Page 5

8

HÍREK

HÍREK VÁR AZ ÁTLÁTSZÓ HANG 2017 ÚJZENEI FESZTIVÁL

UTAZÁS APÁNKKAL

A Cinefest versenyprogramjában láthatta először a magyar közönség az Utazás apánkkal című humoros, hidegháborús road movie-t. A részben magyar származású Anca Miruna Lăzărescu első nagyjátékfilmjével a saját családja történetét vitte vászonra. „A Nyugaton töltött két nap szakítópróba lett a családomnak: mindhárman – nagyapám, apám és a testvére – érezték, hogy itt volna a lehetőség teljesen és visszavonhatatlanul megváltoztatni az életüket. És ettől mindhárman majdnem összeroppantak” – meséli az 1979-ben Temesváron született rendezőnő, aki 1990-ben a szüleivel Németországba költözött. A filmben a prágai tavasz idején két fiú és idős apjuk egy Wartburggal felkerekedik, hogy Aradról az NDK-ba utazzon. A magyar–román–német koprodukcióban készült film Miskolcon elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját. A részben hazánkban forgatott alkotás – amelynek zeneszerzője Darvas Ferenc – 2017. január 19-étől lesz látható a hazai mozikban.

Január 6. és 15. között kilenc helyszínen kerülhetünk közelebb a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához. Miért kezd hat európai zeneszerző a thivai női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól a nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá? Milyen „szórakoztató komolyzenét” ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez? Miért veszi fel egy amerikai zenekar az egyik citrusféle francia nevét? A válaszokat idén is az újzene legkiválóbb előadói és alkotói szállítják majd nekünk a világ legkülönbözőbb pontjairól. A fesztivál „átláthatóan” mutatja be a közönség számára a kortárs zene világát, ezt a számos hangverseny mellett családoknak és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozások, előadások, kiállítások és filmvetítések segítik a Hermina Galériában, a Zeneakadémián, a Trafóban, a CEU-ban, a Szimpla Kertben, a Müpában, az Aurórában, a BMC-ben és a Fugában.

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

HARRY POTTERT ÉS NICK CAVE-ET IS LEKÖRÖZTE A BFZ

David Bowie, Harry Potter és Beyoncé mellett Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar egyik koncertje is felkerült a Telegraph 2016-os toplistájára. A lap kritikusai az év 30 legemlékezetesebb művészi produkcióját gyűjtötték össze. Mozart „misztikus és meghitt” Requiem-előadásával került fel Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar arra a 30-as toplistára, amelyet a The Daily Telegraph kritikusai állítottak össze a 2016-os év legemlékezetesebb művészi produkcióiról. A BFZ a londoni BBC Promson aratott „diadalával” a 18. helyre került, megelőzve többek között egy Nick Cave-lemezt és a Harry Potter egyik színházi adaptációját is. Miután a Fesztiválzenekar a hatszoros Grammy-díjas Daniel Barenboimmal közös koncertjén színültig megtöltötte a 2700 fős Dohány utcai Zsinagógát, és négy telt házas koncertet adott a Zeneakadémián Leonidas Kavakosszal, európai koncertturnéra indult Frankfurtba, Bécsbe, Antwerpenbe és Zágrábba. A turné németországi állomásán, Frankfurtban állva tapsolták meg őket, ahogy a mindig kritikus bécsi Musikverein közönségét is elvarázsolták. „Amikor a budapesti zenészek a koncert végén kórussá rendeződve, mennyei lágysággal ráadásként előadták Franz Schubert Angyalok kórusa című művét, a közönség felállva ünnepelt” – írta a Musik Heute. A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb 2017 februárjában indul turnézni az USA-ba. Budapesten négy előadásból álló sorozattal készülnek januárra: a Müpában Paavo Järvivel és Truls Mørkkel, a zenekar próbatermében a Vissza a természethez sorozat első koncertjével, január 22-én a Müpával közös szervezésű Brahms-maratonnal, január utolsó napjaiban pedig újra a Müpában Fischer Ivánnal és Richard Goode-dal.

ITT A KÖVETKEZŐ NEXTFESZT

Január 5. és 23. között ismét csokorba gyűjti a Trafó az Y generáció alkotóinak legfrissebb munkáit. A NEXT egy alapos merítés a 2010-es évek fiatal táncos, zenész, színházi csapatainak előadásaiból. Azokéiból, akik a legendás öregekhez képest homlokegyenest mást csinálnak: mást gondolnak rólunk, magukról és mindarról, ami körülvesz minket. Kilenc olyan produkciót láthatunk, ami egészen más úton közelít a nézőhöz és a világhoz, mint amihez hozzászoktunk – magadra hagy, vagy a cinkosod lesz, kérdez, aztán a szavadba vág. A kínálatban az előadások mellett idén az irodalom, valamint performanszok, beszélgetések és smart programok is helyet kapnak.

NEXT_ feszt 2017_ január 11_27

Trafó Kortárs Művészetek Háza I Trafó House of Contemporary Arts I 1094 Budapest, Liliom u. 41. I www.trafo.hu I facebook, tumblr, instagram, youtube, twitter: @trafohouse

9

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement