Fietsersbond Magazine 84

Page 1

magazine P708377 Afgiftekantoor Gent X | Ledenmagazine van de Fietsersbond

Driemaandelijks tijdschrift nr. 84 dec. 2015 - feb. 2016

Op stap met een

fietsendief

04

08 Het helikopterzicht

van de provincies

11 Wie heeft My Bikeworld

gewonnen?


IEDEREEN OP DE FIETS

De beurs voor elke fietser Velofollies is de tweede grootste fietsbeurs van heel Europa! Je kijkt er je ogen uit naar de allernieuwste en mooiste modellen. Naast racefietsen en mountainbikes vind je een enorm aanbod van citybikes, elektrische fietsen, retro-, trekking- en kinderfietsen.

Doe mee met de Nationale Applausdag De eerste dag van de lente wordt stilaan symbolisch voor fietsers. Op maandag 21 maart kan je voor de derde maal een applaus in ontvangst nemen tijdens je ochtendrit naar het werk of naar school. We hopen op minstens 100 applausteams in heel België. Heb je zin om ook andere fietsers in de bloemetjes te zetten? Je geeft er tegelijk een signaal mee aan je stads- of gemeentebestuur, om ook duurzame verplaatsingen aan te moedigen. Een applausactie opzetten is heel eenvoudig: je stelt een team samen van vijf personen of meer en gaat op een plek staan waar je tijdens de ochtendspits veel fietsers tegenkomt. Dan hoef je enkel nog te applaudisseren en fietsers toe te juichen. Heb je alvast een toplocatie in gedachten? De Fietsersbond biedt je tips en promomateriaal om de actie op touw te zetten.

i

Maandag 21 maart 2016 van 7u30 tot 8u30 Neem nu al een kijkje op fietsersbond.be/applaus2016

E-bikes kan je uittesten op een indoorpiste én buitenparcours, nog groter dan vorig jaar. Voor de jongeren is er een bmxpumptrack en kinderen kun je een enorme fietsbehendigheid laten bijbrengen op de trialbikes van de Belay Academy. Of wat dacht je van slowbiking: hoe lang doe jij erover om 11 meter te fietsen? Verder zijn er nog signeersessies, praatcafés en de verkiezing van de Fiets van het Jaar.

i

Koop je ticket online, dan krijg je 4 euro korting én maak je automatisch kans op gekke fietsprijzen. velofollies.be

COLOFON Concept, coördinatie en redactie: Fietsersbond vzw Coverfoto: Kim Verhaeghe Vormgeving: Kliek Creatieve Communicatie Druk: drukkerij Perka Oplage: 8500 ex. V.U.: Mikaël Van Eeckhoudt, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel - info@fietsersbond.be - tel. 02 502 68 51 Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of geciteerd mits bronvermelding ‘Fietsersbond magazine’ en enkel voor niet-commercieel gebruik. Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier. ZIJ VINDEN DE FIETSERSBOND NODIG: Wil je dit magazine enkel digitaal ontvangen? Mail info@fietsersbond.be met vermelding ‘nieuwsbrief digitaal’ en je lidnummer.

2 fietsersbond MAGAZINE


EDITORIAAL

Fietsomnium

Geef fietsers het groen dat ze verdienen!

Wat er ook gebeurt, u blijft fietsen

10% korting

Ga voor uw passie. Zonder zorgen.

D

voor leden! Vermeld bij “Opmerk FIETSERSBON ingen”: DL + lidnummer ID

Uw fiets is meer dan een vervoermiddel. Hij is uw hobby, uw passie, uw leven. U koestert uw stalen ros. Hoe zorgzaam u ook bent, er kan altijd iets gebeuren. Callant Verzekeringen biedt u de oplossing, een unieke Fietsomnium. Dé polis die uw fiets verzekert tegen diefstal, beschadiging en bijstand. Of uw fiets nu nieuw is of één jaar oud (maximum). Of u nu thuis bent of op een camping. Of u nu toert doorheen het landschap of aan het fietsen bent langs het kanaal. Dankzij de Fietsomnium fietst u in alle gemoedsrust. Geen ingewikkeld papierwerk en een concurrentiële premie.

Nieuw: Callant fietsbijstand! Dag en nacht pechverhelping in België, Nederland en tot 15 km buiten de landsgrenzen.

De Fietsomnium: voor u steken we meer dan één tandje bij > Voor

eender welke type fiets, zelfs uw elektrische fiets. (maximum één jaar oude fiets) > Geen vrijstelling bij diefstal van uw elektrische fiets > Samen met uw fiets aangekochte accessoires zijn mee verzekerd. > Dekking in binnen- en buitenland, 24/24. > Online berekenen en betalen van een scherpe premie. (www.fietsomnium.be) > Vlotte en snelle vergoeding in samenwerking met uw fietshandelaar.

fietsomnium.be

Vandaag staan verkeerslichten er in de eerste plaats voor de autodoorstroming. Fietsers mogen in de kou blijven wachten, voor hen blijft enkel wat ‘resttijd’ in de cyclus over. Wat veiligheid betreft, we kennen allemaal wel een kruising waar je de overkant niet heelhuids haalt als je enkel let op de lichten voor fietsers. Die laatste auto moest absoluut nog net door het oranje glippen. Toch kunnen verkeerslichten best een nuttig instrument zijn, als je fietsers de plaats wil geven waar ze volgens het STOP-principe recht op hebben. En als je er dus rekening mee houdt dat ook zij willen doorstromen. Een groene golf voor fietsers, groen in alle richtingen, een teller die de wachttijd aanduidt, een aangepaste regeling tijdens de ochtendspits,… In het buitenland werkt het! En er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar rechtsaf door rood verdient een speciale vermelding. Niks complexe afstelling, gewoon een verkeersbord volstaat. Brussel is er voluit voor gegaan en het werkt perfect. Maar veel steden en gemeenten willen niet, of mogen niet zodra er Vlaamse gewestwegen bij betrokken zijn. ‘Als rood niet altijd rood is,’ redeneert het gewest, ‘brengt dat kinderen in verwarring.’ Zijn Brusselse kinderen misschien slimmer dan Vlaamse?

www.kliek.be

Bereken in 1 minuut online uw premie: snel en eenvoudig

e uitvinder van het fietspad zette zijn product in de markt als ‘veilig voor fietsers’. Fout! Fietspaden kwamen er om fietsers aan de kant te dringen en auto’s vrij baan en hogere snelheden te bieden. Idem dito met verkeerslichten.

CALLANT VERZEKERINGSKANTOOR met kantoren te Oostkamp, Knokke-Heist, Berchem, Hoboken en Tongeren ISO 9001-2000 Gecertificeerd – FSMA 031173A-cB Stef Leroy, Beleidsmedewerker

3


REPORTAGE

> Met een metalen fietsstaander kan je een krul- of kabelslot opwinden tot de ijzerdraad binnenin scheurt.

Op stap met een fietsendief

Kijk hoe je fiets kan gestolen worden, en koop dan een beter slot.

In België gaat zo om het kwartier een fietser zonder fiets naar huis. Bijna 40.000 keer per jaar. En dat zijn enkel politiestatistieken. In werkelijkheid zijn het er vermoedelijk drie keer zoveel. De fiets blijft een makkelijke en dankbare buit. De pakkans is laag en de verkoopwaarde hoog. Voor veel mensen is dit een belangrijk argument om niet te fietsen. Toch kun je zelf al veel doen om dieven te slim af te zijn. Tekst en foto’s: Kim Verhaeghe - De Velotariër

4 fietsersbond MAGAZINE

M

arc Beek is al twintig jaar de bekendste fietsendief van Nederland. Ik heb met hem afgesproken in de grote fietsenstalling onder het centraal station in Antwerpen. Marc steelt fietsen zoals een sportvisser vissen vangt: de buit geeft hij terug. Het gaat niet om de vangst, wel om het vangen. “De beste preventie tegen fietsdiefstal is om het mee te maken dat je fiets gestolen wordt. Of met je ogen zien dat het mogelijk is. Daarna koopt bijna iedereen een beter slot.” Daarom geeft Marc al twintig jaar demonstraties. De ondergrondse stalling is bewaakt, maar gezien het aantal kapotte sloten dat de toezichthouders verzamelen, verdwijnen er toch nog een pak fietsen, vooral in de zomer en in het begin van het academiejaar. Marc wijst naar een goed onderhouden vintagegroen getinte damesfiets. De fiets is aan het rek geknoopt met een

aan anorexia lijdend krulslotje. “Wil je ’m hebben?” Hij zwaait met een klein, zwarte tangetje dat hij uit zijn mouw heeft getoverd. “Tien seconden werk, en voor omstanders zal het lijken alsof ik braafjes mijn eigen fiets aan het openmaken ben. Een krulslot? Dertig seconden. Een kabelslot? Minder dan een minuut.”

KNIPTANG, BETONSCHAAR, SLIJPSCHIJF Marc laat natuurlijk alle fietsen staan, maar bewijst zijn gelijk op gelijkaardige fietssloten die hij heeft meegebracht. “Als dief ken je de zwakheden van elk slot. Het is kiezen tussen drie stukken standaardgereedschap: een kniptang, betonschaar of slijpschijf.” De uiteenzetting die daarna volgt, doet me denken aan het spelletje blad-steen-schaar. Het gereedschap dat een bepaald type slot opent, is nutteloos op een ander type, en omgekeerd.


“Omdat je als dief liever niet met al je gereedschap op pad gaat, blijft de fiets met verschillende soorten sloten die ook nog ergens aan vast staat, net iets langer staan dan de rest”, vat Marc samen. “Zowel de fiets als beide wielen moeten vastgezet worden. Het achterwiel, dat moeilijker te demonteren is, kan met een relatief eenvoudig slot vastgemaakt worden aan het frame, bijvoorbeeld met het populaire hoefijzerslot onder het zadel . Vervolgens moet het fietskader met een hoogwaardig slot aan een vast object worden vastgezet. Samen met het fietskader pak je best het voorwiel mee.

“Wil je ‘m hebben? Tien seconden werk” Het slot waarmee de fiets aan een fietsrek is verankerd, bepaalt of de fiets meegaat of niet. De maatstaf is het niveau van de andere fietsen in het rek. De dief kiest immers meestal de snelste optie. Zorg dat het niet jouw fiets is. Dat klinkt hard voor je medefietsers, maar ook in het fietsrek geldt de wet van de sterkste.”

WEERLOZE MAMAFIETSEN Een goed slot is maar het halve werk. Marc speurt langs de rand van de fietsenstalling. “Bingo!” Zijn enthousiasme komt door een zichtbaar dure en splinternieuwe stadsfiets die eenzaam in een hoek achteraan staat geparkeerd. Een mamafiets, verraden het mandje op de voordrager en het kinderzitje achterop. Marc pakt de fiets op, en verplaatst hem enkele meters. “Dergelijke fietsen zijn heerlijke buitenkansjes voor dieven. Ouders zijn gejaagd. Snel de kinderen naar school brengen, traantjes drogen, daarna snel de trein halen. En dan planten ze hun dure fiets haastig naast het rek. Helaas voor mama, maar ik pak de fiets gewoon op en neem hem mee naar een locatie waar ik ongestoord het dure slot kan slijpen.

> In een dik pantserkabelslot zit maar een dun kabeltje.

Ik draag een net pak om minder argwaan te wekken, en aan iedereen die me vragend aankijkt, zeg ik dat mijn vrouw nog maar eens dat klotesleuteltje heeft verloren. Niemand zal me tegenhouden.” Even dankbaar is de tactiek van de prullige stationsfiets. “Die is niet zo veilig als pendelaars of studenten vermoeden. Het is een prima bevoorradingsmethode. Dieven weten dat de ex-bezitter geen enkele moeite zal doen om de fiets terug te krijgen. De buit is dus veilig door te verkopen.” Wanneer we even later over de Meir wandelen, wijst Marc me opnieuw op de vele fietsen die nergens aan vast staan. “Fietsers hebben de neiging om hun fiets altijd voor de deur te parkeren. Een fietsrek vierhonderd meter verderop is gewoon te ver. Dat is nu eenmaal zo, en stadsplanners zouden daar rekening mee moeten houden. Door stallingen te plaatsen waar mensen hun fiets in de praktijk parkeren, en niet daar waar het wiskundig gezien het best uitkomt. Anders is het resultaat wat we hier zien: een bosje fietsen los tegen een muur, en even verderop een nieuwe, maar lege fietsenstalling.”

Ook thuis is je fiets niet veilig. Heb je binnen geen plaats, veranker dan een haak in de buitenmuur om je fiets aan te bevestigen. Een dekzeil beschermt je fiets niet alleen tegen de regen, maar ook tegen jaloerse ogen. Of plaats een fietsbox, een persoonlijke garage voor je fiets. Dat kan in je eigen voortuin, of peil bij de stad naar interesse om boxen in je straat te plaatsen.

WELK SLOT? Cijfer- en krulsloten bieden zoals verwacht de minste weerstand. Dit type slot gebruik je dus beter gewoon niet. Ze gaan open met een eenvoudige kniptang. (Pantser)kabelsloten, die je ook vaak rond bromfietsen ziet hangen, blijken verbazend eenvoudig te verschalken. Ze zijn volumineus, maar ze bestaan gewoon uit ronde buisvormige schakels rond een dun staalkabeltje. Marc toont hoe je de draadjes binnenin desnoods één voor één kan knippen. “Dat ze zoiets durven verkopen,” zucht hij bij zowat elke knip. Een eenvoudige ijzeren ketting met hangslot is het volgende dat eraan moet.

5


20AR

Je ziet ze volgens Marc niet meer in Nederland, daar gebruiken alleen boeren ze nog om een stal mee af te sluiten. Koeien hebben geen betonscharen. Verharde stalen kettingen doen hun job wel goed. Je herkent ze aan de platgeslagen zilver- of geelkleurige schakels. Eromheen kan een zwarte of een gekleurde hoes zitten van geweven stof of van fel gekleurd, doorzichtig plastic. “Let op, het verbindingsslot wordt nu de zwakste schakel, en dure kettingen zijn een gegeerde buit op zich!” Een hoefijzerslot (of ringslot) onder het zadel is enorm handig omdat je het nooit kan vergeten. “Je combineert het best met een stevige ketting of beugelslot om je kader (en voorwiel) ergens aan vast te zetten. Dit is de veiligste sluitmethode!” Een stevig, breed beugelslot is het minst steelbaar. “Om dit te breken heb je al een slijpschijf nodig, en dus een stopcontact.” Er bestaat nog een andere, meer wreedaardige techniek. “Als je fiets aan een paal of brugleuning vaststaat, kan een dief het geheel draaien tot de leuning (of de fiets) als een breekijzer het slot openknalt. Met een duurder beugelslot lukt dat niet, maar een dief met goesting durft zo negen fietsen te vernielen om de tiende toch te kunnen pikken. Beperk daarom de bewegingsvrijheid van het slot.” In een fietsenwinkel toont Marc me welke beugelsloten zich lenen voor de truc. “Hoe meer speling in de sluiting en hoe holler de kop klinkt, hoe meer de beugel uitnodigt om de truc uit te halen.”

POSTTRAUMATISCHE ACTIES Het beste eerbetoon aan je gestolen fiets is aangifte doen. Al is het maar voor de statistieken. Zo krijgen we fietsdiefstal wel op de prioriteitenlijst van de politie. En áls je fiets wordt teruggevonden, zie je hem enkel terug als je hem hebt aangegeven. Speur ook meteen op zoekertjeswebsites naar je fiets.

6 fietsersbond MAGAZINE

> Dit goedkopere beugelslot kan openspringen met de hefboomtruc.

Fietsdieven willen vaak zo snel mogelijk van hun gestolen waar af. Staat hij ertussen? Maak dan een afspraak, en vraag de politie om je daarbij te vergezellen. Neem ook een kijkje op www.gevondenfietsen.be.

Stationsfietsen en studentenfietsen vormen een constante bevoorrading Het is vaak niet slecht om een nieuwe, dure fiets te verzekeren. Mijn vriendin kocht een nieuwe fiets en betaalde maar een kleine meerkost voor een diefstalverzekering. Als de fiets gestolen wordt, krijgt ze de orginele waarde bijna volledig terugbetaald. Dat lijkt mij een goede deal, als je weet dat het risico op diefstal reëel is, in tegenstelling tot heel wat andere verzekeringen voor pech die maar eens in de miljoen jaar voorvalt.

KOOP GEEN GESTOLEN FIETS Wie een gestolen fiets koopt, houdt de carroussel draaiende. Een paar zaken verraden dat het om een gestolen fiets zou kunnen gaan: littekens op het kader, een onleesbaar gemaakt framenummer, een opengebroken of verwijderd hoefijzerslot. Te goedkoop is ook verdacht. En als je via het internet koopt, spreek dan bij de verkoper thuis af. Let erop of de fiets bij de verkoper past, en als dat niet zo is, vraag dan naar de afkomst van de fiets. Als er een geurtje aan zit, koop de fiets dan niet. En oh ja, steel zelf geen fietsen… Er raakten geen fietsen gewond tijdens het maken van deze reportage.

i

Lees het volledige artikel binnenkort op www.velotarier.be


> Wie een Yerka wil stelen, maakt hem meteen onbruikbaar.

> Het omgekeerd dubbel nietje is het beste model voor kortparkeren. Voor middellang parkeren passen een hoog-laag systeem of een etagerek.

INNOVATIE IN FIETSSLOTEN

STALLINGEN EN PARKINGS

MAAK JE FIETS OPSPOORBAAR

Nieuwe materialen - De Tirelock is gemaakt van oude autobanden en bevat staaldraad en nylon, waardoor een betonschaar nutteloos wordt. De Litelok wil komaf maken met de oude zware fietssloten en bestaat uit verschillende lagen van ultralichte vezels.

Voor kortparkeren zijn veel verspreide stallingen nodig. Aan de supermarkt, de bioscoop of het sportcentrum, maar ook aan de bakker of apotheek.

Om een goede aangifte te doen van diefstal (in veel gemeenten kan dat tegenwoordig online) heb je best zoveel mogelijke informatie bij de hand. Maak daarom van elke fiets die je bezit een kleine identikit, met het aankoopbewijs of factuur, het serienummer, een foto en een korte beschrijving. Let op elementen die je fiets uniek maken! Om je dossier volledig te maken kan je je fiets ook nog laten graveren of laten merken met een onverwijderbare sticker.

Bestaande fietsonderdelen – De Pedal Lock blokkeert je pedalen, bij een Yerka fiets doet de zadelpen dienst als fietsslot en in het stuur van de B. Y Lock zit een kabelslot verborgen. IT-oplossingen blijven uiteraard ook niet uit. De fietsslot-app Mobiloc stuurt je bij beweging van je fiets een gps signaal. De app Lock8 is nog specialer omdat je er ook mee vanop afstand je fiets kan sluiten of openen, wat de deur opent voor alternatieve vormen van fietsverhuur. Kwaliteitslabels vind je bij de Nederlandse Stichting ART. Check of een slot één of vier sterren heeft via www.stichtingart.nl

Waar mensen een (halve) dag hun fiets achterlaten, zijn gegroepeerde en bewaakte stallingen nodig. Die zijn groter en centraal gelegen: bij een groot trein-, bus- of metrostation, in het centrum van een winkelgebied. Een grotere stalling wordt best beveiligd, door automatische toegangscontrole of liever door menselijke aanwezigheid. Voor langdurig parkeren van bewoners of werknemers is een volledig afgesloten parkeersysteem het beste. Bedrijven kunnen een fietslokaal inrichten met stallingen en lockers. Voor bewoners kan men fietsboxen op straat plaatsen. In nieuwbouwwoningen of appartementsgebouwen wordt best meteen een stallingsruimte voorzien, dicht bij de voordeur.

Om fietsdiefstal echt aan te pakken moet er op Europees niveau een uniek serienummer komen voor elke fiets (supermarktfietsen hebben dat bijvoorbeeld niet). Op nationaal niveau kan men dan werk maken van een databank waar elke fiets aan een eigenaar wordt gelinkt. Ten slotte moeten het parket en de politie fietsdiefstal eindelijk serieus nemen. Fietsdiefstal is één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit, toch worden daders amper opgespoord of bestraft.

7


Foto: Provincie Antwerpen

FIETSBELEID

> Bruggen en tunnels zijn vaak te duur voor een gemeente. Deze fietsbrug in Turnhout verbindt twee fietsostrades, een project van de provincie Antwerpen.

Het helikopterzicht van de provincies Fietsen is in de eerste plaats een lokale aangelegenheid. Je fietst naar de bakker en parkeert je fiets aan het station. Logisch dus dat veel fietszaken lokale bevoegdheden zijn. Het eigenlijk bereik van een fietser is natuurlijk groter en je hebt er dan ook geen boodschap aan als het fietspad stopt aan een gemeentegrens. Gelukkig komen dan de provincies in zicht!’ Tekst: Bea Vanelslander

W

e trekken naar de provincie Antwerpen en spreken met Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit en Chris Brouwers, diensthoofd Mobiliteit. Chris is ook de bedenker van de term ‘fietsostrade’. De meningen over die benaming zijn verdeeld, maar belangrijker is wat ermee bedoeld wordt.

8 fietsersbond MAGAZINE

Wat is voor jou een echte fietsostrade? Chris Brouwers: “Het uitgangspunt is immer geradeaus: zo kort mogelijk, zo veilig mogelijk, zo comfortabel mogelijk van a naar b kunnen fietsen. In de praktijk kun je dat niet overal realiseren. Vlaanderen is druk bebouwd, ook buiten de steden. Het vergt ook tijd om in het hoofd van beleidsmakers het idee te laten rijpen dat fietsers voorrang te geven ofwel ongelijkgronds te laten kruisen (lees: met een tunnel of brug, nvdr).”

gemeenten én we hebben nogal wat middelen en personeel. Ons ‘team fiets’ bestaat uit acht voltijdse medewerkers. Daarnaast zijn er nog telkens drie mensen op mobiliteit en toerisme, wat ook deels over fietsen gaat.”

Fietssnelwegen zijn superbelangrijk, maar je moet er eerst geraken. Wat met de routes ernaartoe? Luk Lemmens: “De fietsostrades zijn de ruggengraat van het BFF, het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk.

Werken gemeenten soms tegen? Luk Lemmens: “Neen, integendeel. We werken vanaf het begin zeer nauw samen, ook met de Fietsersbondafdelingen trouwens. Er is soms wel discussie over de uitwerking, zoals de voorrang op concrete kruispunten, maar nooit over het algemene idee van een fietsostrade. De belangrijkste inbreng van gemeenten is hun steun aan het project en het lokale draagvlak. Ofwel leggen we als provincie zelf aan, ofwel betalen we hen 100% terug. Ze zijn ook blij met onze kennis, want één schepen en één ambtenaar van mobiliteit kunnen natuurlijk niet alles weten. Wij hebben helikopterzicht, kennen goede en slechte voorbeelden uit andere

Voorrang op op fietssnelwegen: het idee moet soms nog rijpen Het BFF-plan wordt gaandeweg uitgevoerd. Als gemeenten de infrastructuur op die routes willen verbeteren, betaalt het Fietsfonds hen 80% terug: dat is 40% van Vlaanderen en 40% van de provincie.In Antwerpen, West-Vlaanderen en VlaamsBrabant vult de provincie in bepaalde gevallen de resterende 20% nog aan.”


Chris Brouwers: “We stimuleren hen echt om hier gebruik van te maken, zodat de uitvoering wat sneller zou gaan. De BFFwenslijst bestaat al sinds 2001! Het raakt zelfs wat verouderd, denk maar aan de elektrische fiets waardoor mensen meer en verder fietsen. We hebben dit nu geactualiseerd: in de provincie Antwerpen komen er 19 extra verbindingen bij.”

Loopt het in alle provincies zo’n vaart? Alle provincies zijn heel enthousiast met fietsen bezig en we overleggen geregeld. Vlaams-Brabant bouwt samen met het Brussels Gewest aan een fietssnelwegennetwerk in en rond de hoofdstad. Oost-Vlaanderen heeft net een fietssnelwegenplan gepresenteerd.

> Een speciale fietsteller met glasvezeltechnologie registreert permanent het aantal passerende fietsers, hun snelheid, de richting en het tijdstip.

Limburg gaat op basis van haar plan ook fietssnelwegen zelf realiseren en West-Vlaanderen doet dit al. Bovendien zijn alle provincies samen bezig aan een studie om fietssnelwegen op het terrein duidelijker herkenbaar en leesbaar te maken. Het leeft langs alle kanten.

Tot slot, hoe zit dat nu met al die fietspaden die stoppen aan een gemeentegrens? Chris Brouwers: “Iemand zou ze eens moeten tellen, want volgens mij komt dat echt niet zo vaak voor. Wij zorgen ervoor dat naburige gemeenten op voorhand overleggen of zelfs samenwerken. Soms gaat het ene stuk toch sneller dan het andere, dat komt meestal door aanslepende onteigeningsprocedures. Moet men dan wachten? Is het niet beter om al te leggen wat je kán leggen?”

Foto: Prov. West-Vlaanderen

Luk Lemmens: “Eerst en vooral tellen we fietsers: hoeveel, waar, wanneer, hoe snel? Daarvoor hebben we 17 speciale tellers op strategische plekken. Dan hebben we nog een hoop eenvoudige, verplaatsbare telslangen uitgedeeld aan de gemeenten. Aan al die cijfers koppelen we dan de resultaten van jullie meetfiets. Voor elke gemeente maken we een lijvig rapport met de resultaten en onze aanbevelingen. Daarnaast doen we ook bevragingen bij fietsers en koppelen we de gegevens ook aan ongevallencijfers.” Chris Brouwers: “Een klein voorbeeld van wat cijfers kunnen doen. In Boechout hadden ze het gevoel dat er in de Lazerijstraat meer fietsers reden dan automobilisten. Omdat ze onze telslang ter beschikking hadden, konden ze dit objectief meten. Hun buikgevoel bleek te kloppen. Op basis van die harde cijfers beslisten ze om een paaltje in de weg te kloppen: geen doorgang meer voor auto’s, superveilig voor fietsers. Dát is de meerwaarde!”

Foto: Provincie Antwerpen

Met onze meetfiets werkt de Fietsersbond mee aan jullie Provinciale Fietsbarometer. Wat zit er nog allemaal in die barometer?

De provincies zetten ook in op sensibilisering. West-Vlaanderen stuurt een testkaravaan van bedrijf naar bedrijf om werknemers duurzame vervoermiddelen te laten uittesten. De vloot omvat onder andere elektrische fietsen, vouwfietsen, bakfietsen, fietskarren en Blue-bike abonnementen. Resultaat: na de testperiode neemt bijna 60% van de deelnemers zich voor om ook de volgende maanden minder vaak de auto te nemen. Limburg volgt dit voorbeeld vanaf 2016.

9


IN JE BUURT VLAANDEREN Nieuwe afdelingen van de Fietsersbond zijn opgestaan in Kampenhout, Asse en Kasterlee. We zijn nu actief in maar liefst 127 steden en gemeenten.

AALST De eerste fietsstraat is nu ook in Aalst een feit. Het is slechts één schakel in een heus fietsnetwerk waarmee de stad meer mensen op de fiets wil krijgen. Zo moet de Leirekensroute een heuse fietssnelweg worden. Het stadsbestur wil alvast een fietstunnel onder de Moorselbaan en misschien komt er ook één onder de Albrechtlaan.

BRUSSEL In de hoofdstad loopt de verbroedering tussen fietsers en voetgangers niet van een leien dakje, dat vinden althans de beleidsmakers. Eerst zou de politie fietsers beboeten als ze in de voetgangerszone sneller reden dan 6 km/u. Na weerwerk van de Fietsersbond en GRACQ wil Pascal Smet die snelheid gelukkig optrekken naar 15 km/u. De vraag blijft of een vaste snelheidslimiet nodig is of dat het volstaat je als fietser aan te passen aan de omstandigheden.

TERVUREN Op een miezerige ochtend tijdens de Week van de Mobiliteit heeft de Fietsersbond toch de burgemeester, vijf schepenen en twee gemeenteraadsleden op de fiets gekregen. We lieten hen ondervinden wat er zoal beter kan en overhandigden hen een volledig bijgewerkt rapport.

BRUSSEL Eind oktober gaf de Fietsersbond fietsers in Brussel dat duwtje in de rug om ook in de winter te blijven fietsen. Wie langs het Saincteletteplein of een van de fietspunten kwam, kreeg een fietsontbijt en een winterpakket aangeboden en kon genieten van een DJ-set van de Brusselse Fietsmanager!

10 fietsersbond MAGAZINE

SINT-NIKLAAS De Parklaan, al jaren in de top drie van straten met het hoogste aantal ongevallen, en het Westerplein, een belangrijk knooppunt op de route Gent-Antwerpen, zijn veiliger geworden. De aanwezigheid van fietsers is letterlijk in de verf gezet, met gemarkeerde oversteekplaatsen en suggestiestroken. Nu nog het Vlaams Gewest over de streep krijgen om de rotonde aan het zwembad ook leesbaar te maken.

VORST Op de Britse Tweedelegerlaan is een nieuw afgescheiden fietspad van meer dan 2 kilometer ingehuldigd. Het fietspad maakt deel uit van een belangrijke gewestelijke fietsroute tussen het Zuiden van het Brussels Gewest en het centrum. Tussen de Humaniteitslaan en de Luttrebruglaan is het aantal rijvakken verminderd van twee tot één in elke richting. Zo ontstond aan weerszijden ruimte voor fietsers en voetgangers. Het autoverkeer rijdt er nu ook minder snel.

ANTWERPEN We verwelkomen André Arnauw in onze Orde van de Gouden Fietsbel. Naar aanleiding van zijn pensioen bedanken we hem voor zijn vele realisaties met het fietsteam van de Provincie Antwerpen.

ANTWERPEN Een stadscampagne over gedrag in het verkeer schoot in het verkeerde keelgat van de actieve weggebruikers. Ze voelden zich onterecht geviseerd aangezien de omgeving (nog) niet aan hun noden is aangepast. Als reactie verbroederden fietsers en voetgangers zich aan de start van de Critical Mass Bike Ride. De Fietserbond en de Voetgangersbeweging tekenden het manifest en vielen elkaar in de armen.

OOST-VLAANDEREN De provincie investeert de komende tien jaar 25 miljoen euro in de aanleg van 203 extra kilometer fietspad langs rivieren en spoorwegen, en op jaagpaden. Zo worden de tien Oost-Vlaamse fietssnelwegen, goed voor 667 kilometer, gerealiseerd. Gent is het knooppunt.

HEIST-OP-DEN-BERG Na veel vijven en zessen komt er toch een veilig fietspad langs de N10. In afwachting kunnen fietsers en voetgangers alvast de doorsteek gebruiken tussen de Wouwerstraat en de rotonde Fabiola. De trage weg is opnieuw opengesteld en verhard met dolomiet. Het wegje is te vinden langs het hek van de leegstaande Spar-magazijnen.

VORST Een eerlijke prijs voor mobiliteit? Tijdens het debat ‘Fiets je rijk’ legde Fietsersbond Brussel-Zuid enkele prangende stellingen voor aan een panel van experten. Vakbond BBTK, Voka en Fietsersbond debatteerden over een mobiliteitsvriendelijke taxshift. Stand-up economedian Ramzi Zerquane zorgde voor enkele intermezzo’s.


> “Half-en-half” maakt de kanaalzone veiliger, aangenamer en gezonder voor alle actieve weggebruikers.

Ambitieus maar perfect haalbaar De winnende fietsersdromen van My Bikeworld Afgelopen zomer hebben fietsers in heel België meer dan 720 oplossingen voorgesteld om ons land fietsvriendelijker te maken. Al die concrete voorstellen kregen samen 11.000 stemmen. Voor elk gewest leverde dit tien genomineerden op waaruit de jury telkens één winnaar koos. Tekst: Bea Vanelslander

D

e Vlaamse winnaar van My Bikeworld biedt een oplossing voor een bijzonder gevaarlijk kruispunt: de N26 met de E314. Wie uit Herent naar het centrum van Leuven wil fietsen, moet nu twee op- en afritten oversteken, een gevaarlijke onderneming. “Wij stellen voor om aan weerszijden een fietsbrug te bouwen over de E314 en aansluitend tunnels te voorzien onder de op- en afritten,” zegt Peter Verstraeten van de Fietsersbond Herent. “Dankzij de tunnels geraak je veilig aan de overkant zonder veel klimmen en dalen, en zonder honderden meters te moeten omrijden – twee belangrijke hindernissen voor fietsers.” Deze oplossing zou volgens Peter heel

veel fietsverkeer genereren, vooral bij de schoolgaande jeugd. “Er zijn hier al veel zware ongevallen gebeurd en dat schrikt natuurlijk af.” Het idee leeft al zeven jaar en het bestuur van Herent en Leuven zijn grote voorstanders, maar het Vlaams Gewest weigert vooralsnog er geld voor uit te trekken. Nochtans staat het kruispunt sinds 2002 op hun eigen lijst met zwarte punten. “Dit project kost wel iets, maar het is absoluut noodzakelijk,” zegt Peter. “De prijs is trouwens erg relatief als je ziet wat er voor autoinfrastructuur wordt uitgegeven.” Met behulp van My Bikeworld kreeg het voorstel veel nieuwe steun en bekendheid, ook via de pers. Nu wordt het vooral een kwestie van lobbywerk van de Fietsersbond en de lokale besturen. “Maar als dat niets uithaalt, sluit ik niet uit dat er acties komen.”

tot Vilvoorde. “Omwille van het comfort en de veiligheid moet je nu soms op de linkeroever, dan weer op de rechteroever fietsen. Er is geen continuïteit, ook niet in het uitzicht van het fietspad. Het is heel onduidelijk, voor minder ervaren fietsers is dat echt niet makkelijk.” Een autovrije oever betekent een zone met minder lawaai en vervuiling. Maar het is ook een principiële kwestie. “Als je ziet dat auto’s langs het kanaal meer dan 75% van de ruimte krijgen voor rijvakken en parking, terwijl ze meestal maar door één persoon bezet zijn, dan vind ik dat geen eerlijke verdeling van de ruimte. Ik zie ook dat het kanaal een steeds drukkere as wordt voor fietsers, voetgangers en joggers. Al deze mensen moeten een veel kleinere ruimte delen.” Benedicte is ook vooruitziend en denkt pragmatisch. “We moeten anticiperen op de toenemende drukte aan het kanaal. Er zullen op korte tijd meer mensen komen wonen en werken, er is een nieuwe school,... maar veel veel groene zones of parken zijn er niet. Het verkeer moet daarom echt anders aangepakt worden om de buurt leefbaar te houden. Je begint er beter nu mee, nu grote delen van de kanaalzone nog in ontwikkeling zijn en voordat iedereen vaste mobiliteitsgewoonten heeft gekweekt.” De Fietsersbond gaat dit vooruitstrevende plan binnenkort voorstellen aan de bevoegde minister Pascal Smet. We proberen ook de andere projecten op My Bikeworld te stimuleren om er zoveel mogelijk verwezenlijkt te krijgen.

EERLIJKE HERVERDELING “Half-en-half langs het kanaal” is de winnende fietsdroom van het Brussels Gewest. Het idee komt van Benedicte Swennen, die elke dag langs de kanaalroute naar het werk fietst. “Het is een serieuze omweg voor mij, maar er zijn weinig rode lichten, het is plat en er zijn geen kasseien. Ideaal om mezelf rustig wakker te fietsen.” Benedictes idee is om één van de kanaaloevers autovrij te maken, van Halle

i

fietsersbond.be/ mybikeworld

11


PASSIE VOOR DE

FIETS

“De Fietsersbond verenigt alle individuele fietsers in een machtig peloton!”

Foto: Raf Michiels

Heb jij al gedoneerd? Doe je overschrijving voor 31 december, dan krijg je al volgend najaar 45 % van je bijdrage terug! (vanaf € 40)

Wannes Cappelle:

“Mijn jeugd, dat was de fiets.” Als frontman van Het Zesde Metaal brak hij door met ‘Ploegsteert’, een nummer over wielrenner Frank Vandenbroecke. Hij schreef ook mee aan het scenario van Bevergem en speelt er de politieagent ‘Wantje’. Tekst: Bea Vanelslander

W

annes Cappelle heeft het WestVlaamse dorpsleven ingeruild voor de Antwerpse stad, maar net als zijn vader brengt hij zijn kinderen (met vriendjes) overal naartoe per bakfiets. Toen was dat raar, nu is het hip, maar plezant is het altijd geweest!

Het kan geen toeval zijn dat de Bende van de Roste geen motorbende is, maar een fiets- en rolstoelbende... “Hahaha! We zochten naar manieren om die bende onschuldiger te maken.

Bevergem is een ode aan onze jeugd. Het dorp was onze wereld. Het moesten dus echt lokale figuren zijn, die daar niet weg geraken. Het is natuurlijk humor, want eigenlijk werkt het omgekeerd. Toen indertijd de Lada van mijn ouders het begeven had, besloten ze geen nieuwe auto te kopen maar nieuwe meubels. We dachten dat we meer thuis zouden blijven, dus moest het daar gezellig zijn. Maar de afstanden werden juist korter in plaats van langer! De zee leek ooit iets ver weg dat je enkel met de auto kon bereiken, nu bleek dat we er na twee uur fietsen ook stonden! Ik kwam erachter dat je met de fiets bijna overal naartoe kon.”

Ging je vaak alleen op stap? “Mijn jeugd, dat was de fiets. In het derde leerjaar reed ik al op mijn eentje naar de muziekschool, 5 km ver. Omdat ik niet met de auto gebracht werd, stond ik heel snel op eigen benen. Als tiener deed ik triatlon. Eens mijn benen lang genoeg waren voor de bakfiets, ging ik er patatten mee halen en dat telde als dubbele training.

Ik heb het altijd absurd gevonden als mensen met de auto naar de fitness gaan. Of naar een spinning class!”

Je hebt ook een auto. Lukt het je om die enkel te gebruiken als het echt nodig is? “Ik zou graag eens een tournee met de fiets doen, maar voorlopig rijden we met mijn wagen naar onze optredens, anders geraken we ‘s avonds niet meer thuis. Als ik eerst mijn kinderen ergens moet afzetten, zou je denken dat het het handigst is om ze meteen mee te nemen. Niet dus. Het is sneller om ze eerst met de bakfiets weg te brengen, terug te fietsen en dan pas met de auto te vertrekken. Als automobilist kom je vaak niet snel vooruit en raak je gefrustreerd. Ik zie het vaak gebeuren dat mensen dan wat agressiever worden en plots een gevaarlijk manoeuvre doen, omdat hun geduld op is. In de stad kunnen we beter allemaal fietsen. Het is ook veel plezanter. Zo heb ik vorige week nog een nieuw park ontdekt. Neem de fiets en je ziet het helemaal anders!”