Page 28

KUNST EN WETENSCHAP

DE FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN: ‘AANNEMER IN DE KUNSTEN’? De faculteit laat zien dat academisch onderzoek downto-earth resultaten oplevert voor de industrie en blijft tegelijk inspirerende projecten waar professionele bacheloren ingenieursopleidingen samen met onderzoekers tegenaan kunnen gaan, met open armen ontvangen. Onverwachte concepten van kunstenaars vormen een dankbaar vertrekpunt: hun vonk geeft aanleiding tot een intensieve samenwerking, een uitstekende oefening in dwarsverbanden én in ondernemingsvaardigheden. Drie voorbeelden illustreren deze stelling. We bieden

Zouden de ondertussen afgestudeerde professionals niet spontaan glimlachen als ze toevallig nog eens ter plekke zijn en hun werk er zien staan? Present: PiLoT1 Dit academiejaar loopt onder de noemer ‘PiLoT’ een nieuwe samenwerking tussen de afdeling beeldende kunsten van SLAC/Academie Beeldende Kunst en KU Leuven. Het vakoverschrijdend atelier en het atelier interactieve media van het SLAC werken rond het thema ‘Chaos’ waarin kunst en wetenschap elkaar ontmoeten en verrijken.

een blik op een afgewerkt project, één in volle wording en lichten een tipje van de sluier op van hoe er inbreng voor het Lichtfestival editie 2018 in voorbereiding is. Past: Lotus Ondertussen is de uit Cortenstaal opgetrokken bloem centraal op het grasplein een vertrouwd beeld. Haar verhaal begint bij de heraanleg van het binnenplein van de Technologiecampus Gent. Op de sokkel van waar ooit een fabriekstoren herinnerde aan de vroegere textielactiviteit op het terrein, mag een nieuw kunstwerk komen.

PiLoT1

28

Enkele straten verder krijgen studenten van LUCA School of Arts campus SintLucas Gent de gelegenheid om een schaalmodel van hun voorstel in te dienen. Rob Buelens ontwerpt een stalen Lotus-bloem, voorzien van spots die een wachtwoord voor gecodeerde boodschappen kunnen verzenden. Een app laat ontcijfering toe. De docenten van Odisee Hogeschool en de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven brengen zoveel mogelijk technische aspecten onder in projectwerk voor studenten. Op die manier krijgen zij de mogelijkheid om een actieve rol in de realisatie te spelen. De technische dienst en onderzoekers bieden hulp: de lijst van personen die een steentje bijdragen, is lang. Ze zijn allen mede-eigenaar van het resultaat.

Keramiekkunstenaar Dirk Demuynck is één van de deelnemers. Hij laat zich inspireren door het werk van Katrien Van Nimmen, lid van de onderzoeksgroepen Bouwmechanica & Bouwmaterialen (Dept. Burgerlijke Bouwkunde, Technologiecluster Bouw, Technologiecampus Gent) en Bouwmechanica (Dept. Burgerlijke Bouwkunde). Ze bestudeert het effect van de (chaotische) bewegingen van een mensenmassa op hedendaagse slanke bouwkundige structuren zoals voetgangersbruggen, stadions, congrespaleizen, … Hun gezamenlijk werk (in uitvoering) bestaat uit een model van een slanke brug, voorzien van een keramieken bekleding en een menigte van losse keramische elementjes. De foto toont een werkmaquette in mdf. Een motortje onderwerpt het geheel aan een trilling en wekt zo de interactie op tussen de bewegende mensenmassa en het hedendaags bouwwerk. Voor de realisatie van het stalen frame van de brug stellen Patrick van Rymenant van de opleiding Master na master in Welding Engineering (Technologiecampus De Nayer) en Peter Minne (Technologiecampus Gent) laboruimte ter beschikking.

CONNECTing 4  

Magazine van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen NR 4 - juni 2017

CONNECTing 4  

Magazine van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen NR 4 - juni 2017

Advertisement