Page 1

# Vol. 1 / maj 2014

magazine FLy madness i– pighvar brændingen på flue

Tunfiskeri – a la charterferie Hajfeber i Kattegat – haj fra småbåd


OPLØSNING

1080p PULS

129s/pm POSITION N57°62.990 E11°73.580

Specielt anbefalet 02 2014

+++++

Garmin VIRB Elite

Fang øjeblikket Hvad vil du gerne genopleve – igen og igen? Mød VIRB Elite, et ægte HD 1080p-actionkamera som kan filme længere og smartere end de kameraer, du kender. Du kan nemt filme præcis det, du ser. • Fuld 1080p HD-optagelse • Indbygget GPS, accelerometer og trykhøjdemåler • Par trådløst med eksterne sensorer, og se f.eks. puls-, højde-, fart- og kadenceinformationer som dataoverlay på dine videosekvenser • Robust, aerodynamisk og vandtæt1 design

Garmin.com/virb

Lyd & Billede - Specielt anbefalet: For bedste billede.

1 IPX7: Ned til en meter i 30 minutter. Dykkerhus (ekstraudstyr) for vandtæthed ned til 5 ATM (50 meter).

VIRB™ Elite HD 1080pactionkamera


magazine 06 Fly madness i brændingen Marc Skovby trodser elementerne og får den vildeste fight på fluestangen!

68 Hajpeber - Pighaj fra småbåd

19

Fiskeriet efter pighvarrer på den jyske vestkyst BOOMER – vi guider dig til din første fight!

Artssafari – på den jyske vestkyst

56

hajfeber i kattegat – haj fra småbåd

68

Saltstrømmen – den glemte perle i nord

88

Trollingmaster Bornholm2014

94

Gear & Lir Senja Furbo Chartertun i Kroatien

Udgivere: Outdoors Media Aps E-mail: chs@fiskeavisen.dk Redaktion: Christen Stenild (ansvarshavende) Annoncer: Christian Stougaard Olsen. Tlf. 60 17 13 68 Layout: GB Grafisk

Senja Furbo FIGHT har mødt Danmarks fiskepige #1

Jersey Drømme

06 19 21 33 45

Flymadness i brændingen

21

Copyright: Fiske Avisen. Affotografering af artikler og annoncer er ikke tilladt! Redaktionen påtager sig ikke ansvaret for uopfordret indsendte artikler m.v. Der tages forbehold for evt. trykfejl i tekst og annoncer samt force majeure. Avisens præmier kan ikke konverteres!

Fight

magazine vol. 1

3


flyeg Er tilbage

I starten af 90’erne udgav Fiske Avisen magasinet Fight, der dengang var et landsdækkende tidsskrift for den moderne lystfisker. I dag genopstår FIGHT i en helt ny udgave: Det nye FIGHT er 100% online og helt gratis.

I dette første nummer er temaet saltvand. Vi har samlet en række af de artikler fra Fiske Avisen, som vi har oplevet mest efterspørgsel på i de senere år, opdateret dem og layoutet i et nyt og frisk design – tilpasset læsning på skærmen, iPad’en eller din mobil, med andre ord er FIGHT altid ved hånden. I dette nummer kan du bl.a. tage med på pighvarfiskeri på vestkysten med fluestangen, læse en reportage fra det netop afholdte Trolling Master Bornholm 2014, hajfeber i Kattegat og tunfiskeri på charterferien.

Vi håber, du vil tage godt imod FIGHT. Synes du om indholdet, er du meget velkommen til at dele linket med dine fiskekammerater, så vores annoncører får mest mulig effekt af deres annoncer – det er dem, der gør det muligt, at vi kan tilbyde FIGHT gratis.

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev HER – så kommer næste nummer af FIGHT helt automatisk i din indbakke. God læselyst og knæk og bræk! Christen Stenild Chefredaktør FIGHT


grej


Tekst/foto: Marc Skovby

BrĂŚndingen affiskes!


FLy madness

i brændingen

– pighvar på flue

Vesterhavets barske ørken lignede miljø, og dets buldrende brænding er ved første øjekast ikke et sted for en fluefisker. Men for en fluefreak med hang til nye oplevelser er de brusende bølger netop fluefiskerens mulighed for at komme i nærkontakt med en af de danske kysters rigtige rovfisk


lyegrej I løbet af de næste par timer bliver der eksperimenteret på kryds og tværs med fluer og diverse affiskningsteknikker, og vi finder efterhånden ud af at udnytte forholdene i stedet for at kæmpe imod dem.

S

kridtene er tunge i det løse sand, som dækker den sidste klit, der blokerer udsynet til vandet. Lyden fra den jyske vestkysts brusende brænding afslører dog, at vi er tæt på nu.

Efter at have hørt om gode fangster af pighvarrer på vestkysten på traditionelt grej, havde snakken længe gået omkring et pighvarsats med fluegrejet. Historierne om specielt tyske turister, der på faldende vand kunne gå i vand til knæene og ”samle” hvarrerne op, bevidnede, at fiskene var inden for rækkevidde med fluegearet. Både med hensyn til afstand fra kysten samt dybden, de befandt sig på. Spørgsmålet var så bare, om vi kunne få dem til at spise kroge klædt i fjer, hår og flash. Få døgn inden var det koralsandet i Den Mexicanske Golf, der var under fødderne, og efter 14 dage på den anden side af Atlanten var eventyrlysten ustyrlig og hungrende i sin søgen efter nye hjemlige jagtmarker for flugrejet. Jeg var dog langt fra forberedt på det syn, der mødte os, da vi nåede toppen af klitten og fik frit skue udover vestkystens enorme vandmasser. De flere meter høje bølger, der hamrede mod revlerne og som piskede vandet til skum i en sky af sand og bølgesprøjt, fik meget hurtigt lagt en dæmper på mine hvar-drømme. Det er svært at sige, hvad jeg havde forestillet mig. Men som fluefisker, der er opvokset på østkysten, virkede dette miljø ikke særligt ”flue-egnet”, og hvor nødigt jeg end vil indrømme det, så stak vi stængerne mellem

jagtmarker for fluegrejet 1/ 4 gode bud på fluer til pighvarrene. 2/ Der er masser af plads til de store fluer, selv i kæften på en kilos hvarre.

8

Fight

magazine vol. 1

1/


j

benene og vendte snuden hjemad uden overhovedet at have lagt et eneste kast ud. Der skulle gå endnu et år, før Carsten igen fik mig overbevist om, at vi skulle aflægge et visit på vestkysten igen. Om det var fordommene, der var vokset siden sidste besøg, eller om forholdene bare var mildere, skal stå i det uvisse, men denne gang virkede den brusende brænding knap så voldsom. Da vi træder ud i vandet, mærker vi med det samme den stærke understrøm, der langsomt flytter sandet under vores fødder. Vi mærker tydeligt bølgernes kræfter mod vores ben, og det turbulente vand gør det nærmest umuligt at holde kontakten til fluen. I løbet af de næste par timer bliver der eksperimenteret på kryds og tværs med fluer og diverse affiskningsteknikker, og vi finder efterhånden ud af at udnytte forholdene i stedet for at kæmpe imod dem. De næste par timer fisker vi brændingsområdet tyndt uden at se eller mærke nogen form for liv. Men troen var der stadig eller måske nærmere håbet. Troen på os selv var i hvert fald betydelig større end hos de mange strandgæsters nysgerrige og nærmest overbærende blikke. Fluefiskere ved vestkysten var bestemt ikke noget, de var vant til at se. Længere henne ad kysten kom to spinnefiskere gående med et bundt hvarrer. Deres overbærende træk på smilebåndet, da de så fluegrejet,

2/

Pighvarre på godt kiloet


fiskeriet starte

Fiskeriet starter i begyndelsen af maj, afhængigt af vind og temperatur. Her søger fiskene ind bag brændingen på det lave vand, som på trods af den store vandudskiftning først på sæsonen tager fint imod solens varme.

Den allerførste pighvarre på land!


er i begyndelsen af maj › gav os endnu et hint om, at vi her var på udebane. De skæve smil

blev dog hurtigt fjernet, da Carsten i det samme sætter krogen i en fisk på det lave brusende vand. Det hele står et øjeblik stille, og med små bølgende bevægelser afslører en pighvar sig, inden den igen slipper sit tag. Stemningen er et øjeblik euforisk, men samtidig præget af en følelse at ærgrelse. Så tæt på og så alligevel ikke. Nederlaget var dog ikke større, end at det gav yderligere tro på vores sag. Og inden for ganske få minutter ser vi flere fisk, der flygter mellem benene på os, når vi går gennem det lave klare vand. Troen på vores projekt har nu aldrig været større. Endelig strammer linen op, og krogen sættes. En anderledes fight, som er domineret af små hidsige bølgende bevægelser og lange pauser, hvor fisken bare ligger og suger sig til bunden, begynder. Med konstant og hårdt pres får jeg sammen med bølgerne kanet fisken på det tørre. Vi kigger kort på hinanden, og ingen siger et ord – det er den utalte indforståethed, som vi lystfiskere kender alt for godt. Vores første fluefangede pighvar på den jyske vestkyst er en realitet!

1/

Kystfiskeri på den jyske vestkyst efter pighvar er ikke noget nyt. Det er dog et fiskeri, der kun har været dyrket af få indtil for et par år siden, hvor det for alvor begyndte at blive nævnt i sportsfiskepressen. Siden da er fiskeriet opblomstret, og mange har lagt vejen forbi de mægtige jyske sandsletter i jagten på en af de potentielt største rovfisk langs vores kyster.

2/

Fiskeriet starter i begyndelsen af maj, afhængigt af vind og temperatur. Her søger fiskene ind bag brændingen på det lave vand, som på trods af den store vandudskiftning først på sæsonen tager fint imod solens varme. Her kan de ligge i baghold og vente på bytte, der bliver fanget i brændingen, og som bliver skyllet lige ind i hovedet på dem.

flyegre 3/

Her bliver de liggende, hvis forholdene ellers tillader det, til slutningen af september, hvor temperaturen atter falder, og fiskene igen søger mod dybere vand. Pighvarrernes tilstedeværelse på det lave vand – og dermed også fiskeriet – får dog et ophold i en 3-5ugers periode midt på sommeren, hvor fiskene trækker mod dybere vand. Formentlig for at gyde og sikre næste generation.

1/ Hvarre på 2 kg. 2/ Sand, hvarre og fluegrej gik op i en højere enhed. 3/ Flot eksemplar af en pighvarre.

Fight

magazine vol. 1

11


flyegre Den dybe horisont, hvor

Den konstante og meget ofte hårde pålandsvind samt de store dønninger fra det åbne hav i Nordsøen er med til at skabe et unikt miljø langs Vestkysten. Et miljø, som vi ikke finder andre steder herhjemme. Den dybe horisont, hvor himmel og hav smelter sammen.


flyegre

himmel og hav smelter sammen

Henne Strand

Børsmose

Vejers Strand

Oksbøl


Den belastede flue sidder solidt plantet i kæften på hvarren.

Et spisekammer Umiddelbart virker det kystnære vand ved første øjekast som en gold og død sandørken uden liv. De konstant rejsende bølger, der smadrer mod revlerne, gør det umuligt for vegetationen at finde fæste i det løse sand. Den hårde understrøm, der til tider får trækket i enhver dansk å til at minde om en stillestående kanal, gør det usikkert og ikke særligt ”økonomisk” for fisk og krebsdyr at færdes der. Sandheden er dog en helt anden, hvilket også er grunden til, at pighvarrerne har fundet sig til rette på de turbulente sandsletter. Den dominerende pålandsvind fører en masse næring ind til kysten, som bliver hvirvlet op hen over revlerne. Dette trækker krabber, rejer og småfisk som tobis, silding, brisling og kutling ind nær brændingen. Her lever de et farligt liv i evig flugt fra de patruljerende havfugle foroven og den konstant truende brænding, der nemt skiller en stime småfisk og slår dem mere eller mindre bevidstløse. De omtågede småfisk føres nemt med bølgerne ind over revlen og ind til de mange ventende hvarrer, der ligger i baghold i det lettere turbulente bagvand fra brændingen.

og tidevandskanaler/hestehuller. Selv bundforholdene skifter fra hårdt til løst sand og fra fint til groft grus. Disse variationer gør det pludselig muligt at skelne strækkene og pladserne fra hinanden. Det bedste fiskeri og den største koncentration af fisk har vi oplevet omkring vandskiftet ved højvande. Specielt pladser med faldende vand, hvor vandet trækker sig tilbage gennem tidevandskanalerne, kan holde fisk. Her fører vandet en masse føde med sig, som bliver klemt ud gennem disse huller og kanaler, hvor revlerne brydes. Af bundtyper vil porøst sand ofte være det mest produktive i forhold til grus eller hårdt kittet, bølgende sand. Store flade sandbanker med porøst sand, der strækker sig ud fra kysten, er ofte sikre pladser, som hvarrerne ynder at ligge i baghold på. Som rettesnor foregår fiskeriet på ca. 30 cm til 80 cm vand. Men fiskene kan også sagtens findes på lavere vand. At gå i vand til midt på skinnebenet og kaste parallelt med eller skråt

lyegrej Vind, vejr og hvor

Den konstante og meget ofte hårde pålandsvind samt de store dønninger fra det åbne hav i Nordsøen er med til at skabe et unikt miljø langs vestkysten. Et miljø, som vi ikke finder andre steder herhjemme. Den dybe horisont, hvor himmel og hav smelter sammen. De store sandsletter, der er i konstant forandring og som uafbrudt formes af vinden og bølgerne. Disse overvældende omgivelser og vidder kan i første omgang virke uoverskuelige, da det hele ved første øjekast ligner hinanden. Kigger man derimod nærmere på kystlinjen samt på strømforholdene, vil man hurtigt opdage variationer som ”badekar”, små sandbanker

14

Fight

magazine vol. 1


j

grej, gear og teknikker ind mod kysten kan kræve lidt overvindelse og virke håbløst i starten. Specielt når al ens naturlige fornuft skriger på at sende fluen mod horisonten. Faktum er dog, at det er herinde, de fleste fisk ligger. Vi har sågar oplevet fisk blive mere eller mindre efterladt af bølgerne oppe på stranden. En god indikator for, om pladsen holder fisk, er at holde godt øje, når man flytter sig. Er fiskene der i et interessant antal, vil man ofte se fiskene flygte eller sågarkomme til at træde på fisk, der har gravet sig ned i sandet. Ser eller mærker du flere fisk inden for samme område, kan det sagtens betale sig at fiske det af endnu engang. Er der en hvarre, er der ofte flere!

Grej og gear og teknikker Grejet til vestkysten minder, når vi snakker stang og hjul, meget om grejet til havørrederne. Liner, fluer og forfang er derimod en helt anden snak. Saltvandsmonterede stænger i #

6-8 med en kraftfuld bunddel egner sig fint til fiskeriet efter de flade og til forholdene på vestkysten. Hvarrerne har en fantastisk evne til suge sig fast til bunden, og her kræver det et stykke kraftfuldt kulfiber at løfte fisken, hvis den bare har lidt størrelse. Vinden spiller også en rolle på disse kanter, og der er som regel nok af den, så her kommer en klinge med lidt krudt i bunddelen også til sin ret. På trods af den lave dybde, vi fisker på, foregår det med synkeliner. Understrømmen er ofte hård, og turbulensen fra bølgerne gør det umuligt at fiske effektivt med flydeliner. Helsynkende WF-liner i synke 3-5 er derimod, hvad der skal til. Disse liner har ofte en tynd diameter og lægger sig på trods af strømmen fint på bunden og så langt væk som muligt fra bølgernes turbulens. Man kan måske føle sig fristet til at fiske med hurtigere synkeliner som f.eks. grainsliner. Men på grund af turbulensen i vandet er de øverste centimeter af sandbunden ofte i konstant bevægelse, hvilket

Fight

magazine vol. 1

15


flyegre Den bagerste tunge flues ”ankereffekt” er en nødvendighed for at holde fluen nede ved fiskene.

› resulterer i, at linen arbejder sig ned i sandet.

Kortklumpede liner med en kort fronttapering er også klart at foretrække. Kastene bør sjældent være lange, da det går ud over kontakten til fluen i bølgerne. Det sat sammen med de blæsende forhold gør den kortklumpede line særdeles egnet. Den korte fronttapering kommer til sin ret, når de store og tunge fluer skal vendes op mod vinden. Af samme grund bør forfanget være kort og i den kraftige ende f.eks. 3 fod 0,50 mm + 4 fod 0,40 mm. Fiskene jager hovedsageligt ved hjælp af synet under disse forhold, og en ophængerflue vil i mange tilfælde øge kontakterne, da sigtbarheden ofte kan være begrænset i det oprørte En pink flue udløste vand. Her bindes hugget fra denne 0,40 mm-delen pighvar. sammen med 0,50 mm-delen med en kirurgknude, hvor en tafs på ca. 1 fod lades stikke ud fra knuden. På hovedlinen monteres en belastet flue og i tafsen en ubelastet. Den ubelastede flue giver den mest naturlige præsentation for fiskene, da den flakser rundt i vandet som en skadet fisk, der er fanget i turbulensen. Den bagerste tunge flues ”ankereffekt” er dog en nødvendighed for at holde fluen nede ved fiskene. Fiskes der kun med en flue, er det kun med den belastede for enden af forfanget. Fluerne er primært fiskeimitationer, men også rejefluer i størrelse XL virker. Pighvarren er en rovfisk af værste skuffe, og i maveindholdet har vi bl.a. fundet tobis, brisling, silding, kutling, rejer, krabber og fladfisk. Fluer mellem 8 cm og 12 cm, bundet på kraftige saltvandskroge størrelse 1-1/0, er at foretrække.

De kraftige kroge er ikke så meget på grund af fiskens styrke, men derimod på grund af dens mund. I siderne af munden er skindet meget tyndt og sprødt, og med en krog af tynd wire skærer krogen sig simpelthen igennem skindet, når man lægger pres på fisken. De kraftige kroge derimod fordeler presset på et større område og resulterer i færre mistede fisk. Fluerne er bundet med udgangspunkt i synlighed. Masser af flash og farven pink har vist sig særdeles effektiv under de fleste forhold. Vi har sjældent oplevet hvarrerne være selektive på bestemte farver eller mønstre, så mulighederne er mange. Bare de er bundet med synlighed som den primære prioritering. Vi binder som nævnt fluerne i både belastede og ubelastede versioner. De belastede minder rent bindeteknisk hovedsageligt om store crazy charlie´s med tunge twin- eller dazzle eyes og bundet ”up side down”. De ubelastede er primært ganske almindelige ”Baitfish fluer” enten bundet ”high&low tie”, som skaber en flad, men høj profil og giver en flaksende gang i bølgerne eller bundet med skaftet som center, hvilket giver en rund og ligeligt fordelt silhuet fra alle sider. Hovederne kan med fordel dækkes af epoxy, da livet i brændingen kan være hårdt for blottet bindetråd. Pighvarfiskeriet på vestkysten giver fluefiskeren nye udfordringer i et nyt miljø. Et miljø, som kun ligger til grund for fluefiskeri meget få andre steder i verden. De mange unikke elementer ved fiskeriet og dets unikke omgivelser åbner dørene for et helt nyt aspekt i det danske kystfluefiskeri. Et aspekt, som indeholder både muligheder og en snert af eventyr. ■


ElitE SEriEn Fishfinder, Kortplotter og Kombi -modeller

Elite-7 hdi

NY Elite-4 hdi

Elite-5 hdi

Find - navigatE - dominatE

de nye Hdi-enheder sætter nye standarder for prisbillige navigations og ekkolodsinstrumenter med indbygget gPS-antenne, højtopløselige kortlægningsmuligheder og Lowrance’s specielle Hybrid dual imaging-teknologi som kombinerer Broadband Soundertm og downscan imaging til at få det bedst mulige billede under din båd! • Elite-4 nu ,ed 4,3” stor skærm og 70 % flere pixels og 36 % større skærmareal • alle Elite-4 Hdi har 83/200 & 455/800 kHz Skimmer-transducer • alle kombi- og kortplottermodeller har indbygget gPS-antenne • download kort fra navionics® eller C-maP maX-n. • alle Hdi/Hd kortplottermodeller er kompatible med online servicen insight genesistm • alle Hdi/Hd kortplottermodeller kan vise aiS via nmEa0183 FinD Hybrid Dual ImagingTM (HDI ) ekkolods teknologi tager Elite-serien til et helt nyt niveau. Den kombinerer Broadband SounderTM, og DownScan Imaging for at yde den bedst mulige visning af ekkolodsbilledet. navigatE Pålidelig navigation, der er let at bruge og meget præcist. Elite-serien har indbygget GPS-antenne, og et detaljeret baggrundskort med valgfri kortlægningsopgraderinger til micro SD kort med Navionics® Gold og HotMaps® Premium. Insight GenesisTM er en eksklusiv online-tjeneste, hvor du kan oprette dig gratis, tilpasse kort fra dine egne data du har logget. Du kan uploade data til din Insight Genesis konto og ved hjælp af indspillede ekkolodslogs, kan du lave dit eget detaljerede ekkolodskort og downloade det til et SD-kort. dominatE Multi -Window Display - Vælg sidelayout fra otte forudindstillede sidelayouts, herunder op til tre paneler i split- screen, herunder Broadband SounderTM og DownScan ImagingTM - alle på én skærm. Kompatibel med ekstern GPS antenne

Se mere på www.palby.dk Annonce A4 Fight magazine.indd 1

16/04/14 11.55


Gear Quantum Cabo

Quantums legendariske Cabo hjul har gennemgået et total redesign. Hovedformålet var at få reduceret vægten uden at give køb på hjulets stivhed. Det lykkedes for ingeniøerne hos Quantum, der samtidig fik øget bremseeffekten. I interne tests lykkedes det at få Cabo til at levere et bremsetryk på imponerende 70 lb! En god god grund til at vælge Cabo, når turen går på havet. Nærmeste forhandler anvises på telefon 21 69 25 78

Westin 3776 Popper & Speedjig

Westin er gået ”all in” med deres serie af popper og speedjig stænger. 3776’erne er monteret med de bedste fittings fra Fuji med store øjer, kvalitets hjuljolder og krydsbunddup. Med en 3776 i hånden er du godt rustet til havets storvildt. Fairpoint Outdoors anviser nærmeste forhandler på telefon 48 10 38 00.

Okuma Andros 5S Okumas Andros 5s Single Speed Narrow er et rigtig robust havhjul, der har vist sit værd til nordisk big game fiskeri efter torsk, sej, lubbe og helleflynder. Hjulet har en gearing på 6,4:1 og en bremsekraft på 11 kilo. Andros 5S er monteret med 6 ABEC-5 kuglelejer, vejer blot 440 gram og har en linekapacitet på 350 mter 0,40 mm. Vejledende pris fra kr. 1.799,- Svendsen Sport anviser nærmeste forhandler på telefon 46 19 19 13.


Penn Tackle Bags

Penns har i 2014 sendt en ny serie tasker på markedet. Large-udgaven af Penn tackle bag måler 42 cm i højden og har plads til 6 bokse og desuden rygsæg-stroppe, der giver frie hænder, når fisketuren kalder. Penn Tackle Bag L koster vejledende kr. 1.199,- Pure Fishing anviser nærmeste forhandler på telefon 86 44 78 99.

Wiley X Arrow

Wiley X har udvidet deres populære Climate Control solbriller med to helt nye 2014-modeller. WX Arrow og WX Knife giver begge den optimale kombination af komfort, beskyttelse og et klart udsyn og med et lækkert design kan de både gå til fisketuren og en tur på Strøget. 2biz anviser nærmeste forhandler på telefon 20 75 00 90.

Gemino Operative tørdragt

lir

Ursuit Gemino Operative er den ultimative dragt til bådfiskeren lige meget om målete er Østersøens laks på, helleflyndere i Nordnorge, stortorsk på Revet/Sundet eller gedder og sandart på store søer og de brakke vande. Gemino Operative er 2-delt og har store vandtætte lommer, varmende fleece og gul hætte i kraven. Vandtæt 25.000 mm. Åndbarhed 8.000 g/m2/24t. Vejledende pris kr. 9.799,- Normark anviser nærmeste forhandler på telefon 87 11 41 70.

Alphamar – nyt trollinghjul fra ABU

Alphamar er navnet på ABUs nye trollinghjul. Hjulet har mekanisk linetæller og fås i to modeller afhængig af, om man foretrækker fod eller meter. LC 16 modellen tæller i fod, mens LC 20 modellen tæller i meter. Alphamar er monteret med et justerbart Syncro bremsesystem, som især er nyttigt, når du fisker med downrigger. Ved at dreje håndtaget 1/3 af en omgang imod uret opnår man et fald i bremseeffekten på 50%, og det giver dig mulighed for at sænke agnen uden at skulle frikoble hjulet. Alphamar har 2 rustfri kuglelejer og er monteret med carbon matrix bremsesystemet, der giver en jævn bremse. Hjulets rammer og sideplader er lavet i grafit og giver et hjul, der kun vejer 487 gram. Aluminiumsspolen har en kapacitet på 340 meter 0,38. PureFishing anviser nærmeste forhandler på telefon 86 44 78 99.


Senja Furbo

sonjafu Der er langt mellem piger, der fisker herhjemme, og især dem, der for alvor tager det seriøst og fisker igennem. FIGHT har mødt en af dem og tog en tur på kysten med Senja Furbo for at høre mere om hendes fiskeri, og hvordan det er at være pige i en mandeverden.

Tekst/foto: Christen Stenild

20

Fight

magazine vol. 1


urbo Fight

magazine vol. 1

21


Senja er kystfisker, småbådsfisker, havfisker, søfisker og alt muligt der imellem, og så blogger hun hos PureFishing og fisker langt mere end gennemsnittet af danske lystfiskere.

Dagens første pighvar, som blev genudsat efter fotografering.

I dag star pig 0

1/


T

ankerne leder ved første blik ikke hen på en typisk lystfisker, da jeg møder Senja på vestkysten en varm sommerdag i juli. Nederdel, blondt hår og moderigtige briller i kasketten. Logoerne fra Berkley, Gulp og Penn på ærmet afslører dog, at det ikke en almindelig strandgæst, vi har med at gøre. Senja er kystfisker, småbådsfisker, havfisker, søfisker og alt muligt der imellem, og så blogger hun hos PureFishing og fisker langt mere end gennemsnittet af danske lystfiskere. I dag står pighvarrerne på programmet – det er ikke ligefrem højsæson, den lå i maj/juni, men Senja lover nu alligevel, at vi nok skal få fisk. Når hjemmebanen er Esbjerg, så ved man jo lidt om forholdene her på vestkysten, så jeg er fortrøstningsfuld, og en sommerhvarre vil da ikke være at fornægte. Jeg har stadig min første vestkystpighvar til gode og om ikke andet, så kan man da nyde det gode vejr på denne højsommerdag, hvor temperaturen går hastigt mod de 27 grader, og det føles en anelse forkert at kravle i sine waders, når nu alle de andre løber rundt i lidt og ingenting. På vej ned gennem klitterne fortæller Senja lidt mere om sin baggrund som lystfisker, og hvordan det hele begyndte.

ghvarrerne pa programmet 0

1/ Senja bruger en del tid på udvikling af tackler til pighvarfiskeriet. Her et test-tackle med bom, der dog viste sig at skulle modificeres lidt efter dagens fiskeri.

Fight

magazine vol. 1

23


Fiskeriet › Senjas interesse for lystfiskeriet startede som

for så mange andre børn med en fisketur med sin far. Som 3-årig fangede hun sin første fisk, og siden dengang har fiskefeberen haft et solidt tag i hende. I børne- og ungdomsårene var søerne i Esbjerg-området flittigt besøgt i jagten på gedderne, men årets højdepunkt var en fisketur til Sverige med hendes far. Det er stadigvæk en årligt tilbagevendende begivenhed, og i år var det 19. gang, at de to var af sted sammen i Sverige. I dag er det fiskeriet efter pighvar, laks og så småbådsfiskeriet, som står øverst på prioriteringslisten. Båden er en Jeanneau Merry Fisher, og den bliver brugt flittigt i Lillebælt

24

Fight

magazine vol. 1

Udvik o

og Storebælt efter flade og torsk. Men den har også været på både Møn og Bornholm. Det er blevet til laks begge steder – trods alt lidt af en bedrift, når det tages i betragtning, at det har været jomfruture.

Udvikling, optimering og perfektion Til dagens pighvarfiskeri har Senja bundet et par nye tackler, som skal testes. Hele udviklingen og optimeringen af grej og endegrej er en stor del af glæden i Senjas fiskeri. Mange af de aftener, hvor veninderne går på café, bruger Senja i stedet derhjemme på at udvikle, forfine og teste nye ideer til tackler og rigs. Testtacklet til dagens fiskeri er et slæbetackle med bom. Det viser


ikling,optimering og perfektion 1/

Hele udviklingen og optimeringen af grej og endegrej er en stor del af glæden i Senjas fiskeri. Mange af de aftener, hvor veninderne går på café, bruger Senja i stedet derhjemme på at udvikle, forfine og teste nye ideer til tackler og rigs. 2/ 1/ Vestkysten kræver sit at grejet, men med Penn går du ikke helt galt i byen. 2/ Der agnes op til en stor pighvar.

Fight

magazine vol. 1

25


Pighvarfiskeriet på vestkysten ligger højt på Senjas ønskeliste – man forstår godt hvorfor.

Senja Furbo Hansen » Alder: 27 år » Bosat i: Kolding » Småbådsteam: Team Spjætte » Job: Bioanalytiker » Blogadresse: www.senjafurbo.dk


Når hun så fanger flere og større fisk end de andre, er der nogen, som har det lidt svært med at blive slået af en pige. Men efterhånden som Senja har fået slået sit navn fast som både seriøs fisker og blogger, er hun de fleste steder blevet accepteret som én af gutterne.

Den etdnevmo › sig at have en tendens til at sno sig, så det kommer med hjem og tilbage på arbejdsbordet for at

bliver justeret til næste tur.

Den omvendte verden Senjas faste fiskemakker er kæresten Ryan. Han er i dag en lidenskabelig lystfisker, og småbådsfiskeriet med sine elementer af teknik og elektronik har især fanget ham, men det tog sin tid. Da Senja mødte Ryan, havde han den klassiske fiskekasse med lidt grej til put and take-søen, og det var også der, turen gik hen, når der blev fisket med kammeraterne. Senja har haft sin tydelige påvirkning på Ryan, der har fået en total make-over på grejsiden, og nu brænder han næsten lige så meget for fiskeriet som Senja.

Pige i en mandeverden Senja bliver ofte mødt med løftede øjenbryn, når hun stiller op til konkurrencer og lignende. Typisk er det den samme proces, hun skal igennem, når hun skal vurderes af sine mandlige kolleger. I første omgang bliver hun mødt med lidt overbærenhed a la: ”Skal du have lidt hjælp, lille ven”, og ”Det er da også meget hyggeligt, at du er med kæresten”. Når hun så beviser, at hun rent faktisk kan fange fisk, kommer de anerkendende nik – dog uden at overdrive. Når hun så fanger flere og større fisk end de andre, er der nogen, som har det lidt svært med at blive slået af en pige. Men efterhånden som Senja har fået slået sit navn fast som både seriøs fisker og blogger, er hun de fleste steder blevet accepteret som én af gutterne.

28

Fight

magazine vol. 1

s


Endnu en genudsĂŚtter.

verden

senja Fight

magazine vol. 1

29


Blogger hos PureFishing Senja er i dag fast blogger hos PureFishing, og her kan du følge med i Senjas fiskeri året rundt. Udover beretninger fra fisketurene deler Senja en stor del af sine tanker omkring tackler og rigs og giver vejledninger til at binde dem osv. Blandt de mest populære og kommenterede indlæg på bloggen er da netop også indlægget: Pighvarfiskeri – Tips og tricks. Bloguniverset har åbnet en masse nye døre, og både hvad angår fiskekammerater og nye destinationer, kommer fremtiden kun til at byde på endnu mere fiskeri.

Pighvar! Tilbage på kysten er der lidt langt mellem hvarrerne denne varme sommerdag. Men endelig, efter flere missede hug, er der fast fisk til Senja – en fin lille pighvar omkring kiloet. Efter en hurtig fotografering får den friheden igen, og vi kan glædes over, at dagens mission er lykkedes. Status bliver 4-5 hug til Senja og en på land, mens jeg må tage til takke med to hug og en del rejer, som bliver kroget på mit kystblink. Mens tyskerne bader videre, pakker vi grejet sammen. Dagen efter ringer Senja. Hun har været på kysten igen, for det kunne simpelthen ikke passe, at der ikke var flere pighvarrer, og det gjorde det heller ikke. Tre styk blev til det med den største på 2,5 kg – jo, piger kan godt fange fisk! ■

Sommerfiskeriet efter pighvar forgær i brændingen og blandt badende sommergæster!

30

Fight

magazine vol. 1


Tag på Aktiv Ferie i Danmark

www.aktivdanmark.dk Vi er her for at medvirke til, at gøre din aktive ferie til det du drømmer om. Aktiv Danmark arbejder med markedsføring af medlemmerne samt en kvalitetsmærkeordning, som viser vej til mange af landets bedste cykelruter, vandreture, fiskeområder, golf, gastronomi og wellness-faciliteter.


Tunfiskeri Artiklens forfatter med tun i favnen!


e i r e f r e t r a h c a l a

tunfis Tekst/foto: Arne Biering


En lille gruppe hardcore småbådsfiskere sætter hver eftersommer kursen sydpå med båden bag på traileren. Målet er Kroatien, hvor tunfisken lokker med heftige fights og vilde eventyr på det azurblå hav ud fra Jezera. Men har du hverken båd eller mod på at traile den til Kroatien, så giver FIGHT dig her opskriften på tunfiskeri a la charterferie! Med en aflyst hajfisketur i Wales i tankerne sad Christian og jeg forventningsfulde i flyveren på vej mod Zadar i Kroatien. Tre uger tidligere fik jeg med hjælp fra gode venner arrangeret turen uden at vide, hvad vi rejste ned til. Men den gode omtale skabte selvfølgelig store forventninger. Fiskefeber, når den er bedst! To en halv time senere blev vi hentet i Zadar. Lidt sightseeing i byen og vi kørte til Jezera, udgangspunktet for den kommende uges fiskeri og ferie.

Fight

magazine vol. 1

35


Der skal bruges godt med agnfisk i løbet af en dag på havet.

Søndagen oprandt, og meget forventningsfulde gik vi til skibet til den aftalte tid. Fiskefeberen medførte, at vi helt glemte den sydeuropæiske mentalitet, aftalt tid er cirka tid! Til gengæld fik vi tid til at proviantere i den nærliggende butik, mens Vladimir (skipper) købte kasser med friskfangede sardiner og riggede grej til. Sejladsen gennem øhavet blev brugt til at strække liner. De ca. 50 meter monofil-hovedline og nogle få meter af fletbaglinen slæbte bag

36

Fight

magazine vol. 1

båden i 10 minutter, for at ”slette hukommelsen” i linen. Forklaring følger. Fri af de inderste øer blev der fyret op under de 300 hk under dæk. Efter 40 minutter fiskede vi agnfisk over et undersøisk rev, og 10 hestemakreller svømmede nu rundt i det indbyggede hyttefad. Yderligere 20 minutters sejlads og vi sejlede rundt mellem en del andre tunbåde. Vladimirs kalkulering af de andre bådes fiskeri, vind, strøm og stor erfaring – beundrings-


Agnet op til fiskeri.

Jeg stod og beundrede, hvorledes agnfisken langsomt dalede ned gennem vandet og væk fra båden, for øvrigt sammen med chumming og rubby-dubby.

Tunfiskeriet kræver kraftige forfang.

Big banana på loddet.

værdigt og alligevel simpel teknik, når man har set det nogle gange. Læg dig op i vindsiden foran de andre både (behørig afstand). Læg et spor af forfoder, som er kvarte til halve sardiner, der langsomt daler ned gennem vandet. ”Chumming” kaldes det, og det blev vi rigtig gode til. Chummingen blev suppleret med en rubby-dubby, der hang på siden af båden. De moste sardiner lagde et duftspor, da hver

eneste vuggen i bølgerne frigav en smule mos. En stor sardin eller lille makrel blev agnet på de str. 6-7 store cirkelkroge. Monteringen med det 0,95 mm tykke forfang blev gjort særdeles omhyggeligt. Hver cm blev kontrolleret for revner, og mindste fejl på linen medførte udskiftning. Krogen føres gennem munden og ud gennem bugen alt efter agnstørrelse. På over- og undersiden af agnfisken lægges et lille snit, hvorefter snuden bindes sammen med tynd monofilline. En meget holdbar montering.

Fight

magazine vol. 1

37


Nu kastes agnfisken i vandet på vindsiden med ca. 5 meter hovedline. Når denne er drevet til strakt line, trækkes den ønskede mængde line af hjulet, og bremsen stilles hårdt, klar til hug og krogning. Jeg stod og beundrede, hvorledes agnfisken langsomt dalede ned gennem vandet og væk fra båden, for øvrigt sammen med chumming og rubby-dubby. Og nu forstod jeg ”strækningen” af hovedlinen. Ingen kludder i de 20-25 meter hovedline, der var trukket af hjulet. Det hele dalede fint mod det dybblå mørke. Høj sol, 35 grader, skibets vuggen i bølgerne, drivfiskeri med chumming hele tiden. Meditativt, beroligende og søvndyssende. Boiiiiing – lyden rev mig ud af den døsige tilstand. Jeg bildte mig ind, at hugget kunne mærkes i båden. Linen blev flået af det store Penn hjul, og knarren larmede. Vladimir greb om stang og hjul, strammede bremsen yderligere og fightede fisken 10-20 sekunder. Krogningen var perfekt. Mens linen blev flået af hjulet, blev de andre liner kørt ind. Vi hjalp det, vi kunne. ”Belt on”, råbte Vladimir og beordrede mig til at sætte mig i fightstolen forrest på båden. Hvordan Vladimir formår at komme forbi styrehuset med en vildt kæmpende tun for enden af linen, mens han holder fast med den anden hånd, forstår jeg ikke. Men han satte stangen i fightbutten på stolen, fastgjorde sikkerhedslinen og de to remme fra mavebæltet på hjulet. Med fødderne på søgelænderet gav det sig selv, hold fast, alt hvad du kan! 10 eller 20 minutter med et langt, sejt træk. Jo, fisken trak båden, kunne jeg høre med lidt skvulpen mod stævnen. Langsomt kunne jeg pumpe fisken op og køre lidt line på hjulet. Pressede jeg for hårdt, tog fisken et nyt udløb. Nu beordrede Vladimir, at jeg pumpede fisken hårdere, og jeg fik mere line på hjulet. Bæltet klemte på nyrerne, sveden piblede af panden, mens vi alle kiggede ned i dybet. Langt nede så vi den blanke side. Grundet det hårde pres cirkulerede tunen, mens den langsomt nærmede sig overfladen, og ved første mulighed harpunerede Vladimir tunen perfekt. Fighten sluttede i et større blodbad, grundet den perfekt satte harpun, og fisken kunne trækkes agter. Her blev

Fight

magazine vol. 1

39


ig game den fæstet med en stor gaf og øjeblikkelig stukket lige bag sidefinnerne for at få blodet ud. Den mindste tun på 35 kilo hjembragte vi til aftensmad, resten blev solgt i havne på vejen hjem. Vladimir har licens på dette, og alt forgik reglementeret. I havn efter 12 timer på havet gik vi hjem til det lille familiehotel. Vladimirs stedfar havde hentet fisken, og det varede ikke længe, inden vi kunne nyde den friskfangede tun.

40

Fight

magazine vol. 1

Efter en (alt for kort) nattesøvn entrerede vi atter båden. Samme fremgangsmåde som dagen før. Men denne gang var der stortun på ekkoloddet i agnfiskeområdet, og levende makrel blev agnet og firet ned i dybet. ”Big banana” er røget i ordforrådet (= stortun). Her snakker vi om langt over 100 kilo! Billederne på ekkoloddet har fået en hel anden betydning for mig. At se en big banana jagte 20 meter op og ned i vandet under båden er fantastisk, og Vladimir var tændt. Alt blev ud-


e

Vi sejlede til gårdsdagens fiskeplads og havde tun i båden, inden solen gik ned. Endnu en dejlig og spændende fiskedag.

ført super professionelt, men fisken bed ikke på. Spændende at jage så stort et bytte. Vi sejlede til gårdsdagens fiskeplads og havde tun i båden, inden solen gik ned. Endnu en dejlig og spændende fiskedag.

Tid til afslapning Den en uge lange ferie gav os et par hviledage fra fiskeriet. Selvvalgt, grundet økonomi. Vil man fiske hver dag er det muligt. Men vi be-

nyttede os af det fine vejr og tilbragte en dag ved en lille vig. Solbadning og snorkling. Jo, man kan ligge mange timer i det varme vand og se på alverdens fisk i dybet og ”sildene” på klipperne i vandkanten. En anden dag brugte vi til udflugt. Sejlads med en gammel træbåd langt ind i landet til naturparken Krka. Mulighederne er mange ud over fiskeriet. Vores sidste fiskedag foregik som de øvrige. Og nej, det er ikke kedeligt. For der er ikke to

Fight

magazine vol. 1

41


ens dage. Vind og vejr er forskelligt, billederne på ekkoloddet ligeså. Badning fra båden selv om vi så hajfinner i overfladen, dog langt fra båden. Mere chumming, 100 grams lodder på linen, så agnen kom i dybet 50 meter nede. Og så lyden af fisk, der hugger. Vi havde på skift fightet fisk, Christian og jeg. Og de obligatoriske trofæbilleder. Denne sidste fiskedag gik på hæld, mens solen nærmede sig horisonten. Jeg stillede mig tilfreds med fangsterne, rigtig fede fiskedage. Boiiiing. Linen blev flået af hjulet. Vi for alle rundt og trak liner ind og gjorde klar til fight. Skulle jeg få lov at få nok en tun? Inden jeg vidste af det, sad jeg spændt for i stævnen. Det var tydeligt en god fisk. Jeg sad og svedte, mens solen forsvandt i havet. Så fås det ikke bedre. Vladimir bad mig fighte hårdt, nok fordi mørket kommer hurtigt så langt mod syd. Hvilken kamp med denne fisk, grundet det hårde pres. Intenst og spændende. Og den var stor. Væltede sig rundt i overfladen, harpunen sat lige bag gællerne – helt perfekt. Mens jeg samlede kræfterne og gik agter, var fisken stukket, grejet sikret til sejlads, fisken indenbords og fuld skrue hjemad. Hvilken fisk! Hvilken fight! Hvilken afslutning på tre fede fiskedage. Glad, syret til, hygge med en god ven, en god skipper, perfekt fisketur. Måske lidt fiskeberuset blev det til gode og skøre fiskebilleder. 172 cm glad lystfisker og 176 cm flot tun på 65 kilo. ■

42

Fight

magazine vol. 1

Fakta

Pr. person Fly tur/retur Billund-Zadar med Ryanair: 900 kr. Fiskeri pr. dag for båden: 500 kr. Overnatning på familiehotellet (simpel standard, inkl. morgen- og aftensmad). ca. 200 kr Turen kostede mig samlet 9000 kr. Fakta fiskeri og hotel Predator Big Game Fishing (Vladimir Pezo) www.predator-game-fishing.com/ indexeng.php?lan=eng Mail: info@mako-big-game.com. Tlf. + 385 (0)98 221 644. Pension “Adriano” v. Augustin Kovacev, Put Kučine 8, 22242 Jezera, Otok Murter Kroatien. Tel. 022/438-205.


Bøges Både Stort udvalg i både, trailere, motorer samt udstyr. Altid 4 haller spækket med de fedeste både i alle prisklasser samt under åben himmel. Danmarks største permanente bådudstilling.

u sejl e d n e l j e s u d r e Så o

www.boges.dk | tlf. 75 58 58 11 i Lunderskov


Jersey drømme 44

Fight

magazine vol. 1


y-


Jer


Midt ude i Den Engelske Kanal mellem England og Frankrig ligger øen Jersey, som byder på et rigt varieret havfiskeri. PEDRO giver dig her tips til fiskeriet. Tekst/foto: PEDRO.

rsey-drømme


Hotel


Jersey er virkeligt et sommerbesøg værdigt. Det lækre subtropiske klima, kombineret med en behagelig ø-brise, gør Jersey til et af de herligste steder at opholde sig om sommeren. Den smukke ø har jo ry for at være et rigmandssted, men priserne er faktisk ganske rimelige. Udover et fortrinligt havfiskeri har Jersey masser at byde på som f.eks. cykelture, vandreture, vingårdsbesøg, dyrepark og et unikt perlemuseum. Jeg drømmer allerede om mit næste besøg på Jersey.

På tur Mange veje fører til kanaløen Jersey. Man kan tage fly via London, eller man kan køre de 1.500 km fra København til Saint-Malo i Frankrig og derefter videre – en times sejlads – til Jersey. Der er fordele og ulemper ved begge rejseformer. Tager man luftvejen, går det hurtigt, men bagagemængden er begrænset, og man mangler så transport på kanaløen. Nu behøver man ikke ret meget bagage eller fiskegrej, så det burde kunne lade sig gøre med fly. Sådan som jeg anbefaler en tur, er der heller ikke meget brug for eget transportmiddel på Jersey. Kommer man med fly, kan man tage taxa frem og tilbage fra hotellet eller få hotellet til at sør-

ge for transporten (dog minimum 4 personer). Flybilletter t/r vil ligge på 2.000-3.000 kr. Det er lidt af en sej tur at køre i bil gennem Tyskland, Belgien og Frankrig, inden man holder i færgelejet i Saint-Malo. Færgen over til hovedbyen Saint Helier på Jersey tager godt nok kun en time, men der er ikke noget at sige til, hvis man er lidt groggy efter sådan en tur, uanset om man er flere til at køre. Færgebillet t/r med 4 i bilen koster ca. 2.700 kr. Når man kommer til Jersey, er der kun kort vej ud af byen til det hotel, som virkelig kan anbefales, og det er Hotel Shakespeare.

Hotel Shakespeare Er et fantastisk hotel få minutters kørsel fra hovedbyen, Saint Helier. Det ligger på kystvejen med flot udsigt ud over Den Engelske Kanal. Værelserne er super og mange med udsigt. Der er en dejlig restaurant med rigtig god mad til absolut rimelige priser. Der er selvfølgelig en rigtig engelsk bar/pub og en fantastisk palmeklædt terrasse, hvor man kan nyde det gode kanalø-vejr. Servicen er helt i top. Bor man på hotellet, kan man blive kørt ind til havnen i Saint Helier, hvor fiskebådene ligger. Hotellet har egen minibus med ”shuttleservice”. Skal man ”turiste”, kan man gå ind til Saint Helier på 20-25 minutter eller tage bussen, der holder lige uden for døren. Vil man rundt på øen, kan man leje en bil via hotellet eller tage ind til Saint Helier og leje en bil. Kommer man i egen bil til hotellet, vil man opleve, at den ofte bare vil stå parkeret ved hotellet, og derfor er det måske værd at overveje, om det kan svare sig at tage den lange køretur fra Danmark. Kun når man vil rundt på øen, kan det være rart med egen bil. Men der er også mulighed for at leje cykler.

Fight

magazine vol. 1

49


Prisen for et værelse på Hotel Shakespeare er ca. 400 kr. pr. dag, og det inkluderer en stor solid morgenbuffet. Skal man fiske på båden ”Anna II”, er det også inklusiv kørsel til og fra havnen i Saint Helier. Fanger man gode spisefisk som fx pighvarrer, tilbereder hotellet dem gerne for nogle få engelske pund. I øvrigt koster dagens ret på hotellet bare ca. 100 kr., og det er rigtigt godt! Tidligere har man haft nogle 3-dages og 7-dages ”færdigpakker” til lystfiskere, så prøv eventuelt at spørge efter disse på hotellet. De fremgår ikke af den officielle prisliste fra 2012.

Anna II FIGHTs udsendte vil absolut anbefale båden ”Anna II”. Båden er en 33-fods ”Aquastar” med plads til otte personer. Den har al moderne elektronik, og der er selvfølgelig toilet. Bådens skipper er en institution i sig selv. Tony Heart har fisket rundt om Jersey i 30 år og har en enestående erfaring som turskipper. Han kender hver bugt, banke og afkrog om øen og kan med sin viden altid finde og fange fisk. Der er mange rekordfisk knyttet til Tony og ”Anna II”, så det er absolut det allerbedste valg af båd på Jersey. Hvis man ikke vælger en færdigpakke med hotel og fiskeri, koster fiskeriet 500 kr. pr. dag pr. person (4.000 kr. for op til otte personer). Der serveres kaffe eller the et par gange i løbet af dagen, men man må selv sørge for en madpakke. Dagture er på otte timer, og sker der aflysning i tilfælde af dårligt vejr, ombookes man til en anden dag.

Fiskearter og sæson Man kan i princippet fiske omkring Jersey året rundt. Men den bedste og mest behagelige sæson er fra maj til september. De meste eftertragtede arter er havål (conger), forskellige typer hajer, bl.a. gråhaj (tope), rødhaj/plettet rødhaj (bull huss), forskellige typer rokker (fx blonde ray) samt pighvar (turbot), knurhane (tub gunard) og bream. Fra maj kommer der virkelig gang i fiskeriet. Der fanges mange og store pighvarrer, og fra midt maj til midt juni er fiskeriet efter gråhaj rigtigt godt. Men også fiskeriet efter rødhaj og havål begynder at peake, når vi kommer hen i juni. I juli og begyndelsen af august tynder det ud i pighvarrerne, men der er masser af gråhajer, rødhajer og havål. Længere henne i august og i september krydres fiskeriet med masser af rokker, bl.a. blonde ray, selvom der stadig er masser af gråhajer, rødhajer og havål på revene.

Fisketeknik og grej Man behøver ikke medbringe grej, når man fisker med Tony og ”Anne II”. Der er gratis lånegrej om

Art


ter...

Fight

magazine vol. 1

51


Grej... bord. Selvom det er tip top grej, er det dog efter min personlige smag lidt til den grove side. Jeg medbringer altid selv et par havstænger i rejsemodel og et par Shimano Talica havhjul str. 10 og 12. Der er ingen grund til at medbringe endegrej, og da fiskeriet udelukkende er havmede, er der lodder og kroge om bord til fri afbenyttelse af fiskerne. Tony har dog en ”skibsdreng” om bord, som sammen med Tony med hård hånd styrer krogvalg, lodvægte og agn sådan, at alle har optimale fangstchancer. Selve tacklet er et simpelt paternosteragtigt tackle med en meget stærk svirvel og blinklås, bundet på monofil forfan-

get, hvorpå der glider et lod, hvis vægt afhænger af dybde og strømforhold. ”Keep it simple”, som Tony siger, og han bryder sig i øvrigt ikke om alt muligt og umuligt tingeltangel på linen eller farvede monofilliner. Farveløse, klare monofilliner fanger bedst! Hvad angår grejvalg generelt, så anbefaler Tony meget kraftig grej, hvis der skal fiskes på vrag efter havål. Det er 50-100 lbs stænger med fletline op til 100 lbs brudstyrke og et forfang på ca. 1,00 mm. Fiskes der på rev, bruges der dog kun 30 lbs stænger med ca. 50 lbs (ca. 0,30 mm) fletline og forfang på 0,70 mm. Til de mindre fisk såsom pighvar bruges 20 lbs stænger med 0,25 mm fletline og 0,50 monofilforfang. Virker måske lidt kraftigt, men det er et must, når man først har prøvet strøm og bundforhold. Og generelt så HADER Tony at miste fisk. Når folk sommetider kommenterer det lidt kraftige grej, så spørger Tony: ”Do You want to play with the fish or catch it?”


Kanalø-turisteri Med lidt snedighed kan man få en alle tiders kombineret familie- og fiskeferie på Jersey. Man kan tage et par fiskedage med Tony og ”Anna II” og så turiste med familien andre dage. Og der er nok at se på. Der findes en fantastisk Wildlife dyrepark ved navn Durrell med spændende oplevelser for hele familien. Det tager minimum en dag at komme bare igennem de mest interessante steder. Durrell blev meget kendt for år tilbage, da et barn faldt ned til nogle gorillaer, og en af gorillaerne forsvarede barnet mod de øvrige gorillaer, indtil barnet blev reddet. Filmen om denne episode er blevet vist på TV verden rundt. Der findes nogle meget fine vingårde med vinsmagning m.m., og oppe på nordvestspidsen af Jersey findes verdens måske største perlecentrum med alt vedrørende perler, også butikker m.m. Et ret fantastisk sted. Man må heller ikke glemme hovedbyen, Saint Helier, som har mange interessante steder og forretninger. Priserne er meget rimelige på Jersey. Især detailbutikkerne, altså supermarkeder, kiosker, mindre restauranter, cafeer m.m., har et prisniveau noget under det danske, hvilket sammen med det behagelige sommerklima og fiskeriet gør Jersey til det perfekte feriested. Jeg drømmer allerede om mit næste besøg på Jersey. ■

54

Fight

magazine vol. 1

Fakta Fakta – sådan kommer du af sted!

Flyselskabet British Airways www.britishairways.com beflyver Jersey. Bemærk, der er ingen direkte flyvninger. Færge fra Saint-Malo i Frankrig til Jersey (Saint Helier) og omvendt er selskabet www. Condorferries.co.uk Anbefalet hotel: Hotel Shakespeare www.shakespearejersey.co.uk Båden Anne II: www.fishingjersey.co.uk Dansk hjemmeside om fiskeri på Jersey: www. jerseyfishing.dk Turist på Jersey: Durrell Wildlife Park www. Durrell.org , www.lamarewineestate.com og www.jerseypearl.co.uk


a

Oplev Se verdenen under din båd med CHIRP DownVision™

Den nye Dragonfly 7 med CHIRP DownVision teknologi lader dig opleve sonar billeder så realistiske at vi kalder dem Visionality. Identificer strukturer og fisk som aldrig før. Oplev Visionality kun fra Raymarine. NEHED a78 7” MFD med CHIRP DownVision

Prisvindende Dragonfly Sonar/GPS

Oplev Visionality online på www.raymarine.dk Billeder kun for illustrative formål

eSerie HybridTouch MFD netværket til CP100

NYHED CP100 CHIRP DownVision Netværks Sonar


Artssafari p책 den jyske vestkyst

Tekst/foto: Henrik Hansen


Den jyske vestkyst byder på meget mere end bare torskfiskeri. Er du til artsfiskeri i saltvand, så giver Fights Henrik Hansen dig her en oversigt over nogle af de mange spændende arter, der kan fanges og hvornår.

Kulmulen er en rigtig sommerfisk, som elsker en god makrelfilet!


Double med torsk og mørksej!

58

Fight

magazine vol. 1


Torsk Omkring 90 % af alle de fisk, der bliver fanget fra båd på Vesterhavet, er torsk. Sæsonen strækker sig over hele året, men grundet vejret bliver der ikke sejlet meget om vinteren. Pirk, gummimak, jig, blæksprutte, rød, grøn, blå, hvid eller gul agn, sild, hornfisk, orm, makrel … torsken er absolut ikke nogen kostforagter og bider gerne på alt og findes overalt. Torsken er en selskabelig fisk, som kan optræde i store mængder. Den elsker at stå i læ på vrag, og her kan man opleve godt fiskeri.

jysk

På vragene handler det om at fiske helt nede. Det er her, fisken er. Det kan også resultere i bundhug, men det er en del af fiskeriet. Bundhug kan reduceres ved at monterer en enkeltkrog på pirken i stedet for en trekrog. Vesterhavstorsk er super stærke, og er man heldig at få 2 store på en gang, får man sved på panden. Det er ikke sjældent, at man har flere torsk med op ad gangen. Derfor er det også vigtigt at benytte nogle ordentlige forfang. Hvis man ikke selv vil binde sine egne forfang, skal man købe nogle, som er bundet i min. 1.0 mm, og det er en fordel at købe forfang med max. 2 kroge på. Om vinteren kan det være en fordel at medbringe en pose agn, for efter blæsevejr kan vandet være uklart. Et stykke agn på krogen kan forøge fangsten.

M/S SEA HAWK Den hurtigste turbåd i Nordsøen 2 dages tilbud med Sea Hawk, Hirtshals: ved 12 personer 2.500 kr. pr. pers. 2 fiskedage 8+12 timers fiskeri inkl. overnatning og forplejning. Vi sejler med en garanti fart på 20 knob. • Fiskeri: Dag 1: 8 timers fiskeri, afgang kl. 10.00 – 1800 eller efter aftale. Dag 2: 12 timers fiskeri, afgang ca. en time før solopgang. Der laves et varieret fiskeri alt efter vind og vejr. F.eks. Det Gule rev, helt ud på ydersiden, hvor der ikke så ofte fiskes, vragfiskeri, fiskeri nord for Hirtshals på vrag fra 80 m vand, jagt på måler sej nær Norske Rende. På en 12 timers tur vil vi nemt kunne nå både vragfiskeri 25 km. nord for Hirtshals og fiskeri på Det Gule Rev, hvis vragfiskeriet ikke falder positivt ud. Korallerne midt imellem Hirtshals og Hanstholm vil kunne nås inden for 90 min. Weekenden laves helt efter eget ønske, hvor vi rådgiver alt efter vind, vejr og øjeblikkets fiskeri. • Overnatning: På Bed & Breakfast 5 km fra Hirtshals havn, i 6 pers. lejlighed. • Forplejning: 1 dag: Middag: brød og pålæg om bord. Aften: varm mad i havn. 2 dag: Morgen: frisk brød om bord. Middag: brød og pålæg om bord. Aften: Varm mad i havn.

Uforglemmelige fiskeoplevelser

www.sea-service-express.dk • Tlf. 2240 7348 • E-mail: seaservice@live.dk


Langerne ligger i huller, huler og sprækker på vragene, og når vi så dumper vores tackler med alverdens guf og lækkerier ned på vraget, kommer langerne frem.

Langer Langer fanges der også mange af. De kan fanges hele året, men grundet den korte tid, der er lyst om vinteren, er det svært at nå ud til vragene.

dybere vand. Det er træls, at man mister en fisk i modhugget, og agnen er væk. Man når som regel kun et dyp på et vrag, før man er drevet væk.

Næsten alle langer fanges på vrag. Hovedparten fanges på agn, selvom de gerne hugger både på pirk og ophængere. Langerne ligger i huller, huler og sprækker på vragene, og når vi så dumper vores tackler med alverdens guf og lækkerier ned på vraget, kommer langerne frem.

Ofte dukker folk op med købe-forfang fyldt op med ”bling-bling”, alverdens perler, spinnerblade, bomme og andet skrammel. Derefter binder de en hel agnfisk på krogene, sætter et 300-400 g lod i bunden og forventer at ramme vraget 100 m under kølen. De sjældne dage, hvor der ingen strøm og vind er, kan det måske nok lade sig gøre, men som ofte ender det i kludder. Jo flere ting og sager, man har på forfanget, jo længere tid tager det, før man når bunden.

Langer er ligesom ål. De er rigtig gode til at bakke, så når man har givet modhug til en formodet lange, er det vigtigt, at den bliver presset væk fra vraget, inden den opdager, at noget er galt. Langer elsker agn og hugger gerne på alle slags agn. Det kan være en fordel at binde sin agn fast med agnsnor, hvis man fisker på

60

Fight

magazine vol. 1

Langen bider stort set på alle slags agn. Hvis der er mange, så også både på pirk og ophængere. Men et stykke kød på krogen er nu nummer et.


Søren Larsen med en kæmpe lange på 20,5 kg fanget om bord på M/S Bodil.

Fight

magazine vol. 1

61


Havkatten er en fascinerende fisk, men køn er den ikke!


Havkat Her gælder det samme som med langen. Havkatten kan fanges hele året, men pga. de timer, der skal sejles for at nå ud til vragene, som holder havkatte, begynder den egentlige kattesæson først omkring 1. april. 50-80 m vand er en god dybde til havkat. Næsten alle katte fanges på vrag, dog findes de også på stenknolde og koraller. Havkatten lever af muslinger, krabber, hummer og andet godt fra havet. Den er ikke nogen kostforagter. Katten kan godt lide at lege med maden – dens hug kan være forsigtige. Lidt ligesom om den først lige vil smage på agnen. Den skal have tid til at få krogen ind i munden, inden modhugget sættes ind. Sild, makrel, hornfisk, ørred, rejer og musling er alle gode agn.

Sej / lubbe Er en typisk forårsfisk, der dukker op omkring april måned og er her hele sommeren ud. Især sejer kan optræde i store stimer hen på sensommeren, når de jagter makrel/sild ude på det dybe vand. Lubberne findes stort set over alt, gerne over vrag og stentoppe.

1/ En flot stor mørksej, som altid er garant for en god fight. 2/ Jimmi med fin lubbe fanget fra M/S Sea Hawk fra Hirtshals.

1/

Sejer og lubber har en forkærlighed for agn med farverne rød, blank og især selvlysende. De kan fanges overalt i vandlaget. Over vrag står de gerne 5-15 m over vraget. Når der fiskes sejer over dybt vand (100-200 m), kan de stå overalt. Man må forsøge at finde dem ved hele tiden at fiske aktivt op og ned igennem vandet. Indspinningshastigheden til sej kan næsten ikke blive for hurtig.

2/

Fight

magazine vol. 1

63


Rødfisken er ofte en ”hovsa-fangst”, men det gør den ikke mindre spændende. Med agn på krogen øger du dine chancer for forskellige arter.


Fight

magazine vol. 1

65


Havtasken har et frygtindgydende gab – målrettet fiskeri er svært, men med agn på krogen kan det lykkes med en smule held.


Den røde knurhane er en smuk ”bonus­-fangst”.

Kulmule Er en sommerfisk, der kommer ind for at gyde på 30-40m vand. Efter gydningen spreder den sig igen. Det er forholdsvis nemt at fange kulmuler, da de elsker makrel. Og med et sådan stykke på en krog kan det ikke gå galt. Den lever bundnært, og det er også her, der skal fiskes. Når kulmulen hugger, skal der ventes 3-5 sek., inden modhugget sættes ind. Pas på kulmulens tænder, de er så skarpe. En anden rigtig vigtig ting ved kulmulen, den skal på is straks efter fangst. Det er en meget fed fisk, og den tåler ikke at ligge uden is ret længe, inden den bliver dårlig.

Makrel Dukker op sporadisk i maj. Herefter kommer der flere og flere til, og de kan fanges helt hen til oktober måned. Sildeforfang er det mest effektive at fiske med til makrel. Gerne suppleret med en pirk på 100-200 g i bunden. Når der er makrel i de danske farvande, er det en rigtig god ide at medbringe en kaste stang, så du er klar, hvis der skulle dukke makrel op. De fleste makreller ligger i størrelsen 200400 g. Fine fisk til stegning. Men indimellem dukker der også større op, som kan bruges til røgning. Det er også en fortrinlig fisk til agn.

Andre arter Knurhane (rød og grå), kuller, hvilling, rødspætte, havtaske, helleflynder, brosme og rødfisk dukker op med jævne mellemrum. Det er som oftest en hovsa-fangst, for det er ikke dem, lystfiskeren fisker efter. Men med et stykke agn på krogen vil man forøge sine chancer for flere forskellige arter væsentligt. ■

Fight

magazine vol. 1

67


Hajfeber


i Kattegat - haj fra småbåd Jeg mødte Michael fra Trolling Centrum for nogle år siden i Bella Centret til bådmessen, hvor vi snakkede om pighaj i Kattegat, da jeg jo har været deroppe et par gange. Michael fortalte, at en hajfeber var begyndt at brede sig i SSD-klubben, og sådan noget er der som sagt kun én kur mod, nemlig at se at komme af sted. Vi har derfor været samlet et par gange i Trolling Centrum, hvor der er blevet gennemgået teknik til fiskeriet på Fladen og knyttet en del forskellige tackler. Tekst/foto: Jesper Larsen


Pighaj på dækket – bemærk de tydeligd pigge på rygfinnerne.

Nu skulle det være

Fredag

Vi havde gennemgået tingene og reglerne vedr. pighaj en sidste gang, så det var jo vores håb, at denne flotte lille hajart ville blande sig i fangsterne, ligesom det er sket tidligere, uden at det har været målrettet fiskeri.

Jeg ankom som båd nr. 2 til Bua ved Ringhals kl.02.00 og fik søsat og rigget grejet til, inden det kunne blive til 1,5 time i køjen.

Torsdag ”Måleren” med Michael og sønnen om bord var taget i forvejen om torsdagen for at testfiske efter agn, og hurtigt fandt de makrellerne ude på Fladen, hvor sønnen Mark hurtigt viste far Michael, hvor skabet skulle stå, idet han fightede en fin makrel på 1.250 g ind til PR. Efter en times tid skete det så. Stangen krøllede sammen, og øjeblikket var kommet – der var haj på krogen! Roligt og sikkert kom den op, og vild jubel brød ud i båden. Så var ”Måleren” kommet på tavlen! Dagen gav yderlig et par hajer op til flotte 5,2 kg. Desuden stiftede de bekendtskab med fjæsinger i giga-størrelse (+40 cm).

70

Fight

magazine vol. 1

Sammen med Michael og Mark sejlede vi ud i frisk vind og trollede efter bonito. Efter nogle timer uden hug aftalte vi, at jeg skulle stikke til havs for at se på forholdene, inden resten af klubben kom, så Warrior’en stak af sted i det, vi småbådsfiskere kalder ”havvejr”. Men Warrior’en er bygget til at klare halvbarske forhold, så det varede ikke længe, før jeg var vel fremme på Fladen. Ved det røde fyrtårn kunne jeg melde tilbage, at forholdene var til at fiske i uden risiko, dog lidt friskt vejr. Så imens Michael tog imod de første af klubbådene, begyndte jeg på makrelfiskeriet, og det varede ikke længe, før der var fyldt godt op i baljen. Her var utrolige mængder af makreller og sejer som aldrig før set. Jeg brugte nogle timer på at fiske mine favoritpladser + de hotte waypoints igennem. Dog uden held, og jeg tænkte, hvad f…..! Hvor var alle de spændene arter henne?


jaws Nu skulle det vĂŚre!


Pighaj – av av! Men nu er jeg ikke kendt for at give op, og med min uvurderlige hjælper om bord, ”Garmin 6012”, blev jeg ved med at søge, indtil jeg fandt en plads med store fjæsinger. Stedet har da også tidligere givet spændende arter, så jeg sendte et par forskellige tackler med frisk agn mod bunden. Pirken nåede ikke at ramme bunden, før der var hug, og det mærkedes velkendt – haj på krogen! En fin pighaj havde hugget på mit fjæsingforfang, og det lykkedes at få den helt op til båden. Dette var startskuddet på et fiskeri, som ingen havde drømt om. De første både meldte deres ankomst ude på Fladen og på trods af, at vi gerne ville fange så mange arter som muligt, kunne det simpelthen ikke lade sig gøre, for der var pighajer over alt nu. Og de blev fanget på alt lige fra fladfiskeforfang og makrelforfang til kastepirk m.m. Og selvfølgelig mine fortrukne havtackler. Alle både fik deres pighaj, som de længe havde drømt om. Vi var også et par stykker, som fandt ud af, hvorfor den hedder pighaj – av-av! Vinden lagde sig, og pludselig var det helt sommerlige forhold på Fladen. Vi lå alle inden for en ½ sømil og fiskede, mens munter snak hørtes på VHF´en fra glade fiskere, som fik deres drøm opfyldt. ALLE både fik pighaj over 6 kg, hvilket er flot. Men at mængden af pighajer over +7 kg var så stor, havde ingen af os drømt om. Beskeden som jeg er, snuppede jeg selv dagens største på 7,6 kg og fik hjælp til foto, så den hurtigt kunne komme ud igen. Denne dag sluttede Warrior’en med dagens top score, 35 pighajer op til 7,6 kg! Men jeg havde også fisket lidt længere end de andre. Så mætte af fiskeoplevelser og med smil på alle ansigter sejlede vi alle i havn for at hilse på de sidste deltagere, som tydeligt kunne se, at vi havde oplevet noget forrygende, hvilket gav deres fiskefeber et boost opad. Der blev fyret op for diverse Cobb-griller, og vore lille private havnefest var i gang. Der blev skålet og fortalt historier som aldrig før, og SSD-drengene forstod virkelig at skabe hygge på havnen.

72

Fight

magazine vol. 1


Forfatteren med en af turens mange pighajer.

Fight

magazine vol. 1

73


Fang en haj · Selv fortrækker jeg BFT Jerk /Striker Giant 150 g samt en let Edge 12-20lbs plus en let kastestang. Så er man dækket godt ind. · Kroge # 3/0-4/0 uden modhage eller cirkelkroge i samme størrelse. · 1 mm nylon til forfang. · Svirvler og hægter i god kvalitet. · Pirk på 150-250g uden krog (benyttes som lod). · Tacklet er et paternosterforfang med 1 eller 2 tavser på 30-40 cm, og det er vigtigt, at der fra den øverste tavs er mindst 1 m forfangsline. · Teknikken til pighaj er ret enkel. Når du rammer bunden, holder du kontakt med pirken/bunden hele tiden. Hvis der ikke sker noget, løfter du pirken en halv meter og lader den banke hårdt i bunden. Dette gør du 4-5 gange og holder pause. Er der en pighaj i nærheden, vil denne bevægelse gøre udslaget. Hugget mærkes som 2-3 nøk, og et jævnt, kontrolleret løft i stangen sætter krogen, og hajen sidder der. · Når den så kommer til bådsiden, er det vigtigt, at man i båden har en stor balje med vand i + en unhookingmat (afkrogningsmåtte) til håndtering af hajen, da en så skånsom behandling som muligt er vigtig for at kunne give hajen den bedst mulige chance for en god genudsætning. En stor balje med vand giver lidt mere tid til at finde kameraet frem, og en frisk, våd fisk er nu flottest på billeder.

Fight

magazine vol. 1

75


Pighaj og flex på klingen – småbådsfiskeri når det er bedst!

76

Fight

magazine vol. 1


jaws Lørdag

Nu var alle deltagende bådteams på plads. Wilma, SR, Terkel, Falkor, Skumback, Ocean-Seeker, Sofie, F.jolle, Ushi og Måleren. Dagen, hvor Fladen viste tænder, og hvor den skulle stå på artskonkurrence. Nogle valgte dog at blive kystnært på grund af vejrforholdene, og vi andre holdt os tæt til hinanden ude på Fladen. Jeg lå igen på Fladen og guidede ny ankomne. Hurtigt fik vi masser af makreller og sejer, også fjæsingerne var på finnerne, og nogle små torsk blandede sig i fangsterne. Men det varede ikke længe, før pighajerne havde indfundet sig, og gårsdagens fiskeri blegnede i forhold til denne dags fiskeri. Hele Fladen var invaderet af pighajer i store mængder. Der gik ikke længe, før ”Team Ushi” kom op på bådsiden og fortalte om en kæmpe pighaj, som i gyngende båd blev vejet til ca.8,5 kg! En Imponerende fisk, som sønnen Mike stod for. Også ”Team Sofie” kom frem til pladsen efter en ”lille omvej”, så jeg lagde mig over på siden af dem. Og hurtigt kom de i gang med fiskeriet af kæmpe fjæsinger og ja, pighajer i massevis. Hvor er det herligt at se så glade gutter og høre alle de udbrud i bådene. Vi fiskede igennem, og der var gjort et godt indhug på både forfangsmappen og på mine agn, så jeg riggede et makreltackle til for at fange frisk agn. Og BAM! Min lette spinnestang krøllede totalt sammen, da en stor pighaj tog min lille pirk i nedslaget og drønede mod bunden. Tiden gik, og op kom en pighaj på 7,5 kg, taget på UL-grej. Mens jeg tog et par fotos, krøllede min anden agnstang helt sammen. Den fiskede med et slæberig beklædt med tube i håb om en spændende art. Men det var ikke lige den dag, det skulle ske. Stangen fiskede med to slæbekroge, som var agnet med hummerhaler. Det var næsten umuligt at lette fisken/fiskene fra bunden, og jeg tænkte et kort øjeblik på rokke. Men så kom de velkendte haj-nøk, og efter nogen tid kom to store pighajer til overfladen. Jeg fik dem vejet til 7,1 og 7,2 kg – vild double!

Fight

magazine vol. 1

77


Mikes pighaj, som angiveligt skulle havde vejet 8,5 kg - dog vejet i gyngende b책d.

78

Fight

magazine vol. 1


“Hajland” Vildskaben i fiskeriet ville bare ingen ende tage, og det var totalt umuligt at få andre arter i tale. Der var virkelig tale om ragnarok på Fladen, når havets bølle nr. 1 kom ind på fiskeområdet. ”Team Ushi” fik dagens største pighaj, og Warrior’en, som var på hjemmebane, gav den gas og endte i top med hele 54 pighajer, som var oppe at vende, hvilket til dato er det vildeste, jeg har oplevet. Alle deltager fra SSD/Trolling Centrum havde nu fået deres drøm om pighajer opfyldt, endda nogle temmelig store nogle af slagsen, hvilket fik dulmet den værste hajfeber. Så selvom artsfiskeriet ikke havde givet den variation, som Fladen tidligere år har bidraget med, så har denne ”bifangst” bestemt været velkommen. Og det var jo også det, vi kørte efter i første omgang. For disse bøller blander sig altid i fangsterne heroppe, så selvom man fra svensk side ikke må fiske målrettet efter dem, så kan det ”bare ikke lade sig gøre” ikke at møde pighajen. Bua ved Ringhals er en hyggelig havn, som virkelig kan huse sådan en stor flok, som vi var, og faciliteterne er bare i topklasse, virkelig et besøg værd. Vi stoppede fiskeriet sidst på eftermiddagen for at sejle i havn og nyde den dejlige havne-

stemning og få udvekslet dagens oplevelser. De andre lå allerede i havnen, da vi som de sidste 3 både ankom ude fra den forblæste Fladen. Havnen lå badet i sol, og vejret var blikstille, så det føltes næsten som sommer. Igen kom Cobb-grillerne frem, og der blev hygget igennem med lækker mad, godt suppleret af fiskehistorier, og selv guiden her blev hængende til kl. 21.30!

Søndag Sidste dag. Alle var mætte af fiskeoplevelser nu, og der var ikke stemning for at sejle på Fladen på grund af halvfrisk vind. Alle havde jo også fået deres eftertragtede pighaj m.m. Vejret og fiskeriet ude på Fladen havde sat sine tydelige spor rent oplevelsesmæssigt. Så vi blev alle inde kystnært og trollede efter bonito i det varme vand fra Ringhals Kraftværk. Dette gav nogle fine makreller på op til kiloet. Efter nogle timer valgte vi stille og roligt at gå i havn, hvor alle hjalp hinanden med at få bådene op, og den lange hjemtur kunne begynde. Sikken en tur til ”hajland”. Den skal nok give noget at snakke om på de lange vinteraftner. ”Ocean-Seeker” takker alle deltagere for en super god tur og vender nu næsen mod nye fiskeoplevelser ude på det store blå. Knæk og bræk herfra. ■

Fight

magazine vol. 1

79


den �glemte� perle i nord 80

Fight

magazine vol. 1


Marianne ”The Cod Queen” Bjørngaard med smuk leopardtorsk fra Skjerstadfjorden.

Tekst/foto: Christian Stougard Olsen

Fight

magazine vol. 1

81


Salt Fiskeriet starter i begyndelsen af maj, afhængigt af vind og temperatur. Her søger fiskene ind bag brændingen på det lave vand, som på trods af den store vandudskiftning først på sæsonen tager fint imod solens varme.

Af alle berømte havfiskedestinationer er Saltstraumen Brygge i Norge nok den mest kendte og samtidig en af de ældste fiskecamps af dem alle. Allerede i begyndelsen af halvfemserne drog danske eventyrlystne hav- og specimenfiskere som Flemming Madsen, Jan Kristoffersen, Rene Letvad og Allan Riboe m.fl. dygtige havfiskere op til Saltstrømmen, fordi der på dette mageløse sted var store muligheder for at fange rekordfisken. Sidenhen gik fiskeriet efter især de store helleflyndere, storsejen over de 10 kilo, torsk i 20 kilo+ klassen og den grå havkat over 10 kilo i Saltstrømmen stærkt tilbage på grund af overfiskning. I disse årtier valgte lystfiskerne de nye havfiskedestinationer som Havøysund, Tromsø og Sørøya, hvor de kunne sikre ”madfisken” og samtidig få chancen for at tage en dans med de grandes. At den daværende ledelse af Saltstraumen Brygge samtidig havde en elendig service at tilbyde med dårligt passede både, der gik i stå under

82

Fight

magazine vol. 1

broerne i den stærke strøm og en ligegyldig attitude overfor gæsternes behov og forventninger, gjorde ikke tingenes tilstand bedre …

”Saltstraumen Brygge” anno 2013

Nu er der kommet helt andre boller på suppen, og i dag er det nordmanden, Kurt Steinar Jeppesen, som på professionel og kyndig vis driver fiskecampen, så den fremstår bedre og mere attraktiv end nogensinde. Saltstraumen, eller Saltstrømmen, som den kaldes på dansk, byder på et væld af forskellige, spændende, kampglade fiskearter og fantastiske naturoplevelser såvel over som under vandoverfladen. ”Alle skandinaviske fiskecamps moder” bliver Saltstraumen Brygge kaldt, og det med rette. For der er noget om snakken. Tidevandsstrømmen, som ligger bare 33 kilometer syd for Bodø, er også verdens stærkeste med et kun 150 meter bredt sund, der forbin-


Smukke lavaklipper i den sydlige arm af Saltstraumen.

Fang flere fisk!

Palle’s Pirke - Dansk design - Dansk arbejde. · Utrolig velfangende kvalitets pirke. der Skjerstadfjorden med selve Saltenhavet udfor Bodø. Vandet i Saltstrømmen har det højeste ilt/oxygenindhold i verden og kan derfor byde på et hav af forskellige, sjældne plante- og dyreplankton og mange forskellige fiskearter, som nyder godt at den konstante omrøring i vandet.

· Designet til at fange mange, og store fisk i havet.

Sejkog

· Torskeforfang

Metertykke stimer af småsejer i tusindvis svømmer rundt omkring Straumöy og i selve Saltstrømmen, som på de fleste steder ikke er dybere en ca. 75 meter. Bare 100 meter nord for Knaplundöy kan man i det inderste af Saltfjorden på bare 3040-50 meter vand fange rå mængder af 1-2 kilos sejer, som du kan benytte som agnfisk til primært de store helleflyndere, som langsomt, men sikkert er ved at vende tilbage til området takket været den nye C&R-politik, som Kurt Steinar Jeppesen er begyndt at indføre

· Blæksprutter

· Først på bunden og gennemtestet af Danmarks dygtigste havfiskere på 20-200 meter

· Fladfiskeforfang - Vil du blot fiske efter de flade eller vil du fange dem?

Palle’s Pirke www.pallex.dk

Ring alle ugens dage fra 9-21 på +45 46 19 23 28


Forfatteren med standard torsk fra Saltstraumen.


ved Saltstrømmen for at beskytte og værne om den nu voksende bestand af helleflyndere og store havkatte. Det er rigtig sjovt fiskeri og ganske energikrævende at lade en line med 4 små ophængere og en 80-100 grams pirk for enden fiske sig flagrende på vej helt ned til bunden for så at vente 2 sekunder og så give et tilslag, som næsten knækker stangen, fordi der sidder 5 store sejer mellem 1-2 kilo på linen. De har bidt på, mens linen var på vej ned til bunden, og du kan mærke hver gang, det sker. Super sjovt! Tit oplever du, at overfladen nærmest koger af småsejer, som jager store stimer af lodder og tobis. Under sejstimerne lurer endnu større rovfisk som torsk, lubbe, kuller, brosme, havtaske, havkat, storsej og selvfølgelig helleflynder.

NordIc Sea aNglINg

es

r u t n e v d A ig ig Fish - b

B

Book Now to oNe of our dream deStINatIoNS

Tro på det og du får fisk Det kræver viljestyrke og troen på, at det kan lade sig gøre at få fisk på krogen samt en solid stang med en god rygrad til at hive 5-7 kilo sej op på én gang. Men hold da op, hvor det er et sjovt og spændende fiskeri, for du ved jo ikke, hvad der bider på. Pludselig sidder der en torsk i 5-10+ klassen eller en sej over de 3 kilo eller måske noget meget større …

Norway: Söröya - Havöysund Nappstraumen - Vaeröy. Panama - Costa Rica Info@nordic-sea-angling.se

Ever lasting memories...

Et væld af spændende fiskearter Også andre fiskearter i Saltstrømmen lader sig friste af en langsomt fisket hel sej med en str. 8 enkeltkrog i kinden samt én i halen. Således fik både Marianne, Kurt Jeppesen, Hannes Ribbner og jeg på en lille uges testfiskeri i midten af maj masser af flotte torsk, der hidsigt hamrede på sejerne for enden af vores liner. Sild eller makreller er bedre agn til de store saltvandsrovfisk, men silden forekommer kun i små spredte stimer i en lille bugt i en bifjord til Sundalsfjorden lige efter indsnævringen. Og makrellerne, som er megastore heroppe, forekommer sjældent så højt mod nord, så sats på sejer i stedet. Ikke så ringe endda …

www.nordic-sea-angling.se


Nysgerrig som jeg nu er, kan jeg ikke nære mig for at pille lidt ved missekattens store, grove og meget voldsomme tænder, som jeg jo havde læst så meget om. For sent advarer Kurt Jeppesen mig om faren, men jeg når alligevel at få fingrene ud af kæften på den, uden at der sker noget. Katten er jo stendød! Saltstraumen Fiskecamp.

Havkatte i rekordstørrelse Saltstrømmen ved Bodø var tidligere kendt for at være ét af de bedste steder, når man gerne ville fange en havkat i grov kaliber. Havkatten forsvandt nærmest fra Saltstrømmen i nullerne, men takket været en mere stringent og håndfast beskyttelse af havkattenes opvækstområde, som ligger ret ud for fiskecampen, er havkatten begyndt at vende tilbage. Og det endda i samme gamle format. Fisk på mellem 10-15 kilo fanges regelmæssigt, og de fleste bliver heldigvis genudsat. I Skjerstadfjorden og Misværfjorden, som ligger længere inde østpå, er der taget meget store havkatte på helt op til 17 kilo direkte fra land på bare ca. 15 meters vand på de stenbesatte skråninger, der vender ud mod større dybder og går ned til 100 meter. Fra Bunesetbugten og videre hen mod Flågneset kun ca. 15 minutters sejlads mod øst fra fiskecampen på den sydlige side af inderfjorden findes der sikre steder for grov havkat. Vi havde selv i løbet af ugen flere mystiske og kontante bid disse steder, men fik ikke hold i fisken. Du skal fiske med frisk agn som for

eksempel sejhaler/-hoveder eller en hel sej skåret igennem på langs med hovedet intakt.

Fingernem Da Marianne og jeg sent om aftenen fredag den 10. maj ankommer til Saltstraumen Brygge, står der et par svenske havfiskere og fileterer på livet løs i renserummet. Efter at været blevet ønsket velkommen af driftschefen, Kurt Steinar Jeppesen, stikker vi nysgerrigt hovederne indenfor. På det store rensebord ligger der 2 store tilsyneladende livløse havkatte. Den ene havkat er på mere end 10 kilo, og den anden er ikke meget mindre. Nysgerrig som jeg nu er, kan jeg ikke nære mig for at pille lidt ved missekattens store, grove og meget voldsomme tænder, som jeg jo havde læst så meget om. For sent advarer Kurt Jeppesen mig om faren, men jeg når alligevel at få fingrene ud af kæften på den, uden at der sker noget. Katten er jo stendød! Så ser den ene svensker hovedrystende på mig, imens han tager fat om skæftet af en stor kniv og sætter det hårdt ned i kæben på den ”fileterede” havkat. Smak, siger det!


Sal 1/ Havneidyl ved Saltstraumen.

2/ Et kort over Saltstraumen hænger i alle lejligheder.

Ingen siger noget. Jeg står bare der og glor målløs, mens jeg føler mig lidt dum. Og samtidig meget heldig med stadig at være i stand til at kunne tælle til 10 fingre.

trød de. Båden gik ned med mand og mus og er siden aldrig blevet fundet.

Saltstrømmen

Der er taget flere europa- og verdensrekorder i Saltstrømmen. Bl.a. en sej på hele 22,7 kilo, taget fra land! Kurt Steinar Jeppesen, som er den daglige leder på Saltstraumen Brygge, fortæller os, at der sidste år blev kroget en helleflynder på mere end 50 kilo direkte fra bryggen på bare 20 meter vand. Det havde taget over 2 timer at få den landet, og til sidst var den ”uheldige” tyske lystfisker blevet nødt til at gå i en båd for at sejle efter den store fisk. Helleflynderen, som var gået helt amok, da den ikke kunne gå i dybden, blev landet et par hundrede meter længere inde i fjorden.

Vanddybden i Saltstrømmen er sine steder kun knap 15-20 meter – især ret uden for fiskecampen. Og da der hver sjette time døgnet rundt presses næsten 400 millioner kubikmeter saltvand igennem, så siger det sig selv, at voldsomme naturkræfter bliver skabt. En malstrøm så stærk, at selv større både med god motorkraft skal passe på at navigere korrekt i strømmen, som kan løbe med helt op til 40 kilometer i timen. Pludselig kan der opstå kæmpe hvirvelhuller, som kan være op til 15 meter brede og helt ned til 8 meter i dybden. Hvis du er så uheldig at ryge ned i sådan en ”tørretumbler” med din båd, så er du færdig. Under den anden verdenskrig går der en (sandfærdig) historie om, at tyskernes største torpedobåd en kold vinternat forsøgte at trodse Saltstrømmen i stærkest indadgående og højeste vandføring. Det for-

Rekordfisk i rå mængder

På disse breddegrader er det lyst hele døgnet på denne her tid af året. Det er som om, fiskecampen aldrig sover helt. Hele tiden mærker man ligesom en udefinerbar tilstedeværelse af pulserende og hektisk energi. Uanset på hvilket tidspunkt af dagen/natten. Selv midt om natten står der trætte og glade lystfiskere

Fight

magazine vol. 1

87


i renserummene. Næsten hele tiden kommer de karakteristiske ”Hansviken” fiskebåde med en 60 hk Yamaha firetaktsmotor i hækken ind ude fra Saltstrømmen med hel- eller halvfyldte fiskebaljer, og nye både går ud for at søge dysten med Atlanterhavets dronning – kveiten – som den kaldes heroppe. Især de russiske og finske fisketeams foretrækker at sove om dagen og fiske hele natten i midnatssolens skær. De kommer typisk i havn ved 5-6-7-tiden om morgenen, og så er der dømt ”vodka on the rocks” til morgenmaden, inden de tørner ind. De tyske, svenske og danske fisketeams vælger i stedet oftest at fiske igennem om dagen, for så kan de feste, spise, synge, fortælle løgnehistorier, spille guitar, se fjernsyn, checke computer og hygge sig på terrassen med verdens bedste udsigt om aftenen.

Verdens bedste havfiskeri Man kan finde næsten alle europæiske nationaliteter på Saltstraumen Brygge. Hele tiden er der et liv og leben med masser af hygge, klargøring af fiskegrejer, rensning af fisk, godmodige drillerier og kammeratskab. Over det hele svæver forventningens glæde og begæret efter at få en kamp med en stor helleflynder eller en havkat. Eller bare en helleflynder, for det er til tider ganske svært at fange ”The big two”. Andre gange synes havkattene at bide på alle vegne, uanset hvad man gør. Selv de ”små” helleflyndere på 8-20 kilo er formidable modstandere, som hele tiden søger at komme ned til bunden igen. Det finder jeg ud af senere i ugen, da jeg på turens allersidste fiskedag får en helleflynder på 9 kilo på krogen. Den var sørme ikke helt enig. Den mest berømte helleflynder, fanget på stang i Saltstrømmen, vejede 134 kilo! Ja, det var før C&R blev almindelig anerkendt. Den største helleflynder, taget yderst i Misværfjorden, vejede ca. 98 kilo. Den blev taget ved trolling på en lille wobler. I en sydlig fjordarm på midten af Kjerstadfjorden kan man også træffe på helleflyndere og havkatte. Misværfjorden er én af Norges absolut smukkeste fjorde. Den løber i dramatisk fjeldnatur omgivet af høje bratte fjelde ca.

88

Fight

magazine vol. 1

Sa

15 kilometer mod syd og ender i en lavvandet, smal bugt. Inderst i Misværfjorden løber der en lille lakseelv ud, og de lokale lystfiskere troller næsten hver dag i sommerferien efter laks og havørredder, som findes derinde i stort tal. Her kan du også være så heldig at fange helleflyndere i mindre kaliber direkte fra land på synkende woblere.


Forfatteren med sin rekordlubbe på 9,00 kg.

ge mener, den da er ved at dø. En helleflynder er kønsmoden, når den bliver 110-135 centimeter. Denne gigantiske fladfisk gyder på helt ned til 1 kilometers dybde fra december til april, og hunnen lægger næsten 3 millioner æg. Disse Nordatlantens mastodonter bliver meget gamle, hvor gamle ved man ikke. Der er eksempler på op til 60 år. Dog må vi på det kraftigste anbefale IKKE at spise kødet, da det har et stort indhold af tungmetaller, som er giftige og kræftfremkaldende for mennesker. Om kødet fra de store helleflyndere er egnet til mink- eller andet dyrefoder, skal jeg lade være usagt.

alt

Lubben eller helleflynder

Fiskedelikatesser i Saltstraumen

Havkatte regnes for at være en udsøgt delikatesse, og især den store nakkefilet er meget eftertragtet. Hvad helleflyndere angår, så er det er de små mellem 8-20 kilo, som har det fineste kød. De store helleflyndere er forgiftet af tungmetaller og bør genudsættes, da de også er gydemodne, når de når 25-30 kilo. En helleflynder på 100-150 kilo eller større regnes ikke for gydemoden længere, og man-

Torsk findes i stort antal og i alle størrelser helt op til 20+ kilo i og omkring Saltstrømmen. På den første fiskedag sammen med Kurt tager vi en torsk på 17 kilo samt fanger en lubbe, der er et halvt kilo tungere end den nuværendes danske rekord. Den bider på en 32 centimeter 3D Savage Gear Herring Shad Jig i gul, mens jeg er i færd med at hale linen op fra ca. 40 meters dybde. Pang! Min Godspeed stang krøller sammen, så jeg tror, stangen knækker, og fisken sætter straks kursen mod bunden. Knarren på mit Penn hjul nærmest skriger i protest. KVEITE! råber Kurt og Marianne i kor. Efter 2-3 vilde og ustoppelige udløb får jeg endelig kontrol over fisken, og da den ligger gispende i overfladen, ser vi til vores store overraskelse, at det ikke er en helleflynder, men derimod en kæmpestor lubbe. På samme tur får jeg torsk helt op til 17 kilo, og Kurt og Marianne, som nu er døbt ”Torsketeam Saltstraumen”, får senere tag i flere 5+ torsk med største op til de 10 kilo. I den uge, min kone og jeg fiskede i Saltstrømmen, havde vi mange fine naturoplevelser.

Spækhugger om styrbord Nogle af de største oplevelser var tilstedeværelsen af de mange havørne, som vi så næsten hver gang, vi var ude at fiske på fjordene. Og så da vi fulgte en spækhuggerfamilie på seks individer helt indefra fra Godöy Straumen i Skjerstadfjorden og ud i Saltstrømmen.

Fight

magazine vol. 1

89


Christian Stougaard Olsen med sin første helleflynder – 9 kg.

INFO Bedste fisketid for såvel helleflynder som havkat er i maj og juni måned. Helleflyndere kan også med held fiskes efter i september og oktober måned.

I juli ankommer de store sejer til inderfjordene, og I kan opleve et vildt spændende fiskeri efter disse hårdt kæmpende torskefisk, som tilmed smager dejligt. Helleflynderes kød regnes af eksperter for at være noget af det allerfineste fiskekød, som du kan opleve i denne verden – og helt uden ben!

Booking Det eneste, I nu skal gøre, er at booke en uge eller to i september/oktober i år eller i maj/juni til næste år på www. saltstraumen.no og købe en flybillet til Bodø. Den koster p.t. ca. kr. 3.500,- t/r. pr. person fra enten Billund eller Kastrup Lufthavn. En uges ophold for 2 personer på Saltstraumen Brygge fiskecamp koster inklusive rorbue med udsigt og bådleje ca. 6-8.000,- NKR pr. person.

90

Fight

magazine vol. 1


altstraumen

O

Oplev fiskeri i særklasse

Og de penge er godt givet ud. Benzin til båden samt rengøring af lejlighed bliver afregnet særskilt. Du får en 22 liters dunk ad gangen og den holder ca. 2 dage alt efter, hvor meget I sejler. Der skal altid være en fyldt benzindunk i båden af sikkerhedsårsager. Flydedragter eller redningsveste/kraver skal forefindes i båden til alle om bord. Hvis I vil have en fiskeguide med ud, så koster det typisk 1.000 - 2.000,- NKR pr. 4-8 timer. Det vil absolut være en god ide at hyre en fiskeguide på første fiskedag, hvis I ikke kender til Saltstrømmen, hot spots og til fiskeriet i forvejen. Absolut en god investering til de næste dages eventyr. Saltstrømmen Brygge sørger for at hente jer i lufthavnen, eller I kan leje en bil eller minibus. Og så er eventyret allerede begyndt. En lille halv time senere skuer I ud over noget af det mest legendariske fiskevand på denne jord. Saltstraumen Brygge har altid og vil altid være folkets fiskecamp, hvor man kan hygge sig, nyde den fantastiske udsigt, havørnens vilde flugt, lyden fra de vilde hvirvler i strømmen, mågernes hæse skrig og slappe af. Drømmefisken venter derude. Knæk & bræk herfra.

SaltStraumen! Her får du fisk mens havørnen kredser rundt omkring båden i fantastiske omgivelser i Saltstraumen · Verdens stærkeste tidevandsstrøm · Masser af fisk · Fangstgaranti til fantastiske priser

www.sfc.no

Book din drømmefiskeferie nu på +47 924 55100 eller på post@sfc.no


Desværre var belysningen kl. 23.30 om aftenen selv i Saltstrømmen for ringe til, at vi kunne få nogle rigtig gode billeder. Vores dygtige fiskeguide, Hannes Ribbner, turde ikke gå tættere på spækhuggerne end ca. 70 meter, da vi spottede en lille unge. Og som bekendt kan spækhuggere finde på at angribe en båd for at beskytte deres unger, så det …

Kveitebid På en af de sidste fiskedage inviterer Kurt os ud på langfart i sin chefguidebåd med 150 hk motor. Med tæt på 38-40 knob i timen sejler vi helt ud forbi øen Blixvær, som ligger en god del sømil vest/nordvest for Bodø. Herude blandt hundredvis af skær og holme finder Kurt en lavvandet banke på ca. 25-50 meter vand, og der får vi alle bid af helleflynder på død sej og jig. Og det næsten på én gang. Et kort øjeblik er der panik i båden, så får Kurt sin helleflynder op. Den bliver sat ud igen, da den er for lille. Jeg mister ret hurtigt min, efter at den har taget et vildt og fræsende udløb på en gul Mieko jig. Marianne råber pludselig op om, at hun er ved at få en fisk op til overfladen efter kort tids kamp. Det viser sig at være en torsk på knap 3 kilo. Lige under torsken ser vi alle pludselig en helleflynder på ca. 15-20 kilo følge efter torsken, som har slugt sejen fuldstændigt. Marianne lader torsk være torsk og giver slip på linen samtidig med, at hun gisper fornøjet: - Yes! Det syn har jeg aldrig troet, jeg skulle se i virkeligheden! Helleflynderen angriber nu torsken, men fortryder pludselig og svømmer rask ned mod bunden igen. Bom! Nordkalottens forår sniger sig blidt og duftende ind på livet af os, imens vi opholder os ved Saltstrømmen. Det er en fantastisk dejlig oplevelse. Overalt ser vi blomster i alle farver springe ud, og fjeldbirkens fosforagtige grønne blade åbner sig bogstaveligt talt for øjnene af os, når vi troller langs kanten af de høje fjeldskråninger i Buneset.

”Næsten” fangstgaranti Da Kurt Steinar Jeppesen mailede til mig før

92

Fight

magazine vol. 1

turen og påstod, at han kunne give os 100 % fangstgaranti – også helleflynder – svarede jeg ham, at han nok lige skulle klappe hesten. Men det viste sig, at garantien blev opfyldt. Du skal fiske med så frisk en agn som muligt. For eksempel silde- eller sejhaler, halve- eller hele sild eller sejer på 30-40 centimeters længde. Hvis du kun går efter de store havkatte,


så skær silden/sejen igennem på langs med en skarp filetkniv og lad hovedet være intakt. Sæt en str. 8/0 enkeltkrog i kæften på kadaveret og trol den så med laveste hastighed fra 8-35 meter vand. Det virker. Begynd trollingen på lavt vand og bevæg dig langsomt udefter, til skråningen dukker op. Hvis du vil trolle eller drifte efter helleflynder, så skal du benytte en hel, frisk sej på 1-2 kilo. Og den skal være så frisk som muligt. Skift agn tit.

Kom til Havøysund og oplev fiskeri i særklasse!

Sådan gør du Sæt krogen igennem kinden på sejen og også en krog igennem ryggen tæt ved halestykket. Forbind krogsættet med et ca. 20 centimeter langt stykke nylonline på min. 0,90 mm. Helleflyndere har meget skarpe tænder yderst i kæften, som kan flænse en line op på ingen tid. Brug altid mindst 0,80 mm ”bideline” på en meters længde i nylon- eller fluorocarbon foran din fletline som ikke må være kortere end 250 meter, og den skal være på mindst 0,28 mm. Og af bedste kvalitet.

Havkat Fisk med frisk agn som for eksempel sejhaler, muslingeindmad pakket i en damestrømpe, eller en hel sej skåret igennem på langs med hovedet intakt. Sæt en str. 8/0 enkeltkrog i kæften på kadaveret og trol/drift den så med laveste hastighed. Det virker! Hvis I vil fiske med de store Shad Jigs eller woblere fra Savage Gear, Storm, Mieko, Kinetic, Rapala m.fl., så brug mellemstørrelsen på ca. 26-28 cm. Og fisk den som drift eller trol dem i lav fart, eventuelt med en efterhængt stingerkrog, hvor du har monteret en sejfilet. Så får du fisk! ■

Helleflynderen angriber nu torsken, men fortryder pludselig og svømmer rask ned mod bunden igen. Bom!

Vi fanger helleflyndere, sej, torsk, havkatte, rødfisk, og rødspætter i den storslåede natur tæt på Nordkap! De bedste fiskepladser, både, lejligheder, (danske) guider samt optimalt fiskegrej og faciliteter – alt er klar for jeres fiskeferie! Ring nu og få et tilbud Hans Hagerup +45 23 84 08 89

Spændende natur- og fiskeoplevelser du aldrig glemmer

Mere info: www.norwayguidefishing.dk


P책 jagt efter 75.000 kroners laksen Tekst/foto: Christen Stenild


I år var det 10. gang Trolling Master Bornholm (TMB) blev afholdt. 331 bådteams havde tilmeldt sig i jagten på storlaksen og hovedpræmien på hele 75.000 kroner for største laks og øvrige præmier for samlet 213.000 kroner. FIGHT var med hele vejen.


Tejn Havn var godt spækket med lækre trollingbåde.

Laks Konkurrencedeltagere og både var der også en hel del af, og havnen bugnede allerede af toptunede trollingbåde, da mange havde valgt at tage et par dage før af sted, for at træne, trimme grejet og få testet positionerne. TMB er arrangeret af TV2 Bornholm og afvikles fra havnen i Tejn, som ligger øst for Allinge på Nordbornholm. Vi ankom mandag eftermiddag efter en god køretur fra Århus til Ystad i Sverige, hvor færgen til Rønne afgår. Der var allerede travlhed på havnen, 331 både og omkring 890 deltagere kræver sit af forholdene, og da der samtidig sendes ”live” fra konkurrencen en god times tid hver dag på TV2 Bornholm, så var der en del at se til. Konkurrencedeltagere og både var der også

96

Fight

magazine vol. 1

en hel del af, og havnen bugnede allerede af toptunede trollingbåde, da mange havde valgt at tage et par dage før af sted, for at træne, trimme grejet og få testet positionerne.

Monster laks før tid

Blandt dem der var på plads før tid, var Michael Koldtoft fra Trolling Centrum. Han tog om mandagen den 28. april en tur alene i båden. Et lille kvarter før han havde planlagt at


gå tilbage til havnen, kom storhugget. 18,985 kg klemte laksen vægten op på, da den efterfølgende blev vejet i Tejn Havn – set i forhold til tidligere års vindere, kunne det meget vel se ud til, at Michael toppede sin lakseform for tidligt, men det ville de kommende dage vise.

s

1/

God generalprøve FIGHTs udsendte fiskede som den ene halvdel af Team Fish On i båd 416 – en 18 fods Profisher med 90 HK på hækken. Dagen før konkurrencen skulle vi ud og teste og ikke mindst træne. Kl. 6.00 forlod vi Tejn Havn med kurs mod Hammeren – nordvest siden af Bornholm. Vi blev mødt af et helt blik vand og en skyfri himmel – perfekte forhold til at få banket rusten af trollingfærdighederne, der for mit eget vedkommende blot bestod af to dage under Per Sjøstrøm kommando for et par år siden. Vi lagde ud med otte stænger (der må fiskes med ti stænger under TMB), to på hver downrigger og to sideplanere på hver side. Knapt en ½ time senere gik knarren første gang og et hidsigt udløb indikerede, at en laks var stukket af med et af vores Danish Lure blink i kæften. Vi havde på forhånd valgt hver vores side, og da det var i Thomas’ side, stangen gik, blev han første mand til at fighte. Ret hurtigt stod det klart, at det var en god stor laks, så jeg fik travlt med at få ryddet de andre stænger – vi var klar til første laks i båden! En ting er fight, noget helt andet er netning. På trods af et fangstnet, der måler på den

2/

1/ Michael Koldtoft med sin laks på hele 18,985 kg fanget to dage før konkurrencen blev skudt i gang. 2/ Peter Tanev var vanen tro vært ved Trolling Master Bornholm 2014.

Fight

magazine vol. 1

97


gode side af en meter i diameter, så kan det godt være sin sag for en rookie at få en stor laks i nettet. Tredje gang blev lykkens gang i mit tilfælde og i en blanding af lettelse og ekstase over at have fået den første laks i båden, blev der råbt og skreget, så folk på Hammeren formentlig har undret sig, hvad der foregik derude på vandet. 12,2 kg blev laksen vejet til, ny PR til Thomas – god start! Dagen bød på endnu to laks i båden, jeg fik selv en ny personlig rekord på 10,2 kg, mens Thomas fangende en fin laks lige under de 5 kilo. Vi var klar til konkurrence og præmiechecks!

Igang med et brag! Onsdag kl. 12 blev kanonen affyret fra den yderste mole i Tejn. Med TV2 News helikopteren summende henover bådene, gik den vilde start for første halvdel af de 330 småbåde mod positionerne omkring Bornholm. For at mindske trykket på udsejlingen havde arrangørerne på forhånd opdelt bådene i to klasser, dem over og dem under 6,5 meter. De store både startede, og dønningerne havde på ingen måde lagt sig, da kanonen 10 minutter senere nok en gang bragede løs og sendte de

Starten er gået!

mindre både af sted – jagten på de 75.000 kr. var nu i gang for alle.

Konkurrencefiskeri Med tirsdagens succes in mente valgte vi at følge gårsdagens spor på GPS’en. Forholdene var dog knapt så rolige som dagen før, og trafikken betydeligt større. Vejret kunne heller ikke måle sig med tirsdagens solskin, og faktisk endte vi en tæt tågebanke, der indhyllede os i et snuptag med sigt helt ned til 50-100 meter – en reminder om, hvorfor sikkerheden skal være i orden, når du er på vandet. Da Thomas havde fået den seneste laks, var det min tur ved stængerne og efter at have sejlet hvileløst rundt i tågesuppen i et par timer, gik knarren endelig på et af hjulene. Den viste sig at være en lille laks på lidt over de 60 cm, som fik friheden igen efter afkrogning. Mindstemål til konkurrencen var sat til 75 cm. Det gode ved en fangst er, at det altid hjælper på moralen, der kun bliver endnu bedre, når det orange lakseflag kan hejses, men mere blev det ikke til i båden. På hjemvejen mistede vi en fornuftig laks, der huggede på den ene sideplaner, den gik fri af vandet i samme øjeblik og sagde samtidig tak for denne gang.

Næsten 18-kilo på toppen Andre havde mere held eller var dygtigere end os. Jacob Aasgaard fra Fyn kunne ved indvejningen ligge sig i spidsen af konkurrencen med en flot laks på hele 17,965 kg, og indkasserede 3.000 kroner for dagens største og retten til at sejle med gule førerflag på båden næste dag.


Team Fish G”On”e? Torsdagen bød på mere vind og på Team Fish On, måtte vi erkende, at vi bare fisker bedst i solskin og havblik! Vinden blæste betydeligt op og gjorde det ikke lettere at få sat grejerne. Det blev til et par hug på stængerne i løbet af dagen, men hornfiskene og torskene fattede mere interesse for vores blink end laksene. Men en god reminder om at få tjekket stængerne tit og ofte, hvis man vil fange laks. Endnu en gang fik vi dog et godt hug på hjemvejen, endnu en gang på en af overflade stængerne og endnu en gang gik laksen direkte over vandet. Det var en rigtig god laks, kunne vi straks se – i hvert fald 1012 kilo, men endnu en gang slap laksen krogen efter kort tids kontakt. Lidt mutte i de over 1 – 1,5 meter høje bølger overvejede vi, om vi skulle skifte navn til Team Fish Gone…

Fredagen startede med en mågehilsen - skulle vi have held i dag?

Ny mand i førertrøjen Tilbage i Tejn var der andre, der havde haft mere gang i den end os. Henrik Jensen fra Team Hustler har tidligere vist, at han har kunnet fange store fisk. Trolling Master Bornholm 2014 blev ingen undtagelse. På podiet i live-udsendelsen på TV 2 Bornholm, kunne han som sidste mand indveje sin laks, som første fik den digitale vægt til at stoppe, da cifrene stod på 18,085 kg – blot 120 gram mere end Jacob Aasgaards laks fra onsdag, men mere end nok til at sætte Henrik i spidsen for konkurrencen.

Mågeklatter og kampesten Fredag var vejrguderne mildere stemt overfor de håbefulde trollingfiskere – det hjalp på moralen. Samti-

Mågeklatten gav ikke meget medvind fra morgenstunden... Kampesten vs. skrue kampestenen tog første omgang!


Så lykkedes det endelig Skipper Kragh at få kroget en laks - endda en fin en af slagsen.

Små 20 minutter senere havde fem laks været omkring båden og vi kunne give et velfortjent ”ekspert-interview” til TV2 Bornholm om, hvordan sådan en kage skal skæres. 100

Fight

magazine vol. 1


Med mere roligt vand, var vi igen i vores es og kunne igen fejre skæl i båden. Efter et par bommere, lykkedes det langt om længe for Thomas at få en 4,5 kilos laks helt ind til båden, så jeg kunne nette den i et snuptag – det orange lakseflag strøg igen til tops. Det betød samtidig at næste fisk var min og sådan blev det, men uden at der kom størrelse på. Heller ikke under fredagens indvejning, var der nogle rigtige kæmper igennem, og Henrik kunne se frem til endnu en dag i spidsen og et skridt nærmere de 75.000!

5-dobbelt hug dig var jeg så heldig, at få en stor mågeklat lige midt på Garmin-kasketten, med andre ord kunne det da ikke gå galt? Men det kunne det… fiskeheldet fik hurtigt et knæk igen, da vi på vej til starten påsejlede en stor kampesten, som en eller anden lige havde glemt at fjerne midt inde i det nyanlagte havneanlæg, resultatet var en bøjet skrue og direkte tilbage til start. En god times tid senere og efter et check fra Vestsjællands Marineservice kunne vi endelig komme på vandet igen, mens en ny skrue var på vej fra Rønne - fin service!

Vejrudsigten for lørdag lovede op til 12 sekundmeter hen ad eftermiddagen, og arrangørerne havde derfor valgt at afkorte konkurrencen med et par timer og i stedet starte en time tidligere. Lørdag skulle vise sig at blive vores dag – vi fokuserede på en bestemt position, og det gav pote. Et par timer op ad dagen gik den første stang, dernæst en til, en til, en til og én til, et 5-dobbelt hug var en realitet – Team Fish On levede op til navnet. Nu blev rutinerne sat på prøve, men tingene lykkedes på trods af sammenfiltrede liner. Små 20 minutter senere havde fem laks været omkring båden og vi kunne give et velfortjent ”ekspert-interview” til TV2 Bornholm om, hvordan sådan en kage skal skæres. Dagen gav endnu en fin laks på 7,5 kg til Thomas, og selv om de 75.000 ikke var inden for rækkevidde – var det alligevel et tilfreds Team Fish On, der gik i havn.

Fight

magazine vol. 1

101


Henrik havde svært ved at være sur over sin laks på 18+ 102

Fight

magazine vol. 1


Ventetid inden der skal vejes på scenen.

Slutstatus

Lak

Tilbage på havnen var det tid til status, og selv om Peter Tanev gjorde sit til at holde spændingen ved finalen, så stod det hurtigt klart for de fleste, at Henriks 1- kilos laks næppe ville blive overgået. Det blev da også ham, der kunne løfte gavechecken på de 75.000 kr., da spændingen blev udløst. Nr. 2 blev Jacob Aasgaards laks på 17,965 kg, hvilket udløste en check på kr. 40.000,-. Bedste båd blev ført af skipper Tomi Kolsi fra Vantaa, som ligeledes modtog en check på 40.000,-

Det vi troede var kæmpelaksen viste sig at være noget helt andet...

Seal on! Selvom syv dage på vandet efterhånden havde tæret godt på kræfterne, og vejrudsigten lovede vind fra 6-8 sek/m, valgte vi alligevel en sidste dag på vandet. Det skulle vi ikke komme til at fortryde! Dagen startede dog ikke lovende, vi valgte at ligge i læ nordøst for Tejn Havn, men uden nogen gode positioner på plotteren og liv i vandet, forsvandt troen dog på projektet, og da meldingerne på VHF’en samtidig meldte om acceptabel sø ude på Hammeren, hev vi stængerne og satte kursen mod kendt land.

Første hug kom allerede, da vi satte stang nr. 2 og kort efter gik næste stang – beslutningen om at flytte position var godkendt. Op kom to fine laks på godt 3 og 5 kg. Yderligere en laks kom i båden i løbet af de næste par timer og så kom drømmehugget. Det var Thomas tur ved stængerne og da først modhugget var sat, tog fanden ellers ved laksen. Med et første udløb på små 200 meter, var vi klar over, at det måtte være en kæmpe i

Fight

magazine vol. 1

103


den anden ende. Laksen var umulig at holde og linespolen blev mere og mere tydelig i takt med at linen løb af, mens panikken med at få hevet de resterende ni stænger ind tog tilsvarende til. Da båden endelig var ryddet var der under 20 omgange tilbage på spolen. Vi får vendt båden og sejlet i retning af laksen, i håb om at vinde noget at den tabte line tilbage – planen lykkes og Thomas får godt halvdelen spolet ind, da vi ser et haleror af kæmpe dimensioner omkring 150 meter ude – er det en 20+ vi står med? Tanker om netning, trofæfotos, hæder på havnen og missede 75.000 kr. farer gennem hovedet, men med et brister drømmen. Linen bliver ikke slap, men i stedet stikker en sæl hovedet op ude i horisonten med en laks i kæften – vi

104

Fight

magazine vol. 1

er ikke længere Team Fish On, men Team Seal On! Vi frygter lidt at sælen er kroget, mens vi langsomt får den tættere til båden. Det viser sig dog at være unødige bekymringer, for pludselig slipper sælen laksen, og vi kan trække en ½ flået laks op i båden med lige dele skuffelse og forundring over, hvad vi netop har oplevet – om ikke andet er det en god historie. Vi beslutter at sætte stængerne igen og kan lidt efter betragte en sæl ligge og holde øje med båden små 200 meter bag båden. Er det samme sæl, der er mere sulten eller en ny sulten luffe? Vi når ikke at tænke mere over det, da en af downrigger stængerne går igen. Thomas giver hurtigt modhug og efter 2-3 sekun-


Resultater TMB 2014

der tager fanden også ved denne laks – er det sæl igen? Udløbet bliver knapt så langt, men et øjeblik efter kan vi se en sæl, der ligger med hovedet oppe af vandet og en flot laks i lufferne – hvad er sandsynligheden for det? Denne sæl er dog mere erfaren end den første, for kort efter bider den laksen over lige bag hovedet, og Thomas må endnu engang skuffet bjærge et laksehoved, mens sælen stak af med resten. Vi besluttede at det blev vores sidste fisk i denne omgang og satte kursen mod Tejn Havn. En fantastisk uge var slut – nye rekorder til begge og fabelagtige fiskeoplevelser – jeg tror vi kommer igen til næste år! ■

Bedste båd, dag 1: Præmie: 2.500 DKK: med 437 point Nils Wang fra København Ø i båd 197 Største fisk, dag 1: Præmie: 3.000 DKK: 17,965 kg. fanget af Jacob Aasgaard fra Nyborg i båd 256 Næstbedste fisk, dag 1: Præmie: 1.500 DKK: 16,355 kg. fanget af Peter Svensson fra Växjö i båd 176 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bedste båd, dag 2: Præmie: 2.500 DKK: med 443 point Bernt-Ove Sandsjö fra Tibro i båd 393 Største fisk, dag 2: Præmie: 3.000 DKK: 18,085 kg. fanget af Henrik Jensen fra Roskilde i båd 227 Næstbedste fisk, dag 2: Præmie: 1.500 DKK: 16,620 kg. fanget af Ramon Flodström fra Sunde i båd 194 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bedste båd, dag 3: Præmie: 2.500 DKK: med 456 point Cato Pettersen fra Råholt i båd 131 Største fisk, dag 3: Præmie: 3.000 DKK: 16,225 kg. fanget af Christer Svensson fra Bålsta i båd 246 Næstbedste fisk, dag 3: Præmie: 1.500 DKK: 16,070 kg. fanget af Lejf Kofod Pedersen fra Nexø i båd 144 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Bedste båd, dag 4: Præmie: 2.500 DKK: med 346 point Jari Puranen fra Varkaus i båd 295 Største fisk, dag 4: Præmie: 3.000 DKK: 13,465 kg. fanget af Rune Kath fra Kolding i båd 296 Næstbedste fisk, dag 4: Præmie: 1.500 DKK: 13,195 kg. fanget af Anders Johansson fra Mellerud i båd 273 ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Største fisk, hele konkurrencen: 1. Præmie: 75.000 DKK: 18,085 kg. fanget af Henrik Jensen fra Roskilde i båd 227 2. Præmie: 40.000 DKK: 17,965 kg. fanget af Jacob Aasgaard fra Nyborg i båd 256 3. Præmie: 20.000 DKK: 16,620 kg. fanget af Ramon Flodström fra Sunde i båd 194 ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Bedste båd: Præmie: 40.000 DKK: med 1255 point Tomi Kolsi fra Vantaa i båd 117


ClearVü™ Scanning Sonar

Det skarpeste blik under din båd ™ Garmin ClearVü scanning: Markedets klareste og længst rækkende scanning af, hvad der gemmer sig under båden. Garmins nye brugervenlige echoMAP™ og GPSMAP® søkortplotter/ekkolod fås med intern 10 Hz GPS, ™ vores eksklusive HD-ID -ekkolod og det klareste scanningsbillede, alt sammen i én enhed. Papir yder ikke disse skærmbilleder retfærdighed – besøg din forhandler og se dem med egne øjne.

Garmin.dk

Fight Magazine #1 - SALTVAND  

Fight Magazine - online fiskemagasin for lyst- og sportsfiskere.