het wachten. Hij zit in een verweerde lederen zetel en verdoet de tijd met een blootblaadje, terwijl op de achtergrond de ruige muziek door de boxen schalt. of hij neemt het tegen andere wachtenden op in een potje biljart en een spelletje tafelvoetbal.

EEn vERHaal MEt EEn baaRD Eenmaal plaats genomen op de antieken stoel geniet de klant van zijn MEn-time. Hier kan hij even ontsnappen aan de regelmaat van de werk- en thuissituatie. Daar heeft hij immers recht op. net als op een verzorging van zijn gezichtshaar, ver weg van het prefab schuim en wegwerpmesjes. Een gladde kin begint hier met een verfrissende crème die de poriën opent. Dat effect wordt

5/05/15 15:35


versterkt met een warm doekje. Inzepen gebeurt uiteraard met een draaiende beweging van de kwast. En dan wordt het traditionele tweeledige mes op de keel gezet. De barbier die het vak echt in de vingers heeft, houdt dit gereedschap vlijmscherp op een leren riem. Dat is absoluut nodig om grondig te kunnen scheren, één keer met en één keer tegen de haarlijn in. Daarna weer even op de tanden bijten als je in een hete doek wordt gewikkeld. aluinsteen of een verzachtende zalf geniet in deze omgeving de voorkeur op after shave. De vetkuif nog goed opzetten, bakkebaarden en snor bijtrimmen en klaar is kees, of hoe de gelukkige ook mag heten. Dit is niet zomaar even naar de kapper gaan. Het is een heuse belevenis.

praten. De barbier is ook altijd een beetje een gentleman geweest. Dat mag uit zijn kleding blijken. Een driedelig pak dus – een witte short is het enige alternatief – met das of strikje en liefst ook met hoedje of pet, verbergt slechts gedeeltelijk de tatoeages op nek en armen. Die lichaamsplaatjes verwijzen naar hun middeleeuwse voorgangers. Dat waren ongure types die ook tanden trokken en aderlatingen deden. aan een vakkundige scheerbeurt komt tegenwoordig echter geen bloed meer te pas.

RaRE kWaStEn Hoewel de inrichting van de hedendaagse barbershop nog wel wat kan verschillen, hebben de coiffeurs een uiterlijk dat je gerust (een) uniform kunt noemen. vanzelfsprekend hebben ze zelf een baard en een kunstige snor. als het ultieme bewijs van mannelijkheid, en als verkoopproduct. Want vrouwen – een enkele circusattractie buiten beschouwing gelaten – kunnen hier niet over mee

MAXZINE ZOMER 2015.indb 57

5/05/15 15:35


Metaalwerken

VERDELER AUTOMATISATIE

Voortstraat 39, 3580 Beringen, tel. 011/45.43.77, fax 011/45.43.78, GSM 0476/877.953, info@sdmetaalwerken.be

MAXZINE ZOMER 2015.indb 58

5/05/15 15:35


WWW.SDMETAALWERKEN.BE

SCHUIF- & SIERHEKKEN GARAGEPOORTEN ALUMINIUM CARPORTS ALLE ONDERDELEN VOOR SIERHEKKEN VIDEO & PARLEFONIE

Liever een ijzersterke afsluiting? Vertrouw op SD METAALWERKEN!

ROLLUIKEN ZONNETENTEN SCREENS DRAAD- & BETONAFSLUITING METAAL/INOX LEUNING & TRAPPEN

Toonzaal: dinsdag: 13-20u, woensdag - donderdag: 13-18u, zaterdag: 10-16u, zondag: 13-16u. Maandag en vrijdag gesloten

MAXZINE ZOMER 2015.indb 59

5/05/15 15:35


60 / Mannen / Jaguar F-Type R coupé

MAXZINE ZOMER 2015.indb 60

5/05/15 15:35


Spinnen als een brullende leeuw Jaguars mogen dan de grootste roofdieren van het Amerikaanse continent zijn, slechts weinigen hebben er ooit één in het wild ontmoet. Ze maken zich immers compleet onzichtbaar voor de mens. Zachte voetkussentjes zorgen er bovendien voor dat deze katachtige zijn prooi ongemerkt kan besluipen. Hij maakt namelijk amper geluid wanneer hij beweegt. Uitzondering op die regel is de Jaguar F-TYPE R Coupé. Die hoor je al van ver aankomen, dankzij de krachtige V8 compressormotor, brullend als een mannetjesleeuw die hunkert naar een apenkoteletje. Deze wagen is trouwens zo mooi, stijlvol en comfortabel, dat iedere bestuurder er wat graag in gezien wil worden. Foto’s: Jaguar

MAXZINE ZOMER 2015.indb 61

5/05/15 15:35


62 / Mannen / Jaguar F-Type R coupé

De gegoede klasse wil zich al eens laten verleiden tot een uitbundige party. Deze sportcoupé is alvast de gangmaker van een feestje voor alle zintuigen. Het lijnenspel is oogverblindend mooi en houdt het midden tussen de elegantie van een antilope en de brutaliteit van een hyena. De geur van het premium leder in de schitterende passagierskooi doet je wegdromen naar de savanne. En met een druk op een knop wek je 550 renpaarden tot leven. Ze brengen het geluid voort van een immense kudde gnoes die staan te trappelen om aan hun jaarlijkse tocht van 1000 kilometer of meer te beginnen. Wie de smaak van het rijden met deze bijzondere wagen te pakken heeft, zal het overigens niet bij die afstand laten.

GEEn kaT in EEn Zak Trap je deze stoeipoes op de staart, dan zal ze wegschieten zoals alleen een luipaard dat kan. Om van 0 naar 100 km per uur te accelereren, heb je amper 4,1 seconden nodig. Maar het is pas boven deze snelheid dat de topper uit de F-reeks bewijst geen kuddedier te zijn. Hij gaat door met versnellen – tot een begrensde 300 km/u – zonder buiten adem te raken, terwijl hij toch stabiel en controleerbaar blijft. De krachtbron is gekoppeld aan de kort gespreide Quickshift achttrapsautomaat. nooit eerder produceerde het Britse luxemerk een meer dynamische en op prestaties gefocuste wagen in serie. Bij de modellen die dit jaar verkrijgbaar zijn, is ook een automa-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 62

5/05/15 15:36


tisch inschakelende vierwielaandrijving mogelijk. Het aWD-model heeft een eigen motorkap met een meer uitgesproken power bulge en nieuwe, specifieke ventilatiesleuven. Dankzij de nieuwe elektrische stuurbekrachtiging kan je deze wagen met een gerust hart los laten in de wildernis die het hedendaagse verkeer is.

HOGE aaiBaaRHEiDSFacTOR Uit allerlei details blijkt dat dit niet zomaar even een auto is om de dagelijkse boodschappen te doen. nee, hier zijn alle karaktertrekjes van een hazewind aanwezig. De verzonken deurgrepen komen pas tevoorschijn op het moment dat dit nodig is. achter de voorstoelen worden bewust de verstevigingsbalken nog getoond. Om de illusie van een rollbar te creëren. Er is ook geen achterbank aanwezig die de schijn van een familievoertuig zou moeten ophouden. Dit is een rasechte 1+1, met een ver naar achteren geplaatste zitruimte. Maar je kunt deze coupé wel inzetten als een veredeld muildier. Het koffervolume bedraagt namelijk 407 liter. Dat is ruim voldoende om samen met een volledige uitrusting naar de golfcourt te rijden. Voor het ultieme comfort en gebruiksgemak zorgt

MAXZINE ZOMER 2015.indb 63

een functie waarmee de bestuurder via een smartphone de motor kan starten, waardoor de klimaatregeling het interieur voor vertrek al op de gewenste temperatuur kan brengen.

REcHTOpSTaanDE STaaRT Deze Jaguar wil zich niet verstoppen. Visuele aantrekkingskracht is er zelfs een essentieel onderdeel van. De lichaamskenmerken van de ‘panthera onca’ zie je hier terug in gespierde vleugels met haaienkieuwen vooraan, een glooiend dak en krachtige heupen. Het koetswerk werd volledig uitgevoerd in aluminium: zeer licht en stevig, ook in de cabrio-uitvoering. De flank werd overigens als één enkel stuk uit aluminium geperst. Op die manier worden storende naden vermeden. De typerende grafische uitwerking van de zijruiten – standaard afgewerkt met glanzend aluminium – onderstreept tegelijk de compactheid van de wagen en het dakprofiel. in de spitser toelopende sluitlijn van de prachtig uitgewerkte achterklep is een kleine spoiler ondergebracht. Die klapt automatisch uit bij 110 km/u en verdwijnt weer als de wagen zijn jacht afbreekt.

5/05/15 15:36


64 / Mannen / Coolstuff

Futuristische glazen MINI bekijkt de toekomst door een ‘augmented reality’ bril. Dit snufje laat je zien wat er zich binnen en buiten je gezichtsveld afspeelt. Helemaal futuristisch is zijn connectie met het internet. Prijs nog niet bekend www.mini.be

Eiffeltoren om de pols

Roze peper en verse peer Parfumeur Mylène Alran creëerde de zeer exclusieve herengeur: Bentley Blue Crystal Edition. Gemaakt van de meest verfijnde ingrediënten uit Moeder Natuur. Verpakt door kristalfabrikant Lalique. Prijs: 4.500 euro www.bentleymotors.com

Het nieuwe collector’s item van Saint Honoré draagt de naam ‘Tour Eiffel’. En dat is niet zonder reden. In het horloge zit namelijk een echt stukje metaal uit het bekendste monument van Parijs. Prijs: 2.490 euro www.sainthonore.com

Upper class sneakers Met zijn MIME Collection brengt het Italiaanse modehuis Valentino een eerbetoon aan de jonge ontdekkingsreizigers uit de achttiende eeuw. Vijf verschillende patronen met de nodige dosis antiek. Prijs: 995 euro www.valentino.com

Koninklijke bloemenstoet De Phantom Serenity oogt ijzig wit en heeft een vorstelijke uitstraling. Het interieur is geïnspireerd op Japanse kimonodesigns. Een verademing tussen alle krachtmonsters en snelheidsduivels. Prijs: vanaf 1.000.000 euro www.rolls-roycemotorcars.com

MAXZINE ZOMER 2015.indb 64

5/05/15 15:36


Uw dak, ons vak ! • Alle dak- & timmerwerken: gordingen en kepers, keperplanken, dakelementen, gebogen daken, eiken ambacht, ...

• Gevelbekleding: kunstof, hout, pannen, leien, volkern, ...

• Dakbedekking: pannen, leien, zink, roofing, epdm, ...

• Zinkwerken • Isolatiewerken • Carports, poolhouses en overkappingen: eigen ontwerp, in eik of modern

• Verdeler houten bijgebouwen Livinlodge

Verdeler van Livinlodge Limburg - Vlaams-Brabant - Antwerpen

EXCLUSIEVE HOUTEN BIJGEBOUWEN UIT EUROPEES HARDHOUT BUITENHUIS • TUINBERGING • POOLHOUSE • CARPORT • OVERKAPPING • GASTENVERBLIJF • PAVILJOEN • BUREAU • WERKRUIMTE • B&B

BUR E E L - T O O N Z A A L - M AG A ZI JN

Europaweg 17 • 3560 Lummen T. 011/43 42 41 • 0475/31 49 14 • F. 011/43 41 64 info@broekhovenerik.be • www.broekhovenerik.be

DAKWERKEN

BROEKHOVEN ERIK BVBA N I E U W B O U W - R E N O V AT I E

Wenst u een uiteenzetting op maat, gelieve dan een afspraak te maken.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 65

5/05/15 15:37


66 / Mannen / Hippe stadsfietsen

Foto: Blackstar Bamboo Bikes

Foto: Roetz

Geliefd bij opa’s van amper een jaar of dertig Er worden fortuinen geïnvesteerd in de ontwikkeling van hoogtechnologische racemachines en MTB’s die het ruwe terrein nog beter verteren. Maar niet iedereen heeft 45 kilometer per uur of een fikse, met boomwortels bezaaide helling in de benen. Tegelijk wordt het fietsen in de stad niet alleen populairder, maar ook aangemoedigd. Tot voor kort bleef de keuze voor de urban pedalleur bijna uitsluitend beperkt tot het Hollandse opa-model. Maar een hip fietsend leger vraagt ook een aangepast rijtuig.

Foto: Sandwichbike

MAXZINE ZOMER 2015.indb 66

5/05/15 15:37


Foto: EVO

NIET SPOTTEN MET SPATBORDEN De ‘Denny Bike’ uit Seattle is een velo met een elektrische motor die de concurrentie in een ontwerpwedstrijd tussen vijf metropolen vlotjes uit de wielen reed. Dankzij een automatische schakelaar, een ingenieus slot dat verwerkt is in het stuur, dagrijlichten, een remlicht en een knipperlicht. Maar het meest in het oog springend zijn toch de kleine borsteltjes die fungeren als spatborden. Laat de regen maar neergutsen op het asfalt. Welke richting wilden de andere steden de hedendaagse biker heen sturen? Het prototype van de ‘Blackline’ uit Chicago had een gps in het stuur, maar ook nog blauwe LED-lichtjes en richtingaanwijzers. De compacte ‘Merge’ uit New York stak een tandje bij met onder meer een multifunctionele bagagedrager, uitschuifbare spatborden en een USB-lader. ‘EVO’, de inzending uit San Francisco, was een hybride kruising tussen een mountainbike en een urban fiets, met heel wat moduleerbare transport-opties. De voornaamste bijzonderheden van de ‘Solid’ uit Portland? Niet de lichtsensoren of de biologische dynamo. Wel het feit dat het model volledig driedimensionaal geprint werd van titanium. Het leidt geen twijfel dat een aantal van

MAXZINE ZOMER 2015.indb 67

deze ideeën de weg zullen vinden naar de tweewielershop. Of reeds gevonden hebben.

GEEN HOGERE VERSNELLING Dichter bij huis wordt er net zo goed aan het imago van Harley Trapson gesleuteld. Sommige van de eerder genoemde innovaties zijn zelfs losjes geïnspireerd op concepten die van bij onze noorderburen komen. De terugtraprem is sinds de immens populaire fixed

Foto: Denny Bike

5/05/15 15:37


68 / Mannen / Hippe stadsfietsen

Foto: Vanmoof

gear bike niet meer weg te denken van het fietspad. Je vindt hem ook terug op de Vanmoof. Die heeft als uitgangspunt het ruige leven dat een stadscruiser moet leiden. Hij staat altijd buiten, wordt dagelijks gebruikt, wordt vastgeklonken aan alles en nog wat, van de remmen en verlichting wordt het maximale verlangd en de fiets moet bestand zijn tegen vandalisme. De pure uitstraling moet het dan ook afleggen tegen functionaliteit. En juist daardoor ontstaat een design dat zo clean is dat het opvalt. Een slim ingebouwd antidiefstal LED-verlichtingssysteem werd bijvoorbeeld handig verwerkt in het rechttoe rechtaan frame van aluminium. Op deze lichtgewicht – de reflector aan de achterzijde is vervangen door een sticker op het zwarte spatbord – rij je al fluitend naar het werk.

deze velo’s zijn namelijk volledig gemaakt van bamboe. Het ziet er weliswaar schitterend uit, maar het kader voelt toch iets slapper aan dan we gewoon zijn. De Sandwichbike, ontworpen door Pedalfactory, wordt geleverd als een soort IkEA-bouwpakket. Voor je met rechte rug door het straatbeeld klieft, moet je eerst alles in elkaar schroeven. Het resultaat is een blikvanger met een uniek fraai houten frame en een recht stuur. Maar of dit op termijn echt geschikt is om weer en wind te trotseren? Hoe sterk is deze eenzame fiets? Foto: Solid

PANDA’S WETEN HEM TE SMAkEN Het unieke van de Roetz-fietsen is dat hiervoor oude klassieke stalen frames hergebruikt worden door ze kaal te stralen en te lakken. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals hout en kurk. kan het nog milieuvriendelijker? Ja, met de Blackstar Bamboo Bikes. De frames van

MAXZINE ZOMER 2015.indb 68

5/05/15 15:37


Keep it sensational!

We understand design. Het adres voor uw kapsalon inrichting

Geiteling 10 ■ 3580 Beringen ■ 0479/47 15 61 ■ info@kisbelgium.be ■ www.kisbelgium.be Lochtemanweg 94 ■ 3550 Heusden-Zolder ■ 011/43 48 97 ■ www.d-designinterieur.be

MAXZINE ZOMER 2015.indb 69

KIS Belgium D-Design

5/05/15 15:38


70 / Wonen / Lederen zitmeubelen

Foto: Lago

Paradepaardjes van of voor de dikbil De volksmond wil dat het contact met leder je in de zomer doet rillen van de kou. Dat is misschien zo bij de goedkopere meubels, waar niet zelden de huid van een plastieken koe wordt gebruikt. Maar de betere merken overtrekken hun zitbanken met hoogwaardig leer. Oké, de aanschaf van een lederen sofa, bankstel of relaxzetel is doorgaans wel goed te voelen in je portemonnee van hetzelfde materiaal. Maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.

Het gebruik van dit natuurproduct heeft namelijk onnoemlijk veel voordelen. Leder geeft het salon een tijdloos karakter – over 15 jaar past het nog in jouw interieur –, het straalt pure luxe uit en voelt comfortabel aan. Bovendien is het ook nog eens redelijk eenvoudig te onderhouden. ‘Hoe dikker, hoe beter’ is het motto dat gehuldigd wordt. Want daardoor zijn de naden sterker en zullen er niet zo gauw plooien optreden. Dat wil trouwens absoluut niet zeggen dat het zitmeubel hierdoor stroever onder je billen zal zitten.

Hoera voor De scHoonHeiDsfoutjes De kwaliteit van de zetel hangt overigens niet alleen af van de overtrek. Zelfs als hij met het beste leer is bekleed, kan hij al na enkele jaren doorzakken, indien de opbouw niet juist zit en er bijvoorbeeld polyester en

MAXZINE ZOMER 2015.indb 70

5/05/15 15:38


Foto: stressless

polyurethaan werd gebruikt in plaats van koudschuim of traagschuim. en plots ziet je investering er dan afgeschreven uit en is er voor dit meubel geen ereplaats meer weggelegd in de woonkamer. De waarde wordt anderzijds allerminst teniet gedaan door schoonheidsfoutjes die na verloop van tijd zichtbaar kunnen worden. een grove poriënstructuur, nekrimpels, littekens van insectenbeten, schrammen en hoornstoten: ze horen nu eenmaal bij de aard van het beestje en geven ook jouw zetel extra karakter. strak, modern, landelijk, klassiek… met leder kan nagenoeg ieder stijlpad bewandeld worden. Maar de keuzes die je moet maken, beperken zich niet enkel tot het design. Waarom kost het ene lederen salon zoveel meer dan het andere, dat er schijnbaar hetzelfde uitziet? Het heeft alles te maken met de ledersoort.

een LaBeL Zegt Weinig of niets Meestal komt dat leder wel van een rund. Maar dan nog zijn er tal van variaties mogelijk. Wellicht het meest gebruikt voor bankstellen is het zogenaamde anlineleder, vervaardigd uit huiden van de hoogste kwaliteit. Het voelt zacht en soepel aan. Maar tegelijk is het ma-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 71

teriaal erg gevoelig voor vlekken en vol zonlicht. net daarom is semi-anline (soms ook samoa of bonanza genoemd), met nog duidelijk zichtbare gaatjes van de haarimplant, misschien een betere keuze. omdat er een licht gepigmenteerde beschermlaag op zit. ideaal voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren. Bij gepigmenteerd leder is het natuurlijke nerfbeeld voor een groot deel – en soms zelfs volledig – verdwenen. alle poriën zijn deskundig afgedekt. omdat het onder invloed van zonlicht en warmte ook gaat craqueleren, ziet het er iets minder ‘duur’ uit. Bij geprint leder wordt er tijdens de eindafwerking juist een kunstmatige nerfstructuur toegevoegd. niet echt een topproduct. voor gecorrigeerd leder kiezen de fabrikanten vooral zwaar beschadigde huiden, vol fouten en littekens, die vervolgens bewerkt worden. vaak is skai zelfs een betere keuze. splitleder is eigenlijk niet meer dan een broze huidlaag met een zwaar dekkende beschermlaag. Het mag het label ‘echt leder’ dragen, maar toch… voor bycasleder perst en lijmt men lederafval bij elkaar. De nerven die je ziet, zijn in feite niet meer dan een kopie. Handwishleder krijgt twee verflagen mee, in een andere kleur. Het is net de bedoeling dat de bovenste

5/05/15 15:38


72 / Wonen / Lederen zitmeubelen

Foto: flexform

lederlaag meer wegslijt, zodat het meubel een uitgesproken karakter krijgt. Bij nubuck wordt de toplaag nog eens extra bijgeschuurd, zodat een fluweelzacht oppervlak ontstaat.

Foto: Brühl & sippold

MAXZINE ZOMER 2015.indb 72

nocH regen, nocH ZonnescHijn Knuffel hem, voed hem en geef hem al je liefde. Dan zal je lederen zitmeubel makkelijk een hele generatie mee gaan. Het is vooral een kwestie om de huid van je zetel soepel te houden. Dat doe je door te hydrateren. eigenlijk is dat niet meer dan het reinigen met een speciale vocht-inbrengende zeep ( zadelzeep, glycerine…) en een aangepast onderhoudsproduct. Door extreme hitte zal de overtrek uitdrogen. Plaats de zetel dus niet te dicht bij de radiator. en ook niet vlak voor je raam op de zuidkant. Dan zal hij naargelang het gekozen ledertype namelijk in mindere of meerdere mate verkleuren. voorkom vlekken door te vermijden dat zweet of vet afkomstig van huid of haar in de poriën kan dringen. indien je morst kan je het eten of drinken best zo vlug mogelijk verwijderen met een lichtvochtige doek. Daarna zachtjes wrijven en laten drogen. regelmatig een grondige onderhoudsbeurt en toevoeging van voedingsproducten houdt je beestje gezond. net zoals een koe de schuur in vlucht voor de regen, is ook een lederen bankstel absoluut geen beste vriend van water.

5/05/15 15:38


MAXZINE ZOMER 2015.indb 73

5/05/15 15:38


74 / Wonen / Zwemvijver

Foto: Biotop-Benelux

Vlinderslag in je eigen kikkerpoel Wil je niet het hele jaar tegen een blauwe bak opkijken, dan is dit mogelijk jouw ding.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 74

De voorbije jaren hebben veel spaarders hun bank de rug gekeerd. De centjes werden afgehaald om ze onder de matras te verbergen. Terwijl het wellicht een goed idee was om ze ‘in’ de grond te stoppen. Letterlijk. Onder de vorm van een zwembad. Allemaal hebben we wel eens gedroomd van een eigen bad met Olympische afmetingen om tijdens de warme zomerdagen een frisse duik te nemen. Hoewel een klassiek bassin garant staat voor flink wat plonsvreugde, past het door z’n afgemeten vorm en strakke omlijsting niet altijd mooi in het geheel van een groene buitenruimte. Het alternatief? Een vijver waarin gezwommen kan worden. Geschikt voor een publiek van alle slag.

5/05/15 15:38


Foto: Biotop-Benelux

SiZe doeS matter Zwemvijvers kunnen op een esthetisch verantwoorde manier geïntegreerd worden in een groene oase. Ze fungeren als een communicerend vat tussen het beste van twee werelden. de aanlegkosten zijn per vierkante meter minder hoog dan bij het echte zwembad en de stijlen zijn divers. Voor de naadloze integratie geef je de vijver de vorm die best matcht met de tuin; rechthoekig, ovaal, een organische vorm‌ de afmetingen en inhoud zijn niet alleen belangrijk voor het waterplezier maar ook voor het biologisch evenwicht. Hoe groter, hoe beter. Je kunt het concept trouwens perfect aanpassen aan eigen behoeftes. misschien vragen de kinderen wel een ondiepe zone. een zwemvijver is eenvoudig op te trekken uit gemetselde muren in betonblokken of gewoon door de wanden te bezetten met een zandcementmengeling. de twee compartimenten kunnen van elkaar gescheiden worden d.m.v. hout of keien, stapstenen enz. in veel gevallen wordt ernaast een terras aangelegd, van warm, aangenaam en nonchalant hout, of strakker maar koeler beton.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 75

ScHoonSpringen in Het moeraS Het ingewikkelde en dure onderhoud van een kunstmatig polyester zwembad weerhoudt velen onder ons ervan een pool te laten plaatsen achter de woning. de moeilijk onder controle te houden chemische kwaliteit van het water, leidt tot het obligate gebruik van chloortabletten. daardoor wordt de biologische kwaliteit tot nul herleid. en vaak ook de waterpret, vooral van de kleinste kids. dat nadeel heb je met ecologisch plonsen alvast niet. de natural pool is namelijk een echt zwembad waar de filtering gebeurt in een bed met waterzuiverende planten. deze zogenaamde helofyten staan op een ondergrond van lavasteen of zand (vijversubstraat), waar een pompinstallatie het water doorheen zuigt. deze techniek heeft inmiddels voldoende bewezen dat dit jarenlang zorgt voor kraakhelder water. ondanks een betrekkelijk laag energieverbruik. er wordt ook geen gebruik gemaakt van chloor of andere irriterende toevoegingen. de natuur zelf houdt het water rein. maar ook zacht, en dat is goed voor een soepele huid. een dergelijk

5/05/15 15:38


76 / Wonen / Zwemvijver

Foto: Biotop-Benelux

zwemparadijsje moet wel altijd bestaan uit twee gedeeltes die van elkaar gescheiden worden: enerzijds een gedeelte om je baantjes in te trekken, anderzijds een moerassig stuk dat instaat voor de biologische filtering.

oH krinkelende Winkelende Waterding

houd is echter minimaal en in ieder geval veel minder intensief dan bij een klassieke pool. net zoals bij gewone vijvers kan je het water helder houden door het plaatsen van een ultraviolet lamp, een zandfilter en eventueel een skimmer om het oppervlak proper te houden. de bodem en de wanden kunnen gereinigd worden met een speciale stofzuiger.

nu lijkt de gemiddelde diepte van anderhalve meter misschien wat gering. toch is het voldoende om te zwemmen zonder de bodem te raken. de beperkte diepte heeft dan weer als groot bijkomend voordeel dat het water al zeer vroeg in de zomer op natuurlijke wijze zal opgewarmd raken. daarom is het ook belangrijk dat er voldoende zonlicht op het oppervlak kan schijnen. Hou daar rekening mee bij de inplanting. natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan dit systeem. Ben je 100% gesteld op hygiĂŤne, hou je niet van andere beestjes in het water (kikkers, salamanders, allerlei insecten, enz) dan doe je er goed aan om deze realisatie links te laten liggen. een zwemvijver heeft ook af te rekenen met dezelfde kwaaltjes als de andere vijvertypes, vooral dan algenvorming. Het onder-

MAXZINE ZOMER 2015.indb 76

5/05/15 15:38


77 / Wonen / coolstuff

Stijlvol zomers tafelen Vervaag de grenzen tussen binnen- en buitenmeubelen met de maagdelijk witte adelaide-collectie. Voorzien van zeer fraaie poten van massief eucalyptushout. getekend door de deen Henrik pedersen. prijs: 239 euro per stoel, 1.429 euro voor de tafel. www.boconcept.com

Duizendpoot in de tuin de kosmos van extremis biedt je een oneindig aantal mogelijkheden. loungen, lezen, luieren, werken, … met deze duizendpoot kan het allemaal. de waaierparasol geeft iedereen voldoende schaduw. prijs: 10.750 euro www.extremis.be

Dagdromen op een terras met z’n tweetjes genieten van het zonnetje en het royale mood daybed, heerlijk omringd door zachte kussens. luchtig design en warme combinatie van teak en handgeweven weerbestendig vlechtwerk. prijs: 4.195 euro www.tribu.com

Barbecue-oven de Boretti ligorio is een topper onder de buitenkeukens. Het toestel is voorzien van maar liefst zes branders: drie gasbranders, twee infrarood branders, en een zijbrander. Het deksel is bovendien dubbelwandig, wat zorgt voor een goede warmte-isolatie. er kan zelfs een design afvalzak bij geleverd worden, in een vet- en vochtafstotende stof. prijs: 995 euro www.boretti.com

MAXZINE ZOMER 2015.indb 77

5/05/15 15:38


theo loves you!

Already a Style Icon! MAXZINE ZOMER 2015.indb 78

5/05/15 15:38


Hollywood Classics De nieuwste zonnebrillencollectie

Film noir

Femmes fatales

van theo ‘Hollywood Classics’, werd

Tim Van Steenbergen is niet alleen

Veronica Lake, Rita Heyworth en Ava

ontworpen door Tim Van Steenbergen

modeontwerper. Hij brengt ook veel tijd

Garner: zij zouden deze brillen kunnen

en is doordrongen van contrasten.

door op film- en theatersets én is een

dragen. Als kleine ode aan deze leading

Elk model combineert glanzende acetaat

groot bewonderaar van regisseurs zoals

ladies werden de brilnamen gevormd

met matte details. Verder contrasteert

John Huston en Fritz Lang die de film noir

door een film noir titel te combineren met

recht met afgerond, dun met dik en

mee vorm hebben gegeven. De film noir

de naam van de femme fatale in de film.

zelfs de glasvorm volgt de vorm van het

kende een immens succes in de jaren ‘40

montuur niet. Maar dat ze in de smaak

en ‘50, niet in het minste door de ‘femmes

Ontdek de zes modellen!

zullen vallen, is zeker!

fatales’. Gefilmd in zwart-wit bewegen

Blue Dahlia – Veronica Lake

de personages zich in een schaduwrijke

Station West – Charlie

Warme kleuren

wereld waar misdaad hoogtij viert.

Sunset Boulevard – Norma Desmond

De brillen zijn groot, glamoureus en in

Maar hiernaast is er natuurlijk ook plaats

Scarlet Street – Katherine (Kitty) March

het kleurgebruik valt vooral het gebrek

voor glamour, mysterie en een vleugje

Velvet Touch – Valerie Stanton

aan felle kleuren op. Wel mooie warme

romantiek.

Angel Face – Diane Tremayne

kleuren maken deel uit van het pallet. De monturen zijn unicolour en hebben een mooi kleurdetail: de oortip fade uit in een andere kleur.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 79

5/05/15 15:38


80 / Wonen / Pieter stockmans

Creativiteit is de vader van de porseleinwinkel Of er op zijn visitekaartje nu kunstenaar moet staan of productdesigner? Dat willen we wel eens weten. Piet Stockmans haalt zijn handen door de grijze haren en wikt zijn woorden. “Eigenlijk had ik dat probleem al lang op moeten oplossen. Maar misschien noem je me nog het best een creatieveling die op heel veel vlakken actief is. Die vlag dekt de lading het best. Hoe meer je in de herfst van je leven komt, hoe gevarieerder het bladerdek.” Vijfenzeventig wordt hij dit najaar. Maar hij vliegt nog steeds de hele wereld rond voor gastcolleges. Hij stelde tentoon in toonaangevende Musea van Los Angeles en New York tot Seoul. En hij werd overladen met awards. Daarmee is hij één van de belangrijkste culturele exportproducten van Limburg. En zijn blauwwitte ontwerpen maken stilaan onderdeel uit van het bronsgroen industrieel erfgoed. Dat trouwens in veilige handen is bij een volgende generatie.

Foto: Champagne cooler “blanc de bleu” van frank Claesen voor studio Pieter stockmans - f. Claesen

MAXZINE ZOMER 2015.indb 80

5/05/15 15:39


Foto: Piet en Windukind stockmans in hun studio. - studio Pieter stockmans

Half nederland drinkt of dronk koffie uit het iconische sonja-kopje, dat hij in een ver verleden ontwierp voor royal Mosa in Maastricht. Meer dan 50 miljoen werden er daarvan verkocht. Het leverde hem een koninklijk lintje op. sergio Herman steekt zijn voorliefde voor deze designer niet onder stoelen of banken. En ook alain Ducasse, misschien wel de beste kok ter wereld, heeft de weg naar de limburgse steenkoolmijnen gevonden. Op het vlak van porselein geldt stockmans als een instituut. Maar het had ook anders kunnen lopen.

Foto: juweel “rauten” - studio Pieter stockmans

bEPrOEfD rECEPT “Dat ik uiteindelijk met klei aan de slag ben gegaan, is eerder toeval. Het had net zo goed papier kunnen zijn. in essentie speelt het materiaal geen doorslaggevende rol. Het is veel belangrijker hoe je er mee omspringt, welke grenzen je er mee verlegt. na 50 jaar ben ik nog altijd niet uitgekeken op de gebakken aarde. Die heeft trouwens de tand des tijds doorstaan. Ondanks de opkomst van onder meer tin en kunststof blijft het een populaire grondstof. Zeker voor serviesgoed is dit het meest hoogwaardige materiaal. Wij passen er hier echter een geheel andere vormentaal op toe, verwerken het op onze eigen manier. Het is een ambachtelijk proces waarvoor 17 handelingen en 7 dagen noodzakelijk zijn. De speciale aarde wordt

MAXZINE ZOMER 2015.indb 81

5/05/15 15:39


82 / Wonen / Pieter stockmans

Foto: select collectie 25 jaar studio Pieter stockmans

gebakken op meer dan 1400 graden. Het resultaat is uiterst wit met een slijtvaste glazuur. We werken niet met machines, maar met mensen die in ieder bord een stukje van hun persoonlijkheid steken. De imperfecties zijn in feite het beste bewijs van de afgeleverde kwaliteit. En dus is het niet zo heel raar dat sterrenchefs hier komen aankloppen. Zij zijn op dezelfde manier creatief bezig, hanteren een gelijkaardige filosofie. Twee blaadjes sla zijn op het ene bord ook niet exact hetzelfde als op het andere. Maar onze borden met een verhoogde rand geven de topkoks wel de kans om de exquise bereidingen nog meer tot hun recht te laten komen.”

PrinsHEErlijk TafElEn “De chefs zijn meestal ook verrast door de dichtheid en de sterkte van het porselein. Het materiaal geldt in diverse zegswijzen immers als voorbeeld van breekbaarheid. We krijgen echter zelden een vraag om nalevering. Maar goed ook, want we hebben niets in voorraad.” Dochter Widukind weet waarover ze het heeft. Dit is haar winkel. samen met echtgenoot en ontwerper frank Claesen commercialiseert ze het

MAXZINE ZOMER 2015.indb 82

Foto: still borden 3 x 3 tot 29 x 29 cm - studio Pieter stockmans

porseleingoed onder de merknaam Pieter stockmans. “Onze producten zijn slechts beperkt verkrijgbaar in de detailhandel. We werken voornamelijk in opdracht. Vooral de keukenprinsen willen meestal iets specifieks, gepersonaliseerd en in kleine oplages. Dat is ons op het lijf geschreven. Doorgaans zoeken wij mee naar een oplossing voor de presentatie van een welbepaald gerecht. Zoals voor het dessert bij het huwelijk van Prins albert van Monaco.”

GrOOTs in klEi(nE) DinGEn “Hoewel het een ambacht blijft, zou je dergelijke opdrachten kunnen catalogeren onder de noemer massaproductie. Daar is absoluut niets mis mee,” vult vader Piet aan. “anderen zouden daar misschien hun neus voor ophalen. in de Middeleeuwen kregen schilders als rubens en Michelangelo echter ook duidelijke richtlijnen mee over hoe hun portret of fresco er moest uitzien. De opdeling tussen toegepaste en zogenaamd volwaardige kunst is larie. De industrie heeft me toegelaten om meer basis op te doen, om talenten te ontwikkelen en om in de ideale technische omstandigheden te werken. Dat zie je allemaal ook nog

5/05/15 15:39


Foto: jenever en kruik - studio Pieter stockmans

terug in mijn beeldend werk, in mijn installaties. Er is slechts één verschil. Het werk voor de industrie maak ik met mijn verstand, het vrije werk komt vanuit mijn lichaam. De repetitieve handelingen bij het vormen van een object brengen mij tot rust. Ook al werk ik er al mijn hele leven mee, de klei blijft mij inspireren. Elke week bedenk ik nog een nieuw product. Van juwelen tot theelichtjes, van een trofee voor de Memorial Van Damme tot kerstballen. in de beperkingen van het materiaal zit net de onuitputtelijke bron van mogelijkheden. niet voor niets wordt porselein ook wel eens het witte goud genoemd.”

OnTDEkT OP EEn blauWE MaanDaG De producten van Pieter stockmans worden gedomineerd door het stockmansblauw. Dat wordt vaak omschreven als mediterraan blauw of belgisch blauw bij een zomerse hemel. Die kleur werd trouwens eerder bij toeval ontdekt, na wat experimentjes. Ze ontstaat in de oven. bij een temperatuur van 1.410°C verbranden namelijk alle warme kleuren behalve blauw. Dit blauw geeft het maagdelijke wit van het porselein een

MAXZINE ZOMER 2015.indb 83

Foto: Modus Vivendi blauw witte schalen - E. van sloun

nieuwe, rijkere dimensie. Onder meer hiermee gaf stockmans het porselein een hedendaagse uitstraling. Termen antiek of ouderwets maken plaats voor hip en trendy. uiteraard is deze kleur alom aanwezig in de grote overzichtstentoonstelling naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. Die loopt van 1 oktober tot 31 december in de studio’s Pieter stockmans, op CMine in Genk. Met kunstenaar Hugo Duchateau als curator. Meer info hierover is te vinden op www.pietstockmans.com. Elke zaterdag en zondag zijn de tentoonstellingsruimte en de shop vrij toegangkelijk van 14 tot 17 uur.

“Gedenk o mens dat gij van stof zijt en tot porselein zult wederkeren!” Piet Stockmans

5/05/15 15:39


Di Noi fashion Stijlvolle dameskleding uit de internationale mode met behoud van je eigen persoonlijkheid en stijl !!! (maat 34 tot 50)

MERKEN: Armani Collezioni Anneclair Dismero Fabiana Filippi Her Shirt Liolà Michèle Natan Collection Natan + Piero Moretti van Laack Windsor, ACCESSOIRES: Abro Black Rice Marc Rozier

Kerkstraat 17, 3920 Lommel 0032 (0)471.758.203 info@DiNoi-fashion.be www.DiNoi-fashion.be Like us on facebook Van dinsdag t.e.m. zaterdag van 10 u. tot 18 u.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 84

5/05/15 15:39


85 / Wonen / Swingbarbecue

Foto: Cook King

Steak met een sausje van kampvuurromantiek Iedere hype wordt gecounterd door een tegenrage. Neem nu de outdoor kitchen. Op het moment dat er op talloze terrassen compleet ingerichte keukens staan – met enorme grilltoestellen, pizza-ovens, een koelkast, werkbladen en een gootsteen – begint bij velen de heimwee naar de oorsprong van de barbecue te knagen. En zie daar; de ‘zwenk” schommelt onze tuin binnen. Foto: Activa

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt, opende dat voor de Holenmens tal van nieuwe deuren (hoewel die toen nog moesten uitgevonden worden). Rauwe mammoet lag immers nogal zwaar op de maag. Boven de vlammen bereid werd het boutje van 360 kilo echter heerlijk mals en verteerbaar. Enkele miljoenen jaren was dat de norm die de voorhistorische Jeroen Meus hanteerde voor de bereiding van vlees. En het lijkt wel of we het concept – alle gas-BBQ’s ten spijt – terug willen omarmen.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 85

5/05/15 15:39


86 / Wonen / Swingbarbecue

Foto: Artus

Foto: Nielsen

MEER dAN ééN pooT oM op TE STAAN de graanmosterd voor de moderne variant wordt gehaald in duitsland. Hoewel. de zogenaamde schwenkgrill, die er met de dag populairder wordt, is in feite een uitvinding van de Argentijnen, naast de duitsers wellicht de meest fervente vleeseters. de basis is een driepoot die over een vuurschaal wordt geplaatst. om de hitte op te wekken, kunnen zowel echte houtblokken als houtskool of kokosbriketten ingezet worden. Hierboven wordt vervolgens een groot rooster gehangen. Kettingen en een katrol aan de driepoot maken het mogelijk om de hoogte te regelen, zodat de worsten en koteletten op het rooster langzaam of snel kunnen garen. Al wiegend. door de beweging wordt het vlees heel gelijkmatig gebakken en als je een beetje oplet, zal het kippenvleugeltje ook niet aanbakken. Ervaringsdeskundigen beweren trouwens dat er een geheel ander aroma ontstaat door op deze manier te grillen.

MAXZINE ZOMER 2015.indb 86

Foto: Bon-fire

KuMBAJAMANA, KuMBAJA uiteraard is een dergelijke pendelbarbecue niets voor een klein balkonnetje. Het wordt immers pas echt leuk als iedereen er rond gaat zitten. Liefst met de billen in het halfhoge gras, anders hooguit op een plaid. dan krijg je het echte kampvuurgevoel. Een fles wijn openen, marshmallows op een stokje en als het even kan de gitaar tevoorschijn halen. ’The answer my friend’ op gekunstelde culinaire barbecuefestijnen. Vrolijke vrienden keren op deze manier in geen tijd terug naar hun jeugdjaren. En de straffe verhalen die bij een dergelijke sfeer horen, zullen de avond alleen nog maar gezelliger maken. probeer dan ook niet al te gastronomisch uit te pakken. Eenvoud siert de schwenk. Je kunt in veel gevallen de roosters vervangen door een pan, zodat je soep of spek met eieren kunt bereiden. de modellen die ook hier tegenwoordig te koop zijn, blinken uit door een strak design en het veelvuldig gebruik van roestvrij staal. de driepoot wordt soms ingeruild voor een soort galgconstructie. Het moet namelijk nog wel allemaal passen binnen de hedendaagse tuinarchitectuur. de kostuumpjes van de scouts zijn doorheen de jaren toch ook flink geëvolueerd.

5/05/15 15:39


De behaaglijke warmte van een haard ...

St. Jorislaan 124 Herk-de Stad 0496 50 85 34 info@macquoy.be

www.macquoy.be

Woensdag - vrijdag: 14 - 18u. Zaterdag: 10 - 12u. en 13 - 17u. Zondag - dinsdag gesloten

gashaarden • houthaarden • pelletkachels


Luister moeiteloos naar alle muziek waar je van houdt. SoundTouch™ van Bose maakt gebruik van je wifi-thuisnetwerk om je draadloze toegang te bieden tot 20.000 internetradiozenders over de hele wereld, muzieknummers en afspeellijsten uit je persoonlijke muziekbibliotheek en populaire

Ontdek moeiteloos

een wereld van muziek.

muziekdiensten zoals Deezer™ en Spotify.®* Gebruik de persoonlijke presets om direct toegang te krijgen tot je favorieten.

NIEUW

™ SoundTouch Series II Wi-Fi music systems ®

Met het Bose® CineMate® 130 home cinema system geniet je van kamervullend geluid zonder een kamer vol luidsprekers. Een enkele, slanke soundbar produceert helder, ruimtelijk geluid in je hele kamer en de draadloze Acoustimass® module levert diep laag, zelfs als hij uit het zicht staat. Een universele afstandsbediening ver­een­voudigt het dagelijks gebruik en geeft eenvoudige toegang tot je entertainment.

Ranke soundbar. Ruimtelijk geluid.

NIEUW

CineMate 130 home cinema system ®

EP:SCHROEYEN Everselkiezel 120 • Heusden-Zolder • T. 011/42 55 48 • www.schroeyen.com dinsdag - vrijdag van 9 tot 12u30 en van 13u30 - 18u. Zaterdag doorlopend van 10 tot 17u. Zondag en maandag gesloten.