Page 32

JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló www.zoltanorosz.com

OROSZ ZOLTÁN ÚJÉVI ÖRÖMKONCERTJE

A világjáró harmonikaművész nemzetközileg ismert és elismert előadókkal veszi magát körbe újévi koncertjén. A végig színpadon lévő Orosz Zoltán mellé a koncerten mindig új partner érkezik. Duóban hallhatjuk majd Borbély Mihály Kossuth-díjas jazzfúvóssal, Horváth Kornéllal, akit nemrég a világ legjobb ütőhangszeresének választottak, Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésszel, Lattmann Béla basszusgitárművésszel, valamint Roby Lakatossal, a gipsy jazz és számtalan más műfaj avatott képviselőjével. január 2. 19:00 MOMKult

Laszló Attila, fotó: Déri Miklós

A Hollán Ernő utcai kultikus hely idén három formációval és emeletes tortával várja a jazzrajongókat egy közös ünneplésre. Az idei programot a Bencze Alma Quartet nyitja, amelynek repertoárján egyedileg hangszerelt átdolgozások szerepelnek. A születésnapi program második formációját László Attila gitáros vezeti, akinek pasztellszerű hangszereléssel megszólaló szerzeményei egyszerre lágyak, lendületesek és energikusak. Az est harmadik szereplője a Beardance című albumával nemrégiben itthon és nemzetközileg is hangos sikert arató Barabás Lőrinc Quartet lesz.

január 7. 19:00 Budapest Jazz Club

Gyémánt Bálint, fotó: Petneki Ábel

GYÉMÁNT BÁLINT TRIO FEAT. SHAI MAESTRO

január 11. 21:00 Opus Jazz Club

Ritka, amikor egy trió a bemutatkozó lemezén mindjárt egy világ­ sztárt láthat vendégül; a Gyémánt Bálint Triónak ez megadatott. A gitáros-zeneszerző az elmúlt két év során kifejezetten a saját triója számára írta érzékeny és dinamikus kompozícióit. 2017 tavaszán megjelenő bemutatkozó albumukon a zenekarvezető Gyémánt Bálint, a bőgős Fonay Tibor és a dobos Csízi László mellett a világhírű zongorista, Shai Maestro vendégeskedik. Shai Maestro a nagybőgős Avishai Cohen triójában tűnt fel Mark Guiliana mellett. Zenéjével az érzelmek legmélyebb rétegeit mutatja meg, lenyűgöző arányérzékkel és finomsággal.

január 13. 20:00 Müpa

A most negyvenhat éves zongorista-zeneszerző budapesti hangversenye 2017 egyik legfontosabb magyarországi jazzeseményének ígérkezik. Mehldau azzal együtt, hogy az elmúlt húsz évben a világ egyik legkeresettebb jazz-zongoristájává fejlődött, pompás Bach-előadó, akár megírt zenét játszik, akár improvizál. Műsora tele van játékos zenetörténeti utalással, például Sosztakovicsra és Ravelre, vagy a maga műfajából a nemrég elhunyt John Taylorra. Előadásában jófajta feszültséget érzünk, melyet az európai klasszikus zenei kánon és az amerikai jazzimprovizáció találkozása hív életre.

január 21. 20:00 Fonó Budai Zeneház

A Fonó minden év elején megrendezi a Népzenész bált, amelyre a zenészeken kívül várnak minden néptáncot és népzenét kedvelőt. Az idei muzsikáért a Bazseva és a Fokos felelős, de a szervezők adatközlő zenészeket és táncosokat is hívnak az idei bálra. A Bazseva tagjai a népzene gyermekei, akik bár nem viseletben lépnek elénk, mégis képesek megmutatni a magyar népzenei hagyományok eredeti teljességét. Ezen az estén a jazz- és népzenészként is elismert fúvós, Bede Péter csatlakozik hozzájuk. A színpadon a Fokos zenekar váltja őket, akik hasonló lendülettel húzzák majd a talpalávalót.

fotó: Michael Wilson

BRAD MEHLDAU: THREE PIECES AFTER BACH

NÉPZENÉSZ BÁL

63

„AZ ÉNEKLÉS SEGÍT AZ ÖNISMERETI MUNKÁMBAN IS”

Szalóki Ági január 12-én a MOM Kulturális Központban Csak egy nap a világ címmel ad koncertet. Az énekesnővel szabadságról, tanulásról és az önismeret különböző útjairól beszélgettünk. Fidelio: 2008-ban jelent meg A vágy muzsikál című nagy sikerű Karády-lemezed. A mostani est hogyan kapcsolódik ehhez az albumhoz? Szalóki Ági: Ennek a lemeznek az anyagát évekig játszottuk országszerte, sőt mivel Japánban is megjelent, az ottani közönséghez is elrepültünk vele. A dalok érni kezdtek, a repertoár időközben nemzetközi slágerekkel is bővült. Előbb portugál fadókat, újabban pedig néhány Édith Piaf-sanzont is megtanultam. A január 12-i koncerten vendégünk lesz Korb Attila, aki kornetten játszik, és remek énekes. Duóban is énekelünk majd. F: Ahhoz, hogy sztenderdeket, illetve a jazzhez jobban közelítő sanzonokat, fadókat is énekelj, szükséges egyfajta extra zenei szabadság? SZÁ: A zenéléshez általában jó a felszabadult, ellazult állapot. Azt a szabadságot, aminek birtokában a hang önfeledten áradhat, belső munkával, sok gyakorlással és elmélyült tudással szerezhetem meg. Rendkívül inspiráló látni a zenésztársaimat, ahogyan ezt a szabadságot megélik: tudatossággal, nyitottsággal, kreativitással, rugalmassággal. A barokk zenétől a népzenén át a jazzig az improvizációnak komoly felszabadító szerepe van: a jelenre reflektálni, itt és most létezni csodálatos lehetőség. Azok a muzsikusok, akikkel az elmúlt húsz évben együttműködtem, valamennyien improvizálnak. Ökrös Csaba és Fodor Neti Sándor kalotaszegi prímás éppúgy, mint Barcza Gergő, a Besh o Drom fúvósa, Szabó Dániel jazz-zongorista, a Ravi Shankar-tanítvány, Szalai Péter, vagy éppen az Ensemble Sospiri barokk együttes muzsikusai, akikkel nemrégiben volt szerencsém együtt játszani. F: A gyakorlatban is folytatsz tanulmányokat az ének vagy a zenei improvizáció terén? SZÁ: Igen, mert az önismereti utamon is nagy segítségemre van a gyakorlás: jógázom, énekelni tanulok és Alexan­der-technikát gyakorlok. Ez utóbbi Magyarországon kevéssé ismert, annak ellenére, hogy a világ legelitebb zenei intézményeiben az alapképzés része. Lényege, hogy a testével dolgozó előadóművészt megtanítja megszabadulni a feszültségektől, a berögzült rossz tartástól, elősegítve a helyes légzést, hangadást, a lazább előadásmódot, valamint a kellemes közérzetet. Kepes Julitól tanulok, aki húsz éve foglalkozik Alexander-technikával, énekmesterem pedig Bodrogi Éva szopránénekes, aki hol az Ensemble Sospiri barokk együttessel járja az országot, hol pedig a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekarral hódítja a berlini és londoni közönséget. F: A technikán túl mit jelent számodra a tanulás? SZÁ: Mindig is boldog voltam a tudattól, hogy énekes lehetek, tudom, hogy zenésznek lenni adomány. Pályám során rengeteg visszajelzést kaptam arról, hogy miben és hol képes segíteni a zene, amelyet játszom.

SZALÓKI ÁGI

9 ÉVES A BUDAPEST JAZZ CLUB

portré – JAZZ/WORLD/FOLK

fotó: Emmer Lászlo

62

De nem csak másoknak tudok segíteni: az éneklés segít az önismereti munkámban is. Ahogy a jógagyakorlás, az éneklés alapja is a helyes légzés, amely olyan, mint a tenger hullámzása. Mondhatnám azt is, hogy tulajdonképpen lélegezni, mi több, élni tanulok. Ez így persze vicces első hallásra, de ez az igazság. Minél többet gyakorlok, minél inkább megérik bennem a tanult anyag, annál jobban becsülöm az életet. F: Hogyan kapcsolódsz az olyan drámai sorsú előadókhoz, mint Karády vagy Piaf? Szükséges tisztában lenned az élettörténetükkel is, hogy rájuk hangolódj? SZÁ: A receptoraim elsődlegesen a hangokra fogékonyak. Tehát az első, amit elkezdek bontogatni, hogy egy bizonyos személyiség milyen érzéseket, gondolatokat tud belecsomagolni egy-egy dallamba, sorba, díszítésbe, dinamikába, hangsúlyba, hangszínbe. Ez a réteg is hihetetlenül széles. Ha pedig tanulmányozni kezdem az illető teljes repertoárját, élettörténetét, az tovább szélesíti a látókörömet, az újabb szinteken található kapcsolódási pontok további inspirációval gazdagítanak. F: Karády Katalin története mit ad neked? SZÁ: Rendkívül tisztelem őt, a gerincessége, tartása számomra megkérdőjelezhetetlen. Régóta foglalkoztat, hogyan vált szegény sorsú gyerekből ünnepelt sztárrá, elegáns dámává. Bántalmazott gyerek volt, és a háború alatt is megkínozták. Zsidó gyerekeket mentett, és önként hagyta el az országot, majd miután amnesztiát kapott, már sosem tért vissza Magyarországra. Nagyon fontos volt számára a magyarsága, és ezért szomorú, hogy mindezzel a mélyen átélt hazafisággal sem jött vissza. Komoly sebeket kaphatott. Számomra fantasztikus érzés, hogy egy ilyen ember dalait énekelhetem. Szász Emese

Fidelio januar 2017  
Fidelio januar 2017  
Advertisement