Fili brosjyer handlaga telemarksolv

Page 1

LA G A ND HĂ… 0% 10 Tradisjonssølv til moderne mennesker.


Filigran

Ordet er sammensatt av: fil = tråd og gran = korn. Dvs. at arbeider i filigranteknikken er bygget opp av tråd og kuler i sølv eller gull. Historisk sett vet vi ikke helt hvor eller når teknikken oppstod, men vi kan finne gjenstander i filigran over hele verden. I Norge og spesielt Telemark er teknikken nesten synonymt med bunadsølv.

I Telemark er vi privilegerte som har rike tradisjoner og flotte søljer bevart. Det er her i Telemark vi har det fine og ”gromme” bunadsølvet! Håndverket har gått fra hånd til hånd, fra mester til svenn i generasjoner. Hver filigransarbeider har utviklet sin egne særtrekk, som en dialekt, som kan skille den ene fra den andre. Det trenger ikke å være store variasjonene, for eksempel være hvordan tråden tvinnes. Fili og Gry har sitt eget fingeravtrykk på arbeidene sine, noen

ganger litt sprelske krumspring, men trygt innenfor de tradisjonelle rammene. Gry har bakgrunn fra folkekunststudier, svennebrev og en av få med mesterbrev i filigransfaget i Norge. Verksted Fili leverer 100% håndlaget bunadsølv, laget med entusiasme og kjærlighet for

filigransfaget.


Kunsttråd: fintsølvtråd 0,5 millimeter, tvunnet to ganger med gløding, for deretter å legges tredobbelt og tvinnes motsatt vei.

7 kunsttrådringer 240 kjørner (kuler) i forskjellige str. 24 demanter i 3 forskjellige str. 12 delingskruser 40-45 arbeidstimer 24 knapperoser i 4 forskjellige størrelser

100% håndlaget

25% moms til staten 20 til 25 loddinger mange like deler i hver loddeprosess. Håndlaget krøll og sjaner på baksiden 12 fiskebenstråd - dvs to tvinna tråder, tvunnet i hver sin retning - legges mot hverandre.

144 innlegg i 3 forskjellige fasonger innleggstråd = fintsølvtråd 0,4 millimeter , som er tvunnet, glødet, tvunnet, valset og glødet.

Laget med kjærlighet til filigransfaget.

AG 925 sølv 96 flate kuler 1 torn smidd gravert dekor. 6 sarger 20 tvinna trådringer 1 bunnplate smidd 24 demanter i 3 forskjellige str.

Demanter: små firkanter saget for hånd av firkanttråd og snittet

84 kruser i forskjellige dimensjoner

Tilsammen 677 deler


v/Gry m. Grindbakken Glittumveien 24 3960 STATHELLE tlf: 99 79 78 99 epost: gry@fili.as

www.fili.as

Følg på Facebook: www.facebook.com/FiliGry

Mester i filigransfaget

Layout og Foto: Gry m. Grindbakken