Page 35

KIÁLLÍTÁS – ajánló

portré – KIÁLLÍTÁS

forrás: MKVM

AZ ISMERETLEN GÖRL – HUNCUTSÁGOK A PESTI ÉJSZAKÁBAN

forrás: Ludwig Múzeum, Susan Swartz: Reflections

december 10.–2017. január 29. Ludwig Múzeum

SUSAN SWARTZ: SZEMÉLYES UTAK

A vastag olajfestékrétegek mögött maga a természet rejtőzik Susan Swartznak a Ludwig Múzeumban látható absztrakt festményein. Az amerikai festő absztrakt gesztusokkal, rétegről rétegre hordja fel a festéket a nagyméretű vásznakra. Hangsúlyos és plasztikus ecsetvonásokkal ábrázolja a víztükröt, a rajta megcsillanó fényt vagy az eget. Munkáiban a természeti jelenségek érzelmi töltetét, hangulatát ragadja meg, így azok váltakozását is képes érzékeltetni. Maguk a képek is változnak attól függően, milyen szögből vagy távolságból nézzük őket. A látszólag egységes felületek számtalan színnel gazdagodnak, ahogy közeledünk hozzájuk.

forrás: BVA

NEKED MIT JELENT BUDAPEST?

december 12.–2017. január 23. Budapest Projekt Galéria

A Budapest városarculatával foglalkozó kft. felmérésének nyomán az itt élők 100 szóban foglalták össze a főváros lényegét. Az eredményt a Budapest Projekt Galériában öntötték kiállítás formájába. A Te szavad, a TE városod mottójú tárlat Budapest első közösségi művészeti projektje, amely a lakosság aktív bevonásával jött létre. Az október közepén indult Neked mit jelent Budapest? kampányban a BVA egyetlen szóban várta a budapestiek gondolatait, érzéseit egy szógyűjtő felületen. A 100 legnépszerűbb szó listájából készült el a Neked mit jelent Budapest? című interaktív közösségi kiállítás.

ÁRNY A KÖVÖN – ORSZÁG LILI MŰVÉSZETE

forrás: Ország Lili, Kislány a fal előtt

december 16.–2017. március 26. Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a hazai művészet meghatározó egyéniségeit feldolgozó kiállítássorozatát folytatva Ország Lili (1926–1978) életművét mutatja be. A több mint háromszáz alkotást felvonultató kiállítás két különlegességgel is szolgál. Egyrészt hazai és külföldi analógiákkal, művészekkel és műveikkel szemlélteti Ország Lili látásmódjának alakulását. Másrészt a tárlaton a művész eredeti elképzelésének megfelelően felépül a Labirintus, benne pedig a több mint ötvendarabos labirintussorozat, mely így, egészében még soha nem volt látható.

fotó: Tóth József Füles

PLAKÁTOK A MÚLT SZÁZADBÓL

január 11.– február 12. Klebelsberg Kultúrkúria

Az 1970-es és 1980-as évek retróvá nemesedett hirdetéseiből , Tóth József Füles munkáiból rendez kiállítást a Klebelsberg Kultúrkúria januárban. Tóth József Füles fotográfiai ismeretek nélkül, karikaturista múlttal és sajátos humorral érkezett a reklámszakmába. Az 1972 előtt kizárólag grafikus reklámokat ismerő magyar vásárlók első találkozása a reklámfotóval Tóth József Füles túrótehene volt. 1972 és 1990 között Tóth képei a hétköznapjaink részévé váltak. Mint az Élmény az ágyban című Videoton-reklám, a Bíró Ica szereplésével készült CSÉB-hirdetés vagy a Casco- és a Traubi-reklám.

69

„ÉREZNI A KORT A KÉPEKEN”

Schwanner Endre a motorsport és a színházak világában ugyanolyan otthonosan mozog, mint a hangversenyekében. Az intézménynek adományozott fotóiból a Nemzeti Múzeum Pulszky-termében Idők címmel nyílt kiállítás. A 88 éves fotográfust arról kérdeztük, hogyan férhet bele ennyi különböző témakör egyetlen ember életművébe. Fidelio: Fotós karrierje autó- és motorversenyekkel indult, akárcsak a kiállítás. Hogy került a sport közelébe? Schwanner Endre: Világéletemben technikai érdeklődésű voltam, és ehhez jött néhány véletlennek tűnő dolog. A Baross utca 21. szám alatt laktunk, ahol Szőnyi István festőművész is. A ház aljában volt egy hentesüzlet, amit Teifl Antal vitt a fiával, Ferenccel, aki az FTC motorszakosztályának volt a pénztárosa. Neki köszönhetően kerültem 1948-ban Tihanyba, ahol már a háború előtt is minden évben rendeztek motorversenyt. Úgy vittek engem is, ahogy a versenyzőket: nyitott teherautóval, amin rajta volt a motor, a versenyző meg a segédszemélyzet. Egy kis, középkategóriájú fényképezőgépem volt, és mint afféle kezdő, nekiálltam az edzésen is fényképezni. A versenyen aztán szakadt az eső, mind a négy futamon. A profi fotósok – akik a tréningen ott sem voltak – nem mertek kimenni, mert a háború után egy jobb fényképezőgép kincs volt, pláne egy profinak. Nekem viszont volt képem az indulókról az az évi rajtszámokkal. Az ifjabbik hentes szólt anyámnak, hogy megkeresték egy Autó című laptól: kellene fotó a versenyről, de senkinek nincs. Így került nyomtatásba az első felvételem. Utólag rájön az ember, hogy véletlenek nincsenek. Minden mindennel összefügg. F: A komolyzene is a látszólagos véletlennek köszönhetően került az életébe? SE: Édesanyám húga a Rózsavölgyi cégnél dolgozott, így gyerekkoromtól sűrűn megfordultam abban az üzletben. Végső soron a zenét nem lehet képileg vis�szaadni, legfeljebb az embert, és én ezt próbáltam meg. De 5-6 éve elkezdett romlani a hallásom, azóta nem tudok zenét hallgatni. Ezt viselem a legnehezebben. Számomra a zene a legkevésbé nélkülözhető dolog az életben. Közel 600 bakelitlemezem volt, amiket a Széchényi Könyvtárnak ajándékoztam. Köztük csomó Anda Géza-lemez, számtalan Richter... F: Szvjatoszlav Richter zongoristáról és Msztyiszlav Rosztropovics gordonkaművészről látható a kiállításon egy közös fénykép is, amelyet mindketten dedikáltak. Egyikük óriási, másikuk egészen apró betűkkel. SE: Richterről azt mondták, hogy nehéz ember. Volt humora, bár ezt kevesen hiszik el. Én voltam az egyetlen fotós – talán nem csak Magyarországon –, aki bármikor bemehetett a művész szobájába az Erkelben is, a Zeneakadémián is, és ott hülyéskedtünk. Életem legnagyobb zenei élménye volt 1973-ban adott Schubert-estje az Erkel Színházban. Amikor az ön által említett kép készült,

Rosztropovics épp azt mesélte, hogy egy dél-amerikai országban koncertezett, ahol kis híján megverték, mert hasonlított egy helyi politikusra. A gordonkaművésszel aláírattam a képet, de Richter másnap elutazott, és másfél év múlva jött Magyarországra. Kértem, írja alá ő is. Elvette, majd kollégája szignóját meglátva közölte, hogy ha egy ilyen nagy művész, mint Rosztropovics, nagy betűvel írta alá, akkor ő csak apróval írhatja. F: Hogy illeszkedik a korábbiakhoz a harmadik nagy témakör, a színház? SE: Az Mensáros László jóvoltából érkezett, akivel egy gimnáziumba jártunk. 1965 őszén mutatta be híres előadását, a XX. századot. Ez életre szóló művészi élmény volt számomra, akárcsak az előbb említett Richter-koncert, vagy néhány évvel korábban a Nyolc és fél című film. A kiállításon is láthatóak a XX. század előadásáról készült fotók, amiken Mensáros egyedül áll a színpadon, és csak őt világítja meg a fény. Egy évig dolgoztam a sorozaton. A kiállítás kurátora, Fisli Éva az első beszélgetésünk alkalmával azt kérdezte, az én fotóim miért egészen mások, mint amiket eddig színházi fotókként ismert. Az lehet emögött, hogy engem nem a szerkesztő küldött ki, hogy csináljak három kockát, mert a jövő héten prömier van. A fotográfusi munkához számomra hozzátartozik az emberi kapcsolat. F: A kiállítás egyik különlegessége, hogy a képek nagy része az ön eredeti nagyítása, amelyeken látszik az idő múlása és az is, mikor készültek. SE: Egy régi ismerősöm úgy fogalmazott: Érezni a kort a képeken. Mindent magam nagyítottam kezdő koromtól, amikor még a nővéremék fürdőszobájában hívtam elő a felvételeket. Borbély Zsuzsa Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.

SCHWANNER ENDRE

december 9.–2017. április 2. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az 1930-as évek éjszakai életébe kalauzolja a látogatókat. A két világháború között a magyar arisztokrácia és a külföldiek az Arizonához és a Moulin Rouge-hoz hasonló luxusmulatókban töltötték az estéiket. A külföldi újságok a budapesti éjszakai életet a londonival, a párizsival, a New York-ival emlegették együtt. A kiállítás a korszak névtelen művészeinek és neves vendégeinek állít emléket. A szeparé és a parkett mellett a látogatók bejuthatnak a színpadra és az öltözőkbe is. Beleshetnek a kulisszák mögé: kiderül, kik üzemeltették a klubokat, kiből lehetett görl.

fotó: Szécsi István

68

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement