Page 32

JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló www.zoltanorosz.com

OROSZ ZOLTÁN ÚJÉVI ÖRÖMKONCERTJE

A világjáró harmonikaművész nemzetközileg ismert és elismert előadókkal veszi magát körbe újévi koncertjén. A végig színpadon lévő Orosz Zoltán mellé a koncerten mindig új partner érkezik. Duóban hallhatjuk majd Borbély Mihály Kossuth-díjas jazzfúvóssal, Horváth Kornéllal, akit nemrég a világ legjobb ütőhangszeresének választottak, Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésszel, Lattmann Béla basszusgitárművésszel, valamint Roby Lakatossal, a gipsy jazz és számtalan más műfaj avatott képviselőjével. január 2. 19:00 MOMKult

Laszló Attila, fotó: Déri Miklós

A Hollán Ernő utcai kultikus hely idén három formációval és emeletes tortával várja a jazzrajongókat egy közös ünneplésre. Az idei programot a Bencze Alma Quartet nyitja, amelynek repertoárján egyedileg hangszerelt átdolgozások szerepelnek. A születésnapi program második formációját László Attila gitáros vezeti, akinek pasztellszerű hangszereléssel megszólaló szerzeményei egyszerre lágyak, lendületesek és energikusak. Az est harmadik szereplője a Beardance című albumával nemrégiben itthon és nemzetközileg is hangos sikert arató Barabás Lőrinc Quartet lesz.

január 7. 19:00 Budapest Jazz Club

Gyémánt Bálint, fotó: Petneki Ábel

GYÉMÁNT BÁLINT TRIO FEAT. SHAI MAESTRO

január 11. 21:00 Opus Jazz Club

Ritka, amikor egy trió a bemutatkozó lemezén mindjárt egy világ­ sztárt láthat vendégül; a Gyémánt Bálint Triónak ez megadatott. A gitáros-zeneszerző az elmúlt két év során kifejezetten a saját triója számára írta érzékeny és dinamikus kompozícióit. 2017 tavaszán megjelenő bemutatkozó albumukon a zenekarvezető Gyémánt Bálint, a bőgős Fonay Tibor és a dobos Csízi László mellett a világhírű zongorista, Shai Maestro vendégeskedik. Shai Maestro a nagybőgős Avishai Cohen triójában tűnt fel Mark Guiliana mellett. Zenéjével az érzelmek legmélyebb rétegeit mutatja meg, lenyűgöző arányérzékkel és finomsággal.

január 13. 20:00 Müpa

A most negyvenhat éves zongorista-zeneszerző budapesti hangversenye 2017 egyik legfontosabb magyarországi jazzeseményének ígérkezik. Mehldau azzal együtt, hogy az elmúlt húsz évben a világ egyik legkeresettebb jazz-zongoristájává fejlődött, pompás Bach-előadó, akár megírt zenét játszik, akár improvizál. Műsora tele van játékos zenetörténeti utalással, például Sosztakovicsra és Ravelre, vagy a maga műfajából a nemrég elhunyt John Taylorra. Előadásában jófajta feszültséget érzünk, melyet az európai klasszikus zenei kánon és az amerikai jazzimprovizáció találkozása hív életre.

január 21. 20:00 Fonó Budai Zeneház

A Fonó minden év elején megrendezi a Népzenész bált, amelyre a zenészeken kívül várnak minden néptáncot és népzenét kedvelőt. Az idei muzsikáért a Bazseva és a Fokos felelős, de a szervezők adatközlő zenészeket és táncosokat is hívnak az idei bálra. A Bazseva tagjai a népzene gyermekei, akik bár nem viseletben lépnek elénk, mégis képesek megmutatni a magyar népzenei hagyományok eredeti teljességét. Ezen az estén a jazz- és népzenészként is elismert fúvós, Bede Péter csatlakozik hozzájuk. A színpadon a Fokos zenekar váltja őket, akik hasonló lendülettel húzzák majd a talpalávalót.

fotó: Michael Wilson

BRAD MEHLDAU: THREE PIECES AFTER BACH

NÉPZENÉSZ BÁL

63

„AZ ÉNEKLÉS SEGÍT AZ ÖNISMERETI MUNKÁMBAN IS”

Szalóki Ági január 12-én a MOM Kulturális Központban Csak egy nap a világ címmel ad koncertet. Az énekesnővel szabadságról, tanulásról és az önismeret különböző útjairól beszélgettünk. Fidelio: 2008-ban jelent meg A vágy muzsikál című nagy sikerű Karády-lemezed. A mostani est hogyan kapcsolódik ehhez az albumhoz? Szalóki Ági: Ennek a lemeznek az anyagát évekig játszottuk országszerte, sőt mivel Japánban is megjelent, az ottani közönséghez is elrepültünk vele. A dalok érni kezdtek, a repertoár időközben nemzetközi slágerekkel is bővült. Előbb portugál fadókat, újabban pedig néhány Édith Piaf-sanzont is megtanultam. A január 12-i koncerten vendégünk lesz Korb Attila, aki kornetten játszik, és remek énekes. Duóban is énekelünk majd. F: Ahhoz, hogy sztenderdeket, illetve a jazzhez jobban közelítő sanzonokat, fadókat is énekelj, szükséges egyfajta extra zenei szabadság? SZÁ: A zenéléshez általában jó a felszabadult, ellazult állapot. Azt a szabadságot, aminek birtokában a hang önfeledten áradhat, belső munkával, sok gyakorlással és elmélyült tudással szerezhetem meg. Rendkívül inspiráló látni a zenésztársaimat, ahogyan ezt a szabadságot megélik: tudatossággal, nyitottsággal, kreativitással, rugalmassággal. A barokk zenétől a népzenén át a jazzig az improvizációnak komoly felszabadító szerepe van: a jelenre reflektálni, itt és most létezni csodálatos lehetőség. Azok a muzsikusok, akikkel az elmúlt húsz évben együttműködtem, valamennyien improvizálnak. Ökrös Csaba és Fodor Neti Sándor kalotaszegi prímás éppúgy, mint Barcza Gergő, a Besh o Drom fúvósa, Szabó Dániel jazz-zongorista, a Ravi Shankar-tanítvány, Szalai Péter, vagy éppen az Ensemble Sospiri barokk együttes muzsikusai, akikkel nemrégiben volt szerencsém együtt játszani. F: A gyakorlatban is folytatsz tanulmányokat az ének vagy a zenei improvizáció terén? SZÁ: Igen, mert az önismereti utamon is nagy segítségemre van a gyakorlás: jógázom, énekelni tanulok és Alexan­der-technikát gyakorlok. Ez utóbbi Magyarországon kevéssé ismert, annak ellenére, hogy a világ legelitebb zenei intézményeiben az alapképzés része. Lényege, hogy a testével dolgozó előadóművészt megtanítja megszabadulni a feszültségektől, a berögzült rossz tartástól, elősegítve a helyes légzést, hangadást, a lazább előadásmódot, valamint a kellemes közérzetet. Kepes Julitól tanulok, aki húsz éve foglalkozik Alexander-technikával, énekmesterem pedig Bodrogi Éva szopránénekes, aki hol az Ensemble Sospiri barokk együttessel járja az országot, hol pedig a Fischer Iván vezette Fesztiválzenekarral hódítja a berlini és londoni közönséget. F: A technikán túl mit jelent számodra a tanulás? SZÁ: Mindig is boldog voltam a tudattól, hogy énekes lehetek, tudom, hogy zenésznek lenni adomány. Pályám során rengeteg visszajelzést kaptam arról, hogy miben és hol képes segíteni a zene, amelyet játszom.

SZALÓKI ÁGI

9 ÉVES A BUDAPEST JAZZ CLUB

portré – JAZZ/WORLD/FOLK

fotó: Emmer Lászlo

62

De nem csak másoknak tudok segíteni: az éneklés segít az önismereti munkámban is. Ahogy a jógagyakorlás, az éneklés alapja is a helyes légzés, amely olyan, mint a tenger hullámzása. Mondhatnám azt is, hogy tulajdonképpen lélegezni, mi több, élni tanulok. Ez így persze vicces első hallásra, de ez az igazság. Minél többet gyakorlok, minél inkább megérik bennem a tanult anyag, annál jobban becsülöm az életet. F: Hogyan kapcsolódsz az olyan drámai sorsú előadókhoz, mint Karády vagy Piaf? Szükséges tisztában lenned az élettörténetükkel is, hogy rájuk hangolódj? SZÁ: A receptoraim elsődlegesen a hangokra fogékonyak. Tehát az első, amit elkezdek bontogatni, hogy egy bizonyos személyiség milyen érzéseket, gondolatokat tud belecsomagolni egy-egy dallamba, sorba, díszítésbe, dinamikába, hangsúlyba, hangszínbe. Ez a réteg is hihetetlenül széles. Ha pedig tanulmányozni kezdem az illető teljes repertoárját, élettörténetét, az tovább szélesíti a látókörömet, az újabb szinteken található kapcsolódási pontok további inspirációval gazdagítanak. F: Karády Katalin története mit ad neked? SZÁ: Rendkívül tisztelem őt, a gerincessége, tartása számomra megkérdőjelezhetetlen. Régóta foglalkoztat, hogyan vált szegény sorsú gyerekből ünnepelt sztárrá, elegáns dámává. Bántalmazott gyerek volt, és a háború alatt is megkínozták. Zsidó gyerekeket mentett, és önként hagyta el az országot, majd miután amnesztiát kapott, már sosem tért vissza Magyarországra. Nagyon fontos volt számára a magyarsága, és ezért szomorú, hogy mindezzel a mélyen átélt hazafisággal sem jött vissza. Komoly sebeket kaphatott. Számomra fantasztikus érzés, hogy egy ilyen ember dalait énekelhetem. Szász Emese

Fidelio januar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you