Page 4

HÍREK

HÍREK ÁTADTÁK A PRIMA PRIMISSIMA DÍJAKAT

fotó: Kovács Tamas, MTI

Idén 14. alkalommal vehették át az elismerést tíz kategóriában a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői. Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató; zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár vehette át a kitüntetést. Magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotográfusnak; a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolának; magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőnek, edzőnek ítélték oda az elismerést. Magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész; magyar tudomány kategóriában Maróth Miklós klasszikafilológus, orientalista; magyar sajtó kategóriában Oplatka András történész, újságíró, műfordító; magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező érdemelte ki az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó közönségdíjat Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező vehette át a Müpában rendezett gálaesten. Oplatka András a díjhoz tartozó 15 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel: az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja.

ŐK A KÖZÖNSÉG KEDVENCEI

Idén nyolcadik alkalommal adták át a Mészáros Márton kulturális újságíró által alapított Arany Medál kulturális közönségdíjakat. A legígéretesebb fiatal tehetség díját Osváth Judit, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója nyerte. Az év színésznője Halász Judit Kossuth-díjas színművésznő lett, az év színésze elismeréssel Thuróczy Szabolcsot jutalmazták. Az év írója Németh Gábor József Attila-díjas szerző lett, az év filmrendezőjének Till Attilát választották, míg az idei életműdíjat Márton András Jászai-díjas színművész vehette át.

fotó: Börcsök Zsófia

6

fotó: Kovács Tamas, MTI

A LEGJOBB EPIZODISTÁKAT DÍJAZTÁK

Gobbi Hilda a végakaratában alapította meg az Aase-díjat „emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára. Évente két női és két férfi színész veheti át. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az elismerést idén Dimanopulu Afrodité, az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, az elsősorban az Evangélium Színházban szereplő Szoboszlai Éva és a jelenleg szabadúszó Kertész Péter vehette át. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a kitüntetés odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

2017-ben is várjuk előadásainkon!

Magyar

Állami

épi N Együttes Hagyományok Háza fidelio127x58-03.indd 1

Hagyományok Háza Jegyiroda 1011 Budapest, Fő utca 6. (+36-1) 225-6056 / jegy@hagyomanyokhaza.hu www.hagyomanyokhaza.hu/jegy

2016.12.13. 19:00:27

7

Fidelio januar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you