Page 40

KÖNYV

fotó: Gyarmati Lili

78

SZABÓ BALÁZS zenész

Alfredo de Braganza: AMRITA (Európa Kiadó, 2016, 3990 Ft)

Indiában a huszadik század egyik legnagyobb festőjének tekintik Amrita Sher-Gilt. Művészetében az indiai és az európai kultúra, a vizuális művészetek és a zene iránti rajongás mutatkozik meg.

A KÖNYVES MAGAZIN AJÁNLJA

Alessandro Baricco: TENGERÓCEÁN (fordította: Székely Éva, Helikon Kiadó, 2014, 2990 Ft) Sok-sok évvel ezelőtt találkoztam először Baricco írásaival. A szerző magáról azt mondja, sokáig vágja, ollózza az írásait, hogy a végeredmény szikár, tömör, sallangmentes mű legyen, és ez így is van, valóban „fémgolyóvá” gyúrt történetet kapunk tőle. A Tengeróceán egy kevésbé ismert írása. Én úgy olvastam, ahogy Bariccót lehet: szünet nélkül, belezuhanva, elmerülve minden sorába. A több szálon futó történet apránként fedi fel a titkait, és mindig visszatér a vízhez, a víz minden titkához, az életet adó és elvevő mindenséghez. Olyan írás, amelyben az olvasó is több utat jár be: egyszerre nézzük a homokot a lábujjaink között a tengerparton, messziről figyelve a különös karaktereket, és egyszerre vagyunk a történetben olyan szereplőként, akihez bár nem szólnak, de nagyon is a pillanat és a történet részévé válik. Forgassák szeretettel a lapokat, de ne felejtsenek el evezőt és több napi élelmet vinni, mert hosszú útra visz ez a kalandregény.

Baranyi Ferenc: AZ OPERA NÉGY ÉVSZÁZADA – KÖLTŐK ÉS KOMPONISTÁK (Kossuth Kiadó, 2016, 3990 Ft) Sajátos operakalauz, amely azt vizsgálja, hogyan válnak jeles irodalmi alkotások zeneművekké a librettisták közreműködésével. Baranyi az ismertetőket anekdotákkal színesíti szórakoztató stílusban.

Bächer Iván: VÁNDORBAB (Göncöl Kiadó, 2016, 2940 Ft)

Az élet többnyire az evés-ivás körül zajlik. Van, aki megadja a módját, másoknak mindegy, mit és hogyan esznek. Bächer Iván válogatott írásainak ez az ötödik kiadása.

Winston Groom: EL PASO (fordította: Lázár Júlia, Tarandus Kiadó, 2016, 4990 Ft) Három évtizeddel a Forrest Gump első megjelenése után Winstom Groom a huszadik század egyik legborzalmasabb epizódjáról, a Pancho Villa által vezetett mexikói forradalomról írt regényt. A történet középpontjában két gyerek elrablása áll, valamint a forradalom legendásan kiszámíthatatlan tábornoka ellen vívott küzdelem. Közben Európában is dúl a nagy háború, a mexikói zavargások pedig könnyen átterjedhetnek Amerikára, a hangulat már-már apokaliptikus, az emberélet mit sem ér. Az El Paso az elállatiasodásról, a mindent elsöprő brutalitásról és az értelmetlen gyilkolásról szól, miközben tanúskodik arról is, hogy még a legkegyetlenebb hadvezérben is felfedezhető egy leheletnyi emberség. FK

KÖNYVES MAGAZIN Terjesztés: Lapker-hálózat, Libri-üzletek, bookline.hu 870 Ft, Libri-törzsvásárlóknak 299 Ft; a bookline.hu vásárlóinak 5 pont + 199 Ft

Fidelio januar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you