Page 1

BYPOSTEN

Andreas Hegertun:

To grøfter og én vei

MENIGHETSBLAD FOR FILADELFIAKIRKEN • OSLO • ST.OLAVS GATE 24 • NR 2/2017

TA DET VAKRE TILBAKE

ET ÅR PÅ FILADELFIA BIBELSKOLE


✿ HJERTESPRÅK AV ANDREAS HEGERTUN

TO GRØFTER OG ÉN VEI Martin Luther sa en gang at verden var som en full bonde; hjalp du han opp i salen fra den ene siden av hesten, så falt han bare ned på den andre. Og sånn føles det av og til å være kristen også.

2

J

eg har tenkt å være så frimodig å fortelle om to grøfter og en mulig vei. Ikke fordi jeg selv eller Filadelfiakirken aldri er eller har vært i grøftene, men fordi jeg ønsker å være på veien. Isolasjonsgrøften Den første grøften vil jeg kalle isolasjonsgrøften. Jeg møter av og til redde kristne. Kristne som synes kirkene har blitt «verdslige». Bibelen mindre respektert. Ungdommer mindre moralske og fremtiden mindre lys. Og selv om jeg noen ganger forstår frykten mener jeg vi i denne grøften ofte gjør Gud for liten, og problemene for store. Jeg hørte for mange år siden en gjestetaler på Ungfila som sa at ikke noe kristent menneske kunne høre på musikk av Whitney Houston, for hun hadde i en sang sunget om det å bli forelsket i en gift mann. Jeg husker at jeg som tenåring tenkte; «oj, det er jammen ikke lett å vite hva man kan høre på». Nå er jeg jo selvsagt enig i at man bør være bevisst summen av hva man fyller seg med. Og selv merker jeg hvor deilig sunt det er å komme på gudstjeneste etter en helg med litt mye TV-serier og tomhet.

Men jeg tror likevel det blir feil å gjøre verden rundt oss så ensidig farlig som vi gjør i isolasjonsgrøften. Tvert imot ønsker jeg vi var frimodige, trygge kristne på alle arenaer. I verden, uten å være av verden, for å bruke Jesu språk. Og i stedet for å fokusere så mye på alt som er farlig, skulle jeg ønske vi aller mest bare pøste på med det som er godt.

kristen og kjøre dieselbil samtidig. Men også det er jo lettere om man selv bor i leilighet på Grünerløkka, ikke har bil og ikke synes man er særlig rik.

Og så skal vi kanskje også huske på hvor lett det er å lese Bibelen litt selektivt. Vi kan vel ikke utelukke at det er lettere å løfte frem hva Bibelen sier om ekteskap når man selv er en trygt gift middelklassenordmann? Og på den andre siden kan i hvert fall jeg selv kjenne at det lugger litt mer å ta på alvor dette med grådighet, sladder og baktalelse? Som Paulus faktisk nevner i samme sammenheng som ekteskapsbrudd.

I tilpasningsgrøften tror jeg fristelsen er å tilpasse budskapet til hva som til enhver tid er populært. Her fristes vi til å riste på hodet av «mørkemenn» og heller snakke frimodig om saker vi vet blir godt likt. Sagt med andre ord er det for eksempel lettere å si at vi bør forurense mindre, enn at vi mener abort er galt.

Tilpasningsgrøften Og da kommer vi til den andre grøften, som jeg vil kalle tilpasningsgrøften. For blant Paulus formaninger er det jo også fristende å gjøre et annet utvalg enn det vi gjør i isolasjonsgrøften. Vi kan i stedet snakke frimodig om rettferdig fordeling, at de rike burde betale mer skatt og at det ikke går an å være

I det hele tatt er det fristende i begge grøfter å gjøre det Jesus kalte å legge byrder på andre som man ikke vil løfte selv.

Så i isolasjonsgrøften fristes vi til å tegne en liten sirkel og si at kun det som er innenfor denne er trygt. Og at det som er utenfor er skummelt og kommer til å ødelegge oss. I tilpasningsgrøften fristes vi til å alltid si at alt går bra. At ingenting i kristen tro kommer til å utfordre hvordan vi lever livene våre. Og at samfunnet alltid går i riktig retning. Og i hver grøft synes man de i den andre


3

grøften er helt på jordet. Hvordan kan man i så fall finne en vei? En mulig vei videre: I boken Center Church skriver Tim Keller at vi som kristne kan se på samfunnet rundt oss i tre størrelser; åndelig, kulturelt og sosialt. Og så at vår oppgave innenfor hver kategori er å stille spørsmål som; hva kan vi på dette området omfavne, heie på, forsterke? Og hva må vi på dette området utfordre? For eksempel på det kulturelle området: Unge mennesker i Norge i dag drikker mindre alkohol, debuterer senere seksuelt, kommer raskere i gang med utdannelse og gjør i det hele tatt mindre opprør enn før. Dette er noe vi som kirke og kristne kan være glade for. Og dette er et bilde som ikke stemmer med manges frykt for utviklingen.

Samtidig er det også sant at flere unge enn før opplever press til å prestere og det å alltid skulle være på topp. Sosiale medier kan fungere som en forsterker av dette problemet. Det er trekk vi som kristne på en konstruktiv måte bør utfordre. Hva ved en kultur av «likes» og offentlige kommentarer bør vi forsøke å endre? Og som et apropos; hvordan fremstår de av oss som selv er voksne kristne, i sosiale medier med våre likes og kommentarer? Altså trenger vi verken å tegne et for mørkt eller lyst bilde av virkeligheten, men på en nyansert måte se hva som er bra og hva vi bør endre. På det åndelige området ser vi at det er stadig vanligere at profilerte personer står frem

med en kristen tro. Vi ser at andelen unge som definerer seg som «personlig kristne» øker. Og vi ser at det sannsynligvis aldri har gått flere mennesker i Filadelfiakirken enn i dag. Alt dette er positivt. På den andre siden ser vi at kunnskap om kristen tro er urovekkende lav og at den totale andelen kristne går ned. I sum bør dette være en kjempemulighet for oss kristne. Så jeg vil egentlig bare oppmuntre til at vi ikke gir etter for frykt. På den ene siden frykt for verden, på den andre siden frykt for å bli upopulære. La oss stå midt i virkeligheten og livet som det er. Frimodige, positive og konstruktive vitner om han som alt godt kommer fra; Jesus Kristus.


TETT PÅ ET PULSERENDE MENIGHETSLIV

Tekst og foto: Jan-Erik Oppedal

Noe av det som gjør Filadelfia bibelskole helt spesiell, er at

den er så tett på Filadelfiakirken. Dermed får studentene kjenne en av landets ledende pinsekarismatiske forsamlinger tett på pulsen.

P

eder Otieno Gjervoldstad er kontaktlærer på Disippel, Filadelfia bibelskoles tilbud til studenter som ikke har gått på bibelskole tidligere. Mange av disse studentene kommer rett fra videregående skole, men kan også være opp mot 25 år. I år er det 35 elever på Disippel, og Gjervoldstad opplyser til Byposten at undervisningen på bibelskolen er fra tirsdag til fredag.

4

Variert ukeplan – Dagen starter alltid med morgensamling med bønn og lovsang. Tirsdag og onsdag er det temaundervisning med gjestelærere eller lærere fra staben, torsdag er det bibeltime samt klassens time. Deretter felles Chapel, en gudstjeneste som er en øvingsarena for studentene. Fredag har studentene fordypningsdag, der de kan velge mellom bønn, lovsang, menighet, global (misjon) og kreativ, som er et nytt tilbud inneværende studieår, opplyser Gjervoldstad. Mandag er en avspaseringsdag, mens uka ellers er fylt opp med seks praksistimer, fire av dem knyttet til den valgte fordypningen. I tillegg til dette deltar også studentene i en turnus der de er engasjert i barnearbeidet i Filadelfiakirken i Enebakk, samt at de hjelper til på ulike konferanser over hele landet. Misjonspraksis i Kenya – Vi har nettopp vært på en langtur til Kenya, noe som ble en stor opplevelse for alle som var med. Vi reiser på kortere turer også. I tillegg har hver uke et eget tema, som f.eks Den Hellige Ånd, diakoni, etikk m.m. Vi har også noen mer praktiske uker. Da har vi fokus på å bidra til å hjelpe til i Oslo eller hjemme hos eldre mennesker i menigheten. Før påske hadde vi også påskeuke med påskemåltid, forteller Peder Otieno Gjervoldstad.

Tjenestelinje for viderekomne Filadelfia bibelskole har også to internasjonale linjer som følger samme opplegg som disippellinja. Skolen har også et tjenestetilbud som er for dem som har gått bibelskole tidligere, eller har tilsvarende erfaring eller praksis. Her er det ulike streams; lovsang, bønn, menighet, global. I tillegg til undervisning på streams, er det også noe felles undervisning for tjeneste. Alle har 2-3 måneders praksis. 10-12 studenter følger opplegget på tjeneste dette året. – Tilbudet er det samme for neste studieår. Vi ønsker å øke antall studenter både på Disippel og tjeneste. Flere av dem som går på Disippel fortsetter på Tjeneste, men vi ønsker oss et enda sterkere innslag utenfra på vårt tjenestetilbud, slik at vi kan få en større tjenesteklasse framover, sier Gjervoldstad. Gode synergier mellom menighet og bibelskole – Hvordan er linken mellom Filadelfiakirken og bibelskolen? – Det at vi er knyttet så sterkt opp mot menigheten gir gode synergier, særlig knyttet til praksis. Vi er en del av menigheten, studentene våre møter lederne i menigheten i undervisningen. Det er ikke så mange unge fra Filadelfiakirken som går på bibelskolen, og vi har et ønske om at det antallet skal øke. Ellers har studentene våre en variert bakgrunn, og mange ulike kirkesamfunn og menigheter er representert blant studentene våre, forteller Gjervoldstad. Når vi spør Peder Otieno Gjervoldstad hva studentene ved Filadelfia bibelskole gjør etter endt studietid, forteller han at i tillegg til dem som velger å gå videre på Tjeneste etter endt studietid på Disippel, er det mange studenter som flytter tilbake dit de kom fra, noen for

– Vi har et høyt fokus på personlig oppfølging. Hver enkelt student har faste samtaler flere ganger i løpet av studieåret med en fast kontaktperson i staben. Dessuten er vi en spennende menighet som vokser, og studentene våre får være med å tjenestegjøre i ulike siter. De som går på tjeneste i år lager en egen EP med lovsang som kommer til å bli gitt ut, forteller kontaktlærer Peder Otieno Gjertvoldstad om Filadelfia bibelskole Oslo.

å studere, noen for å arbeide, mens noen går også inn i menighetsarbeid på forskjellige steder. Flere elever blir også i Oslo, og mange av dem engasjerer seg i menigheten og er aktive i Filadelfiakirken. Gode lokaliteter i Filadelfias bakgård Bibelskolen er lokalisert i bakgården i Filadelfia, der de disponerer fire etasjer pluss kjeller i en av blokkene, samt lokaliteter i hovedbygget. Staben er samlokalisert på Menighetskontoret med resten av staben i Filadelfiakirken. Filadelfia bibelskole gir ingen formell kompetanse, men den er låneberettiget i lånekassen. Tjenestelinja har status som en fagskole, og her er det et samarbeid med MBS (Menighetsbibelskolen i Sandefjord). HLT (Høgskolen for ledelse og teologi) tilbyr også noen kurs til tjenestestudentene på bibelskolen.


ET GRUNNLAG FOR TROEN OG EN INVESTERING FOR LIVET Claudine, Karl Einar og Petter er tre av studentene på årets Disippel-linje på Filadelfia bibelskole. De er samstemte på at både livet, sjelen og ånden har godt av dette året. Tekst og foto: Jan-Erik Oppedal

– Hvorfor valgte dere Filadelfia bibelskole? – Jeg ville lære mer om Jesus og Bibelen! At det ble her, var tilfeldig, jeg hadde egentlig tenkt å dra til Bergen som de andre jeg kjenner, men jeg dro til Oslo for å gjøre noe annet enn vennene mine, forteller Claudine Nikiza (20) fra Haugesund med et smil. – Jeg ville sette av et år til min tro og bli bedre kjent med Gud. Jeg hadde vært innom her tidligere, og likte meg godt her, så det var ikke vanskelig å velge Filadelfia bibelskole, forteller Karl Einar Bøhlerengen (19) fra Øyer.

– Jeg er vokst opp i en kristen familie, og ville ha litt mer kjøtt på beina, for å si det på den måten. Jeg ville til Oslo fordi jeg har venner her, og hadde hørt mye bra om både kirken og bibelskolen her. Jeg er glad for å være her, uttrykker Petter Berg (20) fra Fåberg. I motsetning til de to andre har han ikke pinsevennbakgrunn.

rerne utfyller hverandre og gir oss forskjellige input og nye vinklinger som gjør at troen vår vokser, sier de tre. Karl Einar og Petter har fordypning i lovsang, og får praksis ved å spille på morgensamlingene og på skolegudstjenestene.

De beskriver bibelskoleopplegget som variert, med ulike temaer og variert praksis, fra bønnehuset til lovsang.

– Vi lærer mye av alle de flinke folkene her, og har fått et godt innblikk i at lovsang er mye mer enn musikk, forteller guttene, mens Claudine har sin praksis i bønnehuset.

– Undervisningen er bra, og de forskjellige læ-

– Hva gjør dere når året på Disippel er over? – Det har gitt oss et grunnlag og er en investering for livet, mer enn en utdanning, sier de tre, og Claudine legger til: – Jeg har vokst mye på dette året, og jeg har lært mye om meg selv. Det er en hjelp til å gå videre med livet mitt, og jeg har fått en ballast til å håndtere ting videre i livet. Til høsten skal jeg ta opp fag fra videregående og bli lærer. Karl Einar vurderer å ta et år til på Tjeneste, fordi han opplever at han har vokst så mye i år at han vil ta et år til. – Jeg tenker også at jeg skal studere teologi, og da er disippel og tjeneste på FBO en god start, synes han. Petter er i tenkeboksen, men er ikke fremmed for å ta Tjenesteåret her han også.

-Livet, sjelen og ånden har godt av dette året på Filadelfia bibelskole, mener tre fornøyde ungdommer. Fra venstre Karl Einar Bøhlerengen, Claudine Nikiza og Petter Berg.

5


TA DET VAKRE TILBAKE Tekst: Hanne Ovidia Hansen. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

L

ine Wikstøl Fidjestøl har hatt Filadelfiakirken som sin kirke i fire år. I fire av de årene har hun også vært med i estetisk team, de siste årene som leder. Line er 25 år og opprinnelig fra Marnadal i Vest-Agder. Til daglig studerer hun til å bli lærer, med den litt uvanlige fagkombinasjonen matte, religion og kunst og håndtverk. – Det beskriver meg godt, jeg er både systematisk, kunstnerisk og kristen, sier Line med et smil. Estetisk team består av fire team med omtrent 20 medarbeidere til sammen. Hver uke gjør de kirkebygget klart og fint til søndagsgudstjenestene. Det estetiske uttrykket er som regel i tråd med taleseriene.

6

– Jeg begynte i denne tjenesten fordi jeg er glad i å være kreativ, lage ting, pynte og gjøre det fint. Men enda bedre er det at tjenesten – og tjeneste generelt - er en fin måte å bli kjent med andre i menigheten på. Det er veldig gøy å kunne lage og skape sammen med andre. Flere ganger i året har vi workshops, der vi planlegger neste serie, hva vi ønsker å formidle og hvordan vi vil gjøre det. I tillegg lager og produserer vi det vi trenger. Her bli vi godt kjent og har det veldig gøy sammen. Samarbeid er utfordrende, men også det gøyeste, sier Line. – Det er mye lidenskap og tjenestevillighet i medarbeidergjengen. Det er helt fantastisk! Estetisk tjeneste har forandret seg de siste årene. Før den nye forgården var på plass var det større behov for å friske opp et gammelt og slitent bygg. Etter at det nye bygget ble ferdig har tjenesten fått mer rom til å legge til rette for visuell kommunikasjon av talens og taleserienes budskap. – Vårt ønske er å kunne legge til rette for at mennesker får en opplevelse av Gud gjennom ulike medier, enten det er grafisk på skjerm, gjennom en installasjon eller et maleri på veggen. Mennesker kommuniserer og tar inn ting på ulike måter; noen er visuelle, andre responderer bedre på tale eller lyd. Derfor forsøker vi å tenke helhetlig i hele bygget og i gudstjenesten, for å uttrykke et budskap på ulike måter. Kirkebygget vårt er jo ikke utsmykket slik mange andre kirkebygg er. Det gjør at man kan tenke nytt og være i forandring, alt etter hva man ønsker å uttrykke. Dypest sett ønsker vi å formidle noe av Guds storhet gjennom det vi gjør. I tillegg håper vi at folk opplever at noen har vært her og forberedt noe før de kommer. Denne vårens taleserie ”Ta det vakre tilbake” har vært et høydepunkt for teamet. Serien handlet om Gud som skaper, om kreativitet og om å ta vare på det skapte. – Ta det vakre tilbake ble et skikkelig høydepunkt for oss. Alle de kreative teamene;

film, foto, grafisk, lys, dans og musikk jobbet tett sammen om denne serien. Estetisk team hadde mange workshops i forkant, der vi blant annet malte veggen i inngangspartiet og veggplater til andre deler av bygget. Vi fikk jobbe med hele bygget som helhet, og til og med toalettene fikk utsmykninger. Det er gøy å se at det vi gjør gir folk noe å tenke på, noe å snakke om. Om man ønsker å være med eller er interessert i å høre mer om tjenesten er det kort vei til å få svar. I infostanden på søndager kan man både spørre spørsmål og melde seg til tjeneste. – Eller kom og snakk med meg, sier Line. Det er alltid plass på team! Det er ingen krav om kunstneriske evner eller spesifikke gaver for å kunne bli med i estetisk team, her er alle som har et ønske om å tjene velkommen. – Vi er ett team som jobber sammen, alle har ulike gaver, talenter og ideer, alle ser det vakre på ulike måter. Det er det som er så spennende! Sammen blir det en helhet. – Jeg tror Gud elsker å se at vi bruker de gavene og talentene han har gitt oss - uansett om det er å lage kaffe, hilse folk velkommen, hjelpe noen som trenger det eller å male. Gud har gitt oss evner, visdom og kreativitet på ulike måter. Vårt ønske er først og fremst å bruke det vi har for å kunne fortelle om Hans storhet!


KONGOOPPLEVELSER Tekst og foto: Arne Gjervoldstad, leder for Fila Global

Gjennom Filadelfiakirkens mangeårige misjonshistorie har Kongo satt seg fast i mange menneskers minne som det store misjonslandet. Mange i den eldre delen av vår forsamling blir fremdeles varme om hjertet når de hører om og fra Kongo. Vi har hatt mange gode, engasjerte, dyktige mennesker som har reist ut fra Filadelfiakirken og brukt mange år i forskjellige tjenester og funksjoner i Kongomisjonen. Det er i fotsporene til disse vi i mars fikk reise til en liten del av det enorme Kongo, og se en liten del av det store arbeidet som representeres gjennom CELPA-kirken. Vi kommer enda en gang tilbake og er fasinert over hvor stor innflytelse CELPA kirkene har på store deler av samfunnet der hvor de befinner seg. Reiserute Med på denne reisen var vår forstander Daniel Egeli, bibelskolelærer Gunhild Ueland, Morten Jahr, Ronny Thom og undertegnede. Flyreisen gikk fra Oslo til Kigali, videre til Kamembe, der doctor Isokelo Fama ventet på oss og hjalp oss over grensen inn i Bukavu. For hvert år blir det lettere og lettere å passere grensene, nå finnes det til og med datamaskiner hvor vår ankomst og avreise blir registrert. Allikevel er det interessant å se at den nye fine broen ved Ruzizi fremdeles ikke er tatt i bruk etter 5 år. ”Tiden kommer” fremdeles i Afrika, og det er nok av den… Målet for reisen denne gangen var Shabunda, Kitutu og Goma med fokus på lederseminarer i Kitutu og Goma

I Bukavu fikk vi treffe Ingrid og Lars Gustav Østerhus, fastboende med tjeneste dels med bistand og dels med misjonsoppgaver. Her møtte vi også CELPAs interimleder Rep. Leg Liambi og tidligere leder Bulambo, som skal bli med oss videre på reisen. Turens andre stopp var i Shabunda, stedet hvor myndighetene sist fikk kontroll på militsgruppene som har trakassert hele denne regionen i mange år med vold, voldtekter og lovløshet. Her har vi i Filadelfiakirken hjulpet til slik at skolen har kunnet bygge seks nye klasserom. Likevel må lærerne kjøre skole i to sekvenser i løpet av en dag for å få undervist alle. Håpet er en ny fløy med seks nye klasserom. ”Vi har murstein, hvis vi bare får litt hjelp med sement og bølgeblikkplater”, forteller rektoren. Reisen går videre til Kitutu, der dagene er tettpakket med lederseminarer for pastorer og ledere fra nesten hele RESKO-provinsen. Vi besøker sykehuset hvor vi møter en stab med fem leger og sykepleiere, fint kledd i sine uniformer, som stolt viser fram sykehusets forskjellige avdelinger. Pågangen til god helsehjelp på sykehuset er stor, og sykehuset betjener et område med over 150000 mennesker. Doktor Freddy opererer to pasienter per dag for grå stær, og det er nesten utrolig hvordan dette kan gå an med så enkle hjelpemidler. Det er spennende å få være sammen med menighetsledere fra hele regionen, som noterer

så blekket spruter når Daniel Egeli underviser om bibelens syn på kvinner i tjeneste. Temaene om lederskap om å tjene, se lenger, utvikle yngre ledere og gi plass for flere gaver og tjenester vekker interesse og engasjement. På veien mot Goma er vi innom Bukavu, der vi både får hilse på seks ulike kirker og skolen i Kamituga. På veien får vi spennende samtaler om hvordan vi kan få være med å trene en ny generasjon unge ledere for menighet og samfunn. I Goma, som oppleves som en liten, moderne og organisert storby, uttrykker lederne i distriktet og pastor Mlenga stor glede over å få besøk fra en menighet i Norge og spesielt pastor Daniel fra Filadelfiakirken. I de neste to dagene samles ca. 40 ledere til seminar. Vi underviser om de samme temaene som i Kitutu, men som ser annerledes ut i en bykontekst. Spørsmålene og samtalene underveis i seminaret åpenbarer store behov for undervisning og refleksjon, men mange sitter med mye bra bibelkunnskap. Til ettertanke Kongo lever i hjerter og tanker hos alle oss som var på tur. Behovene er utrolig mange, men vi vet at vi ikke kan dekke alle. De viktige beslutningene i tiden framover blir å velge å investere i de områdene som vil hjelpe Kongoleserne videre. • Vi må investere i noen ledere som multipliserer det til andre. • Vi må bygge kompetanse i noen få som igjen bygger kompetanse i mange andre. • Vi må utvikle bærekraft på noen steder som gjør at disse stedene bygger bærekraft andre steder. Dette er en forkortet versjon av reisebrevet. Vil du lese hele, se filadelfia.no/fila-global.

Gjøre Jesus synlig i verden

7


TENTRO ’17 Tekst: Mathias Stensrud

T

entroåret er ved en slutt, og det har vært et konge år med 47 herlige Tentroelever! Vi har møttes hver fredag før Ungfila, der vi har hatt det gøy, spist masse digg, hatt undervisning og gruppesamtaler. Vi har snakket om mange grunnleggende temaer som hvorfor Bibel, bønn og kirke, men også snakket om temaer som opptar mange av tenåringene, som påvirkning, selvbilde, og vanskelige spørsmål i forhold til kristendommen, Bibelen og det å leve som kristne.

Vi har også vært på Tentro-tur til Filadelfiakirken sitt leirsted på Norefjell og vært med på Oslofest! Det er utrolig spennende med Tentro, som et sted man kan komme uten stor kjennskap til kirke fra før, og der man kan få oppleve et miljø som strever etter å være oppbyggelig, inkluderende og trygt, et sted hvor man kan senke skuldrene og hvor man er ønsket. Det har vært skikkelig gøy å bli kjent med årets tentroelever, et kull som er bra livlige slik som

47 femtenåringer er, og hvor det det er gull i hver eneste person. Et kull som viser så mye kjærlighet for hverandre, og nysgjerrighet og refleksjon i undervisning og samtaler. Det er med et vemodig hjerte at vi sier takk for året. Vi gleder oss masse til å følge Tentroelevene videre gjennom Ungfila, og se dem gå fram i alder og visdom.

8

Alekskander Mysen Moe

Amalie Elle

Anders Mork

Andreas Høydahl Hellstrøm

Anine Lund

Anna Thanh Nguyen

Bendik Norlander

Benedikte Dorg

Bethel Asefaw

Bethina Bigum Johansen

Betty Eshete

Christian Grytten

Cornelia Eikeri

Danait Semere

David Løkken Jensen

Debora Mesfun

Eileen Røise

Frena Daniel Ghebar


Ina Han Brekke

Jakob Elias Ramberg

Jenny Christiansen

Jessica Osei Boakye

Joakin Gehezeng

Joel Grønlund

Jonas Kjørberg Siraj

Julie Marie Ermesjø

Kaleb Temsgen

Lisa Beathe Omarhus

Luna Yohannes Woldemichael

Mathias Bosenborg

9

Miriam Elise Havåg

Oliver Fielding

Philip Egil Hesland

Pia Maria Brodalen

Priscilla Takyiwaa Aboagye

Rebecca Waldemar

Rikke Buene

Saron Solomon

Selma Groven-Syvertsen

Selma Lofthus Berntsen

Sened Habtu

Sina Solomon

Tobias Møkkelgjerd

Tomas Rønning

Tsega Worede Fantaye

Yacob Assefa Aliyu

Zandre Aparo

Zerubbabel Habte


✿ GLIMT

PÅSKEFEIRINGEN Siri Novak Jenssen og Konrad Lunde med musikere forkynte påskens budskap med gudstjenester hver dag fra skjærtorsdag til 1. påskedag i Filadelfiakirkens påskevandring. Påskefeiringen ble avsluttet med Påskefinale 2. påskedag, der både 11-gudstjenesten, Møtepunkt og Ungfila var samlet til gudstjeneste og feiring av oppstandelsen. Fire ungdommer lot seg døpe, og Ungfila viste frem både leirsang og dans fra Påskeleir, og Kristin Roaldsnes talte.

10

VENNEFEST Søndag 2.april var det stor Vennefest i Barnekirken. Mer enn 240 barn fylte lokalene, til en formiddag med tivoli, gudstjenester, lek, aktiviteter, sukkerspinn og god stemning!


SOMMERSTEVNET Hedmarktoppen

7– 12 JULI

Lovsang17: Første helgen i april var 1000 mennesker samlet i Oslo Kristne Senter på Kjeller til Lovsang17. Gjennom seminarer, storsamlinger og fellesskap ble lovsangere fra hele Norge inspirert til tjenesten av blant andre David André Østby, Luke Hellebronth, Erik Liljero og mange fler. Konferansen holdes i regi av lovsang.no, der Filadelfiakirken er en stor bidragsyter både i komiteen og på medarbeiderfronten. Konferansen arrangeres hvert år, og Lovsang18 går av stabelen 13.-14.april 2018. 

26.-30. JUNI

11 Høsttur til Kreta 24. september – 1. oktober

SOMMER

LEIR

BIBELUNDERVISNING OG KVELDSMAT 19. APRIL • 26. APRIL 3. MAI • 10. MAI

JUNIORLEIR

30. JUNI - 4. JULI

OKSØYA LEIRSTED

9. - 13. AUGUST 2017

PÅMELDING PÅ WWW.CHECKIN.NO

Sommertur for Fila+ 7.-9. juni

Fila+ inviterer til sommertur til Strømstad og Koster, og på veien besøker vi blant annet Hans Nielsen Hauges Minne i Tune. I Strømstad bor vi sentralt på Laholmen hotell. Torsdag blir det utflukt til skjærgårdsparadiset Koster. Her skal vi spise lunsj før vi returnerer til Strømstad. Kvelden tilbringer vi på hotellet, med middag og fellesskap. Reiseledere: Tore Deila, Turid Svartdahl og Anne Strandskogen

Overnatting: FilaFamilie har arrangert overnatting for både 4.-5.klasse og 6.-7.klasse denne våren, med stor suksess. 40-50 barn pluss ledere har blitt kjent, spist pizza, vært på utflukt til slottet, sett film, og hatt aktiviteter lørdag kveld, før frokost og gudstjeneste venter søndag formiddag. Mange fornøyde (og litt trøtte) barn har kost seg disse dagene!

BARNELEIR

VI VIL GJERNE HA DEG MED PÅ TUR

PÅMELDING PÅ CHECKIN.NO

PÅMELDING: CHECKIN.NO

I samarbeid med Plussreiser arrangerer Fila + tur til Hersonissos ved Maliabukta, der vi skal bo på hotell Aldemar Konssos Royal. Tore Deila vil holde bibeltimene. Dagene benytter vi til soling, bading og utflukter, blant annet til Spinalonga, som helt frem til 1957 var koloni for spedalske. På kveldene har vi hyggesamvær, sang og musikk. Turteam: Torgun og Tore Deila, Turid Svartdahl og Anne Strandskogen. Info og påmelding anne@filadelfia.no /98233371


✿ DAGER & ÅR ➤ Jubilanter i mai

➤ Jubilanter i juni

➤ Jubilanter i juli

➤ Jubilanter i august

18 ÅR

18 ÅR

18 ÅR

18 ÅR

60 ÅR

50 ÅR

02.05. Mathias Walmann 31.05. Ludvig Stensrud

50 ÅR

• 12.05. Mussie Afworki • 17.05. Rolf Henning Langmo • 21.05. Alex Hadgu

60 ÅR

• 09.05. Sverre Georg Kornmo • 13.05. Tone Heiret

70 ÅR

10.05. Jamanda Jansen 15.05. Tore Spjelkevik 21.05. Bente Hande Dorg

80 ÅR

• 03.05. Ruth Elfy Colleou Weng • 14.05. Ima Irene Eriksen • 20.05. Anne-Lise Haukeland • 28.05. Marit Jonette Herwig

• 01.06. Karoline Strand • 06.06. Nora Sofie Haukeland • 15.06. Martine Skaugrim Nyborg • 21.06. Filip Vøybu • 13.06. Anne Strandskogen • 22.06. Marianne Lauritzen Solli • 23.06. Rosa Jansen

70 ÅR

• 16.06. Vegar Knutsen • 26.06. Ola Engeseth • 30.06. Solfrid Bratfoss Eriksen

75 ÅR

• 02.06. Wenche Synøve Bertelsen • 06.06. Kjell Leif Staurung

• 12.07. Vilde Netskar • 20.07. Anette Solvang • 21.07. Haben Redai • 23.07. Oskar Sjåvåg • 05.07. Ann Ingrid Holgersson • 14.07. Jarle Skjennum

60 ÅR

• 16.07. Woinishet Michael

75 ÅR

• 14.07. Turid Kristiansen

80 ÅR

• 05.07. Terje Orlien

80 ÅR

• 07.06. Knut Agnar Knutsen

85 ÅR

• 11.08. Eirik Eggemoen • 13.08. Jostein Knutsen • 19.08. Alexs Abraham • 21.08. Yanet Yonas • 31.08. Henriette Helene Skadberg

• 50 ÅR

• 03.08. Anita Sundquist • 26.08. Anette Orlien

60 ÅR

• 22.08. Rune Lauvik

75 ÅR

• 11.08. Edel Johanne Holtskog • 23.08. Blanche Marie Andersen • 30.08. Jorunn Mortensen

85 ÅR

• 03.08. Irmelin Bergljot Hoff • 08.08. Bernhard Anton Myklebust

95 ÅR

• 03.05. Rut Eva Olsen Grønning • 06.05. Ragnvald Bjerke • 29.05. Per Leif Lund

• 21.08. Alf Reinert Andreassen

100 ÅR

• 14.05. Agnes Eleonore Follestad

12

! k k a T

er Nye medlemm

JUBILANTER

BEGRAVELSE

Tusen takk for den vakre blomsten til dagen min. Randi Fjellvang

Hjertelig takk for fine blomster i anledning vår kjære søster Ingebjørgs bortgang. Edle og Willy Gravdal

Takk for den fine blomsten til dagen min. Bjørg Sørsdal Tusen takk for hyggelig hilsen og vakre blomster som jeg fikk til min 80-årsdag. Eva Brynhildsen Tusen takk for nydelige blomster og gode ord som jeg fikk til min 80 årsdag. Gro Crompton

Takk for vakre blomster til Odds gravferd. Gyda Veum, Svein Rune m/fam., Hilde m/fam.

Sinit Tewelde u Solomon Debr Senayt Isaias sfu Tsigheweini Te slasse Esaias Gebre n Gramsett Vibeke Knutse tt se m ra G Yngve enes Gjermund Huv d år eg Br e Stin Mercy Okoro d Rune Haukelan ussen sm Ra e in Hanns Arefayine ne ha Mebrahtu Br Gisle Berge ann Næsstrøm Peter Drachm

Tusen takk for vakre blomster til min 80-årsdag. John Vøybu Tusen takk for de vakre blomstene jeg fikk på min 85-årsdag. Astrid Grepperud

rren Hjem til He um Odd Olai Ve gen in R v la O Dag


Herreklær i alle størrelser Dresser – Jakker – Bukser – Skjorter Personlig service – Kvalitet Egen skredder

HerreMagasinet Storgaten 28, 0184 Oslo - Telefon 22 17 36 37

WWW.HANDE.NO

Vil du ha Byposten tilsendt? Legg en lapp om dette i postkassen i vestibylen, eller bruk e-post: post@filadelfia.no Oppdaterte nyheter finner du på menighetens nettsider www.filadelfia.no

SPONSORER ✿

Prepkurs høsten 2017 28. – 29. oktober Par som skal etablere seg/nyetablerte, Filadelfias kurslokaler kr. 2.950,-/par, inkl. måltider, kursmateriell og -avgift. 11.-12. november Par i alle aldre m/overnatting, Sole Hotell Kr. 3.950,- / par, inkl. kost og losji, kursmateriell og -avgift

13


REISEBREV FRA BIBELSKOLENS MISJONSPRAKSIS I KENYA Hvite sandstrender er erstattet med hvite, snødekte fortau, og de søkende blikkene byttet ut med hoder bøyd inn i tusener av smarttelefoner. Selv om vinduene i St. Olavs gate 24 fremdeles er møkkete fra piggdekksesongens herjinger, synes det å kunne skimtes at sola er i ferd med å trenge gjennom det tunge skydekket. Allikevel kan verken et slik sikkert vårtegn, eller det faktum at det er skifest i Kollen, flytte tankene vekk fra det tre uker lange eventyret vi nettopp har vært en del av. Tekst og foto: Kenneth André Inghelm Mørkved

F

14

ørste oppdragsdag besøker vi noe som oppleves som en blanding av et barnehjem og et fengsel. Her kommer vi i kontakt med unge gutter og jenter, mellom barneskolealder og tidlig tenår, som har blitt plukket opp fra foreldreløse liv på gata. Flere er tydelig ødelagt av sniffing. En liten gutt har ikke engang lenger noe språk. Vi er her for å formidle Jesus, glede og kjærlighet, gjennom dans, drama og vitnesbyrd, men det slår meg at tross all forberedelsestid i forkant, har ingenting kunnet forberede meg skikkelig på dette. Når jeg treffer Collins, en gutt på 15 år, knuses hjertet mitt fullstendig. Vi prater om løst og fast inntil jeg drister meg til å spørre om hva som er hans største fremtidsdrøm. Han løfter blikket blygt opp fra sandalreimen, og sier til meg med lav stemme: ”To see my parents again”. Jeg føler meg med ett så utrolig tiltaksløs, og kan ikke annet enn å legge armen rundt gutten:

”Kjære, Gud. Takk for at du er den perfekte Far. Må du la ditt mirakel skje”. Samme dag besøker vi et kvinnefengsel. På ekte afrikansk vis har vi en liten gudstjeneste med sang, dans og latter, før vi igjen stiller opp med programmet vårt. Det er sterkt å se disse kvinnene i stripete drakter, butikktyver som drapsdømte, berøres av budskapet vi kommer med. Forbønnstunden i etterkant blir svært spesiell, der vi får oppleve både tårer og en forbausende åpenhet. I bilene på vei hjem er vi skjønt enige om én ting: Jesus var tilstede og han berørte. Etter to hele dager i Nairobi pakker vi Land Cruiserne fulle og forflytter oss 150 kilometer vest, nærmere Masai Mara og grensen til Uganda, til byen Narok. Der har vi fullt program med oppdrag, og vi besøker skoler, gatemøter og fattige hjem. Flere av oss er innstilt på å kjenne oss slitne og ut-

mattet, men vi opplever stadig å få ny energi og pågangsmot, samtidig som stemningen i gruppa er fantastisk og oppløftende. Dessuten erfarer vi at Gud er med oss og gjør store ting, akkurat slik han har lovet. En av de første dagene er vi på husbesøk og besøker et område den lokale kirken (FPFK) kaller Judea. Folk her er svært fattige, og området preges av mye alkoholisme og prostitusjon. Midt i dette viser Gud sin storhet. Vi går i flere mindre grupper, og i løpet av den lille timen min gruppe er ute, ber vi med flere til frelse. En gammel dame ønsker også at vi skal be for synet hennes, og etter flere bønner vitner hun om forbedringer. Hun gir oss en lang klem mens tårene triller nedover kinnene hennes. Det er fantastisk å se Guds omsorg og kjærlighet forløst i et område med så mye elendighet. I dette området får vi noen dager senere være med å bygge et hus til en gammel masaidame. For de fleste av oss fremstår det hele som et særs simpelt blikkskur. Det er derfor rørende å se den hengivne takknemligheten i øynene hennes mens vi bygger. Hele dagen sitter hun der i stolen sin og beskuer oss, mens vi graver ned påler og hamrer løs på blikkspiker. Hans endeløse kjærlighet og godhet opplever vi også på nært hold under skolebesøkene. Vi besøker både rene gutte- og jenteskoler, men også såkalte ”mixed schools”. Her kjører vi opplegget vårt, i form av dans, drama og vitnesbyrd, og bruker tid i etterkant på samtale og forbønn. Selv om mange av oss erfa-


rer at kenyanerne fremstår litt reserverte og vanskelige å samtale med, skjer det fantastiske ting. Når vi deler vitnesbyrd berører det folk både til latter og tårer, og flere ønsker å ta imot Jesus som Herre i livet. ”Are you born again?” spør vi. ”No, but I want to”. Videre får vi se helbredelser på nært hold, og vi opplever at Gud holder løftene han har gitt oss i forkant av turen. Hver dag får vi ny kraft, glede og ikke minst frimodighet til å dele evangeliet om Jesus til de vi møter. Vi kjenner at misjonsbefalingen får et helt konkret uttrykk. Å få være vitner om hva vi har sett og hørt er ikke annet enn et fenomenalt privilegium. De neste dagene blir kontrastfylte, da vi først har noen meget opplevelsesrike dager på safari i Masai Mara, før vi setter kursen tilbake til Nairobi for et siste skole- og husbesøk i slummen. Her treffer vi ei ung dame, med syv barn, som nylig har blitt kastet ut av huset sitt, da hun ikke er i stand til å betjene månedsleien på 2500 kenyanske shilling (ca. 200 NOK). De siste dagene har hun bare sovet ute i rennesteinen, uten mulighet til å ha personlige eiendeler, da disse blir frastjålet sporenstreks. Heldigvis har vi mulighet til å hjelpe henne et lite stykke på veien, da vi kjøper mat til henne og sørger for at hun får bo på skolen frem til hun kan betale husleien. Det er med knuste, medfølende hjerter vi ber til Gud om at han må gripe inn. Den påfølgende natta reiser vi til Mombasa, der vi nyter tre dager på ferie i sol og varme. Det blir noen sårt tiltrengte hviledager med mye lek og moro, der attpåtil et par elever i klassen velger å la seg døpe. Mer enn det blir det også en tid for ettertanke om hva de siste ukene har lært oss. Selv om misjonsturen nå har kommet til veis ende, er vi langt fra i mål med oppdraget. Jesus er like tydelig nå, som han var før vi dro, på befalingen som har vært brennende aktuell i mer enn 2000 år. For Ham er gitt all makt i himmel og på jord. Og det er nettopp derfor vi skal fortsette å strekke oss mot målet. Målet om å gjøre alle folkeslag til disipler av den levende og oppstandne Jesus Kristus. Er det noen som er interessert i en lengre versjon av dette reisebrevet med flere bilder? Besøk http://fbo.no/2017/03/17/ reisebrev-fra-kenya/ og les mer.

SKAL PADLE 5400 KM FRA OSLO TIL ATHEN 1. april la Mark Fuhrman fra Oppegård ut på sitt livs padletur. Turen går fra Oslo til Athen, med stopp i bl.a. Gøteborg, København, Bremerhaven, Hamburg, Amsterdam, Rotterdam, Brüssel og Paris på veien mot Athen. Tekst: Jan-Erik Oppedal

M

ark, som er medlem i Filadelfiakirken, kommer opprinnelig fra Canada, der han både drev med idrett og menighetsarbeid. Han har vært både ungdomspastor og hovedpastor i en kirke i British Colombia som faktisk er større enn Filadelfiakirken. Det var kjærligheten som brakte ham til Norge. For noen år siden ble Kirsten syk og døde. Idéen bak turen er å søke opp hverdagshelter som utgjør en forskjell i sine nærmiljøer på de ulike stedene og gi dem en «Piece Prize». Dette gjøres i samarbeid med universiteter, Lions Clubs etc. Prisen anerkjenner enkeltpersoner som ikke alltid synes i sine lokalsamfunn. Dette er hverdagshelter som opptrer uten forventning om belønning, og de utgjør en viktig forskjell i sine omgivelser ved å skape omsorgsfulle miljøer og fredelige relasjoner. Mark Fuhrman ønsker med sin tur å gjøre «piece attacks» i stedet for «terror attacks» Han vil inspirere mennesker over-

alt hvor han kommer til å bli en del av det puslespillet som i sum kan forandre verden. «Å skape global fred er som et puslespill, som består av unike brikker i ulik farge, form og størrelse. Alle brikkene er viktig for å se det store bildet. På samme måte kan hver enkelt være en brikke, som gjennom ord og handlinger gjør en forskjell for å skape fred. Ingen kan få slutt på fattigdom, sult, krig eller global oppvarming alene. Men hvis mange personer gjør en forskjell der de er, skaper vi et klima hvor disse problemene kan løses, ved å ta en brikke om gangen. La oss gjøre vårt for å fullføre puslespillet», er oppfordringen fra Mark Fuhrman. Før Mark la ut på denne padleturen, var han gjest i «God morgen Norge» på TV2, og på Møtepunkt i Filadelfia. For de som ønsker flere detaljer fra turen, følg med på Mark sin Facebookside, eller ”The Piece Prize” på Facebook.

15


RETURADRESSE: Menigheten i Filadelfia, Boks 6854 St. Olavsplass, 0130 Oslo TELEFON BESØKSADRESSE: MENIGHETSKONTOR: POSTADRESSE: E-POST: NETTSTED: FAKS:

40 00 57 67 St. Olavsgt. 24 Pilestredet 27, blokk H Postboks 6854, 0130 Oslo post@filadelfia.no www.filadelfia.no 22 033 101

KONTORTID: BANKKONTO:

Mandag-torsdag 9–15 3000 31 19609

Epostadresser finner du på menighetens nettsteder: www.filadelfia.no www.fbo.no HVEM GJØR HVA? Håkon Jahr Daniel Egeli Andreas Hegertun Lars Jacob Jacobsen Egil Svartdahl Siri Novak Jenssen Tore Deila David Andre Østby Vigdis Gjervoldstad Kristian Bugge Halvorsen Anne Strandskogen Anne-Lie Andersson Anita Stensrud Kjetil B. Larsen Arne Gjervoldstad Hanne Ovidia Hansen Kjersti Bergsaker Kay Nyfelt

Forstanderteam Forstanderteam Forstanderteam Administrativ leder Pastor Pastor Omsorgspastor Lovsangspastor Barne- og familiepastor Ungdomspastor Leder for seniorarbeidet Leder for bønnearbeid Leder for Samtalesenteret Leder for diakonalt arbeid Leder for Fila Global/ rektor ved FBO Informasjonsleder Drift Heimemisjon

BYPOSTEN Byposten er menighetsblad for menigheten i Filadelfia i Oslo. I REDAKSJONEN: Jan-Erik Oppedal, Anne Strandskogen, Hanne Ovidia Hansen og Daniel Egeli. Redaksjonens epost: anne@filadelfia.no Layout og trykk: www.synkronmedia.no

#ALLEPÅOPPDRAG 23.april går startskuddet for årets #AllePåOppdrag. #AllePåOppdrag er et godhetsprosjekt der vi som kirke bretter opp ermene for å velsigne Oslo med gode handlinger. Målet er at disse handlingene skal fortelle om hvilken Gud vi tror på, og gjøre byen til et varmere sted! Vi tror handling kan si mer enn ord, og det er nok av behov i byen vår derfor drar vi ut med stor frimodighet. Årets prosjekt går av stabelen 23. april til 14. mai, og listen med oppdrag er mange og varierte. Enten du er 17 eller 70, praktisk eller pratsom, finnes det et oppdrag som passer for deg. Vi skal pusse opp kjøkkenet på Hammersborg fritidsklubb, synge på aldershjem, arrangere Megagøy Dag for alle barn på Sagene, be og bake for å nevne noe. Nytt av året er at vi også har et oppdrag som heter ”Eget initiativ”. Kanskje du har lyst til å invitere oppgangen i blokka på vafler, klippe hekken for en eldre nabo eller gi blod i blodbanken? Behovene er mange, men vi kan alle gjøre noe. Påmeldingen skjer på allepåoppdrag.com, der du både får en oversikt over alle oppdragene, info om tidspunkt og mulighet til å melde deg på de oppdragene du vil være med på. Bli med å gjøre Oslo varmere 23.april til 14.mai!

et må være vår kjærligh ” ”Mine barn, en handling. mme ord, m to ke ik , nn sa ’ brev 3,18. - 1. Johannes

Byposten nr.2/2017  

Menighetsblad for Filadelfiakirken Oslo. filadelfia.no

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you