Page 8

14

SZÍNHÁZ – ajánló

Székely Kriszta, fotó: Nánási Pál

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: NÓRA

január 7. 19:00 Katona József Színház

Lehetséges-e két ember tartós együttélése megalkuvás és elnyomás nélkül – teszi fel a kérdést a Katona előadása. Ibsen drámáját Székely Kriszta gondolta újra. Minden házasságban eljöhet az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulnak. A Nóra befejezése 1879-ben hatalmas botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új, alapvető kérdések fogalmazódtak meg a házasság és a család intézményével kapcsolatban. A főszerepben Ónodi Eszter és Fekete Ernő látható. A címszereplővel készült interjúnkat a 16. oldalon olvashatja.

fotó: Ambrus Marcsi

KÖLCSÖNLAKÁS

január 5., 10., 17., 24., 29. 19:00, 29. 15:00 Játékszín

Ray Cooney-t nem véletlenül nevezik az angol Feydeau-nak. John Chapmannel közösen írt vígjátékát közel ötven éve folyamatosan tűzik műsorra a világ színházai. Az elegáns londoni emeleti lakás Philipé és Johannáé. Philip és Henry sikeres gyermekkönyvkiadók, irodájuk a földszinten található. Henry nagy nőcsábász. Amíg Philip a feleségével vendégségben van, addig Henry egy hölgyismerősével randizna társa lakásában. Ám nem tudja, hogy a felesége is erre készül újdonsült lovagjával. Kapitány Iván rendezésében Dobó Kata, Lengyel Tamás, Lévay Viktória és Debreczeni Csaba is színpadra lép.

ifj. Vidnyánszky Attila

III. RICHÁRD

január 10., 11. 19:00 Nemzeti Színház

A nyári gyulai bemutatót követően januárban a Nemzeti Színházban láthatja a közönség ifj. Vidnyánszky Attila Shakespeare-rendezését, amelyhez Vecsei Miklós készített új fordítást. Évszázados háborúk után megfogyatkozva bár, de béke ül Angliára. Az utcán szól a zene, hömpölyög a sör, a pincékben orgia, a holtakat elfelejtik. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Egy ember áll csak meg, hogy feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Richárd hősként harcolta végig a háborút, de egyedül maradt. Eldönti hát: játszani fog. A főbb szerepekben Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza és Szűcs Nelli látható.

Trokán Péter

HALPERN ÉS JOHNSON

január 10. 19:00 Centrál Színház

A Gólem Színház legújabb előadása rávilágít, milyen kevéssé ismerjük valójában azt az embert, aki a legközelebb áll hozzánk. Joseph Halpern nemrég töltötte be a hetvenet, morcos, hirtelen haragú férfi. Dennis Johnson szintén hetven körüli, elegáns, kifinomult, visszafogott, finom modorú úr. A két férfi még sosem találkozott, és egyértelműen nincs bennük semmi közös. Látszólag. Ám a találkozás elkerülhetetlen, és amikor végre megtörténik, fény derül arra is, hogy ők ketten valamiben nagyon is hasonlítanak. Lionel Goldstein darabját Borgula András rendezte, színre lép Székhelyi József és Trokán Péter.

FONDOR ÉS SZERELEM

Messaoudi Emina, Mészöly Anna

január 12. 19:00, 14. 19:30 Ódry Színpad

Friedrich Schiller drámáját Zsótér Sándor rendezésében tűzte műsorra az Ódry Színpad negyedéves hallgatók előadásában. A rendező szerint a fiatal színészeknek látszólag idegen, szokatlan, fekete-fehér világ az, amiről Schiller ír, mégis érdemes velük megismertetni. „Sokat beszélnek, és ami főleg zavarba ejtő, hogy az érzelmeikről beszélnek. Bonyolultan fogalmaznak, de azért, mert amit megfogalmaznak, az bonyolult. Szenvedélyt megélni és megformálni tudni, felháborodni és felháborodást kiváltani. Egy ilyen nehéz anyaghoz közel hajolni, és kézzelfoghatóvá tenni” – fogalmaz Zsótér Sándor.

Fidelio januar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you