Page 1

magazine P708377 Afgiftekantoor Gent X | Ledenmagazine van de Fietsersbond

Driemaandelijks tijdschrift nr. 88 december 2016 - februari 2017

FIETSERS ZORGEN VOOR EEN BLOEIENDE LOKALE ECONOMIE

5

P

De economische meerwaarde van de fietser

13

P

Jullie fietsvoornemens voor 2017


IEDEREEN OP DE FIETS

Win een vrijkaart voor de Fiets en Wandelbeurs! Op de cover Het merendeel van de klanten van de Gentse Frituur Meulestede, zowat het zenuwcentrum van de Muide, komt met de fiets of te voet. Geen parkeerproblemen én snel thuis, want de frietjes mogen niet koud worden, natuurlijk. Friturist Joeri Crispijn doet zelf alle korte verplaatsingen met de fiets, ook de inkopen voor de frituur. “Bij de leverancier krijg ik soms vreemde blikken als ik toekom met mijn fiets en rugzak. Een zelfstandige met de fiets, dat is toch nog altijd iets ongezien.” De frituur is bovendien hoofdsponsor van de sympathieke wielerploeg Spaak & Spier. Dat Joeri fietsen genegen is, moge duidelijk wezen!

Betaal snel je lidgeld en win!

Vervalt jouw lidmaatschap rond de jaarw isseling? Dan ontvang je binnenkor t in je brievenbu s een uitnodigin g om dit te hernieuwen. Betaal je lidgeld zeke r op tijd, dan loopt je abonnement op dit magazine gewo on door. En wij vinden het bijzonder fijn dat je de Fietsersbond en onze honderden vrijwilligers blijft steun en!

Hou je van actieve vakanties? Ga dan zeker naar de Fiets en Wandelbeurs op 18 en 19 februari in Gent. Je kan er nieuwe routes en bestemmingen ontdekken, door kaarten en gidsen snuisteren, een fiets of een rugzak testen en lezingen of workshops volgen. Met de Mount Expo en e-Bike Challenge krijgt de beurs er bovendien heel wat extra’s bij. En ook de Fietsersbond mag uiteraard niet ontbreken op dit evenement. Tijdens een lezing doen we de bezoekers uit de doeken hoe wij de ideale wereld voor fietsers in de toekomst zien. Kom je ook?

Win!

Wij mogen 10 gratis toegangstickets verdelen onder onze leden. Mail vóór 23 december je naam en e-mailadres naar wedstrijd@fietsersbond.be en laat ons weten wat jouw volgende reisbestemming is! Niet gewonnen? Leden van de Fietsersbond krijgen een straffe korting. Bestel via www.fietsenwandelbeurs.be/ ticketshop/trfb en betaal slechts €6 voor je ticket.

i

PS: Snell e betalers maken bovendien kans op een kortingsbon van Kudzu –ecowebshop.

COLOFON Concept, coördinatie en redactie: Fietsersbond vzw Coverbeeld: Delphine Lebon Vormgeving: Kliek Creatieve Communicatie Druk: drukkerij Perka, Oplage: 8500 ex. V.U.: Dirk Bauweleers, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel - info@fietsersbond.be - tel. 02 502 68 51 Adverteren: ronny.vancutsem@fietsersbond.be - 0476 30 36 41 - Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of geciteerd mits bronvermelding ‘Fietsersbond magazine’ en enkel voor niet-commercieel gebruik. Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier. Wil je dit magazine enkel digitaal ontvangen? Mail info@fietsersbond.be met vermelding ‘nieuwsbrief digitaal’ en je lidnummer.

FIETSERSBOND IS PARTNER VAN:

FIETSERSBOND IS ACTIEF LID VAN:

2 fietsersbond MAGAZINE

ZIJ VINDEN DE FIETSERSBOND NODIG:


EDITORIAAL

Wat is een fietser waard? Gratis naar Velofollies, de beurs voor elke fietser Van 20 t.e.m. 22 januari 2017 slaat Velofollies, de tweede grootste fietsbeurs van heel Europa, zijn tenten op in Kortrijk Xpo. Elk type fietser komt er aan z’n trekken. Naast racefietsen en mountainbikes, vind je er ook alles over stadsfietsen, e-bikes, trekking- en kinderfietsen. Je ontdekt er niet alleen de nieuwste modellen in primeur, maar vindt er ook info over fietsvriendelijke reisbestemmingen, kledij, voeding en accessoires. Je kan er trouwens meer dan alleen naar fietsen kijken, je kan ze ook uitproberen op een heus testparcours. Aanvullend zijn er signeersessies met bekende wielrenners, workshops, praatsessies en de verkiezing van de Fiets van het jaar. Niet te missen dus! Velofollies trakteert onze leden op 10 gratis toegangstickets. Mail vóór 23 december je naam en e-mailadres naar wedstrijd@fietsersbond.be en laat ons weten waarom jij graag naar de beurs wil.

i

Niet gewonnen? Bestel je kaarten dan vooraf online en geniet van het vroegboektarief. Bestel via www.velofollies.be.

Steun jij ook de Fietsersbond tijdens Music For Life?

D

at fietsen goed is voor het milieu, onze gezondheid en een aangename leefomgeving, staat buiten kijf. Maar wist je dat fietsen ook goed is voor onze economie? Fietsers spenderen meer bij lokale handelaars en keren regelmatiger terug. Het zijn graag geziene klanten. De tewerkstelling in de fietsindustrie is tot drie keer groter dan in de rest van de transportsector. Jobs, jobs jobs! Fietsende toeristen consumeren maar liefst tot 20 euro meer dan automobilisten. En goederentransport met vrachtfietsen zorgt voor een efficiëntere en duurzamere distributie in de stadskernen. Time is money! Cargofietsen zijn inderdaad niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In Gent - waar ik woon - en Brussel - waar ik werk - kom ik er dagelijks wel eentje (of meer) tegen. Hetzelfde geldt voor koffie-annex-fietsbars (of is het omgekeerd?), ze ploppen als paddenstoelen uit de stadsgrond. Want fietsen is meer dan enkel een vervoersmiddel, het is ook deel van je identiteit. En de lifestyle industrie speelt daar gretig op in. Nog zo’n economische sector die er wel bij vaart. Ja, koffie en fietsen, het gaat goed samen. Ondergetekende spreekt uit ervaring. Heeft het te maken met levenskwaliteit? Fietsen geeft me alleszins een vrij gevoel en prikkelt de creatieve hersencellen. En ja, ik herken me als dagelijkse, en sportieve, fietser in het lokale consumptiegedrag dat fietsers typeert. Worden we de motor van de toekomstige economie? Investeren in fietsers loont alleszins, daar gaat dit nummer over. Moge het de voornemens van velen inspireren, met het oog op het jaareinde. Alvast fijne fietsvolle feestdagen van heel het Fietsersbond team!

Van 18 tot 24 december warmt Vlaanderen weer op tijdens Music For Life. Iedereen zorgt voor iedereen tijdens deze warmste week van Studio Brussel. En wij zorgen nog eens extra voor de fietsers en staan mee op de lijst van goede doelen die je kan steunen.

i

Steek je ons graag een hart onder de riem? Zegge het dan voort of straffer nog, organiseer een actie. dewarmsteweek.stubru.be Anne De Smet, communicatie Fietsersbond

3


FIETSEN EN ECONOMIE

In de economie van de toekomst staat de fietser centraal Elke economie draait op een of andere brandstof. In het Romeinse rijk draaide ze op de aanvoer van nieuwe slaven uit pas veroverde gebieden. Eenmaal de aanvoer stilviel, duurde het niet lang meer of het rijk stortte ineen. Onze huidige economie draait niet langer op slaven, maar op buitenlandse energiebronnen. Zo luidde een scherpe stijging van de olieprijs het begin in van een lange economische crisis in de jaren zeventig. Bovendien hebben we zelf geen grondstofreserves en elke druppel olie die verkocht wordt, gaat naar het buitenland en komt niet langer onze eigen economie ten goede. Deze olie-afhankelijke economie heeft daarnaast een enorme negatieve impact op het milieu en de volksgezondheid. In de toekomst zal onze economie zich dus moeten losmaken van buitenlandse brandstoffen en een nieuwe weg inslaan. Het vele geld dat nu wegvloeit naar buitenlandse energieleveranciers kan in onze economie worden gepompt. Deze nieuwe economie zal vooral een economie van nabijheid worden. Tekst: Roel De Cleen, beleid en woordvoerder Fietsersbond

4 fietsersbond MAGAZINE

> Hopelijk kan de fietser uitgroeien tot de motor van de toekomstige economie.

Fietsers kopen nu al veel bij lokale handelaars en consumeren meer binnenlandse producten, al was het maar omdat ze geen buitenlandse brandstof kopen. De toekomstige economie zal sterk gelijken op het gedrag van de hedendaagse fietsers: lokale productie en dito consumptie. Door die omslag worden er weer nieuwe jobs gecreĂŤerd die lokaal kunnen worden ingevuld. We bekijken drie economische sectoren en hun evolutie in de nabije toekomst.

In de nieuwe economie zullen we zeker nog weekenduitstapjes of langere vakanties maken maar de fiets zal vlugger gekozen worden als vervoermiddel. Nu wordt de fiets veel gebruikt om op de bestemming uitstapjes te maken, maar in het toekomstige toerisme zal de fiets zelf het middel worden om te reizen. Als gevolg daarvan zullen we een groei zien van kleine en lokale cafĂŠs en restaurants en hotels met goed uitgebouwde fietsvoorzieningen.

FIETSDISTRIBUTIE VAN LOKALE PRODUCTEN

DE FIETSECONOMIE

Producten zullen veelal lokaal worden geproduceerd en voor de verdeling zal de (cargo)fiets een grotere rol spelen. Maar ook voor producten die toch nog verder weg geproduceerd worden, zal de fiets een belangrijke plaats innemen. In de nabije toekomst zullen zware vrachtwagens niet langer toegelaten worden in onze stadskernen. De laatste kilometer gebeurt de distributie door lichte voertuigen. Cargofietsen zullen hier een prominente plaats in nemen. Deze vervoerswijze is niet alleen veel duurzamer, maar zorgt ook voor extra tewerkstelling.

MET DE FIETS OP REIS Vandaag de dag vliegen we voor een weekendje naar de andere kant van Europa.

Onze huidige economie draait voor een groot deel rond de auto. Baanwinkels en shoppingcentra zijn op maat gemaakt van autogebruikers. Op elke hoek van de straat vinden we tankstations die vaak zijn omgevormd tot kleine supermarkten. In de toekomst zullen we overal kleine fietshandelaars zien opduiken die vooral lokaal geproduceerde fietsen verkopen. Fietssnelwegen worden structurerende elementen in de openbare ruimte waarlangs zich allemaal leuke initiatieven ontwikkelen. Een ritje langs de fietssnelweg is alleen al interessant vanwege een bezoekje aan de leuke koffiebar onderweg. Ook in vele andere sectoren zal de fietser in de toekomst een prominente plaats innemen. Hopelijk kan de fietser uitgroeien tot de motor van de toekomstige economie.


Bikenomics De economische meerwaarde van de fietser Wij hoeven jullie niet te overtuigen om te fietsen. Fietsen is gezond, houdt je fit, reduceert de CO2uitstoot, bespaart op brandstofkosten maar is bovenal fijn en aangenaam. Naast al deze zichtbare en voelbare voordelen heeft de fietser ook een economische meerwaarde. De European Cycling Federation (ECF), waarvan de Fietsersbond actief lid is, voerde de laatste jaren verschillende onderzoeken uit om die meerwaarde te becijferen. Hieronder bundelen we een aantal van die onderzoeken en geven we een overzicht van relevante cijfers. Tekst: Wies Callens, lokale werking en vrijwilligers Fietsersbond

Op dit moment telt het aandeel van de fietsende klant een consumptievolume van 111 miljard in de 28 EU-lidstaten. Als het aandeel fietsende klanten zou verdubbelen, dan komt daar nog 27 miljard bij voor de lokale handelaars. Dit zou een economische boost geven aan de stadscentra in de Europese Unie.

ten dat met de wagen komt overschatten. Zo schatten ze dat slechts 12% van hun klanten in een straal van 800 meter woont. De realiteit leert dat dat 42% is. Fietsende klanten spenderen ook meer dan klanten die met de wagen komen. De beperktere parkeertijd voor de wagen kan hier een rol in spelen. Maar fietsende klanten shoppen vaker dan automobilisten en ze kopen vooral meer bij lokale handelaars en zijn trouwere klanten. Als een straat aangepast wordt aan de actieve weggebruiker (voetganger, fietser en openbaar vervoer) en er dus minder ruimte is voor de wagen, wordt de daling van het aantal klanten die met de wagen komen ruimschoots gecompenseerd door de wandelende en fietsende klanten. Dit effect was bijvoorbeeld erg zichtbaar bij de herinrichting van de stadskern in Mortsel. Door het doortrekken van een tramlijn werd daar een winkelstraat grondig hertekent. Voor en vooral tijdens de werken waren er veel leegstaande handelspanden. Naar het einde van de werken was de leegstand helemaal weg en nadien bleek dat de handelaars een grotere omzet haalden, ondanks het verdwijnen van de wagen en parkeerplaatsen in de straat.

FIETSINDUSTRIE CREËERT MEESTE JOBS IN TRANSPORTSECTOR

In een ander onderzoek dat focust op tewerkstelling en de fietsindustrie in kaart brengt, wordt opnieuw gewezen op het belang van fietsers voor de lokale economie. Fietsers frequenteren duidelijk meer lokale handelaars, cafés, restaurants, sportclubs,... dan gebruikers van andere vervoersmodi. Het onderzoek toont ook aan dat bedrijven binnen de fietsindustrie (verkoop, verhuur, onderhoud, …) tot drie maal meer werknemers tewerkstellen dan de rest van de transportsector. Bovendien heeft de fietsindustrie ook een groot groeipotentieel op vlak van inclusieve (sociale) tewerkstelling. Door de aard van de jobs kunnen meer laaggeschoolden of langdurig werklozen binnen de fietsindustrie aan de slag.

FIETSENDE TOERISTEN CONSUMEREN MEER Nog een positief effect van fietsen op de toeristische industrie: ze consumeren meer wanneer ze op uitstap gaan. Onderzoek wees uit dat fietsers op een toeristische uitstap tot 20 euro meer spenderen dan automobilisten. De verklaring is tweeledig: wie met de auto op uitstap trekt, neemt veel zelf mee en dat is voor fietsers niet evident. Daarnaast beloont de fietser zichzelf makkelijker na de fysieke inspanning met dat extra ijsje of de trappist.

> 42% van de klanten woont in een straal van 800 meter.

FIETSENDE KLANTEN SPENDEREN MEER EN VAKER Beginnen we met een vaak gehoord argument bij kleinhandelaars in de stad: onze klanten komen met de auto, dus we hebben parkeerplaatsen nodig en moeten vlot bereikbaar zijn met de wagen. Onderzoek leerde dat de handelaars het aantal klan-

5


Dé beurs voor elke fietser en wielerliefhebber.

20-22 JAN 2017 KORTRIJK XPO 20/01: 10-21u | 21 &22/01: 10-18u | online voorverkoop: €10 (volw.), €5 (6-12j) | aan de deur:  €14 (volw.), €7 (6-12j)


Cyclelogistics Slimme stadsdistributie dankzij de fiets. Duurzame stadslogistiek of slimme stadsdistributie is het hergroeperen van pakjes en goederen voor winkels en consumenten in de binnenstad in een magazijn aan de stadsrand, om ze daarna op een duurzame manier in het centrum te leveren. Stadsbesturen kunnen hier een trekkersrol opnemen.

moeilijk leefbaar. Op een fiets laad je minder dan in een bestelwagen. Voor een doorbraak van de vrachtfiets in duurzame stadslogistiek zijn beperkingen op CO2-uitstoot, een verplicht stedelijk distributiecentrum en een dichter fietsnetwerk noodzakelijk.”

NIEUW MOBILITEITSPLAN STIMULEERT SLIMME STADSDISTRIBUTIE > Duurzaam transport van de ‘last mile’ met een vrachtfiets (c)Cyclelogistics.

Tekst: Dieter Snauwaert, coördinator Bike to Work

Vandaag creëren de meeste stadsbesturen leefbare en aangename stadscentra. Recent komt ook de levering van goederen bij bedrijven, handel en consument bij hen in het vizier. Niet verwonderlijk als je weet dat het goederenvervoer goed is voor 14 tot 18% van de totale stedelijke vervoersstromen. Bovendien gebeurt dit tot vandaag vaak inefficiënt wat files, parkeerdruk en vervuiling veroorzaakt. Aan CityDepot, Bubble Post en tegenwoordig ook heel wat lokale fietskoeriers pur sang hebben stadsbesturen alvast een mogelijke partner. De impact van de ecologische transporteurs in en rond steden is nog niet direct zichtbaar, maar ze werken er hard aan.

PROFILERING CITYDEPOT EN BUBBLE POST Waar CityDepot vooral mikt op het ontzorgen van de handelaar door het transport, de stockage en zelfs de afvalinzameling op zich te nemen, daar

i

mikt Bubble Post vooral op het leveren aan restaurants en consumenten. Op die manier kan de handelaar zich toeleggen op de (online) verkoop en hoef je je als online consument niet langer schuldig te voelen door de nu nog vaak vervuilende ‘last mile’ bij online aankopen.

POTENTIEEL VRACHTFIETS Die ‘last mile’, met veel nog niet benut potentieel voor de vrachtfiets, heeft een kostprijs, stelt Wouter Dewulf, transporteconoom bij de Universiteit Antwerpen: “De last mile is het transport tussen het laatste depot en de klant. Deze afstand beslaat ongeveer tweederde van de totale transportkost, gemiddeld vier euro per pakket in België. In één keer wordt immers een kleiner volume verplaatst, wat minder kostenefficiënt is. In een erg concurrentiële omgeving met amper belastingen op CO2-uitstoot of congestie is elke bijkomende kost, bijvoorbeeld door extra aan- en afrijdbewegingen - nodig bij vrachtfietsen, dan ook economisch

Vanaf januari 2017 wil de stad Gent een eigen distributieplatform starten in samenwerking met CityDepot en Bubble Post. Aanleiding is het nieuwe mobiliteitsplan voor de stad dat in april gelanceerd wordt. Hierdoor wordt de voetgangerszone fors uitgebreid en bovendien verboden terrein voor leveringen door vrachtwagens tussen 11 en 18 uur, tenzij ze deel uitmaken van het nieuwe distributieplatform en hun leveringen dus met milieuvriendelijke voertuigen afleggen. Dit moet leiden tot efficiënter gebruik van de laadcapaciteit zodat er minder vervoer nodig is. Alvast een goede stap naar een integratie van de vrachtfiets in de hele transportketen.

VLAAMSE OVERHEID EN EUROPA GELOVEN IN POTENTIEEL VRACHTFIETS Zowel de Europese Unie als de Vlaamse overheid erkennen het potentieel van de fiets als schakel in de logistieke keten. Via het Europese project Cyclelogistics en met ondersteuning van de Vlaamse Overheid worden her en der workshops georganiseerd: zowel voor steden en gemeenten (waar best practices uit heel Europa aan bod komen) als voor potentiële fietskoeriers.

Meer informatie: www.bubblepost.eu I www.citydepot.be I www.traject.be/nl/project/cyclelogistics-ahead

7


FIETSEN EN ECONOMIE

Werken en fietsen gaat naadloos samen voor deze professionals Tekst: ANNE DE SMET, COMMUNICATIE FIETSERSBOND

Geert Gilissen

“Meer ontspannen en meer sociaal contact door de fiets.”

Beroep? Maatschappelijk Werker Dienst Thuiszorg Sociaal Huis Mechelen Waar fiets je voor je huisbezoeken? We zijn met vijf zorgcoaches / maatschappelijk werkers voor heel Mechelen en randgemeenten. Elke zorgcoach werkt vanuit één van de vijf lokale dienstencentra. Persoonlijk ben ik, samen met mijn collega Cléo Corbeel, verantwoordelijk voor de binnenstad en de randgemeente Battel. Bij elke zorgvraag gaan wij met onze dienstfiets op huisbezoek, en leggen dus heel wat fietskilometers af. Mijn collega’s voor de randgemeenten kunnen hiervoor elk over een elektrische fiets beschikken, en dit scheelt wel wat in tijd (en inspanning) ….

Beroep? Postbode Waar en hoeveel fiets je gemiddeld per dag? Ik doe de postbedeling in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Dagelijks komt dat neer op ongeveer 25 kilometer met mijn postfiets. Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? De fiets is voor mij niet alleen noodzakelijk, maar ook zeer nuttig voor het bedelen van de briefwisseling. Wat zijn de voordelen ervan? Het verdelen van de post met de fiets geeft mij een meer ontspannen gevoel tijdens het werk en het bevordert sowieso ook het sociale contact met mijn klanten op ronde. Je kan al eens een goedendag zeggen van op je fiets of je hand opsteken. Een ander voordeel van de fiets ten opzichte van een bromfiets, is dat je jezelf makkelijker kan warm houden tijdens de koude winterdagen. Het is ook beter voor het

“Fietsen in de binnenstad is ideaal.”

Luk Van Daele

8 fietsersbond MAGAZINE

milieu, want je creëert geen uitstoot van uitlaatgassen en produceert geen lawaai. En last but not least: het is ook goed voor mijn conditie. Als postbode fiets je zwaar gepakt door weer en wind. Zou je de fiets soms niet willen ruilen? Bij zéér slechte weersomstandigheden, zoals regen en veel wind, heb ik die gedachte soms wel eens. Maar als je alles op een rijtje zet, dan weegt dit nadeel op dat moment niet op tegen alle voordelen die je de rest van het jaar hebt. Gebruik je de fiets ook privé? Ik ben zelf lid van WTC Stokkem, waardoor ik ook in de weekends met mijn vrienden een heel aantal kilometers afleg met mijn koersfiets. Daarnaast wordt er zeer zeker ook tijd vrijgemaakt om leuke fietstochten te ondernemen met mijn gezin. www.bpost.be


“Vroeger was je arm zonder auto, nu ben je hip met de fiets.”

Rudy Rollenberg van Pervélo Beroep? Pervélo combineert fietsherstel voor particulieren met fietsdiensten aan bedrijven, Pervélo for Business. Als particulier kan je bij Pervélo (met elke type fiets) terecht voor zowel fietsherstel aan huis of in het atelier als voor de ombouw van je fiets tot elektrische fiets. Ook bedrijven kunnen zowat voor alles bij deze Gentse ‘fietsduizendpoot’ aankloppen: gaande van onderhoud en fietsen op maat van het bedrijf tot fietsleasing, kledij en verzekering; een totaalpakket dus. Pervélo is niet alleen een geregistreerd merk, maar intussen ook een gevestigde waarde.

Waar is je werkterrein? Op dit moment werken we hoofdzakelijk in de regio Gent. Maar als de vraag groot genoeg is, ook erbuiten. Dan gaat het meestal over grote bedrijven. Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? De fiets is voor Pervélo de reden van bestaan. Ikzelf voel me heel bevoorrecht om professioneel bezig te kunnen zijn met wat ik graag doe, met mijn passie voor de fiets. Wat zijn de voordelen ervan? Je moet geen parking zoeken, ergert je niet in de file, en bovenal: ik voel me vrij op de fiets. Je werkt zowel voor particulieren als

Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? Fietsen in de binnenstad is ideaal. Sociaal Huis promoot dit ook heel sterk, met o.a. een groot aanbod fietsen, regenkledij, douchevoorzieningen en fietsvergoeding. Wat zijn de voordelen ervan? Uiteraard ben je veel sneller op je afspraak dan bv. met de auto of bus, voor korte afstanden. Je hoeft geen parkeerplaats te zoeken en in de vele éénrichtingsstraten in Mechelen mag je overal in beide richtingen fietsen. Ik vind het wel niet logisch dat de stad vele centrumparkings heeft gebouwd, dit trekt namelijk nog meer auto’s aan in de binnenstad. Persoonlijk vind ik het wel spijtig dat het Sociaal Huis enkel damesfietsen aangekocht heeft.

Mannen zijn misschien wel in de minderheid, maar toch…. Heb je het gevoel met de fiets dichter bij de mensen te staan? Zeker weten, mensen herkennen je op straat, en je bent ook meer aanspreekbaar. Ook bij je cliënten schept dit een kortere afstand en meer vertrouwen, vind ik. Gebruik je de fiets ook privé? Uiteraard! Ik fiets elke dag naar en van het werk, zo’n 13 kilometer per dag, in alle weersomstandigheden, zomer en winter. Niets beter om na een drukke werkdag op je fiets, langs het water, je hoofd vrij te kunnen maken. Gelukkig heb ik ook een rustige, autoluwe en mooie fietsroute naar huis. Ook op vakantie fietsen wij veel. Mijn fietsvakantie in Cuba is hier

bedrijven. Zie je bepaalde tendensen in de vraag? Voornamelijk bij bedrijven merk je dat de vraag naar fietsdiensten en de inzet op de fiets het laatste jaar enorm stijgt. Pervélo for Business draait enorm goed zonder een betalende vorm van reclame. Dat gaat puur via mond-tot-mond reclame. Veel bedrijven investeren via de fiets in een groener imago. En een aantal onder hen geloven er ook echt in en gaan helemaal voor de fiets, in plaats van een bedrijfswagen. Want ze zien dat hun werknemers daardoor fitter en productiever zijn. Gebruik je de fiets ook privé? In de stad verplaats ik me altijd met de fiets. De auto heb ik soms nodig, en zweer ik ook niet af, maar het is een én-énverhaal. Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? De fiets zorgt voor werkgelegenheid. Er is bijvoorbeeld een grote nood aan mekaniekers. Bovendien wint de fiets de laatste jaren enorm aan populariteit, zeker het koersfietsen bijvoorbeeld waar ook vrouwen de toegang tot gevonden hebben. Vroeger was je arm zonder auto, nu ben je hip met de fiets. Het is dan ook een echte ‘way of life’ geworden, een lifestyle business die boomt. Daarnaast zorgen meer fietsers voor een schonere en meer leefbare omgeving, niet onbelangrijk toch ook. www.pervelo.be

nog altijd het hoogtepunt van! Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? Fietsen is onze toekomst, ook economisch, in steden en voor korte afstanden. Gelukkig begint het beleid dit meer in te zien. Ik ken heel wat vrienden die dagelijks van Mechelen naar Antwerpen of naar Brussel fietsen. Hopelijk wordt de fiets niet het slachtoffer van zijn eigen succes: ik hoor al van een overdrukke fietsostrade, en zelfs…fietsfiles ! Ook de snelle groei van het aantal elektrische fietsen, met soms snelheden boven de 30km/u, houdt meer risico’s in. www.sociaalhuismechelen.be

9


©Stijn Tyteca

FIETSEN EN ECONOMIE

“Minder stress, meer bewegen dus minder ziek!”

Sander Vandenberghe van Cargo Vélo Beroep? Cargo Vélo is sinds zijn ontstaan in 2012 uitgegroeid tot dé allround fietskoerierdienst in Gent. Onder het motto ‘alles op ne vélo’ wil Cargo Vélo een logisch en flexibel alternatief bieden voor gemotoriseerd transport binnen de stad. Waar leveren jullie met de fiets? Momenteel worden ladingen binnen centrum Gent en de randgemeenten getransporteerd. Tot pakweg 10 kilometer is het interessant om het transport per fiets te doen. Voorlopig rijden de fietskoeriers nog niet met elektrische fietsen gezien de wetgeving en verzekering daarrond nog te onduidelijk is en bovendien is de actieradius niet altijd groot genoeg. Cargo Vélo gaat echter ook samenwerkingen aan met andere fietskoerierdiensten om zo ook op nationaal niveau diensten te kunnen aanbieden. Hoeveel kilometer leggen jullie zo per dag af? Per fietskoerier schommelt dat rond de 100 à 140 kilometer per dag. Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? Met Cargo Vélo kan ik mijn fietsmicrobe ook professioneel kwijt. De fiets is bij wijze van spreken mijn bureau voor een groot deel van de dag. Alle mensen die bij ons werken, hebben die affiniteit met en passie voor de fiets. Dat is echt een must. Wat zijn de voordelen ervan? In de stad doen we alles met tweewielers. Het is gewoon de snelste en meest betrouwbare manier om overal snel te geraken in een stedelijke context. Onze leveringen

10 fietsersbond MAGAZINE

“De snelste en meest betrouwbare manier om ergens te geraken in de stad.” hebben een strakke timing en die kan je enkel met de fiets garanderen. Met de auto weet je vooraf veel minder hoe lang je onderweg zal zijn in een stad. Wat is je ervaring om als koerier in de stad te fietsen? In Gent valt het nog mee. Daar letten andere weggebruikers meestal wel op ons. Maar toch moet je altijd alert blijven en uitkijken voor auto’s en soms ook andere fietsers en voetgangers. Grappig is wanneer we eten vervoeren, dan zoeken we de meest vlakke en ‘zachte’ route, want anders belooft de eetbare lading wel eens teveel gemixt te worden. Gebruik je de fiets ook privé? Zeker. Ik gebruik de fiets om mij te bewegen in de stad en ook sportief met de mountainbike, koersfiets en om te reizen. Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? Met onze fietskoerierdienst zijn we voor onze klanten sowieso voordeliger dan de transportalternatieven. Want om het ecologische alleen zullen ze niet voor ons kiezen. Algemeen breidt het fietsenpark uit en ook bij Cargo Vélo hebben we alsmaar meer transportfietsen nodig, wat weer goed is voor de fietsproducenten. Meer koeriers betekent ook meer werkgelegenheid. En er is ook het onderhoud, je ziet meer en meer fietsenmakers verschijnen. Bovendien vaart ook de horeca er wel bij, want van al dat fietsen krijg je veel honger en dorst! www.cargovelo.be

Jack Jaxx van twaske

Tom Calloens van Cimorné “De fiets heeft voor mij een belangrijk toekomstperspectief.”


Beroep? Bakfietskoerier voor ‘twaske’, een sociaal wassalon van vzw ‘waar het om draait’. Wij brengen en halen de was op in Mortsel en randgemeenten (Hove, Deurne, Edegem en Berchem). Waar? Onze wasserij huist in het OCMW gebouw in Mortsel van waar ik dagelijks mijn toer fiets tussen 9u en 13u. Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? De bakfiets is mijn gereedschap of beter gezegd mijn instrument. We hebben er bewust voor gekozen om de was met een bakfiets op te halen en terug te brengen. Geen enkel ander transportmiddel wordt ingezet. De bakfiets speelt dus de hoofdrol in het uitoefenen van mijn job. Wat zijn de voordelen ervan? Ik verplaats me sneller en efficiënter, heb nooit een parkeerprobleem en de

klant ervaart het als een pluspunt. En uiteraard speelt het milieu ook een rol in duurzaam ondernemen. Een ander persoonlijk voordeel is dat mijn conditie optimaal is nu ik én m’n woon-werkverkeer fiets én als job fietskoerier ben. Rijden jullie door weer en wind met die bakfiets vol was? Wij rijden altijd, weer of geen weer – de bakfiets is voorzien van een grote waterdichte zak waarin wij alle was kunnen transporteren. En uiteraard is het fietsen in de zomer aangenamer, maar winter of regen, ik kan blijven genieten van het fietsen. Zijn er mensen uit jullie team of klanten die door die bakfiets meer gaan fietsen zijn? Bij ons in het bedrijf fietst iedereen naar zijn werk. Klanten zien me fietsen en spreken mij erop aan dat ze eigenlijk meer zelf zouden moeten fietsen.

Beroep/project? Cimorné (de naam verwijst naar de vroegere gekleurde gevelbepleistering, samengesteld uit glasafval en cement) is gevestigd in een voormalige glasfabriek en huisvest vijf projecten: de Fietserij (herstel, verkoop, verhuur en fietsen op maat via sociale tewerkstelling), de Bevoorrading (een lunch- en koffieplek), Drift (groen en decoratie), een kapper/barbier en sinds kort ook maakburo (houten kratjes, o.a. voor fietsdragers, en gepersonaliseerde houtbewerking). Zo komen bij Cimorné sociale en reguliere economie samen. De miniwielerpiste, centraal in het gebouw, maakt het helemaal af. Waar is het? Alfred Nichelstraat 14 9300 Aalst Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? Bij de Fietserij komen twee van mijn interesses samen. Ik ben sociaal geëngageerd en ook gebeten door alles wat met de fiets te maken heeft. Via de fiets krijgen de mensen die hier sociaal tewerkgesteld zijn de kans om terug zichtbaar en actief te zijn in de maatschappij en zich gewaardeerd te voelen. Bovendien heeft de fiets voor mij een belangrijk toekomstperspectief. Wat zijn de voordelen ervan? Een fiets spaart niet alleen de kost van een auto uit, maar ik word er ook altijd blij van als ik de files voorbij fiets. Het is sneller en je bent in beweging.

Waarom gaan fietsen en koffie zo goed samen? Dat is zo, maar daar heb ik niet meteen een pasklaar antwoord op. Twee jaar geleden deed ik prospectie in Berlijn en Londen en daar boden heel wat fietswinkels koffie aan of zag je koffiebars die ook fietsen hebben. Hier in de Fietserij vinden mensen het aangenaam om een koffie te drinken terwijl ze kijken naar diegene die hun fiets aan het herstellen is. En koffie creëert toch altijd een zekere gezelligheid. Komen er vooral fietsers over de vloer? In de Fietserij komen natuurlijk fietsers over de vloer, maar de andere projecten trekken ook een eigen publiek aan dat zo in contact komt met fietsen. Gebruik je de fiets ook privé? Een jaar geleden heb ik mijn auto weggedaan en de fiets is nu mijn hoofdvervoermiddel. In Aalst, waar ik woon en werk, doe ik zo goed als alles met de fiets. Ik ben een, zeg maar, fervent stadsfietsfanaat. Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? Goede fietsinfrastructuur doet meer mensen de fiets nemen, daar ligt een taak voor de overheid. Zo kan het fietsgebruik stijgen en investeren meer mensen in de fiets, wat goed is voor de economie. Mijn droom is trouwens om een sociale fietsfabriek in België te starten, vanuit een duurzaam economisch model. Via sociale tewerkstelling zouden daar oude fietsen een nieuw leven krijgen. www.cimorne.be

Of ze dat daadwerkelijk doen, weet ik niet maar als ik hen kan inspireren is dat mooi meegenomen, toch? Gebruik je de fiets ook privé? Ik verplaats me eigenlijk bijna altijd met de fiets of bakfiets – ben zelfs tot in Rusland gefietst met mijn bakfiets, maar dat is een ander verhaal. Ook hebben wij als gezin onze vakanties al fietsend doorgebracht, ik hoorde niemand mopperen! Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? Minder stress, meer bewegen dus minder ziek! Sneller, efficiënter en beter voor het milieu is ook een troef. www.twaske.be

“De steden van de toekomst worden teruggegeven aan de fietser en voetganger.”

Lucas Christoffels en Karolien Akkermans van Fietsbar Beroep? Zaakvoerders Fietsbar: Lucas is fietsenmaker van dienst, Karolien is barista. Fietsbar, geopend in april 2016, is een fietsherstelplaats, verkooppunt van fietsen en fietsaccesoires en koffiebar-lunchplek onder één dak. Fietsbar ligt midden in de stad en heeft een heel zichtbaar/open atelier vooraan aan de straat. ‘Ride fast drink slow’

11


FIETSEN EN ECONOMIE

Waar is het? Minderbroedersstraat 54, 3500 Hasselt (interessant detail: onze straat wordt binnenkort een officiële fietsstraat) Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? De fiets staat helemaal centraal in ons professioneel leven: in Fietsbar delen we onze passie voor het fietsen, maar ontmoeten we ook elke dag weer mensen die gebeten zijn door het fietsen (functioneel en recreatief), we helpen mensen vooruit wanneer hun fiets kapot is, zetten activiteiten op die de fietscultuur in Hasselt bevorderen of zichtbaar maken (van weekly rides, critical mass tot ...). Wat zijn de voordelen ervan? Onze hele dag draait rond onze passies: fietsen en koffie = do we need to say more? ;-) Waarom gaan fietsen en koffie zo goed samen? We geloven heel sterk dat eenzelfde zorg en passie moet zitten in het bereiden van een kop koffie of een lekkere kom soep als in het herstellen van een fiets. Het ambacht van fietsenmaker en barista gaan daarom zo mooi samen. In de twee ‘onderdelen’ van fietsbar (bar+fiets) worden dan ook enkel producten en materialen gebruikt die die passie voor het vak uitstralen, producten en materialen waarin we voor de volle 100% kunnen geloven. Komen er vooral fietsers over de vloer? Je bent in Fietsbar ook welkom zonder fiets, dus we bereiken een mix van publiek: mensen die gewoon iets komen eten/drinken, mensen die hun fiets laten herstellen, een fietstas willen kopen, koffiebonen voor thuis komen halen, ... Gebruik je de fiets ook privé? Natuurlijk! Onze auto gaat nog amper van stal :-) Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? De steden van de toekomst zijn steden die terug worden gegeven aan de fietser en voetganger. Laat de auto aan de kant om naar de stad te komen: je vervuilt niet langer, zoekt niet meer naar parking, bent meer ontspannen, je bent sneller op je bestemming, ... Meer fietsen is beter voor het klimaat én studies tonen aan dat de fietser de gezondste burger, de productiefste werknemer en de gulste klant is. www.fietsbar.com

12 fietsersbond MAGAZINE

“Inzetten op de fiets zorgt voor een groenere en duurzamere economie.”

Annelies Browaeys van Bar Bidon, coffee & bicycle Beroep? Koffiebar annex fietsshop - Bar Bidon combineert de geneugten van goeie koffie met het visueel schoons van fietsen. Je kan er niet alleen terecht voor espresso of zogeheten ‘slow brew’ filterkoffie (van een Antwerpse microbranderij) maar ook ontbijt, lunch en zoets in de namiddag. En dus ook fietsen: design, retro, handgemaakt; stad- of koersfiets of toffe accessoires: zowel de wieler- als dagelijkse fietser komt er aan zijn of haar trekken. Waar is het? Bisdomkaai 25, 9000 Gent Welke rol speelt de fiets voor jou professioneel? Gent wordt meer en meer een fietsstad. Het is voor ons dan ook de ideale plek om een zaak als Bar Bidon te hebben. In eerste instantie wou ik een koffiebar met een kunstgalerij beginnen, ik heb namelijk kunstgeschiedenis gedaan. Maar op aanraden van mijn broer heb ik voor fietsen gekozen, wat toch meer een gat in de markt was. In Gent zijn er immers al veel galerijen. En Vlaanderen is toch wel een beetje het mekka van fietsen met de Ronde van Vlaanderen en GentWevelgem, bijvoorbeeld. En met Bar Bidon kan ik nu de liefde voor koffie combineren met de passie voor de fiets. Wat zijn de voordelen ervan? Met de fiets ben je tot drie keer zo snel in het

centrum van de stad. Het is goed voor je gezondheid en beter voor het milieu. En het is ook ideaal voor wie niet veel sport, want je krijgt zo toch een minimum aan beweging. Waarom gaan fietsen en koffie zo goed samen? Heel bizar inderdaad dat heel wat fietsers ook koffieliefhebbers zijn. Ik vraag me ook soms af hoe dat komt, maar het is wel zo. En brownies, dat eten ze ook graag, heb ik al gemerkt! Komen er vooral fietsers over de vloer? Onze klanten zijn toch voor zo’n 80% fietsers en voetgangers. We staan open voor iedereen die op zoek is naar goeie koffie of een fijne locatie. Gebruik je de fiets ook privé? Ik fiets van en naar mijn werk en in de stad doe ik alles met de fiets. Enkel voor de verplaatsingen buiten Gent durf ik al eens de auto te nemen. En in mijn vrije tijd kruip ik graag op de koersfiets. Wat is de meerwaarde van de fiets volgens jou voor onze economie? Inzetten op de fiets zorgt voor een groenere en duurzamere economie. Je voelt je beter in je vel en hoofd. Iemand die al 30 minuten gefietst heeft als die toekomt op z’n werk, zal frisser zijn dan iemand die een uur in de auto zat. www.barbidon.be


ONZE LEDEN AAN HET WOORD

Wat zijn jouw fietsvoornemens voor 2017? We naderen het einde van het jaar en dat betekent voor velen traditiegetrouw goede voornemens maken. Wij vroegen jullie welke fietsvoornemens jullie maken. Meer fietsen, nieuwe routes uitproberen, iemand anders op de fiets krijgen, een nieuwe fiets kopen of nog iets helemaal anders?

In 2017 probeer ik nog meer autokilometers in te ruilen voor fietskilometers en ga ik ook mijn vierde camino fietsen via de groene route door Frankrijk, vervolgens boven de Pyreneeën en camino del Norte tot Compostela. 2017 zal ook mijn voorbereidingsjaar worden voor een “Amerikas project” van de top van Alaska naar Ushuaia en dit over 18 maanden.

(Daniël, 53 jaar) Ik doe 99 % van al mijn verplaatsingen met de fiets, voor mijn plezier en de boodschappen en koppel zo het nuttige aan het aangename en sportieve. Op mijn leeftijd is dit laatste argument van levensbelang. Voordeel van dit alles is minder files, minder CO2 uitstoot, minder doktersbezoeken en een betere gezondheid. Meer moet dat niet zijn.

(Luc, 74 jaar) Wij willen als koppel een korte fietsreis plannen doorheen Zeeland: een fietsroute uitstippelen van 50 km per dag en enkele onderweg-hotels boeken, dan last minute vertrekken als het weerbericht positief is en de auto thuis laten. Twee fietszakken en een rugzak per persoon moeten voldoende zijn als bagage. Dat is wat we bij leven en welzijn plannen voor 2017.

(Hugo en Rose-Marie, 66 en 68 jaar)

Feitelijk gewoon verder doen. Dat is: blijven fietsen naar het werk, naar de markt en de lokale bioboerderij, mensen aansporen om hetzelfde te doen en blijven lachen op mijn stalen ros :-) En me dus niet laten ontmoedigen door de occasionele mindere reactie van de gehaaste automobilist. En mee ijveren voor die fietssnelwegen!

(Kim, 34 jaar)

13


Mijn wensen voor 2017 zijn: fietsers mogen alleen fietsen; auto’s starten pas als er drie personen in zitten; politiekers fietsen ook, want zo stijgt het aantal fietspaden; de auto-blokkades die fietsers hinderen, zullen verdwijnen en we krijgen fietspaden naast elk spoor/rivier/autostrade, zowel links als rechts.

Ik wil in 2017 met de fiets gaan werken: 40km heen, 40 km terug. Omdat ik niet geloof in de auto voor individueel vervoer. Voor de middellange afstand geloof ik wel keihard in de speed pedelec.

(Wannes, 33 jaar)

(Kobe, 39 jaar) Mijn fietsvoornemen voor 2017 is in mijn gemeente (Zoersel) mee te blijven ijveren voor verkeersveilige schoolomgevingen die ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders onbezorgd naar school kunnen fietsen of wandelen.

(Katrien, 45 jaar)

Ik wil graag mijn vakantiehuis in Ezemaal voor groepen fietsers opstarten, nog veel mountainbike tochten doen, een bikepacking fietstocht met mijn gezin maken en nog tal van andere fietsplannen.

Daar wij graag fietsen, mijn vrouw en ik, zou het weer ons zoveel mogelijkheid moeten geven om te fietsen. Dat zou zeker mijn ziekte Parkinson ten goede komen.

(Bart, 59 jaar)

(Frans, 82 jaar)

Ik rij met de fiets naar school. Ik kan al heel wat hindernissen nemen en dit jaar wil ik samen met mama goed opletten om de verkeersregels op te volgen. De meeste chauffeurs zijn vriendelijk tegen mij en ik probeer ze recht in de ogen te kijken om zeker te zijn dat we goed afspreken om ongelukken te vermijden.

(Anouk, 6 jaar)

Mijn voornemen voor 2017 is voor bijna de 20ste keer onze vijfdaagse fietstocht te organiseren, met de dames van de academie.

Ik wil graag overnachtingen aanbieden aan fietsers (goedkope overnachtingen - Ardennen) In een oude Ardeense boerderij. (Orgeo Bertrix)

(Rita, 67 jaar)

(Maria, 66 jaar)

Custom made in Germany

Elk zijn pe rsoonlijke Kies zelf: frame, ve rsnelling,

uitrusting

fiets! en kleur!

Stand 509

konfigurator.velo-de-ville.de/nl

Verdeeld in BelgiĂŤ door 2wielen bvba, Biezestraat 80a, 9220 Hamme, info@2wielen.be, 0499/ 72 66 21

14 fietsersbond MAGAZINE


Mijn goede voornemens: blijven fietsen zoals we nu al doen. Al onze dagelijkse verplaatsingen doen we al met trein en fiets. Ik wil wel zowat een keer per maand met de fiets naar het werk (zonder combinatie met de trein). Dat is zo’n 34 km, enkele rit. In de zomer wordt dat wekelijks.

Voor 2017 wil ik gewoon verder doen zoals ik al jaren doe: een 3 à 4000 km woon-werk fietsen en een 10.000 km recreatief sportief fietsen. Lekker gezond, vrij en blij samen met mijn jonge (Vlaamse Wielerschool) en oudere fietscollega’s (fietsclubNete & Aa).

(Andy)

(Roland, 63 jaar)

Mijn fietsvoornemen voor 2017 is ‘De Ronde van Spanje’ om geld in te zamelen voor een goed doel, namelijk: Stichting Alzheimer Onderzoek. Ongeveer 5.500 kilometer vertrekkende vanuit Irún en heel Spanje rondfietsen met steun van sponsors terwijl een blog wordt volgeschreven over de ‘avonturen’.

(Johnny, 59 jaar) in 2017 probeer ik zoals in 2016 mijn grenzen te verleggen en dit door nog eens de Mont Ventoux te beklimmen en nog een paar cols in de Alpen proberen te temmen. Gezond leven en genieten van de fiets.

Mijn belangrijkste voornemens zijn dat mijn vrouw, de vier kinderen en ik de fiets / skeelers blijven gebruiken voor verplaatsingen naar werk, school, sport, muziekles, andere activiteiten - en de auto alleen als het echt niet anders kan. En ook dat ik mijn plan voortzet om een constructieve bijdrage te leveren aan het hoognodige verbeteren van de fietsinfrastructuur en veiligheid in mijn omgeving (Overijse, Brussel) door langetermijn actieplannen te (helpen) schrijven en die te promoten bij de overheden. Liefst in samenwerking met de Fietsersbond.

(Geert, 58 jaar)

(Martijn, 45 jaar)

Ik doe verder zoals ik bezig ben. Ik blijf bij m’n mechanische fiets, hoewel al mijn vriendinnen een elektrische hebben. Ik ben geen frequente fietser, ik fiets voor m’n boodschappen, om mijn kleinkinderen thuis te brengen, maar zeker voor het plezier! Als ik ga fietsen, of de kleinkinderen thuis breng, neem ik steeds m’n hond mee in het fietsmandje, dat vindt ze super.

(Tine, 59 jaar)

Erna en ik worden in 2017 allebei 50. Naar aanleiding daarvan doen we een Hannibal-test. Wat hij met olifanten kon, moeten wij toch met de fiets kunnen? We vertrekken eind mei in Huldenberg en steken in juni de Alpen over. Eindbestemming wordt een piepklein dorpje in de buurt van Udine in Italië. Daar laden we de batterijen op. (Die van onszelf, niet die van onze fiets want wij rijden nog ongemotoriseerd.)

(Peter en Erna, 49 jaar) Ik heb me voorgenomen om in 2017 meer te fietsen en dat samen met mijn hondje. Ik heb voor hem een fietskar gekocht om samen op fietsuitstap te gaan.

(Frans, 82 jaar)

15


Aangezien ik op 1 januari 2017 op pensioen ga, zal ik de ochtendlijke rit naar het werk, ongeveer 11 km, zeker missen. Maar, ik ben van plan om (bijna) ieder dag tenminste een tochtje te maken van zo’n 20 km, kwestie van de conditie op peil te houden en een portie gezonde lucht binnen te krijgen. Mijn fiets en ik zijn er klaar voor.

(Marnix, 61 jaar)

Mijn voornemen voor 2017 is om een volledig jaar met de elektrische fiets van en naar het werk te rijden. Ik werk in Antwerpen centrum; en ik hoop dat ik het tijdens mijn loopbaan nog mag meemaken om via een fietssnelweg langs de spoorweg veilig en snel van en naar Antwerpen te rijden. Hoop doet leven (met de hulp van de Fietsersbond?)!

(Dirk, 53 jaar)

Ook in 2017 hoop ik via ‘Vrienden op de fiets’ (een organisatie die overnachtingsadressen aanbiedt voor meerdaagse fietstochters) stemmige Nederlandse dorpjes en steden te ontdekken en te genieten van het voorbeeldige (in de letterlijke zin van het woord) Nederlandse fietscomfort.

(Wim, 60 jaar)


Mijn voornemen in 2017 is ... fietsen , veel fietsen want ik ben vandaag mijn trekkingfiets Santos traveller met pinion versnelling en riem gaan afhalen die mijn Koga / Rohloff vervangt en heb er net de eerste 103km op zitten en ben van plan om nog meer dan 5000 km jaarlijks te doen. Ik heb de raad gekregen van mijn specialist om te blijven fietsen en voel me al jaren stukken beter. Volgens hem zou ieder mens dat moeten doen, dan zouden ze langer en gezonder leven. Ik doe twee à drie keer per week ritjes van ± 125 km via de knooppunten op rustige wegen.

(Gustaaf, 65 jaar) Ik word een fantastische Bike Mobility Coach in West Europa om van 2 naar 10% dagelijks fietsen in 2020 te gaan in landen die lager scoren.

(Judith, 48 jaar) Blijven fietsen, blijven fietsen ... van huis naar werk, van werk naar huis, van huis naar werk, van werk naar huis. Hopend op een fikse daling van het aantal auto’s in de stad Gent die het comfortabel fietsen nu nog moeilijk maken.

(Rosita, 57 jaar) Mijn voornemens zijn nog enkele tochten te maken met mijn elektrische fiets langs de kanalen in Frankrijk.

(Andreas)

Als de gezondheid het toelaat, fiets ik volgend jaar evenveel kilometers als nu: zo’n 11.000 km. Vooral de fietssnelwegen zou ik graag verkennen. Ik wil ook nog een nieuwe koersfiets kopen, ook al ben ik 63 jaar. Want fietsen houdt je jong. Comfortabele fietspaden in België zal ik waarschijnlijk niet meer meemaken, maar gelukkig kaart de Fietsersbond dit aan.

(Eddy, 63 jaar)

Onze fietsvoornemens zijn om samen met onze jongens meer te gaan fietsen tijdens de weekends en vrije schooldagen, fietsroutes te verkennen in de omgeving en iets verder, of de knooppunten meer te gaan verkennen. Ook tijdens onze vakanties willen we fietstochten inlassen, Verder dromen we ook nog van een fietstocht door Parijs op zondag.

(Dominiek en Anne, 58 & 56 jaar)

Gewoon verder doen zoals de laatste 50 jaar, zo goed als alles binnen de straal van 15 km met de fiets.

Dit jaar vraag ik onder de kerstboom een Follow Me fietsaanhanger. Mijn twee kinderen zijn ondertussen een beetje te groot en te zwaar aan het worden om hen nog op mijn eigen fiets te vervoeren.

(Katelijne, 60 jaar)

(Sarah, 35 jaar)

17


IN DE KIJKER

Fietsvriendelijke onderneming: XIO Na grote werkgevers ontdekken nu ook kmo’s de voordelen van fietsen naar het werk. Investeringen in infrastructuur, bedrijfsfietsen en fietsmotivatie zijn dan het gevolg. Zo ook bij Drupal webdesigner XIO uit Gent met 15 medewerkers. TEKST: DIETER SNAUWAERT, COÖRDINATOR BIKE TO WORK

XIO-vennoot Hendrik De Backer: “Bij de intrek in ons nieuwe gebouw aan het Sint-Annaplein in Gent was in 2013 de grote autoparking voor ons een interessante troef voor medewerkers en vooral bezoekers, ook al kwam de helft van de medewerkers sporadisch al eens met de fiets naar het werk.” Maar begin 2015 start XIO met de opmaak van een bedrijfsfietsenplan om de verloning en beloning van de medewerkers te herbekijken en uit te breiden. Aansluitend op het loonniveau van de werknemers worden er vijf budgetklassen opgesteld voor aankoop van een fiets en accessoires, er wordt samen met het sociaal secretariaat naar analogie met een bedrijfswagenpolicy een fiets-

> Fietsend naar het werk als verfrissende beloningsvernieuwing reglement opgemaakt, en XIO gaat in zee met Pervélo voor de aankoop van gepersonaliseerde fietsen. Gecombineerd met een onderhoudscontract voor elke fiets en een degelijke fietsverzekering, krijgt het fietspakket zo snel mooi vorm. Als verder deel van het plan wordt ook een deelname aan Bike to Work gestart. De medewerkers van XIO kozen voor degelijke en klassieke stadsfietsen, die op maat zijn afgewerkt en mooi gelakt in een eigen publicitair design. Voor XIO als werkgever en de medewerkers zelf is het

daarbij een absoluut voordeel dat alles 120% fiscaal aftrekbaar is. Hendrik zelf was vroeger een fervent bedrijfswagengebruiker, maar fietst nu van maandag tot vrijdag door de Gentse binnenstad. “Ik rij steeds fris en snel van en naar kantoor, en ben tegelijk levende reclame voor XIO.” Hij geeft toe dat hij riskeert high potentials mis te lopen die per se een bedrijfswagen willen, maar ook met een mooie fiets kan gepronkt worden, en de aantrekkelijke korte woon-werkverplaatsingen zijn niet te versmaden.

Raleigh - DOVER 7 > Alu e-bike met lage-instapframe > 7 vit. Shimano Nexus > Impulse 2.0 motor (36V/250W) > Li-Ion 11Ah-baaerij > autonomie tot 135 km!

Verkoopprijs: € 1999,-

18 fietsersbond MAGAZINE


GETEST

Nieuw Brussels fietsenmerk nu al cult Ahooga is een heel atypisch fietsenmerk. Het jonge Brusselse merk bouwt super lichte (13kg!), plooibare, zeer elegante en bovendien elektrisch aangedreven fietsen. Ze verkopen als zoete broodjes en zijn nu al cult aan het worden. De Fietsersbond mocht één week lang met een Ahooga fietsen. TEKST: MIKAËL VAN EECKHOUDT, ALGEMEEN DIRECTEUR FIETSERSBOND

COMFORT, DESIGN EN MOTOR IN ÉÉN. Hun slagzin is “we dissolve obstacles to happy cities”: hun fietsen zijn ontworpen om onze steden gelukkiger te maken. De fiets als middel voor betere steden. Daar staan wij als Fietsersbond volledig achter! De fiets is helemaal in België ontworpen, met focus op een bijzonder uitdagend design waarbij het achterwiel bij het plooien zich letterlijk in het frame (en niet ernaast ) nestelt. De fiets voelt niet high-tech aan, maar zit wel boordevol goede ideeën. Zo heeft de batterij van de elektrische Ahooga het design van een drinkbus: het valt niet op. Net zoals de bekabeling en de motor zelf die je evenmin ziet.

> De fiets als middel voor betere steden.

De kracht van de ondersteuning bepaal je aan de hand van een piepkleine console op het stuur. Discreter kan niet. Bovendien zijn Ahooga’s open source fietsen: alle stukken zijn standaard. Je kunt jouw Ahooga overal ter wereld laten herstellen. Kers op de taart: jouw Ahooga kun je helemaal volgens je eigen smaken pimpen: je kunt bv. de kleur van frame, velgen en zelfs motor vrij kiezen (wel in optie). De motor zit in het achterwiel. Op steile heuvels, zoals de bekende Brusselse Kunstberg (8%!), voel je dat de motor aan zijn grenzen raakt. Maar in alle andere gevallen, is het best voldoende. De batterij zorgt voor een gemiddelde autonomie van 50km tot 75km. Batterij plat? Geen probleem, je zit op een fiets van amper 13kg! Even doorfietsen is dan niet moeilijker dan met een normale fiets. De focus ligt duidelijk op design, gewicht en gebruiksvriendelijkheid. Maar ook op de prijs: vanaf € 2.099 heb je een volledig uitgeruste fiets. De aangeboden opties zijn nuttig maar niet noodzakelijk.

EÉN WEEK OP EEN AHOOGA Wij hebben een week lang met een elektrische Ahooga kunnen rijden. Wat eerst opvalt, is dat er meer handelingen nodig zijn dan bij andere plooifietsen om de fiets volledig te plooien. Eén week was niet voldoende om het vlotjes in de vingers te krijgen. De remmen waren nog wat stroef en de motor volgde niet altijd de inspanning van onze benen: het schiet iets te traag in gang, wat vervelend kan zijn bij de start. De wielen zijn iets groter (20”) dan bij andere plooifietsen, hetgeen voor meer comfort zorgt. Op een Ahooga vestig je je fietstas op het stuur. Onze vertrouwde bagagedrager-fietstassen konden wij bijgevolg niet gebruiken. Reken dus een nieuwe fietstas bij, bovenop de aankoopprijs.

VOOR WIE IS AHOOGA ONTWORPEN? Ahooga richt zich op de dagelijkse fietser.

> Plooibaar, hyper licht, prachtig design, Made in Belgium en elektrisch aangedreven. What else?

Wie al een plooifiets heeft en een extra duwtje in de rug wenst, zal zich helemaal in dit aanbod terugvinden. Wie overweegt om een elektrische fiets te kopen, stelt zich beter eerst de vraag of hij of zij een elektrische plooifiets nodig heeft. Want voor wie nooit met een plooifiets heeft gereden, is het wel een aanpassing. De batterij is klein en dat heeft een rechtstreekse invloed op de motor: die heeft een beperkte kracht. Dit zorgt voor een lichter gewicht, maar biedt geen sterke ondersteuning. Het is dus geen sportfiets – al horen wij geruchten over de ontwikkeling van een sportievere versie van de Ahooga! Het zeer geslaagd design van de Ahooga is één van zijn grootste troeven en zorgt voor veel enthousiasme. Op weg valt de fiets echt op: “Elektrisch? Neen toch? En waar zit de motor dan?”. Design is bovenop de verkoopsprijs, het beste verkoopargument.

Wat wij geweldig vonden: Design / Elektrisch / Open source / Made in Belgium / Prijs / Je kleur kiezen

Wat nog beter kan: Remmen / Reactiviteit motor / Plooibaarheid / Compatibele fietsaccessoires

i

Test het zelf uit! Surf naar via ahooga.bike en vraag een testrit.

19


IN JE BUURT FEDERAAL Op 1 oktober trad de nieuwe regelgeving rond de snelle elektrische fiets in werking. België is daarmee het eerste lid van de Europese unie met een aangepaste regelgeving, mede dankzij de inspanningen van de Fietsersbond. We blijven echter ook nu verbeteringen vragen. Meer info op fietsersbond.be.

FEDERAAL De Federale regering doorbreekt het taboe rond de bedrijfswagen. Er komen hogere belastingen voor tankkaarten en een soort mobiliteitsbudget in 2017. Werknemers zullen niet langer verplicht worden voor een bedrijfswagen te kiezen. Dit is nog maar een eerste stap naar een eerlijkere fiscaliteit. De Fietsersbond blijft lobbyen voor een eerlijke en gelijke vergoeding voor alle fietsers.

BRUSSEL Eindelijk komt er een vademecum met richtlijnen voor de aanleg van afgescheiden fietspaden in Brussel. De Fietsersbond vraagt dat ze overal voldoende breed zijn en dat er comfortabele doorlopende fietspaden komen, ook bij kruispunten en oversteken.

HALLE Fietsersbond Halle reikte de prijs voor meest fietsvriendelijke handelszaak uit aan Bio Planet. Daarnaast vierde de afdeling haar vijfde verjaardag. Proficiat!

BRUSSEL Op 25 oktober was er opnieuw het fietsontbijt I Always Bike Bru. Samen met GRACQ, Cylclo en Mobiliteit Brussel serveerden we gratis koffie en koffiekoeken voor de fietsende Brusselaar/pendelaar. Met de steun van de kabinetten van Pascal Smet en Bianca De Baets stimuleren we op die manier de fietsers om ook in de winter te blijven fietsen.

VLAANDEREN Het Vademecum Fietsvoorzieningen wordt aangepast en de Fietsersbond heeft mee inspraak in de concrete invulling en via de klankbordgroep over het ruimere kader.

KONTICH Fietsersbond Kontich reed een honing- en azijntocht met de schepen van Mobiliteit en overhandigde zo een heel gedetailleerd overzicht van goede punten en knelpunten met concrete suggesties.

OUDENAARDE In Oudenaarde volgen de Stad, het Gewest en de Provincie de suggestie van de lokale afdelingen om een fietstunnel te realiseren onder de N8.

In TIENEN, DRUIVENSTEEK, HASSELT, IEPER zijn de afgelopen maanden een aantal bijeenkomsten gehouden om de lokale afdeling te herstarten of een nieuwe afdeling op te richten. Tegen het einde van dit jaar hebben we er dus vier nieuwe actieve afdelingen bij!

VLAANDEREN In de onderhandelingen met AWV over het verdwijnen van fietsoversteken op gewestwegen is een tweede stap gezet. Alle deelnemers aan de overlegronde (Fietsersbond, Fietsberaad, AWV, provincies, steden en gemeenten) zijn ervan overtuigd dat er iets in de plaats moet komen. Volgende keer trachten we te bepalen wat en waar.

BRUSSEL Op de van Praetbrug werd het volledige fietspad gebruikt als parkeerstrook. Op aandringen van de Fietsersbond en dankzij een vlotte samenwerking met de Brusselse fietsbrigade werd het fietspad volledig afgeschermd.

ROESELARE De Fietsersbond Roeselare reikte op 5 september de Fietsketting 2016 uit aan het AWV West-Vlaanderen voor de realisatie van de conflictvrije groenfase voor fietsers die de R32 moeten kruisen.

OOSTENDE Voor de 25ste keer werd onder massale belangstelling de Fietseling georganiseerd in Oostende.

MAASTRICHT INSPIREERDE!

Op 15 oktober gingen we met onze leden op uitstap naar Maastricht. We werden er ontvangen door de wethouder voor Mobiliteit, en kregen interessante presentaties van ‘Maastricht Bereikbaar’, een organisatie die ijvert voor duurzamere mobiliteit in de stad, en van de Fietsersbond Maastricht. In de namiddag nam de Fietsersbond Maastricht ons mee op een zonnige fietstocht door de stad, waar we bijleerden over fietsvoorzieningen en de grote mobiliteitsveranderingen die op til staan. Een verrijkende ervaring voor alle deelnemers!

20 fietsersbond MAGAZINE


TIPS

Fiets en Wandelbeurs en e-Bike Challenge 18 & 19/02 Flanders Expo Gent > Op een testparcours kan je tal van fietsen uitproberen

De Fiets en Wandelbeurs is aan haar zesde editie toe, komt op zaterdag 18 en zondag 19 februari voor het eerst naar Gent en krijgt er met Mount Expo en e-Bike Challenge heel wat extra’s bij. Voldoende redenen voor de Fietsersbond om partner te worden en er onze visie op de toekomst van de fiets naar voor te brengen. Aan Peter Cristiaensen, fietser en communicatieman van de beurs, vroegen we om in drie zinnen het evenement te typeren. Ik omschrijf de beurs altijd als de beste voorbereiding op een actieve vakantie. Je kan er nieuwe routes en bestemmingen ontdekken, door kaarten en gidsen snuisteren, een fiets of een rugzak testen en lezingen of workshops volgen. Onze sterkte is de mix van professionals uit de toeristische sector, de reissector en de fiets- en outdoorwereld, met doorwinterde wandelaars en fietsers die graag in alle onafhankelijkheid over hun tochten vertellen.

Expo naar Flanders Expo? In Gent vinden we de ruimte voor nieuwe combinaties. Mount Expo komt erbij, een evenement door en voor de (wandelende) klimmer. En ook e-bike Challenge. Omdat we geloven in de toekomst van de elektrische fiets. Op twee jaar tijd van een achtste naar een derde van de totale fietsverkoop in de fietswinkels, dat is een razendsnelle evolutie. Bovendien geloven we dat de e-bike een sleutelrol zal vervullen in de noodzakelijke transitie naar een duurzamere mobiliteit.

Wat moeten we ons dan voorstellen bij e-Bike Challenge? Fietsfabrikanten presenteren er hun elektrische fietsen en speed pedelecs. Maar vooral: zij stellen een aantal modellen ter beschikking om te vergelijken en te testen. Daarvoor bouwen we een groot testparcours. Voor de veiligheid doen we dat apart voor elektrische fietsen en voor speed pedelecs. Net zoals er op de Fiets en Wandelbeurs aparte parcoursen zijn voor kinderen, voor

> We geloven dat de e-bike een sleutelrol zal spelen in de transitie naar een duurzamere mobiliteit

Waarom de verhuis van Antwerp

i

mountainbikes en tenslotte voor trekkersfietsen, tandems, bakfietsen, enz. Ik zou het aantal gereden kilometers dat weekend niet willen tellen!

Fietsersbond presenteert:

DE IDEALE WERELD VOOR FIETSERS IN 2030 In 2030 is fietsen de meest voor de hand liggende keuze voor je dagelijkse verplaatsingen. Zo ziet de Fietsersbond de ideale fietstoekomst. Want fietsen is niet alleen goed voor een vlotte en duurzame mobiliteit, maar creĂŤert meteen ook een aangename leefomgeving. In die omgeving staan nabijheid, bereikbaarheid en veiligheid centraal. Hoe we die droom zien en hoe we die kunnen realiseren, kom je te weten tijdens deze lezing op de beurs. Alle praktische details vind je op de beurswebsite.

Meer info: www.fietsenwandelbeurs.be I www.ebikechallenge.be

21


PASSIE VOOR DE FIETS

Geert Noels:

“Waar je ook bent, je ontdekt het beter met de fiets.” De bekendste econoom van Vlaanderen is ook een gedreven fietser. Met een tiental fietsen in huis, kan hij moeilijk in één vakje geplaatst worden: in functie van zijn humeur en het weer, is Geert Noels een recreatieve fietser, een wielrenner of nog, een stadsfietser. Plezier op de fiets beleven, en liefst iedere dag, staat bij hem centraal. Wij vroegen hem over zijn visie over fietsen in ons land. Tekst: Mikaël Van Eeckhoudt, Algemeen directeur Fietsersbond

fietser moeten omhoog. Eigenlijk is een zware mountain bike de meest geschikte fiets, gezien de zeer slechte kwaliteit van veel fietspaden.

Welke plaats neemt de fiets in uw dagelijks leven in? Dagelijks naar het werk fietsen, lukt niet altijd. Wij hebben douches op kantoor en mijn traject is best mooi, maar de afstand is toch wel lang. Ik heb de ambitie om iedere dag te fietsen, ondanks mijn drukke agenda. Mijn meeste fietstochten zijn eerder sportief.

Er beweegt veel op vlak van fietsbeleid, het gaat vooruit met de fiets. Maar wij zien dat de situatie nog niet optimaal is voor dagelijkse fietsers. Waar moet men nog verder op werken volgens u? In België heeft de versnippering van bevoegdheden ervoor gezorgd dat een hele resem overheden bevoegd zijn voor de aanleg van fietsinfrastructuur. Met als gevolg dat er veel afwisseling in kwaliteit is en dat er veel missing links bestaan. Het comfort en de veiligheid van de

22 fietsersbond MAGAZINE

De elektrische fiets verandert de maatschappij. Bovendien moeten wij de manier waarop wij de openbare ruimte inrichten, volledig herzien - de Nederlandse aanpak is in dat opzicht voorbeeldig. Er is nochtans plaats voor de fietser. De ‘schaamstroken’ waar vrachtwagens ook op rijden, moeten dringend vervangen worden door gescheiden fietspaden.

Kunnen wij als fietser zelf iets doen? De attitude van de fietser is belangrijk,

hoffelijkheid! Laat ons rekening houden met het feit dat wij allemaal foutjes maken op de weg. Fietsen blijft een evenwichtsoefening. Laat ons proberen om het voorbeeld te tonen. Een blije fietser, dat werkt toch aanstekelijk!

Zitten wij niet op een kantelmoment waarbij beleidsmakers geen andere keuze meer hebben om in te grijpen door voluit voor de fiets te kiezen? Inderdaad, de opkomst van de elektrische fiets en de fietssnelwegen vormen een ware doorbraak, zeker voor woon-werkverkeer op langere afstanden. Iemand die in zijn auto vastzit en voorbijgestoken wordt door fietsers, zal zich ook met de fiets beginnen verplaatsen. Bovendien kun je minder gezonde mensen weer op de fiets helpen. De elektrische fiets verandert de maatschappij.

Voor de Fietsersbond is de stad van morgen een compacte stad waar verplaatsingen veel meer


In de mobiliteitssector vindt het concept van bikenomics steeds meer aanhangers: investeringen in fietsbeleid bieden een meerwaarde voor de samenleving en de economie. Nochtans lijken veel beleidsmakers (zowel politici als uit de privé) nog niet overtuigd te zijn. Hoe zou u bikenomics vooropstellen? te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer zullen plaatsvinden. Deelauto’s worden de norm; eigen wagens, de uitzondering. Hoe geloofwaardig is deze visie voor u? Dit is een realistische en gezonde toekomstvisie die evenwel niet voor iedereen haalbaar zal zijn - alles terugdraaien doe je niet zomaar. Daarom zal dit tijd vergen.

In een column in Trends enkele jaren terug, heb ik het concept zelf aangehaald. Werkgevers kunnen het verschil maken door meer aandacht te besteden aan de gezondheidsaspecten van hun medewerkers. Wij zitten veel te veel. Fietsen is een middel om in beweging te komen, om stress tegen te gaan en om medewerkers mentaal sterker te maken. Op een fiets heb je ook meer sociale contacten. Fietsen is geen wondermiddel, maar een doeltreffend

hulpmiddel. De meerwaarde voor een werkgever én voor de maatschappij is zeer groot.

Als u morgen bevoegd bent voor mobiliteit, welke maatregel zou u als eerste nemen? De aanpak van de hele infrastructuur is een kwestie van samenwerking tussen ministers. Op gewestelijk vlak zou ik het netwerk van fietsostrades afwerken. Dat zijn de aders van het fietsbeleid. Maak die dus breder en zorg voor aansluitingen. Op die manier kun je het verschil maken. Bovendien zou ik meer inzetten op technologie: verkeerssturing en rekeningrijden kunnen ervoor zorgen dat de wegen die wij hebben, beter gebruikt worden. Kortom, meer chips en minder beton.

FILES?

Files beu?

Maak kennis met ons uitgebreid aanbod fietsen en accessoires. Want met de fiets spaar je het milieu, win je tijd, voorkom je frustraties, blijf je in beweging én bespaar je op verbruik en onderhoud van je wagen!

MET DE FIETS WAARD‛ ER AL LANG GEWEEST!

Kijk op iBike.be!

Je ontdekt ons gamma op iBike.be maar verwijzen je ook graag naar één van onze winkels voor advies op maat! WILRIJK - DEURNE - ‘t EILANDJE - ANTWERPEN - BERCHEM - EKEREN


Fietsersbond 88  

Fietsers zorgen voor een bloeiende lokale economie.

Fietsersbond 88  

Fietsers zorgen voor een bloeiende lokale economie.

Advertisement